InfoPrut

Acum 6 ore
00:40
Nu există niciun pericol pentru niciun cetățean care se află pe teritoriul Republicii Moldova sau cel puțin acesta nu vine din partea Chișinăului. Declarații au fost făcute de Oleg Serebrian, vicepremierul pentru Reintegrare de la Chișinău, în contextul ultimilor acuzații venite de la Moscova.  Astfel, oficialul din R. Moldova a infirmat acuzațiile șefului diplomației ruse […] Articolul Chișinăul i-o taie Moscovei: Nu există niciun pericol pentru niciun cetățean care se află pe teritoriul R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
Acum 8 ore
23:20
Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a condamnat joi, 30 martie, tentativele Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova.  Oficialul european, aflat într-o vizită de lucru la Chișinău, a remarcat ospitalitatea și generozitatea de care au dat dovadă cetățenii Republicii Moldova atunci când au primit refugiați din Ucraina. „Sunt încântată să mă aflu astăzi, […] Articolul Secretarul General al Consiliului Europei condamnă tentativele Rusiei de destabilizare a R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
Acum 12 ore
22:20
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferă un grant în valoare de 5,6 milioane de euro pentru gestionarea deșeurilor în trei raioane din Republica Moldova.  Un acord în acest sens a fost semnat  astăzi, 30 martie, de Mark Bowman, vicepreședintele BERD pentru Politici și Parteneriate și Veronica Sirețeanu, ministrul Finanțelor din Republica Moldova. Finanțarea […] Articolul Bani europeni pentru gestionarea deșeurilor în trei raioane din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
19:10
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Uniunea Europeană (UE) au donat dispozitive medicale pentru mai multe spitale din Republica Moldova. Donația în valoare de 11,5 milioane de lei moldovenești constă în 40 de truse medicale de urgență, 20 de mese de operație, 30 de monitoare pentru monitorizarea funcțiilor vitale ale pacienților și zeci de lămpi […] Articolul UE și OMS, o nouă donație pentru spitalele din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
19:00
Parlamentul de la Chișinău a votat prelungirea stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 5 aprilie 2023. Hotărârea a fost adoptată în cadrul ședinței plenare de astăzi cu voturile majorității deputaților, ca urmare a unei propuneri în acest sens venite din partea Guvernului de la Chișinău. Necesitatea prelungirii stării de […] Articolul În Republica Moldova se prelungește din nou starea de urgență în contextul războiului din Ucraina apare prima dată în InfoPrut.
18:30
50 de polițiști de frontieră din Republica Moldova au fost instruiți în ultimele zile de ofițerii Agenției Europene FRONTEX pe domenii de activitate specializate. Acțiunile au avut loc pe parcursul ultimelor două zile, în incinta Direcției Regionale VEST, iar discuțiile s-au axat pe marginea aspectelor ce vizează activitatea de frontieră și de îmbunătățire a capacităților profesionale […] Articolul Polițiștii de frontieră din R. Moldova, instruiți de FRONTEX în domeniile de control al documentelor și verificare a mașinilor apare prima dată în InfoPrut.
18:10
Limba română a fost introdusă și în Constituția Republicii Moldova la scurt timp după ce Alexandru Tănase, fostul președinte al Curții Constituționale de la Chișinău, a semnalat că în textul Legii Supreme figurează sintagma „limba moldovenească”. Astfel, administratorii portalului legis.md, unde sunt publicate toate legile adoptate de Parlamentul de la Chișinău și promulgate de președintele […] Articolul Limba română, acum și în Constituția R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
18:00
Prorectorul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău a avut o întrevedere cu reprezentantul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău. În cadrul acesteia au fost discutate posibile colaborări între cele două instituții. „Urmărim ca ICR Chișinău să aducă în atenția personalului universității, dar și a studenților acesteia, elementele culturii române care sunt asimilate […] Articolul Institutul Cultural Român și Universitatea Pedagogică de Stat din Chișinău, perspective de proiecte comune apare prima dată în InfoPrut.
Acum 24 ore
16:00
Ministrul Afacerilor Interne de la Chișinău, în comun cu directorul Institutul Interregional al Națiunilor Unite, au semnat un Memorandum de colaborare privind cooperarea în lupta împotriva criminalității și promovării unui sistem eficient de justiție internațională. „Prin semnarea actului, se pune în aplicare și un plan de acțiuni care va capacita MAI, în conceperea și implementarea […] Articolul Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova și ONU, acord de colaborare apare prima dată în InfoPrut.
