Moldova24

Acum 4 ore
15:28
Accidentul a avut loc în această dimineață, aproximativ la ora 04:00, pe o stradă din orașul Criuleni. Un pieton de 22 de ani a fost tamponat, iar șoferul automobilului a părăsit locul faptei, îndreptându-se în direcția municipiului Chișinău. În urma accidentului rutier, victima a primit diferite traumatisme. La scurt timp după producerea impactului, ofițerii Inspectoratului Național de Patrulare au depistat automobilul care ar fi fost implicat în comiterea accidentului rutier. Potrivit poliției, la volanul mașinii se afla un bărbat de 35 de ani, locuitor al orașului Criuleni. Dacă șoferul va fi găsit vinovat de părăsirea locului unde s-a produs accidentul rutier, conform legislației, riscă să fie sancționat cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 la 3 ani sau cu arest contravenţional pe un termen de 15 zile. Inspectoratul Național de Patrulare reamintește conducătorilor auto că, atunci când sunt implicați într-un accident rutier, sunt obligați să oprească imediat vehiculul semnalizându-l și să acorde primul ajutor, să cheme ambulanța, sau în cazurile de urgență să asigure transportarea persoanei traumatizate la cea mai apropiată unitate medicală. Ulterior, să revină la locul accidentului și să anunțe despre accident poliția, și să rămână pe loc până la sosirea angajaților poliției. The post Un tânăr a fost lovit de un automobil la Criuleni. Șoferul a fugit (FOTO) appeared first on Moldova 24.
Acum 6 ore
13:42
Incidentul a avut loc în seara de 25 februarie 2017. În jurul orei 20:00, patru persoane au dat buzna în gospodăria unui locuitor al raionului Telenești, pe care l-au maltratat fizic. După ce s-au bătut, indivizii au urcat-o cu forța într-un automobil de model Volkswagen pe sora victimei, o tânără în vârstă de 29 de ani și s-au făcut nevăzuți. Bărbatul a anunțat poliția care a pornit pe urmele infractorilor. Automobilul a fost observat de o echipă de patrulare la ieșirea din raionul Telenești, însă șoferul nu a oprit la indicațiile oamenilor legii. La scurt timp de urmărire pe traseu, echipajul de patrulare a blocat automobilul. La fața locului o persoană care ar fi comis fapta a fost reținută de către inspectorii de patrulare, acesta s-a dovedit a fi un bărbat în vârstă de 40 de ani. Celelalte trei persoane au fugit într-o direcție necunoscută. În automobil, polițiștii de patrulare au găsit femeia răpită, care se afla în stare de șoc. Pe cazul dat a fost inițiată o cauză penală pentru răpirea unei persoane. Poliția urmează să identifice și ceilalți suspecți, iar ulterior va reveni cu detalii pe acest caz. Inspectoratul Național de Patrulare recomandă tuturor cetățenilor, dacă vă aflați într-o situație de criză sesizați cel mai apropiat echipaj de patrulare sau apelați la numărul 902. The post Bătaie și răpire la Telenești! O tânără a fost urcată cu forța într-un automobil. Poliția caută trei indivizi appeared first on Moldova 24.
Acum 8 ore
11:57
Cel puţin 28 de persoane au fost rănite după ce un vehicul a intrat în mulţimea care asista la cea mai mare paradă desfăşurată în oraşul american New Orleans. Potrivit Poliţiei, un suspect a fost reţinut, şoferul vehiculului aparent fiind în stare de ebrietate, relatează AP. Jeff Elder, directorul serviciului de urgenţe al oraşului a declarat că 21 de persoane au fost spitalizate în urma incidentului, cinci fiind în stare gravă. Şapte oameni au refuzat să fie internaţi. Michael Harrison, şeful Departamentul de Poliţie din New Orleans, a declarat că suspectul este anchetat pentru că ar fi condus în stare de ebrietate, însă nu exclus în mod categoric ipoteza unui act terorist, spunând doar că pare să fie un caz de conducere a unui vehicul în stare de ebrietate, citează Mediafax. Printre răniţi se află inclusiv copii în vârstă de 3-4 ani, a mai precizat Elder, dar şi un ofiţer de poliţie. Incidentul s-a produs în una dintre cele mai aglomerate nopţi ale evenimentului Mardi Gras. Presa a publicat şi fotografia atacatorului. Un martor spune că automobilul a trecut cu viteză printr-o intersecţie, a lovit mai mulţi pietoni şi alte maşini, până când s-a oprit într-un tomberon. The post Un vehicul a intrat în mulțime în timpul unei parade, la New Orleans: Cel puțin 28 de răniți (FOTO/VIDEO) appeared first on Moldova 24.
11:12
Nouă gospodării din Comrat au fost inundate după ce digul unui lac din apropierea orașului s-a spart. Conform datelor operative ale Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, într-o gospodărie apa a intrat chiar în casă. La fața locului în regim sporit au activat salvatorii și pompierii. Pe parcursul nopții pentru prevenirea situațiilor de risc și lichidarea consecințelor au intervenit 12 unități de tehnică. La moment nivelul apei este în scădere. Potrivit informațiilor, în urma ridicării nivelului apei într-un lac de la periferia municipiului, aceasta a început să se scurgă în albia râului Ialpug. Nivelul apei în lac a început să crească după ce pe parcursul a mai multor zile au fost înregistrate temperaturi pozitive, iar zăpada a început să se topească. foto: dse.md, timpul.md The post Urgență la Comrat! Mai multe gospodării au fost inundate după ce digul unui lac s-a rupt appeared first on Moldova 24.
