Europa Libera

Acum o oră
15:20
Președintele Igor Dodon a anunțat că renunță la ideea de a candida la alegerile parlamentare din 24 februarie pe listele fostului Partid la Socialiștilor, hotărând să se concentreze pe alte „în vederea soluționării problemelor strategice ale țării”. Într-o declarație de presă, Dodon a spus însă că vrea să sprijine mai departe „moral și politic” socialiștii în această campanie electorală.Dodon a declarat de mai multe ori până acum că ar putea candida la parlamentare numai ca să-și ajute partidul, nu ca să renunțe la funcția de președinte în favoarea celei de deputat. Nu este limpede cum ar fi putut candida în actualele condiții legislative care nu conțin prevederi despre participarea unui șef de stat în funcție la alte alegeri decât cele prezidențiale.
15:00
Comisia Electorală Centrală a respins contestația Partidului Democrat de guvernământ împotriva blocului electoral al opoziției pro-europene ACUM acuzat că ar face agitație online înainte de începerea oficială a campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie.CEC a spus că nu este de competența sa să examineze asemenea plângeri, care trebuie depuse în instanțele de judecată. Democrații au cerut sancționarea lui Andrei Năstase, liderul Platformei DA, care a format blocul ACUM împreună cu partidul Maiei Sandu, PAS. I se impută difuzarea pe Facebook a unui mesaj video în care Năstase îndeamnă cetățenii să participe la vot.
Acum 2 ore
14:50
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au aprobat astăzi sancțiuni împotriva unor cetățeni ruși și sirieni bănuiți de implicare în atacuri cu arme chimice. În cazul Rusiei, urmează a fi sancționați patru ofițeri ai spionajului militar, inclusiv cei care ar fi implicați în otrăvirea cu gaz Noviciok în Marea Britanie a fostului agent rus Serghei Skripal și fiicei acestuia. Atacul din martie trecut în orașul Salisbury s-a soldat cu decesul unei cetățence britanice. Cei sancționați vor primi interdicție de călătorie în Uniunea Europeană urmând să li se înghețe și eventuale conturi în bănci europene.
14:50
Fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, a depus la Comisia Electorală Centrală cerere de înregistrare în calitate de candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie într-o circumscripție din municipiul Chișinău. Lider al Partidului Liberal, Chirtoacă a adunat semnături pentru a candida în circumscripția 32, CEC urmând să ia decizia în cinci zile. În această circumscripție ar mai putea candida Mihai Popșoi din partea blocului electoral ACUM al opoziției pro-europene, Sergiu Cebotari din partea Partidului Șor, Nina Costiuc din partea Partidului Democrat de guvernământ și Svetlana Popa de la Partidul Socialiștilor.
14:20
Uniunea Europeană așteaptă ca alegerile din Republica Moldova să fie corecte, libere și democratice și să fie respectată opțiunea cetățenilor, a declarat într-un interviu exclusiv pentru Europa Liberă ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko.„Așteptăm un proces electoral inclusiv, credibil, transparent și o campanie în care toți concurenții să aibă șanse egale de a se înregistra, de a participa la campanie și de a avea acces la mass media. Sperăm că vom avea un proces de votare fără probleme și fără excese și că vom vedea după alegeri că cei care au fost aleși vor prelua mandatele. Pentru că este important ca voința oamenilor să fie respectată”, a mai declarat Peter Michalko.
Acum 4 ore
13:40
Potrivit lui Tudorel Toader, premierul Viorica Dăncilă ar decide „dacă și când” guvernul va adopta o nouă Ordonanță de urgență...
13:40
Trei soldați ruși au fost uciși în regiunea separatistă georgiană Abhazia la 21 ianuarie, când transportorul blindat în care se aflau a căzut într-o prăpastie, au informat oficiali militari din Rusia. Serviciul de presă al Districtului Militar de Sud a spus că alți doi soldați au fost răniți în incident și urmează să fie evacuați cu elicopterul pentru a fi spitalizați. O comisie militară investighează incidentul produs în vreme ce convoiul militar rusesc revenea...
