Recensământ 2024. 597 de mii de locuințe și 860 de mii de persoane au fost au fost recenzate până în prezent

Radio Chisinau, 26 aprilie 2024 13:05

597 de mii de locuințe, inclusiv cele ocupate și cele neocupate, precum și 860 de mii de persoane au fost deja recenzate. Numărul populației recenzate include populația cu reședință obișnuită, dar și alte persoane. Colectarea datelor se face de către 4000 de recenzori, a precizat directorul Biroului Național de Statistică, Oleg Cara, într-o conferință de presă, transmite IPN.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 30 minute
15:05
Gigantul farmaceutic Novo Nordisk, grupul din industria bunurilor de lux LVMH și un jucător din industria semiconductorilor din Olanda, ASML, sunt cele mai valoroase companii din Europa, arată o analiză Visual Capitalist, care a cartografiat cele mai valoroase corporații din 11 economii majore ale UE, pe baza capitalizării lor bursiere la 15 aprilie 2024.
Acum o oră
14:40
NATO poate trimite, teoretic, trupe în Ucraina în două cazuri, relatează publicația italiană La Repubblica.Țările NATO au stabilit în mod confidențial două linii roșii care, dacă ar fi depășite de Rusia, ar putea duce la intervenția directă a Alianței Nord-Atlantice în războiul din Ucraina.
Acum 2 ore
14:15
Pentru prima dată de când dictatorul Kim Jong Un a preluat puterea în 2011, nord-coreenilor li s-a cerut să depună jurăminte de credință de ziua sa de naștere, potrivit unui institut de cercetare sud-coreean, relatează Reuters.
13:50
Cel puțin șase persoane au fost ucise și 35 rănite luni dimineață într-un atac ucrainean cu drone explozive în regiunea rusă Belgorod, frontalieră cu Ucraina și vizată cu regularitate de forțele Kievului, a anunțat guvernatorul local, citat de AFP, transmite Agerpres.
13:25
Autoritățile din R. Moldova au refuzat intrarea în țară a interpretului MC Doni (Dostonbek Islamov), cetățean al Federației Ruse și al Uzbekistanului. Acesta urma să cânte la Taraclia, la un concert dedicat aniversării a 211 ani de la înființarea localității, potrivit unor surse media din autonomia găgăuză.
Acum 4 ore
13:00
​Între 6 și 9 iunie, cetățenii din țările membre ale Uniunii Europene vor merge la urne pentru a alege 720 de politicieni în Parlamentul European. Poate părea cumva o extravaganță electorală, dar timp de patru zile, în 27 de țări, în 24 de limbi oficiale, sunt așteptați la vot în jur de 373 de milioane de europeni, scrie News.ro.
12:35
La Biblioteca Națională a Republicii Moldova se văr desfășura, în perioada 8-31 mai 2024 „Zilele Europei 2024”. Activitățile fac parte din cadrul Zilei Europei în Moldova cu genericul „Libertate Pace, Prosperitate – Europa ești tu!”, organizată de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene, informează MOLDPRES.
12:15
Poliția de Frontieră anunță că în PTF Leușeni-Albița se înregistrează trafic crescut pe direcția ieșire din R. Moldova, intrare în România.
11:45
Ucrainienii din estul devastat de război s-au adunat duminică la biserică pentru a marca al treilea Paște sub focuri de armă, în timp ce trupele rusești sunt tot mai aproape de a amenința unele dintre orașele cheie ale regiunii, relatează Reuters, citată de News.ro.
Acum 6 ore
11:20
Naționala de rugby a Republicii Moldova a reușit o victorie categorică în primul meci oficial disputat în 2024. „Haiducii” au învins Bulgaria la o diferență de 42 de puncte. Acum, echipa pregătită de Veaceslav Titica are în față o partidă și mai importantă, la finalul lunii mai, când va întâlni selecționata din Luxemburg.
10:55
În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 31 535 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 17 056 traversări persoane, anunță Poliția de Frontieră.
10:30
Cu 34 de ani în urmă, pentru o perioadă scurtă de timp, între România și Republica Moldova nu a existat graniță. Cu această ocazie, pentru prima oară după cel de-Al Doilea Război Mondial, frontiera româno-română a putut fi traversată fără acte. Momentul a fost numit „Podul de flori”.
10:05
La invitația Majestăților Lor Regele Harald și a Reginei Sonja, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai 2024. Este pentru prima dată când un președinte al Republicii Moldova vizitează Norvegia, iar vizita de stat marchează consolidarea legăturile dintre Norvegia și Republikca Moldova, arată un comunicat al Casei Regale a Norvegiei.
09:40
În după amiaza zilei de 5 mai 2024, pompierii din municipiul Сhișinău au fost solicitați să intervină la lichidarea unui incendiu care a izbucnit într-un bloc de locuit de pe strada Dumitru Râșcanu 4, anunță un comunicat al IGSU.
