Politics

Acum 6 ore
19:20
Reprezentanţii partidelor care au intrat în legislativ trebuie să se aşeze la masa de discuţii, să renunţe la orgolii şi să participe la negocierile privind formarea unei majorităţi parlamentare care să creeze un nou Guvern. De această părere sunt alegătorii, care sunt îngrijoraţi de situaţia incertă de după scrutin.    Locuitorii satului Paşcani, raionul Criuleni, susţin că aşteaptă continuarea proiectelor sociale menite să le asigure un trai mai bun:  "Nu văd sensul alegerilor anticipate, cheltuială de bani". "Eu am votat o dată, gata, ajunge. Lasă să facă, că văd că nu fac nimic. Vlad Plahotniuc face. Face şi drumuri, face grădiniţe, punctul nostru medical l-au făcut, drumuri face".  Altă localitate, aceeaşi opinie.
Acum 8 ore
18:10
La şedinţa clubului de discuţii de la Tiraspol, dedicat "rezultatelor alegerilor parlamentare din Republica Moldova şi influenţei lor asupra proceselor regionale", el a spus că "Andrei Năstase şi Maia Sandu (liderii blocului ACUM - "I.") se vor certa de îndată ce va fi formată structura noului Parlament".Potrivit lui, Maia Sandu "este mulţumită de situaţia actuală, şi anume de mandatul de deputat şi de privilegiile ce ţin de acesta, dar o astfel de "şedere de nomenclatură" nu va satisface deloc echipa şi susţinătorii săi"."Dacă alegeri anticipate nu vor fi, Maia Sandu şi Andrei Năstase vor părăsi arena politică şi se va forma un nou partid, o nouă forţă politică pentru electoratul de dreapta, deoarece dezamăgirea activiştilor ACUM este foarte puternică. Ei nu vor tolera încă patru ani. Acest bloc nu va supravieţui cu siguranţă până la alegerile prezidenţiale din 2020", este sigur Corinenco.
18:00
 “Condiţiile de înaintare a candidaţilor, ordinea de formare şi înregistrare a grupurilor de iniţiativă, care vor înainta şi susţine candidaţii independenţi, procedura de creare şi verificare a actelor şi listelor de circumscripţie ş.a. sunt stabilite de Codul electoral şi regulamentul CEC din regiune, care pot fi găsite pe site-ul comisiei”, a explicat Comur, citat de gagauzinfo.md.Prezentarea candidaţilor la funcţia de başcan va începe cu 60 de zile şi va finaliza cu 30 de zile înainte de data alegerilor. Dreptul de a înainta candidaţi îl au partidele politice, organizaţiile social-politice, blocurile electorale, precum şi grupurile de iniţiativă formate din cetăţeni ai R. Moldova cu reşedinţă permanentă în autonomie.Potrivit lui Ivan Comur, semnăturile în susţinerea candidaţilor vor fi colectate atât în cazul înaintării unui candidat independent, cât şi în cazul unui candidat înaintat de partide.
17:50
Potrivit unui comunicat al ANP, fără permisiunea organului de urmărire penală sau a instanței de judecată, vizita la un deținut este imposibilă.„Administrația Penitenciarului nr.17-Rezina nu este în drept să autorizeze întrevederea cu preveniții din penitenciar (inclusiv a prevenitului Petic), fără permisiunea specială a organului de urmărire penală sau instanței de judecată, în procedura căreia se află cauza penală. Totodată, conform prevederilor din Legea despre statutul deputatului în Parlament, deputatul are dreptul de a vizita, orice organ de stat şi obștesc, orice unitate, în modul stabilit de Biroul permanent, însă deputații nu au prezentat o hotărâre a Biroului permanent în sensul celor solicitate în cerere”, se precizează în comunicat.Mai mult decât atât, deputații nici nu au înștiințat administrația penitenciarului, ceea ce, din nou, contravine legislației.