13:40
Autoritatea rusească din comunicații a declanșat proceduri administrative împotriva rețelelor americane Twitter și Facebook pentru că nu s-ar fi conformat cu legile care le obligă să depoziteze datele personale ale cetățenilor ruși pe servere din F. Rusă. Roskomnadzor a spus la 21 ianuarie că firmele vizate nu au prezentat planuri de implementare a legislației rusești, furnizând deocamdată numai „răspunsuri formale”. Șeful Roskomnadzor, Aleksandr Jarov, a avertizat în...
13:20
„Literatura este o fabulă care te dezbară de fabule”.
13:00
Un interviu cu un sociolog preocupat de scena electorală haotică din R. Moldova.
12:40
Întreaga istorie a faunei pământești în general și a celei politice în particular ne învață că speciile pretins victorioase din lanțul trofic nu sunt în siguranță niciodată.
Acum 6 ore
11:50
Populația Chinei a crescut cu 15,23 de milioane de locuitori în 2018, marcând o descreștere continuă a ratei nașterilor în cea mai populată țară de pe planetă. Cifre publicate luni de Biroul Național de Statistică la Beijing arată că populația Chinei a fost în 2018 de 1,395 de miliarde de oameni, înregistrându-se o rată demografică de 0,381 față de anul precedent. În total sunt incluși cu 30 de milioane mai mulți bărbați decât femei, o situație considerată a fi fost generată de politica unui singur copil, în care băieții erau preferați fetelor. Potrivit AP, guvernul chinez crede că populația Chinei va atinge nivelul maxim de 1,442 de miliarde de locuitori în 2029 înainte de a începe să descrească an de an. India, a doua cea mai populată țară din lume, înregistrează și ea o creștere demografică mai lentă. Potrivit estimărilor ONU, populația Indiei era de 1,362 de miliarde de locuitori luna aceasta.
11:50
Ministrul german pentru afaceri europene Michael Roth a îndemnat luni Marea Britanie să ia în considerare posibila revenire asupra deciziei de a ieși din UE. „Poarta UE rămâne deschisă – poate vă mai gândiți o dată”, a spus Roth televiziunii germane ARD. Întrebat dacă prin asta înțelege un nou referendum britanic, Roth a răspuns: „Exact”. Declarația vine tocmai când premierul britanic Theresa May revine luni în fața Parlamentului de la Londra pentru a explica cum are de gând să modifice acordul cu Bruxelles-ul privind Brexitul, după ce înțelegerea a fost respinsă de legislativul de Londra săptămâna trecută. În ajun principalul partid de opoziție, Laburist, a spus că singurele opțiuni pentru Marea Britanie sunt un nou referendum pe tema Brexit sau edificarea unei legături economice strânse cu UE. Purtătorul de cuvânt laburist pe tema Brexit, Keir Starmer, a mai spus duminică la BBC că Londra oricum va fi nevoită să-și amâne ieșirea din UE, programată pentru 29 martie. „Nu suntem pregătiți să plecăm peste 68 de zile, ar fi o catastrofă”, a spus oficialul laburist.
11:30
Israelul spune că printre țintele iraniene lovite de avioanele sale de luptă în Siria la sfârșitul săptămânii s-au numărat depozite, o centrală de servicii de informații și o tabără militară de antrenament. AP scrie că anunțul neobișnuit al Israelului pare să pună capăt tradiționalei ambiguități a israelienilor privind activitățile militare din Siria vecină. Forța de apărare israeliană a spus că recentele sale raiduri aeriene în Siria au venit ca răspuns la lansarea de...
10:30
10:20
 Lupta pentru succesiunea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej rămâne un episod controversat și tenebros din dinamica sectei revoluționare numită PCR. S-a scris mult pe acest subiect, versiunile diverșilor actori se contrazic adeseori. Cartea regretatului politolog elvețian Pierre du Bois, Ceaușescu la putere. Anchetă asupra unei ascensiuni politice (Humanitas, 2009, traducere de Ioana Ilie), rămâne una din incursiunile temerare în istoria comunismului românesc. O...
