Politics

Acum 5 minute
18:00
“Încălcări grave ale drepturilor omului, precum arestări şi detenţii arbitrare, dispariţii forţate, rele-tratamente şi tortură şi cel puţin o execuţie extrajudiciară au fost documentate”, se arată în raportul citat de BBC şi Reuters, potrivit News.ro. Autorităţile ruse nu le-au permis anchetatorilor ONU să intre în Crimeea. Rusia a ocupat Crimeea în 2014 şi a înlocuit legile ucrainene cu cele ruse, însă anexarea nu a fost recunoscută niciodată pe plan internaţional. Adunarea Generală a ONU a ordonat o anchetă privind respectarea drepturilor omului în decembrie 2016. “Impunerea cetăţeniei locuitorilor unui teritoriu ocupat poate fi echivalată cu obligarea lor să jure credinţă unei puteri pe care este posibil să o considere ostilă, ceea ce este interzis în baza celei de a patra Convenţii de la Geneva”, a declarat Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra‘ad al Hussein, într-un comunicat.
Acum 10 minute
17:50
În cadrul briefingului din 25 septembrie, consilierul socialist, Dinarii Cojocaru a declarat că după spusele lui Moldovanu, de circa 7 ani în instituțiile medicale se duc lucrări care nu sunt finisate. ”Apare întrebarea: Timp de acești ani cine era șeful Direcției sănătății? Tot dumnealui. La final ne alegem cu lucrări nefinisate, în buget este inclusă o sumă, dar la finele lucrărilor sunt niște sume colosale”. De asemenea, Cojocaru a menționat că din moment în care Moldovanu a devenit șef al Direcției sănătății, sunt dechise un și de dosare cu foștii angajați ai acestei instituții. ”În toate aceste cazuri instanțele de judecată le-a dat câștig de cauză, iar domnul Moldovanu nici ca cum nu dorește să înfăptuiască deciziile de judecată”. Potrivit consilierului municipal, în ultimii zece ani, în instituțiile medicale nu apar servicii noi.
Acum o oră
17:00
„Am urmărit cu atenție desfășurarea campaniei electorale pentru Bundestag-ul german. Motto-ul ales de Dvs. "Să gândim în stil nou!”, a fost pe placul germanilor și aceasta se vede în rezultatul bun pe care l-ați obținut. Sunt sigur că în calitate de parlamentari germani, veți munci pentru bunăstarea poporului Dvs. și afirmarea Germaniei ca stat lider în Uniunea Europeană”.
Acum 2 ore
16:30
În știre se vorbește despre începutul sesiunii toamnă-iarnă a Parlamentului și despre proiectele de legi refuzate de Igor Dodon, care au fost introduse pe ordinea de zi și revotate de coaliția de guvernare, ”dar și de liberali”. În acest sens, Partidul Liberal menționează, că deputații din Fracțiunea PL au participat la ședința Parlamentului din data de 21 septembrie 2017, dar nu au votat proiectele de legi întoarse în parlament de Igor Dodon și menționate în știrea Publika TV. Fracțiunea PL a votat doar proiectul de Lege venit din partea Guvernului, care prevede majorarea salariilor unor categorii de bugetari. PL a susținut acest proiect în prima lectură, înaintând și un amendament în care a solicitat ca majorarea să fie cu 50% și nu cu 10% cum propune Guvernul.  Detalii aici: http://pl.md/libview.
16:00
În cadrul dialogului, părțile au abordat subiecte actuale cu privire la agenda politică internă, Găgăuzia, chestiuni legate de soluționarea diferendul transnistrean, politica externă, relațiile bilaterale moldo-americane, ș.a.
Acum 4 ore
15:50
Conform acesteia, orice persoană care va purta haine care îi acoperă fața va primi o amendă de 150 de euro, scrie Calea Europeană. Această lege a fost adoptată de către parlamentul austriac în luna mai, în pofida protestelor comunității musulmane și a grupurilor din opoziție, și chiar în ciuda opunerii președintelui Austriei. Conform legii, este interzisă acoperirea feței în locuri publice, în clădiri publice, inclusiv în instanțe, școli și transporturi. Poliția va emite amenzi la fața locului rezidenților și vizitatorilor țării ale căror fețe sunt “ascunse sau ascunse de haine sau alte obiecte în așa fel încât să nu mai fie recunoscute”, au avertizat autoritățile. “Vă rugăm să fiți conștienți că, în orice caz, trebuie să vă descoperiți fața la fața locului atunci când vi se cere”, conform fluturașilor distribuiți de ministerul austriac de interne. “Vălul islamic integral împiedică integrarea.
