Europa Libera

Acum 2 ore
10:10
Statele Unite vor continua să fie alături de Ucraina, în timp ce aceasta se confruntă cu agresiunea continuă a Rusiei care a dus la moartea a peste 10.000 și refugierea a mai mult de 1,6 milioane de ucraineni, se spune într-un mesaj al purtătoarei de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert, difuzat cu ocazia unei noi comemorări a eroilor revoluției ucrainene cunoscute sub numele de Euromaidan.Pe 20 februarie, în Ucraina sunt comemorate victimele celei mai sângeroase zi a protestelor pro-europene din centrul Kievului, din 2014, când lunetiști din trupele speciale au ucis zeci de manifestanți.Mișcarea Euromaidanului a început în noiembrie 2013, după ce președintele de atunci Victor Ianukovici a amânat semnarea Acordului de Asociere cu UE. Ianukovici a fugit în Rusia pe 21 februarie 2014. El este cercetat în Ucraina pentru trădare de patrie.Potrivit datelor oficiale, în timpul Euromaidanului au fost uciși 104 oameni și peste 2.500 au fost răniți.Președintele Petro Poroșenko a anunțat că va depune astăzi mărturie în dosarul intentat împotriva predecesorului său care a fugit în Rusia.
10:00
Interviul dimineții cu jurnalista RISE Moldova despre ancheta asupra colectării de bani pentru tratamente fictive ale unor copii bolnavi.
Acum 4 ore
09:01
Problema cea mai mare în R. Moldova este corupția (interviu James Pettit/Komsomolskaya Pravda.md).
Acum 6 ore
07:10
În decurs de o lună, după lansarea operațiunii militare împotriva forțelor kurde din nordul Siriei, autoritățile turce au reținut aproape 800 de oameni suspectați de „propagandă teroristă”. Circa 600 din aceștia au fost reținuți pentru că au criticat acțiunile Ankarei pe rețele de socializare, ceilalți – pentru participarea la acțiuni de protest, a anunțat ministerul de interne al Turciei. Potrivit agenției Anadolu, poliția a analizat aproape 1300 de conduri pe rețele de socializare și au intentat circa 400 de dosare. Printre cei reținuți care au criticat operațiunea militară turcă din nordul Siriei sunt activiști și jurnaliști.
06:40
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat Statele Unite și unele țări europene că ar provoca tensiuni în Balcani înaintea vizitei sale în Serbia de săptămâna aceasta. Într-un interviu pentru presa sârbă, Lavrov a spus că țările occidentale care sunt îndreptate împotriva Rusiei fac așa încât statele balcanice să aleagă: „fie sunt cu Vestul, fie cu Rusia”, drept condiție pentru aderarea la Uniunea Europeană și NATO. Lavrov a declarat că a forța statele din Balcani să aleagă doar o singură parte „este o politică foarte greșită” și că Rusia intenționează să-și mențină relațiile cu țările balcanice, precum Serbia.Uniunea Europeană a anunțat recent că Serbia și Muntenegrul ar putea să adere până în anul 2025. Printre condiții se numără funcționarea statului de drept și rezolvarea disputelor teritoriale, însă nu sunt impuse și politici vădit anti-rusești.Lavrov, care urmează să viziteze Serbia pe 21 februarie, s-a pronunțat ferm împotriva oricăror acțiuni din partea UE care să forțeze Serbia să recunoască independența Kosovo, fostă provincie sârbă recunoscută de alte 116 țări, inclusiv de majoritatea membrilor UE. Serghei Lavrov a mai declarat că Rusia va continua să blocheze recunoașterea Kosovo de către Organizația Națiunilor Unite până când Belgradul și Pristina vor negocia un compromis în problema suveranității, așa cum cer și liderii sârbi.
Acum 8 ore
05:10
Pentru cine munceşte ANSA? Şi de ce oamenii n-ar fi trebuit să afle IMEDIAT că există „companii neoneste”?
Acum 12 ore
03:10
Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
Acum 24 ore
21:10
O comisie de anchetă a investigat cazul și multe din cele spuse de Ecaterina s-au confirmat, nsă raportul comisiei nu a fost făcut public.
