Moldova24

Acum 4 ore
16:11
Liderul PPDA Andrei Năstase a torpilat miercuri o dezbatere organizată de Promo-Lex pe subiectul modificării sistemului electoral. Acesta a adus în sală un grup de persoane violente și gălăgioase care au întrerupt de mai multe ori discuțiile, astfel încât moderatoarea Oxana Iuteș a fost la un pas să cheme poliția. Promo-Lex a organizat miercuri ultima dezbatere din ciclul ”pro sau contra modificării sistemului electoral”, care a avut loc la Ungheni. Pentru prima dată la astfel de dezbateri a participat Andrei Năstase, până acum trimițându-l pe subalternul său Alexandru Slusari. Însă, ca de obicei, Năstase nu a venit singur în fața cetățenilor, dar a adus un grup numeros de persoane, unele, aparent în stare de ebrietate, care aveau un comportament violent și provocator. Aceștia au fluierat și au huiduit pe parcursul întregii dezbateri, iar la un moment dat au uitat cine i-a adus, astfel încât l-au fluierat și pe Năstase, scrie politics.md. Moderatoarea dezbaterilor a îndemnat de mai multe ori oamenii la calm și chiar a fost nevoită de câteva ori să amenințe cu chemarea poliției. Se pare că Năstase a venit cu susținătorii la dezbateri după ce la cele precedente, Alexandru Slusari era criticat dur de oameni pentru poziția PPDA împotriva dreptului cetățenilor de a-și alege singuri deputații. Acesta a fost numit mincinos în câteva rânduri, după ce oponenții săi politici au amintit că unii lideri ai Platformei DA se pronunțau deschis pentru modificarea sistemului electoral, revendicare susținută unanim de susținătorii Platformei. The post Năstase a încercat să compromită dezbaterile de la Ungheni, aducându-și ortacii de partid appeared first on Moldova 24.
Acum 6 ore
13:26
Recent, angajații Secției Investigarea Fraudelor Economice a Inspectoratului de Poliție Căușeni au reținut o femeie, fiind suspectată de contrabandă. La 23 iunie curent, în urma măsurilor speciale de investigație, polițiștii au stopat în satul Chircăiești, raionul Căușeni, un automobil, condus de o femeie de 34 de ani, locuitoare a orașului Bender, care transporta haine și accesorii în asortiment din Ucraina, orașul Odessa. În lipsa documentelor ce ar confirma originea și proveniența acestora, femeia s-a eschivat de la achitarea plăților vamale. Oamenii legii au ridicat marfa și automobilul suspectei. Valoarea mărfii ridicate constituie 220000 lei. Dacă îi va fi demonstrată vinovăția, aceasta riscă o pedeapsa cu amendă de 25000 lei sau privațiune de libertate pe un termen de până la 2 ani. The post Marfă în valoare de 220 000 lei fără acte de proveniență, ridicată de polițiștii din Căușeni appeared first on Moldova 24.
12:56
Angajații Inspectoratului de Poliție Ungheni au reținut un administrator al unei farmacii din Ungheni, fiind suspectat de comercializarea ilegală a drogurilor. Polițiștii au stabilit că, bărbatul în vârstă de 61 de ani, din orașul Ungheni, comercializa drogurile direct în farmacie. În cadrul achiziţiilor de control şi percheziţiilor efectuate la locul de muncă și la domiciliul acestuia, oamenii legii au ridicat bani, comprimate cu efect psihotrop, precum și blanchete de reţete medicale necompletate. Bărbatul este reținut pe un termen de 72 ore. Pe cazul dat, au fost pornită o cauză penală în baza articolului 217/1 alin.3 „Circulaţia ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora în scop de înstrăinare”. Dacă vinovăţia suspectului va fi dovedită, acesta riscă o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 3 la 5 ani. The post VIDEO // Un administrator al unei farmacii din Ungheni, reținut. Vindea droguri chiar în farmacie appeared first on Moldova 24.
Acum 8 ore
12:41
Angajații Direcției control ulterior a Serviciului Vamal au identificat o serie de agenți economici care au beneficiat neîntemeiat de unele facilități prevăzute de legislația în vigoare și Acordurile Internaționale semnate de Republica Moldova, prin indicarea cu rea-credință a unor date eronate în declarațiile vamale întocmite. Prejudiciul cauzat bugetului de stat urmare a eschivării acestora de la achitarea drepturilor de import aferente este estimat la peste 12 milioane lei. Neregulile au fost relevate în cadrul examinării prealabile de specialitate a informațiilor cu privire la legalitatea acordării reducerilor, precum și a scutirilor de taxe vamale în cadrul importurilor realizate în baza contingentelor tarifare prestabilite, conform Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și țările-membre ale Uniunii Europene și Legii nr.172 din 25.07.2014 „privind aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor”. În acest context, au fost demarate controale asupra activității agenților economici vizați, astfel încât să fie asigurată recuperarea prejudiciilor depistate și sancționarea persoanelor culpabile de comiterea respectivelor ilegalități. Un contingent tarifar reprezintă un volum determinat de mărfuri, exprimat cantitativ sau valoric ce poate fi pus în liberă circulaţie cu un tratament tarifar preferențial, constând în reducerea sau exceptarea de taxe vamale. The post Serviciul Vamal // Mai mulți agenți economici au prejudiciat statul cu peste 12 milioane de lei appeared first on Moldova 24.
