Moldova24

Acum 4 ore
19:00
Elaine Duke, secretarul în exerciţiu pentru Securitate Internă din SUA, a avertizat, joi, că Stat Islamic (SI) şi alte organizaţii teroriste plănuiesc atacuri pe teritoriul Statelor Unite precum cel care a avut loc la 11 septembrie 2001, comis de militanţii Al Qaida, relatează The Independent. Secretarul în exerciţiu pentru Securitate Internă din SUA a precizat că jihadiştii se folosesc de atacuri de mică amploare, precum atacuri cu vehicule sau cu cuţit, pentru a obţine finanţări şi pentru a-şi motiva militanţii. ”Ameninţarea este încă serioasă”, a declarat Duke, prezentă la un eveniment organizat de Ambasada SUA din Londra. ”Organizaţiile teroriste, fie că vorbim de SI sau de altele, doresc să producă o explozie mare precum cea din 11 septembrie 2001. Ei vor să deturneze un avion, serviciile de informaţii sunt sigure de asta. Cu toate acestea, reţelele teroriste încearcă să se menţină vizibile, aşa că recurg la atacuri de mică amploare. Scopul lor este să instaureze panică şi teroare”, a adăugat Duke. Comentariile secretarului în exerciţiu pentru Securitate Internă din SUA vin la o zi distanţă de un avertisment dat de şeful MI5, care a precizat că Marea Britanie întâmpină cea mai gravă ameninţare teroristă din toate timpurile, potrivit Mediafax. The post SUA în alertă! Organizaţiile teroriste planifică un atac similar celui din 11 septembrie 2001 appeared first on Moldova 24.
Acum 6 ore
17:00
Din copilărie suntem învăţaţi să oferim persoanelor vârstnice locul pe scaun în mijloacele de transport în comun, ca semn de respect. Contrar aşteptărilor, experţii de la Oxford avertizează că gestul nu este deloc în favoarea acestora. Persoanele vârstnice ar trebui încurajate să rămână active. Acesta este sfatul cercetătorilor de la Oxford, care susţin că activitatea fizică poate întineri o persoană cu cel puţin 10 ani, scrie The Independent. Sir Muir Gray, profesor al Institutului de Sănătate Publică din Anglia, susţine că persoanele în vârstă ar trebui să meargă pe jos cel puţin 10 minute pe zi, să fie încurajate să urce pe scări, în loc să ia liftul, şi că statul în picioare poate fi o modalitate bună pentru a-şi menţine sănătatea. În raportul publicat în The British Medical Journal se recomandă încurajarea activităţii fizice în rândul persoanelor în vârstă pentru reducerea nevoii de asistenţă socială. „Trebuie să încurajăm activitatea fizică în rândul bătrânilor, şi nu să îi încurajăm să fie sedentari. Nu vă sfătuiţi părinţii să ia liftul, ci să mai urce un etaj pe scări. Şi gândiţi-vă de două ori înainte să cedaţi locul pe scaun în autobuz sau tren unei persoane în vârstă. Statul în picioare este un exerciţu fizic bun pentru ei”, spune Gray. Scarlett McNally, chirurg ortoped citat de The Independent susţine că „activitatea fizică poate încetini procesul de îmbătrânire“, acestea fiind adesea confundate cu pierderea capacităţii de mişcare. Studiile arată că exerciţiul fizic poate întineri o persoană cu cel puţin 10 ani, ca şi capacitatea de mişcare şi independenţă fizică, citează adevarul.ro. The post Sfatul cercetătorilor de la Oxford: Nu mai oferiți loc pe scaun bătrânilor appeared first on Moldova 24.
16:00
Incidentul a avut loc astăzi dimineața, în jurul orei 08:40 pe strada Uzinelor din municipiul Chișinău, în intersecția Calea Basarabiei – Ismail. Șoferul unui automobil de model „Dacia” de 35 de ani, locuitor al capitalei, indignat că un alt conducător auto de 22 de ani, nu ia permis să încalce RCR, a scos o armă și la amenințat. Acesta imediat a apelat la poliție, iar echipajul de patrulare care se afla la fluidizarea traficului rutier în intersecția respectivă a intervenit și a reținut șoferul. În urma controlului autoturismului, inspectorii de patrulare au depistat pistolul, deținut legal cu care a fost amenințat celălalt șofer. Arma implicată în conflict a fost ridicată și păstrată în IP Ciocana până la primirea unei decizii definitive, iar suspectul a fost escortat la Inspectoratul de Politie, care urmează să stabilească circumstanțele în care s-a produs incidentul. The post Conflict la o intersecție din Capitală // Un șofer a amenințat cu arma un alt conducător auto appeared first on Moldova 24.
Acum 8 ore
15:00
Cabinetul de miniștri s-a întrunit astăzi într-o ședință specială pentru a aproba sesizarea adresată Curții Constituționale privind constatarea circumstanțelor pentru instituirea interimatului funcției de Președinte al Republicii Moldova în cazul desemnării ministrului Apărării. Astfel, în conformitate cu Hotărârea Curții Constituționale din 17 octombrie 2017 privind interpretarea prevederilor articolului 98 aliniatul (6) în conformitate cu articolele 1, 56, 91, 135 și 140 din Constituție, Guvernul a solicitat constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova și instituirea acestuia pentru asigurarea exercitării atribuțiilor constituționale în scopul numirii candidatului propus de Prim-ministru pentru funcția de ministru al Apărării. Sesizarea aprobată astăzi se impune pentru depășirea blocajului instituțional generat de Președintele țării prin încălcarea obligației constituționale de numire în funcție a ministrului Apărării la propunerea repetată a Prim-ministrului. „Avem o situație când intervine interimatul funcției de Președinte nu pentru o perioadă de timp, dar pentru o cauză. Și această cauză este numirea ministrului Apărării. Republica Moldova este o țară parlamentară, iar Președintele nu poate cauza blocaje instituționale și instabilitate politică”, a menționat Premierul Pavel Filip. Amintim că la data de 12 septembrie curent, Prim-ministrul a propus Președintelui ţării candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării, aceasta fiind respinsă de Președinte. Ulterior, Premierul a înaintat repetat aceeași candidatură, care din nou a fost respinsă de şeful statului. Astfel, pe data de 19 septembrie 2017, Executivul s-a adresat Curții Constituționale pentru a clarifica acțiunile ce pot fi întreprinse de către Prim-ministru și deciziile care pot fi adoptate de Parlament în cazul în care Președintele refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru. The post Ședință specială la Guvern // A sesizat Curtea Constituțională în vederea desemnării ministrului Apărării appeared first on Moldova 24.
