Medianews

Acum 24 ore
15:40
Întreprinderile „Dominic” SRL și „Comerț - Gaz” SRL au fost sancționate cu amendă în valoare de peste 3,5 milioane de lei pentru încălcarea legislației concurențiale. Consiliul Concurenței menţionează că întreprinderile au încheiat un acord  anticoncurențial orizontal de tip cartel dur, participând cu oferte trucate la licitația publică organizată și desfășurată de Întreprinderea Municipală Regia Autosalubritate, ceea ce reprezintă o restricționare gravă a concurenței, transmite IPN. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, colaborarea întreprinderii „Comerț - Gaz” cu Consiliul Concurenței pe parcursul investigației, exprimată prin furnizarea informațiilor solicitate și oferirea detaliilor acordului anticoncurențial încheiat, a întrunit condițiile legale prevăzute pentru aplicarea unei reduceri din nivelul sancțiunii. Prin Decizia Plenului Consiliului Concurenței. „Dominic” SRL a primit o amendă în valoare 2.571.671 lei, iar  „Comerț - Gaz” SRL – 998.343,63 lei. Amenda stabilită urmează să fie achitată în decurs de 60 zile în bugetul de stat. În conformitate cu prevederile legislației în domeniul concurenței sunt interzise, orice acorduri între întreprinderi sau asociații de întreprinderi, orice decizii ale asociațiilor de întreprinderi şi orice practici concertate care au ca obiect sau efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenței pe piața Republicii Moldova sau pe o parte a acesteia.
15:40
Doi irlandezi au decis să se căsătorească, deși niciunul dintre ei nu este homosexual. Aceștia și-au explicat alegerea. Vor în acest fel să evite o taxă, notează BBC News. Matt și Michael se cunosc de aproape 30 de ani. Cei doi bătrâni care au peste 80 de ani au decis acum să se căsătorească. Asta deși niciunul dintre ei nu este homosexual. „Îl iubesc pe Matt, însă nu în sensul acela…”, a explicat Michael. De partea cealaltă, Matt a spus că Michael este cel mai bun prieten al său. Cei doi au decis pentru a evita plata unei taxe. „Matt mi-a spus: „O să-ți las casa moștenire”. Am spus că este o idee drăguță, însă cu taxele actuale voi plăti jumătate din valoarea locuinței Guvernului”, a spus Michael. Astfel, dacă cei doi sunt căsătoriți, ei evită astfel să mai plătească această taxă, iar bărbatul poate moșteni fără probleme locuința lui Matt. Michael a afirmat că i-a informat pe cei trei copii ai săi de acest plan și că aceștia, deși au fost reticenți inițial, au acceptat ideea. Căsătoriile între persoanele de același sex au fost legalizate în noiembrie în 2015.
15:40
Un bărbat de origine română i-ar fi pierdut viața, sâmbătă, după ce ar fi căzut pe șine într-o stație de metrou din Londra. Românul ar fi stabilit în Marea Britanie de mai mulți ani, fiind angajatul unei firme londoneze. Nu se cunosc circumstanțele în care ar fi căzut pe șine. Potrivit informațiilor care s-au răspândit pe rețelele de socializare, tragedia ar fi avut loc la stația Hounslow Central Underground Station.
12:50
Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili, un lider marcant al opoziţiei ucrainene, urmează să fie extrădat în Georgia, unde se va confrunta cu mai multe capete de acuzare, a declarat vineri procurorul general al Ucrainei, Yuri Luţenko, relatează site-ul Radio Europa Liberă. "Avem o cerere oficială din partea acestei ţări, pe care nu avem dreptul să o refuzăm. Cea mai mare probabilitate este extrădarea în Georgia", a spus Luţenko. Procurorul general a lăsat deschisă posibilitatea ca Saakaşvili să fie judecat în Ucraina, în cazul întârzierii procesului de extrădare către Tbilisi. Procurorii susţin că deţin dovezi potrivit cărora Mihail Saakaşvili ar fi primit 500.000 de dolari de la un afacerist ucrainean, care are legături cu Rusia, pentru a finanţa protestele anticorupţie din Ucraina. Mihail Saakaşvili (49 de ani) a fost preşedintele Georgiei în perioada 2004-2013. El şi-a pierdut cetăţenia georgiană în 2015, când a acceptat cetăţenia ucraineană şi a preluat funcţia de guvernator al regiunii Odesa. În 2016, Saakaşvili şi-a dat demisia din funcţia de guvernator al regiunii Odesa, şi l-a acuzat pe Petro Poroşenko de corupţie, în timp ce Preşedinţia de la Kiev speculează că acesta încearcă să obţină înlăturarea de la putere a lui Poroşenko.
