Europa Libera

Ieri
08:20
Demisia procurorului general este o victorie simbolică a coaliției ACUM-PSRM, dar una prea „chinuită” (Nicolae Negru/Ziarul Național).
08:00
India și-a amânat astăzi a doua sa misiune spațială către Lună din cauza unor „impedimente tehnice”. Zborul navei Chandrayaan-2 a fost anulat cu mai puțin de o oră înainte de lansare. Un purtător de cuvânt al Organizației Indiene de Cercetări Spațiale a spus că o nouă dată a lansării va fi anunțată după ce va fi înlăturată problema tehnică depistată la nava de 640 de tone. Chandrayaan care se traduce din sanscrită ca „navă selenară” are sarcina să aselenizeze pe partea îndepărtată a Lunii și să trimită un vehicul pentru explorarea zăcămintelor de apă depistate de misiunea indiană precedentă. Dacă India reușește aselenizarea, ea va fi a patra țară care face acest lucru după Statele Unite, Rusia și China.
08:00
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că omologul său american Donald Trump are autoritatea de a evita sancțiunile anunțate împotriva Turciei pentru achiziționarea de sisteme de apărare aeriană rusești și ar trebui să găsească „o cale de mijloc” în această dispută. Erdogan le-a vorbit duminică jurnaliștilor turci în timp ce țara sa, membră a NATO, a continuat să primească componente ale rachetelor rusești S-400, în pofida avertismentelor formulate de Washington. Erdogan a subliniat poziția exprimată de Trump la întâlnirea cu el în marja summitului G20 de luna trecută din Japonia, unde liderul american a spus că Ankara a achiziționat sisteme rusești pentru că fosta administrație a Statelor Unite nu dorea să-i vândă rachete Patriot.
08:00
Franța, Marea Britanie și Germania au făcut apel duminică la oprirea escaladării tensiunilor și la reluarea dialogului în chestiunea programului nuclear al Iranului. Cele trei puteri europene semnatare ale acordului din 2015 asupra programului nuclear iranian au spus într-o declarație că sunt „profund îngrijorate” de riscurile pe care le prezintă o reziliere a acordului „sub presiunile sancțiunilor impuse de Statele Unite și în urma deciziei Iranului de a nu mai aplica mai multe din prevederile centrale” ale înțelegerii. Statele Unite s-au retras din acord anul trecut, revenind la sancțiunile economice împotriva Iranului, care a decis la rândul său, în luna mai, să neglijeze limitele prevăzute pentru rezervele sale de uraniu îmbogățit.Tot duminică, președintele iranian Hassan Rouhani a spus că țara sa este gata să poarte negocieri cu Washingtonul dacă Statele Unite renunță la sancțiuni. 
08:00
La Moscova, poliția a reținut zeci de activiști adunați la un protest spontan în fața Comisiei Electorale duminică, după ce trei candidați ai opoziției au fost excluși din alegerile pentru Duma orășenească, de pe 8 septembrie. Printre cei reținuți se numără și candidații excluși - Ilia Iașin, Liubov Sobol și Iulia Galiamina. Poliția a intervenit la scurt timp după ce Sobol și-a chemat suporterii să protesteze, iar primăria capitalei ruse a declarat că manifestația convocată inițial ca o întâlnire a candidaților cu alegătorii este ilegală. Comisia Electorală de la Moscova a respins listele cu semnături de susținere ale candidaților opoziției, iar conducerea ei a refuzat o întâlnire cu candidații respinși.
