Politics

Acum 6 ore
10:10
Unii dintre acești candidați, străfulgerați subit probabil de remușcări întîrziate, au și declarat că părăsesc  lista electorală. E vorba, cel puțin, de Nata Albot și Alexandru Catan. E adevărat că în acest subiect nu avem o claritate deplină. În pofida declarațiilor făcute de candidații cu reputația ”oleacă terfelită”, CEC n-a recepționat încă nici o cerere de înlocuire a acestor candidați astfel încît și poziția a 8 și poziția a 45 sînt în continuare ocupate de aceste personaje. S-ar putea ca în cele din urmă PAS să rămînă cu ei pe listă cunoscută fiind consecvența cu care partidul Maiei Sandu este obișnuit să-și apere proprii membri prinși cu ocaua mică.
Acum 24 ore
20:20
Astăzi benzinăriile Petrom au afișat noi prețuri, mai mari.Un litru de benzină A 95 costă 20.66 lei, iar un litru de motorină – 16.99 lei.Este a noua scumpire a carburanților din ultima jumătate de an.
18:20
Amendamentul depus joi în parlament de deputaţi ai Fidesz la o lege care pedepseşte pedofilia stipulează ca tinerilor sub 18 ani să nu li se prezinte conţinuturi pornografice sau orice alt conţinut care încurajează schimbările de sex ori homosexualitatea. Proiectul, care ar urma să se aplice şi industriei publicităţii, mai prevede crearea unei liste a organizaţiilor autorizate să predea lecţii de educaţie sexuală în şcoli.„Proiectul Fidesz poate limita drastic libertatea de exprimare şi drepturile copiilor, pune în pericol sănătatea mintală a tinerilor (din comunitatea) LGBTQI şi îi împiedică să aibă acces la informaţii şi susţinere”, a avertizat într-un comunicat societatea pentru drepturile omului Háttér (Fundal), evocând o asemănare a proiectului cu legea împotriva propagandei gay din Rusia, scrie Agerpres.
Ieri
15:20
Preţurile medii de consum în luna mai 2021 faţă de luna aprilie 2021 au crescut cu 0,48%. Reprezentanții BNS spun că creșterea preţurilor medii de consum a fost determinată de creșterea preţurilor la produsele alimentare cu 0,70%, la mărfurile nealimentare cu 0,52% și la serviciile prestate populației cu 0,11%.
15:00
Astfel, conform datelor din biblioteca de reclame a Facebook, Partidul PAS a cheltuit pentru a sponsoriza postările electorale pe Facebook, în doar o săptămână de zile ( 2-8 iunie), suma de 1.239 euro, echivalentul a 26.668 de lei.Datele sunt prezentate de biblioteca de reclame a Facebook și le puteți vedea aici.La fel, dacă accesăm biblioteca de reclame a Facebook a celor din PAS, putem observa că în prezent, 12 reclame active, care deseori se repetă ca conținut însă au o altă destinație, rulează pe pagina oficială a partidului pro-prezidențial.Menționăm că în suma sus-menționată nu au fost incluse și cheltuielile suportate de alte pagini de pe Facebook, care au fost utilizate pentru promovarea PAS.
15:00
Șapte apartamente nedeclarateAlexandru Catan a indicat în declarația de avere, pe care a prezentat-o la CEC în calitate de candidat PAS la parlamentare, că ar deține doar un apartament de 117 metri pătrați.  Potrivit datelor cadastrale, Alexandru Catan și soția sa au 8 apartamente doar în municipiul Chișinău. Patru imobile se află în complexul locativ de pe strada Testemițanu, iar candidatul PAS le dă în chirie.  Pe numele lui Alexandru Catan mai este înregistrat un apartament de lux în centrul Capitalei, pe str. Lev Tolstoi. Acest imobil are o suprafață de 117,5 metri pătrați și se află în complexul locativ ,,Sky House”. Potrivit informațiilor prezentate de către companie, prețul unui astfel de apartament pornește de la 100 000 de euro. Tot aici, Catan are în proprietate două centre comerciale și un garaj.
14:30
”Ap ce, ieri a fost ultima zi de depunere a documentelor pentru înregistrare în electorală la CEC. Deja cine a depus puteți vedea pe site-ul CEC. Noi însă, dăm înapoi datoriile celor de la #pas și penim lista lor de „Oameni Buni” așa cum ne place și cum suntem deprinși să o facem.Un nou „Om Bun” cu rah**t la fund este Petru Gandrabur, un ”ciuvac” care primește salariu de primar al comunei Țiganca din raionul Cantemir. El a fost promotor al mai multor scandaluri dar nu despre asta azi îi scoatem ochii”, scrie bloggerul.Amintim că redacția Sinteza.org a ajuns în posesia unui document, care demonstrează că Petru Gandrabur, un transfug politic notoriu, ar putea fi condamnat la 3 ani de închisoare pentru escrocherie.
