UE prelungește măsurile restrictive pentru cei care încearcă să destabilizeze Republica Moldova

Moldova1, 26 aprilie 2024 21:30

Consiliul European a decis vineri prelungirea, până pe 29 aprilie 2025, a măsurilor restrictive împotriva responsabililor pentru acțiunile care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova. Este vorba de 11 persoane și o entitate. Printre aceștia se regăsesc oligarhii fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, precum și Arina Corșicova.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova1

Acum 30 minute
15:40
Din 8 mai va fi limitat accesul automobilelor pe teritoriul cimitirului „Sfântul Lazăr” din strada Doina, 189, anunță Primăria municipiului Chișinău. Decizia a fost luată pentru a desfășura lucrări de salubrizare și amenajare a teritoriului cimitirului înainte de Paștele Blajinilor.
Acum o oră
15:10
Sheriff a anunțat numele tehnicianului cu două etape înainte de finalul fazei a doua a Superligii moldovenești de fotbal. Iurii Gura l-a înlocuit în funcția de antrenor principal pe compatriotul său Roman Pilipciuk, care a fost demis acum 2 luni. Până acum, interimatul a fost aisgurat de Victor Mihailov.
15:00
Salvatorii continuau să caute marți printre dărâmăturile clădirii cu mai multe etaje, aflate în construcție, care s-a prăbușit luni în orașul sud-african George, un accident care s-a soldat cu cel puțin cinci morți, în timp ce zeci de persoane sunt încă prinse sub moloz, relatează Reuters, citată de news.ro.
Acum 2 ore
14:30
Peste 29 de mii de elevi vor susține în acest an examenele naționale de absolvire a gimnaziului, iar Ministerul Educației și Cercetării a implementat măsuri mai stricte pentru a asigura transparența și corectitudinea desfășurării acestora. Astfel, în perioada examenelor, circa 400 de voluntari vor asista în 8 raioane ale țării, acolo unde, din practica anilor trecuți, au existat suspiciuni de fraudă. Directorii instituțiilor de învățământ apreciază această măsură și spun că doar așa va crește calitatea învățământului în Republica Moldova.
14:00
Meteorologii au emis cod galben de instabilitate atmosferică. Avertizarea este valabilă pentru ziua de marți, 7 mai, în intervalul orelor 14:00 și 23:00.
Acum 4 ore
13:40
Republica Moldova și Norvegia își intensifică colaborarea în domeniul energetic. Un Memorandum de cooperare dintre cele două țări a fost semnat marți, 7 mai, la Oslo, de ministrul Energiei, Victor Parlicov și omologul său norvegian, Terje Aasland.
13:20
Israelul a respins propunerea de armistițiu în Gaza. Trei surse umanitare au declarat pentru Reuters că tranzitul de ajutor umanitar prin punctul de frontieră Rafah a fost oprit, după ce Israelul a obținut controlul în această zonă. În același timp, în Tel Aviv și Ierusalim mii de oameni au ieșit pe străzi pentru a cere guvernului să accepte armistițiul cu Hamas și să elibereze imediat ostaticii, care de mai bine de jumătate de an se află în mâinile militanților.
13:00
Kyren Wilson a câștigat primul său titlu din carieră, după ce l-a învins pe Jak Jones în marea finală de la Crucible cu 18-14. Englezul Wilson a izbucnit în lacrimi după ce a câștigat Campionatul Mondial.
12:40
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) examinează astăzi cererile de demisie depuse de 20 de judecători de la Curtea de Apel Chișinău, dar și a unui judecător de la Curtea de Apel Cahul. Se întâmplă după ce comisia vetting a anunțat că începe să verifice averile și integritatea judecătorilor din această instanță.
12:20
Vom face tot posibilul ca să nu ajungem în situația în care Rusia ar ataca Republica Moldova, inclusiv vom promova în continuare planul nostru de eurointegrare, a declarat președinta Maia Sandu, într-un interviu acordat cunoscutului vlogger rus Iurii Dudi. Planul nostru de integrare europeană este, în primul rând, un plan de asigurare a securității, pentru că Uniunea Europeană este, întâi de toate, un proiect de pace, a mai spus șefa statului. Ea a respins supoziția că desfășurarea referendumului privind aderarea europeană concomitent cu alegerile prezidențiale pe 20 octombrie ar fi un troc politic menit să o avantajeze în câștigarea celui de-al doilea mandat.
12:10
În punctul de trecere a frontierei Sculeni, se atestă un flux sporit de călători pe direcția de ieșire din Republica Moldova, intrare în România, anunță Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF).
