Europa Libera

Acum 6 ore
02:10
Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
Acum 24 ore
16:40
În Germania, Partidul Social-Democrat a ales pentru prima dată în istoria sa de 155 de ani o femei în funcția de președinte: este vorba de Andrea Nahles, care a primit 66% din voturile delegaților. Social-democrații au reintrat la guvernare, într-o mare coaliție, cu blocul conservator condus de cancelara Angela Merkel, după ce în alegerile generale din septembrie 2017 au avut cel mai slab rezultat din istoria modernă a partidului. Nahles conducea deja partidul, interimar, după ce Martin Schulz, fostul candidat la funcția de cancelar, s-a retras ca urmare a înfrângerii din alegerile generale. 
14:40
Organizaţia teroristă Statul Islamic a revendicat atentatul sinucigaş comis duminică la Kabul împotriva unui centru de înregistrare pentru alegerile legislative care vor avea loc în luna octombrie în Afganistan, atentat soldat, potrivit ultimului bilanţ, cu cel puţin 31 de morţi şi 54 de răniţi, relatează agenţiile de presă internaţionale. Atentatul de duminică este cel mai grav atac comis la Kabul după ce aproximativ 100 de persoane au fost ucise în ianuarie cu o ambulanţă-capcană. Centre de înregistrare a alegătorilor au fost deschise începând cu 14 aprilie în Afganistan în vederea alegerilor generale programate pentru 20 octombrie. Până în prezent, peste 50.000 de afgani din centre urbane s-au înregistrat, potrivit unui oficial al Comisiei Electorale Independente.
13:10
Natalia Morari în dialog cu Vitalie Sprânceană, redactor Platzforma.md, și Vasile Cantarji, sociolog CBS-Axa. (Emisiune în limba rusă)
12:30
Ministrul de externe iranian Mohamed Javad Zarif a declarat că Teheranul „va relua la o scară mult mai mare” programul nuclear dacă Statele Unite denunță unilateral acordul nuclear internațional semnat de Iran cu marile puteri în 2015. Zarif se află la sediul Națiunilor Unite de la New York și a făcut declarația într-un interviu cu postul de televiziune CBS. În discuții separate, sâmbătă, Zarif a declarat însă că Iranul nu are ambiția de a dezvolta o bombă nucleară, ci ar putea doar să reia  producția de uraniu îmbogățit care e însă un element cheie pentru orice armă nucleară. Iranul a semnat în 2015 un acord cu țările membre permanente în Consiliul de Securitate ONU, plus Germania, prin care s-a angajat să renunțe la componenta militară a programului său nuclear în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor internaționale. 
11:50
Zeci de mii de unguri au manifestat din nou la Budapesta împotriva premierului Viktor Orbán, care în 8 aprilie a câștigat al treilea mandat consecutiv și dispune de o majoritate de două treimi în Parlament. Agențiile de știri internaționale estimează numărul protestatarilor de sîmbătă la cel puţin 30.000 de persoane. Numeroşi manifestanţi, în majoritate tineri, au scandat „Democraţie!” şi au fluturat drapele ungare şi ale Uniunii Europene. Sâmbăta trecută, aproximativ 100.000 de persoane au defilat la Budapesta. Participanții protestează împotriva eforturilor guvernului Orbán de a limita liberatatea de expresie, de a-și subordona presa și de a închide mai multe organizații neguvernamentale. Ținta actuală a guvernului este Fundația Soros pentru o Societate Deschisă și ONG-urile legate de această fundație. Recent, un săptămânal apropiat guvernului a publicat  „liste” cu „reţelele Soros” din Ungaria. Acestea includ circa 200 de angajaţi ai unor organizaţii neguvernamentale, cadre didactice şi jurnalişti prezentaţi ca afiliaţi miliardarului american filantropist George Soros, originar din Ungaria.
11:50
Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a confirmat sâmbătă că experţii săi au luat probe din oraşul sirian Douma, locul unui presupus atac cu arme chimice comis în 7 aprilie soldat cu cel puţin 40 de morţi și  care a provocat ca reacție atacul cu rachete al Statelor Unite, Marii Britanii și Franței.
