Politics

Acum 24 ore
18:00
Potrivit ziarului Ukrainska Pravda, deputatul a făcut declaraţia respectivă după încheierea consultărilor organizate în acest sens între noul preşedinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi liderii grupurilor parlamentare din Rada Supremă de la Kiev.„Ne așteptăm ca legislația electorală să fie modificată. Vom participa la alegeri anticipate pentru a câștiga" - a menţionat liderul radicalilor din Ucraina. Întrebat când vor avea loc alegeri, Liaşko a răspuns: „După aceste consultări, preşedintele trimite o scrisoare către șeful Parlamentului cu solicitarea de a convoca o şedinţă extraordinară a Radei Supreme, în vederea modificării legii electorale". „Alegerile ar putea avea loc pe 21 iulie. Decretul în acest sens ar putea fi publicat miercuri" - a a adăugat Oleg Liaşko.
17:00
«Ceea ce au regizat cei de la Blocul ACUM astăzi, nu este alceva decât o minciună care nu se încadrează în cadrul legal prevăzut de Regulamentul Parlamentului Republicii Moldova», a scris Grigore Novac.În continuare, Novac prezintă și câteva argumente care demonstrează că așa-zisa ședință de astăzi este ilegală.«Conform legii, aceasta se poate întruni la cererea Preşedintelui Republicii Moldova, a Preşedintelui Parlamentului sau a 1/3 din numărul deputaţilor.Prin urmare, Președintele Republicii Moldova nu a cerut convocarea ședinței legislativului, Președintele Parlamentului încă nu a fost ales, deci nici nu putea să ceară deoarece un speaker ales încă nu există, iar ce ține de 1/3 din numărul deputaţilor, aceștea trebuie să fie 34 la număr pentru a cere convocarea ședinței Parlamentului, însă din câte cunoașem, cei din blocul ACUM sunt doar 26 de deputați din cei 34 care constituie 1/3», notează Grigore Novac.
17:00
„Nici ploile nu i-au împiedicat pe cei peste 400 de lucrători să crească frumos și trainic Chisinau Arena. Bravo tuturor, suntem tot mai aproape de momentul în care vom veni aici să petrecem timp, împreună cu familiile noastre. Se conturează ușor-ușor sălile de sport, piscina olimpică și, desigur, preferatul celor mici – un super Aqua Park” a scris Candu într-o postare pe Facebook.
16:00
„Bună ziua! Aș vrea să încep prin a le ura la mulți ani tuturor celor care își sărbătoresc azi ziua onomastică. Suntem într-o vizită în județul Hunedoara, vizită…”, și-a început Dăncila conferința de presă.„Suceava”, i-a șoptit președintele PSD Suceava, Ioan Stan.„În județul Suceava. Am fost în mai multe județe, în Hunedoara, am fost în județul Sălaj, am fost în Maramureș, vom pleca în județul Vaslui. Sunt foarte multe județe pe care vrem să le vizităm”, a continuat Viorica Dăncilă.O gafă similară, dar de o gravitate mult mai mare și impardonabilă pentru un șef de guvern, a făcut Viorica Dăncilă a făcut pe 26 iulie 2018. Aflată în vizită oficială în Muntenegru, Dăncilă a spus, în cadrul conferinței comune cu premierul muntenegrean, că îi pare bine să fie la Pristina, capitala Kosovo, stat nerecunoscut de România.
15:00
În cadrul evenimentului s-a evaluat punerea în aplicare a prevederilor Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) între Uniunea Europeană și țările Parteneriatului Estic, referitoare la dezvoltarea economică și a mediului de afaceri. De asemenea au fost prezentate istoriile de succes ale companiilor din Republica Moldova, Ucraina și Georgia care operează și exportă produse pe piața din Uniunea Europeană.În discursul său, ministrul Chiril Gaburici a subliniat progresele și provocările legate de punerea în aplicare a Acordurilor DCFTA menționând că Republica Moldova a înregistrat progrese esențiale de la ultima Reuniune Ministerială în - domeniul vamal, al măsurilor sanitare și fitosanitare și al achizițiilor publice: „Mă bucur să constat că volumele comerciale dintre țările DCFTA și UE cresc continuu.
