Replica Media

Acum 10 minute
09:10
Meteorologii prognozează pentru duminică, 29 mai, vreme instabilă și ploi în zonele de Centru și Sud a țării. Vântul va sufla din Sud- Est. Temperaturile minime ale aerului noaptea se vor încadra între +10..+15ºC, iar cele maxime ziua – între +18..+23ºC.
Acum 24 ore
17:30
Ucraina a început să primească rachete antinavă Harpoon din Danemarca şi obuziere cu autopropulsie din Statele Unite, a indicat sâmbătă ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, transmite REUTERS, citează Agerpres.
16:40
Fostul președinte al Ucrainei și liderul „Solidarității Europene” Petro Poroșenko, încearcă pentru a doua oară în două zile să treacă granița de stat a Ucrainei cu Polonia, scrie UNIAN, care citează Ukrainska Pravda.
16:20
Primul Health Tech Forum din Republica Moldova va avea loc, la 15 iunie, unde colaboratorii din industria IT, medicină, sectorul privat, universitar și guvernamental vor discuta despre modalitățile de accelerare a procesului de digitalizare în vederea ameliorării și soluționării provocărilor stringente din sistem.
15:10
Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege prin care elimină limita de vârstă pentru încheierea primului contract de serviciu în Forțele Armate (AF) ale Federației Ruse pentru ruși și străini, scrie TASS cu referire la actul publicat pe portalul oficial de informații juridice.
14:50
Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a examinat astăzi, 28 mai, demersurile procurorilor anticorupţie în vederea arestării preventive a 22 de persoane, din cele 24, reținute în dosarul escrocheriei și spălării de bani, care a vizat fraude de proporții și tranzacții suspecte pe piața financiară.
14:00
Pentru cele 8 mandate de primar, candidează 30 de persoane. Dintre acestea, 23 sunt desemnate de formațiuni politice, iar alte 7 sunt candidați independenți, anunță Comisia Electorală Centrală (CEC).
13:10
Una dintre cele mai mari rețele de magazine a redus cu circa 30% prețul uleiului de floarea soarelui, urmare a deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de a introduce uleiurile dezodorizate în lista produselor social importante, prețul de comercializare a căror este reglementat, scrie Mold-street.
12:30
Președinții de Parlament din cele opt State Baltice și Nordice (NB8) vor efectua, la 31 mai, o vizită oficială comună în Republica Moldova.
12:00
Regiunea Herson ocupată de ruși a trecut la ora Moscovei, a declarat pentru RIA Novosti, Kirill Stremousov, așa-zisul adjunct al șefului al autointitulatei „administrații militaro-civile” a regiunii.
11:30
Fostul președinte și ex-liderul socialiștilor Igor Dodon a adus mai multe acuzații guvernării în prima sa declarație pentru presă după ce instanța de judecată a eliberat mandat de arest la domiciliu pe numele său. Printre acestea, în mai puțin de două minute, Dodon a făcut mai multe afirmații false și speculative, inoculând ideea că Republica Moldova este guvernată din exterior, a remarcat Stop Fals.
10:40
Președinta Maia Sandu a semnat un Decret privind numirea lui Sergiu Cotorobai în funcția de secretar general adjunct al Aparatului Președintelui Republicii Moldova.
10:10
Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că alegerile locale noi din 29 mai 2022 vor fi monitorizate de 59 de observatori naționali. Conform criteriului de gen, 38 observatori sunt femei, iar 21 sunt bărbați.
09:50
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) prognozează pentru astăzi, 28 mai, ploi de scurtă durată însoțite de descărcări electrice, izolat, averse puternice cu grindină pentru cea de-a doua parte a zilei. Vântul sudic va sufla slab la moderat în timpul descărcărilor electrice, cu intensificări de până la 15-20 m/s.
09:20
Ucraina se află în cea de-a 94 zi de rezistență în fața armatei ruse, după invazia Rusiei pe teritoriul său. Armata rusă luptă în continuare în Severodonețk, oraș în care fac mici progrese la periferie, iar Forțele Armate ale Ucrainei resping atacurile. Operațiunile rusești în jurul orașului Izium rămân blocate și forțele ruse nu-și pot crește ritmul avansării lor. Pierderile economice totale ale Ucrainei din cauza invaziei rusești se vor ridica la 600 de miliarde de dolari, au calculat experții de la Școala de Economie din Kiev (KSE). Pierderile directe din distrugerea clădirilor și a infrastructurii urbane sunt estimate la 105 miliarde de dolari, din care aproximativ 40 de miliarde de dolari sunt în fondul de locuințe. Companiile ucrainene au suferit pierderi economice de 11 miliarde de dolari. Negocierile dintre Rusia și Ucraina sunt și rămân în prezent înghețate, a declarat Kremlinul, acuzând Kievul că a făcut declarații „contradictorii” pe care Moscova nu le înțelege.
