InfoPrut

Acum 30 minute
13:20
  Muzeul Naţional de Istorie a României va lansa săptămâna aceasta „Muzeul Virtual al Unirii”, un proiect digital dedicat Centenarului Marii Uniri, în cadrul căruia vor fi prezentate imagini, documente şi alte mărturii inedite, provenind din colecţii publice şi private, legate de evenimentul petrecut în urmă cu 100 de ani. „Proiectul conţine imagini şi documente [&hellip The post Săptămâna aceasta se lansează „Muzeul Virtual al Unirii” appeared first on InfoPrut.
Acum 4 ore
11:40
  Primăria Sectorului 1, prin Centrul Cultural al Sectorului 1, organizează, în perioada 23-25 noiembrie 2018, în Piața George Enescu din Bucureşti, un eveniment dedicat Centenarului Unirii Bucovinei cu Patria Mamă, precum și românilor din nordul Bucovinei. La „Festivalul Bucovinei” vor participa asociațiile culturale ale românilor din regiunea Cernăuți, personalități ale comunității românești din nordul [&hellip The post La Bucureşti va avea loc “Festivalul Bucovinei”, dedicat românilor din Ucraina appeared first on InfoPrut.
Acum 24 ore
16:00
  Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituțională care prevede redenumirea limbii de stat în Constituția Republicii Moldova din „moldovenească” în română. Comunicatul Academiei Române: În contextul respingerii recente (1 noiembrie [&hellip The post Academia Română, mesaj pentru parlamentarii de la Chişinău: „Limba vorbită de români este limba română” appeared first on InfoPrut.
Ieri
14:10
Pe 25 noiembrie, cu începere de la ora 10:00, în Sala Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din Chişinău va avea loc Finala Concursului „Victorie prin Istorie”. Evenimentul reuneşte personalităţi culturale de pe ambele maluri ale Prutului. Invitaţi speciali: compozitorul Eugen Doga, actorul Nicolae Jelescu, cantautorii Viorel Burlacu şi Vasile Lupu, cântăreaţa de folk Maria Gheorghiu, interpreta [&hellip The post Când va avea loc Finala Concursului „Victorie prin Istorie”, o campanie despre demnitatea naţională a românilor appeared first on InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
15:40
Campania ‘’Un milion pentru Unire’’ a fost lansată astăzi, 16 noiembrie la Craiova, municipiul de reședință al județului Dolj de președintele Acțiunii 2012, George Simion, alături de coordonatorul din județ, George Hăidăuțu și Ilie Murărița, Conf. univ.dr în cadrul Universității din Craiova. ”Am venit cu inițiativa colectării semnăturilor pentru a pune în concordanță declarația Parlamentului [&hellip The post VIDEO // Craiovenii, invitați să semneze pentru Unirea Basarabiei cu România. Campania ”Un milion pentru Unire”, lansată oficial în județul Dolj appeared first on InfoPrut.
14:20
În ajunul datei simbol – 1 decembrie, atunci când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918, 26 de elevi din România au semnat pentru Unirea Basarabiei cu România. Este vorba de curajoșii elevi ai clasei a III-a ”C” din cadrul Școlii nr. 24 ”Sf. Gheorghe”, Craiova, județul Dolj. Acțiunea simbolică a [&hellip The post Premieră în Anul Centenarului! 26 de elevi din Craiova au semnat pentru Unirea Basarabiei cu România appeared first on InfoPrut.
14:00
  O paradă cu 1.000 de militari, transportoare blindate, tunuri, maşini de luptă, avioane și elicoptere, va avea loc de 1 Decembrie la Alba Iulia. Localnicii și turiștii au la dispoziție la masa populară, circa 40.000 de porții, iar seara vor avea loc concerte cu muzică populară și cântece patriotice. Manifestările prilejuite de Ziua Națională [&hellip The post 1 decembrie 2018. Programul de Centenarul Marii Uniri, eveniment la care vor participa și zeci de mii de români din Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
11:10
Festivalul Marii Uniri va avea loc sâmbătă şi duminică, între orele 12,00-18,00, în Parcul Crângaşi din București, la eveniment fiind prezenţi comercianţii din raionul Hînceşti, dar şi ansambluri folclorice din România şi Republica Moldova, informează Primăria Sectorului 6 prin intermediul unui comunicat. Comercianţii din raionul Hînceşti vor expune şi vinde produse specifice zonelor din care [&hellip The post Comercianții din Hâncești vor participa în România la Festivalul Marii Uniri appeared first on InfoPrut.