Acum 8 ore
09:15
Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, martir din secolul al IV-lea pomenit de toate bisericile tradiționale, considerat ocrotitorul soldaților, agricultorilor și al păstorilor
08:50
Sărbătoarea Învierii Domnului este singura căreia îi sunt dedicate trei zile. În a doua zi de Paște, sunt marcate unele obiceiuri și tradiții încă păstrate în comunitățile rurale din România.
Acum 24 ore
16:35
Washingtonul mizează pe sosirea ajutorului militar pentru a-i ține pe ruși în frâu, în timp ce Kievul admite că războiul nu se poate încheia cu o victorie. Strategia Parisului și presiunile asupra lui Xi vor conta înainte de conferința din Elveția, se precizează într-o analiză realizată de Corriere della Sera despre războiul din Ucraina.
15:35
Operatorul aerian airBaltic a lansat zboruri directe pe cursa Chișinău - Riga. Acestea vor fi operate de două ori pe săptămână, în zilele de marți și sâmbătă, transmite MOLDPRES. 
Ieri
15:10
Premierul Dorin Recean a transmis un mesaj de felicitare cu ocazia sărbătorii Paștelui.
14:35
Președintele Volodimir Zelenski s-a adresat ucrainenilor cu ocazia Paștelui, subliniind că poporul Ucrainei nu va îngenunchea, decât pentru a se ruga. Zelenski a transmis un mesaj video din fața Catedralei Sfânta Sofia din Kiev, unde are loc o expoziție a mai multor artiști ucraineni, transmite agenția RBC, citată de Rador Radio România, la care face referire Radio Chișinău.
14:05
Directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Alexandru Cîrîc, a oferit clarificări privind durata de păstrare a ouălor roșii de Paște, fără a compromite siguranța alimentară, relatează Antena 3 CNN.
13:35
Imagini cu pregătirile de Paște din anul 1941 au fost postate de Cineclic pe pagina de Facebook, iar acestea arată atmosfera romanțată a României de acum 83 de ani. Țărani care ară cu plugul și tinere fete care încondeiază ouă, într-o ogradă în care pasc miei.
13:10
Aproximativ 1.500 de participanți sunt așteptați să participe la Conferința pentru Recuperarea Ucrainei, care va avea loc la Berlin în perioada 11-12 iunie 2024, a comunicat într-un interviu pentru Ukrinform ministrul federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare al Germaniei, Svenja Schulze, potrivit Ukrinform, notează Radio Chișinău.
12:40
Președintele chinez, Xi Jinping, este așteptat duminică pentru o rară vizită în Franța în cadrul căreia se așteaptă ca omologul său francez, Emmanuel Macron, să încerce să îl incite să reducă dezechilibrele comerciale și să îl convingă să își folosească influența asupra Rusiei în problema războiului din Ucraina, potrivit Reuters, transmite Agerpres și G4Media.
12:05
În timp ce armata rusă bombarda Ucraina, Vladimir Putin era la slujba de Înviere în Catedrala Hristos Mântuitorul, distrusă pe vremea lui Stalin, dar reconstruită după căderea comunismului. Slujba a fost oficiată de Patriarhul Kirill, unul dintre cei mai mari susținători ai președintelui și un promotor al războiului din Ucraina, relatează Digi24.
11:40
„Acum, de Paște, când ne adunăm grămăjoară pentru a coace cozonac, pentru a vopsi ouă, sau pentru a merge la slujba de Înviere, să ne aducem aminte de lucrurile care ne unesc și ne bucură.”, transmite Președintele Parlamentului pe Facebook.
11:05
Rep. Moldova va participa cu un lot format din trei sportive la turneul preolimpic european la tir cu arcul care se va desfășura în perioada 5-6 mai 2024 în orașul Essen, Germania, transmite Radio Chișinău.
10:35
Aflată de doi ani în război, Ucraina a primit din nou vestea Învierii sub amenințarea bombelor rusești. Cu câteva ore înaintea începerii slujbelor în bisericile din toată țara, orașul Harkov a fost atacat de trei ori, relatează DIgi24.
10:05
Creștinii ortodocși din țara noastră și din întreaga lume sărbătoresc azi Paștele. Cu acest prilej Președinta Maia Sandu a venit cu un mesaj de felicitare: „Lumina învie chiar când e doborâtă - cu acest crez ne-am trăit veacurile pe pământul nostru. Am sărbătorit Paștele, an de an, și am deschis casele pentru lumină chiar și atunci când Învierea era interzisă, iar bisericile - distruse. Nu ne-am lăsat doborâți, ne-am păstrat credința și am trăit fiind învățați că a fi om, a fi onest, a fi bun înseamnă a fi puternic”. 
09:50
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a transmis un mesaj video cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului și a Sfintelor Paști.
09:35
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel, a transmis un mesaj video cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului și a Sfintelor Paști.