15:50
Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălţi, a făcut miercuri o vizită la patru instituții de învățământ din nordul R. Moldova, unde a înmânat patru burse ale Episcopiei de Bălți. La Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” din or. Dondușeni, Preasfințitul Antonie a înmânat părintelui Roman Botezat, consilier episcopal și profesor de istorie la Liceul din Dondușeni, o Diplomă […] Articolul Profesori din R. Moldova, felicitați de Episcopul de Bălți „pentru promovarea adevărului istoric despre neamul românesc” apare prima dată în InfoPrut.
15:50
În Constituția Republicii Moldova a fost păstrată sintagma „limba moldovenească” și a fost exclusă „grafia latină”. Acest lucru a fost semnalat astăzi de Alexandru Tănase, fost președinte al Curții Constituționale de la Chișinău. Astfel, expertul s-a arătat indignat de modul în care a fost pusă în practică recenta decizie a Parlamentului de la Chișinău, care […] Articolul Semnal de alarmă la Chișinău: Limba „moldovenească” a rămas în Constituția R. Moldova, iar „grafia latină” a dispărut apare prima dată în InfoPrut.
15:50
Ministrul Afacerilor Interne de la Chișinău, în comun cu directorul Institutul Interregional al Națiunilor Unite, au semnat un Memorandum de colaborare privind cooperarea în lupta împotriva criminalității și promovării unui sistem eficient de justiție internațională. „Prin semnarea actului, se pune în aplicare și un plan de acțiuni care va capacita MAI, în conceperea și implementarea […] Articolul Ministerul Afacerilor Interne din Republica Moldova și ONU, memorandum de colaborare apare prima dată în InfoPrut.
15:30
Șeful Inspectoratului General al Poliției din R. Moldova a avut o întrevedere cu reprezentanții Secției INL din cadrul Ambasadei SUA, în frunte cu directorul Secției justiție penală și aplicarea legii, cu care a discutat despre dezvoltarea și consolidarea relațiilor. „Apreciem parteneriatul de cooperare și suportul constant în proiectele de dezvoltare implementate în cadrul subdiviziunilor Inspectoratului […] Articolul Poliția din R. Moldova și SUA, discuții despre viitoarele proiecte comune apare prima dată în InfoPrut.
09:00
Organizația non-profit Reporters without borders a publicat un raport referitor la libertatea presei- World Press Freedom Index, care valorifică indicele privind libertatea presei la nivel mondial în anul 2022. Potrivit informațiilor, R. Moldova s-a situat pe locul 40 din 180 de state analizate, obținând un scor de 73,47 de puncte din totalul de 100 de puncte, în […] Articolul Raport despre libertatea presei: Ce loc ocupă România și R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
Ieri
23:40
Trei poduri rutiere, care fac legătura dintre Republica Moldova și România, vor fi modernizate. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova au avizat  pozitiv astăzi inițierea negocierilor cu România pentru încheierea unor acorduri în acest sens. Este vorba despre podurile rutiere Leușeni – Albița, Cahul – Oancea și Sculeni – Sculeni. […] Articolul Mai multe poduri rutiere între România și R. Moldova, în curs de modernizare apare prima dată în InfoPrut.
22:30
Guvernul Republicii Moldova și cel al Japoniei vor încheia un acord privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor. În acest sens, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au avizat pozitiv inițierea negocierilor. „Acordul are drept obiectiv dezvoltarea cooperării economice în raport cu investițiile persoanelor fizice sau juridice a celor două state, stimularea fluxului de capital […] Articolul Republica Moldova și Japonia, acord privind promovarea și protejarea reciprocă a investițiilor apare prima dată în InfoPrut.
22:30
Trei poduri rutiere, care fac legătura dintre Republica Moldova și România, vor fi modernizate. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană din Parlamentul Republicii Moldova au avizat  pozitiv astăzi inițierea negocierilor cu România pentru încheierea unor acorduri în acest sens. Este vorba despre podurile rutiere Leușeni – Albița, Cahul – Oancea și Sculeni – Sculeni. […] Articolul Mai multe poduri rutiere între România și R. Moldova, modernizate apare prima dată în InfoPrut.
