InfoPrut

Ieri
22:30
Ministerul Apărării Naţionale va sprijini cu forţe şi mijloace logistice activităţile derulate de Poliţia de Frontieră în punctele de trecere a frontierei de stat cu Republica Moldova, se arată într-o postare pe Facebook a Ambasadei României în Republica Moldova. „În contextul măsurile de urgenţă necesare pentru a preveni extinderea pandemiei COVID-19, Ministerul Apărării Naţionale al României va acţiona cu forţe şi mijloace logistice, în sprijinul activităţilor derulate de Poliţia de Frontieră Română în punctele de trecere a frontierei de stat cu Republica Moldova care sunt încă deschise traficului de mărfuri şi persoane”, scrie în postare. https://www.facebook.com/ambasada.romaniei.in.republica.moldova/posts/1306588156217305 Articolul Armata Română a înaintat până la granița cu Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
22:10
„Unirea nu se face prin tirade populiste, ci prin proiecte concrete!”. De această părere deputatul Matei Dobrovie, care a adăugat că are un mare respect pentru personalitățile care au făcut posibil acest deziderat nobil acum 102 ani, prin faptul că au pus interesului național mai presus de jocurile politice mici și au făcut ce trebuia în contextul internațional de atunci. „Au fost cu adevărat oameni de stat, nu politicieni de duzină ca unii unioniști de astăzi. Istoria recentă ne arată însă din păcate că sunt mulți politicieni care și-au făcut o profesie din a fi unioniști de serviciu, cu discursuri care mai de care mai bombastice, de un populism și o demagogie grețoase. Au strigat mult despre unire în ultimii ani, mai ales în campaniile electorale, dar nu au făcut nimic pentru ea, nu au avut niciun proiect concret”, a menționat parlamentarul. În opinia lui Dobrovie,  unirea înseamnă interconectare, punți reale între cele două maluri ale Prutului. De exemplu, punți mediatice și realizarea Spațiului Informațional comun. „În acest sens, am propus proiectul strategic Fondul de Cooperare Mass-Media România-Republica Moldova, care-și propune să crească prezența mediatică românească dincolo de Prut și să contracareze propaganda rusească, care este extrem de agresivă acolo. Lupta cu Dodon nu se câștigă cu populisme și discursuri sforăitoare care-i dau apă la moară, ci cu investiții în mass-media independentă și de calitate de limbă română. Altfel, doar cu frumoasa retorică unionistă, ne vom lamenta din nou că pro-rușii au câștigat alegerile, iar pro-europenii și unioniștii au pierdut. Asta înseamnă unire pentru mine!”, a precizat sursa. Totodată, deputatul de la București a mai remarcat că „guvernul Ludovic Orban sprijină  executivul de la Chișinău în această pandemie prin echipamente de protecție, din puținul pe care îl avem și noi. Acesta e un exemplu de unitate și solidaritate, care contează mult mai mult decât discursurile pline de zel despre unire. Fapte, nu vorbe!”. Articolul Parlamentar de la București: Unirea înseamnă interconectare, punți mediatice și realizarea spațiului informațional comun apare prima dată în InfoPrut.
20:40
„Se împlinesc astăzi 102 ani de la Unirea Basarabiei cu Regatul României și avem datoria să nu uităm niciodată acest lucru, să presărăm pe mormintele celor care au înfăptuit acel act fundamental „ale laurilor foi”, să le explicăm contemporanilor noștri și, mai ales, tinerilor ce forță morală și națională superioară a stat în sufletele acelor „părinți ai patriei” și cât de important a fost exemplul basarabenilor pentru unitatea politică a tuturor românilor, încununată la 1 Decembrie 1918”. Cu acest îndemn a venit astăzi, Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. În mesajul său, academicianul a subliniat că România a trecut, de-a lungul existenței sale, prin mai multe momente de cumpănă, dar și-a îndeplinit mereu, cât și cum a putut de bine, misiunea de a adăposti, ocroti și organiza poporul român. „Acum, când trecem prin zile grele, prin amenințarea unei nenorociri planetare, este bine să ne amintim că generația care a decis Unirea în Sfatul Țării de la Chișinău, se afla încă în plin război mondial, că se sacrificaseră până atunci sute de mii de români pe câmpurile de luptă și în afara fronturilor, că tifosul și alte boli crunte uciseseră, mai ales după cucerirea sudului României de către inamic și mutarea capitalei la Iași, atâția oameni încât suferințele și jalea păreau să domnească peste tot. Și, totuși, acei români cuprinși sub cnutul rusesc, nebiruiți de nicio furtună, au găsit energia necesară ca să construiască România Întregită și și-au îndeplinit rostul de fii vrednici ai națiunii române”, a mai adăugat Ioan Aurel Pop. Președintele Academiei Române a propus să le aducem, în aceste clipe, prinosul nostru de recunoștință, să ne gândim cu admirație la marele act făurit atunci și să ne strângem energiile pentru menținerea și refacerea moștenirii lăsate de ei, spre gloria eternă a acestui popor. Articolul Președintele Academiei Române, la 102 ani de la Unirea Basarabiei cu România: „Avem datoria să nu uităm niciodată acest lucru” apare prima dată în InfoPrut.
19:40
Membrii Parlamentului European au dat joi seară votul final privind aprobarea pachetului de ajutor economic de 37 de miliarde de euro propus de Comisia Europeană pentru sprijinirea statelor membre în contextul consecinţelor economice provocate de pandemia cu noul coronavirus. Într-o şedinţă plenară extraordinară, prima din istorie desfăşurată la distanţă, cu doar cu câţiva zeci de eurodeputaţi prezenţi fizic şi desfăşurată în condiţii speciale, toate voturile fiind exprimate online via e-mail, Parlamentul European a dat undă verde celor trei propuneri aflate pe agendă, vizând pachetul economic menţionat, extinderea domeniului de aplicare a Fondului de solidaritate al UE şi încetarea „zborurilor-fantomă” cauzate de epidemia de COVID-19, scrie Calea Europeană. Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, folosit în cazul catastrofelor naturale majore, îşi extinde astfel sfera de aplicare şi pentru crizele de sănătate publică. Până la 800 de milioane de euro sunt disponibili în 2020 din acest fond. Pachetul propus de Comisia Europeană şi denumit Iniţiativa de investiţii (Coronavirus Response Investment Initiative) va pune la dispoziţia statelor membre fonduri de coeziune în valoare de 37 miliarde euro pentru a face faţă consecinţelor crizei. Anterior votului din PE, propunerea a fost aprobată şi de către statele membre. În ce priveşte sumele de care ar putea beneficia România din cadrul acestor ample măsuri, România poate utiliza aproximativ 3,1 miliarde de euro pentru a lupta împotriva COVID-19, valoare ce nu include sumele eliberate de Banca European de Investiţii sau contribuţiile statului român prin ajutoare de stat. Articolul Parlamentul European, mobilizat în al 12-lea ceas. Câți bani va primi România apare prima dată în InfoPrut.
19:40
Mai multe instituții din Republica Moldova au fost decorate cu Medalia Aniversară „Centenarul Unirii". Președintele Klaus Iohannis a semnat o serie de decrete în acest sens cu ocazia împlinirii a 102 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Astfel conform decretelor prezidențiale, în semn de apreciere pentru efortul depus în vederea păstrării identităţii naţionale şi a răspândirii valorilor culturale româneşti, pentru dăruirea cu care s-au implicat în organizarea de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri, Președintele Klaus Iohannis a conferit Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”: Bibliotecii Municipale „B.P. Haşdeu” (Chişinău), Complexului etno-cultural „VATRA” (Chişinău), Institutului de Filologie Română „B.P. Haşdeu” al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării (Chişinău), Muzeului Militar din cadrul Centrului de Cultură şi Istorie Militară (Chişinău), Muzeului Naţional de Artă al Republicii Moldova (Chişinău) și Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” (Chişinău). Totodată, mai multe instituții din țară au primit Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului”. Amintim că, astăzi se împlinesc 102 ani de la Unirea Basarabiei cu România, eveniment istoric crucial pentru formarea României Mari la 1 decembrie 1918. Articolul Președintele Klaus Iohannis, gest în contextul Zilei Unirii Basarabiei cu România apare prima dată în InfoPrut.
