InfoPrut

Acum 4 ore
18:10
Românașii din Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Comrat i-au adus un omagiu marelui poet Eminescu la 171 de ani de la nașterea acestuia, cântând și recitând poezii. „Poetul, filosoful, istoricul și naționalistul neamului nostru care a înrădăcinat iubirea pentru frumos în inima cititorului. Mândri suntem că liceul nostru îi poarta numele cu drag”, au scris copiii pe pagina de Facebook. Eminescu e o stea, Eminescu e un neam, Eminescu-i tot ce am, au scris elevii pe postere, unde au adăugat și curiozități despre viața și activitatea poetului român. În cadrul evenimentului de vineri, tinerii, împreună cu profesorii, au depus flori la bustul poetului. Articolul Elevii liceului românesc din Comrat, omagiu lui Eminescu apare prima dată în InfoPrut.
Acum 24 ore
22:00
Astăzi, maestrul Eugen Doga i-a adus un omagiu muzical marelui poet Mihai Eminescu. Mai exact, cu prilejul împlinirii a 171 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu și a marcării Zilei Culturii Naționale, renumitul compozitor a pregătit un set de muzică pe versurile eminesciene. „Astăzi, e o mare sărbătoare pentru toată românitatea, e ziua de naștere a marelui poet Mihai Eminescu. Cu această ocazia am pregătit un set de muzică pe versurile poetului, cum ar fi: „Floare albastră”, „O rămâi”, „Ștefan cel Mare”, „Ochiul tău iubit”. De asemenea, am inclus și câteva lucrări pe versurile marii iubiri a poetului, Veronica Micle. Vom trece prin cele mai frumoase săli de concerte din Sankt-Petersburg, Moscova, București și Chișinău, dar și în salonul meu, aici la Chișinău”, a spus Eugen Doga în debutul programului muzical, care poate fi urmărit mai jos. Amintim că Eugen Doga a scris numeroase arii si cântece pe versurile lui Mihai Eminescu și ale Veronicăi Micle, incluse în seria „Dialogurile Dragostei”. https://www.youtube.com/watch?v=ivFa8Np2iVU&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2sIHbGE7Fvd1L96h1SDo_PDs3qorSH18539EiYR8ogjbL_2jr5-_cWnV8&ab_channel=Funda%C5%A3iaInterna%C5%A3ional%C4%83Dominanta Articolul (VIDEO) Eugen Doga, omagiu muzical adus lui Eminescu apare prima dată în InfoPrut.
21:30
Ucraina a exclus Republica Moldova de pe lista statelor din „zona roşie”, state cu risc epidemiologic ridicat. Potrivit Ministerului Sănătăţii din Ucraina, cetăţenii R. Modova pot trece frontiera Ucrainei fără să fie obligaţi să prezinte un test negativ la COVID-19 şi să stea autoizolare timp de 14 zile. Totodată, cetăţenii R. Moldova trebuie să prezinte, obligatoriu, la punctul de trecere, poliţa de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19. Recent, autorităţile R. Moldova au actualizat lista ţărilor pentru care se impune autoizolarea la intrarea în R. Moldova, iar Ucraina nu se regăseşte în această listă. Ucraina a înregistrat, până în prezent, 1.146.963 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 847.391 tratate și vindecate și 20.542 de decese. Pe de altă parte, Republica Moldova numără 152.263 de cazuri, 141.975 de persoane vindecate și 3.228 de decese. Articolul Cetățenii R. Moldova, liber spre Ucraina apare prima dată în InfoPrut.
20:50
Casa din Cernăuţi a prefesorului Aron Pumnul, în care a locuit Mihai Eminescu, se află în reconstrucţie, a confirmat pentru News.ro finanţatorul lucrărilor, care a precizat că acestea vor dura cel puţin un an. La sfârșitul anului 2019, presa din Ucraina scria că imobilul se află într-o stare avansată de degradare, după ce, în repetate rânduri, au fost făcute apeluri către autorităţile române, dar şi regionale şi locale să aloce fonduri pentru reabilitarea lui. Contactat de News.ro, George Brăiloiu, cel care finanțează lucrările de reconstrucție, a confirmat că suportă costurile lucrărilor, însă nu a dorit să ofere detalii despre firma de arhitectură şi construcţii care se ocupă de proiect, despre demararea lui şi nici despre suma pe care o implică renovarea. „Se ocupă o companie românească de arhitectură şi de construcţii, care are proiectul şi planurile făcute. Proiectul e demarat de mult timp, există, dar nu avea finanţare, şi l-am sponsorizat, am donat aceşti bani, ca persoană fizică. Despre ce sumă este vorba? Nu vă spun. Eu asigur costurile integrale. Poate suma o să depăşească... Când te apuci să faci o casă, apar tot timpul lucruri neprevăzute. Eu o sumă serioasă. Nu este importantă”, a spus acesta. Brăiloiu a subliniat că este un proiect vechi, pe care statul român nu a reușit să îl finanțeze până acum din cauza „formalismului excesiv”. „Nu critic pe nimeni. Este o iniţiativă privată. Casa lui Aron Pumnul, profesorul lui Eminescu, mai are puţin şi cade şi avea nevoie de reparaţii capitale. Eu nu vreau să spun ceva rău. E o realitate. Se prăbuşea. Nu am o relaţie specială cu Cernăuţi, este o relaţie pe care noi, toţi, o avem cu Eminescu”, a mai adăugat finanțatorul. Omul de afaceri este cel care a cumpărat, prin compania sa KDF Energy, manuscrisele  filosofului Emil Cioran, donate ulterior Bibliotecii Academiei Române. Casa, veche de aproximativ 200 de ani, situată pe strada Aron Pumnul nr. 19, este construită într-un autentic stil moldovenesc. De aproximativ 30 de ani, oamenii de cultură aşteaptă ca ea să găzduiască Muzeul „Mihai Eminescu”. Casa a fost eliberată în urmă cu 25 de ani, dar autorităţile nu au acţionat. Articolul Casa din Cernăuți a lui Aron Pumnul, în care a locuit şi Eminescu, în reconstrucţie apare prima dată în InfoPrut.
Ieri
20:20
De Ziua Culturii Naționale, Romfilatelia, instituția care emite timbrele poștale românești, introduce în circulație emisiunea de mărci poștale „150 de ani de la prima serbare a românilor de pretutindeni”, eveniment care a avut loc la Mănăstirea Putna, în anul 1871, potrivit unui comunicat de presă. Cele trei mărci poștale ale emisiunii reproduc portretele poetului Mihai Eminescu (pe timbrul cu valoarea nominală de 2,70 lei), scriitorului Ioan Slavici (pe timbrul cu valoarea nominală de 8,50 lei) și tânărului compozitor și interpret Ciprian Porumbescu (pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 lei). Blocul cu cele trei timbre dantelate alătură imaginii bisericii Mănăstirii Putna portretele personalităților amintite și fotografia urnei omagiale, aflate în prezent în Muzeul Mănăstirii Putna. Instituția precizează că, în urmă cu 150 de ani, Bucovina se afla sub stăpânirea Austro-Ungariei, fiind anexată în anul 1775. Cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii Putna, în anul 1870, studenții români reuniți la Viena au decis să transforme evenimentul într-o mare serbare națională. Izbucnirea războiului franco-prusac, la care s-au alăturat măsurile represive dispuse de autoritățile austro-ungare, a determinat amânarea serbării pentru anul următor. Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni a fost organizată, în principal, de Mihai Eminescu și Ioan Slavici. În data de 15 august 1871, dimineața, peste 3.000 de români de pretutindeni au participat la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Putna. În seara precedentă, serbarea fusese deschisă cu 21 de salve de tun, trase de pe culmile dealurilor din apropiere, urmate de o slujbă religioasă. După Sfânta Liturghie, A.D. Xenopol a ținut o prelegere despre Sfântul Ștefan cel Mare, ca exponent al întregului spațiu românesc. După-amiaza, vioara tânărului Ciprian Porumbescu, în vârstă de numai 17 ani, a emoționat cu acordurile ei întreaga adunare. Îmbrățișându-și tatăl, Ciprian Porumbescu rostește cuvintele, devenite celebre: „Tată, am cântat Daciei întregi”. Printre darurile aduse de participanți și sfințite în cadrul unei slujbe s-a aflat și o urnă omagială de argint, care conținea pământ adus din toate provinciile românești. Depusă pe mormântul lui Ștefan cel Mare, urna a fost însoțită de ruga: „Așa cum s-a unit acest pământ aici, mijlocește Dumnezeule să se unească și locurile de unde el s-a luat!”. Pe urnă este înscrisă o dedicație care definește un portret al marelui voievod: „Eroului, învingătoriului, aperatoriului esistinției române, scutului creștinătății, lui Ștefanu celu Mare, Junimea Română Academică, MDCCCLXX!”. Articolul Timbre personalizate la 150 de ani de la prima serbare a românilor de pretutindeni apare prima dată în InfoPrut.