14:00
LIVE // Deputații ACUM așteaptă fracțiunea PSRM la sesiunea specială a Parlamentului Politics.MD transmite sesiunea Specială a Parlamentului Republicii Moldova din 21 mai 2019. Blocul Politic „ACUM” îi așteaptă astăzi pe cei 35 de deputați ai Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) la sesiunea specială a Parlamentului, pe care au programat-o pentru ora 14.00.       Parlamentul pe înțelesul tuturor - Consultări asupra primului material informativ despre Legislativ SUA va continua să spriji...
13:20
Potrivit gagauzinfo.md, anunțul a fost făcut în cadrul adunării mișcării „Devlet”. Astfel, dacă noua formațiune politică va fi înregistrată, va fi numită „Bugeac”, iar inițiativa a venit din partea unui grup din Taraclia. „S-a adresat un grup de inițiativă pentru ca la această reuniune să fie emisă o adresare către toți cei prezenți pentru a cere ajutorul în vederea stabilirii și înregistrării partidului găgăuzo-bulgar „Bugeac”, a declarat Dudoglo.El a mai adăugat că această zi va fi una memorabilă.Nicolai Dudoglo este conducătorul organizației „Noua Găgăuzie”, care în 2013 a aderat la PD, însă în 2018 acesta a fost exclus din partid și și-a depus mandatul de deputat.
12:20
În context, au fost evidenţiate problemele abordate de către cadrele didactice şi cetăţeni în cadrul vizitelor nominalizate, fiind solicitată implicarea nemijlocită a Misiunii OSCE în calitate de mediator în procesul de negocieri întru identificarea unor soluţii viabile pe marginea acestora.De asemenea, în cadrul întrevederii au fost abordate unele aspecte ce ţin de stimularea activităţii unor grupuri de lucru sectoriale care vor continua să asigure interacţiunea şi dialogul pe probleme tehnice, precum şi elemente referitor la organizarea în perioada apropiată a unei posibile vizite în Republica Moldova a mediatorilor şi a observatorilor în formatul de negocieri ,,5+2”.
12:00
Sîrbu vrea să afle dacă Andrei Năstase a obţinut permis de şedere sau oricare drepturi de muncă pe teritoriul Germaniei, precum şi calitatea de rezident fiscal. Totodată, alesul PDM întreabă dacă lista proprietăţilor declarate de liderul PPDA în Germania corespunde cu cea prezentată în Republica Moldova."Domnul Năstase declară că nu are venituri pe teritoriul Republicii Moldova, totodată declară că are venituri de la anumite activităţi pe teritoriul Republicii Federale Germane. Din presă, din mai multe investigaţii publice aflăm despre un şir de tranzacţii, tranzacţii de sute de milioane de euro. Dacă a trăit din veniturile legale din Germania, atunci să aflăm, dacă el, într-adevăr, a avut o activitate legală în Germania", a spus Sergiu Sîrbu, citat de publika.md.
11:40
„SUA sunt un partener puternic şi foarte serios al Ucrainei, în primul rând, în ceea ce priveşte depăşirea agresiunii Rusiei. Nu putem face faţă singuri agresiunii Rusiei în Crimeea şi în Donbas (estul separatist al ţării). Avem nevoie de ajutorul dumneavoastră. Aş dori să îndemn ca SUA să continue să înăsprească sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse', le-a transmis Zelenski oficialilor americani prezenţi la Kiev, conform serviciului de presă al noului şef al statului ucrainean.Totodată, Volodimir Zelenski a mulţumit Statelor Unite pentru rolul lor de lider în restabilirea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei şi pentru sprijinul acordat în promovarea reformelor interne.Noul preşedinte ucrainean a mulţumit, de asemenea, SUA pentru asistenţa oferită în domeniul securităţii.