19:10
Portofoliul de proiecte ale Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru Republica Moldova, precum și oportunitățile de suport pentru companiile de la Chișinău afectate de criza pandemică, au fost principalele subiecte discutate vineri de ministrul Economiei și Infrastructurii, Serghei Railean, cu reprezentanții băncii, transmite MOLDPRES. Potrivit oficialului, cea mai mare preocupare a instituției este susținerea întreprinderilor pentru a depăși „poate cea mai dificilă perioadă din activitatea lor”, protejarea sănătății fiecărui angajat și menținerea locurilor de muncă. „Echipa Ministerului Economiei și Infrastructurii lucrează acum la un set de acțiuni pentru a ajuta întreprinderile afectate de situația complicată prin care trecem. Înțelegem că este una fără precedent, de aceea, în regim online, discutăm cu asociațiile de business, colectăm propuneri și căutăm soluțiile de urgență care le-ar ajuta. Am selectat cele mai afectate sectoare, analizăm care ar fi cele mai fezabile măsuri și apelăm la partenerii de dezvoltare pentru suport”, a spus Serghei Railean. La rândul său, reprezentantul BERD a informat că banca a aprobat recent un „Pachet de solidaritate”, în valoare de un miliard de euro, destinat companiilor din întreaga lume pentru diminuarea impactului pandemiei de coronavirus, la care poate aplica și Republica Moldova. „Suportul va fi acordat mediului de afaceri direct prin intermediul sistemului bancar național”, conform BERD. De asemenea, părţile au discutat despre situația actuală privind proiectele de infrastructură strategică în domeniul energetic, în proces de implementare, precum și oportunitățile de extindere a acestora. Odată cu desemnarea sa în funcția de ministru al Economiei și Infrastructurii, Serghei Railean va prelua si funcția de guvernator al Republicii Moldova la BERD. Articolul Republica Moldova mai primește o mână de ajutor apare prima dată în InfoPrut.
17:50
Portofoliul de proiecte ale Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru Republica Moldova, precum și oportunitățile de suport pentru companiile de la Chișinău afectate de criza pandemică, au fost principalele subiecte discutate vineri de ministrul Economiei și Infrastructurii, Serghei Railean, cu reprezentanții băncii, transmite MOLDPRES. Potrivit oficialului, cea mai mare preocupare a instituției este susținerea întreprinderilor pentru a depăși „poate cea mai dificilă perioadă din activitatea lor”, protejarea sănătății fiecărui angajat și menținerea locurilor de muncă. „Echipa Ministerului Economiei și Infrastructurii lucrează acum la un set de acțiuni pentru a ajuta întreprinderile afectate de situația complicată prin care trecem. Înțelegem că este una fără precedent, de aceea, în regim online, discutăm cu asociațiile de business, colectăm propuneri și căutăm soluțiile de urgență care le-ar ajuta. Am selectat cele mai afectate sectoare, analizăm care ar fi cele mai fezabile măsuri și apelăm la partenerii de dezvoltare pentru suport”, a spus Serghei Railean. La rândul său, reprezentantul BERD a informat că banca a aprobat recent un „Pachet de solidaritate”, în valoare de un miliard de euro, destinat companiilor din întreaga lume pentru diminuarea impactului pandemiei de coronavirus, la care poate aplica și Republica Moldova. „Suportul va fi acordat mediului de afaceri direct prin intermediul sistemului bancar național”, conform BERD. De asemenea, părţile au discutat despre situația actuală privind proiectele de infrastructură strategică în domeniul energetic, în proces de implementare, precum și oportunitățile de extindere a acestora. Odată cu desemnarea sa în funcția de ministru al Economiei și Infrastructurii, Serghei Railean va prelua si funcția de guvernator al Republicii Moldova la BERD. Articolul Republica Moldov mai primește o mână de ajutor apare prima dată în InfoPrut.
17:10
„Sub pretextul că oferă ajutor pentru combaterea epidemiei de coronavirus, Rusia face acum în Italia exact ce a făcut acum 6 ani în Crimeea: trimite camioane militare și „omuleți verzi”. De această părere este Siegfired Mureşan, europarlamentar român, care adaugă că în aceste circumstanțe răspunsul nostru trebuie să fie: nu, mulţumim. „Federația Rusă a spus că a trimis ajutoare Italiei pentru perioada de criză, dar ce văd italienii pe străzi zilele acestea este o operațiune a Ministerului Apărării din Federația Rusă, nu a Ministerului Sănătății. 100 de ofițeri ruși au aterizat la sud de Roma”, subliniază sursa. Siegfired Mureşan susține că acest fapt este un motiv de îngrijorare mai ales că oficiali italieni au declarat, atât pentru cotidianul italian „La Stampa”, cât și pentru publicația germană „Bild” că ajutoarele aduse de Armata Rusă sunt inutile în lupta împotriva coronavirus. „Întreaga operațiune este un act geopolitic și militar, nu o operațiune medicală. Trebuie să fim foarte atenți cine ni se prezintă drept prieteni și salvatori în această perioadă de criză. Trebuie să nu uităm cine s-ar bucura cel mai mult de adâncirea crizei în Uniunea Europeană”, atenționează europarlamentarul român. Amintim că în context presa din Italia ziaru a scris că  pe lângă ajutorul umanitar, Rusia a trimis în peninsulă și specialiști, aceștia fiind militari de rang înalt, și nu medici. Mai mult, 80% din ajutorul umanitar al Rusiei ar fi absolut inutil sau de o însemnătate mică în lupta cu coronavirusul în Italia. De exemplu, Rusia a trimis echipamente pentru dezinfectarea teritoriilor și tehnică, în timp ce China a trimis măști medicale și dispozitive de ventilare mecanică a plămânilor. Articolul Europarlamentar român avertizează: Rusia face acum în Italia exact ce a făcut în Crimeea – trimite camioane militare și „omuleți verzi” apare prima dată în InfoPrut.
15:40
Astăzi, 27 martie 2020, cu ocazia Zilei Unirii Basarabiei cu România și a Zilei Mondiale a Teatrului, românii de pretutindeni se vor putea bucura de spectacolul „Sfatul țării”, care va fi difuzat simultan de Teatrele Naționale din Iași și Chișinău. Pentru prima dată, în cadrul binecunoscutului proiect „ReUniuni Teatrale” realizat de Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri” Iași în parteneriat cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, spectacolul dedicat Zilei Unirii Basarabiei cu România și Zilei Mondiale a Teatrului va fi oferit publicului on-line. Cele două instituții teatrale vor transmite astăzi, 27 martie 2020, simultan, de la ora 18:00, co-producția „Sfatul Țării”. Spectacolul va putea fi vizionat pe canalele de YouTube, pe site-urile și pe paginile de Facebook ale celor doua teatre. Astfel, din casele lor, români de pretutindeni vor putea fi conectați în același timp la emoția unui spectacol-document, care a reunit pe scenă artiști de pe ambele maluri ale Prutului. Textul este realizat de Mariana Onceanu și Cristian Hadji-Culea, regie Petru Hadârcă și Cristian Hadji-Culea, scenografie Rodica Arghir, documentare Ioana Bujoreanu. Din distribuție fac parte Haruna Condurache, Anatol Durbală, Radu Ghilaș, Radu Homiceanu, Ion Mocanu, Oana Sandu, Andrei Sava, Valentin Zorilă, Mihai Zubcu. „Dacă timp de un mileniu și mai bine, soarta popoarelor s-a decis în lupte sângeroase, atunci, în 1918, deși eram în plin război mondial, soarta oamenilor născuți între Prut și Nistru a fost decisă de votul pro-Unire al celor 86 de deputați din Sfatul Țării, dar și de o serie de alți factori care ne-au oferit șansa să facem parte din România Mare. Centenarul, cum era și firesc, a generat mai multe discuții, dezbateri și controverse asupra diverselor aspecte legate de evenimentele istorice: a fost legitimă sau nu instituția «Sfatului Țării» și votarea Unirii, au fost cumpărați sau nu deputații, s-a făcut oare Unirea în Parlament, în culoarele diplomatice sau de către Armata Română? Răspunsurile adesea multiplică îndoielile și scepticismul care planează asupra trecutului. Dar un singur lucru rămâne cert – Unirea Moldovei dintre Prut și Nistru cu România a însemnat salvarea a milioane de vieți și amânarea «terorii roșii» cu două decenii. Un alt lucru sigur este faptul că fără perioada interbelică, în care s-au făcut investiții românești în școli, cărți, concerte și teatru, adică în Educație și Cultură, nu ar fi fost posibilă mișcarea de Renaștere Națională din anii 90”,  a declarat Petru Hadârcă, director general al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Menționăm că acest spectacol a fost realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale, în cadrul Programului Centenar. https://www.youtube.com/watch?v=BDikYuYlOyE&feature=emb_title Articolul 102 ani de la Unirea Basarabiei cu România//„Sfatul țării”, spectacol difuzat simultan în online de teatre din Iași și Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
