Moldova24

Acum 6 ore
09:45
Comisia Electorală Centrală (CEC) a constituit circumscripțiile electorale de nivelul doi pentru desfășurarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău și de primar al municipiului Bălţi, cît și a circumscripțiilor electorale de nivelul întîi pentru alegerea primarilor în alte 5 localități, stabilite pentru data de 20 mai 2018. La fel, CEC a acreditat 31 observatori naționali din partea Asociației obștești ”Promo-LEX” în vederea monitorizării alegerilor locale noi din 20 mai curent. Amintim că la 20 mai 2018 vor avea loc alegeri noi ale primarilor în 7 localități: municipiul Chișinău, municipiul Bălți, comuna Leușeni și satul Nemțeni, raionul Hîncești, comuna Volovița, raionul Soroca, comuna Jora de Mijloc, raionul Orhei și comuna Pîrliţa, raionul Ungheni. The post CEC a constituit circumscripțiile electorale pentru alegerile locale din 20 mai 2018 appeared first on Moldova 24.
Acum 24 ore
00:45
Un accident rutier cu implicarea a două microbuze şi două automobile s-a produs la 5 km de Ştefan Vodă spre Tudora. În urma accidentului patru persoane, 3 maturi şi un copil, au fost rănite, transmite Publika. Militarii Batalionului 4 antiaerian au intervenit pentru descarcerarea şi transportarea răniţilor la spitalul din Ştefan Vodă. imagine arhivă The post Accident grav la Ștefan Vodă: trei maturi și un copil, transportați la spital appeared first on Moldova 24.
23 martie 2018
22:30
Ministrul Afacerilor Interne a dispus ca polițiștii, carabinierii, salvatorii şi pompierii să intervină pe parcursul nopții pentru a ajuta cetăţenii aflaţi în situații de risc şi şoferii blocaţi în nămeţi. "Condiţiile meteo nefavorabile ne impun să ne concentrăm pe parcursul a 24 de ore. Unii oameni nimeresc în situaţii de criză, astfel, în premieră, vom ieşi cu diviziunile noastre, carabinierii, poliţiştii, salvatorii şi pompierii, cu toţii organizat ne vom deplasa şi vom patrula pe traseele din ţară pe parcursul nopţii pentru că sunt oamei care au nevoie de ajutor. Aveţi ceai, unelte să le folosiţi şi să îi ajutaţi pe cetăţeni. Acest ciclon nu e cel mai problematic, dar trebuie monitorizat", a menţionat ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, notează Publika.md. Potrivit ministrului Afacerilor Interne, echipele INP, IGSU şi DTC vor activa pe traseele Chişinău - Anenii Noi - Varniţa, Chişinău - Leuşeni, Chişinău - Călăraşi - Ungheni. Amintim că meteorologii au emis cod galben de ninsori puternice în centrul și sudul țării, valabil până la ora 00.00. The post Jizdan: În premieră, vom ieși cu subdiviziunile noastre pe traseele naționale pentru a ajuta oamenii blocați în nămeți appeared first on Moldova 24.
22:00
Premierul Pavel Filip a convocat în seara zilei de azi ședința celulei de criză, în legătură cu ninsorile abundente. Șeful Executivului a solicitat mobilizare maximă din partea tuturor administrațiilor publice și echipelor specializate. „Oamenii trebuie să fie informați, astfel încât toți să cunoască care drumuri sunt blocate, care sunt practicabile, de asemenea care sunt prognozele în continuare, iar serviciile de urgență trebuie să fie accesibile continuu”, a menționat prim-ministrul. La fel, premierul a cerut să mobilizeze efectivul din subordine şi tehnica specială din dotarea Armatei Naţionale, pentru a participa la lucrările de deszăpezire şi deblocare pe drumurile naţionale. Astfel, militarii Batalionului 4 antiaerian de la Căuşeni cercetează traseul Ştefan Vodă – Tudora – Palanca şi vor interveni în caz de necesitate pentru a scoate maşinile blocate în nămeţi. Infanteriştii din Brigada „Moldova” de la Bălţi se află pe traseul M14 spre Chişinău, în timp ce militarii Brigăzii „Ştefan cel Mare” – pe traseele Truşeni-Leuşeni şi Truşeni-Vadul lui Vodă. Polițiștii, salvatorii și carabinierii vor patrula drumurile pe care se circulă mai greu: Chișinău – Căușeni – Anenii Noi – Varnița, Chișinău – Leușeni, precum și Chișinău – Călărași – Ungheni, pentru a acorda ajutorul necesar. Potrivit informațiilor prezentate, toate drumurile din țară sunt practicabile, o situație mai dificilă fiind atestată în centrul și sudul țării. Salvatorii și pompierii au deblocat 16 mijloace de transport de pe traseele spre orașele Hâncești, Cahul și Comrat. Persoanele aflate în dificultate din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile pot apela la serviciile de urgenţă 901, 902 și 903. The post Pavel Filip a cerut mobilizare maximă, inclusiv tehnica și efectivul Armatei Naționale appeared first on Moldova 24.
