Politics

Acum 12 ore
18:00
„Conform informațiilor ministrului de interne, până în prezent, au fost întocmite 1040 de procese verbale contravenționale în privința persoanelor fizice, agenților economici și companiilor de transport. De regulă, este vorba despre persoane care au încălcat regimul de carantină, localurile de alimentație publică care își continuă activitatea în pofida interdicției stricte, transportul de pasageri în care numărul de persoane în interiorul unității este mai mare decât cel admis”, a scris preşedintele Igor Dodon, într-o postare pe Facebook.Igor Dodon şi Pavel Voicu au abordat şi problema privind controlul cetățenilor care continuă să revină în Republica Moldova din străinătate. „În special, a fost remarcat faptul că acești oameni își asumă angajamentul de a completa fișa epidemiologică în care sunt înregistrate datele personale, inclusiv adresa de domiciliu.
Acum 24 ore
16:00
„Ministrul Ion Perju m-a informat despre faptul că rezervele de grîu în țară constituie 200 mii de tone, suficiente pentru cel puțin 200 de zile. Spre acea perioadă, va fi deja recoltată roada nouă de culturi de toamnă, care vor fi semănate pe o suprafață de 316 mii de hectare, o jumătate dintre terenuri fiind în stare bună, iar cealaltă jumătate – în stare satisfăcătoare”, a scris Igor Dodon, într-o postare pe Facebook.Preşedintele a mai scris că Moldova nu va duce lipsă nici de alte produse alimentare de primă necesitate.„Rezervele de ulei de floarea-soarelui sunt suficiente pentru o perioadă de patru luni, iar de zahăr și porumb – pentru mai mult de un an. Țara este asigurată cu produse lactate, carne și cu ouă de găină, întreprinderile din industria alimentară funcționează în regim obișnuit, cu respectarea strictă a regulilor sanitare și de carantină”, a mai declarat şeful statului.
12:50
 „Înțeleg că este ușor să împărtășiți opinii și recomandări de la distanță. Cu tot respectul însă, Dumneavoastră nefiind specialist în domeniul epidemiologic, pneumologie sau terapie intensiva, și neavând posibilitatea de a intra în esența celor întâmplate (din motive absolut obiective), o să vă rog frumos, să vă abțineți".Totodată, fostul șef de la SCR o acuză pe Nemerenco de lipsa reformelor în domeniu, când aceasta de afla la cârma Ministerului. "Fiind specialist în sănătate publica și ocupând fotoliul de ministru al sănătății, ați avut șansa să implementați reforme în domeniul protecției sociale a lucrătorilor medicali, iar astăzi aceste reforme ar fi fost un factor motivant pentru medicii aflați în prima linie, care zilnic se expun riscului, având acasă familii, copii și părinți în vârstă la care nu știu niciodată dacă se pot întoarce în siguranță”, a scris pe Ciubotaru.
11:40
De asemenea, ministrul a chemat oamenii să respecte regimul de carantină, în săptămâna liberă declarată de Guvern.„Urmează mai multe zile de odihnă, este greu să stai acasă, dar chem cetăţenii să respecte un regim sănătos în casă, sa acorde timp copiilor. Ca să avem duble beneficii -  stăm acasă şi ne protejăm şi consolidăm relaţiile în familie”, a declarat Viorica Dumbrăveanu. La acelaşi breafing, oficialul a asigurat că toţi oamenii vor beneficia de asistenţă medicală şi că aceasta va fi consolidată, dacă vor mai fi cazuri de infectare în rândul medicilor.
11:10
În cadrul aceluiaşi brefing, Dumbrăveanu a mai spus că tratamentul bolnavilor din raioane se va efectua în spitalele regionale din Bălţi, Comrat şi Cahul, iar cei cu complicaţii deosebit de grave vor fi trimişi la Chişinău.De asemenea, Viorica Dumbrăveanu a ţinut să mulţumească agenţilor economici care donează bani sistemului de sănătate, dar şi studenţilor de la UTM, care confecţionează echipament pentru medicii aflaţi în prima linie a războiului cu COVID-19.„Mulţumesc agenţilor economici care se implică, dar şi voluntarilor de la UTM, care confecţionează ecrane şi haine de protecţie pentru medici”, a precizat Viorica Dumbrăveanu.
