InfoPrut

Acum 12 ore
17:06
  Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) anunţă demararea discuțiilor privind proiectul „Moldova Romania Power Interconnection Phase I”, ce are drept scop diversificarea asigurării cu energie electrică a Republicii Moldova, relatează Mold-Street. Potrivit BERD, în cadrul proiectului se prevede acordarea unui împrumut de până la 80 milioane euro întreprinderii de stat Moldelectrica. Banii vor [&hellip The post Cel mai mare proiect energetic dintre România și Rep. Moldova prinde contur appeared first on InfoPrut.
Acum 24 ore
13:16
  Rețeaua de restaurante fast-food din Chișinău Star Kebab va deschide un nou local în București, în Cotroceni. Iar planurile de extindere ale Star Kebab nu se opresc aici. Deschiderea celei de-a doua locaţii proprii lângă AFI Palace are la bază cererea tot mai mare pentru produsele Star Kebab şi mai ales pentru serviciul de livrare la [&hellip The post Lanțul de restaurante din Republica Moldova care vrea să dea lovitura pe piața din România cu un nou concept integrat appeared first on InfoPrut.
12:46
  Curtea Constituţională (CC) de la Chișinău a anunţat joi că referendumul consultativ din 24 septembrie, iniţiat de preşedintele Igor Dodon, este neconstituţional.  Curtea Constituţională a examinat dacă cele patru întrebări supuse referendumului sunt de competenţa şefului statului, constatând că acestea nu se încadrează în cadrul legal, iar preşedintele şi-a depăşit atribuţiile constituţionale când a anunţat organizarea [&hellip The post Dodon, înfrânt. Istoria Românilor nu va fi înlocuită appeared first on InfoPrut.
12:36
  Curtea Constituţională de la Chișinău a anunţat joi că referendumul consultativ din 24 septembrie, iniţiat de preşedintele Igor Dodon, este neconstituţional.  Curtea Constituţională a examinat dacă cele patru întrebări supuse referendumului sunt de competenţa şefului statului, constatând că acestea nu se încadrează în cadrul legal, iar preşedintele şi-a depăşit atribuţiile constituţionale când a anunţat organizarea acestui [&hellip The post Dodon, înfrânt. Referendumul inițiat de președinte, respins de Curtea Constituțională appeared first on InfoPrut.
12:26
  Ministrul apărării naţionale al României, Adrian Ţuţuianu, a primit miercuri, la sediul instituției militare, vizita ambasadorului Regatului Danemarcei la Bucureşti, Karsten Vagn Nielsen. Cei doi oficiali au discutat și despre Republica Moldova. Ministrul Adrian Țuțuianu a prezentat progresele naţionale cu privire la prezenţa înaintată adaptată pe flancul estic al Alianței, pe cele trei dimensiuni [&hellip The post Rep. Moldova, subiect de discuție între ministrul apărării naționale de la București și ambasadorul Regatului Danemarcei în România appeared first on InfoPrut.
11:36
  Președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a vorbit într-un interviu pentru Deutsche Welle despre recuperarea „miliardului furat”. Oficialul de la Chișinău susține că din banii delapidați ar putea fi recuperate circa 600 milioane de dolari în mai puțin de 25 de ani. „Cred că cu efortul multi-instituțional, dar și cu ajutorul partenerilor noștri externi noi [&hellip The post Candu, despre recuperarea „miliardului furat”: „Nu va dura cu siguranță 25 de ani” appeared first on InfoPrut.