10:40
La Erevan, premierul armean Serj Sarkisian a părăsit întâlnirea cu liderul protestelor Nikol Pașinian, acuzâd  opoziția de „șantaj”. Pașinian a dechis întrevederea, care avea loc într-un hotel din oraș, cu afirmația că a venit să discute „demisia” premierului. În replică, Sarkisian a spus că „aici  nu este vorba de un dialog, ci de șantaj” iar înainte de a pleca i-a spus liderului opoziției că în parlament reprezintă numai „șase sau șapte” la sută din electorat, așa că nu este în poziția de a vorbi în numele întregii țări. După eșecul discuțiilor, Pașinian i-a îndemnat pe protestatari să continue manifestațiile, precizând că atîta timp cât sunt pașnice, poliția nu are nici un motiv să intervină. Mai mult, Pașinian, a îndemnat la extinderea protestelor în toată țara. Oferta de dialog fusese făcută de premier sâmbătă, în a 9-a zi a protestelor care se concentrează la Erevan deși manifestații de mai mică amvergură au avut loc și în alte orașe.Protestele au izbucnit pe 13 aprilie, după de Parlamentul l-a ales, cu o majoritate de 76 de voturi la 17, pe fostul președinte Serj Sarkisian în funcția de premier. Sarkisian a condus Armenia din 2008, când țara avea un sistem prezidențial. Prin referendum s-a trecut la un sistem parlamentar în 2015, funcția de președinte a devenit una reprezentativă, iar Sarkisian, care nu mai putea candida la un nou mandat prezidențial după ce a fost președinte de două ori consecutiv, a preluat funcția de premier, invocând faptul că este liderul celui mai puternic partid parlamentar.
Ieri
14:20
Liderul nord-coreean, Kim Jong Un a anunțat că îngheață testarea armelor nucleare și a rachetelor balistice și că închide un poligon pentru teste nucleare. Potrivit agenției de știri sud-coreeană care o citează pe cea de la Phenian, decizia intră în vigoare de sâmbătă, 21 aprilie. Anunțul survine cu mai puțin de o săptămână înainte de summit-ul coreean, care va avea loc în zona demilitarizată dintre cele două țări și care va pregăti posibila întâlnirea  lui Kim Jong Un cu președintele american Donald Trump.Trump a salutat decizia nord-coreeană de a îngheța testele nucleare, la fel Uniunea Europeană și Marea Britanie. 
14:20
Casa Albă a anunțat că săptămâna viitoare, președintele american Donald Trump și invitatul său, liderul francez Emmanuel Macron vor discuta acordul nuclear încheiat cu Iranul, acord pe care Trump l-a criticat în repetate rânduri și a amenințat să-l denunțe unilateral. Macron este așteptat luni în Statele Unite, într-o vizită de două zile (23-25) care se va încheia cu un discurs în fața Congresului american.  
13:40
Tiraspolul protestează împotriva intrării în vigoare a controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Pervomaisk-Cuciurgan și a făcut un demers oficial participanților la negocierile în formatul 5+2 să nu admită ceea ce Tiraspolul numește „înrăutățirea situației și o blocadă economică a regiunii transnistrene”.Anunțul a fost făcut de negociatorul-șef de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, la o întâlnire la Moscova cu ambasadorul rus cu misiuni speciale, Serghei Gubarev. Acesta s-a plâns de piedici suplimentare în circulația persoanelor și mărfurilor și a spus că în pofida promisiunilor autorităților de la Chişinău, agenții economici transnistreni și persoanele fizice întâmpină dificultăți la traversarea punctului de trecere Pervomaisk-Cuciurgan.Liderul regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, s-a plâns încă de joi șefului Misiunii OSCE în Republica Moldova de faptul că acest control mixt creează noi condiții de blocadă, pune în pericol securitatea economică a Transnistriei și poate periclita progresul în negocieri.Din momentul lansării pe 17 iulie 2017, controlul comun moldo-ucrainean la punctul de trecere Pervomaisk-Cuciurgan a funcționat în regim provizoriu. Controlul comun deplin a devenit posibil după ce președintele ucrainean Petro Poroșenko a promulgat acum o săptămână legea privind ratificarea acordului bilateral în acest sens.Autoritățile Republicii Moldova spun că o anumită perioadă de timp agenții economici transnistreni care nu sunt înregistrați la Chişinău vor putea folosi punctul vamal Pervomaisk-Cuciurgan, însă le sugerează să-și facă totuși înregistrarea la Chişinău „dacă vor să se bucure în continuare de tot confortul care îl oferă acest punct comun de control”
10:10
Jurnalul săptămânal cu Elena Frunze-Hatman.
07:10
Valentina Ursu în dialog cu locuitori din Leova și cu jurnalistul Filip Eftode, din Irlanda.
