Ecopresa.md

Acum 12 ore
23:50
Un pasionat de producerea instrumentelor muzicale de percuție din Nordul Republicii Moldova a pus pe picioare o afacere internațională. Mihail Nazar din satul Ciolacu Nou, raionul Fălești vinde lunar până la o sută de instrumente muzicale produse în propriul atelier, pe Amazon, Etsy, Ebay. Cifra de afaceri este de un milion de lei anual.  Afacerea […] Articolul „Nazar Drums”: de la pasiune la afacere apare prima dată în Ecopresa.
Ieri
20:00
Cei pasionați de sport, de la mic la mare, au venit astăzi, 23 septembrie, în parcul Valea Morilor, la Olympic ECOFest, cea de-a opta ediție, campanie organizată de Comitetul Național Olimpic și Sportiv al Republicii Moldova (CNOS), împreună cu Fundația Campionilor Olimpici.  Olympic ECOFest 2023 se înscrie în cadrul Săptămânii Europene a Sportului, a avut motto-ul ”practicăm sportul într-un […] Articolul ”Să practicăm sportul într-un mediu curat”. Olympic ECOFest a dedicat acestui îndemn cea de-a opta ediție, la care au participat sute de locuitori ai capitalei apare prima dată în Ecopresa.
Mai mult de 2 zile în urmă
16:50
Un festival în care sportul și ecologia merg mână în mână va avea loc la Chișinău la 23 septembrie. Olympic ECOFest 2023 este la cea de-a opta ediție, fiind organizat de Comitetul Național Olimpic și Sportiv al Republicii Moldova și Fundația Campionilor Olimpici. Prin Olympic ECOFest, care în anul curent are motto-ul „Practicăm sportul într-un mediu curat”, organizatorii îndeamnă […] Articolul Practicăm sport și facem mediul mai curat, în același timp. Ce ne așteaptă la Olympic ECOFest 2023? apare prima dată în Ecopresa.
15:10
Doi bărbați din satul Vorniceni, raionul Strășeni, au tăiat ilegal dintr-o pădure din gestiunea primăriei 10 stejari, cu diametre cuprinse între 28 – 60 de centimetri și un volum total de 8 metri cubi, a anunțat Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Maria Chihai, șefă interimară a Inspecției pentru Protecția Mediului Strășeni a precizat pentru ecopresa.md că fiecare dintre cei doi făptași va trebui să plătească o amendă […] Articolul Tăieri ilicite de copaci la Strășeni și Sângerei. Ce sancțiuni au fost aplicate?  apare prima dată în Ecopresa.
02:10
Scuarul „Mihai Eminescu”, un parc răcoros în plină vară, cu arbori sănătoși și umbroși a devenit după renovarea primăriei un platou acoperit de betoane. Puținii copaci care au rămas în picioare după „renovarea primăriei” se usucă văzând cu ochii. Tot dezastrul a început după ce Primăria Municipiului Chișinău a anunțat, în anul 2020, un proiect […] Articolul [FOTO/VIDEO] Betoane versus copaci. Cum oaza de verdeață din scuarul „Mihai Eminescu” a fost distrusă de primărie și de ce s-au uscat arborii apare prima dată în Ecopresa.
19 septembrie 2023
18:30
Deși colectarea datelor despre numărul de participanți la Ziua Mondială a Curățeniei 2023 încă nu s-a încheiat, și nici cele despre deșeurile colectate, organizatorii campaniei – Centrul Național de Mediu (CNM) – spun că nivelul de implicare a locuitorilor RM a fost impresionant – pare să fi fost în jur de 10 000, de trei […] Articolul Ne apropiem de obiectivul global. În RM, la Ziua Mondială a Curățeniei a participat un număr impresionant de oameni. Datele încă se procesează apare prima dată în Ecopresa.
17:20
Un proiect de lege, înaintat de deputatele Larisa Voloh și Ina Coșeru, își propune să dezvolte turismul cinegetic în Republica Moldova. Este vorba despre proiectul Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic. Autorii susțin că precedenta lege este una învechită și nu mai corespunde cu realitățile din Republica Moldova. În nota informativă atașată documentului se […] Articolul Parlamentul vrea să dezvolte turismul cinegetic în Moldova. „Va permite împrumutarea tradițiilor din alte țări” apare prima dată în Ecopresa.
