InfoPrut

Acum 6 ore
22:50
Preşedintele Igor Dodon susține că autoritățile de la Chișinău nu ar fi făcut nicio cedare în fața separatiștilor de la Tiraspol, în contextul în care, acestea au anunţat anularea interdicţiilor pentru maşinile cu numere transnistrene. „Nu e vorba de cedare, ci despre un mecanism care a fost stabilit în formatul 5+2 în anul 2017, care presupune, că în stânga Nistrului, cei care doresc să schimbe plăcuţele de înmatriculare de pe numere transnistrene pe care nu le recunoaşte comunitatea internaţională, li s-a dat posibilitatea să ia numere neutre. Acest proces a început. Nu a fost vorba de interziceri de circulaţie cu aceste numere. Cu numere transnistrene ei în Europa nu pot circula, puteau să meargă doar în Ucraina şi ucrainenii au spus că deja nu vor permite nici ei, pentru că nu le recunosc nici ei aşa cum nu le recunosc nici europenii. Pentru a ieşi din această situaţie, am mers la un pas corect din partea noastră, să fie numere neutre", a subliniat Dodon. În cele din urmă, șeful statului a recunoscut că l-a sunat pe liderul de la Tiraspol pentru a evita un eventual blocaj.  „De ce a apărut necesitatea să discut cu Krasnoselski? Pentru că în urma unor interpretări greșite a apărut informația că ei blochează, la noi blochează și așa mai departe. L-am telefonat şi l-am întrebat: domnul Krasnoselski, ce fel de blocaj? Sunt cetățenii noștri, și în stânga Nistrului și în dreapta Nistrului. Situația nu trebuie să ajungă la blocare. Cred că în timpul apropiat tot mai mulți locuitori din stânga Nistrului vor obține plăcuțe neutre", a adăugat Dodon. Amintim că, săptămâna trecută, Tiraspolul a anunţat că va închide vama moldo-ucraineană pentru maşinile cu numere moldoveneşti. Decizia a fost luată de aşa-zisul comitet de securitate din regiunea transnistreană, după ce Serviciul Vamal a interzis din 10 ianuarie trecerea frontierei moldo-ucrainene pentru vehiculele cu numere de înregistrare transnistrene. În scurt timp, Chișinăul a cedat, din nou, în fața Tiraspolului și a renunțat la legea care interzicea mașinilor cu numere transnistrene să părăsească hotarele Republicii Moldova. Articolul Igor Dodon nu recunoaște că autoritățile de la Chișinău au cedat din nou în fața Tiraspolului apare prima dată în InfoPrut.
Acum 12 ore
20:40
Deputații fracțiunii Platforma Demnitate și Adevăr au adresat un demers premierului R. Moldova, Ion Chicu, în vederea reabilitării Cimitirului Eroilor Români din Chișinău. [caption id="attachment_25150" align="aligncenter" width="500"] Sursa foto: romanism.ro[/caption] Deputata Maria Ciobanu a avut o reacție pe Facebook, făcând referire la anunțul autorităților conform căruia Complexul Memorial „Eternitate" va fi reconstruit capital, în timp ce Cimitirul Ostașilor Români este neglijat de către autoritățile de la Chișinău. „Domnule prim-ministru, Complexul Memorial „Eternitate" a fost reparat CAPITAL ultima dată în anul 2006, cheltuindu-se în acest scop 35 de milioane de lei (n.r. 1,8 milioane de euro), în timp ce Cimitirul Ostașilor Români se află în paragină”, a subliniat deputata. Potrivit documentului, au fost mai multe tentative de-a lungul timpului de a restaura cimitirul, dar care nu s-au soldat cu nimic, deoarece sunt necesare sume mari de bani. „Astăzi Cimitirul Eroilor se află într-o stare deplorabilă avansată. Este de datoria morală și, dacă vreți, creștină a statului să-și onoreze eroii”, susțin autorii demersului. Articolul Situația Cimitirului Eroilor Români din Chișinău, pe masa premierului R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
20:10
„Guvernul pe care îl conduc nu s-a adresat României pentru suport. Parteneriatul cu România nu depinde de cine stă la Palatul Victoriei”. Declarația a fost făcută de Ion Chicu, premierul R. Moldova în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.  Șeful Guvernului de la Chișinău a mai adăugat că suportul oferit R. Moldova nu a fost acord de Guvernul Orban, ci de poporul român. „Mulțumesc poporului român pentru tot suportul acordat Republicii Moldova. Suportul nu îl acordă Guvernul, nu domnul Orban, ci poporul. Asistența a fost direcționată spre obiective concrete, nu guvernului”, a specificat Chicu. Totodată, Ion Chicu a mai specificat că Relațiile dintre Republica Moldova și România sunt armonioase, iar ieșirile cu caracter electoral nu influențează poporul. Mai mult, în opinia sa, părerile conducătorilor României nu reprezintă părerea întregii țării. „Noi declarații din partea unor șefi de state am mai auzit și au fost diferite. Trebuie să o comentăm pe fiecare? Pentru ce? Rolul unui conducător responsabil este să facă tot posibilul pentru a trăi bine cu vecinii. Dificultățile de moment se depășesc dacă există înțelepciune și eu cred că pe ambele maluri ale Prutului există suficientă înțelepciune”, a declarat premierul de la Chișinău. Afirmațiile vin în contextul ultimelor declarații făcute de autoritățile de la București despre poziția României față de situația din R. Moldova. Astfel, președintele Klaus Iohannis a anunțat că România va sprijini Republica Moldova doar prin proiecte destinate cetățenilor.  Anterior, și premierul Ludovic Orban a declarat, în cadrul primei sale vizite la Bruxelles, că „nu putem considera actualul Guvernul de la Chișinău un partener serios”. Cele mai recente declarații vin din partea lui Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, care a anunțat că România schimbă abordarea faţă de Republica Moldova și respectiv sprijinul venit de la București spre Chișinău va fi limitat. Articolul Premierul R. Moldova, replici tăioase pentru autoritățile de la București: „Parteneriatul cu România nu depinde de cine stă la Palatul Victoriei” apare prima dată în InfoPrut.