14:00
Momentul merită punctat dat fiind că până nu demult Maia Sandu și liderii PAS au mințit cetățenii negând orice apropiere de Renato Usatîi. Erau invocate riscurile de imagine și refuzul de a face compromisuri cu persoane cu probleme de integritate. Faptul că afinitățile între cele două entități politice nu mai sunt ascunse, ne permit să presupunem fie că PAS își asumă riscurile concubinajului cu Renato Usatîi, fie că PAS consideră că riscurile anterior evidente astăzi nu mai sunt actuale.Chestiunea este relevantă în vederea definirii acestui partid, dat fiind că Maia Sandu face eforturi considerabile pentru a-și camufla identitatea și orientarea reală din punct de vedere ideologic și geopolitic.În acest sens, este tot mai evidentă înclinarea Maiei Sandu și a PAS-ului spre pro-rusul Renato Usatîi și îndepărtarea de partidele de orientare unionistă și euro-atlantică.
14:00
“1. Va fi utilizat un standard unic de salarizare minimală, în locul celor două, care sunt utilizate în prezent. În acest scop, în economie va fi introdus un salariu minim unic garantat, care va fi utilizat la calcularea salariilor lucrătorilor din sectorul real, dar și pentru angajații din sectorul bugetar.2. Pentru a reduce inegalitatea salarială a angajaților din sectorul bugetar, se va stabili că în următorii doi ani, la luarea deciziilor de majorare a salariilor, se va da prioritate majorării salariilor angajaților din categoriile cel mai puțin plătite.3. Pentru a reduce inegalitatea veniturilor, inclusiv inegalitatea salarizării, salariile persoanelor cu venituri mici și medii vor fi impozitate la rate mai mici.4. Va fi plafonată remunerarea șefilor și adjuncților instituțiilor publice cu autonomii financiare care reglementează diferite sectoare ale economiei.
13:50
Astfel, după o analiză a experților partidului PACE și ținând cont de toate aceste argumente partidul Politic PACE cere ca pentru diasporă să fie deschise 220 de secții de votare. La fel, formațiunea cere magistraților  să fie amplasate prioritar în regiuni în care sunt comunități mari de moldoveni.Anunțul a fost făcut de Secretarul General PACE, Nadejda Tatarciuc, astăzi, într-un briefing de presă organizat în fața Curții de Apel Chișinău. Ea a mai spus că la stabilirea numărului secțiilor de vot pentru cetățenii R. Moldova aflați peste hotare, CEC a ignorat realitățile scoase în evidență la alegerile prezidențiale din 2020 și recomandările Ministerului de Externe.
13:40
Parlamentarul a mai adăugat că Blocul își propune să mențină indexarea pensiilor de două ori pe an, așa cum este în prezent.“Vom continua indexarea de două ori pe an, dar pensiile mici și medii să fie indexate cu minim 20%. Vom continua să acordăm suport unic pentru pensionarii cu pensii medii și mici. La recalcularea pensiilor vom face ca fiecare leu achitat în fondul social să fie luat în considerație și să se majoreze pensia celor care activează după stabilirea dreptului la pensie”, a precizat Darovannaia.
13:20
 “Ne propunem ca indemnizația pentru îngrijirea copilului până la 3 ani să fie achitată la toți care optează pentru această indemnizație, indiferent de statut – asigurat sau neasigurat. Pentru familiile cu mulți copii va fi implementat un program de ajutor alimentar. Vom consolida asistența socială pentru familiile cu copii și vom promova Legea privind capitalul familial, care din 2019, toți partenerii noștri de coaliție nu și-au dorit să promovăm această lege”, a mai declarat Darovannaia.
12:30
”Mai bine să găsim bani pentru susținerea agricultorilor, decât să căutăm iar bani pentru alegeri. Am dat 70 de milioane de lei la alegeri. Este suficient. Haideți să susținem oamenii care lucrează un sezon întreg pentru a culege roada și acum a căzut grindina și falimentează. Ce e mai bine să salvăm câteva zeci de mii de locuri de muncă cu ajutorul din partea statului, sau să satisfacem pofta cuiva și să dăm bani la alegeri. Va decide Guvernul, nu noi, Parlamentul acum nu funcționează. Trebuie să susținem oamenii care așteaptă suport din partea statului”, a declarat Dodon.Amintim,  președintele comisiei agricultură și industrie alimentară, deputatul PSRM Radu Mudreac, a depus oficial pe numele premierului interimar o interpelare, unde solicită Guvernului să intervină pentru a ajuta agricultorii care au fost afectați de ploile și grindina din zilele trecute.
12:10
 Liderul socialiștilor a menționat că în cazul în care relațiile cu Rusia se vor înrăutăți, așa cum mizează forțele de dreapta, atunci 200 de mii de tone de mere, în valoare circa 2 miliarde de lei, vor rămâne pe copaci.”Dacă vin ceilalți, cu regret, putem fi în situația când piața va fi blocată și aceste mere vor fi pe copac și se vor pierde sute de mii de locuri de muncă. Merele în mare parte le exportăm în Rusia. În nordul țării toți mă întreabă ce va fi cu roada nouă, pentru că în 2014 a fost închisă piața rusă și merele au înghețat pe copac. Pentru a avea piață de desfacere pentru aceste mere, trebuie să avem relații bune în primul rând cu Rusia. Dacă se înrăutățesc relațiile cu Rusia, așa cum vor cei de dreapta, ca Moldova să fie o platformă antirusă, atunci 200 de mii de tone de mere vor rămâne pe copac, circa 2 miliarde de lei”, a declarat Dodon.
