InfoPrut

Acum 12 ore
21:00
  Președintele Igor Dodon s-a lăsat păgubaș în demersul său de a manipula populația cu informații false despre istoria și viitorul comun ale României și Republicii Moldova și a ascultat cu atenție argumentele unioniștilor, pe care le-a acceptat bucuros. Noua sa poziție față de subiectul reîntregirii naționale a fost imortalizată într-o fotografie cu trei tineri [&hellip The post (POZA ZILEI) Dodon Întregitorul! Președintele Rep. Moldova a înțeles că unica soluție este Unirea appeared first on InfoPrut.
Acum 24 ore
15:20
  Comuna Manta din raionul Cahul a votat o Declarație de Unire cu România. Primarul, 10 consilieri și locuitori ai comunei au semnat vineri documentul în care se precizează că „la 100 de ani de la Marea Unire, avem obligația morală de a ne ridica la înălțimea celor care au înfrățit-o”. „Să reîntregim Țara Românească [&hellip The post Comuna Manta: Reîntregirea Țării Românești este azi una declarată, dar e pas hotărâtor spre reîntregirea reală appeared first on InfoPrut.
15:10
  Comuna Manta din raionul Cahul a votat o Declarație de Unire cu România. Primarul, 10 consilieri și locuitori ai comunei au semnat vineri documentul în care se precizează că „la 100 de ani de la Marea Unire, avem obligația morală de a ne ridica la înălțimea celor care au înfrățit-o”. „Să reîntregim Țara Românească [&hellip The post Comuna Manta: Reîntregirea Țării Românești este azi una declarată, dar e pas hotărâtor spre reîntregirea reală appeared first on InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
17:20
  13 candidați și toți cei 13 cu numărul lor în buletinul de vot. Chișinăuenii vor putea alege pe cine doresc ca primar al Capitalei dintr-o listă de 13 opțiuni.  Astfel, pe prima poziție în buletinul de vot apare Vasile Costiuc (Partidul Democrația Acasă), urmat de Andrei Năstase (2; Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr), [&hellip The post Candidații la Primăria Chișinău și ordinea lor în buletinul de vot appeared first on InfoPrut.
13:30
  Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a primit miercuri o delegație a Consiliului Raional Soroca, condusă de președintele Ghenadie Muntean. Vizita s-a înscris în procesul de semnare a unui acord de înfrățire între județul Tulcea și raionul Soroca. Din delegația de peste Prut au mai făcut parte Grigore Bucătaru, șef Serviciul Cultură și Tudor Moraru, [&hellip The post Soroca și Tulcea, încă un pas pe calea înfrățirii appeared first on InfoPrut.
13:10
  Biblioteca din localitatea Scoreni, raionul Strășeni, este mai bogată grație unei donații de carte românească. Peste 100 de volume semnate de mari scriitori precum Caragiale, Eminescu, Nichita Stănescu, Eugen Barbu, Camil Petrescu, Ion Minulescu, Alecsandri,  dar şi cărţi din literatură clasică universală au fost dăruite vineri bibliotecii aflate în cadrul Primăriei Scoreni. Cărțile au fost oferite [&hellip The post Donație de carte românească la Scoreni appeared first on InfoPrut.
12:00
  Punctul de trecere a frontierei de la Costești – Stânca are, în mod tradițional, semnificația unui loc despărțit de râul Prut în care oamenii trebuie să treacă o vamă pentru a ajunge din Republica Moldova în România. Însă, de joi, 19 aprilie, punctul de trecere Costești – Stânca va avea și faima unui loc în [&hellip The post Nunta care anulează frontiera Prutului appeared first on InfoPrut.
19 aprilie 2018
16:30
  Ministrul Educației, Culturii și Cercetării de la Chișinău, Monica Babuc, a avut o întrevedere cu ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, care se află într-o vizită oficială în Republica Moldova în perioada 18 – 20 aprilie. În cadrul întrevederii au fost discutate subiecte privind cooperarea în domeniile educației, culturii și cercetării între Republica [&hellip The post Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, vizită la Chișinău: Rep. Moldova este o prioritate pentru România appeared first on InfoPrut.
16:10
  Cinci români născuți în 1918, care au primit medalii și steaguri tricolore în cadrul unui eveniment care a avut loc la Ministerul de Interne de la București, au vorbit despre mare lor dorință: unirea României cu Republica Moldova. Simion Gârlea a vorbit despre cel de-Al Doilea Război Mondial, în care a luptat, și despre [&hellip The post Români născuţi în 1918 întreabă membrii Guvernului de la București: Faceți ceva ca Basarabia să se unească cu România? appeared first on InfoPrut.
14:20
  Cadre desprinse din povestirile prolectultiste la Chișinău, pe fondul întrevederii de miercuri dintre președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și omologul său din Belarus, Aleksandr Lukașenko, supranumit „ultimul dictator al Europei”. ​ Cei doi șefi de stat au făcut o vizită Institutului de Fitotehnie „Porumbeni” din satul Pașcani, raionul Criuleni, unde a debutat sezonul agricol. [&hellip The post VIDEO. Ca în URSS: Dodon și Lukașenko au ieșit cu tractoarele pe câmp, spre disperarea bodyguarzilor appeared first on InfoPrut.
