Ecopresa.md

Mai mult de 2 zile în urmă
18:10
Consiliul Municipal Chișinău a aprobat noi tarife provizorii la apă și canalizare. Astfel, un metru cub de apă costă peste 16 lei, iar pentru serviciul de canalizare tariful este de 6,62 lei. În total, consumatorii casnici vor plăti pentru un m3 aproape 23 de lei. Tarifele vor fi valabile până la emiterea unui aviz de […] Articolul Consiliul Municipal Chișinău a dublat tariful pentru apă și canalizare. ANRE: „Decizia este ilegală” apare prima dată în Ecopresa.
12:40
După ce Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis ieri o avertizare hidrologică prin care anunța că va crește apa în Nistru de la Soroca până la Dubăsari, astăzi debitul râului a scăzut la Naslavcea. Anunțul a fost făcut de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care a menționat că a scăzut nivelul apei cu 2,3 […] Articolul În timp ce hidrologii au anunțat că la Soroca apa în Nistru crește, nivelul râului a scăzut la Naslavcea apare prima dată în Ecopresa.
09:00
Jurnaliștii din Republica Moldova sunt îndemnați să participe la concursul publicațiilor în scopul dezmințirii miturilor din sectorul energetic, desfășurat Uniunii Europene și PNUD Moldova. Vor fi acordate câte trei premii la categoriile presă scrisă și online, radio și TV. Publicațiile jurnalistice înscrise trebuie să reflecte profesionist subiectele ce țin de sectorul energetic. Autorii vor trebui […] Articolul UE și PNUD vor dezmințirea miturilor din sectorul energetic. Au lansat un concurs de materiale jurnalistice apare prima dată în Ecopresa.
24 noiembrie 2022
15:50
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat o avertizare hidrologică pentru râul Nistru, în legătură cu creșterea debitului de apă deversat din Lacul de Acumulare Dnestrovsck din Ucraina. Hidrologii avertizează că nivelul apei va crește și ar putea să iasă din albie. „În legătură cu mărirea debitului mediu zilnic de apă deversat din Lacul de acumulare […] Articolul Râul Nistru ar putea ieși din albie. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis avertizare hidrologică apare prima dată în Ecopresa.
14:50
Patru primării din Republica Moldova au fost selectate pentru a participa la Programul PROSPECT+, a anunțat Alianța pentru Eficiență Energetică și Regenerabile (AEER). Programul prevede schimburi de experiență și învățarea de la egal la egal între autorități locale și regionale din Europa, care sunt avansate în domeniul energiei durabile și climei. Reprezentanți ai primăriei Talmaza […] Articolul Patru primării din Moldova vor învăța bune practici europene în domeniul eficienței energetice apare prima dată în Ecopresa.
08:40
Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare lansează o competiție de inovații pentru soluții menite să valorifice energia regenerabilă și să stimuleze inovațiile în domeniul rezilienței energetice. Inițiativa a fost lansată în contextul în care actuala criză energetică cu care se confruntă Republica Moldova amplifică și mai mult vulnerabilitățile deja existente. Prin această competiție PNUD va finanța […] Articolul PNUD lansează o competiție de inovații pentru soluții menite să valorifice energia regenerabilă apare prima dată în Ecopresa.
23 noiembrie 2022
21:50
O acțiune de plantare a arborilor va avea loc sâmbătă, 3 decembrie, în comuna Bălăbănești, raionul Criuleni, pe marginea râului Bălțata, afluent al Nistrului. Activitatea vine să contribuie la mărirea suprafețelor împădurite, iar aceasta este importantă în contextul în care suprafețele de păduri din Republica Moldova sunt mici, în comparație cu alte state europene. Potrivit […] Articolul „Plantăm fapte bune” în raionul Criuleni. Vor fi sădiți puieți pe o suprafață de 4 hectare apare prima dată în Ecopresa.