11:20
Fostul șef al statului de la București a spus Nataliei Morari că nu contează din ce partide va fi compus viitorul Guvern, chiar dacă, anterior blocul ACUM a declarat că Uniunea Europeană va oferi finanțare doar în cazul în care această formațiune se va regăsi în viitorul Executiv.„Cel mai important lucru este ca alegerile parlamentare să fie declarate corecte. Ce a rezultat din alegeri, este treaba cetățenilor Republicii Moldova. Țara are nevoie de stabilitate, de instalarea unui Guvern aprobat de Parlament. Pentru a relua dialogul și programele trebuie să existe un Executiv.” a spus Băsescu în emisiunea de ieri.Băsescu îndeamnă deputații să facă orice formă de Guvern, doar ca să readucă stabilitatea în țară, ca aceasta să revină în stare de funcționare.
11:20
În video vedem că declarația lui Băsescu a surprins-o negativ pe jurnalista Natalia Morari care susține poziția blocului PAS și DA, precum că alegerile parlamentare ar fi fost fraudate.„Acordarea asistenței macrofinanciare pentru Republica Moldova poate fi decisă numai după alegerile parlamentare din 2019, cu condiția ca scrutinul să respecte standardele internaționale. Scrutinul a respectat aceste standarde și noi (România) o susținem peste tot”, a spus Băsescu.Jurnalista a intervenit rapid încercând să-l contrazică pe politicianul de la București, însă acesta a continuat spunând că: „Toți avem păreri și n-am să vad alegeri, chiar în toată Europa, uitați-vă și în America, despre care unii să nu spună că s-au furat, dar este un raport OSCE – care-i documentul oficial – care spune că alegerile (în Moldova) s-au desfășurat corect”, a punctat Băsescu.
10:50
„O săptămână la rând, opinia publică a fost intoxicată zilnic de la Publika TV, chiar la fiecare jumătate de oră, că Năstase este la Moscova, în timp ce Năstase era la Viena", a declarat Andrei Năstase.Declaraţia liderului PPDA este însă total falsă. Noi am scris, de fapt, că Năstase este aşteptat la Moscova şi niciodată nu am menţionat că ar fi fost personal în capitala Federaţiei Ruse. Acolo, potrivit unor surse, a fost trimis omul de legătură al politicianului, Alexandru Machedon. Afirmaţiile mincinoase ale lui Năstase sunt uşor de combătut şi pot fi verificate oricând. Publika.MD a scris că liderul PPDA a fost citat la Moscova pentru a colabora cu anchetatorii ruși într-un dosar penal deschis în plină campanie electorală pe numele liderului PDM, Vlad Plahotniuc.Citaţia, semnată de un reprezentant al ministerului rus de Interne, a fost publicată de TV 8. Publika TV nu a spus niciodată că Năstase a dat curs invitaţiei.
10:20
Anunțul a fost făcut în urmă cu câteva minute de către Blocul ACUM. Menționăm că formațiunea a solicitat la sfârșitul săptămânii trecute organizarea unei ședințe speciale pe 21-22 mai și în cadrul acesteia să fie aleasă conducerea Parlamentului și organele de lucru. În replică la solicitarea Blocului ACUM, deputatul socialist, Vlad Bătrâncea a afirmat că fracțiunea PSRM rămâne „pe poziția anterioară”, iar Parlamentul poate fi convocat atunci când „se va ivi o posibilitate reală de a crea o majoritate parlamentară stabilă”.
09:00
Într-o declarație televizată, luni, Hroisman a spus că va renunța la post după următoarea ședință de guvern, programată pentru miercuri, 22 mai. Știrea a venit la câteva ore după ce Volodimir Zelenski a depus jurământul ca președinte al Ucrainei, a anunțat că va dizolva parlamentul și va convoca alegeri noi în cel mult două luni. Hroisman, membru al Blocului Petro Poroșenko, a mai anunțat că va candida la următoarele alegeri. Politicianul de 41 de ani a fost premier din aprilie 2016, iar mai înainte fusese președintele legislativului. Ceva mai devreme, luni, își anunțaseră demisiile doi membri ai cabinetului cărora Zelenski le ceruse explicit să demisoneze: ministrul apărării Stepan Poltorak și șeful serviciului de securitate, Vasil Hristak.