20:30
Decizia Judecătoriei Chișinău prin care Igor Gamrețchi a fost restabilit în funcția de șef al Direcției Transport a fost contestată. Anunțul a fost făcut de către primarul general interimar al Capitalei, Silvia Radu. Într-o postare pe Facebook, edilul a scris va face tot posibilul ca penalii să nu aibă loc în Primărie și l-a îndemnat pe Gamrețchi să-și caute un alt loc de muncă. „Am făcut apel azi la Hotărârea Instanței de a-l repune în funcție pe dl Gamrețchi. Eu nu vreau ca în Primăria Chișinău să lucreze funcționari care au condamnări penale. NU este moral. A fost dovedit faptul că dl Gamrețchi este un infractor. Drept urmare consider că trebuie să fac tot posibilul ca să opresc întoarcerea acestui individ în Primărie. Am depus apelul și sper că Instanța superioară să ne dea câștig de cauză. Am și un sfat gratuit pentru dl Gamrețchi: Domnule, căutați-vă un loc de muncă în altă parte. Cât sunt eu primar, fie și interimar, în Primărie nu au loc penalii!”, a scris Radu pe Facebook. Menționăm că Igor Gamrețchi fost condamnat la 3 ani cu suspendare în dosarul parcărilor cu plată, pentru trafic de influență. The post Silvia Radu, sfat pentru Igor Gamrețchi: ”Căutați-vă un loc de muncă în altă parte. Cât sunt eu primar, fie și interimar, în Primărie nu au loc penalii!” appeared first on Moldova 24.
20:30
Raportul KROLL a fost ridicat de la Banca Națională a Moldovei, în a doua jumătate a zilei de ieri (22 martie) în calitate de document în dosarul fraudei bancare, anunță Procuratura Anticorupție. Acesta conține 150 de file, redactate în limba engleză. La solicitarea Companiei KROLL, procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție a semnat o scrisoare de confidențialitate, ceea ce presupune nedivulgarea datelor și informațiilor conținute în acesta, fiind posibilă utilizarea Raportului doar în activitatea profesională a Procuraturii Anticorupție. Totodată, Procuratura Anticorupție a solicitat Băncii Naționale a Moldovei să efectueze traducerea oficială a raportului KROLL, astfel încât să fie respectate specificațiile menționate de către compania KROLL în acest sens. Raportul KROLL este anexat la urmărirea penală și este analizat minuțios de către procurorii anticorupție și ofițerii Centrului Național Anticorupție prin prisma materialelor cauzelor penale privind fraudarea băncilor comerciale S.A. „Banca de Economii”, S.A. „Banca Socială” şi S.A. „Unibank”. - în perioada anilor 2014 – 2015, au fost pornite urmăriri penale în 59 cauze penale, pe care valoarea prejudiciului instituţiilor financiare constituie 14 773 833 728 lei; au fost expediate în instanţa de judecată 10 cauze penale în privinţa la 17 persoane fizice şi 4 juridice; au fost pronunţate 3 sentinţe de condamnare în privinţa la 5 persoane fizice şi 1 persoană juridică. - în perioada anilor 2016 – 2017, au fost pornite urmăriri penale în 48 cauze penale ce vizează fapte infracţionale cu prejudicierea S.A. „Banca de Economii”, S.A. „Banca Socială” şi S.A. „Unibank” în valoare totală de 1 660 645 298 lei; au fost expediate în instanţa de judecată 3 cauze penale în privinţa la 5 persoane fizice; au fost pronunţate 11 sentinţe de condamnare în privinţa la 17 persoane fizice. The post Raportul KROLL a fost ridicat de către Procuratura Anticorupție appeared first on Moldova 24.
Ieri
14:15
Un individ înarmat cu un pistol a luat ostatici într-un supermarket din orăşelul francez Trebes, a anunţat, Ministerul francez de Interne, citat de Reuters. Cel puţin o persoană a murit în acest atac. Incidentul are loc la într-un oraș din sudul Franței, în apropiere de granița cu Spania. Deocamdată nu este cunoscut numărul oamenilor care sunt prinși în interiorul supermarketului. ”Din păcate, avem informaţii despre o persoană sau două care ar fi decedat, însă nu putem să trimitem un doctor înauntru”, a declarat Jean-Valéry Letterman, comandant al Jandarmeriei franceze. Potrivit ziarului La Dépêche du Midi, agresorul a intrat în supermarket, unde a deschis focul asupra unui ofiţer de securitate, iar ulterior a luat mai mulţi ostatici, citează rtv.net. Din primele informații, se pare că măcelarul supermarketului a fost ucis. Bărbatul posedă mai multe arme, inclusiv o grenadă. Acesta ar fi strigat de mai multe ori ”Dreptate pentru Siria! Dreptate pentru Siria”, scrie evz.ro. Forţele speciale de Poliţie au ajuns la supermarketul ”Super U”. Prefectura din Aude a anunţat pe Twitter că în zona supermarketului are loc o amplă operaţiune a forţelor de securitate şi i-a îndemnat pe oameni să evite zona pentru a facilita accesul forţelor de securitate. Potrivit autorităţilor, atacatorul pretinde că este membru al reţelei teroriste Stat Islamic, notează Mediafax. The post Luare de OSTATICI într-un supermarket din Franța // Un bărbat a tras mai multe focuri de armă: sunt victime appeared first on Moldova 24.