22:30
Asociația Investitorilor din România își propune înființarea unui fond mix de garantare, crearea unei burse de produse agricole și relocarea afacerilor de succes din România în R. Moldova. Despre aceste acțiuni s-a vorbit în cadrul unei întrevederi între prim-ministru Dorin Recean, reprezentanții AIR și ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu. „Avem planuri ambițioase de dezvoltare […] Articolul Asociația Investitorilor din România, planuri privind dezvoltarea afacerilor în R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
22:10
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe al României, a participat miercuri la un dejun de lucru cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene la București, context în care au fost abordate mai multe subiecte de actualitate, inclusiv situația din Republica Moldova.  Astfel, șeful diplomației române a prezentat obiectivele primei Conferințe de nivel înalt privind Securitatea Mării Negre, […] Articolul R. Moldova, subiect de discuție între ministrul de Externe al României și ambasadorii statelor UE acreditați la București apare prima dată în InfoPrut.
22:00
Republica Moldova speră să semneze până la sfârșitul anului cel puțin începerea negocierilor de aderare la UE, în timp ce se grăbește să implementeze reformele cerute de Bruxelles. Declarații în acest sens au fost făcute de Nicu Popescu, ministrul de Externe de la Chișinău.  Reformarea sistemului de justiție „extrem de corupt” se află în fruntea […] Articolul Ministrul de Externe al R. Moldova, detalii privind începerea negocierilor de aderare la UE apare prima dată în InfoPrut.
20:50
Pentru prima dată, în Republica Moldova va fi reglementată prin lege activitatea școlilor auto și cea a instituțiilor care pregătesc personalul în domeniul transportului rutier, după ce Guvernul a aprobat o propunere în acest sens. Potrivit autorităților de la Chișinău, promovarea acestor documente are scopul de a elimina corupția din sistemul de pregătire a șoferilor […] Articolul Activitatea școlilor auto, reglementată oficial în R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
20:20
În perioada decembrie 2021 – aprilie 2023, Uniunea Europeană a investit peste 5 milioane de euro în susținerea familiilor cu mulți copii, a pensionarilor, persoanelor cu dizabilități și cele cu venituri mici, în perioada crizei energetice. Peste 44 de mii de gospodării vulnerabile, selectate din toate raioanele R. Moldova, au primit ajutor financiar direct care […] Articolul UE, ajutor de 5 milioane de euro pentru zeci de mii de familii vulnerabile din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
19:00
Republica Moldova, Estonia, Polonia, Letonia, Cehia, Lituania, Slovacia și Ucraina au adresat o scrisoare deschisă către marile companii din domeniul IT prin intermediul căreia au solicitat sprijin în lupta împotriva dezinformării. Inițiativa a aparținut Republicii Moldova, iar semnatarii sunt premierii celor opt state, care au fost afectate de războiul informațional al Rusiei. „Democrațiile din întreaga […] Articolul R. Moldova, inițiativă împotriva războiului informațional purtat de Rusia apare prima dată în InfoPrut.
17:10
Reprezentanții mai multor companii cehe care produc și exportă echipamente medicale au venit la Chișinău pentru a discuta posibilitățile de colaborare cu instituțiile medicale din R. Moldova. La conferință a participat și viceministrul sănătății al Cehiei, Radek Policar. „Sunt mândru că am reușit să obținem niște cifre impunătoare în ceea ce privește proiectele implementate începând […] Articolul R. Moldova și Cehia, pași spre colaborare în sectorul medical apare prima dată în InfoPrut.
17:00
Curtea Constituțională a Republicii Moldova și Curtea Constituțională a României au încheiat un Memorandum de cooperare privind schimbul reciproc de informații și de experiență în domeniul justiției constituționale. Documentul a fost semnat de președinții celor două instituții, Domnica Manole și Marian Enache, în cadrul unei întrevederi, la București, pe 27 martie, în ziua celebrării Centenarului […] Articolul Curțile Constituționale din România și R. Moldova, acord de cooperare apare prima dată în InfoPrut.
