Politics

Acum 30 minute
14:00
Gajiu a cerut surselor media menționate să dezmintă falsul.”Consider că nu este onestă publicarea unor discursuri din numele unei persoane, spuse anterior, și care în prezent și-au pierdut actualitatea – în sensul formării unei știri noi, la zi, sub un context nou și cu tentă politică fără solicitarea părerii persoanei, al cărei nume este utilizat în articol”, scrie Gajiu într-o pretenție trimisă portalului Unimedia.Acesta regretă că jurnaliștii nu au indicat anul în care a fost făcută declarația, întrebarea și contextul. Omul de afaceri a cerut dezmințirea falsurilor în termen de o săptămână și a atenționat că va merge să ceară dreptate în judecată, dacă va fi ignorat de jurnaliști.
Acum o oră
13:30
Asta după ce, potrivit raportului Comisiei de anchetă „PAS, PPDA și liderii acestora au beneficiat de finanțări ilegale din partea FOD și nici nu au declarat în modul corespunzător aceste finanțări”. În speță, este vorba de organizarea la 4 mai 2017 a unei conferințe „Moldova la intersecție de drumuri” cu participarea Maiei Sandu, Andrei Năstase, Ana Ursachi (avocată lui Veaceslav Platon), jurnalistei Natalia Morari și a directorului companiei „Starnet”, Alexandru Machedon. Totodată, conform raportului „Open Dialog” continuă „lobbarea suspendării de către UE a asistenței macrofinanciare a Moldovei”, și „influențarea negativă a unor eurodeputați în privința Republicii Moldova”, fapt ce a dus implicit la „aprobarea unei rezoluții de către Parlamentul European a unei rezoluții la 14 noiembrie 2018 de luare a unei poziții și mai dure la adresa Republicii Moldova și a instituțiilor acesteia”.
13:30
Doar în perioada 2010 - 2014, prin Moldinconbank, controlată atunci de raiderul numărul unu din CSI, Veaceslav Platon, au fost spălate peste 20 de miliarde dolari. Portalul deschide.md a publicat o schemă din raportul secret al comisiei care confirmă acest lucru. Fundația “Open Dialog” aduna bani din operatiuni ilicite si numele acesteia figureaza in schema de spalare a banilor "Laundromatul", iar interesul institutiei fata de Republica Moldova a aparut in anul 2016, imediat dupa arestarea si extradarea din Ucraina in Moldova, a omului de afaceri Veaceslav Platon. Acestea sunt cateva dintre concluziile raportului efectuat de comisia de ancheta a Parlamentului. Comisia a fost creata la inceputul lunii octombrie, dupa ce deputatii PD au cerut investigarea legaturilor dintre sefa fundatiei "Open Dialog" din Polonia, cu PAS si Platforma DA.
Acum 2 ore
12:30
Prezentă la evenimentul de înmânare a diplomelor de absolvire a cursului, secretarul de stat Viorica Dumbrăveanu i-a felicitat pentru curajul și dorința de a îmbrățișa cea mai nobilă profesie, cea de a fi mamă pentru copiii în situații de risc sau care au rămas fără grijă părintească. „Serviciul de Asistență Parentală Profesionistă nu este o muncă ușoară, dar este o muncă pe care cu toții trebuie s-o respectăm, deoarece voi sunteți oamenii care vă dăruiți cu tot sufletul creșterii unui copil”, a subliniat Viorica Dumbrăveanu.Pentru copii în situație de risc sau rămași fără îngrijire părintească, serviciul de asistență parentală profesionistă este o salvare de a crește într-un mediu prietenos.În primele luni de plasament în mediu familial, copii se recuperează aproape complet în toate aspectele de dezvoltare afectate de sistemul rezidențial.