19:10
Un startup francez a dezvoltat un sistem hibrid pentru producerea energiei verzi, compus din turbine eoliene și panouri solare. Firma Uneole susține că tehnologia sa produce cu 40% mai multă energie decât panourile solare, montate singure pe aceeași suprafață, scrie go4it.ro. Sistemul a intrat în anul trecut în faza de teste și va debuta pe […] Articolul Sistem hibrid inovativ de producere a energiei verzi: cu 40% mai multă energie decât panourile solare, montate pe aceeași suprafață apare prima dată în Ecopresa.
17:30
În orașul Edineț a fost dat în exploatare un apeduct care a fost restaurat și extins din fonduri oferite de Uniunea Europeană.  Potrivit Guvernului, proiectul, finanțat prin intermediul GIZ Moldova și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord, a presupus reabilitarea și extinderea a 33 de km de rețele de apeduct și conectarea a 2778 […] Articolul La Edineț a fost dat în exploatare un apeduct reparat și extins din bani europeni apare prima dată în Ecopresa.
22 noiembrie 2022
17:00
Un caz de defrișare ilegală masivă a fost descoperit de inspectorii de mediu în pădurea localității Maramonovca, raionul Dondușeni. După ce au fost sesizate de șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga, două echipe de inspectori au stabilit defrișarea a 79 de copaci de diferite specii în Ocolul silvic Dondușeni. Unii dintre arbori au fost […] Articolul Defrișare masivă, depistată într-o pădure din Dondușeni. Prejudiciul provocat mediului este de peste 20 de mii de lei apare prima dată în Ecopresa.
08:20
Iarna se apropie cu pași rapizi și majoritatea păsărilor sălbatice au plecat spre tărâmuri mai calde să-și petreacă iarna. Numeroase păsări, însă, au rămas să ierneze în țara noastră. Odată cu răcirea vremii, Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii a pregătit mai multe informații despre cum oamenii pot ajuta păsările să treacă mai ușor […] Articolul Cum hrănim păsările sălbatice pe timp de iarnă. Sfaturile ornitologilor apare prima dată în Ecopresa.
21 noiembrie 2022
17:10
Erupția vulcanică de pe Insulele Tonga, care a avut loc la începutul acestui an, a fost cea mai puternică înregistrată vreodată, anunță oamenii de știință. Puterea erupției a fost echivalentă cu cea a sute de bombe atomice, iar cantitatea de materie expulzată în timpul erupției a fost de aproape zece km3. Vulcanul subacvatic Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai a erupt […] Articolul Erupția vulcanică din Tonga, cea mai puternică înregistrată vreodată. Puterea acesteia a echivalat cu sute de bombe atomice apare prima dată în Ecopresa.
16:50
Centrul Național de Mediu extinde rețeaua de Grădini școlare. Instituțiile de învățământ din întreaga țară sunt îndemnate să se înscrie în concurs pentru înființarea grădinilor școlare. Proiectul are drept scop de a dezvolta antreprenoriatul agricol în mediul rural. „Interesul sporit față de acest proiect a generat și necesitatea de continuare a implementării bunelor practici agricole […] Articolul Centrul Național de Mediu extinde rețeaua de Grădini școlare. Ce instituții de învățământ pot aplica apare prima dată în Ecopresa.
14:10
În condițiile în care în ultima perioadă tarifele la electricitate au crescut, iar resursele naturale sunt în cantități tot mai puține de la o zi la alta, oamenii își pun întrebarea cum să economisească, astfel ca nota de plată pentru curent electric să nu bată la buzunar. Cum putem economisi energia electrică în condiții casnice, […] Articolul Facem economie la curent. Cum alegem un bec eficient energetic apare prima dată în Ecopresa.