Ieri
19:00
Poziţia tranşantă a fost expusă de secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Vlad Batrîncea.„Noi nu dorim să facem „jocul patrioților” care astăzi declară una, iar mâine – alta. Poziția noastră rămâne aceeași, ea a fost expusă public, după ședința Consiliului Republican al PSRM. Noi ne declarăm pentru depășirea crizei politice și economice în care s-a pomenit țara noastră. Soluționarea acestei probleme dificile nu poate fi obținută prin trucuri de circ și declarații publice tari, în așteptarea aplauzelor”, a scris Vlad Bătrâncea, într-o postare pe Facebook.
18:00
Pentru cele 441 de secţii de votare înfiinţate pentru alegătorii români din străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a trimis 4.000.500 de buletine de vot, atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendumul naţional, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES de MAE.Au fost distribuite câte 1.333.500 de buletine de vot pentru alegerea candidaţilor României în Parlamentul European, pentru întrebarea nr. 1 de la referendumul naţional, respectiv pentru întrebarea nr. 2 de la referendumul naţional. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a expediat 1.301.230 de timbre autocolante şi 2.147 de ştampile cu menţiunea "VOTAT"."Menţionăm că este cel mai mare număr de buletine de vot distribuite secţiilor de votare din străinătate la un proces electoral, Ministerul Afacerilor Externe asigurându-se că vor fi îndeplinite toate condiţiile pentru ca votul la scrutinele din 26 mai 2019 să se desfăşoare în cele mai bune condiţii.
17:00
În cadrul dialogului, Ministrul Tudor Ulianovschi a transmis felicitările conducerii Republicii Moldova noului Președinte al Ucrainei, exprimându-și convingerea că dialogul politic și cooperarea bilaterală dintre două state se vor dezvolta în continuare în ascensiune. Remarcând relaţiile istorice de bună vecinătate dintre Republica Moldova şi Ucraina, dar şi provocările comune, Ministrul Tudor Ulianovschi a evidenţiat că prin eforturi conjugate pot fi realizate proiecte reciproc avantajoase. Președintele Volodymyr Zelensky a menționat că Ucraina este interesată în dezvoltarea unui dialog constructiv cu Republica Moldova pe toate dimensiunile, exprimându-și disponibilitatea de a se implica în acest proces.Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a participat la inaugurarea președintelui nou-ales al Ucrainei, Volodymyr Zelensky, care s-a desfășurat astăzi la Kyiv.
16:50
“Intervin cu cerinţa de a vă expune public şi a opri atacurile de pe reţelele de socializare, la adresa mea şi a soţului meu, de către unii membrii al Platformei DA şi susţinători al acesteia, care denigreaza numele meu si a familiei mele, pentru faptul ca am candidat la alegerile Parlamentare din 24 februarie 2019. Deşi ați fost în cunoştinţa de cauză, nu aţi intervenit cu nimic pentru a sista denigrările şi ofensele aduse mie personal si sotului, care aparam interesele a doi membri al Platformei , Gheorghe Petic si Sergiu Cebotari! Consider că riscul la care s-a expus familia mea, aparându-vă membrii, nu merită denigrare!”, a scris Angela Istrate.
16:30
„Cei din PAScuDA declarau că anul trecut nucile curățate erau 110-115 lei pentru un kilogram, anul acesta prețul a variat între 35 și 70 de lei, în funcție de calitatea lor. Sferturile de nuci sunt recepționate cu aproximativ 40 de lei, iar prețul maxim este oferit pentru jumătățile de nuci. Motivul fiind, binențeles, „Guvernul Filip”, scrie Anatolie Chirilov.Bloggerul s-a ciocnit cu situația că, de fapt, nucile se vând la preţuri mult mai mari decât anul trecut.„Având timp liber, iar afară fiind cald și frumos, am mers să fac unele cumpărături, unde am dat de oamenii ce își vindeau miezul de nucă, iar prețurile fiind mult mai mari chiar și decât anul trecut, ajungând până la 200 lei per kg și nu cum declarau „oneștii” politicului moldav.
