Jurnal TV

Mai mult de 2 zile în urmă
14:10
Mai multe instituții de învățământ din R. Moldova încearcă să-și recupereze cheltuielile de la elevii care au învățat din contul bugetului de stat, dar au fost exmatriculați. Un raport al Curții de Conturi arată că, doar anul trecut, statul a pierdut aproape 45 de milioane de lei pentru instruirea elevilor și studenților care fie au abandonat studiile, fie au fost dați afară pentru note proaste.
5 august 2022
22:30
Prezentat de Daniela Ciocanu
22:30
Prezentat de Eugenia Apostu
22:30
Prezentat de Sofia Obadă
22:20
Prezentat de Felicia Jenunchi
22:10
Prezentat de Eugenia Apostu
21:50
Orașul Nikolaev impune o stare de asediu, de astăzi seară până luni dimineață. Autorităţile încearcă să-i identifice pe localnicii care colaborează cu Rusia, a anunţat guvernatorul regiunii, Vitalii Kim. Orașul Nikolaev este aproape de zonele ocupate de ruși în regiunea Herson, importantă din punct de vedere strategic, unde Kievul intenționează să efectueze o contraofensivă.
21:50
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin s-au întâlnit astăzi la Soci pentru discuții privind încheierea războiului din Ucraina și începerea unui nou război în Siria, potrivit France 24. Summitul de la Soci are loc după ce Ankara a ajutat la medierea unui acord privind cerealele care a atenuat temerile legate de criza alimentară globală.
19:20
Creditele se scumpesc din nou. Banca Națională a majorat, până la 21,5 la sută, rata de bază. Adică, a scumpit banii, ca să țină sub control creșterea prețurilor. Oamenii care s-au împrumutat de la bănci cu credite flotante urmează să achite dobânzi mai mari. Decizia BNM nu are efect asupra inflației, în schimb lovește în cetățenii de rând, afirmă unii experți de la Chișinău.
19:20
Noul șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a depus astăzi jurământul în fața Consiliului Superior al Procurorilor. Membrii acestuia i-au urat succes în activitate.
18:00
Salariile din sectorul public vor fi majorate din luna septembrie. Creșterile salariale vor fi de aproximativ 6 la sută. Primii vizați sunt cei cu venituri mici, a menționat Natalia Gavrilița la postul public de radio. Angajaților din sectorul public cu un salariu mai mic de 15.000 de lei li se va acorda un ajutor unic de 3.000 de lei. De asemenea, Guvernul va oferi 1.500 de lei pentru cei care au pensii mai mici de 5.000 de lei, iar copiii vor primi o alocație lunară de până la 1.000 de lei.
17:50
Speranța de viață în Republica Moldova este în descreștere. Pentru anul 2021 aceasta a constituit 69,1 ani - cu 0,7 ani mai puțin în comparație cu anul precedent. În comparație cu nivelul mediu al speranței de viață din cele 27 de țări ale Uniunii Europene, în Moldova vorbim de o descreștere cu 11,3 ani, iar din cauza migrației și a natalității scăzute, populația Republicii Moldova îmbătrânește și scade numeric.
17:50
Carambol la Drochia. Un șofer beat a provocat un accident cu implicarea a cinci automobile. Potrivit poliției, tânărul de 27 de ani a lovit mai multe mașini parcate pe acostament după care a tamponat nouă pietoni. Toți au fost transportați la spital. Urmează detalii și alte știri.
17:10
Refugiații din Ucraina au înțeles că trebuie să învețe româna. Mulți spun că le este greu, mai ales când merg la piață, la cumpărături, sau când urcă în transportul public. Alții ne-au spus că simt nevoia de a vorbi în română și din respect față de localnici. Cursurile sunt gratuite și au loc de două ori pe săptămână.
16:20
Face de bună voie mâncare pentru soldații ucraineni, care luptă cu rușii. Fata e din Cernigov și a ales să devină voluntar după ce tatăl ei, țintuit la pat de o boală, a rămas neajutorat în prima lună de război, când rușii au bombardat fără milă orașul. Pentru ucraineni, Victoria Apanasenko este o fată deosebită. În toamnă, ea va reprezenta țara la Concursul Miss Universe 2022.
16:20
În prima săptămână a lunii august marcăm, în rând cu toată lumea, Săptămâna mondială a Alăptării. În acest an, evenimentele se desfășoară cu genericul „Faceți un pas spre alăptare. Educați și sprijiniți!”. La Spitalul clinic municipal „Gheorghe Paladi” a fost organizat și un seminar instructiv privind importanța alimentației naturale.
