InfoPrut

Acum 24 ore
17:00
  Campioana de la Wimbledon 2019, Simona Halep, a primit joi din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Ordinul „Crucea Patriarhală” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, în semn de apreciere a realizărilor sale în domeniul tenisului feminin de performanță și a credinței sale creștin-ortodoxe, pe care o mărturisește public prin semnul [&hellip The post Simona Halep a primit Ordinul „Crucea Patriarhală”: Mă bucur că sunt româncă, mă bucur că sunt pe acest pământ. Slavă Domnului și Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți! appeared first on InfoPrut.
14:50
  Asociația Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP), în colaborare cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului din Republicii Moldova și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din România, organizează Campania Națională DAR – Dialog Agricol Regional, în cadrul proiectului „Parteneriat pentru dezvoltarea durabilă a mediului rural din România și Republica Moldova”, transmite Moldpres. Potrivit organizatorilor, în [&hellip The post România și Rep. Moldova vor putea stabili parteneriate în cadrul campaniei DAR appeared first on InfoPrut.
12:30
  Administraţia regională din Tatarbunar a lansat acum două zile ideea trecerii şcolii din satul Borisăuca de la predare în limba română la predare în limba ucraineană. În regiunea Odessa mai erau, în anul 2018, doar patru şcoli cu predare în limba română – se pare că din toamna anului 2019 vor rămâne trei. Ne [&hellip The post George Damian: Asimilarea etnică a românilor din Ucraina intră în faza finală appeared first on InfoPrut.
Ieri
15:30
  Diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă diasporă din lume, raportat la numărul total al populației, se arată într-un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), comandat de Ministerul de Externe al României, transmite G4Media. Raportul compară două seturi de date, unul din 2001/2002 și celălalt din 2015/2016. În intervalul cuprins [&hellip The post Raport OCDE: Diaspora românească, a cincea cea mai numeroasă din lume appeared first on InfoPrut.
12:40
  Stim cu precizie unde ne aflam astazi: ca pozitionare globala, la un nivel de doua treimi din media Uniunii Europene. Avem adica un PIB/locuitor de 65-66% din media Uniunii, in cifre comparabile (la paritatea puterii de cumparare) . Dar stim, oare, unde vrem sa fim peste cinci ani? Peste 10 ani? Peste 20 de [&hellip The post Expert în economie: 15 proiecte naționale care ar putea transforma România. Reunirea, unul dintre ele appeared first on InfoPrut.
11:50
  Președintele USR şi candidatul formațiunii propus pentru alegerile prezidenţiale, Dan Barna, a declarat că sufletește, își dorește unirea cu Republica Moldova, însă în contextul actual politic, unirea se realizează prin integrare economică. „Pentru unire a fost o oportunitate uriaşă în anii ’90. Din păcate, Guvernul român de atunci era departe de ceea ce ar fi [&hellip The post Președintele USR: „Sufleteşte mi-aş dori ca Moldova să redevină parte a României, dar politic…” appeared first on InfoPrut.
11:10
  Fostul președinte al României Traian Băsescu a declarat marți, în Parlamentul European, că Republica Moldova se află într-o zonă gri, iar lipsa perspectivelor îi menține acest statut pe termen nedefinit. De asemenea, eurodeputatul i-a amintit șefei diplomației UE, Federica Mogherini, că Republica Moldova este românească. „Problema Republicii Moldova este că nu știe care îi [&hellip The post Traian Băsescu, lecție de istorie în Parlamentul European: Doamna Mogherini, R. Moldova e locuită de români appeared first on InfoPrut.