12:00
”Oamenii spun câteva mesaje foarte clare. Toți spun de votul diasporei, absolut toți la toate întrevederile. Doi - toți spun că noi trăim mai rău ca anul trecut, pentru că au crescut prețurile și întreabă cu se ocupă conducerea de vârf a țării, pentru că anul trecut nu creșteau prețurile când Dodon era președinte. Toți întreabă ce va fi cu vârsta de pensionare după alegerile parlamentare, pentru că știu că eu am micșorat vârsta de pensionare la 57 de ani pentru femei și 62 pentru bărbați. Dar ei știu că dreapta, PAS, vrea să majoreze vârsta de pensionare. Toți întreabă care va fi pensia mai departe și dacă va continua inițiativa lui Dodon că de 2 ori pe an se dă ajutorul bănesc, de exemplu anul acesta câte o mie de lei au primit pensionarii cu pensia mai mică de 4000 de lei și vrem să le dăm și la 01 octombrie o mie de lei și îi vom da”, a spus Dodon.
12:00
 ”În Occident, alte țări, în total sunt aproape 400 de mii de cetățeni. Din acești circa 400 de mii au votat peste 250 de mii. În Rusia, la fel sunt mai mult de 400 de mii, dar au votat doar 12 mii, în Transnistria sunt 200 de cetățeni, dar au votat doar 30 de mii. Dacă luăm proporții, unde-i dreptatea. Dacă vrem să fim sinceri, trebuie să asigurăm dreptul egal și pentru cei din Occident, și din Rusia și Transnistria”, a declarat Dodon.Președintele PSRM a reiterat că nu este admisibil ca să fie obstrucționat dreptul la vot pentru cetățenii Republicii Moldova din Transnistria, pe care unii oponenți politici îi numesc separatiști. În opinia liderul socialiștilor, persoanele care au împiedicat moldovenii din Transnistria să voteze trebuie anul trecut la prezidențiale să răspundă în fața legii.Totodată, liderul PSRM consideră că subiectul numărului secțiilor de votare este de competența CEC.
11:00
”După alegeri vom merge cu ”Drumuri bune pentru toți” pentru fiecare localitate. Ne propunem ca să majorăm aceste defalcări. Dacă în 2020 în fiecare sat a fost dat câte un milion de lei,sarcina noastră ca în acest an în fiecare sat să fie dat de la 4 la 5 milioane de lei pentru infrastructura drumurilor interne”, a declarat Dodon.Potrivit Programului social-economic al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, în patru ani, vor fi restaurate și reparate 3600 km de drumuri și străzi locale. Proporția drumurilor locale reparate cu asfalt va crește la 60%, iar reprezentanții autorităților locale vor fi incluși în Consiliul Fondului Rutier.
10:50
Cu o diferență de doar 0,1 puncte, PACE îi calcă pe urme Blocului ”Renato Usatîi”. Mai mult decât atât, potrivit analiștilor politici PACE îi bate pe cei din AUR și Blocul la criteriile ”echipă” și ”mediatizare”. Astfel, într-o perioadă extrem de scurtă de timp, PACE a reușit să atragă simpatiile experților politici.Și asta pentru că dezvăluirile făcute de presedintele PACE și combaterea corupției reale îi cresc notorietatea și încrederea vertiginoasă în acest lider politic. Mai mult decât atât, dezvaluirile lui au trezit interes în presa internațională, mai ales după ce a prezentat anchetatorilor dovezi concrete privind scheme de milioane.În cadrul cercetării au fost implicați experți, analiști politici și jurnaliști din Rusia, România, Ucraina, SUA, Belarus, Germania, Austria, Franța, Marea Britanie. Experții au apreciat activitatea partidelor politice și persoanelor publice din Republica Moldova cu note de la 1 la 10.
10:50
“În ultimul timp observăm o tendință alarmantă și foarte îngrijorătoare, de a încălca dreptul la vot pentru zeci de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, aflați la o distanță de doar 50-60 km de Chișinău. Ieri, 10 iunie, Asociația Promo Lex, plătită de către forțe din Occident, a propus închiderea a trei secții de votare care, pentru prima dată în istoria țării Republicii Moldova, se deschid în Bender și Corjova. Aceste mesaje vin doar să confirme acțiunile ilegale, organizate de PAS la alegerile prezidențiale din toamna anului trecut, atunci când au blocat drumurile și accesul cetățenilor moldoveni. Amintesc și declarațiile scandaloase ale deputatului Igor Grosu, care i-a acuzat pe cetățenii moldoveni din estul țării că ar fi "separatiști", a declarat Evtodiev.