12:00
Ucraina nu a solicitat Republicii Moldova să se implice în soluționarea conflictului transnistrean. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu într-un interviu realizat la Chișinău de jurnalistul rus, Iurii Dudi. Totodată, șefa statului a precizat că autoritățile de la Chișinău nu vor accepta rezolvarea diferendului transnistrean pe cale militară.
Acum 6 ore
11:50
Pe măsură ce familiile se pregătesc să devină pentru prima dată părinți, se conturează și un nou set de provocări financiare. Specialistul în educație financiară, Greta Hîncu, a subliniat aspecte importante referitoare la cheltuielile asociate creșterii unui copil și strategiile pentru gestionarea eficientă a resurselor financiare, în cadrul emisiunii „Bună Dimineața”.
11:30
Peste o sută de hectare de vegetație uscată au fost compromise de incendii în ultimele trei zile. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), pompierii au intervenit în 45 de cazuri de lichidare a focarelor de ardere a vegetației în mai multe regiuni ale țării.
11:10
Partidele eurosceptice ar putea avea o ascensiune în următoarele alegeri europene, în detrimentul partidelor de centru, fapt ce ar înclina balanța de putere în Parlamentul European. Renew Europe s-ar putea să nu mai fie al treilea grup în legislativul european, a precizat jurnalistul Dan Alexe într-un interviu pentru Moldova 1. Subiectele de importanță majoră, totuși, vor cere o coaliție politică solidă.
11:00
Partidele eurosceptice ar putea avea o ascensiune în următoarele alegeri europene, în detrimentul partidelor de centru, fapt ce ar înclina balanța de putere în Parlamentul European. Renew Europe s-ar putea să nu mai fie al treilea grup în legislativul european, a precizat jurnalistul Dan Alexe într-un interviu pentru Moldova 1. Subiectele de importanță majoră, totuși, vor cere o coaliție politică solidă.
10:50
O serie de materiale cu caracter electoral au fost confiscate de oamenii legii. Este vorba de 394 de mii de ziare, care au fost tipărite la o tipografie din Chișinău, anunță Poliția Republicii Moldova.
10:40
O serie de materiale cu caracter electoral au fost confiscate de oamenii legii. Este vorba de 394 de mii de ziare, care au fost tipărite la o tipografie din Chișinău, anunță Poliția Republicii Moldova.
10:00
Fostul premier Vlad Filat a fost achitat astăzi în dosarul în care era învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Decizia a fost pronunțată cu puțin timp în urmă de judecătoria Buiucani.
Acum 8 ore
09:50
Prima semifinală Eurovision începe astăzi la Malmo, Suedia, iar interpreta noastră, Natalia Barbu, se pregătește intens pentru a urca pe scenă sub numărul 11, a declarat directorul general adjunct pentru dezvoltare al Companiei „Teleradio-Moldova”, Andrei Zapșa. El a precizat că Natalia Barbu va reprezenta țara noastră pentru a doua oară la acest concurs internațional, fiind deja în Malmö din 26 aprilie pentru repetiții și întâlniri cu fanii.
09:40
Președintele american Joe Biden îl va primi pe omologul român Klaus Iohannis la Casa Albă pe 7 mai, moment în care cei doi șefi de stat vor marca 20 de ani de când România a aderat la alianța NATO, anunță Casa Albă într-un comunicat de presă. Vizita a fost anunțată și de Administrația Prezidențială a României într-un comunicat de presă. Conform agendei oficiale, Klaus Iohannis va fi primit de Biden la ora locală 13.30 (20:30 în România).
09:20
O fetiță de 9 ani a fost transportată la spital după ce a fost lovită de un automobil, în timp ce traversa strada neregulamentar. Potrivit ofițerului de presă al IP Sângerei, Svetlana Talpă, accidentul a avut loc în seara zilei de 5 mai, în localitatea Mândreștii Noi.
09:10
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov efectuează o vizită de lucru în Ungaria și Austria, în perioada 6-7 mai. Potrivit agendei, negociatoarea-șefă a R. Moldova va discuta cu oficiali maghiari despre prioritățile de pe agenda europeană a țării noastre în contextul preluării de către Ungaria, la 1 iulie 2024, a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.
09:00
Ministerul rus al Afacerilor Interne l-a adăugat pe lista persoanelor căutate pe fostul premier Vladimir Groisman, câțiva foști membri ai guvernului ucrainean și fostul secretar al Consiliului de Securitate și Apărare Națională Alexei Danilov.
08:20
Un Memorandum de cooperare în domeniul energetic dintre Republica Moldova și Regatul Norvegiei va fi semnat marți, 7 mai, la Oslo, a declarat pentru redacția noastră de știri, ministrul Energiei, Victor Parlicov. Potrivit oficialului, scopul documentului este consolidarea cooperării moldo- norvegiene în domeniul energetic și crearea oportunităților investiționale reciproc avantajoase.