16:00
Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) va fi reorganizat. Un proiect de hotărâre în acest sens se află la Ministerul Mediului, urmând ca în scurt timp să fie consultat public.  Potrivit datelor proiectului, instituția urmează să formeze direcțiile urmărire penală și investigare a fraudelor de mediu. De asemenea, vor fi create cinci direcții regionale, responsabile de monitorizarea […] Articolul IPM va fi reorganizat. Își propune să înlăture corupția din interior și să preia funcția poliției în instrumentarea încălcărilor de mediu apare prima dată în Ecopresa.
16 septembrie 2023
08:20
În fiecare an, pe 16 septembrie, sărbătorim Ziua Internațională a Protecției Stratului de Ozon, ocazie prin care marcăm semnarea Protocolului de la Montreal din 1987. Acest tratat are un rol istoric în salvarea stratului de ozon,  iar în anul 2023 îi onorăm realizările. Stratul de ozon este un înveliș care ne protejează de razele UV […] Articolul Salvarea stratului de ozon: o victorie globală în lupta pentru mediu apare prima dată în Ecopresa.
01:10
Astăzi, de Ziua Mondială a Curățeniei, comunitatea de mediu ne transmite urări, gânduri și îndemnuri. Să reflectăm și să ne inspirăm.   Petru Vinari, reprezentatul Societății Ecologice Biotica: „Dacă am înțelege că suntem un întreg cu tot ceea ce ne înconjoară și nu doar atât cât putem simți cu corpul nostru, am aprecia mai mult natura […] Articolul „O țară, la fel ca și o casă, vorbește foarte multe despre om”. Ce mesaje ne transmite comunitatea de mediu de Ziua Mondială a Curățeniei apare prima dată în Ecopresa.
15 septembrie 2023
18:40
Anual, în a treia sâmbătă a lunii septembrie, omenirea marchează Ziua Mondială a Curățeniei, una dintre cele mai mari acțiuni civice din lume, ce reunește milioane de voluntari, guverne și organizații din 191 de țări. Această campanie este considerată nu doar o amplă activitate de salubrizare, ci și o modalitate de accelerare a schimbărilor. În […] Articolul „Fii Piratul Plasticului”. Cum poți să participi la Ziua Mondială a Curățeniei? apare prima dată în Ecopresa.
08:50
Deși gestionarea deșeurilor este o știință întreagă, organizația neguvernamentală „EcoVisio” a reușit să creeze un curs online gratuit, nemaipomenit de interesant, divers, dinamic și chiar distractiv. Se numește „La limita deșeurilor” și începe cu o călătorie în Trășville, un oraș al viitorului din 2045, cu diverse personaje. Platforma este interactivă și ne cere să bifăm […] Articolul În RM a fost creat primul curs online de gestionare a deșeurilor, pentru publicul larg. Interactiv, dinamic, frumos ilustrat și gratuit apare prima dată în Ecopresa.
12 septembrie 2023
19:40
Procesul de cumpărare a lemnului de foc a revenit la formula obișnuită –  restricțiile de anul trecut care limitau achiziționarea la maxim 5 metri steri au fost eliminate. Mai mult, acum îl putem găsi nu doar la ocoalele silvice, dar și la agenți economici.  Ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a declarat însă pentru Ecopresa că tăierile […] Articolul Lemne fără restricții în acest sezon. De unde le cumpărăm și care sunt prețurile? apare prima dată în Ecopresa.
17:00
De ieri, pe rețelele de socializare circulă intens imagini cu zeci de mii de pești morți, un adevărat dezastru ecologic în rezervația Iagorlîc, Dubăsari, din stânga Nistrului.  Pe acest caz, s-a autosesizat inclusiv Ministerul Mediului din RM – secretarul de Stat, Grigore Stratulat, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că inspectorii de mediu […] Articolul [VIDEO] De ce au murit peștii? Ce spun experții despre catastrofa naturală de la Iagorlîc, Dubăsari apare prima dată în Ecopresa.
