InfoPrut

Mai mult de 2 zile în urmă
12:50
  După ce marți l-a felicitat pe șeful de stat al Rusiei, Vladimir Putin, cu prilejul Zilei Naționale a Rusiei, Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, și-a îndreptat atenția asupra Bucureștiului. Miercuri, Dodon i-a transmis președintelui Klaus Iohannis, un mesaj de felicitare cu ocazia zilei sale de naștere. Dodon a amintit în mesajul său despre parteneriatul [&hellip The post Dodon îl felicită pe Iohannis appeared first on InfoPrut.
11:40
  Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat în Camera Deputaților o declarație politică privind descinderea lucrătorilor Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) la sediul din Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți.   În declarația sa politică, deputatul Constantin Codreanu menționează, între altele: Domnule [&hellip The post Declarație în Parlamentul de la București: „Prin descinderea SBU la Centrul Cultural Român din Cernăuți, Ucraina testează capacitatea de reacție a României” appeared first on InfoPrut.
10:10
  „Dorim suportul părții române în negocierile cu Uniunea Europeană privind creșterea cotelor de export și diversificarea gamei de produse exportate”. Solicitarea a fost făcută marți de ministrul Economie și Infrastructurii, Chiril Gaburici, la întrevederea cu delegația Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României. În cadrul întâlnirii, părțile au mai discutat despre [&hellip The post Republica Moldova cere sprijinul României în negocierile cu UE appeared first on InfoPrut.
09:50
  În 1941, în noaptea de 12 spre 13 iunie, a început primul val de deportări sovietice din RSS Moldovenească în infernul de gheaţă al Siberiei.  Conform datelor de arhivă, la acea dată, în Basarabia, Nordul Bucovinei şi Herţa au fost ridicate de la casele lor 29.839 de persoane, dintre care 5479 au fost arestate [&hellip The post 77 de ani de la primul val de deportări staliniste: Mii de familii de moldoveni au fost trimise de sovietici în Siberiile de gheață appeared first on InfoPrut.
12 iunie 2018
22:20
  O nouă grădiniță renovată cu sprijin financiar din partea României a fost inaugurată. De data aceasta este vorba despre grădinița „Porumbei” din localitatea Ciulucani, raionul Telenești. La evenimentul inaugurării au fost prezenți și parlamentari de la București. „Faptul că suntem aici, atâția parlamentari români din tot spectrul politic al Parlamentului României, certifică încă o dată [&hellip The post Parlamentari ai României au inaugurat o grădiniță în Republica Moldova appeared first on InfoPrut.
12:10
  Vestea că un lider al românilor din nordul Bucovinei a fost reținut și interogat de securitatea din Ucraina (SBU) pentru că organizează activități culturale destinate marcării Centenarului Marii Uniri a ajuns și la București. Parlamentarul Daniel Gheorghe condamnă violența cu care au acționat autoritățile ucrainene și cere Guvernului de la București și Președinției să [&hellip The post Parlamentar al României: Ucraina își bate joc de românii din nordul Bucovinei. Bucureștiul să sisteze asistența acordată Kievului! appeared first on InfoPrut.
12:00
  Veşti tulburătoare vin de la Cernăuţi! Uşile Centrului Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi au fost sparte luni de către agenţii Serviciului Secret Ucrainian. Instituţia este închisă în acest moment şi proprietarii riscă puşcăria pentru vina de a fi tratat, în An Centenar, subiectul României interbelice prin hărţi şi literatură de specialitate, scrie George Simion, președintele [&hellip The post Prigoana autorităților ucrainene asupra românilor a atins un stadiu critic. Ce s-a întâmplat la Cernăuți appeared first on InfoPrut.
10:00
  Sute de copii se vor putea recrea în condiții mai bune în tabăra La Dumbrava din comuna Volovița, raionul Soroca. 5 căsuțe noi, din lemn, cu bloc sanitar, vor fi construite în tabără cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Vaslui. Autoritățile locale din Vaslui au acordat, în baza acordului de înfrățire cu Soroca, un [&hellip The post Tabără pentru copii din Soroca, condiții mai bune grație Consiliului Judeţean Vaslui appeared first on InfoPrut.
