Politics

Acum 30 minute
16:00
Campania electorală pentru alegerea deputaților este de o importanță deosebită pentru readucerea Republicii Moldova pe o cale durabilă și sigură, a declarat Igor Dodon. Totodată, el a lăudat activitatea sa în calitate de președinte și a criticat starea de lucruri din Republica Moldova în ultimii zece ani, adică de la schimbarea guvernării comuniste din care a făcut parte și șeful statului.De asemenea, Igor Dodon a vorbit despre necesitatea asigurării alegerilor corecte și în conformitate cu standardele internaționale, astfel încât să fie asigurată legitimitatea viitorului Parlament și Guvern.Menționăm că Igor Dodon declara anterior că admite că va participa la alegerile parlamentare din februarie 2019 pe listele PSRM. Referitor la aceste afirmații, președintele Legislativului, Andrian candu susținea că Igor Dodon nu are dreptul să participe la alegerile parlamentare, deoarece acest lucru contravine legislației.
Acum 2 ore
15:00
Reprezentanții Consiliului electoral de Circumscripție au anunțat că decizia privind înregistrarea lui Dorin Chirtoacă va fi adoptată în decurs de 5 zile.Liberalii și-au anunțat intenția de a candida în 33 de circumscripții uninominale la alegerile parlamentare din 24 februarie. Deocamdată, niciunul dintre cei 33 de pretendenți n-a fost înregistrat oficial în calitate de candidat la funcția de deputat.
Acum 4 ore
14:00
VIDEO // Tinerele mame, supărate foc pe Maia Sandu: Vrem să o întrebăm de ce este împotriva copiilor Fostul avocat al poporului, Constantin Lazăr, despre Maia Sandu: Prestaţia sa în calitate de lider politic este una submediocră Peste 70 de liceeni din Bălți au vizitat clădirea Președinției Candidatul independent Andrei Nastas ar fi chiar proiectul liderului PPDA, Andrei Năstase...
13:00
Şefa cabinetului de la Londra s-a angajat în negocieri cu opoziţia pentru a încerca să ajungă la un consens asupra unui nou acord, dar situaţia se află în impas.Pe de altă parte, ministrul britanic al comerţului, Liam Fox, a avertizat duminică, în paginile jurnalului The Sunday Telegraph, contra unui "tsunami politic" dacă deputaţii vor eşua să respecte votul referendumului din 2016 care a decis retragerea din UE.El i-a criticat, de asemenea, pe partizanii unui Brexit fără acord, dorit de opoziţia laburistă, afirmând că este "lucrul cel mai stupid posibil" într-o negociere "să renunţi la cartea cea mai puternică''.
Acum 6 ore
12:10
”Compania germana "Unistar Ventures" GMBH (în prezent denumită "German Aviation Capital" GMBH), care a procurat în anul 2000 49% din acțiunile "Air Moldova", era germană doar cu numele, cu sediul și cu administratorul pensionar, dar nu și cu fondatorii. Era deci foarte și foarte moldovenească de fapt, avâdu-i in spate pe Ministrul Transporturilor de atunci, Victor Topa, soța sa Ana, precum și finul lor de cununie - Andrei Năstase, vicedirector general al "Air Moldova" responsabil de probleme juridice”, notează Dorin Chirtoacă.În opinia lui Chirtoacă, există informații din prima sursă, cu documente, care coturează clar proporțiile acestei escrocherii. ”Astfel mitul "investitorului" german din anul 2000 de la "Air Moldova", este spulberat definitiv. Prin urmare cele 7 milioane de Euro, care au fost încasate prin intermediul CEDO, au ajuns la nimeni alții, decât la Victor Topa și Andrei Năstase”, continuă fruntașul liberal.
12:00
Dintre acestea, 47 de secții de votare au fost organizate pentru alegătorii din localitățile din stînga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni și 125 de secții de votare – peste hotarele Republicii Moldova.Totodată, comunicăm că, pînă la 29 ianuarie 2019, urmează a fi create birourile electorale ale secțiilor de votare.