Acum 8 ore
09:30
Aproape treizeci de ani de la prăbușirea URSS, unii cetățeni nu se pot obișnui nicidecum cu faptul că „limba de stat” nu mai e rusa” (Nicolae Negru/Ziarul Național).
09:30
Președintele propune să legalizeze, pentru un interval de trei ani, statutul așa-numiților „dreamers”, tineri care au fost aduși în America, ilegal, de părinții lor.
09:00
Decizia guvernului privind numărul și amplasarea secțiilor de votare din străinătate la alegerile din 24 februarie nu a mulțumit nici opoziția pro-europeană, nici pe cea pro-rusă. Blocul electoral ACUM, alcătuit din partidele Maiei Sandu și lui Andrei Năstase, s-a plâns că secțiile de votare din țările UE și Statele Unite ar fi amplasate în orașe unde ajung puțini alegători, și a numit decizia guvernului „o batjocură” pentru diasporă. La rândul lui Partidul Socialiștilor a...
09:00
Sute de ruși au demonstrat duminică la Moscova în favoarea menținerii sub jurisdicție rusească a unor insule cucerite de sovietici de la japonezi în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial. Premierul japonez Shinzo Abe, care începe luni o vizită oficială în Rusia și se va întâlni marți cu președintele Vladimir Putin, dorește încheierea unui acord privind insulele cunoscute drept Kurilele de sud în Rusia și Teritoriile nordice în Japonia. Rusia a spus săptămâna trecută că suveranitatea rusească asupra insulelor nu este negociabilă. La mitingul de protest de la Moscova, unii vorbitori au spus că o eventuală „renunțare” la Kurile ar putea duce prin exemplu negativ la pierderea Crimeii, peninsulă ucraineană anexată de ruși în 2014.
09:00
Parlamentul de la Atena urmează să înceapă luni o dezbatere pe tema ratificării acordului de schimbare a numelui vecinei de la nord a Greciei în „Noua Macedonia”. În ajun, lângă clădirea Parlamentului de la Atena au avut loc ciocniri între poliție și unii participanți la un miting de protest împotriva acordului. Demonstranții au aruncat cu pietre, petarde, cocktailuri Molotov, vopsea și alte obiecte în poliția care a răspuns cu gaze lacrimogene. Unii au încercat să sară gardul ca să ajungă pe treptele Parlamentului, dar au fost împiedicați de poliție. Acordul care ar permite Macedoniei să se integreze mai rapid în UE și NATO este criticat de grupări naționaliste din ambele țări.
09:00
Premierul britanic Theresa May revine luni în fața Parlamentului de la Londra pentru a explica cum are de gând să modifice acordul cu Bruxelles-ul privind Brexitul, după ce înțelegerea a fost respinsă de legislativul de Londra săptămâna trecută. În ajun principalul partid de opoziție, Laburist, a spus că singurele opțiuni pentru Marea Britanie sunt un nou referendum pe tema Brexit sau edificarea unei legături economice strânse cu UE. Purtătorul de cuvânt laburist pe tema Brexit, Keir Starmer, a mai spus duminică la BBC că Londra oricum va fi nevoită să-și amâne ieșirea din UE, programată pentru 29 martie. „Nu suntem pregătiți să plecăm peste 68 de zile, ar fi o catastrofă”, a spus oficialul laburist.
09:00
Ministrul de externe al României, Teodor Meleșcanu, a spus că Bucureștiul își dorește o majoritate parlamentară „care să fie în mod clar pro-europeană”, în urma alegerilor moldovene programate să aibă loc în R.Moldova în luna februarie. Într-un interviu pentru Publika TV , Meleșcanu a mai declarat că reformele trebuie continuate în R. Moldova, ceea ce ar ajuta această țară să se integreze cât mai rapid posibil, sigur într-un viitor previzibil, în interiorul UE". Șeful diplomației române sugerează de asemenea că nu ar fi bine ca formarea viitoarei guvernări de la Chișinău să dureze prea mult, căci întârzierea ar avea „efecte negative asupra evoluției țării”. Teodor Meleșcanu a vizitat R. Moldova luna aceasta, la doar câteva zile după ce România a preluat președinția rotativă a Uniunii Europene, pentru prima jumătate a anului curent.
