Karadeniz Press

Acum 24 ore
13:00
Din dispoziția ministrului afacerilor externe, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federației Ruse la București a fost convocat joi, 25 iulie 2024, la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), ca urmare a identificării în județul Tulcea a unor fragmente de dronă utilizate de forțele armate ruse în atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene, se arată în comunicatul de presă […] Articolul Moscova amenință cu noi atacuri la granița României. Războiul dronelor ruso-român escaladează diplomatic apare prima dată în Karadeniz Press.
12:00
Republica Moldova, o țară mică dar strategic poziționată în Europa de Est, pe flancul de Est al NATO și al Uniunii Europene a adoptat recent o nouă Strategie Națională de Apărare pentru perioada 2024-2034. Acest document esențial vine într-un moment critic, marcat de schimbări geopolitice majore și de amenințări crescânde la adresa stabilității regionale și […] Articolul Strategia Națională de Apărare a Republicii Moldova, de la ambiții geopolitice la realități strategice apare prima dată în Karadeniz Press.
Ieri
20:10
O proporţie de 32% dintre ucraineni ar fi acceptat în luna aprilie concesii teritoriale pentru încheierea războiului provocat de invazia rusă, potrivit unui sondaj al Institutului Internaţional de Sociologie de la Kiev, ale cărui rezultate au fost publicate recent de mass-media de la Kiev. Deşi minoritar, acest procent de acceptare a unor eventuale cedări teritoriale […] Articolul Ucraina: cruciada pentru pace și războiul dronelor de la granița României apare prima dată în Karadeniz Press.
19:50
Ministrul afacerilor externe, Luminița Odobescu, a avut miercuri, 24 iulie 2024, o întrevedere cu Viceprim-ministrul Ucrainei pentru integrare europeană și euro-atlantică, Olha Stefanishyna, în marja Reuniunii Anuale a Diplomației Române (RADR). Agenda discuțiilor a inclus un schimb de opinii privind evoluția procesului de integrare europeană a Ucrainei, precum și rezultatele Summitului NATO de la Washington, […] Articolul România, sprijin pentru R. Moldova și Ucraina apare prima dată în Karadeniz Press.
10:40
Huawei și importanța rețelelor 5G Lupta pentru supremația tehnologică a fost întotdeauna un aspect vital pentru state. Tehnologia a devenit un pilon al dezvoltării economice, al securității naționale și al influenței globale, iar acest lucru devine tot mai vizibil într-o eră în care digitalizarea avansează într-un ritm galopant. Putem spune fără echivoc că astăzi, tehnologia […] Articolul România și dimensiunea 5G a amenințărilor de securitate chineze la adresa Uniunii Europene apare prima dată în Karadeniz Press.
10:20
Guvernul Japoniei a protestat miercuri faţă de sancţiunile impuse de Moscova mai multor oameni de afaceri japonezi de la companii precum Toyota sau Rakuten, cărora le-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Rusiei pentru sprijinul acordat Ucrainei. „Nu putem accepta niciodată măsurile pe care Rusia le-a anunţat de această dată, deoarece împiedică activităţile corecte ale companiilor […] Articolul Federația Rusă intensifică războiul sancțiunilor împotriva Japoniei apare prima dată în Karadeniz Press.
Mai mult de 2 zile în urmă
17:30
Retragerea lui Joe Biden din poziția de președinte al Statelor Unite ar putra avea un impact semnificativ asupra politicii SUA în bazinul Mării Negre, un punct strategic de interes din punct de vedere geopolitic. Biden a fost un susținător ferm al NATO și a consolidat relațiile cu aliații europeni. Un nou președinte ar putea aduce […] Articolul Va rămâne Marea Neagră pe agenda democrată americană? apare prima dată în Karadeniz Press.
17:20
Ministrul de externe israelian, Israel Katz, a criticat marţi partidul Fatah al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas pentru semnarea unui acord în China cu mişcarea islamistă Hamas în legătură cu perioada de după războiul din Gaza. Axa Hamas-Fatah „Hamas şi Fatah au semnat un acord în China pentru controlul comun al Fâşiei Gaza după război. În […] Articolul China, de la porumbelul păcii în Orient la pragmatism în Ucraina apare prima dată în Karadeniz Press.
