InfoPrut

Ieri
21:00
Județul Iași din România se va înfrățit în curând cu raionul Orhei din Republica Moldova. Consiliul Județean Iași a aprobat încheierea unui acord în acest sens.  Prin acest acord, cele două părți intenționează să colaboreze în mai multe domenii, printre care dezvoltare locală, economie, educație, cultură, turism, sport, tineret, sănătate, asistență socială, accesare de fonduri europene, precum și alte domenii de interes reciproc. „Parteneriatele pe care le încheiem cu raioanele din Republica Moldova, și avem acum peste 20, ne oferă un potențial uriaș de dezvoltare a comunităților noastre.”, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe. „Ne dorim ca în raionul Orhei să avem cât mai multe investiții românești, care ar aduce plus valoare dezvoltării regiunii noastre. În același timp, este extrem de important ca oamenii de afaceri din județul Iaşi şi cei din raionul Orhei să aibă posibilitatea de a se cunoaște între ei, pentru a putea face schimb de experiențe și pentru a pune bazele unor relații de parteneriat și cooperare reciproc avantajoase”, a spus Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei. Menționăm că și Consiliul raional Orhei va aproba, la următoarea sa ședință, Acordul de Cooperare între județul lași și raionul Orhei. Iar ulterior, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, va fi invitat la Orhei, acolo unde va avea loc semnarea acordului respectiv. Articolul Iași și Orhei, pași spre înfrățire apare prima dată în InfoPrut.
19:50
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a convocat astăzi Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta despre inflația înaltă și creșterea prețurilor.  Astfel, mai multe instituții publice au prezentat în cadrul acestei ședinței rapoarte și analize, iar ulterior au fost luate anumite decizii. Totodată, Maia Sandu a solicitat „clarificări de la sectoare, acolo unde există semnale că nu s-a intervenit la timp sau acolo unde monopolurile în continuare există și își realizează puterea dominantă”. Ca urmare a discuțiilor de la CSS, președintele Republicii Moldova a prezentat următoarele recomandări: Parlamentul să constituie o comisie parlamentară de examinare a procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul ultimelor 18 luni. Parlamentul să constituie o comisie parlamentară pentru examinarea eficienței aplicării reglementărilor din sectorul combustibililor lichizi. Ministerul Economiei împreună cu alte instituții responsabile să analizeze și să elimine restricțiile și impedimentele pentru producătorii mici pe piețele locale și pe piețele improvizate. Eliminarea lanțurilor ineficiente de intermediari care nu fac altceva decât să monopolizeze canalele de distribuire și să majoreze prețurile nejustificat este o altă sarcină pusă în seama Guvernului. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să dezvolte politici care să asigure eficientizarea cheltuielilor operaționale ale operatorilor pe piața energetică.  Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să dezvolte politici de transparentizare a acționariatului și raportărilor companiilor din sectorul energetic. Ministerul Muncii și Protecției Sociale să elaboreze un mecanism de țintire a compensațiilor pentru a combate creșterea prețurilor și, respectiv, altor forme de asistență socială. Ministerul Economiei să dezvolte un program de centralizare a asistenței pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii pentru a crește transparența și vizibilitatea oportunităților de finanțare. Guvernul, Ministerul Economiei, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale vor elabora și aplica reglementări comerciale specifice perioadelor de stare de urgență și în condiții de așteptări inflaționiste atipice. Totodată, Maia Sandu a mai anunțat că săptămâna viitoare va avea loc o nouă ședință a Consiliului Suprem de Securitate, la care se va discuta subiectul securității alimentare. Articolul Deciziile Consiliului Suprem de Securitate din R. Moldova în contextul creșterii prețurilor apare prima dată în InfoPrut.
18:50
Ministerul Afacerilor Externe al României regretă decizia nejustificată și nefundamentată, motivată pur politic, a Consiliului Municipal Chișinău în ce privește interzicerea utilizării toponimicului „Chișinău” de către postul Radio Chișinău. „Parte componentă a Radio România, postul Radio Chișinău este prezent pe piața media din Republica Moldova de la 1 decembrie 2011 și s-a impus de la bun început prin calitatea și echidistanța producției editoriale și prin profesionalismul echipei sale. Radio Chișinău a stabilit standarde înalte în ceea ce privește jurnalismul modern, european și respectul pentru public, pentru informarea corectă și onestă a acestuia. Prin prezența sa, Radio Chișinău a adus o contribuție importantă la consolidarea pluralismului pe piața media din Republica Moldova și la emergența unei prese cu adevărat libere și independente. Radio Chișinău reprezintă o sursă de informare valoroasă și de încredere pentru cetățenii din Republica Moldova. De asemenea, postul de radio a fost de la bun început o voce puternică, pertinentă, în susținerea parcursului pro-democratic și pro-european al Republicii Moldova, iar încercarea de schimbare a numelui său reprezintă un atac la identitatea, tradiția și încrederea pe care acest post a dezvoltat-o de-a lungul anilor”, se arată în reacție. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe de la București își exprimă speranța că vor fi luate măsurile necesare pentru îndreptarea cât mai grabnică, pe cale administrativă și juridică, a situației postului Radio Chișinău și va susține, în conformitate cu competențele sale, un astfel de rezultat. Articolul Reacția Ministerului de Externe al României cu privire la situația în care se află Radio Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
18:40
Ministerul Afacerilor Externe al României regretă decizia nejustificată și nefundamentată, motivată pur politic, a Consiliului Municipal Chișinău în ce privește interzicerea utilizării toponimicului „Chișinău” de către postul Radio Chișinău.  „Parte componentă a Radio România, postul Radio Chișinău este prezent pe piața media din Republica Moldova de la 1 decembrie 2011 și s-a impus de la bun început prin calitatea și echidistanța producției editoriale și prin profesionalismul echipei sale. Radio Chișinău a stabilit standarde înalte în ceea ce privește jurnalismul modern, european și respectul pentru public, pentru informarea corectă și onestă a acestuia. Prin prezența sa, Radio Chișinău a adus o contribuție importantă la consolidarea pluralismului pe piața media din Republica Moldova și la emergența unei prese cu adevărat libere și independente. Radio Chișinău reprezintă o sursă de informare valoroasă și de încredere pentru cetățenii din Republica Moldova. De asemenea, postul de radio a fost de la bun început o voce puternică, pertinentă, în susținerea parcursului pro-democratic și pro-european al Republicii Moldova, iar încercarea de schimbare a numelui său reprezintă un atac la identitatea, tradiția și încrederea pe care acest post a dezvoltat-o de-a lungul anilor”, se arată în reacție. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe de la București își exprimă speranța că vor fi luate măsurile necesare pentru îndreptarea cât mai grabnică, pe cale administrativă și juridică, a situației postului Radio Chișinău și va susține, în conformitate cu competențele sale, un astfel de rezultat. Articolul Reacția Ministerului de Externe al României cu privire la decizia Consiliului Municipal Chișinău referitoare la postul Radio Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
18:30
Igor Dodon nu ar trebui să-și facă griji dacă este cinstit. Astfel, a comentat Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, reținerea fostului lider al Partidului Socialiștilor, despre care spune că a aflat din presă.  Astfel, Maia Sandu a infirmat acuzațiile lui Igor Dodon care a calificat dosarul pornit împotriva sa drept o comandă politică a președintelui R. Moldova. Totodată, șefa statului a respins și declarațiile socialistului, potrivit cărora procurorii ar fi ghidați de Ambasada SUA la Chișinău, cu acceptul său. „Nu-i cunosc pe acești procurori, am aflat despre acest caz din presă și, repet, cel mai important este ca acest caz, de rând cu altele, să se bucure de transparență maximă și procurorii să se ghideze doar de buchia legii, să nu facă jocuri politice, să nu ia decizii pornind de la presiunea publică. Toată lumea trebuie să răspundă pentru ilegalitățile pe care le-a comis, dar acest lucru trebuie să se întâmple în strictă conformitate cu legea. Iar domnul vizat de acest caz, dacă crede că este cinstit, atunci nu are de să-și facă griji”, a declarat Maia Sandu într-o conferință de presă. Președintele Republicii Moldova a mai spus că explicațiile publice oferite până în prezent de procurori în dosarul împotriva lui Igor Dodon „nu sunt suficiente pentru cetățeni”. „Procuratura Generală trebuie să investigheze modul în care a fost gestionat acest caz, inclusiv parcursul zilelor de luni și marți. Sunt îngrijorătoare și scurgerile în presă. Cred că explicațiile pe care le-a dat Procuratura nu sunt suficiente pentru mine și cetățeni”, a precizat Maia Sandu. Amintim că Igor Dodon este bănuit de trădare de patrie, îmbogățire ilicită, corupere pasivă și finanțarea unui partid politic de către o organizație criminală. El a fost reținut, marți, 24 mai, după ce procurorii anticorupție și mascații de la SIS și CNA au efectuat percheziții la domiciliul său, dar și la alte locații care au tangențe cu fostul șef de stat.   Articolul Maia Sandu, despre dosarul împotriva lui Igor Dodon: „Dacă crede că este cinstit, atunci nu are de ce să-și facă griji” apare prima dată în InfoPrut.
16:40
Președintele Maia Sandu a venit cu o reacție la declarațiile șefei diplomației britanice privind faptul că Republica Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO”. Potrivit șefei statului, Republica Moldova este un stat neutru, un stat pașnic și nu vrea să atenteze la suveranitatea altei țări. „În același timp, R. Moldova are un sector de apărare destul de slab. Acest sector de apărare trebuie consolidat, fortificat. Primim asistență din partea UE prin așa-numita inițiativă de pace. În discuții cu conducerea Armatei o să vedem dacă sunt alte necesități pe care am putea să le satisfacem din aceste ajutoare”, a declarat Maia Sandu. Amintim că recent Liz Truss, ministrul de Externe al Marii Britanii, a declarat că Republica Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse. Ulterior, Ministerul de Externe de la Chișinău a venit cu o reacție la aceste declarații și a reamintit că „cooperarea noastră cu NATO se desfășoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, principalul instrument al acestei cooperări fiind Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP). Unul din elementele centrale ale acestui parteneriat ține de importanța respectării principiului neutralității constituționale a Republicii Moldova de toți actorii vizați”.   Articolul Ce spune Maia Sandu despre posibilitatea primirii de armament de către R. Moldova din partea NATO apare prima dată în InfoPrut.
15:50
Clericii din Episcopia de Bălți au organizat marți conferința preoțească „Rugăciunea lui Iisus în practica isihasmului – tradiție versus actualitate”, susținută de Părintele Profesor Liviu Petcu, profesor la Facultatea de Teologie din Iași. Au mai participat și alți doi clerici ieșeni, transmite Basilica.ro.  Prelegerea a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Corlăteni, raionul Râșcani, Republica Moldova. După slujbă, conferința s-a desfășurat la Hotelul Vis-Pas din Bălți. În cuvântul introductiv, Preasfințitul Părinte Antonie a vorbit despre necesitatea întrunirilor clericilor, care au astfel ocazia să facă schimb de experiență. Prelegerea Părintele Profesor Liviu Petcu a fost urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri. În cadrul conferinței au mai vorbit Părintele Marius Profir, Protopop de Iași II, și Părintele Ioan Ghirvasă, Parohul de la Biserica „Sf. Proroc Daniel și Sf. Ioan Valahul” din Iași. În încheierea evenimentului, Episcopul de Bălți a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, pentru binecuvântarea dată clericilor de peste Prut de a colabora cu preoţii Episcopiei de Bălţi în cadrul acestei conferințe. Conferința preoţească „Rugăciunea lui Iisus în practica isihasmului – tradiție versus actualitate” din Episcopia de Bălți a fost organizată în contextul declarării anului 2022 Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț în Patriarhia Română. Articolul Clerici de pe ambele maluri ale Prutului, reuniți la Bălți apare prima dată în InfoPrut.
