Politics

Acum 8 ore
11:30
În calitate de Președinte al Federației de Șah din Moldova, șeful statului, Igor Dodon, l-a felicitat pe maestru cu ocazia zilei de naștere."Domnul Solonar este maestru al sportului la şah și activează în acest domeniu din anul 1981. Dumnealui a insuflat dragostea pentru șah unui număr foarte mare de copii, fapt pentru care a fost ales de 15 ori drept cel mai bun antrenor pentru copii al anului. A educat mai multe generații de șahiști de înaltă calificare, mulți dintre discipoli au devenit mari maeștri de categorie internațională.Ion Solonar participă activ în consolidarea Federației, dezvoltarea școlii naționale de șah din Moldova, lărgirea rețelei de cluburi sportive raionale, propagă șahul în toate regiunile țării. Pentru aceste merite, antrenorului emerit i-au fost conferite medalia „Meritul Civic” și „Ordinul Republicii”.", a scris Igor Dodon pe Facebook.
11:00
"Este decizia Comisiei extraordinare de sănătate publică municipală, care s-a întrunit astăzi în ședință.Așa cum am declarat, această decizie este una corectă, în contextul în care numărul cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus este în creștere. Vorbind statistic:Doar în Cimitirul sf. Lazăr din Chișinău sunt 280.000 de morminte.Dacă cel puțin câte o persoană vine la fiecare mormânt, atunci avem riscul de a fi creat un mare focar, repet, în condițiile în care, actualmente, cazurile de îmbolnăvire sunt în creștere.Plus, dacă cei prezenți își vor împărți pomeni, așa cum este la noi la ortodocși, riscul este extrem de mare. Asta în contextul în care, la ziua de astăzi, chiar dacă medicii sunt echipați, iar instituțiile medicale dotate, în cele 5 spitale strategice municipale sunt disponibile 191 de paturi.
10:30
"PSRM a subliniat importanța pentru cetățeni în special a proiectelor care prevăd alocarea a câte 700 de lei pentru toți pensionarii, care au venit lunar de până la 3000 de lei, dar și dublarea, în etape, a salariilor pentru toți angajații medicali.", se arată într-un comunicat de presă al PSRM.În cadrul ședinței s-a discutat și despre situația actuală în lupta cu pandemia de coronavirus, măsurile pe care le-a luat până acum Guvernul și ce acțiuni urmează, pentru a reduce impactul acestei crize din sănătate. Au fost examinate și posibile scenarii de suport suplimentar pentru oamenii de afaceri. "Socialiștii au mai remarcat necesitatea ca, atât Parlamentul, cât și Guvernul, să-și concentreze activitatea pe necesitățile cetățenilor, a țării, să evite la maxim atragerea în jocuri politice", se mai arată în comunicatul PSRM.
Acum 12 ore
09:00
Igor Dodon a lansat inițiativa de a veni cu un suport suplimentar pentru agenții economici. Este vorba despre extinderea termenului de reeșalonare a creditelor luate de agenții economici până la sfârșitul anului. În prezent, acest termen este de până la 1 iunie 2020.De asemenea, statul va acoperi dobânzile bancare la creditele noi pentru agenții economici, în mărimea a șase fonduri de salarizare, pentru perioada de până la 31 decembrie 2021. Această măsură se va extinde și pentru creditele luate de agenții economici de la organizațiile de microfinanțare.
09:00
"Cred că pe alocuri trebuia să avem o insistență mai pronunțată asupra unor procedee. De exemplu, frizeriile, cred că trebuia să mai așteptăm, noi deja avem mulți frizeri infectați și la Drochia și la Chișinău. Deja avem persoane infectate din piață, la Cahul, la Bălți. La Chișinău nu avem, dar o să apară că e deschisă recent”, a declarat șeful ANSP pentru Unimedia.
09:00
”Îndemn oamenii de afaceri să fie mai activi și să aplice pentru a beneficia de pachetul de măsuri votat anterior. Guvernul a alocat deja banii, însă deocamdată acest proces este destul de pasiv”, a spus Chicu.Parlamentul a votat un șir de măsuri economice de susținere a mediului de afaceri, printre care subvenționarea salariilor angajaților care s-au aflat în șomaj tehnic sau staționare, subvenționarea dobânzilor și programul de rambursare a TVA, precum și alte măsuri de perfecționare a legislației fiscale și vamale.
Acum 24 ore
21:50
”Va fi dificil pe tot parcursul anului, dar contrar tuturor greutăților, noi vom achita salariile, pensiile”, a declarat Chicu. Premierul a reiterat că veniturile la bugetul de stat au scăzut dramatic din cauza pandemiei COVID-19, care a afectat întreaga economie națională.
