Politics

Acum 24 ore
10:00
Potrivit unui comunicat de presă al formațiunii, PL dezaprobă acordul anunțat de ACUM și PSRM pentru alegerile locale, care transformă alegerea primarilor într-o formalitate.„Aceste acțiuni sunt, de fapt, o forma de uzurpare a puterii locale și o încălcare a principiilor alegerilor democratice, care se bazează pe integritate, concurență loială și meritocrație.Luând în considerare cele menționate mai sus, PL, reunit astăzi în ședința lărgită a Consiliului Republican, a luat decizia să participe în alegerile locale din 20 octombrie, pentru a fi acea alternativă sănătoasă pentru electoratul pro-european și unionist, diferită de oferta puterii: o republică bicoloră ACUM-PSRM atât la nivel central, cât și la nivel local” se arată în comunicatul formațiunii.
Ieri
09:10
CEC informează că după ce vor fi recepționate, rapoartele vor fi făcute publice, fiind plasate la rubrica “Rapoarte financiare” pe pagina  oficială a Comisiei.Potrivit Regulamentului privind finanțarea activității partidelor, formațiunile politice au dreptul să primească bani pe conturile lor din cotizații, donații, subvenții de la bugetul de stat și din venituri legale obținute din activități proprii.În conformitate cu legislația în vigoare, partidele și formațiunile politice nu pot fi finanțate din străinătate.
Mai mult de 2 zile în urmă
13:20
1. LAZARI Constantin2. GROSU Vladimir 3. CÂRNAȚ Teodor 4. NEGRU Andrei 5. ISTRATE Angela 6. BURIAN Alexandru 7. TERZI Nicolai 8. POTÎRNICHE Oleg 9. BOIȘTEANU Eduard 10. EȘANU Nicolae 11. ROȘCA Nicolae 12. CORJ Mihai 13. RĂDUCANU Tatiana 14. KUCIUK Valeriu 15. MIDRIGAN Pavel 16. MANOLE Domnica 17. COCA Andrei 18. GUCEAC Ion 19. SPOIALĂ ALEXANDRU 20. STRĂTILĂ VICTOR 21. RUSU EUGEN 22. NICOLAE ALEXEI 23. ARABADJI NINADosarele candidaților urmează a fi plasate pe pagina web a Parlamentului.Cetățenii, societatea civilă, mass-media, precum și orice alta persoană interesată poate expedia opinii pe marginea candidaților înscriși în concurs în termen de 5 zile de la publicarea anunțului oficial pe pagina web a Parlamentului. Până marți, Comisia de concurs urmează să ia o decizie referitor la admiterea în concurs a candidaților.
12:10
David Hale se va întâlni cu premierul Maia Sandu în această după-amiază, iar la finalul întrevederii cei doi vor avea o conferință de presă comună anunțată pentru ora 17.00, conform unui comunicat de presă al executivului.Într-un comunicat transmis de Departamentul de Stat al Statelor Unite înaintea vizitei se precizează că David Hale va discuta cu Maia Sandu despre eforturile guvernului de la Chișinău în implementarea reformelor constructive, precum și despre sprijinul Statelor Unite cu privire la măsurile anticorupție.Vizita lui David Hale la Chișinău face parte dintr-un turneu al oficialului american care, în afară de Rep. Moldova, mai cuprinde Finlanda, Estonia, Republica Cehă și Marea Britanie.
11:30
Astfel, expertiza CNA constată un șir de factori de risc, precum și încălcarea normelor legale în procedura de elaborare a proiectului, considerând că nota informativă a acestuia este una sumară și nu elucidează viziunea autorului asupra modelului activității unităților duty-free.CNA constată că inițiativa prezintă riscuri de corupție deoarece poate încuraja sau facilita actele de trafic de influență, conflict de interese și legaliza acte de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu.În plus, prin anularea scutirii doar pentru anumite categorii de unități duty-free se crează o abordare duală și se atentează la unitatea conceptului de duty-free. Deoarece, se explică în Raportul de expertiză anticorupție, conceptul de „duty free” anume aceasta și presupune – eliberarea de impozite.„Astfel, abordarea duală a acestui concept este contrară principiului coerenței normei juridice.