12:50
Cel puțin două persoane și-au pierdut viața, pe insula Java din Indonezia, în urma unui cutremur cu magnitudinea de 6,5. Totodată, mai multe persoane au fost rănite și peste 100 de clădiri au fost avariate din cauza seismului, relatează Reuters. Cutremurul puternic a avut o magnitudine de 6,5 și a fost localizat la 92 de km adâncime, potrivit USGS. Agenţia Naţională pentru Managementul Dezastrelor din Indonezia a precizat că seismul a activat sistemele de avertizare pentru tsunami în partea de sud a insulei Java, unde s-au luat măsuri pentru evacuare în unele regiuni de coastă, dar nu a fost detectat niciun tsunami. Seismul a fost resimţit în centrul şi vestul insulei Java, iar numeroasele replici au produs panică. Un prim bilanț arată că doi oameni au murit și șapte au fost răniți din cauza seismului. Totodată, peste 100 de clădiri au fost avariate, printre care și un spital. De altfel, aproximativ 70 de pacienţi de la Banyumas Hospital au fost evacuaţi şi adăpostiţi în corturi, a anunțat un oficial. Seismul a clătinat clădirile timp de mai multe secunde în capitala Indoneziei, Jakarta. Pe insula Java, cea mai populată din Indonezia, locuieşte jumătate din populaţia de 250 de milioane a ţării. Țara se află pe „Cercul de Foc” al Oceanului Pacific, unde există activitate seismică şi vulcanică intensă. Foto: EPA
12:50
Târgul de Crăciun de la Chișinău s-a deschis vineri seara pe strada 31 August 1989. Acesta a fost inaugurat cu genericul „Acasă de Crăciun”, iar Guvernul a cheltuit 8 milioane de lei pentru amenajarea lui. Timp de o lună, strada 31 august 1989 din perimetrul străzilor Alexandru Pușkin și Gavriil Bănulescu-Bodoni va fi una pietonală, iar bucuria sărbătorilor de iarnă poate fi trăită și împărtășită în cinci zone speciale ale Târgului de Crăciun, care au activități pentru toți membrii familiei: Zona de Poveste, în apropierea bradului, unde copiii vor sta de vorbă cu Moș Crăciun. Zona de Gheață – cu un patinoar. Zona Aventurii, unde este instalat un carusel cu capacitea de 72 de locuri. Zona Tradițiilor, unde meșterii populari își vor comercializa lucrările tradiționale. Zona Colindelor, care completează atmosfera cu sunete de clopoței, folclor și recitaluri susținute de artiștii autohtoni. În acest an, Guvernul de la Chișinău s-a implicat în organizarea târgului tradițional de Crăciun, iar responsabilitatea i-a fost înmânată instituției „Moldova-Concert”. Banii au fost alocați de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor – 3, respectiv 5 milioane de lei, conform hotărârii din 1 noiembrie 2017, scrie MoldNova.eu. MoldNova.eu a încercat să afle cum au fost repartizați acești bani, dar organizatorii i-au redirecționat de la o persoană la altă, iar ultimul interlocutor, organizatorul evenimentului Andrei Locoman, le-a spus să revină luni, 18 decembrie, deoarece este foarte ocupat și nu are timp să vorbească la telefon. Nu este clar nici cât a cheltuit Guvernul pentru campania de informare, pentru acest lucru fiind angajată o companie aparte. Târgul de Crăciun este deschis până pe 14 ianuarie 2018. „La Mulți Ani 2018”, inscripție pe gazonul de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. FOTO: Sandu Tarlev
12:50
Presa intrenaţională scrie despre zecile de mii de oameni care şi-au prezentat ultimele omagii la catafalcul regelui, iar peste Prut, unul dintre site-urile de ştiri marchează chiar cu doliu prima pagină. Doliu pe prima pagină a ziarului online din Republica Moldova „deschide.md”, publicată în întregime alb-negru. „Adio, Majestate!” scrie pe antet. Publicaţia scrie despre satul ce poartă numele uneia dintre reginele României, unde staegurile au fost coborâte în bernă pentru Regele Mihai, în ciuda faptului că preşedintele moldovean a refuzat să declare doliu naţional. „Lecție de demnitate pentru antiromânul Dodon: Un sat din raionul Soroca este în doliu în memoria Regelui Mihai”. Despre acelaşi gest citim şi în Timpul: Locuitorii comunei Regina Maria deplâng moartea „Regelui Mihai I al tuturor românilor”. Sătenii au plecat capetele pentru un minut de reculegere, relatează jurnaliştii moldoveni. Basarabenii au adus flori şi au aprins lumânări la sediul Ambasadei României la Chişinău şi au lăsat mesaje de condoleanţe, consemnează şi Ziarul Naţional din Republica Moldova, sub titlul „OMAGIU pentru Regele Mihai: Basarabenii vin cu flori și lumânări la Ambasada României și lasă mesaje în Cartea de Condoleanțe” Despre omagiile aduse Regelui Mihai scrie şi publicaţia franceză Paris Match. Mii de români de toate vârstele s-au perindat cu flori şi lumânări la Palatul Regal din Bucureşti. Au stat ore întregi la rând pentru a se putea înclina în faţa sicriului, scrie revista franceză. Peste Ocean, LA Times a publicat un articol în care descrie funeraliile de la Bucureşti: „Mii de oameni îndoliaţi îşi iau rămas-bun de la Regele Mihai al României” Iar ziarul Christian Science Monitor scrie că moartea ultimului suveran al românilor s-a întâmplat într-o perioadă în care ţara trece prin tulburări politice şi că nu puţini - fac comparaţia între actuala clasă politică şi regele Mihai.
12:50
Premierul Pavel Filip a expediat o scrisoare oficială președintelui Parlamentului, Andrian Candu, în care i-a adresat necesitatea de a reduce numărul de viceprim-miniștri din Guvern. Majoritatea deputaților a susținut inițiativa. Executivul rămâne fără viceprim-miniștri pentru integrare europeană și economie, scrie Agora. „Acest proiect de hotărâre e un fel de „ciornaia metka” (trad. din rusă - bilă neagră) pentru aceste două persoane, domnul Calmîc și domnul Galbur. Vedem o contrazicere - guvernarea spune că integrarea europeană e prioritară, dar se propunere excluderea viceprim-ministrului responabil pentru integrarea europeană. Din ce considerente se exclude funcția de integrare europeană din funcția de viceprim-ministru? Din motivul renunțării la această prioritate, sau din altul?”, a întrebat comunista Inna Șupac. „Din alt motiv”, a răspuns Candu, evitând să spună despre ce este vorba.
