Un consilier municipal PAS urmează să ajungă deputat în Parlament. CEC propune validarea mandatului

Radio Chisinau, 17 aprilie 2024 18:35

Consilierul municipal Grigore Grădinaru urmează să ajungă deputat în fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate. Comisia Electorală Centrală va propune Curții Constituționale validarea mandatului acestuia de pe lista supleanților PAS, transmite IPN.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 5 minute
16:20
Trei posturi noi de salvatori și pompieri, construite în cadrul Programului tehnic umanitar al Departamentului Apărării SUA, vor fi deschise la Ocnița, Dondușeni și Căinari, informează Radio Chișinău.
Acum 15 minute
16:05
În contextul celebrării Zilelor Europei în Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” în colaborare cu partenerii săi tradiționali - Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Ambasada României în Republica Moldova, Consulatele Generale ale României la Bălți și Cahul și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” organizează, în perioada 9 – 20 mai, o serie de evenimente la Chișinău, Bălți, Cahul și Ungheni, potrivit la ICR „Mihai Eminescu”.
Acum 30 minute
16:45
Cel puțin două persoane au fost ucise și șase rănite, marți, în atacurile armatei rusee de invazie asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime din Ucraina - a declarat guvernatorul regional, Oleg Sinegubov, citat de agențiile internaționale de presă. El afirmă că forțele ruse au atacat orașul situat în nordul Ucrainei cu „bombe aeriene ghidate”, transmite Radio Chișinău.
Acum o oră
15:45
Președinta Maia Sandu a felicitat-o pe campioana Daria Kozorez, prima femeie din R.Moldova care a obținut o medalie de aur la box feminin. Daria, tânăra sportivă din Republica Moldova cu origini ucrainene, a câștigat în categoria de greutate +81 kg, se arată într-un comunicat al Președinției.
15:30
Programul de asistență pentru R. Moldova și Ucraina, similar Planului Marshall  despre care a vorbit președinta Maia Sandu luni în fața Conferinței anuale privind bugetul UE, ar însemna o refacere economică și societală pentru R. Moldova, împotmolite de trei decenii în tranziție, și o refacere a Ucrainei după un război distrugător, a explicat comentatorul politic Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii „Ora de vârf” de la Radio Chișinău.
15:25
Un Memorandum de Înțelegere pentru construcția unei noi linii electrice de energie a fost semnat astăzi între Guvernul SUA și Guvernul Rep. Moldova. Evenimentul a avut loc la Strășeni, unde urmează să demareze lucrările de construcție. Este cea de-a treia linie electrică aeriană care va interconecta sistemele electroenergetice ale Rep. Moldova și României, transmite Radio Chișinău.
Acum 2 ore
15:10
În regiunea Odesa ziua de astăzi a fost declarată zi de doliu, după ce ieri, forțele ruse au efectuat un atac masiv asupra regiunii. Numărul persoanelor decedate s-a ridicat la 5. „Din păcate, numărul victimelor atacului rusesc de ieri cu rachete asupra Odesei a crescut la 5 persoane. Un bărbat a murit în spital, a scris pe Telegram șeful administrației militare regionale, Oleg Kiper, relatează Radio Chișinău.
14:45
Guvernul a elaborat un buletin informativ în care este descris aportul Uniunii Europene la dezvoltarea Republicii Moldova. Acesta a fost tipărit în 18 mii de exemplare și urmează să fie accesibil și pa pagina web a executivului, transmite IPN.
14:30
Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, mai multe modificări la Legea monumentelor de for public. Proiectul urmărește descentralizarea competenței în materia înființării monumentelor de for public, informează Ministerul Culturii.
Acum 4 ore
14:15
Pe data de 9 mai în Rep. Moldova va fi marcată Ziua Europei și totodată vor fi comemorate victimele celui de Al Doilea Război Mondial. Autoritățile fac apel la unitate și avertizează că, la fel ca și în anii precedenți, mai mulți politicieni folosesc această zi pentru a diviza și destabiliza societatea, notează Radio Chișinău.
13:55
Grupul șor, finanțat de Moscova, va face tot posibilul pentru a demonstra că Rep. Moldova nu susține modificarea Constituției în sensul integrării UE, subliniază liderul Partidului Schimbării, Ștefan Gligor.  În cadrul emisiunii NEconfidențial de la Radio Chișinău, acesta a declarat că autoritățile trebuie să ia decizii mai dure în ceea ce privește coruperea sistemului electoral folosită Ilan Șor, care însă a ajuns la o acoperire avansată, din lipsa reacțiilor prompte ale instituțiilor statului. 
