Moldova24

Ieri
17:30
Aproximativ 315 milioane de lei au fost acordate agricultorilor din țară sub formă de subvenții până la 18 octombrie curent pentru un număr de 2300 de dosare, transmite Moldpres.Solicitată de agenție, Olga Calmâș, specialist relații publice în cadrul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), a declarat că, în total, instituția a recepționat peste 4300 de dosare în valoare de aproximativ 670 mln de lei. 2500 dintre acestea au fost deja autorizate spre plată, iar restul urmează a fi examinate de autorități.Termenul de depunere a dosarelor pentru solicitarea subvențiilor expiră la 31 octombrie curent. Doritorii pot prezenta cererile la Oficiile Teritoriale ale AIPA.Valoarea totală a Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural pentru anul curent constituie 900 mln de lei.
16:45
ONG-ul Amnesty International Moldova a organizat pe data de 18 octombrie curent o conferință de presă în care a cerut de la autoritățile Republicii Moldova să ceară de la președinția Turciei ca să întoarcă cetățenii turci ce au fost declarați indezirabili și îndepărtați de pe teritoriul Republicii Moldova.În spatele reprezentanților ONG-urilor din țară, erau elevi minori. Părintele unuia dintre ei a povestit pentru Telegraph.md că aceșia studiază la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Chișinău. Elevii ar fi fost trimiși la această conferință de către directoarea liceului, Olaru Valentina, care este o susținătoare activă a Maiei Sandu și deseori se întâmplă să facă propagandă politică în instituția de învățământ pe care o conduce.Părintele a povestit că în urmă cu câteva zile, reprezentanții Amnesty International Moldova au fost la liceu și au împărțit ecusoane elevilor. Acest lucru s-ar fi făcut pentru a avea un motiv în plus de a reveni peste câteva zile pentru a cere ceva în schimb elevilor. Peste două zile, reprezentanții acestui ONG i-a luat de la ore pentru a participa la o „lecție publică” organizată la hotelul Regency, dedicată profesorilor turci declarați indezirabili de SIS. Elevilor din clasele 9-11 le-au fost puși saci în cap și ștreang la gât, fiind nevoiți timp de jumătate de oră să asculte sentința unei judecătoare.Sursa a mai spus că este revoltată de faptul că copilul său a fost folosit în jocul politic de profesori și ONG-iști.„Nu înțeleg cum a putut doamna Valentina să autorizeze așa ceva. Eu îmi trimit copilul la școală pentru a învăța, nu pentru a fi luat de la ore pentru a sta undeva cu sacul în cap și ștreangul la gât. Dacă doamnei directoare îi pasă de soarta profesorilor turci de la liceul Orizont, trebuia dânsa să meargă la acest eveniment și să stea dumneaei cu ștreangul la gât.”Părintele copilului a rugat să i se păstreze anonimatul pentru că ar putea să aibă probleme cu directoarea liceului care a autorizat copiii să participe la această acțiune.Menționăm că unul din coordonatorii Amnesty International Moldova este soția vicepreședintelui PLDM, Ion Terguță. Violeta Terguță de de numărate ori s-a implicat în procesele politice luând apărarea aliaților PLDM, dar și a altor infractori printre care Veaceslav Platon și Grigore Petrenco.
14:45
Omul de afaceri Serghei Enciu, care în 2017 a fost arestat pentru evaziune fiscală, a devenit un promotor al afacerilor transparente. A stat la pușcărie 93 de zile, pentru că în restaurantele sale nu erau eliberate bonuri de casă, iar acum nu ascunde niciun bănuț din veniturile obținute de la cele cinci restaurante pe care le deține. Mai mult, acesta este indignat că alți patroni de restaurante, în pofida faptului că, în urma reformei fiscale cota TVA s-a redus de la 20% la 10%, continuă să nu elibereze bonul de casă.Serghei Enciu povestește că, pe 25 septembrie 2017, a ieșit din casă și nu s-a mai întors pentru următoarele 93 de zile. „Am petrecut tot acest timp în Penitenciarul 13. Cred că mulți dintre voi țin minte reportajele în care au fost prezentat în calitate de infractor economic, care nu plătește impozitele. Atunci lucram după modelul majorității restaurantelor din Chișinău. Erau „infractor” la fel ca și toți colegii din domeniu”, povestește acesta.Totuși, Enciu spune că nu a stat degeaba la pușcărie. După ce a întors prejudiciul cauzat, acesta a revenit la afacerile sale, doar că nu mai riscă să-și ascundă veniturile. „Această experiență m-a făcut mai puternic. Când am revenit acasă, mi-am dorit ca în republică să fie schimbate unele lucruri, iar eu să am posibilitatea să activez cinstit, să câștig bine și să nu am frica că într-o zi mi se vor pune cătușele pe mâini. Cu entuziasm am susținut modificările de reducere la 10% a TVA-ului pentru restaurante. Din 1 octombrie, eu declar toate veniturile”, s-a lăudat acesta.Omul de afaceri s-a adresat colegilor de breaslă, care continuă să încalce legea și ascund veniturile reale. „Colegi, exemplul meu nu v-a fost de învățătură? Voi ați uitat că amnistia s-a finalizat la 30 septembrie? Pentru a face un experiment, în ultimele două săptămâni vizitez mai multe localuri din Chișinău. Majoritatea dintre acestea nu eliberează nici acum bonuri de casă și lucrează după modelul vechi. Asta chiar dacă TVA-ul a fost redus la 10%. Mă adresez vouă, celor care nu eliberează bonuri de casă și trăiește cu frica în sân: credeți-mă, „economiile” pe care le faceți nu merită. Atunci când veți fi prinși veți plăti de zeci de ori mai mult. Lucrați cinstit și dormiți liniștiți”, a mai adăugat acesta.Serghei Enciu le-a mai cerut locuitorilor capitalei să nu plătească consumația în cazul în care chelnerul nu le dă bonul de casă. „Propun să demarăm acțiunea – „Nu este bonul fiscal, cerem banii înapoi”. Trebuie să facem ordine începând cu noi”, a conchis sursa citată, într-o postare pe pagina sa de Facebook.sursa: ziarulnational.md
13:15
Două persoane au fost găsite decedate în propria locuință din localitatea Munteni, raionul Cimișlia. Este vorba despre un bărbat, în vârstă de 66 de ani, și o femeie, în vârstă de 64 de ani. Potrivit primelor investigații, se presupune că oamenii au murit după ce au utilizat soba din casă. Expertiza medico-legală urmează să stabilească dacă au fost răpuși de monoxidul de carbon emanat de la sobă. Circumstanțele cazului sunt investigate de organele de drept. Potrivit datelor IGSU, de la începutul anului 2018, în Republica Moldova au fost înregistrate 41 cazuri de intoxicație cu CO și CO2, iar 13 cazuri s-au soldat cu decesul a 18 persoane. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă oamenii să verifice sursele de încălzire, înainte de exploatarea acestora, iar în cazul în care acestea sunt defecte să nu le utilizeze pentru a nu-și pune viața în pericol.