Ieri
21:40
Cea de-a doua tranșă a lotului de ajutor umanitar pentru Ucraina a fost transmis, astăzi, 27 mai, de Guvernul Republicii Moldova. Șapte camioane cu produse de primă necesitate, destinate cetățenilor ucraineni, au plecat din vama Criva – Mămăliga către Cernăuți.
20:40
Ucraina, preţurile la energie, politica europeană de apărare comună şi problemele create de războiul ruso-ucrainean pentru securitatea alimentară vor fi principalele teme ale summitului UE din 30-31 mai, a declarat vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care a îndemnat statele UE să ajute Kievul pentru a-şi acoperi necesarul de lichidităţi, relatează agenţia EFE și Agerpres.
20:00
Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media își exprimă îngrijorarea în legătură cu încercările Adunării Populare a Găgăuziei de a submina libertatea de exprimare a mass-mediei și solicită intervenția neîntârziată a oficiului teritorial al Cancelariei de Stat pentru anularea actului normativ emis în acest sens. Mai exact, proiectul emis de Adunarea Populară a unității teritoriale autonome Găgăuziavizează minoritățile sexuale.
19:30
Pe teritoriul Republicii Moldova continuă să se afle peste 83.800 refugiați din Ucraina, dintre care circa 44.500 sunt minori. Centrul Unic de Gestionare a Crizei a prezentat, astăzi, ultimele date privind situația refugiaților din țara vecină. În ultimele trei luni, 474.770 de persoane au intrat în țară, iar dintre acestea - 74.870 s-au întors în Ucraina.
19:10
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o discuție telefonică vineri, 27 mai, cu președinta Georgiei, Salome Zourabichvili. Dialogul s-a focusat pe riscurile de securitate pe care le comportă războiul purtat de Rusia în Ucraina, precum și pe eforturile umanitare făcute pentru a ajuta refugiații din statul vecin.
18:20
Ministerul Afacerilor Externe din România regretă decizia „nejustificată și nefundamentată, motivată pur politic”, a Consiliului Municipal Chișinău în ce privește interzicerea utilizării toponimicului „Chișinău” de către postul Radio Chișinău.
17:40
Agenția Servicii Publice informează cetățenii cu drept de vot, înregistrați la domiciliu/reședință temporară în localitățile respective că pot obține în mod gratuit, în ziua de 29 mai, când vor avea alegeri locale noi, fără o programare prealabilă, buletine de identitate provizorii la centrele multifuncționale ale instituției, amplasate în or. Orhei, Rezina, Soroca, Drochia, Strășeni, Fălești, Rîșcani, Căușeni și Hîncești.
17:10
Comisia Electorală Centrală, în cadrul ședinței de astăzi, 27 mai, a luat act de rapoartele privind finanțarea campaniei electorale a alegerilor locale noi din 29 mai 2022, pentru perioada 14-20 mai 2022, prezentate de concurenții electorali: Partidul Liberal, Partidul Democrat din Moldova, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Politic „Șor”, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” și Partidul politic Partidul Nostru.
16:30
Cei doi bănuiți de comiterea omorului din extravilanul raionului Sîngerei au fost plasați în arest preventiv pentru 20 de zile. Anunțul a fost făcut vineri, 27 mai, de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), la o zi după ce cei doi bărbați au fost arestați.
16:20
Federația Moldovenească de Fotbal a lansat astăzi noul echipament de joc al Echipei Țării. Acesta a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă, la care au participat vicepreședintele FMF, responsabil de selecționate, Dragoș Hîncu, antrenorul principal a echipei naționale, Serghei Cleșcenco și șeful direcției Promovarea Imaginii de Țară a Agenției de Investiții, Irina Tolstousov.
16:00
Procurorii anticorupție au contestat, vineri, 27 mai cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, încheierea Judecătoriei Ciocana prin care s-a dispus plasarea în arest la domiciliu, pe un termen de 30 zile, a ex-președintelui Republicii Moldova Igor Dodon, învinuit pe patru capete de acuzare - coruperea pasivă, organizarea, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic de către un grup criminal organizat, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.