16:50
Patru teatre din Chișinău vor susține spectacole pentru copiii și tinerii din trei localități ale Republicii Moldova, în perioada 4 aprilie – 4 august, cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău. Prima ediție a proiectului cultural-educativ „Teatru pe roți”, organizat de Asociația Obștească Centrul pentru Resurse Media, va ajunge în satele Hîrbovăț, r. […] Articolul „Teatrul pe roți”, proiect organizat în localitățile din R. Moldova cu sprijinul României apare prima dată în InfoPrut.
16:50
Cu sprijinul Japoniei, Asociația Obștească Societatea Invalizilor din Republica Moldova a primit echipamente, inclusiv două mașini cu acces pentru scaune cu rotile, generatoare de curent, laptopuri, imprimante și 200 de truse de igienă pentru adulți și copii. „Acest echipament ne va încuraja și mai mult în activitățile planificate pentru a ajuta refugiații din Ucraina și […] Articolul Japonia, echipamente și mașini speciale pentru invalizii din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
16:00
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a acuzat Chișinăul de „antirusism” și că ar avea „aspirații distructive față de Transnistria”.  Astfel, ministerul rus de Externe a insinuat în cadrul unui interviu pentru presa de la Moscova că Rusia poartă responsabilitatea pentru cetățenii ruși din regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova. „În Transnistria trăiesc, din câte știu, […] Articolul Ministrul de Externe de la Kremlin acuză autoritățile de la Chișinău de „antirusism” și politică „antitransnistreană” apare prima dată în InfoPrut.
15:20
Compania Air Moldova a anunțat că din 28 martie 2023 operează o nouă cursă de zbor, Chișinău – Baku. Zborurile vor fi efectuate de trei ori pe săptămână, în zilele de marți, joi și sâmbătă. „Premieră națională! Primul zbor Chișinău-Baku, Azerbaijan. Air Moldova operează astăzi, în premieră pentru Republica Moldova un nou zbor, Chișinău – […] Articolul A fost lansată cursa aeriană Chișinău – Baku apare prima dată în InfoPrut.
14:00
Starea de urgență în Republica Moldova ar putea fi prelungită cu încă 60 de zile, începând cu data de 5 aprilie 2023. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Guvernul de la Chișinău, la propunerea Comisiei pentru Situații Excepționale. Documentul respectiv va fi prezentat spre aprobare Parlamentului Republicii Moldova. Necesitatea prelungirii stării de […] Articolul Starea de urgență din R. Moldova, prelungită în contextul războiului din Ucraina apare prima dată în InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
00:10
Până la sfârșitul acestui an, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare își propune să transpună în legislația R. Moldova 70 de acte ale Uniunii Europene, a anunțat vicepremierul Vladimir Bolea. În cadrul audierilor publice organizate de Comisia politică externă și integrare europeană, în comun cu Comisia agricultură și industrie alimentară, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir […] Articolul Ministrul Agriculturii de la Chișinău: Până la sfârșitul acestui an, 70 de acte ale UE din domeniul agroalimentar vor fi transpuse în legislație apare prima dată în InfoPrut.
00:10
Reprezentanți de la Ministerul Apărării din Republica Moldova și Academia e-Guvernare din Estonia au încheiat un memorandum ce prevede sprijin în domeniul ciberneticii militare.  Documentul a fost semnat astăzi, la Chișinău, de către secretarul de stat Sergiu Plop și directorul executiv al Academiei e-Guvernare din Estonia, Hannes Astok. Memorandumul vine în contextul asistenței oferite în […] Articolul R. Moldova primește ajutor în domeniul ciberneticii militare apare prima dată în InfoPrut.
28 martie 2023
23:50
O expoziție dedicată poetului Nichita Stănescu a fost deschisă la Biblioteca Națională a Republicii Moldova.  Evenimentul cu genericul „Eu nu sunt altceva decât o pată de sânge care vorbește…” a fost organizat cu prilejul aniversării a 90-a de la nașterea marelui poet. Potrivit organizatorilor, această expoziție de documente propune un îndemn la lectură, pentru redescoperirea […] Articolul Expoziție dedicată poetului Nichita Stănescu, la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
23:10
Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului, fiind administrat începând de marți, 28 martie, de o întreprindere de stat cu același nume.  Procedura de transmitere a activelor din concesiunea firmei Avia Invest SRL în gestiunea statului, a avut loc în seara zilei de 27 martie, transmite TVR Moldova. Alexandru Musteață, directorului general al […] Articolul Aeroportul din Chișinău, integral în gestiunea statului apare prima dată în InfoPrut.