17:00
Nu se așteaptă să se adopte vreo decizie, relatează corespondentul Europei Libere la Bruxelles.Săptămâna trecută, un oficial de rang înalt de la Bruxelles a spus că UE ar considera „foarte problematică” formarea unei noi majorități parlamentare la Chișinău prin „schimbarea netransparentă a afilierii politice” a unor deputați aleși.
Acum 12 ore
16:00
În primul rând, se conține într-o analiză a agenției Sputnik, este vorba despre promovarea fiecărui partid și lider. «Este normal ca fiecare formațiune să se consolideze pe arena politică din țară cu propriile propuneri, viziuni, legi, acțiuni, etc. Ori, dacă Sandu și Năstase rămân uniți în Parlament va începe lupta tacită pe subiectul ”cui îi aparține meritul”, scriu analiștii Sputnik.Un alt motiv ar fi alegerile locale din acest, iar în preajma acestora liderii PAS-PPDA vor încerca să-și lustruiască propria imagine.«Miza cea mare va fi din nou funcția de primar al municipiului Chișinău, pentru care au candidat și Maia Sandu, și Andrei Năstase.
16:00
Poroșenko a făcut declarația într-un interviu pentru postul de televiziune Ucraina, citat de serviciul său de presă. „Nu vom accepta nicio înțelegere ascunsă. Și Crimeea va fi întoarsă Ucrainei”, a spus Poroșenko. Potrivit lui, președintele rus Vladimir Putin ar spera să fie ales un alt candidat, decât Poroșenko, și care îi va face „cadou” Crimeea. „Nu vor reuși. Vom elibera Crimeea”, a spus liderul de la Kiev, adăugând că Ucraina devine mai puternică militar și economic. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, favoritul campaniei electorale este actorul de comedie Vladimir Zelenski. Poziția a doua este disputată între președintele Petro Poroșenko și fostul premier Iulia Timoșenko.
15:40
Ca urmare, 15 transportatori s-au ales cu amenzi în sumă totală de 2396 de unități convenționale, echivalentul a 119,8 mii de lei. Alți 12 au rămas fără plăcuțele de înmatriculare ale vehiculelor, dar și fără certificatele de înmatriculare, care au fost suspendate pe un termen de 6 luni.Verificările au fost efectuate la indicația conducerii ministerului pentru identificarea transportatorilor care activează ilegal.Potrivit ministrului Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, astfel de razii trebuie să fie efectuate cât mai des pentru a combate activitatea transportatorilor iliciți de persoane.„Iresponsabilitatea acestor transportatori ilegali pune în pericol siguranța traficului rutier. ANTA trebuie să întreprindă controale cât mai riguroase și să se asigure că serviciile prestate oamenilor sunt calitative și sigure”, menționează Chiril Gaburici.
15:00
Acesta este o platformă pentru antreprenorii începători, care-i va susţine la iniţierea şi dezvoltarea unei afaceri, transmite MOLDPRES.În cadrul programului şi-au prezentat ideile de afaceri 20 de participanţi. După un proces de instruire și elaborarea unui plan de activitate, vor fi aleși șase sau șapte câștigători, care vor primi câte un grant în valoare de 2 000 de euro.„În cadrul programului vor fi organizate cinci module, câte unul în fiecare lună, la diferite teme: analiza pieței, vânzări, marketing sau formarea planului de producție. După derularea acestor module vor fi alese proiectele câștigătoare”, a menţionat Andrei Betanov, directorul Agenției de Investiții de la Tiraspol.Pe lângă granturi, participanții cu cele mai reușite idei de afaceri vor beneficia de sfaturi și indicații din partea experților în domeniul antreprenoriatului la etapa de lansare a afacerii.Reprezentantul Delegaţiei UE în R.
