InfoPrut

Acum 30 minute
21:20
  Satul Cruzești din municipiul Chișinău este cea de-a 50-a unitate administrativ-teritorială din Republica Moldova care a votat o Declarație de Unire cu România. În documentul semnat de primarul de Cruzești, Violeta Crudu, de secretar, de consilierii locali și cetățeni din sat se arată că „în numele locuitorilor Moldovei răsăritene în general şi al cetăţenilor [&hellip The post Şi Cruzeşti a votat o Declaraţie de Unire cu România appeared first on InfoPrut.
Acum 2 ore
20:00
  Vineri, Consiliul Local din comuna Copăceni, raionul Sângerei, a votat Declaraţia de Unire cu România.  Declaraţia a fost votată de 8 din cei 12 consilieri locali prezenţi la şedinţă. „Facem această unire acum, în suflet și ca reparație morală pentru suferințele trecutului și ale prezentului, de la chipul buneilor noștri smulși împotriva voinței lor [&hellip The post #49 Copăceni a votat Unirea cu România! appeared first on InfoPrut.
Acum 6 ore
17:30
  Lista localităților din Republica Moldova care votează Declarații de Unire cu România se mărește pe zi ce trece. Slobozia Mare din raionul Cahul a spus „DA” Unirii, devenind, astfel, a 48-a unitate administrativ-teritorială care semnează un document în acest sens, în ultima lună.  Declarația de Unire a fost votată de 9 consilieri din cei [&hellip The post #48 pentru Reîntregire! Slobozia Mare din Cahul a votat pentru Unirea cu România appeared first on InfoPrut.
Acum 8 ore
15:30
  România va întreprinde toate acțiunile necesare ca, până la sfârșitul anului, gazoductul Iași-Ungheni să fie extins până la Chișinău, astfel încât Republica Moldova să își poată asigura independența energetică, a declarat vineri vicepremierul pentru Integrare Europeană Iurie Leancă, în urma unei vizite la București, transmite Radio Chișinău. „Am obținut susținerea totală și asigurările că [&hellip The post Vicepremierul de la Chișinău: Sper ca până la sfârșitul anului să aprindem făclia cu gaze românești appeared first on InfoPrut.
15:00
  Orașul Călărași a votat Declarația de Unire cu România. Documentul a fost semnat de 16 consilieri din 23. Călărași a urmat, astfel, exemplul orașului Cimișlia. „Facem această unire acum, în suflet și ca reparație morală pentru suferințele trecutului și ale prezentului, de la chipul buneilor noștri smulși împotriva voinței lor de la trupul Patriei istorice [&hellip The post Călărași, al doilea oraș din Republica Moldova care a votat Unirea cu România appeared first on InfoPrut.
Acum 12 ore
11:40
  Deputatul liberal Daniel Gheorghe i-a cerut miercuri premierului Viorica Dăncilă, în ședința de plen a camerei inferioare, printr-o declarație politică, să dispună înființarea unui minister al Reîntregirii, în cadrul Executivului, care să gestioneze în mod profesionist și cuprinzător relația României cu Republica Moldova. „După intrarea României în NATO și în Uniunea Europeană, singurul mare [&hellip The post Un deputat al României îi cere premierului Dăncilă înființarea Ministerului Reîntregirii appeared first on InfoPrut.
11:40
  Ministerul Afacerilor Externe de la București a reacționat la atacurile președintelui socialist al Republicii Moldova, Igor Dodon, la adresa consulului României la Bălți. La solicitarea Deschide.md, MAE a răspuns că informațiile din spațiul public privind activitatea consulului României la Bălți, Mihai Baciu, „se înscriu într-o logică specifică campaniei electorale locale” și, continuă comunicatul diplomației românești, se observă „intensificarea [&hellip The post Reacția diplomației de la București la atacul lui Dodon asupra consulului României la Bălți appeared first on InfoPrut.
10:20
  Un acord de cooperare va fi semnat între județul Arad și raionul Ialoveni la finalul lunii martie. Înfrățirea a fost avizată de Ministerul de Externe și de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. O delegație din județul Arad se va deplasa la Ialoveni în perioada 26-28 martie pentru a semna acordul. Din delegația care va fi [&hellip The post Județul Arad și raionul Ialoveni se înfrățesc de Centenarul Unirii Basarabiei cu România appeared first on InfoPrut.
