Mesaj.md

Acum 2 ore
11:10
Judecătorii care comit abuzuri, pronunțând decizii care nu se bazează pe prevederi legale, trebuie să fie sancționați. Nesancționarea abuzurilor din justiție este cauza principală a eșecului reformei transporturilor. O spun reprezentanții Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto care s-au plâns în instanță pe pretinse abuzuri admise de Serviciul Fiscal de Stat. Instanța de fond și instanța de apel le-a dat câștig de cauză, însă Curtea Supremă de Justiție i-a dat dreptate FISC-ului.
11:10
Moldova pierde 2,77 milioane de euro pe zi din cauza corupției. Această cifră este de 4,2 ori mai mare decât în Muntenegru și de aproape 5 ori mai mare decât în Albania. Aceste cifre au fost prezentate de expertul în marketing Kenan Kurdic, în cadrul Masterclass-ului „De la tăcere la acțiune”, organizat de Inițiativa Regională Anticorupție (RAI).
11:10
Pentru luni, 28 noiembrie, meteorologii prognozează temperaturi scăzute și cer variabil. În nordul Republicii Moldova, termometrele vor indica 2...5°C, în centru 3... 6°C. În sudul țării mercurul din termometre va indica valori cuprinse între 4...7°C ziua. Presiunea atmosferică va fi ridicata, iar vântul va sufla din nord cu o viteză de 1-6 ms.
11:10
Prim-ministra Natalia Gavrilița și Comisarul UE pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius, au avut o întrevedere la Guvern. Imediat după discuție, oficialii au semnat Acordul de asociere al Republicii Moldova la Programul Uniunii Europene pentru mediu și politici climatice – LIFE și au susținut o conferință de presă comună.
11:10
Autoritățile federale americane au interzis echipamentele de telecomunicaţii chinezeşti.
11:10
Gazprom va menține pentru luna decembrie cantitățile de gaze livrate pentru lunile anterioare, de circa 5,7 milioane de metri cubi pe zi, potrivit unui anunț al concernului rus  pe Telegram.
11:10
Bunuri în valoare de peste 4 milioane de lei au fost indisponibilizate de Agenţia de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI), din cadrul CNA, în baza delegațiilor procurorilor, săptămâna trecută. Printre acestea se numără 21 de bunuri sechestrate în două cazuri de spălare de bani și abuz de putere printre care 3 construcții locative și 4 nelocative, 6 terenuri agricole și 6 pentru construcții, dar și 2 conturi în numerar.
11:10
România se va implica în procesul de reconstrucţie a Ucrainei prin proiecte dirijate de Comisia Europeană, ca parte comună a efortului Uniunii Europene, dar şi prin proiecte care s-ar putea derula „sub steag românesc”, a declarat pentru Agerpres ambasadorul României în Ucraina, Alexandru Victor Micula.
11:10
Republica Moldova va primi până la 3 milioane de euro prin Fondul de solidaritate voluntară instituit la ședința semestrială a Consiliului Provizoriu și a Comisiei Permanente din cadrul Organizației europene pentru siguranța navigației aeriene (EUROCONTROL).
Mai mult de 2 zile în urmă
14:30
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit cu Ilia Darkiașvili, ministrul Afacerilor Externe al Georgiei, aflat într-o vizită de lucru la Chișinău. Discuția a vizat agenda bilaterală, cooperarea în contextul integrării europene și situația de securitate din regiune.
14:30
Schimbările climatice și consecințele lor asupra agriculturii și silviculturii din țara noastră sunt subiectele-cheie ce vor fi discutate, mâine, la o conferință tematică organizată de Președinție în parteneriat cu PNUD Moldova și Ambasada Suediei. Conferința va fi deschisă de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.
14:30
Experții Serviciului Hidrometeorologic de Stat prognozează pentru astăzi, 25 noiembrie, ploi și ninsori la nordul R.Moldova, la centru și sud - cer variabil. Mercurul în termometre va oscila între 2 și 7 grade Celsius pe timp de zi.