19:30
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, va efectua în zilele de 18-19 ianuarie 2021 o vizită oficială la Bruxelles. Acolo, șeful statului va avea întrevederi cu oficiali de rang înalt din cadrul instituțiilor Uniunii Europene. Astfel, în prima zi a vizitei, președintele R. Moldova se va întâlni cu Charles Michel, președinte al Consiliului European; cu Ursula Von Der Leyen, președinta Comisiei Europene, cu Josep Borell Fontelles, Înaltul Reprezentat al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene, dar și cu Johannes Hahn, Comisar European pentru Buget și Administrație; cu Didier Reynders, Comisar European pentru Justiție și cu Olivér Várhelyi, Comisar European pentru Vecinătate și Politica de Extindere. În cadrul celei de-a doua zile a vizitei oficiale, Maia Sandu va avea întrevederi cu Alexander De Croo, prim-ministru al Regatului Belgiei; cu Majestatea Sa Regele Philippe al Belgiei și cu David Maria Sassoli, Președinte al Parlamentului European. De asemenea, președintele R. Moldova va avea o serie de întrevederi cu membri ai Parlamentului European și cu alți demnitari europeni de rang înalt. Din delegația oficială care va merge la Bruxelles fac parte Maia Sandu, președintele R. Moldova; Cristina Gherasimov, consilier în domeniul politicii externe și Vasile Popa, director adjunct al Serviciului de Protecție și Pază de Stat. Articolul Cu cine se va întâlni președintele R. Moldova la Buxelles apare prima dată în InfoPrut.
19:00
Ambasada României la Chișinău anunță că, începând cu data de 22 ianuarie, în fiecare zi de vineri, Secția consulară va organiza numai sesiuni de depunere a jurământului de credință față de România, pentru a veni în sprijinul persoanelor care solicită depunerea jurământului de credință față de România. Programul de lucru cu publicul se va desfășura astfel: PROGRAMUL DE LUCRU CU PUBLICUL: PRELUARE ACTE NOTARIALE, ACTE DE STARE CIVILĂ, PAȘAPOARTE, VIZE LUNI-JOI: 08:00 – 13:00 14:00 – 16:00 ELIBERARE DOCUMENTE STARE CIVILĂ, VIZE LUNI – JOI: 08:00 – 13:00 ELIBERARE PAȘAPOARTE LUNI – JOI: 14:00 – 16:00 SESIUNI DEPUNEREA JURĂMÂNTULUI DE CREDINȚĂ LUNI – VINERI 08:00 – 13:00 14:00 – 16:00 Accesul în sediul Secției consulare a Ambasadei României la Chișinău este permis numai în următoarele condiții: • Purtarea obligatorie a măștii de protecție! • Lipsa simptomelor asociate COVID-19 (temperatură ridicată, tuse, rinoree, respirație dificilă)! • Menținerea distanței fizice (mai mare de 1,5 m)! • Prezentarea email-ului cu data programării! De asemenea, în sala de așteptare nu va fi admisă prezența a mai mult de 8-10 persoane, în același timp. Ambasada face apel la responsabilitate și îndemnă cetățenii să nu se prezente la Secția Consulară însoțiți de minori, tocmai pentru protejarea acestora. Se precizează că serviciile consulare sunt gratuite, iar Ambasada României la Chișinău descurajează apelarea la firmele de intermediere și nu favorizează sub nicio formă cererile primite pe alte căi decât prin portalul www.econsulat.ro. Articolul Anunț despre depunerea jurământului de credință față de România apare prima dată în InfoPrut.
19:00
Reprezentanții Ambasadei Republicii Moldova și Ambasadei României în Franța au depus astăzi flori la statuia lui Mihai Eminescu din Paris. Anunțul a fost făcut de ambasadorul Luca Niculăescu.  „Ziua nu se dezmeticise complet şi eram la statuia lui Eminescu din Paris. Împreună. De 15 ianuarie am adus flori alături de colegii de la Ambasada Republicii Moldova”, a notat Luca Niculăescu, ambasadorul României în Franța pe Facebook. Și Ambasada R. Moldova la Paris a subliniat că 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și Ziua Națională a Culturii, au fost marcate la Paris printr-o depunere de flori la statuia marelui poet. Totodată, de Ziua Culturii Naționale Institut Culturel Roumain de Paris și artistul Mircea Cantor, alături de Ambasada României în Franța au realizat un proiect special. Astfel, 40 de artiști, scriitori, dramaturgi, muzicieni și actori s-au reunit și au recitat poemul Glosa de Mihai Eminescu pe străzile aproape pustii, în locuri emblematice ale Parisului. Articolul Diplomați din România și Republica Moldova, omagiu la statuia lui Mihai Eminescu din Paris apare prima dată în InfoPrut.
18:30
Primarul orașului Cernăuți, Roman Kliciuk, a anunțat că intenționează să lanseze o cursă aeriană regulată de pasageri spre Suceava, informează BucPress. Edilul a spus că, în prezent, autoritățile locale lucrează activ în direcția reluării activității traficului aerian pe Aeroportului Internațional „Leonid Kadeniuk” din Cernăuți. „În principiu, în starea sa actuală, aeroportul este capabil să primească să primească avioane de mici dimensiuni. Cu siguranță, putem relansa zboruri directe între Cernăuți și cel puțin până la Kiev”, a declarat acesta într-un live pe Facebook. Potrivit edilului de Cernăuți, autoritățile negociază deja cu una dintre companiile aeriene românești. „Intenționăm să lansăm o rută de zbor de pe aeroportul din Cernăuți către Suceava. Totuși, cred că vom merge înainte cu pași mici și trebuie să reactivăm aeroportul”, a subliniat primarul. Articolul Negocieri pentru linia aeriană Cernăuți-Suceava apare prima dată în InfoPrut.
17:40
Teatrul Nottara şi Asociaţia Naţională a Surzilor din România au realizat împreună, de Ziua Culturii Naţionale, un proiect prin care şi-au propus să îl aducă pe Mihai Eminescu mai aproape de cât mai multe persoane, la împlinirea a 171 de la naşterea poetului, relatează Agerpres. Potrivit unui comunicat transmis vineri Agerpres, proiectul, care a avut loc sub sloganul „Diferenţa dintre a fi sau a nu fi? Cultura!”, constă într-o filmare în care opt actori din trupa Teatrului Nottara recită pe rând câte un vers din prima şi din ultima strofă din „Glossă”, interpretate în limbaj mimico-gestual pentru persoanele cu deficienţe de auz. Prin faţa camerei au trecut pe rând Dan Bordeianu, Ioana Calotă-Philippide, Ion Grosu, Raluca Jugănaru, Filip Ristovski, Răzvan Bănică, Ion Haiduc şi Daniela Minoiu, în timp ce în colţul ecranului a rămas constantă filmarea suprapusă cu Elisabeta Paraschiv, interpreta din partea ANSR. „Un clip scurt, care ne aminteşte în doar un minut de măiestria lui Eminescu, de necesitatea culturii şi de importanţa solidarităţii, incluziunii şi apropierii de semenii noştri chiar şi în vremuri de distanţare… Sau mai ales acum!”, precizează sursa citată. https://www.youtube.com/watch?v=6AFEH1L5Hak&feature=emb_title&ab_channel=TeatrulNottara Articolul Teatrul Nottara şi Asociaţia Naţională a Surzilor din România, filmare inedită dedicată împlinirii a 171 de ani de la nașterea lui Eminescu apare prima dată în InfoPrut.
