Jurnal TV

Acum 12 ore
20:40
Prezentat de Felicia Jenunchi
20:40
Regele Charles al III-lea a făcut astăzi istorie în Parlamentul Germaniei, fiind primul monarh care a avut un discurs în Bundestag. El a vorbit în limba germană, iar deputații l-au aplaudat îndelung. Monarhul britanic s-a referit la prietenia dintre cele două țări, dar și la războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, subliniind cât este de importantă unitatea în sprijinirea Kievului. Este a doua zi din cadrul primei vizite în străinătate întreprinse de regele Regatului Unit.
20:40
Prezentat de Sofia Obadă
20:40
Prezentat de Daniela Ciocanu
19:50
Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu încă 60 de zile.
19:50
Șoferul troleibuzului de pe linia 22, implicat în incidentul de ieri, când o femeie un cu copil în brațe a căzut, fiind prinsă între ușile unității de transport, a fost sancționat cu o mustrare aspră și cu lipsirea de primă.
19:50
Nouă spitale raionale și o instituție republicană au primit mese de operație, aparate pentru monitorizarea funcțiilor vitale ale pacienților, lămpi chirurgicale și truse medicale de urgență. Echipamentele au fost procurate de Organizația Mondială a Sănătății, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul proiectului „EU4Moldova: pentru un sistem de sănătate durabil”, și al Guvernelor Germaniei și al Canadei.
19:50
Activitatea Consiliului municipal Chișinău este blocată. Astăzi a eșuat a cincea încercare de a examina ordinea de zi. Problema este că e nevoie de o persoană, care ar putea executa atribuțiile secretarului CMC, iar primarul Ion Ceban refuză să o desemneze. Consilierii afirmă că primarul boicotează şedinţele în mod intenționat, dar Ceban spune că aleșii locali fac show la ședințe și nu muncesc. Astăzi, mai mulți consilieri au depus plângeri la Procuratură.
19:50
Consiliul Europei va susține în continuare eforturile Republicii Moldova privind consolidarea instituțiilor din justiție, cu scopul avansării pe calea aderării la Uniunea Europeană. ”Combaterea corupției este prioritară”, a declarat astăzi la Chișinău secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić. Oficialul a susținut o conferință de presă alături de președintele Maia Sandu.
19:50
Numărul albinelor scade dramatic în întreaga lume, iar fără acestea, viața de pe pământ ar fi compromisă. Pentru a le proteja, guvernele încearcă să implementeze tehnologii de ultimă generație, iar Republica Moldova nu este o excepție. O aplicație din telefonul fiecărui agricultor ar putea salva albinele de la cazurile de intoxicare în masă și pierire.
19:40
Prezentat de Vasile Luchianu
19:40
Prezentat de Eugenia Apostu
17:40
Vă mai amintiți cum arată primul telefonul mobil din lume? Ei bine, ”tatăl” telefonului mobil, inginerul american Martin Cooper, afirmă că utilizatorii de smartphone-uri se uită prea mult la ele. Cooper spune că micul dispozitiv pe care îl avem cu toții în buzunare are un potențial aproape nelimitat, dar în prezent lumea este obsedată de el, scrie AFP.
17:40
Magistrații și candidații pentru funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție vor fi supuși evaluării externe. Proiectul a fost aprobat astăzi în a doua lectură de Parlament. Deputații și-au dat votul și pentru reforma Curții Supreme, care va avea competențe mai restrânse și nu va mai acționa ca o instanță de apel, cum se întâmplă în prezent. Ambele proiecte au fost votate în lectură finală de câte 63 de parlamentari ai PAS.
17:30
Șoferul mașinii, care a fost implicată în accidentul de pe viaduct, din luna februarie, s-a ales cu toate bunurile sechestrate. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Asta după ce miercuri, în prima ședință din acest dosar, avocatul Marcelei Paladi a depus demersul pentru a putea fi încasat prejudiciul moral. În cadrul ședinței de astăzi, inculpatul Gheorghe Begu a pledat vinovat în fața instanței.
17:30
Sistemul cadastral devine mai transparent, anunță Agenția Servicii Publice, care a implementat un proiect de acordare a titlurilor pentru proprietățile private, în special pentru terenurile agricole. Anterior, acestea erau înregistrate doar la primărie, ceea ce îi determina pe săteni să recurgă uneori la acțiuni ilegale, când intenționau să vândă sau să dea în arendă. În satul Tătărești, raionul Strășeni, peste 700 de locuitori au primit astfel de certificate.