10:36
  93 de microbuze școlare din cele 96 donate săptămâna trecută de Guvernul României pentru școlile din Republica Moldova urmează să fie transmise, cu titlu gratuit, din proprietatea statului în proprietatea publică a consiliilor raionale. Transferul urmează să fie realizat timp de 30 de zile, potrivit ministrului Educației, Cercetării și Culturii, Monica Babuc. 10TV relatează [&hellip The post Cum au fost repartizate microbuzele școlare donate de Guvernul României Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
Ieri
22:16
  Deputatul Eugen Tomac consideră că noul sistem electoral din Republica Moldova, blamat de Uniunea Europeană, este o înșelătorie menită să le asigure socialiștilor lui Igor Dodon o majoritate în Parlament și lui Vladimir Plahotniuc fotoliul de deputat. Potrivit parlamentarului care a analizat noua lege electorală, articolul 79 din aceasta permite „repetenția”: „O persoană va [&hellip The post Un deputat în Parlamentul României inventariază „aberațiile noului sistem electoral din Moldova” appeared first on InfoPrut.
18:26
  Premierul de la Chișinău Pavel Filip a anunțat miercuri că Guvernul Republicii Moldova intră într-o nouă etapă, după ce Parlamentul a votat noua structură a Executivului. Astfel, premierul a numit cei 8 miniștri rămași din 16, portofoliul de la Apărare fiind deocamdată asigurat de un viceministru. Ministerele comasate vor fi conduse astfel: 1. Ministerul Economiei şi [&hellip The post Guvernul Republicii Moldova, într-o nouă etapă appeared first on InfoPrut.
18:06
  16 antreprenori din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia au primit granturi din partea Uniunii Europene, în valoare de până la 17.900 de euro fiecare. Banii sunt destinați pentru crearea noilor afaceri și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii și vor permite crearea a cel puțin 90 de locuri noi de muncă.  Antreprenorii au fost selectaţi [&hellip The post Granturi din partea UE pentru antreprenori din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia appeared first on InfoPrut.
17:56
  Parohia Ortodoxă Arad Grădiște 1 va organiza în perioada 28-30 iulie Festivalul Românilor de Pretutindeni, la care vor participa români din Serbia (Timoc și Banatul sârbesc), Republica Moldova (Chișinău), Ucraina (Ismail, regiunea Odesa) și Ungaria. Coordonatorul festivalului este preotul Blaj Mihai Octavian. Festivalul îți propune crearea de legături între românii din jurul granițelor României, cunoașterea vieții [&hellip The post Premieră: Festivalul Românilor de Pretutindeni, la Arad appeared first on InfoPrut.
17:26
  Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin, a fost convocat miercuri la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE). Motivul convocării? Preconizatele manifestaţii prilejuite de aniversarea a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. În particular, diplomatului rus i s-a atras atenţia în [&hellip The post Ambasadorul Rusiei la Chișinău, convocat la sediul MAEIE, pe fondul tensiunilor privind regiunea transnistreană appeared first on InfoPrut.
12:26
  Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova, în comun cu Serviciul Vamal şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, au desfăşurat o operaţiune în cadrul căreia au ridicat un lot de uniforme şi accesorii militare, fără acte de provenienţă. Echipamentul militar urma să ajungă la „elemente diversioniste” ale căror zonă de operare [&hellip The post SIS a confiscat armament care urma să ajungă la „elemente diversioniste” din Balcani appeared first on InfoPrut.
12:26
  În loc să ducă Republica Moldova pe drumul și dezvoltării și prosperității, PDM și PSRM au ales să „întărească autocrația”, se arată într-o declarație comună a Partidului Popular European (PPE) și ALDE. Declarația este semnată de președinții celor două familii europene, Joseph Daul, liderul PPE, și Hans van Baalen, șeful ALDE. „În ultimele luni, alianța [&hellip The post PPE și ALDE, critici dure la adresa „autocrației PDM-PSRM”. Se cere stoparea oricărei finanțări către Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:16
  36 de scurtmetraje din România și Republica Moldova vor fi proiectate în perioada 27-30 iulie la Piatra-Neamț, în cadrul festivalului „Filmul de Piatră”. Proiecțiile vor avea loc și în două spații inedite: în incinda ștrandului și pe malul lacului Bâtca Doamnei. „Competiția principală a festivalului este un spațiu unde pot fi urmărite cele mai proaspete [&hellip The post Scurtmetraje din România și Republica Moldova, proiectate la Piatra-Neamț appeared first on InfoPrut.