22:30
România și Polonia își vor intensifica sprijinul pentru Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de Klaus Iohannis, președintele României, care l-a primit marți, la Palatul Cotroceni, pe Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, aflat într-o vizită la București.  Cei doi oficiali au reafirmat în cadrul unei întrevederi condamnarea fermă a agresiunii ruse împotriva Ucrainei. „De la începutul acestui […] Articolul Ce au convenit președintele României și premierul Poloniei privind R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
21:50
România și Polonia își vor intensifica sprijinul pentru Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de Klaus Iohannis, președintele României, care l-a primit marți, la Palatul Cotroceni, pe Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, aflat într-o vizită la București.  Cei doi oficiali au reafirmat în cadrul unei întrevederi condamnarea fermă a agresiunii ruse împotriva Ucrainei. „De la începutul acestui […] Articolul R. Moldova, subiect de discuție între președintele României și premierul Poloniei apare prima dată în InfoPrut.
17:50
Clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău, care urmează să fie transmisă de către autoritățile Republicii Moldova în proprietatea Mitropoliei Basarabiei, ar putea fi restaurată cu sprijinul României.  Guvernul de la București ar urma să-și asume finanțarea lucrărilor de restaurare ale imobilului ce va fi transmis, cu titlu gratuit, de către autoritățile de la Chișinău în […] Articolul Clădirea fostului Seminar Teologic din Chișinău, restaurată cu sprijinul României apare prima dată în InfoPrut.
16:30
Clopotele bisericii Sf. Ierarh Dionisie și Sf. Mc. Dimitrie din cartierul Lipovanca din municipiul Cahul au fost sfințite și montate pe 27 martie, la împlinirea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România.  „În această zi importantă pentru istoria Basarabiei, Preasfințitul Părinte Veniamin a sfințit Clopotele noi ale bisericii, evidențiind rolul acestora în viața […] Articolul Clopotele Bisericii Sf. Dumitru de la Lipovanca, sfințite de Ziua Unirii Basarabiei cu România apare prima dată în InfoPrut.
16:30
Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul din partea Uniunii Europene. Este concluzia la care au ajuns președintele României, Klaus Iohannis, și președintele Consiliului European Charles Michel, în cadrul unei întrevederi avute la București. „Am prezentat președintelui Consiliului European evaluarea noastră privind situația din R. Moldova, care este în prezent ținta unor amenințări și acțiuni […] Articolul Președintele României și cel al Consiliului European, discuții la București: R. Moldova are nevoie de tot sprijinul din partea Uniunii Europene apare prima dată în InfoPrut.
16:30
Basarabeanca Nicoleta Cojocaru, elevă la Liceul Internat Municipal cu Profil Sportiv din Chișinău, a obținut medalia de bronz la stilul aruncat cu un rezultat de 83 kg, iar la stilul smuls a obținut locul patru la Campionatul Mondial printre juniori, ediția 2023. Nicoleta Cojocaru este discipola antrenorilor emeriți ai Republicii Moldova, Gheorghe Gorenco și Sergiu […] Articolul Lotul Naţional de Haltere al Republicii Moldova, victorie la Campionatul Mondial de juniori din Albania apare prima dată în InfoPrut.
16:30
Liga Studenților Iași și Liga Studenților din Basarabia solicită Guvernului României să restaureze clădirea Sfatului Țării din Chișinău în care s-a votat Unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918. Studenții precizează faptul că instituția se află în stadiu de degradare, iar Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice a lansat campania „Uniți pentru Sala […] Articolul Studenții de pe ambele maluri ale Prutului solicită Guvernului României restaurarea clădirii Sfatului Țării din Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
16:10
Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de sprijin financiar pentru Republica Moldova care ar putea fi disponibil până la vară. Un anunț în acest sens a fost făcut astăzi de președintele Consiliului European, Charles Michel, care se află într-o vizită oficială la Chișinău.  Astfel, oficialul european a transmis, în cadrul unei conferințe de presă susținute […] Articolul Președintele Consiliului European, la Chișinău: UE pregătește un nou pachet de sprijin financiar pentru R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
15:50
Basarabeanca Nicoleta Cojocaru, elevă la Liceul Internat Municipal cu Profil Sportiv din Chișinău, a obținut medalia de bronz la stilul aruncat cu un rezultat de 83 kg, iar la stilul smuls a obținut locul patru la Campionatul Mondial printre juniori, ediția 2023. Nicoleta Cojocaru este discipola antrenorilor emeriți ai Republicii Moldova, Gheorghe Gorenco și Sergiu […] Articolul Lotul Naţional de Haltere al Republicii Moldova, victorie la Campionatul Mondial printre juniori din Albania apare prima dată în InfoPrut.
