Moldova24

Acum 6 ore
20:45
Partidul Democrat va promova un sistem de ȋnvățământ bazat pe colaborare ȋntre toate parțile implicate și va pune tot mai mare accent pe o educație modernă și de calitate. Declarația aparține liderului democrat Vlad Plahotniuc și a fost făcută după o întrevedere cu profesorii de la Liceul “Mircea Eliade” din Nisporeni.„Doamna Anastasia Rusu a ajuns deja la vârsta pensionării, însă nu se poate despărți de elevii săi de la Liceul Teoretic “Mircea Eliade” din Nisporeni. Spune că ei o ajută să își mențină, în continuare, spiritul și mintea tinere. Chiar mi-a dat idei de legi utile pentru tinerii noștri și îi mulțumesc pentru asta. Le mulțumesc și celorlalți dascăli și liceenilor de aici care au venit la întâlnirea cu noi. În liceul acesta sunt rezultate bune la învățătură și am văzut și de ce. Pentru că părinții, elevii și profesorii sunt o comunitate unită, dornică de performanță, în care se respectă și se susțin unii pe ceilalți. Vom promova în toată țara un sistem de ȋnvățământ bazat pe colaborare ȋntre toate parțile implicate și vom pune tot mai mare accent pe o educație modernă și de calitate”, a scris Plahotniuc pe Facebook.
20:00
Cel puţin 24 de persoane au murit, iar altele au fost rănite după ce un autocar s-a lovit cu un camion, luni, într-o zonă muntoasă din Bolivia, informează postul tv Telesur. Accidentul s-a produs în zona Potosí Oruro, într-o zonă cu vizibilitate redusă.Potrivit bilanţului preliminar, cel puţin 25 de persoane au murit, iar alte 15 au fost rănite în accident, citează Mediafax.Autorităţile boliviene cercetează circumstanţele producerii accidentului.
19:30
Guvernul României va oferi 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bâc. Anunțul a fost făcut astăzi de către Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.„Starea în care se află râul Bâc reprezintă o problemă gravă pentru municipiul Chișinău. E nevoie de intervenții urgente. În acest an vom primi un grant de 10 milioane de euro pentru curățarea și amenajarea albiei râului”.Începând cu anul curent, va fi posibilă proiectarea, iar ulterior se va interveni la salubrizare, curățare și amenajare.„Proiectul va fi implementat în mai multe etape, până în anul 2020. Datorită acestuia, vom avea, în primul rând, un râu curat, vom scăpa de problema inundațiilor de pe strada Albișoara și vom transforma terenul adiacent într-o zonă de recreere pentru locuitorii Capitalei, cu alei pietonale, piste pentru bicicliști și mobilier urban”.
Acum 8 ore
18:15
Partidul Democrat din Moldova se bucură de cea mai mare apreciere din partea cetățenilor țării. 39 la sută dintre participanții la un sondaj realizat de compania americană Lake Research Partners și cea locală IMAS au dat note de la 7 la 10 activității PDM. Ratingul democraților a crescut cu 7 puncte procentuale față de precedentul sondaj, realizat în ianuarie. Pe locul doi este PSRM, cu 38%, în scădere cu un punct procentual într-o lună. TOP-3 este încheiat de Partidul Șor, care a primit note de 7-10 de la 32% la sută dintre respondenți, comparativ cu 26% în ianuarie. Blocul ACUM este pe locul cinci, cu 20,2% și a scăzut de la 21%, în ianuarie.Același studiu mai arată că, în opinia moldovenilor, PDM este pe primul loc printre partidele care pot să-și îndeplinească promisiunile. De acest lucru sunt convinși 25% dintre respondenți. La distanță considerabilă în acest clasament sunt socialiștii – 17%. Blocul ACUM și Partidul Șor sunt pe aceeași poziție în clasamentul partidelor care pot să-și îndeplinească promisiunile – câte 8%.Sondajul a fost realizat în perioada 3-16 februarie pe un eșantion de 1521 de respondenți. Marja de eroare este de +-2,55%.sursa: hotnews.md
Acum 12 ore
16:00
Proiectul de interconectare energetică dintre Republica Moldova și România, implementat prin prelungirea gazoductului Iași-Ungheni, până la Chișinău, este unul de interes național și de importanță strategică pentru Republica Moldova. Declarația aparține premierului Pavel Filip și a fost făcută astăzi, în prezența vicepremierului român pentru implementarea parteneriatelor strategice, Ana Birchall. „Astăzi, facem, de fapt, un al doilea pas către securitatea și independența energetică. După mulți ani în care prețul la gaz a fost folosit pe post de sperietoare de către cei care îl livrau în Moldova, ne apropiem de ziua în care asta nu se va mai întâmpla. Țara noastră va putea lua decizii în beneficiul cetățenilor, fără a risca pericole. Și asta pentru că avem a doua sursă de alternativă”, a spus premierul. Potrovit premierului, după implementarea fazei a doua și investiții de 93 milioane de euro, gazoductul Ungheni-Chișinău de 120 de km va putea asigura țara noastră cu tot volumul necesar de gaze naturale. Pavel Filip a mai spus că astfel de proiecte concrete leagă și mai mult Republica Moldova și România. „Prin proiecte concrete și nu declarații se face unirea. Prin conexiunea la sistemul românesc de gaze, țara noastră se conectează la sistemul european de gaze. România conectează Republica Moldova la Europa”, a precizat premierul moldovean. „România a fost, este și va rămâne cel mai ferm susținător al Republicii Moldova. Prin astfel de proiecte strategice urmărim realizarea unei conexiuni ireversibile a Republicii Moldova la spațiul european și ne dorim să contribuim la asigurarea unui nivel de viață mai bun pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova”, a subliniat, la rândul său, Ana Birchall. Gazoductul Ungheni-Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău. Lucrările vor fi efectuate de compania Transgaz, în termen de maxim 23 de luni.