Mai mult de 2 zile în urmă
05:50
05:30
20 aprilie 2018
20:50
20:50
20:20
Ministrul pentru românii de pretutindeni Natalia Elena Intotero a declarat la Chișinău că autoritățile române vor susține în continuare parcursul european al R. Moldova, asigurând asistența necesară, și finanțarea în continuare proiecte educaționale și culturale.  Anul acesta autoritățile române oferă copiilor din Moldova, trei mii de locuri în tabere de vacanță, relatează IPN.
20:20
Problema numărul unu în Republica Moldova este depopularea, afirmă președintele Moldovei Igor Dodon. Vorbind într-un intevriu oentru televiziunea pulică de la Chișinău, Dodon a spus că potrivit cele mai pesimiste pronosticuri  în 2035 Moldova va avea sub două milioane de cetățeni. În opinia șefului statului moldovean, autoritățile de la Chișinău ar trebui să-i motiveze pe oameni să nu-și mai părăsească țara prin crearea de locuri de muncă: „De aceasta trebuie să ne ocupăm în primul rând, nu de integrare, ci cum îi ținem pe moldoveni acasă și îi motivăm să rămână aici”. Întrebat despre curentul unionist din Republica Moldova, Igor Dodon a spus că acesta este mai periculos decât separatismul pentru că ar pleda pentru lichidarea statului și că ar alimenta  conflictul transnistrean. Dodon a spus că „ una dine cauzele izbucnirii conflictului transnistrean a fost faptul că la Chișinău se scanda unirea cu România”.
20:20
Se relatează că fostul lider al Partidului Popular Creștin-Democrat Iurie Roșca ar fi bănuit într-un dosar pe trafic de influență aflat pe masa procurorilor anticorupție, scrie site-ul Deschide.md. Potrivit sursei citate, fostul politician ar fi cerut în 2009 un milion de euro de la un om de afaceri din Republica Moldova.  În schimbul acestei sume, fostul lider PPCD ar fi promis că va „convinge” judecători să se implice pentru influențarea unor decizii de judecată care aveau să-i salveze businessul omului de afaceri. La scurt timp după ce ar fi pretins milionul, Roșca ar fi primit două prime tranșe care se ridică la ordinul sutelor de mii de euro. În 2009 (iunie - septembrie), Iurie Roșca a deținut funcția de viceprim-ministru al Republicii Moldova.
20:10
... care suferă de ciroză hepatică în fază terminală, dar procesul său ar urma să fie reexaminat, pentru că procurorii au recuzat judecătorul.
19:30
18:50
Incendiul de la centrul comercial de pe strada Ismail din Chișinău a fost stins, relatează IPN, care o citează pe purtătoarea de cuvînt a Inspectoratului general pentru dituații de urgență Liliana Pușcașu cu declarația că nu se cunoaște deocamdată cauza acestui incendiu și pagubele pe care le-a făcut. Un alt incendiu, cel produs la Institutul de zoologie al academiei de științe a Moldovei nu fusese încă stins la ora 17:00. Flăcările au cuprins o suprafață de peste o mie de metri pătrați din acoperișul instituției. Cele două incendii s-au produs la o diferență de cam o oră unul de altul, și nu au existat victime, toate persoanele aflate în cele două clădiri fiind evacuate la timp. La Institutul de zoologie a fost antrenată toată.
18:40
Peste 180 de oameni au fost arestați în capitala Armeniei Erevan, cînd poliția a încercat să îi oprească pe protestatarii opoziției să blocheze străzile din centrul orașului. Protestele sunt îndreptate împotriva fostului președinte Serj Sarkisian, care a devenit premier după schimbarea Constituției țării, deși inițial spusese că nu dorește această funcție. Este a opta zi de proteste a protestelor anti-Sarkisian din Armenia, iar au fost organizate proteste și în alte doua orașe ale țării, Gyumri și Vanadzor. La Erevan numărul protestatarilor a fost de cîteva sute, dar el este în creștere și se așteapta ca la weekend să participe cîteva mii. Parlamentarul de opoziție și lider al protestelor Nikol Pașinian a declarat televiziunii Curent Time a postului de radio Europa Liberă că poliția ar trebui să-i apere pe armeni și nu pe Serj Sarkisian, despre care spune că se ascunde în spatele poliției.  Potrivit unor imagini înregistrate în timpul arestărilor, protestatarii erau duși spre mașini civile de către persoane tot civile – care nu par să fi fost polițiști. Corespondenții noștri de la Erevan relatează că poliția le-ar fi cerut proprietarilor de autobuze să le  folosească vehiculele. Președintele Armeniei Armen Sarkisian (nici o legatură de rudenie cu Serj Sarkisian) a cerut ambelor părți să găsească o soluție de dialog a actualei situații.
