Politics

Acum 5 minute
14:00
Astfel, începând de astăzi, în cadrul acestei rubrici cetăţenii vor putea vedea cum se cheltuie banii din fiecare primărie din municipiul Chişinău şi din fiecare direcţie subordonată ei."Vreau transparenţă totală. Sunt banii chişinăuienilor şi ei trebuie să ştie cum sunt cheltuiţi aceşti bani", a declarat Silvia Radu.Amintim că Silvia Radu a fost numită primar interimar al Capitalei, după ce Nistor Grozavu a renunţat la funcţie.
Acum o oră
13:00
Cea mai mare sumă este prevăzută pentru învăţământ – 1,8 miliarde de lei, protecţia socială - 309,6 milioane de lei, cultură – 157,3 milioane de lei.Iar topul este urmat de domeniul sănătăţii, transport, fondul locativ-comunal, reparaţii capitale şi proiecte de eficienţă energetică.Priorităţile stabilite de cei din Direcţia Finanţe nu sunt pe placul funcţionarilor. În timp ce toţi se plâng de condiţiile proaste din spitale, pentru anul viitor în acest sens se vor aloca puţin peste 74 de milioane de lei.Mihai Moldovanu, şef Direcţia Sănătate: „Necesităţile instituţiilor medicale pentru renovare este de circa 500 milioane de lei ca să putem vorbi de condiţii bune în cele 17 spitale şi plus 14 centre de sănătate care tot neceistă a fi modernizate”.În schimb, de mai mulţi bani se vor bucura cetăţenii Chişinăului care vor dori să fie autorii unor iniţiative sociale.
Acum 2 ore
12:10
Planul local anticorupție urmează să fie coordonat cu Centrul Național Anticorupție, iar ulterior va fi prezentat pentru aprobare Consiliului Municipal Chișinău.Din componența grupului de lucru fac parte toți viceprimarii, dar și mai mulți șefi ai subdiviziunilor primăriei Capitalei. Amintim că, anterior, Silvia Radu a cerut ca toate direcțiile și întreprinderile municipale să publice pe site-ul primăriei rapoarte privind cheltuielile efectuate. Acest lucru este un prim pas spre creșterea transparenței și reducerii corupției în cadrul autorităților locale.
12:00
Potrivit unei surse diplomatice, capitala franceză a fost aleasă prin tragere la sorți în fața Dublinului, cele două orașe înregistrând același număr de voturi în cel de-al treilea tur, la care au participat miniștri din cele 27 de țări care vor rămâne în Uniune.Paris, Frankfurt și Dublin — a fost ordinea după primul tur de scrutin, după care Frankfurt a fost eliminat, în turul doi, cu doar 4 voturi pentru, în timp ce Parisul a obținut 10 iar Dublin — 13 voturi.Agenția bancară, cu cei aproximativ 170 de angajați ai săi, a suscitat interesul a opt orașe care au candidat pentru a o găzdui, printre care Luxemburg, Bruxelles, Varșovia sau Viena.Anterior, tot luni seară, orașul olandez Amsterdam a fost desemnat pentru a găzdui sediul Agenției Europene a Medicamentului (EMA), care va trebui să fie mutat de asemenea de la Londra în perspectiva ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.
Acum 4 ore
11:00
Odată cu ratificarea acestui tratat, Republica Moldova s-a angajat să protejeze copiii de orice gen de discriminare, să le asigure o bună securitate socială și condiții pentru dezvoltare intelectuală și fizică, protecția fiecărui copil devenind o prioritate pentru Guvern.Această aniversare, constituie un motiv de analiză și evaluare a progreselor atinse la capitolul drepturile copilului, de identificare a problemele nesoluționate şi acţiunilor care urmează a fi înreprinse pentru a asigura faptul că promisiunile Convenţiei cu privire la Drepturile Copilului să devină realitate pentru toţi copiii.
10:30
Scopul întrevederii a constat în continuarea consultărilor părţilor pe marginea celor mai actuale subiecte de pe agenda dosarului transnistrean în contextul noii runde de negocieri în formatul ”5+2” ce va avea loc la Viena în perioada 27-28 noiembrie curent, trecerea în revistă a progreselor înregistrate în activitatea grupurilor de lucru sectoriale, efectuarea unui schimb de opinii referitor la posibilităţile de avansare a dialogului şi de identificare a unor soluţii durabile şi viabile la problemele de interes major pentru locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.La finele întrevederii, reprezentanţii politici din partea Chişinăului şi Tiraspolului au accentuat necesitatea continuării dialogului dintre cele 2 părți pentru a îmbunătăți cadrul actual existent în procesul de negocieri.