18:50
Săptămâna trecută, profesorul Valeri Solovei, un reputat istoric rus a declarat că la primăvară, Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, va purta un război pentru refacerea URSS. Jurnalistul Petru Bogatu a comentat această predicție cutremurătoare a omului de știință cunoscut pentru atitudinea critică față de politica Kremlinului și a explicat ce pericole paște R. Moldova în cazul acestui scenariu apocaliptic.  „În cazul în care liderul de la Kremlin se încumetă să atace iarăși Ucraina, va fi afectată și Republica Moldova. Formarea Novorusiei impune o invazie rusă în zona Odessei pentru a crea un coridor de la Marea Neagră până la gurile Dunării și Transnistria. Lucrurile se complică în condițiile în care la Chișinău puterea politică este deținută de partida filo-rusă”, a explicat Petru Bogatu într-un editorial pentru deschide.md. Altfel spus, adaugă jurnalistul, rușii vor avea de partea lor nu doar coloana a cincea, ci și guvernarea moldovenească și nici opoziția care a ignorat amenințarea geopolitică, pactizând cu un partid pro-rus, nu insuflă mare încredere. „Ca și balticii, ne putem baza doar pe sprijinul extern. SUA are interese la Marea Neagră, iar România în Basarabia. În aceste condiții, riposta lor este previzibilă. Oricum, pe acest fundal, capătă sens vorbele lui Dodon despre un posibil împrumut rusesc de 500 de milioane de dolari,  planurile guvernului Chicu de a repara cât mai multe drumuri și de a construi două aeroporturi. Nu cumva Moscova le-a ordonat autorităților moldovene să pregătească terenul pentru o invazie militară din Răsărit?”, se întreabă Petru Bogatu. În orice caz, constată sursa, Dodon, care și așa pleca la Moscova într-o mică de ceas, în ultimul timp a îndesi-o cu vizitele în Rusia.  „Valeri Solovei consideră că întreaga operațiune hibrid a Rusiei trebuie să se încheie până la 9 mai 2020, când liderul de la Kremlin dorește să celebreze cu mult fast cea de-a 75-a aniversare a încheierii „marelui război pentru apărarea patriei”.  Dacă îi va ieși pasiența, va avea și el un mare război victorios în palmares”, a conchis Petru Bogatu. Articolul Opinie: R. Moldova se poate baza doar pe sprijinul României și al SUA, dacă Putin începe un război pentru refacerea URSS apare prima dată în InfoPrut.
18:20
Zeci de tineri din Republica Moldova care studiază la facultăţile de stat din România sunt blocaţi de incompetenţa şi dispreţul personalului consular din municipiul Bălţi (Republica Moldova), care nu le eliberează vize de studiu. Ba mai mult, funcţionarii vorbesc doar limba rusă în Consulatul României, se arată într-un articol postat pe blogurile Adevărul. [caption id="attachment_46456" align="aligncenter" width="600"] Sursă foto: jc.md[/caption] Mai mulţi studenţi de peste Prut s-au plâns că după vacanţa de iarnă nu se pot întoarce la cursuri în România din cauza autorităţilor române de la Consulatul General al României în Bălţi. Funcţionarii ignoră dosarele cu cereri de viză de studii, fără să ofere nicio indicaţie privind durata îndeplinirii acestor formalităţi. Studenţii sunt amânaţi și obligați să aștepte în condiţiile în care după vacanţa de iarnă urmează sesiunea de examene. Conform legii actuale, cetăţenii R. Moldova pot sta pe teritoriul României timp de 90 de zile fără a avea nevoie de viză, după care pot reveni numai după alte 90 de zile petrecute în afara României. Cum studiile universitare se întind pe mai mult de trei luni, studenţii de peste Prut sunt îndrumaţi să obţină de la Inspectoratul General pentru Imigrări viza de lungă şedere pentru studii care să acopere durata facultăţii. Această viză se obţine prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din străinătate. Constantin Codreanu, deputat în Parlamentul României, a avut o reacție în acest sens, postând un mesaj pe pagina sa de Facebook. „Am avut o discuție cu E.S. domnul Petrișor Dumitrescu, consul general al României la Bălți. Domnia sa a infirmat cele expuse în articol de Mihai Dumitru și m-a asigurat că nu există un blocaj legat de eliberarea vizelor. Am verificat chiar câteva cazuri individuale semnalate în grupul “Admitere România”. În prezent, în sistem, mai sunt doar 20 de dosare în proces de soluționare”, a scris acesta. Deputatul a mai menționat că legat de angajații pe plan local ai Consulatului care ar vorbi limba rusă și de solicitarea acestora ca și cetățenii să vorbească limba rusă, ar fi o afirmație falsă. „Cel mai probabil, e vorba de intermediarii care căpușează activitatea Consulatului”, a specificat Codreanu. Articolul Controversa de la Consulatul României la Bălți: Acuzații fără precedent și reacții la cald apare prima dată în InfoPrut.