16:10
Consiliul Superior al Procurorilor l-a mandatat pe procurorul anticorupție Victor Furtună să-și examineze propria sesizare împotriva lui Alexandr Stoianoglo vizând acuzația de îmbogățire ilicită. Potrivit lui Furtună, procurorul general suspendat ar deține indirect, prin intermediul fiicei, un apartament cu o suprafață de aproape 135 de metri pătrați.
16:10
Trei nave cu cereale ucrainene au plecat astăzi din porturile de la Marea Neagră, iar încă una se îndreaptă spre Ucraina pentru încărcare. Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin se întâlnesc, la această oră, la Soci pentru discuții privind încheierea războiului din Ucraina și începerea unui nou război în Siria, potrivit France 24. Summitul de la Soci are loc după ce Ankara a ajutat la medierea unui acord privind cerealele care a atenuat temerile legate de criza alimentară globală.
16:00
Meteorologii au emis „cod galben” de caniculă pentru următoarele trei zile. Avertismentul intră în vigoare mâine și va fi valabil până pe 8 august. Maxima termică va urca ziua până la 33-35 de grade.
15:50
Aproximativ 80% din cetățeni vor beneficia de compensații în facturi în perioada rece a anului. În condițiile în care nivelul de sărăcie energetică este mare, ajutoarele vor fi oferite în funcție de vulnerabilitatea energetică a familiilor. Se va ține cont de componența familiei, veniturile acesteia și tipul sistemului de încălzire. Declarația a fost făcută de vicepremierul Andrei Spânu, ministru al Infrastructurii în cadrul emisiunii ”Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV. De asemenea, el a venit cu precizări în legătură cu posibila trecere la învățământul online, ca măsură extremă, pentru a economisi bani pentru încălzire.
15:50
Autoritățile de la Chișinău au aprobat planul de implementare a celor nouă recomandări propuse de Comisia Europeană. Este vorba despre reforma justiției, combaterea corupției și remedierea deficiențelor în legislația electorală.
4 august 2022
23:10
Prezentat de Felicia Jenunchi
23:10
Prezentat de Daniela Ciocanu
23:00
Prezentat de Sofia Obadă
22:00
Prezentat de Eugenia Apostu
21:40
Prezentat de Eugenia Apostu
20:10
Şaizeci de ani de carieră şi încă la fel de multă energie pe scenă! Trupa The Rolling Stones şi-a încheiat turneul european "SIXTY" cu un ultim concert la Berlin sub forma unui spectacol emoţionant.
20:10
Beijingul este înfuriat, după ce preşedintele Camerei Reprezentanţilor din Statele Unite, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul. Chiar dacă Washingtonul afirmă că nimic nu s-a schimbat și că respectă în continuare politica „unei singure Chine”, ministrul de Externe al Chinei a avertizat că „toți cei, care ofensează China, vor fi pedepsiți”.
20:10
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar dori să vorbească direct cu președintele Chinei, Xi Jinping, despre războiul pe care l-a declanșat Rusia în Ucraina. ”China este o putere care poate influența poziția Moscovei”, a declarat liderul de la Kiev pentru South China Morning Post.
19:50
Absolut toți elevii din 95 de licee au promovat examenul de bacalaureat. În altele cinci, nici jumătate dintre absolvenți nu a putut obține o notă trecătoare. Ministerul Educației a publicat clasamentul instituțiilor de învățământ, alcătuit pe baza rezultatelor obținute de tineri în acest an.
19:50
Permisele de conducere emise în Republica Moldova sunt recunoscute în Bulgaria. Permisele pot fi preschimbate fără necesitatea de a susține un examen suplimentar, anunță Ministerul de Externe.
19:30
Familiile defavorizate, care își încălzesc locuința cu lemne, vor putea beneficia, la începutul iernii, de câte trei metri steri de lemn la prețul anului trecut. Pentru aceasta, Guvernul a subvenționat Agenția „Moldsilva” cu peste 64 de milioane de lei. Lemne ieftine vor primi nu doar gospodăriile casnice, dar și instituțiile publice, în special școlile și grădinițele. Din schemă au fost excluși intermediarii - lemnul de la „Moldsilva” nu va putea fi cumpărat de firme. Anunțul a fost făcut de către secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea.
18:40
Pandemia a afectat economic în special femeile-antreprenor. Totuși, ele dau dovadă de reziliență și ambiție. S-a decis lansarea unui catalog al producătoarelor locale - o sursă utilă și informativă pentru promovarea afacerilor gestionate de femei și stimularea vânzărilor.
18:20
Săpături arheologice în centrul Chișinăului. Istoricii încearcă să găsească urmele unei vechi cetăți, construite în perioada războaielor ruso-turce. Primele lucrări deja au început. Cot la cot cu studenții, muncesc de zori și cercetătorii științifici pentru a reconstrui o parte a istoriei orașului. Este pentru prima dată când sunt alocați bani din bugetul municipal pentru săpături arheologice.