16:10
Totodată, Igor Dodon și-a exprimat speranța că în timpul apropiat va fi organizată o întrevedere bilaterală, pentru a discuta întregul spectru de probleme ce țin de relațiile de cooperare cu Ucraina în toate domeniile de interes reciproc.Menționăm că anterior, Aureliu Ciocoi, consilierul Președintelui RM în domeniul politicii externe a comentat situația privind participarea Președintelui RM la ceremonia de inaugurare a Președintelui Ucrainei.„În mod tradițional, Republica Moldova are stabilite relații de prietenie și de parteneriat cu Ucraina. După cum se știe, recent, între Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut loc un dialog telefonic amical, constructiv și productiv. S-a ajuns la o înțelegere prealabilă privind organizarea unei întrevederi, iar în prezent se lucrează asupra elaborării agendei în acest sens.
15:30
“Năstase: Dacă ar fi fost doar partidul meu... Moderator: Să înţelegem că cealaltă parte nu a acceptat? Nastase: S-au facut niste grupuri, niste comisii, care a luat o decizie în acest sens. Moderator: Nu a treecut comisia de integritate? Năstase: Vă rog, lucrurile s-au trecut deja”.Gheorghe Petic a fost al 33-lea pe lista naţională a blocului format de PAS şi PPDA, la alegerile din 24 februarie. Petic a fost propus de Partidul Demnitate şi Adevăr, al cărui lider este Andrei Năstase.Petic a fost arestat, în octombrie 2018, după ce o femeie din ungheni s-a plâns că a fost violată de acesta în propriul apartament. Gheorghe Petic a mai fost învinuit şi de hărţuirea mai multor foste studente ale Colegiului Naţional de Grăniceri, unde bărbatul era profesor. Acesta a fost condamnat recent La 3 ani și jumătate de închisoare. Sentința este cu drept de atac.
15:00
„Eu cred că trebuie să vedeţi cu organizatorii”, a spus, evaziv, Dumitru Alaiba.Amintim că Alaiba, deputat din partidul Maiei Sandu, a participat la marșul minorităților sexuale, organizat ieri în Capitală. Nu este prima dată când acesta participă la astfel de marşuri.Anterior, și șefa sa de partid, Maia Sandu a participat la evenimentele organizate de LGBT. Totodată, liderii comunității homosexualilor din Moldova constant au făcut agitație electorală în favoarea Maiei Sandu.
15:00
Strache a fost prezentat în videoclipul publicat vineri, în care apare înainte de alegerile din 2017, întâlnindu-se cu o femeie care se prezintă ca o nepoată a unui oligarh rus şi în care se pare că oferă contracte guvernamentale unei companii în schimbul sprijinului politic şi financiar.Acesta şi-a anunţat demisia în cadrul unei conferinţe de presă, informează Mediafax.El va fi înlocuit de ministrul Transporturilor, Norbert Hofer.
14:00
Documentul succede etapa de semnare a acordurilor de parteneriat între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și autorități ale administrației publice locale de nivelul I și II privind implementarea la nivel local a Programului de dezvoltare a Centrelor de tineret 2022. Acesta are drept scop consolidarea capacităţilor instituţionale pentru dezvoltarea şi extinderea teritorială a serviciilor de tineret, astfel încât să fie sporit numărul tinerilor beneficiari și crearea unui spațiu sigur pentru tineri.Ministrul Monica Babuc a apreciat implicarea autorităților publice locale din municipiul Chișinău în implementarea politicilor publice de tineret, în special ce țin de dezvoltarea serviciilor pentru tineri.