11:45
Zonele Economice Libere au înregistrat o creștere semnificativă în perioada ianuarie – septembrie 2018, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la ședința administratorilor ZEL. Volumul total al investițiilor în zonele libere a constituit 391,4 mln dolari SUA. În comparație cu perioada anului trecut, acest indicator a sporit cu 15,1%. Din volumul total al investițiilor, 175,4 mln dolari SUA revin ZEL „Bălţi”, 75,5 mln dolari SUA – ZEL „Ungheni-Business”, 72,1 mln dolari SUA – ZAL „Expo-Business-Chișinău”, 24,6 mln dolari SUA – ZAL PP „Taraclia”, 19,7 mln dolari SUA – ZAL PP „Valkaneş”, 17,1 mln dolari SUA – ZAL „Tvardiţa” şi 6,8 mln dolari SUA – ZAL PP „Otaci-Business”. Administratorii promit că în zonele libere vor fi realizate o serie de proiecte investiționale, astfel, în următorii doi ani volumul investițiilor va spori cu aproximativ 250 de mln dolari SUA.„Dezvoltarea Zonelor Economice Libere și a Parcurilor Industriale este una din prioritățile ministerului. Fiecare investitor nou-venit înseamnă locuri de muncă, infrastructură în regiune, plăți și impozite către bugetul statului. Îmi doresc să avem câte o astfel de zonă în fiecare raion. În prezent, muncim la crearea condițiilor optime pentru venirea pe piața locală a unui investitor, care urmează să deschidă peste 4 000 de locuri de muncă”, a menționat Chiril Gaburici.Conform datelor, volumul vânzărilor nete ale producției industriale, pentru perioada ianuarie – septembrie 2018, s-a majorat cu peste 68% față de anul trecut şi a constituit 6 525 mln lei. De asemenea, în perioada 2017 – 2018, în cadrul ZAL „Taraclia” și ZAL „Otaci-Business” au derulat câteva proiecte investiționale. Acestea urmând să atingă capacitatea maximă în anul 2019.Potrivit administratorilor, rezidenții zonelor libere produc huse pentru scaunele automobilelor, cablu electric izolat, articole din cablaj electric pentru autoturisme, covoare, fire de lână și fir sintetic, mobilă, plasă din fibră de sticlă, construcții metalice, păcură, vopsea, vin de struguri, unități articole flexibile pentru îmbutelierea băuturilor alcoolice, etc. Astfel, creștere semnificativă a vânzărilor nete ale producției industriale s-a înregistrat în ZEL „Bălți” – de la 1 610,2 mln lei până la 3 993,4 mln lei sau de 2,5 ori mai mult şi în ZAL „Expo-Business-Chișinău” – de la 289,6 mln lei până la 502,8 mln lei sau cu 72,6% mai mult.