22 martie 2018
20:30
Viitorul primar al Chișinăului, Andrei Năstase, și-a început campania de informare pentru Primăria Chişinău de la Cetatea de scaun a lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Orașul Suceava, declarat destinație europeană de excelență, cu o moștenire culturală și istorică incontestabilă și cu peste zece etnii conlocuitoare, aidoma Chișinăului, a fost ales drept punct de pornire al Președintelui Platformei DA. Timp de două secole, Suceava a fost capitală a Moldovei și a continuat să se dezvolte armonios, păstrând totodată patrimoniul său valoros. În cadrul vizitei sale, Andrei Năstase a apreciat înalt calitatea administrațiilor liberale (municipală și județeană) din Suceava și a luat cunoștință de bunele practici din domeniile turismului și culturii, infrastructurii și transportului, inclusiv a celui aerian low cost, modul eficient de accesare și administrare a fondurilor europene, inclusiv a celor destinate proiectelor transfrontaliere și a calificat drept extrem de oportune și utile discuțiile cu echipele manageriale ale dlui Ion Lungu, Primarul orașului din partea PNL, aflat la al treilea său mandat și Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean, un om deosebit prin tot ce este și face, informează upnews.ro. „Practicile acestea de administrare după un model modern, eficient, European vor fi preluate și implementate de echipa mea de profesioniști și în Chișinău, întrucât ar fi benefice și cetățenilor Republicii Moldova” – a spus Andrei Năstase. Totodată, fiind pe punctul de a începe un lucru fundamental, cum ar fi cursa pentru Primaria Chișinăului, Andrei Năstase a mers la Putna pentru binecuvantare. „Pentru că m-am avântat într-o luptă grea și am nevoie de puteri însutite, oaste dreaptă și credință neclinitită, mi-am propus să ajung la Putna, la o însemnată slujbă de seară lângă mormântul Marelui nostru Domnitor și pentru o binecuvântare a Parintelui Arhimandrit, Starețul Melchisedec Velnic, de la Mănăstirea Putna. Acum sunt și mai încrezător. Împreună vom izbuti. DA! Doamne Ajută!” ” – a spus Andrei Năstase, citându-l pe Ștefan cel Mare: “Mai presus de tihna noastră stă datoria sfântă de a apăra ființa și neatârnarea țării noastre.” Andrei Năstase își va continua vizitele în cele mai bine administrate orașe din România. Astăzi Președintele Platformei DA va merge la Sibiu, Cluj, Oradea. The post Andrei Năstase nu știe ce trebuie sa facă un primar și s-a apucat să se plimbe în câteva orașe din România ca să înțeleagă pe ce lume este appeared first on Moldova 24.
17:45
Informațiile răspândite de unii experți, precum că programul „Prima Casă” ar avantaja anumite firme de construcții, sunt rău-intenționate. Sau cei care le lansează habar nu au de legea pe care o comentează. Declarația a fost făcută de către avocatul Andrei Bivol, care a oferit consultanță juridică Ministerului Finanțelor la elaborarea programului, notează politics.md. „Nici în textul legii cu privire la implementarea programului Prima Casă, nici în hotărârea Guvernului cu privire la regulamentul de implementare n-o să găsiți nicio prevedere care facilitează sau dă vreun avantaj unei anumite companii de construcții. De fapt, esența programului nu are legătură cu companiile de construcții, deoarece beneficiarul singur își alege ce locuință dorește, în funcție de avansul de care dispune, de localitatea în care se află, în funcție de salariul pe care îl are”, spune juristul. Reacția vine după ce fostul ministru al Finanțelor Veaceslav Negruța a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că programul „Prima Casă” ar fi în interesul companiilor care nu reușesc să vândă apartamentele construite. Bivol a combătut și o altă afirmație a lui Negruța, care spune că prin acordarea garanțiilor de stat în cadrul acestui program se încalcă legea. „În privința pretinsei ilegalități a garanțiilor de stat, se pare că acei experți care s-au dat cu părerea fie n-au citit legea actualizată fie au făcut cu bună știință niște comentarii care nu corespund realității. Legea privind datoria sectorului public și a garanțiilor de stat, amendată în decembrie 2017. Anume la litera „E” găsim sintagma „pentru garantarea creditelor acordate persoanelor fizice în conformitate cu legea privind unele măsuri în vederea implementării programului de stat Prima Casă”, a explicat juristul. The post Jurist: Informațiile conform cărora programul „Prima Casă” ar avantaja anumite firme de construcții sunt rău-intenționate appeared first on Moldova 24.
Mai mult de 2 zile în urmă
14:45
În urma măsurilor întreprinse de către Poliţie, a fost identificat bărbatul care a decedat în urma exploziei produsă marți, în Chișinău. Potrivit poliției, bărbatul s-a dovedit a fi în vârstă de 40 ani și era locuitor al Capitalei. Amintim că o explozie a avut loc în magazinul Jardi, situat la intersecția străzilor Armenească cu Alexei Mateevici. Explozia a fost declanșată de un bărbat care intrase în magazin. Acesta ar fi luat circa 10 pachete de țigări, însă a refuzat să le achite. La ieșirea din magazin, din mână sau din rucsac, i-a căzut un obiect explozibil. Bărbatul a murit pe loc. La fel, a fost rănit mortal și un trecător, bărbatul identificat astăzi de poliție, un altul a fost rănit, fiind transportat la spital. Autorul exploziei era un locuitor din Chișinău și trăia în vecinătatea magazinului. Anterior acesta fusese în conflict cu legea. video: Canal3 / Facebook The post Poliția l-a identificat pe bărbatul care a murit în urma exploziei produsă în magazinul Jardi appeared first on Moldova 24.
13:15
O explozie s-a produs astăzi la uzina chimică din orașul Kralupy nad Vltavou, aflat la 30 de kilometri de Praga. În urma deflagrației, șase oameni au murit, iar alți patru sunt în stare gravă. Cauza producerii exploziei nu este cunoscută. Presa locală vorbeşte despre unul dintre cele mai grave accidente industriale din istoria ţării. Pompierii nu au putut preciza deocamdată dacă în urma deflagraţiei au fost eliberate în aer substanţe periculoase, impactul asupra mediului este evaluat în aceste momente, notează digi24.ro. The post ULTIMA ORĂ // Șase morți în urma unei explozii produsă la o uzină petrochimică din Cehia appeared first on Moldova 24.