10:00
„PLDM este într-un dialog cu PAS și PPDA, am făcut declarații în acest sens, continuăm discuțiile privind constituirea unui bloc electoral al partidelor de dreapta. Noi suntem membrii ai PPE, iar PAS și PPDA doresc să devină membri. Urmează să discutăm modul cum se va constitui lista comună, care va fi formulele, mecanismele. Oricum este încă suficient timp și nu văd ce aș putea comenta aici.Noi ne-am expus nu o singură dată privind crearea acestui bloc pro-european. Să vedem mai departe în ce constă formalizarea PAS-PPDA, mai exact modul cum vor dori ei să se expună. Oricum, PLDM este parte a acestui proces. Fără PLDM nu se va putea constitui un bloc electoral care ar putea să învingă în următoarele alegeri. Acest lucru vă spun cu certitudine. Fără PLDM nu va fi victorie”, a declarat el.
10:00
Împreună cu scrisoarea, în care consilierii și-au înaintat cererea, au înmânat viceprimarului și documente care confirmă încălcările lui Moldovanu. În special, sunt informații despre utilizarea a peste 6,8 milioane de lei prin firme fantomă. De asemenea, acesta a închiriat ilegal spațiile Spitalului Clinic Municipal pentru Copii Nr. 1.Pe baza documentelor prezentate, socialiștii au solicitat de la Nistor Grozavu demisia lui Mihai Moldovanu, și să comunice rezultatele măsurilor luate.
Acum 6 ore
09:30
Astfel, au fost  elaborate două proiecte prin care sunt propuse modificări la hotărârile de Guvern ce țin de evidența contabilă la instituțiile publice și întreprinderile private. Este vorba despre revizuirea conceptuală a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 294 din 17.03.1998 privind formularele tipizate de documente cu regim special și a celor care se conțin în Hotărârea Guvernului nr. 10 din 05.01.2012 privind documentele primare aferente cheltuielilor compensate salariaților delegați pentru deplasare în interes de serviciu. Proiectul propune o optimizare a documentelor primare cu caracter special, fiind excluse cele care se dublează.”Am constatat că entitățile se confruntă cu un volum mare de lucru în procesul de documentare a tranzacțiilor economice. De aceea, revizuirea și actualizarea documentelor menționate derivă, inclusiv, din necesitatea de a simlifica partea birocratică a procesului de lucru.
09:00
Astfel, procurorii au documentat un şir de licitaţii publice privind construcţia sistemelor de canalizare şi staţiilor de epurare în mai multe localităţi, în urma cărora au câştigat companiile gestionate din umbră de un singur beneficiar. Acesta ar fi gestionat întreaga schemă infracţională care consta în negocierea cu factorii de decizie din cadrul Fondului Ecologic Naţional al Ministerului Mediului asupra aprobării finanţării proiectelor, care urmau să fie atribuite primăriilor din ţară. După ce erau identificate localităţile, beneficiarul mergea la responsabilii din teritoriu şi le propunea 5 la sută din valoarea contractului care urma a fi semnat. Ulterior, membrii grupului de lucru din primării aranjau câştigarea licitaţiei de către agentul economic indicat, descalificând alţi aplicanţi.
08:30
Un alt subiect discutat de cei doi oficiali este legat de posibilitatea extinderii proiectelor UE de înfrățire a orașelor Town twinning.Părțile au mai discutat despre extinderea proiectului Descoperă și Cunoaște România și în Republica Moldova. De asemenea, s-a decis susținerea în continuare a concursului pentru copii, organizat de Parlamentul Republicii Moldova, cu tematica UE-Moldova. Câștigătorii concursului vor beneficia de o vizită de informare în România.
08:00
„Este un eveniment simbolic în realizarea Acordului din 3 noiembrie curent. Mi-a părut bine să-i vedem prezenţi la această ceremonie pe toţi participanţii la negocierile în formatul 5+2”, a spus reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE. În context, Prim-ministrul a specificat că fiecare problemă rezolvată reprezintă o oportunitate de a ne mişca mai departe în soluţionarea altor chestiuni în procesul de reglementare transnistreană. „Este important să avansăm multilateral în reglementarea transnistreană: să identificăm, atât soluţii tehnice, cât şi politice”, a subliniat Pavel Filip.