11:00
La proba interviu au fost admise 9 persoane. Este vorba de Ion Candu, Oleg Popa, Constantin Bragoi, Ștefan Creangă, Viorel Gamurari, Sergiu Ungureanu, Svetlana Zapșa, Violina Șpac, Veaceslav Untila.La sfârșitul anului trecut toți cei cinci membri ai Consiliului de Administrație al ANRE au demisionat din funcție.În conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare a concursului, Comisia economie, buget și finanțe urmează să evalueze rezultatele interviului și să selecteze candidații care au acumulat punctajul cel mai mare.Potrivit Legii cu privire la energetică, ANRE este condus de un Consiliu de Administraţie format din 5 directori, numiți de Parlament.
Acum 8 ore
10:00
CEC a precizat în răspunsul său către PDM că, potrivit Codului Electoral (art. 70 (8)), ”publicitatea electorală în rețeaua internet și prin intermediul telefoniei mobile este asimilitată publicității electorale în presa scrisă, iar în conformitate cu alin. (3) al art. 71, contestațiile ce vizează mijloacele de informare în masă se examinează direct de către instanța de judecată”.În contestația depusă la 15 ianuarie, PDM a cerut sancționarea blocului ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platforma DA, pentru că reprezentanții acestuia ar fi început campania electorală înainte de termenul legal fixat pentru 25 ianuarie.
09:00
În circumscripția națională, în care 50 de deputați vor fi aleși ca și până acum pe liste de partid, au fost deocamdată înregistrate oficial șase formațiuni politice – Partidul Democrat, Blocul ACUM, Partidul Comuniștilor, Partidul Socialiștilor, Partidul Șor și Mișcarea Populară Antimafie. Au mai depus actele la CEC – trei formațiuni: Partidul Nostru, Partidul Național Liberal și Partidul Voința Poporului.În circumscripțiile uninominale, în care vor fi aleși 51 de deputați, până acum au fost înregistrați 190 de candidați la funcția de deputat dintr-un număr de 400 de pretendenți. PDM și PSRM au câte 47 de candidați înregistrați, iar Partidul Șor – 41. Din partea Blocului ACUM Platforma Da și PAS au fost înscriși în cursă 25 de candidați, de la PCRM – 15, de la Partidul Nostru – 3, iar 12 candidați se declară independenți.
Ieri
19:40
 ”În R. Moldova s-au discreditat absolut, iar cei din diasporă nu cunosc toate realitățile din țară de asta pot să voteze pentru așa candidați. Ea candidează acolo pentru ca SUA să-i asigure victoria, dar aici cine o va vota? De asta și fuge. În Republica Moldova o face pe mironosița, iar apoi anunță că va candida în diasporă și acolo va fi susținută de cei care o promovează la noi în anumite scopuri”, a spus Voronin. Președintele PCRM consideră că țara nu are nevoie de conducători ca Maia Sandu.”Nu avem nevoie de ea în calitate de deputat din partea diasporei. Destule lucruri a făcut la Ministerul Educației, încât nici azi nimeni nu se poate clarifica cu ceea ce a făcut. Ea ne-a distrus sistemul educațional din țară, ea a distrus mulți tineri și acum noi să o alegem în Parlament pentru ca să mai facă ceea ce a mai făcut?”, a reacționat emotiv liderul comuniștilor.
Mai mult de 2 zile în urmă
15:50
„Sperăm foarte mult că se va ajunge la o înţelegere de creare a unei majorităţi care sa fie în mod clar proeuropeană, care să continue procesul de reforme şi care să permită cu adevărat Republicii Moldova să se integreze cât mai rapid posibil, sigur într-un viitor previzibil, în interiorul UE", a comunicat Teodor Meleşcanu, ministru de Externe al României.Demnitarul de la Bucureşti consideră că nu sunt de dorit situaţiile de criză politică, în care ţara să nu aibă un guvern timp îndelungat, cum s-a întâmplat în alte ţări din Europa Occidentală.
