Ecopresa.md

Acum 4 ore
21:10
Ploile cu tunete și fulgere pot fi deosebit de periculoase. Furtuna poate doborî la pământ copaci și linii electrice, poate veni cu grindină, tornade, inundații. Un fulger te poate ucide. Suntem sfătuiți să urmărim constant prognozele și avertismentele meteo și să aplecăm urechea la recomandările autorităților. Cum să ne protejăm în funcție de locul în […] Articolul Cum ne protejăm de tunete și fulgere în funcție de locul în care ne-a surprins furtuna – recomandările experților apare prima dată în Ecopresa.
Acum 8 ore
17:50
Ploaia torențială și vântul puternic din seara zilei de 11 iunie au avut urmări tragice: o adolescentă și un bărbat și-au pierdut viața. Consecințele intemperiei au fost grave pentru capitală și multe alte localități din regiunea de centru: crengi rupte, copaci întregi doborâți la pământ, sate rămase fără energie electrică, drumuri blocate, străzi inundate după […] Articolul Continuă înlăturarea consecințelor furtunii din 11 iunie. Autoritățile au anunțat două decese, în Chișinău a fost instituită situație de forță majoră apare prima dată în Ecopresa.
Mai mult de 2 zile în urmă
13:10
Bicarbonatul de sodiu se utilizează într-o varietate de scopuri, atât în gospodărie, cât și în domeniul medical. Ajută la curățarea eficientă a fructelor și legumelor de nitrați și alte reziduuri, reduce aciditatea gastrică, combate inflamațiile gingivale, poate înlocui deodorantul și-i redă argintului strălucirea. Dar „este important să fie folosit cu precauție și în cantități moderate”, […] Articolul Este adevărat! Bicarbonatul de sodiu curăță fructele și legumele de nitrați și lustruiește argintul apare prima dată în Ecopresa.
5 iunie 2024
16:00
Ziua Mediului a început anul acesta cu o veste tristă: sute de hectare de culturi agricole – grâu, porumb, orz, viță-de-vie și livezi – au fost distruse de ploile torențiale și cu grindină din ultimele zile. Pagubele încă se estimează în raioanele afectate. Precipitațiile devastatoare care alternează tot mai des cu perioadele de secetă sunt […] Articolul 5 iunie – Ziua Mediului. Ce facem pentru binele planetei? Invitații și vești de la prietenii naturii apare prima dată în Ecopresa.
4 iunie 2024
10:10
La fiecare 10 ani, în peste 40 de țări din întreaga lume, inclusiv în Republica Moldova, are loc un eveniment important de conservare dedicat unei specii de păsări îndrăgite – Recensământul Internațional al Berzei Albe. În acest an, Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii din Republica Moldova (SPPN) îi invită pe locuitorii din toată […] Articolul Uite un cuib! Un nou recensământ al berzei albe în Republica Moldova apare prima dată în Ecopresa.
3 iunie 2024
12:20
Orașul Chișinău este situat pe șapte coline – pe cea mai înaltă se află sectorul Ciocana, iar cel mai jos punct este în centrul orașului, pe strada Albișoara. Mulți locuitori consideră că dealurile reprezintă o provocare pentru deplasarea cu bicicleta. În lume există, totuși, multe orașe cu un relief dificil pentru bicicliști, dar în care […] Articolul Bicicleta electrică: Eugeniu Necruțu a transformat o bicicletă simplă în una electrică apare prima dată în Ecopresa.
30 mai 2024
14:20
Un aparat de aer condiționat curățat și igienizat corect ne va asigura aer confortabil fără a ne pune în pericol sănătatea. În plus, un climatizor bine întreținut va funcționa mai mult timp fără a necesita reparații costisitoare. Cum se curăță un climatizor, cât de frecvent, ce putem face noi înșine și când este mai potrivit […] Articolul Aerul condiționat: cum se curăță corect climatizorul, când ne putem descurca fără meșter și când nu apare prima dată în Ecopresa.