10:50
  În Parlamentul European au avut loc noaptea trecută dezbateri privind situația din Republica Moldova. Pe fondul instalării Guvernului Sandu, care și-a asumat lupta împotriva corupției și reforme, șefa diplomației de la Bruxelles, Federica Mogherini, a precizat că asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova ar putea fi deblocată. „Uniunea Europeană a urmărit situația din ultimele luni [&hellip The post Parlamentul European vorbește despre deblocarea asistenței financiare pentru R. Moldova appeared first on InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
14:50
  Legea cu privire la asigurarea funcţionării limbii ucrainene ca limbă de stat a intrat în vigoare marţi în Ucraina, documentul prevăzând utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile de activitate, informează publicaţia „Ukrainska pravda”, citată de agenția BucPress. Documentul a intrat în vigoare la două luni de la publicarea sa în ziarul oficial [&hellip The post Legea privind utilizarea obligatorie a limbii ucrainene a intrat în vigoare în Ucraina appeared first on InfoPrut.
13:20
  Prim-ministrul Republicii Moldova Maia Sandu și Subsecretarul de Stat al SUA, David Hale, au discutat marți la Chișinău despre perspectivele dialogului strategic și cooperarea bilaterală. Oficialii și-au exprimat convingerea că menținerea unei comunicări permanente și transferul continuu al celor mai bune practici democratice de către Statele Unite ale Americii în Republica Moldova imprimă o [&hellip The post Maia Sandu, la întrevederea cu subsecretarul de Stat al SUA, David Hale: „Azi, mai mult că niciodată, avem nevoie de sprijinul SUA” appeared first on InfoPrut.
11:30
  Lucrările pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, pe toate cele șapte tronsoane, au început. Despre aceasta a anunțat ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, pe o rețea de socializare, citat de IPN. Astfel, au loc lucrări de împrăștiere si nivelare a primului strat de piatră, decopertare a solului fertil, lucrări de terasare sub fundații și [&hellip The post Au început lucrările pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău appeared first on InfoPrut.
11:30
  Liderul unioniștilor, fost candidat la alegerile europarlamentare, George Simion, le-a mulțumit celor care luni au manifestat stradal la Chișinău pentru anularea interdicției lui de intrare pe teritoriul Republicii Moldova. În același timp, Simion a anunțat că nu mai tolerează bătaia de joc din partea autorităților din stânga Prutului. „Mulțumesc celor care au ieșit în [&hellip The post George Simion, despre dosarul interdicției în R. Moldova: „Se va împlini un an de când nicio instanță de acolo nu a judecat procesul meu” appeared first on InfoPrut.
10:30
  Simona Halep a devenit de mai multă vreme un simbol al performanţei sportive pe plan internaţional, fapt care a culminat cu obținerea trofeului Wimbledon 2019, cel mai vechi şi mai prestigios turneu de tenis dintre cele 4 turnee de Mare Şlem. Apreciind realizările sale în domeniul tenisului feminin de performanţă şi, totodată, credinţa sa creştin-ortodoxă, [&hellip The post Simona Halep va primi Ordinul „Crucea Patriarhală” din partea Patriarhiei Române appeared first on InfoPrut.
12 iulie 2019
12:40
  Autorităţile din România şi cele din Republica Moldova au semnat patru contracte de finanţare, în valoare de 24,2 milioane euro, pentru proiecte mari de infrastructură care vor primi finanţare prin intermediul Programului Operaţional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, transmite Romanian Global News. Proiectele de cooperare transfrontalieră de parteneriat între autorităţile din România şi cele din [&hellip The post România și Rep. Moldova au semnat 4 contracte de finanțare pentru proiecte de infrastructură appeared first on InfoPrut.
12:30
  E scandal uriaș într-una dintre instituțiile-cheie ale statului român! Concret, la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni s-ar fi făcut „execuții” la ordin, fiind cinci oameni disponibilizați în aceeași zi, transmite www.bugetul.ro, preluat de InfoPrut. Motivul? Mai multe persoane ale instituției au sesizat Curtea de Conturi și Corpul de Control al Prim-ministrului, după directorul-adjunct [&hellip The post BUGETUL: Acuzații grave! „Decapitări” la ordin în Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni appeared first on InfoPrut.