Acum 24 ore
00:57
SunStroke Project va reprezenta Republica Moldova la Eurovision 2017 cu piesa „Hey, mamma”. Trupa a fost desemnată câștigătoarea preselecției naționale a concursului. Pe locul doi s-au clasat Ethno Republic & Surorile Osoianu cu piesa ”Discover Moldova” și Diana Brescan - ”Breath”. SunStroke Project urmează să evolueze în prima semifinală care va avea loc la Kiev pe data de 9 mai. Piesa „Hey, mamma” este dedicată soacrelor. SunStroke Project a participat la preselecția națională pentru concursul Eurovision 2009, cu melodia „No Crime”. Atunci s-au clasat pe locul trei. La Eurovision 2010, trupa împreună cu Olia Tira au reprezentat RM la Oslo, Norvegia. Piesa „Run away” a ajuns în finală, ocupând locul 10. The post Eurovision 2017 // SunStroke Project va reprezenta Republica Moldova la Kiev appeared first on Moldova 24.
Ieri
19:42
Programul legislativ anual al Parlamentului pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru 2017 a fost aprobat astăzi, la prima ședință din sesiunea de primăvară a Parlamentului. ”Programul cu 111 acțiuni ne mobilizează și ne ajută să ne organizăm cum este mai bine. Vom depune eforturi pentru accelerarea implementării Acordului de Asociere. De asemenea, ne vom axa și mai mult asupra controlului parlamentar pentru principalele legi și reforme promovate”, a spus președintele Parlamentului Andrian Candu. Documentul este elaborat în baza Planului Naţional de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada 2017 – 2019, elaborat de Guvern și coordonat cu UE. Președintele Parlamentului a solicitat comisiilor parlamentare permanente să realizeze în termen acțiunile prevăzute în Programul legislativ. Andrian Candu a cerut consolidarea tuturor forțelor politice din Parlament pentru realizarea obiectivului strategic de integrare europeană. Programul conține acțiunile pe care Parlamentul și le asumă în 2017, în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere, inclusiv modificările la legislație sau adoptarea unor legi noi în domeniile de reforme prioritare. Totodată, documentul prevede instituțiile responsabile, termenul de realizare a acțiunilor și de implementare potrivit Acordului de Asociere, precum și Comisia permanentă sesizată. Documentul este făcut public pe site-ul Parlamentului. Prin aprobarea Programului legislativ, Parlamentul recunoaște oportunitățile oferite de Acordul de Asociere, precum și rolul Legislativului în transpunerea angajamentelor asumate și în asigurarea unei implementări structurate și coerente a Acordului de Asociere. The post Parlamentul a aprobat Programul legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE appeared first on Moldova 24.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:27
Parlamentul a aprobat proceduri simplificate pentru acordarea dreptului de ședere pe teritoriul Republicii Moldova investitorilor în domeniul IT. Investitorii IT își vor putea desfășura activitatea fără a fi documentați cu permis de ședere temporară. Parlamentul a votat, în prima lectură, inițiativa legislativă a Președintelui Parlamentului Andrian Candu. ”Republica Moldova are șansa să devină un hub regional, iar prin proceduri simplificate de documentare și prin crearea unui mediu competitiv poate atrage investitori și start-up-uri în domeniul IT”, a menționat Președintele Parlamentului. Proiectul prevede un șir de completări a Legii privind regimul străinilor în Republica Moldova, fiind prevăzute condițiile de aflare pe teritoriul țării a persoanelor cu funcție de conducere, investitorilor și specialiștilor de înaltă calificare în domeniul IT. Persoanele cu funcție de conducere își vor putea desfășura activitatea pentru o perioadă de până la 6 luni cumulate pe parcursul oricărei perioade de 12 luni, investitorii – pentru o perioadă de până la 3 luni pe parcursul unui an, iar specialiștii de înaltă calificare – pentru o perioadă de 6 luni. Acordarea și prelungirea dreptului de ședere a străinilor calificați în domeniul IT va fi evaluat de o Comisie specializată, care urmează a fi creată. Andrian Candu precizează că modificările legislative vor contribui la eliminarea barierelor pentru investitori, la încurajarea fluxurilor de investiții pentru dezvoltarea industriei IT și vor oferi noi oportunităţi economice pentru ţara noastră. Modificările legislative au fost consultate cu partenerii de dezvoltare și au fost elaborate în contextul Legii cu privire la parcurile pentru tehnologia informației. Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat din Republica Moldova, numărul de companii în domeniul IT, cu capital total sau parțial străin, este de circa 1% din numărul total al companiilor cu capital autohton, comparativ cu media din țările dezvoltate – aproximativ 45%. sursa: parlament.md The post Facilități de ședere pe teritoriul RM pentru investitorii din domeniul IT appeared first on Moldova 24.