12:26
Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI atenționează populația despre pericolul producerii incendiilor în contextul temperaturilor ridicate. Conform informațiilor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în perioada 25.06 – 01.07.2017, pe o mare parte a teritoriului țării temperatura aerului va atinge valori de 33 grade Celsius și mai mult. În această perioadă va crește riscul excepțional de incendiere a fâșiilor forestiere și culturilor agricole. În acest context, pompierii recomandă oamenilor să respecte regulile de apărare împotriva incendiilor pentru a evita producerea situațiilor excepționale. Specialiștii îndeamnă cetățenii să se abțină de la aprinderea resturilor menajere pentru ca focul să nu fie extins. În vederea prevenirii cazurilor de insolație salvatorii au instalat în țară corturi anticaniculă. Conform informațiilor Serviciului Situații Excepționale al MAI, pe parcursul zilei de ieri la punctele de reabilitare s-au adresat 1688 de persoane. Oamenii pot beneficia de apă și îngrijiri calificate. La moment în republică sunt instalate 10 puncte în municipiile Chișinău, Bălți, orașele Căușeni, Orhei și Ungheni. Corturile vor funcționa în zilele cu temperaturi ridicate în intervalul orelor 11.00 -18.00. The post Pompierii avertizează: Pericol de incendii în timpul caniculei appeared first on Moldova 24.
11:56
Ofiţerii de investigaţii ai sectorului Râşcani din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău au documentat un caz de păstrare ilegală de droguri şi muniţii, în care era implicat un individ de 22 ani, domiciliat în Capitală. Fiind desfăşurate percheziţii autorizate la domiciliul acestuia, poliţiştii au depistat cantităţi impunătoare de masă vegetală împachetată cu miros specific, asemănătoare etnobotanicelor, precum şi peste 360 tufe de cânepă cultivate şi îngrijite în grădina casei. Iar în odaia lui au fost găsite 14 cartuşe de calibrul 5,45 mm, 9 mm şi 7,62 mm păstrate ilegal. De asemenea au fost ridicate seminţe de canabis şi un cântar electronic de dimensiuni mici. Forţele de ordine bănuiesc că, individul ar fi fost implicat în scheme criminale de comercializare a drogurilor. Toate probele delicte au fost sigilate conform procedurii şi expediate Centrului tehnico-criminalistic şi expertize judiciare al IGP, pentru a fi expertizate în condiţii de laborator şi emitere a rezultatelor finale. Conform legislaţiei penale în vigoare individul urmează să fie cercetat penal pentru circulaţia ilegală a drogurilor şi păstrarea ilegală de muniţii. El riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 3 ani până la 7 ani. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/06/video-30.mp4 The post Percheziţii la domiciliul unui individ din Chișinău appeared first on Moldova 24.
11:56
Directorul postului de televiziune TV8, Ion Terguță, a dispărut din spotul promoțional al postului, la fel cum a dispărut și un interviu acordat unei instituții de presă finanțată la fel din banii furați din Banca de Economii, iar emisiunea sa, anunțată cu patos, ar putea să nu mai apară. Bloggerul Eugen Luchianiuc a observat că din noul spot al TV8, televiziunea care aparținea clanului Lucinschi, relansată de curând, a dispărut cel care urmează să fie directorul instituției – Ion Terguță. Mai mult, și un interviu al acestuia acordat portalului Unimedia, de asemenea apropiat de Vlad Filat, a fost șters. Totodată, nu este exclus că emisiunea lui Terguță să nu mai apară. „Contactat de redacția blogului nostru Ion Terguță a rugat să ne adresăm la unimedia cu întrebări cu privire la ștergerea interviului iar la întrebarea dacă va mai apărea emisiunea lui la TV8 nu ne-a răspuns”, a scris Luchianiuc. El nu exclude că interviul e pe Unimedia a fost scos la comandă. „Redacția blogului presupune că ștergerea articolului a fost o comandă telefonică sau prin intermediul mesageriei online, așa cum e obiceiul să se dea indicațiile celor din presa BEM”. Postul TV8 s-a relansat de curând. Postul a aparținut lui Chiril Lucinschi, un apropiat al lui Vlad Filat, care este implicat și cercetat într-un dosar legat de furturile de la Banca de Economii. Acum Lucinschi deține 25% din acțiuni, iar printre fondatori, după cum a scris presa, mai sunt personaje care au legături directe cu serviciile secrete ruse și cu personaje controversate ca mafiotul Victor Țopa. Sursa:  Politics.MD   The post Directorul postului TV 8, Ion Terguță a dispărut appeared first on Moldova 24.
11:26
Un tânăr de 21 de ani a fost reținut în flagrant în momentul în care deteriora un frigider amplasat pe trotuar, de unde a sustras mai multe sticle cu băuturi alcoolice. Incidentul a avut loc în seara zilei de ieri în Centrul Capitalei. La intervenţia promtă a poliţiştilor, individul ar fi încercat să fugă de la locul faptei într-o direcţie slab iluminată, însă a fost prins şi încătuşat, până la venirea grupei operative pentru documentarea lui. Potrivit poliției, individul avea un comportament neadecvat, fiind în stare de ebrietate, iar la faţa locului au fost depistate două genţi pline cu sticle de bere şi alte băuturi răcoritoare. Tânărul riscă să fie cercetat penal pentru furt şi sancţionat cu amendă în mărime de pînă la 13 000 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore sau închisoare de pînă la 2 ani. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/06/video-31.mp4 The post Reţinut în momentul când fura băuturi dintr-un frigider amplasat pe trotuar // VIDEO appeared first on Moldova 24.
