Moldova24

Acum 8 ore
21:45
„Ne dădeam seama că mun. Chișinău este acel loc cu grad sporit, pentru că suntem foarte mulți. Avem aproape un milion de oameni”, spune primarul Capitalei, Ion Ceban.Acțiunea și îndemnul #StaiAcasă este menit să responsabilizeze toți locuitorii și să conștientizeze că pun în pericol nu doar pe ei înșiși, dar și persoanele dragi inimii. „Sunt niște măsuri speciale, care unora nu le plac. Închiderea Pieței Centrale, stoparea traficului, sunt niște măsuri necesare”, precizează Ceban. “Noi facem tot posibilul ca instituțiile medicale din capitală să facă față eventualelor provocări, asta ar însemna că intervenim zilnic, alocând bani din fondul de rezervă pentru tot ce este necesar”. Ceban le-a mulțumit tuturor agenților economici pentru suportul care îl aduc și pentru donațiile oferite, dar și pentru faptul că acest lucru nu l-au făcut pentru PR, dar pentru capitală. Pe final, primarul general a solicitat chișinăuienilor să stea acasă, alături de familie, alături de copii și persoanele dragi.
Acum 24 ore
11:00
Încă şase pacienţi infectaţi cu coronavirus s-au vindecat şi urmează a fi externaţi din spital, după ce, ieri, alţi trei au părăsit deja instituţile medicale. Anunţul a fost făcut astăzi de ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unui briefing de presă.În cadrul aceluiaşi brefing, Dumbrăveanu a mai spus că tratamentul bolnavilor din raionae se va efectua în spitalele regionale din Bălţi, Comrat şi Cahul, iar cei cu complicaţii deosebit de grave vor fi trimişi la Chişinău.De asemenea, Viorica Dumbrăveanu a ţinut să mulţumească agenţilor economici care donează bani sistemului de sănătate, dar şi studenţilor de la UTM, care confecţionează echipament pentru medicii aflaţi în prima linie a războilui cu COVID-19.„Mulţumesc agenţilor economici care se implică, dar şi voluntarilor de la UTM, care confecţionează ecrane şi haine de protecţie pentru medici”, a precizat Viorica Dumbrăveanu.
10:45
În cel mai scurt timp, autorităţile ar putea deschide laboratoare regionale, în cadrul cărora să fie procesate testele pentru depistarea noului tip de coronavirus. Anunţul a fost făcut astăzi de către ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unui breafing de presă.De asemenea, ministrul a chemat oamenii să respecte regimul de carantină, în săptămâna liberă declarată de Guvern.„Urmează mai multe zile de odihnă, este greu să stai acasă, dar chem cetăţenii să respecte un regim sănătos în casă, sa acorde timp copiilor. Ca să avem duble beneficii -  stăm acasă şi ne protejăm şi consolidăm relaţiile în familie”, a declarat Viorica Dumbrăveanu. La acelaşi brifing, oficialul a asigurat că toţi oamenii vor beneficia de asistenţă medicală şi că aceasta va fi consiolidată, dacă vor mai fi cazuri de infectare în rândul medicilor.
Ieri
21:00
Prețul la pâine și produse de panificație nu va fi majorat. Asigurările vin din partea directorului celui mai mare combinat de panificație din țară, Boris Andros. Întreprinderea a fost vizitată, astăzi, de către ministrul Agriculturii, Ion Perju, care a discutat cu administrația combinatului. „Avem contracte cu furnizorii de făină vom fi asigurați pe deplin pentru a avea cu ce munci. Stocurile sunt disponibile, conform contractelor prețul pentru făină nu va fi majorat respectiv nici la pâine și produsele din panificație nu vor fi modificate prețurile”, a explicat Andros. Totodată, managerul fabricii de panificație a dat asigurări că în stocuri este suficientă făină, iar fabrica lucrează 24 de ore pentru a asigura populația cu cantitatea necesară de pâine.
