Europa Libera

Acum 12 ore
19:50
Experții au evaluat costurile şi consecinţele inițiativelor electorale a guvernării ca Prima Casă, Arena Chişinău, reforma fiscală şi amnistia de capital.
19:50
Invitata de astăzi este Mariana Colun.
19:40
Președintele Moldovei Igor Dodon a expediat o scrisoare premierului Pavel Filip prin care l-a informat că nu acceptă să numească cei doi candidați la funcțiile de ministru al sănătății, muncii și protecției sociale, precum și al agriculturii și industriei alimentare, propuși de Partidul Democrat. Președintele Moldovei considera că cei doi candidați la aceste posturi nu au calificările necesare și că Partidul Democrat, care i-a numit, ar vrea să îi lanseze ulterior în campania electorală. „Cred că este o acțiune pentru a participa la alegeri din unele circumscripții uninominale la alegerile parlamentare”, a spus Igor Dodon, citat de agenția IPN. În replică, premierul Pavel Filip a declarat că refuzul președintelui Igor Dodon de a accepta cele două nominalizări este o nouă încălcare a Constituției și că Partidul Democrat „se va adresa din nou Curții Constituționale pentru a solicita rezolvarea acestui blocaj instituțional pe care șeful statului încearcă să-l provoace”, a declarat prim-ministrul.
19:20
Funcționarii publici nu vor putea fi membri ai partidelor politice. Interdicția va fi prevăzută în Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, potrivit unui comunicat al Parlamentului, citat de TV 8. Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați și a fost avizată, ieri, de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media și de Comisia mediu și dezvoltare regională. Proiectul urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului.
19:20
Experții Fondului Monetar Internațional îți încheie astăzi misiunea de observare în Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al reprezentanței permanente a FMI în Republica Moldova, în cadrul vizitei s-a discutat despre executarea bugetului pentru 2018, planurile legate de bugetul pentru 2019 și implementarea reformelor în sectorul financiar – pachetul legislativ ce prevede un șir de inițiative fiscale, amnistia de capital și amnistia fiscală, aprobate recent. De asemenea, a fost abordată necesitatea unor măsuri pentru consolidarea guvernanței, îmbunătățirea disciplinei fiscale, asigurarea în continuare a stabilității finanțelor publice și reducerea caracterului regresiv al sistemului fiscal. „Am convenit cu autoritățile să menținem un dialog activ în perioada ce urmează, în contextul implementării programului susținut de FMI prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă”, se spune în comunicat.
19:10
Guvernul Moldovei va acoperi integral cheltuielile pentru repatrierea cetățenilor moldoveni care au suferit în urma accidentelor produse în orașele Kaluga din Federația Rusă și Genova din Italia. Decizia a fost aprobată la ședința Comisiei pentru Situațiile Excepționale, care s-a desfășurat ieri, informează agenția IPN.În ședință guvernului, s-a aprobat alocarea a 119 mii de lei pentru compensarea cheltuielilor de repatriere a victimelor accidentului din Kaluga în urma căruia au murit opt oameni, dintre care șase moldoveni.Guvernul va aloca și aproximativ 47 de mii de lei pentru repatrierea cetățeanului Republicii Moldova care a decedat în accidentul produs în orașul Genova, Italia, pe 14 august. Moldoveanul se numără printre cele 43 de persoane decedate în urma prăbușirii unui pod.
19:10
Poliția a reținut un bărbat în vârstă de 47 de ani, suspectat că ar fi sunat la 112 și ar fi spus că Parlamentul este minat. Oamenii din clădirea legislativului au fost evacuați, alarma s-a dovedit a fi falsă. Poliția a deschis un dosar penal. Dacă va fi găsit vinovat, suspectul riscă o amendă de până la 42 de mii de lei, muncă neremunerată în folosul comunității sau până la doi ani de închisoare.