16:50
„O mare parte a eforturilor noastre diplomatice trebuie să se concentreze anume pe construirea acestui „cerc de încredere” – România – Republica Moldova – Ucraina”. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu într-un discurs susținut online în fața corpului diplomatic și angajaților Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova.  Astfel șeful statului a amintit că Republica Moldova a reușit în ultimul timp să deblocheze relațiile cu vecinii săi - România și Ucraina, făcând referire la întrevederile pe care le-a avut la începutul mandatului său cu președinții celor două state. „Acum vom avea foarte mult de lucru ca acest dialog politic să dea cât mai multe rezultate concrete. Consider că o mare parte a eforturilor noastre diplomatice trebuie să se concentreze anume pe construirea acestui „cerc de încredere” – România – Republica Moldova – Ucraina. Cred că acest parteneriat transfrontalier, regional, poate aduce beneficii serioase țărilor și cetățenilor noștri. Relațiile de bună vecinătate vor genera un impact pozitiv și în relațiile cu ceilalți parteneri externi ai Republicii Moldova. (...) Vreau să folosim aceste relații bune, această bună vecinătate, pentru a construi cât mai multe poduri – și la propriu, și la figurat. Poduri diplomatice, poduri culturale, educaționale, dar și poduri energetice, rutiere, feroviare, legături ale rețelelor electrice, coordonare și ajutor în combaterea pandemiei COVID, dar și poduri între instituțiile și societățile noastre”, a punctat Maia Sandu. Totodată, președintele R. Moldova a adăugat că este necesară și o resetare a relațiilor cu UE, care au fost afectate în timpul guvernărilor din ultimii ani. „În câteva zile, cunoașteți, voi merge la Bruxelles. Dar și mai important este că dorim să relansăm procesul de apropiere a Republicii Moldova de UE prin reforme democratice și economice care să transforme Moldova într-un stat european”, a mai supus sursa. În privința relațiilor cu Rusia, șeful statului a spus că acestea trebuie să se bazeze pe dialog și respect reciproc. Sursa a făcut referire inclusiv la necesitatea evacuării trupelor și munițiilor militare staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Maia Sandu a mai accentuat că un obiectiv central al politicii R. Moldova în plan extern este dezvoltarea unei politici externe în interesul cetățeanului. În context, președintele a menționat despre necesitatea de a ne concentra pe câteva dimensiuni în politica externă: diplomația economică, și în special promovarea produselor noastre, relațiile cu diaspora și serviciile consulare, precum și menținerea unui context internațional cât mai constructiv și pașnic în privința Republicii Moldova. Menționăm că președintele Maia Sandu, a participat astăzi, 15 ianuarie, la o discuție cu reprezentanții corpului diplomatic al R. Moldova, organizată cu prilejul Zilei Diplomatului. În cadrul reuniunii, care s-a desfășurat online, șeful statului a venit cu un mesaj adresat celor peste 250 de diplomați ai Republicii Moldova. Articolul Maia Sandu, către ambasadori: Să construim „cercul de încredere” România – Republica Moldova – Ucraina apare prima dată în InfoPrut.
16:50
Cu prilejul celor 171 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu, românii din Cernăuți i-au adus un omagiu prin depunerea unor flori la monumentul situat în oraș. „La Cernăuţi a nins cu flori de dor, pe cărări de veşnicie la Eminescu”, scriu aceștia. „La împlinirea a 171 de ani din ziua când steaua nemuririi sale s-a aprins pe bolta spiritualităţii româneşti, cu gânduri frumoase ne plimbăm dorurile în acest mijloc de Gerar spre cel mai drag şi scump loc din centrul Cernăuţiului, oraşului copilăriei şi adolescenţei sale – monumentul Poetului nepereche Mihai Eminescu”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a ziarului „Zorile Bucovinei”. De asemenea, pentru marcarea momentului aniversar al culturii române, Ministerul Afacerilor Externe propune oferirea către publicul larg, prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României din întreaga lume, a unui concert extraordinar al uneia dintre cele mai apreciate orchestre simfonice românești, Orchestra Română de Tineret, anunţă Consulatul General al României la Cernăuţi. Concertul este dirijat de Cristian Mandeal și are un repertoriu care include piese și compozitori reprezentativi pentru creația muzicală românească precum Trei piese pentru orchestră de coarde de Constantin Silvestri, Serenada Română și Dans Țărănesc pentru violoncel și orchestră de Constantin Dimitrescu (solist Ştefan Cazacu), Balada pentru vioară și orchestră de Ciprian Porumbescu (solist Alexandru Tomescu) și Jocuri românești de Sabin Păutza, alături de Simfonia a II-a în Re major, op. 36 de Ludwig van Beethoven. Concertul poate fi vizionat online pe pagina Ministerului Afacerilor Extene accesând link-ul http://www.mae.ro/node/54676 sau prin intermediul YouTube în perioada 15 – 17 ianuarie 2021. Articolul Românii din Cernăuți, in memoriam Mihai Eminescu apare prima dată în InfoPrut.
16:00
Daniel Dumbrăvanu, un tânăr fotbalist din Republica Moldova, și-a făcut debutul la prima echipă a clubului italian Genoa. Jucătorul originar din Bălţi a fost titular în partida cu Juventus Torino, din optimile de finală ale Cupei Italiei, scrie TVR Moldova. La doar 19 ani, Daniel Dumbrăvanu a fost, în premieră, în echipa de start a celor de la Genoa. Meciul de debut a fost unul special pentru fundaşul din Republica Moldova, care i-a avut în faţă chiar pe campionii Italiei. Juventus a condus-o pe Genoa cu 2-0, dar oaspeţii au egalat şi au dus meciul în prelungiri. Bătrâna Doamnă s-a calificat totuşi în sferturi, reuşind să marcheze golul victoriei la finalul primei reprize de prelungiri. Dumbrăvanu a primit un cartonaş galben în minutul 29, iar în minutul 97 a fost înlocuit. Aproape de final, el l-a avut adversar şi pe Cristiano Ronaldo. Daniel Dumbrăvanu s-a format la clubul Zaria Bălţi, iar în 2018 s-a transferat la Genoa. A jucat pentru echipa de juniori a clubului Italian, iar luna trecută a semnat primul său contract profesionist cu Genoa. Tot în meciul de joi seară, doar că la echipa adverse, a jucat şi fundaşul din România, Radu Drăguşin. Fotbalistul, care peste trei săptămâni va împlini 19 ani, a fost integralist şi a avut 90% pase reuşite. În sferturi, Juventus va juca împotriva câştigătoarei dintre Sassuolo şi Spal. Articolul Tânăr basarabean, fotbalist la o echipă din Italia apare prima dată în InfoPrut.