20:00
“Este rușinos că o guvernare pro-europeană a ajuns să dea socoteală în acest fel”, a declarat Andrei Năstase, cu trimitere la decizia Curții Constituționale în cazul Legii Procuraturii, elaborată de Guvernul Sandu.În cadrul aceleiași emisiuni, Andrei Năstase i-a luat în colimator și pe unii lideri de opinie, care au luat apă în gură după decizia Curții Constituționale, deși erau foarte vocali atunci când Legea Procuraturii a fost elaborată.“Am văzut tăcerea deontologilor contextuali și am tras și eu un semnal de alarmă în spațiul public, pentru că nu se poate așa. Atunci a fost foarte multă isterie și i-am avertizat că nu e cazul să insistăm și nu era nevoie să intervenim cu Executivul în treburile Procuraturii, în treburile justiției”, a declarat Andrei Năstase.
18:00
„Am vorbit despre situația epidemiologică, despre problemele din domeniul sănătății mamei și copilului și necesitatea modernizării centrelor perinatale din țară, despre reformele efectuate în domeniul medicinii etc. Totodată am discutat mai multe proiecte de legi care urmează să fie promovate în Parlament și vizează protecția activității profesionale în sistemul medical.”, a anunțat președintele pe Facebook.Președintele țării, Igor Dodon, a decretat anul 2020 drept Anul Lucrătorului Medical. Până în data de 10 iunie curent urmează să fie elaborat un plan de acțiuni pentru susținerea angajaților din domeniul Sănătății.
Ieri
17:00
Șeful statului a declarat, în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”, că procurorii trebuie să utilizeze toate informațiile oferite de Platon pentru a-i trimite în judecată pe toți cei vinovați de frauda bancară. În opinia președintelui, anume acest fapt îi sperie pe Plahotniuc și aliații săi. În același timp, Dodon a menționat că nu-l apără pe Platon, dar acesta trebuie să răspundă pentru ceea ce a săvârșit. ”Fiecare trebuie să răspundă pentru vorbele și faptele sale. După gratii trebuie să stai pentru fărădelegile pe care le-ai săvârșit, dar nu pentru cineva. Acum, din spusele procurorului, reiese că el stă în închisoare pentru faptele făcute de altcineva. Oamenilor din anturajul lui Plahotniuc le este frică de Platon, pentru că el deține informații și oferă detalii concrete”, a declarat Dodon. Recent, procurorul general a declarat că dosarul în privința lui Platon a fost falsificat în totalitate.
16:50
Totodată, aceștia atrag atenția că în ultima perioadă a devenit evidentă revenirea lui Vlad Plahotniuc în politicul Republicii Moldova, fapt pe care îl consideră inadmisibil. Din grupul Inițiativei pentru apărarea art. 2 din Constituție face parte Victor Ciobanu, Alexei Tulbure, Stella Jantuan, Sergiu Tofilat, Paşa Valeriu și Ștefan Gligor.
15:30
Șeful statului a avut o întrevedere de lucru cu Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”. În cadrul ședinței s-a discutat și despre continuarea gazificării localităților din Republica Moldova. Potrivit lui Vadim Ceban, urmează să fie operate modificări în Programul Investițional al întreprinderii pentru anul curent, cu scopul de a include în rețeaua de gazificare cât mai multe sate din țara noastră. „În pofida crizei provocate de pandemie, majoritatea agenților economici și a populației achită la timp facturile pentru gazele naturale consumate. Pe de altă parte, în legătură cu epidemia, sistări de la rețeaua de gaze din cauza datoriilor nu se efectuează, iar SA „Moldovagaz” este deschisă pentru negocieri individuale în privința achitării graduale a datoriilor acumulate”, a scris Igor Dodon.
14:50
Din declarație mai aflăm că deși Ilan Șor a lipsit de la ședințele Parlamentului, acesta a ridicat salariul de deputat - 65 086 lei și 93 bani. Totodată, în calitate de primar de Orhei, anul trecut, Șor a mai ridicat din bugetul de stat salariu de 71 769 lei și 47 bani. În total, pe parcursul anului trecut, Ilan Șor a primit de la stat aproape 155 de mii de lei. Ilan Șor deține trei apartamente: cel mai mare are o suprafață de 239 metri pătrați și este estimat la aproape 825 mii lei, echivalentul a doar 41 de mii de euro. Un alt apartament de 158 de metri pătrați ar costa peste 940 mii lei sau 47 de mii de euro, iar al treilea apartament este de 57 de metri păstrați și ar costa 162 de mii de lei sau opt mii de euro. Familia Șor deține și o casă de lux, cu o suprafață de peste 200 de metri, care costă peste patru milioane de lei.
