Moldova24

Acum 10 minute
18:15
În jur de o mie de oameni au rămas să protesteze în fața Parlamentului. Organizatorii încearcă cu disperare să îi oprească să plece. Andrei Năstase a recunoscut că nu a fost pregătit pentru acest protest și dă vina pe autorități că nu au adus toalete.”Cine are de plecat acasă, nu am să insist”, afirmă fostul candidat al PPDA pentru funcția de primar.Ca să-i convingă pe oameni să rămână, acesta încearcă să improvizeze și le promite că ar putea aduce ecrane la care manifestanții să privească fotbal sau emisiuni propagandistice de la Jurnal TV.Amintim că la protestul organizat de PPDA, PAS, PLDM, PL și câteva organizații neguvernamentale au venit inițial aproximativ două mii de oameni. Aceștia protestează față de invalidarea de către Judecătoria Chișinău a rezultatelor alegerilor din Chișinău. Asta pentru că ambii candidați care au ajuns în turul doi au încălcat legea. Curtea de Apel a menținut decizia primei instanțe.
Acum 2 ore
16:30
Protestul organizat de Andrei Năstase și Maia Sandu continuă, dar oamenii au început să se împrăștie. Printre manifestanți au fost mulți oameni veniți din alte localități, care s-au grăbit cu treburi prin oraș sau să prindă transport înapoi, spre casă. Amintim că la protestul care a început la ora 14 în fața primăriei au participat în jur de 1500 de oameni. Aceștia au mers în Piața Marii Adunări Naționale, unde mai mulți reprezentanți ai PPDA, PAS, PLDM și ai unor organizații neguvernamentale au ținut discursuri agresive. Andrei Năstase i-a îndemnat pe oameni se nu plece, dar mulți și-au văzut de treabă.
16:30
Mai mulți copii dintr-o tabără din orașul Taraclia au fost spitalizați după ce s-au intoxicat. Incidentul a avut loc sâmbătă seara la tabăra Ceaika. Informația a fost confirmată pe rețelele de socializare de către primarul orașului Taraclia, Serghei Filipov. Potrivit informațiilor, este vorba despre 28 de copii care au acuzat febră, dureri de cap, slabiciuni şi diaree. Medicii presupun că este vorba de o infecție enterovirală, informează ziarul local „Svet”. Pentru început au fost spitalizați 18, ceilalți fiind internați astăzi cu aceleași simptome. Primarul din Taraclia a declarat pentru ziarul citat că toți copiii au fost examinați. Totodată, au fost anunțați și specialiștii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor. Tabăra Ceaika și-a deschis ușile, pentru primul schimb de copii, acum câteva zile, fără autorizație sanitară. Potrivit ziarului „Svet”, apa nu corespundea normelor, fapt confirmat și de către primarul de Taraclia. Comisia raională de Sănătate Publică anchetează cazul. sursa: today.md
Acum 4 ore
16:15
Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, ploile torențiale din 22 iunie 2018 au afectat mai multe localități din țară. În UTA Găgăuzia, precipitațiile au distrus culturi agricole din orașul Comrat, dar și satele Carbalia, Congazcic și Beșalma. În Comrat au fost afectate 37 ha de vii, 41 ha de livezi, 10 ha de floarea soarelui, dar și 45 ha de porumb. În localitatea Congazcic ploaia a distrus 50 ha de vii, 120 ha de bostănării și 200 ha porumb și floarea soarelui, iar în Beșalma precipitațiile au deteriorat mai multe porțiuni de drum local. Pagube au fost înregistrate în satele Mileștii Mici și Costești din raionul Ialoveni, dar și în localitatea Susleni din orașul Orhei. De intervenția pompierilor au avut nevoie proprietarii mai multor gospodării din raionul Hâncești, UTA Găgăuzia, dar și mun. Chișinău, unde salvatorii au efectuat lucrări de pomparea apei din subsoluri, dar și ogrăzi. La fața locului, în localitățile afectate de precipitații lucrează comisiile pentru situații excepționale teritoriale în vederea estimării prejudiciilor materiale.
14:45
Poliţiştii din cadrul serviciului “Dialog” împart pliante în rândul celor câteva sute de participanţi la acţiunea de protest din faţa Primăriei Chişinău, în sprijinul lui Andrei Năstase.Oamenii legii vin şi cu o serie de recomandări privind modul legal, paşnic şi corect în care ar trebui să se desfăşoare acţiunea. Amintim că IGP a anunțat zilele trecute lansarea serviciului „Dialog”, o modalitate de comunicare între polițiști și cetățeni anume în timpul întrunirilor sociale, culturale, politice, sportive, religioase.„Scopul prezentului serviciu este de a asigura intermedierea şi îmbunătăţirea comunicării dintre dispozitivele Poliției şi participanții la întruniri, de a furniza cetățenilor și organizatorilor măsurilor informații cu privire la modul de desfășurare a evenimentului, informații, recomandări și ajutor”, a declarat atunci şeful adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc.
