Mesaj.md

Mai mult de 2 zile în urmă
10:20
Winamp a revenit pe piaţă. Celebra aplicaţie - folosită până în anul 2013 de milioane de oameni din întreaga lume - are acum o nouă versiune. Echipa de dezvoltare spune că este punctul culminant al unei munci de 4 ani.
10:20
Parlamentul se întrunește în ședință extraordinară la finalul lunii august pentru a aproba rectificarea bugetului de stat. Anunțul a fost făcut de președintele Legislativului, Igor Grosu, potrivit căruia vacanța deputaților va fi una scurtă, întrucât în luna septembrie începe sesiunea parlamentară de toamnă-iarnă. Șeful partidului de guvernare mai spune că, deocamdată, nu este analizat scenariul unor eventuale remanieri guvernamentale.
08:40
Guvernul olandez oferă sprijin pentru implementarea proiectelor de creștere a eficienței energetice și de stimulare a dezvoltării surselor regenerabile. Astfel, în cadrul unei ședințe, a avut loc lansarea  proiectului de asistență tehnică pentru consolidarea securității energetice în Republica Moldova.
08:40
Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu a avut o întrevedere de lucru cu omologul său, șeful poliției lituaniene, Renatas Požėla. Întrevederea a avut loc în contextul vizitei delegației Ministerului Afacerilor Interne al Lituaniei.
08:40
Generalul-maior, Vadym Skibitsky, șeful interimar al informațiilor militare al Ucrainei, a descris procesul de selecție a țintei într-un interviu acordat ziarului britanic Daily Telegraph, relatează Business Insider.
08:40
Procesul educațional de calitate centrat pe elev, creșterea atractivității școlii pentru generațiile actuale și viitoare, inclusiv prin crearea de spații moderne, creative, dotate cu tehnologii de ultimă generație, explorarea conceptului pedagogic inovator printr-o educație digitală inteligentă sunt obiective majore pe care și le-a trasat Ministerul Educației și Cercetării în Strategia „Educația – 2030”.
08:40
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat în această dimineață Comisia Națională pentru Integrare Europeană (CNIE), pentru a aproba mai multe decizii ce vizează procesul de euro-integrare a Republicii Moldova.
08:40
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, le-a conferit distincții ale Parlamentului membrilor Selecționatei Naționale de Fotbal pe Plajă. Diplomele Parlamentului Republicii Moldova de gradul I au fost acordate membrilor echipei naționale în semn de înaltă apreciere și recunoștință pentru rezultate remarcabile și contribuții substanțiale în dezvoltarea sportului din Republica Moldova.
08:40
Guvernul a anunțat astăzi că, pentru sezonul rece 2022-2023, consumatorii casnici vor cumpăra lemn de foc la un preț similar celui de anul trecut. Pentru ca prețul lemnului să nu crească, Guvernul a subvenționat Agenția Moldsilva cu peste 64 de milioane de lei. Oamenii vor putea să achiziționeze lemnul direct de la întreprinderea silvică.
08:40
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, urmare a corespondenței diplomatice cu autoritățile bulgare anunță că permisele de conducere moldovene sunt recunoscute şi pot fi preschimbate fără necesitatea de a fi susţinut un examen suplimentar.
08:40
Primele cantități de prune timpurii moldovenești, din recolta anului 2022, au fost livrate la export pe parcursul lunii iulie.  Cele peste 3400 tone de prune au ajuns la consumatorii din 11 țări ale lumii: Germania, Austria, Polonia, Olanda, România, Rusia etc.
08:40
Ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, în compania ministrului afacerilor interne al Lituaniei, Agnė Bilotaitė, au desfășurat o vizită de documentare la Punctul de trecere a frontierei de stat Palanca. Această vizită este parte a programului de două zile în Republica Moldova (03-04 august), a delegației Ministerului Afacerilor Interne din Lituania.
08:40
Viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a participat la evenimentul de lansare a Catalogului femeilor producătoare „Cumpără local, Natural, Sustenabil”.
08:40
Începând cu 2008, Ziua internaţională a berii este celebrată în prima zi de vineri a lunii august a fiecărui an. În 2022, aceasta este marcată la data de 5 august.
4 august 2022
09:20
Întreprinderile Mici și Mijlocii (ÎMM) vor avea posibilitatea să depună solicitări suplimentare, până la atingerea plafonului maxim al grantului acordat prin Programul de creștere a competitivității ÎMM și internaționalizarea acestora. Anterior, se admitea depunerea unei singure cereri, astfel antreprenorul nu putea beneficia de resursele care nu au fost solicitate până la plafon. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Executiv, în scopul îmbunătățirii programului. 
09:20
200 de copii din Moldova și Ucraina sunt primii din cei circa 900 care se vor odihni la tabăra „Perlele Nistrului” din Vadul lui Vodă pe parcursul lunii august. Atât copiii din Republica Moldova, cât și cei din Ucraina au fost cazați gratuit datorită eforturilor realizate de Guvern și partenerii de dezvoltare.