17:40
Pe 28 ianuarie 2020, la Parlamentul European se va desfășura conferința  „România dincolo de granițe”, dedicată românilor din regiunile istorice. Evenimentul va aduna europarlamentari, jurnaliști, reprezentanți ai regiunilor istorice românești și oameni care militează astăzi pentru o Românie Mare din toate punctele de vedere. Conferința „România dincolo de granițe” este organizată de de European Centre for Romanian Unity în parteneriat cu EUROPANOVA și LIGA STUDENȚILOR ROMÂNI ÎN STRĂINĂTATE, filiala Belgia. În cadrul evenimentului vor vorbi jurnaliștii și activiștii basarabeni, Alina Panico și Alexandru Rotaru. „Vom discuta alături de doi dintre oamenii care luptă astăzi pentru o Românie mare din toate punctele de vedere, de ce și cum pot fi aparate drepturile românilor de peste Prut și din regiunile istorice la nivelul UE”, au precizat organizatorii evenimentului. Invitatul special al serii va fi Lucia Hossu-Longin, regizor de televiziune, autoare, omul din spatele proiectului „Memorialul Durerii”, care va lansa la Bruxelles, în cadrul acestui eveniment, cartea „Oameni mari care au făcut România Mare”. De asemenea, cei prezenți vor putea viziona în premieră europeană filmul documentar „Ambasadorul Vasile Stoica în America – Slujind Unirea” realizat de Lucia Hossu Longin. Intrarea este liberă pentru toți doritorii care simt românește, totuși cei care au nevoie de acces în Parlamentul European, ar fi trebuit să se înregistreze prealabil până marți, 14 ianuarie 2020. Articolul Unirea României cu Republica Moldova, în Parlamentul European apare prima dată în InfoPrut.
16:40
Celebrarea a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române va aduna la Iași unioniștii din România și Republica Moldova. Aceștia vor organiza un Marș al Unioniștilor, marcat de momente de reculegere în memoria artizanilor Unirii Principatelor și coregrafice, printre care un drapel al României de 100 de metri. Platforma Unionistă Acțiune 2012, împreună cu Liga Studenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Frontul Patrioților Români din Iași, vor organiza Marșul Unioniștilor. Evenimentul va avea loc în data de 24 ianuarie, cu ocazia celebrării a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române, eveniment cheie în formarea României moderne și început de drum pentru visul de aur al românilor de pretutindeni. Marșul va porni la ora 11,00 de la Statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt din fața Palatului Culturii, deplasându-se la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii. „În fiecare an sărbătorim Unirea Principatelor Române la Iași, locul unde România s-a născut la 1859, atunci când unionistul Alexandru Ioan Cuza a început să împlinească visul de aur al românilor, considerăm că e un capitol de istorie a Țării care este încă necompletat, lipsind una dintre cele mai frumoase pagini, Basarabia. Dacă astăzi Cuza ar reveni printre noi ne-ar spune tuturor: >”, a declarat Ștefan Lupu, unul dintre organizatori. Totodată, la Iași, începând cu ora 14,00, va avea loc Congresul național al Alianței pentru Unirea Românilor. Evenimentul va avea loc la Congress Hall, unde vor participa partide din Blocul Electoral UNIREA, alte formațiuni politice unioniste, deputați din primul Parlament al Republicii Moldova, dar și din actualul Legislativ, precum și reprezentanți ai asociațiilor unioniste. „Au apărut partide unioniste ca ciupercile după ploaie. E timpul să lase fiecare din orgoliu și să își dea mâna. Îi așteptăm pe toți vineri, în capitala istorică a Moldovei, pentru a face pace și a începe de la zero. Suntem bucuroși de dorința forțelor unioniste de a se uni, în sfârșit”, a declarat George Simion, lider al Alianței pentru Unirea Românilor, încă interzis în Republica Moldova. Articolul Planul unioniștilor pentru ziua de 24 ianuarie: Unde se strâng și ce fac apare prima dată în InfoPrut.
16:00
Alexandru Slusari, vicepreședintele Parlamentului R. Moldova, a expediat un demers către Autoritatea Națională de Integritate și către Serviciul Fiscal de Stat prin care le solicită să se sesizeze pe marginea vacanțelor de lux pe care le-a avut președintele Igor Dodon în ultimii ani. „Am expediat către Autoritatea Națională de Integritate și Serviciul Fiscal de Stat un demers, în care cer autosesizarea acestor instituții și verificarea cheltuielilor lui Igor Dodon pentru toate vacanțele de lux, raportate la declarațiile de venit ale familiei acestuia. Să fie aplicate metodele indirecte de estimare a veniturilor, prevăzute de Codul Fiscal și să fie constatate circumstanțele evaziunii fiscale de proporții deosebite”, a anunțat Alexandru Slusari pe Facebook. Amintim că potrivit jurnaliștilor de investigație, în ultimii 10 ani, președintele Igor Dodon şi-a petrecut cel puțin 20 de vacanțe în cele mai luxoase stațiuni din lume, printre care se numără Maldive, Seychelles, Dubai sau o vilă exclusivistă de pe teritoriul unuia dintre cele mai luxoase hoteluri din Grecia, în care doar o cameră costă până la 20 de mii euro pe noapte. Articolul Vacanțele de lux în străinătate ale lui Dodon, în atenția FISC-ului și ANI apare prima dată în InfoPrut.
