UE prelungește măsurile restrictive împotriva responsabililor pentru destabilizarea Republicii Moldova

Radio Moldova, 26 aprilie 2024 19:30

Consiliul European a decis astăzi prelungirea, până pe 29 aprilie 2025, a măsurilor restrictive împotriva responsabililor pentru acțiunile care vizează destabilizarea, subminarea sau amenințarea suveranității și independenței Republicii Moldova. Este vorba de 11 persoane și o entitate. Printre aceștia se regăsesc oligarhii fugari Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, precum și Arina Corșicova.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 10 minute
09:40
Emisia Radio Moldova, Radio Moldova Tineret și Radio Moldova Muzical a fost sistată după incendiul de aseară care s-a produs în incinta Casei Radio, a declarat directorul general adjunct al Radiodifuziunii, Cornel Ciobanu. Totuși, începând cu ora 10:00, buletinele de știri vor fi difuzate dintr-un studio amenajat pe teritoriul postului public de televiziune, a precizat el.
09:40
În actuala configurație a Parlamentului European (PE), principalele partide politice transnaționale sunt, așa cum au fost aproape întotdeauna în mod tradițional, partidul creștin-democrat, conservatorii din PPE (Partidul Popular European), apoi partidul socialist și, în sfârșit, partidul centrist, liberal, Renew, o vreme condus de românul Dacian Cioloș, despre care se crede că ar putea fi înlocuit de o formațiune a dreptei extreme.
Acum 30 minute
09:30
Emisia Radio Moldova, Radio Moldova Tineret și Radio Moldova Muzical a fost sistată după incendiul de aseară care s-a produs în incinta Casei Radio, a declarat directorul general adjunct al Radiodifuziunii, Cornel Ciobanu. Totuși, începând cu ora 10:00, buletinele de știri vor fi difuzate dintr-un studio amenajat pe teritoriul postului public de televiziune, a precizat el.
09:30
Săptămâna trecută, Statele Unite ale Americii au suspendat un transport de bombe pentru Israel din cauza îngrijorărilor legate de o operațiune terestră majoră în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, a declarat un înalt oficial al administrației, citat de BBC.
Acum o oră
08:50
Forțele ruse au întreprins în noaptea de marți spre miercuri un nou ''atac masiv'' cu rachete și drone asupra infrastructurilor energetice ale Ucrainei, făcând cel puțin șase răniți, au anunțat autoritățile ucrainene, informează AFP, citată de Agerpres.
Acum 2 ore
08:30
Ștefan Petrache – un nume cât o epocă. Un cântăreț fără egal și o fire absolut unică. Un rebel al timpurilor sale. Așa îl descriu toți cei care l-au cunoscut. Am avut norocul să-l întâlnesc în nenumărate rânduri, ba chiar să realizez și un interviu în care l-am descoperit în toată amploarea.
Acum 4 ore
07:20
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 8 mai.
07:20
Înțelegând că integrarea europeană a Republicii Moldova nu poate fi oprită atâta timp cât majoritatea cetățenilor au încredere în Maia Sandu, Moscova mărește turațiile mașinii propagandistice și își intensifică atacurile asupra ei din toate direcțiile și Republica Moldova își propune să reintegreze regiunea transnistreană, susținută de Rusia, înainte de a adera la Uniunea Europeană, a declarat marți la Oslo președinta Maia Sandu – sunt printre principalele subiecte din presă, trecute în revistă de Victoria Popa.
Acum 12 ore
00:50
UPDATE Două încăperi au fost cuprinse de flăcări la Casa Radio, iar o suprafață estimativă de 40 metri pătrați a fost afectată. Pompierii au stabilit că arderea a avut loc în camera de servere de la etajul doi al clădirii. Victime nu au fost raportate, însă o persoană a fost evacuată, a precizat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 23:05, iar la ora 00:17 incendiul a fost lichidat.
00:40
Republica Moldova nu s-a calificat în marea finală a concursului Eurovision Song Contest 2024. Natalia Barbu nu a reușit să cucerească publicul cu piesa „In The Middle”.
00:20
Un incendiu a izbucnit în această seară la Casa Radio, amplasat pe strada Miorița 1, din sectorul Telecentru al capitalei. Pentru lichidarea incendiului, la fața locului, au intervenit patru echipaje de pompieri. Deocamdată nu este clară cauza declanșării focului.