12:50
O zodie va trece prin schimbări bruște. Ce se întâmplă cu fiecare zodie în parte. Citește horoscopul pentru zodia ta, potrivit teotrandafir.com: Berbec – Horoscop 16 decembrie 2017 Te ocupi cu mult spor de o serie de sarcini marunte, normale pentru un final de saptamana. Ai starea necesara pentru a te apleca asupra unor detalii pe care altadata, prins in iuresul de zi cu zi, nu aveai timp, dar azi stergi dintr-un foc o lista intreaga de maruntisuri. Te vei simti dintr-o data eliberat de un stres, minor la urma urmei, dar care totusi devenise o obsesie pentru tine. Ocupa-te acum de acele fleacuri pe care le tot ignori, pentru ca deja s-au adunat prea multe si daca nu le rezolvi odata si-odata, intr-o zi iti vor cere mai multa atentie si cine stie daca vei avea timp. Taur – Horoscop 16 decembrie 2017 Se deschide o perspectiva foarte entuziasmanta in fata ta si cu asemenea motivatie, prinzi curaj sa ajungi cat mai repede la scopul final. Totul merge excelent, esti stimulat atat de cei care participa si ei la acest succes, cat si de propriile rezultate bune de pe parcurs. Succesul este foarte aproape si iti investesti toate resursele in acest sens, sigur pe tine si pe ceea ce visezi sa gasesti la capat. Reusitele trec din una in alta, deoarece un succes de acum il naste pe urmatorul, si asa mai departe pana ce iti vezi visul implinit in totalitate. Gemeni – Horoscop 16 decembrie 2017 Te afli intr-un mediu aglomerat in care ai ocazia sa intri in contact cu tot felul de oameni. Capacitatea ta de adaptare la orice tipologie umana e de invidiat, pentru ca stii de fiecare data cum sa-ti exprimi punctul de vedere in functie de interlocutorul din fata ta. Esti un exemplu de socializare si comunicare, deoarece tu gasesti intotdeauna stilul potrivit de a te apropia de oameni, subiectele comune de conversatie cu oricine, chiar si cu cei necunoscuti, iar calitatile pe care le implici te pun bine in valoare, devenind o prezenta agreabila si cautata de multa lume. Rac – Horoscop 16 decembrie 2017 Se vede ca te apasa ceva pe suflet si, in loc sa cauti compania celor veseli care sa-ti abata gandul de la problemele tale, preferi compania celor cu necazuri asemanatoare. Poate aveai nevoie sa vezi ca mai sunt si altii in aceeasi situatie, pentru ca uneori e mai usor sa te compari cu cei care se afla pe acelasi nivel decat sa privesti cu invidie la cei de deasupra. Cand vezi ca si altii sufera de aceleasi lipsuri sau dezamagiri, parca te mai linistesti un pic. Mai mult, de la cei care trec prin situatii similare poti primi sfaturi deja verificate pe care le poti aplica si tu pentru a depasi impasul. Leu – Horoscop 16 decembrie 2017 Nu esti lasat sa te manifesti in voie, de parca cineva s-ar afla mereu langa tine si-ti taie elanul sau iti pune pumnul in gura. Nu poti sa fii tu insuti in asemenea companie, pentru ca ai tendinta de a-ti infrana orice impuls, din cauza celui care te tot trage de maneca sau incercarile tale de a te exprima se soldeaza cu interpretari gresite ale intentiilor tale. Ai mereu senzatia ca, orice ai spune se intelege exact pe dos, din cauza unui mare blocaj de comunicare de care, momentan, nu poti trece. Mai bine taci si astepti sa se clarifice lucrurile. Fecioară – Horoscop 16 decembrie 2017 Esti cam obosit, si fizic, si psihic, nu mai esti in cea mai buna forma, ci ai avea mare nevoie de o pauza. Greu de crezut ca ti-o poti permite chiar acum, pentru ca apare, colac peste pupaza, o sarcina noua mai dificila care va cere imposibilul de la tine. Daca nu o poti amana sau pasa la altii, ti-o asumi si pe aceasta, dar, pe un fond deja sensibilizat, nu vei da randament si nici nu ajungi la rezultatele dorite. Ar fi bine sa-ti calculezi bine fortele si, daca nu te simti in stare, sa spui asta din start, cu motivatia de rigoare. Balanță – Horoscop 16 decembrie 2017 Iubirea e cel mai frumos lucru de care ai parte azi, pentru ca te simti, pur si simplu, rasfatat in gesturi de afectiune si de simpatie din partea celor din jur, nu doar partenerul de suflet te alinta si te invaluie in cuvinte calde, ci chiar reusesti sa intri in gratiile tuturor, datorita talentelor pe care le pui in joc: amabilitate, un zambet placut pe chip, o vorba buna. Cat timp stii sa vrajesti lumea cu aceste instrumente infailibile, succesul tau in societate este asigurat. Foloseste-te de ele cu prisosinta, pentru ca ai sansa de a castiga noi prietenii sau poate inima celui pe care il iubesti. Scorpion – Horoscop 16 decembrie 2017 E o placere sa descoperi in jurul tau oameni care privesc spre viitor cu acelasi optimism, incat, daca ati forma cu totii un grup cu un interes comun, ati ajunge mult mai repede la capatul acestui drum. Va alimentati unii altora visele, va sustineti unii pe altii cu entuziasm, si cand vezi ca vasliti cu totii in acelasi ritm si in aceeasi directie, e si normal sa vezi cum evolueaza lucrurile promitator. Formati o echipa foarte entuziasta si va incurajati reciproc sa mergeti mai departe, sa investiti ce aveti fiecare mai bun ca, la final, tot laolalta sa sarbatoriti victoria. Cooperarea merge struna! Săgetător – Horoscop 16 decembrie 2017 Primesti un surplus de energie de la o persoana care emana un optimism covarsitor. Desi tu poate nu esti la fel de entuziast ca cel din fata ta, reusesti totusi sa te molipsesti de la el si sa i te alaturi in scopul pe care si l-a propus. Degaja atata energie pozitiva, incat nu-i poti rezista si incepi sa gandesti si tu la fel de optimist rezultatele spre care te indrepti. El investeste mult si in tine, pentru ca vede ca ai unele retineri si, ca sa te convinga sa-l urmezi, mai intai iti alimenteaza tie visele, sperantele, orgoliile, tot ce ai nevoie ca sa participi alaturi de el la succesul final. Capricorn – Horoscop 16 decembrie 2017 E o zi profitabila, care nu trece fara sa-ti ofere un castig cat de mic. Fie ca e vorba de afaceri care merg mai bine in aceste zile, fie ca e o discutie importanta ce va avea urmari concrete sau financiare in viata ta, termini ziua cu un sentiment de satisfactie deplina. Poate apare in calea ta exact persoana de care aveai nevoie pentru a pune in aplicare o idee geniala pe care o tot tineai in stand by pentru ca inca nu ai gasit omul potrivit care s-o valorifice alaturi de tine. Acum il gasesti! Vărsător – Horoscop 16 decembrie 2017 Ai o ocazie unica de a te afirma, de a iesi in fata si a-i demonstra atu-urile cu care esti inzestrat. Este sansa ta, nu o rata din cauza unor slabiciuni de moment. Ti se cere putere de convingere, un dram de tupeu, curajul de a face ceva ce nimeni altcineva nu stie, pentru ca azi se remarca numai oamenii care isi cunosc cu adevarat propria valoare si unicitate. Ai un as puternic in maneca de care trebuie sa te folosesti cu maxima incredere, pentru ca o eventuala competitie te poate propulsa chiar pe tine in frunte. Fa un pas in fata si arata la ce esti tu cel mai bun! Pești – Horoscop 16 decembrie 2017 Esti un justitiar prin definitie si, daca descoperi ca cineva te-a mintit, iei masuri severe. Intuitia ta nu greseste, ci iti dai seama imediat daca cineva umbla cu cioara vopsita pe langa tine, de aceea te vei folosi de simturile tale pentru a scoate la iveala adevarul si pentru a pedepsi vinovatii. Nu poti accepta nici macar micile ipocrizii amicale, ci, daca ai ceva de spus, spui adevarul pe sleau, lasand la o parte amabilitatea si diplomatia. Esti de parere ca lucrurile importante trebuie exprimate sincer si ferm decat sa te ascunzi dupa deget.