14:40
România rămâne principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova. Potrivit Biroului Național de Statistică, în ianuarie-noiembrie 2020, România s-a menținut în topul principalelor țari de destinație a exporturilor de mărfuri din R. Moldova, având 28, 4 la sută din totalul de exporturi. Această piață de desfacere a fost urmată de Germania (9,2%), Federația Rusă (8,7%), Italia (8,6%), Turcia (6,6%), Polonia (4,4%), Republica Cehă (3,3%), Belarus (2,7%), Ucraina (2,6%), Elveția (2,4%), Bulgaria (2,4%), Olanda (2,3%), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (1,7%), Spania (1,3%), Franța (1,2%), Grecia (1,1%). În ianuarie-noiembrie 2020 exporturile de mărfuri au însumat 2267 milioane de dolari volum inferior celui realizat în perioada corespunzătoare a anului 2019 cu 11,5 la sută. În același timp, exporturile de mărfuri autohtone în ianuarie-noiembrie 2020 au constituit 1744,2 milioane dolari SUA (76,9% din total exporturi), fiind în scădere cu 4,4% față de perioada similară din anul 2019. Astfel, exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene în ianuarie-noiembrie 2020 au totalizat 1520,5 milioane dolari SUA, deținând o pondere de 67,1% în totalul de exporturi. În timp ce, exporturile de mărfuri destinate țărilor CSI au avut o valoare de 340,0 milioane dolari SUA, care echivalează cu o cotă de 15,0% în totalul de exporturi.   Articolul România, principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
13:40
Ziua în care îl omagiem pe marele Mihai Eminescu este un prilej oportun pentru a reflecta asupra culturii. Declarația a fost făcută de Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, care a adăugat că anume cultura a fost mereu în fruntea luptei pentru libertatea spiritului, a inspirat valori, a lărgit orizonturi și a risipit frici și prejudecăți.  Potrivit șefului statului, cultura, prin dăruirea elitelor sale, a mișcat R. Moldova înainte, deși nu i s-a rezervat întotdeauna un loc în capul mesei, iar astăzi este o zi și în care să reflectăm asupra moștenirii noastre culturale, dar și asupra responsabilității de a transmite această moștenire mai departe „Îmi îndrept astăzi atenția și spre creatori, spre maeștrii spiritului, dar și spre noi, cei care ne bucurăm de rodul minții lor. A fost un an dur pentru toți, a fost un an greu, dar a fost și un an în care a trebuit, izolați cumva de lumea exterioară, să ne reorientăm spre noi, spre ceea ce suntem, gândim, facem. Pandemia a redus viteza cu care trecem prin timp, dar ne-a oferit șansa de a ne ordona gândurile, de a ne reseta prioritățile și de a ne crea mecanisme de adaptare la noile realități. Dragi actori, regizori, scriitori, muzicieni, cinematografiști, pictori, fotografi, filozofi, critici, muzeografi, editori, etnografi, oameni care munciți în scenă și oameni care munciți în culise, știu că resimțiți acut și intens repercusiunile pandemiei. Înțeleg că restricțiile v-au tăiat aripile, dar certitudinea mea este că, împreună, vom renaște într-o lume mai bună, dornică și capabilă să aprecieze Frumosul, Adevărul și Binele. Vă urez tuturor multă sănătate și încredere că revenirea la pupitru, la microfon, la catedră, în lumina rampei - într-un cuvânt, la normalitatea mult așteptată - este foarte aproape. Sănătate, inspirație și la mulți ani!”, a transmis Maia Sandu, președintele R. Moldova. Ziua Culturii este o sărbătoare națională, care are loc anual în R. Moldova și România cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic. În R. Moldova, Ziua Națională a Culturii a fost instituită printr-o hotărâre a Parlamentului de la în aprilie 2012 și este marcată începând cu anul 2013. Această sărbătoare națională este dedicată zilei de naștere a marelui poet Mihai Eminescu, personalitate care definește valorile esențiale ale culturii românești. Articolul Maia Sandu: Ziua în care îl omagiem pe marele Mihai Eminescu este un prilej pentru a reflecta asupra culturii apare prima dată în InfoPrut.
13:20
„Nu pot să-mi închipui cum ar fi arătat Basarabia fără Eminescu, cum ar fi supraviețuit ființa noastră românească rusificării, sovietizării și deznaționalizării”. Declarația a fost făcută de Alecu Reniță, deputat în Primul Parlament de la Chișinău, care a subliniat că În fond, există o singură Basarabie autentică și veșnică, cea lui Eminescu.  Potrivit sursei, dincolo de discursurile oficiale și omagiile epigonilor, dincolo de frontiera artificială de pe Prut şi nedreptăţile istorice, de regimurile politice şi de aşteptările îndelungate ale Basarabiei românești, de la înălţimi continuă să ne lumineze spiritul nostru tutelar, Luceafărul demnității naționale şi limbii române – Mihai Eminescu. „Fireşte, Eminescu nu are nevoie de elogiile urmaşilor, fiindcă întreaga sa viaţă şi operă ne arată că cel mai puţin Poetul s-a preocupat de sine, având drept stea călăuzitoare soarta şi viitorul neamului românesc, înscrierea cu demnitate a poporului şi ţării noastre în civilizaţia europeană şi mondială, îmbogăţirea şi păstrarea fiinţei naţionale pe pământurile dăruite nouă de Dumnezeu. Oricât de persistent ar fi curentul de opinie că patria, neamul, credinţa, marii înaintaşi, părinţii, omenia, tradiţia, memoria colectivă au devenit anacronice şi ne împiedică să ajungem la “viitorul luminos”, opera lui Eminescu demonstrează contrariul, ne dă trăinicia rădăcinilor şi împrăştie pleava care întunecă văzul mulţimilor şi se vrea stăpână şi civilizatoare. Eminescu a fost şi a rămas cea mai adâncă şi cea mai actuală voce a neamului românesc. Şi va rămâne atâta timp cât va exista acest neam, fiindcă pe gândirea şi simţirea lui se sprijină fiinţa noastră naţională, fiindcă în mare măsură această gândire şi simţire a trecut în noi, în milioanele de urmaşi care formăm neamul românesc. Ori de câte ori Eminescu a fost strâmtorat, scos din şcoală sau cenzurat, de atâtea ori neamul românesc era lovit de moleşeală, neunire, degradare şi dezagregare, de atâtea ori cădeam în umilinţă, slugărnicie şi marasm”, a menționat fostul parlamentar de la Chișinău. Alecu Reniță a mai constatat că lupta împotriva lui Eminescu nu a încetat nici pe o clipă, fiindcă dragostea şi credinţa lui Eminescu faţă de Ţară şi Neam supără şi astăzi ciocoimea, profitorii şi rataţii care au nevoie de patrie numai ca să le fie punga plină şi să se „lustruiască pe sine”. Potrivit lui, cei care astăzi scrijelează şi doresc să demoleze temeliile din care răsar opera şi crezul lui Eminescu urmăresc să lase o Românie fără substanţă şi fără identitate naţională. „Nu vreau să cad în profeţii, dar nu pot să-mi închipui cum ar fi arătat Basarabia fără Eminescu, cum ar fi supravieţuit fiinţa noastră românească rusificării, sovietizării şi deznaţionalizării. Sunt convins că intelectualitatea basarabeană, indiferent de generaţie, s-a format şi s-a ridicat din opera eminesciană, că oricât de barbare şi omniprezente erau cenzura şi securitatea sovietică, în cercurile studenţeşti şi universitare, circulau clandestin, în fotocopii, de la o generaţie la alta, manuscrisele lui Eminescu despre Basarabia. Orice intelectual va recunoaşte cu mândrie că adevăratul profesor de limbă, gândire şi simţire românească i-a fost opera poetică şi politică a lui Eminescu. Păpuşarii şi marionetele roşii de la Chişinău, cu susţinerea “fratelui mai mare”, se zbat să oprească mersul istoriei, terorizează populaţia şi mână tineretul prin coridoarele înstrăinării de Țară, dar cu tot cu Kremlinul lor, ei sunt total neputincioşi în faţa lui Eminescu, a testamentului eminescian gravat în inimile basarabenilor conştienţi de originea lor: SUNTEM ROMÂNI ŞI PUNCTUM!”, a menționat deputatul în Primul Parlament de la Chișinău. Alecu Reniță a mai adăugat că atunci când se va scrie istoria adevărată a rezistenţei basarabene, a mişcării de deşteptare şi a luptei pentru natură, limbă, alfabet, identitate naţională, tricolor, dar şi decomunizare, Eminescu va fi în fruntea frunţilor, fiindcă opera lui ne-a dăruit nemurirea sufletului românesc, ne-a dat buletinul de identitate, conştiinţa, simţirea, gândirea şi demnitatea naţională. „În fond, există o singură Basarabie autentică şi veşnică –Basarabia lui Eminescu. Şi atât. Eminescu nu are nevoie nici de lauri, nici de elogii, nici de medalii. Dacă ne-ar cere ceva cu adevărat, aceasta ar fi ca să ne păstrăm cu sfinţenie memoria, fiinţa naţională, credinţa, natura, demnitatea, istoria şi limba română, care ne adună pe toţi ca pe un neam şi ca pe o suflare unică”, a conchis sursa pe pagina sa de Facebook. Articolul Deputat în primul Parlament de la Chișinău, de Ziua Culturii Naționale: „Nu pot să-mi închipui cum ar fi arătat Basarabia fără Eminescu” apare prima dată în InfoPrut.