13:40
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru perioada de 01.05.2024-02.05.2024.
13:20
Numeroase explozii au fost raportate, în noaptea de 29 spre 30 aprilie, în peninsula ucraineană Crimeea, ocupată de Rusia. Potrivit canalelor locale de Telegram, au avut loc explozii în Evpatoria, Djankoi, Simferopol, Hvardiiske și Krasnoperekopsk. Presa rusă și canalele rusești de Telegram scriu că a avut loc un atac combinat cu drone și rachete ATACMS. Deocamdată, nu există informații oficiale, transmite Radio Chișinău.
13:05
Începând cu 7 mai 2024, Inspectoratul Control Financiar de Stat va avea un nou director. Candidatura Svetlanei Țurcanu a fost aprobată astăzi, în cadrul ședinței Guvernului, la propunerea ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, informează Direcția comunicare și protocol a Ministerului Finanțelor.
12:50
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi semnarea amendamentului nr 2 la Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova, Uniunea Europeană și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice al României privind Programul Operațional Comun România ‒ Republica Moldova 2014-2020 de Cooperare Transfrontalieră, transmite Radio Chișinău.
12:30
Monitori ai sancțiunilor ONU impuse Coreei de Nord au călătorit în Ucraina pentru a examina resturile unui proiectil tras în ianuarie asupra orașului Harkov. În raport se arată că resturile provin de la o rachetă balistică nord-coreeană din seria Hwasong-11, informează Radio Chișinău.
Acum 6 ore
12:15
Ofițerii CNA desfășoară mai multe percheziții în care este vizat directorul interimar al Spitalului de Psihiatrie din Bălți, un consultant juridic al instituției și reprezentantul unei persoane juridice într-un dosar penal de delapidare a bugetului instituției, informează un comunicat al CNA.
11:55
Traficul rutier pe bulevardul Renașterii Naționale, tronsonul cuprins între străzile Bogdan Voievod și Calea Orheiului, și pe strada Meșterul Manole, tronsonul cuprins între bulevardul Mircea cel Bătrân și strada Vadul lui Vodă, va fi suspendat parțial începând de astăzi și până pe 19 mai, transmite Radio Chișinău.
11:40
Agenția Servicii Publice anunță că din cauza unor deficiențe tehnice ale Sistemului Guvernamental de plăți electronice MPAY a fost sistată temporar prestarea serviciilor publice ale ASP pe întreg teritoriul țării.
11:25
Academia de Securitate Cibernetică, "Cybercor", care urmează să fie lansată până la sfârșitul acestui an, a primit un prim lot de echipamente IT. Donația vine din partea USAID, prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de SUA, Suedia și Marea Britanie. Lotul conține calculatoare, servere, centre de procesare a datelor și echipament de rețea în valoare de peste jumătate de milion de euro.
11:10
În urma cooperării dintre Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) cu Directoratul general pentru Siguranța și Sănătatea Animală al Comisiei Europene (DG SANTE), R.Moldova a obținut dreptul de a exporta carnea procesată de pasăre și ouă de consum (categoria A), conform regulamentelor UE, informează un comunicat al ANSA.
10:45
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 5,4 milioane de euro, privind finanțarea unor proiecte de management a deșeurilor solide, semnat la Chișinău la 22 februarie 2024, notează Radio Chișinău.
10:30
Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat acordarea unui pachet de finanțare Republicii Moldova în valoare de 105,98 milioane de dolari SUA destinat Proiectului “Conectivitate rurală în Moldova” (MRCP), care va ajuta țara să-și îmbunătățească conectivitatea rutieră rezilientă la schimbările climatice în comunitățile rurale, să sporească traficul de tranzit rutier prin punctele de trecere a frontierei cu România și să reacționeze prompt și mai eficient la crize și situații de urgență, informează un comunicat al Băncii Mondiale în R.Moldova.
Acum 8 ore
10:10
Un număr de 245 de infracțiuni de corupție au fost depistate în primele trei luni ale anului curent de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), dintre care 216 – din sectorul public și 29 - din sectorul privat, comunică MOLDPRES.
09:55
Președintele R.Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu Președintele Consiliului European, Charles Michel.