14:30
Câteva sute de oameni au venit în fața primăriei la protestul organizat de PPDA-PAS-PLDM-PL. Manifestanții sunt supărați că Judecătoria Chișinău a invalidat alegerile din Chișinău pentru multiple încălcări comise de ambii candidați, iar Curtea de Apel a menținut această decizie. Din imaginile făcute cu drona la ora 13.55 se vede cum oamenii abia se adună în fața primăriei.
Acum 24 ore
21:45
Valerii Corcimari a decedat într-un tragic accident în Munții Alpi, Italia. Corpul neînsuflețit al lui Valerii Corcimari a fost găsit de salvatori, sâmbătă dimineața, în jurul orei 9.00.Valerii Corcimari a lucrat în calitate de fotograf la Președinție. În timpul liber, Valerii Corcimari prefera să fotografieze natura. Și de data aceasta a mers în concediu în Italia să fotografieze natura montană. Potrivit presei italiene, Corcimari s-a pornit marți, 19 iunie, să urce în vârful Matterhorn, Munții Alpi, pe un itinerar stabilit din timp. Vineri, prietenii îl așteptau să se întoarcă la hotel, dar în zadar. Unul dintre prietenii din Moldova, cu care a mers în excursie, a alertat autoritățile italiene. Corpul neînsuflețit al lui Valerii Corcimari a fost găsit de salvatori, sâmbătă dimineața, în jurul orei 9.00. Valerii Corcimari urma să împlinească 61 de ani, la 22 iulie.sursa: sputnik.md
21:15
Amatorii de motoare și cu adrenalina în sânge sunt invitați mâine, 24 iunie, la cea de-a doua etapă a Campionatului Moldovei de Autoslalom. Competiția va avea loc pe şoseaua Hânceşti, începând cu ora 11 până la ora 18.Cursa este organizată de Federaţia de Automobilism din Republica Moldova cu susţinerea Ministerului Afacerilor Interne şi a Ministerului Economiei și Infrastructurii.Marea finală va avea loc în luna septembrie.Autoslalom este o competiţie auto în care participanţii se deplasează pe un traseu improvizat, demarcat cu nişte conuri, într-un timp cât mai scurt.
21:00
Coloanele blindatelor și camioanelor care aparțin trupelor ruse, staționate în stânga Nistrului și care aveau însemnele și numerele de înmatriculare ascunse, au fost filmate de către martori oculari. Portalul vesti.md a publicat mai multe filmulețe în care apar transportoarele auto blindate și camioanele militare.Potrivit delegației Chișinăului în Comisia Unificată de Control, tehnica militară (aproximativ 40 de unități) aparține Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) și s-a deplasat neautorizat spre depozitul de muniții de la Cobasna, raionul Râbnița, însoțite de automobilele speciale ale structurilor neconstituționale de miliție.Este de menționat că situația dată este asemănătoare evenimentelor din peninsula ucraineană Crimeea, înainte de anexarea acesteia de către Rusia.Vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a declarat că trezește îngrijorare faptul că blindatele și camioanele circulau cu semnele de identificare camuflate, dar și nu au oprit la somația observatorilor militari. Autoritățile au sesizat misiunea OSCE și au solicitat asistență pentru documentarea cazului.
