Europa Libera

Acum 5 minute
18:10
Ambasadorul Statelor Unite în R. Moldova, James Pettit, s-a întâlnit luni cu președintele Igor Dodon și l-a îndemnat să „ia în considerare cooperarea în continuare pentru modernizarea armatei” moldovene, inclusiv prin „instruire”. În ultimele luni, Dodon a blocat sau a încercat să blocheze mai multe participări ale soldaților moldoveni la exerciții militare internaționale peste hotare, cu participare occidentală, spunând că asemenea activități pun în pericol neutralitatea R. Moldova. Presa de la Chișinău observă că în vreme ce în postarea de luni a ambasadei americane pe Facebook problema cooperării militare este singura menționată explicit de pe agenda discuției de astăzi, într-un comunicat al președinției despre aceeași întâlnire ea nu este pomenită.
Acum 30 minute
17:50
Rusia a învinuit Statele Unite în legătură cu moartea unui general rus într-un raid aerian în Siria. Duminică Moscova a anunțat că gen.-lt. Valeri Asapov a fost rănit mortal când îi sfătuia pe comandanții guvernamentali sirieni în lupta împotriva Statului Islamic în orașul Deir Al-Zour. Luni, vice-ministrul de externe rus Serghei Riabkov a spus că uciderea lui Asapov de către miliții siriene sprijinite de americani ar fi rezultatul „politicii duplicitare” a Statelor Unite. Washingtonul și Moscova poartă campanii separate în Siria, având ca inamic comun declarat Statul Islamic, dar sprijinind forțe siriene adesea rivale. Asediul asupra orașului Deir Al-Zour, din apropierea graniței cu Irakul, a scos la lumină mai acut decât în trecut divergențele americano-ruse în Siria.
17:50
Principalul partid de guvernământ din România, social-democrat, a luat apărarea a două ministre de-ale sale, bănuite de corupție. Procurorii spun că vor cere parlamentului să aprobe anchetarea vicepremierului Sevil Shhaideh și ministrului delegat al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, în legătură cu o tranzacție imobiliară ilegală din 2013, când aveau alte poziții într-un alt guvern de centru-stânga. Ambele ministre au spus că nu-și vor da demisia, iar partidul lor, PSD a spus că ar fi țintele unui atac împotriva guvernului. Liderul PSD, Liviu Dragnea, care nu poate fi premier din cauza unei condamnări pentru falsificarea unui referendum, a spus că Shhaideh și Plumb n-au făcut nimic ilegal și au funcții prea importante „pentru România” ca să-și dea demisia.
Acum o oră
17:10
Invitata rubricii este Anastasia Nani.
Acum 4 ore
15:01
Premierul japonez Shinzo Abe spune că va dizolva Parlamentul și va convoca alegeri anticipate în octombrie, într-o mișcare văzută ca o încercare de a-și folosi popularitatea în creștere într-o perioadă când opoziția este în derivă. Conservatorul Abe a spus luni la o conferință de presă că va dizolva camera inferioară a Parlamentului la 28 septembrie. Cota de popularitate a premierului se află acum la nivelul de 50%, față de 30% în iulie. Este de așteptat ca în campanie Abe să promoveze reducerea cheltuielilor sociale, menținerea unei atitudini dure față de Coreea de Nord și revizuirea prevederilor constituționale referitoare la armată. Popularitatea lui Abe, perceput ca un lider puternic, a crescut mult pe fondul provocărilor regimului nord-coreean, care a efectuat mai multe teste militare în ultima vreme. Abe este premier de aproape șase ani, după o victorie convingătoare în alegerile din 2012.
15:01
Rusia comite abuzuri grave în domeniul drepturilor omului în Crimeea, constată un raport ONU dat publicității luni. „E nevoie ca făptașii să fie trași la răspundere, iar victimele să fie ajutate”, a spus într-o declarație Zeid Ra'ad Al Hussein, șeful agenției ONU pentru refugiați. În document sunt enumerate mai multe tipuri de încălcări care se petrec în Crimeea anexată, de la tortură până la dispariții de persoane, dețineri arbitrare și „cel puțin o execuție fără proces”. În raport se spune că soarta cea mai grea în peninsulă o au persoanele care au refuzat să ia cetățenia rusă după anexare. Rusia a ocupat Crimeea în martie 2014, organizând un referendum nerecunoscut de majoritatea covârșitoare a țărilor lumii, după alungarea de la putere a președintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici prin proteste de stradă îndelungate ținute la Kiev. 