18 noiembrie 2022
16:00
Comisia Europeană și patru state UE alocă un miliard de euro pentru adaptarea climatică în Africa. Despre aceasta a anunțat responsabilul politicii UE privind clima, Frans Timmermans, la summitul COP27 din Șarm el-Șeih. El a adăugat că cele patru state membre sunt Franța, Germania, Olanda, Danemarca. Potrivit lui, și alte țări se pot alătura inițiativei. […] Articolul Comisia Europeană și 4 state UE alocă 1 miliard de euro pentru adaptarea climatică în Africa apare prima dată în Ecopresa.
14:30
În contextul necesității de a întreprinde măsuri orientate spre atenuarea efectelor negative cauzate de criza energetică, Agenția pentru Eficiență Energetică lansează o campanie de informare privind măsurile de eficiență energetică pentru reducerea consumului de energie electrică și termică. Angajații AEE au împărțit oamenilor pliante informative și becuri LED.  În Republica Moldova, sectorul rezidențial este cel […] Articolul AEE a lansat o campanie de informare a cetățenilor cum să economisească resursele energetice și au împărțit becuri LED apare prima dată în Ecopresa.
13:30
Proiectul de lege care vizează modalitățile prin care proprietarii construcțiilor hidrotehnice își pot exercita dreptul de folosință asupra terenului fondului apelor a fost adoptat de Parlament în lectura a doua. Astfel, deținătorii de construcții hidrotehnice vor fi obligați să dețină autorizația de mediu pentru folosirea apelor și vor avea responsabilitatea de a întreține obiectivul acvatic. […] Articolul Votat în lectura a doua. Deținătorii de construcții hidrotehnice, obligați să dețină autorizație de mediu pentru folosirea apelor apare prima dată în Ecopresa.
13:00
Ministerul Mediului, oficial, are o nouă conducere. Astăzi, noua ministră a Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a depus jurământul de învestire în funcție. Președinta Maia Sandu și prim-ministra Natalia Gavriliță i-au cerut noii ministre dezvoltarea programului de împădurire a țării și acțiuni eficiente în domeniul gestionării deșeurilor. În cadrul evenimentului de învestire, președinta Maia Sandu și-a exprimat […] Articolul Ministra Mediului a fost învestită în funcție. Sandu: „Avem nevoie de un progres real în programul de împădurire și gestionarea deșeurilor” apare prima dată în Ecopresa.
17 noiembrie 2022
20:40
Târgul de produse autohtone IarmarEco va fi deschis și iarna. Prima ediție de iarnă a iarmarocului va fi organizată pe data de 11 decembrie. „Deoarece noi continuăm să sărbătorim cei 10 ani ai IarmarEco, am decis că va fi de ajuns să ne întâlnim doar odată. Chiar dacă timpul de afară se răcește semnificativ, acesta […] Articolul Târgul IarmarEco revine! În decembrie va avea loc primul iarmaroc de iarnă, ediția de Crăciun apare prima dată în Ecopresa.
19:00
Până în anul 2030, Republica Moldova ar putea asigura reducerea de până la 88% sub nivelul din 1990 a emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), dacă va fi asigurată cu transfer de tehnologie și tehnică necesară. Declarația a fost făcută de secretara de Stat a Ministerului Mediului, numită în funcția de ministră, Iordanca-Rodica […] Articolul Ministra numită a Mediului, la COP27: „Moldova ar putea reduce cu până la 88% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030” apare prima dată în Ecopresa.
15:40
Iarna ne bate la ușă, iar sezonul de încălzire abia a început. Putem face însă economie la factura pentru agentul termic, dacă vom avea grijă de ferestrele din locuințe, astfel ca prin geamuri să nu pătrundă frigul de afară. Cu câteva sfaturi în acest sens vine Piotr Komarov, director pentru dezvoltarea proiectelor la Alianța pentru […] Articolul De la 5% până la 30% din căldura încăperilor se pierde iarna, din cauza geamurilor care nu sunt adaptate pentru sezonul rece. Ce soluții există apare prima dată în Ecopresa.