08:00
Fostul premier Vlad Filat a declarat postului TV8 într-un interviu filmat în închisoare că principalul beneficiar al furtului miliardului din sistemul bancar a fost Ilan Șor. Este primul asemenea interviu acordat presei de fostul premier, care ispășește o pedeapsă de 9 ani de detenție pentru trafic de influență și corupere pasivă tocmai în urma unui denunț al lui Șor. „Restul care au beneficiat sunt cei care au fost plătiți să tacă, să nu acționeze, să închidă dosare, ... să protejeze politic”, a spus Filat. Declarațiile sale difuzate duminică survin la câteva zile de la publicarea unor noi presupuse concluzii ale companiei Kroll angajată de autorități să investigheze frauda bancară din 2014, în care se spune că beneficiari au fost și Filat, și fostul lider al PD, Vlad Plahotniuc. Și Plahotniuc, și Șor, care controla în perioada fraudei Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, au fugit în străinătate luna trecută, când PD a pierdut guvernarea. Avocații lui Plahotniuc au dezmințit implicarea acestuia în fraudă.
05:10
Nici un fel de planuri pentru deceniile următoare, de aia şi calitatea serviciilor sau produselor lasă de dorit.
02:10
Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei,
14 iulie 2019
19:10
La Moscova, câteva mii de oameni au participat la un protest spontan, cerând să se permită candidaților independenți să participe în alegerile pentru Duma orășenească, pe 8 septembrie. Manifestația a demarat în scuarul Novopușkinski, după care protestatarii au mers la primărie. După ce autoritățile electorale au respins listele cu semnături de susținere, depuse de o serie de candidați independenți, primăria a declarat că manifestația de duminică, inițial o întâlnire între candidați și susținătorii lor, este ilegală. Până acum, se pare că nimeni nu a fost reținut.
19:00
Tratatul privind interzicerea rachetelor nucleare cu rază medie de acțiune (INF) din 1987 ar putea înceta la 2 august, dacă Statele Unite și Rusia (urmașa legală a Uniunii Sovietice) nu vor ajunge la un compromis. Semnat în plin Război Rece de Statele Unite și Uniunea Sovietică, tratatul INF a devenit o piesă centrală a complexului de acorduri care limitează arsenalul nuclear.Duminică, Uniunea Europeană a cerut Rusiei să ia măsuri imediate pentru a asigura respectarea tratatului privind forţele nucleare intermediare, din care Rusia şi-a suspendat oficial participarea la începutul lunii iulie.„Suntem profund îngrijoraţi de evoluţia situaţiei referitoare la tratatul INF, care ar putea înceta la 2 august 2019”, a declarat şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, într-un comunicat în numele UE.Viitorul tratatului START de reducere a arsenalelor nucleare strategice, care expiră în februarie 2021, este de asemenea sub semnul întrebării.
18:40
Tradiţionala defilare militară de 14 iulie, de Ziua Naţională a Franţei, s-a desfăşurat în acest an sub semnul cooperării militare europene, un proiect susținut de preşedintele Emmanuel Macron, care a fost gazda festivităţilor, în prezenţa mai multor lideri europeni, între care şi cancelarul german Angela Merkel. Pentru defilarea din acest an, orientată către Europa, autorităţile franceze au invitat zece ţări europene partenere să participe la paradă militară. „În acest an, alături de voi vor fi prezenţi numeroşi militari din armate europene. Acesta va fi un simbol frumos al Europei apărării pe care suntem pe cale să o clădim. Este, după cum bine ştiţi, o prioritate a mandatului meu”, a declarat sâmbătă Macron, într-un discurs în faţa comunităţii militare.