11:00
Liberalii și Liberal-democrații au refuzat să susțină introducerea sintagmei ”integrare europeană” în Constituție după ce au consultat liderii PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase. Președintele liberalilor, Mihai Ghimpu, afirmă că PAS și PPDA susțin poziția celor 13 deputați liberali și liberal-democrați. ”Având în vedere că sunt două proiecte, unul elaborat de PD şi unul de PL, care vorbim românește şi credem că vorbim limba română, am hotărât să consultăm şi partidele extraparlamentare, PAS şi PPDA, cum văd ele, care sunt mai active în susținerea cetățenilor. Ambele partide, PAS, PPDA, susțin poziția adoptată de noi, PL şi PLDM, ca Parlamentul să introducă prin votul deputaților, modificarea Constituției nu doar în articolul PDM, dar şi art.13”, a declarat Ghimpu înainte de ședința de ieri a Parlamentului.Ulterior, cei opt deputați din fracțiunea PL și cinci din grupul PLDM au fugit din sală, după comuniști, ca să nu participe la vot. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a rămas dezamăgit de gestul deputaților PL și PLDM, care, dacă votau, asigurau consfințirea integrării europene de dezvoltare a țării. ”Eroii neamului” fug de responsabilitate și de propriile promisiuni care acum 4 ani i-au instalat în funcția de deputat. Cei 13 eroi “Pro-europeni” în declarații și lași în realitate erau absolut necesari de a întruni votul necesar de 67 la număr, dar au fugit din sala Plenului Parlamentului pentru a nu susține votul pozitiv de integrare europeană”, a scris Candu pe Facebook.Președintele Parlamentului a dat citire listei deputaților care se considerau proeuropene, dar au întors spatele vectorului european.Președintele Parlamentului le reproșează nominal deputaților care au susținut pozițiile comuniștilor și socialiștilor că au trădat cetățenii.”Să nu înțeleagă oare Mihai Ghimpu, Ion Apostol, Valerian Bejan, Roman Boțan, Lilian Carp, Ion Casian, Cosoi Petru, Ștefan Vlas, Tudor Deliu, Pistrinciuc Vadim, Maria Ciobanu, Grigore Cobzac, Iurie Țap că au trădat cetățenii Republicii Moldova când au întors spatele aspirației oamenilor de integrare europeană? Din păcate înțeleg prea bine. Iar astăzi oamenii au înțeles și ei care este valoarea promisiunilor acestor pretinși politicieni camuflați în “pro-europeni”, mai notează șeful Legislativului.În situația creată, singura opțiune rămasă este apelarea la votul cetățenilor.”Cetățenii au văzut, au înțeles și își vor face alegerea. Noi vom reuși. Dacă acești politicieni nu au avut curajul, Moldova are curaj. Mergem la referendum să ne apărăm valorile și aspirațiile europene”, a mai scris Andrian Candu pe Facebook.Anterior, și liderul PAS, Maia Sandu, s-a pronunțat împotriva inițiativei de introducere a vectorului european în Constituție. Ea a calificat-o drept o inițiativă populistă și a recomandat PLDM-ului, care a lansat-o în politică, să nu voteze pentru modificarea Legii Supreme.sursa: hotnews.md
10:45
Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, nu dă doi bani pe filtrul de integritate, idee vehiculată intens de lidera PAS, Maia Sandu. În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune N4, Ghimpu a mai spus că Maia Sandu are suficiente pete negre în biografie, ca să treacă un test de integritate în fața fruntașului liberal. ”Da cine e M. Sandu pentru mine? Dumnezeu? Poate ei ar trebui să treacă filtrul în fața mea. Eu sunt fondatorul Frontului Popular, am luptat pentru renașterea națională, am adus independența. Eu să trec filtrul M. Sandu? Eu l-am votat pe Candu speaker? Eu am fost ministru în Guvernul care a votat pentru miliarde să fie furate, fie sub comanda lui Gaburici, fie a lui Leancă când erau prim-miniștri?”, s-a arătat revoltat Mihai Ghimpu. În cadrul aceleiași emisiuni, liderul PL a explicat de ce nu a participat la acțiunea de protest din fața ambasadei Turciei, organizată de PAS și PPDA în ziua venirii la Chișinău a președintelui de la Ankara, Recep Erdogan. ”Și ce folos că au ieșit cei care au ieșit, dar cu câțiva ani în urmă stăteau în rând și au dat mâna cu Erdogan? Azi îl numesc dictator iar atunci îl numeau partener strategic”, a mai spus Mihai Ghimpu, referindu-se la vizita Maiei Sandu la Ankara, efectuată în anul 2012, în cadrul unei delegații condusă de fostul său șef de partid, Vlad Filat. Și anterior Mihai Ghimpu a avut obiecții față de filtrul de integritate al Maiei Sandu. Liderul liberal s-a arătat indignat, recent, pe Facebook, că o astfel de revendicare vine din partea ”complicilor la furtul miliardului”. ”Complicii furtului miliardului, care au legiferat prin votul lor deliberat jaful secolului prin Hotărâre de Guvern, căci doar în baza acestei hotărâri s-a putut fura miliardul din Banca Națională, fiindcă așa le-a zis șefu de PLDM, acum vor ca liberalii, care i-au scos în vileag, să treacă (culmea!!!) testul de integritate!!! Cum se spune pe la noi, c...a apucă prăjina...”, a postat Mihai Ghimpu. 
10:15
UPDATE // „CNA desfăşoară percheziţii pe mai multe adrese din capitală, inclusiv la Primăria mun. Chişinău, într-un dosar de corupţie. În prezent, mai multe persoane au fost escortate pentru audieri la sediul CNA", a declarat pentru Moldova24, purtătorul de cuvânt al CNA, Angela Starinschi.Ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie au descins în această dimineaţă la Primăria Chişinău. Angajaţii CNA, însoţiţi de procurorii anticorupţie, efectuează verificări în birourile funcţionarilor de la Direcţia Arhitectură şi Urbanism, notează Publika TV. Nu este prima dată când mascaţii fac percheziţii la Primăria Capitalei. În februarie, ofiţerii CNA au descins tot la Arhitectură. Descinderile au avut loc într-un dosar de corupţie, fals în acte şi trafic de influenţă. Atunci, şapte persoane, printre care specialişti în domeniul construcţiilor, au fost escortate la sediul CNA.