22 iulie 2024
18:20
Ankara este gata să construiască o bază militară navală în nordul Ciprului „dacă este necesar”, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, citat de agenţia oficială turcă Anadolu. „Dacă este necesar, putem construi o bază navală şi structuri în nord. Avem şi noi mare”, a afirmat preşedintele turc în avionul care îl aducea înapoi din […] Articolul 50 de ani: Ciprul de Nord rămâne ferm sub controlul Turciei apare prima dată în Karadeniz Press.
18:00
Uniunea Europeană vizează interzicerea importurilor de combustibil rusești până în 2027. Gazele naturale din Marea Neagră sunt o resursă importantă pentru regiunea Mării Negre, inclusiv pentru România. Descoperirea și exploatarea zăcămintelor de gaze naturale în această zonă au potențialul de a transforma economia regională și de a reduce dependența de importurile de energie. Dependență istorică […] Articolul Poate gazul pontic salva Europa după oprirea tranzitului gazelor rusești prin Ucraina? apare prima dată în Karadeniz Press.
17:40
În ultimii ani s-au făcut eforturi serioase pentru ca nevoile forțelor armate românești să poată fi satisfăcute pe plan autohton. Pe lângă proiectele problematice precum programul corvetelor multifuncționale (care până la urmă a și fost anulat), există și inițiative de succes. Armata Română a făcut pași importanți în modernizarea și extinderea capacităților sale de apărare […] Articolul Industria națională de armament a României – ambiții și provocări apare prima dată în Karadeniz Press.
16:20
Dronele aeriene de mici dimensiuni au dominat câmpul de luptă din Ucraina, însă acestea și-ar putea pierde în curând avantajul de luptă, a avertizat generalul Pierre Schill, șeful Statului Major al armatei franceze. Într-un interviu din aprilie acordat revistei Foreign Policy, un oficial NATO a declarat că mai mult de două treimi din tancurile rusești […] Articolul Muniții inteligente versus bruiaj electronic – de ce artileria clasică râmăne relevantă apare prima dată în Karadeniz Press.
16:10
Președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, și-a reafirmat susținerea pentru independența teritoriilor de peste mări ale Franței, descriindu-le ca fiind încă doar niște colonii. Aliyev a declarat că Insulele Comore și Mayotte sunt încă sub dominație colonială și a subliniat datoria Azerbaidjanului de a ajuta aceste țări să se elibereze de acest element al trecutului. Aceste afirmații […] Articolul Baku nu iartă Parisul pentru implicarea din Caucaz apare prima dată în Karadeniz Press.
15:50
Cel mai important element de infrastructură critică deținut de România este de departe portul Constanța. Acesta joacă un rol strategic pentru economia românească, iar evenimentele care au avut loc în țara vecină, începând cu 24 februarie 2022 au afectat profund activitatea acestei structuri. Situația devine și mai interesantă deoarece portul a trezit interesul și altor […] Articolul Portul Constanța, element logistic vital pentru viitorul regiunii Mării Negre apare prima dată în Karadeniz Press.
14:40
Faptul că războiul din Ucraina, declanșat la 24 februarie 2022 și intrat bine în al treilea an, nu mai ține primele pagini ale ziarelor și nu mai este în topul știrilor nu înseamnă că acesta a scăzut mult în intensitate sau că a fost înghețat, ca și conflictul din Donbass între 2015 și 2022. Luptele […] Articolul Situația frontului ucrainean la mijloc de 2024 apare prima dată în Karadeniz Press.
14:10
Purtătorul de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a făcut în 18 iulie a.c., o serie de declarații referitoare la câteva subiecte de interes extern ale Federației Ruse, dintre care redăm o serie de afirmații în ceea ce privește politica actualului regim politic pro-european de la Chișinău. Retorica este cea obișnuită, plină de […] Articolul Zaharova avertizează: Planurile de a „șterge” Rusia din trecutul, prezentul și viitorul Moldovei nu sunt destinate să devină realitate apare prima dată în Karadeniz Press.
