Politics

Acum 4 ore
19:07
Printr-o decizie din 25 aprilie 2005, primarul de Chişinău a autorizat Asociația „Proiect Nou – Bugeac” (Asociația) să organizeze în data de 1 mai 2005 un miting în centrul oraşului. Autoritatea publică a indicat locul exact unde urma să aibă loc evenimentul, şi anume „în scuarul Operei Naționale, lânga havuz, la dreapta intrării din scuar”, care măsoară aproximativ 40 metri pe 80. În conformitate cu punctul 6 din această decizie, asociaţia a fost obligată să nu folosească simboluri de partide, organizaţii politice şi asociaţii neînregistrate. La 1 mai 2005, cca patruzeci de persoane, inclusiv reclamantul, care nu era membru al Asociației, au participat la demonstrație. Protestatarii au scandat, printre altele, lozinci de susținere a muncitorilor, sloganuri anti-guvernamentale și anti-capitaliste. Unii dintre ei purtau simboluri care aminteau de Uniunea Sovetică, în special secera și ciocanul.
18:37
Andrian Candu a mulțumim pentru sprijinul punctual și constant al Elveţiei în realizarea reformelor lansate. În cadrul actualei Strategii de cooperare cu Republica Moldova pentru anii 2014 – 2017, Elveția oferă țării noastre 55 mln franci elvețieni, în special în domenii precum apă și canalizare, sănătate, migrație și dezvoltare, dublând volumul asistenţei financiare oferite în anii anteriori. „Cetățenii Republicii Moldova au beneficiat de mai multe proiecte utile, implementate de partea elvețiană. Suntem interesaţi de diversificarea acestora şi includerea în viitoarea Strategie a unor noi domenii de asistenţă, care să răspundă la necesităţile concrete ale țării noastre, în special în reforma administrației publice,  dezvoltare durabilă, eficienţă energetică şi energie regenerabilă”, a menționat Andrian Candu.
18:07
Potrivit proiectului, alineatul (3) al articolului 70 din Constituția Republicii Moldova va fi eliminat. În prezent acesta stipulează că deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa. Totodată, modificarea nu va limita independenţa deputatului și nu va afecta dreptul lui la libertatea opiniei şi votului, care este prevăzută la art. 71 din Legea Supremă a țării. Astfel, deputatul nu va putea fi tras la răspundere penală, civilă sau contravenţională pentru voturile sau opiniile exprimate în executarea mandatului. În aceeași ședință, deputații au aprobat amendamentele asupra proiectului privind Agenția de recuperare a bunurilor infracționale. Potrivit proiectului, Agenţia de Recuperare a Bunurilor Infracţionale va fi o subdiviziune autonomă specializată în cadrul Centrului Naţional Anticorupţie.
Acum 6 ore
17:37
Documentul prevede că de la 1 iulie a acestui an, forțele armate ruse vor crește la 1,903 milioane de oameni. În versiunea anterioară a decretului lui Putin, efectivul Forțelor Armate se ridica la 1,885 milioane de oameni. Anul trecut, Rusia a creat o nouă armată – a 8-a – la granița cu Donbas și a dezvoltat efectivul Armatei 20, dislocata la granița regiunii Harkov.
17:07
Din grupul fruntașilor care părăsesc PLDM fac parte deputatul Angel Agache, președintele raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, consilierul municipal, Ghenadie Dumanschi, fostul șef de la Agenția Turismului, Nicolae Platon și Dorin Mîndreanu fost membru al CNP – cel care a înregistrat partidul la Ministerul Justiției. Toți cinci membri au stat la baza fondării PLDM. Deputatul Angel Agache a precizat că a părăsit doar partidul, nu însă și fracțiunea.