15:50
Darul nostru pentru România este timpul și energia noastră, pentru a crea o forță politică care să-i apere și să-i ajute pe români, dar și să protejeze Constituția, a declarat George Simion, fostul candidat la europarlamentate, în cadrul lansării filialei Alianței pentru Unirea Românilor la Cluj. „Mă bucur să lansăm împreună astăzi filiala județeană Cluj a Alianței pentru Unirea Românilor. Vin de la Madrid, sâmbătă am lansat la Constanța, mâine la Maramureș, joi- filiala din Vrancea, vineri la Iași- de Ziua Unirii Principatelor, avem Congresul Național unde vă așteptăm pe toți, sâmbătă și duminică vor fi cursuri de pregătire pentru viitorii candidați ai AUR la alegerile locale, și tot duminică lansăm AUR Italia. Mulți dintre cei prezenți am luptat pentru o cauză, pentru un ideal, am fost opriți, blocați, expulzați, interziși- de către cine? De către un Guvern, de către niște oameni care trebuia să reprezinte interesele României și doare rău când guști pământul, și mai ales când ești trântit la pământ de unul care e de-al tău. Doare rău de tot, dar nu ai voie să stai la pământ, trebuie să te ridici de fiecare dată, oricât de tare ar da în tine. Alianța pentru Unirea Românilor este forma noastră de a ne ridica și a ne continua lupta pentru România”, și-a început George Simion discursul. Liderul AUR subliniază că unionismul nu înseamnă numai unirea Republicii Moldova cu România, ci unirea românilor de pretutindeni. Acesta a îndemnat la unitate, în contextul în care societatea românească este tot mai dezbinată de diverși factori politici „Aici la Cluj e greu, spuneați, și eu știam că este greu, că aici a pătruns foarte mult propaganda asta toxică. A reușit la Cluj, dar n-a reușit peste tot, și văd atât de mulți colegi de-ai mei, cu care am fost pe baricadă și am luptat pentru o cauză dreaptă, aici în sală, și văd și sânge proaspăt românesc din Basarabia, pe care eu pun mult preț. Acesta este darul nostru pentru România: tot timpul și energia noastră, pentru a crea o forță politică care să-i apere și pe români, să-i protejeze, să protejeze și Constituția. Și dacă sunt foarte mulți tineri prin Cluj care defilează cu curcubeul, sunt bucuros că vom reprezenta o alternativă pentru cei care defilează cu tricolorul și-l au în suflet. La baza AUR avem 4 piloni: libertatea, credința, familia și națiunea. Mulți dintre noi venim din mișcarea unionistă și unionismul nu înseamnă doar unirea R. Moldova cu România, înseamnă unirea românilor de pretutindeni, înseamnă să nu ne mai separăm între vârstnici și tineri, între corporatiști și țărani, într oameni din capitală și cei din provincie, între Diaspora și Țară. Când dușmanul te pune la zid, trebuie să te aduni cu toți ai tăi și să te lupți, dacă mai sunt români adevărați în Țara asta. Eu cred că mai sunt și văd că mai sunt”, a mai punctat fostul candidat la europarlamentare. George Simion îndeamnă la unitate și curaj din partea fiecăruia, pentru a înlocui „politicienii care ne-au condus timp de 30 de ani”. „Din 1 decembrie, de când am pornit AUR la Alba Iulia, până acum, n-am văzut niciodată o asemenea emulație, efervescență, oameni care să vină într-un număr atât de mare alături, și am 15 ani de activism civic în spate, le-am văzut aproape pe toate. Timpul este foarte scurt, trebuie să ne unim forțele acum, cât mai repede, și să fim o armată care să reușească, pentru că bătălia este acum, bătălia electorală se întâmplă în 2020- avem alegeri locale, unde, dacă nu vreți să fiți spectatori și să ne lamentăm că n-avem nicio forță conservatoare puternică, trebuie să reușim. Trebuie să mergem la firul ierbii și, în Marșul Centenar, am văzut că firul încă mai este verde și că încă simte românește, încă se poate. Și la Constanța și Alba avem candidați, ba chiar și în Marea Britanie și Madrid, au ieșit oameni în față și au spus că își asumă o candidatură. Acesta este cel mai important lucru. Dacă vrem să înlocuim politicienii care ne-au condus timp de 30 de ani, de la PSD la USR, toți oamenii sistemului, trebuie să avem curajul să facem pasul în față și să ne asumăm o candidatură, să reprezentăm o alternativă pentru mulți oameni care nu sunt reprezentați politic”, a mai precizat acesta în cadrul lansării de la Cluj. Fostul candidat la europarlamentare susține că tinerii sunt cei care trebuie să-și asume candidaturi la alegerile locale, să reprezinte alternative pentru românii care nu sunt reprezentați de niciun partid actual. „Mulți se duc să voteze un rău închipuit mai mic, nu există rău mai mic. Trebuie să ne constituim noi o alternativă și de asta avem AUR. Partidul acesta, pe lângă valorile și doctrina pe care o are, trebuie să vină și cu măsuri concrete pentru românul de rând, trebuie să le explice românilor ceea ce multe alte formațiuni nu spun- că resursele naturale ale României trebuie să aparțină românilor, că trebuie oprită această mafie a tăierii pădurilor, oprit exportul de lemn brut. Sunt lucruri care trebuie spuse, mai devreme sau mai târziu. Trebuie să-și asume cineva, și dacă n-o să fiți voi tinerii din sala aceasta, o să lăsați tot pe cei de vârsta a treia. Dacă îndrăznești să ridici glasul împotriva unor lucruri care nu sunt normale, ești catalogat extremist. Ce propunem noi pentru alegerile locale este ca fiecare român care este implicat în comunitatea lui să candideze și să reprezinte o alternativă. Dacă avem credință, o să reușim”, a încheiat Simion discursul. La evenimentul lansării a fost prezentă și Adela Mîrza, co-președinte al Partidului „Alternativa Dreaptă”. George Simion a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, în care salută prezența acesteia la evenimentul de la Cluj. „Ne dorim să colaborăm cât mai mult cu acești oameni buni care au aceleași valori ca și noi și care fac eforturi pentru a se manifesta politic în ciuda monopolului și blocajelor puse de actualele partide parlamentare. Liberalizarea vieții politice este un deziderat vital dacă vrem ca România să fie iarăși ÎNTREAGĂ”, a scris Simion. Articolul George Simion: Să ne unim forțele! Să nu ne mai separăm între vârstnici și tineri, corporatiști și țărani Capitală și provincie, Diaspora și Țara apare prima dată în InfoPrut.