21:00
Fostul Președinte al Legislativului, Dumitru Moțpan, a trecut în neființă. Președintele Parlamentului Andrian Candu, corpul de deputați și Secretariatul Parlamentului transmit sincere condoleanțe familiei, rudelor, colegilor și tuturor celor care l-au cunoscut și apreciat.Dumitru Moţpan a fost Vicepreşedinte al Parlamentului în perioada 1994-1997 şi Preşedinte al Parlamentului în anii 1997-1998. A fost deputat în primul Parlament și semnatar al Declarației de Independență, fiind decorat cu ”Ordinul Republicii”.Dumitru Moțpan s-a născut pe data de 3 mai 1940, în satul Seliște din raionul Nisporeni. foto: protv.md
Ieri
18:00
Liderul comunității LGBT din Moldova, Angelica Frolov, împreună cu alți reprezentanți ai minorităților sexuale participă activ la acțiunile opoziției și cheamă oamenii la protestul de duminică, în sprijinul liderului PPDA, Andrei Năstase. Aceasta a anunțat pe rețele de socializare că nu poate rămâne indiferentă față de ceea ce se întâmplă în țară. Precizăm că nu este un gest în premieră al fruntașei LGBT. Astfel, în campania pentru alegerile prezidențiale din anul 2016, Angelica Frolov și-a manifestat sprijinul deschis pentru lidera PAS, Maia Sandu, aliata lui Andrei Năstase. La rândul său, Maia Sandu a participat, în ziua de 8 martie, la marșul de solidaritate organizat de ONG-ul pentru apărarea drepturilor lesbienilor gay-ilor și transexualilor Genderdoc-M și Platforma pentru egalitate de gen.sursa: today.md
17:30
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută rezoluţia Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) privind retragerea trupelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova.„Salutăm adopţia rezoluţiei Adunării Generale a ONU privind „retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. România a contribuit la aceasta””, arată MAE pe Twitter.Adunarea Generală a ONU a adoptat vineri proiectul de rezoluţie propus de Chişinău privind retragerea trupelor ruse din Transnistria, regiune separatistă din estul Republicii Moldova, cu 64 de voturi pentru, 15 împotrivă şi 83 de abţineri.
17:00
Scepticismul unor foști ambasadori ai Moldovei în SUA cu privire la rezoluția votată la ONU arată că, în perioada în care au fost în funcție, aceștia au fost preocupați mai mult de propria lor persoană și nu de interesele țării. Aprecierea a fost dată de prim-ministrul Pavel Filip, care a fost rugat să comenteze declarațiile ex-ambasadorului Igor Munteanu. Acesta consideră că rezoluția privind retragerea trupelor ruse din Moldova, votată de ONU este doar un gest simbolic. ”Daca cineva face așa declarații, mai ales un fost ambasador al Moldovei în SUA, dar am văzut și alte declarații, înseamnă că acești diplomați s-au aflat mai mult la McDonald’s, decât au lucrat pentru Moldova. Iata așa ajung ambasadori oamenii care merg mai mult pentru sinecură. Eu nu aș fi făcut această declarație dacă nu aș fi știut ce efort a fost depus, cât a muncit misiunea de la ONU și ambasada de la Washington, de aceea să faceți distincție ce înseamnă să muncesti pentru țară și ce înseamnă să dai din gură”, i-a dat replică Pavel Filip lui Igor Munteanu.Șeful Guvernului a mai spus că echipa guvernamentală a demonstrat că poate obține rezultate concrete, dar și succese realizate pe dimensiunea transnistreană. ”Am văzut că sunt oameni și analiști care au avut ocazia să obține rezultate când au fost în funcție, dar nu au făcut acest lucru. E mai ușor să te dai cu părerea, decât să faci lucruri concrete”, a mai spus Filip. Amintim că fostul ambasador al Moldovei în SUA Igor Munteanu a declarat pentr un post de televiziune că această rezoluţie este un gest simbolic. ”Rezoluţiile se votează cu majorităţi simple şi fac apel la unele probleme, dar în eneral nu au caracter aplicativ. Rusia în acest caz nu poate fi obligată să-şi retragă acum trupele. Republica Moldova nu-şi poate rezolva problemele sale de decinii privind enclava separatistă doar prin rezoluţii şi de la tribunele unor organizaţii internaţionale. Trebuie să creăm politici şi mecanisme interne prin care să schimbă situaţia internă”, a declarat Munteanu.Rezoluția privind retragerea trupelor militare străine de pe teritoriul țării noastre a fost votată de 64 de state membre ale ONU, iar 14 au fost împotrivă.sursa: hotnews.md
14:15
Ambasadorul Moldovei, Cristina Balan, a prezentat președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald J. Trump, scrisorile de acreditare, în cadrul unei ceremonii oficiale de la Casa Albă.Cu această ocazie, diplomatul a menționat importanța Dialogului Strategic Republica Moldova - SUA pentru relațiile dintre cele două țări şi importanța susținerii SUA în planul stabilității şi securității regionale. De asemenea, în mesajul transmis președintelui SUA, ambasadorul Cristina Bălan a prezentat prioritățile mandatului său, cu accent pe dezvoltarea cooperării în domeniul securității, întărirea dimensiunii economice şi a schimburilor comerciale, încurajarea investițiilor, consolidarea securității energetice, precum şi intensificarea cooperării în domeniul educației şi inovației.La rândul său, Donald Trump a salutat relațiile de prietenie dintre Republica Moldova şi Statele Unite ale Americii, reiterând disponibilitatea SUA de a acorda în continuare asistență Republicii Moldova în implementarea reformelor orientate spre integrarea europeană a țării noastre şi angajamentul ferm în procesul de soluționare a conflictului transnistrean. Președintele Donald Trump i-a urat ambasadorului Cristina Balan mult succes în exercitarea mandatului şi a evocat sprijinul administrației sale pentru un viitor european prosper al Republicii Moldova şi realizării reformelor democratice, conform angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere RM - UE.