15:01
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a felicitat-o luni pe Angela Merkel pentru victoria „istorică” în alegerile germane și a făcut apel la formarea unei coaliții de guvernare puternice, cât mai curând. „În lumina importantelor provocări globale, Europa are nevoie de un guvern german puternic mai mult decât oricând, un guvern capabil să modeleze activ viitorul continentului”, a spus purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas, citând o scrisoare trimisă de Juncker lui Merkel. Șefa conservatorilor germani a fost felicitată și de președintele francez Emmanuel Macron. „Continuăm cu hotărâre cooperarea noastră esențială pentru Europa și țările noastre”, a scris Macron pe Twitter. Blocul creștin-democrat din Germania a obținut între 32,5 și 33,5 la sută din voturi, oferindu-i lui Merkel un al patrulea mandat de șefă a executivului german.
Acum 8 ore
10:50
Interviul dimineții cu președintele de onoare al Partidului Democrat.
Acum 12 ore
09:20
Președintele francez Emmanuel Macron a felicitat-o pe Angela Merkel pentru realegerea sa, după victoria conservatorilor germani în alegerile parlamentare de duminică. „Continuăm cu hotărâre cooperarea noastră esențială pentru Europa și țările noastre”, a scris Macron pe Twitter. Blocul creștin-democrat din Germania a obținut între 32,5 și 33,5 la sută din voturi, oferindu-i lui Merkel un al patrulea mandat de cancelară. „Desigur, am sperat la rezultate ceva mai bune”, a spus ea în discursul de după alegeri, dar a adăugat că este un rezultat bun după 12 ani la guvernare. Cu un scor mai mic decât cel din alegerile precedente, Merkel trebuie să facă față unor negocieri complicate de formare a majorității și unei „provocări” noi, după cum a numit intrarea istorică în Parlament a ultra naționaliștilor din formațiunea Alternativa pentru Germania (AfD).
09:20
Partidul Socialiștilor a organizat demonstrații la Bălți, Anenii Noi și Cahul, testându-și forțele înaintea unui posibil protest antiguvernamental mai amplu pe care președintele Igor Dodon a spus că ar putea să-l convoace la Chișinău. Demonstrațiile de duminică la care s-a scandat „Pentru Președinte!” au avut loc în ziua în care șeful statului a intenționat să organizeze un referendum pentru promovarea agendei sale electorale. Referendumul a fost blocat de Curtea Constituțională. Președintele Dodon dorea prerogative mai mari pentru dizolvarea Parlamentului, reducerea numărului de deputați, anularea „legii miliardului” și înlocuirea „Istoriei Românilor” cu „Istoria Moldovei” în școli. La demonstrația de duminică din Cahul, susținătorii săi au anunțat că vor lansa o campanie națională pentru trecerea la un sistem prezidențial.
09:01
Liderul kurzilor din Irak a spus că referendumul de astăzi pentru independența regiunii semiautonome kurde din nordul țării va avea loc în ciuda presiunilor tot mai mari pentru anularea lui. Masud Barzani a spus că plebiscitul consultativ va fi un prim pas într-un proces îndelungat de negociere a independenței. „Nu ne vom întoarce niciodată la parteneriatul eșuat” cu Bagdadul, a spus Barzani la o conferință de presă în Irbil, duminică, adăugând că Irakul ar fi devenit un stat „teocratic, sectar”. Premierul irakian Haidar al-Abadi a spus că va fi „un vot neconstituțional, împotriva păcii civice”. Referendumul a fost criticat și de comunitatea internațională, în primul rând de Turcia și Iran, care au și ele importante minorități kurde.
09:01
Președintele american Donald Trump a anunțat restricții noi pentru cetățeni din opt țări care vor să intre în Statele Unite. Restricțiile vizând cetățenii Ciadului, Iranului, Libiei, Coreii de Nord, Somaliei, Siriei, Venezuelei și Yemenului au scopul să le înlocuiască pe cele de până acum impuse de președintele Trump. Cetățenii Sudanului și Irakului nu mai apar pe această listă, ultimii urmând însă să fie supuși unor verificări mai minuțioase. Restricțiile urmează să fie aplicate din 18 octombrie, la opt zile după o ședință de judecată în care se va decide asupra legalității interdicțiilor precedente, măsuri controversate care au fost contestate în instanțe.
09:01
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov și-a exprimat convingerea că Statele Unite nu vor lovi Coreea de Nord, cunoscând „cu siguranță” că Phenianul are bombe atomice. „Nu apăr Coreea de Nord, ci spun doar că aproape toată lumea este de acord cu o asemenea analiză”, a spus Lavrov într-un interviu difuzat duminică de postul rus NTV. Recentele teste nucleare și balistice ale Phenianului au ridicat tensiunile la un nivel fără precedent. Sâmbătă, bombardiere americane au survolat apele internaționale la est de Coreea de Nord într-un act de demonstrare a forței.
09:01
„NATO respectă fără echivoc neutralitatea Republicii Moldova și alegerea Moldovei de a nu fi membru NATO” (interviu Kristina Baleisyte/DW).