15 noiembrie 2018
17:10
Campania de Semnături ”Un Milion pentru Unire” a fost lansată oficial în județul Brașov și Hunedoara.  Alianţa pentru Centenar aşteaptă cel puţin 20.000 de semnături pentru Unire, de la braşoveni. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă organizată în orașul Brașov, luni, 13 noiembrie, cu ocazia lansării oficiale a Campaniei ‘’Un milion [&hellip The post Campania de semnături ”Un Milion pentru Unire” a fost lansată oficial în județele Brașov și Hunedoara appeared first on InfoPrut.
17:00
Campania de Semnături ”Un Milion pentru Unire” a fost lansată oficial în județul Brașov și Hunedoara.  Alianţa pentru Centenar aşteaptă cel puţin 20.000 de semnături pentru Unire, de la braşoveni. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă organizată în orașul Brașov, luni, 13 noiembrie, cu ocazia lansării oficiale a Campaniei ‘’Un milion [&hellip The post Campania de semnături ”Un Milion pentru Unire” a fost lansată oficial în județele Brașov și Hunedoara appeared first on InfoPrut.
15:00
  Ministrul Economiei și Infrastructurii de la Chișinău, Chiril Gaburici, a participat joi, la  Masa Rotundă „Oportunități de cooperare economică și investițională în Republica Moldova și România“, organizată în cadrul Sesiunii a XI-a a Comisiei interguvernamentale moldo-române pentru colaborare economică. În cadrul mesei rotunde a avut loc un schimb de idei şi practici, au fost oferite [&hellip The post Oamenii de afaceri din România și cei din Rep. Moldova, reuniți la Chișinău appeared first on InfoPrut.
12:20
  Republica Moldova și România au inițiat negocierile pentru semnarea unui acord interguvernamental care prevede că cetățenii din ambele state vor putea vorbi la telefon fără a achita tarifele de roaming. Un proiect în acest sens și aprobat miercuri de Executivul de la Chișinău. „Din punctul meu de vedere, este un pas important și logic [&hellip The post Fără tarife de roaming între România și Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
14 noiembrie 2018
17:10
Terenurile cu destinație agricolă, dar și cele din fondul forestier, vor putea fi cumpărate și vândute doar de cetățenii Republicii Moldova. Astfel, persoanele străine și apatrizii nu vor putea procura aceste terenuri, iar în cazul în care vor deveni proprietari prin moștenire, vor fi obligați să le vândă în termen de un an. Prevederea este [&hellip The post Noul Cod Funciar. Terenurile agricole vor putea fi cumpărate și vândute doar de cetățenii Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
15:30
Vicepremierul pentru Integrare Europeană de la Chișinău, Iurie Leancă, susține că, până la finele acestei luni, va fi cunoscută data exactă a ședinței comune a guvernelor conduse de Viorica Dăncilă și Pavel Filip, care ar urma să aibă loc până la finele anului curent, transmite Romanian Global News. „România are un rol important în progresul [&hellip The post O nouă tranșă de bani din România pentru Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
14:10
  Republica Moldova regresează în privința implementării standardelor democratice, din care cauză asistența macrofinanciară a fost suspendată, potrivit raportului privind implementarea Acordului de Asociere discutat în Parlamentul European, transmite Radio Chișinău. Documentul se referă la încălcarea principiilor democratice, ale statului de drept, lipsa unor alegeri corecte și transparente, precum și a sistemului judiciar imparțial, a [&hellip The post Raportul care arată că Rep. Moldova este un „vas care se scufundă” în relația cu UE appeared first on InfoPrut.