13:10
„Chiar dacă am TATĂ care nu mai este în viață și mi-aș dori să merg la cimitir, în acest weekend nu voi merge. Merg ori de câte ori ajung la baștină și cred că o putem face în oricare altă zi din an.Îndemn toți colegii, toți cetățenii: "Haideți să fim responsabili și să #StămAcasă!" este mesajul transmis de ministrul Apărării.Cimitirele din Chișinău vor fi deschise două zile la rând, pe 7 și 8 iunie, iar oamenii vor avea acces în cimitire doar dacă vor purta măști de protecție. De asemenea, cei veniți la mormintele celor dragi sunt obligați să respecte o regulă importantă – nu vor avea voie să mănânce și nici să bea alcool pe teritoriul cimitirelor.
13:00
„Nici măcar n-au venit toți deputații din aceste grupuri parlamentare, pentru că și-au dat seama că pentru această scenă de spectacol sunt suficienți și jumătate dintre ei. Fracțiunea PSRM este cea mai interesată să fie reluate cât mai repede ședințele Parlamentului, ca să aprobăm proiectele de legi inițiate de președintele Igor Dodon și așteptate de oameni. Dar trebuie să respectăm și anumite reguli. În situația în care nu se vor mai înregistra cazuri de coronavirus la deputați în următoarele zile, sperăm ca săptămâna viitoare să fie reluată activitatea plenară a Legislativului.”, a scris Furculiță pe Facebook. Liderul fracțiunii PSRM a mai precizat că la următoarele ședințe ale Parlamentului așteaptă de la Guvern spre votare proiectul care prevede alocarea a câte 700 de lei pentru pensionarii cu venit lunar mai mic de 3000 de lei.
12:40
Potrivit edilului, acest lucru ar putea crește transparența în instituții. „Scopul documentului este dezvoltarea și îmbunătățirea proceselor contabile în domeniul finanțelor publice din cadrul subdiviziunilor structurale municipale. Obiectivul de bază al colaborării este promovarea serviciilor publice digitale în procesele operaționale din cadrul APL”, spune primarul. La prima etapă urmează să fie centralizate datele contabile ale instituțiilor municipale de învățământ, iar ulterior să se intervină pe fiecare sector în parte.„Este important ca informațiile despre finanțele publice la nivelul municipiului Chișinău să fie disponibile cetățenilor și persoanelor interesate, în baza solicitărilor sau în regim online, pe platformele informaționale ale Primăriei”, a conchis Ion Ceban.
12:20
”Nu am luat decizia, pentru că acum nu este momentul. Avem o mulțime de probleme pe care trebuie să le rezolvăm. Trebuie să încep campania electorală cum o face Năstase și Maia Sandu? Se întrec între ei cine și pe cine va susține în turul doi. La voi sarcina este să-l dați jos pe Dodon. La mine e sarcina să ajut oamenii. Vedeți diferența?”, a declarat Dodon în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”. Șeful statului i-a chemat pe cei doi oponenți să spună concret oamenilor ce vor să facă pentru cetățeni, dar nu împotriva cui vor candida.”Voi toată viața ați mers ca să dați pe cineva jos: ba pe unul, ba pe altul, ba pe Voronin, ba pe Dodon. Poate le spuneți oamenilor ce vreți să faceți, dar nu pe cine să dați jos”, a mai spus președintele.
12:20
”Dacă nu vă place acest Guvern, înregistrați moțiunea de cenzură și depuneți-o la următoarea ședință a Parlamentului. Invitați premierul în Parlament să vă răspundă la întrebări. De ce nu o faceți? Pentru că sunteți slabi și nu știți ce vreți de la viață. Dacă sunteți opoziție și spuneți că Guvernul nu face treabă, dați-l jos. De ce vă jucați în ”pesociniță” în Parlamentul Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon. Președintele mai spune că despre incompetența opoziției vorbesc și oamenii. Acest lucru l-a înțeles în cadrul vizitelor în teritoriu.”Un om dintr-un sat din nordul țării mi-a spus, săptămâna aceasta: domnul președinte, de ce face opoziția aceasta atâta gălăgie. Și mi-a spus un lucru interesant despre opoziția noastră − câinele care latră mult nu mușcă”.