Acum 12 ore
07:50
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski afirmă că lucrează foarte activ la pregătirea summitului inaugural, Summitul pentru pace din Elveția, el precizând că este important ca cât mai multe state posibil, cât mai mulți actori posibil care sunt interesați de aplicarea deplină a Cartei ONU și a dreptului internațional, să își demonstreze poziția de lider în cadrul summitului. Zelenski mai spune că o astfel de pace și adevărata restabilire a liniștii în relațiile internaționale sunt posibile doar dacă majoritatea mondială se alătură la instaurarea păcii și obligă Rusia la pace, o obligă să adere la regulile de bază ale coexistenței normale a națiunilor.
07:00
Vremea se menține caldă pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Pentru ziua de marți, 7 mai, meteorologii prognozează temperaturi generoase și cer variabil, iar pe arii extinse sunt prognozate ploi slabe, de scurtă durată, însoțite de descărcări electrice.
Acum 24 ore
22:10
Povestea ei de dragoste cu acest gen de sport a început în 2017, exact când a devenit studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie. În timpul unui antrenament la sala de forță, Nicoleta a observat doi sportivi care practicau armwrestlingul, iar de atunci a pornit pe calea performanței.
21:20
Locuitorii din autonomia găgăuză marchează sărbătoarea națională „Hederlez”, care simbolizează începutul sezonului agricol și care coincide cu ziua în care creștin-ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Gheorghe. Și pentru că sărbătoarea a coincis cu a doua zi a Paștelui, tradiționalele întreceri de cai, jocuri populare și expoziții de meșteșugărit vor fi organizate pe 11 mai. Astăzi, locuitorii regiunii au sărbătorit în familie, în jurul mesei pline cu bucate tradiționale.
21:00
Republica Moldova și Ucraina urmează să înceapă oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană la o conferință interguvernamentală planificată la Bruxelles în ultima săptămână din iunie. Europa Liberă relatează, citând surse diplomatice sub condiția anonimatului, că evenimentul va avea loc înainte ca președinția rotativă a UE să fie preluată de Ungaria, la 1 iulie.
21:00
Lăcaș de închinare, dar și atracție turistică, Biserica de lemn de la Muzeul Satului atrage numeroși vizitatori indiferent de anotimp, dar mai ales de sfintele sărbători pascale. Monumentul medieval de istorie, arhitectură și credință a fost adus de la Hirișeni, raionul Telenești și inaugurat aici în 2011.
20:00
S-au adunat la clacă, au împletit 250 de kilograme de sarmale și 500 de plăcinte. Este vorba despre gospodinele din satul Dănceni, raionul Ialoveni, care se pregătesc de tradiționalul Festival Pascal din localitate, care are loc în a treia zi de Paște. Scopul acțiunii este de a promova cântecul pascal și obiceiurile de Paște.
19:20
Astăzi se împlinesc 34 de ani de la deschiderea Podului de Flori, eveniment simbolic care a avut loc la hotarul de pe Prut. Pe 6 mai 1990, frontiera româno-sovietică a fost traversată fără acte, marcând o premieră după cel de-al Doilea Război Mondial. Președinta Maia Sandu a spus că Podul de Flori care a unit oamenii de pe cele două maluri ale Prutului în 1990 a fost, de fapt, un Pod al libertății și al „căderii” zidului dintre neamuri.
18:40
Doi soți din Chișinău au devenit mamă și tată pentru opt copii rămași fără îngrijire părintească. Micuții au primit o șansa la o viață mai bună, la educație și integrare în societate după ce au fost plasați în casă tip familial. Aici, cei patru băieți și patru fete au regăsit căldura unei noi familii, merg la școală, au prieteni și chiar au început să viseze și să-și facă planuri de viitor.
17:20
Președintele chinez Xi Jinping s-a întâlnit luni, 6 mai, la Paris cu președintele francez, Emmanuel Macron și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Discuțiile dintre cei trei lideri s-au axat pe războiul din Ucraina, cel dintre Hamas și Israel, dar și relațiile comerciale între țările Uniunii Europene și China. De menționat că liderul chinez a ajuns într-o vizită oficială în Europa, după o pauză de cinci ani. Acesta urmează să meargă în Serbia și Ungaria.
16:30
Aflată într-o vizită de stat în Norvegia, președinta Maia Sandu a fost primită la Palatul Regal de către Majestățile Lor - Regele Harald și Regina Sonja.
16:00
Ministerul rus al Apărării a raportat că Statul Major General, la indicația președintelui Vladimir Putin, a început pregătirile pentru desfășurarea, în viitorul apropiat, a aplicațiilor militare, cu implicarea unităților de rachete din Districtul militar de sud și a forțelor navale ruse. Potrivit raportului, în cadrul aplicațiilor este planificată utilizarea armelor nucleare nestrategice, numite și tactice, transmite BBC.