Mai mult de 2 zile în urmă
21:00
Partidele politice din Moldova care se declară proeuropene, dar s-au opus introducerii vectorului european în Constituţie, se descalifică atât în faţa propriului electorat, cât şi în faţa Bruxellesului. La fel, eurodeputatul Andi Cristea s-a arătat dezamăgit că inițiativa n-a trecut în legislativul de la Chișinău.”Mențiunea în Constituție în ceea ce privește direcția țării, adică integrarea europeană, era un semnal simbolic important și e păcat că nu s-a reușit acest lucru în Parlament. Vreau să subliniez că, totodată, pentru Bruxelles contează calitatea eforturilor și reformelor, nu doar pașii simbolici”, a comunicat eurodeputatul Andi Cristea, citat de publika.md
19:45
Arestul preventiv nu va putea fi aplicat dacă vor fi îndeplinite cumulativ unele condiții. Parlamentul a votat, în ședința de astăzi, un proiect de modificare a Codului de procedură penală, în prima lectură.Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați și prevede că arestul preventiv nu se va aplica dacă vor fi îndeplinite cumulativ următoarele condiții: inculpatul a recunoscut vina în comiterea infracțiunii; infracțiunile au fost săvârșite fără aplicarea constrângerii fizice sau psihice; infracțiunile nu s-au soldat cu cauzarea de prejudicii vieții și sănătății persoanei; infracțiunile nu au fost săvârșite de un grup criminal organizat sau organizație criminală.Potrivit autorilor proiectului, noile reglementări vor contribui la reducerea numărului de cazuri de aplicare a arestului preventiv, care trebuie să rămână o măsură excepțională. Proiectul urmează a fi votat de deputați în lectură finală.
19:30
În Parlament au rămas doar PDM și PPE, partide care susțin integrarea europeană. PL și PLDM s-au luat de mână cu comuniștii și au fugit din sală înainte de votul pentru integrare europeană Trădarea celor 13 deputați liberali și liberal-democrați va fi reparată de către popor. Declarația a fost făcută de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce liberalii și liberal-democrații au fugit din sala de ședințe înainte de votul pentru introducerea integrării europene în Constituție.Candu mai spune că PDM și PPE, singurele partide cu adevărat proeuropene rămase, nu vor renunța la proiectul de modificare a Legii Supreme.”Urmează să consultăm Curtea Constituțională, să vedem dacă va fi posibil din punct de vedere legal ca acest referendum să fie organizat în ziua alegerilor parlamentare. Ideea noastră este ca noi să nu renunțăm la integrarea europeană, să fie stabilit în Constituție. Trădarea celor 13 sper că va fi reparată de popor”, a menționat președintele Parlamentului.Amintim că deputații PL și PLDM au fugit din sala de ședințe, după colegii din PCRM, ca să nu voteze introducerea sintagmei ”integrare europeană” în Constituție.”Vedem formarea în Parlament a unei noi coaliții antieuropene, iar PDM și PPEM rămân singurele partide cu adevărat proeuropene din Legislativ”, a spus, în context, Andrian Candu. sursa: Timpul.md
19:00
Deputaţii PL şi PLDM și-au bătut ultimul cui în sicriul politic al propriilor partide, după refuzul de a vota pentru includerea vectorului European în Constituţie. De această părere este politologul Alexandru Solcan, decanul facultății Ştiinte Politice a Universităţii de Stat din Moldova.“Astăzi, deputații din două formațiuni „proeuropene”, în frunte cu liderii săi, și-au bătut ultimul cui în sicriul politic al propriilor partide. Să trăim și să-i pomenim! sa pomenim postarea lui Candu, unde îi face lași si trădători”, a scris Alexandru Solcan, într-o postare pe Facebook.Trădarea celor 13 deputați liberali și liberal-democrați va fi reparată, însă, de către popor. Declarația a fost făcută de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce deputaţii PL şi PLDM au fugit din sala de ședințe înainte de votul pentru introducerea integrării europene în Constituție.”Urmează să consultăm Curtea Constituțională, să vedem dacă va fi posibil din punct de vedere legal ca acest referendum să fie organizat în ziua alegerilor parlamentare. Ideea noastră este ca noi să nu renunțăm la integrarea europeană, să fie stabilit în Constituție. Trădarea celor 13 sper că va fi reparată de popor”, a menționat președintele Parlamentului.sursa: hotnews.md
18:30
Partidele politice din Moldova care se declară proeuropene, dar s-au opus introducerii vectorului european în Constituţie, se descalifică atât în faţa propriului electorat, cât şi în faţa Bruxellesului. De această părere este eurodeputatul Norica Nicolai, care a menţionat că politicienii de la Chişinău puteau astăzi să arate şi să garanteze UE că vor într-adevăr ca ţara noastră să urmeze parcursul european."Regret votul de astăzi de la Chişinău şi îmi pare rău că doar două partide care constat se declară europene au susţinut acest proiect. Acest vot spune foarte clar cine este alături de proiectul european, ce partid este alături de acest proiect şi cine doar clamează pentru eventuale beneficii care ar putea veni de la Bruxelles", a spus Norica Nicolai, eurodeputat. Norica Nicolai şi-a arătat speranţa că vectorul european ar putea fi introdus în Constituţie în urma referendumului anunţat de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.sursa: publika.md
16:45