12:30
Aureliu Ciocoi, premierul interimar de la Chișinău, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Culturii Naționale adresat oamenilor de cultură din R. Moldova, cărora le-a urat „multă sănătate, putere de muncă, inspirație și aprecierea rezultatelor activității Dumneavoastră”. Potrivit oficialului, această sărbătoare națională coincide, deloc întâmplător, cu ziua de naștere a marelui poet național Mihai Eminescu – personalitate care definește valorile esențiale ale literaturii românești. „Instituită în Republica Moldova prin Hotărârea Parlamentului nr. 74 din 12 aprilie 2012, Ziua Națională a Culturii are drept scop promovarea culturii naționale, a valorilor culturale autentice, precum și a personalităților din domeniu. Oamenii de cultură sunt mesagerii frumosului, sunt cei care ne oferă refugiu atunci când suntem copleșiți de grijile cotidiene. Datorită muncii depuse de către aceștia în sălile de spectacol, ateliere, spații expoziționale, numele Republicii Moldova este recunoscut departe peste hotarele țării”, a punctat Aureliu Ciocoi. Premierul interimar de la Chișinău susține că în acest an, mai mult ca oricând este apreciată abnegația oamenilor de cultură, entuziasmul de a crea, puterea de a se autodepăși și de a găsi inspirație. „Exprimăm și în această zi recunoștință tuturor actorilor, interpreților, muzicienilor, bibliotecarilor, muzeografilor, scriitorilor, artiștilor plastici, specialiștilor din domeniul culturii, care, indiferent de provocările anului 2020, au reușit să aducă cultura în sufletul și casele noastre. Cu regret, sunt nevoit să constat că anul 2020 ne-a lipsit în mare parte de posibilitatea de a vă admira talentele Dumneavoastră și mulți au dus dorul plăcerii de a viziona un spectacol sau un concert interpretat pe viu. Pe bună dreptate, am simțit în anul care s-a scurs că fără evenimente culturale ne pierdem în grijile cotidiene și uităm de valorile care ne definesc, de ceea ce ne face autentici, vii cu adevărat. Prin urmare este de datoria noastră să întreprindem toate cele necesare pentru a combate pandemia și a readuce activitățile culturale în agenda noastră cotidiană”, a mai menționat Aureliu Ciocoi. Articolul Premierul interimar de la Chișinău, mesaj de Ziua Culturii Naționale apare prima dată în InfoPrut.
11:50
Ziua Culturii Naționale are o conotație simbolică profundă pentru cultura și identitatea românilor și nu este deloc întâmplător că se sărbătorește simultan, în România și în Republica Moldova, împreună cu ziua de naștere a Poetului nostru Național Mihai Eminescu. Declarația a fost făcută de Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, care a subliniat că în acest an sărbătorim Ziua Culturii Naționale într-un context aparte, dificil, generat de pandemia de COVID-19.  „Mă bucur însă că această pandemie a lăsat nealterată apropierea sufletească și dragostea dintre români, indiferent unde ar trăi ei. Această apropiere este cimentată de acele fire nevăzute ale fibrei noastre naționale, care transcend timpului și intereselor politice vremelnice și se bazează pe cultura, limba și istoria comune”, a mai adăugat sursa. Daniel Ioniță a spus că astăzi este doar unul din momentele aniversare în care îi cinstim pe cei care au consolidat pilonii culturii noastre naționale, ca parte importantă a valorosului patrimoniu universal, între care Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Grigorescu, Emil Cioran, Grigore Vieru, Nichita Stănescu, Mircea Eliade, Constantin Brâncuși – și poate că suntem nedrepți amintindu-i doar pe câțiva. Potrivit ambasadorului României la Chișinău, ziua de 15 Ianuarie reprezintă un moment important nu numai de celebrare a creației artistice, dar şi de reflecție asupra rolului şi locului valorilor românești în patrimoniul cultural imaterial european și universal, precum şi asupra semnificației proiectelor culturale de interes naţional și a diplomației culturale. „În acest context, doresc ca în acest an să se finalizeze dosarul pentru înscrierea în lista patrimoniului imaterial UNESCO a „Cămășii cu altiță”, proiect de suflet dintre România – Republica Moldova. Acest dosar completează în mod fericit succesele obținute până acum cu colindul în ceată bărbătească, Mărțișorul și tehnicile tradiționale de realizare a Scoarței”, a mai punctat Daniel Ioniță. În opinia diplomatului, cultura este poate cel mai pur și cel mai elocvent act de afirmare a identității națiunii noastre. Aparținem unui spațiu cultural și istoric european valoros și complex, ale cărui valori și principii le împărtășim pe deplin. „Promovarea unei diplomații culturale active reprezintă un pilon fundamental pe care se sprijină diplomația română, prin participarea noastră nemijlocită la dialogul intercultural european şi prin racordarea la universalitate. Sunt pe deplin convins că prin actele și faptele noastre, fiecare dintre noi, indiferent de profesia aleasă, avem șansa de a fi ambasadori generici ai României, ai poporului român, ai măreției culturii și spiritualității române”. În final, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, ambasadorul României la Chișinău a mai declarat că „mă închin în fața geniului cultural și artistic și transmit cele mai sincere felicitări tuturor celor care prin creațiile lor apără, respectă și promovează diversitatea și frumusețea culturală românească pe ambele maluri ale Prutului”. Totodată, Daniel Ioniță a invitat cetățenii să fie alături de Ambasada României în Republica Moldova și să vizioneze on-line concertul extraordinar al Orchestrei Române de Tineret susținut la Ateneul Român sub bagheta lui Cristian Mandeal. Articolul Daniel Ioniță: „Nu este întâmplător că Ziua Culturii Naționale se sărbătorește simultan, în România și în Republica Moldova, împreună cu ziua de naștere a poetului nostru național Mihai Eminescu” apare prima dată în InfoPrut.