12:50
Motiv de mare mândrie pentru moldoveni! Ana Munteanu, singura moldoveancă din finala sezonului 7 „Vocea României” a devenit și câștigătoarea concursului din acest an. Toate cele trei evoluții ale Anei din această seară au fost fenomenale. Anume așa a reușit să cucerească milioane de români. „Sunt foarte emoționată. Vreau să vă mulțumesc din toată inima. Nu mă așteptam. Plâng de fericire. Simt că l-am făcut mândru pe Smiley. E un antrenor minunat. Vă mulțumesc pentru că m-ați votat, că ați avut încredere în mine”, a declarat Ana Munteanu imediat după incheierea transmisiunii live, citată de ea.md. „Am trăit mari emoții seara asta. M-a terminat fata asta. Mă bucur că oamenii au răspuns pozitiv la emoția pe care a transmis-o Ana. E meritul ei. Are ceva care vine de sus. Mă bucur că oamenii au votat cu emoția, cum au simțit. Ana este o voce de viitor. Am așteptat acest moment de câteva sezoane”, a spus antrenorul Anei, Smiley. Locul 2 în finala Vocea României, sezonul 7, a fost ocupat de Meriam Jane din echipa Turod, locul 3 de Zsuzsana Cerveni, antrenată de Loredana, iar locul 4 – de Andrada Crețu – eleva lui Adi Despot.
12:50
Parlamentul Republicii Moldova a votat, în ședința de vineri, Legea bugetului de stat pentru anul 2018, în lectură finală. Documentul a fost susținut de 55 de deputați. Astfel, parametrii bugetului de stat pe anul 2018 estimează veniturile în sumă totală de 36 miliarde 618 milioane de lei, cu o creştere de 8,4% comparativ cu anul curent. În același timp, cheltuielile bugetului de stat se estimează în sumă de 41 miliarde 332 milioane de lei, cu o creștere de 9,4% comparativ cu cheltuielile prevăzute pentru anul 2017. Deficitul bugetului de stat pe anul 2018 se estimează în sumă de 4 miliarde 713 milioane de lei. Alocațiile prevăzute în bugetul pe anul 2018 sunt pentru asigurarea financiară a priorităților pe domenii de activitate, conform documentelor de politici naționale și sectoriale, scrie independent.md. La fel, vor fi alocați pentru continuarea reformelor derulate în domeniul protecției sociale, sistemului educațional, sănătății, ordinii publice, justiției, asigurării implementării prevederilor legislației privind remunerarea muncii în sectorul bugetar, precum și asigurării financiare a proiectelor și acțiunilor prevăzute în acordurile cu partenerii de dezvoltare. Tot astăzi, deputații au votat în lectură finală politica fiscală și vamală pentru anul 2018. Documentul are scopul de a consolida capacitățile instituțiilor statului în vederea colectării veniturilor bugetare și eficientizarea administrării fiscale și vamale și diminuarea proporțiilor de evaziune fiscală și vamală. De asemenea, Parlamentul a aprobat în lectură finală Legea bugetului asigurărilor sociale de stat și cea a fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul viitor. Potrivit Legii bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pentru anul 2018, veniturile sunt estimate în sumă de 19 mlrd 312 mln lei, cu o creștere de 1 mlrd 798 mln lei în raport cu veniturile aprobate pentru anul curent. Totodată, în structura veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul viitor, 65 la sută vor constitui resursele generale ale BASS și 35% – transferurile de la Bugetul de stat. Cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 sunt estimate la 19 mlrd 312 mln, cu o creștere de 1 mlrd 798 mln lei în raport cu veniturile aprobate pentru anul curent. Acestea vor acoperi subprogramele BASS, în corespundere cu prioritățile politicilor sectoriale. Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2018 prevede venituri și cheltuieli egale, în sumă de 6 659 025,2 mii lei. Totodată, comparativ cu 2017, este prevăzută majorarea veniturilor cu 10,2%, iar a cheltuielilor cu 8,5%. Costul poliței de asigurare medicală obligatorie în 2018 va rămâne la nivelul ultimilor patru ani – 4 056 de lei. Potrivit Legii finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale, legile bugetare anuale se examinează şi se adoptă în două lecturi: – în prima lectură se aprobă indicatorii generali ai bugetului (veniturile, cheltuielile şi soldul bugetului), și în a doua lectură proiectul legii se examinează şi se votează pe articole sau, după caz, în ansamblu, ținând cont de propunerile şi obiecţiile înaintate la proiect, iar îmbunătăţirea părţii textuale a legii vor fi luate în consideraţie la redactarea finală a proiectului.
12:50
Un miliardar canadian, fondatorul unui companii farmaceutice, şi soţia lui au fost găsiţi decedaţi în locuinţa lor din Toronto în circumstanţe descrise drept "suspecte" de către poliţie, informează BBC News online. Corpurile neînsufleţite ale celor doi au fost descoperite în subsolul locuinţei lor. Autorităţile au oferit puţine detalii despre caz şi nu au confirmat încă identitatea celor decedaţi, însă apropiaţi şi oficiali canadieni au indicat că este vorba de Barry şi Honey Sherman. Barry Sherman era fondatorul şi preşedintele companiei farmaceutice Apotex, un producător major de medicamente generice. "Dragii mei prieteni Barry şi Honey Sherman au fost găsiţi morţi. Oameni minunaţi, filantropi incredibili, mari lideri în domeniul sănătăţii", a scris Eric Hoskins, ministrul sănătăţii din Ontario, pe Twitter. "Circumstanţele morţii lor par suspecte", a declarat David Hopkinson, un oficial din cadrul poliţiei. Potrivit revistei Forbes, Barry Sherman avea o avere personală de 3,2 miliarde de dolari. Sursa: mediafax.ro
12:50
În 25 octombrie 2011, Regele Mihai a susținut un discurs în Parlament cu ocazia aniversării zilei sale de naștere. Ion Iliescu s-a grăbit să vina spre el cu mână întinsă, însă a fost refuzat. Imaginile au devenit virale în acel moment. Ion Iliescu se îndreaptă cu mână întinsă spre Regele Mihai, iar când vede că acesta nu îl bagă în seamă, își retrage repede salutul. În 1990, abia intrat în țara după zeci de ani de absența, regele a fost întors cu forță la aeroport și expulzat. Cel care a dat ordinul a fost președintele de atunci al României, Ion Iliescu. În 25 octombrie 2011, Ion Iliescu a ținut să spună că el s-a reconciliat cu Regele Mihai. Majestatea Sa regele Mihai, care a murit marți, 5 decembrie 2017, anunțase pe 2 martie 2016 că se retrage din viața publică, după ce recent a fost diagnosticat cu leucemie, urmând ca prerogativele sale să fie preluate de Principesa Margareta. Regele Mihai I, care a fost alungat din țară de două ori, s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, ca fiu al regelui Carol al II-lea şi al prinţesei Elena, strănepotul reginei Victoria a Marii Britanii şi văr de gradul trei al reginei Elisabeta a II-a. Pe data de 20 iulie 1927, Mihai devine rege al României, în urma renunţării la tron a tatălui său, Carol al II-lea. Detronat trei ani mai târziu de tatăl său, Mihai