15:20
Regiunea transnistreană a Republicii Moldova este cuprinsă de o criză economică gravă. De această părere este Alexandru Slusari, fost parlamentar de la Chișinău, care a comentat schimbările politice de la Tiraspol.   Potrivit fostului parlamentar al Republicii Moldova în regiunea separatistă sunt deja probleme privind achitarea salariilor și a pensiilor, astfel explicându-se și recenta schimbare a așa-zisului guvern de la Tiraspol. În acest context, sursa citată a recomandat autorităților de la Chișinău să profite de această situație pentru a negocia cu regimul separatist de la Tiraspol un preț cât mai bun pentru energia electrică livrată de la Centrala Cuciurgan. „Pentru regimul separatist contractul privind livrarea energiei electrice peste Nistru este vital, măcar la 70 % din volum. Pozițiile noastre acum sunt avantajoase. E nevoie de verticalitate și fermitate în discuții. Să fie acceptat un contract cu Cuciurgan doar dacă nu se schimbă prețul de 53 dolari pentru 1Mw/ora.Haideți măcar după 30 de ani de Independență să amintim de interesul național și de cetățenii noștrii de pe malul drept al Nistrului, care achită impozitele în bugetul Republicii Moldova”, a menționat Alexandru Slusari. Menționăm că liderul separatist de la Tiraspol a semnat joi un așa-zis decret de destituire a pretinsului premier Alexandr Martinov și a cabinetului său. Astfel, astăzi, pretinsul legislativ transnistrean a aprobat, candidatura lui Aleksandr Rozenberg în funcția de șef al așa-zisului cabinet de miniștri al regiunii transnistrene. Potrivit Mold-street, anterior el a activat în grupul Sherif, care aparține oligarhului Victor Gușan. Articolul Schimbări politice la Tiraspol. Regiunea transnistreană, în criză economică gravă apare prima dată în InfoPrut.
14:30
Mitropolitul Teofan și alți cinci ierarhi au sfințit joi paraclisul din incinta Centrului Eparhial din Cahul, al Episcopiei Basarabiei de Sud. Delegatul Părintelui Patriarh Daniel a fost Episcopul-vicar patriarhal Ieronim Sinaitul. Slujba a fost urmată de liturghie și de o ceremonie de acordare de distincții. Episcopului Veniamin a primit din partea Părintelui Patriarh Daniel Ordinul „Sf. Martiri Brâncoveni”, transmite Basilica.ro. Mitropolitului Moldovei i s-au alăturat în slujire Mitropolitul Petru al Basarabiei, Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos, Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud, Episcopul-vicar patriarhal Ieronim Sinaitul, delegatul Părintelui Patriarh Daniel, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, precum și numeroși clerici din eparhia Basarabiei de Sud. În piciorul Sfintei Mese a paraclisului eparhial au fost introduse fragmente din moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion. La finalul slujbei de sfințire, Arhiepiscopul Dunării de Jos a explicat semnificația ritualului de sfințire. Ceremonia a continuat cu Sfânta Liturghie oficiată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a vorbit în predica sa despre dubla semnificație a zilei pentru eparhia Basarabiei de Sud și arhipăstorul acesteia, Preasfințitul Părinte Veniamin. „Lucrarea episcopală este plină de lumină și definită prin Cruce”, a spus ierarhul. Dar, a adăugat Înaltpreasfinția Sa, este și plină de eforturi și greutăți. „Prezența unei biserici în incinta centrului eparhial îl ajută pe episcop să înțeleagă semnificația acestor suferințe, prin care el, preoții și credincioșii din eparhia sa dobândesc Împărăția Cerurilor”, a adăugat Mitropolitul Teofan. „Episcopul în primul rând încredințează lui Dumnezeu, încredințează Preasfintei Fecioare Maria, sfinților lui Dumnezeu, bucuriile și încercările preoților și ale credincioșilor din eparhie. Iar biserica din Centrul Eparhial este cel mai potrivit loc pentru ca episcopul să împlinească acest lucru”, a continuat ierarhul. „Tot în biserică, episcopul, preotul, ca orice credincios, înțelege minunatul gând al Sf. Paisie de la Neamț, pe care îl cinstim în mod deosebit în acest an. «Fă rugăciune întemeiată și mintea devine preot și inima ta devine altar unde tu slujești Domnului Dumnezeu».” PS Veniamin a serbat de curând patru ani de păstorire a Episcopiei Basarabiei de Sud, iar data de sfințire marchează și acest moment. Evenimentul a avut loc joi, 26 mai 2022. Data sfințirii Paraclisului eparhial din Cahul a fost aleasă în preajma împlinirii a patru ani de slujire a Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud. Mitropolitul Teofan a subliniat că fragmentul din Faptele Apostolilor citit în cadrul slujbei evidențiază principalele lucrări ale unui arhipăstor, împlinite și de ierarhul Basarabiei de Sud: hirotonia de preoți, construirea de biserici, întărirea și alinarea credincioșilor prin cuvânt de învățătură, dar și prin lucrări educaționale, filantropice, culturale. „Îl rugăm pe Dumnezeu să-i dăruiască Preasfințitului Părinte Veniamin, după cuvântul Sfântului Chiril al Alexandriei, slujire statornică și bine întemeiată, să-i dăruiască putere să continue lucrarea frumoasă aici, în Basarabia, iar în veșnicie să-l răsplătească Dumnezeu cu taina moștenirii Împărăției Cerurilor”, a încheiat părintele mitropolit. În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Protosinghel Casian Teoreanu, Exarhul mănăstirilor din Episcopia Basarabiei de Sud, a fost hirotesit arhimandrit. Sărbătoarea s-a încheiat cu o ceremonie de acordare de distincții.La final, Părintele Episcop Veniamin a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru grija părintească arătată eparhiei pe care o păstorește, ierarhilor care au participat la sărbătoare și tuturor celor care sprijină lucrarea Preasfinției Sale în eparhia Basarabiei de Sud. Din partea Părintelui Patriarh Daniel au primit distincții următorii: Preasfințitului Părinte Veniamin – Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru ierarhi; Părintele Protosinghel Efrem Docan – Ordinul „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” pentru clerici; preoții Ion Herța și Gheorghe Zabolotniuc, precum și Ion Deli, Ion Păscăreanu și Vasile Nogailîc – Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”; Ecaterina Bărbieru și Maria Guja – Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu”; Consulul general al României la Cahul, Anca Corfu, Nicolae Dandiș, Alexandru Bujoreanu, Rodica Arseni – Diploma Omagială cu medalie. PS Emilian Crișan a făcut parte din soborul de șase ierarhi care au sfințit Paraclisul Eparhial din Cahul joi, 26 mai 2022. Unul din hramurile paraclisului este Sf. Ioan Botezătorul. Foto: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu Episcopul Basarabiei de Sud a acordat următoarele distincții: George Becali și Andrei Botnar – Ordinul eparhial „Crucea Sfântului Ioan cel Nou”; Principalii sprijinitori ai lucrărilor de la Centrul eparhial – Ordinul eparhial „Crucea Sfântului Ierarh Dionisie Erhan”. Paraclisul Centrului Eparhial din Cahul are hramurile „Învierea Domnului”, „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Ierarh Spiridon”. Articolul Episcopul Basarabiei de Sud, Ordinul „Sf. Martiri Brâncoveni” din partea Părintelui Patriarh Daniel apare prima dată în InfoPrut.
12:40
Radio Chișinău, parte componentă a Radio România, a venit cu o reacție privind situația creată în urma respingerii prin vot, de către Consiliul Municipal Chișinău a dreptului de utilizare a toponimicului „Chișinău” în denumirea postului de radio.  Astfel, administrația și angajații postului de radio își declară regretul și dezamăgirea profundă, față de această decizie. Radio Chișinău amintește, prin intermediul unui comunicat, că pe tot parcursul celor zece ani de emisie, a fost un partener loial și onest al tuturor cetățenilor Republicii Moldova, precum și al autorităților centrale și locale, angrenate în procesul de modernizare al statului și de integrare a acestuia în Uniunea Europeană. „SC Pajura Albă SRL - societatea ce operează frecvențele postului, în calitate de contribuabil, a plătit în decursul celor zece ani, absolut toate taxele datorate bugetului de stat și local, întocmai și la timp. Angajații societății au beneficiat de toate drepturile prevăzute de legile în vigoare, acestora fiindu-le create cele mai bune condiții pentru a-și desfășura activitatea, într-un mediu cât mai bun și mai prietenos cu putință. Purtăm cel mai profund respect față de ascultătorii postului Radio Chișinău, pe care îi dorim informați, așa cum i-am obișnuit, doar cu știri reale și complete”.  În acest sens, sursa citată a mai informat că administrația societății a contactat autoritățile locale solicitând explicații și primirea din partea Consiliului Municipal Chișinău, a actului administrativ final, act pe care nu l-a primit nici până în prezent. „În spiritul onestității și al transparenței cu care ne-am obișnuit ascultătorii, vom posta pe site-ul nostru înregistrarea audio/video a ședinței publice a Consiliului Municipal Chișinău. Lipsa oricărei reacții din partea primăriei la solicitările noastre, ne dă încă speranța să credem că votul consilierilor municipali care au respins Proiectul de decizie rezidă din necunoașterea obiectului de activitate al unui post de radio și posibila confuzie între o societate care comercializează bunuri cu brandul Chișinău și o societate ce operează un post de radio ce difuzează informații, cultură și divertisment. În acest sens așteptăm încrezători, dar fără a neglija nicio posibilitate legală de intervenție, o eventuală reconsiderare a poziției și votului Consiliului Municipal Chișinău”, se mai arată în comunicatul emis de Radio Chișinău. Totodată, sursa citată a asigurat ascultătorii că administrația societății ce operează frecvențele Radio Chișinău va depune toate eforturile și va întreprinde absolut toate măsurile legale ce se impun pentru salvgardarea acestui brand și a acestui post de radio. „Indiferent de rezultatul demersurilor, indiferent de numele pe care îl vom purta în viitor, calitatea programelor noastre nu va avea de suferit, emisia postului nostru nu se va întrerupe, iar mesajele noastre vor fi aceleași și pe viitor. Cele ale unui post Radio România!”, au mai subliniat reprezentanții Radio Chișinău. Amintim că, la 27 aprilie 2022, Consiliul Municipal Chișinău a refuzat extinderea termenului de utilizare a toponimicului „Chișinău” în denumirea postului „Radio Chișinău”. Articolul Radio Chișinău, reacție la decizia Consiliului Municipal Chișinău privind denumirea postului apare prima dată în InfoPrut.