14:40
Sala cu Orgă din Chișinău va transmite online înregistrări ale celor mai bune producții muzicale realizate în ultimii ani de formațiile și soliștii instituției, informează MOLDPRES. Solicitat de agenție, directorul adjunct al instituției, Silvia Tănase, a menționat că în acest mod Sala cu Orgă încearcă să fie mai aproape de publicul meloman. „Cât stăm acasă, ne-am gândit să aducem puțină  lumină în casele oamenilor, în speranța că ne vom revedea în curând în sălile de concert, propunându-le, periodic, câte o secvență din producțiile de succes pe care le-au realizat în ultimii ani colectivele artistice ale instituției”, a precizat aceasta. Prima lucrare împărtășită pe Facebook cu publicul online a fost „Serenada pentru vioară, orchestră de coarde, harpă și percuție” (după „Banchetul" de Platon) de Leonard Bernstein, pe care Orchestra Națională de Cameră a Republicii Moldova, prim-dirijor – Cristian Florea și violonistul Ilian Gârneț, a prezentat-o în 2011 la Ateneul Român, în cadrul Festivalului „George Enescu", ediția XX. „Este o amintire extrem de prețioasă pentru noi - a fost pentru prima dată când o formație din R. Moldova a participat la acest important festival de muzică clasică. Aducem, pe această cale, sincere mulțumiri organizatorilor Festivalului și, în mod special, TVR Cultural pentru această superbă înregistrare. Vom plasa, pe rând, întregul program al acestui concert memorabil, dar și multe alte realizări frumoase ale formațiilor Sălii cu Orgă, în convingerea că muzica ne unește și ne face mai puternici”, a subliniat Silvia Tănase. Cea de-a doua înregistrare, postată joi, 26 martie, este o lucrare semnată de maestrul Cristian Florea - „Şi lumina luminează în întuneric”, care, potrivit sursei citate, transmite un mesaj extrem de profund și actual în prezent. Sâmbătă, 28 martie, pe pagina de Facebook a instituției, va fi publicată o lucrare de Joseph Haydn – „Missa brevis”, interpretată de Orchestra Națională de Cameră (dirijor - Cristian Florea) și Corul Național de Cameră, dirijat de Ilona Stepan. Solistă - organista Anna Strezeva. Articolul Sala cu Orgă, propunere de detensionare a populației în vreme de coronavirus apare prima dată în InfoPrut.
14:00
Pavel Filip, fostul premier al R. Moldova și actualul președinte al Partidului Democrat, a ținut să transmită un mesaj de unitate la 102 de la Unirea Basarabiei cu România.  „Astăzi, când se fac 102 ani de la ziua când Sfatul Țării a votat unirea Basarabiei cu România, mesajul de unitate este mai actual ca niciodată. În fața celor mai mari greutăți, am rezistat și vom rezista numai uniți”, a scris Pavel Filip pe pagina sa de Facebook”. Amintim că, în ciuda faptului că Partidul Democrat din R. Moldova se declara a fi pro-european, la 12 noiembrie 2019, deputații PDM au votat împreuna cu cei din PSRM moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu. Iar în martie 2020, Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat au format o coaliție de guvernare. Articolul Fost premier de la Chișinău: „În fața celor mai mari greutăți, am rezistat și vom rezista numai uniți” apare prima dată în InfoPrut.
13:30
Partidul Acțiune și Solidaritate a donat  15 000 de euro pentru susținerea eforturilor de combatere a epidemiei COVID-19 în R. Moldova, se arată într-un comunicat de presă. Potrivit sursei citate, PAS solicită autorităților de la Chișinău să utilizeze banii donați pentru cumpărarea echipamentelor de protecție pentru personalul medical care luptă în prima linie. „Această sumă a fost transferată pe contul special deschis de autorități. Pe această cale, PAS solicită Guvernului să dea dovadă de maximă transparență, să facă achiziții în mod corect și să publice regulat rapoarte cu privire la cheltuirea banilor. În ultimele săptămâni, PAS a procurat și distribuit ajutoare în valoare de 113 mii lei sub formă de materiale de protecție și pachete alimentare pentru cei vulnerabili”, mai scrie în comunicat. Ieri, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să permită o derogare de la Legea privind finanțarea partidelor de la bugetul de stat, astfel încât formațiunile politice să poată dona bani pentru combaterea COVID-19. Articolul Un partid parlamentar, donație pentru combaterea coronavirus apare prima dată în InfoPrut.
13:20
Numărul de persoane infectate cu COVID-19 anunțat de autorități este „o glumă”, în realitatea sunt mai multe cazuri, despre care încă nu știm. De această părere este Anatol Ciubotaru, fostul director al Spitalului Clinic Republican, care a fost recent demis din funcție. „177 de cazuri confirmate – e o glumă, sunt mult mai mulți, dar noi nu știm. La noi se testează doar cei care întrunesc caracteristicile de caz, vorbesc de temperatură, rinoree, dureri de cap și dureri în piept. Dacă nu ai chestiile astea nu se face testul. Păi să știți că 30-35 la sută din cei infectați nu au absolut nicio simptomă, sunt sănătoși tun. Ei sunt mulți, noi nu știm pur și simplu. (...) Cei din zona de risc, medici, jurnaliști, șoferi de troleibuz, taxatori, trebuie testați și nu doar o dată, ci periodic”, a declarat Ciubotaru în cadrul unei emisiunii de la TV8.  https://www.facebook.com/cutianeagra.tv8/videos/247768346357856/ Aceeași sursă a mai menționat că o problemă majoră în acest sens este lipsa de teste. „Americanii au foarte mulți bani, dar teste tot nu au de unde cumpăra și nici măști”, a spus Ciubotaru. Potrivit medicului, Germania a înregistrat un număr mic de decedați în raport cu numărul mare de infectați, pentru că au făcut foarte multe teste. Totuși, dacă R. Moldova ar intenționa să cumpere mâine 100 de mii de teste, sunt slabe șansele, fiindcă „producătorii se sufocă”. Totodată, Anatol Ciubotaru a remarcat că autoritățile R. Moldova au întârziat cu cel puțin trei săptămâni în luarea măsurilor pentru combaterea noului coronavirus. Amintim că, demisia lui Anatol Ciubotaru a fost luată în cadrul ședinței de marți seara a Comisiei pentru Situații Excepționale, la o zi după ce acesta a organizat testarea la un laborator privat a șase angajați care îngrijeau bolnavii infectați cu Covid-19. Premierul Chicu a declarat presei că demisia lui Ciubotaru a fost necesară „pentru a spori capacitățile Spitalului Clinic Republican, pentru a face față provocării în domeniul epidemiologic”. Presa de la Chișinău scrie că Anatol Ciubotaru ar fi aflat despre demiterea sa din funcția de director al Spitalului Clinic Republican de la cunoscuți, după ce premierul Ion Chicu a făcut public anunțul în fața camerelor. A primit vestea în timp ce discuta cu un medic o strategie de tratament a unui pacient infectat cu coronavirus. Mai mulți medici de la SCR susțin că Ciubotaru a fost demis pentru că „ar fi deranjat” guvernarea. Ulterior, doi vicedirectori ai Spitalului Clinic Republican și-ar fi depus cererile de eliberare, în semn de protest față de demiterea lui Ciubotaru. Articolul Directorul demis al Spitalului Republican acuză autoritățile că ascund numărul real al celor infectați cu coronavirus apare prima dată în InfoPrut.