09:05
Echipa Radio Chișinău vă urează Paște fericit, alături de toți cei dragi liniște în suflet, pace și sănătate,
00:10
Slujba de Înviere oficiată de ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Chișinău
4 mai 2024
21:30
Bucurie și emoție la Aeroportul Internațional Chișinău. Sfânta Lumină de la Ierusalim a ajuns în Republica Moldova, fiind întâmpinată de ierarhii Mitropoliei Basarabiei, în frunte cu Părintele Mitropolit Petru, care au fost însoțiți de reprezentanții eparhiilor, consilieri și protopopi, dar și de credincioși care au venit să participe la acest moment solemn.
19:15
Mitropolitul Basarabiei, Înaltpreasfințitul Petru, adresează enoriașilor un mesaj cu ocazia sărbătorilor de Paști.
18:45
Președintele României, Klaus Iohannis, a postat un mesaj, în Sâmbătă Mare, îndemnând la „conviețuire în pace și iubirea aproapelui”.
18:15
E vremea mesajelor de Paște către familie, prieteni, colegi apropiați. HotNews a venit cu o selecție de mesaje, urări, felicitări de Paște pe care le puteți trimite în aceste zile.
17:45
Un înalt oficial al serviciilor secrete ucrainene a avertizat cu privire la amenințarea pe care Moscova o reprezintă pentru alte națiuni din Europa, spunând că „rușii ar putea cuceri Țările Baltice în șapte zile” dacă aliații nu fac față Rusiei acum, scrie Newsweek, citat de Digi24.
17:15
Șase cetățeni cubanezi au încercat să ajungă în România, prin trecere ilegală din R. Moldova, înotând peste râul Prut. Planul acestora a fost deconspirat de către polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale SUD, după implementarea unor acțiuni specifice de securitate la frontiera de stat, informează Poliția de Frontieră.
16:45
Scopul principal al campaniei de război a Rusiei în Ucraina pentru acest an este ocuparea completă a regiunilor Donețk și Lugansk, se arată în cel mai recent raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), scrie agenția de presă Ukrinform, citată de Radio Chișinău.
16:20
De Noaptea Învierii peste 450 de pompieri și salvatori din cadrul IGSU cu 160 de unități de tehnică vor fi la datorie pentru prevenirea și lichidarea consecințelor situațiilor de risc, informează un comunicat al IGSU.
Mai mult de 2 zile în urmă
15:15
După tragedia de anul trecut de la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), au fost reglementate procedurile operaționale standard și au fost dezvoltate mecanisme eficiente de supraveghere a persoanelor inadmisibile pe teritoriul țării. Declarația a fost făcută de ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru MOLDPRES.
14:45
În anul 2023, producția locală de ouă a atins valoarea de 1,179 miliarde de lei. Doar în anul 2022, moldovenii au consumat un total de 604 milioane ouă. Cifrele au fost prezentate vineri, 3 mai a.c, de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, în ajunul sărbătorilor pascale, transmite MOLDPRES.
14:45
Biblioteca Națională a Republicii Moldova desfășoară, în perioada 8-31 mai 2024 „Zilele Europei 2024 la Biblioteca Națională”. Activitățile fac parte din cadrul Zilei Europei 2024 în Moldova cu genericul „LIBERTATE, PACE, PROSPERITATE – EUROPA EȘTI TU!”, organizată de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, împreună cu ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene, anunță Biblioteca Națională.
14:15
Potrivit unui raport Eurostat, citat de G4Media, România este unul dintre țările cu cel mai mare număr de găini ouătoare din Uniunea Europeană.
13:45
Președinta Maia Sandu a lansat un apel pentru concetățenii noștri aflați la muncă sau studii peste hotare și care au revenit acasă cu ocazia sărbătorilor pascale.
13:15
„Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, va săvârși în acest an slujba de Înviere la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe Ștefan cel Mare și Sfânt, din Chișinău. Cu această ocazie, sunt așteptați toți credincioșii care vor să participe la Sfânta Liturghie, pentru a ne bucura împreună de Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos”, anunță Mitropolia Basarabiei.
13:00
Creștinii Ortodocși din toată lumea sunt în așteptarea minunii coborârii Sfintei Lumini la Biserica Sfântului Mormânt.
12:45
Aproape fiecare țară are obiceiuri și tradiții legate de ziua de Paște sau de prima zi de după această Sărbătoare. De pildă jamaicanii sparg ouă în Vinerea Mare în zori. Pun albușul într-un pahar cu apă, iar după răsăritul soarelui căldura creează diverse forme în amestecul format. În aceste forme îți poți citi viitorul, spun localnicii, relatează HotNews.
12:15
Primăria Municipiului Chișinău informează că în zilele de 4 și 5 mai 2024, în sectoarele capitalei vor fi desfășurate diverse târguri cu produse și mărfuri autohtone, cu scopul de a sprijini producătorii locali și de a oferi locuitorilor capitalei acces la produse de sezon și cele cu tematică pascală.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.