Moldova24

Acum 8 ore
20:00
Conducerea Ministerului Economiei și Infrastructurii a avut o ședință cu reprezentanții companiilor specializate în transportul de pasageri.Anatolie Usatîi a reiterat deschiderea spre un dialog deschis cu toate asociațiile patronale din domeniul transporturilor rutiere de persoane în vederea identificării unor soluții durabile de eliminare a constrângerilor normative și birocratice pentru dezvoltarea eficientă a ramurii.„Suntem conștienți de faptul că problema tarifară din domeniu este una ce a fost neglijată pe parcursul mai multor ani. Totodată, considerăm că abordarea acesteia de o manieră ultimativă fără a lua în calcul calitatea și siguranța serviciilor pentru călători nu este o abordare corectă”, a menționat ministrul.Ministerul a inițiat consultări transparente, pe platforma Consiliului Consultativ al Ministerului Economiei și Infrastructurii, în vederea identificării problemelor ce contribuie la stagnarea domeniului, dar și a soluțiilor pentru depășirea acestora, asigurând un echilibru între interesele operatorilor de transport și călătorilor ce beneficiază de serviciile acestora.
Acum 12 ore
18:45
Atragerea investițiilor în modernizarea țării și crearea locurilor de muncă este o prioritate pentru Executiv. Premierul Ion Chicu a asigurat că investitorii vor fi susținuți la toate etapele de creare și gestionare a afacerilor. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei întâlniri cu investitorul italian Carlo Arturo Garuzzo, specializat în domeniul producerii energiei regenerabile.La ședință a participat și Valeria Biagiotti, Ambasadorul Italiei în Republica Moldova.  Șeful Executivului i-a mulțumit lui Carlo Arturo Garuzzo pentru curajul de a investi în Republica Moldova, în pofida cunoașterii despre unele disfuncții existente și l-a asigurat de susținere deplină.„Vom discuta cu Ministerul Economiei și Infrastructurii și cu alte autorități publice responsabile, pentru a elimina impedimentele în construirea și dezvoltarea inițiativelor Dvs. investiționale”, a declarat Ion Chicu.În 2018, compania investitorului italian Carlo Arturo Garuzzo a pus în funcțiune în țara noastră cel mai mare parc de panouri fotovoltaice și, în prezent, este unul din cei mai mari producători de energie regenerabilă.În perioada următoare investițiile în parcurile fotovoltaice vor transforma compania în cel mai mare producător de energie regenerabilă în RM.
Acum 24 ore
11:30
Premierul Ion Chicu a felicitat conducătorii administrațiilor publice locale nou-aleși pentru rezultatele obținute la scrutinul din 20 octombrie. Declarația a fost făcută astăzi, la ședința comună a membrilor Guvernului cu președinții de raioane și primarii orașelor Chișinău și Bălți.„Suntem convinși că, cheia succesului este comunicarea eficientă, un dialog constructiv și pragmatic între Executiv și APL. Avem un Guvern tehnocrat, deci, nu privim conducătorii raioanelor prin prisma orientării politice. Pentru noi contează soluționarea problemelor existente la nivel de raion și, în general, pe țară”, a declarat premierul.Ion Chicu a mai spus că practica organizării ședințelor Guvernului în teritoriu ar putea fi reluată.„Până la sfârșitul lunii ianuarie vreau să vin în fiecare raion și să port discuții cu factorii de decizie. Tot ce contează pentru mine sunt, de fapt, pașii care vor succeda vizita mea în teritoriu”, a menționat Ion Chicu.De asemenea, Chicu a îndemnat toți conducătorii să asigure pregătirea suficientă pentru sezonul rece al anului.
Ieri
14:45
O nouă schemă de corupţie la Primăria municipiului Chişinău a fost developată de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie. O şefă de direcţie, doi reprezentanţi ai unei agenţii imobiliare, dar şi un angajat al Agenţiei Servicii Publice sunt bănuiţi că ar fi pretins bani de la persoane fizice şi juridice pentru soluţionarea diferitor probleme ce ţin de competenţa Primăriei sau a serviciilor cadastrale.Potrivit materialelor cauzelor, şefa Direcţiei Patrimoniu Municipal din cadrul Direcţiei generale economie, reforme şi relaţii patrimoniale a Consiliului municipal Chişinău este suspectată că ar fi pretins sistematic diferite sume de bani de la persoane fizice şi juridice, pentru a urgenta eliberarea unor acte cu privire la prelungirea relaţiilor contractuale de locaţiune privind exploatarea încăperilor nelocative din Chişinău.În aceleaşi dosare, sunt bănuiţi şi factori de decizie ai „Agenţiei din Chişinău Capitalimobil" - întreprindere desemnată de către Consiliul municipal Chişinău drept responsabilă de organizarea licitaţiilor publice pentru obţinerea dreptului de arendă asupra terenurilor şi spaţiilor nelocative din mun. Chişinău. Astfel, folosindu-se de situaţia şi statutul pe care-l deţineau, reprezentanţii Agenţiei pretindeau şi primeau de la persoane fizice şi juridice mijloace financiare pentru a influenta persoane publice din cadrul Primăriei Chişinău şi Serviciului Cadastral Teritorial să adopte acte de recepţie finală a obiectivelor şi să aprobe actele pentru vânzarea, fără expunere la licitaţie, a bunurilor imobile.În urma percheziţiilor din această dimineaţă au fost reţinuţi: şefa Direcţiei Patrimoniu din cadrul Direcţiei generale economie, reforme şi relaţii patrimoniale a Consiliului municipal Chişinău, doi reprezentanţi ai Agenţiei din Chişinău Capitalimobil" SRL şi un funcţionar al Serviciului Cadastral Teritorial Chişinău al Agenţiei Servicii Publice. Persoanele au fost plasate în izolatorul CNA pentru 72 de ore. Urmărirea penală pe cazul dat a fost pornită în luna septembrie 2019, persoanele fiind cercetate pentru abuz în serviciu, corupere activă, pasivă şi trafic de influenţă.