12:00
Dragoș Vicol, președintele Consiliului Audiovizualului din R. Moldova, a anunțat că anulează dispoziția prin care a impus mass-mediei o serie de obligații privind felul în care abordează subiectul pandemiei cu noul coronavirus. „Conducându-mă de prevederile art. 86 din Codul serviciilor media audiovizuale Cooperarea cu societatea civilă și ținând cont de faptul că Dispoziția nr. 02 din 24 martie 2020 a generat critici în rândul mai multor jurnaliști și ONG-uri (Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Centrul de Investigații jurnalistice, Asociația Presei Electronice, Centrul Acces-info, Comitetul pentru Libertatea Presei, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, RISE Moldova, Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din Republica Moldova, Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic), care au calificat-o drept „abuz” și „cenzură” a autorității de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale din Republica Moldova, în scopul calmării spiritelor din societate, declar că anulez respectiva dispoziție”, se arată într-un comunicat de presă. Totodată, sursa menționează că textul respectivei dispoziții va fi supus dezbaterilor în cadrul proximei ședințe publice a Consiliului Audiovizualului. În context, Dragoș Vicol, președintele Consiliului Audiovizualului din R. Moldova a venit și cu o serie de precizări. vin cu următoarele precizări. „1. Am emis la 24 martie 2020 Dispoziția nr. 02 luând în considerație faptul că traversăm o perioadă critică, extrem de gravă din toate punctele de vedere, dictată de expansiunea pandemică a noului Coronavirus (COVID-19), ținând cont de instituirea stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova,  în scopul acționării în regim de putere publică și în vederea realizării interesului public al  Consiliul Audiovizualului (CA), în calitatea sa de garant al interesului public și de unică autoritate de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale. 2. Dispoziția nr. 02 din 24 martie 2020 nu a fost semnată de mine abuziv și unilateral, ci cu consultarea tuturor membrilor Consiliului Audiovizualului, unii dintre ei venind cu sugestii și precizări. În final, în unanimitate, toți membrii Consiliului Audiovizualului au agreat textul acestei dispoziții. 3. În condițiile pericolului pandemiei COVID-19, nu a fost posibilă convocarea fizică în cadrul unei ședințe publice a membrilor Consiliului Audiovizualului din considerentul evitării riscului deplasării la serviciu a membrilor și colaboratorilor CA.  4. Luând în considerație recomandările mai multor ONG-uri de media, voi supune dezbaterii textul Dispoziției nr. 02 din 24 martie 2020 (deja abrogate) în cadrul proximei ședințe a CA, ședință pe care o voi convoca în regim de urgență. 5. Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale (art. 79 alin. (4) lit. b)), președintele Consiliului Audiovizualului semnează deciziile și alte acte emise de către Consiliul Audiovizualului. Deci și alte acte, în cazul nostru fiind vorba despre o dispoziție, mai ales că am avut agrementul tuturor membrilor Consiliului Audiovizualului”. Președintele Consiliului Audiovizualului și a exprimat regretul „că lucrurile au luat o asemenea turnură, mai cu seamă în perioada stării de urgență, când trebuie cu toții, îndeosebi media audiovizuală din Republica Moldova, să gestionăm mediatic cu multă prudență deontologică și angajament civic efectele devastatoare generate de pandemia COVID-19”.  Amintim că potrivit dispoziției în cauză, instituțiile media din R. Moldova au fost obligate să prezinte în programele de știri și în emisiunile de dezbateri doar informații confirmate oficial de autorități cu referire la infecția de coronavirus, iar moderatorii emisiunilor nu mai au dreptul să-și anunțe propria opinie în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19. Articolul Președintele Consiliului Audiovizualului cedează și anulează dispoziția prin care se limita libertatea de exprimare apare prima dată în InfoPrut.
10:30
Pe 27 martie se împlinesc 102 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Din 2017, această zi a devenit, în urma deciziei Parlamentului de la București, sărbătoare națională. Termenul de Basarabia a desemnat mult timp o fâşie de teritoriu de la nordul Mării Negre. Acest termen a fost reinventat în anul 1812, când Rusia a cotropit Moldova dintre Prut şi Nistru. Până în momentul cotropirii ruseşti, niciodată Moldova nu fusese divizată de Prut, ci era împărţită între Ţara de Sus şi Ţara de Jos. Mai mult de un secol, românii dintre Prut şi Nistru au fost supuşi unui proces dur de desnaţionalizare. Opresiunea rusească a atins apogeul la sfârşitul secolului al XIX-lea şi la începutul secolului XX. Şcolile şi Biserica Ortodoxă s-au numărat printre instrumentele folosite de administraţia rusească pentru a-i desnaţionaliza pe români. Înfrângerea Rusiei în Primul Război Mondial şi prăbuşirea ţarismului au creat premisele unei renaşteri naţionale a românilor din Basarabia. În aprilie 1917, a fost creat Partidul Naţional Moldovenesc, iar în octombrie a fost proclamată autonomia Basarabiei, care avea Sfatul Ţării drept organ legislativ. Iniţial, liderii românilor basarabeni au proclamat o Republică Democrată Federativă Moldovenească, în cadrul Rusiei. Apoi, sub influenţa unor cărturari ardeleni refugiaţi la Chişinău, precum Onisifor Ghibu, lucrurile au evoluat, iar Sfatul Ţării a proclamat independenţa Basarabiei. Au urmat represaliile bolşevicilor, care au început să jefuiască şi să ucidă în Basarabia. În aceste condiţii, Sfatul Ţării a cerut ajutorul Armatei Regale Române, care a trecut Prutul pentru a proteja vieţile şi avutul locuitorilor Basarabiei. Liderii românilor basarabeni erau ameninţaţi direct de către bolşevici. Prin urmare, la 27 martie 1918,  a fost convocat Sfatul Ţării, care s-a întrunit în sala mare a Parlamentului de la Chişinău. În sală au fost prezenţi preşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Moldoveneşti, Daniel Ciugureanu, toţi membrii guvernului şi primul ministru român, Alexandru Marghiloman, trimisul special al Regelui Ferdinand I. Actul unirii Basarabiei cu România a fost citit în faţa Sfatului Ţării de secretarul acestuia, Ion Buzdugan. „Republica Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi al dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România”, se arată în declaraţie. După dezbateri aprinse, s-a trecut la votare. Reprezentanţii minorităţilor naţionale, 30 la sută din totalul de 150 de deputaţi, au cerut, în general, vot secret, iar apoi s-au abţinut ori au votat împotrivă. Rezultatul votului pentru unirea Basarabiei cu România a fost concludent: 86 voturi pentru, 3 împotrivă, 36 de abţineri, 13 deputaţi absenţi. Astfel, pe 27 martie 1918 Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Au urmat celelalte provincii românești – Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina – spre sfârșitul anului 1918, fiind creată România Mare. Efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.   Articolul 102 ani de la Unirea Basarabiei cu România apare prima dată în InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
01:30
Să ne întoarcem la a ne produce propria hrană în România. Ar trebui să analizăm în această perioadă, cum am putea, după ce cheltuim 20 de miliarde de euro din bani europeni, să reproducem propria hrană. Nu este normal să importăm 70% din nevoile noastre alimentare la nivel de produs procesat din exterior, după ce cheltuim 20 de miliarde în 7 ani, este o anomalie. Declarația aparține prof. univ. al USAMV din Cluj-Napoca, Avram Fițiu, care a avut o intervenție telefonică în cadrul emisiunii „George Simion LIVE”, de la 10TV. Întrebat despre cum ar putea România trece peste această criză gravă, Avram Fițiu a propus o politică publică care ar pune în valoare gospodăriile țărănești și puterea lor de a oferi hrană. „Orice criză creează probleme majore într-o societate, dar în același timp deschide și oportunități. Una dintre ele este faptul că se întorc acasă o parte dintre românii plecați din Țară de multă vreme, o parte dintre ei au venit și altă parte o să vină în continuare. Într-o economie în care noi ne-am străduit să aducem zeci de mii de pachistanezi și srilankezi, într-o singură zi ne trezim cu zeci de mii de români care se întorc acasă forțați de această situație de criză sanitară din Europa. Eu o văd ca pe o oportunitate dacă știm să o fructificăm la nivel național și să ne întoarcem la a ne produce propria hrană în România”, a declarat acesta în cadrul emisiunii. Potrivit lui Fițiu, aceasta e miza majoră care trebuie analizată în această perioadă: cum s-ar putea, după ce se cheltuie 20 de miliarde de euro din bani europeni, să fie reprodusă propria hrană. „Nu este normal să importăm 70% din nevoile noastre alimentare la nivel de produs procesat din exterior, după ce cheltuim 20 de miliarde în 7 ani, este o anomalie. Și atunci ne propunem să producem propria hrană la nivel național. Gospodăria țărănească a fost neglijată, în ultimii 30 de ani, de toate politicile publice. Noi, din păcate, am construit în ultimii 30 de ani un sistem de agricultură bazat pe agricultura industrială, care are o politică complet diferită de gospodăria țărănească. Ea știe să exporte peste hotare materie brută, nu știe să vândă materie procesată, cu valoare adăugată, iar în momentele de criză, ea nu știe să facă mâncare. Când intră în criză, ea trebuie să producă mâncare, nu produs agricol, nu de grâu avem nevoie acum, avem nevoie de făină, iar gospodăria țărănească știe să producă făină”, a mai spus profesorul universitar. Avram Fițiu a propus o politică publică care poate fi abordată pe două căi. „De sus în jos dacă guvernele vor înțelege această oportunitate, sau de jos în sus, adică noi, consumatorii, să înțelegem că de mâine ar trebui să ne aprovizionăm doar din gospodăria țărănească, iar orășeanul să bată palma cu țăranul, într-un mecanism comercial, în așa fel încât mâine să existe o solidaritate între mediul rural și mediul urban”, a încheiat acesta. George Simion, prezentatorul emisiunii, a subliniat că „o să fac apel către toți colegii din AUR, unul din obiectivele noastre să fie de a sprijini țăranii români să-și distribuie marfa în viitoarele 2 luni, și să mergem toți, care putem și care avem o gospodărie la țară, să ne apucăm să facem mâncare, pentru că o să apară mari crize în ceea ce urmează, la ceea ce am văzut”. Articolul Opinie: De mâine ar trebui să ne aprovizionăm doar din gospodăria țărănească, iar orășeanul să bată palma cu țăranul apare prima dată în InfoPrut.