16:37
Potrivit lui, Primăria orașului Orhei a reziliat contractul de arendă cu Compania SRL ORDONATCOM, care era implicată în dezvoltarea celei de-a doua cariere din orașul Orhei pe motiv că în adresa primăriei au parvenit zeci de plângeri din partea locuitorilor, precum și datoriile față de bugetul orășeănesc. Pavel Vereajnu menționează că - activitatea acestei companii a trezit nemulțumire printre rândurile orășenilor, în special cei care locuiesc în preajma carierei. Lucrările desfășurate pe teritoriul carierei au dus la dărâmarea caselor, provocându-le prejudicii materiale.  Totuși, Curtea de Apel Chișinău a emis hotărârea de a permite SRL  ORDONATCOM să desfășoare lucrări de exploatare a carierei până la emiterea deciziei finale. Hotărârea a fost luată de către un complex de judecători în cadrul căreia face parte și magistrata dna Domnica Manole.
16:37
Vicepremierul Octavian Calmîc a accentuat că autoritățile vor susține în continuare realizare Programului „PARE 1+1”, deoarece pe lângă faptul că are o componentă foarte puternică de instruire a antreprenorilor privind dezvoltarea unei afaceri, acesta contribuie la dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii în mediul rural, la dezvoltarea satelor din diferite regiuni ale țării. „Mai mult, din punct de vedere economic programul a demonstrat eficiența sa atât prin numărul mare de întreprinderi deschise, cât și prin faptul că la fiecare leu investit de stat au fost atrase investiții de 3-4 lei”, a menționat ministrul Economiei.
16:07
În cadrul întrevederii cu ambasadorul Elveţiei, părțile au făcut schimb de opinii pe marginea agendei relațiilor bilaterale, șeful statului pronunțîndu-se pentru extinderea cooperării moldo–elveţiene și valorificarea potențialului comercial–economic existent. În context, Igor Dodon a mulțumit pentru contribuţia la dezvoltarea social-economică a țării noastre și pentru implementarea cu succes a mai multor proiecte de asistenţă tehnică şi umanitară în domenii precum sănătate și aprovizionarea localităților Moldovei cu apă potabilă. Totodată, oficialii au convenit asupra examinării posibilității de a organiza o vizită a președintelui Elveției, Johann Schneider-Ammann în Republica Moldova, în toamna acestui an. Ținînd cont de faptul că Elveția este o țară care a desfășurat numeroase referendumuri, s-a convenit asupra efectuării unui schimb de experiență în acest sens.
Acum 8 ore
15:37
Precizăm că Igor Dodon a declarat, în cadrul unei conferințe de presă privind rezultatele a 100 de zile de activitate ca șef de stat că, semnarea Memorandumului va avea loc pe data de 3-4 aprilie, la Chișinău, în pofida reacției negative a prim-ministrului Pavel Filip. Președintele menționează că acest document nu conține informații secrete și poate fi citit de către orice cetățean al Republicii Moldova.
15:07
În cadrul întrevederii, a fost abordat stadiul actual al cooperării bilaterale moldo-elveţiene, asistenţa acordată prin intermediul Biroului de Cooperare al Elveţiei la Chişinău, precum şi colaborarea în cadrul structurilor internaţionale. Ministrul Andrei Galbur a apreciat înalt sprijinul Elveţiei la nivel economic, dar şi politic, subliniind importanţa intensificării dialogului dintre Guvernele şi Parlamentele celor două ţări. La rândul său, ambasadorul Scheurer a menţionat că ţara sa va susține și de acum încolo proiecte în sectoare precum sănătatea, descentralizarea, migraţia, etc. Oficialii au mai efectuat un schimb de opinii pe marginea situaţiei social-politice din Republica Moldova, şeful diplomaţiei moldovene reliefând, în context, că în pofida reformelor deloc uşoare, Chişinăul este motivat să continue implementarea Acordului de Asociere cu UE, care stă la temelia programului de guvernare.