12:10
“Oamenii au încredere în politicienii care sunt alături de ei. Eu nu mă tem să merg să discut cu un om simplu. Să merg la un veteran sau să merg în spital. Oponenții politici, Maia Sandu, chiar când face conferință de presă și nu e nimeni în sală își pune masca. Se teme de microfon că se va molipsi? Nu e vorba că trebuie sau nu mască, ei se tem de oameni. Cred că dacă vor merge în spitale, cum am mers eu săptămâna aceasta, și vor da mâna, diplome la o sută de medici, cred că ar leșina pe drum”, a spus Dodon.Președintele susține că oamenii vor să aibă la conducere politicieni care-i înțeleg.“Avem diferiți politicieni, unul în Israel care spune cât de bine va face pentru Moldova, altul aici. Oamenii vor să vadă conducătorul lor că are copii care merg la grădiniță, la școală în Moldova și în fiecare zi, ca și ei, se ciocnesc cu aceleași probleme, nu politicieni pe Facebook”, a declarat șeful statului.
11:50
“Suntem în plină pandemie, criză economică fără precedent. Guvernul nu este doar poze frumoase la „gazetă”. Guvernul administrează permanent mii de probleme legate de securitatea economică și fizică a cetățenilor. Atunci când spui „jos!”, trebuie să fii conștient ce urmează cu „sus!”. V-o spun eu − haos marca Plahașor”, scrie Ion Sturza.Fostul prim-ministru are un mesaj și pentru PAS, formațiune tentată să participe la debarcarea Guvernului Chicu.„Și să nu vă inducă în eroare cântecele sirenelor, fiți bărbați cu imunitate la seducție. Altfel, deveniți cel puțin penibili, dacă nu chiar complici”, conchide Ion Sturza.
11:40
Serghei Ianenco a renunțat și la funcția de președinte al Organizației Teritoriale Criuleni a Partidului ȘOR. ”De aproape un an de zile de când sunt membru al acestui partid, am înțeles că liderii acestei formațiuni doar fac promisiuni și nu fac mai mult nimic. Inițial eu nu am înțeles cum funcționează tot acest sistem ”Șor”, dar când am înțeles cum stau lucrurile, am înțeles că ei se ocupă doar cu manipularea și mințirea oamenilor. Au pus trei becuri pe o stradă într-un sat și spun pe toată țara că au iluminat un sat. Astea sunt minciuni.” a declarat Serghei Ianenco în cadrul ședinței Consiliului Raional Criuleni.Ianenco a mai spus, că în cadrul partidului ȘOR există numeroase nemulțumiri, iar mai mulți aleși locali, inclusiv primari, din raionul Criuleni, sunt gata să părăsească formațiunea. ”Membrii de partid sunt ținuți cu promisiuni și cu niște cadouri scumpe la zile de naștere.
11:40
”Năstase umblă peste tot. Ține-ți minte filmul rusesc: Песчаный карьер − я,  ликероводочный завод − я. Acesta este Năstase. Prim-ministru − eu, ministru de Interne − eu. Primar − eu. Președinte − tot eu”, a declarat Dodon în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”. În opinia șefului statului, această situație deja devine ridicolă pentru oponenții politici și opoziția de dreapta.
11:20
”Aud mai multe discuții prin teritoriu și trebuie să dăm o denumire la coaliția care se face: Sandu-Candu-Plaha-Șor. Această coaliție ei vor să o facă. Sandu oleacă e mai deșteaptă și a luat decizia să ia o pauză, dar Năstase umblă peste tot. Năstase deja se vede premier și împarte funcțiile de miniștri. Băieți, sunteți nostimi și hazlii”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii  ”Președintele răspunde”.Potrivit șefului statului, în toată această situație Andrian Candu este gata să voteze pe oricine premier, numai ca să-și păstreze prezența în Parlament. ”Candu e gata să voteze pentru orișicine, măcar și pentru Tauber prim-ministru. Candu înțelege că dacă vor fi alegeri anticipate, el nu trece în Parlament.”, a declarat Igor Dodon.
10:50
”Vă amintiți, nu a vrut să dea mâna cu mine. Peste o lună a dat mâna, s-a pus în genunchi în fața drapelului. Foarte principială! Acum spune că e gata să facă coaliție cu Candu-Plaha-Șor. Mult stimară doamnă Maia Sandu niciodată nu spune niciodată. Și dacă într-adevăr vrei să scapi țara printr-un Parlament curat, PSRM va fi prezent”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”.Șeful statului a reiterat că PSRM este gata oricând să se așeze la masa de discuții cu partidele clasice din Parlament. ”PSRM este un partid cu o ideologie clasică. Nu de aceștia care umblă ici-colo, cu Șor, cu Candu, cumpără deputați. Este un partid care are susținerea populației. Noi suntem gata să discutăm cu partidele clasice din Parlament. De aceea, nu aruncați astfel de declarații că niciodată nu ne așezăm cu ei la discuții.