09:20
Mai multe persoane au fost rănite în urma unui accident rutier care a avut loc joi dimineaţa pe DN28, în localitatea Leţcani, între o camionetă şi un microbuz.
08:40
Executivul a aprobat, astăzi, avizul asupra amendamentului la proiectul de lege privind acordarea unor facilități fiscale și vamale pentru cetățenii Republicii Moldova care revin cu traiul în Republica Moldova, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către președintele țării.
08:40
Un grup de studenți de la Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău (CEVVC) sunt cu un pas mai aproape de a-și lansa propria afacere. Timp de un an, aceștia au fost instruiți în cadrul primului incubator de educație antreprenorială pentru sectorul agricol, vitivinicol și de industrializare a producției agricole, implementat grație sprijinului oferit de Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova.
08:40
Un permis de conducere românesc, cu semne de falsificare, a fost depistat într-o borsetă, lăsată în cortul amenajat pentru refugiații din Ucraina. Cercetările adiționale au scos la iveală faptul că gentuța aparține unui conațional – voluntar la trecerea frontierei moldo-ucrainene.
08:40
Pe data de 29 iulie se împlinesc 30 de ani de la lansarea operațiunii de menținere a păcii, agreate în conformitate cu Acordul cu privire la principiile soluționării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, încheiat la 21 iulie 1992, prin care a fost oprită faza militară a conflictului transnistrean.
08:40
Agricultorii din Republica Moldova vor beneficia de echipament agricol de ultimă generație. 48 de tractoare de producție japoneză, destinate utilizării în plantațiile multianuale, au fost livrate, astăzi, în cadrul Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Agenţia Japoneză pentru Cooperare Internaţională.
08:40
Președinta Maia Sandu, se află astăzi la București, într-o vizită oficială efectuată la invitația Președintelui României, Klaus Iohannis.
08:40
Parlamentul a luat act de cererea de demisie depusă de către deputatul din Fracțiunea parlamentară ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, Vladimir Bolea. În cadrul ședinței plenare de astăzi, deputații au votat un proiect de hotărâre care prevede acest lucru.
08:40
Agenții economici, importatori de ţigarete electronice, vor avea timp suficient pentru a se adapta cerinței de aplicare a timbrului de acciză direct pe pachet la cartuşele şi rezervele pentru ţigarete electronice, preparatele destinate utilizării în cartuşe şi rezerve pentru ţigarete electronice. Deputații au susținut un amendament în acest sens și au votat în lectura a treia, finală, proiectul de lege pentru modificarea Codului fiscal și Legii privind controlul tutunului.
08:40
Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi și comandantul Armatei Naționale, general de brigadă Eduard Ohladciuc, au participat la Cocieri și, respectiv, Varnița, la ceremoniile dedicate împlinirii a 30 de ani de la introducerea Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii în Zona de Securitate a Republicii Moldova.
08:40
Președintele Camerei Deputaților de la București, Marcel Ciolacu, a fost testat pozitiv cu Covid-19, potrivit unor surse din conducerea PSD.
08:40
70 de tineri muzicieni au reinterpretat într-o manieră unică melodii celebrare care însoțesc filmele Oscar. Acesta este cel de-al patrulea concert organizat la Cetatea Tighina, cu suportul Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.
08:40
Un șir de prevederi pentru asigurarea participării la viața socială și politică a populației de etnie romă se regăsește într-un amplu Program pentru susținerea populației de etnie romă din Republica Moldova pentru anii 2022-2025, aprobat, astăzi, în cadrul ședinței Guvernului.
29 iulie 2022
09:20
Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a desfășurat la ministerul de externe o întrevedere cu delegația poloneză, condusă de secretarul de stat pentru cooperare economică și dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone, Paweł Jabłoński și reprezentantul special al prim-ministrului Republicii Polone pentru susținerea reformelor în Republica Moldova, Adam Eberhardt.
09:20
Grupurile de acțiune locală (GAL) vor beneficia de condiții mai bune de subvenționare. Un PROIECT de lege în acest sens a fost aprobat în cadrul ședinței plenare a Legislativului, în două lecturi.
09:20
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, efectuează o vizită oficială în România, la invitaţia şefului statului, Klaus Iohannis, care o va primi, vineri, la Palatul Cotroceni.
09:20
Procuratura Anticorupție informează că, în acest moment, procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI efectuează percheziții în peste 12 locații, în cadrul unui dosar penal pornit pe faptul abuzului în serviciu, admis de persoane care au deținut funcții de demnitate publică în cadrul MAI și un fost șef al Agenției Rezerve Materiale din subordinea MAI.
08:20
O serie de măsuri și recomandări au fost aprobate astăzi în cadrul ședinței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), prezidate de prim-ministra Natalia Gavrilița, ca urmare a creșterii cazurilor de COVID-19 în rândul populației, în ultimele săptămâni.
28 iulie 2022
15:00
Activitatea Aeroportului Internațional Chișinău a fost perturbată de trei alerte de minare al acestuia într-o singură zi. În toate trei cazuri, s-a comunicat prin intermediul poștei electronice.