13:00
Procuratura Anticorupție anunță despre expedierea în instanță a cauzei penale în privința conducătorului unui grup de societăți comerciale și a unui factor de decizie din cadrul Primăriei Chișinău. Omului de afaceri i se incriminează că a organizat și instigat persoane cu funcții de răspundere din cadrul Primăriei mun. Chișinău, în vederea organizării unui concurs inechitabil, cu desemnarea unui câștigător prestabilit care urma să gestioneze parcările cu plată din mun. Chișinău. Reprezentantul Primăriei Chișinău este acuzat de depășirea vădită a atribuțiilor de serviciu, contribuind la derularea unei licitații neloiale, cu minimalizarea concurenței. Acesta a semnat contractul de parteneriat public - privat dintre Primăria mun. Chişinău şi o companie nerezidentă înregistrată în Austria, în lipsa aprobării Consiliului Municipal Chișinău. Clauzele contractului respectiv erau în detrimentul municipiului Chișinău, acestea fiind avantajoase doar companiei câștigătoare. Dacă cei doi figuranți pe dosar vor fi găsiți vinovați de către instanța de judecată, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 3 ani, fiind impuși să suporte cheltuielile judiciare. The post Un alt dosar ce vizează “parcările cu plată” transmis, astăzi, în judecată appeared first on Moldova 24.
21 martie 2018
22:15
De la 1 aprilie curent, pensiile pentru limită de vârstă și cele de dizabilitate vor fi indexate cu 6,6%, potrivit unei hotărâri aprobate astăzi de Executiv. Astfel, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă se va majora cu 96,36 de lei, pensiile de dizabilitate vor spori în medie cu 75,82 lei, cele de urmaș - cu 50,49 lei, iar pensia participanților la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl va crește în medie cu 201,31 lei. În total, pensii mai mari vor primi circa 715 mii de persoane. În prezent, pensia minimă pentru limită de vârstă este în valoare de 961 de lei, iar după indexare va constitui 1025 de lei, echivalentul cuantumului venitului lunar minim garantat. Totodată, în scopul continuării implementării reformei sistemului de pensionare, Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi modificări la Regulamentul privind modalitatea de calculare a pensiilor și modalitatea de confirmare a stagiului de cotizare pentru stabilirea pensiilor. În particular, proiectul prevede actualizarea coeficienților cumulativi de indexare a pensiilor, precum și specificarea coeficienților de valorizare a venitului asigurat pentru anul 2017, care vor fi luați în considerare la calcularea pensiilor începând cu 1 aprilie 2018. De asemenea, în Regulament este stipulată realizarea anticipată a ultimelor etape de valorizare a pensiilor. Amintim că începând cu 1 aprilie 2018 vor fi majorate (valorizate) pensiile pentru limită de vârstă şi pensiile de dizabilitate stabilite în anii 2012-2013. Pensiile pentru limită de vârstă se vor majora în medie cu 272 lei (+21%) lunar (50 mii beneficiari), iar pensiile de dizabilitate se vor majora în medie cu 253 lei (+29%) pentru 6 mii de beneficiari. Cumulativ cu indexarea, aceste pensii vor crește în medie cu 27-35%. Totodată, de la data de 1 octombrie 2018 vor fi majorate și pensiile stabilite în perioada 1 ianuarie 2014 - 31 martie 2017. Astfel, pensiile pentru limită de vârstă se vor majora în medie cu 325 lei pe lună, iar pensiile de dizabilitate se vor majora în medie cu 300 lei. De majorări vor beneficia circa 109 mii de persoane. The post De la 1 aprilie, pensiile vor fi inexate cu 6,6 la sută appeared first on Moldova 24.
21:45
Campania „O Nouă Viaţă” se extinde și în alte 20 de maternităţi. Anunțul a fost făcut de către fondatorul „Edelweiss”, Vlad Plahotniuc. Într-o postare pe Facebook, Vlad Plahotniuc, menționează că decizia a fost luată în urma numeroaselor solicitări parvenite din partea cetățenilor. Astăzi, Vlad Plahotniuc a mers la Hâncești unde a oferit cutia cu daruri unei familii. Ecaterina Pruteanu a adus pe lume, la Centrul Perinatologic Hânceşti, cel de-al doilea băieţel. „Succesul campaniei “O nouă viață” și solicitările primite de la oameni ne-au determinat să extindem proiectul în alte 20 de maternități din țară. Când am pornit acest proiect de suflet, ne-am dorit să oferim un sprijin familiilor aflate la început de drum și, până acum, echipa „Edelweiss” a spus „Bun venit pe lume!” la peste 12.000 de micuți. Fericirea pe care am văzut-o astăzi în ochii familiei Pruteanu din Hâncești mi-a demonstrat, încă o dată, cât de important este acest sprijin pentru părinți și bebelușii lor. Ne bucurăm să contribuim la fericirea lor!”, a scris fondatorul „Edelweiss”. În total, 24 de maternităţi din ţară vor fi incluse în programul “O nouă viață”. Timp de doi ani, au fost oferite proaspetelor mămici peste 12.000 de cutii care conţin produsele necesare nou-născuţilor în primele luni: o saltea, aşternuturi, hăinuţe, scutece şi alte produse de îngrijire. Programul a fost lansat iniţial la Maternitatea Institutului Mamei şi Copilului din Chişinău, fiind extins şi în spitalele raionale Nisporeni, Edineţ şi Cahul. Începând cu 21 martie 2018, vor beneficia de cutia bebeluşului toţi copiii născuţi la maternităţile: IMSP Institutul Mamei şi Copilului din Chişinău, SR Nisporeni, SR Cahul, SR Edineţ, Bălţi, Cantemir, Călăraşi, Căuşeni, Cimişlia, Criuleni, Ceadîr – Lunga, Drochia, Făleşti, Floreşti, Hânceşti, Ialoveni, Rezina, Râşcani, Sîngerei, Soroca, Străşeni, Şoldăneşti, Ştefan Vodă şi Ungheni. The post Edelweiss extinde campania „O Nouă Viaţă” și în alte 20 de maternități. De cutia bebeluşului vor beneficia toți copiii appeared first on Moldova 24.