14:00
Demersul Guvernului Filip la Adunarea Generală a ONU este o premieră pentru istoria contemporană a Republicii Moldova şi demonstrează curaj politic şi voinţa nedisimulată de a asigura suveranitatea reală a statului nostru asupra teritoriului naţional. Declarația a fost făcută de către Vlad Darie, ex-consilier prezidențial (1991-1993) și deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1990-1994), transmite MOLDPRES.Potrivit fostului parlamentar, rezoluţia ONU privind „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” este un succes remarcabil, care a demonstrat lumii că țara noastră nu este un vasal al Moscovei, ci un stat care are reale aspiraţii spre independenţă şi libertate. „Conflictele separatiste au fost planificate încă de Uniunea Sovietică. Evoluția evenimentelor de la sfârșitul anilor '80 demonstrau că o implozie a URSS este eminentă și regiunile separatiste au fost gândite pentru a stopa proclamarea independenței republicilor sovietice. După prăbuşirea URSS, Federaţia Rusă a preluat aceste scenarii şi le-au utilizat pentru a menţine noile state independente sub influenţa sa. Toate Guvernele Republicii Moldova de până acum au căutat compromisuri cu Moscova crezând că astfel vor soluţiona problema separatismului transnistrean. Era o naivitate. Planul Kozak a demonstrat cu prisosinţă adevăratele scopuri ale Federației Ruse: control politic total şi prezenţă militară permanentă pe teritoriul Republicii Moldova”, a afirmat Darie.Fostul deputat a remarcat că deși opoziţia, în repetate rânduri, a cerut în trecut guvernărilor să utilizeze mecanismul Adunării Generale a ONU, nici un Guvern nu s-a încumetat să facă acest lucru. „Demersul Guvernului Filip este o premieră pentru istoria contemporană a Republicii Moldova şi demonstrează curaj politic şi voinţa nedisimulată de a asigura suveranitatea reală a statului nostru asupra teritoriului naţional. Hotărârea Adunării Generale spre deosebire de cea a Consiliului de Securitate (unde Rusia are drept de veto) nu are un caracter juridic obligatoriu cu termene reale, dar are o puternică încărcătură politică şi morală. De acum înainte, Republica Moldova poate utiliza această hotărâre importantă în diverse instituţii şi instanţe de judecată internaţionale, în negocieri colective şi bilaterale. Rezoluția ONU este un recurs la demnitatea noastră națională”, a specificat Vlad Darie.Ieri, la New York, Adunarea Generală a ONU a aprobat cu o majoritate de voturi proiectul de rezoluţie privind „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Documentul a fost susținut de 64 de state, printre care țările Uniunii Europene. Împotrivă a votat Federația Rusă, Cuba, Venezuela, Belarus, iar China și Iran - s-au abținut.Inițiativa privind retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova a fost formulată de către Prim-ministrul Pavel Filip în discursul său rostit de la tribuna Adunării Generale a ONU la 22 septembrie 2017.