Acum 24 ore
14:40
Parlamentul R. Moldova intenționează să achiziționeze 110 tablete cu sistem de operare Windows 10 Pro, ecran de 10”-13” și 10 tastaturi. Valoarea achiziției s-ar ridica la 2.299.999 de lei moldovenești sau circa 115 mii de euro.  „Tabletele pentru achiziția cărora a fost anunțat concurs sunt necesare pentru buna funcționare a sistemului e-parlament, în particular a e-votului. Tabletele vor fi montate în sala de plen și nu vor fi mobile. Motivul este obligativitatea de a asigura securitatea, confidențialitatea și integritatea sistemului de e-vot. Cerințele tehnice sunt elaborate în comun cu dezvoltatorul proiectului e-parlament, respectiv caietul de sarcini include parametrii recomandați pentru funcționarea, stabilitatea și securitatea sistemului”, se arată într-un comunicat prin care Parlamentul R. Moldova a oferit precizări la informațiile apărute anterior în presă. Aceeași sursă menționează că Parlamentul Republicii Moldova s-a angajat să implementeze e-Parlament și e-vot, iar la această oră, se lucrează la un sistem care să includă o nouă pagină web și sistemul de vot electronic. „Până acum a fost făcut un volum mare de lucru și s-a ajuns la etapa de pre-testări. Pentru a avansa este nevoie de tehnică, deoarece e-parlament înseamnă digitalizarea proceselor și activității din Legislativ. Sistemul de e-vot este parte componență și indispensabilă a sistemului e-parlament care asigură transparența a procesului legislativ”, mai scrie în document. Proiectul e-parlament este implementat de PNUD Moldova și cofinanțat de Guvernul Suediei și Parlamentul Republicii Moldova. Conform specificațiilor tehnice solicitate pe site-ului achizitii.md, tabletele trebuie să aibă un ecran de cel puțin 10 inch, tactil, cu redare la capacitate Full HD și un spațiu de stocare de cel puțin 128 GB. Anterior unii aleși ai poporului au menționat că nu au nevoie de aceste dispozitive și le vor refuza. Articolul Pofta deputaților din Parlamentul R. Moldova: 110 tablete la 2.299.999 de lei apare prima dată în InfoPrut.
11:50
Locuri de muncă, acces la apă potabilă și canalizare, drumuri renovate în municipiile Cahul și Ungheni sunt câteva prioritățile pentru următorii cinci ani în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”. Dintr-un buget total de 23,3 mln de euro, UE investește 22,8 mln pentru a stimula dezvoltarea economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, transmite MOLDPRES. Inițiativa EU4Cahul va implica în perioada 2019-2025 municipiul Cahul și localitățile sale învecinate din raion. „Municipiul Cahul este capitala de sud a Republicii Moldova si în mod evident are nevoie de susținere pentru dezvoltarea sa multilaterală. Vreau să mulțumesc UE si statelor-membre pentru selectarea localității și regiunii noastre ca zonă pilot pentru această asistență. Știm care sunt prioritățile noastre, avem proiecte pregătite și dorim să asigurăm partenerii noștri de responsabilitatea, transparența și integritatea în implementarea acestui program”, a menționat Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul. Evenimentul de lansare a programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” a inclus mai multe activităţi cultural-artistice, cu participarea tinerilor şi elevilor din Cahul, artiştilor cahuleni şi originari din această localitate. Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” susține consolidarea coeziunii economice, teritoriale și sociale în Republica Moldova, prin facilitarea creșterii social-economice locale incluzive și durabile și îmbunătățirea standardelor de viață ale cetățenilor din cele două regiuni cheie: municipiile Ungheni și Cahul și localitățile învecinate. Programul va susține cele două regiuni prin: eficientizarea guvernării - îmbunătățirea calității serviciilor și infrastructurii necesare; stimularea sectorului privat - sporirea investițiilor, îmbunătățirea economiei locale și crearea locurilor de muncă; încurajarea democrației participative - implicarea cetățenilor în procesele de guvernare democratică și consolidarea capacității acestora de a-și revendica drepturile. Partenerii proiectului sunt Delegația UE în R. Moldova, UNICEF, ministerele Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Finanțelor, Economiei și Infrastructurii, Cancelaria de Stat, autoritățile publice centrale și locale din regiunile-cheie Ungheni și Cahul, grupuri și organizații ale societății civile, sectorul privat și asociații de afaceri, alte structuri, precum și cetățenii. Articolul UE investește circa 23 de milioane de euro în dezvoltarea municipiilor Cahul și Ungheni apare prima dată în InfoPrut.