Acum 12 ore
07:26
Facilitatea care oferă posibilitatea vămuirii autoturismelor înmatriculate în străinătate sau în regiunea transnistreană cu achitarea a doar 30% din cota accizei își încheie valabilitatea la 30 iunie curent. După expirarea acestui termen, cei care nu și-au înmatriculat automobilele vor avea dreptul să se afle pe teritoriul ţării nu mai mult de șase luni pe an, în timp ce circulația autoturismelor înmatriculate în regiunea transnistreană va fi interzisă. Serviciul Vamal amintește că, în perioada de la 1 ianuarie 2017 până la 1 iulie 2017, mijloacele de transport auto clasificate la poziţia tarifară 8703, care au fost introduse pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice rezidente până la data de 1 noiembrie 2016, indiferent de termenul de exploatare, ce au fost declarate prin acţiune conform articolului 1841 din Codul vamal al Republicii Moldova nr. 1149/2000 şi articolului 10 alineatul (3) din Legea nr. 1569/2002 cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice, precum şi mijloacele de transport auto clasificate la poziţia tarifară 8703, deţinute în posesie sau în folosinţă până la 1 noiembrie 2016, indiferent de termenul de exploatare, având plăcuţe cu număr de înmatriculare din unităţile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului şi municipiul Bender, pot fi plasate sub regimul vamal de import cu achitarea accizei în mărime de 30% din cota accizei stabilită pentru anul 2016, cu prezentarea certificatului care atestă achitarea vinietei şi înregistrarea acestora în conformitate cu legislaţia în vigoare. Pentru mijloacele de transport cu termen de exploatare mai mare de 10 ani se aplică cota accizei în mărime de 30% din cota accizei pentru anul 2016 stabilită pentru 10 ani. Prin urmare, pentru plasarea în regim vamal de import a unităților de transport respective sunt solicitate următoarele acte: - paşaportul tehnic al mijlocului de transport; - documentul care confirmă dreptul de proprietate (contractul de vânzare-cumpărare, actul de donaţie, procura sau altele); - certificatul care atestă achitarea taxei pentru folosirea drumurilor (vinieta), cu excepția mijloacelor de transport auto cu plăcuţe cu număr de înmatriculare din unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender. De menționat că, conform prevederilor art. 10 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 1569-XV din 20 decembrie 2002 cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice, mijloacele de transport respective trebuie să fie scoase de la evidenţă de la autoritatea competentă a statului de expediere. Pentru vămuirea mijloacelor de transport auto cu numere de înmatriculare din unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender este necesară completarea declarației vamale și a unei declarații scrise pe propria răspundere cu privire la veridicitatea informațiilor prezentate, cu anexarea documentelor confirmative, eliberate în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și mun. Bender. Lista posturilor vamale unde poate fi efectuată vămuirea unităților de transport în condițiile legii nr. 280 din 16.12.2016 poate fi accesată pe pagina web a Serviciului Vamal, la rubrica ”PERSOANE FIZICE”. Totodată, este de menționat că, potrivit prevederilor aceleiași legi, termenul maxim de aflare pe peritoriul Republicii Moldova a unităților de transport cu numere de înmatriculare străine va constitui 180 de zile într-un interval de 12 luni consecutive. De asemenea, precizăm că, pentru mijloacele de transport neînmatriculate în Republica Moldova care au fost introduse pe teritoriul vamal al Republicii Moldova prin declarare prin acțiune până la momentul intrării în vigoare a noii legi (1 ianuarie 2017), termenul de declarare prin acțiune de 180 de zile începe la data intrării în vigoare a legii respective. Dreptul de aflare pe teritoriul ţării noastre pe un termen mai mare de 180 de zile îl vor avea doar autovehiculele introduse de către persoanele fizice domiciliate în străinătate şi care deţin permis de conducere în ţara în care îşi au domiciliul, cu condiţia achitării vinietei de 180 de euro pentru fiecare perioadă consecutivă de 180 de zile de aflare a autovehiculului pe teritoriul ţării noastre. Serviciul Vamal atenționează că, mijloacele de transport auto declarate prin acţiune pe teritoriul vamal pentru care a expirat termenul acordat conform modificărilor operate sunt identificate, reţinute şi aduse de către poliţie, Poliţia de Frontieră sau Echipele Mobile ale Vămii către cel mai apropiat birou vamal sau către organul vamal de frontieră pentru a fi scoase de pe teritoriul vamal al țării, iar cheltuielile de escortare (0,15 euro/km) vor fi suportate de către persoana fizică care a încălcat termenul de aflare a mijlocului de transport auto pe teritoriul vamal. De asemenea, începând cu 1 iulie 2017 este înterzisă circulația pe drumurile publice a autovehiculelor cu număr de înmatriculare din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Bender în cazul conducătorilor care dețin permis de conducere al Republicii Moldova și domiciliază pe teritoriul Republicii Moldova, precum și circulația autovehiculelor cu plăcuțe de înmatriculare dintr-o unitate teritorială nerecunoscută de Republica Moldova. În cazul neconformării cerințelor legale stipulate, conducătorii respectivelor autovehicule riscă înlăturarea de la conducerea acestora, iar unitatea de transport este indisponibilizată pe teritoriul stației de parcare specială sau celei mai apropiate subdiviziuni de poliție, conform art. 438, 439 al CC al RM. Prin derogare, circulaţia respectivelor autovehicule se permite doar în cazul în care acestea sunt în proprietatea agenţilor economici din unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender şi dacă conducătorii de autovehicule sunt angajaţi ai acestora. foto: moldova24.info The post Ultimele zile rămase pentru vămuirea autoturismelor cu o reducere de 70% din cota accizei appeared first on Moldova 24.
Acum 24 ore
23:41
Guvernul Statelor Unite ale Americii a decis acordarea asistenţei suplimentare, în valoare de 4,1 milioane dolari SUA, Guvernului Republicii Moldova prin intermediul programului „Controlul drogurilor şi aplicarea normelor de drept”. Sprijinul acordat va fi îndreptat spre promovarea supremaţiei legii în Republica Moldova şi, în special, va viza susţinerea eforturilor în domeniul consolidării justiţiei şi a reformei judiciare, combaterea corupţiei, traficului de persoane şi a criminalităţii organizate. Scrisoarea de Acord iniţială cu privire la controlul drogurilor şi aplicarea normelor de drept dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii a fost semnată la 28 august 2001. Astfel, Guvernul SUA alocă anual resurse pentru atingerea standardelor europene şi internaţionale de către ţara noastră în domeniul aplicării normelor de drept şi cel al justiţiei. The post Guvernul SUA oferă 4,1 milioane dolari SUA Republicii Moldova appeared first on Moldova 24.