20:30
Doi preoți au fost diagnosticați cu virusul de tip nou, COVID-19. Este vorba despre un slujitor de la biserica Arhanghelul Mihail din Chișinău, dar și un preot de la biserica Sfântul Mucenic Valerie din Chișinău, care a fost în excursie, la mănăstirea Poceaev din Ucraina. Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu, după ședința Centrului Unic de Control. „Ne îngrijorează mult acest lucru. Fac îndemn la cetățeni, credincioși, să se abțină de a vizita bisericile, or angajații MAI au dispoziția clară să nu permită desfășurarea serviciilor divine cu participarea credincioșilor. Dacă se vor petrece, statul va aplica sancțiuni prevăzute de lege. Din păcate virusul a pătruns în interiorul bisericii, riscul pentru oameni este eminent”, a spus Ion Chicu. Precizăm că un preot din Capitală a fost amendat cu până la 25 mii lei pentru că a desfășurat liturghii cu încălcarea măsurilor de protecție.
20:00
Transportul public din capitală va circula după un orar special. O dispoziție în acest sens a semnat primarul general Ion Ceban.Astfel, în zilele de weekend, autobuzele și troleibuzele vor circula în intervalul: 06:00 – 10:00 și 16:00 – 19:30.Iar începând cu ziua de luni și toată săptămâna, transportul public va circula astfel: 05:30 – 10:00 și 16:00 – 20:00.În restul orelor, transportul public va fi sistat. Transportul la fel, va circula la capacitate maximă. Precizăm că măsurile sunt luate pentru a evita încărcăturile și aglomerațiile.
19:45
Astăzi au fost confirmate încă 22 cazuri noi de infecție cu Covid-19, în total fiind înregistrate 199 cazuri pe teritoriul Republicii Moldova. Din 22 cazuri confirmate astăzi, 4 sunt de import și 18 sunt cu transmisie locală. La fel, 2 cazuri sunt înregistrate pe teritoriul Transnistriei. Tot astăzi, a fost confirmat un caz de îmbolnăvire a unui preot de la biserica Sf. Arhanghel Mihail.În total, lucrători medicali infectați cu COVID-19 în sistemul medical sunt: medici- 9, felceri/asistente medicale- 19, infermiere- 7, șoferi- 1. Din numărul total, 12 lucrători medicali sunt din cadrul Spitalului Clinic Republican, 16 din cadrul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, restul din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice municipale și raionale.Potrivit ministrului Sănătății, nouă pacienți, internați cu COVID-19, s-au tratat și vor fi externați. Totodată, alte 18 persoane ar putea pleca acasă deja săptămâna viitoare. “18 persoane am făcut testul repetat și este negativ, dar săptămâna viitoare vom face repetat, si dacă se confirmă negativ, vor fi externați. Asta înseamnă că există rezultat pozitiv și pe această cale le mulțumesc repetat medicilor noștri”, a declarat Viorica Dumbrăveanu.
19:30
12 angajați ai Spitalului Republican au fost diagnosticați cu coronavirus. Astăzi au fost confirmați 4 dintre ei, a anunțat ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu."Mai avem confirmate încă patru persoane de la SCR, care sunt confirmați pozitiv cu COVID-19. De menționat că la Spitalul “Toma Ciorbă” și cel de boli infecțioase pentru copii, dar și la clinica nr. 2 nu este nici un caz printre angajați", a spus Dumbrăveanu. Aceasta se întâmplă, deși la Spitalul Republican, o instituție medicală strategică, sunt cei mai puțini pacienți cu COVID-19. Primul caz de contaminare a unui medic al SCR a avut loc acum o săptămână. La începutul săptămânii curente, directorul Spitalului Republican, Anatol Ciubotaru, a fost schimbat din funcție.