29 mai 2024
15:50
Fascinația noastră pentru imagini sau filmulețe spectaculoase cu păsări în zbor poate avea consecințe negative. Dronele, utilizate tot mai frecvent pentru a capta asemenea imagini, pot stresa și hărțui păsările sălbatice. Despre impactul dronelor asupra acestora și despre normele de conduită pentru utilizatorii de drone am discutat cu Silvia Ursul, vicepreședinta Societății pentru Protecția Păsărilor […] Articolul Dronele în zbor – un pericol pentru păsări. „O încercare sinceră și nevinovată de a filma se transformă într-o hărțuire” apare prima dată în Ecopresa.
14:50
Albinele, esențiale pentru polenizarea a numeroase culturi agricole, pot fi deseori afectate de pesticide și alte subtanțe chimice folosite în agricultură. Concepute pentru a proteja recoltele de dăunători și boli, chimicalele amenință numărul populației de albine. Ce măsuri pot fi luate pentru a preveni acest lucru, aflăm de la agricultorii din Republica Moldova. Substanțele chimice […] Articolul Pesticidele omoară albinele. Dacă nu prevenim acest fenomen, ne putem pomeni cu o catastrofă ecologică apare prima dată în Ecopresa.
09:50
Fascinația noastră pentru imagini spectaculoase cu păsări în zbor poate avea consecințe negative. Dronele, utilizate tot mai frecvent pentru a capta asemenea imagini, pot stresa și hărțui păsările. Despre impactul dronelor asupra păsărilor și despre normele de conduită pentru fotografi am discutat cu Silvia Ursul, vicepreședinta Societății pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN). „Mulți […] Articolul Dronele în zbor – un pericol pentru păsări. „O încercare sinceră și nevinovată de a filma se transformă într-o hărțuire” apare prima dată în Ecopresa.
28 mai 2024
14:00
Chișinăuienii au la robinet cea mai bună apă potabilă din Republica Moldova, iar de la buveta din strada Trandafirilor, sectorul Botanica, pot lua gratis apă de o puritate și mai înaltă, filtrată suplimentar și tratată cu raze ultraviolete. Apa consumată de chișinăuieni provine din râul Nistru, care acoperă în proporție de 70% necesitățile de apă […] Articolul Apa Nistrului – după filtrare și dezinfectare devine cea mai bună apă potabilă din Republica Moldova apare prima dată în Ecopresa.
13:00
Aproximativ 2 milioane de oameni din Republica Moldova și 6 milioane de oameni din Ucraina consumă apă potabilă din Nistru. Dar acest râu de importanță vitală este poluat zi de zi și pierde din debit de pe urma activității umane. Pe timpuri, Nistrul aducea anual pe teritoriul Republicii Moldova 10-11 km cubi de apă, iar în […] Articolul Capacitatea de autocurățare a Nistrului scade: viețuitoarele din râu pier, iar oamenii pot rămâne fără apă de băut apare prima dată în Ecopresa.
22 mai 2024
17:40
Ziua Mondială a Biodiversității, marcată pe 22 mai, poartă în acest an genericul „Fii parte din Plan” – un îndemn la acțiune pentru stoparea pierderii biodiversității. „Biodiversitate” înseamnă toate formele de viață de pe Pământ – de la oameni până la microbi, ciuperci și nevertebrate, de la gene până la ecosisteme întregi. Noțiunea include și […] Articolul Ziua Mondială a Biodiversității: Speciile invazive în Republica Moldova – îndrăgite de om, dăunătoare pentru biodiversitate apare prima dată în Ecopresa.
00:00
Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED, din subordinea Ministerului Energiei), care gestionează proiectele din domeniul rezidențial, ne spune ce măsuri de eficiență energetică pot fi aplicate în blocurile de locuit și cum putem beneficia de ele. Aflăm cum să ne instalăm un sistem de încălzire pe orizontală în bloc, un punct termic individual, cum să beneficiem […] Articolul La ce ne ajută auditul energetic al clădirii și cum să beneficiem de granturi pentru îmbunătățirea energetică a blocurilor apare prima dată în Ecopresa.