11:20
Mișcarea Politică UNIREA va organiza, miercuri, 22 ianuarie, ora 10:00, o acțiune de protest în fața Președinției R. Moldova. Anunțul a fost făcut pe Facebook de Dorin Chirtoacă, liderul Partidului Liberal, dar și de Valeriu Munteanu, președintele Uniunii Salvați Basarabia.  „În semn de protest față de creșterea necontrolată a infracționalității juvenile în R. Moldova în timp ce Igor Dodon își continuă agenda de turist de lux, iar regimul său, nu este în stare să facă nimic pentru a diminua din amploarea fenomenului grav și fără precedent, Mișcarea Politica UNIREA, va organiza, miercuri, 22 ianuarie, ora 10:00, acțiunea „Minutul Tăcerii”, în fața Președinției R. Moldova”, se arată în anunț. Astfel, Mișcarea Politică UNIREA, îi invită pe cei care împărtășesc aceeași revoltă, să li se alăture. De la începutul anului 2020, R. Moldova a fost zguduită de o serie de infracțiuni care au drept suspecți minori. Unul dintre aceste cazuri este cel al lui Dumitru Jomir din satul Costești, raionul Ialoveni.  Tânărul de 20 de ani, snopit în bătăi de doi consăteni în noaptea de Revelion, s-a stins ulterior pe patul de spital.  Recent a fost descoperit un alt caz cutremurător. La Orhei, un copil de 12 ani a fost omorât cu cel puțin 12 lovituri de cuțit. În ambele cazuri printre suspecți se regăsesc minori. Amintim că Mișcarea Politică UNIREA a fost constituită, miercuri, 15 ianuarie 2020, de către cinci partide unioniste PDA, PL, PNL, PPR și USB, care au decis să-și unifice forțele. Iar ieri, Blocul electoral UNIREA a fost înregistrat oficial de către Comisia Electorală Centrală pentru participarea la alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020. Articolul Prima acțiune a Blocului Electoral UNIREA apare prima dată în InfoPrut.
08:50
Ce ne lipsește foarte mult astăzi? Pe lângă lucrurile materiale de care ne plângem, ne lipsesc și cultura românească, identitatea, valorile profunde românești și creștine universale. Declarația îi aparține lui Mihai Gabriel Neacșu, membru al Asociației Române „Focul Viu” din Cluj, care a participat în calitate de membru al Alianței pentru Unirea Românilor la lansarea filialei AUR la Cluj. „Focul Viu este un simbol al tradiției românești. Mă bucur foarte mult de conceptul acesta, Alianța pentru Unirea Românilor poate să aducă împreună și grupuri, și asociații. Ce ne lipsește foarte mult astăzi? Pe lângă lucruri materiale de care ne plângem, ne lipsesc și cultura românească, identitatea, valorile profunde românești și creștine universale. Sunt încă foarte mulți, enorm de mulți, cei care ar vrea să se implice. Am văzut că se naște câte o filială pe săptămână și chiar mai multe, deci așteptările sunt enorme - românii ar vrea”, și-a început acesta discursul. Neacșu a menționat că politicienii nu trebuie priviți ca pe niște sfinți, ci ca pe niște lideri demni de urmat, așa cum este și George Simion, fost candidat la europarlamentare. „George Simion nu trebuie privit ca un sfânt, niciun lider politic nu trebuie privit ca un sfânt, dar este omul care a ridicat steagul acum, și avem nevoie să urmăm un steag. Steagul nostru trebuie ridicat de luptători, și atunci în fruntea unei mișcări politice trebuie un luptător. Mulți cred că noi facem alegeri de sfinți, nu, noi nu canonizăm, noi ne alegem liderii politici luptători. E mult mai ușor să rămâi în meditații, dar dacă ne pasă de viitorul copiilor și al familiei, trebuie să ne implicăm și în plan politic. În propria noastră țară am fost înfrânți. Am ajuns o colonie economică, o colonie culturară, ni se spală creierii zilnic, pentru că am lăsat steagul jos și nu ne mai urmăm destinul ca neam și ca oameni”, a încheiat acesta. Alin Colesa, și el membru AUR Cluj, a subliniat importanța implicării în viața politică într-o formațiune nou constituită. „Am fost atras în această mișcare de George Simon, ca majoritatea dintre noi, pentru că activând mulți ani în Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români și în mediul creștinesc, vorbind despre virtuți, despre unele fără a se pune în discuție a le înfăptui. La George am văzut aceste virtuți lucrate. A luptat pentru noi, pentru cei căzuți între tâlhari, până la sacrificiu, a renunțat la viața personală, la familie, la avut, la carieră, deși le avea pe toate, la ofertarea din partea altor partide politice, putând să ajungă ușor în Parlament. Văzând un asemenea om, conștiința nu te mai lasă să stai deoparte, nu mai poți sta deoparte. Și atunci, m-am alăturat și eu acestei mișcări, acestui partid”, a menționat membrul Alianței. Amintim că Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) și-a lansat luni filiala Cluj. La eveniment au participat lideri de partide, președinți de asociații, simpatizanți și membri ai Alianței. Articolul „Focul Viu” de la Cluj: Dacă ne pasă de viitorul copiilor și al familiei, trebuie să ne implicăm și în plan politic. Soluția? AUR apare prima dată în InfoPrut.
