Politics

Acum 6 ore
12:40
Este și mai regretabil că de data aceasta declarațiile au fost susținute de ambasadorii statelor membre UE acreditați la Chișinău. În declarația lor comună din 25 februarie a acestui an, se menționează că UE acționează în Moldova „în spiritul cooperării și parteneriatului” și „cu respect deplin pentru independența și suveranitatea Republicii Moldova”. Este puțin probabil ca instrucțiunile lui Michalko către autoritățile moldovenești să fie privite ca o manifestare a „respectului și parteneriatului” față de Republica Moldova", se arată în comunicatul de presă al autorităților ruse.
Acum 8 ore
12:20
Juristul mai spune că Președinția condusă de Maia Sandu a lansat o campanie împotriva organului reprezentativ al statului - Parlamentul Republicii Moldova. Totodată, expertul în drept constituțional spune că dacă Maia Sandu nu se va conforma legii, atunci ea riscă să fie suspendată, iar președintele Parlamentului va desemna candidatul la funcția de premier. Situația va fi întoarsă în albia constituțională, iar rezultatele referendumului de demitere a președintelui nu mai contează, a conchis Pușcaș.
10:50
„Aici începe războiul financiar și politic: să nu-i permiteți Rusiei să intre pe piață”, spune Muravschi.Totodată, fostul vicepremier a precizat că nu este de competența Președinției să dicteze ce preparate medicale pot să fie autorizate în Republica Moldova.„Se creează o situație interesantă, când întrebăm Președinția de prețuri la carburanți, ei spun că nu este de competența lor. Și au dreptate, de acest subiect se ocupă ANRE (...) Dar de ce vă băgați nasul la vaccinare, nu e treaba voastră”, spune Muravschi.
Acum 12 ore
09:50
“Așa o remarcă: Vaccinurile au întârziat pentru că Astra Zeneca se teme că sistemul de justiție din RM o poate condamna să achite despăgubiri în cazul în care cineva, care va suferi în urma vaccinării, va da în judecată compania (de la Maia Sandu - "În profunzime"). E un compliment la adresa sistemului de justiție moldav (din partea companiei Astra Zeneca). Doamna președintă a interpretat însă că dacă o instanță va condamna Astra Zeneca, înseamnă că sistemul de justiție din RM e corupt. Acum alegătorii moldoveni se gândesc: doamna Sandu este președintele care apără interesele companiei Astra Zeneca sau interesele cetățenilor moldoveni?”, a scris Lavric pe Facebook.Amintim că ministerul Sănătății a dezmințit informațiile lansate de Maia Sandu. Într-un comunicat de presă al instituției se spune că ministerul a primit confirmare de la platforma COVAX privind livrarea primului lot de 14.400 doze de vaccinuri împotriva COVID—19.
09:10
„Amintiți-vă ce s-a întâmplat în Ucraina pe fundalul alegerilor câștigate de Zelenski cu 70%. Iată Zelenski a luat o majoritate. Unde se află la momentul de față? La 15%. Ucraina unde se află? Mai rău, dacă ne interesează. Atunci să ne intereseze țara și nu un număr de mandate mai mare pentru un partid sau altul”, a declarat Năstase.
Acum 24 ore
20:50
“Aceste argumente, că trebuie să eliberăm statul capturat, sunt false și sunt folosite pentru a ascunde adevăratul scop de a recaptura statul. Dacă să spunem lucrurilor pe nume, asta se întâmplă acum”, a declarat Pavlovschi.“Cea mai mare greșeală pe care o face președintele Maia Sandu este excluderea oricărui dialog cu forțele politice, consideră Muravschi.Ei nu au aliați și nici nu și-i doresc. Ei nu vor să ducă un dialog cu forțele politice. Sandu are o idee fix, de a captura toată puterea în stat”, a mai spus Alexandru Muravschi.
19:00
 Maia Sandu ne-a oferit pe tavă motivul pentru care unui membru din oficiu, adică chiar lui Sergiu Sârbu, președintele Comisiei pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, i s-a interzis să participe la ședința Consiliului Suprem de Securitate.  Sergiu Sârbu a fost forțat să părăsească instituția prezidențială de către paza Palatului pe motivul unui conflict de interese, pe care Maia Sandu s-a aventurat în două rânduri să-l explice, răspunzând la două întrebări cu același sens. Din păcate, n-a reușit. Conflictul de interese ar fi izvorât din apartenența lui Sîrbu la o grupare parlamentară, care, se pare, ar avea gânduri rele asupra Aeroportului Chișinău și tocmai chestiunea asta a fost discutată la CSS. Întrebată, pe ce documente juridice s-a bazat, când a îndepărtat un membru al CSS de la ședință, doamna președintă a fost sinceră.