12 iulie 2019
18:00
Se aşteaptă ca până vineri seara sau sâmbătă la primele ore ale dimineţii intensitatea furtunii să crească până la nivelul unui uragan, iar la New Orleans să cadă ploi torenţiale. Oraşul este extrem de expus şi a mai fost devastat în 2005 de uraganul Katrina, ale cărui urme încă se mai văd.Declararea unei catastrofe naturale la nivel naţional, decisă de preşedinte, permite participarea la intervenţii a agenţiilor federale, la cererea guvernatorului Louisianei, John Bel Edwards. Acesta i-a mulţumit lui Trump printr-un mesaj pe Twitter, în care îşi exprimă şi aprecierea pentru sprijinul partenerilor federali în eforturile de combatere a inundaţiilor.Edwards decretase deja starea de urgenţă la nivelul statului şi ordonase evacuarea unor zone.La sfârşitul lui august 2005, în timpul uraganului Katrina, de categoria 5, digurile s-au rupt sub presiunea apei şi oraşul New Orleans a fost inundat în proporţie de 80%.
17:00
Cei doi oficiali au reconfirmat angajamentul comun pentru aprofundarea dialogului politic şi a colaborării comercial-economice dintre ţările noastre.De asemenea, în cadrul întrevederii miniştrii de externe Nicu Popescu şi Jacek Czaputowicz au convenit să întreprindă acţiuni comune menite să contribuie la eliminarea tarifelor la roaming şi facilitarea procesului de convertire a permiselor auto pentru cetăţenii moldoveni aflaţi în Republica Polonă şi alte state ale Uniunii Europene. “Vom sprijini acele inițiative care vor fi enunțate de către Chişinău, cum a fost menționat anterior de eliminare a tarifelor de roaming între Moldova și țările Uniunii Europene, la fel și soluționarea problemei permiselor de conducere a cetățenilor moldoveni, aveți în acest sens toată susținerea noastră”, a subliniat ministrul polon.
16:10
„Văd că mi-au spus să trimit informația la Parlament, dar fără ca să-mi spună unde să-l trimit, fără să-mi facă un permis de acces… Am aici un hulub, simbolul păcii. Atașez la acest hulub un flash cu toată informația din Raportul Kroll II. Hulubul zboară până la 600 km”, a spus Usatîi astăzi, în debutul conferinței în care a promis că prezintă raportul Kroll II.Politicianul a continuat cu gluma. „Înainte de asta, m-am uitat pe google maps, pentru a localiza biroul lui Alexandru Slusari, președintele comisiei. Nu de alta, dar hulubul să nu ajungă la fereastra Marinei Tauber”.Ulterior, Usatîi a mers la geamul biroului său și a eliberat hulubul cu dispozitivul electronic atașat la picior.
15:00
În cursul dialogului, părțile au discutat situația actuală privind reglementarea transnistreană, măsurile de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului și premisele unei eventuale reluări, în anul 2020, a negocierilor politice privind reglementarea problemei transnistrene.Președintele țării a subliniat trei priorități în problema reglementării transnistrene pentru următoarea perioadă:1. Drepturile omului și democratizarea regiunii transnistrene, asigurarea liberei circulații a oamenilor, mărfurilor și serviciilor pe întreg teritoriul Republicii Moldova;2. Restabilirea unui spațiu comercial-economic unic;3. Crearea premiselor pentru reluarea negocierilor, în anul 2020, privind reglementarea politică a problemei transnistrene.
14:40
Pavel Filip a menționat că Maia Sandu a prezentat această informaţie ca o reuşită a actualei guvernări, și „că ar fi fost de apreciat dacă politicienii de la putere ar fi demonstrat că sunt altfel, că sunt corecți, spun adevărul și știu să recunoască un lucru bun, chiar dacă vine de la oponenți politici”.Potrivit lui Filip, documentul care rezolva această problemă a fost semnat, în octombrie 2018, în timpul vizitei premierului Groisman la Chișinău. Ex-premierul a explicat că pentru prima dată acest subiect a fost discutat cu premierul ucrainena Volodimir Groisman la Odessa, în septembrie 2017. Ulterior, în timpul vizitei acestuia la Chișinău în octombrie același an, au definitivate chestiuni mai concrete.