14:37
Senatorii au fost aproape unanimi, cu 97 de voturi pentru, față de două contra, ceea ce îl autorizează pe președintele american să ratifice adeziunea. Statele Unite vor deveni astfel a 26-a țară, din cele 28 membre ale alianței atlantice, lipsind doar Olanda, unde procedura de ratificare este aproape terminată, conform NATO, și Spania. Pentru parlamentarii americani, de la stânga la dreapta, votul a fost dublat de un mesaj către Rusia lui Vladimir Putin. Mai mulți au amintit că opozanți ai aderării la NATO, printre care doi ruși, au fost acuzați de autoritățile muntenegrene de a fi plănuit o lovitură de stat în octombrie anul trecut. „Sunt foarte fericită că campania rusă de dezinformare și care viza descurajarea muntenegrenilor de a se alătura NATO, a eșuat", și-a exprimat satisfacția republicana Susan Collins.
14:07
În cadrul întrevederii interlocutorii au abordat subiectele care vizează stadiul actual şi perspectivele relațiilor bilaterale moldo-ruse.
Acum 12 ore
13:47
Agenţia se referă la depoziţiile martorilor acuzării. Autorii articolului atenţionează în mod special asupra faptului că martorii acuzării confirmă în totalitate poziţia avocaţilor lui Ilan Şor care insistă că omul de afaceri n-a fost beneficiarul banilor retrași prin metode dubioase din sistemul bancar al Republicii Moldova în cadrul aşa numitului furt al miliardului. Agenția Regnum aminteşte că încă de la începutul investigațiilor în acest dosar Ilan Şor, un important om de afaceri din Moldova şi soţul interpretei din Rusia Jasmin, a pledat nevinovat declarând că în aceste circumstanţe el însuși s-a pomenit victima unor acţiuni frauduloase puse la cale de un grup organizat de persoane din care făceau parte mai mulţi businessmani şi demnitari de rang înalt. În toamna lui 2015, Ilan Şor a început să coopereze activ cu Procuratura Anticorupţie din RM punând la dispoziţie toate informaţiile relevante de care dispunea.
13:37
În această fotografie oficială difuzată de Downing Street, poate fi văzută Theresa May la momentul semnării scrisorii de activare a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, care va fi remisă în cursul zilei de miercuri președintelui Consiliului European, Donald Tusk.
13:07
La Tallinn, Marian Lupu a avut întrevederi cu mai mulți oficiali, și anume cu preşedintele Parlamentului Estoniei, Eiki Nestor, președintele Grupului parlamentar de prietenie Estonia – Republica Moldova, Einar Vallbaum, reprezentantul Fracțiunii social-democrate din Parlamentul Estoniei, Toomas Sildam. La Guvern, Copreședintele AP EURONEST a discutat cu Ministrul Sănătății și Muncii, cu Directorul Secretariatului Uniunii Europene din cadrul Guvernului Estoniei, Klen Jäärats, cu Viceministrul pentru relaţii cu Uniunea Europeană din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Estoniei, Matti Maasikas. Marian Lupu a mai purtat discuții cu președintele Partidului social-democrat din Estonia, Jevgeni Ossinovski. În cadrul întrevederilor, Marian Lupu a prezentat situația social-politică și economică din Republica Moldova, inclusiv informații despre implementarea Acordului de Asociere și reformarea sistemului electoral.
12:37
Potrivit unui comunicat al Executivului, Pavel Filip se va întâlni cu omologul său belgian, Charles Michel, și cu președintele Senatului Belgiei, Christine Defraigne, cu prim-ministrul Luxemburgului, Xavier Bettel și cu președintele Parlamentului luxemburghez, Mars Di Bartolomeo. Pe 31 martie 2017, Pavel Filip va participa la cea de-a treia Reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, unde va fi prezentat Raportul de progres privind implementarea Agendei de Asociere RM – UE. De asemenea, în cadrul vizitei, premierul va avea întrevederi cu mai mulți oficiali europeni, inclusiv cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, cu Comisarul pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, cu Comisarul pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini şi alţi comisari europeni.