14:30
Un grup criminal specializat în punerea în circulație a substanțelor psihotrope de tip PVP în proporții deosebit de mari, a fost anihilat.În rezultatul investigațiilor efectuate, au fost identificați trei membri activi ai grupului criminal: doi bărbați, în vârstă de 24 și 40 de ani, și o tânără de 19 ani, locuitori ai municipiul Chișinău.La 6 decembrie curent, ofițerii de investigații au reținut în flagrant cei trei suspecți în timpul realizării tranzacției de comercializare a substanțelor psihotrope de tip PVP în proporții deosebit de mari.Urmare a perchezițiilor efectuate de polițiști la domiciliile suspecților, au fost ridicate și confiscate substanțe psihotrope de tip PVP, pachețele pentru ambalare, precum și aparate artizanale pentru consumul substanțelor stupefiante.În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru circulația ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogilor acestora în scop de înstrăinare, săvârșită de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală ori în favoarea acestora, în proporţii deosebit de mari, conform art. 2171 alin. (4) lit. b) și d) Cod penal.În privința celor doi bărbați a fost emis mandat de arest pe un termen de 30 de zile, iar femeia se află în arest la domiciliu.Dacă vinovăția suspecților va fi demonstrată, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 7 la 15 ani.
14:00
O suspectă de trafic de ființe umane a fost reținută în flagrant pe Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce intenționa să părăsească teritoriul Republicii Moldova alături de o potențială victimă.75.000 EUR per persoană anualPrincipala figurantă este o tânără de 25 de ani, cetățeană a Moldovei, care avea rolul de recrut, precum și perfecta actele de călătorie şi organiza transportarea tinerelor în Germania. Aceasta era parte a unei grupări criminale, care din contul membrilor perfecta pașapoartele pentru plecarea în străinătate şi alte acte necesare pentru aflarea în Uniunea Europeană, iar veniturile promise de traficanți se ridicau anual la circa 75.000 EUR per persoană.Investigator sub acoperire – infiltrat în gruparea criminalăÎn vederea documentării acțiunilor membrilor grupului criminal organizat a fost infiltrată o angajată a Direcției de Poliție Chișinău, în calitate de investigator sub acoperire. Învinuita a fost urmărită până în momentul ambarcării sale la cursa Chișinău – Dortmund, Germania. Tânăra o însoțea pe polițistă, care avea rolul de victimă și, conform schemei, ultima urma să fie preluată de către membrii filierei de trafic de ființe umane, cu scopul exploatării sexuale în Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat al Poliției de Frontieră.Operațiunea a demarat în luna mai 2019În preambul, din luna mai curent a fost inițiată o operațiune pe linia destructurării unei grupări criminale specializate pe trafic de ființe umane, unde erau vizate mai multe persoane, cetățeni ai Republicii Moldova și ai României, stabilite cu traiul în Germania.Suspecții identificau tinerele moldovence, le promiteau remunerare bănească şi condiții de trai decente în Germania. Ulterior, ajungând la locul de destinație, urmau să fie preluate de către alţi membri ai reţelei internaţionale de trafic de fiinţe umane pentru a fi adăpostite în apartamente, închiriate cu acest scop. În gruparea criminală respectivă, rolurile complicilor erau diferite, îndreptate spre obţinerea rezultatului final comun.În consecință, tânăra moldoveancă a fost reținută și plasată în arest preventiv pentru 30 de zile, din data de 29 noiembrie 2019. Măsurile procesual penale continuă, în vederea identificării tuturor membrilor grupării și tragerea lor la răspundere.Pentru fapta comisă, conform art. 165 alin. (2) lit. d) CP al RM – Traficul de fiinţe umane, persoanele, care se fac vinovate riscă o pedeapsă cu închisoare de la 7 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.