00:10
În cadrul emisiunii „George Simion LIVE” de la 10TV a fost abordat subiectul apei potabile din România. Victor Nae a vorbit despre măsurile pe care le-a implementat și propus pentru apă de calitate, dar și despre rolul Asociației „Apa pentru toți”. „Apa pentru toți, asociația pe care am înființat-o, a fost un răspuns la modul în care autoritățile la momentul acela se implicau în a realiza un preț corespunzător la apă. Atunci mi-am dat seama că la nivel național și zonal nu există o asociație, cineva care să vină să spună că da, într-adevăr, apa este la un preț corect sau că apa este de o bună calitate. Și atunci am înființat această asociație și rugămintea mea este ca în această perioadă cât stăm acasă să încercăm să ne gândim și la acest aspect- oare apa pe care o primim de la robinet este potabilă? avem încredere să o consumăm? și dacă nu avem, ce facem pentru acest lucru?”, a subliniat Nae. Din punctul său de vedere, ar trebui să existe voluntari în echipe județene, locale sau naționale, să beneficieze de specialiști care să facă probe de laborator în momentul în care ceva nu este în regulă. „Fiecare grup în interiorul asociației să acționeze, să facă demersuri către societatea de distribuție, să informeze cetățenii, și în momentul în care societatea nu controlează calitatea apei, atunci să acționeze și în instanță. Dar pentru asta trebuie să conștientizăm. Trebuie să ne asigurăm ca apa pe care o consumăm este o apă de bună calitate. Rog membrii AUR să încerce să gândeasca cum s-ar putea face. Apă pentru toți și toți pentru apă”, a mai menționat acesta. De asemenea, George Simion, copreședintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a asigurat românii că se vor da soluții pentru ca apa să fie de bună calitate, la fel cum trebuie să fie și alimentele. Articolul Situația apei potabile din România, subiect de discuție în cadrul emisiunii „George Simion LIVE” apare prima dată în InfoPrut.
26 martie 2020
23:00
Cea mai mare manifestație online va avea loc mâine, 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu Țara. Platforma Unionistă Acțiunea 2012, în colaborare cu 10TV, vor transmite LIVE mesajele de unitate și solidaritate venite din partea românilor din toate colțurile lumii. „Mâine o să începem o emisiune-maraton, împreună cu 10TV la Chișinău. O să facem cea mai mare manifestație, dar online, pentru că este 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu Țara”, a spus George Simion în cadrul emisiunii sale de la 10TV. Acesta i-a invitat pe toți românii care simt și trăiesc românește să facă o filmare și să o trimită organizatorilor, sau lui, pe numărul său de whatsapp. „Trebuie, chiar stând în case, să arătăm că România este de la Nistru până la Tisa. Este unul din dezideratele vieții mele. Vă invit pe toți să faceți o filmare cu telefonul mobil, să vă filmați cum transmiteți un mesaj de 1-2 minute în care urați Basarabiei, României sau României Mari un mesaj. Ni le transmiteți, puteți să mi le transmiteți și mie pe numărul de whatsapp”, a mai menționat Simion, copreședintele Alianței pentru Unirea Românilor. În încheiere, George Simion a precizat că „mâine ne vedem de la ora 16,00, și vorbim doar despre Unire, nu mai vorbim despre lucruri rele, pentru că adunându-ne, unindu-ne, o să ridicăm Țara asta. Așa să ne ajute Dumnezeu”. Articolul George Simion: România, de la Nistru până la Tisa. Este unul din dezideratele vieții mele apare prima dată în InfoPrut.
22:50
Cea mai mare manifestație online va avea loc mâine, 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu Țara. Platforma Unionistă Acțiunea 2012, în colaborare cu 10TV, vor transmite LIVE mesajele de unitate și solidaritate venite din partea românilor din toate colțurile lumii. „Mâine o să începem o emisiune-maraton, împreună cu 10TV la Chișinău. O să facem cea mai mare manifestație, dar online, pentru că este 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu Țara”, a spus George Simion în cadrul emisiunii 10TV. Acesta i-a invitat pe toți românii care simt și trăiesc românește să facă o filmare și să o trimită organizatorilor, sau lui, pe numărul său de whatsapp. „Trebuie, chiar stând în case, să arătăm că România este de la Nistru până la Tisa. Este unul din dezideratele vieții mele. Vă invit pe toți să faceți o filmare cu telefonul mobil, să vă filmați cum transmiteți un mesaj de 1-2 minute în care urați Basarabiei, României sau României Mari un mesaj. Ni le transmiteți, puteți să mi le transmiteți și mie pe numărul de whatsapp”, a mai menționat Simion, copreședintele Alianței pentru Unirea Românilor. În încheiere, George Simion a precizat că „mâine ne vedem de la ora 16,00, și vorbim doar despre Unire, nu mai vorbim despre lucruri rele, pentru că adunându-ne, unindu-ne, o să ridicăm Țara asta. Așa să ne ajute Dumnezeu”. Articolul George Simion: România este de la Nistru până la Tisa. Este unul din dezideratele vieții mele apare prima dată în InfoPrut.
22:40
Toate instituțiile de învățământ din R. Moldova rămân închise pe durata stării de urgență, ceea ce înseamnă până pe 15 mai. Decizia a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale și confirmată printr-un ordin semnat de ministrul Educației, Culturii și Cercetării. Ordinul prevede prelungirea suspendării procesului educaţional în cadrul instituţiilor publice şi private, de educaţie timpurie, instituţiile de învăţământ primar, secundar, profesional tehnic, superior, de învăţământ extraşcolar şi de învăţământ special, în contextul măsurilor întreprinse de autorități pentru a preveni răspândirea epidemiei virusului COVID-19 în R. Moldova. Totodată, conducătorii instituţiilor de învăţământ de toate nivelurile, publice şi private, vor continua organizarea procesului educaţional la distanţă prin utilizarea tehnologiilor informaţionale şi comunicaţionale, în perioada în care este restricţionată desfăşurarea procesului educaţional în incinta instituţiilor de învăţământ. Amintim că toate instituțiile de învățământ și-au suspendat activitatea începând cu 11 martie, ca urmare a extinderii cazurilor de infecție cu noul tip de coronavirus. În prezent, în Republica Moldova, sunt 177 de cazuri confirmate de COVID-19. De asemenea, a fost înregistrat un deces.   Articolul Instituțiile de învățământ din R. Moldova, închise până la 15 mai apare prima dată în InfoPrut.