Ieri
21:20
Totodată, cu aceeași cursă au fost aduse în țara noastră 10 mii de teste pentru diagnosticarea de laborator a noului tip de coronavirus. Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon pe Facebook." Aceste teste ne permit să obținem rezultatul în decurs de două-patru ore și deja sunt apreciate în Rusia și în alte țări. Vreau să menționez faptul că aceasta este prima tranșă a ajutorului medical oferit Republicii Moldova de către Rusia. Exprim recunoștință conducerii Federației Ruse pentru ajutorul oferit, precum și pentru decizia de a acorda Moldovei un credit în valoare de 200 de milioane de euro pentru reabilitarea drumurilor.", a menționat Președintele.
19:50
Astfel, în zilele de weekend autobuzele și troleibuzele vor circula în intervalul: 06:00 – 10:00 și 16:00 – 19:30.Iar începând cu ziua de luni și toată săptămâna, transportul public va circula astfel: 05:30 – 10:00 și 16:00 – 20:00.În restul orelor, transportul public va fi sistat. Transportul la fel, va circula la capacitate maximă. Precizăm că măsurile sunt luate pentru a evita încărcăturile și aglomerațiile.
19:20
Cu ajutorul acestuia, utilizatorii vor putea să transmită pachete cu produse alimentare, medicamente sau produse de igienă, documente sau îmbrăcăminte celor dragi, iar șoferii experimentați și instruiți special pentru acest tip de serviciu de la Yandex.Taxi vor primi, astfel, comenzi suplimentare.Serviciul „Livrare” poate fi găsit în meniul cu tarife din aplicația Yandex.Taxi. Pentru a utiliza această opțiune, solicitantul trebuie să specifice numărul de telefon al destinatarului. Între timp, acesta va primi un SMS cu un link către un site prin intermediul căruia va putea monitoriza mișcarea mașinii de-a lungul traseului. Pentru a transmite un colet, este necesar ca expeditorul să îl ducă până la mașină și să-l dea în primire șoferului, iar destinatarul va trebui să-l ridice la sosirea mașinii. Dar aceasta nu este singura opțiune pe care solicitanții pot miza.
19:00
 Prin derogare de la prevederile art. 28 alin. (1) din Legea nr. 294/2007 privind partidele politice, pe durata stării de urgență, se permite partidelor politice utilizarea alocațiilor de la bugetul de stat în scopul donării acestora pentru reducerea răspândirii infecției COVID -19, cu transferarea în contul bancar deschis de Ministerul Finanțelor în acest sens.Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței de ieri a Comisiei pentru Situații Excepționale (vezi Dispoziția nr. 6 din 26.03.2020).PSRM – primul partid care a anunțat că donează subvențiile de la statPreședintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi, a declarat în cadrul briefingului de miercuri că Partidul Socialiștilor propune ca alocațiile de la bugetul de stat destinate partidelor politice să fie transferate în Fondul combaterii răspândirii epidemiei virusului COVID-19, deschis de Ministerul Finanțelor.
18:40
"Mai avem confirmate încă patru persoane de la SCR, care sunt confirmați pozitiv cu COVID-19. De menționat că la Spitalul “Toma Ciorbă” și cel de boli infecțioase pentru copii, dar și la clinica nr. 2 nu este nici un caz printre angajați", a spus Dumbrăveanu.Aceasta se întâmplă, deși la Spitalul Republican, o instituție medicală strategică, sunt cei mai puțini pacienți cu COVID-19. Primul caz de contaminare a unui medic al SCR a avut loc acum o săptămână. La începutul săptămânii curente, directorul Spitalului Republican, Anatol Ciubotaru, a fost schimbat din funcție.
18:10
„Ne îngrijorează mult acest lucru. Fac îndemn la cetățeni, credincioși, să se abțină de a vizita bisericile, or angajații MAI au dispoziția clară să nu permită desfășurarea serviciilor divine cu participarea credincioșilor. Dacă se vor petrece, statul va aplica sancțiuni prevăzute de lege. Din păcate virusul a pătruns în interiorul bisericii, riscul pentru oameni este eminent”, a spus Ion Chicu.Precizăm că un preot din Capitală a fost amendat cu până la 25 mii lei pentru că a desfășurat liturghii cu încălcarea măsurilor de protecție.