13:40
13:30
Poliţia britanică a identificat persoana din spatele scurgerii mai multor informaţii confidențiale, transmise la Londra de ambasadorul britanic la Washington, informează Sunday Times. Scurgerea de informații în presă a provocat o criză diplomatică între cele două ţări și demisia ambasadorului Kim Darroch.Săptămâna trecută, ziarul Mail on Sunday a publicat depeșe diplomatice ale ambasadorului Kim Darroch, în care administraţia preşedintelui Donald Trump este calificată drept ineptă şi disfuncţională. Reacția președintelui american a fost extrem de dură nu numai la adresa ambasadorului, dar și a premierului Theresa May, care l-a apărat. Miercuri, Darroch, al cari mandat se termina în octombrie, a demisionat. Conform publicaţiei Sunday Times, care citează surse guvernamentale, fără a le menţiona identitatea, suspectul a fost identificat, iar varianta spargerii unui computer de către un stat străin a fost exclusă.Mail on Sunday a continuat să publice din depeșele diplomatice confidențiale ale fostului ambasador britanic la Washington, Kim Darroch, din care reiese că președintele american Donald Trump ar fi retras Statele Unite unilateral din acordul nuclear cu Iranul numai pentru că era „acordul lui Barack Obama”. Decizie calificată de fostul ambasador drept „vandalism diplomatic”. Darroch mai scria că există divergențe între consilierii prezidențiali americani și critica Casa Albă pentru lipsa unei strategii pe termen lung privind măsurile de luat după retragerea din acordul internațional cu Iranul.Donald Trump a criticat acordul internațional cu Iranul încă din timpul  campaniei electorale din 2016, iar în 2018 a scos Statele Unite unilateral din acest acord și a reimpus sancțiuni economice drastice împotriva Iranului, implicit, împotriva țărilor aliate cu Statele Unite care ar încerca să continue relațiile comerciale cu Iranul. Germania, Franța, Marea Britanie, Rusia şi China (cosemnatare ale acordului) au indicat că doresc să menţină înțelegerea.
13:10
Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea postul de televiziune ucrainean 112.ua a fost ţinta unui atac cu lansatoare de grenade, au informat, sâmbătă, surse oficiale, citate de EFE.Potrivit unui comunicat al poliţiei ucrainene, incidentul a avut loc sâmbătă dimineaţa şi nu s-au înregistrat victime, însă autorul atacului nu a fost deocamdată identificat. Potrivit altor mijloace de informare în masă, atacul are legătură cu recentul anunţ al postului 112.ua cu privire la apropiata difuzare a unui documentar controversat, intitulat „Revealing Ukraine”, care include un interviu cu preşedintele rus Vladimir Putin, realizat de regizorul american Oliver Stone.Sâmbătă, mai mulţi activişti ucraineni urmau să organizeze un miting în faţa sediului postului de televiziune pentru a protesta faţă de difuzarea respectivului documentar.
13:10
Ministrul britanic de externe Jeremy Hunt i-a comunicat sâmbătă omologului său iranian Mohammad Javad Zarif că Marea Britanie va facilita scoaterea de sub sechestru a petrolierului Grace One, capturat săptămâna trecută în largul Gibraltarului, dacă Teheranul va da garanții că destinaţia acestuia nu va fi Siria.„L-am asigurat că preocuparea noastră este destinaţia şi nu originea petrolului de pe Grace One şi că Regatul Unit va facilita eliberarea sa dacă avem garanţii că nu va fi trimis în Siria, în urma unei proceduri obişnuite în faţa justiţiei din Gibraltar”, a precizat Jeremy Hunt.Gibraltarul suspectează că petrolierul Grace One intenţiona să livreze petrol Siriei, încălcând astfel regimul de sancţiuni europene impus regimului preşedintelui Bashar al-Assad, suspiciuni dezminţite de Iran, care a denunţat capturarea navei sale ca pe un act de piraterie.
13:00
În Statele Unite, furtuna tropicală Barry, care doar timp de câteva ore a avut intensitatea unui uragan, şi-a continuat sâmbătă seara deplasarea lentă prin statul Louisiana, autorităţile oraşului New Orleans reamintind locuitorilor atenționările privind riscul producerii unor inundaţii de amploare.New Orleans, aflat sub nivelul mării, a fost devastat deja de uraganul Katrina în august 2005.Preşedintele Donald Trump a declarat, joi, starea de urgenţă în statul Louisiana şi a aprobat participarea agenţiilor federale la operaţiunile de salvare.