20:50
Guvernatorul băncii centrale a Letoniei a fost eliberat pe cauțiune după ce agenția anti-corupție a anunțat că-l suspectează pe Ilmars Rimsevics că ar fi cerut și primit mită de cel puțin 100.000 de euro. Agenția a pornit o anchetă, dar procurorii deocamdată nu i-au făcut dosar lui Rimsevics, care face parte și din conducerea Băncii Centrale Europene. Adresându-se reporterilor la Riga, Ilmars Rimsevics s-a declarat nevinovat. Vineri procurorii anti-corupție au percheziționat biroul și o proprietate imobiliară a lui Rimsevics, iar sâmbătă l-au reținut. Premierul Maris Kucinskis a spus luni după o ședință extraordinară de guvern că guvernatorul va fi supus „unor restricții” pe care le va anunța mai târziu. Potrivit agenției Baltic News Service, premierul a spus: „Cel puțin i se va interzice să mai dețină funcția”. Rimsevics este guvernatorul băncii naționale letone din 2001. Letonia a intrat în zona euro în 2014.
20:10
Într-o societate democratică anchetele jurnalistice sunt sprijinite de populaţie pentru că scot la iveală fărădelegi.
20:10
20:10
Printre cele mai încălcate drepturi în regiunea transnistreană sunt cele la libera circulaţie, la educaţie şi la proprietate.
19:20
La câteva zile după ce ministerul american al justiției a acuzat 13 ruși și câteva firme de amestec în alegerile prezidențiale din 2016, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a reiterat poziția că statul rus nu s-a amestecat. „Nu există  nici un fel de indicii în acest sens, și nici nu pot fi”. Remarcile lui Dmitri Peskov au venit după ce guvernul american a spus că rușii au căutat să submineze încrederea în democrația americană, să o ponegrească pe candidata democrată Hillary Clinton și să-l ajute pe rivalul ei, Donald Trump, care a câștigat alegerile.Moscova a negat mereu că s-ar fi amestecat în vreun fel în alegerile americane, iar președintele american Trump a spus recent că FBI pierde vremea căutând un asemenea amestec.
19:20
Lidera PAS Maia Sandu a depus luni mărturie la Centrul Național Anticorupție în cauza inițiată de ea printr-un denunț la adresa conducerii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică. După audieri Sandu a repetat acuzația ei principală, anume că șefii ANRE ar fi tergiversat ieftinirea tarifelor la gaze, provocând astfel pagube materiale de 1,5 miliarde de lei. Jurnal TV scrie că în această cauză urmează să fie audiați șefii ANRE și experți în energetică. După proteste ale opoziției și observații ale experților, premierul Pavel Filip a spus la sfârșitul lunii trecute că tariful la gaze naturale ar putea să scadă cu cel puțin 20%, iar distribuitorul MoldovaGaz a cerut ANRE să examineze aprobarea tarifelor noi și prețurilor reglementate pentru anul 2018
19:20
Noul premier al României Victoria Dăncilă a anunțat că va vizita Chișinău la sfârșitul lunii februarie. Vorbind luni la o reuniune a Asociației Comunelor din România, la care au fost și invitați din R. Moldova, Dăncilă a spus: „La nici o lună de când am preluat mandatul de prim-ministru, prima mea deplasare va fi, după ce merg la instituţiile europene, în Republica Moldova.” Ea a spus că va merge la Chișinău la 27 februarie, urmând să discute cu premierul Pavel Filip despre „întărirea cooperării” dintre cele două guverne. Dăncilă este al treilea premier social-democrat al României în ceva mai mult de un an. Premierul Pavel Filip a invitat-o la Chișinău cu ocazia primei lor convorbiri telefonice la începutul lunii curente, după învestirea lui Dăncilă, spunând că cele două guverne au „obiective comune”, ca „interconectarea reţelelor electrice şi de gaze naturale”. 
19:00
Banii din caritate și transparența privind cheltuirea fondurilor colectate
18:20
Cine trebuie să anunțe CEC că Dorin Chirtoacă a demisionat, ca să fie demarată procedura unui scrutin înainte de termen?
18:00
17:00
Invitata emisiunii este jurnalista Victoria Dodon.
