Politics

Acum 12 ore
18:00
Potrivit unui comunicat al Parlamentului, programul vizitei include întrevederi cu președintele Adunării Naționale a Ungariei, președintele Ungariei, Jonos Ader, precum și cu oficiali din Guvern pentru discutarea unor teme bilaterale de dezvoltare în spiritul bunei colaborări dintre cele două țări.
17:10
La ședință a participat și Valeria Biagiotti, Ambasadorul Italiei în Republica Moldova.  Șeful Executivului i-a mulțumit lui Carlo Arturo Garuzzo pentru curajul de a investi în Republica Moldova, în pofida cunoașterii despre unele disfuncții existente și l-a asigurat de susținere deplină.  „Vom discuta cu Ministerul Economiei și Infrastructurii și cu alte autorități publice responsabile, pentru a elimina impedimentele în construirea și dezvoltarea inițiativelor Dvs. investiționale”, a declarant Ion Chicu.  În 2018, compania investitorului italian Carlo Arturo Garuzzo a pus în funcțiune în țara noastră cel mai mare parc de panouri fotovoltaice și, în prezent, este unul din cei mai mari producători de energie regenerabilă.În perioada următoare investițiile în parcurile fotovoltaice vor transforma compania în cel mai mare producător de energie regenerabilă în RM.
16:50
Astfel, distincțiile au fost conferite în semn de apreciere a meritelor deosebite față de stat, pentru muncă îndelungată și prodigioasă în diverse domenii, înalte calități profesionale și activitate intensă pe tărâm social.Igor Dodon i-a felicitat cu acest deosebit prilej și a menționat că va susține și încuraja în continuare oamenii care se dedică meseriei, iar prin profesionalism și dedicație contribuie la dezvoltarea și prosperarea statului nostru.În final, șeful statului a adresat celor prezenți sincere felicitări cu prilejul sărbătorilor de iarnă, dorindu-le un an nou prosper.
15:40
Este clar că discuțiile dintre Zelenski și Putin au avut un rezultat convenabil tuturor – rușii au obținut acceptul Kievului pentru acordarea unui statut special regiunilor Donețk și Lugansk, iar Moscova a acceptat ca procesul electoral care va avea loc în aceste regiuni să se desfășoare conform legislației ucrainene sub monitorizarea OSCE.Discuțiile suplimentare referitoare la tranzitul gazelor ruse pe teritoriul ucrainean înseamnă că și trenul negocierilor la acest capitol s-a mișcat din loc. Putin a spus că Ucraina va putea să cumpere gaze la un preț cu 25% mai mic.Între timp, Ministerul moldovean al Economiei comunică că MoldovaGaz și Gazprom vor semna o anexă la contractul de furnizare a gazelor între Prut și Nistru, în document  părțile vor coordona achitarea transportului de gaze naturale în regim revers prin Ucraina, în punctul Orlovka-Căușeni.
15:30
„Suntem conștienți de faptul că problema tarifară din domeniu este una ce a fost neglijată pe parcursul mai multor ani. Totodată, considerăm că abordarea acesteia de o manieră ultimativă fără a lua în calcul calitatea și siguranța serviciilor pentru călători nu este o abordare corectă”, a declarant ministrul Anatol Usatîi. Totodată, Ministerul a inițiat consultări transparente, pe platforma Consiliului Consultativ al Ministerului Economiei și Infrastructurii, în vederea identificării problemelor ce contribuie la stagnarea domeniului, dar și a soluțiilor pentru depășirea acestora, asigurând un echilibru între interesele operatorilor de transport și călătorilor ce beneficiază de serviciile acestora.
14:50
Atenţionarea a fost făcută după ce compania naţională de căi ferate şi Regia autonomă a transporturilor pariziene au anunţat prelungirea grevei până vineri.Potrivit unui comunicat al MAE, sunt aşteptate în continuare perturbări semnificative în circulaţia feroviară, urbană şi interurbană, în reţeaua rutieră, precum şi în orarul zborurilor operate de companiile aeriene. În aceste condiţii, Direcţia Generală a Aviaţiei Civile reaminteşte pasagerilor să se informeze la companiile aeriene despre situaţia zborurilor cu destinaţii Franţa.