12:40
Fostul președinte al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a apelat la un birou de avocați de la Chișinău, după ce liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a publicat niște documente care ar fi parte a rapoartelor Kroll, potrivit cărora Plahotniuc ar fi fost beneficiarul final al furtului miliardului din sistemul bancar moldovenesc, relatează Agora.md, citând un comunicat al biroului de avocatură „Efrim, Roșca și Asociații”. Este biroul din care face parte și fostul ministru al justiției, în guvernarea PLDM, Oleg Efrim. Potrivit biroului de avocatură, Vlad Plahotniuc pune la îndoială autenticitatea materialelor publicate de Usatîi, susține că nu are nicio implicare în furtul bancar și că documentele respective ar fi „doar o manipulare prin care se încearcă deturnarea anchetei de la beneficiarii reali”.Într-un interviu recent pentru Europa Liberă, premierul Maia Sandu declara că guvernul ei nu a primit aceste anexe la raportul Kroll 2, făcut public între timp, dar nu a pus sub semnul întrebării autenticitatea documentelor sau anexelor la Kroll 2, publicate de Renato Usatîi. „Aceste anexe sunt la dispoziția procurorilor și faptul că au apărut prin intermediul lui Usatîi înseamnă că este în continuare o legătură dintre unii procurori și Usatîi și acești procurori nu au curajul să vorbească ei despre aceste liste”, a spus Maia Sandu, în interviul pentru Europa Liberă.Comisia parlamentară care anchetează „furtul miliardului” a anunțat că va analiza autenticitatea materialelor publicate, iar fostul procuror general Eduard Harunjen a confirmat că firmele lui Vlad Plahotniuc ar fi menționate în raportul Kroll 2.
12:40
În România, liderul Uniunii Salvați România, Dan Barna, a fost desemnat oficial, sâmbătă, candidatul partidului la alegerile prezidențiale din noiembrie, în cadrul congresului USR. Tot sâmbătă, Consiliul Național al partidului PLUS, condus de fostul premier Dacian Cioloș (astăzi eurodeputat și lider al grupului Renew Europe) a hotărât ca prezidențiabilul să fie ales prin vot electronic, între 22 și 27 iulie, urmând ca apoi să se negocieze cu USR candidatul comun al Alianței 2020 la alegerile prezidențiale. „Chiar cred că România are nevoie de ADN-ul USR la Cotroceni. În următoarele două săptămâni vom avea probabil o decizie privind candidatul comun al Alianței USR-PLUS la alegerile prezidențiale. Cu certitudine, Alianța USR-PLUS va avea candidat propriu la prezidențiale”, a declarat Dan Barna.Mai multe, aici.La alegerile europarlamentare din mai 2019, Alianța a ieșit pe locul trei, cu 22,6% din voturi, după Partidul Național Liberal de opoziție (27%) și Partidul Social Democrat al premierului Viorica Dăncilă (22,5%).
11:40
Invitații emisiunii „Punct și de la Capăt” moderată de Vasile Botnaru sunt politologul și jurnalistul Vlad Țurcanu și avocatul Vlad Gribincea, președintele Centrului de Resurse Juridice.
Mai mult de 2 zile în urmă
22:30
La Chișinău, președintele Dodon și premierul Maia Sandu s-au întâlnit cu subsecretarul de stat american, David Hale.
22:20
La Chișinău, președintele Dodon și premierul Maia Sandu s-au întâlnit cu subsecretarul de stat american, David Hale.
18:30
Subsecretarul de Stat pentru afaceri politice al SUA, David Hale, care se află în vizită la Chișinău, s-a declarat mulțumit că are ocazia să o felicite pe Maia Sandu pentru formarea noului Executiv. În cadrul unui briefing de presă susținut împreună cu șefa cabinetului de miniștri, David Hale a reafirmat sprijinul SUA pentru o Moldovă democratică și s-a arătat convins că, în urma reformelor operate de noua guvernare, în cooperare cu societatea civilă, cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de creșterea economică și integrarea europeană. David Hale și-a exprimat sprijinul pentru atenția prioritară acordată de guvernul de la Chișinău combaterii corupției și spălării de bani, reformării sistemului bancar și a justiției, securității energetice și independenței mass-media. La rândul său, primul ministru Maia Sandu a declarat că Republica Moldova are nevoie „astăzi, mai mult ca niciodată, de sprijinul SUA în lupta împotriva corupției, împotriva spălării banilor, împotriva contrabandei la nivel regional, în lupta împotriva monopolurilor”.„Statele Unite au fost și rămân un partener strategic pentru Republica Moldova, în eforturile noastre de a deveni o țară liberă și democratică”, a subliniat Maia Sandu, trecând în revistă sprijinul acordat de SUA, de-a lungul timpului, Republicii Moldova.Premierul a declarat că guvernul de la Chișinău contează „foarte mult pe cooperarea cu guvernul Statelor Unite ale Americii în domeniul consolidării organelor de drept, instituțiilor pentru lupta împotriva corupției și reformării justiției.”