17:45
Au început lucrările de demolare a construcției nefinalizate din str. Nicolae Costin, 44/1, din sectorul Buiucani al capitalei. Ulterior va fi astupată și groapa de fundație.”Acest șantier este abandonat de mai mulți ani, iar cetățenii ne-au sesizat de mai multe ori despre pericolul pe care-l reprezintă groapa de fundație, pentru securitatea oamenilor”, a menționat primarul general, Ion Ceban.Potrivit edilului capitalei, în anul 2015, primăria Chișinău a emis acte permisive cu încălcarea tuturor normelor legale. Pe acel teren, care este proprietate municipală urma să fie ridicat un bloc cu 10 nivele.Între timp, agentul economic a început lucrările, fiind edificată placa de fundație și amenajat cofrajul pentru construcția etajului I.Certificatul de Urbanism, autorizația de construire, dar și legalitatea atribuirii terenului au fost contestate în instanțele de judecată, iar recent Curtea Supremă de Justiție a anulat în totalitate actele permisive. La 20.03.2020 a fost emisă dispoziția de astupare a gropii de fundație din str. Nicolae Costin, 44/1 și readucerea terenului municipal la starea inițială.
12:30
Faptele bune continuă. 500 de teste pentru COVID-19 au fost donate de un agent economic spitalelor cu profil infecționist, specializate în depistarea virusului pandemic. Potrivit primarului general, Ion Ceban s-a decis ca aceste teste să fie date pentru medicii care stau în prima linie, dar și cei care contactează zilnic cu pacienții. „Este primul lot de teste donat, lucru pentru care mulțumim tuturor celor care se implică și ne ajută. În prezent, toate eforturile noastre sunt redirecționate pentru evita îmbolnăvirile în masă cu COVID-19”, a precizat primarul. Ceban spune că sunt examinate la fel posibilitățile de a caza medicii în instituțiile hoteliere de care dispune municipalitate, dar și în căminele unor instituții de învățământ. Amintim că în Republica Moldova s-a înregistrat al doilea caz de deces. Este vorba de o persoană din sistemul medical, în vârstă de 79 de ani.
11:00
Președintele Igor Dodon a dat asigurări că toți bugetarii vor primi salariile integral și la timp. Șeful statului a declarat, în cadrul emisiunii ”Președintele răspunde”, că regulile impuse de starea de urgență provocată de COVID-19 nu vor afecta mărimea salariilor pentru bugetari, inclusiv pentru cadrele didactice. Dodon a amintit și despre decizia Guvernului de a dubla salariile pentru personalul medical care se află în prima linie de acordare a asistenței necesare pentru bolnavii de coronavirus. Comisia pentru Situații Excepționale a dispus achitarea integrală a salariului pentru toți angajații din sectorul bugetar.
09:00
Persoanele în etate, care sunt singuratice, dar și cele cu dizabilități de auz și vedere vor primi câte 500 lei din partea Primăriei Chișinău, în ajunul Sfintelor Sărbători de Paște. Primarul Ion Ceban a anunțat că decizia a fost luată de Comisia municipală pentru protecție socială. Municipalitatea analizează posibilitatea extinderii listei de beneficiari de ajutoare materiale, începând cu luna aprilie.Astfel, 918 persoane cu deficiențe de auz și 850 de persoane cu dizabilitate de vedere vor primi, de săptămâna viitoare, câte 500 de lei.De asemenea, comisia examinează posibilitatea acordării unui ajutor financiar de câte 500 de lei pentru 1711 persoane în etate, care sunt singuratice. La solicitarea Asociației Evreilor din Moldova, câte 500 de lei vor primi și 21 de persoane, victime ale nazismului. Primăria Chișinău a mai decis să aloce câte 100 de lei pentru 70 de mii de pensionari, în ajunul Sfintelor Sărbători de Paște.Mijloacele financiare vor fi distribuite începând din data de 30 martie. În perioada situației epidemiologice cu infecția COVID-19, alte 1200 de persoane socialmente vulnerabile vor primi pachete cu produse alimentare.