14:45
Serviciile medicale de profilaxie, diagnostic, tratament şi supraveghere în domeniul oncologic ar putea fi acordate și de către instituţiile medico-sanitare private licenţiate şi acreditate. Parlamentul a aprobat astăzi, în prima lectură, modificări ale legislației în acest sens. Potrivit autorilor, în prezent aceste servicii există doar în instituţiile medico-sanitare publice acreditate din țară. Prin modificările propuse se oferă drepturi egale instituţiilor medico - sanitare, indiferent de forma de proprietate, în îndeplinirea misiunii de a presta servicii medicale din domeniul oncologic. Totodată, pacienții vor avea dreptul de a alege instituţia medicală şi medicii în tratamentul maladiilor oncologice. Practica internaţională în tratarea bolilor de cancer de către sectorul privat este una pozitivă atât în ţările cu economii puternice precum SUA, Israel, Marea Britanie, Germania, Austria, Franţa, cât şi în ţările cu economii în dezvoltare. Conform datelor oferite de Institutul Oncologic, în anul 2016, în Republica Moldova în evidența medicilor se aflau peste 52 mii de persoane diagnosticate cu cancer. În aceeași perioadă, primar depistate au fost peste 9 mii cazuri. Totodată, peste 5000 de bolnavi decedează anual din această cauză. The post Serviciile oncologice ar putea fi acordate și în instituțiile medicale private appeared first on Moldova 24.
14:30
Pe internet au apărut imagini care surprind momentul accidentului din seara zilei de ieri din orașul ucrainean Harkov. Camerele de supraveghere au filmat cum un grup de pietoni, care așteptau să traverseze strada, este spulberat de pe trotuar de un automobil. Nenorocirea a avut loc la o intersecție din Harkov, la ora 20.38. Amintim că automobilul de model Lexus era condus de o tânără de 20 de ani, fiica adoptivă a omului de afaceri Vasile Zaițev, președinte al companiei „Gruppa-Taifun”, președintele Consiliului de administraţie și director general al „Ukrenergocermet”. Unele surse din presa locală spun că Olena Zaițev se afla în mașină cu prietenele sale, toate fiind în stare de ebrietate. Accidentul a avut loc după ce șoferița a ignorat semnalul roșu al semaforului, a lovit la intersecție un Volkswagen Touareg care circula regulamentar. După impact, automobilul Lexus a fost proiectat într-un pilon, iar apoi a ajuns pe trotuar cu o viteză năucitoare, spulberând 11 pietoni. În urma impactului puternic, cinci persoane au murit pe loc, iar celelalte șase au fost rănite, printre acestea se numără și o femeie însărcinată. The post VIDEO // Momentul când pietonii din Harkov sunt spulberați de o șoferiț, fiica unui oligarh ucrainean appeared first on Moldova 24.
13:45
Un băiat în vârstă de 12 ani, din municipiul Hunedoara, România, a suferit joi mai multe traumatisme după ce s-a electrocutat cu un fir de la linia electrică a căii ferate și apoi a căzut de pe un pod cu înălțimea de 6,5 metri, suferind mai multe lovituri la cap și torace, precum și arsuri de gradul doi la o mână și un picior, notează Agerpres. "La locul incidentului a ajuns un echipaj al Ambulanței, cu un medic. Copilul era conștient, dar prezenta un traumatism cranian cu o posibilă fractură craniană, traumatism toracic, arsură de gradul doi pe membrul superior drept și membrul inferior stâng. Copilul a fost transportat la Unitatea de Primire a Urgențelor Hunedoara", a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Județean de Ambulanță Hunedoara, dr. Călin Dumitrescu. Polițiștii au început primele verificări în acest caz și au stabilit că, la momentul producerii incidentului, băiatul se deplasa spre casă pe un pod peste râul Cerna, pe sub care trece și o cale ferată electrificată. La un moment dat, copilul s-a aplecat peste pod, a pus piciorul pe cablul rețelei electrice de la calea ferată și s-a electrocutat. "Băiatul s-a electrocutat și a căzut de la înălțimea de 6,5 metri pe terasamentul căii ferate. Minorul a fost transportat la UPU Hunedoara pentru îngrijiri medicale", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Laura Năstase. Din cauza rănilor suferite, copilul a fost transportat cu un elicopter SMURD la un spital din Timișoara. The post Un copil de 12 ani din Hunedoara, electrocutat cu un cablu de la calea ferată appeared first on Moldova 24.