11:10
  George Simion, fost candidat la alegerile europarlamentare și lider al mișcării unioniste, nu a fost lăsat în această dimineață să intre în Republica Moldova. Interdicția de a trece Prutul stabilită de oligarhul Vladimir Plahotniuc este menținută de noul regim de la Chișinău Maia Sandu-Andrei Năstase-Igor Dodon. „Din păcate, în continuare este valabilă interdicția. Fac [&hellip The post George Simion, interzis în R. Moldova și în regimul Maia Sandu și Andrei Năstase. „Le dau o săptămână, apoi revin la Prut și intru în greva foamei” appeared first on InfoPrut.
10 iulie 2019
18:00
  Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH), instituție aflată în subordinea Ministerul pentru Românii de Pretutindeni are ca scop, potrivit HG-ului de funcționare,  derularea de programe pentru promovarea valorilor culturale româneşti, în principal în rândul etnicilor români din cadrul comunităţilor istorice româneşti din afara teritoriului României, scrie Romanian Global News. Numai că acest [&hellip The post Vendetă la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”: 5 angajați care au sesizat nereguli, concediați într-o singură zi appeared first on InfoPrut.
16:30
  Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH), instituție aflată în subordinea Ministerul pentru Românii de Pretutindeni are ca scop, potrivit HG-ului de funcționare, se ocupă cu derularea de programe pentru promovarea valorilor culturale româneşti, în principal în rândul etnicilor români din cadrul comunităţilor istorice româneşti din afara teritoriului României, scrie Romanian Global News. [&hellip The post Vendetă la Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi”: 5 angajați au fost disponibilizați într-o singură zi/ Brînzea continuă campania de denigrare appeared first on InfoPrut.
9 iulie 2019
16:50
  “Da. Acest procuror trebuie să plece. Procuratura, asemeni altor instituții ale statului numai independente nu pot fi numite. Verticala puterii a fost modelată până la perfecțiune în ultimii ani. Problema este însă mai complexă decât pare. Cine vine în locul lui? Vine Koveși sau alt procuror cu caracter care ar trage la răspundere pe [&hellip The post Mă întreb și vă-ntreb: Vine Codruța, domnilor? Procurorul General a fost demis. appeared first on InfoPrut.
16:10
  Cimitirul Eroilor de pe bulevardul Decebal din Chișinău, unde își au locul de veci peste 1.600 de ostași de diverse naționalități, a fost vandalizat. Anunțul a fost făcut de președintele Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, pe o rețea de socializare.  Potrivit lui Bilețchi, infracțiunea ar fi avut loc weekendul trecut. „Au fost distruse, tăiate și rupte [&hellip The post VIDEO – Cimitirul Eroilor din Chișinău a fost vandalizat appeared first on InfoPrut.
7 iulie 2019
10:10
  Episcopia de Bălți a venit cu o poziție publică în legătură cu un incidentul petrecut sâmbătă, 6 iulie, de Ziua Comemorării Victimelor Stalinismului, în scuarul Gării de Nord din municipiul Bălți. Slujitorii Episcopiei de Bălţi şi Făleşti, care aparține de Patriarhia Moscovei, au împiedicat oficierea slujbei de pomenire, de către Episcopia de Bălți, a [&hellip The post Episcopia de Bălţi condamnă comportamentul agresiv al slujitorilor din cadrul Patriarhiei Ruse appeared first on InfoPrut.
5 iulie 2019
20:30
  Perioada de admitere la liceele și colegiile din România pentru elevii din Republica Moldova începe pe 10 iulie și va dura până pe 17 iulie. În acest context, îți prezentăm toate momentele importante de care trebuie să ții cont atunci când depui dosarul la studii peste Prut, scrie Diez.md.  După ce v-ați ales instituția [&hellip The post Admitere 2019. Tot ce trebuie să știe elevii din Rep. Moldova despre înscrierea la liceele din România appeared first on InfoPrut.
17:00
 Un eveniment de comemorare a victimelor deportarilor staliniste va avea loc sâmbătă, ora 09:30, în scuarul Academiei de Științe a Moldovei. Inițiativa aparține Blocului Unitatii Nationale. „Invităm toată lumea de bună credință să comemorăm victimile celui mai mare val al deportărilor staliniste. În noaptea de 5 spre 6 Iulie 1949 a avut loc al doilea [&hellip The post Marșul Tăcerii – eveniment comemorativ la împlinirea a 70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste appeared first on InfoPrut.
