Moldova24

Acum 10 minute
13:15
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat Decretul privind numirea în funcție a conducătorului Serviciului de Protecție și Pază de Stat, a colonelului Iaroslav Martin, după care în cadrul unei ceremonii oficiale, l-a prezentat efectivului SPPS.„Domnul Iaroslav Martin are o experiență de peste 20 de ani în organele de forță, inclusiv în SPPS, și a ajuns la gradul de colonel. Sunt ferm convins că noul conducător, fiind un profesionist, va face față în funcția lui responsabilă”, a specificat șeful statului.Șeful statului și-a exprimat convingerea că Serviciului de Protecție și Pază de Stat va deveni o instituție modernă, profesionistă, iar la baza activității va sta respectarea cu strictețe a legislației.De asemenea, Igor Dodon a menționat că Președintele va acorda tot sprijinul necesar pentru realizarea cu succes a sarcinilor specifice și asigurarea unui înalt nivel al măsurilor de protecție și pază.Menționăm că Serviciul de Protecție și Pază de Stat a revenit în subordinea Președintelui Republicii Moldova, prin decizia recentă a Parlamentului.
Acum 30 minute
13:00
Doi tineri cu vârstele de 18 ani și respectiv 19 ani, originari din raionul Hâncești, au fost reținuți, fiind bănuiți de comiterea unui furt din casă în proporții deosebit de mare.Cazul a avut loc la data de 25 mai. Polițiștii IP Centru au fost alertați de proprietara locuinței de pe strada Ialoveni, în vârstă de 56 ani, comunicând că din locuință i-au fost sustrase mai multe bunuri materiale. La fața locului polițiștii au stabilit că indivizii au pătruns în locuință prin forțarea geamului din termopan, de unde au sustras bani în sumă de 46 000 lei, 14 000 euro, telefon mobil de model „Samsung S9”, o tabletă „Samsung Galaxy Tab”, un ceas pentru dame de model „SPRIT” și bijuterii confecționate din aur și argint, cauzând proprietarei un prejudiciu în sumă de 440 980 lei.În urma măsurilor speciale de investigație și urmărire penală, polițiștii au stabilit identitatea și locul aflării a indivizilor. Ulterior forțele de ordine au efectuat mai multe percheziții autorizate la domiciliile indivizilor, unde au fost depistate și ridicate o parte din bunurile sustrase, iar din banii furați aceștia și-au procurat un automobil “Audi A6” și o motocicletă “Yamaha”.În cadrul audierilor indivizii și-au recunoscut vinovăția, aceștia anterior s-au dovedit a fi judecați pentru infracțiuni analogice.Actualmente, tinerii sunt plasați în arest preventiv pe un termen de 30 de zile, fiind cercetați penal pentru furt în proporții deosebit de mari, care conform legislaţiei în vigoare se pedepseşte cu închisoare de la 7 la 12 ani.http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2019/06/video-25025.mp4
Acum 4 ore
11:15
Un şef de secţie şi un medic din cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal „Sfînta Treime" au fost reţinuţi de către ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie, fiind bănuiţi de corupere pasivă.Potrivit materialelor cauzei, instrumentate în perioada lunilor martie - iunie, aceştia împreună cu alţi medici, sunt bănuiţi că ar fi pretins mijloace băneşti de la pacienţii supuşi intervenţiilor chirurgicale, inclusiv cei asiguraţi medical, sume de bani de până la 7 000 lei, fără a le reflecta în evidenţa contabilă a instituţiei.În urma perchiziţiilor desfăşurate de ofiţerii CNA, în biroul de serviciu şi domiciliul medicilor au fost găsite peste 155 500 de lei, 2 000 de ruble, 8 500 de lire sterline şi 3 000 de dolari.În prezent, aceştia se află în izolatorul CNA pentru 72 de ore. Pe cazul dat a fost iniţiată o urmărire penală în temeiul art.324 Cod penal - corupere pasivă.Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ambii medici, riscă până la 10 ani de închisoare, cu amendă şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice.