08:50
Peste 2500 de elevi din patru școli din Republica Moldova vor putea învăța profesiile viitorului în laboratoare digitale, dotate cu echipament performant. Echipamentul va fi procurat prin intermediul proiectului PNUD „Accelerarea transformării digitale în sectorul public din Republica Moldova”, la care Guvernul României a alocat în 2021 peste 80.000 de euro, prin intermediul RoAid – Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României. Instituțiile se alătură astfel rețelei „Tekwill în fiecare școală”, care include 35 de laboratoare digitale, unde elevii învață despre dezvoltarea web și a aplicațiilor mobile, designul grafic, programarea, inteligența artificială, antreprenoriat și altele. „Fiind convinși că alfabetizarea digitală este cheia succesului transformării digitale, PNUD susține programul „Tekwill în fiecare școală”. Datorită parteneriatului și generozității Guvernului României, am reușit să dotăm încă patru școli din R. Moldova cu laboratoare digitale, adică spații moderne cu calculatoare și laptopuri performante unde elevii pot învăța profesiile viitorului și pot crea proiecte inovatoare”, a declarat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova. „Într-o lume într-o continuă expansiune, nu trebuie să lăsăm timpul să ne depășească. Digitalizarea, accesul la tot ce presupune transformarea digitală și, mai ales, educația și dezvoltarea de competențe în domeniu sunt pași esențiali prin care nu doar că oferim șanse în plus tinerilor, ci facem pași concreți, inclusiv în ceea ce privește lupta împotriva vulnerabilităților din mediul on-line. Suntem onorați că putem contribui la toate aceste obiective în Republica Moldova”, a declarat Mihai Sandu, director general adjunct al RoAid. Donația de echipament urmează să fie făcută în toamna anului 2022 către patru instituții de învățământ.   Articolul Mii de elevi din R. Moldova vor putea învăța profesiile viitorului în laboratoare digitale, dotate cu sprijinul României apare prima dată în InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
23:40
Municipiul Buzău din România s-a înfrățit astăzi cu raionul Ialoveni din Republica Moldova. Un acord în acest sens a fost semnat de Constantin Toma, primar de Buzău și Mihail Silistraru, președintele Consiliului raional Ialoveni.  Evenimentul festiv s-a desfășurat în Sala de evenimente a Palatului Comunal din Buzău, în prezența consilierilor locali și a oaspeților din Republica Moldova. Astfel, Mihail Silistraru, președintele Consiliului raional Ialoveni, a menționat că acest acord de înfrățire va fi util pentru ambele comunități.  „Am aflat foarte multe lucruri frumoase care se fac în municipiul dvs. și am dori și noi să preluăm aceste practici bune și în raionul Ialoveni. Sunt convins că în viitor vom avea proiecte împreună, proiecte finanțate de UE”, a subliniat Mihail Silistraru. În acest sens, președintele Consiliului raional Ialoveni și-a exprimat speranța că partenerii din România vor împărtăși din experiența lor privind atragerea investițiilor europene.  La rândul său, Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, a subliniat că inclusiv prin aceste înfrățiri „ne arătăm sprijinul pentru Republica Moldova”.  Amintim că tot astăzi, municipiul Buzău a semnat un acord de înfrățire și cu municipiul Strășeni din Republica Moldova. Acordurile de înfrățire vizează colaborări în plan economic, schimburi de experiență între angajații administrațiilor din Buzău, respectiv Strășeni și Ialoveni, vizite reciproce între elevi și dascăli, dar și organizarea în comun a unor evenimente culturale. Totodată, în următorii ani, Primăria Buzău va aloca fonduri pentru modernizarea unor obiective din Strășeni și Ialoveni. Articolul Municipiul Buzău s-a înfrățit cu raionul Ialoveni din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
22:30
Municipiul Buzău din România s-a înfrățit astăzi cu municipiul Strășeni din Republica Moldova. Consiliul Local al municipiului Buzău a aprobat astăzi prin vot unanim Acordul de înfrățire, după care documentul a fost semnat de primarii celor două orașe, Constantin Toma și Valentina Casian. Evenimentul festiv s-a desfășurat în Sala de evenimente a Palatului Comunal, în prezența consilierilor locali din Buzău și a oaspeților din Republica Moldova. După semnarea acestui acord, Valentina Casian, primarul municipiului Strășeni, a mulțumit atât consilierilor locali din Buzău, cât și primarului Constantin Toma pentru deschiderea spre această colaborare. „Pentru municipiul Strășeni a cultiva prietenia cu orașele înfrățite este o plăcută responsabilitate. Avem convingerea ca semnele viitorului pot fi citite în proiectele noastre comune de astăzi, care să creioneze imaginea unei Europe de astăzi în multiplele și expresivele fațete ale varietății sale culturale și sociale. Vă rugăm să primiți aceste cuvinte ca pe un angajament și ca pe un simbol al deschiderii noastre și a dezvoltării relațiilor între municipiile Strășeni și Buzău. Vă mulțumim. Să fie într-un ceas bun aceste relații și să aducă beneficii pentru ambele comunități”, a declarat Valentina Casian. Menționăm că municipiul Buzău a mai semnat în 2012 un acord de înfrățire cu orașul Soroca din Republica Moldova. Articolul O nouă înfrățire pe harta România-Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
18:20
Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Hotărârea a fost luată joi, 26 mai, de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana. Astfel, judecătorii au admis parțial demersul procurorilor, care au solicitat mandat de arestare pentru 30 de zile în izolator pe numele fostului șef de stat. Petru Iarmaliuc, șeful grupului de procurori, care investighează cazul lui Dodon, a declarat că va contesta decizia judecătorului deoarece nu au fost apreciate corect probele demonstrate. El a mai remarcat că astfel Igor Dodon ar putea să comunice cu persoane implicate în acest caz. De asemenea, acuzatorul de stat a mai amintit că socialistul ar fi intenționat să plece din Republica Moldova. Tot astăzi, cumnatul lui Igor Dodon, care i-ar fi fost complice, a primit 30 de zile de arest preventiv la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. Amintim că Igor Dodon este bănuit de trădare de patrie, îmbogățire ilicită, corupere pasivă și finanțarea unui partid politic de către o organizație criminală.   Articolul Igor Dodon, în arest la domiciliu pentru 30 de zile apare prima dată în InfoPrut.
17:10
Fostul președinte rusofil Igor Dodon urma să plece astăzi din Republica Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de procurorul Petru Iarmaliuc la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, unde se examinează demersul de aplicare a arestului pentru o perioadă de 30 de zile. Potrivit procurorului, în timpul perchizițiilor efectuate marți, 24 mai, ar fi fost găsite dovezi care confirmau intenția socialistului de a părăsi Republica Moldova. „În urma perchezițiilor efectuate acasă și în mașinile fostului președinte, a fost confirmat faptul că astăzi trebuia să plece peste hotare la ora 9:00. Au fost găsite mijloace bănești în valută în sume foarte mari, care indicau intenția de a părăsi teritoriul Republicii Moldova. Precum și alte riscuri, precum faptul că un complice a încercat să distrugă probele. Instanța de judecată urmează să aprecieze”, a spus Iarmaliuc. Procurorul a mai spus că aplicarea arestului este solicitată în condițiile în care există riscul eschivării, riscul ingerinței în urmărirea penală și riscul distrugerii probelor. De asemenea, potrivit acuzatorului de stat, există riscul să fie săvârșite infracțiuni noi, dar și riscul dezordinilor în masă. Amintim că Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, examinează demersul procurorilor privind aplicarea arestului preventiv pentru o perioadă de 30 de zile în cazul fostului președinte Igor Dodon. Acesta este învinuit pe patru capete de acuzare: corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită. Articolul Procuror de la Chișinău, despre intenția lui Dodon de a fugi din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
16:30
Regimul separatist de la Tiraspol va sancționa penal persoanele care se vor adresa instanțelor de pe teritoriul Republicii Moldova, mai puțin din regiunea transnistreană, dar și celor internaționale în legătură cu încălcarea drepturilor omului în stânga Nistrului. Așa-numitul „Soviet Suprem” din regiunea transnistreană a votat marți, 25 mai 2022, în lectură finală, modificări la pretinsul […] Articolul Separatiștii de la Tiraspol sancționează penal plângerile locuitorilor din regiunea transnistreană apare prima dată în InfoPrut.
14:00
Radio Chișinău, filiala Radio România, ar putea rămâne fără denumire ca urmare a unei decizii buclucașe a Consiliului Municipal Chișinău.  „Primăria (Consiliul Municipal) Chișinău a refuzat extinderea termenului de utilizare a cuvântului Chișinău în denumirea postului de radio, Radio Chișinău, filiala Radio România”, a anunțat Andrei Spînu, vicepremierul Republicii Moldova, care a prezenta o serie de documente ce confirmă acest fapt. În acest sens, oficialul a venit cu un mesaj pentru Ion Ceban, primarului municipiului Chișinău, care a solicitat de nenumărate ori ajutorul României pentru implementare diverselor proiecte. „Ion, nu e frumos! Data viitoare când mergi după proiecte în România, te rog să nu uiți de această decizie”, a precizat Andrei Spânu. Menționăm că în documentele prezentate de vicepremierul Republicii Moldova se subliniază că respectivul post de radio a primit dreptul de a folosi toponimicul „Chișinău” în denumirea sa pentru o perioadă de 10 ani. Termen care ar fi expirat în luna ianuarie 2022. Articolul Radio Chișinău, filiala Radio România, ar putea rămâne fără denumire apare prima dată în InfoPrut.
11:50
Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, califică drept exagerată solicitarea Moldovagaz privind majorarea tarifului la gazele naturale până la 24 de lei moldovenești pentru un metru cub, cu TVA inclus. Totuși, el recunoaște că tarifele trebuie majorate întrucât prețul de achiziție a gazului nu mai poate fi acoperit din tariful actual de 15,18 lei moldovenești. Andrei Spînu dă asigurări că statul va compensa parțial tariful gazelor naturale pentru consumatorii cu venituri modeste, transmite presa de la Chișinău.  Ieri, Moldovagaz a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali. Potrivit calculelor Moldovagaz, tariful la gazele naturale se propune a fi majorat de la 14,060 lei până 22,229 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 58,1% mai mult decât tariful actual. Vicepremierul Andrei Spînu recunoaște necesitatea majorării tarifelor, în condițiile creșterii prețului de achiziție. „Din cauza războiului din Ucraina, avem o situație fără precedent. Nu-mi aduc aminte niciun an când prețul la gaz pe timp de vară să fie mai mare decât cel din timpul iernii. Calculele arată că tariful care este acum nu acoperă costul gazului pe care-l achiziționăm de la Gazprom. În aprilie am avut un preț de aproape 1200 de dolari, în mai avem un preț de 920 de dolari. Respectiv, devierile negative adunate au determinat Moldovagaz să vină cu această solicitare către ANRE. ANRE trebuie să facă toate calculele, dar mie îmi pare puțin exagerat acest tarif final de 24 de lei”, a spus Andrei Spînu. Vicepremierul de la Chișinău susține că reducerea TVA pentru gazele naturale nu este o soluție pentru Guvern, pentru că va însemna o reducere a încasărilor la bugetul de stat și un ajutor indirect din partea statului pentru toate categoriile de cetățeni. „Acum lucrăm cu partenerii de dezvoltare pentru a defini așa-numita sărăcie energetică. Vor fi stabilite familiile care trebuie să primească aceste compensații și vom stabili cât trebuie să primească fiecare ca să-și poată achita facturile. Reducerea TVA va însemna, de fapt, tot bani din buget. Dacă reducem TVA, ajutor vor primi toți, dacă facem un program prin care-i țintim pe cei mai vulnerabili, atunci ajutor primesc doar cei care au nevoie. Vulnerabili sunt pensionarii, persoanele cu mulți copii, șomerii, cei care au unele probleme”, a menționat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău. Tarifele majorate ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 iunie. La un tarif de 22,22 lei moldovenești, cât solicită Moldovagaz, tariful final, cu TVA inclus, va fi de 23,99 lei pentru un metru cub. Articolul Ce spune ministrul Infrastructurii de la Chișinău despre solicitarea Moldovagaz privind majorarea tarifului la gazele naturale apare prima dată în InfoPrut.