Acum 12 ore
12:45
Comisia juridică, numiri și imunități  anunță concurs pentru selectarea candidatului la funcția de Director al Centrului Național Anticorupție. Mandatul actualului director al CNA, Viorel Chetraru, expiră la 25 octombrie 2017. Potrivit Regulamentului, adoptat de Comisie, candidatul trebuie să întrunească următoarele cerințe: • deține cetățenia Republicii Moldova și este domiciliat pe teritoriul ei; • are studii superioare juridice și o vechime în muncă în domeniul juridic de cel puțin 10 ani; • are o reputație ireproșabilă; • nu este și nu a fost în ultimii doi ani membru al vreunui partid politic; • nu are antecedente penale și cunoaște limba română; • este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea atribuțiilor. Dosarul va conține următoare documente: • copia buletinului de identitate și a fișei de însoțire; • copia diplomei de studii; • copia carnetului de muncă; • două scrisori de recomandare; • certificatul eliberat de Ministerul Justiției care confirmă că nu este membru al vreunui partid politic; • cazier judiciar; • certificatul de sănătate, eliberat de instituția medicală abilitată. Candidații vor depune dosarele în perioada 19 octombrie – 29 noiembrie, la secretariatul Comisiei juridice, numiri și imunități: bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 105, biroul 926. Detalii la numărul de telefon 022/ 82 05 34. Regulamentul cu privire la concursul pentru selectarea candidatului la funcția de Director al Centrului Național Anticorupție. Menționăm că vicedirectorul Centrului Național Anticorupție (CNA), Cristina Țărnă, a depus cerere de demisie. The post Parlamentul anunță concurs pentru selectarea candidatului la funcția de Director al CNA appeared first on Moldova 24.
12:15
Un tânăr în vârstă de 21 ani, domiciliat în comuna Băcioi, mun.Chișinău, a fost reținut, fiind bănuit în comiterea mai multor furturi din locuințe. În cadrul acțiunilor de urmărire penală s-a stabilit că bănuitul a intrat în două locuințe și o cafenea prin forțarea geamului, de unde a sustras mai multe bunuri materiale, cauzând un prejudiciu proprietarilor în sumă de 60 000 lei. Actualmente, suspectul este reţinut pe un termen de 72 de ore în izolatorul Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău, fiind cercetaţi penal pentru furt, infracţiune care se pedepseşte cu amendă în mărime de la 15 000 la 50 000 lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 4 ani. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/10/video-24.mp4 The post Bănuit în mai multe cazuri de furturi. A fost surprins de camerele de supraveghere (VIDEO) appeared first on Moldova 24.
12:00
Peste 200 kg de salam și 7 saci cu încălțăminte, bunuri transportate fără acte de proveniență, au fost reținute de către polițiștii de frontieră ai Direcției regionale NORD. Reținerea a fost înregistrată ieri, 18 octombrie 2017, pe direcția localităților Cotiujeni-Briceni. Angajații Poliției de Frontieră au oprit în trafic un Audi 100, la volanul căruia se afla un cetățean moldovean de 24 de ani, domiciliat în satul Medveja, r-nul Briceni. După legitimarea conducătorului auto, polițiștii de frontieră au supus verificărilor mijlocul de transport. Urmare, în salon și portbagaj au fost depistate 20 de cutii, pline cu salam în asortiment, și șapte saci cu încălțăminte. Pentru bunurile transportate, tânărul nu a putut prezenta acte de însoțire sau de proveniență. Întreaga cantitate de parizer ucrainesc și încălțăminte, din cercetările primare valorificată la 30 mii de lei, a fost reținută, iar persoana va fi cercetată contravențional. Conform art.265 CC al RM, șoferul riscă o amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale. The post Un șofer din Medveja, tras pe dreapta. Transporta salam și încălțăminte fără acte (FOTO) appeared first on Moldova 24.
11:45
Şeful Postului Vamal Centru al Oficiului Poştal MD2000 din municipiul Chişinău, împreună cu patru inspectori vamali, un operator poştal, doi administratori a două companii de poştă privată şi o persoană civilă vor compărea pe banca acuzaţilor pentru trafic de influenţă, corupere pasivă şi activă. Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi trimis dosarul de învinuire a celor nouă în judecată pentru examinare în fond. Aceştia au fost reţinuţi la începutul verii, după ce le-au fost documentate acţiunile ilicite. Potrivit probatoriului acumulat, inculpaţii au creat o schemă de estorcare sistematică a mijloacelor băneşti, estorcând şi primind, în intervalul iunie 2016 – iunie 2017, bani de la persoanele destinatare ale coletelor poştale internaţionale, care se prezintă pentru a ridica coletele. În schimbul sumelor de bani estorcate şi primite, funcţionarii din cadrul Serviciului Vamal, eliberau coletele poştale internaţionale, fără efectuarea controlului vamal propriu-zis şi fără calcularea şi încasarea drepturilor de import pentru acestea. În cazul refuzului destinatarului de a respecta condiţiile formulate de funcţionarii Serviciului Vamal, aferent sumelor de bani solicitate, aceştia îi ameninţau cu tergiversarea procesului de vămuire şi calcularea unei valori exagerate a mărfurilor primite prin intermediul coletelor poştale internaţionale. Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi de cele incriminate, inculpaţii riscă amenzi şi închisoare de pînă la 6 ani, precum şi recuperarea cheltuielilor judiciare în valoare de 168 mii lei. The post Vameşi de la Poşta Moldovei şi agenţi economici, trimişi în judecată pentru corupţie appeared first on Moldova 24.