7 mai 2024
22:00
Nivelul relațiilor din Republica Moldova și Norvegia au crescut substanțial în ultimii doi ani, iar în prezent autoritățile de la Chișinău lucrează în continuare pentru ca să o dezvolte, a declarat într-un interviu pentru Radio Moldova, președinta țării Maia Sandu. Totodată, șefa statului s-a referit la provocările cu care se confruntă țara noastră, în contextul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina dar și la problema transnistreană, însă a accentuat că „cetățenii noștri din regiunea transnistreană merită să se bucure de aceleași beneficii ale integrării europene”*
Acum 24 ore
20:20
Șeful Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, a confirmat într-o emisiune la TV8 că Ucraina și Republica Moldova ar putea începe negocierile de aderare la UE până la finele lunii iunie, înaintea alegerilor parlamentare din țările UE.
20:10
Ministerul Educației și Cercetării lansează un nou concept al curriculumului școlar. Acesta are scopul de a oferi o mai mare flexibilitate, astfel încât studiile să devină mai relevante și mai atractive pentru elevi. Ministrul Educației, Dan Perciun a declarat că noutatea constă în adaptarea programului școlar la nevoile, aptitudinile și interesele elevilor, precum și la cerințele pieței muncii.
17:40
Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost redusă cu 1,5 puncte procentuale, până la nivelul de 3,6% anual. Totodată, au fost stabilite ratele dobânzii la creditele overnight – 5,6%, la depozitele overnight la nivelul de 1,6% anual. O decizie în acest sens a fost adoptată de către Consiliul executiv al Băncii Naționale a Moldovei.
17:00
Ministerul Apărării informează că, în perioada 9-16 mai curent, circa 400 de militari moldoveni și americani vor participa la exercițiul bilateral „Swift Response-2024” care se va desfășura pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit sursei, pe drumurile naționale din centrul și nordul țării, vor avea loc mai multe deplasări ale unităților de tehnică militară.
17:00
Republica Moldova nu va împiedica livrările de gaze rusești în regiunea separatistă Transnistria, după ce acordul referitor la tranzitul acestor gaze prin Ucraina va expira în acest an, a declarat marți ministrul Energiei, Victor Parlicov, transmite Reuters, citată de Agerpres.
16:30
Patru companii au obținut licențele de import pentru semințele de floarea-soarelui, pe o perioadă de 30 de zile, anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.Decizia a fost determinată de epuizarea stocurilor la începutul lunii mai și de necesitatea prevenirii majorărilor de prețuri la ulei.
15:20
Norvegia își extinde cooperarea cu Republica Moldova și va oferi un ajutor suplimentar de 350 de milioane de coroane norvegiene, echivalentul a 30 de milioane de euro, prin intermediul Programului de sprijin pentru Ucraina. Anunțul a fost făcut, marți 7 mai, de către prim-ministrul Jonas Gahr Støre, la întâlnirea cu președinta Maia Sandu.
15:10
Ministerul Apărării informează că, în perioada 9-16 mai curent, circa 400 de militari moldoveni și americani vor participa la exercițiul bilateral „Swift Response-2024” care se va desfășura pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit sursei, pe drumurile naționale din centrul și nordul țării, vor avea loc mai multe deplasări ale unităților de tehnică militară.
14:50
În Ucraina, o rețea de agenți FSB care pregăteau asasinarea președintelui Vladimir Zelenski și a unor oficiali militari a fost deconspirată de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), transmite BBC.
14:40
Vizita de stat a președintei Maia Sandu la Oslo va impulsiona cooperarea bilaterală în diverse domenii, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi. Totodată, într-un interviu pentru Radio Moldova, șeful diplomației de la Chișinău s-a referit și la întrevederea pe care a avut-o cu omologul său norvegian, Børge Brende.
14:30
Republica Moldova și Norvegia își intensifică colaborarea în domeniul energetic. Un Memorandum de cooperare dintre cele două țări a fost semnat marți, 7 mai, la Oslo, de ministrul Energiei, Victor Parlicov și omologul său norvegian, Terje Aasland.
14:00
Meteorologii au emis cod galben de instabilitate atmosferică. Avertizarea este valabilă pentru ziua de marți, 7 mai, în intervalul orelor 14:00 și 23:00.
14:00
Suspendarea emisiei posturilor de televiziune de Comisia pentru Situații Excepționale nu a fost un act de cenzură, a declarat șefa statului, Maia Sandu, într-un interviu pentru un blogger rus. Președinta a mai precizat că aceste posturi nu au fost închise pentru critici la adresa guvernării, ci din motiv că erau finanțate ilegal.