Acum 24 ore
13:00
R.Moldova va primi un sprijin financiar de circa 61 milioane de euro, sub formă de împrumut de la Banca Mondială prin intermediul Asociației Internațională pentru Dezvoltarepentru, precum și un grant în sumă de 39,94 milioane de euro pentru implementarea proiectului de interconectare a rețelelor de energie electrică cu România.  Comisia politică externă și integrare europeană va propune plenului Parlamentului ratificarea acordurilor cu aceste instituții.Datorită suportului financiar al BERD va fi posibilă construcția unei stații back-to-back în Vulcănești, a unei linii de transport de 400 KV între Vulcănești și Chișinău, precum și extinderea stațiilor de transformare din Chișinău și Vulcănești.Banii oferiți de Banca Mondială vor fi utilizați pentru extinderea stației din Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău și construcția liniei electrice aeriene Vulcănești – Chișinău.
11:50
„Suntem convinși că cheia succesului este comunicarea eficientă, un dialog constructiv și pragmatic între Executiv și APL. Avem un Guvern tehnocrat, deci, nu privim conducătorii raioanelor prin prisma orientării politice. Pentru noi contează soluționarea problemelor existente la nivel de raion și, în general, pe țară”, a declarat Ion Chicu. Ion Chicu a mai spus că practica organizării ședințelor Guvernului în teritoriu ar putea fi reluată. „Până la sfârșitul lunii ianuarie vreau să vin în fiecare raion și să port discuții cu factorii de decizie. Tot ce contează pentru mine sunt, de fapt, pașii care vor succeda vizita mea în teritoriu”, a menționat Ion Chicu. De asemenea, Ion Chicu a îndemnat toți conducătorii să asigure pregătirea suficientă pentru sezonul rece al anului.
11:30
Membrii comisiei urmau să audieze astăzi raportul, dar procurorul general adjunct, Ruslan Popov a declarat că noul procuror general, Alexandr Stoianoglo nu a reușit să studieze minuțios toate investigațiile și dosarele existente la această etapă.
10:50
1. Greșeala inițială care o putem observa la acest capitol este că, partidele nu cunosc cu cine comunică. Nu cunosc ce doresc alegătorii să audă și nu cunosc care este reacția adevărată la mesajul lor. Metoda greșită de comunicare a creat două lumi paralele: lumea văzută de politicieni și partide și lumea văzută de electorat.Specificul acestei probleme a fost creat încă până la apariția internetului și  a tehnologiilor avansate. Problema este că electoratul în comunicarea cu politicienii nu este sincer și nu își exprimă viziunea reală dacă aceasta vine în contradicție cu cea a partidului. Politicienii din Moldova, nu sunt văzuți ca slugi ai poporului care sunt la fel ca si ceilalți oameni. Din greșeală, ei sunt văzuți mai deștepți, mai experimentați și din această cauză, lumea nu prea merge la contact cu politicienii care și-au creat o imaginea impunătoare și distantă față de cetățeni. 2.
10:30
Premierul moldovean speră să aibă o întrevedere bilaterală cu omologul său ucrainean Oleksi Honcearuk. Luni, premierul Ion Chicu a anunțat că este în pregătire și o vizită la Strasbourg, pe 16 decembrie. Potrivit IPN, în cadrul vizitei este planificată o întrevedere cu secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric. Subiectul principal de pe agenda discuțiilor este reforma justiției și asigurarea respectării drepturilor omului.
09:50
„Efectiv, Republica Moldova este sub lupă astăzi. La Luxenburg, în reuniunea miniștrilor de externe ai UE, a fost adăugat pe agendă punctul legat de situația din Republica Moldova, ceea ce înseamnă o preocupare și o îngrijorare. Nu putem anticipa, dar am văzut că unii discută inclusiv despre stoparea acestui ajutor financiar”, a declarat Corina Crețu în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul TVR Moldova.Potrivit deputatei europene, instalarea Guvernului Maia Sandu a fost o garanție pentru drumul pro-european al Republicii Moldova. „Cred că este prea devreme să se vorbească despre ceea ce face actualul Guvern, dar speranța noastră este să se continue reformele, europenizarea Republicii Moldova”, a notat oficialul.