Acum 12 ore
04:30
Viorel Braga este noul șef al Î.M. „Piața Centrală”. Acesta a fost prezentat luni, de către Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale, după ce vineri a fost demisă anterioara conducere a Pieței.Noul director interimar al Î.M. „Piața Centrală” este jurist de profesie și vine din mediul de afaceri (alimentație publică).  Acesta s-a prezentat drept o persoană care muncește mult, dar și ca un om al artei, al culturii.Viorel Braga a declarat că va veni cu schimbări și îmbunătățiri în cadrul Î.M. „Piața Centrală”, pentru ca oamenii să fie mulțumiți de serviciile oferite, dar și pentru a valorifica producția agricolă autohtonă.Primarul General interimar i-a propus în calitate de vicedirectori ai întreprinderii pe Vladislav Nicolaescu și Ion Romanenco, însă decizia finală asupra adjuncților săi va fi luată de către Viorel Braga. Ruslan Codreanu a specificat că toate cele 3 persoane propuse pentru a administra Piața Centrală sunt din afara politicului sau a structurilor municipale.„Pentru mine conta să fie un terț. Să nu fie persoane din cadrul Primăriei sau din cadrul Pieței. Iar rezultatele și acțiunile vor veni de la sine“, a spus edilul-șef  al capitalei.Amintim că Ruslan Codreanu a demis vineri conducerea Î.M. „Piața Centrală”, din cauza acuzațiilor de corupție față de administrația întreprinderii, din partea comercianților și agenților economici care activează pe teritoriul pieței.Viorel Braga este director interimar al Întreprinderii și va activa în funcție până la organizarea unui concurs de către Consiliul municipal Chișinău.În același timp, de luni este inițiată o misiune de audit pentru evaluarea activității economico-financiare a Î.M. „Piața Centrală”.De asemenea, pe ordinea de zi a ședinței CMC va fi înaintat un proiect de decizie cu privire la crearea Consiliului de Administrare al întreprinderii, în calitate de organ ierarhic de control.
04:30
Preşedintele fracţiunii Partidului Democrat în Parlament, Pavel Filip, s-a întâlnit astăzi cu delegaţia Parlamentului European, condusă de Heidi Hautala, Vicepreşedinte al Parlamentului European.Interlocutorii au făcut un schimb de opinii despre situaţia politică din Republica Moldova, relevând rolul important al opoziţiei într-un stat democratic.Pavel Filip a menţionat că PDM va face opoziţie activă şi constructivă faţă de actuala de guvernare, susţinând proiectele ce ţin de implementarea Acordului de Asociere cu UE, dar şi iniţiativele care sunt în beneficiul cetăţenilor şi al ţării.Totodată, preşedintele fracţiunii PDM a spus că îşi doreşte o atitudine echilibrată şi corectă din partea guvernării, nu una bazată pe emoţii şi răzbunare.„Depolitizarea nu trebuie să însemne subordonarea instituţiilor statului actualei majorităţi parlamentare”, a declarat Pavel Filip.Preşedintele fracţiunii PDM a apreciat poziţia pro-activă a Parlamentului European faţă de cooperarea cu statele Parteneriatului Estic şi şi-a exprimat speranţa că relaţiile cu ţările din vecinătatea estică a UE vor rămâne printre priorităţile politicii externe a UE.Deputaţii europeni au apreciat transferul paşnic al puterii şi au încurajat promovarea unui dialog constructiv dintre guvernare şi opoziţie. Totodată, a fost exprimat interesul pentru stabilirea unui dialog cât mai intens cu toate fracţiunile parlamentare.
04:30
Pim-ministrul Maia Sandu a discutat subiecte de pe agenda bilaterală moldo-rusă cu vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Kozak. Interlocutorii au subliniat necesitatea relansării comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică, inclusiv în vederea eliminării tarifelor vamale pentru 14 categorii de produse, introduse în 2014, și a rezolvării problemelor transportatorilor.Părțile au subliniat și disponibilitatea de a relansa un dialog politic constructiv, bazat pe respect reciproc față de interesele naționale. Maia Sandu a subliniat că nu sunt incompatibilități dintre Zona de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare UE-RM și zona liberă de comerț în cadrul CSI.Prim-ministrul a subliniat că guvernul de la Chișinău va promova o politică externă previzibilă, bazată pe obiectivul integrării europene și implementarea Acordului de Asociere cu UE, în același timp dezvoltând relații reciproc avantajoase cu Federația Rusă. Premierul Maia Sandu a subliniat că prioritatea guvernului Republicii Moldova la etapa actuală este democratizarea țării și asigurarea funcționalității instituțiilor statului în interesul cetățenilor.În contextul discuțiilor despre regiunea transnistreană, Prim-ministrul Maia Sandu a atras atenția interlocutorilor asupra necesității de a opri schemele ilegale de comerț care dăunează tuturor statelor din vecinătate, dar și asupra necesității de a asigura transparență și previzibilitate în aprovizionarea regiunii cu gaze naturale, se menționează într-un comunicat al Guvernului.  
Acum 24 ore
14:00
Declarații de presă susținute de către Delegația Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European.