14:30
Declarația cu privire la condamnarea Marii Înfometări din anii 1923-1933 din Ucraina a fost adoptată de Parlamentul Republicii Moldova. Inițiativa, elaborată în contextul comemorării a 90 de ani de la începutul Holodomorului, aparține unui grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” și a fost votată de 54 de parlamentari.
14:30
Un contingent de militari moldoveni a plecat astăzi la București, pentru a participa la parada militară care va avea loc joi, 1 decembrie, curent, cu prilejul Zilei Naţionale a României.
14:30
Elon Musk, noul proprietar al platformei Twitter, a anunţat joi că va restabili începând de săptămâna viitoare conturile suspendate de pe reţeaua de socializare dacă acestea nu au încălcat legea, relatează AFP.
14:30
Portughezul Cristiano Ronaldo a devenit joi cel mai vârstnic marcator la Cupa Mondială de fotbal, după camerunezul Roger Milla, informează EFE.
14:30
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, au creat o schemă de delapidare a banilor din aprovizionarea cu gaze, iar beneficiari finali sunt doi specialiști străini.
14:30
Secretarul de stat Veaceslav Dobîndă l-a primit la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene pe ambasadorul Regatului Arabiei Saudite în Republica Moldova, Mohammed Abdulghani M. Khayat.
14:30
Volumul total de energie electrică pe care România îl furnizează în această perioadă Chișinăului, în diverse modalități, reprezintă 80-90% din necesarul total de consum al Republicii Moldova, iar România va continua să sprijine Republica Moldova din punct de vedere energetic, a declarat ministrul român de externe Bogdan Aurescu într-un interviu pentru ADEVĂRUL LIVE.
08:40
Valorile mobiliare străine vor putea fi admise spre tranzacționare pe piața reglementată a Republicii Moldova. Deputații au votat în cea de-a doua lectură proiectul de modificare a Legii privind piața de capital.
08:40
Deputații au votat, în prima lectură, un PROIECT de modificare a Legii cu privire la asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații, care prevede eficientizarea gestionării infrastructurii de irigare.
08:40
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat azi ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) al țării. În cadrul acesteia, au fost analizate riscurile de securitate energetică în urma distrugerii infrastructurii energetice din Ucraina, din cauza bombardamentelor masive lansate în ultimele săptămâni de Federația Rusă.
08:40
Deputata și vicepreședinta Partidului „ȘOR” Marina Tauber, vizată în două cauze penale, va mai sta încă 20 de zile în arest la domiciliu, a comunicat  serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție.
08:40
Administrațiile Zonelor economice libere (ZEL) vor putea cesiona dreptul de superficie rezidenților ZEL, după înregistrarea dreptului de superficie în registrul bunurilor imobile. Deputații au aprobat în cea de-a doua lectură proiectul de modificare a Legii cu privire la zonele economice libere, Legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și Codului Contravențional.
08:40
Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, 24 noiembrie, în Lituania că este nevoie de interconectări mai multe în energie cu Republica Moldova, făcând referire la situația fără precedent în care se află țara vecină, după ce a rămas fără curent electric în urma valului de bombardamente rusești asupra Kievului, transmite g4media.ro.
08:40
Prim-ministra Natalia Gavrilița l-a prezentat echipei pe Secretarul general al Guvernului, Igor Talmazan, numit în funcție, ieri, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri. Șefa Executivului și-a exprimat încrederea că noul șef al Cancelariei de Stat posedă experiența necesară pentru a contribui la fortificarea capacităților instituției și realizarea obiectivelor-cheie pentru perioada următoare.
08:40
Guvernul și Organizația Națiunilor Unite (ONU) au semnat Cadrul de Cooperare pentru Dezvoltare Durabilă ONU – Republica Moldova 2023-2027 (UNSDCF). Acesta este un angajament ferm de a extinde cooperarea comună și de a multiplica rezultatele deja obținute, cu scopul de a contribui la eliminarea barierelor în calea unei dezvoltări sociale și economice mai incluzive, în conformitate cu prioritățile naționale descrise în Strategia Națională de Dezvoltare (SND) „Moldova Europeană 2030”.
