Jurnalul orei 19, 24 Aprilie

Jurnal TV, 24 aprilie 2024 20:40

Prezentat de Călin Jucovschi

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Jurnal TV

Acum 2 ore
21:50
Prezentat de Daniela Ciocanu
21:50
Prezentat de Felicia Jenunchi
21:40
Prezentat de Călin Jucovschi
21:40
Prezentat de Vasile Luchianu
21:40
Prezentat de Vlada Tomescu
Acum 4 ore
20:50
Prezentatorul Jurnal TV, Cătălin Lungu, alături de alți nouă formatori de opinie din Europa de Est, a trăit o experiență unică la Bruxelles, unde a pășit pragul celor mai importante instituții din capitala Uniunii Europene. După vizita sa la Bruxelles, Cătălin pregătește un proiect nou pentru telespectatori, cu sprijinul EU Neighbours East.
20:50
Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană este o misiune națională, în care fiecare contribuie activ la formarea viitorului țării. Este vorba despre un proces complex, ce necesită colaborare, dialog deschis și respect reciproc. De această părere sunt liderii organizațiilor de tineret a șase partide care au semnat astăzi o declarație, prin care se angajează să contribuie la aderarea Republicii Moldova la blocul comunitar. „Este momentul să le arătăm tuturor că tinerii sunt gata să-și asume responsabilitatea și să fie catalizatorii schimbării”, au subliniat semnatarii.
20:50
Serviciul ucrainean de informaţii a anunţat astăzi despre zădărnicirea unui complot rusesc de asasinare a preşedintelui Volodimir Zelenski. Forţele de securitate au arestat doi ofițeri în grad de colonel, din grupul de protecţie a guvernului. Cei doi sunt suspectaţi că au transmis informaţii secrete spre FSB-ul rusesc. Complotul implica recrutarea unor militari, care ar fi urmat să îl răpească şi să-l ucidă pe Zelenski, transmite BBC.
20:50
În a treia zi de Paști, în curtea bisericii din Dănceni au răsunat cântece pascale. 37 de colective folclorice au fost invitate la Festivalul „Hristos a Înviat”, care a ajuns la cea de-a cincea ediție. Folclorul şi tradiţiile strămoşeşti îi uneşte pe toţi, de la copii la bătrâni, spun organizatorii.
20:40
Vicepreședintele Adunării Populare de la Comrat, Alexandr Tarnavschi, cunoscut pentru poziția sa critică față de bașcanul Evghenia Guțul și fugarul Ilan Șor, a fost demis astăzi din funcție. În replică, Tarnavschi a declarat că actuala conducere a autonomiei găgăuze este o tragedie pentru regiune. Expertul în politici publice și securitate, Andrei Curăraru, consideră că decizia de a-l demite pe Tarnavschi denotă o lipsă a democrației.
20:40
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii au acceptat astăzi demisiile celor 20 de judecători de la Curtea de Apel Chișinău. Deși cererile au fost depuse imediat după ce Comisia Vetting i-a notificat că urmează să treacă prin procedura de evaluare, majoritatea judecătorilor și-a motivat dorința de a pleca din sistem din motive personale. Totodată, CSM a anunțat un nou concurs pentru suplinirea funcțiilor de judecător la instanța de Apel. La fel, pentru a evita blocajul în examinarea dosarelor, CSM va transfera temporar judecători din prima instanță la Curtea de Apel Chișinău.
Acum 6 ore
18:30
Uniunea Europeană și Franța contează pe China să își folosească toată influența asupra Rusiei pentru a opri războiul din Ucraina. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și președintele Emmanuel Macron susțin că au reușit să îl convingă pe președintele Chinei, Xi Jinping, de consecințele războiului din Ucraina asupra întregii Europe. „Fără securitate în Ucraina nu poate exista securitate pentru Europa”, a subliniat liderul de la Paris.
18:30
Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în Belgia și Luxemburg vor și ei să-și dea votul prin corespondență. Acest serviciu va fi disponibil la alegerile prezidențiale și referendumul din această toamnă doar pentru cei din Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. Președintele Maia Sandu le-a spus oamenilor că este vorba, deocamdată, de un proiect pilot.
18:30
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat Cod galben de schimbare bruscă a vremii. Avertizarea va fi valabilă până la ora 23:00.
Acum 8 ore
15:40
Fostul prim-ministru Vlad Filat a fost achitat în dosarul în care este învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Hotărârea a fost emisă de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, și poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile. Potrivit procurorilor, Filat a sustras 12,8 milioane de lei din Banca de Economii. Examinarea dosarului în prima instanță a durat cinci ani. Procurorul de caz, Nadejda Busuioc, a declarat că va contesta decizia completului de judecată.
15:40
Un incendiu devastator a nimicit aproximativ 20 de hectare de stuf, în preajma lacului de la Dănceni. „Este o catastrofă! Au murit și păsări, și animale”, afirmă autoritățile locale. Poliția a pornit o investigație, deoarece se presupune că cineva a dat foc stufărișului. Paula Bejenari a fost la locul întâmplării și a discutat cu oamenii.