Cabinetul de miniștri a aprobat semnarea Protocolului privind amendarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Turcia cu privire la transportul rutier internațional, semnat la 3 iulie 1994.Astfel, transportul internațional de mărfuri atât în regim bilateral, cât și în tranzit se va efectua fără autorizații de transport, ceea ce va dezvolta transportul rutier, schimbul de mărfuri și va facilita călătoriile cetățenilor ambelor state.Documentul are drept scop dinamizarea și eficientizarea relațiilor de colaborare moldo-turce în domeniul transportului rutier internațional. De asemenea, liberalizarea transporturilor va permite sporirea competitivității agenților economici care activează în domeniu, lărgirea pieței de desfacere și reducerea costurilor operaționale. Inițiativa de semnare a Protocolului a fost lansată în cadrul ședinței Comisiei mixte moldo-turce în domeniul transportului rutiеr internațional, саrе a avut loc la Ankara, în data de 14 mai 2018. Documentul va fi semnat, astăzi, în marja vizitei președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan în Republica Moldova.sursa: gov.md
16:15
În perioada 19 - 26 octombrie, va fi sistată circulaţia transportului pe str. Serghei Lazo, tronsonul cuprins între străzile Bucureşti - A. Corobceanu, în legătură cu executarea lucrărilor de pozare a reţelelor edilitare, anunță Primăria Chișinău.De asemenea, în perioada 22 octombrie - 25 noiembrie a.c., va fi suspendat traficul rutier pe str. Tighina, tronsonul cuprins între străzile Al. Bernardazzi - Al. Şciusev, la fel în legătură cu executare lucrărilor de pozare a reţelelor de apă şi canalizare.În context, în perioada 19 - 26 octombrie 2018, circulaţia transportului public va fi stabilită după cum urmează.Ruta de microbuz nr. 101 - de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe str. Alexei Şciusev, str. Bucureşti şi în continuare pe traseul stabilit.Ruta de microbuz nr. 103 - de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe str. Alexei Şciusev, str. Bucureşti, str. Ciuflea, bd. Constantin Negruzzi şi în continuare pe traseul stabilit.Ruta de microbuz nr. 114 - de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe str. Alexei Şciusev, str. Bucureşti, str. Vasile Alecsandri şi în continuare pe traseul stabilit.Ruta de microbuz nr. 129 - de pe str. Serghei Lazo pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni şi în continuare pe traseul stabilit.Ruta de microbuz nr. 188 - de pe str. Mihai Viteazul pe str. Alexei Şciusev, str. Bucureşti, str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni şi în continuare pe traseul stabilit.În acelaşi timp, în perioada 22 octombrie - 25 noiembrie 2018, circulaţia transportului public va fi organizată după cum urmează.Ruta de autobuz nr. 9 - de pe str. Tighina pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, str. Ismail, str. Al. Bernardazzi, str. Tighina, str. Alexe Mateevici, str. Pan Halippa, str. Ion Inculeţ şi în continuare pe traseul stabilit.Rutele de microbuz nr. 125 şi nr. 191 - de pe str. Bucureşti pe str. Ismail, str. Al. Bernardazzi, str. Tighina, str. Alexe Mateevici, str. Pan Halippa, str. Ion Inculeţ şi în continuare pe traseele stabilite.Rutele de microbuz nr. 178 şi nr. 192 - de pe str. Tighina pe str. Bucureşti, str. Vasile Alecsandri şi în continuare pe traseele stabilite.Ruta de microbuz nr. 190 - de pe str. Tighina pe str. Bucureşti, str. Ismail, str. Al. Bernardazzi, str. Tighina, str. Alexe Mateevici, str. Pan Halippa, str. Ion Inculeţ şi în continuare pe traseele stabilite.
15:30
Liderii PL şi PLDM au întors spatele integrării europene și au oferit posibilitate PSRM să poată schimba mai ușor vectorul de dezvoltare al Moldovei, după alegerile parlamentare din februarie 2019. De această părere este jurnalistul roman Victor Nichituş, într-un articol publicat pe platforma Vox Publika.“Liderii PL și PLDM pot găsi suficiente scuze pentru gestul lor, dar istoria va înregistra doar gestul lor politic. Iar el a fost simplu – au întors spatele integrării europene și au oferit posibilitate Partidului Socialiștilor ca, după alegerile parlamentare din februarie 2019, să poată schimba mai ușor vectorul de dezvoltare al statului moldovean, către Moscova”, a scris Nichituş. Nici expertul în drept constituţional Vitali Catană nu înţelege gestul deputaţilor din Partidul Liberal, formaţiune care se declară proeuropeană. “Cu PSRM e clar, este un partid trădător prin firea lui. PCRM, la un moment dat, a repus Republica Moldova pe drumul european, dar astăzi joacă politic pe terenul PSRM-ului. PLDM, deși declarat unionist, a luat calea lui Roșca, căci unii membri marcanți primesc medalii de la Putin. Ciudată mi se pare atitudinea PL-ului. Deoarece, dacă ești proeuropean autentic, poți să faci spectacol politic, poți crește temperatura politicii pentru a te pune în centrul atenției, este explicabil, dar în final tot votezi. PL nu a făcut-o. Și atunci care ar fi diferența între PL și PSRM, PCRM, PLDM, dar și PAS și PPDA care stau cu batista pe țambal?, se întreabă Catană.