11:20
Nu avem informații că Rusia ar intenționa să continue ofensiva prin regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Declarații în acest sens au fost făcute de Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO.  „Nu avem informații cu privire la intenții militare ale Federației Ruse de a merge, prin Odesa, către Transnistria. Realitățile de pe teren ne arată că nu există suficient de multe trupe și capacitate militară pentru atingerea acelui obiectiv. Asta nu înseamnă că Federația Rusă nu încearcă destabilizeze, să pună presiune prin pârghia economică și energetică, prin război de dezinformare masiv asupra Republicii Moldova, asupra Georgiei”, a menționat oficialul NATO pentru Euronews România. De asemenea, Mircea Geoană a precizat că Alianța respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, subliniind faptul că acest stat este un partener comun al UE și al NATO. „Noi respectăm clauza de neutralitate din Constituția Republicii Moldova. Ei sunt parteneri cu NATO. Salutăm faptul că și-au exprimat încă o dată intenția de a merge către Uniunea Europeană. Și aș spune în final că Republica Moldova este un partener comun al NATO și al UE. Și de aceea ne coordonăm în de aproape între cele două organizații pentru a asigura condițiile ca Republica Moldova să traverseze în condiții cât mai bune această perioadă dificilă și să se creeze condițiile pentru o apropiere cât mai accelerată cu putință a Republicii Moldova de familia noastră europeană”, a mai spus secretarul general adjunct al NATO. Amintim că o serie de incidente care au avut loc în regiunea transnistreană în ultima perioadă au readus în discuție o posibilă implicare a enclavei separatiste din Republica Moldova în războiul Rusiei contra Ucrainei. Incidente respective au început la doar câteva zile după ce un general rus a recunoscut că unul din obiectivele Rusiei ar fi să preia controlul total asupra sudului Ucrainei pentru „o nouă ieșire” către regiunea transnistreană. Ulterior, atât autoritățile de la Chișinău, cât și partenerii externi au precizat în repetate rânduri că în prezent nu există indicii care ar arăta că Republica Moldova este în pericol. Articolul Secretarul general adjunct al NATO: Nu avem informații că Rusia ar intenționa să continue ofensiva prin regiunea transnistreană apare prima dată în InfoPrut.
10:10
Guvernul de la Chișinău s-ar opune deschiderii la Orhei a unei extensii a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Actuala guvernare practic blochează, cu intenție vădită, acest proiect important pentru întreaga societate din Republica Moldova, afirmă Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei, transmite presa de la Chișinău.  Într-o conferință de presă de la IPN, Dinu Țurcanu a menționat că a convenit, încă anul trecut, cu Dorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, să deschidă o filială a universității la Orhei. Dorel Toader a vizitat Orheiul, oraș care are, potrivit lui Dinu Țurcanu, „o infrastructură unică în Republica Moldova, sub aspectul grijii, curățeniei, dotărilor pe care le are, începând de la drumurile asfaltate până la tot ce înseamnă comodități, pe care municipalitatea le oferă tuturor cetățenilor”. Rectorul Universității „A.I.Cuza” din Iași a făcut un demers conducerii Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” de la Orhei, în care și-a exprimat intenția de a deschide această extensie și a cerut respectuos oferirea spațiului după orele de program ale colegiului. Același model se aplică și la Bălți, unde a fost deschisă o filială a Universității „A.I.Cuza” din Iași. Ulterior, s-a discutat ca filiala să fie deschisă în altă clădire. Au fost identificate mai multe edificii. Și Consiliul Raional Orhei, și Primăria orașului Orhei, sunt gata să aloce bani pentru clădirea extensiei Universității „A.I.Cuza” din Iași, a precizat Dinu Țurcanu. „Am făcut un demers către Ministerul Educației, care a răspuns că nu este posibilă deschiderea acestei extensii, pentru că în protocoalele de colaborare dintre ministerele educației de la București și Chișinău nu este prevăzut expres inaugurarea unei astfel de extensii”, a menționat Dinu Țurcanu. Președintele raionului Orhei este de părere că reacția guvernării de la Chișinău vizavi de aces proiect nu este altceva decât „o gelozie combinată cu rea intenție”. Factorii de decizie de la Orhei au insistat ca subiectul să fie discutat la ședința comună a guvernelor de la Chișinău și București. La ședința guvernelor s-a semnat un acord de colaborare dintre ministerele de profil, unde este stipulat că se încurajează deschiderea extensiilor universităților din România pe teritoriul Republicii Moldova. În răspunsul oferit, ministrul educației și cercetării al Republicii Moldova a specificat că deschiderea extensiunilor este posibilă doar acolo unde există universități. „În sensul ăsta, ar fi eligibile pe raza Republicii Moldova doar trei orașe – Bălți, Chișinău și Cahul”, a subliniat Dinu Țurcanu. Președintele de raion susține că la Orhei este posibilă crearea unei filiale a Universității „A.I.Cuza” din Iași. Primăria orașului și Consiliul raionului Orhei poate pune la dispoziție o clădire pentru instituție. Aici ar urma să fie deschise  două facultăți: chimie alimentară și geografia turismului. Articolul Guvernul de la Chișinău, acuzat că s-ar opune deschiderii la Orhei a unei filiale a Universității „A.I.Cuza” din Iași apare prima dată în InfoPrut.
25 mai 2022
21:40
Roman Iagupov, solistul trupei „Zdob și Zdub”, dar și frații Vitalie și Vasile Advahov au devenit cetățeni de onoare ai județului Iași. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Consiliul Județean Iași. „Prin piesa Trenulețul, Roman Iagupov (Zdob și Zdub) și frații Vitalie și Vasile Advahov au promovat legătura puternică dintre România și Republica Moldova, precum și cursa feroviară Iași – Chișinău – Odessa, un proiect aflat sub patronajul Consiliului Județean Iași”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași. Titlul de cetățean de onoare le va fi înmânat celor trei artiști în cadrul unei festivități care va fi organizată pe 6 iunie la Iași. Amintim că Republica Moldova, reprezentată de formația Zdob și Zdub și Frații Advahov, s-a clasat pe locul 7 la Eurovision 2022, acumulând 253 de puncte. „Trenulețul”, melodia interpretată de reprezentanții Republicii Moldova, are un mesaj unionist și a fost a doua cea mai votată piesă de publicul din Europa. Articolul Solistul trupei „Zdob și Zdub” și frații Advahov, cetățeni de onoare ai județului Iași apare prima dată în InfoPrut.
20:40
România va acorda un nou ajutor umanitar de urgență pentru a asigura buna funcționare a sistemului energetic a Republicii Moldova. O hotărâre în acest sens a fost aprobată, miercuri, 25 mai, de Guvernul de la București.  „Pentru Republica Moldova, România va acorda ajutor umanitar de urgență cu titlu gratuit pentru a asigura buna funcționare a sistemului energetic. În acest sens, a fost aprobată prin hotărâre de guvern scoaterea din Rezerva de Stat a circa 130.000 de litri de motorină, 113.000 litri de benzină și alte 5 milioane de litri de păcură, în valoare de aproximativ 19 milioane de lei. Este un ajutor care va consolida, va crește securitatea energetică a Republicii Moldova și este răspunsul concret pe care România îl dă solicitării adresate prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în România”, a anunțat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la București. De asemenea, Guvernul României a mai aprobat astăzi și alte două hotărâri privind acordarea de ajutoare umanitare de urgență în sprijinul Ucrainei, dar și al refugiaților ucraineni aflați în România. Amintim că, în această primăvară, România a mai acordat un ajutor de urgență pentru Republica Moldova, ce a constat în 155.443 litri de motorină, 150.993 litri de benzină și 5000 tone de păcură. Articolul România, un nou ajutor umanitar pentru Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
20:10
Maria Zaharova, reprezentanta Ministerului rus de Externe, a venit cu o reacție la reținerea fostului președinte rusofil Igor Dodon, acuzând actuala guvernare proeuropeană de la Chișinău de „apucături totalitare”. Oficialul rus a reiterat astăzi poziția Kremlinului privind faptul că reținerea lui Igor Dodon este „o chestiune internă a Republicii Moldova”, menționând totuși că Moscova urmărește cu atenție acest caz. „Noi sperăm că toate drepturile și libertățile lui Igor Dodon vor fi respectate. Altminteri, acest caz riscă să se transforme într-o reglare de conturi pe motive politice. Principalul motiv fiind apartenența lui Dodon la forțele politice din Republica Moldova, care pledează pentru dezvoltarea unui dialog constructiv și reciproc avantajos cu țara noastră”, a spus Zaharova în cadrul unui briefing.  Mai mult, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe nu a pierdut ocazia să atace voalat  guvernarea proeuropeană de la Chișinău. „Totodată, vreau să subliniez că, cu cât politicienii se asociază mai mult cu valorile liberale occidentale, cu atât manifestă mai multe apucături totalitare în reglările lor de conturi cu oponenții. Acesta este deja un obicei trist”, a insinuat Maria Zaharova. Amintim că procurorii anticorupție şi mascaţii de la SIS și CNA au descins, marţi dimineaţă, la domiciliul fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon, dar și la alte locaţii care au tangenţe cu fostul şef al statului. Igor Dodon este bănuit de trădare de patrie, îmbogățire ilicită, corupere pasivă și finanțarea unui partid politic de către o organizație criminală. Astfel, după aproape 11 ore de percheziții, fostul președinte al PSRM a fost reținut pentru 72 de ore.   Articolul Moscova acuză guvernanții de la Chișinău de ,,apucături totalitare” apare prima dată în InfoPrut.
18:40
Procurorii de la Chișinău cer 30 de zile de arest preventiv pentru fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon și pentru cumnatul acestuia, reținuți marți, 24 mai, pentru 72 de ore.  „Procurorii anticorupție au înregistrat demersurile, iar instanța de judecată sesizată urmează să stabilească data și ora examinării demersurilor", a comunicat procurorul responsabil de comunicare cu mass-media al Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, pentru presa de la Chișinău. Amintim că procurorii anticorupție şi mascaţii de la SIS și CNA au descins, marţi dimineaţă, la domiciliul fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon, dar și la alte locaţii care au tangenţe cu fostul şef al statului. Potrivit procurorilor, Igor Dodon este bănuit de trădare de patrie, îmbogățire ilicită, corupere pasivă și finanțarea unui partid politic de către o organizație criminală. Ulterior, Procuratura Anticorupție de la Chișinău a informat despre reținerea lui Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova pentru 72 de ore. De asemenea, a fost reținută și o persoană interpusă, fiind constatate riscuri de distrugere a probelor. Articolul Procurorii de la Chișinău cer 30 de zile de arest preventiv pentru Igor Dodon apare prima dată în InfoPrut.
18:10
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și Ministerul Sportului organizează Programul de tabere „ARC”- ediția 2022. În acest sens, astăzi a fost semnat un protocol de colaborare între cele trei instituții, în prezența secretarului de stat Gheorghe Cârciu și a miniștrilor Gabriela Firea și Carol-Eduard Novak. „Într-un an plin de provocări, am reușit să reluăm un program atât de important pentru românii noștri din afara granițelor țării. Având în vedere accesul dificil la educație din ultima perioadă, vom acorda prioritate elevilor români din Ucraina”, a declarat secretarul de stat Gheorghe Cârciu. În perioada 18 iulie – 22 august 2022, tinerii români de pretutindeni vor avea șansa să redescopere România prin intermediul activităților organizate în cadrul Programului ARC. Atelierele la care vor putea participa se vor axa pe dezvoltarea abilităților de comunicare în limba română și pe îmbogățirea cunoștințelor despre istoria, cultura și civilizația românească. De asemenea, vor fi organizate și excursii la obiectivele culturale și turistice din zonă. Taberele ARC de anul acesta se vor desfășura în centrele de agrement de la Oglinzi, județul Neamț, și Sângeorz-Băi, județul Bistrița Năsăud, în serii consecutive de câte 7 zile. La ediția din 2022 sunt invitați să participe peste 1200 de elevi, studenți, tineri și profesori români din țările aflate în jurul granițelor și Balcani, precum și din diaspora. Mai multe detaliile privind criteriile de selecție și locurile alocate găsiți aici. Menționăm că programul de tabere „ARC” destinat elevilor și tinerilor români de pretutindeni se află la cea de-a XIII-a ediție.   Articolul Programul de tabere ARC destinat elevilor și tinerilor români de pretutindeni continuă și în 2022 apare prima dată în InfoPrut.