Ieri
00:20
Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) și-a lansat luni filiala Cluj. La eveniment au participat lideri de partide, președinți de asociații, simpatizanți și membri ai Alianței.    Unul dintre participanții la eveniment a emoționat sala cu povestea sa de viață. „Am stat 19 ani în Italia, puteam să rămân acolo, cu un salariu 3 000 de euro, eram șofer pe camion, dar m-a pornit o milă față de țara asta și m-am întors. Acum 1 an și jumătate m-am întors în țară, decis să opresc defrișările. Pe orice cale. Am participat la niște proteste contra defrișărilor, la un protest la București organizat contra musulmanizării României. Am luat mașina, m-am dus la București și am participat și eu alături de 1 500 de oameni la protest. Ocazia care mi s-a ivit, să lupt pe căi legale pentru țara asta, mi-a dat-o George Simion cu acest partid. Fraților, eu zic să ne ridicăm, să luptăm pentru țară. Dacă nu noi, cine? Dacă nu acum, când?”, a relatat Florin Rusu în cadrul lansării. Protejarea familiei, reducerea taxelor, unirea românilor din Diaspora și din Țară, infrastructura, respectarea libertății și a credinței se numără printre prioritățile celei mai recente formațiuni înscrise în registrul partidelor politice. Alianța pentru Unirea Românilor este o mișcare politică pentru unitatea românilor de pretutindeni, ce susține revenirea la românism și o societate românească în care DREPTATEA să fie cel mai important reper. Articolul Decis să lupte pentru țară sub steagul A.U.R.: „Am stat 19 ani în Italia, aveam salariu de 3000 de euro. M-am întors să opresc defrișările ilegale” apare prima dată în InfoPrut.
20 ianuarie 2020
19:50
Procesul penal pe faptul finanțării din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță, scrie Ziarul de Gardă. O ordonanță în acest sens a fost emisă în decembrie 2019 de către șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari. Tot în decembrie 2019, procurorul din cadrul PA, Victor Cazacu, a solicitat Serviciului Fiscal de Stat informații despre donațiile primite de PSRM, dar și despre mai multe companii și persoane afiliate socialiștilor, printr care se numără mai mulți deputați, dar și președintele Fundației „Din Suflet”. Potrivit unui document, în posesia căruia a intrat Ziarul de Gardă, PA a solicitat Serviciului Fiscal de Stat să prezinte fotocopiile tuturor actelor deținute în privința mai multor persoane și companii care au avut rapoarte financiare cu Partidul Socialiștilor (proveniența, plata impozitelor pe venit, declarații pe venit etc.). Totodată, procurorii anticorupție au solicitat Serviciului Fiscal de Stat și prezentarea actelor de control privind sursele de finanțare a PSRM. Urmare a investigațiilor, procurorii au constat că în februarie 2016, pe conturile societății „Exclusiv Media” SRL, au ajuns mijloace bănești în suma de 1 499 884 de EURO de la compania offshore Westerby Limited, înregistrată în Bahamas. Ulterior, în lunile martie și aprilie 2016, directorul societății, deputatul Petru Burduja și soția deputatului Corneliu Furculiță, care este fondatorul „Exclusiv Media”, au retras de pe conturile companii peste 20 de milioane de lei, invocând restituirea ajutorului financiar obținut de la persoane fizice. Totodată, s-a constatat că „Exclusiv Media” SRL a primit împrumuturi de la 11 persoane fizice afiliate, în valoare de peste 5 milioane de lei, inclusiv 100 de mii de dolari SUA de la compania nerezidențială Bulwer Developtment LP (reprezentant fiind Iaroslav Țurcan). Țurcan figurează în calitate de președinte al Fundației „Din Suflet”, fondată și administrată de Galina Dodon. Respectiv, împrumuturile primite de „Exclusiv Media”, se ridicau cumulativ la circa 7 milioane de lei, nu 20 de milioane. Compania a acordat însă 8,8 milioane de lei sub formă de împrumuturi la 17 persoane fizice, fără dobândă. În contextul celor constatate, PA a solicitat Serviciului Fiscal de Stat informații despre anumite companii și persoane fizice, printre care mai mulți actuali și foști deputați socialiști, printre care: Petru Burduja, Corneliu Furculiță, Petru Corduneanu, Vasilea Bolea și Vladimir Odnostalco. În listă mai apare soția președintelui, Galina Dodon, fostul consilier al lui Igor Dodon, actual membru al Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, șefa serviciului de presă al Președinției, Carmena Lupei, dar și fratele finului președintelui, Vadim Filipov. În lista companiilor care ar fi avut rapoarte financiare cu socialiștii se numără compania „Exclusiv Media” SRL, care gestionează postul NTV Moldova. În vizorul procurorilor este și compania „Telesistem TV” SRL, care gestionează „Accent” TV și „Primul în Moldova, dar și compania nerezidentă „Bulwer Development” LP, reprezentată de Iaroslav Țurcan care, mai este figurează și în calitate de președinte al Fundației „Din Suflet”, fondată și administrată de Galina Dodon și care, la fel, se numără pe lista procurorilor. Pe lângă companiile și persoanele respective, procurorii solicită informații cu privire la donațiile primite de PSRM, în special, informațiile care vizează persoane ce au donat peste 10 mii de lei pentru socialiști. Anterior, jurnaliştii de investigaţie au dezvăluit o schemă prin care la PSRM ajungeau bani din zone off-shore sau de la persoane dubioase. Rise Moldova a scris că PSRM ar fi beneficiat de sponsorizări de milioane de lei, proveniţi dintr-o afacere secretă cu o companie off-shore din Bahamas, conectată la Federaţia Rusă. Articolul Procurorii, pe firul roșu al finanțării din străinătate a Partidului Socialiștilor apare prima dată în InfoPrut.
