Ecopresa.md

Acum 24 ore
20:50
În rezervația peisagistică Țîpova, sanctuar de frumusețe naturală și arie protejată de stat, cu vestigii istorice de importanță deosebită se fac încercări de construcție ilegală a unui complex turistic, pe un teritoriu privatizat de asemenea cu încălcarea a cel puțin patru Legi ale RM. În acest sens, un grup de peste 40 de organizații neguvernamentale din […] Articolul Rezervația peisagistică Țîpova – de vânzare și ea? apare prima dată în Ecopresa.
18:40
Zeci de pești pieriți au fost găsiți plutind pe suprafața apei din Parcul „La izvor”, din sectorul Buiucani al capitalei. Oamenii care se plimbau în preajma lacului pentru a lua o gură de aer proaspăt au întâlnit aici un tablou și un miros dezgustător. Potrivit șefului Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM), Ion Bulmaga, un echipaj al IPM, în colaborare […] Articolul Imagini dezolante – zeci de pești morți plutesc deasupra apei din Parcul „La izvor” apare prima dată în Ecopresa.
Ieri
20:10
Curățenia de primăvară este în toi și oamenii adună o cantitate de deșeuri mai mare decât în alte perioade, de care trebuie să scape cumva. Din necunoaștere sau din nepăsare, unii chișinăuieni aruncă incorect resturile adunate în gospodării, înfundând și defectând containerele operatorului municipal de colectare și transportare a deșeurilor. Acest fapt complică foarte mult […] Articolul Containere deteriorate și mari pagube pentru oraș din cauza deșeurilor aruncate incorect apare prima dată în Ecopresa.
Mai mult de 2 zile în urmă
12:20
O familie care se plimbă prin Parcul „Valea Trandafirilor” observă că apa din râul de acolo are o nuanță neobișnuit de întunecată – videoclipul cu acest conținut a devenit viral pe rețelele de socializare. Agenția de Mediu și Inspectoratul pentru Protecția Mediului s-au apucat să investigheze cazul. Conform instituțiilor, o autobasculantă a deversat ape uzate […] Articolul Cazul „apei negre” din parcul „Valea Trandafirilor”: concentrație ridicată de azot și amoniu apare prima dată în Ecopresa.
11 aprilie 2024
17:00
14 corpuri de semafoare pentru bicicliști au frost instalate astăzi în cele 7 intersecții semaforizate de pe str. 31 August 1989, unde Primăria Chișinău a amenajat în toamna anului 2023, o pistă pentru bicicliști, separată de banda auto, întinzându-se pe o distanță de 3 km cu sens dublu, până la strada Ciuflea.  Potrivit primăriei, semafoarele […] Articolul Semafoare pentru biciclete au fost instalate pe strada 31 August 1989 – mai multă siguranță pentru transportul alternativ din Chișinău apare prima dată în Ecopresa.
10 aprilie 2024
22:10
Prohibiția la pescuit abia a început, dar inspectorii de mediu și polițiștii au constatat deja în flagrant mai multe cazuri de braconaj. În această primăvară, pescuitul este interzis în obiectivele acvatice piscicole naturale de la 8 aprilie până la 14 iunie. Angajații Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM), împreună cu cei ai Poliției, desfășoară zilnic acțiuni […] Articolul Prohibiția la pescuit abia a început, dar deja au fost surprinse mai multe cazuri de braconaj  apare prima dată în Ecopresa.
16:40
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare organizează consultări publice în vederea înființării unui Centru de Cercetare în Legumicultură Ecologică la Institutul Științifico-Practic în Horticultură și Tehnologie Alimentară (ISPHTA). Acesta va fi primul centru de cercetare de acest tip.  Rafturile magazinelor sunt pline cu fructe și legume tratate cu pesticide și alte produse chimice periculoase pentru sănătatea […] Articolul Eveniment important pentru noi toți: consultări publice pentru crearea primului Centru de Cercetare în Legumicultură Ecologică din Republica Moldova apare prima dată în Ecopresa.
9 aprilie 2024
13:10
Natalia Loșmanschii, o tânără antreprenoare din Chișinău, dezvoltă de 6 ani o afacere neobișnuită – reînvie hârtia și îi dă o nouă viață sub forma cărților poștale și a felicitărilor. Se numește Memory on Paper, o adevărată „memorie pe hârtie”. „Fac hârtie reciclată din resturi de foi desenate, scrise. Chiar am încercat să fac și […] Articolul Afacere sustenabilă în Moldova: o tânără produce hârtie din deșeuri, apoi o transformă în cărți poștale apare prima dată în Ecopresa.
8 aprilie 2024
18:30
Orice consumator casnic din Republica Moldova, din orice localitate, poate calcula acum cu ajutorul unei aplicații online ce eficiență energetică are locuința sa. În plus, aflăm ce măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice ne sunt recomandate și cât ar costa realizarea lor.  Calculatorul de eficiență energetică poate fi accesat pe site-ul Centrului Național Pentru Energie Durabilă (CNED). Aplicația […] Articolul Un calculator online îți spune ce eficiență energetică are locuința ta și cum poate fi îmbunătățită apare prima dată în Ecopresa.