15:40
Președintele PDM și-a exprimat aprecierea pentru faptul că Miroslav Lajčák vizitează Republica Moldova chiar la începutul mandatului său în fruntea OSCE, considerând că acest lucru arată interesul OSCE pentru țara noastră și dorința de a sprijini procesele politice și de securitate din Moldova și din regiune.Discuția dintre președintele PDM și președintele în exercițiu al OSCE s-a axat și pe subiectul transnistrean, Vlad Plahotniuc vorbind despre evoluțiile pozitive în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol și despre rezultatele concrete pentru cetățenii moldoveni de pe ambele maluri ale Nistrului. În cadrul întâlnirii s-a abordat și pregătirea Moldovei pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Vlad Plahotniuc afirmând că PDM își dorește un proces electoral corect și transparent.
11:00
  Dat fiind că la Buiucani mai este altă piață, pe str. Alba Iulia, numită de oameni „Delfin”, reporterul a mers și acolo să discute cu vânzătorii și cu unii cumpărători. Fiind întrebați dacă au văzut-o vreodată pe Maia Sandu pe la tarabe să cumpere ceva, aceștia la fel au răspuns negativ. Totodată, oamenii au fost rugați să spună dacă e real de trăit în Moldova cu mai puțin de 1000 de lei pe lună, după cum și-a declarat lidera PAS veniturie la CEC pentru anul 2018. „Eu încerc să trăiesc cu o mie de lei și nu-mi ajunge nici de mâncat, nu mai vorbim de copii sau de familie, hai să fim serioși. Asta tot îi minciună. Așa și să arătați la televizor, eu nu mă tem de nimeni”, a declarat un vânzător de fruncte. „De unde i-au ei banii, fură din stânga și din dreapta, sau bandiții o finanțează, celor care le este convenabil să steie Maia Sandu la conducere și pe ei să-i întrețină”, a adăugat bărbatul.
18 ianuarie 2019
19:30
„Hotărârea Guvernului privind transmiterea cu titlu gratuit a sectorului de teren- proprietate publică a statului cu suprafața de 0,2754 ha din folosința SA Calea Ferată din Moldova în folosința Asociației Cultural-Artistice „Lăutarii”, pentru construcția unui obiect de menire social-culturală a fost aprobată pe 19 noiembrie 2007, de către Guvernul Tarlev”, se conţine în comunicatul citat.  Actualul Executiv preacizează că doar a aprobat unele modificări în hotărârea luată de Guvernul condus de vasile Tarlev, în anul 2007.   “Astăzi, Guvernul a aprobat doar unele modificări la hotărârea respectivă, care ar permite construcția de spații locative destinate motivării și susținerii tinerelor talente, inclusiv infrastructură specializată - Centru Internațional Folcloric „Lăutarii”, care va include școala lăutărească, studio de imprimări audio, cramă-muzeu și altele”, se mai spune în comunicatul Guvernului.
19:20
Andrian Candu a comunicat oficialilor europeni despre acțiunile autorităților pentru asigurarea pe 24 februarie curent a unor alegeri conforme legislației naționale și standardelor internaționale. Președintele Parlamentului a subliniat că sunt și vor fi întreprinse toate măsurile care se impun pentru asigurarea unei campanii și a unui scrutin liber, echitabil, echilibrat, sigur, corect, incluziv, astfel ca alegerile să reflecte voința poporului Republicii Moldova. Grupul de prieteni ai Republicii Moldova din cadrul Parlamentului European a fost lansat în 2017, la inițiativa europarlamentarei Norica Nicolai.