18:20
Agenția Națională pentru Sănătate Publică a scăpat de o mare problemă. 15 subdiviziuni ale ANSP au primit astăzi câte o mașină special pentru transportarea probelor de laborator și a vaccinurilor. Mașinile vechi erau mai mult prin reparații, decât în lucru. În unele centre regionale al ANSP nici nu există mașină, care să asigure procesul de colectare a probelor. Culmea - specialiștii apelau la transportul public!
18:10
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat astăzi noul tarif pentru gazele naturale. Astfel, cetățenii vor trebui să achite 22 de lei și 99 de bani cu TVA inclus pentru un metru cub de gaze naturale - cu peste patru lei mai mult decât în prezent. Moldovagaz a cerut însă 29 de lei și 48 de bani.
16:10
Centrală nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, ”este complet scăpată de sub control”. Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a adresat un apel urgent Rusiei şi Ucrainei pentru a permite experţilor să viziteze rapid centrala, pentru a evita un accident nuclear. ”Fiecare principiu al siguranţei nucleare a fost încălcat. Ce se află în joc este extrem de serios”, a afirmat el.
16:10
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică anunță o nouă ieftinire a carburanților. Mâine, litrul de benzină va costa 27 de lei și 46 de bani, cu 15 bani mai puțin decât astăzi, iar motorina se ieftinește cu 14 bani și va costa la pompă, după miezul nopții, 26 de lei și 74 de bani litrul.
16:10
Un microbuz în care se aflau și cetățeni ai Republicii Moldova a fost implicat azi dimineață într-un accident, în județul Iași. Microbuzul s-a izbit de o camionetă, la sensul giratoriu de la intrarea comuna Lețcani. Nouă persoane au ajuns la spital. Momentul impactului a fost surprins de camerele de supraveghere.
15:50
Fermierii au reușit să exporte pe parcursul lunii iulie peste trei mii 400 sute de tone de prune timpurii moldovenești din recolta anului 2022 - de aproape trei ori mai mult decât în perioada similară a anului trecut.
15:50
Patru bărbați din Basarbeasca și Comrat sunt cercetați pentru facilitarea intrării ilegale în Republica Moldova a cetățenilor Ucrainei. Cei patru ar fi mituit un polițist de frontieră. Urmează detalii și alte știri pe scurt.
15:50
Crește riscul reizbucnirii unui război azero-armean. Autorităţile separatiste din enclava Nagorno-Karabah au declarat mobilizarea parţială, pe fondul unor fricţiuni în creştere cu Azerbaidjanul, scrie Reuters. Azerbaidjanul a anunţat miercuri că armata sa a ocupat poziţii şi a distrus ţinte armene în cadrul unei operaţiuni militare, pe care a denumit-o ''Răzbunarea''.
15:50
Cel mai mare operator de satelit din Europa, Eutelsat din Franța, a oprit transmisiunile NTV-Mir pe teritoriul european, scrie BBC. Motivul: modul insistent, în care canalul rusesc îi numește pe ucraineni naziști.
15:30
Patru funcționari din cadrul Direcției Teritoriale Siguranța Alimentelor din Ungheni şi doi oameni de afaceri sunt cercetați penal sub acuzația de implicare într-o amplă schemă de corupție. Potrivit procurorilor, aceștia ar fi primit mită pentru eliberarea certificatelor fitosanitare. Adeverințele veterinare emise ilegal de către suspecți permiteau vânzarea cărnii în piețe și livrarea acesteia în instituții publice, inclusiv în grădinițe.
3 august 2022
21:50
Prezentat de Sofia Obadă
20:50
Prezentat de Daniela Ciocanu
20:40
Prezentat de Felicia Jenunchi
20:00
Explozii puternice au zguduit în această dimineață orașul Nikolaev, provocând incendii. O persoană a murit în urma bombardamentelor rușilor din Harkov. Este a 161-a zi de când Kremlinul a declanșat un război în Ucraina.
19:50
Copiii refugiați din Ucraina își petrec vara frumos în Republica Moldova. Sute de minori au primit bilete pentru odihnă într-o tabără de pe malul Nistrului, în speranța că cele zece zile pe care le vor petrece acolo, îi vor face să uite, măcar pentru puțin timp, ororile războiului prin care au trecut. Copiii moldoveni au beneficiat de același număr de bilete gratuite.
19:40
Prima oră din noul an de studii va fi dedicată eroilor căzuți în războiul de pe Nistru. În acest sens, Ministerul Educației a emis un ordin.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.