09:35
Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit pentru astăzi un curs valutar oficial de 19 lei și 09 bani pentru un euro, în scădere cu șase bani, transmite MOLDPRES.
09:15
Europa Liberă reține declarația președintei Maia Sandu la Bruxelles: „UE are nevoie de un buget pentru pace”. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a îndemnat Uniunea Europeană să „investească decisiv” în pregătirea țărilor candidate la aderare, dar și a comunității însăși, pentru următoarea fază a extinderii. Maia Sandu a vorbit luni, la Bruxelles, la reuniunea dedicată bugetului anual al UE. În opinia sa, o „investiție strategică în pace” prin intermediul bugetului UE este, în cele din urmă, o investiție în prosperitatea tuturor națiunilor europene. Președinta a menționat că sprijinirea țărilor candidate precum R.Moldova înseamnă nu numai consolidarea economiilor, ci și a societăților din acele state - prin investiții în buna guvernare și reforma justiției, dar și în infrastructura de securitate. „Banii care sunt disponibili sunt la fel de importanți ca orice descurajare militară. Ei ne pot ajuta să dezvoltăm reziliența, să ne pregătim pentru aderarea la UE și să ne apere de cei care doresc să ne impună un mod de viață diferit - represiunea împotriva libertății democratice”, a spus Maia Sandu. În opinia sa, „investițiile” UE într-o Europă „mai bună și pașnică” este o contribuție importantă pentru prosperitatea viitoare, scrie Europa Liberă, la care face referire Radio Chișinău.
09:00
Un Memorandum de Înțelegere între Guvernul SUA, reprezentat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), și Guvernul Republicii Moldova, reprezentat de Ministerul Energiei, care prevede construcția unei linii de înaltă tensiune de 400 kilo Volți, va fi semnat astăzi. Linia va interconecta sistemele electroenergetice a Republicii Moldova și României, cât și cu sistemul electroenergetic european, transmite Radio Chișinău.
08:40
Patru morți și 28 de răniți s-au înregistrat ieri după un atac rusesc cu rachete asupra orașului ucrainean Odesa, notează Agerpres.
08:25
Situația de securitate impune un tratament special pentru Republica Moldova din partea Uniunii Europene. O spune europarlamentarul român, Eugen Tomac, după ce președinta Maia Sandu a cerut la Bruxelles ajutor financiar sporit pentru Republica Moldova. Eurodeputatul român spune că mesajul șefei statului este unul corect în contextul în care țara se confruntă cu provocări interne urmare a războiului hibrid purtat de Rusia, notează IPN.
Acum 12 ore
08:10
Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează vreme frumoasă cu cer variabil. Nu se prevăd precipitații.
07:15
Emisiune dedicată unuia dintre cei mai apreciați artiști americani, ajuns la vârsta de 91 de ani.
Acum 24 ore
22:10
Emisiune dedicată unuia dintre cei mai apreciați artiști americani, ajuns la vârsta de 91 de ani.
21:05
Nouă germani sunt judecați, începând de azi, într-un proces în care sunt acuzați că au încercat să răstoarne guvernul legitim al Germaniei pentru al înlocui cu un regim monarhic autoritar care ar fi urmat să fie condus de un afacerist „pseudo-aristocrat” cu numele de Heinrich al XIII-lea, relatează The Guardian. Cei nouă complotiști sunt acuzați de înaltă trădare, tentativă de omor și participare la o organizație teroristă pentru încercarea de a da o lovitură de stat.
20:45
44% dintre români au observat schimbări în modul în care sărbătoresc Paștele în ultimii ani, cu o creștere semnificativă în cazul tinerilor cu vârste cuprinse între 18-34 de ani (58%) și o rată mai mică în rândul persoanelor mature peste 55 de ani (32%), arată un studio Reveal Marketing.
20:25
Grădina Zoologică din Chișinău trece din 1 mai la programul de vară. Vizitatorii sunt așteptați la ZOO de la ora 08.00 până la 20.00, transmite IPN.
20:05
În perioada sărbătorilor pascale, cetățenii sunt îndemnați să mențină o alimentație echilibrată, pentru a evita indigestiile sau intoxicațiile alimentare. Recomandarea a fost făcut astăzi de șefa Secției nutriție a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Ana-Maria Racu, în cadrul unei conferințe de presă, informează MOLDPRES.