17:20
Autoritățile de la Chișinău îndeamnă la evitarea deplasărilor nejustificate în regiunea transnistreană în contextul impunerii de restricții suplimentare de către separatiștii de la Tiraspol. Biroul Politici de Reintegrare constată că „deși nivelul de alertă din regiunea transnistreană a fost diminuat, se amplifică șirul de acțiuni restrictive, de intensificare a regimului de activitate a diferitor structuri, de verificare sporită a diferitor obiecte de infrastructură, mijloace de transport”. Printre măsurile dispuse figurează obligarea înregistrării cetățenilor la deplasarea prin așa-numitele puncte de trecere ale Tiraspolului, instalarea posturilor de control la intrarea în orașele din regiune, sporirea controlului detaliat și cu mijloace tehnice speciale a mijloacelor de transport ce intră/ies din regiune, inclusiv a celor aflate în gările auto și feroviare din stânga Nistrului și Tighina. „Măsurile restrictive instituite provoacă îngrijorări în contextul în care asemenea impedimente nu persistă și nu sunt instituite pe malul drept al Nistrului în raport cu locuitorii din regiunea transnistreană, iar reieșind din imposibilitatea autorităților naționale competente de a interveni în perimetre temporar necontrolate în caz de eventuale incidente, sugerăm evitarea în acest interval de timp a deplasărilor nejustificate în regiune sau care pot genera riscuri de limitare ilegală în drepturile și libertățile universal garantate”, recomandă Biroul Politici de Reintegrare. Amintim că, regimul separatist de la Tiraspol a anulat miercuri, 25 mai, anulat așa-numitul cod roșu de alertă de securitate, instituind un pretins cod galben de alertă valabil pentru următoarele 15 zile. Articolul Autoritățile de la Chișinău îndeamnă la evitarea deplasărilor în regiunea transnistreană apare prima dată în InfoPrut.
15:40
România și Republica Moldova ar putea institui un control la frontiera dintre cele două state, inclusiv prin crearea unui Grup de lucru bilateral privind realizarea normelor de fluidizare a traficului transfrontalier.  Despre necesitatea implementării acestui concept se stipulează în Declarația comună a Comisiei politică externă și integrare europeană și Comisiei juridice, numiri şi imunităţi din Parlamentul Republicii Moldova și, respectiv, a Comisiei pentru politică externă și Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României, care a fost semnată vineri, 20 mai 2022, la Iași. La ședința comună a comisiilor parlamentare de la Chișinău și București a participat și directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, Igor Talmazan, care a reiterat necesitatea stringentă privind instituirea controlului comun cu autoritățile vamale din România. În același context, el a mai menționat „că în situația actuală din Republica Moldova la capitolul transportarea mărfurilor peste frontiera vamală, nemijlocit fluidizarea trecerii și reducerea timpilor de staționare în apropierea posturilor vamale de frontieră, pentru realizarea formalităților de vămuire, instituirea controlului comun este soluția dorită atât de reprezentanții mediului de afaceri, cât și de către autoritățile publice din Republica Moldova”. Potrivit Serviciului Vamal din Republica Moldova, opțiunea de instituire a controlului comun la frontiera dintre Republica Moldova și România a fost susținută și de către Înalt Consilierul UE în domeniul vamal, Rosario de Blasio, care a participat împreună cu Directorul Serviciului Vamal la ședințele menționate. Articolul România și Republica Moldova, mai aproape de control comun la Prut apare prima dată în InfoPrut.
14:40
Mai mulți senatori americani, în frunte cu președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului SUA, Bob Menendez, au înaintat o rezoluție în sprijinul Republicii Moldova, în semn de recunoștință ajutorul acordat de acest stat refugiaților ucraineni, transmite presa de la Chișinău.  Rezoluția respectivă, de asemenea, încurajează continuarea reformelor și bunei guvernări și îndeamnă Europa să integreze Republica Moldova și Ucraina în structura sa energetică. „În calitate de bunic, de fiu al unor refugiați, dar mai presus de orice, în calitate de american, mă simt onorat să le prezint colegilor mei această rezoluție unanimă prin care vrem să lăudăm oamenii din R. Moldova pentru că și-au deschis inimile și casele pentru ucrainenii care căutau un adăpost sigur după ce au fost forțați să lase totul în spate”, a declarat președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului SUA, Bob Menendez, într-o declarație publicată pe site-ul comisiei. El a ținut să adauge că „această generozitate incredibilă” nu doar că merită recunoștință la nivel internațional, dar și demonstrează că „locul de drept al R. Moldova este în comunitatea transatlantică”. „Iar pentru aceasta trebuie să continuăm să susținem angajamentul umanitar al Moldovei și pașii mari pe care i-a făcut în ultimul an pentru promovarea democrației și a reformei justiției”, a mai spus Menendez. La rândul său, senatorul Jim Risch a declarat că R. Moldova a făcut un efort uriaș pentru a susține oamenii veniți din Ucraina. „În ciuda propriilor provocări venite din partea Rusiei și cu care se confruntă Moldova, moldovenii au sărit la nevoie, ajutând la salvarea a mii de refugiați ucraineni. Moldova merită, atât pentru efortul său, cât și pentru contribuția sa la securitatea ucrainenilor, suportul Statelor Unite și al aliaților”, a adăugat Jim Risch. „Prin răspunsul ei umanitar, R. Moldova lovește peste așteptări în invazia lui Putin în Ucraina. De aceea SUA, alături de comunitatea internațioanală, va continua să susțină R. Moldova”, a menționat democrata Jeanne Shaheen. La rândul său, senatorul republican Ron Johnson a adăugat că „prin faptul că R. Moldova și-a deschis larg ușile caselor în fața refugiaților ucraineni, ea trimite un mesaj clar pentru Putin, că este de partea Ucrainei”. Printre principalele prevederi ale rezoluției se numără: - apel către Guvernul Statelor Unite de a continua furnizarea semnificativă și punctuală de sprijin financiar și tehnic; - apel la partenerii internaționali să se alăture Statelor Unite în furnizarea de ajutor umanitar imediat pentru ucrainenii aflați în R. Moldova; - apel la conducerea SUA să continue colaborarea cu Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și de Sistem pentru Energie Electrică (ENTSO-E) și cu Guvernele R. Moldova și Ucraina pentru a sincroniza complet rețelele naționale de energie electrică cu cea la nivel european; -exprimarea sprijinului pentru eforturile constante ale conducerii R. Moldova pentru reforma justiției pentru promovarea bunei guvernări și consolidarea securității energetice a R. Moldova. Articolul Senatul SUA, rezoluție în sprijinul Republicii Moldova apare prima dată în InfoPrut.
11:50
Republica Moldova va beneficia de asistență macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană. În acest sens, Comisia politică externă și integrare europeană a avizat, în ședința de astăzi, inițierea negocierilor și aprobarea semnării unui memorandum. Memorandumul de Înțelegere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană prevede acordarea unei asistențe financiare în valoarea de 150 de milioane de euro. O parte din această sumă va fi oferită sub formă de grant, iar alta – sub formă de împrumut. „Asistența macrofinanciară va facilita redresarea economică a Republicii Moldova prin promovarea unui set de politici. Reformele-cheie vizează domenii precum sectorul energetic, lupta împotriva corupției, statul de drept și climatul de afaceri. Banii vor fi alocați și pentru a acoperi necesitățile bugetare ale R. Moldova”, se arată într-un comunicat al Parlamentului de la Chișinău. Asistența financiară va fi disponibilă timp de doi ani și jumătate, începând cu prima zi de la intrarea în vigoare a Memorandumului de Înțelegere. Amintim că, la data de 6 aprilie 2022, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au adoptat o decizie care prevede acordarea de asistență macrofinanciară suplimentară Republicii Moldova, în contextul consecințelor provocate de invazia Federației Ruse în Ucraina, precum și gestionarea crizei gazelor și redresarea economică de după pandemia de Covid-19. Articolul Uniunea Europeană, asistență macrofinanciară de 150 de milioane de euro pentru R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
11:10
Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a avut marți, 24 mai 2022, în marja ediției de anul acesta a Forumului Economic Mondial („World Economic Forum”), desfășurată la Davos-Klosters, întrevederi cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și cu viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, Nicu Popescu. În cadrul discuțiilor, părțile au abordat aspecte legate de situația regională pe fondul agresiunii militare ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei și modalități de contracarare a efectelor acesteia asupra Republicii Moldova. Bogdan Aurescu, ministrul de Externe de la București, a subliniat că România va continua să acorde un sprijin solid și calibrat necesităților Republicii Moldova, atât politic, începând cu susținerea activă a demersurilor privind avansarea parcursului european al Republicii Moldova, cât și în plan bilateral, prin asistență financiară, materială și transfer de expertiză. Cei trei oficiali au vorbit astfel despre perspectivele emiterii Opiniei Comisiei Europene asupra statutului Republicii Moldova de stat candidat la aderarea la UE. De asemenea, au fost discutate totodată aspecte legate de agenda contactelor politico-diplomatice pentru perioada imediat următoare, pentru o acțiune cât mai eficientă și coordonată în sprijinul Republicii Moldova și, în general, pentru avansarea agendei bilaterale. În acest context, au fost abordate aspecte legate de facilitarea tranzitului mărfurilor din Republica Moldova și din Ucraina în și prin România, pentru sprijinirea eforturilor de combatere a crizei alimentare agravate la nivel global de agresiunea rusă în Ucraina. Oficialii au menționat, în acest context, necesitatea accelerării realizării proiectelor de interconectare, cu accent pe podurile peste Prut. Totodată, au fost discutate aspecte tehnice legate de debursarea donației de 10 milioane de euro recent decisă de România. În același timp, oficialii de la București și Chișinău au căzut de acord asupra necesității accelerării implementării Acordului privind grantul de 100 de milioane de euro, recent intrat în vigoare, prin identificarea rapidă a proiectelor care vor fi finanțate. Articolul Ministrul de Externe de la București: România va continua să acorde un sprijin solid și calibrat necesităților R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
10:30
Compania Moldovagaz solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali de la 1 iunie. „SA „Moldovagaz” a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2022. Astfel conform proiectul calculelor prezentate, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se propune să fie majorat de la 14 060 de lei moldovenești până 22 229 pentru o mie de metri cubi sau cu 58,1% mai mult”, a informat compania. Potrivit sursei citate, principalul factor care a cauzat necesitatea revizuirii tarifelor ar fi creșterea semnificativă a prețurilor de achiziție. „Această decizie este în strictă conformitate cu legislația, ea va permite să fie acoperit integral prețul de achiziție și astfel se va asigura executarea condițiilor contractuale de plată față de furnizorul de gaze naturale. Potrivit calculelor SA „Moldovagaz”, tarifele noi urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 iunie 2022. Tariful pentru gazele naturale la prețuri reglementate se aprobă de ANRE într-o ședință deschisă”, se mai arată într-un comunicat al Moldovagaz. Amintim că în prezent, cetățenii Republicii Moldova achită un tarif de 15 lei și 18 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale. Decizia a fost luată la sfârșitul lunii ianuarie, iar tariful a fost aplicat retroactiv, începând cu 1 ianuarie 2022. Aceasta a fost doua majorare a tarifului la gazele naturale de anul trecut, după o creștere semnificativă de 2,4 ori în luna noiembrie 2021. Prin urmare, dacă ANRE va acceptat și actuala solicitare a companiei Moldovagaz cu privire la ajustarea tarifelor la gaze, cetățenii Republicii Moldova ar urma să plătească de circa 5,2 ori mai mult pentru gazul rusesc decât acum un an. Articolul Moldovagaz face demersuri pentru creșterea tarifelor la gaze apare prima dată în InfoPrut.