13:20
Asociațiile de locatari vor beneficia de reducerea facturilor la energie, creșterea nivelului de confort termic în apartamente, creșterea valorii de piață a proprietății și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă. Acestea sunt printre beneficiile noului apel lansat de Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED).  „Dacă vom eficientiza clădirile noastre și le vom aduce la standardele de […] Articolul Asociațiile de locatari sunt invitate să participe la un program de reabilitarea energetică a blocurilor. Nou apel de proiecte apare prima dată în Ecopresa.
4 aprilie 2024
12:40
Orice gospodărie sau orice comunitate de oameni produce deșeuri. Din acest motiv, toate persoanele juridice și toți proprietarii de imobile au obligația să dețină un contract cu operatorul local care le colectează și le evacuează. Problema este că în Republica Moldova la aceasta obligă un regulament aprobat de autoritatea publică locală, dar nu o lege […] Articolul Să arunci deșeurile oriunde ca să nu plătești este amoral, necivilizat și deloc avantajos. Cât costă consecințele? apare prima dată în Ecopresa.
1 aprilie 2024
21:00
Păsările ne fascinează și ne inspiră prin zborul, cântecul și frumusețea lor, ne oferă numeroase și prețioase lecții de viață. Însă, mai mult decât atât, ele îndeplinesc roluri vitale în ecosisteme: sunt sanitari ai pădurilor, contribuie la polenizarea plantelor, echilibrează populațiile de insecte dăunătoare, oxigenează aerul și contribuie la stabilizarea climei etc. Marcăm astăzi cea […] Articolul Ziua Internațională a Păsărilor – ce specii vedem anul împrejur și ce specii întâlnim sezonier la noi în țară apare prima dată în Ecopresa.
20:50
În perioada cuibăritului se întâmplă să întâlnim pui de păsări căzuți din cuib. Cum să procedăm în asemenea cazuri, pentru a-i salva? Ne spune Nicolae Romanovici, ornitolog și specialist al rezervației naturale Iagorlîc. Ce facem dacă am găsit un pui de pasăre căzut din cuib? La început trebuie să examinăm puiul, să vedem dacă nu […] Articolul Puiul a căzut din cuib: ce facem? apare prima dată în Ecopresa.
19:30
Rândunica a fost desemnată „Pasărea anului 2024 în Republica Moldova”, în urma votului realizat pe pagina de Facebook a Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN).  Oamenii au ales rândunica, deoarece este mai cunoscută decât alte specii și are un farmec aparte – este o pasăre care deseori trăiește în vecinătatea oamenilor, uneori chiar […] Articolul Rândunica este „Pasărea anului 2024” în Republica Moldova apare prima dată în Ecopresa.
14:00
Odată cu venirea primăverii, agricultorii își pregătesc terenul pentru următoarea recoltă. Unii dintre ei, pentru a scăpa de vegetația nedorită și a combate dăunătorii, incendiază terenurile. Acest foc curmă viața mai multor viețuitoare: pui de iepuri, prepelițe, fazani, ciocârlii, chiar și pui de căprioară. Solul, de asemenea, suferă de pe urma flăcărilor și pierde substanțele […] Articolul Agricultorii cu certificate ecologice: „După arderea vegetației, pământul devine ca și mort” apare prima dată în Ecopresa.
23 martie 2024
14:20
În seara de sâmbătă, 23 martie, suntem îndemnați să stingem lumina timp de o oră – astfel, Republica Moldova marchează, de rând cu alte peste 180 de țări ale lumii, Ora Pământului. De asemenea, în această zi este marcată și Ziua Mondială a Meteorologiei. În intervalul 20:30 – 21:30, instituțiile publice și iluminatul stradal vor […] Articolul 23 martie – marcăm Ora Pământului și Ziua Mondială a Meteorologiei apare prima dată în Ecopresa.
22 martie 2024
16:20
Alianța pentru biciclete ne provoacă să susținem inițiativa „Plantăm fapte bune în Moldova”… pe  două roți  – să mergem la plantarea de la Bălăbănești de pe 23 martie  cu bicicletele. Pornirea va avea loc din Chișinău (sectorul Ciocana) – la ora 8:00. La ora 14:00, pornim împreună în capitală. Traseul total, dus-întors, are o lungime […] Articolul Cu bicicleta să plantăm copaci apare prima dată în Ecopresa.
15:20
„Ciclism + plantare de copaci” – această formulă de biatlon prietenos naturii o propune pentru sâmbătă, 23 martie, inițiativa „Plantăm fapte bune în Moldova”. Toți cei care au rezonat cu această informație sunt invitați să meargă cu bicicletele până în satul Bălăbănești, din raionul Criuleni, iar acolo să participle la o plantare de copaci. Pornirea […] Articolul Inedit – biatlon ecologic! Ești invitat să mergi cu bicicleta la o plantare de copaci în satul Bălăbănești apare prima dată în Ecopresa.
19 martie 2024
13:10
Chiar dacă pare mai simplu să cumperi răsaduri din comerț, deseori se întâmplă ca acestea să nu se adapteze condițiilor din grădina noastră. Este mai sigur să crești răsadul acasă. Pentru aceasta, este nevoie doar de câteva ore și de dorința de a cunoaște sfaturile de bază: ce tip de semințe să alegem, cum să […] Articolul Sezonul răsadului deschis: ce semințe să alegem și cum să-l îngrijim corect apare prima dată în Ecopresa.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.