15:00
Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, este politicianul cu cea mai spectaculoasă creștere a încrederii din partea moldovenilor. Potrivit sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova, Plahotniuc a început de la un nivel scăzut de 19% în octombrie 2017 până la 35,8% în februarie 2019 (33% în ianuarie). Liderul democraților este acum aproape, după nivelul de încredere, de șeful statului, Igor Dodon, apreciat de 42,7 la sută dintre moldoveni. Ratingul acestuia a scăzut cu un punct procentual timp de o lună. Scade încrederea oamenilor și în liderii blocului electoral ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase. 22,6% apreciază cu note de 7-10 activitatea șefei PAS (24% în ianuarie 2019), iar căderea președintelui PPDA, Andrei Năstase, este mai propunțată – de la 24% în ianaurie, până la 20,8% acum. Sondajul a fost realizat în perioada 3-16 februarie pe un eșantion de 1521 de respondenți. Marja de eroare este de +-2,55%.sursa: today.md
14:45
Democrații continuă să-și îmbunătățească scorul electoral, în timp ce socialiștii și blocul ACUM scad dramatic. Acest lucru rezultă din sondajul realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova. Astfel, dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, în baza votului pe liste, în Legislativ ar ajunge PSRM, PDM, blocul ACUM și Partidul Șor. Pentru socialiști ar vota 26% dintre participanții la sondaj sau cu 3 puncte procentuale mai puțin față de sondajul IMAS din ianuarie.Democrații ar acumula 19,4%, comparativ cu 18 la sută, în sondajul de acum o lună. Pentru blocul ACUM ar vota 16,8% din respondenți. Alianța electorală condusă de Maia Sandu și Andrei Năstase a pierdut 2,2 puncte procentuale timp de o lună. A patra forță politică ce are șanse de accedere în Parlament, Partidul Șor, a crescut de la aproximativ 7% în ianuarie, până la 7,5%. Celelalte formațiuni politice nu treg pragul electoral de 6%. 19,8% dintre participanții la sondaj nu au știut sau nu au vrut să răspundă.Studiul sociologic a fost realizat în perioada 3-16 februarie pe un eșantion de 1521 de respondenți. Marja de eroare este de +-2,55%.
14:30
Președintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin a susținut astăzi o conferință de presă, în cadrul căreia a făcut publice informații despre modul în care profită Igor Dodon de interdicțiile rușilor pentru exportul mărfurilor moldovenești. Acesta a menționat că e nevoie de o „relație mai apropiată” cu Dodon pentru a avea posibilitatea de a exporta fructele pe piețele din Federația Rusă. Alexandr Kalinin spune că toți producătorii care doresc să vândă marfa în Rusia, trebuie să plătească „otkat”, adică un oarecare procent din vânzări lui Dodon. Fără această plată obligatorie, drumul pe piața din Rusia este închis, astfel doar un grup apropiat președintelui este în drept să ocolească interdicțiile stabilite de Kremlin. Președintele RM spune că această strategie a început-o Dodon în anul 2015, când a început negocierile cu partenerii săi din Rusia. Acesta a trimis la Kremlin o scrisoare, în care cerea ca 10 întreprinderi din Moldova să aibă posibilitatea să exporte produsele în Rusia. Astfel, la data de 26 februarie 2015, Dodon reușește să obțină permisiunea de la autoritățile din Rusia ca producătorii autohtoni să exporte mărfuri. Doar că, de acest privilegiu nu s-au putut folosi toți, doar cei mai apropiați agenți economici de Dodon. În perioada anilor 2015-2018, numărul agenților economici și a întreprinderilor s-a majorat considerabil. Aceste afaceri au fost incluse la inițiativa proprie a lui Igor Dodon. În mare parte, aceste companii se ocupă cu exportul fructelor, proprietarii cărora sunt printr-o oarecare coincidență, simpatizanți sau chiar membrii Partidului Socialiștilor din Moldova, a căror activitate este desfășurată în regiuni mai mult orientate spre Est, adică Găgăuzia și Transnistria. Pentru a controla aceste activități, produsele moldovenești pot fi exportate doar prin anumite puncte de trecere vamală, controlate de către președintele Dodon. Dodon a pus un monopol pe exportul mărfurilor moldovenești în Rusia, mai mult de atât folosea acest privilegiu al său în scopuri politice. Companiile care refuzau să conlucreze cu el, la un moment dat observau că nu mai erau în lista întreprinderilor