11 iunie 2018
14:50
  Legislativul de la București va sprijini demersurile Parlamentului de la Chișinău pentru urgentarea finalizării proiectelor de infrastructură în vederea interconectării Republicii Moldova la piața energetică europeană, transmite Deschide.md, care citează IPN.  O declarație în acest sens a fost semnată luni, 11 iunie, la Chișinău, la finalul celei de-a șaptea ședințe a Comisiei Comune pentru [&hellip The post România, sprijin consistent pentru Rep. Moldova în interconectarea la piața energetică europeană appeared first on InfoPrut.
11:10
  Centeranul Unirii este privit de către autoritățile publice locale din municipiul Vulcan nu doar prin prisma necesarelor festivități prin care aceste eveniment trebuie să fie marcat cum se cuvine, ci și prin prisma  derulării unor acțiuni care să definească, într-un fel sau altul, unitatea românilor de pretutindeni, relatează Avântul Liber. În acest context se [&hellip The post O nouă înfrățire! Municipiul Vulcan și Ialoveni appeared first on InfoPrut.
10 iunie 2018
19:20
  Un parastas pentru pomenirea a mii de români deportați de regimul stalinist în Siberia, Kazahstan şi Finlanda a avut loc duminică la Storojineț, în regiunea Cernăuți. Inițiativa a aparținut Societății „Golgota” a românilor din Ucraina și președintelui Octavian Bivolaru, cu susținerea protopopului Vasile Covalciuc şi a Bisericii din Storojineț şi Maidan. Libertatea cuvântului relatează că [&hellip The post Victimele regimului stalinist, comemorate în regiunea Cernăuți appeared first on InfoPrut.
9 iunie 2018
16:10
„Şi şezând în preajma cutiei darurilor, Iisus privea cum mulţimea aruncă bani în cutie. Şi mulţi bogaţi aruncau mult. Şi venind o văduvă săracă, a aruncat doi bani, adică un codrant. Şi chemând la Sine pe ucenicii Săi le-a zis: Adevărat grăiesc vouă că această văduvă săracă a aruncat în cutia darurilor mai mult decât toţi ceilalţi. Pentru [&hellip The post Fratele la nevoie se cunoaște! Momente crunte pentru directorul adjunct al liceului românesc din Tiraspol appeared first on InfoPrut.
8 iunie 2018
15:30
  Guvernul de la București a oferit 80.000 de dolari Chișinăului pentru un laborator in vitro în care vor putea crește soiuri de struguri de masă de calitate mai bună și mai competitivi pe piețele externe. În laborator vor putea fi crescute până la 7000 de plante, în comparație cu aproximativ 50 de plante câte [&hellip The post România ajută Republica Moldova să exporte struguri în întreaga lume appeared first on InfoPrut.
14:10
  Republica Moldova a exportat, în primele patru luni ale anului curent, mărfuri în valoare de peste 878 de milioane de dolari, cu 28,7% mai mult decât în lunile ianuarie-aprilie din 2017, arată datele Biroului Național de Statistică din Republica Moldova, transmite Romanian Global News. În statele Uniunii Europene au fost vândute mărfuri în valoare [&hellip The post România rămâne pe PRIMUL LOC între partenerii comerciali ai Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
09:40
  Ministrul Tineretului și Sportului de la București, Ioana Bran, se află într-o vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 6-8 iunie. În acest context, Ioana Bran a avut o întrevedere cu ministrul Educației, Culturii și Cercetării de la Chișinău, Monica Babuc, prilej cu care a fost exprimată disponibilitatea  aprofundării cooperării, astfel încât organizațiile sportive și cele [&hellip The post România și Republica Moldova, cooperare mai strânsă în domeniul tineretului și sportului appeared first on InfoPrut.