14:40
Țara noastră urmează a fi restructurată – această frază e pe buzele tuturor de la sfârșitul anilor ‘80 ai secolului trecut. Există atât de mult de lucru pentru a „revizui totul”, că alianța ACUM-PSRM, creată cu scopul dezoligarhizării țării, va fi ocupată în toți cei patru ani ai mandatului. Nimeni nu mai vorbește despre alegeri anticipate.Este prea devreme pentru a face o evaluare a activității Guvernului (încă nu are 100 de zile de activitate), dar bucură faptul că declarațiile emoționale sunt înlocuite cu o abordare echilibrată, profesională și, cel mai important, statală.La data de 18 iunie 2019, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, în primă lectură, abrogarea legii de dobândire a cetățeniei Moldovei prin investiție. Prevederea că cetățenii străini pot obține cetățenia moldovenească prin investiții a fost adoptată de guvern în octombrie 2017.
13:10
„Săptămâna aceasta a fost încheiată vizita misiunii FMI. Rezultatele acestor evaluări constituie asumarea unor angajamente de căre Republica Moldova. Cetăţenii şi noi suntem în drept să cunoaştem care sunt angajamentele care au fost asumate. Doamna premier Maia Sandu a declarat privind un angajament sau promisiune de majorare a impozitării. Acel angajament a fost contrazis de reprezentantul FMI. Ne întrebăm cu toţii ce se mai ascunde în acea listă a angajamentelor care la solicitarea colegilor noştri am primit răspuns de refuz de a ni se comunica. Solicităm audierea a conducătorului grupului de negociatori: ministra Finanţelor sau ministrul Economiei”, a menţionat democratul Vladimir Cebotari, în plenul Legislativului.Preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a dat asigurări că angajamentele vor fi făcute publice, totuşi deputații PSRM și ACUM nu au susținut această inițiativă, astfel propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi.
12:10
Judecătorii au emis o decizie de aprobare a rezultatelor alegerilor bașcanului, din 30 iunie, la care, cu un scor de 92%, a câștigat Irina Vlah. După decizia judecătorilor, Bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a îndemnat deputații din Adunarea Populară, să stabilească data inaugurării.
11:10
Conflictul din estul Ucrainei, în care Rusia sprijină direct milițiile separatiste pro-ruse, a izbucnit în 2014, la scurt timp după ce Rusia a anexat abuziv peninsula ucraineană Crimeea. Potrivit estimărilor Națiunilor Unite, peste 13 mii de persoane au fost ucise deja în acest conflict.
10:50
Președintele Parlamentului s-a întâlnit cu Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău Consiliul Superior al Procurorilor se convoacă în ședință LIVE // Parlamentul discută demiterea procurorului-general Eduard Harunjen...
10:10
Potrivit reprezentanților Comisiei, la moment au fost depuse doar două dosare. Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a anunțat că după orele 17.00, va publica lista persoanelor care au aplicat la concurs.Amintim că deputații ACUM și PSRM au votat la data de 8 iunie demisia directorului CNA, Bogdan Zumbreanu. Până la alegerea noului director, interimatul este asigurat de Lidia Chireoglo.
09:30
Redăm mai jos discursul integral al premierului:„Sunt onorată să mă aflu aici, la Kiev, capitala unei națiuni Europene curajoase, puternice și rezistente în lupta pentru libertate și independență.Susțin cu tărie integritatea teritorială a Ucrainei și aș vrea să-mi exprim cel mai profund respect pentru ucrainenii care și-au dat viața pentru a-și apăra țara, pentru a-i apăra suveranitatea și viitorul European.Am discutat astăzi cu președintele Zelenski trei subiecte majore: securitatea regională și integrarea Europeană ca scop comun al țărilor noastre, agenda bilaterală a Moldovei și Ucrainei și eforturile noastre de a construi instituții funcționale pentru cetățeni.În primul rând, Moldova percepe parteneriatul strategic cu Ucraina drept un pilon important al securității naționale. Integrarea Europeană și implementarea Acordului de Asociere sunt obiectivele pe care le împărtășim cu Ucraina.