13:30
Suplimentul la Contractul de furnizare de gaze existent dintre „Gazprom” și SA „Moldovagaz” urmează a fi semnat până la finele lunii decembrie, după agrearea soluțiilor privind achitarea costului serviciilor de transport al gazelor naturale în regim revers prin teritoriul Ucrainei pe segmentul Orlovka-Căușeni. Declaraţia aparţine președintelui SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, şi a fost făcută în cadrul unei şedinţe, convocată de ministrul Economiei şi Infrastructurii, Anatol Usatîi.În cadrul şedinţei, președintele „Moldovagaz” a declarat că pericolul unei eventuale întreruperi a tranzitului gazelor rusești prin rețeaua de transport gaze a Ucrainei au determinat identificarea unor scenarii alternative de livrare a gazelor naturale către Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2020.În acest context, ministrul Anatol Usatîi a fost informat despre progresul cu privire la măsurile deja realizate și cele ce urmează a fi întreprinse pe parcursul lunii decembrie 2019 pe fiecare scenariu alternativ de asigurare cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova.În cadrul aceleași şedinţe, ministrul Anatol Usatîi a menționat că, în data de 13 decembrie curent, în marja Consiliului Ministerial al Comunității Energetice, Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova planifică semnarea cu Ministerul Energeticii și Protecției Mediului din Ucraina a unui Memorandum de Înțelegere cu privire la cooperarea în domeniul securității furnizării gazelor naturale.sursa: democracy.md
12:30
Premierul Ion Chicu recunoaşte că există problema cu tranzitul gazelor naturale rusești spre Republica Moldova prin Ucraina, din cauza divergenţelor dintre Rusia și Ucraina. Chicu spune că este o problemă externă, dar care a fost definitiv ignorată de Guvernul condus de Maia Sandu.„Riscurile sunt de caracter extern. Cel mai mare risc este legat de faptul că deocamdată nu există un contract încheiat de „Gazprom” și „Naftogaz Ucraina” privind tranzitarea gazelor pe teritoriul Ucrainei. Traseul tradițional pe care noi primeam gaze rămâne incert la data de 9 decembrie. Când am fost la Moscova și am discutat cu conducerea „Gazprom” ne-au spus că negocierile continuă, nu ne-au asigurat 100% că acestea se vor încununa cu succes, dar speranțe există”, a afirmat Ion Chicu, citat de IPN.Ion Chicu a mai spus că Guvernul are pregătite scenarii alternative de aprovizionare a țării cu gaz.„Alternativ este traseul de transportare a gazelor pe așa-numitul cordon trasnbalcanic Marea Neagră: Bulgaria, România, Ucraina, Republica Moldova, apoi iar Ucraina. Dacă se utilizează acest traseu, atunci gazul va fi tot 172-173 de dolari per mia de metri cubi pentru că prețul discutat și agreat cu „Gazprom” este 172 la hotarul Republicii Moldova”, a declarat premierul.În viziunea premierului, un alt scenariu prevede utilizarea rezervei de stat a păcurii.„Nu este cel mai bun scenariu, sper să nu ajungem la acest scenariu pentru că el vizează doar Chișinăul”, a continuat Ion Chicu.
Mai mult de 2 zile în urmă
19:15
Liderii blocului ACUM încearcă să zădărnicească eforturile Guvernului de a soluționa problemele energetice, inclusiv aprovizionarea țării cu gaze naturale. Premierul Ion Chicu a ajuns la această concluzie, după ultimele declarații ale fruntașilor PPDA, care amenință cu acțiuni de protest, dar și la demersurile liderei PAS, Maia Sandu, către partenerii externi privind sistarea sprijinului pentru actuala guvernare.„Am informație, că potenta doamnă, în afară de adresările disperate către partenerii de dezvoltare de a stopa colaborarea cu Republica Moldova (până nu redevine ea premier/președinte/procuror si mamă a națiunii), mai dă târcoale și prin alte părți, pentru a zădărnici eforturile guvernului de a soluționa problemele energetice, inclusiv aprovizionarea cu gaze. E în stilul ei, dar haideti s-o vorbim doar de bine, că dacă deloc – se supără. Vrea atenție, dar nu avem timp – trebuie să curățim mizeria pe care a lăsat-o în administrația publică centrală. Abia vineri am reușit să-i corectăm isprava cu reținerile de salarii…”, a scris Ion Chicu, într-o postare pe Facebook.În opinia sa, declarațiile războinice ale liderilor PPDA nu sunt altceva decât eforturi disperate de a rămâne în atenția opiniei publice.„Îngrijorații si potenții, care toată vara s-au ocupat de preluarea schemelor, reparații costisitoare din bugetul public a curtii blocului unde traiesc, dar și alte isprăvi de genul acesta – în loc să pregătească țara de sezonul rece, caută disperat să „greiereze” ceva, numai sa nu-i uite lumea…”, a mai scris Ion Chicu. Sursa: democracy.md
15:45
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a expediat în judecată un dosar penal privind exportul prin contrabandă a 105.425 kg de miere de albine, în sumă totală de 4.644.735 lei, faptă comisă în perioada de timp 2016-2018.Primul pas al învinuiților era să falsifice actele de achiziție referitor la cantitatea și persoana de la care a fost achiziționată marfa. Urmare a acestei fapte ilegale, aceștia indicau în documente inclusiv persoane care la acel moment nu erau în țară, iar alte acte de achiziție le prezentau repetat.În baza acestor acte frauduloase erau obținute certificatele de origine și ulterior, în baza acestora, învinuiții exportau mierea în statele Uniunii Europene.Astfel, procurorii PCCOCS au trimis pe banca acuzaților directorul comercial al întreprinderii, administratorul și însăși persoana juridică.Potrivit legii, astfel de fapte se pedepsesc închisoare de la 3 la 10 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă de până la 550.000 lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.