Ieri
18:41
Un alt cetăţean al Republicii Moldova, aflat în vizorul Serviciului de Informaţii şi Securitate pentru activitate de mercenariat, a fost reţinut şi deferit organelor de ocrotire a normelor de drept naţionale. Complexul de acţiuni de urmărire penală şi măsurilor speciale de investigaţii a fost realizat de Procuratura municipiului Chişinău de comun cu SIS şi MAI, bărbatul fiind reţinut preventiv pentru 72 de ore. Bănuitul s-a dovedit a fi un chişinăuian, în vîrstă de 31 de ani, suspectat  că ar fi luptat în calitate de mercenar de partea entităţilor separatist-extremiste din Ucraina. Pe marginea acestui caz a fost iniţiată cauză penală în baza prevederilor articolului 141 Cod Penal al Republicii  Moldova ,,activitatea mercenarilor”. Persoana riscă pedeapsa cu privaţiune de libertate de la 3 la 7 ani. Serviciul de Informaţii şi Securitate în cooperare cu organele abilitate ale statului, precum şi cu partenerii externi continuă măsurile de prevenire şi contracarare a activităţii de mercenariat şi întreprinde acţiuni pentru identificarea şi reţinerea persoanelor care atentează la securitatea naţională şi regională. imagine simbol The post Un bărbat din Chișinău, reținut. A luptat de partea separatiștilor în Ucraina appeared first on Moldova 24.
18:11
19 spitale noi vor fi instituite în următorii şapte ani. Este vorba despre 11 instituții medicale spitalicești regionale, patru – centrale, trei – specializate și un spital universitar, care se vor subordona Ministerului Sănătății. Măsura este inclusă în proiectul „Reforma spitalelor din Republica Moldova”, prezentat astăzi, 27 iunie, în cadrul ședinței Colegiului Ministerului Sănătății. Noile instituții vor fi create în baza spitalelor raionale, municipale, republicane și departamentale existente. Fiecare spital dintre cele 19 prevăzute în proiectul reformei va reuni sub un management comun câteva instituții mediale spitalicești, care vor avea statut de spitale locale. Opt spitale regionale vor fi instituite în nordul, centrul şi sudul țării, iar trei – în municipiul Chişinău. În cadrul acestor instituții vor funcționa departamente de medicină internă, chirurgie generală,  pediatrie, boli infecțioase, ginecologie şi obstetrică, dotate cu echipament medical performant. Un spital regional va acorda asistență medicală pentru cel mult 300 de mii de locuitori. În municipiul Chișinău vor exista două spitale regionale pentru adulți şi unul pentru copii. O instituție va fi fondată  în baza Spitalului Clinic Municipal numărul 1 şi spitalele din raioanele Ialoveni şi Străşeni. A doua instituție va reuni Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime” şi spitalele din raioanele Anenii-Noi şi Criuleni. Spitalul regional pentru copii va fi instituit în baza Spitalului Clinic Municipal pentru copii numărul 1, Spitalul Clinic Municipal „Valentin Ignatenco” şi Spitalul de Boli Infecțioase pentru Copii. Cele 4 spitale centrale vor fi instituite în municipiile Chişinău şi Bălți. Este vorba despre Spitalul central mama și copilul, Spitalul central de urgență, Spitalul central polivalent şi Spitalul central Bălți. În aceste instituții vor fi tratate cele mai complicate cazuri. Spitalul central de urgență va fi instituit în baza Institutului de Medicină Urgentă, Spitalului Clinic de Ortopedie și Traumatologie şi Spitalului Clinic de Boli Infecțioase "Toma Ciorbă”. Din componența Spitalului central polivalent vor face parte Spitalul Clinic Republican, Centrul Republican de Diagnostic Medical, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie,Institutul de Cardiologie, Institutul Oncologic, Spitalul de Dermatologie și Boli Comunicabile. Spitalul Central Bălți va fi fondat în baza instituțiilor medicale spitalicești din municipiul  Bălți și raioanele Drochia,  Fălești, Glodeni, Râşcani şi Sângerei.  Fiecare spital central va deservi  până la un milion de locuitori. În ceea ce privește cele trei unități cu statut de spitale specializate, acestea vor fi: Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Narcologie, Institutul de Ftiziopneumologie și Spitalul Republican pentru îngrijiri cronice. Spitalul Clinic de Psihiatrie și Narcologie va fi format din Dispensarul republican de Narcologie,Spitalul Clinic de Psihiatrie,Spitalul de Psihiatrie din municipiul Bălți şi Spitalul de Psihiatrie din Orhei. Totodată, Institutul de Ftizopneumologie va fuziona cu Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie. Din componența Spitalului Republican pentru îngrijiri cronice vor face parte Spitalul Clinic Municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, Spitalul Clinic al Ministrului Sănătații,  Spitalul Clinic Municipal numărul 4. Proiectul Reforma spitalelor mai prevede crearea unităților de primiri urgente în toate instituțiile spitalicești, reformarea sistemului de recepționare şi coordonare a apelurilor din cadrul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, instruirea personalului medical,  Crearea Unității de Implementare și Monitorizare a reformei spitalelor şi achiziționarea ambulanțelor. Reorganizarea sectorului spitalicesc va demara în luna iulie 2017 şi se va finaliza în 2024. Reforma va fi implementată cu suportul Guvernului și partenerilor internaționali. În prezent, în Republica Moldova funcționează 71 de spitale publice. Dintre acestea, doar 15 se subordonează Ministerului Sănătății. Celelalte instituții sunt gestionate de alte autorități ale administrației publice locale și centrale. Proiectul reformei spitalelor poate fi examinat AICI. foto: moldova24.info The post REFORMA SPITALELOR // Vor fi create 19 spitale noi în baza celor existente appeared first on Moldova 24.
