Europa Libera

Acum 15 minute
15:30
Interviu cu fostul vicepreședinte al legislativului de la Chișinău despre neterminata și interminabila reformă a justiției din Moldova
Acum 4 ore
13:40
Ministrul Apărării Naționale din România, Mihai Fifor, și-a anunțat demisia, spunând că vrea să se concentreze pe activitatea politică în Partidul Social Democrat. „Am văzut ce s-a întâmplat în ultimele luni şi am considerat ca pot să merg în echipă la partid, să încercăm să pregătim cei doi ani foarte grei care urmează” până la următoarele alegeri, a declarat Fifor la Parlament, înaintea Comitetului Executiv Național al PSD. El nu a adus alte explicații privind demisia din funcția de ministru al apărării. Tot astăzi, primărița generală a capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că demisionează din funcția de președinte interimar al organizației de București a PSD, care i-a retras duminică seara sprijinul politic. Demisiile survin pe fundalul tensiunilor interne din principalul partid de guvernământ din România criticat de opoziția internă și de Uniunea Europeană pentru presiuni asupra justiției.
13:40
După răsturnarea microbuzului lor azi dimineață, în apropiere de Dubăsari, 17 persoane au fost internate la spital cu răni de gravitate medie. Poliția spune că șoferul în vârstă de 27 de ani a pierdut controlul volanului și a derapat de pe traseul acoperit de polei. Pasagerii sunt angajați ai unei întreprinderi, ICS-Nutsi Internațional și erau transportați la serviciu. Cel puțin trei accidente rutiere s-au produs în orele dimineții pe străzile Chișinăului, după ninsoarea din zori. Inspectoratul Național de Patrulare spune că astăzi activează în regim sporit 53 de echipaje mobile și 110 inspectori de patrulare. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat pentru azi Cod galben de ninsori puternice și polei.
13:40
La Chişinău a fost vernisată cea mai mare pictură murală din Republica Moldova cu tematica istorică și intitulată „Coloana Neamului”. Autorul picturii, Radu Dumbravă a lucrat la ea timp de trei săptămâni, împreună cu colega sa. Pictura poate fi admirată pe peretele Palatului de Cultură al Feroviarilor de la Chişinău.
13:20
La Kiev a fost amânat procesul fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici, care urma să-și rostească astăzi pledoaria finală prin legătură video, din Rusia, dar care nu poate vorbi pentru că s-a rănit vineri și a fost internat la spital. Avocatul său Oleksandr Goroșinski a spus duminică, citat de presa rusă, că l-a vizitat pe Ianukovici și că acesta nu se poate mișca. Presa rusă a spus că fostul președinte ucrainean care a fugit în Rusia după ce a fost alungat de la putere 2014 s-ar fi rănit la coloana vertebrală și genunchi în timp ce juca tenis. Judecătorul ucrainean Vladislav Deviatko a amânat procesul până pe 5 decembrie. Ianukovici este judecat în absență pentru înaltă trădare, complicitate cu Rusia și acțiuni deliberate împotriva suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. Cel puțin 77 de oameni au fost uciși de către forțele speciale ucrainene în zilele culminante ale protestelor Euromaidan din Kiev, în februarie 2014, soldate cu fuga lui Ianukovici.
Acum 6 ore
10:10
Acum 8 ore
09:00
Autoritățile franceze spun că o persoană a murit iar peste 400 au fost rănite, inclusiv 14 grav, în timpul unui protest masiv față de scumpirea carburanților cauzată de taxele pentru emisii. Potrivit Ministerului de Interne, aproape 160 de protestatari au fost reținuți după demonstrațiile de sâmbătă și duminică, la care au participat aproape 300 de mii de oameni în peste două mii de localități din Franța. Duminică, protestele continuau în aproximativ 150 de orașe. În majoritatea lor au fost proteste pașnice, dar în unele cazuri au avut loc violențe, când șoferii nemulțumiți au încercat să spargă baricadele instalate pe drumuri de demonstranții cunoscuți ca „vestele galbene”. Guvernul francez a mărit taxele pentru hidrocarburi anul acesta în cadrul unei campanii pentru energie curată și planifică noi majorări din ianuarie 2019.
08:50
Mitingul socialiştilor de duminică a fost „o acţiune organizată în colaborare cu democraţii lui Vlad Plahotniuc” (Mihai Popșoi/Adevărul).
08:40
Președintele american Donald Trump a acuzat Pakistanul că „nu face nimic” pentru a ajuta Statele Unite. Într-un interviu difuzat duminică de Fox News, el a apărat decizia administrației sale de a reduce cu sute de milioane de dolari asistența financiară acordată armatei pakistaneze. Anul acesta, ajutoarele s-au redus cu 800 de milioane de dolari, administrația Trump spunând că Pakistanul nu a făcut suficient pentru a alunga talibanii afgani și rețeaua teroristă Haqqani care se ascund și operează pe teritoriul său.