13:10
  120 de copii, lideri de opinie ai românilor/vlahilor din Timoc (Serbia), reprezentanți ai mediului asociativ și ai mai multor categorii socio-profesionale vor vizita în perioada 17-18 noiembrie, în regiunea Olteniei, o serie de obiective turistice. Excursia tematică are loc în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri. Românii timoceni vor vizita mai multe muzee, mânăstiri și [&hellip The post 120 de români timoceni, în excursie tematică prin Oltenia appeared first on InfoPrut.
12:20
  În ziua de 14 noiembrie a anului 1878 a fost citită Proclamația către dobrogeni a Principelui României Carol I de Hohenzollern, prin care era consfințită unirea cu România.   „Locuitori de orice naţionalitate şi religie, Dobrogea – vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân – de astăzi face parte din România. Voi de acum atârnaţi [&hellip The post 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România appeared first on InfoPrut.
12:00
  O conferință dedicată Centenarului Marii Uniri va avea loc sâmbătă la Jula, în Ungaria. Evenimentul derulat sub genericul „Contribuția românilor din Ungaria la Marea Unire și Rolul Armatei Române în eliberarea Budapestei de trupele bolșevice” este organizat de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, aflat în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, în [&hellip The post În Ungaria va avea loc un eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri appeared first on InfoPrut.
10:40
  O hartă uriașă a României Mari, afișată pe o clădire din cartierul Ciocana al municipiului Chișinău, indică trei date importante ale anului 1918 – 27 martie (Unirea Basarabiei cu România), 28 noiembrie (Unirea Bucovinei cu România) și 1 decembrie (Marea Unire de la Alba Iulia). De asemenea, mesajul pentru anul 2018 indicat pe hartă [&hellip The post POZA ZILEI: Hartă uriașă afișată pe o clădire din Chișinău, cu mesajul „România Mare va renaște!” appeared first on InfoPrut.
13 noiembrie 2018
17:20
  Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a dat asigurări că Marșul Unirii, la care sunt așteptați zeci de mii de români de pretutindeni, va fi inclus în programul oficial al Zilei Naționale a României. Edilul i-a promis acest lucru liderului unionist George Simion. Pe 1 decembrie va avea loc cea mai amplă manifestație pentru [&hellip The post Victorie a unioniștilor! Marșul Unirii, inclus în programul oficial dedicat zilei de 1 Decembrie appeared first on InfoPrut.
16:40
  La Sibiu, peste 20 de voluntari ai Alianței pentru Centenar colectează semnături în cadrul campaniei „Un milion pentru Unire’’. Aceștia au fost surprinși de poveștile celor care vin la cort să semneze pentru Unire. „S-a apropiat fără grabă, cu pas încrezut, știa sigur unde vine. Își sprijinea cele 7 decenii într-un fidel baston de [&hellip The post Emoționant! Ultima dorință pe patul de moarte al unui român din Sibiu: „Dacă vei trăi Unirea, să-mi pui la mormânt un tricolor” appeared first on InfoPrut.
15:10
  La Sibiu, peste 20 de voluntari ai Alianței pentru Centenar colectează semnături în cadrul campaniei „Un milion pentru Unire’’. Aceștia au fost surprinși de poveștile celor care vin la cort să semneze pentru Unire. „S-a apropiat fără grabă, cu pas încrezut, știa sigur unde vine. Își sprijinea cele 7 decenii într-un fidel baston de [&hellip The post Emoționant! Ultima dorință pe patul de moarte al unui român din Rep. Moldova: „Dacă vei trăi Unirea, să-mi pui la mormânt un tricolor” appeared first on InfoPrut.
14:00
Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Institutul „Frații Golescu”, vernisează joi, 15 noiembrie, de la ora 18:00, în Sala Mare a ICR (Aleea Alexandru, nr.38), expoziţia de fotografie „Românii din jurul României. Chipuri de români din Basarabia, Bucovina și Maramureșul istoric”. Evenimentul propune publicului o incursiune, prin intermediul imaginilor, în universul comunităţilor de români din vecinătatea imediată a [&hellip The post Expoziţia „Românii din jurul României. Chipuri de români din Basarabia, Bucovina și Maramureșul istoric”, vernisată la ICR appeared first on InfoPrut.