17:42
Din motivul intensificării fluxului mare de transport la ora 17.00, se circulă cu greu pe următoarele străzi ale capitalei: Sectorul BUIUCANI: • str.I.Creangă - bd.Ștefan cel Mare și Sfînt; • str. V.Lupu - str.E.Coca direcția str.Belinski; • str. Șciusev – str. C.Stere direcția str V.Lupu; • str. Șciusev – bd.Ștefan cel Mare și Sfînt; • str.M.Viteazul - str.Columna direcția spre bd.Ștefan cel Mare și Sfînt. Sectorul CENTRU: • str.Pușkin - bd.Ștefan cel Mare și Sfînt; • bd.Ștefan cel Mare și Sfînt-tronsonul str.M.Bănulescu Bodoni și str.Ismail; • str.A.Mateevici - str.Ismail direcția spre Calea Basarabiei; • str.Kogâlniceanu - de la str.Pușkin spre str.Ismail; • str.A.Mateevici- tronsonul str.M.Bănulescu Bodoni și str.V.Alecsandri; • str.Ciuflea - str.București direcția spre str.Tighina; • bd.Iu.Gagarin - direcția str.Albișoara. Sectorul RÎȘCANI: • str.Bogdan Voievod - bd.Renașterii Naționale; • str.Bogdan Voievod - bd.Moscova; • str.Kiev - bd.Moscova; • str. C.Orheiului - str. Studenţilor direcția spre ieșire din capitală. Totodată, Serviciul „Info Trafic” al INP avertizează despre majorarea numărului de transport la ieșirile mun.Chișinău începînd cu orele 17:30, după cum urmează: - str.Calea Ieșilor; - str.Calea Orheiului; - str.Vadul lui Vodă; - bd.Dacia; - șos.Hîncești. The post INFO-TRAFIC // Vezi străzile pe care s-au format ambuteiaje appeared first on Moldova 24.
17:12
Șeful adjunct al Centrului pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane al MAI, Iurie Podarilov, a fost reținut de către ofițerii SPIA și Procurorii PCCOCS. Informația a fost confirmată pentru portalul Today.MD de către șeful Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI, Vitalie Moisei. „Domnul Podarilov a fost invitat astăzi de către procurori la audieri în legătură cu dosarul în care au fost făcute ieri percheziții la Centru, iar după audiere acesta a fost reținut pentru 72 de ore”, a declarat Moisei. Reamintim că ieri SPIA și procurorii au descins cu mai multe percheziții la Centru, dar și la domiciliile celor vizați într-un dosar de corupție, iar în rezultat a fost reținut un ofițer de investigații. Angajații MAI sunt suspectați că împreună cu alți colaboratori ai Centrului, cu scopul de a primi mijloace bănești, au pretins și estorcat sume de bani în valoare de 30 mii euro, pentru a înceta urmărirea penală într-un caz de trafic de ființe umane. Sub controlul ofițerilor SPIA și procurorilor PCCOCS a fost transmisă suma de 10.000 euro care la data de 23 februarie curent, în urma perchezițiilor efectuate, a fost predată benevol de către ofițerul de urmărire penală a Centrului pentru combaterea traficului de persoane. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoare de la 7 la 15 ani cu amenda de la 8 la 10 mii u.c, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. The post SPIA și procurorii l-au reținut pe șeful adjunct al Centrului pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane appeared first on Moldova 24.
17:12
Moțiunea simplă înaintată ministrului Sănătății Ruxanda Glavan va fi examinată la 2 martie. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Biroului permanent al Parlamentului. Amintim că moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul sănătății realizate de ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a fost înaintată de către un grup de deputați socialiști, în cadrul primei ședințe legislative din sesiunea de primăvară 2017. Socialiștii sunt nemulțumiți de majorarea tarifelor la serviciile medicale. The post Moțiunea simplă înaintată ministrului Sănătății va fi examinată săptămâna viitoare appeared first on Moldova 24.
14:27
Ministerul Sănătății a aprobat astăzi, 24 februarie,  regulamentul care permite cuplurilor infertile să beneficieze de o procedură de fertilizare in vitro gratuită, în baza poliței de asigurare medicală. Familiile interesate sunt îndemnate să depună dosarele la Comisia de evaluare, instituită în cadrul Institutului Mamei și Copilului. Potrivit Regulamentului, procedura de fertilizare in vitro gratuită poate fi solicitată doar de cuplurile care dețin poliță de asigurare medicală. Dosarul trebuie să conțină biletul de trimitere a cuplului la Comisia de evaluare, cererea și acordul cuplului, copiile buletinelor de identitate și copiiile polițelor de asigurare medicală. Biletul de trimitere este eliberat de către medicul de familie. În baza acestui act, cuplul care solicită procedura, face mai multe investigații medicale care confirmă infertilitatea,  prezența maladiilor sau contraindicațiile medicale. Solicitanții procedurii gratuite de fertilizare in vitro vor depune personal dosarele la Comisia  de evaluare, care își desfășoară activitatea  în incinta  Centrului de Sănătate a reproducerii și genetică medicală, amplasat pe adresa: Chișinău, strada Burebista 93, etajul 1. Detalii suplimentare pot fi solicitate la numărul de telefon (022) 56 79 31. Comisia va întocmi fișa de evaluare a solicitanților și va cere, dacă va fi necesar, efectuarea investigațiilor suplimentare.  Ulterior, cuplurile eligibile vor alege instituția medicală care va efectua gratuit o procedură de fertilizare in vitro. Compania Națională de Asigurări în Medicină va achita pentru o procedură de fertilizare in vitro 31 mii 729 de lei, conform Hotărîrii de Guvern nr. 1020 cu privire la tarifele pentru serviciile medico-sanitare. Această sume nu include costurile pentru medicamentele administrate de beneficiari în condiții de ambulatoriu. Regulamentul cu privire la acordarea serviciilor de reproducere umană asistată medical poate fi accesat AICI. The post Veste bună! Cuplurile pot beneficia de o procedură de fertilizare in vitro GRATIS appeared first on Moldova 24.