11 iulie 2019
18:00
Potrivit Promo-LEX, în contextul alegerilor locale generale stabilite pentru 20 octombrie 2019, tergiversarea procedurilor de organizare şi desfăşurare a scrutinului poate produce stări de riscuri şi incertitudine ce pot afecta calitatea şi integritatea procesului electoral. Recent, trei membri ai comisiei – Iurie Ciocan, Alina Russu şi Rodica Ciubotaru au demisionat din funcţia de membru CEC. Alina Russu a exercitat funcţia de preşedintă, iar Rodica Ciubotaru de vicepreşedintă, astfel că în actualmente CEC a rămas fără conducere, explică membrii asociaţiei.În condiţiile în care toţi cei 3 membri care au demisionat, au fost desemnaţi de Parlament, legislativul este autoritatea ce urmează să desemneze până în data de 15 iulie 2019, inclusiv, noi membri ai Comisiei, se arată în mesajul Promo-LEX.
17:00
În cadrul dialogului, oficialii au analizat starea actuală a relațiilor bilaterale și perspectivele de dezvoltare a acestora. Totodată, interlocutorii au apreciat înalt numeroasele proiecte care sînt realizate în Moldova de către partea americană, inclusiv prin intermediul Agenției pentru Dezvoltare Internațională USAID.De asemenea, părțile au discutat aspecte legate de vizita în Republica Moldova a subsecretarului de stat al SUA pentru afaceri politice, David Hale. În context, s-a menționat că demnitarul american va veni în țara noastră la finele acestei săptămîni în cadrul unui turneu european. Agenda vizitei prevede întrevederi cu Președintele, Prim-ministrul și Președintele Parlamentului Republicii Moldova.
16:10
Deocamdată, însă, nu se ştie în ce dosar urmează să fie audiat Poroşenko. RBC menţionează că Biroul de Stat pentru Investigații de la Kiev are în lucru opt dosare penale în care figurează numele fostului președinte ucrainean.Într-unul dintre aceste dosare, Poroşenko este cercetat pentru „acțiuni menite să acapareze puterea”. Presa a mai scris zilele trecute că, potrivit lui Andri Portnov, șeful adjunct al administrației prezidenţiale din perioada lui Viktor Ianukovici, împotriva lui Poroşenko ar mai exista dosare penale pentru "săvârşirea de infracțiuni economice" și instituirea Legii marțiale în Ucraina.
15:00
Andrei Năstase a expediat o scrisoare în adresa CSP în care a solicitat inițierea, în cadrul ședinței din 9 iulie, a procedurii de pornire a urmăririi penale împotriva Procurorului General pentru coparticipare la uzurparea puterii de stat, depășirea atribuțiilor de serviciu, amestec în înfăptuirea justiției și corupere pasivă.
14:00
„Prăbuşirea Uniunii Sovietice nu a însemnat cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului trecut. Astăzi, aflându-mă în Georgia, vreau să spun cu voce tare că prăbuşirea URSS a fost o binecuvântare pentru georgieni, polonezi, ucraineni şi pentru întreaga Europa Centrală şi de Est. Chiar şi pentru ruşi" - a declarat Donald Tusk, care participă, la Batumi, la o conferinţă internaţională la nivel înalt dedicată împlinirii a zece ani de la lansarea iniţiativei UE "Parteneriatul Estic".La eveniment mai sunt prezenţi, printre alţii, premierul Estoniei, Jüri Ratas, şi comisarul european Christos Stylianides, responsabil pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, transmite Rador.
13:20
„Astăzi, Procurorul General și-a depus demisia în fața Președintelui Republicii Moldova. În baza cererii domnului Harunjen am semnat decretul de eliberare a acestuia din funcție. Considerând imperioasă asigurarea funcționării sistemului Procuraturii în interesul cetățenilor Republicii Moldova, este imperativ ca noua conducere a Procuraturii Generale să fie aleasă în cel mai scurt timp și în strictă conformitate cu legislația”, a scris Dodon.Potrivit lui, noul Procuror General trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova, cu experiență în organele Procuraturii, să fie integru și capabil să restabilească buna imagine a instituției, asigurând, prin supremația legii, investigarea multiplelor ilegalități, inclusiv a celor comise în trecut.„Doar un asemenea candidat, înaintat de Consiliul Superior al Procuraturii, va fi acceptat de Președintele Republicii Moldova în funcția de Procuror General”, a precizat Dodon.