Ieri
12:00
LIVE // Ședința Guvernului Republicii Moldova din 24 iunie You may also like IMPORTANT // Clienții băncilor furate rămân FĂRĂ CARDURI Mama bebelușului, aruncat într-un tomberon de lângă Gara Auto Nord, găsită: Era beată când a născut // FOTO TRAGEDIE la Ștefan Vodă // Trei persoane au ARS într-o mașină (FOTO) Depunere de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare de Ziua Independenței Republicii Moldova BEM e floare la Ureche! PLATON omoară sistemul bancar cu ajutorul lui Filat?...
11:00
Conferință de presă susținută de Prim-ministrului Republicii Moldova, Maia Sandu, și David McAllister, reprezentantul delegației deputaților europeni. Menționăm că David McAllister împreună cu o delegație a Parlamentului European se află în vizită la Chișinău.
09:30
Vlad Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova a anunațat cu puțin timp în urmă printr-o publicație pe pagina sa oficială de facebook că renunță la această funcție.  Dragi prieteni,Am reflectat zilele acestea la situația prin care trece Partidul Democrat și ce ar trebui să fac eu, personal, pentru ca mai departe partidul să poată evolua cât mai activ și profesionist în opoziție, să ajute la crearea stabilității în țară.Așa cum au remarcat toți, inclusiv partenerii externi, PDM a făcut transferul de putere în mod pașnic, păstrându-se ordinea și echilibrul în țară, fără a expune cetățenii la riscuri. Chiar dacă am avut obiecții legate de modul în care s-a constituit noua alianța și de obiectivele ei, am considerat că diferendele politice nu trebuie lămurite din contul destabilizării țării, cu atât mai mult că există soluții politice pentru lămurirea lor și nu trebuie ca cetățenii să aibă de suferit.În ciuda acestei abordări constructive, Partidul Democrat este ținut acum sub o presiune uriașă, din cauza că unii și-au greșit ținta. Vor să se lupte cu mine, dar o fac cu partidul, ceea ce consider că nu este bine atât pentru PDM, cât și pentru partidele pro europene din actuala alianță.Partidul Democrat a ajuns în opoziție pentru că a luat decizia de a nu face alianță cu un partid care încerca să impună o agendă străină țării noastre, contrară intereselor cetățenilor moldoveni. Dacă pentru asta trebuie să plătească politic, partidul trebuie să fie gata să-și asume acest lucru și să meargă înainte cu demnitate. Timpul va demonstra că decizia noastră a fost cea corectă într-o situație care ar fi putut pune sub risc pe termen lung Republica Moldova și pe cetățenii ei.Una este însă să plătească partidul prețul politic pentru decizia asta, alta este să existe abuzuri și răfuieli împotriva oamenilor din partid și a funcționarilor din diferite instituții ale statului, care nu au nici o afiliere cu partidul. Cine vrea să se răfuiască politic să o facă cu mine, îmi asum eu integral rolul de țintă a abuzurilor de orice fel, dar să nu se războiască cu colegii din partid, cu colegii din fracțiunea parlamentară a partidului, care desigur, chiar dacă nu sunt la guvernare, au un rol foarte important în menținerea stabilității, independenței și a vectorului euroatlantic de dezvoltare a țării.Știu, azi, unii sunt euforici, alții sunt plini de resentimente și dorința de răzbunare, acestea toate vor trece, dar problemele din țară rămân și trebuie rezolvate. O fracțiune a Partidului Democrat cu deputați șantajați și presați, poate să devină o fracțiune vulnerabilă, lucru care ar putea fi chiar în defavoarea celor care astăzi comit aceste abuzuri și presiuni politice.Partidele pro europene din Parlament spun că au refuzat dialogul cu Partidul Democrat din cauza că au o problemă cu mine, eu fiind președintele partidului. Vreau să îndepărtez acest obstacol pentru viitor și vin cu o decizie prin care să fie clar că Partidul Democrat nu este dependent de un singur om, nu este dependent de mine. Mi-am depus astăzi mandatul de președinte al partidului și le-am propus colegilor să organizeze cât mai curând congresul partidului pentru a alege o nouă conducere și a aproba un nou program politic. De asemenea, pentru a opri speculațiile posibile, declar că am decis să nu mai candidez la acest congres pentru vreo funcție în partid.Am luat această decizie și pentru că Partidul Democrat are nevoie de un nou proiect