cu drept de export. Aceste companii trebuiau să conlucreze doar cu întreprinderi intermediari, aprobate de PSRM, cărora la fel trebuiau să le achite pentru servicii. Tariful era de la 700 la 1000 de dolari pentru fiecare camion de produse exportate. Astfel, în Moldova a început să funcționeze o nouă schemă criminală, pentru monopolizarea exportului de fructe și legume în Rusia, volumul cărora atinge 100 de milioane de dolari anual. Companiile intermediare cumpără produsele de la producători cu preț extrem de mic, iar la vama rusească, produsele trec printr-o taxă foarte mare. Ulterior, prin judecată, se demonstrează că tarifele vamale au fost prea mari, banii se întorc, însă ajung doar la firma indermediară, producătorul având un venit mizerabil, pentru că toate cheltuielile pentru transport sunt pe umerii producătorilor. Conform datelor de la Serviciul Vamal, producătorii pierd anual 40-50 de milioane de dolari anual în urma acestor scheme, bani care ajung în buzunarele firmelor intermediare ale PSRM-ului. În anul curent, producătorii moldoveni au exportat în jur de 15 mii de camioane de mere, deci producătorii au pierdut aproximativ 45 de milioane de dolari, iar companiile intermediare au câștigat 22.5 milioane de dolari. Din cauza că nu toți doresc să participe în astfel de scheme dubioase, unii producători sunt nevoiți să arunce marfa crescută cu atâta greutate. De exemplu, în anul 2017, Întreprinderea „Hermes Agroservice”, care a fost ajutată de Dodon, a exportat 2 milioane și jumătate de kg de mere cu costul de aproape 22 de milioane de lei. Iar o întreprindere agricolă „Scutaru Victor”, a exportat în același ani, 1.5 milioane de kg de mere, cu prețul de aproape 4.4 milioane de lei. Aceste cifre spun că după schema lui Dodon, au prioritate nu producătorii, dar intermediarii, care aduc bani în buzunarul PSRM-ului. sursa: telegraph.md / video: privesc.eu 
14:15
Blocul ACUM nu va mai exista, după ce va ajunge în Parlament, ci se va separa în două sau chiar trei fracțiuni. Declarația aparține vicepreședintelui PAS, Mihai Popșoi, și a fost făcută pentru postul de televiziune TV 8. ”Posibil să fie două fracțiuni separate sau chiar trei, pentru că este și componenta societății civile, alte partide”, a declarat Mihai Popșoi.Amintim că, anterior, lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că nu va face cu nimeni coaliție în Parlament și va opta pentru alegeri anticipate, chiar dacă partenerii europeni îi vor cere să facă alianță cu forțe pro-europene, ca să continue apropierea de UE.Presa a scris că liderii blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, sunt în relații ostile și păstrează unitatea blocului doar până la alegeri.foto: privesc.eu
14:15
Un tânăr din Ucraina a identificat pe rețelele de socializare o persoană străină care contra sumei de 500 de dolari i-a perfectat un permis de conducere falsificat. Documentul contrafăcut a fost depistat de către polițiștii de frontieră din punctul de trecere Giurgiulești-Galați, în timpul formalităților de control al trecerii frontierei de stat.În dimineața zilei de ieri, 17 februarie a.c., pe sensul de intrare în țară s-a prezentat o camionetă de model IVECO, înmatriculată în Bulgaria. La volanul acesteia a fost legitimat un cetățean ucrainean, în vârstă de 27 de ani. În cadrul verificării documentelor, înmânate polițistului de frontieră, s-a observat modificări asupra fotografiei aplicate în permisul de conducere, care ar fi eliberat de autoritățile din Ucraina. Ca urmare a cercetării minuțioase cu tehnica din dotare s-a constatat că datele și fotografia erau printate, deși blancul era unul original.În fine, tânărul a recunoscut că a apelat la ajutorul unei persoane identificate pe rețelele de socializare, care a acceptat să-i perfectaze permisul pentru toate categoriile contra sumei de 500 de dolari. Totodată, acesta a prezentat al doilea permis de conducere deținut asupra sa, însă în baza căruia nu putea conduce camioneta aflată în punctul de trecere.Conform procedurilor legale, documentul contrafăcut a fost ridicat și transmis către expertiză, iar pe numele persoanei s-a întocmit proces verbal de audiere și constatare a infracțiunii de fals în acte oficiale. Cetățeanului i-a fost autorizată trecerea frontierei de stat, însă în calitate de pasager.