Acum 24 ore
23:20
Incidentul a fost anunţat către autorități la ora 19.43, printr-un apel la numărul de urgenţă, iar în scurt timp celula de criza era deja activată la faţa locului și a acționat după ce au fost mai întâi asigurate măsurile de siguranță pentru intervenție. În componenţa celulei de criză au intrat echipele de salvatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgenţă, reprezentanţi ai Procuraturii Generale, ai Inspectoratului General de Poliţie și ai altor instituții competente să intervină.Premierul a dispus ca instituțiile responsabile să ia legătura cu familiile victimelor și să le sprijine cu tot ceea ce este necesar. De asemenea, Pavel Filip a cerut declanșarea unor investigații imediate pentru stabilirea modului în care a fost posibil ca un astfel de incident să aibă loc, dar și pentru identificarea responsabililor.
21:30
La fata locului se află mai multe echipaje de salvatori din cadrul Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, dar și reprezentanți ai altor instituții. Premierul a convocat, de asemenea, o ședință de urgenta în acestea seara la Guvern.
20:40
„Toți cei prezenți vă rog să atrageți atenție la aceste formulare pentru că o să trebuiască să le îndepliniți în această săptămână și până joi, la ora 12:00 să fie prezentate în secția IT, la domnul Ciolacu. Astfel încât el să încerce împreună cu departamentul de comunicare să introducă această informație pe site pentru ca ea să fie publică”, a declarat Silvia Radu în cadrul ședinței operative a serviciilor Primăriei.Măsura se înscrie în planul de creștere a nivelului de transparență în Primărie, care a fost anunțat de Silvia Radu la scurt timp după numirea în funcția de primar interimar. Aceasta a anunțat că fiecare subdiviziune a Primăriei urmează să facă publice datele despre bugetul primit și cheltuielile făcute.
19:50
”PDM nu a atacat-o pe Maia Sandu și nici partidele de dreapta. Singurele noastre reacții au fost atunci când am fost acuzați pe nedrept și chiar voi jurnaliștii, presa, ne-ați cerut comentarii la diferite declarații ale opoziției de dreapta. Noi, însă, nu am lansat nici un atac din proprie inițiativă la adresa opoziției de dreapta, care e și așa vlăguită de puteri. Dimpotrivă, am invitat partidele din opoziția pro europeană să-și unească eforturile și să consolideze dreapta, să nu o mai divizeze.Întrebat de jurnaliștii Ziarului Național dacă acesta este mărul cu vitamine despre care s-a vorbit anterior, Plahotniuc a spus că este gata să muște el mai întâi din acest măr, apoi opoziția de dreapta, ”dacă unii încă sunt dominați de spaima că ar putea fi măr otrăvit”.”Cred că problema nu e ce conține mărul, problema e în faptul că unii, pur și simplu, nu pot face politică pentru stat, nu-i interesează țara.
18:00
În cadrul ședinței operative de azi, vicepremierul Octavian Calmîc a cerut secretarilor de stat ca în termen de până la 15 decembrie curent, să fie elaborat un plan detaliat de acțiuni în caz de precipitații abundente sau alte cataclisme, care afectează deplasarea transportului sau asigurarea cu curent electric a localităților, instituțiilor și întreprinderilor. În context, s-a solicitat ca până la termenul dat să fie stabilite componența echipelor de intervenție rapidă, numărul unităților de tehnică, depozitat materialul antiderapant necesar, etc.
17:40
Potrivit lui Plahotniuc, unele partide au început campania electorală prematur, însă aceste acțiuni arată că opoziția nu are teme serioase și își dezvăluie capacitățile reduse.”Într-un an de zile, cât mai avem până la alegeri, oamenii numai bine vor înțelege ce hram poartă fiecare dintre aceste partide din opoziție. Pe de o parte PSRM se joacă de-a referendumurile eșuate, pe de altă parte opoziția de dreapta a ajuns să fie reprezentată de criminali. Liderii lor au rămas fără teme politice și au devenit portavocea unor indivizi cu condamnări serioase, pentru fapte extrem de grave. În ceea ce privește PDM, noi nu suntem azi preocupați de campanii electorale și nu sunt sigur că va fi prea mult timp pentru asta nici înainte de alegeri. Obligația principalului partid de guvernare nu este să facă promisiuni, ci să obțină rezultate și cu asta să meargă în fața oamenilor.