08:40
Letonia a marcat duminică 100 de ani de la independența sa față de Imperiul Rus cu focuri de artificii, concerte, târguri și o paradă militară. La festivitățile de la Riga, au participat alături de președintele leton Raimonds Vejonis omologii acestuia din celelalte două țări baltice, din Finlanda și Islanda. „În acești 100 de ani am luptat pentru independența statului nostru și libertatea de a ne alege propriul destin. Astăzi, putem fi cu adevărat mândri de realizările țării noastre”, a spus Vejonis într-un mesaj televizat. Letonia, Lituania și Estonia și-au proclamat independența în 1918 pentru a fi ocupate de Uniunea Sovietică, din 1940 până în 1991. Cu o populație cumulată de șase milioane de oameni, cele trei republici baltice au aderat la NATO și Uniunea Europeană în 2004.
08:40
Aflat în vizită la Berlin, președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că țara sa și Germania trebuie să coopereze mai strâns în fața unor provocări multiple cu care se confruntă Europa. Macron care se pronunță pentru o zonă euro mai integrată încearcă să creeze o forță politică europeană unită care ar înfrânge formațiunile naționaliste, anti-imigrație și xenofobe în alegerile din luna mai pentru Parlamentul European. Vorbind duminică în Parlamentul de la Berlin, președintele francez s-a mai pronunțat pentru cooperarea mai strânsă inclusiv în politica externă și alocarea mai multor fonduri pentru o strategie de apărare comună. Cancelara germană Angela Merkel a sus la o conferință de presă comună că prietenia dintre Berlin și Paris este crucială într-un moment în care Europa „se află la răscruce”. Pe de altă parte, Steve Bannon, fostul strateg al campaniei președintelui american Donald Trump, încearcă să se alieze cu premierul Ungariei, Viktor Orban și alții, pentru a consolida într-o singură mișcare naționaliștii și populiștii înaintea alegrilor europene din mai 2019.
Acum 24 ore
02:20
Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
18 noiembrie 2018
18:40
Câteva zeci de activiști pentru drepturile LGBT au fost nevoiți să-și întrerupă o demonstrație la Kiev, când au fost atacați de un grup de contramanifestanți. Aproximativ 100 de extremiști religioși și de dreapta au atacat activiștii adunați la un marș autorizat cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Transsexuale. A fost atacat și un jurnalist canadian care  reflecta evenimentul. Corespondentul Europei Libere la Kiev, Christopher Miller, relatează că printre atacatori e aflau membri ai grupărilor Tradiție și Ordine, Sectorul de Dreapta, Frontul Național Religios. Potrivit lui Miller, poliția ucraineană nu a depus vreun efort pentru îndepărtarea contramanifestanților, ci, dimpotrivă, i-a forțat pe activiștii pentru drepturile LGBT să ia părăsească locul manifestației în centrul Kievului, urcându-i în metrou. Jurnalistul canadian Michael Colborne care a fost atacat a scris ulterior că Ucraina „are o mare problemă de extremă dreapta”, iar autoritățile ar trebui să înceteze să-i diminueze gravitatea.
18:40
Mai multe mii de membri și suporteri ai Partidului Socialiștilor, inclusiv președintele Igor Dodon, au participat la un miting electoral în Chișinău, la care a fost adoptat un program politic pentru alegerile parlamentare din februarie. Programul conține între altele promisiunea dublării salariului mediu pe economie până la 600 euro și a pensiei medii până 300 euro, asistență medicală gratuită, interzicerea unioniștilor, închiderea oficiului NATO și reorientarea politicii externe către Rusia. Președintele Dodon a spus de mai multe ori până acum că ar putea candida cap de listă pentru a ajuta socialiștii să preia întreaga putere după alegerile parlamentare de peste trei luni, care vor avea loc în sistemul mixt, cu jumătate din deputați aleși pe liste de partid și cealaltă jumătate - în circumscripții uninominale. 
Ieri
13:40
Zeci de protestatari au fost reținuți la Londra la o demonstrație în care cereau guvernului să facă mai multe eforturi contra încălzirii globale. Demonstranții au blocat cinci poduri peste Tamisa în centrul Londrei, și au scandat în apropiere de Parlament britanic lozinci ca „Era combustibilului fosil a trecut!”. Organizatorii spun că aproximativ 6.000 de de persoane au luat parte la protest. Luna trecută, Națiunile Unite au dat publicității un raport în care se spune că emisiile de gaze de seră trebuie reduse aproape la jumătate până în 2030, dacă se vrea ca temperatura pe planetă să nu creească nu mai mult de 1,5 grade Celsius ca să e poată evita o catastrofă globală. 