Acum 4 ore
12:10
Întâlnirea a avut loc cu ocazia vizitei de lucru întreprinse în Finlanda, în perioada 14-15 noiembrie, de către delegația Serviciului Vamal, din care mai fac parte Înaltul Consilier UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio și Vadim Muntean, director adjunct al Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe.În cadrul discuțiilor, Vitalie Vrabie a menționat importanța accelerării  semnării Acordului respectiv, în condițiile în care, tendința de creștere continuă a schimburilor comerciale implică, în egală măsură, și mai multe riscuri de fraudare. În acest context, Vitalie Vrabie a subliniat că, acestea pot fi prevenite doar printr-un schimb operativ de informații între autoritățile abilitate.În replică, Antti Hartikainen a declarat că instituția pe care o reprezintă este la fel de interesată de încheierea respectivului Acord, motiv pentru care, acordă o atenție sporită acestui subiect.
12:00
Vom aminti că Comisia parlamentară a fost creată la solicitatea deputaţilor democraţi. Şefa ONG-ului, Ludmila Kozlovska, a fost expulzată în această vară din UE pentru legături cu serviciile speciale ruseşti. Recent, la Varşovia, delegați din mai multe țări OSCE au acuzat fundația că face lobby pentru infractori periculoși, beneficiază de finanțări dubioase și livrează echipament militar în Donbass.Jurnaliştii de investigație au scris anterior că Fundația „Open Dialog" - finanțată de controversatul oligarh Muhtar Abliazov - a făcut lobby în Europa și pentru partidele conduse de Maia Sandu şi Andrei Năstase. În această listă figurează și "raiderul nr. 1 în CSI", Veaceslav Platon.
11:30
Spirite încinse în interiorul Partidului Liberal Democrat din Moldova. În presă au apărut mai multe informații despre eventuala demisie din funcție a liderului formațiunii, Tudor Deliu, însă declarațiile publice ale sale, dar și ale colegilor săi sunt nebuloase.Astfel, deputatul liberal-democrat Iurie Țap admite că există intenția lui Tudor Deliu de a demisiona din funcție, însă decizia nu a fost luată public.La rândul său, Tudor Deliu a declarat presei că decizia privind demisia sau rămânerea în funcție va fi anunțată ”după parcurgerea tuturor procedurilor statutare”.Potrivit unor surse, Tudor Deliu este nemulțumit de rolul marginal pe care PLDM îl are în cadrul discuțiilor cu PAS și PPDA privind crearea unui bloc electoral comun. Formațiunile Maiei Sandu și Andrei Năstase nu doresc includerea PLDM într-o formulă electorală comună, ci doar acceptarea doar a unor membri ai formațiunii.
11:20
Socialiștii și formațiunea Maiei Sandu pierd constant din preferințele alegătorilor, iar PDM este în continuă creștere.În urma sondajului au fost deduse următoarele date: PSRM ar acumula 32% cu 4 puncte procentuale mai puțin față de rezultatele din iulie. PDM a crescut cu 3 puncte procentuale și este creditat acum cu încrederea a 12 la sută dintre alegători. PAS a scăzut cu 4 puncte procentuale și se bucură acum de încrederea a 12 la sută dintre alegători. Același procent l-a înregistrat și PPDA, care a crescut de la 9%, în iulie. Sub pragul electoral de 6 la sută rămân PCRM și Partidul Șor - câte 4 la sută.Sondajul IRI a fost realizat în perioada 11 septembrie – 16 octombrie, pe un eșantion de 1503 persoane și are o marjă de eroare de 2,5%.
Acum 6 ore
09:20
Publicarea acestui fake news este stranie, ținând cont de faptul că Parlamentul Republicii Moldova a dezmințit deja informația respectivă, distribuită către abonați de agențiile ruse TASS și RIA Novosti. Serviciul de presă al Legislativului a precizat că există un proiect de lege legat de pensionarii de peste hotare, dar care prevede facilități suplimentare pentru ei.”Regretăm distribuirea fake news și atenționăm că un proiect de lege legat de pensionarii care locuiesc în afara țării este înregistrat în parlament și stipulează facilități suplimentare pentru această categorie de persoane.