12:00
Conferință de presă susținută de președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.
11:30
Ofițerii de investigație a Inspectoratului de Poliție Centru a Direcției de Poliție a mun. Chișinău cu suportul angajaților BPDS Fulger a IGP, au reținut doi complici, un bărbat și o femeie, ambii în vârstă de 40 de ani, locuitori a capitalei, pentru furt în proporții deosebit de mari.Pe parcursul lunilor noiembrie–decembrie, aceștia au pătruns într-o gospodărie de pe strada Tecuci, din Capitală, de unde au sustras 4 anvelope cu jante, la prețul total de 5000 lei, un perforator electric de model „Makita”, de 1200 lei, un perforator electric de model „AEG” la prețul de 7000 lei, o șurubelniță electrică de model „Makita” la prețul de 4500 lei, de la automobilul de model „Volkswagen” ce era parcat în ogradă au furat un acumulator, de 1300 lei, și o anvelopă cu jante din aliaj, la prețul de 1200 lei.Ulterior, au spart geamul casei, de unde au sustras: 12 000 euro, un telefon mobil de model „Xiaomi Mi6″, la prețul de 4000 lei, un aparat pentru cafea „Tefal”, la prețul de 3500 lei, un ceainic electric „Tefal”, de 600 lei, un aparat de storcat, de 8000 lei, două televizoare, un frigider, trei biciclete, un cuptor cu microunde, mașină de spălat, un laptop. Prejudiciul cauzat proprietarului, în vârstă de 45 ani, se ridică la 555 800 lei.În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 186 alin (5 ) CC RM, „Furt în proporții deosebit de mari”.În urma măsurilor speciale de investigație, făptașii au fost identificați și reținuți. Iar în urma perchezițiilor autorizate la domiciliile acestora au fost depistate o parte din bunurile sustrase, care urmează a fi returnate proprietarului. Totodată polițiștii au depistat două seringi, pastile, un plic cu masă vegetală fărâmițată cu miros specific, acestea fiind ridicate, sigilate și transportate la CTC și EJ al IGP, pentru a fi supuse expertizării.Ambii au fost reținuți pentru 72 de ore în Izolatorul de detenție provizorie al Direcției de Poliție a mun. Chișinău. Conform legislației penale în vigoare, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare pentru un termen de la 7 la 12 ani.http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2019/12/video-09.mp4
11:15
Perioada de reexaminare a pensiilor pentru limita de vârstă în raport cu stagiul de cotizare cumulat după ce persoana a ieșit la pensie pentru limita de vârstă va fi revizuită eșalonat. Un proiect de lege în acest sens a fost votat, vineri, în plenul Parlamentului, în două lecturi.Proiectul propune ca procesul de reexaminare a pensiilor pentru limită de vârstă, stabilite până la 1 ianuarie 2019, să se finalizeze în anul 2022. Conform redacției în vigoare a legii, reexaminarea urmează să se încheie în 2027.Autorii proiectului propun ca de la 1 iulie 2020 să fie reexaminate pensiile persoanelor ale căror stagiu de cotizare după realizarea dreptului la pensie pentru limita de vârstă va constitui mai mult de 15 ani, iar de la 1 ianuarie 2022 să se încheie reexaminarea pensiilor celor ai căror stagiu de cotizare va constitui de la 2 ani până la 5 ani.”Propunerea respectivă se fundamentează pe respectarea principiului egalităţii, care asigură tuturor participanţilor la sistemul public – contribuabili şi beneficiari – un tratament nediscriminatoriu în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege și principiul contributivității, conform căruia drepturile de asigurări sociale se cuvin pe temeiul contribuţiilor de asigurări sociale plătite. Or, beneficiarii de pensii pentru limită de vârstă, activând după stabilirea dreptului la pensie au continuat să achite contribuții de asigurări sociale, participând astfel la formarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, menționează autorii proiectului în nota informativă.Potrivit datelor statistice oficiale, din numărul total de 700,6 mii beneficiari de pensii, 162,5 mii își continuă activitatea de muncă după stabilirea pensiei.Inițiativa legislativă are prevăzute resurse financiare necesare în bugetul pentru anul 2020.sursa: parlament.md
8 decembrie 2019
12:00