14:00
Potrivit schemei de amplasare a legislatorilor, în viitorul Parlament socialiștii vor fi poziționați la stânga (sectorul 1), blocul ACUM la dreapta (sectorul 3), iar PDM şi Partidul Şor în centru (sectorul 2).Deși eşichierul ideologic pare a fi respectat, deputatul ales pe listele blocului ACUM, Sergiu Litvinenco, este de părere că deputații aleși pe listele Partidului Șor ar trebui să fie poziționați între deputații PSRM și PDM, ci nu între deputații PDM și cei ai blocului ACUM.„Întrebarea este de ce Partidul Șor este amplasat, ca partid-tampon, între PD şi ACUM, dar nu între PD şi PSRM? Or, se știe că Partidul Şor a rupt voturile anume de la ”stânga”, iar ”revigorarea colhozurilor” promisă de ei este o măsură mai de stânga decât chiar și ”alegerea judecătorilor de popor” – promisiune a PD-ului”, întreabă Litvinenco.
13:00
În ajun, la Simferopol și în alte orașe au avut loc marșuri festive, la Ialta – o paradă a copiilor și cazacilor, iar la tabăra „Artek” – un „referendum al copiilor”. În Crimeea a sosit și o delegație de politicieni pro-ruși din țări ale UE, în frunte cu deputatul francez Thierry Mariani.Cu ocazia aniversării, oficialitățile ruse au anunțat că la Simferopol vor intra în acțiune, la capacitate maximă, două noi centrale electrice, care au fost în centrul unei dispute internaționale, după ce concernul german Siemens făcuse cunoscut că turbinele sale au fost instalate în cele două centrale fără acordul concernului, ceea ce reprezintă o încălcare flagrantă a sancțiunilor internaționale.Pe 18 martie, se împlinesc cinci ani de la anexarea ilegală de către Rusia a peninsulei ucrainene.
12:00
Informația a fost confirmată pentru Radio Chișinău de către reprezentanta Serviciului de presă al Procuraturii Anticorupție. Mihaela Tarlapan, care a precizat că va oferi ulterior mai multe informații, într-un comunicat de presă. Potrivit deschide.md, una dintre persoanele care ar fi vizate este un conducător al unei direcții în cadrul SPIA, care ar fi bănuit de îmbogățire ilicită și alte infracțiuni.
Acum 24 ore
11:10
Președintele a menționat că a discutat cu acesta despre evoluția situației politice în țara noastră după ce Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor parlamentare.„În context, i-am comunicat ambasadorului american despre faptul că, probabil, deja săptămîna curentă, voi semna Decretul cu privire la convocarea primei ședințe a noului Parlament” declară Igor Dodon.Totodată, oficialii au discutat despre posibilele scenarii de creare a majorității parlamentare legitime și a formării ulterioare a Guvernului.
10:10
Zuzana Caputova a obţinut 40,6% din voturi, dublu faţă de următorul clasat. Se va confrunta cu Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi reprezentantul formaţiunii aflate la putere. Are 45 de ani şi reprezintă un partid neparlamentar, Slovacia Progresistă.Turul doi va fi la sfârşitul lunii. Rezultatul surprinzător se produce la 1 an de la uciderea jurnalistului Jan Kuciak, cel care scris despre cazuri de fraudă cu implicaţii politice.
09:00
Unul dintre profesori, Müjdat Çelebi, va cunoaște care îi este sentința săptămâna viitoare, pe 22 martie, iar Sedat Hasan Karacaoğlu – pe 26 martie, transmite TV8.Alți doi cetățeni turci – Yasin Özdil și Rıza Doğan vor ști care le sunt sentințele pe 3 și, respectiv, 28 mai.Amintim că șapte profesori de la licerul „Orizont”, cetățeni ai Turciei, au fost expulzați din R. Moldova de către Serviciul de Informații și Securitate la 6 septembrie 2016, motivul invocat fiind că aceștia sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă. Profesorii sunt acuzați de regimul de la Ankara, Recep Tayyip Erdoğan, că ar avea legături cu clericul Fethullah Gülen care este învinovățit de faptul că ar fi organizat puciul eșuat împotriva președintelui turc. În urma unor audieri, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că expulzarea ar fi fost dictată de rezultatele unor anchete inițiate încă în anii '90.