18:40
Imediat după acest anunț, Președinția a venit cu o precizare pentru Reuters, spunând că Sputnik V nu a fost înregistrat în țara noastră și că acest lucru se va întâmpla doar după ce vaccinul va fi autorizat de către Organizația Mondială a Sănătății.Între timp, numărul de cazuri noi de COVID-19 în Moldova crește alarmant. Doar în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 1452 de persoane infectate, iar 27 de cetățeni au pierdut lupta cu boala. Precizăm că vaccinul Sputnik V este folosit în aproximativ 40 de țări ale lumii, inclusiv europene și este considerat de către experți sigur și cu o eficiență înaltă.
Ieri
18:20
“Întrebarea este - noi avem azi ministru la Sănătate, sau nu avem? Întrebarea este - noi avem azi ministru la Finanțe, sau nu avem?”, a declarat Sandu.Amintim că după ce Viorica Dumbrăveanu, Serghei Pușcuța și Anatol Usatîi au demisionat, în locul acestora au fost numiți miniștri interimari. La Ministerul Finanțelor ministru interimar este Tatiana Ivanicichina, la Ministerul Economiei - Mihail Lupașco, iar la Sănătate - Tatiana Zatîc.
17:10
   Acesta se arată surprins de declarațiile făcute de Maia Sandu, potrivit cărora, corporații farmaceutice se arată sceptice față de justiția din Moldova din care cauză tergiversează livrarea vaccinului în țara noastră.”Ca să vezi, nu incertitudinea politică generată de conflictul puterilor în stat, lipsa unui Guvern cu care să se discute și care poate să-și asume angajamente și refuzul Președintelui de a respecta Constituția, dar justiția e de vină că nu avem vaccin”, scrie ministrul pe pagina sa de Facebook.Nagacevschi susține că din cauza acțiunilor celor care sunt responsabili de soluționarea crizei politice, unii uitând că suntem republică parlamentară, astăzi avem o incertitudine totală cu privire la perioada mandatului acestui Guvern în demisie, fapt ce face dificilă dezvoltarea unei viziuni clare la nivelul puterilor ce au mandat deplin, dar și la nivel de executiv în demisie.
16:50
În comunicatul Comisiei Unificate de Control se spune că, propunerile delegației Republicii Moldova de a pune în discuție toate problemele acute ale operațiunii de pacificare au fost  susținute doar de reprezentanții Misiunii OSCE și Ucrainei în Comisie. Delegația transnistreană s-a opus aprobării ordinii de zi, blocând în așa fel deschiderea ședinței ordinare.„Delegația Republicii Moldova consideră că impertinența, cu care exponenții Tiraspolului sfidează atribuțiile Comisiei Unificate de Control de a interveni asupra încălcărilor regimului Zonei de Securitate, subminează eficacitatea mecanismelor de pacificare existente”, se arată în comunicat.În cadrul întrunirii, delegația Republicii Moldova a notificat în scris Comisia despre faptul că la 2 martie curent în satul Corjova vor fi organizate activități de comemorare a 29 de ani de la izbucnirea acțiunilor de luptă pentru integritatea și independența Republicii Moldova.
16:50
“Dacă era vreo corelație, atunci România nu ar fi anunțat că trimite vaccinuri în luna martie. Cu alte cuvinte, faptul că nu ajung vaccinurile oferite de donatori ține strict de donatori nu de Moldova, care este pregătită sa le recepționeze și respectiv inoculeze”, spune Cenușă.Totodată, Cenușă atrage atenția că din cauza blocajului politic, Moldova rămâne restanțieră la capitolul vaccinare.“Amintesc că UE a vaccinat în 2 luni circa 6% din populația de sub 500 milioane. Între timp, virusul mutează și accelerează răspândirea. În Moldova, se înregistrează noi recorduri la cazuri de infecții, iar țara este blocată din cauza neimplementării deciziilor Curții Constituționale. Setăm corect prioritățile, deblocăm impasul politic, toate părțile vizate încetează manipularea opiniei publice, iar partenerii externi se implică în facilitarea dialogului politic pentru a depăși criza.
