InfoPrut

Acum 6 ore
16:57
  Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, tună și fulgeră împotriva a tot ce este românesc în stânga Prutului, însă la el acasă, în satul Sadova, oamenii nu se opintesc în declarațiile lui. Astfel, cu prilejul împlinirii a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, gimnaziul din localitatea din care este originar Dodon a [&hellip The post (VIDEO) Satul de baștină a lui Igor Dodon a sărbătorit Ziua Unirii Basarabiei cu România appeared first on InfoPrut.
Acum 8 ore
14:07
  Acum 100 de ani, pe vremea asta, elitele din Basarabia au văzut în preajma revoluției ruse din februarie-martie oportunitatea organizării pentru obținerea drepturilor și libertăților naționale. Partidul Național Moldovenesc a fost una dintre locomotivele politice care au dus Basarabia către autonomie, independență și Unirea cu România. Între martie 1917 și martie 1918, drumul Basarabiei către [&hellip The post (VIDEO) Istorie pe șleau: Partidul Național Moldovenesc și drumul spre Unirea Basarabiei cu România appeared first on InfoPrut.
Acum 12 ore
13:27
  Împlinirea a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România a fost sărbătorită și de câteva zeci de tineri din Bistrița. „La petrecerea naţională de la Bistriţa a cântat aproape toată lumea: atât tinerii de la microfoane, cât şi cei din public, căci cu toţii au primit câte un pliant cu cântecele şi [&hellip The post Cum au sărbătorit bistrițenii 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România appeared first on InfoPrut.
12:37
Recensământul populației din Republica Moldova din 2014 a fost mort din fașă. Ulterioarele tergiversări legate de publicarea rezultatelor nu au făcut altceva decât să îndeplinească încă o etapă dintr-o afacere de stat pe care, acum, specimene precum Igor Dodon o vor putea folosi ca intrument de chiuretaj identitar anti-românesc.  Dacă informația pe surse invocată de [&hellip The post Recensământul halucinației appeared first on InfoPrut.
11:27
  Vineri, 31 martie, Biroul Naţional de Statistică (BNS) se pregăteşte să anunţe „rezultate falsificate” ale procesului de recensământ desfăşurat în mai 2014, se arată într-un comunicat de presă Mișcării Civice Tinerii Moldovei. „Din surse sigure, Mişcarea Civică Tinerii Moldovei a aflat că la întrebarea privind etnia/naţionalitatea se va da un alt rezultat final decât [&hellip The post Recensământ 2014: BNS va anunța un rezultat fals privind numărul românilor din Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
11:07
  La Chișinău va fi organizat miercuri, cu începere de la ora 14:30, un protest împotriva președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Protestul va avea loc în fața Reședinței de Stat a Republicii Moldova. Motivul îl reprezintă decretul semnat marți de Igor Dodon privind desfășurarea unui referendum pe data de 24 septembrie 2017. Printre subiectele care [&hellip The post Protest anti-Dodon la Chișinău appeared first on InfoPrut.
10:47
  Evenimentele dedicate împlinirii a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România au fost finalizate la Dolj, marți, printr-o manifestare intitulată „Zilele marcante din Istoria României”. „Pentru noi, evenimentul de astăzi este unul foarte important pentru că marcăm 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, care a avut loc pe 27 [&hellip The post „Zilele marcante din Istoria României”, eveniment cu studenți din Rep. Moldova în România appeared first on InfoPrut.
Ieri
16:07
  Președintele de la București Klaus Iohannis a avut marți o discuție telefonică cu premierul de la Chișinău Pavel Filip. Cei doi oficiali au discutat despre parteneriatul dintre România și Republica Moldova și despre posibilitățile de inițiere a colaborării bilaterale în noi domenii de interes comun.   În cadrul dialogului, Filip a menționat că Guvernul de [&hellip The post Consultare între președintele Iohannis și premierul Filip appeared first on InfoPrut.
15:57
  Cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România, două localități din județul Prahova s-au înfrățit cu localități din Republica Moldova. Este vorba despre comunele Măneşti (Prahova) şi Abaclia (raionul Basarabeasca), și comuna Aluniş (Prahova) şi localitatea Şipoteni (raionul Călăraşi). Acordurile de cooperare dintre localități au fost semnate în contextul în care o delegație a Consiliului Judeţean Prahova, [&hellip The post Înfrățirile, în ritm galopant. Ce localități au semnat acorduri de cooperare de Ziua Unirii Basarabiei cu România appeared first on InfoPrut.
14:57
  Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, i-a adresat câteva propoziții în română premierului de la Chișinău, Pavel Filip, la întrevederea pe care cei doi oficiali au avut-o la Kiev cu prilejul unei reuniuni GUAM. Potrivit Radio Chișinău, în momentul în care liderul de la Kiev a dat mâna cu Pavel Filip, Petro Poroșenko i-a vorbit în română: [&hellip The post Poroșenko i s-a adresat în română lui Pavel Filip: „Cum viața? Tot normal?” appeared first on InfoPrut.