13:30
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a sesizat mai multe organizaţii internaţionale privind acţiunile inadmisibile ale Federaţiei Ruse în cazul celor doi piloţi moldoveni eliberaţi recent din prizonierat din Afganistan şi transportaţi la Moscova, anunță instituția printr-un comunicat de presă.„În special în informaţia prezentată, se face referinţă la tergiversările autorităţilor ruse de a oferi accesul delegaţiei Republicii Moldova către cetăţenii moldoveni aflaţi la Moscova, precum şi despre încălcarea prin acţiunile acesteia a normelor internaţionale în vigoare, a convenţiilor de la Viena privind dreptul diplomatic şi consular, precum şi a convenţiei consulare moldo-ruse.Autorităţile moldoveneşti exprimându-şi îngrijorarea cu referire la un asemenea comportament pe arena internaţională, au solicitat sprijinul organizaţiilor internaţionale Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, cabinetul Comisarului UE pentru Justiție, Consumatori, si Egalitate de Gen, Oficiul Central al Amnesty International și alte instituții, în vederea aducerii situaţiei piloţilor moldoveni ţinuţi la Moscova în albia legalităţii şi conformităţii cu dreptul internaţional”, se menționează în comunicat.Amintim că, pe 11 februarie, președintele Igor Dodon a anunțat că piloții moldoveni, Lionel Buruiană și Mihai Crihana, luați ostatici în Afganistan au fost eliberați, cu suportul autorităților Federației Ruse. Cei doi moldoveni au fost transportați cu avionul la Moscova, unde au fost internați într-o clinică pentru reabilitare. Acesta a mai declarat că-i va aduce personal acasă, imediat ce vor avea permisiunea medicilor. Vestea eliberării a stârnit numeroase nemulțumiri. Igor Dodon a fost acuzat că a tergiversat intenționat eliberarea piloților pentru a profita în campania electorală. Președintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat că membrii echipajului urmau să ajungă în Moldova acum patru luni. La fel, a spus și liderul PN, Renato Usatîi, care susține că, de fapt, cei doi urmau să ajungă în Moldova încă în primăvara trecută, dar președintele Dodon s-ar fi opus. Aceeași acuzație a venit și din partea liderului PCRM, Vladimir Voronin.Ulterior, reprezentanții MAEIE au plecat la Moscova pentru a acorda asistența necesară cetățenilor moldoveni, însă nu au obținut nici accesul la ei, nici informația privind locul unde sunt internați. Atunci Renato Usatîi declara că Igor Dodon ar fi sunat disperat la Moscova și a cerut ca prizonierii să nu fie transmiși delegației MAEIE. „Problema cu ostaticii se întinde din primăvara anului trecut. Ați văzut avionul privat pe aeroport (la Moscova nr. )? Dacă mai făcea o oră și 30 de minute ca să ajungă la Chișinău... Putea. Iată care e problema. El (Dodon n.r.) îi mai tine o săptămână ostatici. O să-și pregătească coafura și va merge la Moscova. O să vină oamenii la aeroport, o să se pună în genunchi și o să plângă. El pe scârba la oamenii aceștia își face PR”, declara Usatîi pe 11 februarie.foto: presedinte.md
12:45
O grupare infracțională, specializată în prepararea și comercializarea drogurilor de tip PVP, a fost destructurată de către procurorii PCCOCS și angajații INI al IGP. Marfa era comercializată în cantități deosebit de mari, în orașul Anenii-Noi.Din grupare fac parte patru persoane, care au fost reținute în data de 15 februarie 2019, în timp ce vindeau droguri. În rezultatul efectuării acțiunilor de urmărire penală, au fost depistate și ridicate telefoane mobile, cartele SIM, droguri de tip PVP, utilaje artizanale de consumare a drogurilor și mijloace bănești obținute din activitățile tenebre.Investigațiile continuă pentru a fi stabilită proveniența substanțelor etnobotanice, în vederea destructurării întregului grup criminal și împiedicarea introducerii acestora pe teritoriul Republicii Moldova.La data de 17 februarie 2019, persoanelor reținute le-a fost aplicată măsura preventivă sub formă de arest pe un termen de 30 zile. Pentru infracțiunile comise făptuitorii, riscă pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de la 7 pînă 15 ani.PVP este un drog sintetic - analogul unui drog puternic. Acesta are un preț accesibil pe piață față de aceeași heroina, însă acțiunea de distrugere a organismului este mult mai rapidă. Efectul consumării acestui tip de substanțe etnobotanice are un impact negativ asupra psihicului persoanei, provocând stări agresive, halucinații și creând dependența puternică.Pentru o doză de PVP un consumator de droguri achita 300-400, de lei, pentru 1 gram de PVP – 800-1000 de lei.
12:30
Liderul PD, Vlad Plahotniuc, a mers în vizită la grădinița „Povestea” din Nisporeni, unde a avut o întâlnire cu angajații instituției. Într-o postare pe Facebook, democratul a scris că grădinița respectivă se numără printre cele 900 renovate în ultimii ani.„La grădinița „Povestea” din Nisporeni, dascălii au motiv dublu de mulțumire. Pe lângă salarii mai mari, clădirea lor se numără printre cele renovate și modernizate de guvernul #PDM, cu sprijinul autorităților de la București. Vă dați seama că la fel de bucuroși sunt și micuții care vin aici, dar și părinții lor”, a scris Plahotniuc.Președintele PD a mai adăugat că formațiunea pe care o conduce va continua să investească în sistemul de învățământ, pentru că educația copiilor este reușita întregii țări.„Atât pe cont propriu, cât și împreună cu partenerii externi, noi vom continua să investim ȋn fiecare treaptă a sistemului de ȋnvățământ, de la cea mai mică, la cea mai mare. Cu cât ȋncepem mai devreme să ne educăm bine copiii, cu atât le dăm mai multe șanse să reușească ȋn viață. Iar reușita lor e reușita noastră, a ȋntregii țări. #FapteNuVorbe”, a conchis liderul PD.