18:00
Cabinetul de miniștri a decis astăzi renovarea în acest an a șase instituții de învățământ de tip primar, gimnazial și liceal, din subordinea autorităților publice locale. Instituțiile care vor fi reabilitate sunt liceele „Lucian Blaga” din orașul Iargara, raionul Leova, „Vasile Pîrvan” din comuna Gotești, Cantemir, „Silvian Lucaci” orașul Costești, raionul Rîșcani, „Mihai Eminescu” din satul Sipoteni, Călărași, „Meşterul Manole” din satul Sălcuța, raionul Căușeni și gimnaziul „Alexandru cel Bun” din comuna Vărzărești, raionul Nisporeni. În total, pentru reabilitarea acestor școli vor fi alocate circa 57 milioane de lei, mijloace acordate în cadrul proiectului „Reforma învățământului în Moldova”, realizat cu suportul Băncii Mondiale. The post Șase instituții de învățământ din țară vor fi renovate. Guvernul va aloca peste 57 milioane de lei appeared first on Moldova 24.
17:30
Reprezentanții partidelor de opoziție proeuropene, în frunte cu lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, s-au întrunit astăzi la o masă rotundă organizată de Mișcarea Civică Europeană, pentru a discuta despre alegerile locale din 20 mai, precum și alegerile parlamentare din toamna curentă. La întrunire participă reprezentanți de la opt formațiuni politice, inclusiv ai PAS, Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidului Liberal Reformator (PLR), Partidului Politic „Democrația Acasă” (PPDA), Platforma „Demnitate și Adevăr” (PDA), Partidului Național Liberal (PNL), Partidului Popular din R. Moldova (PPRM) și Partidului Verde Ecologist (PVE), informează Ziarul Național. Cei prezenți au discutat în speță despre alegerile locale din municipiul Chișinău și identificarea unui candidat comun pentru alegerile din 20 mai. La eveniment nu a participat liderul PPDA, Andrei Năstase, care primul și-a exprimat intenția de a candida pentru funcția de primar general, iar în acest sens a cerut suportul PAS. Mișcarea Civică Europeană din R. Moldova, în frunte cu Valentin Dolganiuc, Anatol Țăranu și Alecu Reniță, a făcut anterior un apel ca forțele politice proeuropene să se așeze la masa de negocieri și să înainteze un candidat comun „al partidei proeuropene, antioligarhice și unionist” la funcția de primar general. În opinia reprezentanților Mișcării Civice Europene, doar înaintare unui candidat comun reprezintă unica șansă pentru ca municipiul Chișinău să nu fie adjudecat de socialiști. Această masă rotundă cu participarea partidelor de opoziție are loc la o zi după ce liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a spus că „remarcă o lipsă totală de deschidere spre dialog a partidelor de dreapta” în vederea identificării unui candidat comun la funcția de primar general.„Atragem atenția asupra faptului că aceste partide, care au refuzat dialogul și și-au promovat interesele lor egoiste, vor fi direct responsabile, dacă socialiștii câștigă Primăria Chișinău”, a declarat ieri Plahotniuc în cadrul unui briefing. De menționat că deja cinci partide și-au desemnat candidații la funcția de primar general. E vorba de Andrei Năstase (PDA), Valeriu Munteanu (PL), Ivan Ceban (PSRM), Vasile Costiuc (Democrația Acasă) și Reghina Apostolova (Partidul „Șor”). The post Năstase a lipsit de la negocierile lansate astăzi de partidele proeuropene. Au discutat despre candidatul comun la șefia Capitalei appeared first on Moldova 24.
17:00
Direcţia de Poliţie a mun. Chişinău solicită ajutorul cetăţenilor în contextul identificării bărbatului decedat, ieri, 20 martie, în urma exploziei din magazinul Jardi, situat la intersecția străzilor Armenească și Alexei Mateevici. Persoanele care deţin informaţii despre identitatea lui sunt rugate să comunice la numărul de telefon 902,(022) 254705, 078011101. Semnalmente caracteristice: vârsta 50-55 ani, înălţimea 165 cm, faţa ovală, purta ochelari, păr mediu corpolenţa slabă, îmbrăcat în pulover de culoare albastră, blugi negri, scurtă neagră cu glugă de culoare sură, cicatrice pe umărul drep. Amintim că două persoane au murit, iar a treia a fost rănită după ce un bărbat a declanșat o explozie în magazin. Printre cei decedați se numără autorul deflagrației și bărbatul din imagine, care trecea în acel moment prin fața marketului. Incidentul a avut loc după ce bărbatul vinovat de explozie a intrat în magazin de unde a luat circa 10 pachete de țigări și a încercat să iasă fără să le achite. Acesta a intrat în conflict cu vânzătoarea, iar la ieșire „din mână sau din rucsac a căzut un obiect explozibil care a explodat”, potrivit poliției. video: Facebook / Canal3 / Deschide.md The post Bărbatul decedat în urma exploziei din Centru, NEIDENTIFICAT! Poliția caută rudele (FOTO) appeared first on Moldova 24.
15:45
The post Declarațiile lui Andrian Candu după ședința Biroului permanent al Parlamentului // LIVE appeared first on Moldova 24.