15:00
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit miercuri cu sculptorul Dumitru Verdianu. Șefa statului i-a înmânat artistului plastic titlul onorific de „Maestru în Artă”, pe care i l-a conferit la începutul acestui an, cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, în semn de recunoștință pentru promovarea valorilor spirituale ale neamului nostru și pentru succesele remarcabile în activitatea de creație.
15:00
Întreprinderea ”Barza Albă”, una din cele mai mari companii producătoare de divin din Republica Moldova, va fi inclusă în lista bunurilor nepasibile privatizării. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat, astăzi, în lectură finală, cu voturile a 71 de deputați.
15:00
Pentru a aduce claritate în ceea ce privește volumul mijloacelor financiare acordate de partenerii de dezvoltare pentru a sprijini Republica Moldova în diminuarea deficitului bugetar și asigurarea realizării programelor din bugetul de stat conform priorităților de dezvoltare, Ministerul Finanțelor vine cu următoarele precizări. 
15:00
O delegaţie a Centrului de instruire din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din Republica Moldova a participat, în perioada 25 - 27 iulie, la un schimb de experienţă la sediul Şcolii Naţionale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare (SNPAP) Târgu Ocna.
15:00
Procedura de înregistrare a medicamentelor de uz veterinar va fi simplificată, ceea ce va crea condiții pentru a asigura plasarea pe piața Republicii Moldova a medicamentelor de uz veterinar calitative, sigure și eficiente. PROIECTUL pentru modificarea unor acte normative a fost aprobat, astăzi, de Legislativ, în lectura a doua.
15:00
Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua vineri o vizită oficială în România, la invitaţia președintelui Klaus Iohannis, care o va primi la Palatul Cotroceni.
15:00
Cu 68 de voturi Parlamentului Republicii Moldova, în cadrul ședinței plenare din 28 iulie 2022, a votat în a doua lectură, proiectul de Lege pentru modificarea unor acte normative. Acesta prevede modificări și ajustări la Legea privind evaluarea impactului asupra mediului, Legea privind evaluarea strategică de mediu și abrogarea Legii privind expertiza ecologică.
09:10
În 2022, Guvernul va acorda până la 10 premii naționale, care vor fi decernate în cadrul evenimentelor organizate de Ziua Independenței Republicii Moldova.
09:10
În vara curentă mai multe drumuri locale au intrat în reparații, după ce Guvernul a mărit, prin intermediul Politicii fiscale, alocările către bugetele locale din încasarea taxei pentru folosirea drumurilor. Dacă până anul trecut, localitățile primeau 50% din încasări, din 2022 toate sumele încasate, adică dublu decât anterior, se duc în bugetele primăriilor. Singurele condiții impuse administrațiilor locale sunt să folosească acești bani exclusiv pentru drumuri și să-i cheltuiască în anul în curs. Schimbarea a făcut ca unele primării să înceapă reparații ale unor artere mai mari, pe care anterior nu și le permiteau. Așa au făcut, de exemplu, Primăria și Consiliul local din Slobozia Mare, r-l Cahul, care au început reconstrucția drumului de acces către Lacul Beleu, destinație turistică strategică pentru regiunea de Sud, aflat pe teritoriul administrativ al acestei localități.
09:10
Comisia juridică, numiri și imunități a organizat audieri publice pe marginea PROIECTULUI noului Cod electoral. La ședință au participat deputați, reprezentanți ai Comisiei Electorale Centrale, ai partidelor extraparlamentare și ai societății civile.
09:10
În Armata Naţională se desfășoară procesul de încorporare în serviciul militar în termen.
09:10
Cu susținerea Uniunii Europene, la Tiraspol și-a deschis ușile primul centru de suport și de dezvoltare a antreprenoriatului. Acesta va oferi tinerilor antreprenori acces la informații, consultanță și instruire. Pentru deschiderea Business HUB-ului din Tiraspol, Uniunea Europeană a acordat 200.000 euro prin intermediul programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.
09:10
Raportul de activitate al  Direcției regionale Sud pentru primul semestru 2022 a fost audiat ieri, 26 iulie, în cadrul ședinței de totalizare. Ședința s-a desfășurat  la sediul SPF „Copceac”, în prezența echipei manageriale a IGPF.
09:10
Republica Moldova va beneficia de o finanțare suplimentară de 46,3 mln de dolari din partea Statelor Unite ale Americii pentru creștere economică durabilă. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de astăzi, avizul consultativ cu privire la inițierea negocierilor și aprobarea semnării celui de-al treisprezecelea Amendament la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul SUA pentru creștere economică durabilă ancorată în integrarea europeană.
09:10
Procesul de transformare digitală va fi extins la nivel local, prin crearea unei noi platformei destinate autorităților publice locale – e-APL, care va contribui la sporirea calității serviciilor publice oferite cetățenilor. Conceptul Portalului administrației publice locale din Republica Moldova a fost aprobat, astăzi, de Executiv.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.