Acum 24 ore
12:15
Dezvăluirile bloggerului Eugen Luchianiuc, care spunea, zilele trecute, că unul dintre liderii trollilor moldoveni este Dumitru Alaiba, candidatul binomului PAS-PPDA în circumscripţia 51, SUA-Canada, au bulversat postacii din tabăra binomului PAS-PPDA.Luchianiuc a spus, între altele, că, alături de Alaiba, mai mulți trolli ai PLDM-ului au găsit un loc călduţ în interiorul Partidului Acţiune şi Solidaritate condus de Maia Sandu."Maia Sandu are foarte mulți trolli ai PLDM-ului în partid, iar unul dintre liderii acestor trolli, unul dintre adminii a multor pagini create de către PLDM. Țineți minte pagina "Jios Aliansul", pagina care era administrată de Alaiba, Gavriliță? Era pagina favorită a lui Vlad Filat. Ei puneau imagini, se duceau la Filat pentru aprobare: "- Iată, dl Filat!" și Filat, "da, pațani, molodțî!"", a declarat Eugen Luchianiuc, în trecut și el fost administrator al unei pagini de trolli de pe rețelele de socializare.Anterior și ziarul Timpul a explicat cum activau și activează trollii PLDM-PAS-PPDA. ”Aceștia lustruiesc la comandă imaginea Asului de Verde, plasând pe net false comentarii (ca şi cum „în numele poporului”), ce conţin pasaje întregi, extrase direct din rapoartele guvernamentale ale acestuia; şi asta fără măcar a se obosi cât de puţin să le modifice!!! De ce s-ar obosi, când salariul gras şi aşa vine automat de la buget! Asta, pe de o parte. Pe de altă parte, cu adevărat liberii comentatori, care, vezi bine, îşi „permit” să nu fie de acord cu părerea „spiriduşilor”, postând argumente inteligente şi imbatabile contra Asului de Verde, sunt insultaţi ca răspuns de aceştia prin cuvinte necenzurate, ca la uşa cortului”, scria Timpul în 2013. În opinia autorului Dinu Roată, trollii din tabăra lui Filat, au devenit o veritabilă instituție de intimidare.”Tocmai din acest motiv, neafiliaţii şi echidistanţii au înţeles că devine inutil să mai foloseşti spaţiul Internetului pentru a-ţi exprima opinia, acesta devenind o cancelarie partinică în care trebuie să domine o singură părere – una foarte pozitivă despre Șeful de Verde. Păcat că aşa înţelege un om de stat să-şi facă treaba, corupând suflete tinere și dându-le un exemplu cum nu trebuie să educi tânăra generaţie! Asta înseamnă dorinţa atavică de a deţine puterea absolută, de a fi cu orice preţ liderul nr. 1”, se mai spune în materialul citat. sursa: hotnews.md
11:00
Candidatul binomului PAS-PPDA pe circumscripția Sângerei, Oazu Nantoi, a avut parte de o surpriză neplăcută, în cadrul unei întâlniri cu un grup de alegători din localitate. Aceștia i-au spus clar că vor vota pentru candidatul Partidului Democrat din Moldova pe aceeași circumscripție, Gheorghe Brașovschi.”Pe circumscripția din raionul Sângerei va fi ales un deputat. – Gheorghe Brașovschi (vocea unei cetățence). – Stați, noi suntem șase candidați”, a spus dezorientat Oazu Nantoi.Opțiunea promptă a locuitorilor din Sângerei petru candidatul PDM a fost înghițită cu greu de Oazu Nantoi. Timp de câteva secunde, acesta a rămas fără replică și tot repeta că în circumscripția Sângerei sunt șase candidați.sursa: actual.md
10:00
Briefing de presă susținut de co-președinții blocului ACUM DA PAS, Maia Sandu și Andrei Năstase.
08:30
LIVE // Ședința săptămânală a serviciilor primăriei Chișinău You may also like Blogger, despre încercările lui Năstase de a-și face PR la orice pas: „Următoarea imagine pe care o aștept de la trust este ”Andrei Năstase, surprins la WC” Agenţia Turismului are un nou vicedirector general Incident la Orhei // S-a ales cu arsuri după ce a fost stropit cu o substanță chimică necunoscută ATENŢIE! Au fost prinşi patru tineri care FALSIFICAU lei moldoveneşti şi îi PLASAU în magazine Chișinăul va avea în...