11:00
În cadrul operațiunii de amploare care a avut loc marți în țară au fost reținute 12 persoane, cu vârsta cuprinsă între 20 – 46 de ani, suspectate de comercializarea drogurilor. Perchezițiile s-au desfășurat în perioada 17 – 18 octombrie 2017, de către ofițerii Direcției Antidrog a Inspectoratului Național de Investigații de comun cu Procuratura municipiului Chișinău Oficiul Principal, Serviciile de investigații infracțiuni din cadrul Inspectoratelor de Poliție și alte oficii ale Procuraturii din teritoriu. Totodată, 62 de persoane sunt cercetate în stare de libertate, în privința acestora au fost acumulate probe și depistate droguri păstrate la domiciliu. În cadrul operațiunii, forțele de ordine au efectuat 95 de percheziții, în 26 de raioane ale Republicii Moldova. Ca rezultat al perchezițiilor efectuate au fost sechestrate peste 14 kg de marijuană și plante de cânepă, mac, hașiș, heroină, amphetamină, methamphetamine, pastile psihotrope, produse etnobotanice, precursori destinați producerii drogurilor, valoarea totală fiind de aproximativ 2.500.000 lei. La fel, au fost depistate și lichidate două laboratoare de producere a drogurilor dislocate în raioanele Ialoveni și Ungheni. De asemenea, poliția a depistat și ridicat 7 pistoale și un revolver, 3 arme de vânătoare, o armă pneumatică cu țintă optică, cartușe de luptă pentru automat AK-47 calibrul 7,62 mm, cartușe calibru 6 mm și 16 mm, toate deținute ilegal. La fel, au fost documentate cinci persoane în stare de ebrietate la volan, provocată de consumul stupefiantelor, trei din ei activau în calitate de șoferi de taxi. Persoanele reținute au rol de organizatori și intermediari în comercializarea drogurilor, fiindu-le incriminată comiterea infracțiunii prevăzute de art. 217/1 alin 4 Cod Penal. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de „Circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora în scop de înstrăinare săvârșit de un grup criminal organizat riscă” închisoare de la 7 la 15 ani. The post Rezultatele PERCHEZIȚIILOR antidrog de marți // 12 persoane – reținute, 62 – cercetate în libertate, 3 șoferi de taxi – prinși drogați (VIDEO) appeared first on Moldova 24.
10:30
Un individ în vârstă de 47 ani, domiciliat în Capitală, a fost reținut de poliție fiind bănuit de vătămare intenţionată gravă, anterior judecat pentru comiterea mai multor infracţiuni. Incidentul a avut loc în dimineaţa zilei de 15 septembrie curent. Bănuitul împreună cu un alt bărbat, de 40 de ani, au mers la ultimul în vizită, într-un apartament de pe strada Vasile Alexandri, unde au consumat băuturi alcoolice. În urma unui conflict, el ar fi luat cuţitul de pe masa şi i-ar fi aplicat o lovitură în regiunea abdominală, provocându-i leziuni corporale grave. În cadrul audierilor acesta şi-a recunoscut vinovăţia şi este cercetat penal în stare de arest pentru vătămarea intenţionată gravă a integrităţii corporale, care prevede închisoare pe un termen de la 5 la 10 ani. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/10/video-22.mp4 The post Un bărbat a fost înjunghiat la beție într-un apartament din Chișinău (VIDEO) appeared first on Moldova 24.
10:15
The post LIVE // Ședința plenară a Legislativului appeared first on Moldova 24.
10:00
Un accident teribil a avut loc în seara zilei de ieri în orașul Harkov din Ucraina. Un automobil de model Lexus, condus de o tânără în vârstă de 20 ani, a intrat pe trotuar lovind mai mulți pietoni. Potrivit informațiilor, șoferița ar fi ignorat semnalul roșu al semaforului, s-a tamponat într-un Volkswagen Touareg, iar în urma loviturii puternice, automobilul Lexus a fost proiectat într-un pilon, iar mai apoi a ajuns pe trotuar unde în acel moment se deplasau mai multe persoane, informează agenția TT-info. Șoferița a lovit în plin pietonii. Șase persoane au murit pe loc, iar alte cinci au fost internate cu diverse traumatisme grave, două fiind în stare gravă. Conducătorii auto din ambele mașini au rămas în viață. Potrivit sursei, automobilul Lexus aparținea tatălui tinerei. Aceasta a fost reținută pentru 72 de ore. Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă de la 5 la 10 ani de închisoare. Atenție! Imagini cu un puternic impact emoțional! The post 18+ // IMAGINI terifiante la Harkov! Un Lexus a lovit mai mulți pietoni. Șase morți (FOTO/VIDEO) appeared first on Moldova 24.
Ieri
21:00
Meteorologii au emis cod galben de ceață. Avertizarea este valabilă de astăzi, ora 23 și până mâine, ora 10. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în acest interval de timp se va produce ceaţă cu vizibilitatea de 500 m, izolat 200 m şi mai puţin. The post Atenție șoferi! A fost emis cod galben de ceață appeared first on Moldova 24.
20:45
Un bărbat din Republica Moldova a murit în urma unui accident rutier produs în Ungaria. Tragedia a avut loc astăzi dimineață, la ora 05.45, pe autostrada M1, la 65 km de la Budapesta. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, automobilul, în care se afla bărbatul și copilul acestuia, era parcat pe carosabil fiind lovit de un camion, înmatriculat în România. În urma impactului, cetăţeanul Republicii Moldova a decedat, iar copilul acestuia a fost internat în spitalul din Tatabanya, Ungaria. Starea minorului nu este gravă, iar viața acestuia este în afara pericolului. Cei doi urmau să ajungă în Republica Cehă. Ambasada Republicii Moldova la Budapesta a luat legătura cu autorităţile competente ungare pentru stabilirea detaliilor pe caz, inclusiv a identificat şi informat rudele victimelor accidentului menţionat. Situaţia este monitorizată în continuare de către misiunea diplomatică a Republicii Moldova în Ungaria. The post Un moldovean a murit în urma unui accident în Ungaria, iar copilul acestuia – la spital appeared first on Moldova 24.