24 mai 2022
23:00
Mai multe primării din județul Constanța s-ar putea înfrăți cu primăriile din Republica Moldova. De asemenea, primarii din Republica Moldova ar putea fi instruiți de partenerii din România în scrierea și implementarea proiectelor cu finanțare europeană. În acest sens, Petru Frunze și Daniel Gheorghe, copreședinții Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova au efectuat astăzi, 24 mai, o vizită la Consiliul Județean Constanța, dar și la cel mai mare operator regional de apa S.A Raja „Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, a confirmat disponibilitatea de-a oferi sprijin în procesul de înfrățire a primăriilor din județ cu primăriile din Republica Moldova, totodată este dispus sa pună la dispoziție specialiștii consiliului județean pentru a fi instruiți primari și reprezentanți din domeniul APL la scrierea și implementarea proiectelor cu finanțare europeană. Totodată am stabilit cu Aureliu Presura directorul general S.A. Raja, instituție publică care are circa 70 angajați doar pentru scrierea și elaborarea proiectelor cu finanțare europeană, să ofere în perioada următoare instruiri mai multor reprezentanți ai APL din Republica Moldova. Societatea respectivă a obținut finanțare europeană de aproximativ 1 miliard de euro, astfel a oferit locuitorilor din mai multe județe servicii calitative de apă și canalizare. Astfel vom avea mai multe vizite cu primarii și cu eventuali specialiști în scrierea proiectelor cu finanțare europeană. Noi ne dorim de la instituțiile publice din România să trecem direct la o metodă de sprijin prin care sa beneficiem de consultanța necesară pentru a cunoaște tot procesul de accesare a fondurilor europene”, a anunțat Petru Frunze. Potrivit parlamentarului de la Chișinău, aceasta este unica metodă ca localitățile din Republica Moldova să ofere cetățenilor condiții decente de viață. La rândul său, Daniel Gheorghe, deputat de la București, a subliniat că „România a fost, este și va fi mereu alături de statul-frate și îi va oferi tot sprijinul său!”. Articolul Un nou suflu pentru înfrățirile dintre localitățile din România și cele din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
20:50
Ambasada României în Republica Moldova și Consulatul General al României la Chișinău anunță că vor marca, la 1 iunie 2022, Ziua internațională a copilului prin organizarea evenimentului „Ziua micului călător”. Astfel, chiar dacă este o zi nelucrătoare, Consulatul General al României la Chișinău își va deschide porțile și va avea program de lucru cu publicul destinat exclusiv copiilor, între orele 08:00 – 13:00, pentru următoarele servicii consulare: -Înregistrarea primară a nașterii – titularii cererilor vor primi programare la adresa de e-mail folosită la crearea contului pe www.econsulat.ro; - Eliberarea certificatelor de naștere ale copiilor – pentru persoanele care au primit tichetul de ridicare pentru perioada 31 mai – 4 iunie; - Eliberarea pașapoartelor copiilor, cu precizarea că este necesar să verificați, în prealabil aici, dacă acestea au fost recepționate la Consulatul General al României la Chișinău. Potrivit Ambasadei României la Chișinău copiii vor fi așteptați cu dulciuri, baloane și surprize. Amintim că la 1 iunie, în România și în alte țări din întreaga lume, este marcată Ziua internațională a copilului, un moment potrivit pentru a sărbători una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții fiecăruia dintre noi, copilăria.   Articolul Ziua micului călător, la Ambasada României în Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
18:40
Procuratura Anticorupție de la Chișinău a confirmat reținerea lui Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova pentru 72 de ore. De asemenea, a fost reținută și o persoană interpusă, fiind constatate riscuri de distrugere a probelor.  Astfel, procurorul-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, Elena Cazacov, a menționat că astăzi, 24 mai, procurorii anticorupție, în comun și cu sprijinul ofițerilor CNA și SIS, au descins cu percheziții pe mai multe adrese în cauza penală numită generic „Kuliok”, în total fiind supuse perchezițiilor 10 imobile și 3 automobile. „În cadrul anchetei sunt cercetate fapte cu privire la îmbogățirea ilicită, corupere pasivă, finanțarea ilegală a partidului și trădarea de patrie, care au avut loc începând cu anul 2014 până în prezent, inclusiv evenimentele care au fost vizate în imaginile video publicate în mass-media și rețelele de socializare. Subiecții anchetei în principal sunt unul din ex-președinții Republicii Moldova și persoanele apropiate acestuia, dar și alte persoane care au tangență la săvârșirea faptelor pretinse a fi infracționale”, a specificat Elena Cazacov. Potrivit procurorului, bunurile și banii care au fost utilizați la comiterea infracțiunilor investigate depășesc valoarea de zeci de milioane de lei – valută, bunuri imobile, mașini etc. „În rezultatul perchezițiilor la persoanele anchetate au fost depistate mai multe bunuri de lux, mijloace bănești în valută națională și străină, contracte, chitanțe, recipise, care au fost ridicate. În timpul perchezițiilor una dintre persoane a încercat să distrugă probele prin înghițire, înscrisurile depistate la domiciliu care confirmă tranzacțiile cu bunuri imobile ce depășesc suma de 700 de mii de euro. La persoana respectivă au fost găsite și alte sume bănești, în sumă de peste 37 de mii de euro”, a precizat procurorul Elena Cazacov. Sursa citată a mai adăugat că persoanele investigate au ascuns bunuri și documente relevante pentru cauza investigată. „În una dintre locațiile percheziționate au fost depistate peste 600.000 de lei, iar într-un plic cu simbolica unui partid au fost găsite 17 mii de euro și 1000 de dolari”, a mai spus Cazacov. Mai mult, s-a stabilit că doar la începutul anului 2022 persoanele supuse cercetărilor și interpușii acestora au beneficiat de foi turistice în valoare de peste 4 milioane de ruble rusești, ceea ce constituie circa 1 300 000 de lei moldovenești. „În contextul celor menționate, în privința a două persoane, inclusiv în privința ex-Președintelui Republicii Moldova, a fost dispusă reținerea pentru 72 de ore, deoarece au fost constatate unele riscuri de distrugere a probelor”, a mai spus procurorul  Elena Cazacov. Ulterior, după aproape 11 ore de percheziții, socialistul Igor Dodon a fost escortat în izolatorul de detenție preventivă a Centrului National Anticorupție. Articolul Noi detalii despre cazul reținerii lui Dodon apare prima dată în InfoPrut.
14:40
O sticlă de vin cu denumirea simbolică „Maluri de Prut”, un drapel și o hartă a României Mari sunt darurile tinerilor unioniști pentru președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care astăzi împlinește 50 de ani. Membrii Asociației „UNIREA-ODIP” au venit astăzi la Președinția Republicii Moldova pentru a-i oferi șefei statului cadoul simbolic, dar și pentru a-i adresa un mesaj de felicitare. „Cu cele mai sincere gânduri, o felicităm pe președintele Maia Sandu și i-am adus în dar o sticlă de vin „Maluri de Prut”, întrucât vinul reprezintă cartea de vizită a Republicii Moldova, iar „malurile de Prut” reprezintă dorința noastră de a reveni acasă – în România Mare. Sper că președintele va avea suficientă înțelepciune politică să înțeleagă că suntem același neam și trebuie să fim o ȚARĂ. Și întrucât „Cine uită istoria, riscă să o repete”, i-am adus în dar și o hartă a României Mari, care reprezintă anii de glorie ai acestui popor, pe care dorim să-l vedem din nou împreună”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA-ODIP”.  În același context, tinerii unioniști au dat citire unei poezii scrise de Alexandru Cazacu, un cetățean din diasporă. „Draga noastră președintă… Azi, în zi de sărbătoare, V-aduc o felicitare Cu mesaj profund durut, Ca hotarul de la Prut! (...) De-atâta străinătate! Mai avem doar o salvare, Într-o Românie Mare, De la Bălți, la Timișoara, Că, doar una este Țara! Și doar una ni-i menirea: Să înfăptuim Unirea! Unul este tricolorul! Una -i limba și poporul! La mulți ani și nu uita, România -i Țara ta!”, se menționează într-un fragment al poeziei. Darurile unioniștilor au fost refuzate de reprezentanții Președinției Republicii Moldova. Totuși, liderul unionist Vlad Bilețchi și-a exprimat speranța că după ce se va întoarce din SUA, președintele Maia Sandu va primi darurile respective.  Amintim că șefa statului și-a luat scurtă vacanță săptămâna aceasta și a plecat în SUA, inclusiv pentru a susține un discurs la Universitatea Harvard, pe care a absolvit-o. Articolul Harta României Mari, cadoul unioniștilor pentru președintele Maia Sandu apare prima dată în InfoPrut.
13:40
Cazul lui Igor Dodon este „o chestiune internă a Republicii Moldova”. Astfel a reacționat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la perchezițiile și acuzațiile aduse de procurorii de la Chișinău împotriva fostului președinte rusofil Igor Dodon. Totuși, oficialul rus susține că Moscova are o anumită îngrijorare în această situație. „În primul rând, aceasta este o chestiune internă a Moldovei. În al doilea rând, suntem alarmați că din nou astfel de practici și persecuții sunt folosite împotriva celor care sunt susținători ai dezvoltării unor relații prietenoase, reciproc avantajoase cu Federația Rusă”, a declarat Peskov, citat de presa rusă. Amintim că procurori anticorupție, în comun cu ofițeri CNA și SIS au descins în dimineața zilei de marți, 24 mai, cu percheziții la domiciliul lui Igor Dodon, dar și la alte locații care au tangențe cu fostul șef al statului. Perchezițiile sunt efectuate în cadrul unui dosar penal pornit în temeiul unor bănuieli rezonabile de comitere a infracțiunilor de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită. Articolul Moscova reacționează în cazul lui Dodon apare prima dată în InfoPrut.
12:50
Perchezițiile și acuzațiile împotriva fostului președinte rusofil Igor Dodon semnalează o schimbare de abordare la Chișinău. Este opinia lui George Damian, istoric și jurnalist de la București, care a comentat ultimele evenimente din Republica Moldova.  „De acum lucrurile devin cu adevărat interesante în Republica Moldova: își va apăra Moscova reprezentantul în politica de la Chișinău? Cum? Trecut treptat pe linie moartă, Dodon părea că va fi înlocuit cu primarul socialist al Chișinăului, Ceban. Războiul din Ucraina l-a relansat în forță pe Dodon care a avut ocazia să-și manifeste fidelitatea față de Moscova, Ceban a trecut în plan secund. Propulsat prea repede și cu prea multă forță în postul de principal lider al tezelor pro-ruse de la Chișinău, Dodon a provocat o reactivare a memoriei instituționale lente și procurorii și-au amintit de niște filmări vechi de câțiva ani în care Dodon primea o pungă cu bani de la Plahotniuc”, a mai subliniat istoricul George Damian într-un comentariu pe pagina sa de Facebook. Amintim că procurori anticorupție, în comun cu ofițeri CNA și SIS au descins în dimineața zilei de marți, 24 mai, cu percheziții la domiciliul lui Igor Dodon, dar și la alte locații care au tangențe cu fostul șef al statului. Perchezițiile sunt efectuate în cadrul unui dosar penal pornit în temeiul unor bănuieli rezonabile de comitere a infracțiunilor de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită. Articolul Întrebările unui istoric de la București legate de situația lui Dodon: „Își va apăra Moscova reprezentantul în politica de la Chișinău? Cum?” apare prima dată în InfoPrut.