politic în opoziție, un proiect care să fie elaborat după noile realități, de o nouă echipă de conducere.Cât ține de mandatul de deputat, acest mandat vizează în primul rând respectarea votului pe care l-au dat oamenii, fiind mandatul care a acumulat cel mai mare număr de voturi în Moldova, la alegerile din februarie. Nu doresc acest mandat pentru imunitate sau pentru altceva, este însă mandatul dat de oameni și orice decizie pe această temă urmează să fie luată de mine împreună cu ei, este mandatul care aparține cetățenilor din Nisporeni, nu mie sau altcuiva.Am avut onoarea să conduc Partidul Democrat într-o perioadă în care a făcut performanțe importante la guvernare și a luat în alegeri cel mai bun scor din istoria sa. Sunt rezultate care pe orice om politic l-ar face să fie împlinit. Însă toate acestea au fost posibile datorită echipei extraordinare a partidului și vreau să le mulțumesc din suflet tuturor colegilor, susținătorilor noștri, pentru sprijinul pe care mi l-au acordat în îndeplinirea mandatului de președinte al Partidului Democrat.Sunt sigur că noua conducere care va fi aleasă la congres va reuși să facă performanță politică și, pentru binele partidului și al țării, îmi doresc să reușească să obține rezultate și mai bune decât cele obținute în mandatul meu.Vladimir Plahotniuc 
08:45
Ordinea de zi a şedinţei din 24 iunie 2019:1. Prezentarea Raportului privind desfășurarea lucrărilor de reparație integrală a 11 străzi și reabilitarea curților de blocuri din capitală.2. Prezentarea Proiectului de reabilitare a zonei pietonale și iluminarea nocturnă a edificiilor din perimetrul străzilor: Alexei Șciusev - str. Maria Cebotari - str. Mihail Kogălniceanu - str. Sfatul Țării.3. Prezentarea informaţiei privind copiii aflaţi în situaţii de risc din municipiul Chişinău.4. Situaţia epidemiologică din municipiul Chişinău.5. Menţinerea ordinii publice.
08:45
Premieerul Maia Sandu a numit-o în fruntea Ministerului Justiției pe Olesea Stamate, în locul lui Stanislav Pavlovschi, care, duminică, a depus cererea de demisie. Într-o postare pe Facebook, Pavlovschi a scris că a luat această decizie pe motiv că în perioada lucrului asupra Planului de Acțiuni în domeniul Justiției, a identificat mai multe incompatibilități de caracter personal, care, potrivit Constituției Republicii Moldova, fac imposibilă activitatea sa în calitate de Membru al Guvernului.Olesea Stamate a fost până în prezent Președinte al Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, este licențiată în drept, magistru în studii europene avansate la Colegiul Europei și avocat.La ora 8.50, Stamate depune jurământul.La ora 09.10, noul ministru al Justiției, Olesea Stamate, va fi prezentat colectivului.
Mai mult de 2 zile în urmă
14:45
Angajaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă dislocaţi la Otaci au evacuat mai multe bunuri materiale din scările vecine a blocului avariat de pe strada Prieteniei.Oamenii au avut posibilitatea de a-şi recupera o parte din obiectele de preţ. Aceştia au intrat în apartamente însoţiţi de salvatori.Mai mult, angajaţii IGSU au echipat locatarii corespunzător, pentru ca oamenii să nu fie expuşi riscului.În continuare situaţia la faţa locului e strict monitorizată de conducerea IGSU, iar deciziile pentru efectuarea acţiunilor ulterioare sunt luate de responsabilii Celulei de Criză.[caption id="attachment_145259" align="alignleft" width="960"] Facebook / Igor Dodon[/caption][caption id="attachment_145258" align="alignleft" width="705"] foto: Facebook/Igor Dodon[/caption][caption id="attachment_145257" align="alignleft" width="960"] foto: Facebook/Igor Dodon[/caption]Amintim că o parte a unui bloc cu 9 etaje din orașul Otaci, raionul Ocnița, s-a prăbușit în seara zilei de ieri. Nimeni nu a avut de suferit, locatarii fiind evacuați. Potrivit informațiilor preliminare, blocul s-ar fi dărâmat din cauza apei din subsolul clădirii, care s-a scurs în timpul ploilor torențiale, dar și a neglijenței unor locatri care au distrus unii pereți din interiorul apartamentelor. La moment, există riscul ca și alte scări ale blocului să se prăbușească. Cel mai probabil, clădirea va fi demolată în totalitate. Cauza exactă a prăbușirii urmează a fi stabilită în urma unei expertize. 