08:40
Vicepremierul Nicu Popescu a găzduit la Chișinău o vizită de lucru cu omologul său Ilia Darchiashvili, ministrul afacerilor externe al Georgiei.  Oficialii au avut ocazia să se întâlnească anterior în diferite formate - atât la New York în cadrul segmentului înalt al ONU, la Praga, în cadrul interacțiunilor pe linia UE precum și la Luxemburg, acolo unde autoritățile ambelor state au primit chestionarele pentru evaluarea gradului de pregătire pentru aderarea la UE.
24 noiembrie 2022
13:40
Mercedes-Benz a dezvăluit mai multe detalii noi despre viitorul EQG, versiunea electrică a Clasei G. Noul model va fi lansat pe piață în 2024 și va avea un propulsor alcătuit din 4 motoare electrice, precum și o viitoare versiune de performanță AMG.
13:40
În cadrul celui de-al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (PIESACET-2), finanțat de Banca Mondială, a fost publicată solicitarea de expresii de interes (prima etapă de selectare a unei companii de consultanță) pentru servicii de consultanță în vederea elaborării Studiului de fezabilitate pentru instalații noi de înaltă eficiență de producere a energiei termice și electrice pentru Termoelectrica S.A.
13:40
Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir BOLEA, împreună cu secretarul de stat Iurie SCRIPNIC și alți funcționari de ramură, au efectuat o vizită de lucru în nordul țării. Oficialii și-au început vizita la Colegiul de Medicină Veterinară și Economie Agrară din Brătușeni, raionul Edineț, unde au avut întâlniri cu managementul instituției, corpul didactic și elevii. Totodată, au vizitat sălile de studii, laboratoarele, căminul, depozitele furajere și terenurile agricole gestionate de colegiu.
13:40
Reprezentanți ai guvernelor țărilor membre ale Comisiei Economice a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa (UNECE), societății civile și organizațiilor internaționale s-au întrunit la Geneva, Elveția, în perioada 21-23 noiembrie 2022, unde s-a desfășurat ședința grupului permanent de lucru în domeniul îmbătrânirii, aflată la cea de-a 15-a ediție.
13:40
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat în această dimineață Comisia Națională pentru Integrare Europeană (CNIE). În cadrul ședinței, a fost discutat progresul privind realizarea Planului de acțiuni pentru implementarea condițiilor înaintate în contextul acordării Republicii Moldova a statutului de țară candidată la UE și au fost stabilite prioritățile ulterioare de integrare europeană.
11:40
Deputații ucraineni din partidul „Solidaritatea Europeană” al fostului preşedinte Petro Poroşenko au înregistrat în Rada Supremă de la Kiev un proiect de lege vizând interzicerea activității Bisericii Ortodoxe Ruse pe teritoriul Ucrainei. Parlamentarul Irina Friz a explicat că documentul prevede interzicerea completă a organizațiilor religioase, precum și a instituțiilor care fac parte din Biserica Ortodoxă Rusă sau recunosc subordonarea în chestiuni canonice, organizaționale și de altă natură.
11:40
Site-ul web al Parlamentului European s-a confruntat miercuri cu un atac cibernetic ”sofisticat” care i-a perturbat serviciile la câteva momente după ce membrii au votat pentru a declara Rusia drept stat sponsor al terorismului, potrivit Politico.
10:10
Ofițerii de investigație ai INI și DGUP din cadrul Inspectoratului General al Poliției, de comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au terminat urmărirea penală în cazul a șase învinuiți din Orhei, de la care au fost ridicate marijuana și hașiș în valoarea de aproape jumătate de milion de lei.
09:40
Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu va găzdui astăzi, 24 noiembrie, vizita ministrului afacerilor externe al Georgiei, Ilia Darchiashvili. Programul de lucru la Chișinău al oficialului georgian va include întrevederi cu președinta Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu și prim-ministra Natalia Gavrilița.
09:40
„Fenomenul corupției reprezintă o amenințare directă pentru securitatea statului și democrația noastră, și pune în pericol integritatea teritorială a țării, bunăstarea și viața cetățenilor”. Declarația a fost făcută de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul Conferinței Profesionale Anuale a Partenerilor Europeni Împotriva Corupției/Rețelei Europene a Punctelor de Contact Anticorupție EPAC/EACN, care și-a ținut lucrările la Chișinău.