15:40
Sesizarea la CC a fost depusă de către magistrații Curții de Apel, care au admis în cadrul unui proces de judecată o cerere depusă de Tatiana Iovu, avocatul primarului general suspendat, Dorin Chirtoacă, transmite IPN. În decizie CC reține că prin prisma prevederilor art. 5 din Legea privind statutul alesului local, mandatul primarului începe din momentul validării și durează până la data expirării acestuia ori înainte de aceasta, dacă intervin anumite condiții legale pentru încetarea mandatului înainte de termen. Totodată CC observă că, potrivit dispozițiilor legale contestate, în cazul săvârșirii unei infracțiuni primarul poate fi suspendat din funcție până la soluționarea definitivă a cauzei de către instanța de judecată.
14:30
Sute de reprezentanți ai Partidului “ȘOR” din zeci de sate ale  raionului Orhei  au fost prezenți la întâlnire. În cadrul evenimentului, Președintele formațiunii politice, Ilan ȘOR a înmânat solemn carnetele de membru, felicitându-i de la tribună pe fiecare în parte. Potrivit Secretarului organizației teriotoriale a partidului, în prezent în raionul Orhei sunt înregistrați peste 1000 membri de partid. Mai mult, în discursul său, Președintele Partidului „ȘOR”, Ilan ȘOR a vorbit despre obiectivele politice ale formațiunii pentru perioada următoare. Anunțul principal făcut în acest context vizează începutul mobilizării Partidului ”ȘOR” pentru participare la alegerile în Parlamentul Republicii Moldova. În special, Ilan Șor a declarat: „Am decis să desfășurăm primele întâlniri mari cu activiștii partidului le anume în municipiul Orhei și raionul Orhei.
14:00
Cererea de demisie a fost publicată de fostul lui coleg din fracţiunea PSRM din Consiliul municipal Chișinău (CMC) Ion Ceban pe o rețea de socializare.
Acum 6 ore
13:40
„Mulțumesc postului public „Moldova 1” pentru invitația de a participa, la sfârșitul acestei săptămâni, la dezbatere cu Maia Sandu. Sunt deschis să discutăm față în față, în direct”, a scris acesta.
13:10
Organizat anual de către Institutul Aspen România, Aspen Energy Summit oferă posibilitatea dezbaterilor și luarea de decizii importante pentru mediul regional de afaceri și pentru factorii de decizie politică din sectorul energetic din zona Marea Neagră – Marea Caspică.
12:00
Purtînd o cămașă în carouri, jeanși, bascheți și mănuși de grădinărit roșii, soția președintelui Donald Trump a recoltat și a plantat, însoțită de o echipă de 10 băieți și fete, cu vîrste cuprinse între 11 și 12 ani. Melania Trump a recoltat rucola, salată verde, ridichi, morcovi, napi și spanac. "Mulțumesc că ați venit să mă ajutați la recoltat", a declarat ea, încurajîndu-i pe vizitatorii de o zi ai grădinii de legume de la Casa Albă, care poate fi văzută de turiști prin gardul ce înconjoară peluza din partea sudică a reședinței prezidențiale din Washington.
Acum 8 ore
11:40
”E timpul ca lidera PAS să nu se mai țină de mână cu Andrei Năstase, ca PAS să pășească pe drumul politicii de sine stătător. Maia Sandu trebuie să-și formeze stilul său politic, nu să-l imite pe Andrei Năstase, căci nu-l va egala niciodată. Un lider cu o susținere de 22 la sută nu are de câștigat dacă adoptă comportamentul unui lider cu o susținere de doar 6 la sută, cu probleme de credibilitate, care abia urmează să fie puse în discuție. În lupta „corp la corp”, machismul e câștigător, în lupta de idei – mai puțin”, scrie Nicolae Negru. Acesta mai atrage atenția că, ”la acțiunile de protest, pășind pe urmele lui Năstase, lidera PAS pare „secundară” (și trustul lui Țopa o face să arate așa, plasând-o după Năstase, chiar când vorbește prima, cum a fost la ultima conferință de presă, de sâmbătă).