12:27
  La ce folosesc misiunile de pace? – se întreabă filosoful și publicistul Cătălin Avramescu într-un articol de opinie publicat în ziarul Bursa. Printre misiunile de pacificare „autopsiate” în articol, se numără și cea din regiunea transnistreană. „Prima dată când am auzit de aşa ce va a fost, cred, pe la începutul anilor ’80. La [&hellip The post Cătălin Avramescu: Regiunea transnistreană, caz elocvent despre misiunile de pacificare în umbra cărora apar „tot felul de ticăloșii” appeared first on InfoPrut.
12:17
  Cu prilejul aniversării a 99 de ani de la unirea Basarabiei cu România,  pe 27 martie , la Palatul de Cultură „Nicolae Botgros” din Cahul a avut loc un concert extraordinar susținut de Mihai Mărgineanu și trupa sa. „Acest spectacol reprezintă un dar de suflet de la români pentru români. Fără temelia așezată acum [&hellip The post Ziua Unirii Basarabiei cu Țara, sărbătorită la Cahul appeared first on InfoPrut.
11:17
  Liceul Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol a sărbătorit luni Ziua Unirii Basarabiei cu România. Elevii și profesorii liceului românesc din regiunea transnistreană au cântat piese patriotice, au recitat poezii și au întins un tricolor uriaș pe holurile instituției de învățământ.   În regiunea transnistreană funcționează opt școli și licee românești, aflate potrivit legislației în [&hellip The post (FOTO) Ziua Unirii Basarabiei cu România, sărbătorită la liceul românesc din Tiraspol appeared first on InfoPrut.
10:27
  Un grup de piloți auto din Republica Moldova a ocupat locul I în cadrul unui campionat de Jeep Trial din România. Cei trei câștigători sunt Oleg Varzari, Vladimir Ursu și Andrei Musteață. Campionatul a fost organizat la Râmnicu Vâlcea, informează Agora.md. La eveniment au participat peste 60 de echipe. „În România se organizează 7 cupe și sunt [&hellip The post Trei piloți de Jeep din Rep. Moldova, locul I la un campionat din România appeared first on InfoPrut.
10:07
  Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, şi omologul său ucrainean, Vladimir Groisman, au avut luni o întrevedere bilaterală, în contextul reuniunii șefilor de Guverne ale statelor membre ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM. Oficialii au discutat despre posibilitățile de dinamizare a parteneriatului bilateral și evoluțiile înregistrate în implementarea Foii de parcurs privind dezvoltarea [&hellip The post Discuții între Pavel Filip și Vladimir Groisman. Protecția ecologică a râului Nistru și controlul vamal, printre subiectele cruciale de pe agendă appeared first on InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
17:07
  Ministrul Mediului de la Chișinău, Valeriu Munteanu, a alergat pentru Unire în România, în cadrul Maratonului Nisipului, organizat la Constanța. În fiecare an, la Maratonul Nisipului participă mulţi concurenţi de peste Prut. În acest an, s-a aflat printre ei şi ministrul Mediului din Republica Moldova, Valeriu Munteanu. Munteanu a concurat la proba de zece [&hellip The post Ministru de la Chișinău, participant la Maratonul Nisipului din România: „Alerg pentru Unire” appeared first on InfoPrut.
17:07
  Președintele de la București Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România – zi de sărbătoare naţională. „România rămâne pe deplin angajată în sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova. Integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă, conform Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării, [&hellip The post Președintele Iohannis, gest referitor la Unirea Basarabiei cu România appeared first on InfoPrut.
16:37
  „Parlamentul din 2018 trebuie să devină Parlamentul Unirii”, susține Ana Guțu, liderul partidului DREAPTA. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de presă cu tema „99 de ani de la votarea Unirii Basarabiei cu România”. Reunirea Republicii Moldova cu România înseamnă „poduri peste Prut, investiții masive românești în RM, salarii și pensii la nivelul celor care [&hellip The post Partid de la Chișinău: Procesul Unirii a început deja appeared first on InfoPrut.
14:27
  Făuritorii unirii Basarabiei cu România au fost pomeniţi luni la Catedrala Patriarhală. Slujba Parastasului a fost oficiată de Părintele Arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod. „Suntem convinşi că Dumnezeu va asculta rugăciunile noastre a tuturor şi ne va ajuta ca la împlinirea a 100 ani de la acel eveniment românii să nu [&hellip The post Făuritorii unirii Basarabiei cu România, pomeniţi la Patriarhie appeared first on InfoPrut.
13:07
  La 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, statul eșuat al Republicii Moldova se confruntă couă „două Transnistrii” și are la dispoziție un singur colac realist de salvare: proiectul unionist. De această opinie sunt analiștii Fundației Universitare a Mării Negre (FUMN) Dan Dungaciu și Petrișor Peiu. Într-o analiză riguroasă publicată în cotidianul [&hellip The post Experți FUMN: „Singura, dar singura soluţie de integrare europeană a Rep. Moldova a rămas unificarea cu România” appeared first on InfoPrut.