18:20
Președintele  României Klaus Iohannis a sesizat la Curtea Constituțională legea inițiată de deputatul PSD Florin Iordache care ridică interdicțiile aplicate de Agenția Națională de Integritate parlamentarilor până în 2013, după ce în 10 aprilie parlamentul a respins cererea de reexaminare formulată de șeful statului la acest proiect. În textul sesizării, Iohannis face referire și la angajamentele României în cadrul MCV. Curtea Constituțională s-a mai pronunțat o dată pe această lege, când a fost adoptată inițial, și atunci  respinsese sesizarea formulată de parlamentarii opoziției.
18:20
Preşedintele României Klaus Iohannis spune că nu a fost informat și nici consultat cu privire la intenţia guvernului PSD-ALDE de inițiere a procesului de relocare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Administraţia Prezidenţială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare. „Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia”, se spune în comunicatul  Președinției, citat de Mediafax. Potrivit sursei citate, preşedintele Klaus Iohannis consideră că iniţiativa Guvernului României poate reprezenta, eventual, „cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală”. În acest moment, se mai spune în documentul citat, „transferarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim ar însemna o violare a legii internaționale.” Președintele American Donald Trump, a anunțat că intenționează să mute ambasada Statelor Unite la Ierusalim, o declarație care a stîrnit controverse. Toate țările Uniunii Europene – din care face parte si Romania - au reprezentanțele diplomatice la Tel Aviv.
18:10
Noul însărcinat cu afaceri american de la OSCE Harry Kamian s declarat că Washingtonul e îngrijorat  de „tendința de îngrădire a libertății de expresie în Rusia”, după ce rețeaua de socializare Telegram a fost scoasă în afara legii în această țară. Kamian a spus că Rusia, ca un membru al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare în Europa, ar trebui să permită libertatea de expresie fără vreun „amestec guvernamental” și că Statele Unite sprijină pozitia adoptată de reprezentanta pentru libertatea presei a OSCE în acest caz, care a cerut Rusiei să revadă cazul și să permită accesul nerestricționat al rețelei Telegram în Rusia și să promoveze „un climat al comunicatiilor liber, independent si divers”.
18:10
Statele Unite au cerut Rusiei să ancheteze în profunzime cauzele morții jurnalistului de investigații Maksim Borodin, de 32 de ani  care a murit săptamâna trecută după ce a căzut de la etajul cinci al blocului în care locuia. Autoritățile ruse spun că jurnalistul s-ar fi sinucis. Noul însărcinat cu afaceri american la OSCE Harry Kamian a dat publicității o declarație în care spune că cicumstanțele decesului  lui Borodin sînt misterioase și amintește afirmațiile apropiaților jurnalistului care au declarat că se îndoiesc că e vorba de o sinucidere. Maksim Borodin lucra la site-ul Novy Den din Ekaterinburg și a publicat anchete jurnalistice despre militarii ruși care au murit în Siria, și despre corupția la nivel regional. În 16 aprilie Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor a cerut autorităților ruse „să ia în considerare posibilitatea ca Borodin să fi fost ucis pentru materialele pe care le-a scris ”.
18:10
Comandantul forțelor NATO din Europa, generalul american Scaparrotti, s-a întîlnit joi la Baku șeful statului major al armatei ruse, generalul rus Valeri Gherasimov. Potrivit comunicatelor oficiale al NATO și al ministerului rus al apărării, cei doi  au discutat despre activitățile militare din Europa și despre evoluțiile din Siria. Este prima întîlnire dintre cei doi generali din 2013 încoace. Potrivit comunicatului Alianței Nord Atlantice, la întrevederea de la Baku s-a discutat despre „chestiuni legate de exerciții militare și situații militare ” și despre modalitățile de a evita acțiunile care ar putea declanșa un război.
18:10
Noul consilier de securitate națională al Statelor Unite, John Bolton i-a spus ambasadorului Rusiei la Washington Anatoli Antonov  că înainte de a se vorbi despre îmbunătățirea relațiilor dintre Moscova si Washington, Rusia trebuie să raspundă îngrijorarilor americane legate de amestecul în alegerile americane din 2016, despre atacul cu gaz neurotoxic din Marea Britanie și despre situatia din Ucraina si Siria, se arată în comunicatul oficial al întrevederii.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.