11:00
Noile restricţii vor intra în vigoare pe data de 18 octombrie şi vor afecta cetăţenii din Iran, Libia, Somalia, Siria, Yemen, Ciad, Venezuela şi Yemen. Oficialii americani au subliniat că vizele valide nu vor fi revocate în urma impunerii acestor măsuri. În cazul unor ţări este vorba de restricţii complete, în timp ce în cazul altor state este vorba de restricţii care se aplică doar anumitor oficiali guvernamentali. Restricţiile de călătorie precedente, care au expirat duminică, vizau cetăţenii din Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen care "nu au relaţii de bună-credinţă cu persoane ori entităţi din Statele Unite".
11:00
Filip spune că nu a făcut niciodată publice mesajele primite, dar atunci când ele capătă accente de șantaj sau amenințare, crede că sunt inacceptabile și trebuie să fie cunoscute de opinia publică. „Am primit acest mesaj din partea domnului Valeriu Troenco, un fost înalt funcționar al statului, de pe un profil care pare să-i aparțină”, scrie Filip atașând un screenshot al unui mesaj. În mesaj se spune că dacă i se va reduce funcția soției de la Registru, pe care expeditorul o consideră ilegală atunci „Mă duc lângă Andrei Năstase, alte variante nu-mi lăsați”, scrie o persoană care se identifică ca V. Troenco. Ca răspuns la „amenințare” Filip a răspuns: „Nu știu dacă soția sa lucrează la Registru, dacă funcția urmează să fie redusa și nu voi verifica această informație. Dacă îl vedeți însă și pe el devenit mare luptător pentru „dreptate” pe la opoziția protestatară, să știți ce-l mână în luptă”.
10:40
Întrevederea s-a desfăşurat la Baza păstrare tehnică, armament şi patrimoniu militar a Armatei Naţionale, cu participarea specialiştilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Justiţiei, experţilor din Austria, Germania, Elveţia, Suedia, SUA, dar şi reprezentanţilor diferitor instituţii internaționale, cum ar fi: Misiunea OSCE în Republica Moldova, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) Uniunea Europeană (UE), Comitetul Internaţional a Crucii Roşii (CICR), Centrul de Control al Armamentului Ușor și Armelor Mici pentru Europa de Est și Sud-Est (SEESAC), Agenţia NATO pentru Suport (NSPA).
10:30
În contextul în care nu este dat un răspuns satisfăcător, PAS și PPPDA anunță proteste pentru data de 1 octombrie, transmite IPN. „Se fac niște promisiuni vagi, că vom fi invitați la anumite emisiuni și se vorbește despre opoziția extraparlamentară, nu înțelegem ce au în vedere autorii acestui comunicat, noi am vorbit de o oră a opoziției, unde să fie invitată opoziția cu sprijin popular real. Așteptăm în continuare un răspuns clar”, a declarat Maia Sandu. Președinta PAS a spus că se va insista în continuare pe această cerere și pe toate celelalte adoptate prin Rezoluția de la ultimul protest și anume: publicarea raportului Kroll, sancționarea tuturor celor vinovați și renunțarea la sistemul electoral mixt. Liderul PPPDA, Andrei Năstase, a făcut apel către tinerii din țară să iasă în continuare să protesteze, spunând că în joc este viitorul lor. Potrivit liderului PPPDA, protestul va avea loc pe 1 octombrie.
Acum 12 ore
09:20
CDU-CSU, cu cifre între 32,7 și 33,3%, conform estimărilor, ar înregistra cel mai slab scor electoral al său, mai mic decât precedentul minim istoric atins deja de doamna Merkel (33,8%, în 2009). Cancelarul german a recunoscut că aștepta "un rezultat mai bun", adăugând că intrarea naționaliștilor în forul legislativ este o "nouă provocare". Formațiunea sa îi devansează totuși clar pe social-democrații lui Martin Schulz (SPD, 20-21%), care de asemenea ar înregistra, la rândul lor, cel mai prost scor electoral de după 1945, potrivit estimărilor canalelor publice ARD și ZDF. Așadar, îi va reveni actualului cancelar, pentru a patra oară, sarcina de a căuta parteneri de coaliție pentru formarea viitorului executiv. Dar această căutare a unei noi majorități a fost complicată duminică seara de SPD, care a decis să intre în opoziție, după patru ani de guvernare cu Angela Merkel.