17:40
“18 persoane am făcut testul repetat și este negativ, dar săptămâna viitoare vom face repetat, si dacă se confirmă negativ, vor fi externați. Asta înseamnă că există rezultat pozitiv și pe această cale le mulțumesc repetat medicilor noștri”, a declarat Viorica Dumbrăveanu. Potrivit datelor, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 22 de cazuri noi de COVID-19, printre care patru angajați ai Spitalului Republican. Astfel, în Republica Moldova au fost înregistrate până acum 199 de cazuri, dintre care 11 pacienți au fost tratați, două persoane au decedat, iar în spital rămân 186 de pacienți.
17:30
Dodon a amintit și despre decizia Guvernului de a dubla salariile pentru personalul medical care se află în prima linie de acordare a asistenței necesare pentru bolnavii de coronavirus.Comisia pentru Situații Excepționale a dispus achitarea integrală a salariului pentru toți angajații din sectorul bugetar.
17:20
„Avem contracte cu furnizorii de făină vom fi asigurați pe deplin pentru a avea cu ce munci. Stocurile sunt disponibile, conform contractelor prețul pentru făină nu va fi majorat respectiv nici la pâine și produsele din panificație nu vor fi modificate prețurile”, a explicat Andros. Totodată, managerul fabricii de panificație a dat asigurări că în stocuri este suficientă făină, iar fabrica lucrează 24 de ore pentru a asigura populația cu cantitatea necesară de pâine.
16:50
,,Acest șantier este abandonat de mai mulți ani, iar cetățenii ne-au sesizat de mai multe ori     despre pericolul pe care-l reprezintă  groapa de fundație, pentru securitatea oamenilor”, a menționat primarul general, Ion Ceban. Potrivit edilului capitalei, în anul 2015, primăria Chișinău a emis acte permisive cu încălcarea tuturor normelor legale. Pe acel teren, care este proprietate municipală urma să fie ridicat un bloc cu 10 nivele. Între timp, agentul economic a început lucrările, fiind edificată placa de fundație și amenajat cofrajul pentru construcția etajului I. Certificatul de Urbanism, autorizația de construire, dar și legalitatea atribuirii terenului au fost contestate în instanțele de judecată, iar recent Curtea Supremă de Justiție a anulat în totalitate actele permisive. La 20.03.2020 a fost emisă dispoziția de astupare a gropii de fundație din str. Nicolae Costin, 44/1 și readucerea terenului municipal la starea inițială.
16:30
Modificarea termenelor menționate nu va avea ca efect clasificarea în mod automat a creditelor respective într-o categorie mai dură decât cea existentă la data adoptării prezentei hotărâri. Decizia se referă la persoanele juridice cărora le-a fost afectată temporar situația financiară urmare stării de urgență și consecințelor economice generate de COVID-19. Măsurile vor putea fi aplicate în mod individual de fiecare bancă, conform reglementărilor sale interne și a prevederilor contractuale cu debitorii respectivi, inclusiv capacitatea de plată a acestora. Astfel, agenții economici vor trebui să notifice argumentat banca la care se deservesc despre dificultatea temporară de plată în legătură cu situația respectivă. În context, băncile în continuare vor fi obligate să evalueze în mod prudent calitatea creditelor și să identifice orice situație de improbabilitate de plată a debitorilor.
15:10
Într-o postare pe Facebook, Nemerenco îndeamnă cetățenii să analizeze o informație cu privire la situația de la Spitalul Republican, când instituția era condusă de Anatol Ciubotaru.„Având în secție doar câțiva bolnavi cu COVID au ajuns infectați 2 medici, 7 asistente medicale și 3 infirmiere? Un medic e pe pat de reanimare. V-ați pus măcar unul întrebarea - DE CE?”, se întreabă Ala Nemerenco.Amintim că anterior, Nemerenco l-a criticat pe fostul director de la Spitalul Republican, Anatol Ciubotaru. În cadrul unei emisiuni la TV8, aceasta a declarat că el și-a pus cumnatul în funcția de vicedirector „pentru securitatea obiectului”. Fosta ministră a Sănătății ar fi avut discuții cu Ciubotaru și i-a propus să-l demită pe acesta.
14:00
Over the last 24 hours I have developed mild symptoms and tested positive for coronavirus.I am now self-isolating, but I will continue to lead the government’s response via video-conference as we fight this virus.Together we will beat this. #StayHomeSaveLives pic.twitter.