13:30
Unul dintre trollii deconspirați ai lui Andrei Năstase, care a furat identitatea unui cântăreț din România, îl atacă pe ambasadorul Statelor Unite la Chișinău. Într-o postare pe Facebook, individul care își zice ”Andrei Petru”, debitează înjurături la adresa diplomatului și îl acuză că a avut o reacție prea blândă la decizia judiciară de invalidare a mandatului de primar al lui Năstase.Într-un limbaj plin de înjurături și ofense, identice cu cele folosite de Năstase, trollul afirmă că Pettit nu a protestat dur pentru că ar fi primit din partea guvernării terenul fostului stadion republican pentru construcția noului sediu al ambasadei. Acesta a scris că nu toți se vând pe lei și dolari, unii se vând ”și pe loturi de pământ”.Individul cu identitate furată propune să fie organizate proteste și în fața misiunii diplomatice americane.Amintim că presa a demonstrat recent că individul care își spune ”Andrei Petru” este un impostor care sub paravanul unei identități furate postează în susținerea PPDA și contra guvernării. Acesta folosește poza cântărețului din România Cristi Nistor, iar când a fost somat să o schimbe, i-a reproșat că acesta a devenit cunoscut peste Prut anume datorită lui. În apărarea trollului a sărit vicepreședintele PPDA Inga Grugoriu. Aceasta a scris într-un comentariu pe Facebook că ”E de treabă. Din Transnistria. Om ca lumea”.Trollul ”Andrei Petru” a ajuns în atenția opiniei publice pe 18 aprilie, când a scris că este gata să ofere 30 de mii de euro celui care îi va arăta cele 11 case ale lui Năstase. În scurt timp, jurnaliștii au stabilit că în spatele identității false se ascunde un oarecare Andrei Petică.sursa: today.md
13:30
„Este un rezultat al nostru, al tuturor celor care ținem la independența și integritatea țării noastre. De asemenea, este pentru noi un semnal de încredere și solidaritate din partea comunității internaționale”. Declarația a fost făcută astăzi de prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul unui briefing de presă susținut în legătură cu aprobarea de către Adunarea Generală ONU a rezoluției privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova.Proiectul de rezoluție privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova” a fost susținut de 64 de state. Premierul a mulțumit tuturor statelor-prietene care au sprijinit prin votul lor proiectul și, în mod special, țărilor care au fost coautori ai documentului - Canada, Estonia, Lituania, Letonia, România, Ucraina, Georgia, Polonia, Cehia și Marea Britanie.În ceea ce privește țările care au votat împotrivă sau s-au abținut, prim-ministrul a specificat că este nevoie de mai multă comunicare, de un dialog consistent și pragmatic pe plan extern.De asemenea, Pavel Filip și-a exprimat recunoștința față de efortul diplomatic al echipei Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Misiunii la New York, pentru promovarea acestui subiect important pentru țara noastră pe agenda ONU. „Aprobarea acestei rezoluții nu înseamnă neapărat retragerea imediată a trupelor ruse. Pentru noi este important însă că acest subiect, care din 2003 a dispărut de pe agenda reuniunilor ministeriale ale OSCE, este din nou pe masa comunității internaționale. Și nu ne vom opri aici. Prin rezoluția aprobată ne asigurăm că acest subiect va rămâne constant pe agenda Adunării Generale ONU, până când ultimul soldat rus nu va părăsi teritoriul Republicii Moldova”, a accentuat șeful Executivului.De precizat că, potrivit documentului, autorităţile moldoveneşti insistă asupra retragerii necondiţionate şi complete a Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) în virtutea aflării ilegale a acestuia pe teritoriul Republicii Moldova. Documentul nu vizează contingentul militar rus al forţelor de menţinere a păcii de pe Nistru, dislocat în conformitate cu prevederile Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992. Or, uneori, GOTR este confundat în mod deliberat cu contingentul de pacificatori ruşi pentru a crea confuzii şi a induce în eroare opinia publică. Totodată, premierul a spus că și misiunea militară de pacificatori ar trebui să fie înlocuită cu o misiune internațională civilă, pentru că aceasta și-a epuizat mandatul.Pavel Filip a mai subliniat că decizia de la ONU, alături de controlul integral al frontierei și progresele pe dimensiunea transnistreană, vine să completeze reușitele din ultimul an în ceea ce privește consolidarea și protejarea integrității țării. „Pe lângă drumuri, locuințe, pensii și salarii, cetățenii noștri au nevoie să se simtă mândri în țara lor, iar Republica Moldova merită să fie tratată cu respect”, a conchis premierul.Autoritățile Republicii Moldova au formulat până în prezent multiple demersuri tranşante în cadrul ONU și OSCE, dar şi în dialogul politic cu Federaţia Rusă, privind activităţile militare ale GOTR. În special - desfășurarea în comun cu pretinsele structuri de forţă transnistrene a numeroaselor aplicații militare, care constituie o ameninţare directă la adresa securităţii Republicii Moldova şi, în contextul crizei din Ucraina, contribuie la sporirea tensiunilor din regiune. Ultimele mișcări ale blindatelor de la Tiraspol în zona de securitate au avut loc chiar astăzi, la ora 4 dimineața, se menționeazî într-un comunicat Guvernului. Deși şi-a asumat în repetate rânduri angajamentul de a-şi retrage trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, până în anul 2003 Federaţia Rusă a retras doar o parte din armament, tehnica militară şi muniţii. Astfel, în regiunea transnistreană mai rămân circa 1500-1700 de militari ruși din GOTR şi peste 21 de mii de tone de muniţii stocate în depozitele din localitatea Cobasna.