09:20
Președinta Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, a declarat că oamenii s-au adunat în trei zone ale țării să protesteze pentru că poporul vrea să susțină inițiativele președintelui. „Noi vrem ca președintele să aibă atribuții pentru a dizolva Parlamentul. Noi vrem cu dumneavoastră o țară prezidențială. Vom merge din casă în casă și vom întreba oamenii dacă ei susțin președintele Republicii Moldova și cred că răspunsul va fi același, da. Trebuie să mergem împotriva celor care vor să lichideze Republica Moldova”, a spus Zinaida Greceanîi. Președintele fracțiunii PSRM din Consiliul municipal Chișinău, Ion Ceban, a anunțat cî formațiunea intenționează să colecteze mai mult de 70% din semnăturile cetăţenilor ţării cu drept de vot pentru trecerea la republică prezidențială.
09:20
Pe agenda discuțiilor s-au aflat teme de actualitate și de interes prioritar pentru Republica Moldova, inclusiv problematica reglementării conflictului transnistrean și consolidarea mandatului OSCE în Republica Moldova. Cei doi oficiali au reflectat asupra modalităților concrete de a avansa pe dinamica dosarul transnistrean, în măsura angajamentelor părţilor implicate în dialog. Totodată, întrevederea a prilejuit un schimb de opinii vizând o nouă rundă de negocieri în formatul „5+2” şi așteptările legate de rezultatele Consiliului Ministerial OSCE care va avea loc la Viena, în  decembrie curent. Viceministrul Darii a subliniat atenția prioritară pe care Republica Moldova o acordă retragerii trupelor ruse şi muniţiilor dislocate în stânga Nistrului, notând importanţa sprijinului Organizației în acest sens.
Ieri
14:50
Aceștia au ieșit la protest cu lozinci în care cer alegeri anticipate, dar și extinderea atribuțiilor pentru șeful statului, funcție deținută acum de liderul lor. Iar Igor Dodon nu ascunde că are nevoie de atribuții mai largi ca să provoace anticipate în alte condiții decât prevede acum Constituția și nu obosește cu orice ocazie să amintească despre denunțarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, dacă socialiștii iau majoritatea în Parlament. Din imagini se vede că numărul celor care au răspuns la chemarea lui Dodon nu este foarte mare. Totuși, la Bălți, Anenii Noi și Cahul ,PSRM a scos în stradă mai mulți simpatizanți decât Maia Sandu și Andrei Năstase duminica trecută, fapt care i-a făcut pe liderii PAS și DA să privească la televizor cu invidie la acțiunea organizată de oamenii lui Dodon.
Mai mult de 2 zile în urmă
16:50
Nu a fost o excepție nici cazul de astăzi, când Maia Sandu și Andrei Năstase au citit discursuri în fața monumentuui dedicat regretaților Ion și Doina Aldea-Teodorovici. Internauții le-au ignorat mesajul, dar nu au putut trece cu vederea că Maia Sandu avea o lavalieră mare, în timp ce la Andrei Năstase aceasta era mică. Și avalanșa de glume nu a mai putut fi oprită.
15:00
Parascovia Cibotarenco, șefa Direcției impozite directe din cadrul Serviciului Fiscal, a precizat că facilitățile au intrat în vigoare la începutul anului, însă,  puțini sunt cei care cunosc modificările Codului Fiscal. Prin urmare, oamenii evită să declare prețul real al tranzacțiilor.  “Pentru a minimalize riscurile, vă recomandăm să indicați suma reală în contractatele de vânzare-cumpărarea, întrucât fiscul nu mai percepe nicio taxă de pe urma acestor tranzacții”, a declarat reprezentantul Serviciul Fiscal. De scutirea impozitelor beneficiază toți cei care au viză de reședință de minim trei ani în locuința vândută. Șefa Direcției impozite directe a ținut să mai precizeze că statul a renunțat și la taxe în cazul tranzacțiilor de donare și moștenire a locuințelor. La rândul lor, agenții imobiliari au apreciat pozitiv noile scutiri.
14:30
”Ia să-mi zici tu mie, dragă Nata, ți-a plăcut ultima măgărie a iubcikului tău? ( Apropo, fetița din brațele mele este Simona, are 7 anișori și este crescută doar de mama sa. Este o copiliță tare talentată, voioasă și optimistă)”, se adresează Ungureanu Natei Albot. ”Da, Nata, îmi provoci greață ca femeie, ca mamă și ca personalitate, în general, căci doar o femeie care provoacă greață ar putea tolera ca un căcănar să facă lobby unor așa ziși politicieni, să facă bani și vizualizări pe net, ironizând și luând în bătaie de joc fața inocentă a unei copilițe de 7 anișori. Un căcănar care a adus lacrimi în ochii unui copil, este egal cu un pedofil. Nata te-ai căsătorit cu un pedofil?”, o întreabă bloggerul. ”Nu-mi zi că ai uitat că trăim într-o eră a tehnologiilor și că nu ai anticipat că în ziua de azi orice puștan are cont pe Facebook și știe cum să mai tragă cu coada ochiului pe Youtube.