16:10
Fostul premier român, Dacian Ciloș a declarat sâmbătă că procesul de selecţie a unui procuror-şef european a fost blocat politic de actuala coaliție de guvernare de la București,  care s-a împotrivit candidaturii Laurei Codruta Kovesi, fosta șefă a DAN. Vorbind la o conferință de presă, Cioloș a precizat că acum procesul de alegere a noului procuror șef european trebuie deblocat tot politic. Cioloș, astăzi europarlamentar și lider al grupului Renew Europe (din care face parte și partidul președintelui francez Emmanuel Macron), s-a declarat convins că Parlamentul European își va reafirma „în perioada imediat următoare” sprijinul pentru Kovesi și că „vor apărea soluţii importante şi în Consiliul Uniunii Europene ”,relatează Agerpres. Consiliul, ca urmare a susținerii Franței dar  a opoziției României, a înaintat candidatura procurorului francez Jean-Francois Bohnert. Parlamentul European o susține pe Kovesi iar procesul de desemnare a candidat comun s-a blocat înainte de alegerile europarlamentare și urmează să fie reluat la toamnă.Săptămâna trecută, Bohnert a fost însă desemnat pentru conducerea Parchetului Național Financiar din Franța, mărind astfel șansele lui Koveși la conducerea Parchetului European.Sâmbătă, Cioloș s-a declarat de asemeni convins că Franța își va „clarifica” în curând poziția, după care ar putea urma „o aliniere între poziţia Consiliului Uniunii Europene şi poziţia Parlamentului, pentru un singur aliat", a mai spus Dacian Cioloș, citat de Agerpres. 
14:50
Poliția britanică (Scotland Yard) a anunţat, vineri seară, că a deschis o anchetă privind scurgerea în presă a unor note diplomatice extrem de critice la adresa preşedintelui american, Donald Trump, ce a provocat demisia ambasadorului britanic la Washington. Duminica trecută, în presa britanică au apărut o serie de depeșe diplomatice ale ambasadorul britanic în Statele Unite, Kim Darroch, în care îl califica pe preşedintele Trump  drept „instabil” şi „incompetent”, iar administrația americană drept „unică în disfuncționalitatea sa”.Președintele Trump a reacționat dur într-o serie de mesaje pe Twitter, luni, când a susținut că Statele Unite nu ar mai fi avut „contact” cu Kim Darroch, un „tip foarte prost”. Donald Trump a criticat-o și pe premierul Theresa May, mai ales pentru modul în care a negociat Brexit-ul, dar premierul britanic demisionar își exprimase deja sprijinul pentru ambasadorul de la Washington. Miercuri,  ambasadorul Kim Darroch şi-a anunţat demisia, o plecare „foarte regretabilă”, potrivit declarației premierului făcută în Parlament.
14:40
Premierul Maia Sandu a cerut autorităților de la Tiraspol să ridice interdicția de călătorie pentru oficialii Republicii Moldova care vor să viziteze regiunea de pe malul drept al Nistrului. În cadrul unei întrevederi pe care a avut-o vineri cu reprezentații mediatorilor (Rusia, Ucraina și OSCE) și observatorilor (UE și SUA) din cadrul formatului de negocieri „3+2” pentru soluționarea conflictului din Transnistria. Maia Sandu le-a cerut sprijinul în această problemă, se arată într-un comunicat de presă al guvernului.Premierul a atras atenția că, în pofida multor compromisuri făcute de Chișinău, „nu suntem mai aproape de soluția politică. Mai mult decât atât, în continuare, unele categorii de cetățeni ai Republicii Moldova, inclusiv oficiali și funcționari publici, nu au dreptul de a călători liber pe malul stâng”, a mai precizat Maia Sandu.