14:12
Polițiștii din Basarabeasca au salvat, în dimineața zilei de astăzi, trei persoane aflate în stare inconștientă într-un apartament din oraș. Două tinere, de 26 și respectiv 16 ani, și un copil de 4 ani au fost depistate în stare inconștientă în apartament. Poliția a fost sesizată de o rudă a tinerelor. Conform informațiilor preliminare, a fost înregistrată o scurgere de gaze. Persoanele și-au revenit și se află în afara oricărui pericol. Cazul este investigat de poliție. Alte patru persoane au fost salvate, în seara zilei de ieri, de polițiștii Inspectoratului de Poliție din sectorul Râșcani al capitalei. O familie, bărbatul de 31 de ani, o femeie de 25 de ani și două fetițe de 4 și respectiv 1 an au fost găsite intoxicate într-un apartament din sectorul Rîșcani al capitalei. Incidentul a avut loc după ora 22:00. Toți membrii familiei și-au revenit, actualmente beneficiind de îngrijiri medicale în spitalele din capitală. Cazul este investigat de IP Râșcani. The post Șapte persoane – la un pas de moarte. Au fost salvate de polițiști appeared first on Moldova 24.
13:57
Briefing de presă susținut de ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, privind procesul de înmatriculare în Republica Moldova a mașinilor cu numere străine. The post LIVE // Ministrul Finanțelor, despre înmatricularea mașinilor cu numere străine appeared first on Moldova 24.
11:12
Doi indivizi cu vârstele de 33 ani şi respectiv 34 ani, domiciliaţi în Capitală, au fost încătuşaţi de către ofiţerii de investigaţii ai Direcţiei de Poliţie a mun.Chişinău, după ce au sustras portmoneul cu bani din geanta unei adolescente de 17 ani. Incidentul a avut loc în timp ce victima se deplasa cu microbuzul de pe ruta 123. Bănuiţii n-au reuşit să se ascundă după ce au coborât la staţie, fiind stopaţi de către poliţişti. Asupra lor a fost depistat portmoneul victimei cu bani în sumă de 850 lei. Ei au fost escortaţi la Inspectorat pentru audieri şi documentare. Astfel a fost dispusă iniţierea unei cauze penale pentru săvârşirea infracţiunii de pungăşie, care prevede închisoare pe un termen de pînă la 4 ani şi amendă în mărime de la 11 000 lei la 17 000 lei. http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/02/video21.mp4 The post Hoţi de buzunare reţinuţi în maxi taxi cu ruta 123 // VIDEO appeared first on Moldova 24.
10:27
Angajații Inspectoratului de Poliție Ungheni au reținut doi tineri cu vârsta de 19 și respectiv 22 ani, ambii din satul Todirești raionul Ungheni, suspectați de furt. În urma măsurilor speciale de investigații, polițiștii au stabilit că tinerii, pe parcursul mai multor nopți, au pătruns în casa unei femei de 50 de ani și în casa unui bărbat de 31 de ani din satul Petrești raionul Ungheni, de unde au sustras mai multe instrumente electrice, un televizor, un centru muzical și alte bunuri materiale. Paguba constituie circa 50000 lei. În urma efectuării acțiunilor de urmărire penală, oamenii legii au depistat toate bunurile sustrase la domiciliile acestora. Pe aceste cazuri au fost pornite două cauze penale pe furt, iar dacă vor fi găsiți vinovați acesția riscă pedeapsă cu închisoare de până la 4 ani. The post Doi tineri, reținuți: Au furat bunuri de peste 50 000 lei (VIDEO) appeared first on Moldova 24.
09:57
La ora 10.00 are loc prima ședință a Parlamentului din sesiunea de primăvară 2017. Astăzi, deputații urmează să aprobe Planul legislativ anual al Parlamentului pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru 2017. Documentul a fost dezbătut într-o ședință publică comună Parlament – Guvern, cu participarea președinților comisiilor permanente, care a avut loc la 2 februarie curent. În această sesiune, parlamentarii urmează să discute și despre reforma sistemului financiar-bancar, a sectorului energetic, reforma justiției, lupta împotriva corupției, pachetul de integritate. precum și despre îmbunătățirea legislației electorale. The post LIVE // Deputații se întrunesc în prima ședință plenară appeared first on Moldova 24.
23 februarie 2017
18:57
Potrivit modificărilor operate prin Legea 280 din 16.12.2016, intrată în vigoare la începutul anului curent, termenul maxim de aflare pe peritoriul RM a unităților de transport cu numere de înmatriculare străine va constitui 180 de zile într-un interval de 12 luni consecutive. Totodată, pentru mijloacele de transport neînmatriculate în Republica Moldova care au fost introduse pe teritoriul vamal al RM prin declarare prin acțiune până la momentul intrării în vigoare a noii legi (1 ianuarie 2017), termenul de declarare prin acțiune de 180 de zile începe la data intrării în vigoare a legii respective. Dreptul de aflare pe teritoriul ţării noastre pe un termen mai mare de 180 de zile îl vor avea doar autovehiculele introduse de către persoanele fizice domiciliate în străinătate şi care deţin permis de conducere în ţara în care îşi au domiciliul, cu condiţia achitării vinietei de 180 de euro pentru fiecare perioadă consecutivă de 180 de zile de aflare a autovehiculului pe teritoriul ţării noastre. Serviciul Vamal atenționează șoferii că mașinile declarate prin acţiune pe teritoriul vamal pentru care a expirat termenul acordat conform modificărilor operate sunt identificate, reţinute şi aduse de către