12:40
  Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, își dorește la Chișinău o dictatură după modelul Belarusului.  Dodon și-a exprimat dorința în acest sens, miercuri, în cadrul unei întrevederi cu omologul său din Minsk, Aleksandr Lukașenko, supranumit „ultimul dictator al Europei”. „Eu aş vrea să avem aşa o dictatură (ca în Belarus) în agricultură, în economie, în [&hellip The post Dorința intensă a lui Dodon: vrea o dictatură după model belarus în Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
11:50
  Medicul basarabean Igor Tudorache, şeful centrului de transplant pulmonar din Hanovra, Germania, a realizat primul transplant pulmonar din România. Operația a fost efectuată joi la Spitalul „Sfânta Maria” din București.  Igor Tudorache a venit special din străinătate pentru a ajuta un tânăr ieșean în vârstă de 36 de ani. Operația a început la ora 4:00 şi [&hellip The post Primul transplant pulmonar din România, realizat de un medic basarabean appeared first on InfoPrut.
18 aprilie 2018
16:20
  Deputatul Constantin Codreanu a prezentat miercuri o declarație politică privind necesitatea ca Republica Moldova să părăsească CSI, după modelul Georgiei și Ucrainei. „A sosit momentul ca Republica Moldova să părăsească CSI. În calitate de parlamentar român deținător și al cetățeniei Republicii Moldova, salut recenta decizie a administrației de la Kiev de a iniția oficial retragerea completă [&hellip The post Parlamentar al României: Rep. Moldova trebuie să părăsească CSI appeared first on InfoPrut.
15:50
  Unioniștii au anunțat miercuri lansarea unei noi campanii de anvergură pentru reîntregirea națională. Este vorba despre strângerea a peste 1 milion de semnături în România, Republica Moldova și diaspora pentru modificarea Constituției României, care să cuprindă o referire explicită la unirea cu Republica Moldova. Demersul aparține Alianței pentru Centenar și va avea loc în perioada 23 [&hellip The post 1 milion pentru 1 referendum. Planul unioniștilor appeared first on InfoPrut.
14:20
  Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, va efectua o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 18–20 aprilie. În programul demnitarului se regăsesc întrevederi cu reprezentanți ai autorităților centrale și locale din teritoriu, membri ai mediului asociativ, reprezentanți ai cultelor și ai mass-media de limba română. Totodată, Intotero va participa și la lucrările celei [&hellip The post Ministrul pentru românii de pretutindeni trece Prutul appeared first on InfoPrut.
13:10
  Declarația de Unire cu România a fost semnată și de comuna Iurceni din raionul Nisporeni.  Documentul a fost votat în unanimitate de către Consiliul Comunal, un grup de voluntari de război participanți la războiul de pe Nistru din 1992 și de către alți locuitori ai comunei. Din 23 ianuarie, peste 160 de localități și [&hellip The post Declarațiile de Unire continuă! Comuna Iurceni a semnat documentul appeared first on InfoPrut.
12:10
  Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi a demarat lucrările de reabilitare a carosabilului la Vama Albiţa, fiind vorba despre asfaltarea a 7 kilometri de drum naţional, iar costul lucrărilor se ridică la 4 milioane de lei, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), transmite Agerpres.  În ceea ce priveşte finalizarea [&hellip The post Vama Albița intră în „operație estetică” appeared first on InfoPrut.
11:30
  Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi a demarat lucrările de reabilitare a carosabilului la Vama Albiţa, fiind vorba despre asfaltarea a 7 kilometri de drum naţional, iar costul lucrărilor se ridică la 4 milioane de lei, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), transmite Agerpres.  În ceea ce priveşte finalizarea [&hellip The post DRDP Iași a început reabilitarea carosabilului la Vama Albița appeared first on InfoPrut.
11:00
  The Motans, Irina Rimes și Carla’s Dreams au fost premiați în România pentru performanţele lor din anul 2017. În cadrul celei de XVI-a ediţii a Galei Premiilor Muzicale Radio România au fost acordate 16 trofee pentru artiști pop, folk, pop-dance şi pop-rock, dar și trofeul „Premiul de excelenţă” pentru Dida Drăgan. Premiul pentru Cel mai bun artist pop [&hellip The post Artiști din Republica Moldova, câștigători la Gala Premiilor Muzicale Radio România appeared first on InfoPrut.
10:40
  Senatul României a adoptat în şedinţa plenului de miercuri proiectul de lege al Guvernului privind extinderea termenelor de valabilitate a paşapoartelor simple electronice de la 5 la 10 ani în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 25 de ani şi de la 3 la 5 ani pentru cei cu vârste între 12 şi [&hellip The post Veste bună de la București: valabilitatea pașapoartelor românești, extinsă până la zece ani appeared first on InfoPrut.