16:30
Executivul va aloca 2,04 milioane de lei sub formă de indemnizații unice pentru construcţia unei case individuale, a unei locuinţe cooperatiste, procurarea spaţiului locativ sau pentru restaurarea caselor vechi. De prestații vor beneficia 49 de persoane din nouă raioane ale țării. În particular, este vorba despre cetățeni care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl, victime ale represiunilor politice și veterani, care nu au beneficiat de credite preferenţiale de la instituţiile financiare şi nu au fost asigurate cu spaţiu locativ la situaţia din 22 octombrie 2004. Potrivit proiectului, Ministerul Finanţelor va acorda mijloacele financiare autorităţilor administraţiei publice locale, în baza deciziilor comisiilor speciale prezentate de către acestea. Astfel, Consiliul raional Cimișlia urmează să primească 772 mii de lei, Consiliul raional Florești – 410 mii de lei, Consiliul municipal Chișinău – 205 mii de lei. Cealaltă parte din sumă va fi direcționată către autoritățile administrației publice din raioanele Hîncești, Rîșcani, Fălești, Orhei, Leova și Strășeni. Resursele financiare vor fi alocate din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2017, în total în aceste scop fiind aprobate 7,8 milioane de lei. The post Peste 40 de persoane vor primi indemnizaţii unice pentru asigurarea cu spaţiu locativ appeared first on Moldova 24.
16:15
Directorul Agenției Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice şi Tehnologia Informației (ANRCETI), Grigore Varanița, a depus cerere de demisie. Anunțul a fost făcut de către premierul Filip în cadrul ședinței Guvernului de astăzi. Demisia lui Varanița vine ca urmare a unor solicitări din partea primului ministru în adresa instituției cu privire la calitatea proastă a serviciilor de telefonie mobilă. „La ședința trecută am solicitat să veniți cu un raport pe tot ce se întâmplă, pe respectarea condițiilor de licență de către operatorii de telefonie mobilă. Am primit acest răspuns de la dvs. Și faptul că astăzi vom aproba demisia directorului Agenței, nu înseamnă că problema s-a rezolvat”, a spus premierul. Pavel Filip s-a arătat nemulțumit de raportul prezentat și a cerut să fie creată o comisie de anchetă care să vadă pe ce s-au bazat autorii atunci când l-au elaborat. Dvs ați uitat că eu am avut un mandat la ANRCETI. Să scrieți minciuni, nu face față unei agenții. Din scrisoarea dvs. că ANRCETI a monitorizat respectarea de către furnizori a condițiilor ș.a.m.d., eu doar cunosc că Agenția nu are echipamentele necesare pentru a face acest lucru. Între timp am vorbit cu cei de la Centrul Național pentru Frecvențe Radio care nu au fost solicitați anul acesta pentru a petrece măsurări. Am spus și data trecută, nu stați comod în fotoliile de la Agenție și să vă bazați pe rapoartele prezentate de operatori. Eu, personal, pot să vă arăt drumurile pe care cade rețeaua și nu este legătură”, a adăugat Filip. Filip așteaptă un răspuns concret în ședința următoare a Guvernului. The post Directorul ANRCETI, Grigore Varanița, și-a dat demisia. Filip a cerut crearea unei comisii de anchetă appeared first on Moldova 24.
15:00
The post LIVE // Ședința Cabinetului de miniștri appeared first on Moldova 24.
14:45
Conform unei analize realizate de Inspectoratul Național de Patrulare, cele mai problematice intersecții din capitală sunt: - str. Calea Orheiului - str. Studenților; - str. Calea Orheiului - bd. Renașterii Naționale; - bd. Renașterii Naționale - str. Bogdan Voievod; - bd. Grigore Vieru - str. Romană; - str. Ismail - str. Mateevici; - str. Ismail - str. Kogălniceanu; - str. Ismail - str. București; - str. București - str. Lev Tolstoi; - tr. București - str. Ciuflea; - str. Miorița - str. Gheorghe Asachi; - str. Calea legilor - str. Ion Creangă; - bd. Ștefan cel Mare și Sfânt - str. Mihai Viteazu; - str. Mihai Viteazu - str. Mitropolitul Dosoftei; - str. Mihai Viteazu - str. Columna; - str. Vadul lui Vodă - str. Tudor Vladimirescu; - str. Ismail - str. Calea Basarabiei; - str. Uzinelor - str. Lunca Bâcului; - bd. Dimitrie Cantemir - str. Albișoara; - R6 (str. Calea Orheiului) - str. Bucovinei. Pentru a asigura securitatea circulației rutiere, în special în raza municipiului Chișinău, precum și în scopul fluidizării traficului rutier și asigurării unui climat favorabil tuturor participanților în traficul rutier, INP a majorat numărul de ofițeri de patrulare la dirijarea traficului rutier la intersecțiile nominalizate. Astfel, începând cu dimineața zilei de luni, 16 octombrie, în intervalul orelor 07:30 – 09:30 și 16.30 – 18:30, în aceste intersecții sunt prezenți 34 de inspectori de patrulare și 17 echipaje. Prezența unui număr mai mare de ofițeri de patrulare la dirijarea traficului rutier în orele de vârf a micșorat semnificativ coloana de ambuteiaje de pe străzile capitalei, însă nu a soluționat definitiv această problemă. De aceea, ca soluții întru fluidizarea circulației rutiere, INP va continua să implice zilnic echipaje de patrulare la dirijarea traficului, să informeze șoferii prin intermediul aplicației Telegram și prin intermediul surselor mass-media despre eventualele blocări de circulație, accidente în traficul rutier, etc. foto: INP The post INP a făcut LISTA celor mai aglomerate intersecții din Capitală appeared first on Moldova 24.
14:30
The post LIVE // Declarație de presă susținută de Președintele Parlamentului, Andrian Candu appeared first on Moldova 24.