Acum 24 ore
17:30
Politics.md informează că, începând cu 1 ianuarie 2020, dreptul la indemnizația lunară pentru creșterea copilului va fi realizat opțional, și anume: - de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și pînă la data împlinirii vîrstei de 3 ani a acestuia, cu menținerea schemei actuale de acordare și plată a indemnizației de creștere a copilului - în cuantum de 30 % din baza de calcul stabilită pentru fiecare an; - de la data acordării concediului pentru îngrijirea copilului și pînă la data împlinirii vîrstei de 2 ani a acestuia, în cuantum de 60% - pentru primul an și în cuantum de de 30 % - pentru anul al doilea, din baza de calcul stabilită pentru fiecare an. La alegerea acestei opțiuni, pentru perioada după împlinirea vîrstei de 2 ani - pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani, indemnizația lunară pentru creșterea copilului nu se acordă.
17:20
Politics.md informează că, pe agenda evenimentului, care reuneşte miniştri ai Apărării şi factori de decizie din peste 70 de ţări democratice, se regăsesc subiecte privind problemele actuale de securitate, precum şi contribuţia statelor participante, inclusiv a Republicii Moldova, la eforturile internaţionale de consolidare a securităţii, păcii şi stabilităţii mondiale. În Halifax, Eugen Sturza are planificate o serie de întrevederi bilaterale cu mai mulţi oficiali, printre care Ministrul Apărării Naţionale al Canadei, Harjit Sajjan, şi Vicepreşedintele Comisiei pentru Apărare Naţională a Parlamentului Federal al Canadei, James Bezan. Forumul internaţional de securitate Halifax a fost organizat pentru prima dată în 2009 şi este unul din cele mai remarcabile evenimente în domeniul securităţii.
17:00
În urma implementării reformei, nimeni din angajații din sectorul bugetar nu va mai avea un salariu mai mic de minimul de existență de 2000 de lei, iar diferența dintre prima scară de salarizare și ultima va fi de 15 trepte și nu 33 cum este în prezent.Salariile vor fi majorate pentru bugetarii din toate domeniile, inclusiv educaţie, sănătate și asistenţa socială. Costul implementării proiectului pentru anii 2019-2021 este de 3,9 miliarde de lei. Către anul 2021 se preconizează o creștere de circa 30% a salariului mediu lunar pentru angajații instituțiilor finanțate din bugetul de stat și de peste 55% - pentru cele finanțate din bugetele locale.Anunţul despre noul sistem de salarizare a fost făcut recent de către liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotnuc, în cadrul unui briefing de presă.
17:00
Fiind întrebați ce drumuri trebuie să fie reparate mai întâi, fiecare al doilea moldovean a optat pentru străzile din localități. 27 la sută vor să fie reabilitate drumurile care fac legătura satelor și orașelor cu traseele naționale, iar 21% - drumurile naționale. Sondajul a fost realizat de în perioada 20 octombrie – 9 noiembrie pe un eșantion de 1475 de persoane din 114 localități, cu marja de eroare de +/- 2,5%. Între timp, ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburtici, a anunţat că programul național „Drumuri bune pentru Moldova” a fost realizat în proporție de peste 95 la sută. Amintim, totodată, că a demarat deja şi procesul de colectare a propunerilor privind sectoarele de drum care urmează a fi incluse în Programul „Drumuri Bune 2 pentru Moldova”  în 2019. Anul viitor, vor fi renovați circa 2600 de kilometri de drum.
14:30
Ideea deplasărilor lunare în centrele raionale aparţine Partidului Democrat din Moldova şi a fost anunţată recemt de liderul formaţiunii, Vlad Plahotniuc, în cdarul unui briefing.”Pentru cetățeni și autoritățile locale, aceste vizite în teritoriu ale Guvernului vor fi o bună ocazie să discute cu miniștrii, să caute împreună soluții la rezolvarea problemelor pe care le au”, a punctat președintele PDM.Pe lângă şedinţa lunară în teritoriu, membrii Cabinetului de Miniștri mai au o zi pe săptămână dedicată deplasărilor în regiuni, pentru a se implica mai activ în rezolvarea problemelor acute din fiecare raion.
