Interlic

Acum 8 ore
01:30
La 20 septembrie 2019, Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a finalizat a patra și a cincea evaluare a programului susţinut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) şi Mecanismul de finanţare extinsă (EFF). Astfel, Republica Moldova poate accesa suma totală de 33,6 milioane DST (drepturi speciale de tragere) (circa 46,1 milioane dolari SUA). În afară de aceasta, Consiliul de directori executivi al FMI a aprobat solicitarea autorităților Republicii Moldova de a extinde durata programului până la 20 martie 2020 și a modifica graficul de debursare, pentru a permite finalizarea cu succes a programului.
01:00
Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat modelele buletinelor de vot pentru alegerile locale generale și alegerile parlamentare noi din 20 octombrie 2019.
00:40
În perioada 18-19 septembrie Prim-ministrul Maia Sandu s-a aflat într-o vizită oficială în Statele Unite ale Americii. Iată care sunt cele mai importante momente ale vizitei și rezultatele acesteia.
00:20
Inițiativa de reformare și simplificare a procesului de obținere a autorizației de construire, precum și a procedurilor aferente lansată la 22 august la Chișinău de Ministerul Economiei și Infrastructurii cu sprijinul Programului USAID Reforme Structurale în Moldova a continuat pe parcursul acestei săptămîni prin consultații publice.
00:20
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii care va dura o săptămînă și va include mai multe evenimente la New York, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat.
00:20
Banca Națională a Moldovei (BNM) solicită băncilor licențiate să verifice și să testeze serviciile de păstrare a bunurilor deponenților, cu scopul de a preveni eventualele riscuri.
00:10
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a participat la cea de-a II-a ediție a Forumului Economic moldo-rus, care se desfășoară în perioada 19-21 septembrie, la Chișinău.
00:10
Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi participă, în fruntea unei delegații Parlamentare, la Forumul Președinților de Parlament din țările Euroasiatice, ”Eurasia mare: Dialog. Încredere. Parteneriat”La Forum participă președinți de Parlament din 84 de țări din Europa și Asia, precum și conducători ai 16 organizații internaționale și interparlamentare importante.
00:10
Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a avut o întrevedere cu Iliyas Umakhanov, vicepreședinte al Consiliului Federației al Adunării Federale a Federației Ruse.
00:00
Parlamentul a aprobat, în ședința plenară, modificarea și completarea Codului educației, în prima lectură.
00:00
Proiectul de lege respectiv a fost votat de Parlament. Potrivit proiectului, domeniul de activitate al medicului veterinar va include medicina veterinară privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, siguranţa produselor alimentare, diagnosticul de laborator veterinar, supravegherea salubrităţii furajelor și altor produse nutritive destinate animalelor.
00:00
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, împreună cu Zinaida Greceanîi, Președinte al Parlamentului Republicii Moldova, și cu Dmitrii Kozak, viceprim-ministru, reprezentant special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova, a participat la ședința plenară din cadrul Forumului Economic Moldo-Rus, care se desfășoară la Chișinău.
00:00
Parlamentul a aprobat, în ședința plenară, proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi a Republicii Moldova.
Acum 12 ore
23:50
Anual, pe 16 octombrie, Republica Moldova va sărbători Ziua Națională a Alimentației. Instituirea noii sărbători este prevăzută în proiectul de completare a Hotărârii Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova, aprobat, astăzi, de Parlament.
23:50
În urma cererii înaintate în ședința Parlamentului de către Procurorul general interimar, Dumitru Robu, Legislativul a aprobat, prin Hotărâre, încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului Petru Jardan.
Mai mult de 2 zile în urmă
23:40
În orașele Leova și Iargara a avut loc, astăzi, evenimentul de inaugurare a apeductului magistral Leova – Iargara, construit în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice de aprovizionare cu apă și canalizare a localităților din raionul Leova”. În urma implementării acestui proiect, aproximativ 50 mii de locuitori ai raionului Leova au acces la apă potabilă.
23:20
Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze au semnat astăzi o Scrisoare de Intenție, privind finanțarea proiectului de reabilitare și modernizare a liniei de cale ferată Chișinău – Ungheni. Documentul a fost semnat de către Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan și Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene, Amélie de Montchalin.