10:30
Stareța – egumena Eufrosinia i-a mulțumit personal liderului PSRM pentru implicare în timpul vizitei acestuia la mănăstire, unde a fost filmată o parte a emisiunii ”Igor Dodon răspunde”. Aceasta a declarat că de mult timp s-a adresat responsabililor pentru a fi reparat drumul, dar rugămințile lor au fost auzite doar anul trecut.”Așa suntem de mulțumiți. Nici nu-mi venea să cred că acest drum vine spre mănăstirea noastră. Ziceam: unde am nimerit, pe drumul de la Chișinău? Este o realizare tare mare”, a declarat stareța.Igor Dodon a menționat că mănăstirea merită să fie vizitată de toți cetățenii Republicii Moldova.”Îndemn toți cetățenii, care nu au fost la mănăstirile moldovenești, să vină la Călărășăuca, unde e o mănăstire de maici, un loc foarte pitoresc, izvoare. Parcă suntem în munți”, a declarat Igor Dodon.
00:10
 „În contextul organizării în data de 11 iulie curent a scrutinului electoral parlamentar, în calitate de Viceprim-ministru în exercițiu pentru reintegrare, reiterez necesitatea renunțării la abordări discriminatorii și de politizare exagerată asupra tematicii dosarului transnistrean și dreptului de vot a cetățenilor din stânga Nistrului și municipiul Bender.Reamintesc experților care se expun asupra votului cetățenilor din raioanele de Est ale țării, că în stânga Nistrului și municipiul Bender locuiesc câteva sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care dispun de aceleași drepturi ca și ceilalți cetățeni ai țării”, a scris Cebotari.Vicepremierul pentru reintegrare atrage atenția că toate comentariile, discursurile de ură și instigare la discriminare aduc prejudicii obiectivului guvernamental de reintegrare a țării.
10 iunie 2021
20:50
 " Distrugerea automobilului și amenințările la adresa soției și a copiilor depășesc orice limite ale normalului și reprezintă infracțiuni, care trebuie să fie pedepsite conform legii.Știm că în spatele acestor acțiuni huliganice, la fel ca și în cazul atacului asupra sediului PSRM din Căușeni, stau așa-numiți “oameni buni” cu dosare penale, de pe lista PAS. Oamenii buni nu comit infracțiuni, nu amenință familie și nu blestemă copiii. Sunt acțiuni josnice, care scot la suprafață caracterul mârșav al celor care se declară “oameni buni” doar pentru сă ajung să candideze pe lista PAS.Sperăm că oamenii legii vor identifica și îi vor trage la răspundere atât pe cei care au executat aceste ilegalități, cât și pe comanditarul acestora, care-și dorește imunitate de deputat pentru a scăpa de pedeapsa penală.
17:00
„Am fost bucuros să aflu că sătenii sunt mulțumiți de lucrurile pe care le-am realizat în satul lor, la solicitarea lor. Este vorba despre proiecte, lansate de mine și susținute de socialiști în Parlament, precum - reparația acoperișului școlii din sat, construcția drumului de acces spre mănăstire, reabilitarea unui segment de drum în cadrul programului “Drumuri bune pentru toți” ș.a. Am reiterat faptul că mereu vom fi alături de oameni, vom contribui la dezvoltarea localităților, la păstrarea valorilor naționale, a credinței, tradițiilor, istoriei poporului moldovenesc”, a anunțat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.
15:40
Directorul Intellect Group, Ian Lisnevschi a mai precizat că nu exclude scenariul ca doar aceste două partide vor fi în următorul Legislativ. „Însă și Partidul Șor, Blocul Renato Usatîi, Platforma DA și altele au șansa să lupte pentru locuri în Parlament”, menționează expertul.Amintim că Intellect Group este prima și unica companie din Republica Moldova care a elaborat un sondaj de tip exit poll la alegerile prezidențiale de anul trecut, iar rezultatele au coincis în totalitate cu rezultatele preliminare prezentate de CEC.
Mai mult de 2 zile în urmă
15:10
„Despre ce fel de luptă cu fenomenul corupției putem vorbi, dacă pe lista PAS, candidatul cu nr.45, în anul 2013 a beneficiat de un credit de la Banca Socială pe care nu l-a rambursat? Este un moment important pentru cei, care vor să-și dea votul pentru PAS. Poate ar trebui să vă întrebați, cum acești oameni au trecut prin renumitele filtre?”, se întreabă Nichita Țurcan.Deputatul PSRM și-a amintit și despre candidatul PAS Petru Gandrabur, care este cercetat penal pentru escrocherie.„Înainte de alegeri, oamenii auzeau promisiunile PAS, că în cazul în care va exista vreo suspiciune, candidații vor fi scoși de pe listă. În realitate nu se întâmplă nimic. Mă întreb, dar poate se face intenționat, pentru сa acești indivizi să scape de dosare penale, ajungând la putere?”, se mai întreabă Țurcan.
