38 de ani de la avaria de la Cernobîl. Consecințele „celui mai mare dezastru ecologic din istoria umanității”

Radio Moldova, 26 aprilie 2024 09:10

Se împlinesc 38 de ani de la tragicul accident de la Stația atomo-electrică de la Cernobîl, când, în urma a două explozii, cantități impunătoare de substanțe radioactive au nimerit în aer. Avaria a fost numită de Organizația Națiunilor Unite „cel mai mare dezastru ecologic din istoria umanității.”

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Moldova

Acum 30 minute
22:10
Numărul de crime înregistrate în primele patru luni ale anului 2024 este mai mic cu 3% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Cu toate acestea, în societate există percepția că numărul infracțiunilor grave este tot mai mare, susține ministrul de Interne, Adrian Efros. În opinia oficialului, de vină ar fi sursele de informare, care nu întotdeauna sunt credibile.
22:00
Parada militară, organizată tradițional de Moscova pe 9 mai, nu mai comemorează pacea, dar celebrează războiul. Șeful Cabinetului președintelui, Adrian Băluțel, a declarat în cadrul emisiunii „În context”, de la postul public de televiziune, că participarea la eveniment a bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, anunțată de presa pro-Kremlin, nu poate aduce pacea în Republica Moldova, dorită de cetățeni.
22:00
Circa 30 de orașe și capitale europene sunt prezentate de tineri în expoziția de pictură „Călătorie imaginară în Europa”, organizată de Parlament cu ocazia Zilei Europei, comunică Direcția comunicare și relații publice a Legislativului. Autorii lucrărilor sunt tinerii din clasele cu profil de arte de la Liceul Teoretic „Grigore Grigoriu” de pe lângă Mănăstirea „Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria” din satul Hagimus, raionul Căușeni.
Acum 2 ore
20:10
La Moscova a nins abundent astăzi, 8 mai, în ajunul Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste, una dintre cele mai importante sărbători marcate de Federația Rusă. Fenomenul este unul neobișnuit pentru această perioadă a anului, scrie EFE.
Acum 4 ore
19:00
Republica Moldova va beneficia de un proiect în valoare de 800 de mii de euro pentru a consolida protecției drepturilor omului. Banii vor fi acordați de Consiliul Europei Oficiului Avocatului Poporului. Ombudsmanul Ceslav Panico declară că instituția pe care o conduce își propune să dezvolte, grație sprijinului financiar, noi instrumente și mecanisme pentru promovarea și protecția drepturilor omului la nivel național, să consolideze colaborarea cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) și să exploreze intersecția dintre inteligența artificială și drepturile omului.
18:20
Regatul Unit a anunțat astăzi, 8 mai, expulzarea atașatului militar al Ambasadei Rusiei, retragerea statutului diplomatic al unor proprietăți și limitarea duratei de valabilitate a vizelor acordate diplomaților ruși, transmite agenția Reuters.
Acum 6 ore
17:30
Un Boeing 767 al FedEx Airlines, un avion de tip cargo, a aterizat miercuri pe aeroportul din Istanbul fără roțile din față, dar a reușit să rămână pe pistă. Incidentul nu s-a soldat cu victime, a anunțat Ministerul turc al Transporturilor.
17:10
Peste 500 de asistenți personali au fost reangajați de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, după ce au fost demiși de Primăria Chișinău. Potrivit ministrului Alexei Buzu, aceasta este prima etapă a unui proces mai amplu. În cea de-a doua fază, cei care au rămas fără o parte din salariu, precum și restul asistenților, îl vor primi până la sfârșitul lunii mai.
16:00
Lituania este pregătită să-și trimită soldații într-o misiune de antrenament în Ucraina, în ciuda amenințărilor nucleare ale Rusiei, a spus prim-ministrul lituanian Ingrida Simonyte, citată de Moscowtimes. Comentariile premierului leton vin după ce Ministerul rus al Apărării a anunțat că forțele sale se pregătesc să efectueze exerciții cu arme nucleare tactice ca răspuns la „amenințările și provocările” occidentale.
16:00
Doi inspectori ai Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) sunt învinuiți de corupere pasivă. Procuratura Anticorupție (PA) informează că a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată dosarul pentru examinarea în fond. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei doi inspectori riscă inclusiv închisoare.
Acum 8 ore
15:30
Întreprinzătorii din Republica Moldova vor putea accesa mai ușor resurse financiare pentru dezvoltarea afacerilor, prin Programul de stimulare a investițiilor „373”. Guvernul a aprobat, astăzi, modificările care vor spori numărul beneficiarilor și investițiilor eligibile și va simplifica procedurile de creditare. În urma acestor schimbări, Programul „373” va fi extins pentru un grup mai larg de beneficiari.