8 septembrie 2023
08:10
Ultimele trei luni au fost cele mai călduroase înregistrate vreodată pe Terra în istoria măsurătorilor termice, a anunţat miercuri Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM). Această agenţie specializată din cadrul ONU, citând date transmise de Serviciul european Copernicus privind Schimbările Climatice, a precizat că august 2023 a fost „de departe” cea mai călduroasă lună august din istoria […] Articolul Organizaţia Meteorologică Mondială: Pământul a înregistrat cea mai călduroasă perioadă de trei luni din istoria măsurătorilor apare prima dată în Ecopresa.
7 septembrie 2023
12:50
În mijlocul codrilor, în apropiere de satul Lozova, s-au ascuns de soarele arzător 10 corturi de dimensiuni și culori diferite. Privite de peste umerii dealului de alături, creează impresia unui tablou tomnatic, în care primele frunze ale copacilor se aștern peste covorul de iarbă încă verde. Coborând ușor dealul, sub cerul imens, se aud hohote […] Articolul [FOTO] EcoTabăra – „escapada care ne-a încununat vara” apare prima dată în Ecopresa.
6 septembrie 2023
17:10
În municipiul Soroca va fi construită o stație de epurare a apelor uzate. Terenul unde va fi amplasată stația a fost deja identificat. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de către Guvern. Mai exact, în urma examinării mai multor locații, Guvernul a aprobat schimbul unui teren din fondul silvic – proprietate publică, […] Articolul A fost identificat terenul pentru construcția stației de epurare a apelor uzate la Soroca apare prima dată în Ecopresa.
4 septembrie 2023
18:40
Acest articol este despre o experiență unică ce mi-a oferit o nouă viziune asupra mediului înconjurător. Este despre o destinaţie impresionantă, un loc unde dăinuie armonia și se pecetluiește un legământ dintre om și natură. Energie, oameni, conexiune, terapie pentru trup şi suflet… așa aş putea descrie ceea ce am simțit timp de câteva zile, […] Articolul [FOTO] Jurnal de călătorie. O aventură de trei zile la EcoTabăra apare prima dată în Ecopresa.
17:00
Până la 250 de mii de persoane din patru raioane ale Republicii Moldova vor beneficia de apă potabilă din România. Astăzi, au fost inaugurate lucrările pentru construcția unui apeduct care va subtraversa râul Prut. Este vorba despre un tronson care va trece pe sub albia Prutului în apropiere de localitatea Măcărești, raionul Ungheni. La lansarea […] Articolul Au fost lansate lucrările pentru construcția unui apeduct pe sub râul Prut care va furniza apă potabilă din România apare prima dată în Ecopresa.
1 septembrie 2023
16:00
Caniculele marine au un efect minim asupra abundenţei peştilor şi provoacă puţine modificări în compoziţia populaţiilor piscicole în emisfera nordică. Astfel arată datele unui studiu publicat în revista Nature, citată de Agerpres. „Am fost surprinsă de aceste rezultate”, a declarat Alexa L. Fredston, profesor-asistent la Facultatea de ştiinţe oceanice din cadrul Universităţii California din Santa […] Articolul Veste bună! Valurile de căldură marină nu afectează abundența peștilor (studiu) apare prima dată în Ecopresa.
12:40
Cea de-a șaptea ediție a eco festivalului „Sun Dă-i Fest 2023” va avea loc la Chișinău duminică, 10 septembrie. Evenimentul se va desfășura în contextul Săptămânilor UE ale Diplomației Verzi. Potrivit organizatorilor festivalului, „Sun Dă-i Fest 2023” va aduna antreprenori, companii private și de stat, asociații obștești și persoane pasionate de energie verde, tehnologii sustenabile […] Articolul Un eco festival, la Chișinău. Concertul de la eveniment va fi alimentat inclusiv cu energie solară apare prima dată în Ecopresa.
30 august 2023
20:20
Guvernul a aprobat Programul național de adaptare la schimbările climatice până în anul 2030 și Planul de acțiuni pentru implementarea acestuia. Programul stabilește priorități pentru acțiuni de adaptare, cu planuri elaborate în două etape: 2023-2027 și 2028-2030. Republica Moldova se clasează drept cea mai vulnerabilă țară din Europa din punct de vedere climatic. Se prognozează […] Articolul Guvernul a aprobat Programul național de adaptare la schimbările climatice apare prima dată în Ecopresa.