18:00
Michelle Obama a terminat 12 clase la Liceul Whitney M. Young, unul dintre cele mai populare din Chicago. Înainte de admiterea la facultate, liceenii americani care își doresc să urmeze cursuri superioare trebuie să se întâlnească cu un profesor coordonator, care îi ajută cu toate detaliile legate de admitere. Scopul acestor consilieri este ca elevii să își realizeze visul de a avea o carieră universitară.Pentru Obama însă, întâlnirea cu acest consilier, o femeie, a fost una care i-a marcat adolescența. Femeia i-a spus că nu este suficient de bună pentru a fi admisă la Universitatea Princeton, una de top din State, unde puțini elevi reușesc să treacă de procesul de admitere. Fosta Primă Doamnă o alesese și pentru că fratele ei mai mare, Craig, studia deja acolo.Obama a declarat că nu își amintește detalii despre această femeie - ce vârstă avea sau care erau originile ei.
17:00
Radu Burduja a făcut o analiză a mediului actual de securitate şi a prezentat viziunea şi direcţiile principale de activitate ale ministerului Apărării pentru anul curent, menţionând că în prezent, instituţia este implicată într-o serie de proiecte şi programe care au ca scop modernizarea sistemului naţional de apărare.Secretarul General de Stat i-a îndemnat pe cei 21 de reprezentanţi ai confesiunilor religioase din Republica Moldova, Ministerelor Apărării, Afacerilor Interne, Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Finanţelor, Serviciului Pază şi Protecţie de Stat şi societăţii civile, care s-au înscris la cursul respectiv, să se informeze cât mai bine despre sectorul de securitate şi apărare, iar la absolvire, atunci când se vor întoarce în instituţiile pe care le reprezintă, să contribuie la schimbarea percepţiei faţă de tematica apărării, care înseamnă mult mai mult decât compartimentul militar.
16:10
Astfel, socialiștii susțin nu mai mult de 3% dintre moldovenii aflați permanent sau temporar în Federația Rusă vor putea vota la alegerile parlamentare, având în vedere numărul de secții de votare  care vor fi deschise și amplasarea acestora. „În același timp, în Statele Unite, Canada și țările din Uniunea Europeană vor putea vota toți cei 100% dintre alegători. Astfel, regimul eurounionist din Republica Moldova blochează încă o dată posibilitatea sutelor de mii de concetățeni care locuiesc pe teritoriul Federației Ruse să-și îndeplinească datoria de cetățean și să-și exercite dreptul la vot pentru alegerile parlamentare”, se arată în comunicatul PSRM.Socialiștii mai anunță că vor ataca această decizie în instanță și consideră necesară deschiderea a cel puțin 100 de secții de votare în Federația Rusă.
15:50
„Vrem să o întrebăm de ce, atunci când a avut ocazia, nu a vrut să semneze pentru majorarea alocaţiilor pentru copii”, se întreabă una din participantele la acţiunea de protest. „Vrem să o întrebăm de ce este împotriva copiilor, a remarcat şi o altă mamă.Maia Sandu nu a dorit să discute cu protestatarele, în schimb l-a trimis pe vicepreşedntele PAS, Mihai Popşoi, dar şi pe un alt reprezentant al staff-ului formaţiunii, care le-au agresat verbal. „Nu vedeţi că în ziare se scriu minciuni mai mari decât cele pe care le vorbiţi voi? Nu vă este ruşine cu copii mici să spuneţi minciuni?”, a spus exponentul PAS. Acesta a fost secondat şi de secretarul general al formaţiunii, Igor Grosu, care susţine că mamele manipulează opinia publică. “Treziţi-vă, vă rog şi nu manipulaţi”, a spus Grosu.Ieşirile agresive ale exponenţilor PAS au provocat iritarea participantelor la flashmob.
15:20
Vicepreședinta CEC, Rodica Cibotaru a precizat că există și un interes deosebit față de activitatea consiliilor electorale de circumscripție din partea ambasadelor acreditate la Chișinău.Astăzi CEC a acreditat observatori naționali din partea Fundației Est Europene și internaționali din partea Misiunii de observare a Comunității Statelor Independente, Ambasadelor Letoniei și Ungariei și a Biroului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului.