Ieri
09:50
Asta a declarat aseara reprezentantul blocului politic, Igor Munteanu la emisiunea InProfunzime, care a mai spus ca zilele trecute, colegul sau, Alexandru Slusari ar fi fost sunat de cei de la PD, insa nu le-ar fi raspuns la telefon. Atat Munteanu cat si expertii politici din Romania sustin ca niciunui partid nu ii convine alegerile anticipate.
Mai mult de 2 zile în urmă
17:00
În cadrul întrevederii cu congresmanul republican din statul Texas, Jodey Arrington, a fost făcut un schimb de opinii refer la evoluțiile în sectorul energetic din Republica Moldova. Totodată, Secretarul de Stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu, a primit asigurare de suport din partea oficialilor americani, cu reiterarea interesului pentru proiectele adresate securității energetice ale țării noastre. Tot în cadrul întâlnirii, a fost făcut schimbul de invitații pentru vizitele ulterioare la Chișinău și Washington DC. Secretarul de Stat și Președintele Consiliului de Afaceri Moldo-American, Steve Nicandros, au salutat dinamica ascendentă moldo-americană pe multiple planuri, în special cooperarea comercial-economică și intensificarea dialogului B2B.
15 martie 2019
18:00
Amintim că în cursă au rămas două nume: Laura Codruța Kovesi, clasată  pe primul loc după votul din 26 februarie în comisiile LIBE (justiție, libertăți civile și afaceri interne) și CONT (control bugetar) din Parlamentul European și Francois Bohnert, clasat pe primul loc după votul ambasadorilor din COREPER. Având în vederea că Parlamentul și Consiliul au opțiuni diferite, urmează ca viitorul șef al Parchetului European să fie negociat în cele două instituții.Potrivit surselor G4Media.ro, este posibil ca numele viitorului șef al Parchetului European să fie agreat încă din prima rundă, cea programată pe 20 martie, dată la care s-ar putea stabili dacă Laura Codruța Kovesi va fi propunerea comună Parlament-Consiliu pentru această funcție.
17:00
Conform sursei citate, rezultatele acestor alegeri vor fi analizate încă mult timp atît de politicieni, analiști, cît şi de membrii CEC, care vor veni cu propuneri de îmbunătățire a procedurilor aplicate de funcționarii electorali şi cu noi reglementări. „Ar trebui să tratăm acest subiect cu delicateţe, mai ales pe partea de reglementări, pentru că nu întotdeauna o nouă prevedere poate soluţiona problema. Va fi necesară o analiză profundă şi vom veni cu recomandări pe mai multe subiecte”, a opinat Russu. Şeful de la CEC a ţinut să precizeze că niciun concurent electoral nu a cerut anularea scrutinului pe circumscripţia naţională, ci doar pe unele circumscripţii uninominale, iar observatorii internaționali au specificat că neregulile care au avut loc la 24 februarie nu au avut cum influenţa rezultatele finale.
16:00
„Gândurile noastre se îndreaptă spre familiile și rudele celor care au avut de suferit de pe urma acestei crime odioase”, se arată într-un comunicat, publicat pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.Amintim că focurile de armă au fost trase în două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, în timpul rugăciunii de vineri - 49 de persoane au decedat.Patru suspecți, care fac parte din cercurile extremiste, dar nu erau supravegheați, au fost arestați de poliție, a spus prim-ministrul țării, care a adăugat că starea de alertă a fost ridicată la nivelul maxim în ţară.De asemenea, poliția a declarat că au fost dezamorsate dispozitivele explozive improvizate. Potrivit autorităților medicale ale municipalității, 48 de persoane au fost rănite, fiind spitalizate.