08:45
În perioada 30 martie – 1 aprilie, ca răspuns la solicitarea privind acordarea asistenței financiare de urgență pentru ameliorarea impactului economic al COVID-19, o misiune a FMI, sub conducerea dlui Ruben Atoyan, va purta discuții de la sediul FMI din Washinton cu autoritățile Republicii Moldova referitor la politicile economice necesare pentru atenuarea impactului pandemiei, susținute […]
08:30
Din 27 martie 2020, cetățenii care se vor afla în afara domiciliului vor fi obligați să poarte asupra sa un act de identitate și la solicitarea organelor de drept să se legitimeze. Decizia a fost luată, în această seară de Comisia pentru Situații Excepționale. Tot din 27 martie, se interzice aflarea în spații publice în grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepția membrilor de familie. O altă măsură luată de comisie vizează toți bugetarii. Săptămâna viitoare se declară liberă pentru aceștia cu păstrarea salariilor de funcție, excepție fac angajații din sistemul medical, apărare, salvatorii. Recuperarea acestor zile se va realiza după anularea stării de urgență. Președintele comisiei, premierul Ion Chicu, a anunțat că această măsură nu va afecta graficul de achitare a pensiilor și altor prestații sociale. Sectorul privat urmează să-și organizeze activitatea cu minimul necesar de angajați. Actele permisive eliberate agenților economici și transportatorilor care expiră în perioada stării de urgență se prelungesc cu 60 de zile. Aceiași măsură se aplică și în cazul valabilității certificatelor pentru semnătura mobilă. Comisia a decis să facă o derogare de la Legea cu privire la finanțarea partidelor politice și să le permită acestora să vireze banii primiți din bugetul de stat în Fondul pentru combaterea coronavirusului. Comisia a obligat avocații, notarii, executorii judecătorești să respecte normele sanitaro-epidemiologice. Ignorarea acestei obligații se va sancționa cu excluderea din profesie. Comisia a oferit dreptul autorităților publice locale de nivelul I să instituie carantină în localitate dacă un procent din populație este afectată de COVID-19. Autoritățile locale vor trebui doar să înștiințeze Comisia despre decizia luată.Din 29 martie se sistează temporar activitatea a două puncte de traversare a frontierei terestre: Costești-Stânca și Briceni-Rosoșani.Comisia examinează și posibilitatea instituirii restricțiilor de circulație în intervalul orelor 23:00 – 05:00 dimineața. Decizia ar putea fi adoptată zilele următoare, în funcție de evoluția situației.
Mai mult de 2 zile în urmă
21:00
Moldovenii, care revin de peste hotare ar putea fi supuși testării rapide. Despre aceasta a anunțat președintele, Igor Dodon, după ședința Centrului Unic de Control. Inițiativa va fi propusă membrilor Comisiei pentru Situații Excepționale. „Propunem pentru toată diaspora care intră în Moldova – teste obligatorii la intrare în țară. Astfel vom exclude riscul de răspândire a COVID-19. Procedura ce ține de testarea rapidă o vor decide specialiștii și când mecanismul va fi implementat, posibil de săptămâna viitoare, vă rog să fiți receptivi”, a spus președintele Igor Dodon. Precizăm că șeful statului a propus ca și lucrătorii medicali, polițiștii și militarii să treacă testarea la COVID-19.
20:00
Premierul face declarații după ședința Comisiei Situații Excepționale You may also like Un nou concept privind reconstrucția pasajului subteran de lângă Mall Ruta de troleibuz 35, spre Durlești, a fost lansată astăzi GRAV accident în Capitală: Un troleibuz, un microbuz de rută și trei automobile s-au tamponat lângă Circ (FOTO) PCCOCS efectuează percheziții la compania ProImobil. Este vorba despre o schemă criminală Trei bărbaţi din Făleşti suspectați de furt de calorifere de la o întreprindere c...
20:00
Pe pagina de Facebook a spitalului Clinic de Boli Infecțioase Toma Ciorbă, au apărut imagini video din secțiile, în care sunt internați pacienții bolnavi de COVID-19.„După albumul foto de săptămâna trecută, am decis să publicăm și câteva înregistrări video din interiorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Toma Ciorbă. După cum puteți vedea, medicii noștri sunt echipați corespunzător în timpul intervențiilor, iar pacienții primesc tratamentul prescris”, se arată în mesajul instituției.