poliţie, Poliţia se Frontieră sau Echipele Mobile ale Vămii către cel mai apropiat birou vamal sau către organul vamal de frontieră pentru a fi scoase de pe teritoriul vamal al țării, iar cheltuielile de escortare (0,15 euro/km) sunt suportate de către posesorul autoturismului reținut. De asemenea, începând cu 1 aprilie 2017 este înterzisă circulația pe drumurile publice a autovehiculelor cu număr de înmatriculare din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Bender în cazul conducătorilor care dețin permis de conducere al Republicii Moldova și domiciliază pe teritoriul RM, precum și circulația autovehiculelor cu plăcuțe de înmatriculare dintr-o unitate teritorială nerecunoscută de Republica Moldova. În cazul neconformării cerințelor legale stipulate, conducătorii respectivelor autovehicule riscă înlăturarea de la conducerea acestora, iar unitatea de transport este indisponibilizată pe teritoriul stației de parcare specială sau celei mai apropiate subdiviziuni de poliție, conform art. 438, 439 al CC al RM. Prin derogare, circulaţia respectivelor autovehicule se permite doar în cazul în care acestea sunt în proprietatea agenţilor economici din unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender şi dacă conducătorii de autovehicule sunt angajaţi ai acestora. Totodată, este de menționat că, potrivit prevederilor aceleiași legi, în perioada 1 ianuarie 2017 - 1 aprilie 2017, persoanele fizice rezidente care au introdus pe teritoriul RM până la data de 1 noiembrie 2016 mijloace de transport auto clasificate la poziţia tarifară 8703, indiferent de termenul de exploatare, cu plăcuţe cu număr de înmatriculare din unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender au dreptul de a le plasa sub regimul vamal de import cu achitarea accizei în mărime de 30% din cota accizei stabilită pentru anul 2016, cu prezentarea certificatului care atestă achitarea vinietei şi înregistrarea acestora în conformitate cu legislația în vigoare. Prin urmare, pentru plasarea în regim vamal de import a unităților de transport respective sunt solicitate următoarele acte: - paşaportul tehnic al mijlocului de transport; - documentul care confirmă dreptul de proprietate (contractul de vânzare-cumpărare, actul de donaţie, procura sau altele); - certificatul care atestă achitarea taxei pentru folosirea drumurilor (vinieta), cu excepția mijloacelor de transport auto cu plăcuţe cu număr de înmatriculare din unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender. De menționat, că conform prevederilor art. 10 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 1569-XV din 20 decembrie 2002 cu privire la modul de introducere şi scoatere a bunurilor de pe teritoriul Republicii Moldova de către persoane fizice, mijloacele de transport respective trebuie să fie scoase de la evidenţă de la autoritatea competentă a statului de expediere. Pentru vămuirea mijloacelor de transport auto cu numere de înmatriculare din unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului şi municipiul Bender este necesară completarea declarației vamale și a unei declarații scrise pe propria răspundere cu privire la veridicitatea informațiilor prezentate, cu anexarea documentelor confirmative, eliberate în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și mun. Bender. The post În atenția șoferilor care au mașini cu numere străine sau din Transnistria! appeared first on Moldova 24.
15:42
Trei persoane cu vârste cuprinse între 21 și 30 de ani, membri ai unui grup infracțional, originari din raionul Orhei, sunt cercetați pentru furturi din locuințe. Aceștia au fost condamnați anterior, pentru infracțiuni similare. Membrii grupului erau dirijaţi de lideri criminali care, la moment, îşi ispăşesc pedeapsa în instituţiile penitenciare din ţară. Suspecții activau pe timp de zi pe teritoriul raionului Strășeni, având fiecare în parte roluri bine determinate și sustrăgînd din locuințe lucruri de preț și mijloace financiare. După comiterea infracţiunilor, o bună parte din bani şi bunurile de preţ dobândite în urma activităţii criminale, le distribuiau în visteria criminală. Figuranții au fost monitorizați timp de o lună. Ei sunt suspectați pentru un şir de infracţiuni din locuinţe, una din ele este un furt în proporţii deosebit de mari din satul Vorniceni, raionul Străşeni. În urma percheziţiilor au fost ridicate mai multe bunuri şi obiecte ce au servit la comiterea crimelor şi anume: telefoane mobile, haine şi încălţăminte, precum şi alte obiecte care prezintă interes pentru organul de urmărire penală pentru înaintarea învinuirilor. Un membru al grupului a fost arestat pentru 30 de zile, ceilați doi fiind cercetați în libertate. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă închisoare de la 7 până la 12 ani. La moment, se întreprind acțiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigație în vederea întăririi bazei probatorii, stabilirii altor membri activi ai grupării, totodată se întreprind măsuri în vederea stabilirii apartenenței acestora la comiterea altor infracțiuni înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova. The post Hoți de locuințe, reținuți. Erau dirijați de lideri criminali direct din pușcării (VIDEO) appeared first on Moldova 24.