13:20
Autoritățile de la Moscova au declarat că Rusia ar considera orice plan de a stabili o prezență permanentă a navelor de război NATO în Marea Neagră drept o amenințare, având în vedere implicarea alianței în conflictul din Ucraina. Putin, enervat de prezența NATO în Marea Neagră Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a făcut […] Articolul Kremlinul, noi amenințări la Marea Neagră apare prima dată în Karadeniz Press.
13:10
Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la cea de a patra reuniune a Comunităţii Politice Europene, desfăşurată în Marea Britanie, a pledat pentru cooperarea în domeniul energiei şi pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei, se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale de la București, citat de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Energie şi conectivitate Şeful statului român a participat […] Articolul Republica Moldova, susținută de România la CPE apare prima dată în Karadeniz Press.
16 iulie 2024
12:30
Reamintesc că în ziua de 24 februarie 2022 erau programate probe pentru sincronizarea sistemului electro-energetic ucrainian (și cel moldovenesc) cu sistemul energetic european ENTSO-E. Ziua atacului a fost aleasă pentru a destabiliza sistemele energetice ale Poloniei, Sloveniei, Cehiei, Ungariei și României. În aprilie 2024, oficiali ai ambasadei Ucrainei la București, la o conferință organizată de […] Articolul Ucraina importă din ce în ce mai multă energie electrică apare prima dată în Karadeniz Press.
12:20
Partidul Republican l-a nominalizat oficial luni pe Donald Trump drept candidat al său la preşedinţie pentru scrutinul prezidenţial din 5 noiembrie 2024.Mai bine de jumătate din cei circa 2.400 de delegaţi republicani care reprezintă diferite state şi teritorii, reuniţi în cadrul convenţiei naţionale a Partidului Republican, care se desfăşoară între 15-18 iulie în Milwaukee, statul […] Articolul Trump, candidat oficial pentru Casa Albă apare prima dată în Karadeniz Press.
11:50
Liderii politici români, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, evită, de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, să spună, detaliat, în ce constă ajutorul militar pentru Ucraina. Spre deosebire de partenerii săi internaționali, din NATO și UE, guvernul de la București face toate eforturile să țină sub discreție sprijinul militar și logistic pe care România […] Articolul Participarea României la sprijinirea militară a Ucrainei, un subiect sensibil  apare prima dată în Karadeniz Press.
12 iulie 2024
13:00
Influența politică a Chinei în Uniunea Europeană Puterea politică a unui stat reprezintă capacitatea sa de a exercita o influență asupra deciziilor altui stat. Adesea influența politică este strâns legată de factorul economic, cu cât nivelul de interconectare dintre țări este mai ridicat cu atât impactul politic este mai vizibil. China și UE sunt doi […] Articolul Rolul României în arhitectura de securitate europeană în contextul extinderii influenței chineze apare prima dată în Karadeniz Press.
11 iulie 2024
21:00
Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au semnat joi, la Washington, acordul bilateral de securitate între cele două ţări. Acord strategic Preşedintele român a fost însoţit la ceremonia de semnare de ministrul de externe, Luminiţa Odobescu, de ministrul apărării, Angel Tîlvăr, şi de preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă. Alături de preşedintele Ucrainei, s-a […] Articolul România, acord bilateral de securitate cu Ucraina apare prima dată în Karadeniz Press.
11:30
Nu de puține ori Turcia sub președintele Erdogan a dovedit că nu este aliat de încredere pentru partenerii din NATO, fiind de multe ori dispus chiar să saboteze interesele alianței dacă acestea nu erau în concordanță cu propriile obiective. Tocmai din acest motiv, în eventualitatea unui conflict extins la Marea Neagră în care să fie […] Articolul Comportamentul duplicitar al Turciei generează consecințe majore în plan geopolitic apare prima dată în Karadeniz Press.