09:40
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat pentru dimineața zilei de joi, 24 noiembrie, ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană (CNIE). Membrii comisiei vor evalua progresul obținut în realizarea Planului de acțiuni pentru implementarea condițiilor înaintate în contextul acordării Republicii Moldova statutului de țară candidată la UE. De asemenea, vor fi discutate prioritățile de integrare europeană pentru perioada următoare.
09:40
Spitalele din Republica Moldova și-au continuat activitatea, pe perioada deconectării electricității, fără a se înregistra vreun caz ieșit din comun, comunică MESAJ.md citând o postare pe Facebook a ministrei Sănătății, Ala Nemerenco.
09:40
Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) au semnat pe 23 noiembrie 2022 un acord de 4 milioane de dolari pentru proiectul „Piețe locale reziliente și incluzive în Moldova”, implementat de PNUD. Proiectul va începe în ianuarie 2023 și are scopul de a consolida dezvoltarea economică locală prin susținerea antreprenoriatului local, promovarea investițiilor și accesului la muncă decentă pentru oameni, în special pentru tineri, femei, persoane cu dizabilități, migranți reveniți și refugiați.
08:30
Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, transmiterea unui bun imobil din proprietatea Ministerului Afacerilor Interne în cea a municipiului Edineț. Bunul imobil a fost folosit anterior drept unitate de pompieri și salvatori, până la construcția sediului nou, edificat cu suportul Programului de asistență tehnică, lansat de către Guvernul SUA în Republica Moldova.
08:30
Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, volumele maxime compensate și prețurile la energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2022 - martie 2023.
23 noiembrie 2022
14:20
Țara noastră va beneficia de asistență financiară nerambursabilă în valoare de 19,5 milioane de euro, acordată adițional de Statele Unite ale Americii. Comisia politică externă și integrare europeană și Comisia economie, buget și finanțe vor propune plenului Parlamentului aprobarea proiectului de lege care prevede ratificarea celui de-al 14-lea Amendament la Acordul de asistență privind obiectivul de dezvoltare între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul SUA.
14:20
Aflată în vizită de lucru în nordul țării, prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a participat la evenimentul de inaugurare a apeductului extins și reabilitat în cadrul proiectului „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă în orașul Edineț”.
13:50
La Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene s-a desfășurat reuniunea Comitetului director pentru monitorizarea implementării Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova privind perioada 2021-2024. Evenimentul a fost moderat de către directorul pentru programe și coordonare al Consiliului Europei, Claus Neukirch și directorul pentru cooperare multilaterală din cadrul MAEIE, Victor Lăpușneanu, cu implicarea activă a reprezentanților a 29 de instituții din țara noastră.
13:50
Conducerea Serviciului Vamal a avut marți, 22 noiembrie 2022, o întrevedere de lucru cu reprezentanții INTERPOL, aflați într-o vizită de informare și prezentare de proiect în Republica Moldova.
13:50
Localitățile afectate de calamitățile naturale vor beneficia de mijloace financiare din partea statului, în vederea lichidării consecințelor acestora. O decizie în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).
13:50
Formarea și coordonarea centrului unic de gestionare a crizei refugiaților, integrarea europeană, pregătirea hotărârilor Guvernului și organizarea ședințelor acestuia, promovarea drepturilor omului și cooperarea cu societatea civilă, planificarea strategică, reformarea administrației publice, consolidarea managementului funcției publice, susținerea diasporei și implicarea cetățenilor originari din Republica Moldova în dezvoltarea economică, socială și culturală a țării au fost cele mai importante domenii ale Cancelariei de Stat pe parcursul acestui an.
13:50
Implementarea Proiectului „Răspuns de Urgență la COVID-19” va fi orientată spre îmbunătățirea infrastructurii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și spre achiziționarea de echipamente medicale. La ședința de astăzi, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ privind inițierea negocierilor și amendarea acordurilor de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare, semnate la data de 28 aprilie 2020 și 9 august 2021.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.