11:20
La Chișinău, vor fi organizate mai multe evenimente cu prilejul împlinirii a 171 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu și a marcării Zilei Culturii Naționale la data de 15 ianuarie 2021. Astfel, în dimineața zilei, la bustul poetului Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” de la Chișinău au depus flori prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, politicieni, scriitori, oameni de cultură, admiratori ai creației eminesciene. Evenimentul a fost urmat de activitatea de omagiere: „În mine bate inima lumii”, dedicată Zilei comemorării Luceafărului poeziei naționale - Mihai Eminescu. Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează mai multe evenimente culturale cu începere de la ora 11.30. În cadrul filialelor Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” vor avea loc evenimente dedicate lui Mihai Eminescu, iar deseară, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” va avea loc un spectacol-recital "Al meu nume o să-l poarte" cu actorii și orchestra de cameră a Teatrului. La ora 12.00, la Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu” va avea loc manifestarea omagială „În raza gândului etern”, dedicată aniversării a 171-a de la nașterea Luceafărului Literaturii Române, Mihai Eminescu. Evenimentul va fi prezentat de academicianul Mihai Cimpoi. Academia Română va sărbători Ziua Culturii Naționale în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu", care va susține un concert sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Mihai Eminescu, considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoșani, România. S-a stins din viață pe 15 iunie 1889 la București. A fost înmormântat la cimitirul Bellu din București. La 28 octombrie 1948, Mihai Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române. Ziua Culturii este o sărbătoare națională, care are loc anual în R. Moldova și România cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic. Articolul Ziua Culturii Naţionale şi data naşterii poetului Mihai Eminescu, marcate la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
11:10
La Chișinău, vor fi organizate mai multe evenimente cu prilejul împlinirii a 171 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu și a marcării Zilei Culturii Naționale la data de 15 ianuarie 2021. Astfel, în dimineața zilei, la bustul poetului Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” de la Chișinău au depus flori prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, politicieni, scriitori, oameni de cultură, admiratori ai creației eminesciene. Evenimentul a fost urmat de activitatea de omagiere: „În mine bate inima lumii”, dedicată Zilei comemorării Luceafărului poeziei naționale - Mihai Eminescu. Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează mai multe evenimente culturale cu începere de la ora 11.30. În cadrul filialelor Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu” vor avea loc evenimente dedicate lui Mihai Eminescu, iar deseară, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” va avea loc un spectacol-recital "Al meu nume o să-l poarte" cu actorii și orchestra de cameră a Teatrului. La ora 12.00, la Centrul Academic Internațional „Mihai Eminescu” va avea loc manifestarea omagială „În raza gândului etern”, dedicată aniversării a 171-a de la nașterea Luceafărului Literaturii Române, Mihai Eminescu. Evenimentul va fi prezentat de academicianul Mihai Cimpoi. Academia Română va sărbători Ziua Culturii Naționale în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu", care va susține un concert sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Mihai Eminescu, considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română, s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoșani, România. S-a stins din viață pe 15 iunie 1889 la București. A fost înmormântat la cimitirul Bellu din București. La 28 octombrie 1948, Mihai Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române. Ziua Culturii este o sărbătoare națională, care are loc anual în R. Moldova și România cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic. Articolul Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
14 ianuarie 2021
23:40
Românii din sudul Basarabiei istorice vor organiza vineri o serie de manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale și împlinirea a 171 de ani de la nașterea poetului român Mihai Eminescu. În perioada 14-17 ianuarie 2021, la Centrul de Informare al României din Ismail va putea fi vizitată expoziția de carte cu genericul „Al meu nume o să-l poarte secolii din gură-n gură”, dedicată Poetului Național Mihai Eminescu. În aceeași perioadă se va aduce și un „Omagiu domnului Eminescu” de membrii Cenaclului Literar „Ecoul Bugeacului” din Ismail. „Ziua Culturii Naționale și 171 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, reprezintă cea mai bună ocazie să arătăm respectul cuvenit culturii românești și un prilej în plus pentru afirmarea identităţii şi unităţii noastre spirituale”, se arată într-o postare pe Facebook a Centrului de Informare al României din Ismail. De asemenea, Consulatul General al României la Odessa va depune flori la bustul poetului, din fața Consulatului – operă a sculptorului botoșănean Marcel Mânăstireanu. Sâmbătă, 16 ianuarie 2021, Asociația Identitate Culturală Contemporană din România, în parteneriat cu Centrul de Informare al României din Ismail, organizează pe ZOOM un eveniment cultural-artistic cu genericul „Cultură fără frontiere”, ediția I. Articolul Ziua Culturii Naționale, marcată în sudul Basarabiei istorice apare prima dată în InfoPrut.
23:20
Asociaţia Românilor din Basarabia – Foşti Deţinuţi Politici şi Deportaţi, salută decizia Curţii Constituţionale de la Chişinău de le a acorda statut de victime ale regimului comunist persoanelor născute în Gulag. Reprezentanţii Asociaţiei au declarat că, mulţi ani, au bătut în zadar la uşile mai multor instituţii pentru a obţine acest statut, scrie TVR Moldova. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, în urma operaţiunii militate „IUG”, dictate de comuniştii sovietici, zeci de mii de ţărani înstăriţi şi intelectuali din Basarabia, împreună cu familiile lor, au fost luaţi cu forţa din case, îmbarcaţi în peste 30 de garnituri de tren şi duşi în condiţii inumane în Siberia. În acei ani de deportare, mii de copii au fost născuţi în Gulag. Când au revenit acasă, şi nici mulţi ani după aceea, nu au primit niciun ajutor din partea statului. După zeci de ani, Curtea Constituţioanală le-a făcut dreptate. Pe 12 ianuarie, Curtea Consituţională a declarat neconstituţională sintagma din Legea 296 din 23 noiembrie 1994 – prin care se spune, că „copiii persoanelor supuse represiunilor, care s-au născut în locurile de represiune sau în drum spre ele, se consideră copii proveniţi din căsătoria încheiată până la represiune”. Acum, copiii persoanelor supuse represiunilor politice se consideră a fi victime ale represiunilor politice. Decizia a fost luată după ce deputatul Octavian Ţîcu a sesizat Curtea Constituţională. Articolul Se face dreptate victimelor deportărilor staliniste. Ce a decis Curtea Constituțională de la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
22:50
Maia Sandu, președintele R. Moldova, va întreprinde o vizită oficială la Bruxelles, în perioada 18-19 ianuarie. Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Sorina Ştefârţă, a declarat că Maia Sandu va vizita Bruxelles-ul, iar programul oficial al vizitei va fi făcut public vineri. Se știe cu siguranță că preşedintele Maia Sandu va avea întrevederi cu mai mulţi oficiali europeni. Miercuri, în timpul unei conferinţe de presă, aceasta a anunţat că la Bruxelles va fi discutată şi problema construcţiei celor 6 hidrocentrale de pe fluvial Nistru. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a efectuat pe 12 ianuarie 2021 prima vizită oficială la Kiev, la invitația omologului său ucrainean Volodimir Zelenski, într-un efort de relansare a relațiilor bilaterale cu Ucraina. Articolul Maia Sandu va întreprinde o vizită oficială la Bruxelles apare prima dată în InfoPrut.