12:30
ÎPS Părinte Mitropolit Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a transmis un mesaj de felicitare Maiei Sandu, președintele Republicii Moldova, cu ocazia zilei de naștere. „Cu ocazia aniversării unei frumoase vârste, Mitropolia Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor Vă transmite sincere gânduri de apreciere, calde urări de sănătate, împliniri rodnice, viață îndelungată și reușite în lucrarea pe care V-ați asumat-o în fața poporului basarabean. Dimpreună cu toți clericii și credincioșii sfintei Noastre Mitropolii a Basarabiei înălțăm rugăciuni către Mântuitorul Hristos ca să reverse darurile Sale cele bogate peste Excelența Voastră cerându-I, în același timp, să Vă ocrotească în toate zilele și să Vă dăruiască ani mulți și încununați cu bucurii nesfârșite, cu alese realizări și împliniri. Având adâncul Nostru respect și înalta admirație, dorim ca în continuare să intensificăm frumoasa colaborare pe care am clădit-o, relație pe care o considerăm un pilon fundamental pentru ambele instituții ce au ca scop comun bunăstarea cetățenilor. Preamilostivul Dumnezeu, Dăruitorul Vieții, să Vă fie reper în drumul vieții pe care pășiți, să Vă lumineze calea pe care ați ales-o și să Vă sporească activitatea, păstrând același devotament care Vă caracterizează. La mulți ani, Excelența Voastră!”, se arată în mesajul ÎPS Petru. Amintim că Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, își sărbătorește, astăzi, 24 mai, ziua de naștere. Șefa statului împlinește 50 de ani. Articolul Mitropolitul Basarabiei, mesaj de felicitare pentru Maia Sandu apare prima dată în InfoPrut.
11:30
Igor Dodon, președintele de onoare al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, a fost reținut pentru 72 de ore.  Informația a fost confirmată de procurorul general interimar, Dumitru Robu, pentru deschide.md. Amintim că procurorii anticorupție şi mascaţii de la SIS și CNA au descins, marţi dimineaţă, la domiciliul fostul președintelui Igor Dodon, dar și la alte locaţii care au tangenţe cu fostul şef al statului. Potrivit procurorilor, Igor Dodon este bănuit de trădare de patrie, îmbogățire ilicită, corupere pasivă și finanțarea unui partid politic de către o organizație criminală. Articolul Igor Dodon, reținut pentru 72 de ore apare prima dată în InfoPrut.
10:30
Ministerul rus de Externe o acuză pe Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, de „lipsă de tact”, după reacția pe care aceasta a avut-o la scrisoarea oficială primită de la Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, în contextul zilei de 9 mai.  „Am atras atenția la declarațiile neprietenoase ale președintelui R. Moldova, Maia Sandu, care au fost făcute la 20 mai, în cadrul unui interviu pentru mass-media din R. Moldova. Comentând mesajul adresat de către președintele Rusiei cu ocazia celor 77 de ani de la Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei, șeful statului moldovenesc a declarat: „Noi nu avem nevoie de felicitări, avem nevoie de pace”. Este evident faptul că declarațiile sunt inadecvate și lipsite de tact”, a spus Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe. În același context, Zaharova a mai adăugat că respectivul mesaj de felicitare ar fi fost adresat, în primul rând, „cetățenilor R. Moldova, veteranilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, dar și urmașilor acestora, care cinstesc istoria și faptele eroice ale bunicilor și străbunicilor săi”. „Poziția adoptată de către președintele R. Moldova este un semnal alarmant, care reprezintă o deraiere continuă a conducerii moldovenești de la relațiile pozitive acumulate între Rusia și Moldova”, se mai arată în comentariul reprezentantei Ministrului rus de Externe. Amintim că recent, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a comentat scrisoarea oficială pe care a primit-o de la Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, în contextul zilei de 9 mai. În acest context, șefa statului a subliniat că „nu știe ce este cu această scrisoare” și că „noi nu avem nevoie de felicitări, noi avem nevoie de pace”. Articolul Rusia acuză președintele R. Moldova de „lipsă de tact” apare prima dată în InfoPrut.
09:20
Procurorii anticorupție, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și cei ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au inițiat percheziții, în această dimineață, la domiciliul fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, a precizat pentru presă că este vorba despre un dosar penal pornit în baza mai multor articole din Codul Penal, transmite Radio Chișinău. Igor Dodon este bănuit de mai multe infracțiuni, inclusivi corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită. Amintim că săptămâna trecută procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dispus repornirea urmăririi penale în dosarul numit „kuliok” în spațiul public. Este vorba de imaginile video din 2019 în care Igor Dodon primește o pungă de la fostul lider democrat Vlad Plahotniuc în care se presupune că ar fi bani. Acesta a negat însă că ar fi primit bani. Precizăm că în 2020, procuratura a refuzat pornirea dosarului penal pe motiv că nu se putea demonstra că în pungă ar fi fost bani. Articolul Percheziții la domiciliul lui Igor Dodon apare prima dată în InfoPrut.
23 mai 2022
23:00
Republica Moldova este în căutarea ofertelor la cele mai mici prețuri posibile pentru energie electrică și gaze naturale. Declarația a fost făcut de Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, în cadrul unei reuniuni la București.  Este vorba despre la grupul de lucru pe tematica „Securitatea și diversificarea energiei în Europa: următorii pași spre consolidarea parteneriatului”, la care au mai participat ministrul Energiei al României, Virgil Popescu, secretarul de stat adjunct pe Energie din Statele Unite, David Turk și alți manageri cheie din sectorul energetic. „În contextul crizei actuale de securitate în regiune, a fost discutat impactul asupra securității energetice, a fost realizată o hartă a lanțului de aprovizionare de gaze naturale și dezbătute planurile strategice în sectorul energetic la nivel național și internațional. Pe termen scurt, am ținut să accentuez, în numele cetățenilor noștri, că suntem în căutarea ofertelor la cele mai mici prețuri posibile pentru energie electrică și gaze naturale și salutăm orice sprijin care ne poate ajuta să facem față și să depășim această criză cât mai curând”, a subliniat Andrei Spînu. Totodată, ministrul Infrastructurii de la Chișinău a vorbit și despre obiectivul Republicii Moldova pe termen lung. „Pe termen lung, urmărim reducerea facturilor la energie prin măsuri de eficiență energetică. Pentru a realiza acest scop, lucrăm la un program de eficiență energetică a clădirilor publice în valoare de 75 de milioane de euro, care se află în stadiul final de aprobare. Totodată, oferim sprijin din bugetul de stat pentru eficiența energetică și investiții în diverse surse regenerabile de energie la nivel local prin intermediul programului „Satul European”. De asemenea, suntem în căutarea resurselor financiare pentru eficiența energetică și utilizarea energiei regenerabile pentru clădirile rezidențiale. Sper că vocea noastră va fi auzită pe toate aceste platforme la care participăm, iar sprijinul partenerilor externi nu va întârzia”, a adăugat oficialul. Amintim că, astăzi, Comisia pentru Situații Excepționale din Republica Moldova a decis să prelungească termenul de achiziție a energiei electrice de către SA „Energocom” pentru perioada lunii iunie în baza negocierilor directe. De asemenea, va fi semnat un contract de procurare a gazelor naturale în volum de 24 500 mii metri cubi, între SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”, la prețul de achiziție din lunile martie-aprilie. Articolul Ministrul Infrastructurii de la Chișinău, la București: R. Moldova caută cele mai avantajoase prețuri la energia electrică și gazele naturale apare prima dată în InfoPrut.
22:20
Teatrul Național „Mihai Eminescu” și Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale” se află în perioada 21-28 mai într-un turneu în România. Duminică, 22 mai, Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale” a prezentat în cadrul celei de-a VI-a ediții a Festivalului Zilele Teatrului „Matei Vișniec” de la Suceava spectacolul „Revizorul” de N. Gogol în regia lui Alexandru Grecu, iar astăzi, Teatrul Național „Mihai Eminescu” a oferit publicului la același eveniment, spectacolul „Istoria comunismului povestită de bolnavii mintal” de Matei Vișniec în regia lui Cristian Hadji-Culea, transmite presa de la Chișinău. Pe 24 mai, Teatrul „Satiricus I. L. Caragiale” va juca spectacolul „Revizorul” de N. Gogol la Târgu Jiu, pe 26 mai – spectacolul „Hamlet” de William Shakespeare la Craiova și pe 27 mai – același spectacol la Petroșani. Teatrul Național „Mihai Eminescu” va evolua, după spectacolul de astăzi, la Buzău. Turneul în România al celor două teatre din Republica Moldova se va încheia la 28 mai. Articolul Două teatre din Republica Moldova, turneu în România apare prima dată în InfoPrut.
22:00
Reprezentanții Biroului Atașatului Apărării al Ambasadei României la Chișinău au participat, duminică, 22 mai 2022, la ceremonia oficială de punere în circulație a plicului poștal cu timbru fix „General maior Grigore Baștan (1922-1983)”, lansat de Poșta Moldovei. Evenimentul s-a desfășurat în comuna Coșcodeni, raionul Sîngerei și a fost ocazionat de împlinirea a 100 de ani de la nașterea generalului român. „Cu acest prilej s-a oficiat un ceremonial militar-religios și s-au depus flori la placa comemorativă a generalului G. Baștan. Au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Apărării al Republicii Moldova, autorități locale, reprezentanți ai Fundației „General Grigore Baștan”, personalități marcante ale localității”, a informat Ambasada României la Chișinău. Menționăm că în anul 2019, în localitatea Coșcodeni, unde s-a născut ofițerul român, a fost inaugurată o placă comemorativă a generalului maior Grigore Baștan, iar acesta a fost declarat Cetățean de Onoare post-mortem al comunei. Articolul Eveniment în Sîngerei dedicat unui general român, la 100 de ani de la nașterea sa apare prima dată în InfoPrut.