17:06
  România și Republica Moldova s-ar putea numără printre statele beneficiare de asistență financiară din partea SUA pentru protejarea infrastructurilor critice și a mecanismelor electorale de atacuri cibernetice din partea Rusiei, dar și pentru combaterea corupției, întărirea statului de drept și creșterea capacității societății civile, presei și ONG-urilor de a contracara influența și propaganda Federației [&hellip The post România și Rep. Moldova ar putea primi asistență financiară din partea SUA pentru combaterea propagandei ruse appeared first on InfoPrut.
15:16
  Peste 200 de localități au fost vizitate de voluntarii Caravanei Unirii de la începutul lunii până în prezent. Tinerii au mers din casă în casă, de la om la om și au informat oamenii cu privire la Unirea Republicii Moldova cu România. Caravana Unirii continuă în raioanele Orhei, Călărași, Strășeni, Anenii Noi și Criuleni. [&hellip The post Caravana Unirii, peste 200 de localități din Rep. Moldova vizitate appeared first on InfoPrut.
12:26
  Exerciţiul SUA-Republica Moldova, „Dragoon Pioneer 2017”, a demarat luni la Baza de instruire militară a Armatei Naţionale de la Bulboaca. În cadrul exerciţiului, care se desfăşoară în perioada 24 iulie — 5 august, se antrenează peste 140 de militari din subdiviziunile de geniu ale Armatei Naţionale şi ale Gărzii Naţionale din Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii. Potrivit şefului Statului Major al Batalionului de Geniu „Codru”, maiorul Gheorghe Banu, „Dragoon Pioneer 2017” [&hellip The post A început exercițiul SUA-Rep. Moldova „Dragoon Pioneer 2017” appeared first on InfoPrut.
11:26
  Pentagonul continuă să exprime îngrijorări privind politica Federației Ruse în raport cu Ucraina, Republica Moldova și Georgia, a declarat președintele Comitetului Întrunit al șefilor de Stat Major din SUA, Joseph Dunford. Oficialul american a declarat, în cadrul unui forum de securitate care s-a desfășurat în weekend în Colorado, că „Rusia continuă să reprezinte o amenințare [&hellip The post Pentagonul, îngrijorat de politica Rusiei în relația cu Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
24 iulie 2017
18:16
  Liderul Partidului Unităţii Naţionale, Anatol Şalaru, consideră că intenția președintelui Igor Dodon de a decora ”pacificatori” ruși și soldați ai regiunii separatiste transnistrene reprezintă „o nouă crimă și o gravă jignire la adresa celor care și-au dat viața luptând pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova”. „Până acum nu am văzut ca Igor Dodon să decoreze pe [&hellip The post Anatol Șalaru: De ce Dodon nu îi decorează pe cei care au apărat integritatea Rep. Moldova? appeared first on InfoPrut.
17:46
  Experții IDIS „Viitorul” au lansat o petiție online pentru declararea vicepremierului rus Dmitri Rogozin persona non grata în Republica Moldova.   Petiția „STOP sponsorilor regimului separatist” a fost adresată către Guvernul, Parlamentul și Președinția Republcii Moldova. Link-ul petiției a fost postat pe contul de Facebook al unuia dintre experții IDIS „Viitorul”, Rosian Vasiloi. „Cerem [&hellip The post Petiție pentru declararea lui Rogozin persona non grata în Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
13:16
  Votul de joi 20 iulie 2017 din Parlamentul Republicii Moldova pentru schimbarea sistemului electoral a decurs fără surprize: binomul a primit 74 de voturi în Parlament (democraţii lui Plahotniuc şi socialiştii lui Dodon au votat cot la cot), iar public, intern şi internaţional, s-a validat definitiv. De aici înainte binomul va deveni principala grilă [&hellip The post Dungaciu: Geopolitica Rep. Moldova, viţelul deştept suge de la două vaci, a adus Chișinăul în criză totală. Opoziția trebuie să se constituie într-un singur bloc politic appeared first on InfoPrut.