12:10
  Președintele Igor Dodon cere Guvernului să aloce din Fondul de rezervă suma de 202.558 de lei, însemnând aproape 10.000 de euro, pentru acoperirea cheltuielilor aferente vizitei oficiale în Republica Moldova a preşedintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Suma a fost cheltuită pentru „deservirea” delegației turce. Potrivit Ziarului Național, Guvernul urmează să examineze solicitarea lui Dodon în [&hellip The post Cetățenii Rep. Moldova ar putea plăti din buzunar, la cererea lui Dodon, costurile vizitei lui Erdogan appeared first on InfoPrut.
11:00
Uniunea Europeană ar poate revizui regimul fără vize pentru cetăţenii moldoveni în caz de nerespectare de către Chişinău a angajamentelor legate de lupta împotriva corupţiei şi spălării banilor, avertizează Parlamentul European într-un proiect de raport privind implementarea Acordului de asociere a Republicii Moldova la UE, un avertisment ce intervine pentru prima oară după liberalizarea regimului [&hellip The post UE ar putea întrerupe regimul fără vize pentru cetățenii Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
12 noiembrie 2018
12:50
  Duminică a avut loc sfințirea Bisericii Ortodoxe cu hramul Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat și a drapelului care va reprezenta comunitatea românilor din județele Covasna și Harghita la Marșul Centenarului Marii Uniri. În acest context, în lăcașul de cult au răsunat cântece patriotice. Enoriașii și preoții, precum și invitați veniți din alte localități pentru [&hellip The post (VIDEO) Moment emoționant în jud. Covasna: La sfințirea unei biserici s-a cântat despre Basarabia appeared first on InfoPrut.
12:00
  Aflat la Paris, unde au avut loc Forumul Păcii și evenimente consacrate Centenarului încheierii Primului Război Mondial, Igor Dodon a publicat pe Facebook și pe site-ul Președinției mai multe fotografii în care apare alături de importanți lideri politici la nivel mondial, precum Donald Trump, Angela Merkel, Recep Tayyip Erdogan sau Emmanuel Macron. Totodată, președintele [&hellip The post Realitatea bate postarea pe Facebook. Cum s-a făcut de râs Igor Dodon la Forumul Păcii appeared first on InfoPrut.
11 noiembrie 2018
14:00
  Concursul televizat „Victorie prin Istorie” s-a derulat sâmbătă la Chișinău. În cadrul evenimentului, elevi ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” care fac parte din ansamblul „Opincuța neamului” au cântat piese patriotice, printre care și „Hai să-ntindem hora mare”. Nu există pe această lume ceva mai sfânt ca vocea și vrerea copiilor. Ansamblul ,,Opincuta Neamului", conducător [&hellip The post (VIDEO) Elevi din Chișinău, mesaj pentru întreaga lume: „Noi suntem ai României” appeared first on InfoPrut.
10 noiembrie 2018
14:00
  Actualul guvern de la Chișinău este un obstacol calea apropierii Uniunii Europene de cetățenii Republicii Moldova, afirmă purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European (PPE), eurodeputatul român Siegfried Mureşan. Într-un interviu pentru Caleaeuropeană.ro, el s-a referit la Rezoluția de urgență cu privire la situația din Republica Moldova, inițiată de Partidul Național Liberal din România, adoptată [&hellip The post Europarlamentar: Actualul Guvern de la Chişinău, o piedică în calea apropierii de UE a cetăţenilor appeared first on InfoPrut.
9 noiembrie 2018
17:20
În depozitele Universității Naționale „Iu. Fedkovici” din Cernăuți, fosta Reședință a Mitropoliților Bucovinei, a fost găsită, în luna octombrie, Stema autentică a Bucovinei – informează Agenția de știri BucPress. Stema Ducatului Bucovinei, realizată în fier și vopsită, a suferit doar câteva pierderi, meționează sursa citată. Acesteia îi lipsește șnurul aurit care era prins de coroană și [&hellip The post Stema originală a Bucovinei a fost găsită în depozitele Universității Cernăuți appeared first on InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.