22:00
Am văzut la Iași cum un cetățean de bună-credință a donat un aparat de 65 000 euro. Cum să dea cetățenii, după ce au plătit atâtea impozite? Este o rușine națională ceea ce se întâmplă acum, să vii să ceri bani de la cei care nu au la momentul de față, ca să poți să continui activitatea în spitale. Declarația aparține antreprenorului Marius Lulea, prezent în cadrul emisiunii de la 10TV, George Simion LIVE. George Simion, prezentatorul emisiunii și copreședintele Alianței pentru Unirea Românilor, se întreba ce-ar fi însemnat pentru România, dacă Instititul Cantacuzino funcționa și astăzi la capacitate maximă. „Închiderea Institutului Cantacuzino s-a făcut de către liberali. A fost o perioadă în care s-au închis spitale, în loc ca acestea să fie modernizate sau transformate, la câtă nevoie avem acum de spitale, și în momentul în care s-au închis institutele de cercetare din România, institute cu tradiție, produceau vaccinuri care costau 1 euro. Acum, cu 20 de milioane de euro vaccinam întreaga Românie. Cu părere de rău, în momentul în care s-a luat decizia de a se închide un institut care era de siguranță națională, și aici vorbim clar de o trădare, oamenii au mers să se angajeze în companii private și nu se vor mai întoarce niciodată. Ca și afacerile de astăzi, pare că Guvernului îi este mai ușor să închidă afacerile, decât să le mențină funcționare, dar să scadă taxele pe ele”, a comentat Marius Lulea, antreprenor, prezent în cadrul emisiunii. Acesta a subliniat că dacă ar fi luate pensiile speciale dintr-o lună, s-ar fi deschis și Institutul Cantacuzino și ar fi rămas suficienți bani pentru finanțarea multor cazuri de 3 milioane de euro, pentru fabricarea vaccinurilor în România. „3 milioane de euro reprezintă o nimica toată în ziua de astăzi, nu este o sumă importantă. Este și rușinos că a trebuit să vedem șeful unui institut important cerând statului român ajutorul, să se roage pentru 3 milioane de euro. Dacă era nevoie, făceam noi o chetă, printre cetățeni. La Iași, am văzut că cineva a donat un aparat de 65 000 euro, un cetățean de bună-credință. Cum să dea cetățenii, după ce au plătit atâtea impozite, 65 000 euro? Trebuia să-i dăm celor bătrâni, nu să mergem noi la spital să finanțăm spitalele. Este o rușine națională ceea ce se întâmplă acum, să vii să ceri bani de la cei care nu au la momentul de față, ca să poți să continui activitatea în spitale”, a mai menționat acesta. Articolul Antreprenor român: Este o rușine națională ceea ce se întâmplă acum, să vii să ceri bani de la cei care nu au la momentul de față, ca să poți să continui activitatea în spitale apare prima dată în InfoPrut.
21:00
Cetățenii R. Moldova care vor fi surprinși pe stradă, vor fi obligați să prezinte un act de identitatea, iar angajații din sistemul bugetar vor avea zilele libere. Acestea sunt câteva dintre noile măsuri pe care le-a introdus Comisia Situații Excepționale de la Chișinău.  Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu, care a menționat că de mâine se interzice aflarea în grupuri mai mare de trei persoane. Totodată, șeful Executivului a spus că din această sâmbătă, toate instituțiile din sistemul bugetar, cu excepția spitalelor și a instituțiilor de ordine, vor avea nouă zile libere. „Angajații sectorului bugetar vor primi salariul integral, indiferent dacă lucrează de acasă, nu lucrează sau o fac parțial. Nu circulați prin Republică, nu vă duceți în sate!”, a declarat Ion Chicu. Premierul a subliniat că toți angajații trebuie să rămână acasă, iar cetățenii care vor fi surprinși în afara domiciliului vor fi obligați să prezinte un act de identitate. „Persoanele care se vor afla în afara domiciliului vor fi obligate să dețină un act de identitate sau un alt act înscris care confirmă identitatea persoanei. Va trebui în această perioadă, să fiți gata să răspundeți colaboratorilor de la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărăriii, să vă identificați”, a adăugat Ion Chicu. Tot astăzi, premierul de la Chișinău a atenționat că dinamica în creșterea numărului de pacienți infectați cu COVID-19, denotă faptul că dacă vom continua în același ritm, către 10 aprilie, se va atinge cifra de 2000 de pacienți, iar un asemenea număr ar pune la grea încercare sistemul medical din R. Moldova. Amintim că, astăzi încă 28 de persoane au fost diagnosticate cu noul coronavirus. Anunțul a fost făcut de către autorități, după prelucrarea a 134 probe suspecte. Astfel, până la această oră, în Republica Moldova există 177 de cazuri de COVID-19, dintre care, o persoană a decedat, iar două persoane au fost vindecate. Articolul În atenția tuturor cetățenilor Republicii Moldova: Informație de ultimă oră legată de actul de identitate apare prima dată în InfoPrut.
20:20
Igor Dodon, președintele R. Moldova, a anunțat că va propune Comisiei pentru Situații Excepționale să ia decizia ca toți angajații medicali, care sunt implicaţi în depistarea COVID-19, dar şi în tratarea pacienţilor cu acest virus, să fie testaţi dacă nu sunt infectaţi cu coronavirus. Șeful statului a subliniat că în așa fel se dorește prevenirea contaminării medicilor, dar şi protejarea acestora. Igor Dodon susţine că este vorba de 10 mii de persoane din sistemul medical, care urmează să fie testate, în timpul apropiat, din contul statului. Totodată, acesta a spus că testarea se va face periodic asupra medicilor, pentru a exclude riscul contaminării şi răspândirii virusului. Dodon a mai remarcat că este necesar și ca poliţiştii de frontieră, dar şi angajaţii MAI care interacţionează cu persoanele suspecte de infecţie, la fel, să fie testate. În prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate 177 de cazuri de COVID-19. Dintre acestea, în două cazuri, persoanele au fost vindecate, iar un caz s-a soldat cu deces. Articolul 10.000 de cadre medicale din R. Moldova ar putea fi testate pentru coronavirus apare prima dată în InfoPrut.
19:30
Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), în parteneriat cu Privesc.eu și cu susținerea Fundației Hanns Seidel, a organizat miercuri, 25 martie 2020, în premieră în regim on-line o videoconferință dedicată analizei impactului virusului de tip nou COVID-19 asupra Republicii Moldova, se arată într-un comunicat de presă. La dezbatere au participat reprezentanți stabiliți în Republica Moldova și în străinătate, ai societății civile, analiști în domeniul financiar-economic, reprezentanții asociațiilor de afaceri din Republica Moldova și ai autorităților naționale. În intervențiile lor, aceștia s-au referit în special la măsurile întreprinse deja și cele care urmează să fie aplicate de autorități pentru a gestiona criza pandemică și minimiza efectele negative a acesteia asupra economiei Republicii Moldova, cetățenilor în general și a mediului de afaceri. „Din prima zi când această pandemie a devenit o realitate pentru Republica Moldova pot spune că autoritățile au încercat într-un fel să adopte niște decizii repede, care însă nu erau pregătite din punct de vedere logic și nu au avut repeziciunea necesară. Deci, în momentul în care în Italia a început să crească numărul celor infectați, era clar că trebuie de soluționat problema filtrării persoanelor care ajung în R. Moldova, pentru a depista cazurile de infecție. Cred că aici a fost, dacă pot folosi cuvântul, o rușinoasă scăpare a autorităților, deoarece deciziile de introducere a măsurilor foarte serioase nu au fost conform așteptărilor”, a subliniat Dionis Cenușă, cercetător la Universitatea Giessen din Germania. Acesta a mai spus că comunicarea autorităților cu cetățenii care trebuia să se autoizoleze când au revenit din statele afectate cu COVID-19 nu a fost eficientă, acest lucru împiedicând statul să identifice persoanele infectate și să admită transmisia infecției la nivel local. Directorul Executiv al Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii din R. Moldova, Liliana Busuioc, a vorbit despre modul în care afectează pandemia companiile mici. „Toți știm că 85% din companiile de la noi sunt micro-întreprinderi, care au până la nouă angajați și vreau să menționez că 60% din forța de muncă angajată în economie este în IMM-uri. Astfel, în contextul actual foarte multe companii sunt într-o situație de criză și este foarte probabil că ele nu vor rezista. Există riscul că multe din ele să falimenteze, cum ar fi restaurantele, hotelele, saloane de frumusețe. Noi am adunat mai multe plângeri și am identificat cele mai mari probleme”, a menționat aceasta. De asemenea, directorul spune că foarte mulți antreprenori au venit cu solicitarea de a reeșalona în special plățile la impozite, taxele pentru salarii, TVA. „Antreprenorii vor relaxare fiscală sau poate chiar subvenționare în ceea ce privește aceste taxe și, ulterior, suport în negocierea ratelor la credite, ca să aibă suficient timp să acționeze”, a mai declarat. Dumitru Vicol, strategist la Banca americană din Londra, a propus soluții crizei cu care se va confrunta R. Moldova. „O soluție este oferirea lichidităților practic nelimitate, cum a fost aplicată în țările mari, dar și în Cehia sau România. Alte două soluții sunt flexibilitate din punct de vedere fiscal și măsuri de protejare a locurilor de muncă. Astfel, Guvernul trebuie să vină cu soluții, care să ofere posibilitatea de readaptare la noile realități. Eu sunt de părere că job-ul actual al Guvernului este să păstreze locurile de muncă la nivelul actual, aproape la costuri, care nu pot fi calculate la moment, pentru că atunci când se distruge capitalul productiv este mult mai dificil să îți revii. Mai mult va conta momentul revenirii, decât criza de acum. Deci sunt importante aceste două elemente: gestionarea crizei și forța revenirii de după criză”, a spus Vicol. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „EU DEBATES CAFÉ: Avansarea cunoașterii și expertizei privind instituțiile și politicile UE în Republica Moldova”, implementat de IPRE în cooperare cu Fundația Hanns Seidel în Republica Moldova și cu sprijinul  financiar al Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare. Articolul Vocea experților: Ce măsuri ar trebui luate pentru limitarea efectelor coronavirus apare prima dată în InfoPrut.