09:50
  În orașul Călărași din Republica Moldova vor fi edificate busturile domnitorilor Mihai Viteazul și Alexandru Ioan Cuza. Acestea vor fi instalate în Scuarul Domnitorilor din localitate. Cheltuielile necesare pentru executarea, edificarea busturilor, dar și amenajarea terenului aferent vor fi acoperite din donații și sponsorizări, anunță Guvernul de la Chișinău.  În același Scuar tronează și bustul lui Ştefan cel [&hellip The post Alexandru Ioan Cuza și Mihai Viteazul, la loc de cinste în orașul Călărași din Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
Ieri
17:40
  Trei noi Declarații de Unire cu România au fost votate în Republica Moldova.   Este vorba despre localitățile Călimănești, din raionul Nisporeni, comuna Miclești, din raionul Criuleni, și satul Gura Galbenă, din raionul Cimișlia. „Prin prezenta declarație de Unire ne exprimăm bucuria de a fi alături de frații noștri români de pretutindeni”, se arată în [&hellip The post Rafală de voturi pentru Unirea cu România. Alte trei localități au semnat Declarația appeared first on InfoPrut.
17:10
  Deputaţii Consiliului orăşenesc Cernăuţi au votat un proiect de decizie privind arborarea drapelului naţionaliştilor ucraineni, în roşu şi negru, în locurile publice din Cernăuţi cu ocazia sărbătorilor naţionale şi utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile de activitate, conform unui comunicat al serviciului de presă al organizaţiei regionale a partidului ”Svoboda” (”Libertatea”), relatează [&hellip The post Șarjă juridică a naționaliștilor ucraineni la Cernăuți împotriva minorităților appeared first on InfoPrut.
16:00
  Peste 230 de copii din zece grădinițe ale UTA Găgăuzia vor fi parte a unui program de învățare simultană a limbilor română și găgăuză. Inițiativa aparține Asociației Naționale a Trainerilor Europeni din Moldova (ANTEM) și se va derula în parteneriat cu Executivul de la Comrat. De program vor beneficia și părinții preșcolarilor.   Proiectul este realizat [&hellip The post Victorie a limbii române în UTA Găgăuzia! appeared first on InfoPrut.
13:40
  Președinția Republicii Moldova vrea ca activitatea unui diplomat al României să fie investigată de Serviciul de Informații și Securitate (SIS), transmite Deschide.md. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Maxim Lebedinschi, consilierul lui Igor Dodon, îl acuză la rândul pe consulul României la Bălți, Mihai Baciu, că ar sprijini primarii semnatari ai Declarațiilor de [&hellip The post Cu Dodon, ca pe vremea lui Voronin. Atacul socialistului la adresa diplomaților României appeared first on InfoPrut.
12:50
  Satul Coșeni din comuna Negurenii Vechi, raionul Ungheni, este cea de-a 41-a localitate care a votat o Declarație de Unire cu România.  „Susținem reîntregirea Țării Românești, pentru ca generațiile viitoare să trăiască într-un stat prosper, să aibă perspective alături de celelalte popoare din Uniunea Europeană”, se precizează în documentul semnat de primarul de Coșeni [&hellip The post 41 de localități din Rep. Moldova, în mai puțin de o lună, au votat Declarații de Unire cu România appeared first on InfoPrut.
12:30
  Consiliul Municipal Buzău a decis recent să aloce raionului Soroca din Republica Moldova, cele două localități fiind înfrățite, 100.000 de euro pentru reparația unei porțiuni de 250 de metri de faleză, în fața Cetății Soroca, transmite Ziarul Național. Anunțul a fost făcut de primarul de Soroca, Victor Său, în cadrul unei emisiuni de la [&hellip The post Înfrățirea dă roade: Raionul Soroca primește fonduri substanțiale din partea județului Buzău appeared first on InfoPrut.