18:45
Starea de sănătate a 25 de pacienți cu coronavirus, internați la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, nu mai prezintă semne clinice de îmbolnăvire, a declarat ministrul Sănătății Viorica Dumbrăveanu.Ministrul a anunțat că aceste persoane vor mai rămâne în spital până rezultatele testelor vor fi negative. Deocamdată, acești pacienți mai pot fi sursă de infectare pentru alte persoane. „Avem un progres în ceea ce ține de tratamentul aplicat de medicii din Moldova”, a declarat ministrul. În Republica Moldova au fost confirmate, până la această oră, 177 de infecții cu coronavirus.
18:45
Aproape 300 de militari în termen şi pe contract şi 32 de unităţi de tehnică militară din dotarea armatei, împreună cu echipajele Inspectoratului Național de Patrulare al IGP şi Inspectoratului General de Carabinieri, se află în mai multe localități din țară, pentru a patrula pe străzi şi în parcuri şi a monitoriza respectarea măsurilor impuse de autorități și pentru a informa cetățenii despre riscurile răspândirii și îmbolnăvirii cu virusul COVID- 19.De asemenea, militarii şi carabinierii monitorizează situaţia în staţii şi unităţile de transport public pe teritoriul oraşelor Chişinău, Cahul şi Bălţi, iar alte echipaje comune inspectează localitățile raioanelor Cahul, Hîncești, Sîngerei și Bălți.
18:45
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a semnat, joi, un contract de achiziție a echipamentelor medicale de protecție individuală sporită, destinat personalului medical care tratează bolnavii de coronavirus. Ministrul Viorica Dumbrăveanu a declarat că aceste echipamente vor fi transmise în toate spitalele strategice din țară, în care sunt tratate persoanele infectate cu COVID-19. Guvernul a decis să asigure cu transport toate cadrele medicale care lucrează în spitalele din Chișinău sau, la solicitare, cazare temporară în Capitală. De asemenea, pacienții vindecați de COVID-19 și care locuiesc la distanțe mari, vor fi transportați gratuit la domiciliu. Transportul este asigurat de Ministerul Apărării.
18:15
Motorina ar putea să se ieftinească cu încă 70 de bani în următoarele săptămâni, iar benzina - cu cel puțin 15 bani. Consiliul Concurenței din Republica Moldova a ajuns la această concluzie, pornind de la trendul de diminuare a prețurilor de panou la produsele petroliere, atestat în spațiul Uniunii Europene.„Consiliul Concurenței estimează o diminuare medie a prețurilor de panou la principalele produse petroliere, pe parcursul următoarelor două săptămâni, minim cu 0,15 lei/litru (Benzina 95) și 0,70 lei/litru (Motorina) (în situația menținerii de către operatorii petrolieri a valorilor actuale a indicatorilor economici)”, se conține într-un studiu publicat pe site-ul Consiliului Concurenței.Săptămâna trecută, mai multe stații PECO au afișat prețuri mai mici la carburanți. Un litru de motorină și de benzină s-a ieftinit în medie cu 60, și respectiv, 70 de bani, iar gazul lichefiat - cu 20 de bani.
18:00
Inspectorii fiscali verifică prețurile, afișate în mai multe farmacii din țară. Într-un comunicat de presă al instituției se spune că urmare a sesizărilor multiple parvenite din partea societății, sub aspectul majorării prețurilor de comercializare a produselor social importante (măști medicinale, mănuși medicinale, dezinfectanți medicali), Serviciul Fiscal de Stat întreprinde acțiuni de verificare a contribuabililor ce practică genul de activitate, comerț cu amănuntul al produselor farmaceutice.Zilnic, autoritatea fiscală monitorizează activitatea a 812 farmacii, privind prețurile de livrare a produselor social importante, în vederea respectării prevederilor legislației în vigoare.Ca urmare a acțiunilor întreprinse, au fost efectuate 54 controale fiscale, în rezultatul cărora au fost stabilite 6 cazuri de încălcare fiscală. Începând cu data de 27 martie 2020, Serviciul Fiscal de Stat în comun cu Inspecția Financiară va desfășura zilnic verificări la farmacii, unități de comerț cu amănuntul și cu ridicata, în scopul verificării respectării modului de formare a prețurilor de comercializare a produselor social importante.