17:41
Scafandrii Detașamentului Căutare Salvare nr.1 din municipiul Chișinău au recuperat astăzi din râul Nistru cadavrul unei minore în vârstă de 11 ani. Conform informațiilor Serviciului Situații Excepționale, cazul a avut loc în această dimineață la ora 10.30, în apropiere de localitatea Corjova, raionul Criuleni. Fata a mers la râu în compania prietenilor, iar după ce acesta a intrat în apă, nu a mai reușit să iasă. Copii au alertat localnicii, iar ulterior a fost solicitată poliția și scafandrii Serviciului Situații Excepționale. Angajații Detașamentului Căutare Salvare nr.1 au efectuat lucrări subacvatice reușind să recupereze cadavrul minorei către ora 15.30. Toate circumstanțele acestui caz urmează a fi elucidate de organele de drept. Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI atenționează oamenii care au în grijă minori să nu le permită scăldatul în locuri neamenajate. Mai mult, maturii sunt îndemnați să monitorizeze minorii atunci cînd merg în spații de agrement. Conform datelor Serviciului Situații Excepționale, de la începutul anului 2017 în bazinele acvatice din țară și-au pierdut viața 25 de persoane, dintre care 3 copii. The post Cadavrul unei minore de 11 ani, recuperat din râul Nistru. A mers cu prietenii la scăldat appeared first on Moldova 24.
17:11
Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI a instalat puncte de reabilitare anticaniculă. Corturile au fost amenajate în cele cinci sectoare ale municipiului Chișinău, dar și în raioanele Cahul, Bălți, și UTA Găgăuzia. Pe parcursul zilelor cu temperaturi înalte, oamenii care se vor adresa la punctele de reabilitare vor beneficia de apă și de ajutor calificat în cazul în care se vor simți rău. Mai mult, salvatorii vor oferi posibilitatea cetățenilor să se odihnească, pentru a nu se expune soarelui în orele de vârf. Conform informațiilor Serviciului Situații Excepționale, în capitală punctele sunt instalate pe următoarele adrese: sectorul Botanica în apropiere de Centrul Comercial „1000 de Mărunțușuri”, sectorul Centru în prejma „Pieții Centrale”, sectorul Râșcani în apropierea „Pieții Matei Basarab”, sectorul Ciocana pe strada Ginta Latina nr.18 și sectorul Buiucani pe strada Calea Ieșilor nr.1. Acestea vor activa zilnic, de la ora 11:00 pînă la ora 18:00. Amintim că, până pe 1 iulie, meteorologii au prognozat vreme caniculară, cu maxime de până la +37 de grade. The post Au fost instalate puncte de reabilitare anticaniculă appeared first on Moldova 24.
16:56
În dimineaţa zilei de 25 iunie curent, un tânăr de 24 ani a alertat Poliţia Capitalei. Acesta a declarat că ar fi fost jefuit de persoane necunoscute, în timp ce se afla pe şoseaua Hânceşti din sectorul Centru. Potrivit lui, atacatorul l-ar fi agresat fizic şi deposedat de articole din aur şi argint, telefon mobil, precum şi bani în sumă 18 730 lei, prejudiciul material constituind suma totală de 33 730 lei. Astfel, poliţiştii sectorului Centru din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău iniţiat o cauză penală pentru săvârşirea infracţiunii de jaf, în cadrul căreia au fost demarate activităţi specifice de documentare a circumstanţelor. Prin urmare, a fost identificat şi reţinut un bănuit, în vârstă de 22 ani, originar din raionul Rezina, care şi-ar fi recunoscut complicitatea la comiterea jafului. Totodată ofiţerii de investigaţii au statbilit şi implicarea prietenei acestuia, care s-a dovedit a fi o domnişoară de 23 ani, domiciliată în Capitală. Conform informaţiilor preliminare acumulate, bănuitul împreună cu prietena sa ar fi planificat din timp scenariul jafului. Aceştia aflându-se într-un club de noapte din centrul Capitalei, au decis ca domnişoara să facă cunoştinţă cu potenţiala victimă, iar când se vor deplasa spre domiciliu să fie atacat şi deposedat de bunuri. Respectiv după ce au chefuit în local, victima a comandat un taxi şi s-a deplasat împreună cu bănuita pe şoseaua Hânceşti, iar în momentul când au coborât, agresorul s-a apropiat de el, lovindu-l violent cu pumnii şi deposedat de bunuri, după care a fugit într-o direcţie necunoscută. Actualmente, bănuitul şi prietena lui sunt reţinuţi pe un termen de 72 de ore în izolatorul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău, fiind cercetaţi penal pentru jaf. Ei riscă pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 5 ani până la 7 ani. Ofiţerii de investigaţii stabilesc toate circumstanţele şi urmează să ridice bunurile sustrase de la domiciliul agresorului. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/06/video-29.mp4 The post Bănuiţi că ar fi planificat jefuirea unui tânăr, după ce au chefuit într-un club de noapte appeared first on Moldova 24.