18:50
La Kiev, 321 de parlamentari ucraineni au votat în favoarea aducerii în fața Curții Constituționale a unui proiect de lege prin care să fie trecut în Constituția Ucrainei cursul euro-atlantic al țării. După ce Curtea Constituțională se va pronunța asupra cererii deputaților, Rada Suprema de la Kiev va trebui să voteze din nou asupra modificărilor constituționale. Președintele Petro Poroșenko, în discursul său anual către Parlament, a subliniat nevoia ca țara sa să înscrie în constituție obiectivul aderării la Alianța Nord-Atlantică și la Uniunea Europeană.Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a avertizat despre pericolul diminuării sancțiunilor internaționale impuse Rusiei ca urmare a anexării Crimeii în 2014 și a acțiunilor din estul Ucrainei. „A face concesii Rusiei înainte ca ea să înapoieze Ucrainei Peninsula Crimeea ar fi o înfrângere a legilor internaționale”, a spus Poroșenko.În timpul discursului președintelui de la Kiev în Radă, în fata parlamentului au avut loc ciocniri între poliție și veterani străini care au luptat în estul Ucrainei și care cereau relaxarea legislației cu privire la cetățenie, astfel încât veteranii acestui război împotriva separatiștilor pro-ruşi să poată obține mai uşor cetățenia ucraineană. Un polițist a fost dus la spital și patru oameni au fost răniți.
18:50
În România, 19 cazuri noi de meningită/ meningo-encefalită cauzate de infecţia cu virusul West Nile au fost confirmate în ultima săptămână, fiind înregistrate încă 4 decese, informează agenția Agerpres. Potrivit Ministerului Sănătăţii de la București, dintre cele 19 cazuri din ultima săptămână 5 au fost înregistrate în București, 3 - în judeţul Iaşi, câte două cazuri - în judeţele Bacău, Bihor şi Dolj şi câte un caz - în judeţele Caraş Severin, Prahova, Galaţi, Vaslui şi Suceava.Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii până în prezent, în 2018, au fost înregistrate în total 215 cazuri de meningite/ meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile, fiind înregistrate 25 de decese. În București 7 decese, 4 în județul Iași și 2 în județele Constanța, Dolj și Olt și câte unul în Alba, Brăila, Galaţi, Covasna, Dâmboviţa, Suceava, Teleorman şi Prahova.
18:31
Doctrina „pro-moldovenistă” anunțată de PD ar putea duce la mai multe scântei între socialiști și democrați, admite jurnalistul Igor Volniţchi, formațiuni despre care opoziția susținea că coabitează tacit.
18:20
Agenția Mondială Antidoping a ridicat decizia de suspendare a agenției ruse anti-doping RUSADA, în ciuda opoziţiei a zeci de atleți. Potrivit președintelui Agenției mondiale antidoping, Craig Reedie, „marea majoritate” a țărilor membre în comitetul executiv au votat pentru anularea suspendării care a fost impusă Rusiei în 2015. Craig Reedie a spus că anularea suspendării implică nişte condiţii ferme pe care RUSADA va trebui să le îndeplinească. În 2015, RUSADA a fost suspendată din organizația mondială după un raport al acesteia în care se aduceau dovezi despre un program vast, susţinut la nivel de guvern, de a dopa sportivii pentru a obține performante internaționale. Moscova a negat atunci acuzațiile aduse în acest raport.
18:10
Istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru despre adâncirea tensiunilor dintre Rusia și Ucraina și îngrijorările țărilor din regiune.
Acum 24 ore
17:31
Amenințare cu bombă la Parlamentul din Chișinău. Oamenii au fost evacuaţi din clădire, dar... alarma s-a dovedit a fi falsă.
17:31
El se arată convins că „nu este pierdut cugetul de combatant, cugetul de apărător al statului”, care-i poate aduna laolaltă pe luptătorii din 1992 indiferent de opiniile lor.
13:40
Președintele american Donald Trump și-a reluat atacurile verbale împotriva propriului ministru al justiției Jeff Sessions, care este de vreme îndelungată ținta criticilor sale pentru că s-a recuzat din ancheta penală împotriva presupusului amestec rusesc în alegerile din 2016. „Nu am ministru al justiției. E foarte trist”, a afirmat Trump într-un interviu pentru portalul Hill.TV. Recuzarea lui Sessions care a invocat conflictul de interese pentru că a făcut parte din campania lui Trump a eliminat o posibilă pârghie de influență asupra anchetei condusă de procurorul special Rober Muller, pe care Trump o descrie deseori drept „vânătoare de vrăjitoare”.