13:15
LIVE // Acțiune de protest pentru ieftinirea carburanților Previous article Pericol de provocări cu vărsări de sânge la protestul PPDA-PAS-PLDM-PL You may also like Cea mai mare sumă transmisă sub control de CNA – 135 mii de dolari şi 100 de mii de lei DEZMĂȚ într-un salon de frumusețe din capitală // VIDEO Naistul român Gheorghe Zamfir a fost decorat cu ”Ordinul Republicii” La Orhei va fi dat în exploatare primul Centru de plasament pentru animalele fără stăpân Polițist de frontieră, membrul un...
13:00
Poliția a anunțat că deține suficiente probe care confirmă bănuiala rezonabilă că pentru acțiunea PPDA-PAS-PLDM-PL se pregătesc violențe. Șeful Direcției Urmărire Penală de la IGP, Grigore Moga, a anunțat că poliția a inițiat o cauză penală pentru pregătirea dezordinilor în masă la protestul planificat în fața primăriei. Potrivit lui, au fost identificate mai multe persoane care instigăla violență, ură, incendiere a clădirilor, opunere rezistență poliției, etc. Îndemnurile la acțiuni ilegale sunt făcute inclusiv de pe profuluri false pe rețele de socializare, dar autorii acestora au fost deja identificați. ”A fost acumulat suficient material probatoriu care confirmă intenția de destabilizare a întrunirilor pașnice”, a mai spus Moga. De asemenea, pentru 28-29 iunie au fost citați la poliție unii dintre suspecți pentru a fi audiați și să le fie comunicat statutul de bănuiți. ”Aceste persoane au fost atenționate să renunțe la planurile lor. Legislația nu permite îngrădirea accesului lor la manifestații publice, cât timp nu au comis nimic, dar vor fi supravegheați, dacă vor merge la manifestații”, a spus reprezentantul IGP.Printre suspecți, potrivit poliției, sunt și persoane care au statut de inculpat pentru participarea la violențele din centrul Chișinăului, pe 24 aprilie 2016. Amintim că, atunci, mai mulți simpatizanți ai Platformei DA au aruncat cu pietre în polițiști. Patru persoane au fost atunci reținute.sursa: hotnews.md / foto: privesc.eu
12:15
Rezoluția privind retragerea armatei ruse de pe teritoriul Moldovei, aprobată în seara zilei de ieri la Adunarea Generală a ONU, este un succes istoric pentru țara noastră, afirmă liderul PD, Vlad Plahotniuc, într-o postare pe Facebook.Democratul menționează că acest succes vine într-o perioadă când guvernarea a fost acuzată pe nedrept de acțiuni duplicitare și promovarea intereselor Moscovei.„Felicitări, în primul rând, moldovenilor pentru acest succes în fortificarea independenței Republicii Moldova. Felicitări echipei de la Guvern și Parlament, dar și diplomaților noștri, care au muncit enorm în ultimele luni pentru acest obiectiv.Acest succes vine într-o guvernare, care a fost acuzată pe nedrept de acțiuni duplicitare și promovarea intereselor Moscovei, speculații pe care mereu le-am contrazis prin acțiuni concrete și ferme, așa cum este și rezultatul de astăzi”, a scris Plahotniuc pe Facebook.Liderul PD a adus mulțumiri țărilor, care au semnat rezoluția, și tuturor celor, care au sprijinit Moldova prin votul lor, aceasta fiind „o dovadă de solidaritate și de parteneriat solid”.„Avem încă pași importanți de făcut mai departe, dar sunt sigur că rezultatul de astăzi ne va duce mai aproape de eliberarea țării de sub ocupația trupelor militare străine”, a adăugat președintele Partidului Democrat.Amintim că, în seara zilei de ieri, Adunarea Generală a ONU a aprobat cu o majoritate de voturi proiectul de rezoluţie privind „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Documentul a fost susținut de 64 de state, iar 15 țări au fost împotrivă.Documentul înaintat de Republica Moldova a avut drept coautori Canada, Republica Cehă, Georgia, Lituania, Letonia, Polonia, România, Marea Britanie și Ucraina.