reprimeşte coroana după un deceniu, pe 6 septembrie 1940. În al Doilea Război Mondial, când România se aliază cu Germania împotriva Uniunii Sovietice, iar ruşii câştigă războiul, Mihai se vede nevoit să abdice. Legenda spune că, pe 30 decembrie 1947, când a părăsit România şi a plecat în exil, în Elveţia, trenul său ar fi fost încărcat cu aur, bijuterii şi tablouri, considerate a fi patrimoniu naţional. În 1992, regelui i se permite să revină în ţară pentru a participa la prăznuirea Paştelui. Cum peste un milion de oameni au ieşit în stradă pentru a-l întâmpina, excesul de popularitate l-a îngrijorat pe Ion Iliescu, preşedintele României la acea vreme, așa că l-a întors pe rege de la Aeroportul Otopeni înapoi în Elveţia, scrie Libertatea. Regele Mihai e reprimit în ţară, în 1997, de preşedintele Emil Constantinescu, iar momentul a fost marcat și printr-un discurs emoționant în fața guvernului și parlamentului: ”Nu suntem cerșetori. Vrem să fim în Alianță și în Uniunea Europeană pentru că suntem de părere că ele ar fi incomplete fără România. Suntem gata să contribuim mai mult ca alte state la împlinirea acestor instituții. Supraviețuirea lor este în interesul nostru. Fără NATO și Uniunea Europeană continentul poate aluneca spre noi sfere de influență, iar România ar fi una din primele țări care ar avea de suferit. Avem încredere în promisiuni, dar așteptăm mișcări concrete în această direcție, și le așteptăm (…) În acest spirit, vreau să vă spun că doresc ca prima mea fiică, Margareta, să succeadă în toate drepturile și prerogativele mele când Atotputernicul va decide că mi-a sosit clipa. (…) Sunt sigur că Margareta va fi înconjurată cu afecțiune și încredere, în același fel în care au fost înconjurate Reginele Elisabeta, Maria și Elena, cu aceeași afecțiune și speranță cu care a fost înconjurată alături de mine, Regina Ana”.
12:40
Un bărbat în vîrstă de 47 de ani și-a pierdut viața într-un incendiu produs ieri în localitatea Izvoare, raionul Fălești. Conform informației oferite Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, bărbatul a fost găsit mort în propria locuință. Incendiul s-a autostins fără de a fi alertată echipa de intervenție a pompierilor. În urma cercetării s-a stabilit că arderea a avut loc într-o încăpere unde a ars lenjeria de pat. Din primele investigații se presupune că focul, cel mai probabil, s-ar fi produs de la o țigară nestinsă. IGSU atenționează oamenii să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor și să nu utilizeze focul neglijent. Toate circumstanțele și cauza incendiului urmează a fi stabilite ulterior. Conform informației Serviciului Situații Excepționale de la începutul anului 2017 în Republica Moldova au avut loc 1540 incendii în care și-au pierdut viața 74 de persoane.
12:40
Natura nu încetează niciodată să ne uimească. Cel mai bine o demonstrează câteva fotografii reușite cu animale, imagini nominalizate la premiile Comedy Wildlife Photos 2017. Marele câștigător de anul acesta este un fotograf iscusit care a reușit să surpindă o bufniță într-o ipostază amuzantă. Dintre cele 3.500 de poze nominalizate, doar cinci dintre ele au fost câștigătoare, iar marele câștigător a fost fotograful Tibor Kercz, cu o imagine cu trei bufnițe, numită „Ajutor”, scrie Digi24. Imaginile nu mai au nevoie de niciun comentariu. Premiile anuale acordate pentru fotografie comică de natură (Comedy Wildlife Photography Awards) sunt acordate celor mai bune fotografii de natură care surprind animale în ipostaze neobişnuite, amuzante.
12:40
Bitcoin a atins un nou nivel record - de aproape 18.000 de dolari, pe platforma de tranzacţionare Bitstamp. Doar în luna decembrie, Bitcoin s-a apreciat cu aproape 80%, fiind pe cale să marcheze cea mai bună lună, în termeni procentuali, după decembrie 2013. Vineri, Bitcoin a atins un maxim de 17.900 de dolari pe platforma belgiană Bitstamp. Analiştii afirmă că preţul bitcoin este susţinut de viitoarea lansare a contractelor futures pentru bitcoin de către CME Group, care va avea loc duminică, conform hotnews.ro.
12:40
Șoferii au dificultăţi în a face motorul să pornească după o noapte în care temperaturile au fost foarte scăzute. Însă, sunt câteva lucruri pe care fiecare șofer trebuie să le știe înainte de a pune mașina în mișcare. Este indicat să înainte de a porni mașina pe timpul iernii să curățăm zăpada pentru ca aceasta să nu cadă pe lunetă. La pornirea motorului este de preferat ca acesta să fie lăsat să funcţioneze câteva minute înainte de a pune maşina în mişcare. Altfel, motorul mașinii se va uza. Iată alte sfaturi care vă vor ajuta să aveți pornirea perfectă pe ger: Gest impresionant al unui bărbat fără adăpost. A stat două ore în ploaie pentru a proteja o pungă cu 450 de lire găsită într-o mașină
10:50
Parlamentul Republicii Moldova l-a numit, vineri, pentru un mandat de cinci ani, pe Bogdan Zumbreanu în funcția de director la Centrului Național Anticorupție. Noul șef a oferit primul său interviu, în această calitate, portalului TRIBUNA, unde a vorbit despre planurile sale pentru CNA cât și despre aspectele din activitatea sa. Zumbreanu vine în această funcție din interiorul structurii. El a activat în această instituție chiar de la înființarea ei. Ultima funcție pe care a deținut-o la CNA, înainte de a fi numit de Parlament director al structurii, a fost cea de șef al Direcției Generale Urmărire Penală. „Am zis de ce am aplicat pentru această funcţie. Pentru că îmi pasă de viitorul CNA și, cred că, această instituție poate contribui decisiv la combaterea fenomenului corupției, alături de Procuratura Anticorupție.Dacă nu aş fi fost eu cel ales, mi-aş fi dorit să vină oricine dintre contracandidaţii mei, care ar fi vrut să continue lucrurile bune, începute la CNA şi să abordeze de o manieră nouă lupta contra corupţiei. Și apropo de asta, eu voi studia toate proiectele prezentate de contracandidații mei și le voi cere permisiunea să implementez și lucrurile bune propuse de ei”, a declarat Zumbrăveanu în interviul acordat. Bogdan Zumbreanu a dat asigurări că nu va permite nimănui să exercite presiuni asupra sa în calitate de director al CNA. „Nu e suficient să arestezi un șef de instituție dacă apoi schema corupțională se reface după un timp, trebuie să lucrăm la baza ei, așa încât să nu se mai refacă. Cum am mai zis, CNA îşi va spori prezenţa în zona de unde izvorăşte marea corupţie, iar asta nicidecum nu înseamnă că CNA şi procurorii nu vor avea dosare mari”, a mai precizat noul director al CNA. UNIMEDIA amintește că Zumbreanu a trecut concursul pentru șefia CNA, în care au participat alți trei candidați: Guțan Veceslav, Igor Carlașuc și Sava Maimescu. După ce candidatura sa a fost votată de 60 de deputați, acesta a depus jurământul, în fața plenului Parlamentului.