00:10
  Raionul Strășeni marchează o premieră și votează Declarația de Unire cu România. Documentul a fost semnat de 18 din 33 de consilieri raionali: Robu Nicolae, Botnaru Sergiu, Marola Constantin, Sulă Constantin, Nicolaev Ion, Ioniță Constantin, Iovu Igor, Barsan Maxim, Topor Iurie, Avram Victor, Chircu Aurica, Jereghi Ludmila, Lozovanu Ion, Cotorobai Ion, Cavcaliuc Valeriu, Zosim Eugen, [&hellip The post Nu o să îți vină să crezi! Un raion întreg din Rep. Moldova a votat Unirea cu România appeared first on InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
17:20
  Viceprim-ministrul de la Chișinău Iurie Leancă a avut miercuri o întrevedere la București cu președintele României, Klaus Iohannis, prilej cu care a discutat și despre anul 2018, Anul Centenar.   „Purtând o încărcătură simbolică specială, anul 2018 ca an al Centenarului obligă atât Chișinăul, cât și Bucureștii să depună eforturi conjugate pentru ca cetățenii de [&hellip The post Vicepremierul de la Chișinău a vorbit la București despre Anul Centenar appeared first on InfoPrut.
17:00
  Palatul Parlamentului a găzduit miercuri dezbaterea publică „Basarabia şi Timocul”. La eveniment au participat senatori şi deputaţi, reprezentanţi ai românilor din Serbia şi primari din Republica Moldova care au vorbit în faţa a peste 50 de studenţi basarabeni înscrişi în programul de internship la Parlamentul României. Platforma Unionistă Acţiunea 2012 a început cea de-a [&hellip The post Basarabia și Timocul, în Parlamentul României appeared first on InfoPrut.
16:30
  Satele Tătărești și Negrești din raionul Strășeni se alătură celor 38 de localități care au votat Declarații de Unire cu România. „În numele locuitorilor Moldovei în general, și a satului nostru în particular, continuând tradițiile și datinile românești, pe baza principiului că popoarele singure să-și hotărască soarta lor de astăzi înainte și pentru totdeauna, [&hellip The post 40 pentru Reîntregire! Care sunt cele două localități din Strășeni care au votat azi pentru Unirea cu România appeared first on InfoPrut.
15:10
  Județul Tulcea și raionul Cahul din Republica Moldova au semnat recent o Înţelegere de Cooperare. Datând de multă vreme, relaţiile de colaborare dintre cele două entităţi au fost consolidate – se precizează în Nota de fundamentare – odată cu înfiinţarea, în 2008, a Asociaţiei de Cooperare Transfrontalieră Euroregiunea „Dunărea de Jos”, relatează Obiectiv de [&hellip The post Înfrățirile continuă: Acord de Cooperare între județul Tulcea și raionul Cahul appeared first on InfoPrut.
14:10
  Deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a adresat o întrebare parlamentară Lilianei Țuroiu, președintele Institutului Cultural Român (ICR). Întrebarea parlamentară are ca obiect recenta decizie de lichidare a Direcției Românii din afara Granițelor și Limba Română din cadrul Institutului Cultural Român.   Întrebarea adresată președintelui Director [&hellip The post Deputat de la București : „ICR trebuie să revină asupra deciziei de lichidare a Direcției Românii din afara Granițelor și Limba Română” appeared first on InfoPrut.
13:20
  Uniunea Europeană rămâne principalul partener economic al Republicii Moldova, cu un volum al importurilor considerabil mai mare față de statele CSI, spune europarlamentarul român Siegfried Mureșan.   „Republica Moldova a exportat, anul trecut, valoric de peste trei ori mai mult în statele din Uniunea Europeană (UE) decât în cele din Comunitatea Statelor Independente (CSI). [&hellip The post Europarlamentar: Exporturile Rep. Moldova în UE sunt de trei ori mai mari decât cele în statele CSI appeared first on InfoPrut.
11:40
  NATO şi Republica Moldova au lansat un proiect multianual de îmbunătățire, în rândul forțelor armate naționale, a capacităților de luptă împotriva amenințărilor ciberneticie sofisticate. Proiectul a fost lansat în cadrul Programului NATO Ştiinţă în Serviciul Păcii şi Securităţii (SPS), se arată pe site-ul Alianței Nord-Atlantice. Jamie Shea, subsecretar general adjunct însărcinat cu Divizia provocărilor [&hellip The post NATO și Rep. Moldova lansează un nou proiect în domeniul apărării cibernetice appeared first on InfoPrut.