23:10
Scopul proiectului este de a crea o comisie independentă în cadrul Ministerului Justiției care va preselecta candidații pentru funcția de Procuror General. Cea de-a doua etapă va consta în selecția candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor. Comisia va fi constituită din 5 membri: Ministrul Justiției, un fost procuror sau un fost judecător, un expert internațional, un expert național și un reprezentant al societății civile, precum și un expert desemnat de Președintele Parlamentului.
23:10
Executivul a decis deschiderea a 85 de secții de votare peste hotare, în circumscripția uninominală nr. 50, care cuprinde țările din Europa de Vest, acolo unde vor fi desfășurate alegeri parlamentare noi în data de 20 octombrie 2019, în aceeași zi cu alegerile generale locale. Astfel, din cele 85 de secții de votare organizate peste hotare, 27 vor fi deschise în cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare şi 58 suplimentare.
11 septembrie 2019
00:20
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, cu vot unanim, să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 7,5 la sută anual. Conform hotărârii, fără modificări vor rămâne și valorile altor instrumente de politică monetară. Astfel, ratele de dobândă la creditele overnight vor fi în continuare de 10,5 la sută anual, iar la depozitele overnight de 4,5 la sută anual.
11 septembrie 2019
23:50
Intensificarea relaţiilor comercial-economice bilaterale, organizarea ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, problemele cu care se confruntă cetățenii moldoveni, legate în special de lipsa unui acord de protecție socială, prioritatea retragerii trupelor ruse dislocate în regiunea transnistreană, precum și relansarea dialogului privind retragerea și distrugerea munițiilor stocate în depozitul militar de la Cobasna au fost discutate la întrevederea ministrului afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, cu ministrul afacerilor externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov.
23:30
Guvernul a aprobat listele studenților din instituțiile de învățământ superior și elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic postsecundar cărora li se acordă burse de merit în anul de studii 2019-2020.
23:30
Medicii care fac gărzi pe timp de noapte vor avea salarii mai mari, conform regulamentului aprobat astăzi de Guvern. Personalul medical și nemedical care, potrivit programului de muncă, își desfășoară activitatea între orele 22.00 și 6.00, va beneficia de un supliment pentru munca pe timp de noapte.
23:30
Guvernul a avizat pozitiv proiectul de completare a Hotărârii Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă în Republica Moldova. Astfel, pe 16 octombrie va fi marcată Ziua Națională a Alimentației.
23:20
În debutul ședinței de guvern au fost numiți în funcția de secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Artiom Sîci și Ion Dodon. De asemenea, Victoria Nagy Vajda a fost numită în funcția de secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, iar Veaceslav Ursu a fost desemnat în funcția de șef al Oficiului Teritorial Hâncești al Cancelariei de Stat.
22:50
Prim-ministrul Maia Sandu a avut o întrevedere cu șeful misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch. În cadrul întrevederii Premierul a declarat că guvernul este deschis să colaboreze cu OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean în baza integrității teritoriale și a suveranității Republicii Moldova.
22:50
Cu un astfel de mesaj a venit astăzi prim-ministrul Maia Sandu în debutul şedinţei Guvernului de astăzi. Premierul a subliniat importanţa desfăşurării unor alegeri locale libere şi corecte în Republica Moldova.
22:20
În debutul ședinței guvernului de astăzi a fost audiat directorul SA „Apă-Canal Chișinău”, Valeriu Meșca, privind investigarea situației de la Stația de Epurare a Apelor Uzate, care de mai multe zile provoacă un miros neplăcut în capitală. La întrebarea Prim-ministrului Maia Sandu, cu referire la acțiunile SA „Apă-Canal Chișinău” de soluționare a problemei, Valeriu Meşca nu a reușit să aducă un răspuns concludent.
22:10
Primăria municipiului Chișinău informează că în Chișinău a fost deschis un iarmaroc de comercializare a strugurilor (pentru vin), pentru a oferi posibilitatea agenților economici de profil de a-și realiza direct marfa crescută, iar cetățenilor, de a cumpăra producție la preț de producător.
22:00
Un grup de experți din Belgia, Marea Britanie, Bulgaria, Italia, Ungaria și Spania, membri ai Asociației Europene pentru Informare în Domeniul Dezvoltării Locale (AEIDL), efectuează o vizită oficială în țara noastră pentru a analiza inițiativa de dezvoltare rurală LEADER în Republica Moldova. În acest context, experții străini s-au întâlnit astăzi, cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și au analizat oportunitățile cooperării interinstituționale.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.