15:50
Doi angajați ai postului vamal intern de control Gura Bîcului și doi polițiști care activau în zona de control sunt bănuiți în dosarul de corupție, în baza căruia astăzi ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins cu percheziții. Cei patru sunt bănuiți că ar fi primit regulat mită de la transportatori, pentru a le facilita regimul de trecere prin postul vamal în care activau.
15:10
Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova anunță că au fost depuse 46 de dosare în cadrul Concursului pentru finanțarea proiectelor cinematografice, sesiunea 2022.
15:10
Deputata partidului „Șor”, Marina Tauber, a fost astăzi la Procuratura Anticorupție, unde i s-a înaintat învinuirea referitor la capetele de acuzare pentru care i-a fost ridicată imunitatea ieri în Parlamentul Republicii Moldova. Parlamentara a fost anunțată că nu are voie să părăsească teritoriul Republicii Moldova timp de 60 de zile, a declarat pentru Replica Media procurora Mariana cherpec, responsabilă de relațiile cu mass-media din cadrul Procuraturii Generale.
14:40
Teatrul indepedent „Spălătorie” din Chişinău a obținut prestigiosul premiu „Tabori Preiss International 2022”, cel mai important concurs german independent de arte moderne. Distincția a fost oferită întregului colectiv al teatrului și a fost oferită în premieră în cadrul concursului.
14:40
A mai rămas puțin și vom putea celebra Vinul Moldovei asortat cu bucatele tradiționale șicultura specifică fiecărei regiuni cu Indicație Geografică Protejată (IGP) dințara noastră.Pe 29 mai, strada pietonală„Eugen Doga” din centrul capitalei, va găzdui Festivalul „DeVin&DeGust”.Evenimentul va pune accentpe vinurile produse în cele 3 regiuni IGP ale Moldovei: „Codru”(centru),„Ștefan Vodă” (sud-est) și „Valul lui Traian”(sud), pe consumul responsabil alvinului de calitate și combinarea acestuia cu gastronomia locală.
14:30
Un bărbat de 30 de ani din satul Piatra, raionul Orhei,a fost reținut astăzi de polițiști, fiind bănuit că și omorât în bătaie vecinul. Corpul neînsuflețit al victimei a fost găsit zăcând la pământ în mijlocul curții sale de către o femeie din sat, care imediat a apelat la 112 și a solicitat intervenția oamenilor legii.
14:10
Adunarea Mondială a Sănătății (AMS) a aprobat prin vot nominalizarea din partea Regiunii Europene a OMS a ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, în calitate de membru în Comitetul Executiv al OMS. Principalele funcții ale Comitetului constau în pregătirea agendei și rezoluțiilor AMS și în implementarea deciziilor și politicilor acesteia. Astfel, ministrul Sănătății va participa la cea de-a 151-a sesiune a Comitetului Executiv al OMS, care se va desfășura la 30 mai 2022, la Geneva, Elveția.
13:50
Președinta Maia Sandu a respins declarațiile predecesorului său Igor Dodon, după ce ultimul a acuzat-o că i-a comandat dosarul în care acum este anchetat pentru patru capete de acuzare, inclusiv îmbogățire ilicită și trădare de patrie. Totodată, șefa statului s-a arătat indignată de scurgerile de informații în presă din cadrul perchezițiilor de la domiciliului fostului lider al PSRM, cerând procurorilor să verifice modul în care s-au desfășurat măsurile de anchetă pe cazul dat.
13:50
Parlamentul urmează să constituie două comisii, una care să examineze procesul decizional privind controlul inflației și politica monetară, iar alta privind eficiența aplicării reglementărilor din sectorul combustibililor lichizi. Despre aceasta a anunțat șefa statului, Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.
13:40
Moscova „regretă profund” că Republica Moldova a devenit „încă o țară unde au loc atacuri asupra politicienilor care sunt susținători ai consolidării și dezvoltării relațiilor cu Rusia”, a declarat secretarul de presă al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov. În acest context, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a notat că speră ca în urmărirea penală a fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, să nu există subtext politice, transmite agenția de presă TASS.
13:20
Comisia Electorală Centrală atenționează că astăzi, 27 mai 2022, este ultima zi în care sunt admise acțiuni de agitație electorală pentru alegerile locale noi, care vor avea loc în această duminică, 29 mai.