18:30
Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate a depus astăzi, 26 martie,o sesizare la Procuratura Generală din R. Moldova împotriva președintelui Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol.  Asta după ce, șeful CA a emis o dispoziție care mass-mediei  impune o serie de obligații privind felul în care abordează subiectul pandemiei cu noul coronavirus. „În sesizare, solicităm Procuraturii să investigheze faptele lui Vicol în temeiul articolului 328 din Codul Penal „Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu”, infracțiune ce este pasibilă cu 6-10 ani de privațiune de libertate și interdicția de a ocupa o funcție publică timp de 10-15 ani. Nimeni nu are dreptul să încalce drepturile fundamentale ale democrației, mai ales în aceste momente grele pentru Republica Moldova și întreaga lume”, se arată în declarația PAS. În context, Maia Sandu, liderul PAS, a subliniat că această dispoziție este ilegală și sfidătoare și instituie de facto cenzura în toate televiziunile din țară. „Libertatea gândirii, a opiniei și cea de exprimare sunt elemente care nici pe timp de urgență, asediu sau război nu pot fi limitate. Cu cât mai obiectivă va fi informația oferită publicului larg, cu atât șansele noastre de a scăpa de urgie vor fi mai mari. Cerem să se revadă cât mai urgent deciziile respective și să se revină în câmpul legalității. Starea de urgență nu înseamnă abuz, călcarea în picioare a Constituției, a legilor acestei țări şi a drepturilor fundamentale ale omului” a precizat Maia Sandu. Ulterior și Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat că a sesizat Procuratura Generală în legătură cu dispoziția emisă de președintele Consiliului Audiovizualului, Dragoș Vicol, privind modul cum ar trebui jurnaliștii să reflecte subiectele legate de pandemia de COVID-19. Interpelarea a fost expediată de deputatul Vasile Năstase. Potrivit acestuia, președintele CA ar fi încercat „să pună căluș presei audiovizuale prin semnarea unui act unipersonal ilegal”. „Domnul procuror general are mult de lucru ținând cont de faptul că năravurile unora prind la curaj în ultimul timp. Iar domnul Chicu ar putea să-l dea afară pe unul dintre aceștia (președintele CA) pentru a demonstra că nu-i ține umbrela politică deasupra capului!”, a scris Vasile Năstase pe pagina sa de Facebook. Amintim că potrivit dispoziției în cauză, instituțiile media din R. Moldova sunt obligate să prezinte în programele de știri și în emisiunile de dezbateri doar informații confirmate oficial de autorități cu referire la infecția de coronavirus, iar moderatorii emisiunilor nu mai au dreptul să-și anunțe propria opinie în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19. Articolul Procuratura, sesizată în cazul cenzurii instituite în mass-media apare prima dată în InfoPrut.
17:10
Încă două spitale raionale din R. Moldova vor trata pacienții suspectați de contaminare cu coronavirs, și anume cele din Bălți și Comrat. Anunțul a fost făcut de Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătății de la Chișinău.  Astfel, începând de astăzi, 26 martie 2020, IMSP Spitalul Clinic Bălți, va putea trata bolnavii de coronavirus din nordul republicii, iar spitalul raional din Comrat, se va ocupa de pacienții de la sud. Ministerul Sănătății dă asigurări că personalul din ambele spitale a urmat cursuri de instruire pentru a putea trata pacienții cu noul tip de coronavirus. Totodată, instituțiile medicale au fost dotate cu teste și echipamente speciale pentru tratarea pacienților. Viorica Dumbrăveanu a declarat că măsura este necesară pentru a evita transportările pacienților, dar și pentru „a mai descărca greutatea care vine pe Spitalul Ministerului Sănătății și pe Spitalul Toma Ciorbă din Chișinău”. Amintim că până acum, pacienții cu Covid-19 erau tratați exclusiv la Chișinău, la Spitalul Toma Ciorbă, Spitalul Clinic Republican, Spitalul de boli contagioase pentru copii și Institutul Mamei și Copilului. Ulterior, la acestea s-a adaugat și Spitalul Ministerului Sănătății. Articolul Spitalele din Bălți și Comrat s-ar putea transforma în spitale COVID-19 apare prima dată în InfoPrut.
15:30
Deputatul Igor Munteanu a criticat dur decizia Guvernului de la Chișinău de a aloca peste 157.000 de lei pentru confecționarea medaliei comemorative „75 de ani de la victoria în cel de-al Doilea Război Mondial”. „Am aflat că în toiul stării de urgență, Guvernul Chicu bate medalii de 9 mai. Să bați medalii de 157.000 lei pentru a proslăvi armata sovietică e josnic. Să fie acesta prețul plătit de aflarea unui guvern tehnocrat la putere în condiții de pandemie? Nu aș vrea să vă critic, dar .... rușine PSRM și anexei sale, PD!”, a menționat parlamentarul. Pe de altă parte, a subliniat sursa, dacă-i ceva de comemorat în luna mai 2020, atunci ar trebui să comemorăm victimele foametei organizate în anii 1946-47, familiile deschiaburite, copiii lăsați fără părinți în urma etnocidulului organizat de sovietici. „De ce guvernele din R. Moldova nu obișnuiesc să comemoreze tragedia lor, prieteni?”, se întreabă Igor Munteanu. „Astăzi, în Republica Moldova, încă mai avem alături de noi câteva mii de supraviețuitori ale acelor vremuri cumplite. Să se știe că acestor supraviețuitori ai regimului de ocupație sovietică nu li s-au achitat toate despăgubirile prevăzute de legislație pentru casele confiscate și averea prădată. Lor nu li s-au restituit pământurile ocupate sub amenințarea cu arma. Nu li s-au achitat prejudiciile pentru munca forțată în Siberia sau în minele de cărbune din Donețk și Kuzbas, sute de mii de tineri basarabeni fiind trimiși la reeducare imediat după încheierea războiului. Pe ei de ce nu-i comemorați oficial?”, mai adaugă deputatul. Acesta a mai subliniat că în luna mai vom aminti în rugăciunile noastre pe victimele regimului sovietic. „Vom comemora victimele unui regim, care a uitat să plece acasă după război. Un regim xenofob, care continuă să fie adulat de Kremlin și ținut sub ocrotirea și pomana unui regim marionetă la Chișinău, înviat de o propagandă minciunoasă. Cei care bat medalii în memoria ocupației sovietice ar trebui să știe că josnicia nu va fi uitată. Rușine!”, a conchis Igor Munteanu. Amintim că ieri, în ciuda pandemiei de coronavirus care ia amploare în R. Moldova, Guvernul de la Chișinău a alocat bani pentru marcarea zilei de 9 mai.  Articolul 157.000 de lei pentru medalii de Ziua Victoriei. Decizia Guvernului socialist Chicu în vreme de coronavirus apare prima dată în InfoPrut.