10:40
Mii de oameni au venit în ultimele zile la Palatul Regal pentru a-i aduce un ultim omagiu Regelui Mihai, care va fi înmormântat sâmbătă, la Curtea de Argeș. Oameni de toate vârstele au venit la Palatul Regal, la catafalcul Regelui Mihai, au aprins lumânări și au lăsat flori și coroane de flori la gardul Palatului Regal. Printre aceștia, mulți elevi care au aflat despre Regele Mihai din manualele de istorie sau din povestirile părinților și ale bunicilor. Un elev s-a așezat în genunchi în fața catafalcului Regelui Mihai, cu ghiozdanul alături. FOTO: HEPTA Nu a fost singurul gest emoționant făcut de un elev în memoria Regelui Mihai. O elevă de clasa a V-a a lăsat la gardul Palatului Regal o scrisoare impresionantă.
10:40
Produsele alimentare vor trebui să conțină mai multe informații pe etichetă, pentru ca să se informeze consumatorii. Parlamentul a votat, în lectura a doua, Legea privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare, care prevede că etichetele vor conține informații despre identitatea şi compoziţia, proprietăţile sau alte caracteristici ale produsului alimentar, scrie Bizlaw. De asemenea, acestea vor trebui să conțină informații privind protecţia sănătăţii consumatorilor şi utilizarea sigură a unui produs alimentar. În mod special, acestea se referă la informaţii privind: Pe ambalaj vor mai fi trecute informaţii privind caracteristicile nutriţionale care să permită consumatorilor, inclusiv celor care urmează un regim alimentar special, să aleagă în cunoştinţă de cauză. Prevederile noii legi mai spun că informațiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie să inducă în eroare consumatorul, în special în ceea ce priveşte caracteristicile produsului alimentar precum natura, identitatea, proprietăţile, compoziţia, cantitatea, data durabilităţii minimale, ţara de origine, metoda de producţie. De asemenea, producătorii nu au voie să atribuie produsului alimentar efecte sau proprietăţi pe care nu le are, sau să sugereze că acesta posedă caracteristici speciale, atunci cînd, în realitate, toate produsele alimentare similare sunt la fel. Totodată, nu au voie să sugereze, prin intermediul prezentării, în descrieri sau imagini, prezenţa unui anumit produs alimentar sau a unui anumit ingredient, dacă acesta a fost înlocuit. În termen de un an de la data publicării legii, Guvernul va trebui să opereze modificările în toate actele normativ, pentru a implementa documentul.
10:40
Un studiu realizat de firma de consultanţă EPC Group arată că sunt şanse de 2,8 mai mari ca bărbaţii să folosească cuvântul „password/parolă”, pentru a-şi securiza un cont online, decât femeile. Cercetarea a fost realizată pe baza unui sondaj la care au participat 600 de persoane. Studiul relevă şi faptul că femeile tind să folosească numele persoanei iubite pe post de parolă, iar aproape un sfert dintre utilizatorii chestionaţi aleg aceeaşi parolă pentru toate conturile pe care le au, faţă de doar 14% care au combinaţii diferite pentru fiecare în parte. Totodată, 10% dintre utilizatori au recunoscut că folosesc aceeaşi parolă de cel puţin şapte ani, scrie go4it.ro. Deşi schimbarea frecventă a parolelor nu este recomandată (deoarece s-a demonstrat că sunt alese combinaţii din ce în ce mai slabe), utilizatorii trebuie să folosească, totuşi, combinaţii diferite pentru fiecare cont în parte. Mai mult, experţii recomandă, pentru parole, folosirea de combinaţii de litere mari şi mici, numere şi simboluri. În ciuda numeroaselor atacuri informatice de proporţii din ultima vreme, oamenii nu sunt atenţi la modul în care îşi protejează informaţiile pe internet, relatează sursa citată. Bitdefender estimează că peisajul global al ameninţărilor informatice din 2018 va consta, în mare parte, din atacuri de tip ransomware, troieni bancari şi mineri de monedă virtuală (fişiere care folosesc puterea de procesare a calculatoarelor infectate ca să genereze sume de bani), însă cu schimbări de comportament pentru fiecare. Specialiştii în securitate informatică anticipează că programele ransomware vor folosi inclusiv puterea de procesare a plăcilor video, şi nu doar pe cea a procesorului, pentru a face procesul de criptare a datelor mai rapid şi a ocoli soluţiile de securitate instalate pe calculatoare.
Ieri
20:40
O vedetă a filmelor pentru adulți, Yuri Luv, a fost găsită moartă în apartamentul său din Los Angeles. Yuri Luv (31 de ani), pe numele ei real Yurizan Beltran, ar fi murit din cauza unei supradoze, scrie observator.tv. Dan Hogue, director de dezvoltare la PornStar Platinum, a confirmat decesul actriței: „Cu durere vă scriu asta. Întreaga familie PornStar Platinum plânge la aflarea știrii că am pierdut pe unul din membrii familiei. Yuri a fost găsită, astăzi, moartă la 31 de ani. Ne va lipsi". Moartea actriței Yuri Luv intervine la doar o săptămână după ce o altă vedetă a filmelor pentru adulți, August Ames, s-a sinucis la 23 de ani. Tânăra care locuia în statul California a fost găsită moartă în locuinţa sa. Medicii legişti au confirmat decesul actriţei de filme pentru adulţi, însă nu au oferit o cauză oficială a morţii.