Accesul localnicilor din satul Drepcăuți, raionul Briceni, la propriile terenuri, este restricţionat de un om de afaceri din Chișinău. Problema a ajuns în vizorul premierului Chicu, care a mers personal la Drepcăuți, scrie Politics.MD.„Am venit aici sa aflu esența problemei. Înțeleg că problema este mai profundă și derivă din implicarea autorităților publice locale și a organelor de drept care activează în teritoriu. O să facem neapărat o investigație în acest caz”, a menționat premierul.Premierul a organizat şi o audiență a localnicilor, la sediul Primăriei din localitate. În audiență la premier s-au înscris circa 100 de oameni. Între subictele discutate a figurat şi conflictul dintre fostul şi actualul primar al localităţii."Această situație arată foarte urât. Odată ce oamenii au ales noua conducere, aceasta trebuie să activeze. Legea trebuie să fie în capul mesei. Vom analiza activitatea fostei conduceri a Primăriei, iar persoanele vinovate vor fi pedepsite", a declarat Ion Chicu.Sursa:  Politics.MD 
7 decembrie 2019
16:00
Problema combaterii și prevenirii bolilor comunicabile/transmisibile la nivel de orașe trebuie abordată multiaspectual de către exponenții administrațiilor locale. Este opinia primarului de Chișinău, Ion Ceban, exprimată după participarea la Forumul liderilor orașelor din regiunea Europei de Est și Asiei Centrale, organizat la Kiev.“Am declarat în cadrul panelului de discuții că această problemă trebuie abordată multiaspectual, trebuie să creăm condiții mai bune de tratament, dar și să ne concentrăm asupra prevenirii acestor maladii. Totodată, trebuie să organizăm campanii de informare și educare”, a scris Ion Ceban, într-o postare pe Facebook.Totodată, Ion Ceban a semnat alături de alte orașe declarația “Zero TB”, iar Chișinăului i-a fost înmânat premiul “ÎN PUTEREA TA”, oferit orașelor ce înregistrează progrese în combatere epidemiei HIV/TB.“Este în puterea noastră să avem grijă de sănătatea tuturor prin crearea de politici și promovarea lor la nivel global”, a mai scris Ion Ceban.
15:45
Dezvoltarea industriei produselor cu valoare adăugată înaltă oferă posibilitate de renaștere a Republicii Moldova, de aceea Guvernul își propune să extindă platforme industriale pe întreg teritoriul Moldovei. Este declarația preierului Ion Chicu, făcută în cadrul unei vizite la Colegiul de inginerie cu sistem de învățământ de tip dual după model german, amplasat în raionul Strășeni și creat în cadrul Zonei Economice Libere Bălți.„Asemenea platforme industriale reprezintă o soluție testată de renaștere a localităților și chiar a regiunilor. Acest exemplu trebuie replicat în toate raioanele. Avem deja un început bun. Copiii noștri, după ce devin ingineri, vor avea posibilitatea să muncească aici, tocmai de aceea vrem să dezvoltăm platforme industriale peste tot în țară”, a precizat premierul.  În cadrul, vizitei, premierul a evaluat condițiile de studii, sălile dotate cu laboratoare și utilaje industriale modernizate.„Aici este viitorul. Este cea mai bună organizare care asigură o sincronizare perfectă în procesul de studii, academic și de producere. Fără o bază solidă de formare profesională a inginerilor nu te poți aștepta la investiții serioase în acest sector. Cu ajutorul unor asemenea centre noi soluționăm problema lipsei cadrelor înalt specializate. Aici, deși sunt studenți puțini, gradul lor de încadrare în câmpul muncii este de 100%”, a mai spus șeful Guvernului.  
15:45
Dezvoltarea proiectelor industriale în țară ar determina moldovenii să nu plece peste hotare, ba chiar să se reîntoarcă acasă. Este opinia exprimată de premierul Ion Chicu, care a vizitat Zona Economică Liberă Bălți și fabricile de producere a două companii rezidente: Dräxlmaier, cu investiții germane, și Gebauer&Griller – cu capital austriac. „Guvernul este dispus să creeze condiții favorabile pentru atragerea investitorilor. Știm ce trebuie dă făcut pentru asta, dar vrem să resetăm agenda noastră de măsuri în conformitate cu necesitățile agenților economici. Vedem prima experiență și aceasta ne servește ca o bază pentru atragerea altor investitori în regiune", a spus Ion Chicu.În cadrul vizitei, șeful Executivului s-a arătat interesat de modul în care Guvernul poate să susțină dezvoltarea sectorului industrial, astfel încât Republica Moldova să devină un laborator de creare a produselor cu valoare adăugată înaltă.Compania Dräxlmaier este cel mai mare investitor în ZEL Bălți și este specializată în producerea cablajelor auto pentru industria automotive. Dräxlmaier a creat până în prezent peste 6 mii de locuri de muncă în toată țara, iar compania Gebauer&Griller are la moment peste 100 de angajați.