13:30
Peste 29 de mii de elevi vor susține în acest an examenele naționale de absolvire a gimnaziului, iar Ministerul Educației și Cercetării a implementat măsuri mai stricte pentru a asigura transparența și corectitudinea desfășurării acestora. Astfel, în perioada examenelor, circa 400 de voluntari vor asista în 8 raioane ale țării, acolo unde, din practica anilor trecuți, au existat suspiciuni de fraudă. Directorii instituțiilor de învățământ apreciază această măsură și spun că doar așa va crește calitatea învățământului în Republica Moldova.
12:50
Serviciile speciale poloneze au găsit și demontat dispozitive de ascultare într-o sală în care urma să se reunească, marți, consiliul de miniștri, a declarat purtătorul de cuvânt al coordonatorului serviciilor speciale, relatează Reuters.
11:50
Ucraina nu a solicitat Republicii Moldova să se implice în soluționarea conflictului transnistrean. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu într-un interviu realizat la Chișinău de jurnalistul rus, Iurii Dudi.
11:40
Parlamentul Estoniei a susținut o rezoluție prin care declară Biserica Ortodoxă Rusă „o instituție care sponsorizează agresiunea militară a Federației Ruse”. Biserica, cunoscută și sub numele de Patriarhia Moscovei, a susținut pe scară largă războiul al Rusiei împotriva Ucrainei. Patriarhul Kirill, șeful bisericii, este un susținător ferm al președintelui rus Vladimir Putin și a fost acuzat că și-a folosit subalternii din Ucraina și din alte țări pentru a răspândi propaganda rusă, notează The Kiyv Independent.
11:00
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, nu a primit invitație de participare la ceremonia de învestire a președintelui rus, Vladimir Putin. Totodată, Statele Unite ale Americii și mai multe țări din Uniunea Europeană au anunțat că nu vor trimite reprezentanți la inaugurarea liderului rus, pentru un nou mandat de șase ani. Oficialii occidentali spun că realegerea lui Vladimir Putin nu a fost corectă și democratică. În același timp, experții precizează că boicotarea evenimentului este cea mai potrivită reacție a comunității externe la deciziile din ultimii ani ale lui Vladimir Putin.
10:40
Fostul premier Vlad Filat a fost achitat în dosarul în care era învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Decizia a fost pronunțată marți, 7 mai, de către magistrații de la judecătoria Chișinău sediul Buiucani.
10:20
Fostul premier Vlad Filat a fost achitat astăzi în dosarul în care era învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Decizia a fost pronunțată cu puțin timp în urmă de judecătoria Buiucani.
10:10
Presa internațională trage primele concluzii asupra rezultatelor vizitei președintelui Chinei la Paris, unde soluționarea conflictului militar ruso-ucrainean a fost una dintre principalele teme de discuții. Mai multe publicații descriu pregătirile pentru ceremonia de reînvestire în funcție a președintelui rus Vladimir Putin după alegerile prezidențiale din martie. Tensiunile în creștere dintre Occident și Rusia și pericolul escaladării acestora – se numără printre alte subiecte abordate de presa internațională, răsfoită de Lidia Petrenco.
10:00
Premierul britanic Rishi Sunak a oferit și Irlandei oportunitatea de a se alătura schemei trimiterii azilanților în Rwanda, pe fondul unei dispute privind solicitanții de azil care fug din Regatul Unit în Irlanda propriu-zisă, prin Irlanda de nord, care ține de Regatul Unit. Nu este sigur însă, că Irlanda, țară, spre deosebire de Marea Britanie, membră în Uniunea Europeană.
09:50
Prima semifinală Eurovision începe astăzi la Malmo, Suedia, iar interpreta noastră, Natalia Barbu, se pregătește intens pentru a urca pe scenă sub numărul 11, a declarat directorul general adjunct pentru dezvoltare al Companiei „Teleradio-Moldova”, Andrei Zapșa. El a precizat că Natalia Barbu va reprezenta țara noastră pentru a doua oară la acest concurs internațional, fiind deja în Malmö din 26 aprilie pentru repetiții și întâlniri cu fanii.
Ieri
09:20
Gruparea militantă palestiniană Hamas a acceptat luni o propunere de încetare a focului în Gaza din partea mediatorilor, dar Israelul a declarat că nu îi sunt îndeplinite cerințele și a continuat loviturile în Rafah, plănuind în același timp să continue negocierile pentru un acord, scrie Reuters.
09:10
Președintele american Joe Biden îl va primi astăzi pe omologul român Klaus Iohannis la Casa Albă pe 7 mai, moment în care cei doi șefi de stat vor marca 20 de ani de când România a aderat la alianța NATO, anunță Casa Albă într-un comunicat de presă. Vizita a fost anunțată și de Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă. Conform agendei oficiale, Klaus Iohannis va fi primit de Biden la ora locală 13.30 (20:30 în România).