12:27
  Inspectoratul Școlar Județean Neamț, în parteneriat cu Asociaţia Profesorilor de Istorie din Neamț şi Complexul Muzeal Neamț, a demarat un amplu proiect educațional denumit  „CENTENAR 2018 NEAMȚ”. Proiectul se va întinde până la data de 1 decembrie 2018, iar în acest interval de timp, la nivelul tuturor unităților școlare din județul Neamț, vor fi [&hellip The post Proiectul unionist „Centenar 2018 Neamț”, demarat appeared first on InfoPrut.
12:07
  Un spectacol de muzică și dansuri populare a avut loc la Reghin cu prilejul Zilei Unirii Basarabiei cu România. Evenimentul, organizat de Primăria Reghin și Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, filiala Reghin, s-a derulat vineri și a adus pe aceeași scenă artiști de pe ambele maluri de Prut. „Pot spune că am venit [&hellip The post Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită în inima Ardealului appeared first on InfoPrut.
11:37
  Premierul Republicii Moldova Pavel Filip participă luni la reuniunea șefilor de Guverne ale statelor membre ale Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică – GUAM, la Kiev, prilej cu care va avea o întrevedere cu președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. În cadrul întrunirii din Ucraina vor fi abordate mai multe subiecte, printre care și posibilitățile dezvoltării [&hellip The post Premierul de la Chișinău se întâlnește cu președintele Ucrainei appeared first on InfoPrut.
11:07
  Ministrul Mediului de la Chișinău, Valeriu Munteanu, a alergat pentru Unire în România, în cadrul Maratonului Nisipului, organizat la Constanța. În fiecare an, la Maratonul Nisipului participă mulţi concurenţi de peste Prut. În acest an, s-a aflat printre ei şi ministrul Mediului din Republica Moldova, Valeriu Munteanu. Munteanu a concurat la proba de zece [&hellip The post Deputat de la Chișinău, participant la Maratonul Nisipului din România: „Alerg pentru Unire” appeared first on InfoPrut.
10:47
  Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este așteptat luni la Bistrița, să participe la o „sărbătoare a păcii, democraţiei şi dragostei dintre moldoveni şi ardeleni”, prilejuită de împlinirea a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Invitația a fost lansată de Clubul Internațional Transilvania, reprezentat de profesorul de religie ortodoxă Florin Bojor. Dodon este așteptat [&hellip The post (VIDEO) Ziua în care Igor Dodon este așteptat la Bistrița, la „sărbătoarea dragostei dintre ardeleni și moldoveni” appeared first on InfoPrut.
10:27
  Peste 40 de studenți de la universități din Republica Moldova participă luni, ora 11:00, la masa rotundă cu tema „România și Republica Moldova în contextul Centenarului”. Studenții se află la București la invitația Departamentului Centenar, din cadrul Guvernului României, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale, prin Departamentul Pentru Relația cu Parlamentul, Informare Publică și Creșterea Calității [&hellip
10:07
  Tineretul liberal a organizat un flashmob în fața Primăriei Chișinăului, dedicat Zilei Unirii Basarabiei cu România. Cu această ocazie, Organizația de Tineret a PL și consilierii municipali ai formațiunii au venit cu un demers la adresa edilului Dorin Chirtoacă. Liberalii au propus ca denumirea Bulevardului Moscova din Chișinău să fie schimbată în Bulevardul Unirii. [&hellip
14 martie 2017
13:37
  Ziua de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu România – va fi zi de sărbătoare naţională. Este decizia Parlamentului României, care a supus marți la vot, în plenul Camerei Deputaților, proiectul de lege înaintat de deputatul Eugen Tomac. Inițiativa a fost adoptată cu 260 de voturi pentru, o abținere și 6 voturi contra. „Mi s-a [&hellip The post OFICIAL: Ziua Unirii Basarabiei cu România, sărbătoare naţională appeared first on InfoPrut.
13:27
  Gheorghe Ciobanu, expert în proiecte din municipiul Botoșani a prezentat primarilor, conducătorilor instituțiilor subordonate Consiliului raional Drochia și ai serviciilor deconcentrate oportunitățile Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020. Ședința de lucru a avut loc pe 10 martie, în incinta Consiliului raional Drochia. Persoanele, mărfurile și capitalul trebuie să fie în circulație permanentă; stabilirea unei [&hellip The post Înfrățirea între localitățile din România și Republica Moldova, avantaj în alocarea de granturi appeared first on InfoPrut.
12:47
  Comisia Europeană atrage atenția Republicii Moldova că mai este o cale lungă de străbătut pe drumul integrării europene, dând de înțeles că orizonul comunitar este tot mai îndepărtat.  Într-un comunicat de presă, Comisia Europeană, care și-a anunțat în ultimul an stoparea extinderii pe flancul estic, spune că Republica Moldova trebuie să „facă mai mult pentru [&hellip The post Orizontul european al Rep. Moldova, tot mai îndepărtat. Mesajul Comisiei Europene appeared first on InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.