16 noiembrie 2022
21:30
O echipă de cercetători de la universitatea KU Leuven din Belgia a dezvoltat panouri care folosesc energia solară pentru a produce hidrogen. Noile sisteme sunt conectate între ele prin tuburi de gaz subțiri, în loc de cabluri. Hidrogenul este produs din vaporii de apă din aer, la presiune joasă și este transformat în energie electrică […] Articolul Vom putea produce acasă electricitate din umiditatea aerului apare prima dată în Ecopresa.
19:10
Rodica Iordanov urmează să fie investită în funcția de ministră a Mediului. Anunțul a fost făcut miercuri, 16 noiembrie, de către premierul Natalia Gavrilița, la două luni după ce fosta ministră a Mediului și-a anunțat demisia. Rodica Iordanov a ocupat până acum funcția de secretară de stat a Ministerului Mediului, responsabilă de de politicile în […] Articolul Republica Moldova va avea o nouă Ministră a Mediului – secretara de stat Rodica Iordanov apare prima dată în Ecopresa.
17:00
Asociația „Hai Moldova”, împreună cu o rețea de magazine din Republica Moldova și autoritățile locale, au dat viață unui teren de pământ, unde anterior erau stocate ilegal deșeuri. După ce au curățat terenul de gunoi din comuna Cruzești a municipiului Chișinău, aceștia au plantat o pădure. Inițiativa a avut loc în cadrul campaniei „Sădim Oxigen”, […] Articolul Pe locul unei gunoiști din Cruzești a fost plantată o pădure apare prima dată în Ecopresa.
14:00
Cum să reglăm la regimul de iarnă geamurile termopan, cu ce ajută o folie de aluminiu în spatele caloriferului, pe unde iese căldura din casă și intră frigul (și în ce cantități), cine sunt cei mai lacomi mâncători de energie electrică, cum să economisim, cum să ne asigurăm cu lemne de foc sau să denunțăm […] Articolul Un grup de organizații de mediu din RM a lansat o platformă de informare pe tema eficienței energetice – „ECOlogic, ECOnomic” apare prima dată în Ecopresa.
08:10
Una dintre cele zece condiții pe care le-a făcut publice președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskii, pentru a negocia încheierea războiului cu Rusia este și protejarea mediului. Cele zece condiții au fost enunțate la reuniunea Grupului celor 20 (G20), la care Zelenskii a susținut un discurs. Potrivit președintelui ucrainean, aceste condiții ar trebui să le îndeplinească Rusia […] Articolul Una din cele zece condiții pe care le înaintează președintele Zelenskii pentru negocieri cu Rusia este protecția mediului apare prima dată în Ecopresa.
15 noiembrie 2022
16:00
Populaţia mondială a depășit astăzi, 15 noiembrie, cifra de opt miliarde de locuitori. Estimarea oficială aparține Naţiunilor Unite, care vede în aceasta „o piatră de hotar importantă în dezvoltarea umană” şi o reamintire, în plină conferinţă privind schimbările climatice COP27, a „responsabilităţii noastre comune de a avea grijă de planeta noastră”.  Pentru ONU, „această sporire […] Articolul Populația Pământului a depășit 8 miliarde de oameni. ONU: „Este responsabilitatea noastră comună de a avea grijă de planetă” apare prima dată în Ecopresa.
08:20
Peste două zile, se așteaptă schimbarea bruscă a vremii în Republica Moldova. Astfel, în perioada 17-18 noiembrie, vremea se va răci considerabil, vor cădea ploi, iar pe alocuri va ninge. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod galben de schimbarea bruscă a vremii. Timp de două zile, se prevăd precipitații sub formă de ploaie, treptat […] Articolul Vremea se schimbă brusc! Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis Cod galben apare prima dată în Ecopresa.