7 iunie 2018
12:30
  Clusterul Energiei din Biomasă din Republica Moldova și Clusterul Inovativ al Biomasei Green Energy din România au semnat joi un memorandum de colaborare, în contextul Săptămânii Europene a Energiei Durabile. Evenimentul se înscrie în misiunea economică de valorificare a biomasei, efectuată de un grup de antreprenori din România în Republica Moldova în perioada 6-8 iunie. [&hellip The post România și Republica Moldova, colaborare în domeniul energiei din biomasă appeared first on InfoPrut.
12:30
  Ambasada României în Republica Moldova a participat la evenimentele organizate cu prilejul Zilei Europei, la  Universitatea „Taras Șevcenco” din Tiraspol. Evenimentul a fost organizat împreună cu Delegația Uniunii Europene și alte reprezentanțe ale Statelor Membre UE acreditate în Republica Moldova. Standul României a constituit un important punct de atracție pentru vizitatori, cei interesați putând [&hellip The post România, principala atracție de Zilele Europei la Tiraspol appeared first on InfoPrut.
6 iunie 2018
16:50
  Miercuri, 6 iunie, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a adresat o întrebare parlamentară lui Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe al României, referitor la declarațiile publice inacceptabile ale vicepremierului Ungariei, Zsolt Semjén. Pe 4 iunie, oficialul de la Budapesta a declarat în cadrul unei emisiuni [&hellip The post Codreanu, despre afirmațiile vicepremierului ungar privind România și Rep. Moldova: „Au un potențial provocator enorm” appeared first on InfoPrut.
14:50
  250 de locuitori ai Republicii Moldova, care au şi cetăţenie română, vor fi instruiţi în domeniul antreprenorial, pentru a veni, ulterior, cu idei de afaceri ce pot fi dezvoltate în România, transmite TVR Moldova.  30 cele mai bune astfel de proiecte vor primi şi bani – 40.000 de euro fiecare – pentru a fi [&hellip The post Guvernul de la București oferă cetățenilor Rep. Moldova bani ca să lanseze afaceri în România appeared first on InfoPrut.
12:20
  O delegație din Republica Moldova, condusă de Vitalie Bîrsan, secretar de stat în domeniul gestionării crizelor şi situaţiilor de urgenţă, rezervelor materiale de stat şi mobilizare de la Ministerul Afacerilor Interne, a efectuat o vizită de lucru la Inspectoratul pentru situații de urgență „Horea” al județului Mureș. Însoțită de șeful Departamentului pentru Situații de [&hellip The post Sistemul de urgență din România, model pentru Republica Moldova appeared first on InfoPrut.
11:40
  Consiliul Local Luduș a semnat o Declarație de Reunire cu Republica Moldova. Inițiativa aparține consilierului local PMP Ioan Șopterean. În expunerea de motive atașată proiectului de hotărâre a Consiliului Local se menționează că „în anul Centenarului României, primarii și consilierii locali din peste 100 de localități din Republica Moldova, au votat în consiliile locale [&hellip The post Orașul Luduș a semnat o Declarație de Reunire cu Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
5 iunie 2018
16:50
  Un eveniment inedit va avea loc vara aceasta pentru a marca Centenarul Marii Uniri. Este vorba despre Marșul Centenarului, cu punct de pornire Alba Iulia și de încheiere Chișinău. Cei 1300 de km vor fi străbătuți de participanți pe jos, în perioada 1 iulie-1 septembrie. „Nu ți-ai planificat vacanța? Hai cu noi în cea [&hellip The post Evenimentul verii: Marșul Centenarului, de la Alba Iulia la Chișinău, pe jos appeared first on InfoPrut.