29 august 2023
16:50
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis un nou cod galben, pentru următoarele două săptămâni. Astfel, în perioada 30 august-14 septembrie, pe arii extinse se va menține pericol exceptional de incendiu, cu caracter natural. În context, instituția recomandă populației să nu aprindă focul în păduri, parcuri sau alte spații forestiere. Suntem îndemnați să nu aruncăm surse […] Articolul Un nou cod galben, pentru următoarele două săptămâni. SHS vine cu recomandări apare prima dată în Ecopresa.
16:50
Un centru modern de informare turistică a fost inaugurat la Ungheni. Construit cu suportul Uniunii Europene, centrul își va informa vizitatorii cu privire la locațiile atractive din raionul Ungheni și traseele turistice din regiune, va promova potențialul turistic al raionului, inclusiv produsele fabricate aici. Centrul dispune de săli performante și este dotat cu echipament modern, […] Articolul La Ungheni a fost lansat un centru modern de informare turistică. Va promova potențialul turistic al raionului apare prima dată în Ecopresa.
14:20
O expoziție internațională în domeniul tehnologiilor verzi și protecției mediului, „Eco & Green EXPO 2023”, va avea loc la Chișinău, în perioada 8-10 septembrie. Potrivit informației difuzate de Asociația Obștească „Green City Lab”, unul dintre organizatorii evenimentului, „Eco & Green EXPO 2023” reprezintă un spațiu în care veți putea explora tehnologii verzi avansate, soluții eco-inovatoare […] Articolul Soluții pentru un mediu mai curat, la „Eco & Green EXPO 2023” apare prima dată în Ecopresa.
28 august 2023
19:50
Evenimentul mult așteptat al acestui sfârșit de vară – EcoTabăra, organizată de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic – a început. În prima zi de tabără participanții au avut parte de instruiri despre instalarea corturilor, toaletelor, punctelor de igienă și bucătăriei. De asemenea, ghidați de un bucătar, au făcut mâncare în sânul naturii: borș […] Articolul FOTO/ Prima zi la EcoTabără. Participanții au învățat cum să instaleze corturi și cum să facă mâncare în sânul naturii apare prima dată în Ecopresa.
17:10
În primele două săptămâni ale lunii septembrie, în Republica Moldova se va desfășura campania „Ziua mondială a curățeniei 2023”. În această perioadă, în întreaga țară vor avea loc acțiuni de salubrizare, la care vor fi implicate instituții ale statului, ambasade, ONG-uri și oameni de rând. Ministerul Mediului susține că această campanie are drept scop creșterea […] Articolul Ministerul Mediului lansează o campanie de salubrizare în întreaga țară apare prima dată în Ecopresa.
26 august 2023
11:20
Anul 2022 a fost al doilea an ca severitate din Uniunea Europeană în ceea ce privește distrugererile cauzate de incendiile de vegetație. Anul trecut, peste 800 de mii de hectare au fost afectate de incendii. Spania, România și Portugalia au fost afectate în cea mai mare măsură (aproximativ 75%) de pierderea ariilor protejate. Arderea ariilor […] Articolul În 2022, aproape jumătate din regiunile afectate de incendiile de vegetație au fost zone de conservare a naturii în Europa apare prima dată în Ecopresa.
25 august 2023
19:00
Cetățenii moldoveni care au și cetățenie română pot să participe la concursul de fotografie „ZeroWaste PIX – 2023”, organizat de Agenția Europeană de Mediu (European Environment Agency). Înscrierea la competiție este gratuită, iar dosarele pot fi depuse până la 3 octombrie anul curent. În fiecare an, Agenția Europeană de Mediu desfășoară un concurs de fotografie […] Articolul Premii de 500-1000 de euro, la un concurs, organizat de Agenția Europeană de Mediu. Află care sunt condițiile apare prima dată în Ecopresa.
16:20
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod portocaliu de caniculă. Astfel, în perioada 27-29 august, temperatura maximă a aerului va atinge valori de +36..+38 de grade, în majoritatea raioanelor din țară. În același timp, pentru câteva localități din nordul republicii a fost emis cod galben de caniculă. Cod galben de caniculă a fost emis pentru […] Articolul Cod portocaliu de caniculă! Temperaturi de până la 38 de grade apare prima dată în Ecopresa.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.