19:45
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunțat pe parcursul acestei săptămâni, înainte de Paști, numită și Săptămâna Patimilor, vreme prietenoasă cu cer noros, izolat ploi slabe, transmite MOLDPRES.
19:25
Începând cu data de 10 mai, cresc tarifele la biletele de călătorie cu trenul pentru cursa zilnică Chișinău- Iași (Socola) - Chișinău. Majorările sunt între 20 și 40 de lei, în funcție de clasă, transmite IPN.
19:10
Dana Munteanu a fost aleasă astăzi în funcția de secretar al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Aceasta a fost selectată prin votul secret al membrilor Comisiei, informează MOLDPRES.
18:45
Una dintre cele mai mari companii aeriene din Europa – Lufthansa, a revenit pe Aeroportul Internațional Chișinău și a lansat astăzi zborurile pe direcția Chișinău-Frankfurt și retur.
18:25
Agenția Națională Transport Auto (ANTA) informează că pentru a putea practica activitatea de conducător auto antrenat în activități de transport rutier de mărfuri și persoane, manager transport rutier sau expert care desfășoară activități conexe transportului rutier, este necesar obținerea certificatului de competență profesională care oferă acest drept. Acesta reprezintă dovada deținerii nivelului necesar de cunoștințe și abilități pentru desfășurarea activității și îndeplinirea sarcinilor în modul cel mai responsabil și în siguranță.
18:10
Zilnic peste 2600 de apeluri efectuate la numărul de urgență 112 sunt apeluri care nu justifică o urgență. Acest număr reprezintă aproximativ 42% din numărul total de apeluri înregistrate la numărul 112, fiind vorba despre cetățeni care fac glume, farse, pentru a adresa injurii operatorilor, pentru a solicita diverse informații care nu fac obiectul unei intervenții de urgență, cum ar fi de exemplu întrebarea: „Cât este ora?”. Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112 atenționează că apelarea nejustificată poate costa viața unei persoane aflate în pericol, transmite IPN.
17:50
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, la Cimitirul de Onoare a Eroilor Armatei Române din localitatea Micleușeni, raionul Strășeni, a fost oficiată o slujbă de pomenire în memoria ostașilor români, fiind sfințite crucile răposaților și troița maouselului, arată un comunicat al Mitropoliei Basarabiei.
17:30
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, aflat într-o vizită neanunțată la Kiev, luni, a transmis că este încrezător că lucurile se vor schimba pe frontul ucrainean și a dat asigurări că fluxul de arme și muniții va crește.
17:15
Agresiunea miliară a Federației Ruse împotriva Ucrainei a schimbat considerabil mentalitatea, viziunile și preferințele geopolitice ale etnicilor găgăuzi din Ucraina. Viziunile pro-ruse ale acestora au început să dispară treptat încă din 2014, când a fost anexată ilegal peninsula Crimeea, iar după 24 februarie 2022 au devenit categoric pro-ucrainene și chiar antirusești. Sunt observațiile președintelui Asociației Societăților de Găgăuzi din Ucraina, Iurii Dimcioglo.
16:55
Ora de Vârf, emisiune de dezbateri cu Corneliu Rusnac și invitatul permanent, comentatorul politic Ion Tăbârță.
16:40
Municipalitatea va asigura în zilele 12 și 13 mai o sută de unități de transport, circa 80 de autobuze și 20 de troleibuze, care vor transporta cetățenii la cimitirele din Chișinău, inclusiv la cimitirul „Sfântul Lazăr”. Pe lângă acestea, rutele C – D și 27 vor fi gratuite în cele două zile, cheltuielile fiind suportate de municipalitate. Toate itinerariile vor fi comunicate cu câteva zile înainte, a precizat primarul general, Ion Ceban, în cadrul ședinței serviciilor municipale, transmite IPN.
16:20
Odată ce elevii din întreaga țara vor intra în vacanța de Paști, începând cu 4 mai, părinții vor trebui să manifeste maxima prudență și să vorbească cu aceștia despre cum să se comporte acasă și în spațiul public ca să rămână în siguranță. Mai multe activități de informare sunt organizate și la nivelul instituțiilor de învățământ, a comunicat șeful adjunct al Direcției generale educație, tineret și sport din Chișinău, Andrei Pavaloi, transmite IPN.
Ieri
16:05
În 2023, Republica Moldova a înregistrat o producție de circa 1,8 milioane de hectolitri de vin, aflându-se pe locul 18 în lume între producătorii de licoarea lui Bahus.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.