14:30
Astfel, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TVR Moldova, Andrei Năstase a declarat că exponenţii PLDM sunt oameni de bună calitate, deşi, în anul 2015, la o emisiune de la Moldova 1, liderul PPDA îi taxa pe liberal-democraţi pentru că „s-au înfruptat din miliardele furate”.„Dl Deliu a spus că PLDM susţine protestatarii din piaţă, dar asta nu înseamnă că Platforma Demnitate şi Adevăr are ceva cu PLDM şi nu va avea niciodată, pentru că în PLDM au fost cei care s-au înfruptat din miliardele furate”, declara Andrei Năstase, în 2015.Realizatorul emisiunii Punctul pe Azi, Vasile Munteanu, i-a solicitat lui Andrei Năstase să comenteze modul în care trata relaţiile cu PLDM în 2015 şi schimbarea bruscă a opiniilor sale, produsă în preajma alegerilor parlamentare din 2019. În locul unui răspuns coerent, Andrei Năstase a ridicat tonul, în stilul său caracteristic.
13:10
Potrivit proiectului, la calcularea venitului acestora nu va mai fi luat în considerare suportul unic de 600 de lei, care se acordă în prezent pensionarilor și beneficiarilor de alocații sociale de stat sub 2000 de lei, scrie mesaj.md.Documentul adoptat astăzi vine să sporească susținerea socială a familiilor defavorizate, inclusiv a familiilor, care au în componența sa pensionari cu pensii mai mici de 2 mii de lei. îÎn prezent, de acest suport deja beneficiază aproximativ 200 de mii de familii, iar mijloacele financiare pentru implementarea proiectului au fost prevăzute în Legea bugetului de stat pentru anul 2019.
13:10
Iniţiativa vine de la Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a Consiliului municipal Chişinău care a solicitat sprijinul CNA în vederea promovării unui climat de integritate în instituţiile din subordine şi soluţionarea definitivă a plăţilor informale din sistemul de educaţie.Astfel, până la sfârşitul lunii ianuarie, ofiţerii CNA vor fi prezenţi la adunările, organizate în grădiniţele, unde au fost constatate cele mai multe plângeri de la părinţi. Printre acestea sunt Grădiniţa nr.40 (sectorul Botanica), nr. 183 (sectorul Buiucani), nr. 7 (sectorul Centru), nr. 179 (sectorul Ciocana) şi nr. 196 (sectorul Râşcani).Graficul şedinţelor:1. Grădiniţa 40 – 18 ianuarie, ora 17.002. Grădiniţa183– 28 ianuarie, ora 17.003. Grădiniţa 7– 29 ianuarie, ora 17.004. Grădiniţa 179– 30 ianuarie, ora 17.005. Grădiniţa 196– 31 ianuarie, ora 17.
12:00
Potrivit hotărârii, cele mai multe secții vor fi deschise în Italia -29, România și SUA câte 12, Federația Rusă – 11, Franța – 7, Portugalia și Spania – câte 5. În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor fi create 4 secții de votare, Ucraina, Canada și Turcia – câte trei, iar în Israel, Belgia, Cehia, Belarus, Irlanda și Germania – câte două secții.Câte o singură secție de votare va fi deschisă în Grecia, China, Letonia, Azerbaidjan, Polonia, Suedia, Estonia, Lituania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Confederația Elvețiană, Regatul Țărilor de Jos, Qatar, Japonia, Croația, Georgia, Emiratele Arabe Unite și Norvegia.Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, a declarat la ședința guvernului că, în acest an, în străinătate vor fi deschise cu 25 de secții de votare mai mult decât la scrutinul din anul 2016.
11:00
Cuantumul salariului mediu lunar pe economie a fost stabilit conform prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anii 2019-2021, estimate de Ministerul Economiei şi Infrastructurii.De menţionat că, pentru anul 2018 cuantumul salariului mediu lunar pe economie a fost aparobat în mărime de 6150.