09:50
Șeful Executivului  a specificat că această solicitare este o aplicare extrem de necesară a diplomaţiei preventive într-o regiune în care menţinerea păcii şi a securităţii regionale este ameninţată. “Retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova va contribui la asigurarea unei atmosfere mai bune pentru soluţionarea conflictului transnistrean”, a subliniat Pavel Filip. Totodată, premierul a comunicat despre procesul amplu de reforme lansate de autorităţile din Republica Moldova şi a menţionat că au fost depuse eforturi consistente pentru a îmbunătăţi legislaţia şi reglementările naţionale în diverse domenii, având la bază bunele practici internaţionale. În acest sens, Pavel Filip a remarcat ca realizarea obiectivelor de dezvoltare durabila este parte integrantă a acestor reforme.
22 septembrie 2017
18:00
În intervenția sa, șeful Executivului s-a referit în mod special la necesitatea soluționării conflictului teritorial din partea de est a Republicii Moldova. Pavel Filip a remarcat că acest diferend este alimentat de prezența forțelor militare străine pe teritoriul țării și nu de diferențele de origine etnică sau religioasă a populației din regiune. În context, Premierul a menționat că Republica Moldova pledează în continuare pentru identificarea unei soluții viabile pentru problema transnistreană în formatul de negocieri 5+2, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a țării noastre și oferirea unui statut special regiunii din stânga Nistrului.
17:50
Potrivit ambasadorului, înțelegerile asupra vizitei și asupra deschiderii consulatului au fost atinse în cadrul recentei vizite a președintelui Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, la Ankara. Părțile au căzut de acord și cu deschiderea la Istanbul a unui oficiu comercial al Republicii Moldova. În luna noiembrie, la Comrat va fi desfășurat un forum de investiții, la care este așteptat să participe și un viceministru al Turciei. Totodată, între 14şi 15 decembrie, la Chişinău va avea loc ședința comisiei mixte moldo-turce. Ambasadorul Hulusi Kilik a mai spus că Turcia pledează pentru extinderea Acordului de Comerț Liber cu Republica Moldova, intrat în vigoare în luna noiembrie anul trecut. „Odată cu intrarea în vigoare a acestui acord a crescut volumul schimburilor comerciale. Acum dorim să extindem acest acord”, a menționat diplomatul. În acest an sunt marcați 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două state.
17:00
Consilierul municipal al fracțiunii Partidului Socialiștilor (PSRM), Alexandr Odințov, a declarat că la 20 septembrie, primăria a interzis dezvoltatorului executarea lucrărilor de construcție până în momentul în care se vor afla toate circumstanțele, însă el a ignorat acest lucru. “Proprietarul are acest teren din 2009. Autorizarea nu este valabilă, planul general al proiectului încalcă drepturile locuitorilor – au fost lipsiți de parcarea de lângă casă “, a menționat socialistul. Ca și în multe alte cazuri cu proiecte ilegale de construcție, dezvoltatorul a angajat o firmă privată de securitate. Angajații acestei firme insultă locuitorii și folosesc forța. Acest lucru se întâmplă chiar și în pofida faptului că locuitorii au tipărit o interdicție eliberată de către primărie și au lipit-o pe gardul din apropierea șantierului, cerând să oprească complet lucrările de construcție.
16:30
Vicepremierul Sevil Shhaideh a ajuns, vineri dimineaţă, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie unde a stat aproximativ 30 de minute. Întrebată la intrare, în ce calitate a fost chemată, aceasta a refuzat să dea un răspuns, susţinînd că va vedea în momentul în care va ajunge în faţa procurorilor. La intrarea la audieri, Shhaideh a fost nevoită să aştepte la coadă pentru a putea ajunge la filtrul din sediul central DNA.
16:00
Primul proiect, „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile referitoare la implementarea Acordului de Asociere/Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (AA/DCFTA)”, are o durată de 24 luni și drept scop sporirea sensibilizării opiniei publice și a mediului de afaceri, precum și înțelegerea beneficiilor Acordului de Asociere/DCFTA integral implementat și participativ.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.