Ieri
14:00
 „Din punctul meu de vedere este un pas important și logic care se încadrează în șirul altor acțiuni care ne apropie de România, precum: interconectarea pe gaze naturale, interconexiunea pe energie electrică, conexiunea în domeniul educațional și cel cultural. Asta nu înseamnă altceva decât o legătură mai strânsă între statele noastre”, a spus Pavel Filip.Odată cu intrarea în vigoare a acordului, cetățenii din ambele țări, care călătoresc ocazional în statul vecin, vor avea  acces la serviciile de roaming pentru apeluri și SMS la tarife naționale, iar tariful pentru navigarea pe internet va fi micșorat etapizat până în anul 2022, conform procedurilor stabilite la nivel european.
13:20
Astfel, cercetarea sociologică relevă faptul că 45 la sută din respondenți consideră că Partidul Politic ”ȘOR” a realizat o mare parte din promisiunile făcute în campania electorală. În acest context, formațiunea politică este la același nivel de încredere cu Partidul Comuniștilor, care au fost la cârma țării timp de 8 ani. Totodată, în opinia respondenților, Partidul ”ȘOR” se situează pe locul 3 în topul partidelor politice care are grijă de cetățenii țării și se implică activ în partea ce ține de sfera socială și economică. Aproximativ fiecare al patrulea moldovean apreciază pozitiv activitatea Partidului ”ȘOR”, fiind și la această categorie printre lideri. De asemenea, pentru 8% dintre intervievați, Partidul Politic ”ȘOR” este formațiunea politică preferată. Și liderul formațiunii, Ilan Șor se bucură de încrederea moldovenilor.
13:00
Politics.md informează că, pe parcursul săptămânii curente, în cadrul instituțiilor medico-sanitare publice din țară vor fi organizate activități de educare și comunicare în adoptarea unui stil de viață sănătos, acțiuni de screening al populaţiei pentru depistarea nivelului de glicemie şi persoanelor din grupurile de risc pentru dezvoltarea diabetului, inclusiv în localităţile rurale, informarea şi comunicarea cu persoanele depistate cu nivel înalt de glicemie privind adoptarea unui mod sănătos de viață și organizarea şcolarizării persoanelor ce trăiesc cu diabet.
12:00
Politics.md informează că, pentru reciclare sunt colectate deșeurile din plastic de pe teritoriul municipiului Chișinău și a localităților din suburbie, capacitatea lunară de reciclare fiind de până la 180 de tone. Costul total al echipamentului de granulare a constituit circa 500 mii de euro, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Mondiale a Reciclării, marcată pe 15 noiembrie.
11:00
Politics.md informează că, documentul prevede recunoașterea la nivel internațional a autorităților de certificare din Republica Moldova – aceste modificări vor permite producătorilor să exporte în UE produsele cu mențiunea „ecologic”. În același timp, organismele de certificare internaționale acreditate în UE nu vor mai fi obligate să se reacrediteze și în Republica Moldova. Acest fapt va permite producătorilor să acceseze subvențiile, chiar dacă își certifică producția la autoritățile internaționale. Până în prezent, de subvenții beneficiau doar producătorii care apelau la autoritățile naționale. Proiectul stabilește normele aplicabile producției ecologice – astfel, nu este permisă utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri), fertilizatorilor pentru sol și a altor produse contraindicate în agricultura eco. Produsele etichetate ca fiind ecologice vor conține cel puțin 95% de ingrediente bio.
10:00
Politics.md informează că,  pentru a confirma că beneficiarul pensiei stabilit peste hotare este în viață, dar și pentru a evita achitarea dublă a pensiei, persoana va fi obligată, odată la 6 luni, să transmită către Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) un certificat de viață. Acesta va fi completat și semnat la misiunea diplomatică/oficiul consular al Republicii Moldova de pe teritoriul statului în care locuiește persoana sau la subdiviziunile teritoriale ale CNAS din țara noastră. În cazul în care beneficiarul nu transmite certificatul în termenul indicat, CNAS suspendă plata pensiei acestuia, începând cu luna următoare după expirarea celor 6 luni. Dacă persoana va transmite certificatul după termenul de jumătate de an,  plata pensiei va fi reluată din data suspendării. Asupra prevederilor care au fost aplicate până în prezent s-a expus și Curtea Constituțională.