11:45
În preajma blocului avariat din oraşul Otaci, salvatorii şi pompierii efectuează lucrări de deblocare a construcţiilor auxiliare, peste care au căzut materiale de construcție în urma surpării celor nouă etaje. Peste 45 de angajaţi IGSU cu 12 unităţi de tehnică desfăşoară operaţiunea de evacuare a bunurilor materiale din garajele adiacente blocului. Totodată salvatorii întreprind acţiuni de defrişare a zonei pentru ca ulterior să fie posibilă întreprinderea acţiunilor de amploare. Zona avariată este strict securizată de organele de drept, pentru ca viaţa oamenilor să nu fie pusă în pericol. Potrivit IGSU, organele competente urmează să evalueze şi alte clădiri cu menire socială din oraşul Otaci, pentru a preveni o situaţie similară.Acţiunile de deblocare şi recuperare a bunurilor materiale vor fi întreprinse în urma deciziilor luate de responsabilii din cadrul Celulei de Criză desfăşurate la faţa locului.Potrivit informațiilor preliminare, blocul s-ar fi prăbușit din cauza apei din subsolul clădirii, care s-a scurs în timpul ploilor torențiale, dar și a neglijenței unor locatri care au distrus unii pereți din interiorul apartamentelor. La moment, există riscul ca și alte scări ale blocului să se prăbușească. Cel mai probabil, clădirea va fi demolată în totalitate. Cauza exactă a prăbușirii urmeaz a fi stabilită de o expertiză.Amintim că surparea unei scări a blocului s-a produs ieri seara, la ora 21.20. Nimeni nu a fost prins sub dărâmături, deoarece oamenii au fost evacuați.
11:00
You may also like În 72 de ore: 100 de accidente, 11 traumatizați, amenzi și verificări inopinate pe ruta 118 Un cadou extraordinar făcut tuturor creștinilor de către Renato Usatîi Se scumpesc abonamentele de călătorie în troleibuz LIVE // Promo-LEX despre rezultatele observării de la deschiderea secțiilor de vot Un tânăr a rămas blocat într-un canal de ventilare, la Botanica // VIDEO...
08:00
O parte a unui bloc din orașul Otaci, de pe strada Prieteniei 153, s-a prăbușit în seara zilei de ieri, în jurul orei 21.20 minute. Conform datelor preliminare, nu au fost înregistrate victime, deoarece locatarii au fost evacuați de salvatori mai devreme.Potrivit IGSU, la ora 18.00, din blocul avariat au fost evacuați 46 de oameni, inclusiv 11 copii. Locuitorii au filmat momentul prăbușirii.La fața locului a fost convocată Comisia pentru situații excepționale. Incidentul va fi discutat la ședința Guvernului de astăzi, în vederea asigurării oamenilor cu locuințe. Potrivit primarului de Otaci, Vasili Traghira, o parte din locatari au fost cazați în incinta Internatului sportiv local, alții au plecat la rude. Conform informațiilor preliminare, ar fi cedat temelia clădirii, în urma ploilor. Apa ar fi inundat subsolul blocului.foto/video: dse.md / facebook (GBM)
19 iunie 2019
17:30
Ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, nu crede că guvernul condus de Maia Sandu, din care face parte, va fi unul de lungă durată. Popescu este sigur că alegerile anticipate nu vor putea fi evitate. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii diasporei din SUA, organizată la sediul Ambasadei Republicii Moldova la Washington.„M-aş mira ca acest Guvern să fie excepţional, să dureze patru ani”, a răspuns Nicu Popescu la întrebarea dacă vor avea loc alegeri anticipate.„În ultimii zece ani Republica Moldova a avut şase guverne, dacă nu greşesc. În următorii 10 ani, Moldova va avea tot mai mult sau mai puţin de şase guverne. Nu am foarte multe motive să cred că noi vom fi acea oază de stabilitate politică, pe care n-o vedem practic în Europa de azi”, a mai spus ministrul, citat de Timpul.MD.„Stiţi, toate guvernele eşuează. Şi noi vom eşua. Întrebarea e câte vom realiza înainte ca aranjamentele şi constelaţia politică să se schimbe”, a mai spus Nicu Popescu.În cadrul aceleiaşi întâlniri, Popescu se îndoiește că guvernul din care face parte ar putea avea o soluţie concretă de soluţionare și a diferendului transnistrean.“Care-i soluţia? Soluţia o cautăm de aproape zece ani. Înca n-am gasit-o”, a declarat ministrul de Externe.