13:30
O Europă amorezată de principii și valori vs tentația autoritarismului Această interpretare a stării de urgență drept dictatură este profund ostilă culturii europene liberale care crede că și în situații excepționale acțiunile autorităților trebuie să fie îndiguite de niște legi de bază precum Convenția Europeană pentru Drepturile Omului. Chiar și în situații critice, acțiunile guvernării utmează să fie explicate meticulos societății, bine argumentate și riguros definite. Referindu-se la coronavirus și stările de urgență instituite în unele țări UE (pentru moment sînt 15), un comentator european spunea: ” Antidotul acestui virus nu poate fi niciodată să ne omorâm sufletul nostru european: respectul pentru democrație, statul de drept și drepturile fundamentale”. Totuși, această grijă sacrosanctă pentru drepturile omului nu anulează posibilitatea restricționării lor.
13:20
Cu ajutorul acestuia, utilizatorii vor putea să transmită pachete cu produse alimentare, medicamente sau produse de igienă, documente sau îmbrăcăminte celor dragi, iar șoferii experimentați și instruiți special pentru acest tip de serviciu de la Yandex.Taxi vor primi, astfel, comenzi suplimentare.Serviciul „Livrare” poate fi găsit în meniul cu tarife din aplicația Yandex.Taxi. Pentru a utiliza această opțiune, solicitantul trebuie să specifice numărul de telefon al destinatarului. Între timp, acesta va primi un SMS cu un link către un site prin intermediul căruia va putea monitoriza mișcarea mașinii de-a lungul traseului. Pentru a transmite un colet, este necesar ca expeditorul să îl ducă până la mașină și să-l dea în primire șoferului, iar destinatarul va trebui să-l ridice la sosirea mașinii. Dar aceasta nu este singura opțiune pe care solicitanții pot miza.
12:50
 Prin derogare de la prevederile art. 28 alin. (1) din Legea nr. 294/2007 privind partidele politice, pe durata stării de urgență, se permite partidelor politice utilizarea alocațiilor de la bugetul de stat în scopul donării acestora pentru reducerea răspândirii infecției COVID -19, cu transferarea în contul bancar deschis de Ministerul Finanțelor în acest sens.Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței de ieri a Comisiei pentru Situații Excepționale (vezi Dispoziția nr. 6 din 26.03.2020). PSRM – primul partid care a anunțat că donează subvențiile de la stat Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi, a declarat în cadrul briefingului de miercuri că Partidul Socialiștilor propune ca alocațiile de la bugetul de stat destinate partidelor politice să fie transferate în Fondul combaterii răspândirii epidemiei virusului COVID-19, deschis de Ministerul Finanțelor.
12:40
”Sunt foarte mulți șarlatani acum care fac business și bani pe nevoile oamenilor. Biletul la cursele charter este de 200 de euro, dar ei vi-l vând cu 270 de euro. Nu-i credeți pe tot felul de demagogi și balaboli, care acum încearcă să profite politic de nevoile oamenilor”, a declarat Dodon în cadrul emisiunii de vineri ”Președintele răspunde”.Potrivit șefului statului, singura autoritate care autorizează și organizează cursele charter este Comisia pentru Situații Excepționale.  Comisia a împuternicit Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene să coordoneze evacuarea cetățenilor Republicii Moldova cu curse aeriene charter.
12:40
Potrivit lui Ceban, acum toate eforturile municipalității sunt redirecționate pentru stoparea răspândirii locale a virusului. Primăria examinează și posibilitatea de a le oferi medicilor spații de cazare în instituțiile hoteliere de care dispune municipalitatea, dar și în căminele unor instituții de învățământ.Președintele Igor Dodon a propus către Comisia pentru Situații Excepționale ca toți medicii care lucrează nemijlocit cu bolnavii de coronavirus să fie testați, la fel ca și polițiștii, inclusiv cei de la frontieră.
12:10
 Igor Dodon a declarat, în cadrul emisiunii de vineri ”Președintele răspunde”, că devalorizarea ușoară a leului moldovenesc față de dolarul american este un semnal bun pentru exportatorii moldoveni, în special pentru cei care exportă pe piața din Federația Rusă.”Pentru ca să fim competitivi pe această piață, noi de asemenea am fost nevoiți să coborâm puțin valoarea leului în fața dolarului, dar nu catastrofal. Vă dau asigurări că rata de schimb valutar va fi menținută”, a declarat președintele.