17:30
Acest sistem va înregistra informații privind intrarea, ieșirea, precum și refuzul intrării, pentru resortisanții țărilor terțe care traversează frontierele externe ale spațiului Schengen, informează un comunicat al Consiliului UE remis CaleaEuropeana.ro.“Un control strict al frontierelor noastre externe este esențial pentru buna funcționare a spațiului Schengen. Sistemul de intrare/ieșire va contribui la îmbunătățirea controalelor la frontierele externe, la o mai bună identificare a persoanelor care depășesc termenul legal de ședere și la consolidarea luptei împotriva terorismului”, a declarat în acest context, Andres Anvelt, ministrul de interne al Estoniei, țara ce deține președinția rotativă a Consiliului.
17:00
Totodată, şeful statului l-a invitat pe Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii într-o vizită pastorală la Chişinău, pentru a participa la Congresul Mondial al Familiilor, ce va avea loc în 2018.„Cu prilejul zilei de naştere, în numele întregului popor al Republicii Moldova şi al meu personal, Vă adresez cele mai sincere felicitări. Pe bună dreptate, sunteţi unul dintre cei mai influenţi lideri spirituali din întreaga lume. În fiecare predică, ne amintiţi despre valorile eterne, ne îndemnaţi spre dragoste, mărinimie, echitate socială, patriotism, păstrare a tradiţiilor”, a declarat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.Preşedintele Dodon a menţionat că Patriarhul Kiril este  unul dintre cei mai influenți lideri spirituali din întreaga lume.“În fiecare predică, ne amintiți despre valorile eterne, ne îndemnați spre dragoste, mărinimie, echitate socială, patriotism, păstrare a tradițiilor.
16:30
Astfel, alegerile s-au desfășurat în localitățile: Sângera (mu. Chișinău), comuna Berlinți (r-nul Briceni), comuna Zârnești (r-nul Cahul), comuna Plopi (r-nul Cantemir), comuna Ștefănești (r-nul Florești), satul Fundurii Noi (r-nul Glodeni), comuna Lăpușna (r-nul Hâncești), comuna Sărăteni (r-nul Leova), satul Căpriana (r-nul Strășeni) și comuna Ghiliceni (r-nul Telenești).Potrivit rezultatelor preliminare, primari au fost aleși în următoarele localități:1.Ștefănești (Florești): Ludmila Zdraguș (PDM);2.Fundurii Noi (Glodeni): Vasili Colenco (PDM);3.Căpriana (Strășeni): Ion Scutaru (PDM); 4.Plopi (Cantemir): Anatoli Todorov (PDM);5.Sărăteni (Leova): Vladimir Ungureanu (PDM);6.Zârnești (Cahul): Nicolae Beju (PDM);7.Ghiliceni (Telenești): Nicolae Rotaru (PDM); 8.Lăpușna (Hâncești): Ion Bubuioc (PDM).
16:10
”Dosarul din România este, de fapt, o plângere făcută de condamnatul Platon, în spatele căruia stă unul dintre serviciile speciale ale Federației Ruse – FSB, serviciu supărat tare pe guvernarea de la Chișinău și pe mine personal pentru faptul că în Republica Moldova instituțiile abilitate au sistat procesul spălării a peste 22 mlrd dolari SUA din Rusia și s-au apucat să investigheze acest caz, făcându-l pe larg cunoscut în întreaga lume. Chiar daca acest proces, această plângere a lui Platon este ghidată de FSB, instituțiile din România sunt obligate, când primesc o plângere, să o verifice, așa se explică acel dosar de verificare a faptelor”, a explicat Vlad Plahotniuc.Liderul PDM atrage atenția că falsurile lansate la comanda FSB au fost preluate fără verificare de către unele instituții de presă din țară. Același lucru a fost și în cazul acuzațiilor unui alt condamnat, Vitalie Proca.
16:00
Analiza comparativă a datelor preliminare privind numărarea voturilor furnizate de Promo-LEX și Comisia Electorală:Rezultatele preliminare, privind Referendumul de revocare a Primarului General al municipiului Chișinău au fost calculate în baza datelor transcrise din procesele verbale de numărare a voturilor de către 307 observatori și expediate echipei centrale prin mijloace electronice de comunicare (SMS), scrie TV8.Urmează de precizat că informația transcrisă în 8 procese verbale de numărare a voturilor conțin erori de calcul la formulele de verificare și rezultatele finale vor fi anunțate după recepționarea de către echipa centrală a originalelor proceselor verbale corespunzătoare și verificarea lor.Potrivit datelor furnizate de Promo-LEX: 96.644 de alegători au votat pentru revocarea din funcție a primarului, iar 11.095 contra revocării lui Dorin Chirtoacă.