22:20
Poliţiştii de pe ambele maluri ale Prutului, din raionul Ialoveni şi judeţul Iaşi, participă la cursuri de instruiri care fac parte din proiectul transfrontalier „Poduri pentru creşterea încrederii între poliţie şi cetăţenii raionului Ialoveni şi judeţului Iaşi”. Miercuri, la Iaşi, a avut loc lansarea cursurilor de instruiri pentru poliţiştii din raionul Ialoveni şi judeţul Iaşi. Acestea se adresează unui număr de 120 de poliţişti din România şi Republica Moldova, pe următoarele teme: metode moderne de investigare şi urmărire penală folosite de poliţişti in activitatea de combatere a infracţionalităţii; protecţia şi promovarea drepturilor omului; comunicarea cu membrii comunităţii. Deschiderea evenimentului a avut loc în prezenţa invitaţilor din Republica Moldova, Anatolie Dimitriu, managerul de proiect, Vitalie Ţurcan, Şef al Inspectoratului de Poliţie Ialoveni, Comisar Şef şi a reprezentanţilor din România, Costel Gâtlan, Şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, Comisar Şef şi Gheorghe Fotea, preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Poliţiştilor - Secţia Română - Regiunea 1 Iaşi. Managerul de proiect din R. Moldova a menţionat că iniţiativa este o premieră, fiind prima dată când Inspectoratele de Poliţie la nivel local din România şi Republica Moldova, împreună cu administraţia publică locală, cooperează printr-un proiect transfrontalier pentru a contribui la securitatea în regiune. Articolul Cooperare între Poliția din Iași și polițiștii din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
21:40
Clădirile liceelor „Constantin Spătaru" şi „Matei Basarab" din Leova şi Basarabeasca vor fi renovate datorită Uniunii Europene. Circa 1.000 de elevi şi profesori vor beneficia din acest an de un mediu de studii confortabil şi condiţii de educaţie îmbunătăţite. Valoarea totală a proiectelor constituie circa 73 de milioane de lei, notează TVR Moldova. Principalele lucrări de renovare vor contribui la sporirea eficienţei energetice a clădirilor prin reducerea consumului normat de energie în instituţii cu până la 30% şi la reducerea emisiile anuale normate de CO2. Lucrările planificate includ termoizolarea faţadelor şi soclurilor clădirii, reabilitarea acoperişurilor, finisarea pe interior a pereţilor, instalarea unor sisteme moderne de electricitate şi ventilare, precum şi asigurarea cu apă caldă şi rece la robinete. De asemenea, va fi îmbunătăţit aspectul exterior şi interior al clădirilor urmare a lucrărilor de reconstrucţie, reutilare şi modernizare a sălilor de clasă, a spaţiilor de recreere şi agrement, precum şi a infrastructurii de utilităţi publice aferente. Lucrările în cadrul proiectelor vor fi monitorizate de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud. Sprijinul financiar necesar pentru renovarea celor două instituţii de învăţământ primar din oraşul Leova şi Basarabeasca este oferit de Uniunea Europeană în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de GIZ Moldova în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului şi sprijinit financiar de Ministerul German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare. Articolul Uniunea Europeană renovează două şcoli din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
21:30
Ministerul de Externe de la Chișinău a venit cu o reacție după ce Igor Munteanu, deputatul Platformei DA, a publicat o notă diplomatică prin care instituţia a cerut autorităţilor de la Kiev să amâne aplicarea noilor reguli de transport internațional. În reacția sa, Ministerul de Externe de la Chișinău a menționat că în conformitate cu legislația în vigoare, autoritățile de la Chișinău și Kiev au planificat ca, începând cu data de 15 ianuarie 2021, mijloacele de transport din regiunea transnistreană să poată traversa frontiera de stat a Republicii Moldova, inclusiv cu Ucraina, în condițiile în care dețin plăcuțe cu numere de înmatriculare neutre, agreate în cadrul procesului de negocieri însoțite cu semnul distinctiv al statului „MD”. Totuși, instituția susține că nu au fost întreprinse măsuri suficiente pentru a informa cetățenii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova despre noile reglementări, existând riscul apariției unor inconveniențe majore pentru locuitorii din stânga Nistrului. „În situația dată și având în vedere perioada restrânsă până la data propusă inițial de Republica Moldova pentru punerea în aplicare a noilor reglementări, s-a convenit asupra amânării termenului de aplicare, perioadă în care să se lucreze intens la informarea deținătorilor de mijloace auto din regiunea transnistreană, oferindu-le timp pentru a se conforma noilor cerințe”, a informat Ministerul de Externe. La rândul său, Biroul Politici de Reintegrare a precizat că începând cu data de 15 ianuarie curent, accesul în traficul rutier internațional, urma să fie asigurat doar în privința mijloacelor de transport din regiunea transnistreană ce vor dispune de plăci de înmatriculare ale Republicii Moldova și de plăci de model neutru și însoțite de autocolantul „MD”, adică a autovehiculelor înregistrate la punctele de înmatriculare din or. Tiraspol și or. Râbnița. Totodată, sursa a subliniat că în această categorie nu se vor mai regăsi autovehiculele cu plăci de înmatriculare eliberate în unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Bender care conțin simbolici și numere de serie neconforme cerințelor legislației în vigoare și care traversează frontiera de stat moldo-ucraineană. Potrivit instituției, o interdicție similară a fost pusă în aplicare până la finele anului 2010, iar ulterior, a fost suspendată pentru o perioadă nedeterminată în contextul promovării măsurilor de consolidare a încrederii și a stimulării procesului de relansare a negocierilor în toate formatele privind reglementarea transnistreană. „În perioada 10-20 ianuarie 2020 a fost implementat un regim de testare la trecerea frontierei de stat moldo-ucrainene pentru automobilele înmatriculate în stânga Nistrului, prin care s-a interzis trecerea acestora, fiind sporită în context și dinamica înmatriculărilor cu plăci de model neutru la subdiviziunile teritoriale din stânga Nistrului, mecanism ce a fost însă din nou suspendat urmare a riscurilor eminente de a fi blocată trecerea peste punctele de pe segmentul transnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene, necontrolate efectiv de către autoritățile Republicii Moldova, inclusiv prin regiunea transnistreană, a tuturor unităților de transport și a conducătorilor auto posesori de numere și de permise de conducere moldovenești. Urmare a evaluărilor recent efectuate, la fel, s-a constatat necesitatea stabilirii și realizării unor măsuri adiționale în măsură să minimalizeze potențialele vulnerabilități și să evite provocarea unor situații destabilizatoare ce vor afecta locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului, iar evaluările respective au fost aduse la cunoștința factorilor decizionali”, a mai precizat sursa. Respectiv, în contextul coordonărilor efectuate interinstituțional și agreate de către conducerea R. Moldova, „a fost convenită contramandarea pentru o perioadă scurtă de timp a intenției de prohibiție prenotate, între timp fiind asigurată desfășurarea unor consultări interactive cu toți actorii relevanți, oferirea instrucțiunilor de resort instituțiilor naționale abilitate, elaborarea mecanismelor de evidență a proceselor corespunzătoare, inițierea campaniilor informative cu privire la regulile de acces în traficul rutier internațional, notificarea participanților din formatul „5+2” și implementarea etapizată a mecanismului stabilit, în termenii fixați”. Articolul MAE de la Chișinău se disculpă în cazul neaplicării interdicției de circulație a mașinilor cu număr de înmatriculare din regiunea transnistreană apare prima dată în InfoPrut.