14:30
Pînă la 26 martie, în Republica Moldova sunt confirmate 149 de cazuri de infecție cu COVID-19, dintre care 49 cazuri sunt de import și 100 cu transmitere locală. În total, 1164 persoane au fost investigate în cadrul Laboratorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.În cadrul Spitalului de Boli Infecțioase “Toma Ciorbă” sunt internate 25 persoane în stare gravă, 75 - stare de gravitate medie și 25 - satisfăcătoare. În cadrul Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii sunt internați 8 copii și două mame, starea de sănătate a acestora este de gravitate medie. În cadrul Spitalului Clinic Republican sunt spitalizate 4 persoane, 1- gravitate medie, 3- evoluție gravă. În cadrul Clinicii “Emilian Coțaga” este internată o mamă infectată, iar 6 pacienți sunt internați în Spitalul raional Slobozia. Din cele 149 de cazuri confirmate, sunt înregistrate 2 cazuri tratate și un caz de deces.În cadrul briefingului din această dimineață, ministrul Viorica Dumbrăveanu a menționat că în aceste zile, cu suportul Organizației Mondiale a Sănătății sunt organizate cursuri de instruire pentru medicii de familie, online, conform Protocolului clinic standardizat pentru medicii de familie “Infecția prin coronavirus tip nou (COVID-19)”, precum și pentru medicii reanimatologici și anesteoziologi.De asemenea, în contextul evoluției epidemiologice, vor fi activate două spitale regionale: Spitalul Republican din Bălți și Comrat. Acestea sunt pregătite, dotate cu echipamente de protecție individuală, iar personalul este bine instruit. Persoanele suspecte și confirmate vor fi internate în cadrul acestor două spitale.
11:45
Liderul PAS, Maia Sandu, a confirmat spusele anterioare ale președintelui Igor Dodon referitoare la coronavirus. Ex-premierul Sandu, după ce a citit mai multe studii despre această infecție, a ajuns la concluzia că o treime din oamenii care sunt contaminați cu virusul COVID-19 nu au simptome, dar acești oameni ar putea fi periculoși.Sandu a făcut această afirmație într-o emisiune, miercuri, unde a intrat prin skype de la domiciliu unde s-a autoizolat pentru 14 zile.Anterior și șeful statului, Igor Dodon a declarat că pot fi și persoane infectate cu COVID-19 care nu prezintă simptomele bolii, ori boala seamănă unei răceli simple. Însă acești oameni sunt purtătorii de viruși și prezintă pericol pentru persoanele cu care intră în contact.În lume cifra celor confirmați oficial cu coronavirus ajunge la jumătate de million. În Moldova sunt 149 de persoane infectate.
11:30
Ministerul Educației a emis ordinul cu privire la prelungirea vacanței pe toată durata stării de urgență, adică până pe 15 mai. Potrivit documentului, conducătorii instituțiilor de învățământ de toate nivelurile, publice şi private, vor continua organizarea procesului educațional la distanță prin utilizarea tehnologiilor informaționale şi comunicaționale. Recent, șeful statului, Igor Dodon, a anunțat că peste opt mii de profesori au fost instruiți pentru a face lecții online cu elevii. Precizăm că din cauza epidemiei provocate de COVID-19, a fost sistată activitatea de studii pentru 580 de mii de elevi și studenți. Aceeași situație se atestă în toate țările, afectate de coronavirus.
25 martie 2020
20:00
Comisia pentru situații excepționale a municipiului Chișinău a aprobat dispoziția cu privire la scoaterea taxatorilor din troleibuzele și autobuzele din capitală. Astfel, începând de astăzi, se sistează activitatea taxatorilor în transportul public de pasageri din mun. Chișinău până la 10 aprilie 2020. Municipalitatea va asigura circulația gratuită a pasagerilor (în troleibuze și autobuze), în mun. Chișinău, conform programului restricționat: 05.30-10.00, 16.00-20.00 Primăria Chișinău va estima și va prezenta Comisiei pentru situații excepționale a mun. Chișinău pierderile suportate în urma transportării gratuite și va înainta un demers întemeiat Comisiei pentru situații Excepționale a Republicii Moldova, pentru compensarea pierderilor în urma transportării călătorilor cu transport public gratuit, în mun. Chișinău, din Fondul de rezervă național. Potrivit lui Ion Ceban, pierderile zilnice vor fi de 1.7 milioane de lei.