12:18
Numărul inspectorilor de patrulare care dirijează circulația în intersecții aglomerate a fost majorat, a anunțat ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan. Totodată, potrivit lui, echipajele de patrulare vor fi concentrate pe segmentele cu risc sporit de accidente și ambuteiaje. „Ați observat că în fiecare dimineață, în fiecare seară, atunci când sunt ambuteiaje, noi avem oameni în stradă care încearcă să fluidizeze traficul rutier. Noi avem deja angajați ai poliției dimineața și la amiază la trecerile de pietoni, la toate liceele din municipiul Chișinău”, a declarat Alexandru Jizdan în cadrul unei conferințe de presă. Totodată, ministrul a relatat că MAI lucrează la elaborarea unui concept care ar prevedea implicarea voluntarilor în procesul de reglementare a traficului rutier, concept realizat împreună cu ONG-urile locale. Este de precizat faptul că în ultimele zile la cele mai aglomerate intersecții din Chișinău au fost observați mai mulți agenți de patrulare care se ocupau de fluidizarea traficului în orele de vârf, când se formează ambuteiaje. The post Gata cu traficul aglomerat din capitală? Numărul inspectorilor de patrulare care dirijează circulația în intersecții aglomerate a sporit appeared first on Moldova 24.
11:49
Situația privind suspendarea din funcție a primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă, va fi dezbătută în cadrul celei de-a 33-a sesiuni a Congresului Autorităților Locale şi Regionale al Consiliului Europei, care începe miercuri, 18 octombrie, la Strasbourg. Potrivit proiectului de rezoluție ce urmează a fi supus dezbaterilor în ședința zilei de joi, suspendarea primarului Capitalei R. Moldova ridică probleme în ceea ce privește respectarea Cartei europene a autonomiei locale. Raportoarea Gunn Marit Helgesen, care a efectuat o vizită de documentare la Chișinău, propune Congresului să organizeze o misiune de anchetă care să aibă ca finalitate recomandări pentru autoritățile moldovenești. De asemenea, Congresul urmează să solicite Comisiei de la Veneția să-și dea avizul pe marginea constituționalității referendumului de revocare din funcție a lui Dorin Chirtoacă, plebiscit care, potrivit raportoarei, încalcă unele prevederi ale Cartei autonomiei locale, notează radiochisinau.md. Documentul mai notează că în 2018, R. Moldova va fi supusă unui monitoring al democrației locale și regionale în urma plângerii depuse de Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) care a denunțat o serie de presiuni exercitate asupra aleșilor locali prin urmăririle judiciare pornite împotriva lor. Dorin Chirtoacă este vicepreședinte al Congresului Autorităților Locale şi Regionale. Procurorii și instanța de judecată nu i-au permis acestuia să meargă la Strasbourg pentru a participa la forumul european. Dorin Chirtoacă se află în arest la domiciliu din mai 2017. The post Suspendarea din funcție a primarului mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă, dezbătută la Strasbourg appeared first on Moldova 24.
11:49
Serviciul Fiscal de Stat reamintește persoanelor care oferă în chirie bunuri imobiliare să se conformeze legislației și să achite impozitul în mărime de 7 la sută din veniturile obținute. Suma impozitului pe venit se va achita cel târziu la data de 2 a lunii curente sau în avans. În cazul în care contractul a fost încheiat după data de 2 a lunii, termenul de plată în aceasta lună va fi a doua zi din momentul încheierii contractului. Achitarea se va efectua în orice bancă comercială sau oficiu poștal al Republicii Moldova. Cetățenii care dau în chirie bunuri imobiliare sunt obligați să înregistreze contractele de locațiune în termen de trei zile de la data încheierii la subdiviziunea structurală a Serviciului Fiscal de Stat (Direcția Deservire Fiscală), în raza căreia își au domiciliu de bază. Persoanele fizice care nu își vor onora obligațiile corespunzătoare, riscă amenzi și sancțiuni, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal. Prevederile date nu se aplică față de contractele de chirie, încheiate cu persoanele juridice. The post Fiscul reamintește celor care dau imobile în chirie să achite impozitul appeared first on Moldova 24.
11:35
Bilanțul în urma incendiilor care au devastat în ultimele zile Portugalia și regiunea învecinată Galicia din Spania a crescut marți la 45 de persoane. Nu mai puțin de 41 de persoane și-au pierdut viața în incendiile din nordul și centrul Portugaliei, zone cuprinse de flăcări pentru a doua oară în ultimele patru luni, potrivit unei ultime evaluări a Autorității Naționale pentru Protecția Civilă, scrie și DPA. Două persoane care se numărau printre răniți au murit în urma arsurilor suferite, iar alte 14 se află în continuare în stare gravă, conform declarațiilor purtătoarei de cuvânt a Autorității. Cele șapte persoane care fuseseră date dispărute au fost găsite, precum și un copil care fusese inclus luni printre victime, citează Agepres. Niciun alt focar important nu a fost semnalat începând din zori, pompierii fiind ajutați în lupta cu flăcările de ploaia care a început să cadă pe parcursul nopții. Însă, peste 3.000 de pompieri au rămas în continuare mobilizați pentru a preveni izbucnirea unor noi incendii. Portugalia și nordul Spaniei s-au confruntat duminică cu sute de incendii întețite de rafalele de vânt cald declanșate de trecerea uraganului Ophelia în largul Peninsulei Iberice. În Galicia, flăcările au ucis patru persoane înainte ca starea de alertă să fie suspendată marți dimineață. Guvernul spaniol a dat vina pe incendiatori, în timp ce ministrul de Interne portughez, Constanca Urbano de Sousa, a denunțat neglijența criminală a oamenilor care dau foc deșeurilor vegetale pe timp de secetă, menționează AFP. Portugalia a decretat începând de marți trei zile de doliu național în memoria victimelor incendiilor recente, în timp ce la Bruxelles drapelele Comisiei Europene au fost coborâte în bernă ca tribut adus persoanelor care și-au pierdut viața în Spania și Portugalia. The post Bilanțul incendiilor din Portugalia și Spania a ajuns la 45 de morți appeared first on Moldova 24.