16:50
Ministerul de moldovean de interne a lansat o campanie de dotare cu detectoare de fum a peste 800 de case considerate „de risc”, aflate mai ales în mediul rural și locuite de bătrâni, invalizi sau familii nevoiașe, informează Moldpres. Campania „O casă protejată - o viață salvată” a demarat luni în localitatea Făurești, suburbie a Chișinăului, unde specialiștii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au instalat detectoare în câteva case. Ministrul de interne Alexandru Jizdan a spus cu această ocazie că în perioada 2000-2017 în R. Moldova au avut loc 40.000 de incendii în care și-au pierdut viața 3000 de oameni, dintre care 172 de copii. Marea majoritate a incendiilor au avut loc în case particulare, în  special din sate. Ministrul Jizdan a făcut apel la oamenii care-și pot permite să cumpere detectoare de fum să și le procure cât mai curând, pentru că programul guvernamental, în valoare de 96.000 de lei, este destinat persoanelor nevoiașe.
16:50
Exporturile moldovene au crescut în 2017 cu 18,6% față de 2016, a informat ministerul economiei de la Chișinău, citat de IPN. Exporturile spre țările Uniunii Europene au constituit aproape 70% din total, iar cele spre țările din CSI – 19,1%. Meritul principal pentru creșterea exporturilor l-au avut producătorii de fructe și legume, care au vândut peste hotare cu 46% mai mult în 2017 față de anul precedent. Au crescut de asemenea exporturile de mașini, aparate electrice și părți componente, de produse farmaceutice și altele. Ministerul Economiei a mai spus că în 2017 au crescut și importurile, cu 20%, pe fondul creșterii cererii interne din cauza măririi salariilor, creșterea remitențelor și aprecierea leului moldovenesc. 
16:40
Agenția anti-corupție din Letonia spune că-l suspectează pe guvernatorul băncii naționale că ar fi cerut și primit mită de cel puțin 100.000 de euro. Agenția a pornit o anchetă, dar procurorii deocamdată nu i-au făcut dosar lui Ilmars Rimsevics, care face parte și din conducerea Băncii Centrale Europene. Vineri procurorii anti-corupție au percheziționat biroul și o proprietate imobiliară a lui Rimsevics, iar sâmbătă l-au reținut. Premierul Maris Kucinskis a spus luni după o ședință extraordinară de guvern că guvernatorul va fi supus „unor restricții” pe care le va anunța mai târziu. Potrivit agenției Baltic News Service, premierul a spus: „Cel puțin i se va interzice să mai dețină funcția”. Rimsevics este guvernatorul băncii naționale letone din 2001. Letonia a intrat în zona euro în 2014.
16:40
Franța și-a reafirmat încrederea în acordul nuclear cu Iranul, spunând că vrea ca el să fie aplicat întocmai și că poartă în continuare discuții pe această temă cu partenerii europeni și cu Statele Unite. Ministerul de externe de la Paris a spus că Franța este îngrijorată de programul de rachete balistice iranian și de activitățile regionale iraniene, inclusiv de sprijinul pentru rebelii din Yemen, dar nu a menționat rolul Teheranului în Siria. Reuters relata la 18 februarie că Statele Unite speră să-și convingă aliații europeni – Marea Britanie, Franța și Germania – să perfecționeze acordul nuclear cu Iranul în schimbul angajamentului președintelui Donald Trump de a nu torpila pactul, reînnoind iertarea 
16:20
 Ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz, a reamintit autorităţilor israeliene că sunt responsabile pentru securitatea ambasadei poloneze de la Tel Aviv, a doua zi după ce pe zidurile clădirii au apărut svastici şi inscripţii antipoloneze. Vandalizarea ambasadei pare să fie o reacție la recent adoptata lege antidefăimare din Polonia, promulgată la 6 februarie de preşedintele Andrzej Duda și care impune amenzi şi pedepse cu închisoarea de până la trei ani, inclusiv în cazul cetăţenilor străini, pentru formularea sintagmei „lagărele poloneze de exterminare” şi pentru sugerarea „în mod public şi împotriva realităţii” că polonezii sau statul polonez ar fi fost complice la crimele comise de Germania nazistă.