12:56
Guvernul Filip urmează să elaboreze până săptămâna viitoare un nou plan de acțiuni pe termen scurt în care va include agenda de reforme și prioritățile guvernării pentru următoarea perioadă de timp. Anunțul a fost făcut de liderul PD, Vlad Plahotniuc după ședința de astăzi a formațiunii. "Până săptămâna viitoare să fie elaborat un alt plan de acțiuni pentru Moldova pentru a doua jumătate a anului 2017. Este nevoie de asumare specială a unui calendar de activități și pași pentru perioada următoare, așa cum am făcut la începutul anului trecut pe care am realizat-o în câteva luni”, a spus Plahotniuc. Noul plan se va referi la lunile iulie - decembrie 2017 şi va include adoptarea de către Guvern şi Parlament a unui set amplu de măsuri pentru modernizarea ţării, care vor eficientiza în continuare activitatea statului.  Planul va include:votarea în Parlament şi implementarea legii cu privire la reforma Guvernului; asigurarea funcţionării Agenţiei de Servicii Publice care va uni cinci instituţii şi va reduce tarifele pentru serviciile prestate cetăţenilor; asigurarea funcţionării Agenţiei Naţionale de Integritate şi Agenţiei Naţionale de Soluţionare a Contestaţiilor în sectorul achiziţiilor publice; asigurarea funcţionalităţii unui Oficiu de recuperare a activelor care va aduce în bugetul statului averile confiscate prin justiţie de la persoanele condamnate; asigurarea transparenţiei întreprinderilor de stat şi municipale. Planul de acţiuni va fi prezentat şi partenerilor externi. The post Vlad Plahotniuc anunță un nou plan de acțiuni pentru R. Moldova appeared first on Moldova 24.
11:26
Producătorul american Arconic a anunțat luni că nu mai vinde materialul izolator folosit la Grenfell Tower din Londra, clădirea în care au murit într-un incendiu 79 de oameni, pe 14 iunie, informează AFP. Potrivit Reuters, după anunț, cursul acțiunilor Arconic a scăzut cu circa 5%. Materialul Reynobond PE nu va mai fi livrat pentru lucrări la imobile înalte, a declarat agenției France Presse un purtător de cuvânt al Arconic. Măsura se referă la clădirile cu înălțimi de peste 12 metri, citează Agerpres. Guvernul britanic a identificat până acum 75 de imobile neconforme cu normele de securitate și a dispus în ultimele zile evacuarea locatarilor din mai multe blocuri-turn, pentru a evita repetarea tragediei. Secretarul de stat pentru comunități și autoritățile locale Sajid Javid a declarat luni Parlamentului de la Londra că numărul de clădiri cu izolație similară celei de la Grenfell Tower este estimat la 600. Premierul Theresa May a cerut luni proprietarilor de clădiri înalte din Regatul Unit să permită testarea materialelor posibil inflamabile. The post Producătorul american a sistat vânzările izolației folosite la Grenfell Tower din Londra appeared first on Moldova 24.
11:11
The post LIVE // Briefingul săptămânal după ședința Partidului Democrat appeared first on Moldova 24.
10:56
Ședința Curții Constituționale privind independența judecătorilor: Competențele limitate ale Consiliului Superior al Magistraturii sunt criticate de către judecători în fața CCM The post LIVE // Ședința Curții Constituționale privind independența judecătorilor appeared first on Moldova 24.
10:11
Individul din imagini, de 25 de ani, este originar din raionul Şoldăneşti şi este căutat de către ofiţerii de investigaţii ai sectorului Botanica din cadrul Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău pentru săvârşirea infracţiunii de escrocherie. Conform informaţiilor acumulate în cadrul acţiunilor de urmărire penală, suspectul ar fi pus la cale o schemă criminală de însuşire a banilor prin înşelăciune şi abuz de încredere. Anterior el ar fi luat în chirie un apartament, după care l-ar fi dat în chirie altei persoane, primind bani în sumă de 300 euro. Până în prezent, poliţiştii au înregistrat plângeri de la trei victime, care ar fi nimerit în schema frauduloasă a acestuia. Actualmente a fost dispusă iniţierea unei cauze penale pentru escrocherie, în cadrul căreia sunt demarate acţiuni speciale de investigaţii şi de urmărire penală, menite să localizeze persoana şi să fie reţinută conform legii. El riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 11 000 lei până la 17 000 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore sau închisoare de pînă la 3 ani. Persoanele care deţin date despre locul aflării lui, sunt rugate să le comunice la: 0 22 55-00-90 / 0 680 688 65. Confidenţialitatea surselor este garantată. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/06/video-28.mp4 The post Căutat de poliție pentru escrocherii cu apartamente în chirie // FOTO appeared first on Moldova 24.
10:11
Doi tineri de 23 de ani, locuitori ai satului Cunicea, raionul Florești, au fost reținuți, fiind suspectați de furtul a trei biciclete sportive. Angajații Inspectoratului de Poliție Florești au stabilit că, în noaptea de 24 iunie curent, trei turiști cu vârste de 30 și 31 de ani, originari din Ucraina, au făcut un popas în preajma iazului din apropierea satului Cunicea, raionul Florești. Dimineața, însă, aceștia au observat dispariția bicicletelor și au alertat poliția. Urmare a măsurilor speciale de investigații, polițiștii, au identificat doi tineri de 23 de ani din același sat, care fiind audiați și-au recunoscut vina. Ei au declarat că au furat bicicletele pentru a se plimba. Bicicletele în valoare de 38000 lei au fost depistate de polițiști la scurt timp, fiind restituite proprietarilor. Pe cazul dat a fost pornită o cauză penală pentru ”furt”, iar bănuiții riscă închisoare de până la 4 ani. The post Doi tineri, reținuți. Au furat bicicletele unor turiști din Ucraina // FOTO appeared first on Moldova 24.
08:56
Lansarea primei rute de electrobuz pe care vor circula 5 troleibuze de tip nou dotate cu acumulatoare The post LIVE // Se lansează prima rută de electrobuz care va circula de la Aeroport până în PMAN appeared first on Moldova 24.