15:40
Vladimir Putin a depus azi jurământul pentru încă un mandat de şase ani la Kremlin, după ce în martie a câştigat un scrutin, despre care observatorii externi au declarat că a fost manipulat masiv, informează DPA şi AFP. Statele Unite nu vor fi prezente la ceremonie, a declarat ieri presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
15:40
Forfotă mare la tarabele cu veselă, prosoape sau dulciuri. Mulți oameni cumpără deja cele necesare pentru Paștele Blajinilor, dar se plâng că prețurile bat la buzunar. „Anii trecuți piața era plină, dar acum numărul cumpărătorilor a scăzut considerabil”, spun supărați vânzătorii.
15:40
„Oda bucuriei” de Ludwig van Beethoven a răsunat în Piața Centrală din Chișinău. Toată lumea a asistat la un concert simfonic, pe care l-a dat National Youth Orchestra.
15:40
Reprezentantul Republicii Moldova la Eurovision, Natalia Barbu, va urca în această seară pe scenă la Malmö în prima semifinală a competiției din Suedia. Concurenta cu numărul 11 va interpreta piesa „In the middle”.
Ieri
21:40
Odată cu încălzirea vremii, apare și tentația de a merge cu tălpile goale prin iarbă, dar... atenție! Înainte de a profita de timpul frumos de afară, să nu uităm de căpușele, care abia așteaptă să ne intre sub piele. Problema e că în acest interval, în care căpușa s-a hrănit pe seama dumneavoastră, ea poate transmite boli grave. Prezentarea la medic trebuie să se facă în cel mai scurt timp posibil de la mușcătură și nu încercați să îndepărtați singuri căpușa!
21:40
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, se află la Paris, prima etapă a unei călătorii în trei țări în Europa, continent divizat în privința modului de a face față puterii în creștere a Beijingului, scrie Associated Press. Xi Jinping va sta până miercuri la Paris, apoi se va deplasa în Serbia şi Ungaria. Vizita acestuia va fi urmărită îndeaproape inclusiv la Washington, unde se va analiza în ce măsură Statele Unite pot conta pe sprijin european în urmărirea obiectivelor de politică externă.
21:40
O viitură puternică s-a format aseară în localitatea Vâlcăneşti, judeţul Prahova, unde, în urma unei ploi torenţiale, apele pârâului Sărata au ieşit din matcă. Străzile s-au transformat în râuri. Trei autoturisme au fost luate de ape şi duse la o distanţă de un kilometru. Grindină căzută în câteva zeci de minute s-a adunat pe străzi și în curțile oamenilor, și a măsurat, în unele locuri, chiar și zece centimetri. Victime nu au fost raportate.
21:40
Numărul morților din cauza ploilor abundente care au provocat inundații într-un stat din sudul Braziliei a crescut la cel puțin 78, au declarat autoritățile locale duminică, citate de Reuters. Alte 115 mii de persoane au fost strămutate. Peste 400 de mii de oameni erau fără curent duminică seara, în timp ce aproape o treime din populația statului era fără apă.
21:30
Rușii au atacat Ucraina chiar și în prima zi de Paște. Au avut loc mai multe lovituri aeriene asupra orașului Harkov, unde cel puțin 16 persoane au fost rănite. Una dintre bombele rușilor a căzut într-un cartier cu blocuri de locuințe. Un tir cu rachete ruseşti a fost tras și asupra regiunii Doneţk, transmite AFP.
19:30
Un copil a ajuns la spital cu leziuni grave, după ce a fost lovit de un automobil. S-a întâmplat în după-amiaza zilei de ieri, în raionul Sângerei. Urmează detalii și alte știri pe scurt.
19:30
Astăzi se împlinesc 34 de ani de la „Podul de Flori” deschis la Prut pentru câteva ore, în 1990. Pentru prima oară după cel de-Al Doilea Război Mondial, frontiera româno-sovietică a fost traversată fără acte. În mod simbolic, participanții la eveniment au lansat flori pe apa Prutului.
19:30
Peste un milion de persoane s-au înghesuit pe plaja Copacabana din Brazilia pentru un concert gratuit al Madonnei, înfruntând temperaturile ridicate pentru a asista la finalul turneului său mondial „Celebration”. Site-ul oficial al Madonnei a promovat spectacolul ca fiind cel mai mare din cariera ei de patru decenii, scrie The Washington Post.
19:20
Vacanța de Paște a elevilor vine la pachet și cu multiple pericole pentru securitatea acestora. Specialiștii le recomandă părinților să nu lase copiii fără supraveghere în locuințe sau afară, pentru a evita producerea unor situații de risc.
19:20
Republica Moldova va înregistra o creștere economică substanțială în următorii cinci ani. Potrivit Fondului Monetar Internațional, va fi cea mai mare creștere economică din regiune, care va depăși după Produsul Intern Brut pe cap de locuitor Armenia, Belarus, Georgia, Macedonia de Nord și Albania, scrie mold-street.