13:30
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale al României, s-a întâlnit luni, 27 martie, la Chișinău, cu Anatolie Nosatîi, omologul său din Republica Moldova.  Cei doi oficiali au vorbit și despre demersurile României către UE și NATO pentru a ajuta Republica Moldova. „Am discutat despre aprofundarea cooperării bilaterale, despre importanța participării Republicii Moldova la proiectele subsumate inițiativei […] Articolul Demersurile României către UE și NATO pentru a ajuta R. Moldova, discutate de miniștrii Apărării de la Chișinău și București apare prima dată în InfoPrut.
27 martie 2023
21:30
Teatrul Național „I.L Caragiale” din București va prezenta pe 28 și 29 martie două spectacole pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău. Evenimentele vor avea loc în cadrul celei de a IX-a ediții a proiectului „Teatrul românesc la București, Iași și Chișinău”, care se desfășoară în perioada 25 – 29 martie. Astfel, marți, 28 […] Articolul Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, spectacole la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
21:10
Doi polițiști de frontieră din Republica Moldova au participat la cursul de formare a tehnicienilor de intervenție profesională care a avut loc în România, în incinta Centrului de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor de Jandarmi Gheorgheni din județul Harghita. Astfel, în perioada 12 – 25 martie, delegația MAI a realizat un schimb de experiență cu reprezentanții […] Articolul Polițiștii de frontieră din R. Moldova, schimb de experiență cu jandarmii din România apare prima dată în InfoPrut.
21:10
Reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova la București au participat duminică, alături de membri ai Organizației Studenților Basarabeni din București, la ceremonia de comemorare a artizanilor unirii Basarabiei cu România, eveniment desfășurat la Mănăstirea Cernica. Astfel, colaboratorii misiunii diplomatice au ținut un moment de reculegere și au depus flori la mormintele membrilor Sfatului Țării de la cimitirul […] Articolul Reprezentanți ai Ambasadei R. Moldova la București, prezenți la ceremonia de comemorare a artizanilor unirii Basarabiei cu România de la Mănăstirea Cernica apare prima dată în InfoPrut.
21:00
Cu ocazia marcării a 105 de la Unirea Basarabiei cu România, în Parcul „Sfatul Țării” din orașul Ialoveni a fost inaugurat un ansamblu sculptural, format din 2 busturi și o pisanie. La evenimentul de dezvelire a monumentelor au participat oficiali de la Chișinău și București, autoritățile locale și locuitori ai orașului. Ansamblul sculptural este format […] Articolul Busturile conducătorilor care au înfăptuit Unirea Basarabiei cu România, dezvelite la Ialoveni apare prima dată în InfoPrut.
19:50
Făuritorii unirii Basarabiei cu România au fost pomeniți într-un parastas oficiat la Catedrala Patriarhală de episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, la împlinirea a 105 ani de la eveniment, scrie basilica.ro. „Astăzi se împlinesc 105 ani de când, la Chișinău, membrii Sfatului Țării au votat unirea Basarabiei cu România, țara mamă. A fost cea dintâi provincie […] Articolul Făuritorii unirii Basarabiei cu România, pomeniți la Catedrala Patriarhală apare prima dată în InfoPrut.
19:20
Universitatea de Stat din Moldova (USM) și Asociația Română de Drept Constituțional (ARDC) au încheiat un protocol de colaborare.  Documentul se referă la colaborarea între cele două instituții pentru dezvoltarea și perfecționarea formelor de pregătire prin acordarea de sprijin reciproc în vederea organizării evenimentelor de interes comun. Protocol respectiv mai prevede „asigurarea promovării activităților specifice […] Articolul Universitatea de Stat din Moldova și Asociația Română de Drept Constituțional, pași spre colaborare apare prima dată în InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.