20:30
Au ţinut pentru prima oară o armă-n mână, au urcat într-o blindată, iar cei mai curajoşi au participat şi la o acţiune de urmărire penală. Sute de copii şi părinţi au vizitat inspectoratele de poliţie din Capitală, care şi-au deschis, în premieră, larg porţile pentru vizitatori, relatează Mesager. Sute de copii au urmărit cu sufletul la gură acţiunile poliţiştilor din Brigada cu Destinaţie Specială „Fulger”, care au demonstrat mai multe tehnici de luptă, dar şi un exerciţiu de prindere a unui infractor, urmărit într-un dosar penal. Totodată, copiii nu au ezitat să facă o tură cu blindatele din dotarea poliţiei. „Mă simt de parcă-s în armată, E destul de interesant, chiar captivant. Sunt niște emoţii care nu pot fi descrise, prima oară sunt aici”, au spus participanții. Unii au fost interesaţi să testeze armele, iar alţii fotoliul inspectorului şef. După ce au păşit pentru prima oară pragul unui inspectorat, mai mulţi copii au decis că vor să se facă poliţişti. „Vreau să ajut ţara. Mie îmi place activitatea poliţie, fratele meu e poliţist. Tatăl meu e poliţist şi prinde infractori”, au spus copiii. „Sunt convins că şi pe viitor vom dezvolta această iniţiativă. Este un eveniment când poliţia este aproape de societate, este deschisă pentru societate”, a menționat șeful Inspectoratului de Poliție Botanica, Nicolae Cicalov. Iniţiativa va continua şi mâine în toate inspectoratele din ţară.
20:30
Circa zece mii de copii aflați în forme alternative de îngrijire și din familii defavorizate din toate raioanele țării au primit cizme de iarnă. Vineri, 15 decembrie, reprezentanții Fundației Children’s Emergency Relief International din Republica Moldova și ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Stela Grigoraș, au distribuit încălțămintea de iarnă copiilor din Orhei, transmite IPN. Într-un comunicat de presă al MSMPS se menționează că încălțămintea a fost achiziționată în cadrul Proiectului de asigurare a copiilor și tinerilor aflați în forme alternative de îngrijire și a celor din familii defavorizate, cu cizme de iarnă pentru sezonul rece 2017-2018. Astfel, pe parcursul acestui sezon au fost distribuite în jur de zece mii de perechi de încălțăminte în toate raioanele țării. În raionul Orhei a fost distribuită încălțăminte pentru circa trei sute de copii și tineri aflați în forme alternative de îngrijire și din familii defavorizate, Începând cu anul 2001 și până în prezent, Fundația CERI a distribuit peste 110 mii de perechi de cizme de iarnă și șosete orfanilor și beneficiarilor din instituțiile rezidențiale din țară.
20:30
Cinci persoane au murit, iar alte zeci au fost rănite în urma coliziunii între un tren şi un autobuz şcolar, în sud-estul Franţei, anunţă autorităţile franceze, citate de cotidianul Le Figaro. Un autobuz şcolar a fost lovit în plin de un tren, la o trecere la nivel cu calea ferată. Bilanţul definitiv este de cinci morţi, a transmis vineri Poliţia regională. Victimele sunt elevi cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani, potrivit Mediafax. Accidentul a avut loc joi după-amiază în zona localităţii Millas, situată în apropierea orăşelului Perpignan, în sud-estul Franţei. Bilanţului precedent era de patru morţi. Alte 20 de persoane au fost rănite, şapte fiind în stare gravă.
20:30
În ianuarie-septembrie, Produsul Intern Brut al Republicii Moldova a constituit 109, 444 miliarde de lei ($6,253 mlrd.) preţuri curente de piaţă, fiind în creştere, în termeni reali, cu 3,8% faţă de perioada similară a anului 2016. Potrivit agenţiei Infotag cu referire la Biroul Naţional de Statistică, valoarea adăugată brută pe economie (VAB) s-a majorat cu 3,3% în raport cu perioada respectivă a anului anterior, contribuind la creşterea şi formarea PIB cu 2,8% şi, respectiv, cu 84%. În opinia specialiştilor, creşterea PIB a fost determinată de agricultură, silvicultură şi pescuit (+0,4%), cu o pondere de 11,3% la formarea PIB şi o majorare a VAB cu 3,3%; industria extractivă şi industria prelucrătoare; producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat; distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,3%), cu o pondere la formarea PIB de 14,5% şi o majorare a VAB cu 2,2%; construcţiile (+0,2%), cu o pondere de 3,7% la formarea PIB şi o majorare a VAB cu 4,3%; comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor; transport şi depozitare; activităţi de cazare şi alimentaţie publică (+1,4%), cu o pondere de 20,3% la formarea PIB şi o majorare a VAB cu 7,1%. Volumul impozitelor pe produse s-a majorat cu 7,5%, contribuind la creşterea şi formarea PIB cu 1,2% şi, respectiv, cu 16,5%. Din punct de vedere al utilizării PIB, creşterea s-a datorat consumului final al gospodăriilor populaţiei (+4%), cu o contribuţie la formarea PIB de 86,5% şi o majorare a volumului cu 4,6%; formării brute de capital fix (+1,1%), cu o pondere la formarea PIB de 21,7% şi o majorare a volumului cu 5,1%. O contribuţie negativă la creşterea PIB a avut-o exportul net (-3,6%), consecinţă a contribuţiei mai accentuate la formarea PIB a importurilor de bunuri şi servicii (71,1%) faţă de cea a exporturilor de bunuri şi servicii (41,4%). În trimestrul al treilea, PIB-ul a însumat 45,523 mlrd. lei în preţuri curente de piaţă, în creştere, în termeni reali, cu 5,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016. Pe seria ajustată sezonier, PIB-ul s-a majorat cu 5,9% faţă de acelaşi trimestru din 2016 şi cu 3,6% faţă de trimestrul doi 2017. În anul 2016, PIB al Moldovei a constituit 134,476 miliarde de lei ($6,723 mlrd.) în preţuri curente de piaţă, majorându-se într-un an, în termeni reali, cu 4,1%. Potrivit ultimelor prognoze ale Ministerului Economiei şi Infrastructurii, creşterea PIB va fi de 3,5%, deşi anterior prognoza era de 4,5%. Aceeaşi prognoză o are Banca Mondială şi FMI.