21:30
Rusia este cea care încalcă statutul de neutralitatea al Republicii Moldova. Este opinia expertului Ion Manole, directorul executiv al Promo-LEX, organizație care de mulți ani monitorizează procesele democratice și promovează respectarea drepturilor omului inclusiv în regiunea transnistreană. „Anume Federația Rusă încalcă statutul de neutralitate a R. Moldova sub diverse aspecte și evită să-și respecte angajamentele sale de a evacua aceste trupe de pe teritoriul R. Moldova, inclusiv a munițiilor de la Cobasna. Deci, anume Federația Rusă încalcă acest statut de neutralitate și nicidecum altcineva. Pentru că neutralitatea presupune lipsa oricăror trupe străine pe teritoriul nostru. Noi avem numeroase trupe, avem un număr foarte mare de cetățeni cu pașapoarte emise în mod netransparent de Federați Rusă în stânga Nistrului, fără acordul și fără posibilități de a ține o evidență din partea Chișinăului, cum ar fi fost în mod normal. Îmi pare rău că, după 30 de ani, noi n-am reușit să obținem această evacuare a trupelor ruse, deși procesul trebuia să se încheie în 2003. El s-a oprit atunci când Chișinăul a refuzat să semneze „memorandumul Kozak”, care prevedea legitimarea prezenței armatei Federației Ruse  pe teritoriul nostru. Din 1992, Federația Rusă a avut scopul să-și mențină trupele aici pentru totdeauna și au făcut tot posibilul ca acest lucru să se întâmple”, a subliniat expertul de la Chișinău pentru Radio Chișinău. Potrivit acestuia, regimul separatist de la Tiraspol șantajează militar Republica Moldova, iar comportamentul Chișinăului este modelat de acest șantaj. „Cei din stânga Nistrului au fost întotdeauna o amenințare, dar eu cred că e mai mult un șantaj. Ei mai zăngăneau din arme la Nistru, mai organizează tot felul de antrenamente militare, cu forțarea râului Nistru, ocuparea unor noi teritorii. Zăngănitul acestor arme era de fapt un semnal către Chișinău: „Aveți grijă ce faceți, ce spuneți, în orice moment vă putem crea probleme” și au avut succes, trebuie să recunoaștem, toată lume s-a temut, a acceptat șantajul, a acceptat retorica aceasta agresivă a Tiraspolului, de fapt a Moscovei, împotriva Chișinăului. Iar comportamentul nostru ca societate și ca stat a fost într-un fel modelat în acest șantaj, exact de către acest zăngănit al armelor”, a mai remarcat Ion Manole, directorul executiv al Asociației Promo-LEX. Amintim că armata rusă nu s-a retras din regiunea transnistreană a R. Moldova nici până astăzi, așa cum ar fi trebuit să o facă în urma angajamentelor asumate la Summit-ul de la Istanbul în 1999. Rusia menține în regiunea transnistreană circa 1.500 – 2.000 de soldați. Unii dintre aceștia fac parte din misiunea de pacificare și se află legal pe teritoriul Republicii Moldova, dar există și așa-numitul Grup Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), staționat ilegal în regiune, fără mandat, care la vedere are misiunea de a păzi depozitele de armament existente încă de pe vremea URSS în localitatea Cobasna. Articolul Expert de la Chișinău: Rusia încalcă statutul de neutralitate al R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
20:20
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a venit cu o reacție la declarațiile șefei diplomației britanice privind faptul că Republica Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO”.  „După cum se cunoaște și în spațiul public, R. Moldova are relații de cooperare în domeniul securității și apărării cu mai mulți parteneri. Scopul acestui dialog ține atât de participarea la eforturile de asigurare a păcii și securității internaționale, cât și asigurarea capacităților necesare de apărare ale forțelor armate pentru contracararea potențialelor riscuri de securitate. Aceste acțiuni fac parte din obiectivele de promovare a interesului nostru național. Autoritățile Republicii Moldova promovează o agendă transparentă, bine cunoscută cetățenilor și partenerilor noștri. Totodată, ținem să reamintim faptul că cooperarea noastră cu NATO se desfășoară în cadrul Parteneriatului pentru Pace, principalul instrument al acestei cooperări fiind Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP). Unul din elementele centrale ale acestui parteneriat ține de importanța respectării principiului neutralității constituționale a Republicii Moldova de toți actorii vizați”, se arată în comentariul MAEIE, citat de Radio Chișinău. Amintim că recent Liz Truss, ministrul de Externe al Marii Britanii, a declarat că Republica Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse. Ulterior, Rusia s-a declarat „nedumerită” în legătură cu posibilitatea primirii de armament de către Republica Moldova din partea Marii Britanii și a subliniat că va urmări cu atenție reacția autorităților de la Chișinău în acest sens.  Articolul Ministerul de Externe de la Chișinău, reacție la declarațiile privind posibilitatea de a primi armament din partea unor state membre NATO apare prima dată în InfoPrut.
19:40
Rusia se declară „nedumerită” în legătură cu posibilitatea primirii de armament de către Republica Moldova din partea Marii Britanii și spune că va urmări cu atenție reacția autorităților de la Chișinău.  În acest sens, Andrei Rudenko, viceministrul rus de Externe, a ținut să amintească despre statutul de neutralitate a Republicii Moldova, care este prevăzut în Constituția acestui stat. „Suntem surprinși nu atât de declarația Marii Britanii, cât de posibila reacție a Chișinăului. Noi vom urmări acest subiect, pentru că în Constituția R. Moldova se precizează clar statutul de neutralitate. De aceea furnizarea de arme acolo și mai ales arme dintr-un stat membru NATO, desigur, provoacă nedumerire”, a declarat Rudenko citat de presa rusă. Reacția oficialului rus a venit în contextul în care recent Liz Truss, ministrul de Externe al Marii Britanii, a menționat că Republica Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse. Amintim că, în realitate, Rusia este cea care încalcă statutul de neutralitate a Republicii Moldova, întrucât armata rusă nu s-a retras de pe teritoriul acestui stat nici până astăzi, așa cum ar fi trebuit să o facă în urma angajamentelor asumate la Summit-ul de la Istanbul în 1999. Rusia menține în regiunea transnistreană a R. Moldova circa 1.500 – 2.000 de soldați. Unii dintre aceștia fac parte din misiunea de pacificare și se află legal pe teritoriul Republicii Moldova, dar există și așa-numitul Grup Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), staționat ilegal în regiune, fără mandat, care la vedere are misiunea de a păzi depozitele de armament existente încă de pe vremea URSS în localitatea Cobasna. În iunie 2018, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție prin care cere Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul R. Moldova, dar Rusia a numit rezoluția o „mișcare de propagandă” și a spus că nu o va pune în aplicare. Articolul Rusia se declară „nedumerită” în legătură cu posibilitatea primirii de armament de către R. Moldova din partea Marii Britanii apare prima dată în InfoPrut.
18:30
Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău, Daniela Misail-Nichitin, a avut astăzi, 23 mai, o ședință cu delegația Consiliului Europei, condusă de William Massolin, care se află într-o misiune de evaluare a nevoilor Republicii Moldova în domeniul migrației și azilului. Scopul ședinței a constat în stabilirea modalităților de cooperare, identificarea necesităților în domeniul migrației și acordarea sprijinului domeniului de securitate în contextul fluxului migrațional, pe termen mediu și lung, pentru a facilita gestionarea crizei umanitare. În cadrul întrunirii, secretarul de stat de la Chișinău a prezentat informații actualizate privind acțiunile întreprinse de către subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne, implicate în gestionarea fluxului de persoane strămutate din Ucraina, asigurarea securității și ordinii publice la nivelul local și regional, provocările întâmpinate, precum și necesitățile identificate. „Apreciem faptul că ne oferiți o perspectivă pe termen mediu și lung. Această criză ne-a demonstrat că sunt operațiuni urgente, dar sunt și consecințe pe care noi le vom resimți încă mulți ani înainte. Programele pe care le elaborăm în Strategia de dezvoltare a MAI, cu certitudine, conțin și componenta pe termen mediu și lung. Acum ne vom concentra pe activități de instruire și consolidare a capacităților resurselor umane”, a conchis secretarul de stat al MAI de la Chișinău. Astfel, au fost explorate și definite modalitățile concrete de asistență pe subiectul migrației sau care se conturează ca urmare a migrației, și anume: transfer de expertiză și capacitarea resurselor umane, dezvoltare de tehnologie, software, dotări pentru prevenirea și combaterea criminalității organizate, traficului ilicit de droguri, fortificarea mobilității și capacității de a reacționa mai rapid și eficient la toate solicitările populației de pe teritoriul Republicii Moldova. „Misiunea noastră are scopul de a evalua necesitățile pe care le aveți, în contextul măsurilor, activităților și evenimentelor realizate cu mulți alți parteneri de dezvoltare. Vrem să vedem unde ar fi cel mai oportun să utilizăm expertiza din partea Consiliului Europei, astfel încât să vă fie de ajutor. Vorbim despre un program mare și ambițios, care urmează să facă față necesităților la o scară mai largă”, a declarat șeful Biroului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin. Concomitent, în contextul ședinței, s-a subliniat importanța eficientizării mecanismului de implementare a Convenției de la Istanbul, în materie de prevenire și protecție, în contextul crizei refugiaților, și a Convenției de la Lanzarote, privind riscurile utilizării internetului, în special pentru copiii care fac studii online, pentru asigurarea unui climat sigur în mediul digital. Articolul Ministerul de Interne de la Chișinău, asistență din partea Consiliului Europei în domeniul migrației și azilului apare prima dată în InfoPrut.
17:10
România și Republica Moldova se află în lista statelor care, în opinia Kremlinului, „discriminează” presa rusă. Lista respectivă a fost întocmită de o comisie din cadrul Dumei de Stat a Rusiei.  „Comisia privind intervenția străină a analizat informațiile din ultimii cinci ani cu privire la acțiunile discriminatorii și la represiunea directă împotriva presei și jurnaliștilor ruși din străinătate. După cum s-a dovedit, 13 state se comportă cel mai agresiv - Letonia, Franța, Moldova, Polonia, Lituania, Ucraina, Statele Unite, Marea Britanie, Georgia, Germania, Canada, Estonia și România. Lideri la numărul de incidente sunt Letonia, Ucraina și Franța”, a declarat președintele comisiei respective, Vasilii Piskariov, citat de presa rusă.  El a mai insinuat că de câțiva ani Occidentul ar desfășură în mod deliberat „o campanie de discreditare” a presei ruse, creând „condiții insuportabile pentru munca” reprezentanților mass-mediei ruse. Potrivit lui, jurnaliștii ruși nu doar că nu pot obține acreditare la evenimentele importante din Occident, dar mai sunt și reținuți la frontieră sau urmăriți penal pentru activitățile lor profesionale. Astfel, parlamentarul rus susține că măsurile de răspuns ale Rusiei „par mult mai umane și civilizate” în comparație cu „războiul informațional” declanșat de statele occidentale. Articolul România și Republica Moldova, pe „lista neagră” a Rusiei. Care e oful Kremlinului de data asta apare prima dată în InfoPrut.
14:20
Declarația comună a Comisiei politică externă și integrare europeană și Comisiei juridice, numiri şi imunităţi din Parlamentul Republicii Moldova și, respectiv, a Comisiei pentru politică externă și Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României a fost semnată vineri, 20 mai 2022, la Iași. Documentul salută dinamica excelentă a cooperării bilaterale și exprimă determinarea instituțiilor parlamentare de la Chișinău și București de a continua conlucrarea în domeniile de interes reciproc și în vederea accelerării procesului de integrare europeană a Republicii Moldova. „Unirea eforturilor noastre reprezintă un fundament solid pentru realizarea obiectivului strategic prioritar de racordare fermă și ireversibilă a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin intermediul României”, se menționează în Declarația adoptată. Parlamentarii remarcă angajamentul solid asumat de autoritățile Republicii Moldova pentru implementarea de reforme în domenii precum cel al justiției, combaterii corupției, consolidării statului de drept, al bunei guvernări și al eficientizării administrației publice, care reprezintă aspecte esențiale atât pentru dezvoltarea de ansamblu a R. Moldova, cât și pentru avansarea parcursului european. Deputații de la Chișinău și București consideră oportună necesitatea implementării conceptului de control comun la frontiera dintre cele două state. De asemenea, parlamentarii își exprimă preocuparea profundă față de evoluțiile de securitate din regiune și condamnă agresiunea ilegală, neprovocată și nejustificată a Federației Ruse împotriva Ucrainei. În context, deputații se arată  preocupați în privința incidentelor înregistrate în ultima perioadă în regiunea transnistreană și salută maniera înțeleaptă, responsabilă și echilibrată în care autoritățile de la Chișinău au abordat situația de ansamblu. În același timp, documentul salută modul exemplar în care autoritățile Republicii Moldova, alături de societatea civilă și cetățeni, gestionează numărul mare de refugiați din Ucraina. Potrivit documentului, Republica Moldova reconfirmă și prin aceste eforturi că este un stat cu vocație europeană și că împărtășește în mod natural valorile pe care se întemeiază Uniunea Europeană. Cele patru comisii parlamentare și-au exprimat susținerea politică pentru organizarea în perioada următoare a unei reuniuni comune a celor două parlamente de la Chișinău și București. Menționăm că vineri, 20 mai 2022, la Iași a avut loc ședința comună a Comisiilor juridice și a Comisiilor de politică externă din Parlamentul Republicii Moldova și Senatul României. Articolul Ce prevede Declarația comună a Comisiilor din Parlamentele de la Chișinău și București semnată la Iași apare prima dată în InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2022 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.