10:00
„Sunt multe realizări și mă bucur că toate sunt probate de cifre concrete și rezultate care se văd în date statistice, grafice, evoluții. După o perioadă de crize și tulburări, de 3 ani avem o creștere constantă pe majoritatea sectoarelor, care va continua și în următorii ani. Am înțeles foarte rapid că trebuie să ne apucăm de lucru, că oamenii s-au lăsat amăgiți deja de vorbe, așa că trebuie să le dăm fapte - schimbări pe care să le simtă în buzunar și în casa lor”, a spus Pavel Filip.Prim-ministrul a menționat că sporirea veniturilor cetățenilor a fost din start o preocupare aparte pentru Executiv. În acest sens, au fost implementate o serie de reforme, care au adus echitate și echilibru. Astfel, în baza reformei salarizării, salariile tuturor bugetarilor au crescut: cu 83% s-au majorat salariile în medicină, iar cu 84% cele din educație.
09:00
De asemenea, oficialul slovac se va deplasa în regiunea transnistreană, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al MAEIE.  În cursul discuţiilor, interlocutorii vor aborda relaţiile bilaterale moldo-slovace, cooperarea în cadrul organizaţiilor regionale şi multilaterale, reglementarea transnistreană, procesul de implementare a Acordului de Asociere RM-UE, rolul Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului Estic, alegerile parlamentare din R. Moldova, etc.
17 ianuarie 2019
18:00
În preambulul manifestărilor prezidenţiale, evenimentele vor începe la ora 11:00 la Primăria Iaşi. Se vor întâlni primarii celor şapte localităţi care au semnat documentul de constituire a Asociaţiei Moldova se Dezvoltă. Va fi discutat statutul asociaţiei şi vor fi primiţi noi membriÎn data de 24 ianuarie manifestările vor începe în Piaţa Unirii cu un concert de muzică populară. La ora 10:30 vor sosi oficialităţile, iar după ora 11:30 coloana oficială se va îndrepta spre Biserica Trei Ierarhi.La ora 16:00 la Primăria Iaşi va avea loc o şedinţă a primăriilor unioniste din România şi Republica MoldovaManifestările se vor încheia în cursul serii, când va avea loc retragerea cu torţe a militarilor Brigăzii 15 Mecanizată Podu Înalt, pe traseul Piaţa Unirii – pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt – Palatul CulturiiManifestările dedicate Unirii Principatelor Române, se vor desfăşura pe parcursul a două zile.
17:00
Președintele formațiunii, Ștefan Urâtu, a declarat că partidul său vrea să participe la alegeri pentru „a salva situația din R.Moldova și pentru ca voința poporului să fie respectată”.Dacă va fi înregistrată, formațiunea va fi a opta în buletinele de vot.Amintim că ieri, 16 ianuarie, și formațiunea „Partidul Nostru” a depus actele pentru a participa la alegerile parlamentare.Până acum, CEC a înregistrat șase concurenți electorali în circumscripția națională: Partidul Democrat, Blocul electoral ACUM DA și PAS, Partidul Comuniștilor, Partidul Socialiștilor, Partidul Șor și Mișcarea Populară Antimafie.
16:20
„Vrem să îi convingem pe oameni să rămână acasă. În același timp, vrem ca cetățenii noștri să aibă un sentiment de siguranță. Am făcut pași importanți și la securizarea frontierelor.Avem deja un proiect care cred că încă este subestimat și cred că ulterior mulți vor înțelege importanța acestuia. Mă refer la faptul că pe durata mandatului acestui Guvern, pentru prima dată de la 1992, autoritățile de la Chișinău pot controla integral frontiera țării, inclusiv pe segmentul transnistrean, o realizare pe care o considerăm crucială, obținută cu ajutorul colegilor de la Kiev, cu care asigurăm controlul comun la frontieră.Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este și el o prioritate a Guvernului, atunci când vorbim despre securitate energetică. În perioada mandatului a fost construit Centrul de control pentru tronsonul Iași-Ungheni și finalizate lucrările de proiectare pentru tronsonul Ungheni-Chișinău.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.