Ieri
18:00
Amintim că fostul procuror general interimar, Dumitru Robu, la 1 octombrie 2019, a pornit o cauză penală pe faptul îmbogăţirii ilicite comise de către deputatul Constantin Ţuţu, în perioada anilor 2014 – 2018.Potrivit datelor din cadrul investigaţiilor, acţiunile prejudiciabile s-au manifestat prin deţinerea de bunuri care depăşesc substanţial veniturile declarate de acesta în perioada menţionată, inclusiv automobile şi imobile de lux.
16:50
O şefă de direcţie, doi reprezentanţi ai unei agenţii imobiliare, dar şi un angajat al Agenţiei Servicii Publice sunt bănuiţi că ar fi pretins bani de la persoane fizice şi juridice pentru soluţionarea diferitor probleme ce ţin de competenţa Primăriei sau a serviciilor cadastrale.Potrivit materialelor cauzelor, şefa Direcţiei Patrimoniu Municipal din cadrul Direcţiei generale economie, reforme şi relaţii patrimoniale a Consiliului municipal Chişinău este suspectată că ar fi pretins sistematic diferite sume de bani de la persoane fizice şi juridice, pentru a urgenta eliberarea unor acte cu privire la prelungirea relaţiilor contractuale de locaţiune privind exploatarea încăperilor nelocative din Chişinău.
15:30
Partidul Democrat are doi consilieri în CMC, acumulând un procentaj de 3,97 la sută la alegerile din 20 octombrie. Iar, pentru funcția de primar, Vladimir Cebotari a fost votat de 2,44% din alegătorii din Chișinău.
14:30
În iunie 1992, Lujkov a devenit al doilea primar al Moscovei după Gabriel Popov și a condus orașul timp de 18 ani. În septembrie 2010, președintele de atunci Dmitry Medvedev l-a demis „din cauza pierderii încrederii”. Această formulare a fost aplicată pentru prima dată în Rusia.După demisie, Lujkov s-a angajat în afaceri în regiunea Kaliningrad, soția sa, Elena Baturina, s-a mutat în Europa.
13:40
Chicu spune că este o problemă externă, dar care a fost definitiv ignorata de Guvernul condus de Maia Sandu. „Riscurile sunt de caracter extern. Cel mai mare risc este legat de faptul că deocamdată nu există un contract încheiat de „Gazprom” și „Naftogaz Ucraina” privind tranzitarea gazelor pe teritoriul Ucrainei. Traseul tradițional pe care noi primeam gaze rămâne incert la data de 9 decembrie. Când am fost la Moscova și am discutat cu conducerea „Gazprom” ne-au spus că negocierile continuă, nu ne-au asigurat 100% că acestea se vor încununa cu succes, dar speranțe există”, a afirmat Ion Chicu, citat de IPN. Ion Chicu a mai spus că Guvernul are pregătite scenarii alternative de aprovizionare a țării cu gaz. „Alternativ este traseul de transportare a gazelor pe așa-numitul cordon trasnbalcanic Marea Neagră: Bulgaria, România, Ucraina, Republica Moldova, apoi iar Ucraina.
13:00
Poliţia cehă a menţionat că patru persoane au murit şi alte două au fost rănite grav în acest incident. Pe contul său de Twitter, poliţia a anunţat că a fost declanşată operaţiunea de căutare a suspectului.Potrivit EFE, care evocă un bilanţ de şase morţi, atacul a avut loc în jurul orei locale 07:00 (06:00 GMT). Spitalul respectiv se află în campusul Universităţii din Ostrava.
11:50
Tot în şedinţa de astăzi, membrii CSM au acceptat cererea de demisie a judecătorului de la Curtea de Apel Chişinău, Xenofon Ulianovschi.Pe agenda ședinței de astăzi a CSM sunt incluse 37 de subiecte. Astfel, vor fi examinate proiecte ce ţin de transferul unor judecători şi audiat raportul de audit intern al Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești. În agenda CSM se regăseşte şi demersul Ministerului Justiției referitor la avizarea proiectului de lege pentru modificarea unor acte legislative (Codul civil, Codul familiei și Legea privind actele de stare civilă).La 27 septembrie curent, peste 200 de magistraţi s-au convocat în Adunarea generală a judecătorilor şi au decis revocarea completului CSM. Atunci, pentru revocarea președintelui interimar al CSM, Dorel Musteață, au votat 164 dintre cei 202 magistrați prezenți la adunare.