Ieri
20:00
Eliminarea schemelor de corupție de la Vamă și Fisc a permis creșterea semnificativă a veniturilor la buget. Aceste măsuri, alături de politicile pro-business promovate, au făcut posibilă reparația drumurilor, creșterea salariilor, pensiilor, alocațiilor și dezvoltarea unor programe cum este Prima Casă pentru tineri. Declaraţia aparţine vicepreşedintelui PDM, Andrian Candu, şi a fost făcută în cadrul unei întâlniri cu alegătorii din Orhei.“Atunci când am venit la guvernare, în 2016, după o perioadă foarte grea pentru Moldova, noi am decis că trebuie să muncim, să începem să stabilizăm ţara şi să începem să aducem beneficii oamenilor”, a declarat Andrian Candu.Acesta a explicat modalitatea în care actuala guvernare a mărit venitruile la buget şi a demarat mai multe proiecte sociale de anvergură.“Trebuia să depunem mai multe eforturi, ca să aducem în buget mai mulţi bani. De aceea am început lupta cu corupţia şi cu schemele criminale de la Vamă, de la Fisc, de la la achiziţiile publice. Toate acestea ne-au dat posibilitatea ca în trei ani de zile să aducem în bugetul statului sume destul de mari, bani care erau în ţară. Am acumulat 15 miliarde de lei pe parcusrul a trei ani de zile, care ne-au permis ulterior să investim în proiecte şi programe naţionale”, a mai spus Andrian Candu. sursa: hotnews.md
15:15
Reformele implementate de guvernul Filip au dus la îmbunătăţirea climatului de afaceri în Republica Moldova. Opinia aparţine omului de afaceri Serghei Enciu, proprietar al reţelei de cafenele Taxi Blues, care îşi îndeamnă colegii să voteze pentru PDM la alegerile parlamentare din 24 februarie.„Vreau să susţin PDM, deoarece doresc ordine în ţară şi condiţii bune pentru business. Le sunt recunoscător democraţilor pentru faptul că în 2018 au avut iniţiativa de a scădea impozitele cu până la 10%”, a scris Enciu, într-o postare pe Facebook.Amintim că Serghei Enciu este unul din primii oameni de afaceri din Moldova care au sprijinit public implementarea de către actuala guvernare a micii reforme fiscale. Acesta a remarcat, în mai multe mesaje publice, că reforma dată permite derularea unor afaceri corecte. Mai mult, acesta a iniţiat şi campania „Nu ai primit bonul de plată – nu achita pentru consum”, desfăşurată în cafenelele sale.
14:45
Preşedintele Igor Dodon a avut, la Munchen, o întrevedere cu Elmar Brok, europarlamentar german. Dodon spune, într-o postare pe Facebook, că a făcut cu oficialul european un schimb de opinii privind relațiile dintre Moldova și UE, dar și privind situația politică internă și externă din țara noastră.Amintim că Elmar Brok, în vârstă de 72 de ani, unul din protectorii din Parlamentul European al PAS și PPDA, a fost criticat de mai mulţi colegi de partid, care spun că şi-a folosit influenţa pentru a-şi ajuta prietenii.Politicienii germani îl acuză că a făcut lobby pentru un trust de presă german, fiind plătit cu 10 mii de euro pe lună, pe care nu i-a indicat în declarația sa de avere. La fel, o investigație jurnalistică a scos la iveală că Brok lua bani pentru vizite organizate de alegători la Parlamentul European, deși primea fonduri în acest scop.Presa mai scrie că Elmar Brok face parte și din conducerea unei organizații europene care finanțează mai multe ONG-uri și instituții media din Moldova, susținătoare înflăcărate ale binomului PAS-PPDA, scrie Timpul.md.
13:15
Aşa s-a întâmplat, sâmbătă, şi la Edineţ, unde exponenţii blocului condus de Maia Sandu și Andrei Năstase au planificat un marş cu cel puţin 300 de persoane, dar au fost nevoiţi să se mulţumească cu o întâlnire la care au participat doar circa 75 de oameni, dintre care 40 au fost aduşi. Acest fapt este demonstrat şi de imaginile de la faţa locului, transmise de martori oculari.În cele din urmă, pentru a nu se umple de penibil, activiştii ACUM au fost nevoiţi să anuleze marşul, iar adunarea, organizată la căminul cultural din Edineţ a durat doar 35 de minute, notează hotnews.md.
Mai mult de 2 zile în urmă
22:45
Partidul Democrat din Moldova a ajuns cea mai eficientă formațiune din țară. Iar acest lucru a fost posibil datorită echipei profesioniste de care dispune. Declarația a fost făcută de către liderul formațiunii, Vlad Plahotniuc, la Ialoveni. Șeful democraților a mai spus că partidul a propus la alegerile parlamentare candidați profesioniști, capabili să rezolve orice probleme ale cetățenilor. ”Una dintre dovezile noastre de respect față de moldoveni a fost faptul că am propus candidați profesioniști atât pe lista națională, cât și ȋn circumscripțiile uninominale”, a spus Plahotniuc. Acesta a menționat că și organizația de partid din Ialoveni este puternică. ”Organizația PDM Ialoveni este una dintre cele mai bune din țară, dar le-am spus că dovada trebuie să o facă pe 24 februarie. Avem și aici cei mai valoroși candidați. Monica Babuc este omul care a fost ȋntotdeauna dedicat fiecărui proiect ȋn care s-a implicat. O cunosc de multă vreme și apreciez ambiția, determinarea și eleganța cu care și-a ȋndeplinit fiecare responsabilitate asumată.  La fel de priceput, un om gospodar și bun manager este și candidatul Ion Sula. La forumul organizației, i-am asigurat, ȋncă o dată, de tot sprijinul meu”, a continuat Plahotniuc. Liderul PDM a mulțumit și tuturor colegilor democrați care, în 2016, atunci când nimeni nu credea că formațiunea va scoate țara din criză, au susținut partidul. ”Au avut ȋncredere ȋn ce le spuneam atunci – că Partidul Democrat va deveni cel mai important și eficient din Republica Moldova”, a mai scris Plahotniuc.