15:27
Jaful din sistemul bancar din 2014, la fel ca devalizarea Băncii de Economii începând cu anul 2009, precum și alte atacuri asupra instituțiilor din sistemul bancar și de asigurări sunt parte a unui scenariu complex, pus la cale în afara Republicii Moldova de mai multe grupări oligarhice cu scopul de a destabiliza situația financiară a țării și sistemul politic, susține analistul politic şi economic, directorul Centrului de Analiză Strategică şi Monitorizare "Alternativa pentru Moldova", Victor Gurău. Printre principalii actori și cei care au stat în spatele acestui scenariu apar personaje bine cunoscute în Republica Moldova precum Veaceslav Platon, Victor Țopa, Vlad Filat, Renato Usatîi și alții. Gurău a prezentat scheme și documente care demonstrează legăturile și încrengăturile dintre acești actori, precum și scopul fiecăruia dintre ei și le-a cerut organelor abilitate să intenteze un proces penal privind atacul asupra securității naționale a Republicii Moldova. Gurău amintește că ”primele rândunele” au apărut încă în anul 2009, atunci când a falimentat Investprivatbank, iar vicepreședinte al Consiliului de administrație ace acesteia era controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Urmează atacurile din 2011 asupra câtorva bănci inclusiv Victoriabank, Moldova-agroindbank, compania ASITO, iar în 2013, Veaceslav Platon deținea pachetul majoritar de acțiuni sau un pachet semnificativ la trei cele mai mari bănci din Republica Moldova - peste 38% din Victoriabank, peste 42% Moldova-agroindbank, control total asupra Moldindconbank și peste 40% în Banca de Economii. Concomitent Filat îl numește consilier principal de stat al premierului pe Renato Usatîi, care va juca și el un rol important în această schemă. În perioada 2011-2014 are loc și așa-numitul ”laundromat” operațiune în care prin intermediul sistemului bancar și judecătoresc din Republica Moldova au fost spălate zeci de miliarde de dolari, bani ”murdari”, din Federația Rusă. Jaful din sistemul bancar din 2014 nu ar fi fost posibil dacă Veaceslav Platon nu ar fi vândut pachetul său de acțiuni de la BEM, a declarat Gurău, sugerând că acest lucru demonstrează că Platon a fost complice la această ”operațiune”. Acest lucru s-a întâmplat în 2014 nu întâmplător. Atunci au avut loc alegerile parlamentare, iar structurile mafiote care vroiau să impună controlul asupra Republicii Moldova și-au pus drept scop victoria la alegeri. În acest sens, Gurău amintește de situația din PCRM din primăvara acelui an, când au apărut informații că anumiți factori din acest partid, în special Mark Tkaciuk, încercau să impună o listă de controversați oameni de afaceri în frunte cu Platon care să candideze la alegeri. Vladimir Voronin s-a opus, iar o parte din membrii PCRM care susțineau planul au fost excluși din conducerea formațiunii. ”Bandiții deja pregăteau preluarea puterii la alegerile parlamentare din 2014. La Chișinău au sosit câțiva oligarhi de la Moscova care trebuiau să se întâlnească cu Voronin ca să pună la cale cu vor câștiga alegerile”, a precizat expertul. Însă înfrângerea la alegerile parlamentare nu i-a liniștit pe cei care au pus la cale planul. Gurău a prezentat și o depoziție a lui Platon depusă în februarie 2015, pin care acesta vorbește despre relațiile sale cu Țopii încă de la începutul anilor 2000. La scurt timp, apare Platforma Demnitate și Adevăr. Acesta a fost momentul în care toate aceste forțe oligarhice și-au conjugat eforturile pentru a prelua puterea. ”Platforma civică apare în februarie 2015, când s-a început conjugarea eforturilor mișcării protestatare. Analiza arată că băieții erau foarte bine pregătiți logistic de a ataca tot sistemul”. Autoritățile au reușit să stopeze atunci atacul, care, dacă ar fi reușit, ar fi avut efecte dezastruoase asupra Republicii Moldova. ”Dacă în ianuarie 2016 nu era stopat procesul, piatră de piatră nu se alegerea de suveranitatea și independența Republicii Moldova. Pentru că lor le era în cot de chestia asta”, a declarat Gurău. El însă a atenționat că riscurile nu au fost anihilate complet. ”Republica Moldova a evitat acest dezmăț, dar trebuie să tragem învățăminte pentru că eu nu cred că grupările politico-criminale s-au astâmpărat. Toată politicăria cu implicarea așa-zisei societăți civile plătită din greu din banii furați arată încă o dată că era un scenariu bine pus la punct”, a adăugat el. Victor Gurău a făcut un apel către organele abilitate să inițieze un proces penal privind atac asupra securității naționale a Republicii Moldova. ”Deoarece procesele care au avut din 2009 până în 2016 au purtat un caracter bine organizat, regizat și gestionat de către factori criminali și politici. Este timpul ca Procuratura Generală să formeze un grup special de anchetă care ar da calificativul necesar privind atacul asupra securității naționale a Republicii Moldova din partea acestor grupuri”. sursa: hotnews.md The post Miliardul – floare la ureche pe lângă ce urma să se întâmple appeared first on Moldova 24.
13:57
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) organizează, la ora 14:00, şedinţa publică pe marginea proiectului Hotărârii Consiliului de administraţie al ANRE privind modificarea și completarea metodologiilor tarifare din sectorul energetic. La şedinţa publică sunt invitaţi reprezentanţi Guvernului Republicii Moldova, ai Delegaţiei Uniunii Europene şi Secretariatul Comunităţii Energetice, reprezentanţi operatorilor din sectorul electroenergetic și sectorul gazelor naturale, ai instituțiilor publice și organizaţiilor neguvernamentale interesate, experți în domeniul energetic... Proiectul a fost elaborat de ANRE în temeiul noilor legi cu privire la energia electrică (nr. 107 din 27.05.2016) și cu privire la gazele naturale (nr. 108 din 27.05.2016) și are drept scop aducerea metodologiilor tarifare în concordanță cu prevederile acestor legi și optimizarea bazei de reglementare în domeniul calculării tarifelor/preţurilor reglementate la energia electrică și la gazele naturale. Amintim că ieri, ANRE a anunțat că S.A. ”RED Nord-Vest” şi S.A. „Reţelele Electrice de distribuţie Nord” au solicitat majorarea tarifelor la serviciile de distribuirea a energiei electrice. Consiliul de Administrație al ANRE are obligația să examineze cererea S.A. „RED Nord-Vest” şi S.A. „Reţelele Electrice de distribuţie Nord” în termen de cel mult 180 de zile calendaristice de la data înregistrării solicitării corespunzătoare și după prezentarea tuturor documentelor și a informației necesare, solicitate de ANRE. The post LIVE // Ședință la ANRE privind metodologiile tarifare din sectorul energetic appeared first on Moldova 24.