Acum 24 ore
15:30
Parlamentul i-a votat astăzi pe cei trei membri ai Consiliul Superior al Magistraturii, din rândul non-judecătorilor, care au fost promovați de comisia pre-vetting. Pentru Tatiana Ceaglic, Alexandru Postică și Ion Guzun au votat 62 de deputați ai puterii. Cei trei au fost numiți pentru mandate de câte șase ani. CSM a devenit astfel funcțional cu patru membri, dintre care trei non-judecători, dar și judecătoarea Nina Cernat, singura care nu a demisionat din cadrul Consiliului. Pentru a fi pe deplin reprezentativ, noul CSM trebuie să fie format din șase judecători, aleși prin vot secret de Adunarea Generală a Judecătorilor, și ați șase membri non-judecători, numiți de Parlament.
15:30
Republica Moldova este un test de turnesol pentru Statele Unite și Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de președintele, Maia Sandu, în cadrul discursului pe care l-a susținut la „Summit-ul pentru Democrație”, găzduit de liderul de la Casa Albă, Joe Biden. Șefa statului a atras atenția că democrația Republicii Moldova este amenințată de atacurile hibride ale Federației Ruse, dar a dat asigurări că autoritățile de la Chișinău nu vor permite ca situația din țara noastră să fie destabilizată.
15:30
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare oferă Republicii Moldova 5,6 milioane de euro, drept finanțare nerambursabilă, pentru gestionarea deșeurilor în raioanele Nisporeni, Ungheni și Călărași.
15:30
Ar fi cerut două mii de euro pentru înregistrarea unei anexe construită la imobil, în lipsa actelor permisive. Este vorba despre un angajat al Agenției Servicii Publice care a fost trimis pe banca acuzaților, anunță Procuratura Generală. Urmează detalii și alte știri pe scurt.
15:30
Șeful Postului de inspecție la frontiera Giurgiulești al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și zece subalterni ai acestuia au fost reținuți pentru 72 de ore într-un dosar de corupție.
Ieri
22:30
Сотрудники погранполиции обнаружили в санитарном блоке кишиневского аэропорта пакет с 30 боевыми патронами. Владелец установлен. Он намеревался вылететь в Варшаву. Подробности и другие новости далее короткой строкой.
21:00
Prezentat de Felicia Jenunchi
20:20
Prezentat de Daniela Ciocanu
20:00
Prezentat de Sofia Obadă
19:50
Cel puțin 39 de imigranți din America Centrală și de Sud au murit într-un incendiu produs într-un centru pentru migranţi din Ciudad Juarez, Mexic, în apropierea frontierei cu Statele Unite, scrie Reuters. Autoritățile mexicane afirmă că focul a izbucnit în timpul unui protest față de deportări. Tragedia vine după ce Statele Unite și Mexic se confruntă cu cifre record de treceri de frontieră la granița pe care o împart. Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional.
19:50
Regele Marii Britanii, Charles al III-lea, și soția lui, Camilla, au ajuns astăzi în Germania. Prima vizită în străinătate a lui Charles al III-lea, în calitate de rege, va dura trei zile. Călătoria este considerată "un gest european important" pentru menținerea legăturilor puternice după Brexit, scrie AFP.
19:50
Pregătirile pentru sărbătorile pascale abia încep, dar multe gospodine stau demult cu gândul la decorațiunile, care marchează evenimentul. Pentru că ouăle vopsite sunt de nelipsit, la Muzeul de etnografie și istorie naturală, femeile au putut admira și încerca vechea tradiție de încondeiere a ouălor. Multe au pus mâna pe condei pentru prima oară, dar asta a făcut creațiile să fie și mai speciale.
19:40
A fost la un pas de nenorocire! O femeie cu un copil de trei ani în brațe a căzut, după ce a fost prinsă între ușile unui troleibuz de pe linia 22.
17:40
Guvernul a avizat astăzi pachetul de legi care vizează activitatea Serviciului de Informații și Securitate. Este vorba despre modificări la actele normative care vizează funcționarea acestei instituții, activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă, dar și statutul ofițerului de informații și securitate. Aprobarea hotărârii s-a lăsat cu un schimb de replici între bașcanul de la Comrat, Irina Vlah și premierul Dorin Recean.
17:40
Prezentat de Vasile Luchianu
17:30
Tragedie în Ecuador! Alunecările masive de teren, cauzate de ploi abundente, au ucis cel puțin 11 oameni. Zeci de persoane sunt încă date dispărute, iar salvatorii continuă căutările. Alunecările de teren fac prăpăd și în Brazilia.