În viziunea comentatorului politic Victor Juc, integrarea europeană reprezintă un proiect de ţară, pe care încearcă să-l zădărnicească partidele de dreapta. "Este regretabil că această şansă nu a fost folosită de către unele forţe politice din Republica Moldova pentru că integrarea europeană reprezintă un proiect de ţară. Eu consider că actualmente Republica Moldova a pierdut o şansă", a declarat Juc pentru Publika TV.Iar jurnalistul Cristian Tabără constată crearea unei noi coaliţii în Parlamentul de la Chişinău, după votul de astăzi. "Azi am văzut în Parlament, poziţionându-se de aceeaşi parte a baricadei, dacă doriţi, politice, patru formaţiuni, care în principiu nu ar avea cum să coabiteze. Mă refer aici la PCRM, PSRM, PLDM şi PL. Au părăsit în comun sala, arătând lumii ce? - că brusc şi-au schimbat opţiunile alegătorilor care au stat în spatele celor patru formaţiuni?", se întreabă Cristian Tabără, fiind solicitat de Publika TV."La mai mult de două decenii, noi, Republica Moldova, ne aflăm cu trupe militare străine, cu o clasă politică şi o societate dezmembrată şi copleşită de incertitudini. Şi ne aflăm chiar într-o tranziţie continuă şi nu ştiu când va dura asta şi am mai spus o dată că terminatorul Republicii Moldova sunt clasele politice care nu pot după exemplul României să găsească un consens", a declarat şi doctorul în drept Victor Cerba, pentru acelaşi post de televiziune.În opinia jurnalistului Valeriu Reniţă, depuatţii PL şi PLDM au dat dovadă de egoism de partid. "Din păcate din nou am văzut ambiţii, orgolii ale liderilor politici de dreapta. Din nou am văzut numai egoism de partid. Ce înseamnă să condiţionezi votarea unei probleme importante cu alta?” „Este o încercare de a declina răspunderea”, a declarat Reniţă pentru Publika TVAnalistul politic Anatol Ţăranu susţine că cele două formaţiuni trădătoare nu vor accede în viitorul Parlament. "Aceşti 13 deputaţi practic nu prea au la îndemână posibilitatea de a prezenta poziţia sa în public este absolut evident că pierderea lor, gafa lor, se ridică la pătrat. Eu cred că nota de expertiză pe care au dat-o aceste două partide în acest caz politic concret este una devastatoare pentru ei", a declarat Anatol Ţăranu, pentru Publika TV.sursa: hotnews.md
13:15
Conferință de presă organizată de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr // LIVE You may also like UPDATE // Membrii ANTIFA au fost ținta perchezițiilor din această dimineață Partidele lui Usatîi și Năstase vor schimbarea sistemului electoral dar au condiții METODE BOLȘEVICE FOLOSITE DE PROEUROPENI sau pentru ce poți fi arestat în Republica Moldova Marian Lupu: Parcursul european al Republicii Moldova este ireversibil Gluma se îngroaşă! Liberalii vor s-o întrebe pe Maia Sandu, dacă Gaburici şi-a...
13:15
Guvernul Republicii Moldova a aprobat decizia privind deschiderea a patru ambasade noi ale Republicii Moldova în India, Argentina, Ghana și Irlanda. Instituirea ambasadelor va asigura o prezență diplomatică mai extinsă a ţării noastre în regiunile Asiei de Sud şi Sud-Est, pe continentul african și cel al Americii de Sud. În același timp, vor fi amplificate relațiile internaționale bilaterale și economice, dar și cooperarea pe probleme de interes în cadrul organizațiilor internaționale din care fac parte India, Argentina, Ghana, Irlanda și Republica Moldova. Deschiderea ambasadei Republicii Moldova în Irlanda este motivată atât de prezenţa a unui număr mare de cetățeni moldoveni în această ţară, cât şi de existenţa unui potenţial vast de cooperare bilaterală în domeniile politic, economic și turistic. De asemenea, prezența unei misiuni diplomatice în Irlanda va permite consolidarea suportului politic și extinderea asistenţei tehnice pentru Republica Moldova în domeniul integrării europene, se menționează într-un comunicat al Ministerului de Externe. În prezent, Republica Moldova are 42 de misiuni diplomatice şi consulare peste hotare.
12:45
Cei 13 deputați liberali și liberal-democrați au părăsit sala de ședințe și au refuzat, astfel, să susțină introducerea vectorului european în Constituție. În favoarea proiectului au votat doar 54 de deputați din fracțiunile PDM și PPEM. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a rămas dezamăgit de gestul deputaților PL și PLDM, care dacă votau, asigurau consfințirea căii europene de dezvoltare a țării. ”Au fugit când s-a cerut votul lor. Oamenii au votat pentru PL și PLDM ca partide proeuropene, și nici prin gând să le treacă faptul că va fi momentul ca aceștia să voteze pentru integrarea europeană și ei nu o vor face. Am avut speranța că colegii din PL și PLDM s-au răzgândit. Nu este nevoie de votul nominal, pentru că nu sunt atât de mulți eroi, în ghilimele, care au fugit din sală”, a spus Candu. Președintele Parlamentului a dat citire listei deputaților care se considerau proeuropene, dar au întors spatele vectorului european. ”Am să le dau numele: Pistrinciuc, Cobzac, Țap, Ciobanu Maria, Deliu Tudor – PLDM au plecat toți cinci. Colegii din PL: Casian, Vlas, Ghimpu, Carp, Cosoi, Boțan, Apostol, Bejan. Cu regret și PL poate să fie considerat un partid neeuropean. Vedem alianța antieuropeană formată în Parlamentul Republicii Moldova”, a concluzionat Candu. Potrivit lui, în momentul de față, singurele partide care pot fi considerate proeuropene sunt PDM și PPEM. ”Daca cei care au plecat din sală, cei 13 flăcăi daca ar fi fost în sală, am fi avut 67 de voturi și am fi avut aprobat acest proiect. Nu a fost să fie, iată de ce PDM și PPEM, cele 2 partide proeuropene veridice și adevărate rămase, examinează posibilitatea organizării unui referendum pe subiectul integrării europene, poate chiar in ziua alegerilor parlamentare”, a declarat președintele Parlamentului.Anterior, și liderul PAS, Maia Sandu, s-a pronunțat împotriva inițiativei de introducere a vectorului european în Constituție. Ea a calificat-o drept o inițiativă populistă și a recomandat PLDM-ului, care a lansat-o în politică, să nu voteze pentru modificarea Legii Supreme.
12:15
Conferința de presă susținută de Maia Sandu, Președinta PAS, Mihai Popșoi, Vicepreședintele PAS, și Igor Grosu, Secretar General al PAS.
