Ecopresa.md

Mai mult de 2 zile în urmă
18:20
„Nistrul este pe cale de a se seca complet și deja poate fi trecut în picioare, iar lângă satul Puhăceni a apărut o insulă…” – un articol în care se afirmau aceste lucruri a fost distribuit recent pe rețelele de socializare. Mai mulți activiști din domeniul ecologiei au reacționat prin comentarii, explicând care aspecte sunt […] Articolul Nistrul seacă și-l poți trece în picioare: adevăr sau informație falsă? apare prima dată în Ecopresa.
08:50
Utilizarea eficientă a combustibilului pe timp de caniculă, când climatizorul funcționează non-stop, îi preocupă pe mulți șoferi. Cum să ne asigurăm și confortul, dar și să economisim? Am discutat despre aceasta cu Iulian Malcoci, dr. conf. universitar al Facultății de Inginerie Mecanică, Industrială şi Transporturi din cadrul Universității Tehnice din Moldova (UTM). Important e să […] Articolul Aerul condiționat în mașină pe caniculă: cum asigurăm confortul cu economie de combustibil apare prima dată în Ecopresa.
19 iulie 2024
15:40
Utilizarea dronelor în agricultură și silvicultură oferă multe avantaje: asigură precizie, eficiență, economie de timp, combustibil, apă, pesticide, fertilizanți și alte resurse. Cu ele pot fi efectuate lucrări și după ploi, când, din cauza glodului, este problematic accesul tehnicii de teren. Dronele sunt utilizate la cartografierea terenurilor, la monitorizarea procesului de irigare, la depistarea și […] Articolul Dronele în agricultură și silvicultură: economisesc resursele și sunt mai prietenoase mediului decât tehnica grea apare prima dată în Ecopresa.
15 iulie 2024
16:10
Cernoziomul din Stepa Bălțiului este considerat etalon mondial, dar solurile din RM continuă să degradeze masiv Cernoziomul din Stepa Bălțiului a fost declarat „Solul anului 2024” la nivel mondial și așteaptă să fie inclus în Patrimoniul ocrotit de UNESCO. Republica Moldova are soluri deosebit de fertile, fără egal în lume, pentru că 80% sunt cernoziomuri, […] Articolul Cernoziomul din Stepa Bălțiului este considerat etalon mondial, dar solurile din RM continuă să degradeze masiv apare prima dată în Ecopresa.
12 iulie 2024
15:40
Republica Moldova a intrat astăzi sub Cod Roșu de caniculă – temperaturi de până la 40 de grade Celsius la umbră pe aproape întreg teritoriul țării vor fi timp de mai multe zile. Să respectăm reguli simple: stăm în locuri mai răcoroase, bem câte un pic de apă curată la anumite intervale, nu ieșim sub bătaia […] Articolul Sub Cod Roșu de caniculă: 40°C la umbră în Republica Moldova. Reguli esențiale pentru supraviețuire apare prima dată în Ecopresa.
9 iulie 2024
14:10
Un Cod Portocaliu de caniculă au instituit astăzi meteorologii din Republica Moldova: vor fi până la 39°C la umbră în raioanele de centru-nord, centru și sud în intervalul 10-16 iulie. Ploile vor lipsi, iar vântul va fi slab până la moderat. Această vreme toridă și secetoasă va dura vreo două săptămâni, potrivit prognozelor de pe […] Articolul „Cupola de foc” a venit peste RM: Cod Portocaliu de caniculă – 39°C la umbră și nu vor cădea ploi apare prima dată în Ecopresa.
8 iulie 2024
14:20
Agricultura se numără printre domeniile cele mai afectate de schimbările climatice – se confruntă cu temperaturi tot mai ridicate și precipitații tot mai puține. Despre modul în care agricultura ecologică poate rezista în fața vremii imprevizibile ne vorbește Vera Druță, iar Ion Untilă ne povestește cum cultivă specii exotice în grădina sa. Ananie Peșteanu, doctor […] Articolul Cum se adaptează fermierii din RM la schimbările climatice: Experiențe și recomandări apare prima dată în Ecopresa.