Acum 24 ore
02:20
Agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
24 septembrie 2017
22:10
Ethno Jazz – ziua a treia, ultima zi a festivalului, ultima cronică video semnată de Vasile Botnaru.
21:00
În obișnuita declarație program în fața susținătorilor săi, cancelara Angela Merkel s-a pronunțat cu fermitatea nuanțată care o caracterizează. Potrivit ei: „Nouă ne revine sarcina de a forma un guvern și împotriva noastră nu poate fi format nici un altul. După 12 ani de responsabilitate pentru guvern, rezultatul de astăzi nu este ceva ce poate fi trecut cu vederea. Firește, în fața noastră se află o provocare căreia va trebui să-i facem față în viitor, iar aceasta este faptul că Alternativa pentru Germania (AfD) a intrat în Parlament.” Angela Merkel și-a nuanțat declarația spunînd: „Va trebui să-i recîștigăm pe cei care au votat pentru AfD, rezolvînd problemele lor, ținînd seamă de îngrijorările lor - în unele cazuri de temerile lor -, și să demonstrăm, de asemenea, o bună acțiune politică”.
19:50
În Germania, la orele 18:00, odată cu închiderea secțiilor de vot în alegerile generale, au fost date publicității primele estimări (exit polls) ale rezultatelor scrutinului. În fruntea preferințelor s-a situat, așa cum se aștepta, dar cu un procent ceva mai scăzut decît anunțau sondajele, formațiunea aflată la guvernare CDU cu 32,5%. Creștin-democrații sînt urmați de social-democrați, cu un scor catastrofal de cca. 20% din opțiunile electoratului. Cea de-a treia forță politică în Parlament/Bundestag se anunță partidul xenofob Alternativa pentru Germania, cu 13,5% din voturile exprimate. Este pentru prima dată cînd un partid de extremă dreaptă intră în ultimii 50 de ani în Parlamentul federal, spre decepția multor germani. În urma primelor trei formațiuni se situează în ordine FDP cu 10,5% în estimările exit poll-urilor, verzii (ecologiștii) cu 9,5% și Linke (Partidul stîngii, urmașul Partidului comunist est-german) cu 9%.
Ieri
15:30
Premierul spaniol, conservatorul Mariano Rajoy, a declarat din nou sâmbătă că referendumul privind independența Cataloniei nu va avea loc pe 1 octombrie, pentru că măsurile luate de autoritățile centrale au spulberat orice șansă ca votul să fie organizat. Ministerul de Interne de la Madrid a anunțat că vrea să coordoneze toate forțele de poliție din regiunea Cataloniei pentru a împiedica acest referendum. Ordinul privește și poliția catalană, „Mossos d'Esquadra”, care se află normal sub controlul autorităților regionale de la Barcelona. Douăzeci și patru de persoane suspectate de pregătirea referendumului au fost condamnate de Curtea Constituțională să plătească fiecare, după caz, 6.000 sau 12.000 de euro pe zi „până când vor respecta hotărârile” justiției. Independentiștii catalani nu renunță, iar Carles Puigdemont, liderul regiunii cu 7,5 milioane de locuitori, a postat sâmbătă pe Twitter un mesaj enumerând locurile în care catalanii vor putea totuși vota pe 1 octombrie.
15:10
Traian Băsescu, fostul președinte al României și actual președinte de onoare al Partidului Unității Naționale din Republica Moldova, a criticat decizia președintelui Klaus Iohannis de a-și anula vizita în Ucraina, în semn de protest față de noua lege a educației care limitează mult educația în limbile minorităților. Pentru Băsescu este vorba despre „o mare eroare politică”, în condiţiile în care noua lege a educaţiei încă nu a fost promulgată, apreciind că încă era timp pentru discuţii şi negocieri la nivelul celor doi şefi de stat, relatează TVR.
15:01
Iranul, Turcia și Irakul se opun referendumului pentru independența Kurdistanului din Irak, care urmează să aibe loc luni, 25 septembrie. Turcia, care se luptă cu proria minoritate kurdă, a avertizat că va recurge la forță militară pentru a împiedica apariția unui Kurdistan independent. Irakul a emis un avertismen similar, Statele Unite și ONU cu criticat organizarea referendului. Referendumul este consultativ și chiar dacă majoritatea va vota pentru, nu este de așteptat ca votul de luni să fie urmat de vreo încercare de a-l pune în practică.
14:10
Corespondenții Europei Libere transmit de la Bălți, Anenii Noi și Cahul.