16:10
Rusia nu are resurse suficiente ca să ajungă până la Odesa și regiunea transnistreană, iar NATO nu vede un risc de atac militar iminent la adresa Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, pentru presa de la București. Oficialul NATO atenționează însă că Rusia folosește un întreg arsenal al războiului hibrid împotriva Republicii Moldova.
16:10
Prezentat de Eugenia Apostu
16:00
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare Cod galben de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Astfel, pe arii extinse se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-18 metri pe secundă.
16:00
Șefa Serviciului Fiscal de Stat, Rozalia Albu, a plecat din funcție. Demisia acesteia a fost aprobată miercuri de Guvern. În locul Rozaliei Albu a fost propus Petru Rotaru, membru al Curții de Conturi. Acesta a fost anterior șef al Inspectoratului Fiscal Ialoveni.
16:00
37 de percheziții sunt în desfășurare astăzi în Republica Moldova și România, într-un dosar de contrabandă cu anabolizante și spălare de bani. Procurorii români, în comun cu cei de la Europol, au descoperit și un laborator improvizat la domiciliu, unde erau fabricate produse anabolizante.
15:50
Ministerul Sănătății a investigat calitatea alimentației în mai multe maternități din Republica Moldova, iar rezultatele sunt deloc îmbucurătoare. Cu această concluzie a ieșit astăzi în fața presei ministrul Ala Nemerenco. Potrivit ei, neregulile depistate și rapoartele întocmite au fost transmise Poliției.
15:50
Polițiștii de frontieră au găsit în blocul sanitar al Aeroportului Chișinău un pachet cu 30 de cartușe de luptă. Ulterior s-a găsit și persoana, căreia îi aparțineau munițiile. Urmează detalii și alte știri pe scurt.
15:40
Republica Moldova a semnat, alături de alte șase țări, o scrisoare deschisă adresată marilor companii din domeniul IT, cărora li se cere sprijin în combaterea dezinformării în spațiul online. Rețelele sociale au devenit canale de răspândire a unor informații false și manipulatoare, a declarat astăzi premierul Dorin Recean, în debutul ședinței Guvernului.
15:40
Activitatea școlilor auto și cea a instituțiilor care pregătesc specialiști în domeniul transportului rutier va fi reglementată.
15:40
Guvernul va propune Parlamentului prelungirea stării de urgență cu încă 60 de zile. Decizia a fost aprobată la ședința de astăzi a Executivului. Autoritățile afirmă că măsura e necesară pe fondul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei și a problemelor de securitate energetică a Republicii Moldova.
15:40
Prima ședință de judecată în cazul Marcelei Paladi, victima accidentului rutier de pe viaduct, a fost întreruptă și reprogramată pentru ziua de pentru ziua de mâine. Avocatul tinerei și procurorul de caz au cerut să fie pus sechestru pe bunurile șoferului implicat, Gheorghe Begu. Avocatul acestuia a cerut timp pentru a examina această cerere.
15:40
Cetățenii asigurați vor beneficia de consultațiile medicilor specialiști fără bilet de trimitere eliberat de medicul de familie. Extinderea volumului de investigații și alte modificări la Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală au fost aprobate astăzi de Guvern, la propunerea Ministerului Sănătății.
Mai mult de 2 zile în urmă
22:20
С Владом Маркочем
20:40
Prezentat de Daniela Ciocanu
20:40
Prezentat de Felicia Jenunchi
20:30
Consiliul Audiovizualului a aplicat în anul trecut 447 de sancțiuni furnizorilor de servicii media pentru ”nerespectarea legislației în domeniu”. Suma totală a amenzilor se ridică la 2 milioane 340 de mii de lei. Un raport de activitate a Consiliului Audiovizualului a fost prezentat astăzi la Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Deputații din opoziție acuză instituția de lipsă de imparțialitate în contextul retragerii licențelor unor posturi de televiziune.
20:30
Fostul ministru al Finanțelor în Guvernul Gavrilița, Dumitru Budianschi, ar putea fi numit președinte al Comisiei Naționale a Pieței Financiare, în locul Corneliei Cozlovschi, care a depus o cerere de demisie.
20:30
Conturile Veronicăi Dragalin s-au subțiat simțitor după ce a fost numită șefă la Procuratura Anticorupție, în august 2022. Din cele trei conturi în băncile americane, în care păstra 31 de mii de dolari, Dragalin a rămas cu un singur cont, cu puțin peste 14 mii de dolari.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.