16:10
În legătură cu mesajele vehiculate în unele surse media din stânga Nistrului precum că partea moldovenească tergiversează procesul de convocare a următoarei ședințe a grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor, vicepremiera Olga Cebotari precizează că ultima reuniune a experților de profil a avut loc în data de 21 ianuarie curent.„Începând cu data de 25 ianuarie curent a fost inițiată campania de informare cu privire la participarea în circulația rutieră internațională a autovehiculelor din regiunea transnistreană. Totodată, autoritățile naționale de profil au examinat și au desfășurat consultările de profil pe marginea problemelor evidențiate de către experții din partea Chișinăului și Tiraspolului în cadrul vizitei de evaluare a activității punctului de înmatriculare a mijloacelor de transport din or.
15:50
   Asta în pofida faptului că a fost invitat la ședință și că legea îl obligă să participe la această întrunire. Argumentul formal care i-a fost invocat, este că Sîrbu ar fi parte al unui conflict de interese, deoarece pe ordinea de zi a ședinței CSS a fost inclus subiectul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Sîrbu s-a arătat mirat de aceste acuzații. De asemenea, el a atras atenția că anume Maia Sandu a votat pentru concesionarea Aeroportului, când era ministru în Guvernul Filat.„Este un absurd absolut și o inepție de proporții, deoarece conflictul de interese nu se stabilește după cum înțelege Maia Sandu, ci exclusiv conform cap. III din legea nr. 133 cu privire la declararea averii și intereselor personale. Potrivit acestei legi, persoana vizată este obligată să declare conflictul în cazul în care există, pe proprie răspundere, să informeze conducerea, să se abțină de la examinare, de la vot, să se adreseze ANI etc.
15:30
 "Livrările preparatului în Moldova vor începe foarte curând! Locuitorii țării noastre vor obține acces la vaccinul care este folosit în aproximativ 40 de țări ale lumii, inclusiv europene și este considerat de către experți sigur și cu o eficiență înaltă.Menționez că înregistrarea cu succes a vaccinului în țara noastră a avut loc în pofida încercărilor aparatului președintelui Moldovei de a împiedica acest lucru.Exprim sinceră recunoștință partenerilor ruși pentru deschidere și disponibilitatea de a acorda ajutor Moldovei și cetățenilor săi.De asemenea, exprim în mod repetat respectul profund și recunoștința față de medicii din Moldova care, în condiții de pandemie extrem de dificile, depun eforturi titanice pentru salvarea vieților cetățenilor din Moldova", a scris Dodon.
15:00
Totuși, ieri, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV, președintele Maia Sandu a declarat că OMS ar fi comunicat că nu este încă gata să ofere vaccinul Moldovei.Atunci când este vorba de medicamente, în orice contract există niște clauze dacă există anumite efecte secundare. Acesta este un element care tergiversează nu doar donația care vine din România, dar și COVAX, pentru că am fost informați de către OMS că o să primim prima tranșă din COVAX la mijlocul lui februarie, după care la sfârșitul lui februarie și acum două zile am fost informați că nu este gată să ofere Moldovei donația”, a declarat Sandu.
13:40
Asta e ”treaba cetățenilor”. Așa a răspuns Maia Sandu în momentul în care a fost întrebată despre Parlamentul ce se va constitui după eventualele alegeri anticipate. Las la o parte că chestia cu ”nu e treaba mea” sau ”e treaba ta” este o atitudine de persoană lipsită de educație, de mahalagioaică. Problema mare este că Maia Sandu etalează în fața oamenilor doar țâfne și nu vrea să-și asume responsabilitatea pentru nimic, absolut pentru nimic. Și trebuie să insist cu ideea de bun simț că a face politică înseamnă înainte de toate să-ți asumi niște obligații în fața cetățenilor.Căci cum vine asta? Tu ai pus cu josul în sus toată țara ca să provoci alegeri anticipate și dacă rezultatul anticipatelor va fi pricopsirea doar cu un R.
13:30
 "În context, am adresat mulțumiri conducerii Federației Ruse pentru deschidere și am menționat faptul că un demers în acest sens a fost expediat la Moscova la sfârșitul anului trecut, de către guvernul țării noastre, iar în prezent așteptăm finalizarea procedurii de înregistrare a preparatului în Moldova. Am subliniat faptul că foarte mulți cetățeni din țara noastră mă întreabă când în Moldova va începe utilizarea vaccinului rusesc. Sunt singur că procesul birocratic se va încheia cu succes. Totodată, am adăugat că locuitorii Moldovei trebuie să aibă posibilitatea de a alege de sine stătător tipul de vaccin, eu însă am încredere in vaccinul rusesc", a declarat Dodon.