15:30
Autoritățile române au deconspirat recent o grupare criminală specializată în sustragerea banilor din bancomate, din care făceau parte și moldoveni. O investigație realizată de IMPACT TV arată că în spatele grupării, care activa cu succes în mai multe țări ale lumii, stă interlopul Grigore Caramalac, care se ascunde la Moscova de justiția din Moldova. Acesta controlează gruparea printr-un interpus. „Gruparea este coordonată de către interlopul Gheorghe Nazaruc alias Jora, el fiind mâna dreaptă a hoţului în lege Grigore Caramalac alias Bulgaru. Nazaruc, mai deţine un paşaport moldovenesc în care figurează cu numele Gheorghe Chelmescu, şi un paşaport eliberat de către autorităţile de la Moscova, în care apare oficial cu numele de Gheorghi Orlov”, scriu autorii investigației. Potrivit IMPACT TV, grupul infracțional și-a început activitatea în Rusia, unde a sustras din bancomate, prin intermediul unui program electronic, circa 10 milioane de euro. După succesul din Rusia, aceștia și-au continuat activitatea în Malaesia (2 milioane euro), Germania (250 mii euro), România (800 mii euro), Taiwan, Azerbadjan, Belarus și Tadjikistan. În Taiwan grupul a suferit un eșec, iar unii dintre membrii acestuia au fost reținuți de oamenii legii. Printre cei arestați se număra și moldoveanul Mihail Colibaba – un apropiat de-al liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, care a participat activ la campania electorală a acestuia. Anume Colibaba a comunicat oamenilor legii, potrivit autorilor investigației, despre faptul că în spatele grupului infracțional se află mâna dreaptă a lui Caramalac. ”După reţinerea şi condamnarea lui Mihail Colibaba în Taiwan, a fost format un grup de anchetă, format din reprezentaţi ai Europol, Republicii Moldova, României, Belarusului, Bulgariei, din Taiwan care l-ar fi audiat pe Colibaba, iar ultimul le-a declarat cu lux de amănunte cum activează gruparea, cine sunt membri, dar şi cine stă în spatele grupării”, se arată în investigație. Oamenii legii i-au identificat pe toţi membrii grupării care furau bani din bancomate și au stabilit că dintre ei 27 sunt moldoveni, majoritatea originari din Bălţi, șapte sunt cetăţeni ruşi, trei - letoni, doi români, dar şi un marocan, un francez, un estonian, un belarus şi un australian. Unii dintre ei au fost reţinuţi de către autorităţile țărilor în care au fost comise atacurile, iar restul sunt anunţaţi în căutare internaţională. The post INVESTIGAȚIE // Afacerea de milioane a lui Caramalac! Oamenii săi sustrăgeau sume impunătoare de bani din bancomatele mai multor bănci din lume INVESTIGAȚIE JACKPOT-ul „internaţional” al lui Caramalac sau cum oamenii acestuia furau milioane din bancomate appeared first on Moldova 24.
15:15
The post Cabinetul de miniștri se întrunește în ședință // LIVE appeared first on Moldova 24.
13:00
Operatorul aerian low-cost Wizz Air oferă o reducere de 20% la toate rezervările efectuate astăzi, miercuri, 21 martie, înainte de miezul nopţii. WIZZ îi încurajează pe pasageri să profite de această zi şi să-şi rezerve vacanţa de Paște la preţuri avantajoase. Astfel, compania oferă, numai astăzi, reduceri de 20%, valabile pe un singur segment, cu toate taxele obligatorii incluse. Reducerea de 20% se aplică tarifelor, incluzând taxele şi costurile obligatorii, dar excluzând taxa de administrare. Această promoţie este valabilă pe 21 martie, de la 00:00 la 23:59, orele Europei Centrale şi de Est. Preţul se aplică numai pentru rezervările efectuate pe wizzair.com sau prin intermediul aplicaţiei WIZZ pentru mobil. Perioada de călătorie este limitată, fiind necesar să efectuaţi toate călătoriile până pe 30 aprilie 2018. Preţurile încep de la doar 39 de lei (RON), fiind disponibile 144 de rute Wizz Air spre 21 de ţări din România de pe cele 10 aeroporturi locale. sursa:adevarul.ro The post Reduceri fulger la Wizz Air // Preţurile încep de la doar 39 de lei (RON) appeared first on Moldova 24.
12:00
Tinerii vor putea merge de luni la bancă și să ceară credite pentru a-și cumpăra locuințe în cadrul programului de stat Prima Casă. Proiectul a fost lansat oficial astăzi, în prezența ministrului Finanțelor, Octavian Armașu și a reprezentanților a trei bănci comerciale partenere. ”Proiectul vine să susțină familiile tinere să obțină o casă. Programul oferă garanții din partea statului și nu mai este nevoie de gaj. Prima contribuție este de minim 10 la sută. Poate fi și mai mare dacă dispun de bani mai mulți. Prin această contribuție minimă noi facem creditul mai simplu pentru pături mai mani. Termenul de rambursare este de 25 de ani, astfel reușim să reducem din plata lunară”, a explicat Octavian Armașu. Șeful Ministerului Finanțelor a mai spus că statul va reglementa prin lege toate comisioanele pentru a oferi beneficiarilor rate cât mai mici. La fel, au fost diminuate și taxele de stat. Astfel, taxa la notar este de 1 la sută, iar taxa de ipotecare – de 50 de lei. Potrivit lui Armașu, deja au aderat la program trei bănci comerciale – Moldindconbank, Victoriabank și MAIB, iar alte două instituții sunt interesate să devină partenere. Ministrul Finanțelor a venit și cu un exemplu de calculare a ratelor pentru o familie care vrea să cumpere o locuință. ”Daca familia are lunar 8 mii de lei, am în vedere soțul, soția și plus părinții. Dacă am găsit o locuință de 20 de mii de euro, familia trebuie să ia un credit de 300 de mii de lei, iar venitul lunar trebuie să fie de 6 mii de lei, iar rata lunară nu va depăși 3 mii de lei”, a exemplificat Octavian Armașu. Reprezentanții băncilor comerciale au spus, la rândul lor, că implicarea statului, prin garanții, va facilita acordarea creditelor pentru tineri. La fel, participanții la conferința de presă au precizat că experiența României demonstrează că rata beneficiarilor de credite pentru locuințe, în cadrul programului Prima Casă, este foarte mică, de 2 la sută. Pentru a facilita accesul tinerilor la informații despre program a fost lansată o linie telefonică specială, dar și o pagină web: http://primacasa.gov.md. Amintim că programul „Prima Casă” a fost inițiat de către Partidul Democrat. Potrivit autorilor, scopul acestuia este să reducă exodul tinerilor care pleacă din țară pentru că nu-și pot permite o locuință. sursa: today.md The post Programul Prima Casă, lansat oficial. Tinerii sunt așteptați de luni la bănci ca să depună cereri pentru credite ipotecare appeared first on Moldova 24.