15:00
Patru suspecți, care fac parte din cercurile extremiste, dar nu erau supravegheați, au fost arestați de poliție, a spus prim-ministrul, care a adăugat că starea de alertă a fost ridicată la nivelul maxim în ţară.De asemenea, poliția a spus că au fost dezamorsate dispozitivele explozive improvizate. Potrivit autorităților medicale ale municipalității, 48 de persoane rănite au fost spitalizate.Premierul Jacinda Ardern a declarat că țara sa a avut una dintre „cele mai întunecate zile” după atacurile fără precedent la moscheile din Christchurch.„Evident, ceea ce s-a întâmplat este un act de violență extrem și fără precedent”, a spus ea într-un discurs adresat națiunii.
14:30
„Din informațiile enunțate de Maia Sandu, am aflat că săptămâna viitoare va merge, împreună cu Andrei Năstase, la Bruxelles. Cei doi vor fi prezenți la Summit-ul Partidului Popular European. Dar cel mai important este ce au de gând ei să facă acolo. Din câte cunoaște, UE a sistat acordarea asistenței macrofinanciare R. Moldova și a condiționat deblocarea acesteia prin asigurarea de către autorități a alegerilor libere și corecte. Alegerile au avut loc și, chiar dacă au fost admise unele încălcări, OSCE și UE le-au recunoscut. Cu toate acestea, liderii „ACUM” intenționează să prezinte la Bruxelles raportul întocmit privind încălcările grave care ar fi avut loc”, scrie Muravschi pe Facebook.În opinia fostului vicepremier, liderii „ACUM” vor cere la Bruxelles „să nu recunoască alegerile și să nu deblocheze asistența macrofinanciară”.„Un asemenea comportament este considerat „turnătorie”.
14:10
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează, într-un comunicat de presă, că “la momentul actual nu există motive pentru creșterea tarifelor la gazele naturale pentru consumatorii finali, deoarece nu există nici o solicitare în acest sens din partea operatorului SA “Moldovagaz”.“Pentru o ajustare a tarifelor, SA “Moldovagaz” trebuie să prezinte calcule necesare, cu argumente plauzibile în acest sens. De asemenea, informăm că, potrivit Legii 108 Cu privire la gazele naturale „Consiliul de administrație al Agenţiei este obligat să examineze cererile privind costurile de bază, preţurile şi tarifele reglementate în termen de cel mult 180 de zile calendaristice de la data înregistrării solicitării”, se mai spune în comunicatul ANRE.În prezent, pentru un volum mai mic de 30 de metri cubi de gaze, consumatorii casnici plătesc 4,70 lei pentru un cub, cu 20 la sută mai puţin decât în 2017.
14:00
Atribuțiile de șef al Direcției Transport sunt preluate de Oleg Caraman, șeful adjunct al direcției respective.Caraman va ocupa această funcție până când primarul capitalei va numi un nou șef al Direcției Transport.L-am contactat pe Vitalie Butucel, pentru a ne oferi detalii legate de plecarea sa din funcție. Acesta nu ne-a răspuns însă la telefon.
13:00
Timp de peste 30 de ani, Kerry Kennedy practică activități ce țin de apărarea drepturilor omului, inclusiv de promovare a unei justiții corecte, a drepturilor femeilor și ale copiilor, dreptului la opinie, protecția mediului etc.În cadrul discuției, șeful statului a manifestat interes pentru stabilirea unor relații de colaborare cu Fundația respectivă în domeniul apărării drepturilor omului și realizării unor reforme democratice în Republica Moldova.În încheierea întrevederii, Igor Dodon a invitat-o pe doamna Kennedy să întreprindă o vizită în țara noastră.