10:07
Proiectul Zeppelin vine cu o nouă investigație în care scoate la iveală legăturile dintre unii politicieni europeni, finanțați de oligarhul kazah condamnat Mukhtar Ablyazov și puși în serviciul liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi. Autorii arată și cine sunt sursele din Interpol ale lui Usatîi, anunțat în căutare internațională prin această organizație și care îl informează despre fiecare pas al Interpol care îl vizează. Este vorba, în primul rând, despre raportorul special al APCE privind sistemul Interpol, Bernd Fabritius. Acesta s-a remarcat printr-o declarație intens mediatizată de Usatîi, căutat prin Interpol pentru tentativa de asasinat a omului de afaceri Gherman Gorbunțov și de portalul Omega, care aparține unui apropiat de-al său, Alexandr Petkov. „În anul următor vom urmări cum va evolua situația, iar în acest context voi monitoriza cazul lui Renato Usatîi, pentru a înțelege dacă există în cazul lui un oarecare abuz al sistemului”, declara la 26 aprilie 2017 Bernd Fabritius. ”Declaraţia de mai sus, una fără precedent, făcută de către un oficial european în apărarea unui exponent al intereselor Rusiei şi ale serviciilor speciale de la Moscova, este cheiţa de acces spre tărâmul minat al relaţiilor obscure şi al secretelor din culisele realităţilor politice, tăinuite de ochii cetăţenilor care îşi dau votul pentru cei care îi reprezintă în forurile europene”, scrie autorul investigației Veaceslav Balacci. Potrivit lui Balacci, Bernd Fabritius este etnic saş, născut în România. În 1984 a emigrat cu părinţii în Bavaria. Cu doi ani înainte de declaraţa de la Strasbourg, făcută în interesul lui Renato Usatîi, în plin conflict diplomatic şi schimb de sancţiuni între Rusia şi Uniunea Europeană, Bernd Fabritius a făcut o vizită la Moscova. Peste doar câteva, Fabritius organiza la Berlin, la Bundestag, prezentarea de către Fundaţia Open Dialog a unui raport, privind „Necesitatea de reformare a Interpolului”. Este vorba despre fundația creată de oligarhul kazah Mukhtar Oblyazov pentru a-l ajuta să scape de justiția care l-a încolțit în mai multe țări, dar și pentru a promova diferite acțiuni subversive în Europa de Est, inclusiv în Republica Moldova. Printre beneficiari ai lobby-trip-urilor sponsorizate de Ablyazov au fost Maia Sandu și Andrei Năstase. ”Controversele legate de activitatea acesteia ne fac să înţelegem de ce informaţia despre acest eveniment apare tocmai pe blogul oligarhului din Kazahstan Mukhtar Ablyazov, care din iulie 2013 era arestat în Franţa, după ce s-a ascuns de Interpol, fiind condamnat de justiţia din Marea Britanie şi anunţat în căutare internaţională de Ucraina, Kazahstan şi Rusia. Evenimentul organizat de Bernd Fabritius, care a fost unul de lobby pentru oligarhul urmărit prin „red notice” al Interpol, a fost sponsorizat de Mukhtar Ablyazov prin fundaţia sa”, explică Veaceslav Balacci. Autorul afirmă că anume acel eveniment a fost începutul colaborării dintre fundaţia oligarhului şi Bernd Fabritius. La 9 decembrie 2016, după un intens lobby al Fundaţiei Open Dialog, Consiliul de Stat al Franţei a anulat decretul de extrădare, semnat de premierul de la Paris. Dar Ablyazov era în continuare căutat de Interpol în baza „red notice”. Deputatul german a preluat raportul prezentat de fundaţia lui Ablyazov în Bundestag şi în urma unui efort de îmbunătăţire care a durat doi ani, la 7 martie 2017 acesta îl prezintă la APCE, în calitate de raportor special pentru sistemul Interpol. Un capitol aparte al raportului îi este dedicat oligarhului, cu trimitere la raportul fundaţiei lui Ablyazov, Open Dialog. ”După prezentarea raportului la APCE, la 26 aprilie 2017 fundaţia lui Ablyazov şi Bernd Fabritius organizează în comun la Strasboug un seminar de mediatizare a raportului. Tocmai la acel eveniment Fabritius a făcut şi declaraţia privind dosarul Usatîi. Măsurile de lobby au dat rezultat, peste câteva săptămâni Interpolul a satisfăcut plângerea avocaţilor oligarhului şi acesta a fost exclus din căutare internaţională de către Interpol”, se mai arată în investigație. Balacci mai scrie că Bernd Fabritius este bun prieten cu un alt saş, Michael Schmidt. ”Milionarul Schmidt este proprietarul distribuitorului oficial BMW în România şi un sponsor tradiţional al lui Fabritius. Mai mult chiar, Fabritius este membru al consiliului director al Fundaţiei Michael Schmidt Stiftung. Preşedinte al respectivei fundaţii este Michael Schmidt, iar vicepreşedinte – Veronica Schmidt, nimeni alta decât soţia preşedintelui fundaţiei şi, respectiv, sora lui Renato Usatîi”. Jurnalistul de la Zeppelin afirmă că anume prin aceste personaje informaţiile confidenţiale din interiorul Interpol ajung la Renato Usatîi şi, respectiv FSB. Veaceslav Balacci afirmă că Fabritius și Schmidt sunt ultimele speranțe ale lui Usatîi să scape de urmărirea prin Interpol, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Ablyazov, cu suportul direct al Fundației Open Dialog, citează Politics.md. The post INVESTIGAȚIE Zeppelin: Un deputat de la APCE și un milionar german, ambii sași, sursele de informare ale lui Usatîi despre dosarul lui de la Interpol appeared first on Moldova 24.