16:00
Deputaţii blocului ACUM au greşit atunci când au refuzat să voteze pentru constituirea unei comisii care să investigheze finanţarea externă a PSRM. De această părere este analistul politic Olga Nicolenco, într-o postare pe Facebook.“Dacă ACUM a cedat atât de mult – eu aștept de la ei, cel puțin, un joc politic mai dinamic, cu care să-l țină în tonus pe “partenerul” de coaliție. Da, azi nu mi-a plăcut că nu s-a votat investigarea finanțării externe a PSRM. Eu înțeleg, că ei nu pot vota așa ceva la moment, dar MĂCAR 1-2 deputați au putut demonstra ambiție (că voturi au de ajuns)? Dar s-a creat impresia că ACUM s-a culcat, o desfăcut chișioarele și… s-a lăsat moale. Mai fâțâite oleacă, să fie clar că nu chiar tot din ce se întâmplă – îți place. Mai un cot în coaste, mai un genunchi în ouă… Arată că ești viu, că ceva îți place, ceva – nu! Înțeleg, lor le pare că ei adorm vigilența lui Dodon. Sunt naivi, dacă cred așa – au uitat cu cine au intrat în horă”,scrie Olga Nicolenco.“Nemulțumirea mea de azi este o acută dezamăgire de ACUM, care sper să nu devină una cronică de apoi”, mai spune analista.Olga Nicolenco mai spune că primeşte mai multe mesaje de la susţinătorii PAS şi PPDA, nemulţumiţi că analista critică noua guvernare. Acestea sunt surprinzătoare, ţinând cont de faptul că Maia Sandu şi Andrei Năstase au promis că vor fi receptivi la critici.“În ultimele zile primesc multe mesaje de nedumerire din partea persoanelor, cărora înainte le plăceau postările mele. Nu prea am înțeles de ce: adică, dacă eu îi criticam ba pe Voronin, ba pe Filat, ba pe Plahotniuc, ba pe Dodon – era O.K., dar dacă acum eu critic ACUM – deja nu-i O.K”, mai scrie Olga Nicolenco. “Eu nu critic partide sau leaderi de partide – eu critic guvernarea și leaderul/ii partidului/lor de la guvernare. Asta-i poziția mea civică, neschimbată de mulți ani. Nu văd rostul să critic opoziția. Ea nu deține controlul banilor publici, nu are majoritartea la votarea legilor, nu are puterea semnării deciziilor și hotărârilor”, conchide Nicolenco.sursa: hotnews.md
15:45
Conferință de presă susținută de Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, și Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn.
13:00
Modificările în Codul Electoral, operate ieri de deputaţii ACUM şi PSRM reduc din independenţa membrilor Comisiei Electorale Centrale. Este opinia directorului de programe Promo-Lex, Pavel Postică, exprimată într-o postare pe Facebook.Potrivit documentului citat, membrii CEC vor fi demiși de Parlament și nu prin deciziile instanțelor judecătorești, cum a fost până în prezent.“Parlamentul a votat, în lectura a doua, un proiect de lege care se pare că diminuează din independenţa membrilor CEC. Întrebarea mea către fracţiunile parlamentare este daca vor găsi persoane care vor accepta în astfel de condiţii să lucreze la CEC? Sunt sigur că mecanismul de desemnare şi revocare poate fi revizuit, dar atât mecanismul, garanţiile, autorităţile ce desemnează etc trebuie să fie parte a unei reforme autentice şi nu decizii bazate pe emoţii şi simpatii politice. Şi a doua întrebare… cine va organiza în aşa circumstanţe de fapt şi de drept alegerile locale generale din 20 octombrie 2019?”, se întreabă Pavel Postică, citat de Timpul.MD.
13:00
Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în urma ploilor torenţiale înregistrate pe teritoriul ţării în perioada 17-18 iunie, mai multe localităţi au fost afectate.Conform informaţiilor colectate din subdiviziunile teritoriale, precipitaţiile au deteriorat 0,8 km de drum local din oraşul Teleneşti, iar în localitatea Mândrești, ploile au distrus 30 ha de floarea soarelui. Precipitaţiile puternice au distrus alte 7 km de drum local din localitatea Coşcodeni, Sângerei, iar în localitatea Prepeliţa, ploaia a deteriorat 60 de foi de ardezie şi 90 metri pătraţi de ţiglă de pe acoperişul unui depozit şi magazin.De prejudicii au avut parte şi locatarii unui bloc de locuit din oraşul Criuleni, unde în urma vântului şi averselor puternice au fost distruse 120 foi de ardezie şi 7 metri cubi de cherestea.În urma precipitaţiilor de ieri două autovehicule au rămas blocate în apă pe strada Uzinelor din capitală, iar pe mai multe străzi au căzut arbori şi crengi. [caption id="attachment_145208" align="alignleft" width="720"] Facebook / GBM[/caption]Comisiile pentru situaţii excepţionale lucrează în teritoriu pentru estimarea prejudiciilor înregistrate.
12:30
Ceea ce se întâmplă în ultimele zile în Parlamentul de la Chişinău şochează experţii în probleme de securitate. În opinia lui Dumitru Mînzărari, ex-secretar de Stat la Ministerul Apărării, alianţa ACUM-PSRM bagă ţara în mocirlă, după ce a adoptat mai multe proiecte scandaloase.“Ruşii au o zicală foarte bună: că cică Rusia are două probleme - proştii şi drumurile. Zilele astea am rămas şocat cât de multă incompetenţă şi naivitate este la Chişinău. Moldova, fiind mică, este în dezastru nu doar datorită corupţiei. Lipsa de expertiză şi competenţă în domenii cheie este un alt motiv esential”, scrie Mînzărari, într-o postare pe Facebook. “Eu îmi voi lua popcorn şi voi privi cu mare interes cum băgaţi ţara în mocirlă”, mai scrie expertul, citat de hotnews.md.În prezent, Dumitru Mînzărari este doctorand în știinte politice la University of Michigan-Ann Arbor, unde cercetează subiecte ce țin de studiile de securitate, dinamica politicii, regimuri în tranziție și analiza formală a proceselor sociale.