13:40
Autoritățile electorale dintr-o regiune din Orientul Îndepărtat al Federației Ruse au anulat rezultatele alegerilor pentru funcția de guvernator, după ce șefa Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova, a spus că au avut loc „încălcări serioase”. Candidatul Partidului Comunist, Andrei Ișcenko a spus că rezultatele turului doi, de pe 16 septembrie, al alegerilor din Primorsky Krai au fost falsificate de contracandidatul său, Andrei Tarasenko, guvernator în exercițiu din partea partidului puterii, Rusia Unită. Rezultatele acestuia s-au îmbunătățit subit în ultimele momente ale numărării voturilor. Panfilova a sprijinit acuzațiile comunistului, spunând că printre încălcările sunt „șocante” și au inclus aruncarea în urne a buletinelor false, modificarea rezultatelor numărătorii și cumpărarea de voturi.
13:00
 Bună ziua, dragi ascultători! Sunt Lina Grâu și va prezint astăzi, la microfonul Europei Libere, emisiunea Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:În regiunea transnistreană începe o nouă sesiune a legislativului local. Franco Frattini a înmânat la Tiraspol primele plăcuțe de înmatriculare neutre pentru mașinile transnistrene. Un sondaj neobișnuit în regiunea transnistreană, cu întrebarea „care sunt valorile de care vă ghidați...
11:20
10:40
08:40
08:30
Șeful forțelor aeriene din Israel călătorește la Moscova, după ce un avion de recunoaștere rus a fost doborât din greșeală de apărarea antiaeriană siriană care l-ar fi confundat cu un aparat israelian. Amikam Norkin și alți ofițeri israelieni vor prezenta punctul de vedere al țării lor asupra celor întâmplate. Rusia a recunoscut că avionul a fost doborât iar toți cei 15 militari aflați la bord au fost uciși de armata siriană căreia îi acordă sprijin în războiul civil din Siria. Dar Moscova a acuzat și Israelul de efectuarea unui raid aerian în zonă cu puțin timp înaintea producerii incidentului. Israelul spune că avioanele sale urmăreau transferuri de arme iraniene, iar sirienii au deschis focul la întâmplare fără a se asigura că în zonă nu se află și avioanele rușilor.
08:30
Mai mulți membri proeminenți ai Partidului Social Democrat de guvernământ din România au cerut „demisia imediată” a liderului lor, Liviu Dragnea, din fruntea partidului și de la șefia Camerei Deputaților. Semnatarii unei scrisori deschise difuzate miercuri, printre care se numără vicepreședinții PSD, inclusiv vice-premierul Paul Stănescu și primărița Bucureștiului, Gabriela Firea, susțin că situația juridică „vulnerabilă” a lui Dragnea „a devenit vulnerabilitatea majoră a partidului”. Liderul PSD s-a confruntat cu câteva mari proteste ale opoziției, care spune că atacurile guvernării asupra independenței justiției și luptei anticorupție urmăresc numai scopul să-l protejeze pe el de închisoare. Dragnea a fost condamnat la trei ani și jumătate de detenție de Curtea Supremă, dar nu poate fi încarcerat până la examinarea apelului. Tot miercuri, el a ironizat scrisoarea adversarilor săi din PSD, spunând că le va răspunde „apăsat”. 
08:30
Autoritățile moldovene spun că au depistat 17 focare de pestă porcină, o maladie care nu se transmite la om, dar care a făcut deja pagube mari în țările vecine. Directorului general al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Gheorghe Gaberi, a spus la o ședință de urgență, miercuri, că sursele principale de răspândire a maladiei sunt mistreții și furajele. Focarele infecției sunt concentrate în zonele de frontieră din luncile Nistrului şi Prutului, unde toate animalele, aproximativ 700, vor fi sacrificate,  indiferent dacă sunt bolnave sau nu, proprietarii urmând să primească despăgubiri. Pesta porcină a afectat grav România, unde au fost uciși aproximativ 300 de mii de porci, au fost afectați mii de fermieri, iar pierderile se ridică la zeci de milioane de euro.