19:10
Mai multe colective artistice, coruri bisericești și meșteri populari au adunat lumea din raionul Criuleni la Festivalul tradițiilor și cântecului pascal cu genericul „Hristos a înviat”. Evenimentul s-a desfășurat astăzi, în cea de-a doua zi de Paşte, în satul Hrușova. Vizitatorii au putut admira şi o expoziţie de lucrări artizanale.
Mai mult de 2 zile în urmă
19:50
Carburanții se ieftinesc pe durata Sfintelor Sărbători de Paști. După o perioadă de ieftinire a motorinei, se înregistrează o ușoară scădere a prețurilor și la benzină.
19:50
Gazprom a anunțat pierderi de 6,9 miliarde de dolari în anul trecut, pe fondul scăderii comerțului cu gaze naturale în Europa, cândva principala sa piață de vânzare, scrie Reuters. Este prima pierdere anuală a gigantului rus de la sfârșitul anilor 1990, începutul anilor 2000.
19:50
Consiliul raional Sângerei e bun de plată. Instituția va achita aproape un milion de lei recalcul la salariu și despăgubire morală către doi vicepreședinți de raion, eliberați din funcție anul trecut. Se întâmplă după ce instanța de judecată a calificat drept ilegală demiterea celor doi, notează presa din nordul țării.
19:50
Institutul de Medicină Urgentă va avea de astăzi condiții mai bune de tratament și recuperare a pacienților. Renovarea Secției de anestezie și terapie intensivă a costat 25 de milioane de lei.
19:50
Ministerul ucrainean de Externe are un purtător de cuvânt generat de... inteligența artificială! Este vorba de un avatar numit Victoria Și, care împrumută înfățișarea cântăreței Rosalie Nombre. Victoria urmează să comenteze afacerile consulare, citind texte redactate de oameni, informează France Presse.
17:50
O masă de Paște ne costă cam un sfert din salariul minim lunar.
17:50
Aproape două mii de sticle de vin pastoral au fost sfințite în ajunul Paștelui, care va fi sărbătorit duminică. S-a întâmplat la o vinărie, în cadrul unei ceremonii oficiate de Înalt-preasfințitul Mitropolit al Basarabiei, Petru.
17:50
Accesul la informație, intimidarea presei și sustenabilitatea economică. Sunt doar câteva dintre provocările pe care le-au întâlnit jurnaliștii și instituțiile media din Republica Moldova în ultimul an. Constatările apar în „Memoriul privind libertatea presei”, document lansat anual pe 3 mai, de Ziua Mondială a Libertății Presei.
17:50
Câteva zeci de mii de oameni au mărșăluit joi seară în Georgia împotriva controversatului proiect de lege privind „influența străină”. Cea de-a treia și ultima lectură este așteptată la sfârșitul acestei luni. În fața Parlamentului Georgiei au izbucnit tensiuni între manifestanți și poliție, scrie France Info.
17:50
Emiratele Arabe Unite au fost lovite iar de ploi torențiale, la doar două săptămâni de la inundațiile care au surprins regiunea și au lăsat dezastru în urmă. Zborurile pe aeroportul din Dubai au fost anulate, iar zeci de mașini au fost luate de ape.
16:50
Republica Moldova are oameni în vârstă aptă de muncă, doar că aceștia se află în străinătate. Grupul de vârstă, care migrează cel mai mult în ultima perioadă, este de la 25 la 44 de ani, potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță. „În 2030 am putea să ne pomenim că peste jumătate din tinerii apți de muncă se află peste hotare, dacă nu vor fi întreprinse măsuri de redresare a situației”, afirmă expertul.
16:40
Sute de oameni pleacă din Chișinău la baștină, pentru a sărbători Paștele alături de cei apropiați. Deși numărul călătorilor a crescut simțitor, șoferii de linie de la cele trei autogări din Chișinău spun că așteptau mai mult. „Am uitat când ultima oară am plecat cu microbuzul plin”, afirma aceștia supărați.
16:40
În ajunul sărbătorilor pascale, 140 de beneficiari din opt centre de plasament din Chișinău au primit în dar haine, încălțăminte și produse de igienă. Se întâmplă datorită Societății de Cruce Roșie, care a lansat campania „Haină pentru suflet”.
16:30
Mai mulți jurnaliști și reprezentanți ai societății civile au participat astăzi la un flashmob cu lozinca „Uniți pentru libertatea presei. Adevărul nu poate fi suprimat”.
16:30
Cercetarea judecătoreasă în dosarul în care Vladimir Andronachi este învinuit de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, în „frauda bancară”, a fost reluată. Magistratul Gheroghe Balan a respins cererea avocaților lui Anatolie Blonschi și Andronachi de încetarea a procesului penal. Demersul a fost depus în cadrul unei ședințe din luna februarie curent. Apărătorii au invocat faptul că în cadrul urmăririi penale s-ar fi comis anumite ilegalități.
00:00
Prezentat de Daniela Ciocanu
00:00
Prezentat de Felicia Jenunchi
2 mai 2024
23:50
Prezentat de Călin Jucovschi
23:50
Prezentat de Vasile Luchianu
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.