08:30
Parlamentul a stabilit data alegerilor locale generale. Scrutinul electoral va avea loc la 20 octombrie 2019. Hotărârea va intra în vigoare la 1 august 2019. Potrivit art.133, alin. (1) din Codul Electoral, data alegerilor locale generale sau anticipate se stabilește prin hotărâre de Parlament, cu cel puțin 60 de zile înainte de alegeri.
18 iunie 2019
21:30
Condamnatul Vlad Filat, tot el milionar în dolari americani, a trimis o scrisoare poporului în care s-a plâns că, vezi Doamne, e nemulțumit de condițiile din pușcărie. Că nopțile în care plânge cu lacrimi cât bobul de mazăre nimeni nu-l vede și nu-l jelește. Doar șobolanii râd de el, iar uneori, din milă, îi mai șterg câte o lacrimă cu vârful cozii lor aspre.În subsolul închisorii e mizerie și umed, mai suspină autorul marilor operațiuni de contrabandă Țigareta 1 și 2.Și de ce, mă rog plângi, domnule Filat? Nu matale ai fost șeful peste privatizări și ai vândut crema întreprinderilor de stat? Chiar și ție ți-ai luat una – cea mai scumpă clădire a statului, situată chiar în buricul Chișinăului. Unde s-au dus banii din privatizări, domnule Filat?De ce nu ați dat câțiva lei, poate ajungea de o căldare de var și pentru pușcării. Dar când ați fost ministru de stat, apoi deputat? De ce nu ați pus o vorbă bună, poate reparau un subsol de la închisoarea numărul 13.Ați fost și prim-ministru timp de patru ani, cea mai puternică persoana în stat, șef peste toți banii. Câți ați dat pentru a face condiții mai bune în pușcării? Pentru a repara un closet, ceva? A?Vă înțeleg! Nu vă ardea atunci, erați ocupat de îngrășarea conturilor din bănci străine. Și acum de ce plângeți și vă supărați pe bieții șobolani? Vorba din popor: Cum îți așterni, așa vei dormi! Să aveți parte de răcoare! Rușinică!preluare text: Actual.MD
14:00
You may also like Ajutor material pentru pensionari şi invalizi către Sărbătorile de Paşti Ședința Comisiei pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău Benzina și motorina din Moldova, după norme europene. Executivul a aprobat modificări Un medic veterinar al ANSA și proprietarul unui abator din Cahul, reținuți de CNA A furat o motocicletă chiar de sub nasul proprietarului. Un tânăr din Ungheni riscă pușcărie...
12:45
Deputații blocului ACUM au votat astăzi pentru trecerea Servicului de Informații și Securitate în subordinea președintelui Igor Dodon, care reprezintă deschis interesele Federației Ruse în Republica Moldova, transmite Timpul.MD.În cadrul ședinței, deputatul PSRM Vasile Bolea a declarat că, în 2016, Parlamentul a redus atribuțiile șefului statului în domeniul apărării și securității, iar Igor Dodon nu a mai putut coordona activitatea SIS.Tot astăzi, Parlamentul a reexaminat proiectul care prevede trecerea Serviciului de Protecție și Pază de Stat în subordinea președintelui.Mai mult, liderul de facto al socialiștilor a insistat ca trecerea acestor instituții în sobordinea sa să fie făcută la data adoptării și nu în decurs de 30 de zile, cum e normal în astfel de cazuri.Dodon a recunoscut, la o emisiune de la TV8, că este agent al serviciilor speciale rusești și a fost implicat într-o operațiune a acestora împotriva liderului PDM, Vlad Plahotniuc. La fel, în 3 ani de mandat, Dodon a mers de zeci de ori la Moscova, după instrucțiuni. Recent, acesta a recunoscut, într-o discuție cu Plahotniuc, că primea, lunar, din Rusia, până la 1 milion de dolari pentru finanțarea PSRM.Legislația Republicii Moldova interzice finanțarea partidelor politice de peste hotare.