15:00
Președintele Maia Sandu și liderul PSRM, Igor Dodon, au obținut cele mai mari puncte, 7 și respectiv, 6,9. Vladimir Voronin s-a clasat pe locul trei cu 6,4 puncte, iar pe locul patru se regăsește președintele PAS Igor Grosu – 5. Andrei Năstase a obținut o notă de 3,5.Întrebați despre profesionalismul persoanelor publice din țara noastră, experții i-au apreciat cu cele mai mari note pe Igor Dodon – 6, Vladimir Voronin – 5,7, Maia Sandu – 5,5, Zinaida Greceanîi – 5 și Igor Grosu – 4,3. La capitolul cel mai influent politician, pe primul loc s-a clasat Maia Sandu, pe al doilea – Igor Dodon, urmat de Vladimir Voronin, Igor Grosu și Corneliu Furculiță.  Totodată, potrivit experților, liderul PSRM, Igor Dodon, este cel mai experimentat politician. La acest capitol Dodon a obținut 8 puncte, pe locul doi se află comunistul Vladimir Voronin cu 7,8, iar Maia Sandu a fost notată de către experți cu 6 puncte la capitolul experiență.
14:50
Aproape 385 de mii de lei a alocat Serviciul de Informații și  Securitate pentru mobilă nouă. Licitația a fost anunțată pe site-ul achzitii.md, pe 9 iunie 2021. Din acești bani SIS vrea să cumpere fotolii, canapele, scaune.Din caietul de sarcini aflăm că într-un an de criză, SIS își dorește două canapele noi din piele care ar costa 20 de mii de lei și două fotolii extensive, tot din piele, pentru care s-au alocat 10 mii de lei. Vor fi procurate și fotolii de director, pentru care se vor cheltui peste 35 de mii de lei. Pe lângă asta vor fi procurate dulapuri, inclusiv pentru TV, mese, scaune și cuiere.
13:40
Astfel, 96% dintre respondenți au căzut decacord că președintele se implică în campanie, doar că 56,5% au spus că ea o face pe ascuns, iar 39,5% - în mod deschis. În cadrul cercetării sociologice au fost implicați experți și analiști politici, jurnaliști politici și comentatori, activiști, experți internaționali și jurnaliști din Federația Rusă, România, Ucraina, Statele Unite ale Americii, Belarus, Germania, Austria, Franța, Marea Britanie. Experții invitați de compania Intellect Group sunt specialiști în sociologie, politologie, drept, relații internaționale.
13:10
Deputații socialiști, Alla Pilipețcaia și Vladimir Mizdrenco, au declarat că în implementarea politicii de dezvoltare a infrastructurii locale vor participa activ reprezentanții autorităților de nivelul I, astfel ca scopul final să fie localități atractive și confortabile pentru traiul oamenilor.Potrivit acestora, blocul va insista pe păstrarea raioanelor și satelor și se va axa pe dezvoltarea fiecărei localități în parte.”Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, care are cea mai profesionistă echipă, a demonstrat în timp că poate dezvolta proiecte sociale, proiecte mari de infrastructură”, a declarat Mizdrenco.Astfel, până în anul 2025 urmează să fie majorat cu 20 la sută numărul localităților care vor fi conectate la rețeaua de apă și canalizare. În patru ani, numărul satelor, unde va fi construit un sistem de aprovizionare cu apă și canalizare va atinge cota de 70 de procente.
12:40
Valeriu Sava este originar din raionul Anenii Noi și a participat activ la protestele din mai 2020. Deși acesta susține că este veteran al războiului de pe Nistru, jurnaliștii de investigație l-au demascat, după ce au aflat că Sava este un pseudo-veteran, acesta și-ar fi atribuit o falsă identitate și a fost condamnat pentru săvârșirea mai multor infracțiuni. Cel mai recent dosar în care figurează Sava a fost pornit în 2019. Așa-numitul veteran este acuzat că ar fi angajat un bărbat la stâna de capre din satul Țînțăreni, Anenii Noi, dar nu l-a achitat, restanța la salariu fiind de 42 de mii de lei.Și Anatolie Macovei este un veteran cunoscut publicului pentru participarea la protestele organizate de diverse partide politice. Totodată, jurnaliștii de investigație au scos la iveală ilegalitățile comise de către Macovei. În 2010, persoane necunoscute au provocat o explozie în curtea casei lui Macovei, iar mașina acestuia a ars în întregime.
12:10
Maia Sandu a fost la fel preîntâmpină, că nu sunt bani pentru alegeri și că niște guvernanți, care au măcar ceva în căpățână, nu umblă la fondul de rezervă al guvernului. Președinta n-are, însă, urechi să audă și ochi să vadă decât pentru interesul ei politic. Astăzi înregistrăm următoarele victime ale “schimbării”, a drobului de sare, urcat cu grijă de PAS pe sobă, pentru a fi răsturnat peste noi.  Țara e la pământ, iar prim-ministrul interimar, sătul de atâta oblăduire,  nu știe unde s-o apuce de iureșul problemelor, pentru care nu are nici soluții, nici  împuterniciri de rezolvare. Guvernului nu i-a rămas nici cinci “capici” în buzunar pentru agricultorii loviți de grindină și inundații.Povestea de salvare cu orice preț a propriului prestigiu politic,  pe care o tot deapănă zi de zi la televizor Maia Sandu și partidul său se numește “Ileana Cosânzeana și promisiunile ei goale”.