26 iunie 2017
22:12
Fostul viceministru al Afacerilor Interne, Veaceslav Ceban și finul acestuia, Stanislav Caraman, au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată astăzi de magistrații Judecătoriei Buiucani. Fostul șef al Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Veaceslav Ceban a fost reținut acum două zile de ofițerii și procurorii anticorupție. Funcționarului i se incriminează că ar fi trebuit să primească prin intermediul finului de cununie zeci de mii de euro mită pentru a soluționa favorabil un dosar. Potrivit anchetei, finul său, angajat al Serviciului Vamal, ar fi extorcat și primit 60 000 de euro sub pretextul că ar avea influență, prin intermediul nașului, asupra unor procurori, în vederea emiterii unei decizii de scoatere de sub urmărire penală şi clasare a procesului penal, în care denunţătorul este învinuit de fabricarea și punerea în circulație a multiplelor carduri bancare. Deoarece denunțătorul nu dispunea de suma respectivă, întelegerea a ajuns până la vânzarea apartamentului pentru a face rost de bani. Vameșul ar fi găsit și un cumpărător pentru acel imobil, care, însă, nu a putut fi vândut din motiv că era înregistrat pe o terță persoană. Ulterior, dând asigurări că problema procesului penal poate fi soluționată prin intermediul nașului de cununie, vameșul a prezentat drept argument pasaje din discuția cu acesta pe Viber. În ultimă instanță, s-a convenit că banii vor fi transmiși în două rate câte 45 000 de euro și 15 000 de euro, respectiv, până la data de 24 iunie curent. The post Ex-viceministrul Afacerilor Interne, Veaceslav Ceban și finul acestuia, în arest pentru 30 de zile appeared first on Moldova 24.
19:08
O tânără de 20 de ani, din Călăraşi, a fost condamnată la 15 ani şi 6 luni închisoare, în penitenciar de tip închis pentru femei. Aceasta este acuzată de proxenetism şi trafic de copii. Inculpatei i s-a incriminat că, pe parcursul anilor 2015 – aprilie 2016, aflându-se în mun. Chişinău, împreună cu alte persoane, au recrutat şi adăpostit mai multe minore, în scopul exploatării sexuale comerciale şi în prostituţie prin intermediul video-chat-urilor, au îndemnat şi înlesnit practicarea prostituţie, prin intermediul video-chat-urilor. Cauza a fost investigată de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, care au şi reprezentat învinuirea în instanţa de judecată. Sentinţa este cu drept de atac în Curtea de Apel Chişinău, dar procurorii o consideră echitabilă faptelor comise de către inculpată. The post O tânără din Călăraşi, condamnată la 15 ani de pușcărie pentru proxenetism appeared first on Moldova 24.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:12
Ministerul Sănătății a lansat astăzi, 26 iunie, serviciul Viber, destinat comunicării cu cetățenii. Linia permite expedierea mesajelor, imaginilor, fișierelor audio și video. Comunicarea va fi realizată prin intermediul numărului de Viber 067 72 10 10. Serviciul permite doar expedierea mesajelor, fără efectuarea apelurilor. Serviciul va funcționa în zilele de luni-vineri, între orele 8.00 și 17.00. Textele și fișierele audio și video vor fi recepționate de către un specialist al Ministerului Sănătății. Problemele reclamate vor fi transmise pentru examinare șefilor de direcții din cadrul Ministerului Sănătății. Ulterior, specialistul responsabil de comunicarea prin intermediul serviciului Viber va expedia răspunsurile. Cetățenii vor putea transmite texte și atașamente după orele 17.00 și în week-end. Acestea vor fi preluate de specialist în timpul programului de muncă. Pentru a putea transmite mesaje la numărul de Viber 067 72 10 10 este necesar de a instala aplicația Viber pe un telefon sau un calculator conectat la internet. Serviciul Viber va funcționa în paralel cu linia verde a Ministerului Sănătății (022) 72 10 10 sau 0800 71010. Aceste două numere pot fi formate doar de pe telefonul fix. În decurs de 24 de ore, la linia verde sunt recepționate peste 41 de apeluri. The post Cetățenii vor comunica cu Ministerul Sănătății prin Viber appeared first on Moldova 24.
17:41
Cel puţin şase persoane au decedat, iar alte 31 sunt în continuare date dispărute, după ce o ambarcaţiune de agrement s-a scufundat în apropiere de staţiunea turistică Guatape din Columbia, au anunţat autorităţile, potrivit BBC News online. La bordul ambarcaţiunii care naviga pe un lac din nord-vestul Columbiei se aflau aproximativ 170 de oameni. Autorităţile au indicat că până în acest moment au fost salvate 133 de persoane. Peste 20 de supravieţuitori au fost transportaţi la un spital din Guatape, citează Mediafax. Potrivit martorilor oculari, nava s-a scufundat rapid, în decurs de doar câteva minute. Luis Bernardo Morales, un oficial din cadrul serviciului de pompieri, a declarat că ambarcaţiunea s-a scufundat în apropierea portului, precizând că momentan nu se cunoaşte cauza exactă a incidentului. The post Columbia // Şase morţi şi 31 dispăruți după ce o ambarcaţiune cu turiști s-a scufundat. VIDEO cu momentul tragediei appeared first on Moldova 24.
17:11
Oamenii legii au demascat activitatea frauduloasă a trei bărbaţi, fiind implicaţi în scheme ilegale de introducere pe teritoriul ţării a mărfurilor de larg consum, în scopul obţinerii unor profituri băneşti impunătoare. Indivizii, cu vârstele cuprinse între 42 ani şi 54 ani, au amenajat mai multe depozite clandestine şi secţii comerciale pe diferite adrese din Chişinău, unde erau depozitate şi comercializate ilegal diverse instrumente electrice în lipsa actelor ce permit acest gen de activitate. În cadrul percheziţiilor autorizate şi desfăşurate concomitent la 10 puncte clandestine, poliţiştii au depistat mărfuri în valoare de circa 1000 000 lei, cum ar fi burghiuri electrice, aparate de sudat, rotopercutoare, cazane de diferite modele etc. Pe marginea acestui fapt a fost iniţiată o cauză penală pentru practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător, care prevede o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 47 000 lei la 67 000 lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/06/Untitled-12.mp4 The post Trei bărbaţi, cercetaţi penal. Vindeau mărfuri ilegal // VIDEO appeared first on Moldova 24.