12:30
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale anunță despre finisarea urmăririi penale și expedierea în instanța de judecată a cauzei penale, ce vizează 7 învinuiți, dintre care 3 foști colaboratori de poliție și un angajat al Inspectoratului de Poliție Ialoveni, membri a unui grup criminal organizat implicat în traficul de hașiș din Spania în Federația Rusă.Conform datelor urmăririi penale, membrii grupării transportau drogurile în ascunzișuri special amenajate în rezervoarele pentru combustibil ale automobilelor, care s-au deplasat din Spania pe teritoriul statelor membre ale UE, Belarusului, Ucrainei cu destinația finală în Federația Rusă. În mod deliberat membrii grupului evitând traversarea teritoriului Republicii Moldova, pentru a nu fi demascați de către organele de drept din Republica Moldova.În cadrul monitorizării acestei grupări criminale, s-a stabilit că membrii grupului respectiv achiziționau hașiș-ul cu 700 – 800 euro pentru 1 kg și îl realizau traficanților de droguri din Moscova, Federația Rusă, cu prețul care varia între 2000 și 2500 euro în dependență de calitate, reușind transportarea a unei cantități de aproximativ 500 kg de hașiș din vânzarea, căruia a fost obținută suma de aproximativ 1 000 000 euro.Activitatea grupului a fost documentată de către procurorii PCCOCS Serviciul Vamal și ofițerii INI, în colaborare cu autoritățile statelor pe teritoriul cărora erau transportate drogurile.În urma unor ample operațiuni internaționale desfășurate în perioada anilor 2017-2018 în baza informației transmise de către PCCOCS și INI au fost depistate și ridicate 6 unități de transport cu ajutorul cărora erau transportate drogurile în Spania, Italia, România, Ucraina, Republica Belarus și Federația Rusă , în total fiind ridicate 400 kg. de hașiș din ascunzișurile special amenajate în automobile.Dacă vinovăția acestora va fi demonstrată, făptuitorii riscă pedeapsa sub formă de închisoare, pe un termen de la 7 la 15 ani pentru circulaţia ilegală a drogurilor în scop de înstrăinare, adică procurarea, păstrarea, expedierea, transportarea, distribuirea şi înstrăinarea ilegală a drogurilor, săvîrșită în scop de înstrăinare de un grup criminal organizat, în proporții deosebit de mari.
12:15
Deputații blocului ACUM s-au pronunțat astăzi împotriva investigării finanțării ilegale a PSRM din Federația Rusă. Aceștia au votat împotriva unei inițiative a fracțiunii PDM, care a cerut o anchetă publică în acest sens.„Am fost martorii unor probe ce țin de recunoașterea unor sume enorme de bani din străinătate. Aceste activități și declarații se încadrează în elemente ale infracțiunilor penale și nu pot fi neglijate. Trebuie anchetate obiectiv”,  a declarat deputatul PDM, Vladimir Cebotari.Propunerea sa a fost, însă, respinsă de deputații PSRM și ACUM.Amintim că președintele Igor Dodon a confirmat că primea până la un milion de dolari pe lună din Rusia, pentru întreținerea PSRM.Într-o convorbire cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc, Dodon spune că primea 700 de mii – 1 milion de dolari pe lună de la ruși, dar că, de la 1 aprilie, finanțarea a fost oprită. Acesta a cerut ca Plahotniuc să-i finanțeze mai departe partidul, demers respins de către liderul democraților.„Sumele sunt mai mari decât cheltuielile pentru întreținerea PDM”, i-a răspuns Vlad Plahotniuc.Potrivit legii, finanțarea externă a partidelor din Republica Moldova este interzisă.
12:00
Indemnizaţia pentru copii a câte 200 de lei pe lună se amână. Deputaţii ACUM-PSRM nu au inclus proiectul pe ordinea de zi a Parlamentului. Fracţiunea PDM a propus, astăzi, în cadrul şedinţei Legislativului ca pe ordinea de zi să fie incluse mai multe proiecte de legi, printre care şi cel privind indemnizaţia lunară pentru copiii de până la 18 ani. Iniţiativa însă a fost respinsă până la avizul guvernului şi examinarea în Comisia parlamentară de profil, notează Publika.md.Documentul a fost aprobat în prima lectură în februarie 2019, iar pentru a intra în vigoare, proiectul de lege urmează a fi votat de Parlament și în lectura a doua. Inițiativa legislativă aparține deputaților Sergiu Sîrbu, Valentina Stratan și Valentina Rotaru.
12:00
Conferință de presă susținută de președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi // LIVE You may also like RĂZBOI între Filip și Dodon // Unul – PERMITE plecarea militarilor în Ucraina, celălalt – INTERZICE și suspendă hotărârea Guvernului VIDEO // Reprezentantul Special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană susține o conferință LIVE // Iurie Leancă prezintă rezultatele vizitelor de lucru la Viena și Constanța Partidul Acţiunea Democratică a fost înregistrat la CEC (DOC) ALEGERILE...
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.