11:45
Potrivit informațiilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, în urma ploilor torențiale înregistrate în seara zilei de 22 iunie pompierii au intervenit în 21 de gospodării pentru pomparea apei. Salvatorii au efectuat acțiuni de pompare pe 8 adrese din municipiul Chișinău. De intervenția pompierilor a fost nevoie în gospodării de pe străzile Ghioceilor, Ion Creangă, Nicolae Costin, Cornului din or. Chișinău, dar și unele curți din or. Durlești și Cricova. De ajutor au beneficiat și 11 gospodării din UTA Găgăuzia, unde apa a intrat în ogrăzi și beciuri.Conform informațiilor oferite de furnizorii de energie electrică, fără curent au rămas parțial 15 localități din 7 raioane. Energia electrică a fost întreruptă în localități din raioanele Ialoveni, Criuleni, Strășeni, Anenii Noi, Hâncești, Cantemir, Cimișlia, UTA Găgăuzia și municipiul Chișinău. Pentru restabilirea consumatorilor, la fața locului lucrează brigăzile specializate. În urma ploilor nu au fost înregistrate victime, drumuri blocate sau diguri și baraje afectate. Toate drumurile și căile de acces sunt practicabile spre localitățile țării. În continuare situația este monitorizată în teren de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI.Comisiile pentru situații excepționale teritoriale urmează să estimeze pagubele înregistrate în urma precipitațiilor abundente.
11:30
Bărbatul care apare în imagini este căutat pentru că ar fi sustras un portmoneu cu bani, carduri bancare şi actele de identitate a unei tinere, în vârstă de 20 ani. Incidentul a avut loc la data de 18 iunie curent.Potrivit informaţiilor constatate de poliţişti, victima se deplasa în troleibuzul 9 pe șos. Hâncești, când a fost jefută. Suma prejudiciului este de 1700 lei.În acest context au fost iniţiate acţiuni speciale de investigaţii la identificarea şi documentarea acestuia. Astfel persoanele care cunosc locul aflării lui, sunt rugate să comunice Poliţiei Capitalei la numărul de telefon 0 681 81 189.El riscă să fie sancţionat cu amendă în mărime de până la 42 500 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la 2 ani.http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2018/06/furt-portmoneu-1.mp4
10:45
Conferință de presă organizată de Inspectoratul General al Poliției cu privire la măsurile de asigurare a ordinii publice și securității circulației rutiere în timpul desfășurării protestului care va avea loc duminică, în mun. Chișinău.
09:30
Briefing de presă susținut de Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, în legătură cu aprobarea de către Adunarea Generală ONU, a rezoluției privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova.
22 iunie 2018
21:45
Cel de-al 13-lea Centru multifuncțional al Agenției Servicii Publice a fost inaugurat astăzi la Fălești. Acesta va permite prestarea a o mie de servicii publice conform principiului ghișeului unic, pentru peste 78 mii de locuitori din raion. „Sper ca până în anul 2020 să ajungem în situația, când cetățenii în relația lor cu statul vor avea nevoie doar de buletinul de identitate, restul informațiilor se vor regăsi în registrele de stat. Instituțiile care au nevoie de aceste informații nu au decât să le acceseze”, a spus prim-ministrul Pavel Filip la eveniment.Locuitorii raionului Fălești vor fi deserviți de către 17 operatori și vor avea acces la servicii de înregistrare a bunurilor imobile și a drepturilor asupra acestora, de documentare a populației, stare civilă, înregistrare și licențiere a unităților de drept. Fluxul de persoane va fi gestionat cu ajutorul rândului electronic.În total, în țară vor fi deschise 38 de Centre multifuncționale ale Agenției Servicii Publice, 35 în raioane și trei – în capitală.