20:30
Deputata PCRM Elena Bodnarenco a fost surprinsă cu mașina de serviciu pe traseul Chișinău – Orhei, în această dimineață. Automobilul cu numerele de înmatriculare RM P 032, în care se afla aceasta, aparține Parlamentului Republicii Moldova. Sesiunea de primăvară a Legislativului a fost una scurtă, dintr-o singură ședință și alte activități deputații Parlamentului de legislatura a XX-a nu au. Ca urmare, comunista a folosit mașina de serviciu în scopuri personale. Bodnarenco s-a dat de gol, după ce a postat pe Facebook mai multe imagini de pe traseul spre Soroca, în care nu scăpa ocazia să critice statul a cărei mașină o folosește în scopuri personale. La alegerile din 24 februarie, Bodnarenco este candidatul Partidului Comuniștilor pentru circumscriția uninominală nr.7 Soroca. sursa: actual.md 
17:15
Facebook deţine o listă neagră cu persoane ale căror deplasări şi activitate online este monitorizată constant. Dezvăluirea a fost făcută de mai mulţi foşti angajaţi ai reţelei de socializare.Potrivit lor, reprezentanţii Facebook pot urmări fiecare mişcare a utilizatorilor săi şi să afle locaţia lor fizică şi atunci când nu folosesc în mod direct serviciile aplicaţiei. Lista este numită "BOLO" prescurtare de la “be on the lookout", ceea ce din engleză se traduce "fii cu ochii în patru".De cele mai multe ori acolo ajung persoane neagreate de conducerea Facebook, printre care foşti angajaţi care ar putea dori să se răzbune, dar şi cei care au intrat în atenţie prin atitudine ostilă şi comentarii negative.Un alt detaliu important, este că dacă li se solicită, reprezentanţii companiei pun la dispoziţia autorităţilor orice date persoanele ale utilizatorilor.Deşi nu neagă existenţa unei astfel de liste cu persoane neagreate de companie, administratorii Facebook dau asigurări că numele incluse pe acolo sunt aprobate numai după o verificare riguroasă. sursa: publika.md
16:45
În turul doi al alegerilor prezidențiale, doar 135 de moldoveni cu pașapoarte expirate și-au exprimat dreptul la vot. Este mai puțin de 0,1% din cei peste 138 de mii de moldoveni care în noiembrie 2016 aveau actele expirate, potrivit datelor de la Comisia Electorală Centrală. Cu toate acestea, liderii binomului PAS-PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, insistă ca la scrutinul din 24 februarie să fie permisă votarea în străinătate în baza pașapoartelor nevalabile. Deși Curtea Constituțională a pus punct la tema dată și a dat dreptate Comisiei Electorale Centrale, menționând că votarea cu acte expirate poate duce la fraudarea rezultatelor alegerilor, Sandu și Năstase nu se liniștesc. Săptămâna aceasta, ei au pichetat sediul CEC, cerând autorității electorale să-și anuleze decizia anterioară.Insistenta liderilor binomului PAS-PPDA contravine, însă, recomandărilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. În rapoartele organizaţiei, întocmite după mai multe scrutine din Moldova, această practică a fost criticată. Astfel, după alegerile parlamentare din 2010, raportorii OSCE şi-au exprimat rezervele faţă de permiterea votării în baza actelor expirate. “La fel ca şi în alegerile anterioare, CEC a decis să permită votarea cu acte de identitate expirate. Folosirea multor tipuri diferite de acte – valabile sau expirate – pentru identificarea alegătorilor a fost percepută ca problematică”, se conţinea în raportul OSCE, întocmit după alegerile din 2010. Tot atunci, OSCE a recomandat autorităţilor de la Chişinău să depăună eforturi “pentru asigurarea faptului că toţi cetăţenii sunt în posesia unor acte de identitate valabile”. “Practica de a permite alegătorilor să voteze cu acte de identitate expirate ar trebui revăzută în scopul evitării unor posibile abuzuri şi limitării folosirii listelor electorale suplimentare”, se mai conţinea în raportul OSCE.Problema actelor expirate a fost prezentă şi la scrutinul din 2014. Doi membri ai Comisiei Electorale Centrale, Vadim Moţarschi şi Alexandru Simionov, au făcut opinie separată în cazul deciziei CEC de a permite votarea în baua buletinelor de identitate expirate. ”Considerăm Hotărârea CEC din 18 noiembrie 2014 „Cu privire la votarea în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 în baza actelor de identitate cu termen de valabilitate expirat”, ca fiind una ilegală”, spuneau cei doi membri ai CEC.
14:15
Să nu uiți niciodată de unde ai plecat. Asta este lecția pe care liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a învățat-o de la părinți. După ce a vizitat satul de baștină, Grozești, democratul a scris pe Facebook, că de aceea Nisporeniul i-a rămas mereu ȋn suflet. ”Aici îmi sunt rădăcinile, de aici îmi sunt rudele și mulți oameni dragi. De localitățile Brătuleni, Boldurești, Bărboieni și Valea-Trestieni mă leagă amintiri multe. Fiind sate vecine, le-am vizitat des, încă din copilărie, iar acum am satisfacția că de câte ori am ajuns aici ȋn ultimii ani, am reușit să rezolv o parte din problemele oamenilor. Și ieri am analizat, ȋmpreună cu ei, ce mai avem de făcut ȋn perioada următoare. Ȋmi doresc și voi face asta, ȋn continuare, și pentru Nisporeni, și pentru întreaga țară”, a continuat Plahotniuc.Liderul PDM a publicat și mai multe poze în care apare alături de localnici.La alegerile parlamentare din 24 februarie, președintele PDM, Vlad Plahotniuc, candidează în circumscripția nr. 17, Nisporeni.