08:50
Bilanțul oficial al morților în urma unei explozii la o conductă de benzină din centrul Mexicului a ajuns la 85, potrivit ministrului mexican al sănătății, Jorge Alcocer. Alți 58 de oameni au fost spitalizați, a spus Alcocer duminică seară. Explozia s-a produs la 18 ianuarie, când aproximativ 800 de oameni cărau cu găleata benzină dintr-o scurgere a conductei, la 85 de kilometri nord de Ciudad de Mexico. Cauza exploziei este obiectul unei anchete. Deocamdată nu s-au făcut arestări. Guvernatorul provinciei Hidalgo, unde s-a produs tragedia, a spus că el însuși a avertizat locuitorii înaintea incidentului asupra pericolelor colectării benzinei din scurgeri ale conductei.
08:40
Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
Acum 12 ore
05:10
Pierderea Irlandei de Nord și independența Scoției ar reduce Marea Britanie la o jumătate de insulă.
Acum 24 ore
02:10
Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
20 ianuarie 2019
18:10
La Atena au avut loc duminică ciocniri între poliție și unii participanți la un miting de protest împotriva acordului privind numele fostei republici iugoslave Macedonia. La mitingul din Piața Sintagma, lângă parlamentul grec, demonstranții au aruncat cu pietre, petarde, cocktailuri Molotov, vopsea și alte obiecte în poliția care a răspuns cu gaze lacrimogene. Unii au încercat să sară gardul ca să ajungă pe treptele parlamentului, dar au fost împiedicați de poliție. Parlamentul de la Atena urmează să înceapă luni o dezbatere pe tema ratificării acordului care este criticat aspru de naționaliștii din ambele tabere. 
18:10
Doi bărbați au fost arestați duminică dimineață în legătură cu un atac cu bombă la Londonderry, în Ulster, iar poliția anchetează dacă el a fost plănuit de gruparea militantă Noua IRA. Cei doi bărbați de 20 și ceva de ani au fost reținuți la câteva ore după explozia produsă sâmbătă seară într-o mașină lângă tribunalul orașului. Ofițerul de poliție Mark Hamilton a spus la o conferință de presă că nu a fost rănit nimeni, dar a fost „o încercare limpede de a omorî oameni”. Hamilton a spus că ancheta se concentrează asupra Noii IRA, una din cele câteva grupări care se opune acordului de pace din 1998, care a pus capăt în linii mari unor decenii de violență. Aceste grupări au pus la cale atacuri sporadice în ultimii ani. Politicieni din toate partidele importante, inclusiv Sinn Fein, fosta aripă politică a IRA, au condamnat atacul de sâmbătă. 
18:10
Forțele armate israeliene spun că sistemele lor de apărare antiaeriană au interceptat o rachetă lansată din Siria după ce Damascul acuzase Israelul că ar fi efectuat raiduri aeriene împotriva sa. „Cu puțin timp în urmă o rachetă a fost lansată în direcția zonei de nord a Înălțimilor Golan și a fost interceptată de sistemul de apărare aeriană Domul de Fier”, se spune într-o declarație a Forței de Apărare Israeliene. Agenția de știri de stat siriană SANA relatase mai devreme citând o sursă militară că apărarea antiaeriană siriană a ripostat duminică la raiduri aeriene israeliene în sudul țării. Informația a fost confirmată de armata rusă, care are trupe în Siria și sprijină regimul de la Damasc. O organizație care monitorizează conflictul sirian a spus că atacul israelian ar fi avut ca țintă obiective la sud de Damasc, în regiunea Kisweh.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.