19:30
Adunarea Generală a ONU a aprobat proiectul de rezoluţie depus de ţara noastră şi de alte şapte state cu privire la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Moldovei. Documentul a primit 64 de voturi pentru, 15 împotrivă şi 83 de abțineri.În discursul său din Asambleea ONU, ministrul de Externe, Tudor Ulianovschi, a menţionat că proiectul nu trebuie calificat drept un gest neprietenesc faţă de altă ţară."Prezenţa continuă a trupelor ruseşti şi a armamentului pe teritoriul Republicii Moldova fără acordul său nu e doar incompatibil cu independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralitatea sa permanentă, ci şi cu dreptul internaţional şi cu prevederile Cartei ONU", a menţionat Tudor Ulianovschi.Înainte de vot, reprezentantul rușilor a cerut amânarea acestui subiect pentru sesiunea următoarea a Adunării ONU.Alături de Moldova, proiectul de rezoluţie a fost semnat de România, Ucraina, Georgia, Estonia, Letonia, Lituania şi Canada. În textul documentului sunt trecute în revistă angajamentele luate de Rusia în cadrul summitului OSCE de la Istanbul din 1999, cu privire la retragerea armamentului şi a trupelor dislocate în regiunea transnistreană. În proiect se subliniază că este vorba de militarii ruşi din grupul operativ şi nu de trupele ruse de menţinere a păcii.Potrivit Constituţiei, se arată în proiect, Republica Moldova şi-a proclamat neutralitatea permanentă, iar staţionarea trupelor străine pe teritoriul naţional este interzisă. Ţările semnatare şi-au reafirmat necesitatea ca statele membre ONU să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a celorlalte state, să nu ameninţe sau să folosească forţa împotriva altui stat membru.sursa: publika.md
19:15
În ajunul Zilei Naționale a Portului Popular, care se va desfăşura duminică, 24 iunie, o parte din angajaţii Spitalului Clinic Republican "Timofei Moșneaga" au realizat un filmuleț, în care sunt promovate straiele naţionale.Protagonistele filmuleţului sunt îmbăcate în tradiţionala ie moldovenească, iar, la un moment dat, se prind într-o horă.Ziua Portului Popular  se va desfăşura duminică, 24 iunie, în 45 de localităţi din 14 raioane. Participanţii vor avea parte de parade ale costumelor tradiţionale, ateliere de confecţionat şi spectacole folclorice, scrie politics.md.În Capitală, ceremoniile vor avea loc la Palatul Republicii. Pentru oaspeţi va fi o expoziţie a costumelor populare păstrate la Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală.Muzica bună va fi asigurată de orchestrele "Lăutarii" şi "Folclor." Din 2015, Ziua Naţională a Portului Popular e marcată în ultima duminică a lunii iunie.
18:45
Liderul PAS, Maia Sandu, nu scapă nicio ocazie de a se umple de penibil, iar ultima sa declaraţie este de-a dreptul halucinantă. Aceasta a spus, fără a clipi, că ordinea publică de la acţiunile de protest ar fi fost vegheată inclusiv de poliţişti aduşi de peste hotare.“Forţele de ordine cheltuie resurse enorme, judecând după numărul de poliţişti aduşi la protest. Au fost aduşi aici nu doar din Chişinău, dar şi din afara ţării”, a declarat Maia Sandu.O altă declaraţie deşănţată a liderului PAS, Maia Sandu, a fost făcută la emisiunea „În profunzime” de la PRO TV. Aceasta a spus că mai multe persoane au relatat că au găsit în gențile lor obiecte străine, la protest de miercuri, din faţa Primăriei Chişinău. „Mai multe persoane ne-au raportat că au ajuns acasă și au găsit în gențile lor obiecte străine, inclusiv cuțite de tăiat hârtia”, a spus Maia Sandu.Ulterior, Inspectoratul General al Poliţiei a emis un comunicat în care precizează că s-a autosesizat și așteaptă ca persoanele vizate să depună plângeri, dar nici o sesizare nu există, deocamdată. Maia Sandu a recunoscut singură că nicio persoană nu a mers să depună plângere la poliție.sursa: politics.md / foto: privesc.eu
18:30
Procuratura Anticorupţie şi Centrul Naţional Anticorupţie anunţă despre reţinerea unui avocat pentru trafic de influenţă, cu primirea de bunuri în proporţii deosebit de mari.Temei pentru iniţierea respectivului proces penal a servit plângerea depusă de către un inculpat, care reclama acţiunile abuzive ale avocatului. Astfel, în cadrul acţiunilor de urmărire penală procurorii au stabilit că, în intervalul octombrie – decembrie 2016, avocata a pretins şi primit de la acesta în total 5 mii de euro. Banii i-au fost estorcaţi succesiv, pe măsură ce dosarul acestuia avansa pe rolul instanţelor de judecată, avocatul dându-i asigurări că poate influenţa persoane cu demnitate publică să-i soluţioneze pozitiv dosarul, în care acesta era cercetat pentru tâlhărie şi huliganism. Totuşi, prin sentinţa Curţii de Apel Chişinău, bărbatul a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare, iar avocata şi-a continuat promisiunile, solicitând încă 6 mii de euro, susţinând că are influenţă şi asupra judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie ca sa-l scape de pedeapsă.În seara zilei de ieri, avocata a fost reţinută în flagrant delict, în momentul primirii sumei de 5 mii de dolari.În prezent aceasta este reţinută preventiv pentru 72 de ore, iar dacă va fi găsită vinovată, ea riscă o amendă de până la 300 de mii de lei sau închisoare de la 3 la 7 ani.
18:30
Adunarea Generală ONU va examina proiectul rezoluției înaintate de Republica Moldova ”Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Documentul va fi prezentat comunității internaționale de către Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.