12:00
În această seară, MAI a confirmat că a recepționat adresarea lui Cavcaliuc și urmează a fi transmisă la Procuratura Anticorupție.„Ministerul de Interne a recepționat adresarea din partea domnului Cavcaliuc și noi avem nevoie de câteva zile pentru a examina cele expuse în scrisoare, în același timp, pe liniile care țin de competențele altor organe precum ar fi Procuratura Anticorupție, noi o să le transmitem materialele, deocamdată noi examinam tot ce ține de competențele MAI. Această procedură ar putea dura nu mai mult de două trei zile,” a declarat pentru Telegraph Moldova consilierul în comunicare al ministrului de Interne, Iulian Bercu.
10:40
„Atunci când ei spun că acești oameni nu trebuie să voteze, cum eu pot să-i numesc altfel? Eu tot timpul la toți le-am spus pe nume”, a declarat Renato Usatîi.Amintim, în cadrul celor două tururi ale alegerilor prezidențiale din toamna anului trecut, mai mulți deputați PAS, în frunte cu Igor Grosu, au împiedicat accesul alegătorilor din stânga Nistrului către secțiile de votare. Grosu i-a numit separatiști pe cetățenii moldoveni din estul țării.
10:30
 Redacția noastră a intrat în posesia unor documente, care demonstrează că fostul primar de Puhoi, Petru Frunze, în 2013, pe când era membru PLDM, formațiunea care se afla atunci la guvernare, fiind condusă de Vlad Filat, a trucat rezultatele unei licitații pentru pavarea trotuarului de pe segmentul drumului local Căinari – Puhoi – Chișinău.Astfel, la 9 aprilie 2013, autoritățile din Puhoi au anunțat tenderul, în urma căruia au parvenit cinci oferte: de la SRL „Cronostrans”, SRL „Carpeni”, SRL „Ruviconstruct”, SRL „Miveron Com”, SRL „Edif-Constr”. Concursul a fost câștigat de către compania SRL „Ruviconstruct”, care a venit cu o ofertă de 1,5 milioane de lei. Potrivit anchetei, compania a câștigat licitația cu o singură condiție neoficială: primarul satului Puhoi, Petru Frunze, i-ar fi cerut antreprenorului ca pavajul să fie procurat de la o persoană fizică, Ghenadie Munteanu, finul de cununie a lui Frunze.
10:10
 Prezent în cadrul emisiunii ”Secretele Puterii” de la Jurnal TV, expertul a mai menționat că în societate s-a creat o impresie că partidului pro-prezidențial – PAS, i s-a ridicat succesul la cap, extraordinar de tare. Sinteza.ORG amintește că, printr-o postare pe Facebook, Renato Usatîi a menționat ieri că victoria Maiei Sandu și PAS de la alegerile prezidențiale se transformă în dezamăgire. La fel, liderul de la Bălți le-a recomandat celor din PAS să nu se creadă mai deștepți decât poporul, pentru că vremurile s-ar fi schimbat.
10:00
Igor Dodon a salutat miile de oameni care s-au adunat în parc, pe care i-a felicitat cu ocazia sărbătorii hramului. Dodon le-a urat tuturor prosperitate, pace, sănătate și mulți ani fericiți.De asemenea, președintele socialiștilor le-a mulțumit locuitorilor din Ceadîr-Lunga și din întreaga Găgăuzie pentru susținerea permanentă acordată echipei și proiectelor PSRM.
9 iunie 2021
15:40
 ”Astăzi a fost publicat un sondaj de aceiași realizatori care se lăudau cu „exit-poll-ul telefonic” anul trecut. Din noua lor operă aflăm că Slusari e pe locul IV în topul politicienilor (din cei care au auzit de el ar avea chiar vreo 45%), că dna Gavriliță este peste Igor Grosu, că Octavian Țâcu e grozav, dar nu îl votează aproape nimeni etc”, se arată în postarea lui Petruți Doru. Totodată, acesta îi critică pentru faptul că dacă până acum cetățenii indeciși depășeau cifra de 40 %, astăzi aceștia au ajuns la 24 %, deși efectuarea sondajelor telefonice a constatat că cei care nu spun cu cine votează sunt de fapt în majoritate.
15:40
Parlamentarul a publicat pe pagina sa de Facebook scrisoarea oficială prin care ANI îl anunță că a dat curs solicitării în care Novac anunța instituția că Manole, fiind la Curtea Constituțională, a participat la luarea unor decizii în interes personal.”Mai exact, este vorba de situația când Domnica Manole, în calitate de judecător și președinte al Curții Constituționale, a participat și a luat decizia într-un subiect care o viza pe ea personal. La 27 aprilie 2021, pe rolul Curții Constituționale s-a aflat soluționarea sesizărilor referitoare la controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unor judecători ai Curții Constituționale, precum și controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului privind numirea unui judecător al Curții Constituționale.