13:20
Vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian, participă la Sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a NATO. Evenimentul are loc în perioada 27 – 30 mai, la Vilnius, Republica Lituania.
13:00
Aproape 70 de cadavre au fost găsite sub dărâmăturile unei foste uzine din Mariupol, a anunțat vineri consilierul primarului din orașul ocupat de ruși, Petro Andriușcenko, pe canalul său de Telegram. Oficialul a publicat și imagini video de la fața locului, în care se vede cum pompierii transportă saci de plastic cu cadavre si le încarcă în mașini, pentru a le transporta mai apoi la o groapă comună.
12:40
Benzina și motorina se scumpesc și mâine. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit un tarif cu 20 bani mai mare la benzină și cu 15 bani mai mult la motorină.
12:30
Partidul Socialiștilor (PSRM) anunță că inițiază organizarea unui miting pentru ziua de duminică, 29 mai, în fața Parlamentului. Într-un comunicat de presă, PSRM informează că acțiunea se va desfășura fără drapele de partid și că sunt așteptați toți cei care vor să-și expună nemulțumirile.
12:10
Declarațiile președintei Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate.
12:10
Magistratul Valentin Lastavețchi de la Judecătoria Chișinău a încetat din viață vineri, 27 mai. Acesta a venit în organele magistraturii în luna martie 2017, anterior fiind ajutor interimar al procurorului la Procuratura Ecologică și șef al Secretariatului din cadrul Curții Supreme de Justiție.
11:50
Un volum record de ţiţei rusesc urmează să fie livrat în petrolierele din India şi China, reprezentând cantităţi fără precedent trimise către aceste ţări. Totul vine în condiţiile în care alte state au restricţionat importurile, din cauza războiului din Ucraina, transmite Bloomberg.
11:30
Mai mulți deputați ai fracțiunilor „Șor” și Partidul Comuniștilor (PCRM), au organizat o acțiune de protest în fața Guvernului. Împreună cu mai mulți susținători, aceștia dau vina pe conducerea țării pentru criza economică și socială și cer demisia Guvernului. Mulți dintre protestatari au adus pancarte pe care scrie „PAS, ajunge să ne mai duci de nas”, „PAS cu pas ne sărăcește țara”, „Vremuri bune, prețurile au luat-o razna”,
11:10
Preţurile petrolului au crescut joi cu aproximativ 3%, până la maximele ultimelor două luni, din cauza semnelor de ofertă limitată înainte de sezonul de vară din SUA, în timp ce Uniunea Europeană (UE) este în conflict cu Ungaria din cauza planurilor de a interzice importurile de ţiţei din Rusia, din cauza invadării Ucrainei, transmite News.ro, care citează Reuters.
11:00
Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și angajații Direcției Integritate și Supraveghere din cadrul Serviciului Vamal au descins în această dimineață la postul vamal intern Gura Bîcului. Informația a fost confirmată de purtătoarea de cuvânt a Serviciului Vamal, Tatiana Șompol.
11:00
După ceva mai mult de 10 ani de activitate, Radio Chișinău care este fondat de Radio România, trebuie să-și schimbe denumirea. Asta deoarece Consiliul Municipal al capitalei a respins solicitarea companiei Pajura Albă, deținătorul licenței de emisiei, care a cerut prelungirea cu 10 ani a dreptului de folosire a denumirii Chișinău.Compania regretă această decizie, spune că nu a primit deocamdată un act oficial de la Primărie și speră că municipalitatea va reveni la decizie și o va schimba.
10:50
FC Zimbru a câștigat barajul pentru menținere/promovare în Super Ligă, cu Spartanii Selemet, scor 1-0. Olavio Fernandes De Pihno Gomes, un jucător din Guineea-Bissau, a marcat unicul gol al partidei în minutul 17, după ce a driblat un adversar și a înscris din apropiere, cu un șut plasat.
10:50
Procuratura Anticorupție este îngrijorată de faptul că, în urma aplicării arestului la domiciliu a fostului președinte Igor Dodon, ar putea fi distruse probe pe dosar în contextul în care dânsul va avea căi de comunicații cu alte persoane, precizează șefa interimară a PA Elena Cazacov. Tot ea a menționat că nu se știe cu siguranță, dacă îi va fi aplicată brățara de monitorizare sau dacă socialistul va fi păzit la domiciliu de oamenii legii.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.