12:07
„Nu vom avea o intervenție, deși nu am fost convins de societatea civilă, nu vom introduce acest pilon, lăsând ONG-urile să se autoorganizeze”, a spus Andrian Candu. Proiectul Strategiei naționale de integritate și anticorupție pentru anii 2017 – 2020 a fost supus audierilor publice la inițiativa Președintelui Parlamentului Andrian Candu. La discuții au participat reprezentanți ai autorităților și partenerilor de dezvoltare, membri ai societății civile și experți. „Documentul nu trebuie privit unilateral și izolat față de acțiunile realizate sau aflate în curs de realizare, ci trebuie abordat în toată complexitatea. Strategia nu presupune votarea unor noi legi, ci monitorizarea implementării legilor adoptate, iar comisiile parlamentare deja au început audierile pe diferite subiecte”, a declarat Președintele Parlamentului Andrian Candu.
11:37
„Sunt foarte nemulțumit de unii oameni din conducerea Partidului Nostru, care sunt violenți și amenință acei membri care îndrăznesc să plece din partid, așa cum este cazul de la Egorovca, raionul Fălești, prezentat în presă. Eu consider că politica trebuie să se facă normal, dar nu cu așa metode”, spune Petru Cojocaru, consilierul raional din raionul Ocnița care anunță, totodată, că pleacă din Partidul Nostru. El spune că în ultimul timp și-a pierdut orice încredere în posibilitatea conlucrării colegiale în echipa partidului.  “Nu s-au luat măsuri concrete conform indicațiilor conducerii partidului de a fi eliberați din funcții cei care au înșelat cauza Partidului Nostru”, se mai spune în declarație. Unii membri din conducerea Partidului Nostru au înșelat încrederea și nu se ocupă de probleme, iar Partidul Nostru a devenit doar un instrument pentru conducerea lui de a provoca ceartă și scandal, informează consilierul raional.
11:37
În cadrul întrevederii, premierul a menţionat caracterul constructiv al relaţiei moldo-elveţiene, exprimat prin proiectele de succes în domeniile: sănătate, aprovizionare cu apă potabilă, migraţie şi dezvoltare. Totodată, Pavel Filip a remarcat activitatea prodigioasă a Biroului de cooperare al Elveţiei de la Chişinău şi aportul considerabil al acestuia în consolidarea relaţiilor bilaterale. Premierul a exprimat gratitudine pentru dublarea volumului asistenţei financiare acordate ţării noastre în cadrul actualei Strategii de cooperare a Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare cu Republica Moldova (SDC-RM) pentru anii 2014 – 2017. Printre proiectele moldo-elveţiene de succes au fost evidenţiate regionalizarea serviciilor pediatrice de urgență și terapie intensivă şi reforma serviciilor sănătăţii mintale.
11:07
„Am pornit la acest drum european, care nu e deloc ușor și e plin de provocări, dar scopul nostru e unul important – să ne apropiem de valorile care stau la baza UE. Acum 60 de ani, când a fost creată UE, nimeni nu spunea că va fi ușor, iar acum avem o Uniune puternică, cu viziuni și bazată pe valori. Vom face tot posibilul pentru a dezvolta Republica Moldova și pentru ca țara noastră să devină în viitor membru al UE, iar noi să participăm la creșterea UE”, a menționat Andrian Candu. La rândul său, șeful Delegației UE în Republica Moldova, ambasadorul Pirkka Tapiola a declarat că UE ține să fie o Uniune sigură și puternică, să fie un partener de încredere în construirea unei Europe de succes, în pace și stabilitate.
10:37
Șeful statului și-a motivat solicitarea, invocând faptul că ministrul Corina Fusu a semnat o circulară pentru toate școlile din țară ca să organizeze evenimente pentru sărbătorirea celor 99 de ani de la unirea Basarabiei cu România. „Cine v-a dat dreptul să semnați o asemenea circulară? Nu ați încurcat ministerul Educației cu Partidul Liberal?”, a declarat președintele.   Igor Dodon a mai menționat că își dorește să vadă dacă prim-ministrul va susține această inițiativă sau va rămâne de partea liberalilor.