14:40
Camera Reprezentanților din Congresul american a adoptat, vineri, o măsură pentru a restrânge posibilitatea ca Donald Trump să atace Iranul, exprimându-şi îngrijorarea că atitudinea preşedintelui republican ar putea declanșa un război inutil. Camera Reprezentanţilor, controlată de democraţi, a aprobat un amendament la un proiect de lege privind apărarea care interzice finanţarea operaţiunilor militare contra Iranului, cu excepția cazului când este vorba despre autoapărare sau a fost aprobată explicit de Congres.O iniţiativă similară a eşuat însă în Senat, unde republicanii au majoritatea.Cele două camere urmează să negocieze pentru a ajunge la o variantă de compromis a proiectului de lege.
14:10
La Chișinău se află subsecretarul de stat pentru afaceri politice al Statelor Unite, David Hale, într-o vizită de două zile. David Hale se va întâlni cu premierul Maia Sandu în această după-amiază, iar la finalul întrevederii cei doi vor avea o conferință de presă comună. Într-un comunicat de presă al Departamentului de Stat se precizează că David Hale va discuta cu Maia Sandu despre eforturile guvernului de la Chișinău de a pune în practică o serie de reforme și despre sprijinul american pentru lupta cu corupția. Vizita lui David Hale la Chișinău se înscrie într-un turneu european.
14:10
Premierul Maia Sandu a declarat că a primit o invitație de a vizita Rusia, dar nu a programat încă o dată, pentru că, în următoarele două luni, sunt încă multe lucruri de rezolvat acasă.Într-un interviu pentru Europa Liberă, Maia Sandu a precizat: „A fost lansată o invitaţie. Noi nu am răspuns la această invitaţie, nu am planificat încă, când o să ajungem să decidem asupra acestui subiect, o să informăm. Avem o agendă foarte plină aici, acasă”.După vizitele la București și Bruxelles, premierul Maia Sandu fost joi la Kiev și săptămâna viitoare, pe 16 iulie, este așteptată la Berlin, pentru o întrevedere cu cancelara Angela Merkel.
13:50
Premierul Maia Sandu a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că guvernul său nu a primit niciodată documentele scurse în presă de Renato Usatîi, drept lista unor beneficiari ai fraude bancare, o anexă a raportului Kroll-2.„Nu știu exact dacă comisia [parlamentară de anchetă, condusă de Alexadru Slusari, n.red.] a primit această informație. Noi la Guvern această informație nu am avut-o, doar că am văzut documentul care s-a scurs în presă”, a declarat premierul Maia Sandu, în interviul pentru Europa Liberă.Dar premierul nu a pus sub semnul întrebării autenticitatea documentelor sau anexelor la Kroll 2, publicate de Renato Usatîi: „Aceste anexe sunt la dispoziția procurorilor și faptul că au apărut prin intermediul lui Usatîi înseamnă că este în continuare o legătură dintre unii procurori și Usatîi și acești procurori nu au curajul să vorbească ei despre aceste liste”, a mai spus Maia Sandu.   
13:40
Președintele Igor Dodon a anunțat că vineri a avut loc o ședință de bilanț, cu „participarea Președintelui Parlamentului, Prim-ministrului, membrilor Guvernului și fracțiunii PSRM din Parlamentul Republicii Moldova, pentru a trece în revistă principalele activități desfășurate pe parcursul perioadei care s-a scurs de la preluarea guvernării”. Președintele a precizat că reuniuni în acest format vor avea loc cu regularitate, „pentru a asigura conlucrarea eficientă a guvernului și majorității parlamentare”.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.