11:20
În cadrul şedinţei, președintele „Moldovagaz” a declarat că pericolul unei eventuale întreruperi a tranzitul gazelor rusești prin rețeaua de transport gaze a Ucrainei au determinat identificarea unor scenarii alternative de livrare a gazelor naturale către Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2020.  În acest context, ministrul Anatol Usatîi a fost informat despre progresul cu privire la măsurile deja realizate și cele ce urmează a fi întreprinse pe parcursul lunii decembrie 2019 pe fiecare scenariu alternativ de asigurare cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova.
10:30
Întrebat de ce acest plan de acţiuni are o durată atât de bine definită, şi mai ales legată de un eveniment politic – alegerile prezidenţiale, având în vedere că premierul afirmă că este tehnocrat, Ion Chicu răspunde:„Alegerile sunt un eveniment important”, subliniind faptul că activitatea guvernului nu este limitată.Întrebat dacă aceasta formulare din planul de acţiuni al Guvernului, legată de alegerile prezidenţiale, poate fi interpretat drept o eventuală demisie a Executivului, dacă Igor Dodon nu câştigă alegerile, Ion Chicu spune:„Guvernul poate pleca cu mult mai ininte sau mai tîrârziu de alegerile. Totul va depinde de rezultatele livrate de acest Guvern. Dacă în aprilie-mai aşteptările oamenilor nu sunt satisfăcute, pot să plece miniştri, prim-ministrul. Nu văd nicio legătură între activitatea Guvernului şi rezultatul alegerilor prezidenţiale”.
09:50
Potrivit sursei citate, la ședința CSM participă ministrul Justiției Fadei Nagacevschi și procurorul general Alexandr Stoianoglo. Sesizarea fostului procuror general interimar, Dumitru Robu, în privința judecătorului Oleg Sternioală rămâne subiectul numărul unu pe agendă.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:00
„Pe lângă toți președinții de raioane, au fost invitați și primarii mun. Chișinău și Bălți. Vom discuta și identifica mecanisme de conlucrare, cooperare între APC și APL. Urmare a alegerilor, majoritatea președinților de raioane sunt noi, au fost înlocuiți. Scopul nostru este de a munci în echipă și cu conducătorii APL”, a precizat Chicu.
16:50
Potrivit Partidului „Șor”, Comisia Electorală Centrală, după ce analizat toate actele, a stabilit că formațiunea în cauză, „într-adevăr, nu este culpabilă și a constatat că a primit pentru campania electorală 2.090.000 de lei de la mai multe persoane juridice. În ciuda faptului că Partidul ȘOR nu a încălcat legea, CEC a considerat că formațiunea politică trebuie să transfere această sumă în bugetul de stat. Această decizie neîntemeiată și nedreaptă a CEC a fost atacată de avocații noștri în instanță”, se arată într-un comunicat al Partidului „Șor”.Reprezentanții partidului afirmă că, de fiecare dată, instanțele judecătorești, sub diferite pretexte, nu au pus cazul pe rol. De asemenea, la 2 decembrie, CSJ a refuzat să examineze cazul în fond. Astfel, plângerea argumentată împotriva deciziei CEC, depusă de Partidul „Șor” nu a fost examinată în fond de nici o instanță.
15:30
Despre asta a anunțat șeful statului la finele emisiunea „Președintele răspunde”, difuzat pe youtube. „Putin m-a invitat pe 20 decembrie, este vorba despre o vizită de lucru”, a spus Dodon.Șeful statului urmează să discute subiecte legate de regiunea Transnistreană, „dar și alte întrebări care îi înteresează pe chișinăuieni”.În această dimineață, premierul Ion Chicu a anunțat că nu a fost invitat la Sankt Petersburg împreună cu Igor Dodon, însă va merge  în această săptămână la Kiev.