14:00
“Aceste evenimente azi trezesc mai multe interpretări, dar cert este, că schimbările majore de atunci au adus un mare beneficiu Republicii Moldova. După ce a fugit Vlad Plahotniuc din țară, s-au produs schimbări la toate nivele: a dispărut frica, nu sunt cazuri ca partidele să fie scoase din campania electorală, nu sunt deținuți politici, cetățenii se simt mai liberi. Din 2019 încoace, nu a fost nici un caz de înstrăinări de bunuri mobile și imobile, nu sunt atacuri rider. Noi considerăm că noi, socialiștii, am realizat ce am promis: libertatea, acces la informații.Am oprit acele privatizări ilicite, unde statul Republica Moldova era prejudiciat. Am salvat Moldtelecomul și Stadionul Republican. Am avut și perioadă pandemică, dar datorită voinței politice a apărut disciplina financiară și vamală, sunt mai multe încasări la buget”, a declarat Batrîncea.
13:50
Parlamentarul susține că punerea în aplicare a unei politici active de industrializare a țării va permite, în primul rând, asigurarea unor locuri de muncă stabile cu câștiguri decente și motivarea cetățenilor să rămână să lucreze și să trăiască în țară.Socialistul a remarcat că în prezent sectorul industrial al țării este la pământ. Asta se întâmplă pentru că de câțiva ani buni nu avem o politică clară de industrializare, statul nu mai alocă bani pentru dezvoltarea sectorului, pentru promovarea producției industriale locale peste hotare.Strategia prezentată de Blocul Comuniștilor și Socialiștilor vine cu mai multe acțiuni. În primul rând, statul va uniformiza dezvoltarea sectorului pe întreg teritoriul țării. Astăzi, mai mult de jumătate din producția totală industrială a țării este concentrată în Chișinău. Blocul propune continuarea construcției parcurilor industriale multifuncționale în fiecare raion din țară.
12:50
Într-o conferință de presă, membrii formațiunii anunță că în timp ce candidații altor formațiuni, despre care au demonstrat cu lux de amănunte că au grave probleme de integritate, iar unii chiar și cu legea, sunt ignorați, reprezentanții PACE sunt hărțuiți și intimidați de către procuratură, transformată în instrument de luptă politică.„Cerem ca implicarea candidatului PAS Boris Marcoci în acțiuni despre care există suspiciuni de corupție să fie investigată fără amânare, competent și imparțial. De asemenea, cerem ca să fie verificată implicarea în această schemă a primarului de Bălți, Renato Usatîi și a unuia dintre adjuncții săi, Nicolai Grigorișin, precum și legalitatea licitațiilor de achiziții publice, câștigate de 6 companii în toate primăriile cu legături în partidul lui Usatîi”, afirmă reprezentanții PACE.
12:10
“Nu am văzut nicio declarație a celor, care s-au folosit de agricultori la protestele din toamnă, reieșind din ce s-a întâmplat ieri-alaltăieri, cu distrugerea a peste 1000 de ha de teren agricol. Nimeni nu spune nimic. Nu le este convenabil, ca azi să îi apere pe agricultori, să îi promoveze, să se ducă la Guvern, la Președinție, să le solicite suportul, pentru că oameni și-au pierdut roada. Nu încearcă să îi mobilizeze, să îi aducă în față, îi urât de tot ceea ce fac. Guvernul ar trebuie să fie în teritoriu să facă calcule în suportul agricultorilor”, a declarat Mudreac.Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, doar în ultimele 24 de ore, grindina a provocat pagube enorme. În raionul Căușeni, satul Grădinița, au fost distruse 40 ha de livezi și 85 ha de culturi agricole, inclusiv 45 ha de porumb și 40 ha de coacăză.
11:00
Petru Puțuntică, născut în anul 1965 în satul Lozova, raionul Strășeni acum locuiește în orașul Călărași. Acesta este fondatorul și proprietarul SRL LANTAV-PRIM, care se ocupă de realizarea mărfurilor alimentare și industriale angro. În trecut, Puțuntică figura ca membru în listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM).  Potrivit informațiilor obținute de către jurnaliștii noștri de investigație, activitatea acestui agent economic a fost documentată de oamenii legii, care în 2018 au pornit un dosar penal în temeiul art.244 alin.2 Cod penal pe faptul comiterii evaziunii fiscale în sumă de 5 000 000 lei. Sursele noastre în instituțiile de drept ne-au comunicat că Petru Puțuntică ar fi apelat la anumite relații mai vechi din procuratură, pentru a pune pe pauză această cauză penală.
10:50
“Este o simplă înțelegere, un președinte i-a adus în dar altui președinte un om. Este o situația normală în relațiile dintre Republica Moldova și Ucraina: Platon a fost un cadou, Ceaus a fost un cadou. S-au întâlnit doi șefi de stat, și da, poftim, furați-l. Se cunoaște că persoanele din serviciile ucrainene erau escortate de către oamenii din paza președintelui Moldovei”, spune Platon. Amintim că ex-judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus a fost răpit în data de 3 aprilie chiar din centrul Capitalei. Mai multe investigații jurnalistice au demonstrat că operațiunea Ceaus a fost efectuată de către serviciile secrete de la Kiev, cu acceptul Maiei Sandu.