16:41
Nouă persoane cu vârste cuprinse între 25 și 48 de ani, au fost reținute fiind suspectate că au prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 1,8 milioane de lei. Aceștia s-au dovedit a fi fondatori, administratori și angajați ai unor companii rezidente cu genul de activitate în domeniul prestării serviciilor de pază, comercializării mărfurilor de larg consum, dar și companii delincvente. Gruparea respectivă, în perioada 2016-2017, au inclus în documente contabile, fiscale și financiare date denaturate privind veniturile şi cheltuielile care nu au la bază operaţiuni reale. Prin urmare, la 19 și 20 iunie curent, angajații INI în comun cu procurorii Procuraturii municipiului Chişinău, Oficiului Buiucani și ofițerii SUP a IP Buiucani au efectuat 21 de percheziţii la domiciliile, automobilele şi întreprinderile suspecţilor. Astfel, în cadrul companiei de comercializare a mărfurilor de larg consum, au fost depistate, acte de evidenţă contabilă destinate acoperirii activităţii infracţionale desfăşurate, evidenţă de ciornă a contabilităţii duble, inclusiv şi în format electronic, mijloace băneşti necontabilizate în sumă de 20100 lei, facturi fiscale ale întreprinderilor delincvente, facturi fiscale în care sunt reflectate tranzacţiile fictive cu întreprinderile supuse investigaţiilor, suporturi electronice pe care sunt stocate informaţii și care au confirmat bănuiala rezonabilă în baza cărora au fost demarate investigaţiile. Totodată, ca urmare a perchezițiilor, la subdiviziunile companiei ce prestează servicii de pază au fost depistate și ridicate facturile fiscale ale companiilor delincvente din speţă, conform cărora compania de pază a beneficiat de servicii inexistente în sumă totală de circa 3,9 mln. lei (inclusiv TVA în sumă de peste 500 mii lei), registre şi agende cu înscrisuri de ciornă privind veniturile şi cheltuielile necontabilizate, precum şi salariile „în plic” achitate angajaţilor, suporturi electronice unde au fost perfectate contractele cu companiile delincvente, informaţii privind numărul de beneficiari reali şi cel de facto al serviciilor de pază prestate, dar și mijloace băneşti necontabilizate. În prezent, o persoană este arestată pentru 20 de zile în Penitenciarul nr.13 din capitală, trei persoane se află în arest la domiciliu, altele cinci sunt cercetate în stare de libertate. Dacă li se va dovedi vinovăția, aceștia riscă amendă în mărime de la 167 500 la 267 500 de lei sau închisoare de până la 6 ani. Actualmente, se întreprind măsuri speciale de investigații în vederea identificării tuturor membrilor grupului criminal și altor companii ce prestează servicii de pază, beneficiari ai schemei infracționale. The post VIDEO // Percheziții și rețineri // O grupare a prejudiciat bugetul de stat cu circa 1,8 milioane lei appeared first on Moldova 24.
16:26
Lansarea primei rute de electrobuz pe care vor circula 5 troleibuze de tip nou dotate cu acumulatoare va avea loc marţi, 27 iunie 2017, ora 9.00, în faţa sediului Primăriei municipiului Chişinău. Pe ruta nr. 30, care va asigura legătura între centrul oraşului Chişinău (Piaţa Marii Adunări Naţionale) şi Aeroportul Internaţional Chişinău, vor circula 5 troleibuze. Pasagerii primei rute vor putea călători gratuit, pe întreg traseul tur -retur. Ruta de electrobuz nr. 30 va circula conform următorului itinerar: Tur:  Aeroportul Internaţional Chişinău - bd. Dacia - viaduct - str. Ciuflea - bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt - str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni - str. 31 august 1989; Retur:  str. 31 august 1989 - str. A. Puşkin - bd. Ştefan cel mare şi Sfânt - str. Ciuflea - viaduct - bd. Dacia - Aeroportul Internaţional Chişinău. Totodată, potrivit Primăriei Chișinău, începând cu 27 iunie a.c., se anulează ruta de autobuz „A" „Aeroport - or. Vatra" şi se redeschide ruta de autobuz nr. 20 „str. 31 august 1989 - or. Vatra", cu următorul itinerar: Tur:   str. 31 august 1989 - str. A. Puşkin - bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt - Piaţa „Dimitrie Cantemir" - Calea Ieşilor - or. Vatra; Retur:   or. Vatra - Calea Ieşilor - Piaţa „Dimitrie Cantemir" - bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt - str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni - str. 31 august 1989. The post Mâine se lansează ruta de eletrobuz nr. 30 „Aeroport – PMAN”. Primii pasageri vor circula gratuit appeared first on Moldova 24.
16:11
Individul care în vara anului trecut a ucis un taximetrist din capitală, după care l-a incendiat pe un câmp din raionul Dubăsari, şi-a primit pedeapsa. Procuratura raionului Dubăsari a demonstrat că, în august 2016, taximetristul a preluat o comandă de a transporta o persoană într-o localitate din raionul Dubăsari. În timpul deplasării între cei doi s-a iscat o ceartă din cauza sumei pe care trebuia să o achite taximetristului. Astfel, pasagerul, în vârstă de 26 ani, originar din raionul Orhei, a lovit şoferul cu un obiect din metal, victima decedând pe loc. Inculpatul a incendiat cadavrul taximetristului și l-a abandonat pe un câmp din apropierea satului Molovata, raionul Dubăsari, după care a urcat la volanul mașinii și a plecat de la locul crimei. Recent, inculpatul a fost condamnat pentru omor intenţionat şi tâlhărie la 15 ani închisoare, cu încasarea în interesul succesorilor părţii vătămate a sumei de 1 051 000 lei drept prejudiciu moral şi material cauzat prin infracţiune. The post Individul care a incendiat un taximetrist la Dubăsari va plăti prejudicii de un milion de lei appeared first on Moldova 24.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.