10:07
Un om de afaceri din Briceni a încercat să mituiască un angajat al Serviciului Fiscal de Stat pentru a scăpa de sancţiune. Acesta ar fi aruncat 10 000 de lei sub biroul inspectorului fiscal, cerând ca ultimul să nu indice încălcările fiscale depistate la întreprinderea sa în urma controlului. Imediat, Serviciul Fiscal de Stat a denunțat fapta la CNA, iar omul de afaceri a fost reţinut pentru 72 de ore. Potrivit materialelor cauzei, administratorul întreprinderii, supuse controlului, ar fi încercat să-l convingă pe inspector să renunţe la procesul-verbal cu privire la constatarea încălcărilor, propunându-i 10 000 de lei. Deşi angajatul SFS a refuzat recompensa, acesta ar fi aruncat banii sub biroul inspectorului, părăsind locul faptei. Incidentul a fost raportat la DGT Nord la CNA, iar ofiţerii Centrului au iniţiat în acest caz o urmărire penală în temeiul art. 325 – corupere activă. În urma documentării, omul de afaceri a fost reţinut, iar dacă va fi găsit vinovat, el riscă închisoare pe un termen de până la 6 ani cu amendă în mărime de la 2000 la 4000 unităţi convenţionale. Serviciul Fiscal de Stat vine cu un apel către contribuabilii care încearcă să corupă angajații fiscali: coruperea activă se pedepsește cu închisoarea de până la 6 ani cu amenda de la 2000 la 4000 unități convenționale. The post Un om de afaceri din Briceni a încercat să mituiască un inspector de la fisc. A fost reținut appeared first on Moldova 24.
17 octombrie 2017
21:08
Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, declară că acum, după decizia de astăzi a CC, Parlamentului i s-a deschis calea să inițieze procedura de suspendare a președintelui Igor Dodon. Decizia de astăzi îi permite Parlamentului să creeze câteva comisii sau o comisie de anchetă, a declarat Tănase în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. „La modul practic Parlamentul trebuie să solicite acest aviz de la Curtea Constituțională, abia după aceasta președintele Parlamentului ar putea să îl substituie pe șeful statului. Este o dezlegare a situației, dar e o jumătate de măsură. Sancțiunea pentru încălcarea Constituției este impeachmentul”, a spus Alexandru Tănase, citat de Agora. Totodată, ex-președintele Curții a adăugat că, în cazul în care președintele țării va veni și în continuare cu refuzuri similare, Guvernul va trebui să vină cu sesizări la CC pe fiecare caz. Amintim că astăzi, Curtea Constituțională a constatat că șeful statului nu are drept de veto în cazul numirii candidatului de către Guvern, a încălcat Constituția atunci când a refuzat numirea candidatului Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării și că pentru nerespectarea Constituției este pasibil de a fi suspendat din funcție. foto arhivă: tvrmoldova.md The post Alexandru Tănase: Parlamentului i s-a deschis calea pentru a iniția procedura de suspendare appeared first on Moldova 24.
Mai mult de 2 zile în urmă
20:48
Curtea Constituțională a decis că Igor Dodon a încălcat Constituția atunci când a refuzat numirea lui Eugen Struza în fruntea Ministerului Apărării. Curtea a constatat că blocajul instituțional a fost generat de acțiunile deliberate ale Președintelui și de neexecutarea hotărârii anterioare a Curții Constituționale. La fel, Curtea constată că președintele țării nu are drept de veto în cazul numirii candidatului de către Guvern. Curtea a constatat că Preşedintele Republicii Moldova are dreptul să verifice corespunderea candidatului propus de Prim-ministru pentru o funcţie, însănu are drept de veto faţă de propunerea Prim-ministrului (HCC nr.2 din 24 ianuarie 2017, §46).  Totodată, afirmă Curtea, pentru nerespectarea prevederilor expres ale Constituției și interpretării articolelor acesteia, președintele poate fi suspendat din funcție, iar interimatul să fie asigurat de către premier sau președintele Parlamentulu. Refuzul deliberat al Preşedintelui ţării de a-şi îndeplini obligația constituțională de numire a propunerii repetate a Prim-ministrului constituie o încălcare gravă a obligațiilor sale constituționale și a jurământului, circumstanță ce justifică inițierea de către Parlament a procedurii de suspendare a Președintelui, în conformitate cu articolul 89 din Constituţie. Curtea a reținut că, potrivit articolului 91 din Constituţie, dacă Preşedintele Republicii Moldova se află în imposibilitatea temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de Preşedintele Parlamentului sau de Primul-ministru. La rândul său, Igor Dodon spune că, prin decizia de astăzi, Curtea a încălcat grosolan Constituția și că nu-l va numi pe Sturza la șefia Ministerului Apărării. Curtea astăzi a dat o interpretare prin care, de facto, obligă președintele să aleagă din două opțiuni: - Să cedeze în fața Guvernului și să semneze ceea cu ce nu este de acord, - Sau să nu cedeze și atunci în locul său o face președintele Parlamentului sau șeful Guvernului. Nu voi ceda!”, a scris Dodon pe Facebook. În același mesaj, Dodon promite că, după alegerile parlamentare anticipate sau ordinare, va fi schimbată componența Curții Constituționale care va revizui deciziile „ce poartă caracter antistatal și care vin să submineze autoritatea instituțiilor în stat”. Hotărârea de astăzi a Curții Constituționale o găsiți AICI. The post Curtea Constituțională: Președintele nu are dreptul de veto în numirea miniştrilor // Dodon: Nu voi ceda! appeared first on Moldova 24.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.