10:40
Liderul socialiștilor a menționat că sectorul industrial va genera venituri stabile la buget, ceea ce va permite creșterea salariilor, pensiilor și implementarea mai multor programe sociale. Dodon a menționat că, din păcate, în ultimele decenii acest sector a fost practic distrus, de aceea este nevoie ca acum statul să intervină.Potrivit liderului PSRM, una dintre propunerile pentru stimularea şi dinamizarea activității investiționale a întreprinderilor industriale ține de introducerea cotei zero pe venitul reinvestit, care va fi aplicată timp de cinci ani. Dodon a remarcat că această măsură revoluționară a fost aplicată cu succes în timpul guvernării comuniste, când deținea funcția de ministru al Economiei.”Am venit atunci cu această propunere, împreună cu Oleg Reidman, care era consilier al președintelui, și care acum este în lista Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. A fost o propunere revoluționară în tot spațiul ex-sovietic.
10:40
”Îmi pun întrebarea, ce împuterniciri va avea acest comitet care va fi condus de cetățeni străini. Dacă Washingtonul sau Buxellesul va spune că din punct de vedere politic pentru noi este convenabil să fie închise anumite întreprinderi? Există riscuri. Președintele are CSS, acolo sunt prezente SIS, PG, toate structurile. Să se folosească de aceste instrumente. Nu a vrut. De ce? Pentru că a dorit să cedeze pârghiile forțelor din exterior și au creat acest comitet care este finanțat total din afară. Este o problemă serioasă. Oamenii trebuie să înțeleagă că acesta este primul pas concret de cedare a controlului asupra structurilor de stat străinilor”, a declarat președintele PSRM. Activitatea Comitetului Consultativ Independent Anticorupție se va desfășura cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, al Guvernului SUA, dar și al altor donatori, care urmează să se alăture acestui proiect.
10:30
Igor Dodon a menționat că pe agenda discuției vor fi trei subiecte principale: Acordul privind securitatea socială dintre cele două țări, anularea pentru moldoveni a activității în bază de patentă și amnistia migrațională pentru moldovenii care au încălcat regimul de ședere pe teritoriul Rusiei. ”M-au rugat de mai mult timp să avem aceste întrevederi. Sunt câteva subiecte prioritare care-i preocupă ce cetățenii noștri. Primul - Acordul cu privire la protecția socială, anul trecut guvernul nostru a efectuat toate procedurile, dar nu s-a reușit trecerea lui prin Parlament. Noi vom insista ca acest document să fie votat în iulie-august. Al doilea - activitatea în baza patentei. PSRM s-a înțeles, săptămâna trecută, cu deputații din Duma de Stat să fie elaborat un proiect de lege prin care să fie anulată obligația patentei pentru cetățenii Republicii Moldova. Al treilea - amnistia migrațională pentru 55 de mii de cetățeni moldoveni.
10:30
Liderul socialiștilor a menționat că în comparație cu partidele de dreapta, Blocului Comuniștilor și Socialiștilor este interesat în dezvoltarea țării, reînvierea satelor și creșterea bunăstării populației. ”Ce-i interesează astăzi pe oamenii de la sate? Locuri de muncă, drumuri, apă și canalizare, iluminare, punct medical, grădiniță și școală. Iată de ce au nevoie oamenii. Dacă puterea nu va asigura aceste lucruri, indiferent de ce culoare este, vom avea de pierdut toți. Dar din ceea ce observ, de aceste lucruri partidele de dreapta sunt cel mai puțin interesate. Câteodată, cred că acești oponenți se simt în Moldova ca niște gastarbeiteri. Nu este un cuvânt rău. Pentru ei este important să fie indicat în CV -ul lor că au ocupat funcții, îndeplinind indicațiile  mentorilor de peste hotare, iar când își vor încheia misiunea, ei își vor lua familiile și vor pleca toți din Moldova.
8 iunie 2021
20:30
Liderul socialiștilor a menționat, la postul de televiziune ”Primul în Moldova”, că acest lucru va fi aplicat imediat în practică dacă la alegeri va câștiga Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor. ”Avem deja experiența mai multor țări: Serbia, Belarus, care au început să producă Sputnik V. Nu este fantezie. Preconizăm să lansăm producerea vaccinului și în Republica Moldova. Deja am început negocierile cu partenerii din Rusia. Sunt sigur că dacă vom câștiga aceste alegeri, guvernul nostru în termen restrâns va lansa producerea acestui ser în țara noastră. Este foarte important, pentru că pandemia încă nu a trecut”, a spus Dodon.   Președintele PSRM a mai declarat că în următoarele zile, în Moldova, urmează să fie livrate alte 40 de mii de doze de vaccin Sputnik V, care fac parte din lotul de ajutor umanitar oferit de Rusia.
19:40
”Au refuzat pentru că știu că nu se vor ține de cuvânt. Ei știu foarte bine că dacă vor avea o majoritate în viitorul Parlament, să nu dea Domnul, vor vota aceste trei legi. De aceea nu au semnat. Acest lucru trebuie să-l cunoască fiecare cetățean din țară”, a declarat Dodon. Amintim, Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a lansat, vinerea trecut, un apel către PAS să semneze un angajament public că odată ajunși în Parlament nu vor majora vârsta de pensionare, nu vor lichida raioanele și primăriile și nu vor vota legi prin care să le permită străinilor să cumpere pământurile noastre agricole.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.