09:50
„Trebuie să recunoaștem că PD a făcut mai multe eforturi de a plăcea alegătorilor – „drumuri bune”, „prima casă”, revizuirea pensiilor, reforma sistemului de salarizare…, deși a clacat la capitolul „democrație”. Dar această problemă, după cum arată sondajul realizat de IMAS, nu se regăsește în lista celor mai mari probleme cu care se confruntă R. Moldova”, menționează Nicolae Negru.Potrivit acestuia, opoziția de dreapta a abordat cu mai „puțină energie” problemele cu care se confruntă oamenii. „Cetățenii noștri consideră că guvernarea trebuie să se preocupe de șomaj, corupție, salarii mici, migrația excesivă, economia slab dezvoltată…, probleme pe care opoziția le-a abordat cu mai puțină energie, concentrându-se pe anularea alegerilor din municipiul Chișinău”.
09:00
Politics.md informează că,  distincțiile vor fi oferite veteranilor în cadrul manifestărilor dedicate Zilei comemorării celor căzuți în războiul din Afganistan. Pentru confecţionarea acestora, în Bugetul de Stat pentru anul 2019 sunt prevăzute circa 2,6 milioane de lei. Tot astăzi, a fost aprobată decizia de edificare, în orașul Cahul, a unei plăci comemorative consacrată ostașilor decedați în acțiunile de luptă din Afganistan.  Aceasta va fi amplasată în scuarul de pe bulevardul Victoriei din oraș, iar cheltuielile urmează a fi acoperite de Uniunea veteranilor războiului din Afganistan din Cahul. Pe 15 februarie 2019 vor fi marcați 30 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan.
14 noiembrie 2018
21:40
 Astfel, membrii Comisiei ar fi întrebat-o pe Maia Sandu și Andrei Năstase dacă s-au înrolat în mod conștient sau inconștient în războiul hibrid purtat de Rusia împotriva Ucrainei, dar și în operațiunea propagandistică «Șatun», purtată de Moscova împotriva Poloniei, Serbiei, Croației, Greciei, Macedoniei, Franței sau Germaniei. Întrebările membrilor Comisiei pornesc de la relațiile apropiate ale Maiei Sandu și Andrei Năstase cu Fundația Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, persoană expulzată din UE petru spionaj în favoarea Rusiei, structură care îl sprijină și pe oligarhul Veaceslav Platon, individ care a pus la cale distrugerea sistemului bancar din Moldova, la comanda serviciilor secrete rusești.
20:00
 Trump a anunţat marţi că îl nominalizează pe John Abizaid, cel mai îndelungat comandant al Comandamentului Central al SUA, să conducă Ambasada SUA de la Riyadh. Este un post care a rămas vacant de la plecarea fostului ambasador Joseph Westphal în ianuarie 2017.Dacă va fi confirmat de Senat, Abizaid va deveni ambasador, întrucât administraţia Trump cântăreşte răspunsul SUA privind uciderea jurnalistului Washington Post, Jamal Khashoggi, la Consulatul Arabiei Saudite din Istanbul.
19:30
 Astfel, potrivit sondajului, 77 la sută dintre moldoveni au auzit despre programul Prima Casă, iar 65 la sută îl apreciază ca pe unul pozitiv. Directorul Imas, Doru Petruzi, a precizat că, reieșind din datele sondajului, o atitudine mult mai bună față de acest proiect se atestă din partea cetățenilor trecuți de 55 de ani. Și asta pentru că ei se bucură pentru copiii lor, care au posibilitatea să-și cumpere locuințe în condiții preferențiale.Precizăm că, aproape 800 de familii și-au cumpărat deja apartamente prin programul Prima Casă.