14:30
Autoritățile de la Chișinău sunt obligate să verifice eficiența testelor pentru diagnosticarea Covid-19 pe care le vor primi din China, dar și din Rusia. De această părere este Dionis Cenușă, comentator politic de la Chișinău, care atrage atenția că asupra calității acestor ajutoare umanitare planează anumite suspiciuni.  „R. Moldova urmează să primească 2.500 teste de diagnosticare, pe lângă cele peste 3 tone medicamente și articole sanitare. Inițial despre acest lucru a anunțat președinția la întâlnirea cu diplomații chinezi. De asemenea, două zile în urmă, Rusia a promis că trimite ajutor medical, inclusiv teste. În general, gesturi similare celor manifestate de partea chineză sau cea rusă sunt binevenite, reieșind din capacitățile financiare reduse ale Moldovei. Totuși, trebuie să atragem la calitatea ajutorului umanitar recepționat de la China și Rusia” subliniază sursa.  Pentru a-și susține poziția, potrivit căreia testele pentru diagnosticarea Covid-19 trebuie verificate de către executivul de la Chișinău, prin compararea repetată a rezultatelor cu diagnosticarea de laborator, Dionis Cenușă a făcut referință la sursele spaniole cu privire la China și dar și la declarațiile autorităților italiene în ceea ce privește ajutorul umanitar oferit de Rusia. „Conform datelor periodicului El Pais, Diverse laboratoare de microbiologie au făcut probe folosind testele recepționate din China și au depistat că acestea nu depistează eficient cazurile pozitive de Covid. Este vorba despre testele produce de compania chineză Bioeasy (Shenzhen, China). Aceste teste au o sensibilitate de 30%, când conform parametrilor acceptabili trebuie să aibă minim 80%. Prin urmarea, utilitatea acestor teste este irelevantă. Din cauza nesiguranței, probele re-verificare la laborator specializat. Societatea Spaniolă privind Boli Infecțioase și Microbiologie Clinică (SEIMC) a expediat un raport către autoritățile spaniole în care recomandă să nu se utilizeze testele trimise de China și produse de compania Bioeasy”, a subliniat comentorul. Sursa a mai menționat că „deocamdată sunt suspiciuni în legătură cu calitatea testelor, pe care Rusia le-a oferit Italia. Doar pagini web suspicioase menționează că aceste teste ar fi nefolositoare”. „Autoritățile sunt obligate să verifice eficiența testelor. Să comunice cu partea italiană și cea spaniolă, prin intermediul ambasadelor, pentru a se asigura că testele pot fi de folos și nu invers. Avem nevoie de screening-ul populației și identificarea cazurilor de infecție, dar acest lucru trebuie să aibă loc cu o siguranță absolută în calitatea testelor primite de la China și Rusia”, atenționează Dionis Cenușă. Articolul Opinie: Autoritățile de la Chișinău sunt obligate să verifice eficiența testelor oferite de China și de Rusia apare prima dată în InfoPrut.
13:30
Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, împlinește, astăzi 71 de ani. Cu această ocazie  Majestatea Sa Margareta a trimis românilor primul său vlog, în care a vorbit despre noul coronavirus Covid-19, a transmis un mesaj de încurajare și, în final, a mulțumit tuturor pentru felicitări și urări. „Astăzi, sărbătoresc ziua mea de naştere în îngrijorare şi confuzie. Vă mulţumesc celor care trimiteţi mesaje de felicitare. Îmi doresc în aceste clipe să pot să vorbesc cu voi, să vă spun ceea ce simt. Trăim cu toţii în această perioadă momente de singurătate şi de nedumerire. Este ca şi cum viaţa noastră s-a schimbat şi merge anapoda. Nu avem certitudine pentru viitorul apropiat, avem mai degrabă îngrijorare decât frică. Îngrijorare pentru familia mea şi pentru mine, dar şi pentru cei de lângă mine, cei cu care lucrez zi de zi. Ca şi voi, găsesc dificil să fiu izolată şi să nu pot să văd oamenii în jurul meu, oamenii dragi. Ştiu cât de mare poate fi plictiseala unei zile şi revolta că trebuie să stau acasă, izolată într-un spaţiu închis, dar este limpede că acesta este cel mai bun lucru pe care îl pot face pentru semenii mei şi pentru mine. Vă rog să urmăriţi sfaturile medicale pe care le primim la televiziune şi pe internet. Viitorul nostru stă numai şi numai în mâna noastră, în voinţa noastră", afirmă Majestatea Sa în mesajul transmis. Custodele Coroanei aminteşte de gesturile de solidaritate din Italia şi Spania şi îndeamnă ca acestea să fie urmate şi în România, asigurând că va reveni pentru a împărtăşi din experienţa celor care luptă cu „singurătatea şi confuzia" pentru a ne inspira „unii pe alţii". „M-am simţit inspirată şi am fost impresionată de ceea ce fac oamenii pentru a fi alături şi pentru a-i ajuta pe cei de aproape. În Italia, vecinii ies pe balcoane şi cântă împreună. În Spania, mulţi oameni îi ajută pe ceilalţi aducând mâncare la uşa celor care nu pot ieşi. În România, exemplele pot continua, fiindcă în ţara noastră există oameni cărora le pasă. În zilele următoare voi încerca să aflu cât mai multe despre ceea fac oamenii pentru a învinge singurătatea şi confuzia şi voi reveni către voi pentru a vă împărtăşi ceea ce am aflat să ne inspirăm unii pe alţii. În fiecare zi sunt în legătură cu cei care lucrează la Fundaţia mea şi la Crucea Roşie pentru a vă spune apoi despre experienţa lor. Încă o dată vă sunt recunoscătoare celor care v-aţi gândit la mine cu ocazia zilei de naştere. Vă mulţumesc tuturor şi sper să putem să ne facem viaţa mai bună în aceste condiţii vitrege", a mai transmis Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române într-un mesaj video. https://www.facebook.com/FamiliaRegala/videos/2612705352388913/UzpfSTEwNjI0NDkwNjA3NTk5NDozMTQ5NjA0OTg4NDA2NjIy/?epa=SEARCH_BOX Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, este cea mai mare dintre cele cinci fete ale Regelui Mihai I şi Reginei Ana de Bourbon-Parma – alături de Elena, Irina, Sofia şi Maria – şi este a 82-a pe linia succesorală a tronului britanic. Patronează din anul 1990 fundaţia caritabilă care îi poartă numele, prin intermediul căreia ajută persoanele aflate în situaţii vulnerabile, dar şi tinerii talentaţi. Din anul 1997 este succesoare la conducerea Casei Regale a României, iar din 5 decembrie 2017 este suveranul Casei de România, succedându-i tatălui său, Regele Mihai I. Articolul Majestatea Sa Margareta, către români: „Viitorul nostru stă numai şi numai în voinţa noastră” apare prima dată în InfoPrut.
25 martie 2020
23:30
Ministerul Apărării Naționale anunță că a solicitat Capabilității de Transport Aerian Strategic a NATO, care operează de pe Baza Aeriană Papa din Ungaria, desfășurarea unei misiuni aeriene de urgență, pentru transportul a aproximativ 45 de tone de echipament medical de la Seul la București.  Echipamentele, 100.000 de combinezoane de protecție, au fost achiziționate de statul român prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 în țara noastră. Zborul este efectuat cu o aeronavă C-17 Globe Master III, în cadrul cotei de ore de zbor alocate României, ca stat membru al Capabilității de Transport Aerian Strategic. Unul dintre comandanții echipajelor care operează aeronava pe timpul acestei misiuni este locotenent-comandorul George Crăciun, pilot din Forțele Aeriene Române, detașat în cadrul Capabilității de Transport Aerian Strategic. Aeronava va ateriza joi, 26 martie, pe Aeroportul Otopeni. Amintim că România a semnat în anul 2008, ca membru fondator, Memorandumul de Înțelegere pentru constituirea Unității Multinaționale de Transport Strategic, alături alte nouă țări NATO - Bulgaria, Estonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovenia, SUA și Ungaria, și două state membre ale Parteneriatului pentru Pace: Finlanda și Suedia. Articolul 45 de tone de echipamente medicale din Coreea de Sud, aduse la Bucureşti cu o aeronavă NATO apare prima dată în InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.