12:20
Noul test balistic al Iranului pune sub semnul întrebării acordul internațional cu Teheranul asupra programului său nuclear, a declarat sâmbătă președintele american, Donald Trump, care în același timp a acuzat Iranul de colaborare cu Coreea de Nord. Teheranul a anunțat sâmbătă că a testat „cu succes” o nouă rachetă cu o rază de acțiune de 2.000 de kilometri. Teoretic, această rază de acțiune i-ar permite să lovească Israelul și bazele americane din regiune. În 2015, Iranul a încheiat cu acord privind programul său nuclear cu principalele puteri ale lumii (Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania). Acordul nu interzice experiențele cu rachete balistice ale Iranului, dar Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care l-a aprobat, solicită Teheranului să nu desfășoare activități pentru a dezvolta rachete proiectate să poarte focoase nucleare. Tratatul urmărește să controleze caracterul strict civil și pașnic al programului nuclear iranian, în schimbul ridicării progresive a sancțiunilor impuse Teheranului.
12:20
Între Statele Unite și Coreea de Nord cresc tensiunile pe măsură ce se înmulțesc cuvintele injurioase pe care și le aruncă reciproc. Ministrul de externe nord-coreean, Ri Yong Ho, a denunțat vehement sâmbătă la Națiunile Unite afirmațiile făcute în cursul săptămânii de Donald Trump la adresa țării sale, vorbind despre președintele american ca de o „persoană dementă”, „megaloman” și un „rege mincinos”. Marți, președintele american Donald Trump a amenințat, tot într-un discurs pronunțat la Națiunile Unite, că America va „distruge complet” Coreea de Nord dacă aceasta va ataca Statele Unite sau aliații lor. Vineri, președintele american a afirmat că omologul său nord-coreean este „nebun”, avertizând că va fi pus la încercare „ca niciodată până acum”.
10:40
Partidul Socialiștilor organizează duminică proteste la Bălți, Anenii Noi si Cahul în sprijinul președintelui Igor Dodon și al întrebărilor pe care le-ar fi pus la un referendum consultativ. Întrebările se refereau la anularea legii care transformă în datorie publică creditul oferit de stat după „furtul miliardului”, extinderea prerogativelor președintelui, reducerea numărului de deputați în Parlament și înlocuirea „Istoriei Românilor” cu „Istoria Moldovei” în școli. Pe 27 iulie, Curtea Constituțională a oprit organizarea referendumului, cerut de președinte. Deputatul socialist Vlad Batrincea a postat pe pagina se de facebook un mesaj in care spune ca protestele vor fi organizate impotriva încercarilor Partidului Democrat și ale lui V. Plahotniuc de a uzurpa puterea in stat: „Vom spune un „nu” regimului, ce se considera mai presus decat Legea si Constituția”.
10:30
Punct și de la capăt cu Vasile Botnaru și invitații săi, compozitorul Mihail Alperin și Veronica Ștefăneț, directoarea executivă a Festivalului „Ethno Jazz”.
00:30
A doua zi a festivalului „Ethno Jazz”, în cronica video semnată de Vasile Botnaru.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:00
Violonista moldo-elvețiană a fost desemnată mare cîștigătoare după selecția a 60 de candidați și între cei 15 laureați finali.
17:40
Pe 1 octombrie,  Partidul „Acțiune și Solidaritate” și Partidul„ Platforma Demnitate și Adevăr”  au anunțat noi proteste, după ce „Moldova 1” a refuzat să acorde opoziției, săptămânal, o oră de emisiune. Dar a anunțat că de săptămâna viitoare, reprezentanții opoziției extraparlamentare vor fi invitați la emisiunea de dezbateri politice „Moldova în direct”. TVM a atras atenția că prin acest refuz își apără și independența editorială, care ii este garantată prin Codul Audiovizualului. Lidera PAS Maia Sandu a calificat raspunsul dat de conducerea TVM drept „vag” și a criticat utilizarea sintagmei de „ opoziție extraparlamentară” , pentru că cerea partidului ei și a Platformei „DA” era pentru  „ opoziția cu sprijin popular real”. Potrivit IPN, Maia Sandu a mai declarat că se va insista în continuare pe această cerere și pe toate celelalte adoptate prin Rezoluția de la ultimul protest și anume: publicarea raportului Kroll, sancționarea tuturor celor vinovați și renunțarea la sistemul electoral mixt.
17:30
Unul din liderii opoziției din Belarus și fost candidat la președinție,  Nikolai Statkevici a fost din nou reținut la Minsk, la doar câteva săptămâni după o precedentă arestare. Soția lui, Maria Adamovici, a declarat Europei Libere că Statkievici a fost reținut după întâlnirea cu reprezentanții unui sindicat. Motivele oficiale nu sunt cunoscute. În ultimele luni, Statkevici a îndemnat la proteste împotriva liderului autoritar al Belarusului, Aleksandr Lukașenko. În 2011, a fost condamnat la șase ani de închisoare după ceparticipase  la protestele violente provocate de realegerea președintelui Lukașenko în decembrie 2010. După eliberare, Statkevici a fost din nou în arestul poliției în aprilie și august 2017.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.