15 februarie 2019
19:30
Plăcintele din Lăpuşna sunt foarte delicioase, în special cele cu brânză. De acest fapt s-a convins, la faţa locului, vicepreşedintele PDM, Andrian Candu. Acesta a mers, alături de candidații formațiunii în circumscripțiile uninominale 38 și 39, Alexandru Botnari și Ghenadie Buza, la o întâlnire cu alegătorii în Lăpușna.Impresionat, Candu a cumpărat plăcinte pentru toţi membrii Caravanei Electorale a PDM, aflată în raionul Hânceşti.„Am intrat să luăm niște plăcinte și mergem mai departe. Vom ajunge la Cărpineni, la domnul primar Ion Cărpineanu. O plăcintă și mergem mai departe să discutăm cu oamenii. P.S. Plăcintele de la Lăpușna au fost foarte gustoase!”, a scris Candu pe Facebook. De la începutul campaniei electorale, caravana PDM a ajuns la peste 220 de mii de cetăţeni, organizând aproximativ 4500 de întâlniri. Democraţii şi-au pus drept obiectiv să intensifice comunicarea cu oamenii şi să discute direct cu încă 100 de mii de alegători, până la alegerile din 24 februarie.
15:30
Creşterea economică a determinat şi creşterea veniturilor populaţiei Republicii Moldova. Potrivit unor date statistice publicate de ziarul Moldova Democrată, salariul mediu lunar a crescut cu 54 %, din anul 2015 şi până în 2019.Astfel, dacă în 2015, leafa medie constituia 4538 de lei, în 2019 aceasta a ajuns până la 6975 de lei.Aceleaşi statistici relevă şi creşterea salariului minim garantat de la 1900 de lei cât era în 2015, la 2610 lei în 2019 (plus 37%). A crescut cu 60 la sută şi pensia medie lunară, de la 1088 de lei cât era 2015, la 1732 de lei în 2019.Ca urmare, în perioada 2015-2019, veniturile cetățenilor au crescut simțitor. Astfel, în 2015, venitul mediu pe cap de locuitor era de 1957 de lei, iar în 2019 acesta a ajuns la 2412.O creştere impresionantă se atestă şi în cazul alocaţiei unice pentru naşterea copilului. Astfel, în 2015 aceasta constituia 3100 de lei, iar în 2019 a ajuns la 6303 lei.
15:15
Antreprenorii moldoveni au înţeles, în ultimii ani, statul le este partener, nu un adversar. Este opinia liderului PDM, Vlad Plahotniuc, exprimată după o serie de întâlniri cu exponenţii mediului de afaceri din raionul Străşeni, alături de candidatul democrat pe această circumscripţie, Pavel Filip.“Unul dintre motivele pentru care Premierul Pavel Filip și cu mine facem echipă bună este că avem experiență ȋn mediul de business și ȋmpărtășim aceeași viziune - că Moldova și economia de aici se vor dezvolta ȋn măsura ȋn care afacerile vor crește și vor prospera, asigurând noi și noi locuri de muncă”, a scris Vlad Plahotniuc, într-o postare pe Facebook.“Antreprenorii din raionul Strășeni au ȋnțeles că suntem de partea lor și de partea tuturor cetățenilor, pentru că ȋn ultimii ani au avut ȋn stat un partener, nu un adversar. Pe mai departe, vor liniște, stabilitate, taxe și impozite mai mici, mai puțină birocrație. Perfect, asta vrem și noi, asta am ȋnceput să facem și tot pe drumul ăsta mergem mai departe”, a mai scris Vlad Plahotniuc.
15:00
Reprezentantul unui agent economic din capitală a fost reţinut, cu puţin timp în urmă, de CNA şi procurorii anticorupţie în dosarul "Centrul de Sănătate Publică". Acesta este bănuit că ar fi mituit funcţionarii CSP pentru a obţine peste o sută de certificate medicale privind susţinerea cursurilor de instruire igienică de către angajaţii companiei, informează Serviciul de Presă al CNA.Acesta a fost plasat în izolatorul CNA pentru 72 de ore şi este cercetat pentru corupere pasivă. Potrivit materialelor cauzei penale, bănuitul ar fi transmis bani reprezentantului CSP, pe parcursul lunii decembrie 2018, pentru a obţine avizarea certificatelor medicale fără ca angajaţii companiei să participe la instruiri.În prezent, numărul persoanelor audiate în dosarul CSP a ajuns la 31. Din aceştia 11 au statut de învinuit -4 se află în arest preventiv pentru 30 de zile, iar 7 şi-au recunoscut vina, cooperează cu ancheta şi sunt cercetaţi în stare de libertate. Alte 20 de persoane au calitatea de bănuit.Ofiţerii de urmărire penală, împreună cu procurorii anticorupţie, întreprind acţiuni pentru identificarea întregii scheme de corupţie.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.