14 noiembrie 2022
20:50
În weekendul trecut, Primăria municipiului Chișinău a dat startul campaniei de plantare a arborilor din această toamnă. În prima zi a campaniei au fost plantați circa 17 mii de arbori şi arbuşti în mai multe sectoare ale capitalei. Pe parcursul zilei de sâmbătă, 12 noiembrie, la plantare au participat angajații instituțiilor municipale de profil, ai […] Articolul Start campaniei de plantare a copacilor în Chișinău. În prima zi au fost plantați circa 17 mii de arbori și arbuști apare prima dată în Ecopresa.
15:40
Studenții de la Facultatea de Jurnalism a Universității de Stat din Moldova vor învăța detaliat cum să abordeze în materiale jurnalistice problemele de mediu, în cadrul unui curs facultativ special. Pe 12 noiembrie, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic din Moldova și Universitatea de Stat au semnat un acord de parteneriat prin care au […] Articolul Studenții de la USM vor putea învăța jurnalismul de mediu de pe băncile universității. Un nou curs, lansat de AJMTEM apare prima dată în Ecopresa.
14:30
Schimbările climatice din ultimul timp, care sunt tot mai acerbe, atacurile masive de boli și dăunători, dar și intervențiile care au loc cu întârziere în spațiile verzi au slăbit simțitor starea de sănătate a plantelor care cresc în capitală. O spune Victoria Covali, director interimar al Asociației de Gospodărire a Spațiilor Verzi (AGSV) din municipiul […] Articolul Starea de sănătate a plantelor din Chișinău a slăbit simțitor. Care sunt cauzele apare prima dată în Ecopresa.
11 noiembrie 2022
17:40
Un pădurar din raionul Călărași a fost prins de către inspectorii de mediu în timp ce conducea o mașină cu lemne fără acte de proviniență. Bărbatul a fost amendat de inspectorii de mediu cu 15 mii de lei. Bărbatul este pădurar în cantonul nr. 11 al Ocolului Silvic Călărași. Mașina acestuia era încărcată cu doi […] Articolul Un pădurar din Călărași, amendat cu 15 mii de lei după ce a fost prins cu lemne fără acte de proviniență apare prima dată în Ecopresa.
10 noiembrie 2022
17:10
Luna trecută a fost cea mai caldă lună octombrie înregistrată vreodată în Europa, a anunţat Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S), după o vară marcată de temperaturi record. Continentul european este cel care se încălzeşte cel mai rapid de pe Pământ. Temperaturile medii au fost „cu aproape 2 grade Celsius peste perioada de referinţă 1991-2020”, […] Articolul Luna trecută a fost cel mai cald octombrie înregistrat vreodată în Europa apare prima dată în Ecopresa.
16:50
Specialiștii Regiei „Autosalubritate” au început să efectueze inspecții la platformele de stocare a deșeurilor din municipiul Chișinău. Potrivit reprezentanților întreprinderii, acest lucru se face pentru a informa cetățenii despre regulile de depozitare a deșeurilor, despre importanța sortării și riscul de a fi sancționați dacă nu se vor conforma regulilor.  Reprezentanții Regiei menționează că aceste inspecții […] Articolul Regia „Autosalubritate” a început să inspecteze platformele de deșeuri din capitală apare prima dată în Ecopresa.
9 noiembrie 2022
17:20
Cabinetul de miniștri a aprobat Strategia Securității Alimentare a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030. Potrivit autorilor, documentul are drept scop asigurarea accesului fizic și economic al cetățenilor la alimente suficiente, sigure și nutritive, necesare pentru satisfacerea nevoilor și preferințelor alimentare, în vederea menținerii unui mod de viață activ și sănătos. În acest document, Guvernul a […] Articolul Guvernul a aprobat Strategia Securității Alimentare pentru 2023-2030 apare prima dată în Ecopresa.
16:20
În ședința de astăzi, Guvernul a aprobat modificări la Programul de ecologizare a întreprinderilor mici și mijlocii. Astfel, este majorată valoarea grantului până la 500 de mii de lei, iar termenul de implementare a programului este prelungit cu încă 36 luni. Programul, implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, are drept obiectiv susținerea ÎMM-lor în implementarea […] Articolul Programul de ecologizare a ÎMM-urilor a fost extins, iar valoarea grantului a crescut până la 500 de mii de lei apare prima dată în Ecopresa.