14:50
Uniunea Europeană intenționează să adopte un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până în iulie. Acesta va include, printre altele, interdicția ca partidele politice europene, organizațiile neguvernamentale și mass-media să nu mai primească finanțare rusă, a relatat portalul EUobserver cu referire la proiectul de document, citat de Meduza.
14:40
Guvernul Republicii Moldova dezminte informația potrivit căreia opt surse media, între care postul public de televiziune din Găgăuzia – GRT – ar risca să rămână fără licență de emisie. Consilierul premierului țării, Daniel Vodă, califică informația, publicată pe 7 mai pe rețelele de socializare, drept un „fals” și o „dezinformare”. El confirmă, însă, că Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională a solicitat Procuraturii Anticorupție (PA), pe 26 aprilie, curent, informații privind beneficiarii efectivi ai opt trusturi media din țară.
14:20
La Berlin, capitala Germaniei, steagurile rusești, panglicile Sfântul Gheorghe, uniformele de luptă, ordinele și medaliile, cântecele militare și de marș, precum și simbolurile care glorifică războiul Rusiei împotriva Ucrainei au fost interzise în timpul festivităților dedicate încheierii celui de-al Doilea Război Mondial, în perioada 8-9 mai. Poliția a publicat un regulament în acest sens. Ambasada Rusiei în Germania a catalogat decizia drept „inacceptabilă”, conform informațiilor furnizate de Deutsche Welle.
14:10
Primele cireșe autohtone au început să apară în piețele din capitală. Vânzătorii spun că datorită temperaturilor înalte din luna aprilie, aceste fructe s-au copt mai repede, fiind comercializate concomitent cu cele de import, de două ori mai scumpe. În timp ce unii oameni spun că nu sunt deranjați de prețuri, alții afirmă că vor aștepta ieftinirea cireșelor și coacerea celor din livezi în cantități mai mari.
14:00
Polițiști de la Poliția de Frontieră și doi civili ar fi organizat sosirea ilegală în Republica Moldova a unui militar din Ucraina. Aceștia ar fi primit 10 mii de dolari în trei tranșe, iar în prezent sunt cercetați penal, potrivit Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI (SPIA al MAI).
Acum 12 ore
13:20
UPDATE Postul Național și Radio Moldova Tineret și-au reluat emisia, în timp ce Radio Moldova Muzical rămâne cu emisia suspendată. Problema ar putea fi soluționată în următoarele zile.
13:20
Premierul Dorin Recean va efectua pe 9 mai la o vizită la București, acolo unde va participa la cea de-a zecea ediție a Conferinței de Investiții din Europa Centrală și de Est. Evenimentul se concentrează pe evoluția și dezvoltarea piețelor de capital în ultimii zece ani și perspectivele de viitor, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
12:50
UPDATE Postul Național de radio și-a reluat emisia, fiind identificată o soluție temporară, în timp ce Radio Moldova Tineret și Radio Moldova Muzical rămân cu emisia suspendată. Problema ar putea fi soluționată în următoarele zile, atunci când se va reveni și la emisia completă.
12:10
Un proiect de lege care prevede protecția datelor cu caracter personal a fost aprobat Guvern. Potrivit autorilor inițiativei, astfel va fi asigurat un nivel mai înalt de securitate la prelucrarea datelor. Totodată, documentul mai prevede și înăsprirea amenzilor pentru operatorii și întreprinderile care încalcă dreptul unei persoanei privind protecția datelor cu caracter personal.
11:50
Oamenii din Europa sunt mai îngrijorați de dezastrele naturale decât de conflictele armate, potrivit unui nou studiu realizat de Debating Europe. Raportul a fost realizat cu doar o lună înainte de alegerile europarlamentare, relatează Euronews.
11:30
Serviciul protecție internă și anticorupție (SPIA) al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și procurorii de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au descins cu percheziții la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF). Informația a fost confirmată pentru TRM de șeful IGPF, Ruslan Galușca. Potrivit lui, perchezițiile au loc într-un dosar „pornit anterior”.
10:40
Militarii Armatei Naționale participă la exercițiul „Wind Spring – 2024”. Exercițiul se desfășoară la Centrul Național de Instruire Întrunită din Cincu, România, în perioada 8 – 24 mai.
10:20
Presa internațională scrie despre rezultatele dezamăgitoare ale vizitei președintelui Chinei la Paris, care nu a recunoscut că sprijină Rusia împotriva Ucrainei și a ignorat cu desăvârșire îngrijorările Occidentului cu privire la pericolul pe care-l prezintă agresiunea militară rusă pentru continentul european. Mai multe publicații descriu ceremonia fastuoasă la care președintele rus Vladimir Putin a fost reînvestit oficial în funcție, în timp ce ziarele ucrainene relatează despre un nou eșec de asasinare a liderului de la Kiev Volodimir Zelenski. Dincolo de problemele provocate de conflictele geopolitice și militare, agențiile internaționale de presă semnalează creșterea pericolului care planează asupra omenirii din cauza schimbărilor climatice din ce în ce mai evidente. Lidia Petrenco a selectat câteva dintre cele mai importante articole dedicate acestor subiecte și relatează.