12:00
Cei doi oficiali vor discuta principalele subiecte de pe agenda bilaterală şi modalitățile de intensificare şi aprofundare a relațiilor moldo-polone. Cei doi diplomați vor discuta despre cooperarea în domeniul integrării europene, colaborarea în cadrul organizațiilor internaționale şi regionale, etc.Ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Jacek Czaputowicz, va avea întrevederi și cu alți oficiali, potrivit unu comunicat al diplomației de la Chișinău.
11:40
Iniţiativa PDM de a modifica Constituţia nu a fost inclusă pe ordinea de zi a Comisiei juridice Reacția GMG la sechestrul aplicat pe studiourile TV Fracțiunea Partidului ȘOR atrage atenția asupra încălcării drepturilor opoziției 15 iulie – termenul limită de prezentare a raportului financiar al partidului...
11:10
CSP urma să examineze astăzi două sesizări împotriva lui Harujen. Una a fost făcută de un grup de procurori de la Procuratura Anticorupție care sunt nemulțumiți de modul în care șeful Procuraturii Generale a gestionat situația legată de demisia lui Viorel Morari. Anume în acest caz intenționa să facă declarații fostul șef al Procuraturii Anticorupție.O altă sesizare a fost depusă de Andrei Tranga, proprietarul rețelei „Andy s Pizza”, care s-a plâns că a fost arestat ilegal și procurorii ar fi tăinuit mai multe probe care îi demonstrau nevinovăția.La propunerea membrului CSP, Dumitru Pulbere, examinarea ambelor sesizări a fost amânată pentru o altă ședință, iar membrii Consiliului au rămas să analizeze doar sesizarea depusă de Andrei Năstase împotriva lui Harujen.
10:00
În cadrul unei întrevederi cu conducerea Parlamentului, Massolin a declarat că autoritățile Republicii Moldova se pot baza pe suportul Consiliului Europei și instituțiile acestuia.
09:20
Ucraina și Rep. Moldova au experiențe politice similare și colaborarea lor strânsă va avea efecte benefice asupra securității regionale și asupra vieții cetățenilor din ambele țări, după cum a scris Maia Sandu pe Facebook în urmă cu câteva zile.Marți, 16 iulie, prim-ministrul Rep. Moldova va merge și într-o vizită la Berlin, la invitația cancelarul german Angela Merkel.
10 iulie 2019
18:00
Potrivit Președintelui, coaliția de guvernare a decis că toate acordurile semnate cu partenerii externi vor fi executate în continuare. Totodată, Zinaida Greceanîi a menționat că va fi efectuată o evaluare a actelor legislative pentru o bună implementare a acestora.  ”Intenția noastră este de a implementa toate legile bune care sunt în interesul cetățenilor țării”, a precizat speakerul.La rândul său, Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău a spus că autoritățile Republicii Moldova se pot baza pe suportul Consiliului Europei și instituțiile acestuia.De asemenea, oficialul a anunțat că, în această lună, coraportorii APCE vor efectua o vizită în țara noastră.La întrevedere a participat președintele Fracțiunii PSRM, Vlad Batrîncea, membru al delegației parlamentare la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
17:10
Acest nou episod s-a produs aproape de prânz în timpul unei ceremonii oficiale la sediul cancelariei, unde ea îl primea pe premierul finlandez Antti Rine.Angela Merkel era în picioare alături de omologul său finlandez ascultând imnurile naţionale ale celor două ţări când a început să tremure.Totuşi, tremuratul său a fost mai puţin intens decât prima dată, la 18 iunie, într-un prim incident în prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pe care ea l-a pus pe seama unei deshidratări legate de căldura puternică de la acel moment de la Berlin.Şefa conservatoare a guvernului, care va împlini 65 de ani în câteva zile, a fost surprinsă tremurând şi la 27 iunie în timpul ceremoniei oficiale de preluare a funcţiei de către noul ministru de Justiţie la Berlin, însă până acum a dat asigurări că nu are probleme de sănătate.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.