Ieri
15:20
Începând cu acest an, înscrierea la universitățile din Republica Moldova se va face exclusiv online, potrivit reprezentanților Ministerului Educației. Astfel, viitorii studenți vor putea selecta trei universități pentru a depune dosarul și, respectiv, să opteze pentru 3 specialități. Rectorii consideră că această măsură va eficientiza procesul de admitere în instituțiile de învățământ superior.
15:10
Ambasadorul Germaniei în Rusia, Alexander Graf Lambsdorff, a fost rechemat la Berlin pentru consultări, în legătură cu atacul cibernetic asupra cutiilor poștale ale membrilor partidului de guvernământ, a informat Ministerul German de Externe, potrivit BBC.
14:40
Ministerul rus al Afacerilor Interne l-a adăugat pe lista persoanelor căutate pe fostul premier Vladimir Groisman, câțiva foști membri ai guvernului ucrainean și fostul secretar al Consiliului de Securitate și Apărare Națională Alexei Danilov.
13:10
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov efectuează o vizită de lucru în Ungaria și Austria, în perioada 6-7 mai. Potrivit agendei, negociatoarea-șefă a R. Moldova va discuta cu oficiali maghiari despre prioritățile de pe agenda europeană a țării noastre în contextul preluării de către Ungaria, la 1 iulie 2024, a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.
13:00
Viceprim-ministra Cristina Gherasimov efectuează o vizită de lucru în Ungaria și Austria, în perioada 6-7 mai. Potrivit agendei, negociatoarea-șefă a R. Moldova va discuta cu oficiali maghiari despre prioritățile de pe agenda europeană a țării noastre în contextul preluării de către Ungaria, la 1 iulie 2024, a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.
12:40
O fetiță de 9 ani a fost transportată la spital după ce a fost lovită de un automobil în timp ce traversa strada neregulamentar. Potrivit ofițerului de presă al IP Sîngerei, Svetlana Talpă, accidentul a avut loc în seara zilei de 5 mai, în localitatea Mîndreștii Noi.
12:20
Vântul și grindina au făcut ravagii în mai multe localități din județele Arad și Hunedoara din România. Meteorologii au emis Cod Portocaliu de descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină, valabil și astăzi. Vremea va fi instabilă și în următoarele zile, iar miercuri temperaturile vor scădea accentuat.
12:20
UPDATE Hoții care au păstruns în locuința preotului din satul Pelinia din raionul Drochia au sustras peste 200 000 de lei. Informația a fost confirmată pentru Compania Teleradio Moldova de către ofițerul de presă al IP Drochia, Svetlana Talpă. Potrivit acesteia, oamenii legii au fost alertați în amiaza zilei de 5 mai de către parohul bisericii de 39 de ani.
12:10
Vântul și grindina au făcut ravagii în mai multe localități din județele Arad și Hunedoara din România. Meteorologii au emis Cod Portocaliu de descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină, valabil și astăzi. Vremea va fi instabilă și în următoarele zile, iar miercuri temperaturile vor scădea accentuat.
11:40
Șase persoane au fost ucise și 35 răniteîn dimineața zilei de 6 mai într-un atac ucrainean cu drone în regiunea rusă Belgorod, de lângă frontiera cu Ucraina și vizată cu regularitate de forțele Kievului, a anunțat guvernatorul local. Potrivit oficialului rus, citat de Agerpres, dronele au lovit două camioane mici care transportau angajați spre locul lor de muncă și o mașină.
11:20
Bilanțul victimelor ploilor abundente care au provocat inundații în statul brazilian Rio Grande do Sul din sudul țării a crescut la 78 de morți, au anunțat autoritățile locale, iar aproximativ 115.000 de persoane au fost strămutate, informează Reuters.
10:20
20 de hectare de stuf au fost mistuite de flăcări în apropierea lacului Dănceni din raionul Ialoveni. Informația a fost confirmată pentru Compania Teleradio Moldova de către ofițerul de presă ai IGSU, Liliana Pușcașu. Potrivit ei, la fața locului a intervenit un echipaj de pompieri.
10:10
De ani buni, apa potabilă este un lux pentru localnicii din Bălăurești, Nisporeni. Oamenii au apă la robinete doar câteva ore pe zi, dimineața sau seara. Așa că, în timpul zilei, oamenii sunt nevoiți să aducă apa cu gălețile de la fântânile din sat. Autoritățile locale spun că singura soluție ar fi conectarea localității la apeductul care aprovizionează cu apă locuitorii din Hîncești. Pentru a obține finanțare, Primăria a depus dosarul la programul „Satul European” și speră că va obține cele două milioane de lei necesare.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.