10:00
Cabinetul de miniștri se întrunește într-o nouă ședință. Pe ordinea de zi a executivului figurează mai multe subiecte, printre care Proiectul hоtărârii de Guvern cu privire la арrоbаrеа mecanismului de finanțare al distribuirii publicațiilor periodice din Republica Moldova реntru anul 2024, elaborat de Ministerul Culturii. Documentul își propune să susțină presa scrisă după ce a fost majorat substanțial tariful de distribuție.
09:50
În actuala configurație a Parlamentului European (PE), principalele partide politice transnaționale sunt, așa cum au fost aproape întotdeauna în mod tradițional, partidul creștin-democrat, conservatorii din PPE (Partidul Popular European), apoi partidul socialist și, în sfârșit, partidul centrist, liberal, Renew, o vreme condus de românul Dacian Cioloș, despre care se crede că ar putea fi înlocuit de o formațiune a dreptei extreme.
09:40
Emisia Radio Moldova, Radio Moldova Tineret și Radio Moldova Muzical a fost sistată după incendiul de aseară care s-a produs în incinta Casei Radio, a declarat directorul general adjunct al Radiodifuziunii, Cornel Ciobanu. Totuși, începând cu ora 10:00, buletinele de știri vor fi difuzate dintr-un studio amenajat pe teritoriul postului public de televiziune, a precizat el.
09:40
În actuala configurație a Parlamentului European (PE), principalele partide politice transnaționale sunt, așa cum au fost aproape întotdeauna în mod tradițional, partidul creștin-democrat, conservatorii din PPE (Partidul Popular European), apoi partidul socialist și, în sfârșit, partidul centrist, liberal, Renew, o vreme condus de românul Dacian Cioloș, despre care se crede că ar putea fi înlocuit de o formațiune a dreptei extreme.
09:30
Emisia Radio Moldova, Radio Moldova Tineret și Radio Moldova Muzical a fost sistată după incendiul de aseară care s-a produs în incinta Casei Radio, a declarat directorul general adjunct al Radiodifuziunii, Cornel Ciobanu. Totuși, începând cu ora 10:00, buletinele de știri vor fi difuzate dintr-un studio amenajat pe teritoriul postului public de televiziune, a precizat el.
09:30
Săptămâna trecută, Statele Unite ale Americii au suspendat un transport de bombe pentru Israel din cauza îngrijorărilor legate de o operațiune terestră majoră în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, a declarat un înalt oficial al administrației, citat de BBC.
08:50
Forțele ruse au întreprins în noaptea de marți spre miercuri un nou ''atac masiv'' cu rachete și drone asupra infrastructurilor energetice ale Ucrainei, făcând cel puțin șase răniți, au anunțat autoritățile ucrainene, informează AFP, citată de Agerpres.
Acum 24 ore
08:30
Ștefan Petrache – un nume cât o epocă. Un cântăreț fără egal și o fire absolut unică. Un rebel al timpurilor sale. Așa îl descriu toți cei care l-au cunoscut. Am avut norocul să-l întâlnesc în nenumărate rânduri, ba chiar să realizez și un interviu în care l-am descoperit în toată amploarea.
07:20
Radio Moldova vă prezintă Calendarul Zilei - cele mai importante evenimente, pe care le consemnăm astăzi, 8 mai.
07:20
Înțelegând că integrarea europeană a Republicii Moldova nu poate fi oprită atâta timp cât majoritatea cetățenilor au încredere în Maia Sandu, Moscova mărește turațiile mașinii propagandistice și își intensifică atacurile asupra ei din toate direcțiile și Republica Moldova își propune să reintegreze regiunea transnistreană, susținută de Rusia, înainte de a adera la Uniunea Europeană, a declarat marți la Oslo președinta Maia Sandu – sunt printre principalele subiecte din presă, trecute în revistă de Victoria Popa.
00:50
UPDATE Două încăperi au fost cuprinse de flăcări la Casa Radio, iar o suprafață estimativă de 40 metri pătrați a fost afectată. Pompierii au stabilit că arderea a avut loc în camera de servere de la etajul doi al clădirii. Victime nu au fost raportate, însă o persoană a fost evacuată, a precizat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 23:05, iar la ora 00:17 incendiul a fost lichidat.