12:50
Guvernul a aprobat la data de 30 noiembrie 2020, proiectul Legii fondurilor Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală (FAOAM) pentru anul 2021, în care este prevăzută la Subprogramul „Programe naționale și speciale în domeniul ocrotirii sănătății” suma de 45,0 mln. lei, pentru acoperirea cheltuielilor legate, inclusiv, de achiziția vaccinului împotriva COVID-19.În urma aprobării Legii FAOAM, Consiliul coordonator pentru stabilirea priorităților de utilizare a mijloacelor financiare din fondul măsurilor de profilaxie, la data de 29 decembrie 2020, a decis alocarea a 5,0 mln. lei pentru achiziționarea vaccinului împotriva COVID-19, din cele 45,0 mln. aprobate.Totodată, în fondul de rezervă al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, au fost aprobate 10,0 mln.
12:10
”Ceea ce se întâmplă în ultimul timp este o încercare a uzurpării puterii în stat. Dacă e să privim în istorie, un demnitar nazist declara că fuhrer-ul meu, este Constituția mea, atunci tot divizau oamenii în buni și răi. Mi se pare că după ce avem în politica moldovenească balaboli și pokemoni, a apărut și fuhrer-ul. Orice fuhrer și-a început activitatea prin încălcarea Constituției și uzurparea puterii în stat. Ceea ce avem acum în Republica Moldova este exact ce am avut în istorie în veacul trecut”, a spus Dodon.Președintele PSRM susține că în toată această situație pare mai mult decât stranie tăcerea ambasadorilor occidentali. În opinia sa, prin acceptul tacit la fărădelegile pe care le comite Sandu, partenerii externi creează precedente și acest lucru este observat, inclusiv, de oponenții de dreapta.
12:00
“În cazul în care disponibilitatea de vaccin va fi asigurată, Fondul de Rezervă al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină este gata să suplimenteze această sumă, prin decizia Consiliului de Administrație, încă cu 10 milioane de lei, adică 15 milioane de lei la această etapă, Compania este gata să asigure finanțarea. Eu sunt sigură că atunci când Republica Moldova va avea acces la aceste loturi de vaccinuri care pot fi livrate și aduse în Republica Moldova, bani pentru acoperirea acestor cheltuieli sunt”, a declarat Buliga.Precizăm că și fostul ministru al Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a scris pe Facebook că Guvernul condus de Ion Chicu a alocat, cel puțin, 15 milioane de lei pentru procurarea vaccinului anti-COVID-19.
11:30
“Actuala componență a ANRE, ca și la mai multe instituții din subordinea Parlamentului, a fost numită în 2018 de PDM. PSRM era în opoziție. Aceste lucru poate fi ușor verificat”, a declarat Igor Dodon.Liderul PSRM a amintit că în decembrie 2020, socialiștii din Parlament au propus votarea Legii lustrației, care prevedea inclusiv demiterea conducerii ANRE.“Dar de ce când socialiștii au propus în decembrie să votăm Legea lustrației care presupune demisia la toți aceștia, inclusiv conducerea BNM, de ce ați refuzat să votați? Luni o înregistrăm din nou această inițiativă, o să votați? Eu cred că n-o să vă permită ambasadorii, sau interesele deja”, a declarant Dodon.
11:10
Potrivit normelor legale, care în România reprezintă secret de stat, dar care ne-au fost comunicate nouă de către aceeași sursă oficială de la București, termenul de păstrare a carburanților este: motorina - 5 ani; benzina - 3 ani.Acest subiect ar putea fi unul exploziv la București, în condițiile în care anterior Guvernul României a donat Moldovei un lot de echipamente medicale, de o calitate dubioasă, care au fost respinse de mai multe spitale din țara vecină. Pe acest caz a fost făcută și o plângere la Direcția Națională Anticorupție din România.
11:10
“Noi suntem gata să examinăm orice variantă. Dar colegii mi-au dat o declarație de-a lui Năstase, unde el spune că uite eu sunt gata, dar nu îi accept pe aceia, pe alții... Andrei, numără-ți soldații tăi. Să fim oameni serioși. Să spui că de la socialiști nu îi accepți pe toți. Iar vrei teste de integritate? Hai să discutăm. Vină cu un program și discutăm”, a declarat Igor Dodon.