11:30
Președintele american Joe Biden i-a întâmpinat marți la Washington pe liderii statelor membre NATO pentru un summit anual. Acest eveniment oferă democratului, aflat în dificultate politică pe plan intern, o ocazie pe scena internațională pentru a-și convinge aliații, atât din țară cât și din străinătate, că încă este capabil să conducă. Statele Unite, Germania, România […] Articolul Interesele României și Summitul NATO de la Washington apare prima dată în Karadeniz Press.
11:20
Fostul președinte Donald Trump se pregătește să forțeze Kievul să intre în discuții de pace cu Moscova, în cazul în care va câștiga viitoarele alegeri prezidențiale. Strategia sa, elaborată de consilierii săi cheie, promite o schimbare semnificativă în politica SUA față de conflictul actual din Ucraina. Doi dintre consilierii proeminenți ai lui Trump, Keith Kellogg […] Articolul Sprijinul militar american pentru Ucraina în fața unui punct de inflexiune electoral apare prima dată în Karadeniz Press.
11:00
Înainte de începerea summitului NATO de la Washington, China a criticat Alianţa Nord-Atlantică pentru acţiunile sale în regiunea Asia-Pacific şi a cerut să îşi regândească poziţia. Beijingul respinge criticile formulate de NATO şi respinge ideea de a folosi China ca pe o scuză pentru a avansa în regiunea Asia-Pacific şi pentru a provoca tensiuni în […] Articolul Armata chineză în inima Europei. Alianța Beijing-Minsk, trambulină pentru ambițiile geopolitice ale Federației Ruse? apare prima dată în Karadeniz Press.
10 iulie 2024
16:20
În timp ce forțele ruse avansează în Ucraina, puterile occidentale au manevrat prudent, ultimii doi ani, gradul de implicare pentru a evita conflictul direct cu Rusia, țara care controlează cel mai mare arsenal nuclear din lume. Aliații occidentali ai Ucrainei, în frunte cu Statele Unite, furnizează bani, arme și alte materiale, dar au amânat ideea […] Articolul Nimeni nu vrea pacea: conflictul din Ucraina și riscul de escaladare către un război mondial apare prima dată în Karadeniz Press.
9 iulie 2024
12:40
Comunitatea internaţională trebuie „să creeze condiţii pentru un dialog direct” între Rusia şi Ucraina şi „să asigure asistenţă” în acest sens, a declarat luni preşedintele Chinei, Xi Jinping, în cadrul unei întâlniri la Beijing cu premierul ungar Viktor Orban, care a subliniat că Beijingul va juca un rol-cheie în decizia privind încheierea războiului în Ucraina. […] Articolul Alianța China-Rusia forțează pacea în Ucraina. Premierul maghiar, Victor Orban, turneu geopolitic în forță apare prima dată în Karadeniz Press.
8 iulie 2024
16:10
Cursul de schimb al monedei euro era în scădere uşoară luni dimineaţa, după al doilea tur al la finalul căreia extrema dreaptă a obţinut un scor sub aşteptări iar stânga s-a plasat pe primul loc, însă nicio forţă politică nu deţine majoritatea în camera inferioară a parlamentului francez. Probleme politice În jurul orei 06:50 GMT, […] Articolul Euro, scufundat de rezultatul alegerilor parlamentare din Franța apare prima dată în Karadeniz Press.
10:40
Turcia, cu poziția ei geostrategică de punte între Europa și Asia, riverană la Marea Neagră și Marea Mediterană și care controlează calea de acces între ele, strâmtorile Bosfor și Dardanele, fiind în controlul deplin al acestora conform convenției de la Montreux din 1936 a fost și rămâne un jucător important pe tabla de șah eurasiatică, […] Articolul Ambițiile geopolitice ale Turciei în Marea Neagră și dincolo de ea apare prima dată în Karadeniz Press.
5 iulie 2024
12:30
NATO este decisă să prezinte la summitul de la Washington de săptămâna viitoare primul său angajament privitor la industria de apărare, urmând să le ceară ţărilor membre să-şi sporească producţia de armament şi să aplice o standardizare mai strictă a muniţiei pentru a face proiectilele interoperabile pe câmpul de luptă, relatează agențiile internaționale de presă, […] Articolul Artileria grea a NATO, pe agenda summitului de peste Ocean apare prima dată în Karadeniz Press.