20:20
A rămas fără ușa din față de la mașină. Este vorba despre un șofer din capitală, care din neatenție a provocat un accident. Încidentul s-a întâmplat la intersecția străzii Petru Movilă și bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Din fotografie se observă că în timp ce șoferul Mercedesului se deplasa regulamentar pe banda din dreapta, șoferul Toyotei parcate parțial pe trotuar a deschis ușa, scrie Diez. Tot astăzi, pe pagina sa de facebook,  activistul civic, Victor Chironda, a scris că infrastructura urbană determină în mare parte comportamentul oamenilor (șoferi, pietoni, bicicliști). Și atât timp cât această infrastructură e creată de oameni care nu pricep nimic în ea, orășenii vor fi supuși unor pericole constante de accidente stupide. „Da, se poate de spus că șoferii sunt vinovați, dar asta e ca și cum ai spune că sania e vinovată că merge singură la vale”, a menționat activistul.
20:20
Preşedintele Igor Dodon susţine că Republica Moldova trebuie să devină "o punte de aur între Occident şi Orient". Potrivit agenţiei Infotag, o declaraţie în acest sens el a făcut vineri, la conferinţa internaţională "Capitalismul financiar şi alternativele acestuia pentru secolul XXI". "Moldova este o ţară neutră, situată într-o zonă de o maximă sensibilitate geopolitică sau, aşa cum afirmă unii, într-un spaţiu de fractură, de tensiune între Est şi Vest. În acest sens, noi tindem ca statul nostru să devină un factor de echilibru geopolitic, de convergenţă, de confluenţă între cele două părţi ale continentului nostru, care încă mai rămâne divizat pe nişte motive artificiale. Moldova poate şi trebuie să-şi afirme din plin vocaţia de punte de aur între Occident şi Orient", a declarat Dodon. El a subliniat că poporul moldovenesc "are o identitate colectivă bivalentă: orientală şi occidentală". "Ca apartenenţă religioasă, suntem ortodocşi ‒ deci orientali, iar ca identitate lingvistică şi culturală, suntem latini ‒ deci occidentali. Şi orice încercare de a ne remodela în mod artificial, de a ne anula una dintre cele două componente ale esenţei noastre colective şi de a ne impune tipare străine este contraproductivă şi chiar nocivă", a spus Preşedintele. Potrivit lui, ţinând cont de această identitate şi de poziţia geografică, "Moldova nu-şi poate permite să se alieze cu Rusia împotriva Europei sau cu Europa împotriva Rusiei". "Dimpotrivă, Moldova poate şi trebuie să contribuie la apropierea dintre Rusia şi Europa. Adică, ţara noastră trebuie să-şi asume misiunea istorică de factor activ şi pozitiv în realizarea marelui proiect de unitate continentală, pe care Charles de Gaulle îl definea prin conceptul "Axa Paris-Berlin-Moscova", a declarat Dodon. El a subliniat că "Moldova nu poate accepta statutul de periferie în sistemul global de tip imperial. Practicile colonialismului economic ar trebui lăsate în trecut". "Trebuie să înţelegem un lucru: Moldova nu va fi membră a Uniunii Europene. Astfel, singura opţiune realistă pentru Moldova, condiţionată de întreaga ei istorie, este cea eurasianistă. Or, între Lisabona şi Vladivostok, calea spre unitatea continentală trece prin Republica Moldova", a declarat Dodon. Referindu-se la faptul că "Moldova nu poate accepta statutul de periferie sau de semi-periferie în sistemul global de tip imperial", el a spus că nu este vorba de fenomene ce ar afecta doar ţări mici şi a adus exemplele Rusiei şi SUA. "Problemele pe care le are o supraputere precum Rusia în dialogul ei dificil cu Occidentul sunt legate într-o măsură considerabilă de faptul că această ţară nu doreşte să cedeze suveranitatea sa economică în favoarea corporatocraţiei. Adică, Vladimir Putin este un suveranist, care porneşte în dialogul său cu lumea de la interesele naţionale ale propriei ţări. Ultimele alegeri din Statele Unite au adus în fruntea acestei hiperputeri un exponent al aceluiaşi curent suveranist, Donald Trump, care a făcut din principiul "America First" elementul-cheie al programului său politic. În calitatea mea de Preşedinte al Republicii Moldova, vreau să declar, în mod ferm şi răspicat, că sunt adeptul curentului suveranist de gândire şi de acţiune", a evidenţiat Igor Dodon.
17:30
O femeie în vârstă de 64 de ani a fost găsită ieri, 14 decembrie, la pământ în sectorul Ciocana al Capitalei, lângă blocul locativ de pe strada Mircea cel Bătrîn în care avea apartament. Fiica sa a fost cea care a alertat de urgență Serviciul 903. Potrivit poliției, victima locuia în satul Izbiște, raionul Criuleni, și dispunea de un apartament în sectorul Ciocana, unde venea periodic. În jurul orei 14:00 a venit la fiica sa, care locuiește în același sector, și căreia i-a adus produse alimentare, scrie realitatea.md. În jurul orei 17:00, fiica a venit în vizită cu fiul său de 3 ani și a observat că mama sa ar avea stări depresive, iar când a invitat-o la ea în ospeție, femeia a refuzat. Mai târziu, după ce mama sa nu mai răspundea la telefon, a revenit. Astfel, în jurul orei 21:00, a găsit-o în spatele casei, unde locuia victima. De menționat că, în toamna acestui an, femeia a trecut un tratament antideprisant în urma decesului soțului său. Cazul este cercetat de poliție.
17:30
Un moldovean în vârstă de 19 ani a fost reținut în Sankt Petersburg, Federația Rusă, fiind suspectat că ar fi violat o minoră de 14 ani. Potrivit presei ruse, mama adolescentei a depus o declarație în acest sens la poliție. Minora le-a povestit forțelor de ordine că, incidentul ar fi avut loc într-un apartament. Nu a putut spune adresa exactă, deși chiar ea a menționat că a venit în locuință, fără a fi forțată de cineva, scrie unimedia. Adolescenta a fost plasată într-un spital pentru copii. Medicii i-au diagnosticat tinerei paciente diverse leziuni, inclusiv pe față. În acest caz, a fost inițiată o anchetă, iar în seara de ieri, pe 14 decembrie, suspectul a fost reținut. Sursa mai menționează că suspectul este un fost carabinier, care recent a plecat în Sankt Petersburg din Republica Moldova. Este de menționat că, acesta s-ar fi abonat la mai multe grupuri închise despre viol pe rețelele de socializare, scriu jurnaliștii de la 78.ru.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.