09:50
    În Republica Moldova a început de marți testarea sistemului de înregistrare video a ședințelor de judecată în două instanțe: Curtea de Apel Bălți și Judecătoria Soroca. Timp de o lună, sistemul pilot va înregistra digital ședințe, cu acordul prealabil al participanților. Perioada de pilotare a sistemului este de 4 luni, o lună pentru [&hellip The post Premieră în Rep. Moldova: ședințele de judecată vor fi înregistrate video appeared first on InfoPrut.
17 aprilie 2018
17:30
  Vinurile de Purcari au fost recompensate cu două medalii de aur și una de argint la „Black Sea Region Wines &  Spirit Contest 2018”, competiție internațională la Chișinău. În cadrul concursului, vinurile Merlot de Purcari și Sauvignon Blanc de Purcari din Colecția 1827 au primit medalia de aur, iar Vinohora Fetească Albă & Chardonnay din Colecția [&hellip The post Producător de vinuri din Rep. Moldova, medialiat la „Black Sea Region Wines & Spirit Contest 2018” appeared first on InfoPrut.
16:20
  Alianța pentru Centenar va demara o campanie de strângere a unui milion de semnături pentru modificarea Constituției României, inclusiv în Republica Moldova. Detalii despre această acțiune de anvergură vor fi oferite de inițiatori într-un mod inedit: pe marile aeroporturi și în inima Europei. Astfel, o conferință de presă va avea loc miercuri, 18 aprilie, [&hellip The post 1 milion din toată țara. Alianța pentru Centenar, proiect de anvergură care vizează Constituția României appeared first on InfoPrut.
11:40
  Republica Moldova păstrează eticheta de stat cu un regim hibrid sau guvern de tranziţie și în anul 2018, fiind considerată unul dintre statele cu cel mai mare risc de alunecare în autoritarism alături de Ucraina, Georgia, Armenia şi Kîrgîzstan, se arată în două rapoarte Freedom House, transmite IPN. Republica Moldova nu stă prea bine [&hellip The post Freedom House: Rep. Moldova, risc de alunecare în autoritarism. Corupția rămâne marea problemă appeared first on InfoPrut.
16 aprilie 2018
12:20
  Limba română conduce, cu o poziție statistică covârșitoare, în preferințele de informare ale cetățenilor din Republica Moldova, se arată într-un sondaj realizat de Centrul de Cercetare Sociologică (CCSM).   Astfel, 71% dintre respondenți spun că se informează din surse în limba română, în timp ce doar 25% folosesc sursele de informare în limba rusă. [&hellip The post SONDAJ: Lb. română conduce detașat în preferințele de informare a cetățenilor din Rep. Moldova. 10 TV, în topul surselor mass-media appeared first on InfoPrut.
11:10
  Paştile Blajinilor, cunoscut şi sub denumirile de Prohoadele, Paştele Morţilor sau Paștele Mic este sărbătoarea legată de cultul morţilor, prin care sunt amintiţi şi cinstiţi cu rugăciuni şi pomeni cei trecuţi din viaţă. La o săptămână de la Înviere, creştin ortodocşii îi pomenesc nu doar pe cei decedaţi pe linia ascendentă a unei familii, [&hellip The post Paștile Blajinilor, ziua în care sunt pomeniți cei adormiți și întregul neam al strămoșilor comuni: Uitații, Neștiuții, Albii appeared first on InfoPrut.
14 aprilie 2018
11:50
  Silvicultorii din România și Republica Moldova vor planta o pădure memorială în comuna Crețești din județul Vaslui. Acţiunea care se înscrie în seria de evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri va demara pe 17 aprilie.   La demararea acțiunii vor participa ministrul Apelor și Pădurilor din România, Ioan Deneș, conducerea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva [&hellip The post Pădurea Centenar, demers al silvicultorilor din România şi Republica Moldova appeared first on InfoPrut.
13 aprilie 2018
17:00
  Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului din România, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și Muzeul Național de Artă al Moldovei organizează în perioada 18-20 aprilie cea de-a III-a ediție a conferinței „Patrimoniul cultural românesc – [&hellip The post Conferință la Chișinău: „Patrimoniul cultural românesc – Centenar 2018” appeared first on InfoPrut.
16:00
  Deputatul Constantin Codreanu cere Guvernului României să completeze patrimoniul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” cu monumente reprezentative de arhitectură țărănească specifice zonelor etnografice românești din Basarabia, ținutul Herța și nordul Bucovinei, precum și din alte zone etnografice românești extrafrontaliere. Codreanu le-a adresat o întrebare parlamentară prim-ministrului Vioricăi Dăncilă, și lui George Ivaşcu, ministrul Culturii și [&hellip The post Un parlamentar al României cere ca Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București să aibă și case din Basarabia, ținutul Herța și nordul Bucovinei appeared first on InfoPrut.
15:30
  Tema studiului sociologic care analizează interesul cetățenilor față de unirea Republicii Moldova cu România a stârnit multe discuții în ultimile săptămâni atât în mediul online, cât și în offline. Peste 28 de mii de persoane și-au exprimat pe platforma www.decid.md opțiunea referitoare la Unire, iar alte 25 de mii de răspunsuri au fost colectate de recenzori [&hellip The post Consultarea chișinăuenilor pe subiectul Unirii, prelungită până pe 19 aprilie appeared first on InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.