13:12
Ofițerii SPIA al MAI de comun cu procurorii din cadrul PCCOCS au efectuat percheziții în birourile de serviciu și la domiciliile unor angajați ai Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane. Investigațiile au fost demarate în cadrul unei cauze penale pornită pe faptul unor acțiuni de corupție. În timpul descinderilor, o persoană a fost reținută. Angajatul este bănuit că împreună cu alți colaboratori ai Centrului a pretins și estorcat sume de bani în valoare de 30 mii euro, pentru a înceta urmărirea penală în care figura o rudă. Sub controlul ofițerilor SPIA și procurorilor PCCOCS a fost transmisă suma de 10.000 euro, ca primă tranșă a sumei solicitate. Sancțiunea articolului de care este bănuit acesta, prevede pedeapsa cu închisoare de la 7 la 15 ani cu amenda de la 8 la 10 mii u.c, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. The post Percheziții SPIA! Au descins în birourile Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane appeared first on Moldova 24.
12:57
Noile tarife pentru serviciile medicale nu vor afecta cetățenii Republicii Moldova care dețin poliță de asigurare medicală. Mai exact, aproape 86 la sută din populație va avea acces la servicii medicale gratuite și tratamente compensate, menționează Ministerul Sănătății. Totodată, instituția respinge acuzațiile potrivit cărora majorarea tarifelor va limita accesul oamenilor, în special a celor cu venituri mici. Ministerul Sănătății precizează că persoanele, care au venituri mici sau nu au un loc de muncă sunt asigurate de către Guvern. Pentru a benefica de asigurare medicală din partea statului, aceste persoane vor trebui să aibă oficial statut de șomer sau de beneficar de ajutoare sociale. Potrivit Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală, Guvernul achită costul polițelor medicale pentru 15 categorii de cetățeni: preșcolari, elevi, studenți, rezidenți, doctoranzi, gravide, lăuze, persoane cu nevoi speciale, persoane cu statut de șomer, mame cu patru sau mai mulți copii și beneficiari de ajutoare sociale. Potrivit prevederilor legale, ajustarea tarifelor pentru serviciile medicale se face o dată în doi ani. În Republica Moldova, tarifele la serviciile medicale au fost ajustate ultima dată în 2011. Ministerul Sănătății precizează, de asemenea, că restul de 14 la sută din populația țării poate beneficia de servicii medicale gratuite sau compensate, dacă își procură polițe de asigurare medicală. Persoanele care nu își pot procura o astfel de poliță din cauza lipsei veniturilor, trebuie să demonstreze acest lucru, așa cum cere legislația Republicii Moldova. Ministerul Sănătății respinge categoric orice acțiuni cu caracter electoral pe acest subiect și le consideră incorecte, menite să inducă opinia publică în eroare. The post Ministerul Sănătății respinge speculațiile: Noile tarife nu vor afecta cetățenii cu poliță medicală appeared first on Moldova 24.
12:42
Un angajat al Asociației Obștești „Uniunea Conducătorilor Auto din Republica Moldova", filiala Basarabeasca, a fost reținut de ofițerii DGT „Sud" a CNA și procurorii anticorupție în această dimineață. Omul este bănuit de trafic de influență. Potrivit denunțătorului, bărbatul, fost polițist, ar fi pretins și primit 350 de Euro, susținând că are influență asupra unor persoane publice din cadrul Secției Înregistrare a Transportului și Calificarea Conducătorilor Auto din Comrat, în vederea promovării probei practice a examenul auto și eliberarea ulterioară a permisului de conducere de categoria "B". Suspectul a fost prins în flagrant delict în preajma Consiliului Raional Basarabeasca. În rezultatul efectuării percheziției corporale, banii transmiși sub controlul organului de urmărire penală al CNA, au fost depistați în buzunarul hainei acestuia. Bărbatul fost recunoscut în calitate de bănuit, reținut pentru 72 de ore, iar în privința lui urmează să fie decisă aplicarea măsurii preventive. O cauză penală a fost pornită pe acest caz în temeiul art. 326 al. (2) lit. b) Cod Penal al Republicii Moldova - trafic de influență. Pentru acest gen de infracțiune, Codul Penal al Republicii Moldova prevede o pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani sau amendă în mărime de până la 4000 unități convenționale - echivalentul sumei de 200 000 de lei. The post Fost polițist, prins în flagrant delict pentru trafic de influență appeared first on Moldova 24.
11:12
Primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă a primit, astăzi, în dar o cupă cu glod. Trofeul i-a fost înmânat în debutul ședinței de lucru privind realizarea proiectului de eficiență energetică și izolarea clădirilor publice din municipiul Chișinău, la care a fost prezent și consultantul energetic al companiei de consultanţă ”LDK”, Savvas Louizidis. Edilul capitalei a primit acest cadou din partea consilierilor socialiști în semn de „recunoștință” pentru mizeria și noroiul de pe toate străzile capitalei. ”Vedeți că o să vă dau iar în cap cu ceva”, a spus primarul, iar în momentul când consilierul PSRM a vrut să-i dea o mână caldă, Chirtoacă l-a murdărit cu glodul din cupă, iar cadoul l-a ascuns sub masă. Ulterior a scos cupa la vedere și a comentat situația: „N-am nicio problemă cu glodul. Noi am ieșit din rahat începând cu 2007, în care voi ne-ați băgat construind stația ceea de epurare în bătaie de joc și am mirosit 50 de ani în Chișinău. Noi o să ieșim și din glod și tocmai prin acest proiect care aduce 500 de mln de euro o să scoatem glodul din Chișinău. Iar atâta timp cât blocurile nu sunt aduse în ordine, nu sunt amenajate curțile, trotuarele, străzile, n-ai de unde. Toate astea presupun bani, iar investiții de un miliard de euro în Chișinău deocamdată n-a adus nimeni. Așa că ăsta-i glodul dvs, puteți să vă ungeți cu el pe mâini, pe față și să vă prezentați cu el în fața cetățenilor pentru că dvs l-ați adus în Chișinău. Dacă ar fi fost din start acest oraș unul european și n-ar fi fost ocupația din 1940 și aici era Europa din capul locului. Dvs ați făcut anapoda orașul”, a declarat indignat Chirtoacă. Menționăm că, după topirea zăpezii, oamenii sunt nemulțumiți de mizeria de pe străzile capitalei pentru care spun că-i de vină edilul capitalei. Urmăriți imagini LIVE de la ședință: The post Dorin Chirtoacă a primit în dar o CUPĂ CU GLOD. Reacția primarului appeared first on Moldova 24.