12:00
Internauţii tratează ironic poziţia Partidului Liberal din Moldova faţă de includerea vectorului european în Constituţie. Aceştia fac trimitere la “planul pe termen lung privind ingerarea europeană”, desenat de Mihai Ghimpu, încă în anul 2013.“Mihail Fiodci nu va vota modificarea Legii Supreme. El are un plan mai complex pe termen lung”, a scris bloggerul Corneliu Gandrabur, într-o postare pe Facebook.Amintim că, atunci, preşedintele PL a desenat o schemă în care spunea că Republica Moldova s-ar putea integra în UE în 15 sau chiar 30 de ani. În schemă, Mihai Ghimpu arăta venirea în Moldova a „tancului rusesc” care a adus „soldăţeii” în frunte cu Vlad Filat, care a venit „cu stejarul în braţe”, a luat sloganul liberalilor, „a bătut” în Partidul Democrat, iar în data de 13 martie a denunţat Acordul de constituire a Alianţei pentru integrare europeană.sursa: hotnews.md
11:45
Deputații Partidului Liberal și Partidului Liberal Democrat din Moldova au refuzat să susțină introducerea sintagmei ”integrare europeană” în Constituție și au părăsit sala de ședințe. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat cu puțin timp înainte de ședință, că dacă liberalii și liberal-democrații vor întoarce spatele inițiativei de a consfinți în Legea Supremă vectorul european, PDM ia în calcul organizarea unui referendum la subiect, odată cu alegerile parlamentare. ”Nu putem să renunțăm la vectorul de integrare europeană doar pentru simplul fapt că colegii din partidele care până acum erau considerate proeuropene nu votează”, a conchis președintele Parlamentului. sursa: Timpul.md
11:15
Partidul Democrat din Moldova ia în calcul organizarea unui referendum național privind includerea vectorului integrării europene în Constituție, dacă proiectul nu va fi susținut astăzi la ședința Parlamentului de către deputații din PL și PLDM. Anunțul a fost făcut de către șeful Legislativului, Andrian Candu, înainte de ședință. ”Am amânat votul cu speranța că unii colegi vor înțelege și vor intra în esență că e șansa momentului ca, garantat constituțional, Republica Moldova va avea doar integrarea europeană ca model de dezvoltare. Iată de ce, în situația în care va fi un eșec astăzi, va fi un eșec al politicului în general și al țării ca să-și creeze un viitor european. Cert este faptul că nu vor renunța la integrarea europeană și la introducerea integrării europene în Constituție. Ne rezervăm dreptul și examinăm posibilitatea să inițiem organizarea unui referendum național. Ar fi bine va referendumul să fie în aceeași zi cu alegerile parlamentare, ca să economisim bani”, a declarat Candu.Șeful Legislativului a mai spus că subiectul a fost discutat pe larg, inclusiv la ședința Partidului Democrat din această săptămână. ”Nu putem să renunțăm la vectorul de integrare europeană doar pentru simplul fapt că colegii din partidele care până acum erau considerate proeuropene nu votează”, a conchis președintele Parlamentului.sursa: evenimentul.md
11:15
Turcia s-a arătat interesată să investească în restabilirea clădirii Circului din Chișinău. Despre acest lucru a anunțat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la întrevederea cu prim-ministrul Pavel Filip, care a precizat că responsabilii urmează să studieze posibilitatea unei astfel de investiții. „Aeroportul Chișinău – modernizat, Spitalul Medpark, hotelul Radisson, dar și cel mai mare mall din țara noastră - toate sunt investiții turcești. Prin aceste investiții directe, companiile turcești și Guvernul Turciei au contribuit la dezvoltarea țării noastre”, a subliniat premierul. Recent, o companie turcească a câștigat concursul pentru construcția „Arenei Chișinău”. Prim-ministrul a remarcat și asistența tehnică oferită de Turcia țării noastre prin intermediul Agenției TIKA pentru renovarea unei secții la Institutul Mamei și al Copilului, dar și pentru realizarea altor proiecte sociale în UTA Găgăuzia. Pe parcursul ultimilor doi ani, în acest scop au fost alocate peste 33 milioane de dolari. Părțile au constatat și creșterea volumului de schimburi comerciale, după semnarea Acordului de Liber Schimb. Anul trecut, acestea au înregistrat o creștere de 23%, în comparație cu 2016. În acest sens, a fost evidențiată necesitatea convocării, până la finele anului curent, a Comisiei interguvernamentale pentru cooperare comercial-economică.Președintele Recep Tayyip Erdogan a confirmat disponibilitatea de a face toate demersurile necesare ca schimburile comerciale dintre țări să crească, la fel, ca și investițiile turcești în Republica Moldova. În acest sens, a fost menționată și intenția deschiderii unor bănci turcești în țara noastră. „Chiar dacă nu avem granițe comune cu Moldova, noi considerăm Moldova o țară vecină, pentru că avem relații istorice. De asemenea, este o țară specială pentru noi, pentru faptul că găzduiește Găgăuzia, persoane, pe care le considerăm conaționalii noștri”, a spus președintele Turciei.Pentru impulsionarea relațiilor bilaterale, la Comrat va fi deschis Consulatul Turciei. sursa: gov.md
11:00
You may also like Silvia Radu: Igor Gamrețchi NU va fi restabilit în funcție. Vom ataca în instanța superioară decizia Judecătoriei Chișinău ULTIMA discuție a premierului Leancă cu Jose Manuel Barroso în calitate de președinte al Comisiei Europene Eurovision 2018 // Moldova va fi reprezentată la Lisabona de „DOREDOS” ÎNGHEȚURI în toată țara. La noapte -2 grade Celsius Activiștii PPDA-PAS-PLDM l-au huiduit pe liberalul Ghimpu...