10:07
Ministerul Apărării a menționat despre acţiunile întreprinse în vederea modificării actelor normative menite să îmbunătăţească procesul de încorporare a cetăţenilor în serviciul militar. Totodată, au fost analizate rezultatele încorporării în serviciul militar în termen şi în cel cu termen redus în Forţele Armate ale Republicii Moldova. În acest sens, vicepremierul Gheorghe Brega a solicitat reprezentanților autorităților publice locale să se implice mai activ în procesul de încorporare a cetăţenilor în serviciul militar, prin colectarea și prezentarea la centrele militare a datelor privind viitorii recruți. Totodată, Departamentul Trupelor de Carabinieri al Ministerul Afacerilor Interne a informat despre progresele în identificarea mecanismului de onorare a obligaţiunilor în domeniul administrativ-militar, precum şi în promovarea prestigiului serviciului militar în termen în Trupele de Carabinieri.
09:37
În cadrul dialogului, Pavel Filip a menționat că Guvernul de la Chișinău este preocupat de implementarea reformelor necesare pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor, asigurarea funcționalității instituțiilor de stat și dezvoltarea economică a țării. Totodată, Premierul a reafirmat determinarea fermă pentru continuarea parcursului european al Republicii Moldova și realizarea angajamentelor asumate în fața partenerilor de dezvoltare. La rândul său, Klaus Iohannis a spus că România va susține în continuare implementarea măsurilor privind modernizarea Republicii Moldova, consolidarea democrației și a statului de drept. De asemenea, oficialii au avut un schimb de opinii privind situația politică din cele două țări.
09:07
„Eu v-am promis că voi fi un președinte alături de popor. Am inițiat mai multe modificări. Parlamentul este categoric împotrivă. Eu astăzi am decis să inițiez Referendum consultativ pe patru subiecte. Decretul nu poate fi anulat”, a declarat Dodon. Întrebările care vor fi incluse în referendum și la care cetățenii vor trebui să răspundă cu „da” sau „nu” sunt: 1. Susțineți abrogarea Legii miliardului? 2. Susțineți acordarea președintelui RM drepturi suplimentare de dizolvare a Parlamentului și alegeri parlamentare anticipate? 3. Susțineți reducerea numărului de deputați de la 101 la 71? 4. Susțineți sau nu studierea în instituțiile de învățământ „Istoria Moldovei”? Potrivit lui Dodon, referendumul va fi desfăşurat pe 24 septembrie 2017, iar această decizie nu poate fi anulată nici de Guvern, nici de Parlament.
09:07
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, structură de stat, de fapt a demonstrat demult că în pofida statelor umflate, lucrează mai mult decît ineficient, arzînd banii bugetului, precum și multiple granturi ale partenerilor internaționali. Producătorii de bună credință se plîng pe faptul că angajații ANSA se iau de ei des și nemotivat, iar producătorii neonești ignoră legislația și în același timp rămîn nepedepsiți. ANSA deține o putere foarte mare asupra producătorilor și se comportă ca o inspecție cu tupeu, asemeni anilor 90, fiind de fapt un organ de represiune. Economiei – atît businessului, cît și consumatorilor – acest lucru nu-i aduce nici un plus. Dar oare se gîndesc la acest aspect unii specialiști ANSA atunci cînd își scot legitimația pentru a efectua ”un control în afara programului”... Toți înțeleg despre ce este vorba.
Ieri
19:07
În acest sens, CEC atenționează că au rămas zile numărate până la data limită pentru prezentarea rapoartelor anuale privind gestiunea financiară a partidelor pentru anul 2016, dată stabilită la 31 martie. Raportele trebuie să arate sursele de finanțare ale partidelor, numele donatorilor și scopurile pentru care au fost cheltuite resursele financiare. Până astăzi și-au prezentat rapoartele următoarele partide:  Partidul Comuniștilor din Republica Moldova; Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr; Partidul Politic Mișcarea Acțiunea Europeană; Partidul Politic Partidul Popular European din Moldova; Partidul Politic „Șor”;   Partidul Regiunilor din Moldova.