08:30
Președintele moldovean Igor Dodon a declarat că refuză semnarea decretelor de învestire a noilor miniștri propuși de PDM, Silvia Radu, la Sănătate, și Nicolae Ciubuc, la Agricultură. „Trebuie să știi diferența dintre paracetamol și aspirină”, a declarat președintele miercuri seara la postul NTV, comentând faptul că potențiala ministră a Sănătății, fosta candidată prezidențială și primăriță interimară a capitalei, nu are pregătire medicală. El a mai spus că PD ar urmări doar scopuri electorale prin remanierea guvernamentală inițiată săptămâna aceasta, dorind să-i pregătească pe Radu și Ciubuc de alegerile parlamentare din februarie. Când a mai refuzat semnarea decretelor de numire a miniștrilor în trecut, președintele Dodon a fost suspendat din funcție, decretele fiind semnate de spicherul Andrian Candu.
08:10
Președintele Consiliului European Donald Tusk le-a cerut liderilor europeni să nu mai folosească problema migrației în scopuri politice, spunând că a sosit timpul să fie rezolvată această problemă dificilă a Europei. Tusk a făcut declarația înaintea summit-ului informal al liderilor europeni, care a început aseară la Salzburg, în Austria și care are chestiunea pe agendă. Italia, Austria și mai multe tari central-europene susțin că singura cale de a opri migrația ilegală este întărirea granițelor externe ale Uniunii Europene și se opun tentativelor de redistribuire a solicitanților de azil în cadrul UE.
08:10
Ucraina va anunța oficial Rusia că nu dorește să prelungească tratatul de prietenie, cooperare și parteneriat dintre cele două țări. Ministrul ucrainean de externe, Pavlo Klimkin, a spus miercuri că Kievul va informa toate organizațiile relevante, inclusiv Națiunile Unite, înainte să trimită Rusiei notificarea pe 21 septembrie. Tratatul a fost semnat în 1997, a intrat în vigoare un an mai târziu și este extins automat la fiecare zece ani dacă niciuna dintre părți nu are obiecții. Tratatul prevede între altele inviolabilitatea frontierelor, respectul pentru integritatea teritorială și angajamentul că niciuna dintre părți nu va prejudicia securitatea celeilalte, prevederi încălcate de Rusia prin anexarea Crimeii în 2014 și sprijinirea separatiștilor pro-ruși din Donbas.
Ieri
20:20
Lukoil, al doilea mare producător de ţiţei din Rusia, a demarat prima fază a programului de răscumpărare de acţiuni, în valoare de trei miliarde de dolari, achiziţionând iniţial 390.816 acţiuni, informeaza agentia Agerpres. Lukoil intenţionează să cheltuiască cel puţin un miliard de dolari până la sfârşitul anului achiziţionându-şi propriile acţiuni, programul urmând să se încheie la finalul lui 2022. Potrivit sursei citate,in martie, Lukoil a devenit cea mai mare companie din Rusia în funcţie de capitalizarea bursieră, depăşind grupul energetic de stat Gazprom şi compania petrolieră de stat Rosneft.
20:10
Bulgaria a anunțat că va susține Ungaria în relația complicată a Budapestei cu UE, dupa ce Parlamentul European a votat declansarea procedurilor de sancționare a guvernului lui Viktor Orban pentru ceea ce Uniunea Europeana consideră a fi derapajele anti democratice ale Ungariei. Declaratia a fost facuta la Sofia de adjunctul premierului Krasimir Karakaciov. In opinia sa, citata de agentia Reuters, țările din centrul si Estul Europei ar trebui sa fie solidare in relațiile lor cu Uniunea Europeana, iar decizia Parlamentului European, ar fi „o violare a suveranității unui membru cu drepturi egale al Uniunii Europene”.
19:30
Curtea de Apel Cahul a admis miercuri, demersul avocatilor lui Ilan Sor privind efectuarea expertizei financiar-contabile si a programat urmatoarea ședinta pentru 17 decembrie, 2018. Şedinţele de la Curtea de Apel Cahul în dosarul lui Ilan Şor au loc cu uşile închise, decizia fiind luată la solicitarea procurorului pe caz, iar de fiecare dată susţinătorii primarului din Orhei organizează proteste în faţa instanţei. Şi de această dată câteva zeci de persoane, majoritatea de vărsta a treia, au scandat că vor o justiţie corectă pentru edilul din Orhei. Protestatarii au fost salutaţi de către Şor, care le-a mulţumit pentru susţinere.
19:30
Doar în ultima săptămână au fost depistate 17 focare noi, dintr-un total de 22 de la începutul anului.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.