19:30
"Acestea sunt roadele muncii noastre de până acum, atunci când am efectuat reforma sistemului de pensii. A fost o reformă care a adus un echilibru și echitate în sistemul de pensii și a eliminat o nedreptate din sistem. Este o majorare a pensiilor, este o majorare adevărată, deci nu vorbim despre modificări în sistemul de pensii. Și această majorare se datorează efectelor produse de către reformele pe care le-am implementat»,  adeclarat preierul Pavel Filip, la ședința de astăzi a Guvernului.Șeful Guvernului a adăugat că de la 1 ianuarie 2019, vor avea parte de majorări de pensii și persoanele care au lucrat 15 ani, după intrarea în sistem. “De la 1 aprilie 2019 va fi efectuată indexarea pe care o facem anual, în conformitate cu formula care este stabilită", a spus Pavel Filip. Anunțul despre majorarea pensiilor mai mici decât minimul de existență a fost făcut ieri, de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, în cadrul unui briefng de presă.
19:00
 Serviciul Naţional de Informaţii al Coreei de Sud (NIS) a elaborat raportul în timpul unei întâlniri a comisiei de informaţii din cadrul Parlamentului."Suspectăm că activitatea nucleară şi privind rachetele este încă în desfăşurare după summitul Coreea de Nord-SUA", a informat un oficial de rang înalt din NIS.NIS a mai informat că au observat un nivel obişnuit de activitate la o bază suspectată că ar reprezenta un complex nuclear.
18:30
Politics.md informează că, Guvernul a aprobat astăzi unele modificări la Legea finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale. Scopul de bază al proiectului este atragerea investițiilor private în domeniul alimentației în instituțiile de învățământ preșcolar și școlar, 5 ani fiind un termen rezonabil pentru a garanta recuperarea unor eventuale investiții. Odată cu aplicarea acestui mecanism, va fi posibilă supravegherea sporită a calității produselor alimentare, în special a materiei prime și a procesului tehnologic de producere. De asemenea, instituțiile de învățământ vor putea economisi mijloacele financiare utilizate în prezent pentru întreținerea blocurilor alimentare, realocând acești bani pentru alte cheltuieli.
18:00
Politics.md informează că , documentul reglementează relațiile dintre deținătorii terenurilor și autoritățile publice, dar și responsabilitățile proprietarilor - aceștia vor fi obligați să înregistreze dreptul asupra terenului în Registrul Bunurilor Imobile, dar și să întreprindă măsuri de protecție a solului. De asemenea, Codul include o nouă clasificare a terenurilor în funcție de destinația acestora. Astfel, terenurile se clasifică în terenuri cu destinație agricolă, cu destinație specială, terenuri din fondul forestier, din fondului apelor, terenuri pentru construcţii și amenajări și cele destinate ocrotirii naturii și de valoare istorico-culturală. Controlul asupra utilizării și protecției terenurilor publice și private va fi preluat de autoritățile publice locale (APL). Astfel, reprezentanții APL vor verifica terenurile pentru a depista încălcările în întreținerea acestora și a preveni degradarea solului.
18:00
 "Avem o viziune clară asupra acestei probleme şi asupra Rusiei. Vrem să menţinem dialogul, însă ştim ce s-a întâmplat în Olanda şi Marea Britanie şi am exprimat solidaritate cu partenerii noştri europeni. Dacă activităţile de spionaj vor avea loc pe teritoriul nostru, indiferent de ce ţară este implicată, considerăm că este inacceptabil şi o vom contracara", a declarat Kurz.Ministerul Apărării de la Viena a anunţat vineri că serviciile de informaţii de la Viena au reţinut un colonel austriac în retragere despre care se crede că timp de două decenii a spionat în favoarea Rusiei. Austria a descoperit presupusul spion în urmă cu câteva săptămâni după ce a primit un pont de la un serviciu aliat de informaţii.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.