10:30
„Eu consider că dacă ai pierdut odată, nu te mai întorci acolo. A fost un semnal. Da cum ar fi fost eu să pierd alegerile și să spun, dle, vreau să mă mai duc încă o dată acolo. Chiar nu înțeleg. Mă confundați cu cineva. – E aluzie la Maia Sandu? – Nu e aluzie”, a spus Năstase.  Totodată, liderul Platformei DA este de părerea că a pierdut Capitala pentru că partenerii politici nu au depus destul efort pentru a-l susține în acea campanie electorală. „Eu am câștigat odată, eram îndreptățit să candidez a doua oară. Regret comportamentul unor politicieni, care au determinat anumiți oameni să stea acasă. Ai noștri au fost determinați de anumiți politicieni să stea acasă. De anumiți parteneri”, a mai spus Andrei Năstase.
10:10
Năstase a declarat că nu și-ar încredința copiii să stea cu Sandu. Răspunsul lui Năstase a fost ferm, tranșant și scurt ”nu”. Liderul PPDA a dat de înțeles că în politicienii din Moldova nu poți avea încredere.
10:00
Supoziţia vine din partea deputatului PSRM, Vasile Bolea, şi a fost făcută la postul de televiziune NTV Moldova.„Andrian Candu spunea că ei, cei de la Pro Moldova, poartă discuţii cu Platforma DA, cu PAS, pentru a închega o altă majoritate sau pentru a da jos Guvernul Chicu. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a spus ca nu este adevărat. Deci cine minte? Candu sau PAS? Este o enigmă: sau ei personal nu au discutat? Probabil că discuţiile se duc prin soli, sfetnici etc”, a declarat Vasile Bolea.Amintim că deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, a declarat că formaţiunea condusă de Maia Sandu nu negociază cu grupul Candu debarcarea Guvernului Chicu şi formarea unui nou Cabinet de Miniştri.
4 iunie 2020
22:00
Este opinia deputatului PDM Alexandru Jizdan, exprimată în cadrul emisiunii Acces Direct de la postul de televiziune NTV Moldova.“Este nevoie de o iniţiativă legislativă, care să restricţioneze plecările din fracţiuni. Fracţiunea PDM este ok, noi după aceste plecări avem deja cu adevărat activitate de partid, până acum îmi venea greu să o cataloghez ca activitate de partid. Cei care au rămas în partid sunt oameni care ţin la Partidul Democrat şi nu văd dorinţă şi tendinţă de a pleca”, a declarat Alexandru Jizdan.Despre necesitatea adoptării unei legi care să interzică traseismul politic a vorbit şi deputatul socialist Vasile Bolea, în cadrul aceleiaşi emisiuni.“Într-adevăr, această idee vine din societate şi trebuie să o abordăm la modul serios. Cred că a venit timpul să venim cu o iniţiativă şi să încercăm să punem capăt acestui fenomen”, a declarat Vasile Bolea.
19:20
“Au testat orgoliul liderului PPDA, dar mai degrabă l-au iritat pe Andrei Năstase. Reacția a fost una previzibilă, iar Pro Moldova a luat o țeapă ordinară. A fost o bulă de săpun, iar Candu a mizat pe ura lui Năstase față de Dodon”, a declarat Igor Boțan.Amintim că Andrei Năstase a declarat astăzi că Platforma DA nu discută cu grupul Pro Moldova, condus de Andrian Candu, despre formarea unui nou Guvern, deoarece Candu este lipsit de principii. “Declarațiile lui Candu sunt lipsite de conținut și substanță. Platforma DA nu poate discuta principii cu dl Candu, pentru că acest domn nu are principii. Acest lucru este înțeles pentru toată lumea”, a declarat Andrei Năstase.
18:50
„Dacă din punctul de vedere al competenței, cred că mai bine i-ar sta rolul de președinte de țară, decât cel de prim-ministru”, a spus Andrian Candu. Amintim că în noiembrie 2019, când a fost demis Guvernul Sandu, fostul democrat Andrian Candu spunea că acest cabinet de miniștri este “Cel mai slab de la independență! Haz de necaz cu studii la Harvard!” Tot atunci, Candu spunea că Guvernul Sandu și mai ales în persoana premierului Maia Sandu, dă dovadă de lașitate.Pe de altă parte, miercuri, în data de 3 iunie, Andrian Candu a declarat că este gata să-l voteze la funcția de premier pe Andrei Năstase.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.