8 noiembrie 2022
18:30
Daniela Dohotaru crește copii și arboriîntr-o grădiniță din Chișinău #PoveștiDinECOmunitate Cu Daniela Dohotaru și familia ei ne tot întâlnim de ceva vreme pe la acțiunile „Plantăm fapte bune”. Până anul trecut, însă, nu știam povestea pepinierei lor, care continuă să ne inspire.Într-o Moldova cu păduri din ce în ce mai orfane, Daniela și soțul ei […] Articolul [VIDEO] Daniela Dohotaru crește copii și arbori într-o grădiniță din Chișinău | #PoveștiDinECOmunitate apare prima dată în Ecopresa.
17:10
Cel puţin 15 mii de decese din Europa au fost în mod direct legate de valurile severe de căldură care au afectat continentul nostru în vara anului 2022. Datele au fost publicate de Organizația Mondială a Sănătății, cu ocazia Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP27), care are loc în Egipt. Vara din 2022 a fost […] Articolul OMS: Cel puțin 15 mii de oameni au murit în Europa din cauza caniculei în 2022 apare prima dată în Ecopresa.
16:30
Cea de-a 27-a conferință a părților Convenției-cadru ONU cu privire la schimbările climatice a reunit reprezentanți ai 200 de state în cadrul lucrărilor care au loc în perioada 6-18 noiembrie, la Sharm El-Sheikh, Egipt. Republica Moldova este reprezentată de deputata parlamentului Ina Coșeru și reprezentanți ai Ministerului Mediului și Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. […] Articolul Al 27-lea summit ONU privind schimbările climatice se desfășoară în Egipt. Care sunt cele trei mari obiective ale COP27 apare prima dată în Ecopresa.
7 noiembrie 2022
17:50
Asociația EcoVisio și Alianța Biciclete Chișinău au lansat cinci trasee pentru biciclete pe drumurile din țară. Traseele de bicicletă au fost marcate în cadrul proiectului „Moldova on Bikes”, iar scopul este de a promova cultura utilizării transportului alternativ și dezvoltarea infrastructurii pentru biciclete atât ca formă de transport, cât și ca mod de a petrece […] Articolul Au fost lansate traseele pentru drumeții „Moldova pe biciclete: Drumuri de țară” apare prima dată în Ecopresa.
16:40
Pe data de 5 noiembrie, de Ziua națională de înverzire a plaiului, în întreaga țară au fost plantați peste 276 de mii de puieți. Aceștia au acoperit o suprafaţă de 225,6 hectare. La acţiunea eco-civică de împădurire au participat peste 3000 de persoane din rândul angajaţilor entităţilor silvice, funcţionarilor publici şi societăţii. Conform datelor Agenţiei […] Articolul De Ziua înverzirii plaiului au fost plantați peste 276 de mii de puieți apare prima dată în Ecopresa.
14:40
Consumul tot mai mare de gaze lichefiate din Europa vine cu un cost uriaș, și nu despre finanțe este vorba, scrie stiripesurse.ro, cu referire la BBC. Datele oficiale arată că importurile de gaze lichefiate au crescut cu 65% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar asta se traduce printr-o creștere a emisiilor de carbon […] Articolul Trecerea la gaze lichefiate nu este cea mai bună idee. Pentru orice container cu gaz lichefiat în atmosferă sunt eliberate 70 kg de CO2 apare prima dată în Ecopresa.
11:50
Energia solară ar putea să devină mult mai ieftină. Deși acum există numeroase bariere când vine vorba de costul lor, un studiu recent susține că va fi mai puțin costisitor să ne încălzim casele cu panouri solare decât cu clasicele centrale pe gaz, scrie capital.ro. Firma de cercetare energetică Rystad Energy din Oslo, Norvegia, susține […] Articolul Panourile solare vor deveni și de zece ori mai ieftine decât gazul, arată un studiu apare prima dată în Ecopresa.