10:50
 Liderul socialiștilor a declarat că Moldova trebuie să înregistreze toate vaccinurile legiferate, iar cetățenii să facă alegerea cu ce vaccin se vor imuniza.”Sper foarte mult că, săptămânile următoare, vor fi înregistrate toate vaccinurile. Foarte mult mi-ași dori ca să fie înregistrate toate vaccinurile. Apropos, Președinția face presiuni asupra organelor guvernamentale să nu înregistreze Sputnik V. Unii consilieri prezidențiali au făcut acest lucru. Nu vă jucați, e vorba de sănătatea oamenilor. De ce vreți să blocați vaccinul rusesc? Federația Rusă de mult a depus actele, dar voi faceți presiuni ca acest vaccin să nu fie înregistrat”, a spus Igor Dodon.
10:40
“Curtea nu putea schimba „sistemul” de guvernare, nu putea să transforme, printr-o simplă decizie, republica parlamentară în republică prezidențială, dacă Legea Fundamentală nu-i acordă președintelui împuternicirile respective”, scrie Negru.Editorialistul mai spune că nonșalanța cu care Maia Sandu declară că nu se va supune deciziei Curții Constituționale și că „nu are rost” să mai desemneze alt candidat sau să discute cu fracțiunile parlamentare seamănă a iacobinism și nu e în spirit european.“Singurul as de care mai dispune președinta noastră în mânecă pare să fie sprijinul cetățenilor. O revoluție de dragul alegerilor anticipate care nu vor schimba cu mult componența Parlamentului? Va exploda mămăliga? Scoaterea oamenilor în stradă e și cu riscuri, mai cu seamă în condițiile războiului hibrid care se duce împotriva Republicii Moldova. Așa că rămâne dialogul, care îi repugnă Maiei Sandu”, scrie Negru.
10:30
Toți cei ,care au votat pentru Sandu au rămas cu impresia că ei ceva au avut de câștigat de pe urma acestei victorii. Dar în acest caz, îi putem întreba: corect procedează Sandu, a uzurpat sau nu puterea în stat, acționând în afara legii, a declarat Kuznețov.Politologul mai spune că toți cetățenii sunt egali în fața legii, iar prin nerespectarea acestei, de la democrați până la anarhie este un singur pas.
10:30
„Maia Sandu vrea să obțină decizia CC, ca să poată schimba fiecare ministru din Guvernul interimar. În 2013, CC s-a expus la acest capitol, când în Guvernul interimar al lui Filat a fost demis un vicepremier pe probleme sociale. Atunci CC a spus că un premier interimar nu poate numi și demite alți miniștri”, a declarat Dodon.
10:10
Înalta Curte a respins, în această săptămâna, cererea deputaților PAS, Veronica Roșca și Petru Frunze, stabilind că totul este în limitele constituționale.”Prin decizia Curții Constituționale din 22 februarie au fost deblocate investițiile capitale pentru întreaga republică și deblocat programul ”Drumuri bune pentru toți””, a declarat Burduja. Parlamentarul a menționat că deși au solicitat stoparea investițiilor capitale în infrastructura satelor și orașelor, deputații PAS nu au venit cu nicio propunere în procesul de dezbatere a bugetului. ”Acești deputați nu au avut niciun amendament la lege, dar în același timp au solicitat suspendarea anexei care prevede investiții capitale în infrastructura localităților din țara.
10:10
 Să încercăm spre binele omului comun un exercițiu ingrat de simplificare a situației. Să reducem conflictul constituțional de pe Olimpul politic la un scenariu de film polițist. Distribuție a rolurilor. Diamantul - puterea absolută în statul moldovenesc. Vânătorul de Diamant – Maia Sandu. Gloata frustrată, dar entuziasmată din stradă – alegătorii Maiei Sandu. Spărgătorii de seif – deputații PAS Litvinenco, Popșoi &K. Paza seifului – deputații PSRM Bolea, Novac & K. Detectivii – Domnica Manole & jurații Curții Constituționale. Cumpărătorul – partenerii de dezvoltare. Stăpânul corupt al seifului - anonim. Sinopsis. Vânătorul de Diamant balansează pe cornișa unei clădiri foarte înalte și simulează un eventual salt în gol, o sinucidere în văzul tuturor pe motivul, că este urmărit de detectivi în baza unei învinuiri false.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.