12:56
  Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat că va participa, la sfârșitul acestei săptămâni, la o serie de evenimente cu ocazia a 25 de ani de la desfășurarea operațiunii de menținere a păcii pe Nistru. Într-o declarație făcută în cadrul unei conferințe de presă on-line pentru postul de televiziune rusesc „Rossia-24”,  Igor Dodon a [&hellip The post Revoltător: Dodon vrea să-i decoreze pe militarii ruși din regiunea transnistreană appeared first on InfoPrut.
12:16
  Deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a adresat luni o scrisoare prim-ministrului României, Mihai Tudose, cerând adoptarea unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991, care să rezolve problema zecilor de mii de tineri cetățeni români care sunt tratați abuziv [&hellip The post Premierul României, interpelat pe tema zecilor de mii de cetățeni români care s-au trezit peste noapte fără cetățenie appeared first on InfoPrut.
11:27
    Statele Unite, prin intermediul Ambasadei sale de la Chișinău, se declară dezamăgite de decizia Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova, care au ignorat cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneția și cele ale Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului cu privire la modificarea sistemului electoral. „Revizuirea Codului Electoral pune la [&hellip The post Ambasada SUA de la Chișinău, dezamăgită de modificarea sistemului electoral din Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
11:27
  Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întâlnire luni cu bașcanul autonomiei găgăuze, Irina Vlah. „A fost abordat subiectul trecerii la sistemul electoral mixt pentru alegerile din Parlamentul R. Moldova. Eu m-am exprimat ferm că Găgăuzia trebuie să primească o cotă de trei deputați din cele 51 de mandate în baza circumscripțiilor”, a menționat [&hellip The post Ce vrea Igor Dodon să ofere autonomiei găgăuze prin votul mixt appeared first on InfoPrut.
23 iulie 2017
12:46
  Două surori din Republica Moldova care nu și-au cunoscut rudele din România decât din fotografii și-au regăsit o parte din familia despărțită de granița de la Prut la Timișoara, prin intermediul programului național „Cunoaște-ți Țara” al Acțiunii 2012. De la Timișoara, surorile vin la București să își găsească și alți membri ai familiei. „Nu [&hellip The post Emoționant: O familie reunită prin programul „Cunoaște-ți Țara” appeared first on InfoPrut.
22 iulie 2017
12:46
  Parlamentarii Republicii Moldova au cerut Rusiei să își retragă trupele din regiunea separatistă transnistreană, o mutare care ar putea spori tensiunile dintre guvernul pro-Vest și președintele care pledează pentru relații mai apropiate cu Moscova. Despre acest aspect scrie Washington Post, care citează Associated Press. 61 de parlamentari din 101 au adoptat vineri o declarație [&hellip The post Washington Post: Parlamentarii Rep. Moldova cer Rusiei să își retragă trupele din regiunea transnistreană appeared first on InfoPrut.
21 iulie 2017
17:46
  Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a reacționat cum îi stă în obișnuință – cu promptitudine – la adoptarea de către Parlamentul de la Chișinău a declarației de retragere a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. „Apropo, Parlamentul Georgiei, de asemenea, înainte de a ataca Osetia de Sud și pacificatorii noștri, a cerut evacuarea lor”, [&hellip The post Vicepremierul Rusiei amenință Rep. Moldova cu declanșarea unui război appeared first on InfoPrut.
17:26
  Peste 600 de cetățeni ai Republicii Moldova vizitează în acest final de săptămână cele mai cunoscute obiective turistice din București, Iași, Cluj, Timișoara și Valea Prahovei. Participanții la programul „Cunoaște-ți Țara” sunt întâmpinați de reprezentanți ai autorităților locale în fiecare oraș în care ajung. În București, 200 de persoane au fost primite la Parlamentul României [&hellip The post Programul „Cunoaște-ți Țara”. Basarabenii iau la pas întreaga Românie appeared first on InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.