13:20
  Universitățile din România oferă 5723 de locuri pentru nivelul licență, masterat și doctorat tinerilor din Republica Moldova. Dintre acestea, 3700 de locuri sunt cu bursă. Anunțul a fost făcut de Liuba Eremia, președintele Federației Tinerilor Români de Pretutindeni (FTRP). „Anul acesta avem o noutate – Facultatea de Informatică, domeniul IT fiind mai căutat decât în alți [&hellip The post România oferă 5700 de locuri la studii universitare pentru tinerii din Republica Moldova appeared first on InfoPrut.
10:40
  Românii din județele Covasna, Harghita și Mureș ies duminică în stradă, la București, împotriva adoptării de către Guvern a OUG privind Codul Administrativ al României. Protestul va avea loc în fața Guvernului, de la ora 17:00. „Facem apel la toate forțele românești să răspundă Prezent! Cerem Guvernului ANULAREA Codului Administrativ făcut la comanda UDMR prin care se [&hellip The post Românii din județele Covasna, Harghita şi Mureş, protest la București: Codul Administrativ face ca limba maghiară să fie a doua limbă oficială în stat, iar statul român să se destrame appeared first on InfoPrut.
10:00
  Istoricul și jurnalistul George Damian explică după publicarea celui de-al doilea raport întocmit de compania Kroll, care a investigat „jaful secolului” din Republica Moldova, că furtul miliardului nu este altceva decât „o operațiune rusească de destabilizare a finanțelor unui stat, o agresiune de o amploare” fără precedent, făcută „cu participarea directă a GazpromBank și alte câteva [&hellip The post George Damian: Originea agresiunii împotriva sistemului bancar din Republica Moldova se află în Rusia appeared first on InfoPrut.
4 iulie 2019
11:00
  50 de luptători din structurile de acțiuni speciale din cadrul Inspectoratelor Generale de Poliție din România, Republica Moldova și Slovacia au participat în perioada 23 – 29 iunie la un stagiu de pregătire la Miercurea Ciuc. Stagiul a vizat uniformizarea metodelor de intervenție și a tacticilor de tragere, armonizarea pregătirii fizice și tehnice. Luptătorii antitero au exersat [&hellip The post Luptători antitero din România, R. Moldova și Slovacia, stagiu de pregătire la Miercurea Ciuc appeared first on InfoPrut.
09:10
  Guvernul de la București a adoptat miercuri proiectul de Hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP) din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Executivul a decis alocarea a încă 3.000.000 de lei pentru suplimentarea numărului de burse pe care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni le acordă elevilor etnici români din Ucraina [&hellip The post Guvernul României a suplimentat bursele pentru elevii români din Ucraina appeared first on InfoPrut.
3 iulie 2019
21:10
  Directoarea Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din orașul Grigoriopol, Eleonora Cercavschi, ar fi fost reținută abuziv, miercuri, la postul de control din Doroţcaia de vameşii transnistreni, transmite Unimedia.  „Ei au solicitat Eleonorei Cercavschi, în ciuda prezentării legitimației de profesor, să coboare din automobil, astfel încât acesta să fie verificat, directoarea a dat [&hellip The post Directoarea unui liceu românesc din regiunea transnistreană, reținută abuziv la postul de control Doroțcaia appeared first on InfoPrut.
16:40
  Președintele Senatului de la București Călin Popescu Tăriceanu consideră că președintele României Klaus Iohannis a uitat cu desăvârșire de Republica Moldova și nu și-a respectat promisiunile electorale față de aceasta. „Ca Președinte al României, îmi propun să construiesc un consens politic și social pentru a fixa ca prioritate națională parcursul european al Republicii Moldova, [&hellip The post Președintele Senatului României, critici dure la adresa președintelui Klaus Iohannis pe tema raportării la R. Moldova: „A uitat complet” appeared first on InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.