12:30
Sistemul integrat de administrare a serviciilor și primăriei orașului, sănătate, educație, gospodăria locativ-comunală, transport, securitate, au fost doar câteva subiecte discutate de primarul de Chișinău Ion Ceban cu omologul său de la Kiev, Vitali Kliciko.„Am petrecut o seară extraordinară în compania primarului de Kiev, Vitalie Kliciko. Am discutat în detaliu despre sistemul integrat de administrare a serviciilor și primăriei orașului, sănătate, educație, gospodăria locativ comunală, transport, securitate. Am văzut cum toate problemele dar și soluțiile pot fi vizualizate în regim real. Am convenit că vom face schimb de expertiză în acest sens. La fel, am discutat despre mai multe proiecte și programe care le putem elabora și realiza împreună”, a scris Ion Ceban, într-o postare pe Facebook.sursa: 24h.md
12:30
Un grup de tineri voluntari a avut vineri, 6 decembrie, ocazia să facă de o excursie la Guvernul Republicii Moldova, organizată la inițiativa premierului Ion Chicu. 17 tineri au vizitat sala de ședințe a Cabinetului de miniștri, muzeul Guvernului și unele săli de lucru.După excursie, tinerii au avut și o discuție cu șeful Executivului, în cadrul căreia au făcut un schimb de opinii despre cum ar trebui să arate viitorul Republicii Moldova. Premierul Ion Chicu le-a vorbit tinerilor despre locul prioritar pe care îl are educația în Programul de Acțiuni al Guvernului și a asigurat voluntarii că Executivul planifică acțiuni concrete menite să îmbunătățească condițiile de desfășurare a procesului educativ.De asemenea, Ion Chicu le-a comunicat tinerilor despre intenția Executivului de a crea Centrul național de voluntariat în calitate de instituție publică, care va avea misiunea să crească randamentul și să extindă activitățile de voluntariat.
12:15
Complexul „Chișinău Arena” urmează a fi dat în exploatare la sfârșitul lunii aprilie 2020. Premierul Ion Chicu a inspectat mersul lucrărilor de construcție a arenei și a apreciat înalt evoluția construcției.„Acest obiectiv are o valoare enormă pentru dezvoltarea sportului, dar și a multor activități culturale în Republica Moldova. Este un exemplu de calitate în organizarea și realizarea lucrărilor. În mai puțin de un an, companiile implicate au reușit, pe teren gol, să dezvolte un complex sportiv care este finalizat în proporție de 98%”, a declarat Ion Chicu.Premierul a abordat și subiectul construcției unui drum de ocolire, care urmează a fi executat până la sfârșitul lunii aprilie 2020.„O dată cu deschiderea acestui complex, sportivii vor avea posibilitatea să se antreneze acasă și să-și mențină pregătirea la un nivel înalt. Este foarte important că orășelul sportiv dispune de toată infrastructura și satisface toate necesitățile de pregătire a sportivilor, inclusiv a olimpicilor”, a mai spus premierul.„Arena Chişinău” este ridicată pe o suprafaţă de 10 hectare. Complexul sportiv va dispune de o arenă polivalentă, sală mică pentru competiții, club de tenis, bazin olimpic, Aqua Park, o piscină deschisă pe timp de vară – care iarna se va transforma în patinoar, dar şi de o parcare modernă. Lucrările de construcţie sunt efectuate de o companie din Turcia, în baza parteneriatului public-privat.
6 decembrie 2019
21:15
Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, se află într-o vizită de lucru la Kiev, Ucraina.Ion Ceban a discutat cu omologul său ucrainean, Vitali Kliciko despre perspectivele de colaborare dintre capitalele noastre. Kievul are o experiență frumoasă în implementarea conceptului de smart-city, modernizarea infrastructurii locativ-comunale, din domeniul transportului, politicilor sociale, precum și din alte sfere de activitate.Agenda zilei de sâmbătă, 7 decembrie, a celor 2 primari este planificată pentru ieșiri în teren, dar și pentru discuții despre proiectele și programele de succes, implementate în ultima perioadă în capitala Ucrainei. De asemenea, vor fi abordate subiecte despre provocările administrației Kievului vizavi de modernizarea orașului, precum și un schimb de opinii la tema respectivă.Ion Ceban și Vitali Kliciko au convenit despre necesitatea actualizării, în viitorul apropiat, a Acordului de cooperare dintre Chișinău și Kiev, care nu mai este funcțional de mult timp.