08:30
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, astăzi își continuă vizita de stat la Oslo. Pe parcursul zilei va avea mai multe întrevederi.
08:10
Olimpiada de la Paris din acest an se pregătește să facă față unei provocări fără precedent în materie de securitate cibernetică, organizatorii așteptându-se la o presiune uriașă asupra evenimentului sportiv din această vară, transmite Reuters.
07:30
Pe 6 mai, s-au împlinit 34 de ani de la „Podul de Flori”, deschis la Prut pentru câteva ore, în 1990. Pentru prima oară după cel de-Al Doilea Război Mondial, frontiera româno-sovietică a fost traversată fără acte. În mod simbolic, participanții la eveniment au lansat flori pe apa Prutului și Republica Moldova și Ucraina urmează să înceapă oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană la o ceremonie planificată pentru ultima săptămână din luna iunie – sunt unele subiecte din presă, trecute în revistă de Victoria Popa.
07:20
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 7 mai.
6 mai 2024
20:30
Parcursul european al țării noastre și acțiunile întreprinse de Guvernul de la Chișinău pentru etapa de a screening bilateral și pentru demararea negocierilor de aderare propriu-zise au fost subiectele abordate în cadrul întrevederii vicepremierului pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov cu ministru, pentru Afacerile UE al Ungariei, Janos Boka.
20:20
Agențiile europene de informații și-au avertizat guvernele că Rusia plănuiește acte violente de sabotaj pe întreg continentul, informează Financial Times.
18:40
Vizita de astăzi a președintei Maia Sandu la Oslo este una cu o destinație mai puțin obișnuită pentru Republica Moldova, deoarece Norvegia nu face parte din rândul statelor cu care țara noastră a avut relații intense. Această opinie aparține analistului politic Ion Tăbîrță, care sugerează că prezența ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, în vizită oficială în capitala Norvegiei, ar putea indica posibilitatea unui sprijin militar pentru țara noastră.
18:00
Prima semifinală Eurovision începe mâine la Malmo, Suedia, iar interpreta noastră, Natalia Barbu, se pregătește intens pentru a urca pe scenă sub numărul 11, a declarat șefa delegației Republicii Moldova la Eurovision, Daniela Crudu. Natalia Barbu va reprezenta țara noastră pentru a doua oară la acest concurs internațional, fiind deja în Malmö din 26 aprilie pentru repetiții și întâlniri cu fanii.
17:10
Uniunea Europeană nu a luat încă o decizie cu privire la participarea ambasadorilor țărilor comunitare la ceremonia de învestire a președintelui rus, Vladimir Putin, care va avea loc pe 7 mai, dar șeful serviciului diplomatic al UE, Josep Borrell, s-a pronunțat împotriva acesteia. Declarația a fost făcută luni, 6 mai, de către purtătorul de cuvânt al serviciului extern al comunității, Peter Stano, în timpul unui briefing de presă la Bruxelles.
16:10
Un Memorandum de cooperare în domeniul energetic dintre Republica Moldova și Regatul Norvegiei va fi semnat la Oslo, de către ministrul Energiei, Victor Parlicov și omologul său norvegian, Terje Aasland. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Energiei de la Chișinău, scopul documentului este consolidarea cooperării moldo-norvegiene în domeniul energetic și crearea oportunităților investiționale reciproc avantajoase.
16:10
Aflată într-o vizită de stat în Norvegia, președinta Maia Sandu a fost primită la Palatul Regal de către Majestățile Lor - Regele Harald și Regina Sonja.
16:00
Un Memorandum de cooperare în domeniul energetic dintre Republica Moldova și Regatul Norvegiei va fi semnat la Oslo, de către ministrul Energiei, Victor Parlicov și omologul său norvegian, Terje Aasland. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Energiei de la Chișinău, scopul documentului este consolidarea cooperării moldo-norvegiene în domeniul energetic și crearea oportunităților investiționale reciproc avantajoase.
15:20
Astăzi se împlinesc 34 de ani de la deschiderea Podului de Flori, eveniment simbolic care a avut loc la hotarul de pe Prut. Pe 6 mai 1990, frontiera româno-sovietică a fost traversată fără acte, marcând o premieră după cel de-al Doilea Război Mondial. Istoricul Anatol Țăranu subliniază că în acei ani, mișcarea de emancipare națională din Republica Moldova a avut o componentă românească puternică.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.