21:20
Cu ocazia împlinirii a 171 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu, Asociația „UNIREA-ODIP”, împreună cu formaţiunea AUR Moldova, anunță că vor depune flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor, vineri, începând cu ora 9,00. „Suntem români şi punctum, spunea marele Mihai Eminescu. O personalitate care ne-a definit ca popor, care a scris cu sufletul şi a îmbogăţit cultura noastră cu cele mai frumoase poezii. Pe bună dreptate este numit geniul literaturii româneşti, întrucât prin versurile sale a inspirat cel mai frumos sentiment - dragostea. Mihai Eminescu este poetul întregii românităţi, iar opera sa, de o valoare incontestabilă, va rămâne mereu în memoria noastră", a declarat deputatul Alianţei pentru Unirea Românilor pentru diaspora, Boris Volosatîi, care va participa la eveniment. De asemenea, președintele Asociației „UNIREA-ODIP”, Vlad Bilețchi, a subliniat că Eminescu a revoluționat gândiri, a schimbat percepția despre versul românesc, iar tânăra generație nu are cum să uite marile valori ale neamului. „De aceea an de an, venim la bustul lui Mihai Eminescu, pentru a ne aminti de opera sa şi de moştenirea spirituală incontestabilă pe care ne-a lăsat-o Luceafărul poeziei româneşti", a subliniat acesta. Mihai Eminescu s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoşani. În ziua de 15 ianuarie, pe ambele maluri ale Prutului, este marcată Ziua Culturii Naţionale. Articolul AUR Moldova, alături de Asociația „Unirea-Odip”, depuneri de flori la bustul lui Eminescu apare prima dată în InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
19:10
Cetățenii moldoveni cu identitate românească asumată (unioniștii), cei de acasă și cei din diasporă, care împreună constituie peste o treime din numărul total al alegătorilor, nu sunt reprezentați direct în forul legislativ suprem – Parlament. Constatarea a fost făcută de Anatol Țăranu, analist politic de la Chișinău, care a subliniat că proiectul de unificarea a flancului românesc devine de importanță vitală pentru opțiunea europeană a R. Moldova.  Potrivit sursei, faptul că unioniștii nu sunt reprezentați în Parlamentul de la Chișinău reprezintă o situație de stupiditate politică crasă, care deformează procesul politic din R. Moldova și încontinuu alimentează sentimentele românofobe din societate. „Astăzi suntem în preajma alegerilor parlamentare anticipate. Bătălia electorală mare se va da între două opțiuni de civilizație diametral opuse – între europeniști și adepții așa zisei „lumi ruse”. În această bătălie fiecare vot va conta. Victoria finală va fi determinată de capacitatea de mobilizare a segmentului său electoral de către fiecare din cele două partide geopolitice din RM”, a menționat Anatol Țăranu. Analistul politic consideră că succesul fulminant a Maiei Sandu la ultimele prezidențiale a creat în tabăra europeniștilor predispoziția de participare în parlamentare într-un singur bloc electoral. „La o analiză atentă se constată riscuri majore pentru strategia electorală a unui singur bloc. În condițiile când electoratul cu viziuni europeniste este divizat în două curente – unionist și adepții moldovenismului civic, există certitudinea că mesajul unității românești într-un singur bloc electoral va fi atenuat, fapt ce va genera inevitabil pierderi electorale pe flancul unionist. Iar pe flancul opus al partidei europeniste, chiar și un mesaj românesc atenuat, va provoca frustrări și, în consecință, pierderi electorale suplimentare. Nemaivorbind, că un bloc electoral unic europenist va avea iar același rezultat: cetățenii cu opțiune românească de acasă și din diasporă nu vor avea reprezentare parlamentară asumată prin votul mesajului identitar românesc fără echivoc”, a punctat sursa. De aici, a remarcat Anatol Țăranu, vine și concluzia despre necesitatea participării partidei europeniste la alegerile parlamentare anticipate prin organizarea forțelor în două coloane electorale, dintre care una pe o platformă ideologică distinct românească. „Doar în așa fel partida europenistă va fi capabilă să mobilizeze plenar tot segmentul său electoral, eterogen din punct de vedere ideologic, să formeze în viitorul parlament o majoritate parlamentară și un guvern a europenizării RM. Punctul slab al acestui algoritm electoral rezidă în lipsa unui proiect de coeziune al flancului politic românesc, în lipsa căruia blocul electoral unionist nu poate să se constituie. În condițiile când celălalt flanc al partidei europeniste cu certitudine se va coagula în jurul partidului PAS, proiectul de unificarea a flancului românesc devine de importanță vitală pentru opțiunea europeană a RM”, a conchis analistul politic de la Chișinău. Articolul Expert: Unioniștii nu sunt reprezentați în Parlamentul de la Chișinău. Unificarea flancului românesc, importanță vitală pentru opțiunea europeană a R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
18:40
Cetățenii din regiunea transnistreană sunt cetățeni ai Republicii Moldova, iar între locuitorii de pe cele două maluri nu există niciun fel de neînțelegere sau dușmănie. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu, care a avut ieri o întâlnire cu Claus Neukirch, șeful Misiunii OSCE în R. Moldova. În cadrul întrevederii, șeful statului a accentuat că sprijină principiul exclusiv pașnic, pe cale politico-diplomatică, al soluționării conflictului și „orice speculații la subiectul unor intenții agresive sunt doar niște provocări și dezinformare intenționată. „Nu există premise pentru un conflict”, a mai adăugat Maia Sandu. Totodată, președintele R. Moldova a mai discutat despre mersul procesului de negocieri și necesitatea de a pune accent pe aspecte constructive. „Formatul 5+2 rămâne platforma de bază pentru procesul de negocieri, care trebuie să lucreze în interesul oamenilor și să includă o serie de subiecte, inclusiv pe dimensiunea umanitară, a drepturilor omului, social-economică și cu privire la libertatea de circulație. În cursul întâlnirii am accentuat, în mod repetat, că lupta împotriva corupției și contrabandei este una dintre cele mai importante priorități ale mele”, a conchis Maia Sandu. Articolul Maia Sandu: Între locuitorii de pe cele două maluri ale Nistrului nu există niciun fel de neînțelegere sau dușmănie apare prima dată în InfoPrut.
15:50
Ambasada României în Republica Moldova a informat că, începând cu data de 13 ianuarie 2021, a fost prelungită cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul România și a prezentat măsurile privind intrarea, șederea și tranzitarea țării. În acest context, se menține valabilitatea listei statelor cu risc epidemiologic ridicat, în care figurează și Republica Moldova.  Astfel, potrivit informațiilor oficiale, cetățenilor români care se află pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv persoanelor cu dublă sau multiplă cetățenie, din care una română, li se permite intrarea în România, cu plasare în carantină pentru 14 zile, dacă nu se încadrează în excepțiile de la această măsură. „2. Cetățenii străini care se află pe teritoriul Republicii Moldova Menținerea Republicii Moldova în Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat nu modifică condițiile de intrare în România. Vi se permite intrarea în România doar dacă vă încadrați în excepțiile prevăzute de legislația în vigoare. Veți fi plasați în carantină 14 zile, dacă nu vă încadrați în excepțiile de la această măsură. 3. Tranzitul Toate persoanele care tranzitează România și nu prezintă simptomatologie specifică infecției cu noul coronavirus, indiferent de țara de proveniență sau destinație, sunt exceptate de la măsura carantinei. Pentru a fi permisă tranzitarea României, persoanele trebuie să probeze faptul că scopul călătoriei este unul justificat și esențial, respectiv că li se va permite continuarea călătoriei în celelalte state de tranzit, dacă este cazul, respectiv că li se va permite intrarea în țara de destinație.Dovada scopului călătoriei se poate face în baza unui drept de ședere, dacă sunt impuse astfel de limitări de către statele de tranzit/ destinație (viză, permis de ședere, carte de rezidență etc.). Tranzitul trebuie să fi realizat neîntrerupt, în maxim 24 de ore, utilizând coridoarele umanitare special create în acest sens (informații concrete vor fi oferite de către Poliția de Frontieră). 4. Excepția de la măsura carantinei: Se aplică și persoanelor care sosesc în România din țările/ zonele de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național. Testele trebuie efectuate de către laboratoare autorizate, iar rezultatele să conțină datele de identificare ale dvs. Pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/ tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică - în program de hemodializă), preschimbare documente de identitate, părăsirea țării, poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină, pe baza documentelor justificative, cu prezentarea testului COVID-19, realizat în condițiile de mai sus. Suspendarea se dispune prin decizie cu caracter individual, emisă de Direcția de Sănătate Publică teritorială”, se mai arată în nota informativă. Mai multe detalii cu privire la intrarea în România puteți vedea în HG nr. 3 din 12 ianuarie 2021, Anexa 3 art.2 alin.(1) pct.3, cu privire la excepții de la carantină puteți citi în Hotărârile CNSU nr. 48, 49 și 54, iar lista statelor pentru care se impune carantina poate fi consultată aici. Totodată, Ambasada României la Chișinău a recomandat tuturor persoanelor să se informeze permanent doar din surse oficiale cu privire la intrarea și șederea pe teritoriul României, înainte de începerea călătoriei, tocmai pentru a evita deplasarea până în punctul de trecere al frontierei și refuzarea intrării.   Articolul Starea de alertă în România, prelungită. Măsurile privind intrarea, șederea și tranzitarea țării apare prima dată în InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.