4 iulie 2024
16:50
Insecte invazive, originare din Asia, America sau Africa, ne distrug pădurile și culturile agricole. Atacă arborii autohtoni – riscăm să rămânem fără stejari, ulmi, platani. În ultimii 24 de ani, în Republica Moldova au fost observate și confirmate oficial vreo 25 de specii noi de insecte invazive. Schimbările climatice, care ne-au adus vara toridă cu […] Articolul FOTO: Urmare a schimbărilor climatice: Insectele invazive ne distrug pădurile, culturile agricole și pot aduce boli tropicale   apare prima dată în Ecopresa.
12:50
Instalarea unei folii de protecție solară la geamuri poate aduce numeroase avantaje. Protejează de căldură, de razele UV, de deteriorări mecanice ale sticlei geamului. În zilele caniculare, folia menține încăperile răcoroase, previne decolorarea mobilierului și a draperiilor. Mai multe despre beneficiile acestei folii de protecție aflăm de la Vladimir Ursu, expert în eficiență energetică și fondator […] Articolul De ce avem nevoie de folie de protecție solară la geamuri? Ce rol are are și cât de eficientă este? apare prima dată în Ecopresa.
3 iulie 2024
14:20
Trei cazuri de malarie de import, boală pe care o transmit țânțarii infestați, au fost înregistrate de la începutul acestui an în Republica Moldova, anunță astăzi Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP). De asemenea, avem confirmarea că țânțarul-tigru asiatic (Aedes albopictus), foarte periculos pentru om, pentru că poate transmite mai multe boli tropicale, există deja în Republica […] Articolul Este grav: Țânțarul-tigru asiatic există deja în Republica Moldova. De asemenea, trei cazuri de malarie de import sunt anunțate astăzi de ANSP apare prima dată în Ecopresa.
13:40
Vara ne bucură nu doar cu roade de fructe și legume, dar și cu plante din care putem obține un ceai gustos și sănătos. Din acest articol veți afla când se culeg frunzele pentru infuzie, cum se aleg și cum se usucă corect plantele pentru a le păstra toate proprietățile benefice.  Ce plante medicinale întâlnim cel mai des în grădina […] Articolul Pregătește sania vara: Ce plante poți usca acum pentru a le savura iarna? apare prima dată în Ecopresa.
2 iulie 2024
15:00
Senzorii măsoară particulele în suspensie, temperatura și umiditatea aerului, presiunea atmosferică, iar datele sunt disponibile pe o platformă online. Deși în general calitatea aerului din Chișinău este bună, pe strada Uzinelor se înregistrează periodic devieri din cauza zonei industriale și a traficului aglomerat. De asemenea, în curând, prin intermediul campaniei „Adoptă un senzor”, orice agent […] Articolul Acum poți să verifici calitatea aerului din Chișinău: 10 senzori instalați de AO „Renașterea Rurală” apare prima dată în Ecopresa.
1 iulie 2024
15:40
În agricultura regenerativă, asolamentul este esențial pentru menținerea sănătății solului. Această practică străveche presupune alternanța culturilor, adică înlocuirea după un anumit număr de ani a tipurilor de culturi plantate pe o parcelă de pământ. Astfel este prevenită apariția unor boli sau a unor dăunători, dar, totodată, îi oferim solului un răgaz să-și refacă rezervele de nutrienți consumate de plantele anterioare. Rotația culturilor poate […] Articolul Rotatia plantelor: Fasole – după ardei, roșii – după țelină apare prima dată în Ecopresa.
13:00
Se întâmplă să ne intre în casă insecte al căror nume nu-l cunoaștem și din acest motiv este mai complicat să le identificăm pe internet, pentru a afla la ce să ne așteptăm de la ele. Este și cazul peștișorului de argint (foto), un dăunător casnic foarte răspândit.  Oamenii îl văd frecvent, dar puțini cunosc cum […] Articolul VIDEO: Peștișorul de argint ți-a intrat în gospodărie? Cum poți scăpa de el și de alți dăunători casnici cu remedii ecologice apare prima dată în Ecopresa.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.