4 noiembrie 2022
17:00
Agenția Națională pentru Siguranța îndeamnă cetățenii să își țină păsările domestice închise în perioada migrației de toamnă a păsărilor sălbatice pentru a le proteja de infecția cu gripa aviară. Potrivit specialiștilor ANSA, anume în lunile septembrie-decembrie și martie-mai se întâlnesc cele mai multe focare de gripă aviară. ANSA menționează că riscul cel mai ridicat de […] Articolul ANSA îndeamnă cetățenii să își țină păsările închise în perioada migrației de toamnă pentru a evita focarele de gripă aviară apare prima dată în Ecopresa.
15:40
Prinţul William, viitorul moştenitor al tronului britanic după moartea reginei Elisabeta a II-a în luna septembrie, a anunțat finaliştii Premiului Earthshot, un concurs de idei pentru proiecte inovatoare ce dezvoltă soluţii pentru problemele din domeniul protecţiei mediului înconjurător. Cele cinci proiecte câștigătoare vor fi premiate cu câte un milion de lire sterline (1,12 milioane de […] Articolul Prinţul William va recompensa cu câte un milion de lire sterline cinci proiecte de mediu, câștigătoare ale Premiului Earthshot apare prima dată în Ecopresa.
15:00
Necropola de animale urmează a fi gestionată de o altă întreprindere municipală, nou creată. În acest sens, Consiliul Municipal Chișinău a decis crearea Întreprinderii Municipale „Supravegherea și Protecția Animalelor”, specializată în soluționarea eficientă a problemei animalelor fără stăpân. „Crearea acestei întreprinderi va asigura o abordare unică în procesul de capturare, sterilizare și adăpostire a animalelor, […] Articolul Necropola de animale din Chișinău va fi gestionată de o întreprindere nouă apare prima dată în Ecopresa.
3 noiembrie 2022
19:20
Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei a fost, din nou, deconectată de la rețeaua electrică după ce bombardamentele rusești au avariat liniile de înaltă tensiune rămase, lăsând-o doar cu generatoare diesel, a declarat firma nucleară ucraineană Energoatom, citat de hotnews.ro. Ca rezultat al bombardamentelor rusești de pe 2 noiembrie, ultimele două linii de înaltă tensiune […] Articolul Centrala nucleară Zaporojie, deconectată de la rețeaua electrică după bombardamente rusești apare prima dată în Ecopresa.
17:10
Republica Moldova va avea un cadru normativ pentru prevenirea pierderii și risipei alimentare. Deputații au adoptat, astăzi, în lectura a doua, proiectul de lege care vizează prevenirea pierderii și risipei alimentare. Modificările legislative reglementează consumul eficient al alimentelor sigure, inclusiv al celor aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate, datei-limită de consum sau aproape de […] Articolul Legea care previne risipa alimentară, votată în lectura a doua apare prima dată în Ecopresa.
16:10
Ghidul FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură) pentru buna guvernanță a proprietăților funciare, piscicole și forestiere (VGGT) a fost prezentat în cadrul unui atelier international, care a avut loc recent la Chișinău. Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale, ghidul stabilește principii și standarde acceptate la nivel internațional pentru practicile de guvernare responsabilă pe […] Articolul Ghidul FAO pentru buna guvernanță a proprietăților funciare, piscicole și forestiere. Are ca obiectiv protecția mediului apare prima dată în Ecopresa.
15:30
Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa va fi construit în România. Parcul se va afla în județul Arad, iar lucrările de construcție a lui se planifică să înceapă anul viitor. Proiectul va avea o putere instalată de 1.044MW, având în plan să includă o soluție de ultimă generație de stocare a energiei. Producția anuală […] Articolul Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa va fi construit în România apare prima dată în Ecopresa.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.