00:40
Republica Moldova nu s-a calificat în marea finală a concursului Eurovision Song Contest 2024. Natalia Barbu nu a reușit să cucerească publicul cu piesa „In The Middle”.
00:20
Un incendiu a izbucnit în această seară la Casa Radio, amplasat pe strada Miorița 1, din sectorul Telecentru al capitalei. Pentru lichidarea incendiului, la fața locului, au intervenit patru echipaje de pompieri. Deocamdată nu este clară cauza declanșării focului.
7 mai 2024
22:00
Nivelul relațiilor din Republica Moldova și Norvegia au crescut substanțial în ultimii doi ani, iar în prezent autoritățile de la Chișinău lucrează în continuare pentru ca să o dezvolte, a declarat într-un interviu pentru Radio Moldova, președinta țării Maia Sandu. Totodată, șefa statului s-a referit la provocările cu care se confruntă țara noastră, în contextul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina dar și la problema transnistreană, însă a accentuat că „cetățenii noștri din regiunea transnistreană merită să se bucure de aceleași beneficii ale integrării europene”*
Ieri
20:20
Șeful Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, a confirmat într-o emisiune la TV8 că Ucraina și Republica Moldova ar putea începe negocierile de aderare la UE până la finele lunii iunie, înaintea alegerilor parlamentare din țările UE.
20:10
Ministerul Educației și Cercetării lansează un nou concept al curriculumului școlar. Acesta are scopul de a oferi o mai mare flexibilitate, astfel încât studiile să devină mai relevante și mai atractive pentru elevi. Ministrul Educației, Dan Perciun a declarat că noutatea constă în adaptarea programului școlar la nevoile, aptitudinile și interesele elevilor, precum și la cerințele pieței muncii.
17:40
Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt a fost redusă cu 1,5 puncte procentuale, până la nivelul de 3,6% anual. Totodată, au fost stabilite ratele dobânzii la creditele overnight – 5,6%, la depozitele overnight la nivelul de 1,6% anual. O decizie în acest sens a fost adoptată de către Consiliul executiv al Băncii Naționale a Moldovei.
17:00
Ministerul Apărării informează că, în perioada 9-16 mai curent, circa 400 de militari moldoveni și americani vor participa la exercițiul bilateral „Swift Response-2024” care se va desfășura pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit sursei, pe drumurile naționale din centrul și nordul țării, vor avea loc mai multe deplasări ale unităților de tehnică militară.
17:00
Republica Moldova nu va împiedica livrările de gaze rusești în regiunea separatistă Transnistria, după ce acordul referitor la tranzitul acestor gaze prin Ucraina va expira în acest an, a declarat marți ministrul Energiei, Victor Parlicov, transmite Reuters, citată de Agerpres.
16:30
Patru companii au obținut licențele de import pentru semințele de floarea-soarelui, pe o perioadă de 30 de zile, anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.Decizia a fost determinată de epuizarea stocurilor la începutul lunii mai și de necesitatea prevenirii majorărilor de prețuri la ulei.
15:20
Norvegia își extinde cooperarea cu Republica Moldova și va oferi un ajutor suplimentar de 350 de milioane de coroane norvegiene, echivalentul a 30 de milioane de euro, prin intermediul Programului de sprijin pentru Ucraina. Anunțul a fost făcut, marți 7 mai, de către prim-ministrul Jonas Gahr Støre, la întâlnirea cu președinta Maia Sandu.
15:10
Ministerul Apărării informează că, în perioada 9-16 mai curent, circa 400 de militari moldoveni și americani vor participa la exercițiul bilateral „Swift Response-2024” care se va desfășura pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit sursei, pe drumurile naționale din centrul și nordul țării, vor avea loc mai multe deplasări ale unităților de tehnică militară.
14:50
În Ucraina, o rețea de agenți FSB care pregăteau asasinarea președintelui Vladimir Zelenski și a unor oficiali militari a fost deconspirată de către Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), transmite BBC.
14:40
Vizita de stat a președintei Maia Sandu la Oslo va impulsiona cooperarea bilaterală în diverse domenii, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi. Totodată, într-un interviu pentru Radio Moldova, șeful diplomației de la Chișinău s-a referit și la întrevederea pe care a avut-o cu omologul său norvegian, Børge Brende.
14:30
Republica Moldova și Norvegia își intensifică colaborarea în domeniul energetic. Un Memorandum de cooperare dintre cele două țări a fost semnat marți, 7 mai, la Oslo, de ministrul Energiei, Victor Parlicov și omologul său norvegian, Terje Aasland.
14:00
Meteorologii au emis cod galben de instabilitate atmosferică. Avertizarea este valabilă pentru ziua de marți, 7 mai, în intervalul orelor 14:00 și 23:00.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.