15:40
Întrebați despre ceea ce nu le place la președintele lor, 15% dintre ruși au răspuns că „nu-i pasă de oameni, nu face prea multe pentru oameni, nu știe cum trăiesc oamenii, uita de oamenii obișnuiți”. 10% cred că Putin este prea „moale față de miniștri”, că este controlat de anturajul său și nu îl demite pe Medvedev. Doar 7% îl acuză pe liderul țării că nu luptă împotriva corupției și „este indulgent cu hoții din jurul lui”, scrie RBC.Sărăcia și salariile scăzute ale populației sunt pe lista celor mai populare motive pentru care președintele a fost acuzat de 6% dintre respondenți. Promisiunile desarte ale lui Putin sunt criticate de 5%, iar problemele din economia țării îi sunt atribuite lui Putin de numai 4%. Totodata, 4% dintre respondenti cred ca Putin acorda prea multa atenție politicii externe și apărarii țării și numai 3% sunt nemultumiti de autoritarismul său.
15:00
În deschiderea lucrărilor vor adresa mesaje de salut Copreședinții Comisiei, George Mocanu și Bogdan-Ionel Rodeanu, Președinta Comisiei speciale pentru pregătirea României pentru Președinția Consiliului Uniunii Europene, Ana Birchall, Consilierul prezidențial pentru afaceri europene, Leonard Orban, deputați și senatori.În prima zi a Reuniunii vor avea loc 3 ședințe comune de tip panel între deputații din comisiile permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și omologii lor din comisiile Camerei Deputaților și Senatului României. Pe agenda discuțiilor din cadrul panelului economie figurează subiecte precum interconectarea rețelelor de gaze naturale, energie electrică, transport rutier, feroviar și aerian dintre Republica Moldova și România, schimb de experiență în domeniul armonizării legislației naționale cu cea europeană, participarea Republicii Moldova, alături de România, la proiecte transfrontaliere și transnaționale.
14:50
”Pentru ei (opoziția de dreapta n.r) e un dezastru dacă Guvernul va continua să muncească așa. Până în alegeri, opoziția ar putea să nu mai conteze prea mult. De aceea, au nevoie de scandal, de oameni în stradă, de războaie, de blocat finanțări externe, de orice care ar putea să blocheze activitatea Guvernului. Ei nu sunt capabili să lupte cu guvernarea și au nevoie de astfel de situații de criză. Pentru cetățeni însă e foarte important să existe stabilitate economică și politică, să fie liniște și Guvernul să se ocupe de problemele lor, nu de războaie politice. Iată care este miza acestor încercări ale opoziției - de a ne provoca să declanșăm un război cu Dodon sau PSRM. Pentru asta ei insinuează că ar exista o relație PDM-PSRM, ca să ne provoace la reacții de negare, la unele gesturi nechibzuite, dovedind că nu suntem aliați, ci oponenți reali.
14:00
Lansarea cursei directe a devenit posibilă după ce Guvernul a aprobat eliminarea limitărilor privind numărul de companii aeriene care pot opera zboruri între Republica Moldova și Statul Israel.După promovarea acestei inițiative, al doilea ca mărime operator aerian din Israel, ARKIA Israeli Airlines, a decis să participe la lansarea cursei Chișinău – Tel Aviv, potrivit unui comunicat al Guvernului.
Ieri
13:00
Ofiţerii anticorupţie şi procurorii au descins şi la fostul Minister al Mediului, unde desfăşoară acţiuni, potrivit surselor Deschide.MD. Deocamdată nu se ştie în ce dosar are loc operaţiunea. Vom reveni cu detalii.
12:00
„Domnul Preşedinte Dodon a ratat lamentabil! Cum este cu referendumul de la Chişinău, domnule Preşedinte Dodon? Vă imaginaţi cu câtă credibilitate aţi rămas în calitate de preşedinte în funcţie?”, a scris Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook. Realitatea.md menționează că referendumul pentru demiterea primarului general suspendat Dorin Chirtoacă nu a fost validat. Asta după la urnele de vot s-au prezentat 17,54% din alegătorii înscriși pe listele electorale, iar pentru validarea plebiscitului era nevoie de o prezență de minimum 33,3%. Potrivit informațiilor recepționate de la birourile electorale, la urne s-au prezentat în total 110,5 mii de alegători.
11:00
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.