10:30
Turcia și Statele Unite poartă discuții privind construcția de centrale nucleare de capacitate mare și reactoare modulare mici (SMR), a anuțat marți 2 iulie 2024 Yusuf Ceylan, Director General al Direcției Generale Energie Nucleară și Proiecte Internaționale din ministerul turc de resort, la un eveniment dedicat energiei nucleare ce se desfășoară la Istambul. Domnia sa […] Articolul Stratele Unite ale Americii este în ofensivă energetică în Turcia apare prima dată în Karadeniz Press.
4 iulie 2024
11:10
Premierul ungar Viktor Orban, care a efectuat marţi prima sa vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse, l-a îndemnat pe Volodimir Zelenski să ia în calcul cât mai rapid o încetare a focului pentru a ajunge la pace cu Rusia, în timp ce preşedintele ucrainean a insistat asupra unei „păci juste” şi asupra continuării […] Articolul Orban la Kiev: presiuni pentru pace și discuții cu Zelenski apare prima dată în Karadeniz Press.
2 iulie 2024
13:40
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat destructurarea unui grup subversiv care convocase un eveniment public în capitala Kiev cu scopul de a răsturna autorităţile civile şi militare şi de a prelua controlul asupra clădirii Radei Supreme (Parlamentul ţării). Un număr necunoscut de persoane au fost arestate pentru implicarea în conspiraţie. Lovitură de stat? […] Articolul Vara spionilor pe axa Kiev-Moscova apare prima dată în Karadeniz Press.
13:30
Acordul de mediu pentru Neptun Deep trebuie respins, pentru că, prin emiterea acestuia, autorităţile române validează un proiect toxic care pune în pericol Marea Neagră, susţin activiştii Greenpeace România. Acord atacat „Pe 14 iunie, Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a emis decizia finală pentru emiterea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep. Prin această măsură, […] Articolul Neptun Deep, contestat de ecologiști apare prima dată în Karadeniz Press.
13:10
Bucureștiul este cel mai important partener din domeniul securității pentru Republica Moldova, lucru reiterat periodic de declarațiile înalților oficiali români. „Vreau să subliniez încă o dată importanța întăririi sprijinului internațional pentru Republica Moldova. A doua premisă ține de relevanța formatelor multilaterale și a dialogului pentru rezolvarea conflictelor și adaptarea la contextul actual. Parlamentele sunt organismele […] Articolul România, diplomație militară și sprijin pentru R. Moldova apare prima dată în Karadeniz Press.
28 iunie 2024
11:40
Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat în discuţiile de joi, de la Consiliul European, importanţa crucială pe care Marea Neagră o are pentru securitatea regională, dar şi pentru securitatea întregii Uniuni Europene, mai ales în actualul context geopolitic şi a insistat pentru o nouă abordare strategică a Mării Negre la nivel european. Strategie UE pentru Marea […] Articolul Marea Neagră, pe masa Consiliului European apare prima dată în Karadeniz Press.
27 iunie 2024
12:40
Recentele schimburile intense de focuri din Daghestan ne arată încă o dată că această mică republică nord-caucaziană din cuprinsul Rusiei este departe de a fi una liniștită, iar situația poate degenera oricând spre una de confruntare generalizată. Actuala conjunctură, plus potențialul de escaladare prin tensiunile acumulate, istoricul și existența vecinătăților cu probleme similare fac din […] Articolul Împușcăturile din Daghestan și securitatea Rusiei în Caucaz apare prima dată în Karadeniz Press.
12:20
Rusia a anunţat marţi blocarea accesului pe teritoriul său la 81 de mass-media europene, ca „represalii” faţă de decizia UE din luna mai de a interzice accesul la trei mass-media de stat ruse, relatează mass-media internațională.„Contra-măsuri sunt introduse asupra accesului de pe teritoriul rus la mijloacele de difuzare a mass-media din ţările membre ale UE”, […] Articolul Mass-media din România, interzisă în Federația Rusă apare prima dată în Karadeniz Press.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.