21:15
Premierul Ion Chicu a îndemnat reprezentanții administrațiilor locale să se concentreze pe soluționarea problemelor oamenilor și prioritizării acțiunilor pentru anul 2020. Declarația a fost făcută la Șoldănești, într-o ședință cu reprezentanții autorităților publice locale constituite în rezultatul alegerilor din 20 octombrie.În cadrul reuniunii, premierul Chicu a vorbit despre reformarea justiției, dezvoltarea economiei și infrastructurii, dar și crearea locurilor de muncă pentru a reduce exodul cetățenilor, majorarea salariilor pentru bugetari, menținerea unei politici externe echilibrate și păstrarea unui dialog constructiv cu partenerii externi.„Tindem să avansăm în resuscitarea infrastructurii și industriei în raioane, să identificăm platforme industriale și spații în care să aducem investitori. Doar așa vom contribui la dezvoltarea nu numai a localităților, dar și a întregii țări”, a menționat Ion Chicu.„Executivul va intensifica dialogul cu autoritățile publice locale. Sunt deschis să comunic cu toți primarii în orice moment despre problemele și doleanțe pe care le au locuitorii. Vă stau la dispoziție fără birocrație și scrisori oficiale”, a mai spus șeful Guvernului.sursa: breakingnews.md
13:15
Prim-ministrul Ion Chicu a vizitat școala de muzică din orașul Șoldănești, în cadrul căreia activează 13 profesori. Directorul școlii, Sorina Ciobanu, a descris importanța școlii pentru localitate și a solicitat susținerea Guvernului pentru un nou edificiu, care să sporească confortul elevilor și să crească atractivitatea școlii.La rândul său, şeful Executivului și-a amintit că și el a fost elev al școlii muzicale.„Înţeleg costurile care le atrage educaţia muzicală şi problemele cu care se confruntă școala și părinții. Vom depune eforturi să vă oferim suportul necesar. Cultura are nevoie de o atenție mai mare din partea Executivului”, a spus premierul.Școala de muzică are 130 de ani și este amplasată în casa de cândva a boierului Rîșleacov. La moment, aici învață 98 de elevi.
13:00
Investițiile în infrastructura rutieră este una din prioritățile Guvernului condus de Ion Chicu. Premierul a enunțat acest obiectiv astăzi, la ședința Consiliului Economic pe lângă Prim-ministrul Republicii Moldova. „Am informat mediul de afaceri intențiile echipei Guvernului. Am menționat obiectivele urmărite de noi pentru anul 2020 prin investițiile masive în infrastructura rutieră. Reabilitarea drumurilor naționale e necesară pentru a iniția discuții eficiente cu investitorii industriali, ne propunem să creăm platforme industriale în fiecare centru raional, unde avem toate infrastructurile necesare pentru industrie, chiar dacă învechite. Vrem să aducem locurile de muncă aproape de casele oamenilor – numai așa putem reține oamenii noștri acasă, și să-i readucem în Moldova pe cei plecați. Prin aducerea industriilor mari în raioanele Moldovei vom integra economia noastră în fluxurile economice regionale și globale – vom crește sustenabilitatea noastră economică”, a scris premierul Ion Chicu, într-o postare pe Facebook.Acesta a mai spus, în aceeași postare, că fiecare decizie a Guvernului e menită să schimbe Moldova de mâine.
08:45
Guvernul Chicu intenționează să investească masiv în dezvoltarea infrastructurii rutiere în anul 2020. Declarația a fost făcută de premierul Ion Chicu, în cadrul unei întrevederi cu angajații fabricii de pâine „Brodețchi” din orașul Șoldănești.Ion Chicu a mai spus că acest pas va simplifica gestionarea afacerilor și le va reduce costurile de transport, dar și e menit să determine atragerea investițiilor industriale în raioanele Republicii Moldova, crearea locurilor de muncă stabile și bine plătite, precum și creșterea bunăstării sociale. Bunăstarea socială va fi un stimulent important în evoluția afacerilor regionale.Întreprinderea împlinește anul acesta 25 de ani de la fondare. Zilnic, cei aproape 90 de angajați produc circa 10 tone de pâine și produse de cofetărie care sunt distribuite nu doar pe teritoriul raionului Șoldănești. Aflat la Șoldănești, premierul Chicu a efectuat o vizită și la fabrica de semințe „Forever”. Întreprinderea, lansată în anul 2001, numără în prezent 40 de angajați. Anual aceștia cultivă și procesează tehnologic 1500 tone de semințe de porumb. Dintre acestea, aproape 70% sunt destinate exportului în Bielorusia, Rusia, Kazahstan și țările asiatice, iar restul sunt folosite pe piața internă.