11:30
The post LIVE // Partidul ȘOR anunță candidatul pentru funcția de Primar General al Municipiului Chișinău appeared first on Moldova 24.
10:45
Primăria Chişinău informează că de dimineaţă traficul rutier pe străzile municipiului se desfăşoară în condiţii normale de iarnă. Transportul public circulă conform programului corespunzător unei zile de lucru, iar la linie au fost emise 302 de troleibuze şi 99 de autobuze. Pe parcursul nopţii, ÎM Regia „Exdrupo" a acţionat cu 67 de utilaje la deszăpezirea străzilor şi a împrăştiat 810 de tone de material antiderapant. S-a intervenit pe arterele principale, pe cele secundare pe unde circulă transportul public şi căile de acces către localităţile suburbane. Au fost curăţate şi zonele adiacente instituţiilor publice - şcoli, grădiniţe şi spitale. Pe parcursul zilei, Regia „Exdrupo" va acţiona cu 16 utilaje. Regia locativ-comunală intervine, cu începere de la ora 4.00, cu 40 de utilaje la curăţarea străzilor adiacente, trotuarelor şi intrările în curţile blocurilor de locuinţe. La moment, la nivelul oraşului circa 500 de muncitori curăţă staţiile de aşteptare a transportului public şi trecerile pietonale. În acelaşi timp, ÎM „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi" acţionează cu 6 unităţi de transport şi 300 de muncitori la curăţarea căilor de acces din parcuri şi de pe alei. Persoanele fizice şi agenţii economici sunt rugați să-şi cureţe zăpada de pe trotuarele aferente imobilelor pe care le deţin sau le administrează pentru a evita formarea gheţuşului, conform obligaţiilor legale ce le revin. The post Primăria Chișinău: În Capitală traficul rutier se desfăşoară în condiţii normale de iarnă appeared first on Moldova 24.
10:15
The post LIVE // Conferința de lansare a Programului de Stat „Prima Casă” appeared first on Moldova 24.
20 martie 2018
22:30
Conducerea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a luat decizia de a monitoriza strict și de a patrula pe parcursul nopții traseele din nordul și sudul țării. La ora 22.00 responsabili din cadrul IGSU din municipiul Bălți și Cahul vor porni pentru a verifica dacă nu au rămas oameni în autoturisme împotmoliți pe drumurile locale și traseele naționale. Salvatorii vor avea la îndemână tehnică de tracțiune sporită și vor ajunge pe toate porțiunile de drum cu acces dificil. Scopul patrulării nocturne a pompierilor este de a preveni blocarea mijloacelor de transport. Mai mult, angajații IGSU vor ajunge pe drumurile locale din localitățile de nord și sud a țării unde ar putea găsi mașini derapate de pe traseu. Pe parcursul ultimelor zile salvatorii au avut zeci de intervenții pe drumurile din raioanele Căușeni, Nisporeni, Ungheni, Soroca, Bălți, mun. Chișinău dar și UTA Găgăuzia. Acțiuni de patrulare a traseelor dificile au fost efectuate și în noaptea de 18 spre 19 martie cînd conducerea IGSU în frunte cu general –maior Mihail Harabagiu a monitorizat și patrulat traseele din Hâncești, Anenii Noi, Căușeni, Ștefan Vodă dar și drumul de acces spre vama Leușeni. The post Salvatorii și polițiștii vor patrula traseele din țară toată noaptea appeared first on Moldova 24.
22:15
Din cauza zăpezii, un troleibuz a rămas blocat pe strada Calea Orheiului. Unitatea de transport a fost împinsă de călători. Pozele au fost postate pe rețelele de socializare. foto: Facebook (‎Пётр Кравцов) Ulterior, au patinat și s-au oprit în pantă alte câteva troleibuze, camioane, dar și mașini. În jurul orelor 17-18, în zonă s-au creat cozi kilometrice care s-au extins pe trei străzi. Șoferii au mers bară la bară, timp de aproape o oră, pe strada Calea Orheiului, Petricani și Calea Moșilor. foto: moldova24.info Situație similară s-a înregistrat și pe alte artere ale Capitalei. Menționăm că, astăzi, în Capitală a nins încet toată ziua. The post Mai multe troleibuze, camioane și mașini au patinat în panta de pe Calea Orheiului. S-au creat cozi kilometrice pe trei străzi appeared first on Moldova 24.