10:57
The post Briefing susținut de directorul-adjunct al CNA, Cristina Țărnă // LIVE appeared first on Moldova 24.
09:57
The post LIVE // Ședința Consiliului Municipal Chișinău appeared first on Moldova 24.
09:12
Poliţiştii sectorului Râşcani sunt în căutarea bărbatului din imagine. Individul ar fi jefuit un minor de 11 ani de telefonul mobil în sumă de 1 500 lei. Incidentul a avut loc pe strada Ismail, când suspectul s-a apropiat de trei minori şi l-ar fi deposedat pe unul din ei de telefonul mobil. Tot acest necunoscut ar fi fost implicat într-un caz similar, pe strada Cojocarilor din sectorul Râşcani, când un minor de 10 ani a fost deposedat de telefonul mobil, de model Samsung Galaxy S3. Suspectul riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 11 000 lei la 17 000 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de la 2 la 5 ani. Dacă l-ați recunoscut, sunați la poliție! http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2017/02/video20.mp4 The post În căutare! Este suspectat că ar fi jefuit doi minori de telefoane mobile (VIDEO) appeared first on Moldova 24.
08:57
Potrivit datelor Serviciului „InfoTrafic” din cadrul Centrului de Monitorizare a Traficului Rutier al Inspectoratul Național de Patrulare la ora 08:20 s-au format ambuteiaje rutiere pe următoarele străzi ale capitalei: • str. Ismail – str. A.Mateevici pînă la str.București; str. C. Orheiului – str. Studenţilor; • str. Ismail – str. Calea Moşilor; • str. I.Creangă – str. M.Viteazul; • str. Calea Orheiului – str.Studenților; Str.M.Viteazul- str.Columna; Str.V.Lupu- str.Belinski; Micșorarea fluxului de transport și revenirea circulației rutiere stabile se estimează către orele 09:00. Astfel, Serviciul „InfoTrafic” recomandă conducătorii auto să evite după posibilitate străzile sus nominalizate, cu o circulație rutieră redusă. The post INFO-TRAFIC // Ambuteiajele de pe străzile capitalei formate după ora 08.00 appeared first on Moldova 24.
07:42
Astronomii au descoperit şapte planete de mărimi apropiate de cea a Terrei gravitând în jurul unei singure stele, anunţă Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială din SUA (NASA), relatează BBC News online, citată de Mediafax. Conform cercetătorilor, toate cele şapte planete ar putea avea apă în formă lichidă la suprafaţă, iar trei planete sunt în zona care în mod tradiţional este considerată "locuibilă", unde viaţa ar putea fi o posibilitate. Acest sistem compact de exoplanete orbitează în jurul stelei denumite Trappist-1, aflată la 40 de ani lumină de Terra. Planetele au fost descoperite prin utilizarea Telescopului Spitzer al NASA. "Planetele se află foarte aproape una de cealaltă şi foarte aproape de stea, situaţie asemănătoare cu cea a lunilor planetei Jupiter", a declarat Michaël Gillon, cercetător la Universitatea belgiană Liège. "Totuşi, steaua este atât de mică şi de rece încât clima celor şapte planete este temperată, ceea ce înseamnă că ar putea avea anumite cantităţi de apă lichidă şi, prin extensie, poate chiar viaţă", a subliniat Gillon, şeful echipei internaţionale care a analizat datele NASA despre Trappist-1. "Cred că am făcut un pas crucial spre a afla dacă există viaţă acolo", a explicat Amaury H.M.J. Triaud, astronom la Universitatea Cambridge şi membru al echipei de cercetare.   The post NASA anunţă descoperirea a 7 planete de mărimea Terrei gravitând în jurul unei singure stele appeared first on Moldova 24.
07:12
Cabinetul de miniștri a aprobat Planul național de manifestări consacrate Anului Nicolae Testemițanu. Astfel, pe parcursul anului 2017, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția remarcabilă în dezvoltarea sistemului de sănătate, vor fi organizate o serie de activități științifice, culturale și sportive dedicate marcării a 90 de ani de la nașterea savantului. Printre cele mai importante acţiuni se numără organizarea Congresului al IV-lea al specialiștilor în domeniul medicinii sociale și managementului sanitar, a conferințelor științifice și a lecțiilor publice, publicarea articolelor aniversare, precum și vernisarea expoziţiilor fotografice și de carte, dedicate savantului. Nicolae Testemițanu a fost medic, savant, pedagog și academician. În perioada anilor 1963-1968 a deținut funcția de ministru al Sănătății, remarcându-se prin modernizarea sistemului de medicină și pregătirea cadrelor înalt calificate din acest domeniu. The post Executivul a aprobat Planul național de manifestări consacrate Anului Nicolae Testemițanu appeared first on Moldova 24.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.