5 decembrie 2019
21:15
Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a participat astăzi la ceremonia de semnare a Acordului de cooperare dintre Primăria sectorului 6, municipiul București și pretura sectorului Buiucani.Datorită acordului între cele două sectoare din București și Chișinău, va fi reabilitat parcul ,,Alunelul” din sectorul Buiucani cu suportul acordat de primăria sectorului nr.6.Astfel, va fi construit un havuz, sistem de irigare, iluminat, instalat mobilier urban, amenajat teatru de vară și create spații de joacă pentru copii și terenuri de sport, dar și alte lucrări. Totodată, acordul prevede colaborări pe mai multe dimensiuni și în diferite domenii, cum ar fi: schimburi de experiență și derularea unor proiecte în domeniul dezvoltării locale, promovarea reciprocă în domeniile dezvoltării economice, culturii, tineretului, educației, turismului, schimburi interinstituționale în diverse domenii de competență.Înaintea evenimentului de semnare a acordului, care s-a desfășurat în prezența mai multor consilieri locali, Ion Ceban a avut o întrevedere separată cu primarul sectorului, Gabriel Mutu.„Primarul, mi-a urat succes și a adăugat că municipiul Chișinău are un potențial enorm pe care îl putem dezvolta și păcat dacă nu o vom face. Totodată, am văzut deschiderea spre o colaborare mult mai mare pe diverse domenii și proiecte.Am mulțumit pentru proiectele cu care ne-a ajutat România până acum și care urmează să le relizăm de acum încolo împreună”, a scris Ceban pe Facebook.
19:15
Primarul general Ion Ceban este disponibil să colaboreze activ cu autoritățile de la București, pentru implementarea unor proiecte utile pentru locuitorii mun. Chișinău. Declarația se conține într-o postare pe Facebook, după mai multe întrevederi în Capitala României, între care și cu viceprimarul general de București, Aurelian Bădulescu.„Am mulțumit pentru deschidere și aprecierea oficialilor, dar și pentru multiplele proiecte implementate de România în Republica Moldova, începând cu reparația grădiniților dar și altele în diverse domenii. Am reiterat disponibilitatea de a colabora și am primit și un răspuns pozitiv în acest sens”, a scris Ion Ceban.Acesta a prezentat și invitația specială a primarului de București, Gabriela Firea, de a vizita capitala României. Ion Ceban a spus că nu a avut preconizată o întrevedere cu Firea, dar va reveni la București în perioada imediat următoare.„Ne propunem să revenim la București în perioada imediat următoare, unde ne preconizăm să organizăm și o Serată a Chișinăului la București. În următoarele saptamini, grupe de specialiști vor merge pentru a face schimb de experiențe în diverse domenii. În cel mai scurt timp vom stabili o agendă comună de priorități și o foaie de o parcurs pentru anul 2020. Prea mult Chișinăul a fost dezbinat pe criterii politice și reiterez poziția mea fermă, voi fi primarul tuturor locuitorilor”, se mai conține în postarea lui Ceban.
18:45
Primarul Capitalei Ion Ceban a avut astăzi o întrevedere și cu primarul sectorului 1 al municipiului București, Daniel Tudorache. În cadrul întrevederii, Ceban a discutat despre implementarea mai multor proiecte de reabilitare a infrastructurii Chișinăului.„Avem intenția de a repara blocul vechi (bloc A) al liceului „Gheorghe Asachi" din str. București, 64, în cadrul unui proiect de restaurare, în valoare de aproape 62 de milioane de lei. Speram să fie reabilitat grație relațiilor stabilite între Pretura sectorului Centru și sectorul 1 al municipiului București, la fel legături orientate spre inițierea și dezvoltarea proiectelor în diverse domenii ale sectorului public. În același timp, Primăria Chișinău va asigura acoperirea cheltuielilor de efectuare a expertizei tehnice a edificiului, elaborarea documentației de proiect și devizului de cheltuieli, de efectuare a expertizei tehnice a proiectului de execuție, asistență tehnică și supravegherea tehnică”, a scris Ion Ceban, într-o postare pe Facebook.Ion Ceban și Daniel Tudorache au discutat și despre conservarea și promovarea patrimoniului cultural și istoric, atragerea fondurilor europene, dezvoltarea turismului și alte domenii.„M-am bucurat să aud din partea primarului sectorului 1, Daniel Tudorache, disponibilitatea de a continua colaborarea și că există acea legătură care trebuie sa perpetuieze”, a mai scris Ion Ceban.
16:30
O femeie în vârstă de 54 de ani a căzut în fântâna din propria gospodărie. Incidentul a avut loc miercuri, în orașul Codru.La fața locului au fost trimise două echipaje de salvatori, care au stabilit că victima se află la o adâncime de aproximativ 20 de metri. În mai puțin de 20 de minute salvatorii au reușit să salveze femeia. Aceasta a fost recuperată în siguranță. Femeia a fost transportată la spital, suportând traumatisme la ambele picioare. Circumstanțele cazului urmează a fi stabilite.
16:00
Președintele Partidului Liberal a reacționat la informațiile apărute în spațiul public în legătură cu afacerile dubioase ale lui Viorel Morari dar și modul în care procurorii "slujitori a lui Plahotniuc" își desfășoară ilegal activitatea. Acesta a răbufnit într-o postare pe facebook în care cere demisia procurorilor care au capturat sistemul.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.