20:30
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, consideră că Ziarul de Gardă manipulează atunci când continuă să acuze PDM de faptul că ar fi plagiat proiectul Arenei Chișinău după un proiect francez. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Andrian Candu reiterează faptul că a prezentat imagini care să ilustreze publicului particularitățile tehnice ale arenei și care nu au legătură cu vreun proiect anume. „Ziarul de Gardă manipulează din nou. E problema acestui ziar cât de corect informează opinia publică, dar noi vom semnala manipulările, când este cazul. În conferința de presă, am spus foarte clar că acel video este o ilustrare preluată din spațiul public, pentru ca cetățenii să vadă și să înțeleagă cum funcționează o arenă multifuncțională: ce înseamnă tribune telescopice, cum o arenă pentru evenimente sport se poate transforma, în timp de câteva ore, într-un spațiu pentru organizarea concertelor, expozițiilor etc. Nicăieri și niciodată nu am spus că acela este proiectul arhitectural, design-ul arenei, așa cum, în mod manipulator, reiese din niște pretinse discuții ale celor de la Ziarul de Gardă cu niște arhitecți din Franța. Le-au spus ceea ce au vrut, ca să obțină un răspunsul pe care și l-au dorit, pentru realizarea unui material denigrator. Mai sunt și alte manipulări”, a scris Candu pe pagina sa de Facebook. În același timp speakerul crede că promovarea, chiar și negativă, va face arena mai populară, iar atunci când va fi deschisă mai mulți oameni se vor putea bucura de evenimentele organizate acolo. „Citiți articolul și să vă amintiți de el, când ne vom bucura cu toții de reușita proiectului. Poate ZDG inițiază și un referendum pentru anularea inițiativei de construire a Arenei? :) E la modă. De altfel, faptul că Ziarul de Gardă promovează insistent proiectul este și un lucru benefic, chiar și când o face negativ. Cu atât mai mult, cetățenii se vor convinge că aceste atacuri au fost manipulări, iar în realitate ei se pot bucura de oportunitățile oferite de Arena Chișinău, acolo unde, și jurnaliștii de la ZDG, sunt sigur că vor merge cu plăcere, împreună cu familiile lor”, a adăugat Andrian Candu. The post Candu acuză Ziarul de Gardă de manipulare: „Nicăieri și niciodată nu am spus că acela este proiectul arhitectural, design-ul arenei” appeared first on Moldova 24.
19:45
Premierul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu directorul general al companiei Kaufland România, Marco Hößl și directorul proiectului în Moldova, Dona Răpciugă. Reprezentanții Kaufland au menționat că au demarat activitățile necesare începerii construcției primelor trei magazine în municipiul Chișinău, iar ulterior rețeaua va fi extinsă și în afara capitalei. Compania intenționează să investească peste 100 de milioane de euro în primii trei ani de activitate în Republica Moldova. Totodată, vor fi create cel puțin 1000 de locuri de muncă în următorii 5 ani. În același timp, în viitor compania planifică să investească câte 30-50 de milioane de euro anual. Prim-ministrul Pavel Filip a menționat că venirea pe piață a unui investitor atât de important deschide calea și pentru alți investitori străini, la felsporește competitivitatea operatorilor locali. „Până la urmă are de câștigat cetățeanul. Interesul nostru este ca oamenii sa aibă acces la produse calitative și să fie deserviți la cel mai înalt nivel”, a spus premierul. Kaufland este una dintre cele mai mari companii de comerț cu amănuntul din Europa, cu peste 1250 de magazine în șapte țări. Pavel Filip a evidențiat acțiunile deja întreprinse pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, printre care reducerea numărului instituțiilor de control, simplificarea procedurilor de raportare, reducerea numărului actelor permisive, punerea în aplicare a conceptului de Ghişeu unic, precum și lansarea reformei legislației muncii. Reprezentanții Kaufland au salutat măsurile întreprinse de Guvern pentru îmbunătățirea mediului de afaceri. Totodată, ei au apreciat activitatea platformei Consiliului Economic pe lângă prim-ministru, care ajută oamenii de afaceri să depășească provocările la nivel procedural și legislativ. În acest sens, premierul a reiterat deschiderea pentru dialog, exprimând convingerea că temele rămase pe agenda investitorilor vor fi soluționate, inclusiv cu susținerea și expertiza Consiliului Economic. The post Kaufland anunță investiții de peste 100 milioane de euro și crearea a 1000 de locuri de muncă în Moldova appeared first on Moldova 24.
16:00
Sfârșitul iernii astronomice este marcat pe data de 20 martie, aceasta fiind și ziua în care are loc echinocțiul de primăvară, adică momentul în care ziua este egală cu noaptea. Echinocțiul de primăvară reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare şi începând de la această dată durata zilei va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară. În aceasta zi începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu bețele sau ciomegele, alungând frigul. Echinocțiul de primăvară simbolizează creația, solstițiul de vară apogeul, echinocțiul de toamnă începerea perioadei de resorbție și solstițiul de iarnă perioada de conservare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal. Ca să ne meargă bine mereu, în această zi trebuie să avem o atitudine pozitivă și să evităm certurile cu cei dragi, pentru că, în caz contrar, vom strica armonia adusă de energiile unite ale zilei și ale nopții. Totodată, nu trebuie să facem rău animalelor, pentru că acest rău poate fi întors împotriva noastră. Echinocţiul are loc de două ori pe an, de Primăvară şi de Toamnă, fiind dată care marchează momentul când ziua este egală cu noaptea. sursa: realitatea.net The post Astăzi are loc echinocțiul de primăvară. De la această dată durata zilei va fi în continuă creştere appeared first on Moldova 24.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.