15:50
  Socialiştii de la Chișinău sunt furioși de decizia de luni, 4 iunie, a Curții Constituționale, care a stabilit că limba rusă nu poate avea statut de limbă de comunicare în Republica Moldova. Deputatul PSRM Vlad Bătrîncea, cunoscut pentru excesul său de zel, a anunțat că parlamentarii socialiști vor propune un proiect nou de lege privind [&hellip The post Socialiștii, înfuriați de decizia Curții Constituționale privind statutul limbii ruse ca limbă de comunicare în Rep. Moldova. Ce vrea să facă Bătrîncea appeared first on InfoPrut.
13:10
  Românii din Kazahstan nu au fost uitați de autoritățile de la București. Deputatul Constantin Codreanu a întreprins în perioada 29 mai-3 iunie o vizită de lucru în Kazahstan, la invitația comunității românești din această țară central-asiatică.  Vizita a cuprins întrevederi de lucru la ambasada României în Kazahstan, sediul Societății Culturale Române „Dacia” din Karaganda, Universitatea [&hellip The post Românii din Kazahstan, urmași ai celor deportați din Basarabia, Transnistria și nordul Bucovinei, în atenția Bucureștiului appeared first on InfoPrut.
12:20
  Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu  Comitetul pentru Drepturile  Omului Negotin (Odbor Za Ljudska Prava Negotin), prin Timoc Press, va realiza un film documentar despre românii din Timocul sârbesc, în contextul Centenarului Marii Uniri. Realizarea filmului documentar va contribui la creșterea gradului de informare a românilor din Țară, din Valea [&hellip The post Proiect inedit: filmul documentar „Românii din Timoc la 100 de ani de la Marea Unire” appeared first on InfoPrut.
4 iunie 2018
21:10
  Legea din 1989 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldovenești a fost declarată desuetă, ceea ce înseamnă că nu mai este actuală. Curtea Constituțională a stabilit astfel că limba rusă nu va mai avea statut de limbă de comunicare pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit autorilor sesizării, statul cheltuie milioane de lei [&hellip The post S-a făcut dreptate! Limba rusă nu va mai avea statut de limbă de comunicare în Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
16:20
  Omul de afaceri Nicolae Bucovală, care deţine complexul hotelier Steaua de Mare din Eforie Nord, dar şi hotelul Tomis din Mamaia şi Cupidon din Venus, se numără printre antreprenorii din România care caută forță de muncă din Republica Moldova.  Într-un interviu pentru Ziarul Financiar, Bucovală a precizat că infuziile sale de investiții din ultimii [&hellip The post Un important om de afaceri din România caută forță de muncă din Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
15:10
  Peste 100 de primari care au semnat Declarațiile de Unire cu România au lansat un apel către Guvernul și Parlamentul României. Liga Aleșilor Locali unioniști, întrunită la Chișinău, solicită Vioricăi Dăncilă și Cabinetului său, lui Liviu Dragnea și Camerei Deputaților, lui Călin Popescu-Tăriceanu și Senatului, să primească în audiență delegații din partea primăriilor unioniste [&hellip The post Primarii unioniști, APEL către Dăncilă, Dragnea și Tăriceanu appeared first on InfoPrut.
10:50
  Alegerile pentru Primăria municipiului Chișinău au fost urmărite cu interes de oamenii politici de la București. Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a salutat victoria obținută duminică de candidatul proeuropean Andrei Năstase. „Partenerii noştri şi ai Partidului Popular European au reuşit o victorie remarcabilă, care este şi mai strălucită dacă ţinem cont că partenerul [&hellip The post Ce spun politicienii de la București despre victoria lui Andrei Năstase appeared first on InfoPrut.
3 iunie 2018
23:00
  Bătălia finală pentru Chișinău a fost câștigată de candidatul forțelor de dreapta, liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase. După procesarea a 98,04% dintre voturi, acesta a obținut 52,16% din voturi în vreme ce contracandidatul său, socialistul susținut de Igor Dodon Ion Ceban și-a adjudecat numai 47,84% din electorat. În turul doi al alegerilor locale [&hellip The post Chișinăul spune „NU” socialismului și Rusiei. Năstase câștigă fotoliul de primar appeared first on InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.