13:40
Fostul președinte ucrainean Victor Ianukovici a fost internat în spital la Moscova din cauza unor răni la coloana vertebrală și genunchi, a confirmat un avocat al acestuia, citat de presa rusă. „Am fost la spital și am vorbit cu el. Nu pot dezvălui diagnoza exactă, dar l-am văzut cu ochii proprii și omul nu se poate mișca”, a declarat avocatul Oleksandr Goroșinski. Ianukovici a fost internat la un spital de urgență pe 16 noiembrie, iar apoi transferat la o clinică privată. Ziarul rus Komsomolskaia Pravda scrie că fostul președinte ucrainean care a fugit în Rusia după ce a fost alungat de la putere în 2014 s-a rănit în timp ce juca tenis. Avocatul Goroșinski îl reprezintă pe Ianukovici în procesul acestuia de la Kiev, unde este judecat în absență în legătură cu uciderea a cel puțin 77 de oameni de către forțele speciale ucrainene în februarie 2014, în zilele culminante ale protestelor Euromaidan din Kiev.
13:40
Partidul Socialiștilor a organizat la Chișinău un miting de lansare în campania electorală la care a luat parte și președintele Igor Dodon, la peste doi ani de la alegerea acestuia în calitate de șef al statului. Mitingul are loc după ce socialiștii și-au promovat timp de mai multe săptămâni candidații din circumscripțiile uninominale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie.Participanții la demonstrație au mărșăluit cu drapele roșii pe mai multe artere ale capitalei, întâlnindu-se în Piața Marii Adunări Naționale. Igor Dodon a declarat de mai multe ori până acum că ar putea candida pe lista Partidului Socialiștilor, pe care l-a condus înainte să fie ales președinte, în noiembrie 2016. El speră că socialiștii vor prelua puterea, câștigând și alegerile parlamentare, care vor avea loc în sistemul mixt, cu jumătate din deputați aleși pe liste de partid și cealaltă jumătate - în circumscripții uninominale. 
13:30
Muncitorul rus de la șantierul naval din Murmansk rănit grav luna trecută, când singurul portavion al Rusiei a scufundat o stație de reparații plutitoare, a decedat la spital. Autoritățile se află în căutarea unui alt lucrător dispărut în timpul incidentului din 30 octombrie, iar alte două persoane rămân la spital. Stația de reparații s-a scufundat, iar portavionul a fost deteriorat la prăbușirea unei macarale. A fost cel mai recent dintr-o serie de incidente în care a fost implicată nava Amiral Kuznețov în ultimii ani. Anul trecut, el a pierdut două avioane militare în largul coastei siriene.  
13:30
Liderii din regiunea Asia-Pacific nu au reușit să adopte o declarație finală la summit-ul din Papua Noua Guinee, care a fost dominat de disputele comerciale dintre  Statele Unite și China. Premierul canadian Justin Trudeau a fost cel care a făcut anunțul de astăzi, precizînd că cele 21 de țări ale organizației APEC nu au putut cădea de acord asupra politicilor din comerț. Potrivit agenției Associated Press, în proiectul declarației finale propus de Statele Unite se spunea că China ar avea politici „incorecte”, documentul fiind respins de Beijing. Sâmbătă, vicepreședintele american Mike Pence s-a angajat într-un schimb de acuzații cu președintele chinez Xi Jinping, cei doi amenințând cu noi tarife comerciale reciproce între țările lor. 
13:30
Președintele americanm Donald Trump a spus că administrațua sa urează să stabilească cine a fost implicat în asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi luna trecută, în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Vorbind în California, unde a vizitat sâmbătă zonele devastate de incendii, Trump a spus că „luni sau marți” va avea un „raport complet” despre asasinatul de pe 2 octombrie. Ceva mai devreme, presa americană relatase că serviciile de informații au ajuns la concluzia că jurnalistul care critica regimul saudit inclusiv în paginile ziarului Washington Post pentru care lucra a fost asasinat din ordinul prințului de coroană, Mohammed bin Salman. O purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat a spus, însă, ulterior că autoritățile americane nu au ajun la vreo „concluzie definitivă”. 
11:40
Vasile Botnaru în dialog cu analistul politic Igor boțan și cu Valeriu Munteanu, fruntaș al Partidului Liberal.