21 mai 2024
12:50
Un grup de activiști protestează împotriva vânzării terenului de 5,2 hectare din centrul istoric al Chișinăului. Guvernul Republicii Moldova a reînceput procesul de negociere pentru vânzarea fostului Stadion Republican către Ambasada SUA, în timp ce activiștii solicită ca acesta să fie transformat într-un parc public. Pe terenul fostului Stadion Republican se va construi noul sediu al ambasadei […] Articolul Reprezentanți ai societății civile cer transformarea fostului Stadion Republican într-un parc apare prima dată în Ecopresa.
20 mai 2024
14:50
Râurile mici, lacurile și iazurile din Republica Moldova seacă în ultima perioadă într-un ritm nemaipomenit. Peisajul hidrografic al țării devine tot mai dramatic. Se întâmplă din cauza mai multor factori, inclusiv schimbărilor climatice, însă o bună parte din vină aparține chiar omului – lui îi revine funcția să planteze copaci pe maluri și să curețe […] Articolul Salvăm râurile… plantând copaci apare prima dată în Ecopresa.
17 mai 2024
14:40
Metalul uzat este deșeul cel mai bine colectat în Republica Moldova, pentru că este cel mai scump. Câștigă oamenii care se ocupă de adunarea fierului vechi și-l predau firmelor, câștigă și companiile specializate. Dar și în domeniul colectării metalelor există o „subterană” cu aspecte negative, potrivit economistului Veaceslav Ioniță. Companiile mici riscă să dea faliment, […] Articolul Piața fierului vechi din Republica Moldova: 150 mii tone de metal uzat rămân necolectate apare prima dată în Ecopresa.
13:30
„Impact Days 2024”, un summit consacrat economiei sociale și verzi, este organizat pentru al doilea an consecutiv la Chișinău, în zilele de 24 și 25 mai.   Antreprenori și antreprenoare, manageri de companii, investitori, filantropi, organizații de suport, startup-uri, oameni cu valori și viziuni de impact benefic din Republica Moldova și din străinătate sunt așteptați la […] Articolul „Impact Days 2024” caută afaceri și companii care schimbă lumea în bine apare prima dată în Ecopresa.
16 mai 2024
14:00
Tot mai mulți oameni sunt interesați de construcția caselor ecologice, din dorința să protejeze sănătatea familiei, să reducă din consumul de energie, dar și impactul de mediu. Ei optează pentru materiale naturale și soluții eficiente energetic.   Am discutat cu câțiva antreprenori care dezvoltă afaceri în acest domeniu. Andrei Putregai produce plăci termoizolante din stuf. […] Articolul Construcțiile ecologice – tot mai populare în Republica Moldova apare prima dată în Ecopresa.
12:40
Resturile alimentare ocupă cca 60% din coșurile noastre de gunoi și reprezintă o sursă de miros în casă. Mai mult, aruncate împreună cu alte deșeuri, le reduc șansele de reciclare, iar la groapa comună de gunoi, dăunează mediului înconjurător, cauzeză un miros insuportabil, produc metan și sporesc riscul de incendii. În ultima perioadă, tot mai […] Articolul Compostarea în condiții casnice. Scăpăm de mirosuri, fertilizăm solul și hrănim plantele apare prima dată în Ecopresa.
14 mai 2024
12:20
Ne place să fim în pas cu moda, dar aceasta se schimbă de la un sezon la altul. Tendința de a cumpăra tot mai des haine noi și de a purta o ținută o singură dată devine tot mai accentuată. Astfel, garderoba personală se umple cu haine pe care ajungem să nu le mai purtăm […] Articolul Shop-MESTO, magazinul care încurajează reutilizarea hainelor apare prima dată în Ecopresa.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.