18:37
Pentru Londra, priorităţile par a fi securizarea graniţelor şi viitorul acord de liber schimb. Bruxelles-ul vrea ca mai întâi să rezolve problema drepturilor cetăţenilor europeni din Marea Britanie. Miercuri va începe lansarea oficială a negocierilor pentru declanşarea Brexitului, iar procesul va dura aproximativ doi ani, timp în care multe lucruri se mai pot schimba. O statistică publicată în Marea Britanie, arată că în Australia ajung doar 1,7 procente din exporturi, în Canada 1,2 procente, iar în Noua zeelandă doar 0,2 procente. Statistică indică faptul că vechiul imperiu nu poate înlocui cele 44 de procente de exporturi ale Marii Britanii către UE. Regatul Unit va face un acord de comerţ cu India, însă acest lucru nu va fi gratuit, ci va fi însoţit de un acord de vize pentru cetăţenii indieni. Se va schimba astfel un val de imigraţie cu altul.
18:07
Igor Dodon scrie că în cadrul întrevederii au discutat mai multe subiecte de actualitate din domeniul politicii interne și externe. „Am reiterat poziția mea pe marginea posibililor modificări care urmează a fi făcute la Codul Electoral care prevăd trecerea la sistemul de vot uninominal. Am invitat ambasadorii să participe la Conferința internațională, care va avea loc la Chișinău pe 3-4 aprilie curent și în cadrul căreia se preconizează semnarea Memorandumului de cooperare cu Uniunea Economică Euroasiatică”, a precizat șeful statului. Igor Dodon a menționat că a informat diplomații despre faptul, că în luna mai, deja va fi depusă cererea privind obținerea statutului de stat observator în cadrul Uniunii Euro-asiatice.
17:58
Potrivit surselor, Becciev favorizează consorțiul de companii din Turcia, Alke Insaat Sanayi ve Ticaret AS și Gunsayil Insaat și face tot posibilul să revină în functie pentru a putea să influențeze procesul de selectare a câștigătorului tenderului pentru lucrările de reabilitare a stației de epurare a apelor. Lucrările de reabilitare a stației de epurare urmează să fie finanțate de BERD. În acest sens, în 2016 instituția a anunțat un tender internațional, iar câștigătorul tenderului urmează să fie numit în aprilie 2017. Amintim că fostul șef de la Apă-Canal Chişinău, Constantin Becciev, a fost demis în septembrie 2016 după ce au fost descoperite cheltuieli nejustificate și alte nereguli în activitatea financiară a întreprinderii, admise în perioada în care Becciev era la conducere. În baza acestor fapte, ulterior, Procuratura Anticorupție a inițiat o cauză penală pe numele lui Becciev, învinuindu-l de abuz în serviciu.
17:37
Potrivit Serviciului de presă al Ministerului de Interne, forumul întrunește miniștri din mai multe țări, oficiali guvernamentali, înalți funcționari de poliție, precum și reprezentanți ai sectorului privat, oferindu-le posibilitatea participanților să abordeze în mod colectiv problemele comune ce țin de securitate la nivel mondial și identificarea soluțiilor pentru combaterea viitoarelor amenințări la securitatea și siguranța mondială. Astfel, acest eveniment este o platformă unică pentru miniştri, oficiali ai instituțiilor de aplicare a legii şi cele din sectorul privat să identifice responsabilitățile lor în combaterea viitoarelor ameninţări la adresa securităţii, în cadrul evenimentului fiind examinate șapte proiecte INTERPOL privind combaterea terorismului, a criminalității cibernetice, traficul de droguri ș.a.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.