20 februarie 2018
20:30
  Ropote de aplauze în Parlamentul de la București pentru primarii din Republica Moldova care au semnat Declarațiile de unire cu România, scrie 10TV.  Edilii care au votat actele de revenire în vechile hotare ale României au fost invitaţi în Legislativul de la București. Cleopatra Cobzac, primarul comunei Codreanca, raionul Străşeni, a afirmat că iniţiativa de [&hellip The post Emoționant: Primarii unioniștii din Rep. Moldova, aplaudați în picioare de parlamentarii României! appeared first on InfoPrut.
20:00
  Comuna Mălăiești din raionul Orhei a votat o Declarație de Unire cu România. Mălăiești devine, astfel, a 38-a localitate din Republica Moldova care cere Reîntregirea națională. „Consiliul comunal Mălăiești declară Reunirea satelor Mălăiești, Târzieni cu România, împreună cu întreg teritoriul Moldovei din stânga Prutului care astăzi se numește Republica Moldova. Solicită Parlamentelor României și [&hellip The post Vot pentru Unirea cu România și la Mălăiești, în raionul Orhei! appeared first on InfoPrut.
16:20
  Satul Mereni din raionul Anenii Noi a semnat Declarația de Unire cu România. „Satul reprezintă elementul definitoriu al civilizației românești din ultimele două milenii. În cadrul satului s-a plămădit poporul român, limba română și civilizația românească. În condițiile satului s-a produs creștinarea românilor, formarea ortodoxiei populare românești, a obiceiurilor și tradițiilor naționale. Astfel, în [&hellip The post Și Mereni vrea Unirea! A 37-a localitate din Rep. Moldova care semnează o Declarație pentru Reîntregire appeared first on InfoPrut.
14:13
  Satul Scoreni din raionul Strășeni este a 36-a localitate din Republica Moldova care votează o Declarație de Unire cu România și a doua din raion, după Codreanca. Aleșii locali cer președintelui României, Senatului și Camerei Deputaților de la București unirea Republicii Moldova cu România. În același timp, autoritățile locale din Chetrosu solicită Parlamentului Republicii Moldova [&hellip The post „Cu dragoste de neam și țară în An Centenar”, vot pentru Unirea cu România și demers către București appeared first on InfoPrut.
13:30
  Deputatul în Parlamentul României Constantin Codreanu a anunțat eliberarea a 13 pașapoarte de serviciu și 1 pașaport diplomatic pentru clericii Mitropoliei Basarabiei asupra căreia a interpelat repetat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București.   Această chestiune a făcut obiectul discuțiilor din 7 aprilie 2017 cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, vicar patriarhal şi secretar [&hellip The post Clericii Mitropoliei Basarabiei, pașapoarte de serviciu din partea MAE al României appeared first on InfoPrut.
10:40
  La Chișinău va avea loc o nouă ediție a Festivalului-concurs de creație și interpretare a romanței românești „Crizantema de Argint”, care în Anul Centenar se va derula sub genericul „Romanța ne unește”. Evenimentul care va avea loc în perioada 23-25 februarie la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” va reuni interpreţi de romanţe de pe ambele maluri [&hellip The post „Romanța care ne unește” în Anul Centenar: Interpreți de pe ambele maluri ale Prutului, la Chișinău appeared first on InfoPrut.
19 februarie 2018
20:40
  Comuna Parva din județul Bistrița-Năsăud este prima localitate din România care se alătură demersurilor autorităților locale din Republica Moldova care votează Declarații de Unire și cere decidenților de la București ca anul 2018 să fie anul în care să fie eliminată granița la Prut. Primarul, viceprimarul și consilierii din Parva solicită printr-o rezoluție adoptată în [&hellip The post O comună din România întoarce gestul localităților din Rep. Moldova care au votat Declarații de Unire: Să reîntregim Țara în Anul Centenar! appeared first on InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.