13:20
„Persoanele care se află în opoziție, gestionate din umbră, exprimând interesele unor alți oligarhi care ar vrea să revină la putere. Probabil, factorul acesta face imposibil ca să se așeze la o masă de negocieri. Chiar și acei care și-au declarat lupta cu oligarhia, din păcate, sunt dependenți de structuri oligarhice”, adeclarat Alexandru Solcan.Solcan mai spune că în politica moldovenească există prea mult populism.„Noi vedem că cei care se poziționează în opoziție, venind la putere, de fapt, se comportă exact ca cei care au fost până la ei. Și atunci, asta ne duce la gândul firesc că, de fapt, este o problemă de sistem. În politica din R. Moldova avem foarte mult populism, foarte multă nemulțumire”, a mai spus Alexandru Solcan.
13:10
Fostul director de ştiri al postului Jurnal TV, Gabriel Călin, a ajuns la această concluzie, după ultimele cochetări ale lui Andrei Năstase cu Moscova, care au provocat nemulţumirea Maiei Sandu „După escapadele „spectaculoase” semisecrete ale lui Andrei, care nu dau deloc bine pentru ACUM, s-ar putea sa urmărim următorul scenariu in anticipate:- Maia și Andrei vor merge separat. – ideea va veni de la Maia, care va motiva elegant aceasta decizie spunând ca aparte PAS și DA ar putea acumula mai multe voturi. Deși ideea principala va fi dezbaierarea…- Andrei va accepta și vor merge separat, dar “cu pact de neagresiune”. Pe cât de bine va înțelege acest pact trustul lui Țopa, nu se știe, or oricum Andrei se va simți trădat”, scrie Gabriel Călin.Acesta mai spune că PPDA va fi surclasat de PAS, riscând chiar să nu depăşească pragul electoral. “Maia va lua destul de mult din voturile lui Andrei. Iar el risca sa ajungă sub prag.
13:00
Ghidul Parlamentului explică cum se constituie Parlamentul, care sunt atribuțiile Legislativului și cum pot oamenii să utilizeze eficient mecanismele existente de implicare în procesul decizional. Astfel, persoanele cu dizabilități intelectuale, de învățare, dar și alte categorii de cetățeni vor putea să cunoască și să înțeleagă mai bine cum funcționează statul Republica Moldova.Primele testări cu beneficiarii informației redactate în format ușor de citit, ușor de înțeles s-au desfășurat cu suportul Oficiului Organizației Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului.Testări similare vor fi organizate prin intermediul Oficiilor teritoriale de informare ale Parlamentului în raioanele din țară, în colaborare cu organizațiile neguvernamentale locale de profil.
12:40
De asemenea, el a cerut Guvernului să demisioneze și să „cedeze locul generațiilor viitoare”.Înainte de a-și depune mandatele,, Zelenski i-a îndemnat pe deputati să adopte legile privind ridicarea imunității parlamentare și răspunderea penală pentru îmbogățirea ilegală, precum și să-i demită pe șeful SBU, Procurorul General și Ministrul Apărării al Ucrainei.Vladimir Zelenski este al șaselea președinte al Ucrainei. El l-a învins pe Petro Poroșenko în a doua rundă a alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, câștigând 73,22% din voturi.Zelenski a venit cu mesaje extrem de dure atât în adresa Guvernului, cât și a Parlamentului. Mai mult, noul președinte a anunțat că e decis să dizolve Rada Supremă.„Este victoria noastră. Noi împreună purtăm responsabilitatea pentru această șansă. Fiecare din noi a pus astăzi mâna pe Constituție și a depus jurământul. Fiecare dintre noi poartă reponsabilitate pentru Ucraina.
11:10
„Dacă Iranul vrea o luptă, acela va fi sfârşitul oficial al Iranului. Niciodată să nu mai ameninţaţi Statele Unite”, a transmis Donald Trump.Mesajul preşedintelui american vine în contextul amplificării tensiunilor dintre cele două state.Statele Unite au impus sancţiuni economice suplimentare împotriva Iranului şi a crescut prezenţa militară din regiune. Preşedintele american a acuzat Iranul că reprezintă o ameninţare pentru trupele şi interesele Statelor Unite.Administraţia de la Teheran a descris acţiunile Statelor Unite drept „un război psihologic” şi „un joc politic”.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.