19:30
Șapte aparate de ventilare a plămânilor au fost donate pentru câteva spitale din Moldova. Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a declarat că aparatele au fost donate de un agent economic și sunt transmise la trei spitale din țară, două din Chișinău și unul din Bălți. Astfel, din cele 7 aparate de ventilare, 3 au fost donate, Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii din Chișinău, un aparat de ventilare este transmis Spitalului Clinic Municipal de Copii „V. Ignatenco” și trei dintre acestea sunt donate Spitalului Clinic din Bălți.Directorul Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii din Chișinău a mulțumit agenților economici și Primăriei pentru implicare. Spitalul avea doar două asemenea ventilatoare, dintre care unul era uzat. „Aceste trei ventilatoare ne vor fi de mare ajutor. Acum suntem înarmați și vom face tot posibilul ca copii noștri să plece din spital sănătoși”, a spus directorul.Primarul Ion Ceban le-a mulțumit tuturor celor care ajută acum autoritățile să depășească criza provocată de COVID-19.
16:15
Guvernul alocă din Fondul de rezervă 36,28 de milioane de lei pentru procurarea echipamentelor medicale de protecție contra coronavirusului. Decizia a fost luată la ședința de miercuri a Cabinetului de Miniștri. Din acești bani urmează să fie procurate 200.000 de ecrane de protecție și 500.000 de respiratoare. Centrul pentru achiziții publice centralizate în sănătate se va ocupa de procurarea acestor echipamente. Premierul Ion Chicu a declarat că aceste achiziții trebuie să fie făcute până în luna mai. Premierul a mai spus că Fondul de rezervă și Fondul de intervenție urmează să fie suplinite cu peste 100 de milioane de lei.
15:15
Statul va susține moldovenii care revin în țară, pentru ca să-și inițieze o afacere în agricultură. Premierul Ion Chicu a propus, în cadrul ședinței de Guvern, să fie creată o linie separată de creditare în Fondul de subvenționare în agricultură pentru persoanele din diasporă care au revenit acasă. „Ei să poată activa mijloace financiare din Fondul de subvenționare, pentru a deschide afaceri în agricultură, iar statul să-i susțină în această etapă dificilă”, a declarat Chicu.Premierul a dat indicații și ministrului Finanțelor să includă aceste propuneri în proiectul de rectificare a bugetului de stat. „Luni vom anunța despre ce este vorba. Vom majora Fondul de subvenționare în agricultură pentru susținerea cetățenilor noștri care revin de peste hotare”, a spus premierul. Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a specificat că această inițiativă este așteptată de societate, iar ministerul deja identifică posibilități de a susține aceste persoane. „Ei deja pot să aplice, dar vom facilita și mai mult posibilitatea de subvenționare”, a spus Perju.În anul 2020, din Fondul Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și Mediului Rural va fi oferit aproape un miliard de lei pentru subvenționarea investițiilor în agricultură.
14:15
Sanatoriile de la Vadul lui Vodă ar putea fi utilizate pentru izolarea persoanelor infectate cu COVID-19. Despre aceasta a anunțat primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, în cadrul unei discuții cu reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Ceban i-a informat pe specialiștii de la OMS despre măsurile pe care Primăria Chișinău este gata să le întreprindă pentru a salva cât mai multe vieți. Astfel, pe lângă disponibilitatea de a oferi spațiile sanatoriilor de la Vadul lui Vodă, Primăria Chișinău este gata să procure teste pentru depistarea coronavirusului. De asemenea, Ceban a anunțat despre dotarea tuturor instituțiilor medicale din Chișinău cu toate utilajele necesare și despre pregătirea personalului medical pentru a face față unei escaladări a situației. „Avem o situație ieșită din comun şi orice ajutor este extrem de important pentru a asigura viața oamenilor şi a depăși situația de criză”, a declarat Ceban.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.