12:00
“Ieri au ieșit din țară 785 de autocamioane, comparativ, de exemplu, la 1 martie au ieșit 995, aici nu avem scădere. Deci la exporturi nu avem o dinamică rea”, a precizat Igor Dodon. Președintele a mai spus că la capitolul importuri, doar ieri în Republica Moldova au intrat 624 de autocamioane cu marfă, în comparație cu începutul lunii martie, când într-o zi erau 653 de autocamioane cu produse.  “Ceea ce ține de exporturi și importuri, nici un fel de restricție din partea autorităților Republicii Moldova nu sunt. Am discutat și cu ministrul Agriculturii, care  mi-a confirmat că nu sunt restricții la exporturi”, a mai spus Igor Dodon.
11:40
   „La 1 aprilie se încheie contractul de procurare a energiei electrice, care a fost semnat anul trecut. Vă amintesc că noi procurăm 85% de la Cuciurgan la un preț de 52 dolari pentru un MWH, și 15% din Ucraina, la un preț de 64 dolari pentru un MWH. În urma unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale, Energocom, care este întreprindere de stat, pentru ca nimeni să nu poată specula, va cumpăra din 1 aprilie la direct, 100% din energie de la Cuciurgan la preț de 49,5 dolari, adică prețul va fi cu 9% mai mic, dar dacă vom compara cu prețul de la ucraineni, este o ieftinire cu 15-20%. Eu sper că vom putea revedea prețurile, pentru a le micșora”, a spus președintele.Totodată, șeful statului a anunțat că MolodvaGaz discută cu Gazprom pentru a obține un preț mai mic la gaz.
11:30
Dodon a amintit și despre decizia Guvernului de a dubla salariile pentru personalul medical care se află în prima linie de acordare a asistenței necesare pentru bolnavii de coronavirus. Comisia pentru Situații Excepționale a dispus achitarea integrală a salariului pentru toți angajații din sectorul bugetar.
10:10
Izolată la doiciliu, fizic dar și politic, din cauza COVID19, aceasta trimite scrisori jurnaliștilor din Germania prin care îi roagă să se implice în aducerea moldovenilor acasă.În situația în care sistemul medical din Moldova poate ajunge la limită și la colaps din cauza numărului mare de persoane bolnave de Covid aceasta a decis că e important ca exact acum să încurajeze într-un fel sau altul aducerea în țară a moldovenilor dintr-un stat care în prezent se află pe loculu 5 în lume după numărul de persoane detectate pozitiv.Dacă totuși Maia Sandu vrea binele moldovenilor, interesantă este logica după care se conduce liderul PAS. Aceasta, din câte se pare, consideră că în Moldova ei vor fi tratați mai bine decât în Germania, țară care la etapa actuală este în stare să acorde ajutor Franței și Italiei, preluîndu-le bolnavii pentru tratament.
10:10
Finanțarea prin intermediul RCF/RFI trebuie să fie aprobată de Consiliul de Durectori Executivi al FMI și nu presupune careva condiții prealabile sau misiuni de evaluare. În cazul Republicii Moldova, vorbim de un volum de finanțare RCF și RFI în total de până la 86,25 milioane DST (echivalentul a circa 117 milioane de dolari SUA sau 50 la sută din cota Republicii Moldova la FMI), debursați integral și cât mai curând posibil.
10:00
Declarația a fost făcuta de către Anatol Ciubotaru, directorul destituit al SCR.Medicul dă asigurări că angajații spitalului sunt dotați cu mănuși și măști, dar nu vor să le poarte.„Mănuși avem, vreo 200 de mii de perechi, dar refuză să le îmbrace. Avem peste 1000 de măști”, a spus Ciubotaru în cadrul unei emisiuni, transmite telegraph.md. Amintim că stocul de mănuși pentru anul 2020 a fost suplinit prin contractele semnate de către reprezentanții guvernării Maia Sandu, în septembrie 2019.Potrivit documentelor oficiale, în septembrie anul trecut, au fost procurate cel puțin 4 milioane de mănuși medicinale pentru examinare, acestea fiind de fabricație chineză, din vinil.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.