10:30
Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care este şi coordonator al coaliţiei de guvernare, s-a întâlnit miercuri, la o cină de lucru, cu preşedintele Turciei Recep Tayyp Erdogan, aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova.Vlad Plahotniuc a menţionat performanţa guvernării actuale de a fi singura care a reuşit să aibă o relaţie strategică foarte bună cu cei trei vecini şi parteneri din zona Mării Negre: România, Ucraina şi Turcia.Discuţia cu preşedintele Erdogan s-a axat, totodată, pe modul în care poate fi crescută prezenţa investitorilor turci în Moldova şi pe modul în care poate fi intensificată şi mai mult cooperarea dintre Turcia şi Moldova, se spune într-un comunicat al formațiunii.Vlad Plahotniuc a subliniat şi faptul că relaţiile politice, strategice, economice sau de cooperare regională dintre Moldova şi Turcia au progresat mult în ultimii trei ani, amintind schimbul foarte bun de experienţă dintre cele două ţări în domenii cheie, precum construcţiile, turismul sau agricultura.Preşedintele Turciei se află în vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 17 şi 18 octombrie, având programate întâlniri cu oficiali de la Chişinău, dar şi din Autonomia Găgăuză, precum şi participări la inaugurări de obiective realizate cu sprijin turcesc.
10:15
Cetățenii ambelor țări vor putea călători dintr-un stat în altul în baza buletinului de identitate. Aceștia vor putea intra pe teritoriul statelor pentru aceeași perioadă de ședere ca şi în cazul paşapoartelor. Totodată, transportatorii de mărfuri vor putea tranzita cele 2 țări fără autorizații de transport, fapt care va facilita transportarea bunurilor pe teritoriul ambelor state.În acest sens premierul Pavel Filip și președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan, au semnat, miercuri, tratate bilaterale.Un alt tratat prevede că militarii din ambele țări vor fi instruiți la locul de serviciu, vor efectua vizite de lucru, vor participa la exerciții comune și alte activități sociale și culturale. Acordul de cooperare în domeniul tineretului şi sportului promovează cooperarea dintre organizațiile de tineret şi cele sportive prin realizarea diverselor proiecte comune, efectuarea schimbului de experienţă în domeniul siguranței în sport, în vederea organizării evenimentelor sportive comune, dar și a promovării femeilor în sport.La fel a fost semnat și un memorandum de înțelegere privind modul de administrare a liceului moldo-turc "S. Demirel" din orașul Congaz. Memorandumul prevede condițiile de admitere, limbile de organizare a studiilor, finanțarea şi scutirile de taxe pentru materialele livrate de partea turcă pentru dotarea tehnico -materială a liceului.Până în prezent, între Republica Moldova și Republica Turcia au fost semnate 65 de acorduri bilaterale.
10:00
LIVE // Declarație de presă susținută de fracțiunea Partidului Liberal You may also like Năstase a tras-o din nou pe sfoară pe Maia Sandu. Nu s-a retras din cursa electorală și participă la dezbateri contra acesteia Speriată de stabilitate, opoziția născocește moțiuni Gaburici şi Şevciuk, în căutarea soluţiei pentru criza transnistreană: Trebuie să ajutăm cetăţenii LIVE // Semnarea acordului de constituire a alianței între PLDM și PD...
17 octombrie 2018
21:30
În 2012 Maia Sandu îi strângea mâna lui Recep Erdogan, iar acum îl face dictator. În presă apar mai multe dovezi ale întrevederii liderului PAS, Maia Sandu, cu actualul președinte al Turciei, Recep Erdogan, pe care acum fosta ministră în numește dictator.Portalul turc Mynet.com publica, în anul 2012, imagini foto și video de la întrevederea lui Erdogan cu membrii unei delegații din Moldova, sosită la Ankara. Din delegația condusă de ex-premierul Vlad Filat făcea parte și ministrul Educației de atunci, Maia Sandu, care nu a ezitat atunci să dea mâna cu actualul președinte al Turciei.Liderul organizației teritoriale Chișinău a partidului condus de Maia Sandu, Vladimir Bolea, a declarat că ”în 2014, în Republica Moldova veneau din străinătate oficiali democrați. Astăzi în Moldova vin doar dictatori, ca Erdogan și Lukașenco”. Potrivit unimedia.info, acuzația a fost lansată la protestul din fața ambasadei Turciei în Moldova.În acest context, portalul Ferma Politică îi amintește Maiei Sandu și apropiaților săi că, pe vremea lui Vlad Filat, nu s-a jenat să dea mâna cu Erdogan.”Amnezia Maiei Sandu ar putea fi totuși o problemă adevărată, dacă este să ne amintim că la alegerile prezidențiale din 2016 lidera PAS uitase că în trecut a fost membră a PLDM și a făcut parte din 3 guverne conduse de partidul vinovat de furtul miliardului. Da, oameni buni, anume ”A voastră Maia Sandu” dădea mâna și semna acorduri de colaborare cu ”dictator Erdogan” la braț cu Vlad Filat, un dictator și el la rândul lui”, notează portalul citat. Timpul.md
15:00
You may also like PERCHEZIȚII de amploare în toată țara // Mai multe persoane au fost reținute (FOTO/VIDEO) UPDATE // STOP înscrieri! Nouă candidați și-au depus dosarele pentru funcția de guvernator al BNM INP propune modificări la o intersecție din capitală MAEIE vine cu precizări privind organizarea turului II în secţiile de votare din străinătate Drumarii au găsit un obuz în fața sediului SIS // FOTO Crimă cibernetică internațională, deconspirată cu suportul CNA: Au spălat peste 11 milioane d...
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.