17 noiembrie 2018
17:30
Forțele navale argentiniene au anunțat azi dimineața descoperirea unuia din submarinele sale dispărute cu un an în urmă în Oceanul Atlantic împreună cu echipajul de 44 de oameni. Submarinul ARA San Juan a fost detectat la 800 de metri adâncime în apropierea peninsulei argentiniene Valdes de către un submersibil teleghidat al navei americane Ocean Infinity. Descoperirea a fost anunțată la doar două zile după ce familiile marinarilor dispăruți au comemorat împlinirea unui an de la tragedia de pe 15 noiembrie 2017. Președintele Mauricio Macri a promis aflarea adevărului despre cauzele dispariției submarinului. 
17:30
Președintele Statelor Unite Donald Trump spune că a răspuns în scris unui chestionar al procurorului special Robert Mueller, dar că răspunsul nu a fost încă transmis anchetei. Echipa lui Mueller investighează asupra presupusului amestec rusesc în alegerile prezidențiale americane din 2016, posibilei colaborări a Rusiei cu campania lui Trump și presupuselor tentative ale președintelui să obstrucționeze ancheta. Vorbindu-le jurnaliștilor la Casa Albă, vineri, Trump a spus că întrebările conțineau, probabil capcane pentru că procurorilor „le place să prindă oamenii”, dar nu a avut dificultăți cu răspunsurile. „Nu avocații mei scriu răspunsurile. Eu le scriu. Mi s-a adresat o serie de întrebări. Am răspuns la ele foarte ușor”, a declarat Trump. Avocații lui Trump au negociat vreme îndelungată cu procurorii asupra felului în care va fi interogat președintele în cadrul investigației. Răspunsurile în scris nu elimină posibilitatea unor audieri în viitor.
17:30
Steve Bannon, fostul strateg al campaniei președintelui american Donald Trump, intenționează să-și ofere serviciile premierului ungur Viktor Orban la alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor. Bannon a făcut declarația grupului mediatic european RTL, care deține numeroase televiziuni și posturi de radio, din Spania, până în Germania și Ungaria. Fostul arhitect al campaniei prezidențiale a lui Trump din 2016 a creat o mișcare în Europa pentru a ajuta naționaliștii de dreapta și populiștii să obțină locuri în Parlamentul European în alegerile din mai 2019. Agenția Reuters scrie că Orban a salutat ideea unei asemenea organizații, numită Mișcarea, spunând că este timpul ca în Europa să vină cineva din Statele Unite pentru a răspândi gândirea conservatoare și combate valorile liberale. Un purtător de cuvânt al guvernului de la Budapesta nu a putut confirma deocamdată dacă cei doi vor lucra împreună. 
17:30
Șefa guvernului britanic Theresa May și-a apărat proiectul de acord negociat cu Uniunea Europeană privind Brexitul, afirmând într-un interviu publicat astăzi de Daily Mail că mai multe contrapropuneri primite de la adversarii acordului nu rezolvă problemele pentru care nu s-au găsit încă soluții. Miercuri, May a convenit cu Uniunea Europeană asupra unui proiect de acord care să reglementeze ieșirea Marii Britanii. Dar acesta a provocat patru demisii din guvernul său. Mai ales  din cauza unui statut special rezervat provinciei britanice Irlanda de Nord, pentru a evita revenirea frontierei terestre între aceasta și Republica Irlanda, după ieșirea Marii Britanii din comunitar, prevăzută să aibă loc pe 29 martie 2019. Presa britanică relatează că alți cinci miniștri din guvernul lui May vor să facă presiuni asupra ei ca să revină la Bruxelles și să renegocieze. Adversarii proiectului de acord spun că felul cum este reglementată chestiunea Irlandei de Nord ar pune în pericol integritatea Regatului Unit, plasând provincia într-o relație vamală cu Republica Irlanda care este diferită decât pentru restul Marii Britanii.
16:00
Kozlovska: „regimul Plahotniuc agonizează după ce a fost criticat în Parlamentul European”.
16:00
Mai mult de 2 zile în urmă
15:20
Jurnalul săptămânal cu Sergiu Caraman, un pensionar din Ștefan-Vodă.
14:00
Kozlovska: „regimul Plahotniuc agonizează după ce a fost criticat în Parlamentul European”.
13:50
Vicepremierul bulgar Valeri Simeonov și-a dat demisia după săptămâni de proteste împotriva sa cauzate insultele pe care le-a proferat la adresa unor activistelor pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. Simeonov a anunțat că demisionează pentru a opri campania de presă împotriva sa despi re care sune că ar aduce daune autorității și ratingului guvernului bulgar de centru-dreapta. Responsabil cu politica economică și demografică, șlider al Partidului Patrioții Uniți care face parte din coaliția guvernamentală, Simeonov a fost ferm criticat după ce a spus că multe activiste sînt „femei gălăgioase” care fac speculă cu soarta copiilor lor cu dizabilități. Aceste declarații l-au costat pe demnitar funcția, deși și-a cerut scuze.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.