12:40
Astfel, de indemnizaţia unică vor avea parte beneficiarii de toate tipurile de pensii, stabilite până la 1 aprilie 2019, persoanele cu dizabilităţi şi alţi beneficiari de ajutor de la stat, care au venituri ce nu depăşesc 2000 de lei lunar.Peste 400 de mii dintre cei care vor primi câte 600 de lei sunt vârstnici.În total, ajutor vor primi circa 610 mii de persoane. Majoritatea – peste 400 de mii – sunt beneficiari de pensii pentru limită de vârstă. Ceilalţi sunt persoane care primesc pensii de dizabilitate, pensii de urmaş sau alocaţii sociale de stat.Amintim că un ajutor de 600 de lei a fost oferit acestor persoane şi înainte de Crăciun.La fel, executivul şi-a asumat răspunderea şi pentru indexarea pensiilor din 1 aprilie cu 5,3 la sută, adică aproape dublu faţă de cât era prevăzut anterior. Peste 2.
12:00
Fostul şef al DNA Timişoara Tamas Schiffbeck s-a aruncat, vineri dimineaţă, de la etajul şase al clădirii unde îşi are sediul Direcţia Naţională Anticorupţie Timişoara, aflată în zona centrală a oraşului.Se pare că acesta s-a aruncat chiar de pe fereastra biroului său.Deocamdată nu se ştie ce l-a împins la acest gest. Poliţiştii au declanşat o anchetă.
11:00
”Dacă noi o să ne certăm toţi şi o să o apucăm pe dealuri nu se primeşte nicio Moldovă la noi. Oamenii o să-i socoată că n-au vrut să facă Parlament şi au venit să stea în opoziţie patru ani şi să primească bani.””- Credeţi că blocul ACUM face o greşeală că refuză? - Foarte mare greşeală face. Trebuie să se unească odată să aleagă Parlamentul cela odată stau oamenii în nădejdea că vor ieşi la un consens, dar ei nimic absolut.””Fac o greşeală foarte mare, pentru că ei au promis, ei au vorbit, au criticat, dar de fapt nu fac nimic. ””Trebuie să lucreze, lumea i-a ales. Trebuie să se pună toţi patru, câţi sunt ei acolo, şi să lucreze pentru popor. Mare greşeală fac, foarte. Lumea s-a săturat atâta de aşteptări, de promisiuni.””Cum pot ei sa hotărască pentru o ţară întreaga, dacă nu au cate voturi le-au trebuit. Ar trebui să lase şi să facă o alianţă şi să pornească lucrul deja.
11:00
Menționăm că, în prezent, Vadim Belous a asigură interimatul funcției pentru care candidează, din iulie 2018. De asemenea, pentru funcția de președinte al Judecătoriei Soroca și-a prezentat interesul magistratul Ghenadie Mîțu, care a trecut cu brio procedura de evaluare.Potrivit agenței ședinței de astăzi a Colegiului, alți patru judecători vor fi evaluați pentru o eventuală promovare la instanțe ierarhic superioare. Și anume:Stella Bleșceaga, de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani la Curtea de Apel Chișinău la Curtea Supremă de Justiție;Viorica Dodon, de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani la Curtea de Apel Chișinău;Alexandru Sandu, de la Judecătoria Hîncești, sediul Ialoveni la Curtea de Apel Chișinău;Eugeniu Pșenița, de la Judecătoria Edineț, sediul central, la Curtea de Apel Bălți sau la Curtea Supremă de Justiție.
10:10
Anunţul a fost făcut în cadrul unui briefing la Kiev de către asistentul preşedintelui instituţiei, Oleg Slobodean, potrivit infotag.md.  Începând de săptămâna viitoare, vor fi instalate posturi de control suplimentare, care vor include atât poliţiştii de frontieră, cât şi reprezentanţi ai poliţiei naţionale.Sunt planificate servicii de gardă ale forţelor şi mijloacelor de aviaţie, precum şi alte activităţi. Alegerea preşedintelui Ucrainei va avea loc pe 31 martie.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.