15:00
„Am informație, că potenta doamnă, în afară de adresările disperate către partenerii de dezvoltare de a stopa colaborarea cu Republica Moldova (până nu redevine ea premier/președinte/procuror si mamă a națiunii), mai dă târcoale și prin alte părți, pentru a zădărnici eforturile guvernului de a soluționa problemele energetice, inclusiv aprovizionarea cu gaze. E în stilul ei, dar haideti s-o vorbim doar de bine, că dacă deloc - se supără. Vrea atenție, dar nu avem timp - trebuie să curățim mizeria pe care a lăsat-o în administrația publică centrală. Abia vineri am reușit să-i corectăm isprava cu reținerile de salarii...”, a scris Ion Chicu, într-o postare pe Facebook.În opinia sa, declarațiile războinice ale liderilor PPDA nu sunt altceva decât eforturi disperate de a rămâne în atenția opiniei publice.
14:50
Aceste summituri în ”format Normandia” – numele regiunii franceze în care liderii celor patru ţări s-au întâlnit prima oară în 2014 – nu au mai avut loc din 2016, scrie News.ro.După trei ani de paralizie a negocierilor, Vladimir Putin, un veteran al scenei internaţionale, urmează să strângă, la Palatul Elysée, pentru prima oară mâna lui Volodimir Zelenski, un fost umorist ajuns la putere în mai.Stângerea de mână între Putin şi Merkel urmează de asemenea să fie scrutată, în plină criză diplomatică între cele două ţări. Germania a expulzat doi diplomaţi ruşi după asasinarea unui georgian în centrul Berlinului în august, un asasinat comandat, potrivit justiţiei germane, de o ”entitate de stat rusă” sau din Cecenia.Războiul între Kiev şi separatiştii proruşi s-a soldat cu peste 13.000 de morţi în Donbas, un bastion industrial în estul Ucrainei, din 2014.
13:30
Potrivit agenţiei INFOTAG, săptămâna trecută, CSJ a emis o hotărâre definitivă în dosarul care a fost examinat în instanţe pe parcurs de jumătate de an.În aprilie 2019, Comisia Electorală Centrală (CEC) a ajuns la concluzia că, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, formaţiunea a primit donaţii ilegale. S-a constatat că, cu un an înainte de începerea perioadei electorale, Partidul Şor a primit donaţii în valoare de 2 mil. lei de la mai multe companii care desfăşurau activităţi finanţate sau plătite din fonduri de stat, ceea ce constituie o încălcare a prevederilor legislaţiei electorale. Conform deciziei CEC, Partidul Şor este obligat să plătească bugetului de stat 2 090 000 lei.Partidul a contestat decizia în instanţă, dar CSJ a respins apelul şi a decis să satisfacă cererea CEC, depusă în aprilie 2019.
12:20
De aceea, sîntem siliți să-l privim pe Vlad Filat cu ochiul nepăsător și calm al chirurgului aflat la datorie, fără sentimentalisme și fără of-urile gospodinelor care, între două mîncăruri, au timp să privească cu coada ochiului televizorul. Din acest punct de vedere chirurgical, Vlad Filat este un personaj tragic din politica moldovenească, singurul premier al țării care plătește cu ani grei de închisoare mișmașurile la care s-au dedat cu toții pe parcursul independenței. E un martir, cu siguranță, dar un martir ambivalent care nu suferă pentru o cauză nobilă ci este sacrificat în mod aleatoru fiind, printr-o ironie a sorții, un luzer ales de cazinoul politic pentru a întruchipa corupția generalizată din societate.Tocmai din această cauză, Filat e un personaj singular care nu poate fi comparat pe segmentul pro-european, nici cu Maia Sandu dar nici cu Vlad Plahotniuc.
11:50
Antti Rinne a demisionat la începutul acestei săptămâni după ce Partidul de Centru, membru al coaliţiei, a spus că îşi retrage sprijinul pentru el din cauza felului în care a gestionat o grevă a poştaşilor.„Avem multă muncă de făcut pentru a restabili încrederea”, a declarat Sanna Marin presei după ce a obţinut la limită votul în rândul membrilor din conducerea partidului.Pe locul al doilea s-a plasat Antti Lindman, şeful grupului parlamentar al partidului (SDP).„Avem un program de guvernare comun care ţine coaliţia împreună”, a mai spus Sanna Marin.Coaliţia, cre a ajuns la guvernare în urmă cu doar şase luni, a convenit să continue programul după ce Rinne a anunţat că demisionează la cererea Partidului de Centru.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.