16:20
 Macedonia speră să ajungă la un compromis în vechea dispută cu Grecia privind numele țării până la summitul NATO din iulie, a declarat luni premierul macedonean, Zoran Zaev, într-un interviu cu postul de radio austriac ORF.Cele două state îşi dispută numele „Macedonia”, Grecia susţinând că folosirea acestuia de către vecina sa semnalează o revendicare teritorială.Atena blochează aderarea Macedoniei la NATO şi Uniunea Europeană din acest motiv. „Cred că vom putea încheia cu succes negocierile până la summitul NATO din iulie”, a mai declarat premierul macedonean Zoran Zaev, care a preluat funcţia de şef al guvernului în luna mai anul trecut şi a promis o colaborare mai strânsă cu Grecia.Macedonia a anunţat la începutul lunii februarie că este gata să accepte „o desemnare geografică pentru nume”, care ar putea fi, potrivit presei locale, „Macedonia Superioară”, „Macedonia de Nord” sau „Macedonia-Skopje”, în speranţa aderării la NATO şi UE.
15:20
Jurnaliștii de la „RISE Moldova” au publicat luni o investigație în care dezvăluie schema unei escrocherii pe Internet, făcută sub aparența unui act de caritate, relatează Agora.md. Potrivit rise.md, mai mulți intermediari din R.Moldova ai unei clinici din Turcia identifică minori grav bolnavi, le fac publică povestea și adună sume importante de bani din donații, prin intermediul platformei caritate.md. Ulterior, beneficiarii sunt direcționați la un spital din Turcia, unde medicii se pare că simulează efectuarea intervențiilor chirurgicale. „RISE Moldova” a obținut mai multe probe care explică afacerea cu bolnavi, iar procurorii, la rândul lor, au pornit un dosar penal pentru escrocherie, pusă la cale de un grup criminal organizat.
11:50
Într-un interviu cu Radio Europa Liberă, vicepreşedintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, a spus astăzi că demisia lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar este un gest „eminamente politic” prin care formaţiunea sa ar urmări să „strice socotelile de-acasă” ale democraţilor şi socialiştilor în legătură cu preluarea controlului capitalei, cât şi în relație cu alegerile parlamentare din această toamnă. „După ce au schimbat sistemul electoral după bunul plac, PD şi PSRM au mizat pe linişte înainte de parlamentare. Acum, să încerce să căştige alegerile în capitală”, a spus fruntaşul liberal. Vicepreşedintele PL a mai declarat că ar fi „culmea” dacă puterea ar împiedica desfăşurarea scrutinului anticipat în luna mai, aşa cum prevede legislaţia.
11:30
Interviul dimineții cu vice-preşedintele Partidului Liberal despre semnificația și consecințele demisiei primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă.
Ieri
11:20
Pe portile Ambasadei Poloniei de la Tel Aviv, la o zi dupa ce premierul polonez a declarat că printre autorii Holocasutului s-au aflat evrei, au fost desenate zvastici și inscripții injurioase, informeaza agențiile internaționale de presă. Declaratiile premierului polonez Mateusz Morawiecki au fost denuntate ferm de Israel ca și de comunitatea internațională. Premierul de la Varșovia și-a cerut scuze, printr-un purtator de cuvînt, afirmînd că nu a intentionat sa acuze victime evreiesti de „un genocid comis de nazisti germani". Săptămîna trecută Israelul a denuntat o nouă lege poloneza care incrimineaza penal acuzarea natiunii sau statului poloneze de complicitate la crimele naziste. Legea a fost promulgata de catre presedintele polonez Andrzej Duda si a fost trimisa la cea mai inalta instanta poloneza sa-i verifice constitutionalitatea.
11:20
Secretarul american de stat Rex Tillerson a anunțat că Statele Unite iau în considerare impunerea de noi sancțiuni împotriva unor cetățeni ruși, ca urmare a criticilor opozitiei democrate, ca administrația Trump întîrzie punerea în aplicare a unor măsuri aprobate asta vara de Congres. Intr-o emisiune a canalului CBS, Tillerson a spus ieri și că Rusia ar putea fi implicată în atacurile cu gaze chimice folosite de guvernul Sirian al președintelui Bashar al-Assad.„Rusia are anumite răspunderi, in opinia noastră, din cauza promisiunilor pe care le-a făcut, să distrugp armele chimice și să se asigure că ele nu mai există”. Regimul președintelui Assad ca si Moscova, au negat că în luptele împotriva forțelor opoziției ar fi folosite arme chimice, contrar concluziilor expertilor internaționali.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.