18:30
Republica Moldova se confruntă cu o criză demografică acută, care-i pune în pericol existența. Concluzia aparține Agenției Balkan Insight Reporting Democracy (BIRD) care a calculat de la independență până în prezent, acest stat a pierdut o treime din populație. Astfel, potrivit datelor BIRD, la începutul anului 2019, se estima că mai sunt doar 2,6 milioane de cetățeni, însă nu se știe exact câți locuiesc în R. Moldova și câți sunt plecați în străinătate. Același studiu mai atenționează că dacă tendințele se vor menține, în următorii 15 ani, R. Moldova va mai pierde 22 la sută din populație și va ajunge la puțin peste două milioane de oameni. Amintim că în anul 1991, după declararea independenței, în Republica Moldova locuiau circa patru milioane de oameni.   Articolul Date alarmante: Republica Moldova a pierdut o treime din populație apare prima dată în InfoPrut.
18:00
Ion Chicu, premierul R. Moldova, susține că declarațiile președintelui Klaus Iohannis referitor la poziția Bucureștiul față de politica actuală a Guvernului de la Chișinău, nu-l privesc. „Pentru mine este important ca dumneavoastră personal și toți cetățenii Republicii Moldova să fie convinși că Guvernul lucrează pentru ei. Cel interesează pe Klaus Iohannis pe mine mai puțin mă privește”. Astfel, a comentat premierul de la Chișinău, declarațiile președintelui Klaus Iohannis, potrivit cărora România va relua cooperarea deplină cu R. Moldova doar atunci când, la nivel guvernamental, vor exista acțiuni concrete îndreptate spre continuarea parcursului european. Mai mult, într-un mesaj publicat pe facebook, Ion Chicu a dat de înțeles că relațiile dintre R. Moldova și România nu depind de politicile care se duc pe malurile râului Bâc și Dâmbovița. „Am vorbit inclusiv despre relațiile noastre frățești cu România și lipsa oricărei perspective pentru acei, care în scopuri politice și electorale egoiste, încearcă să deterioreze aceste relații. Relax, oameni buni. Nu aveți nicio șansă. Știți de ce? Pentru că relațiile între malurile Prutului nu mai depind de alegerile pe malul Bâcului sau Dâmboviței. Lumea e cu mult mai deșteaptă decât cred polit-tehnologii de palat. Serios. Focusare maximă pe munca în folosul oamenilor! Efortul merită, credeți-mă. Inclusiv sub aspect electoral”, a scris Chicu. Afirmațiile vin în contextul ultimelor declarații făcute de autoritățile de la București despre poziția României față de situația din R. Moldova. Astfel, președintele Klaus Iohannis a anunțat că România va sprijini Republica Moldova doar prin proiecte destinate cetățenilor.  Anterior, și premierul Ludovic Orban, a declarat, în cadrul primei sale vizite la Bruxelles, că „nu putem considera actualul Guvernul de la Chișinău un partener serios”. Cele mai recente declarații vin din partea lui Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, care a anunțat că România schimbă abordarea faţă de Republica Moldova și respectiv sprijinul venit de la București spre Chișinău va fi limitat. Articolul Premierul de la Chișinău, replică tăioasă pentru președintele Klaus Iohannis apare prima dată în InfoPrut.
17:40
Ion Chicu, premierul R. Moldova, susține că declarațiile președintelui Klaus Iohannis referitor la poziția Bucureștiul față de politica actuală a Guvernului de la Chișinău, nu-l privesc. „Pentru mine este important ca dumneavoastră personal și toți cetățenii Republicii Moldova să fie convinși că Guvernul lucrează pentru ei. Cel interesează pe Klaus Iohannis pe mine mai puțin mă privește”. Astfel, a comentat premierul de la Chișinău, declarațiile președintelui Klaus Iohannis, potrivit cărora România va relua cooperarea deplină cu R. Moldova doar atunci când, la nivel guvernamental, vor exista acțiuni concrete îndreptate spre continuarea parcursului european. Mai mult, într-un mesaj publicat pe facebook, Ion Chicu a dat de înțeles că relațiile dintre R. Moldova și România nu depind de politicile care se duc pe malurile râului Bâc și Dâmbovița. „Am vorbit inclusiv despre relațiile noastre frățești cu România și lipsa oricărei perspective pentru acei, care în scopuri politice și electorale egoiste, încearcă să deterioreze aceste relații. Relax, oameni buni. Nu aveți nicio șansă. Știți de ce? Pentru că relațiile între malurile Prutului nu mai depind de alegerile pe malul Bâcului sau Dâmboviței. Lumea e cu mult mai deșteaptă decât cred polit-tehnologii de palat. Serios. Focusare maximă pe munca în folosul oamenilor! Efortul merită, credeți-mă. Inclusiv sub aspect electoral”, a scris Chicu. Declarațiile au fost făcute în contextul ultimelor declarații făcute de autoritățile de la București despre poziția României față de situația din R. Moldova. Astfel, președintele Klaus Iohannis a anunțat că România va sprijini Republica Moldova doar prin proiecte destinate cetățenilor.  Anterior, și premierul Ludovic Orban, a declarat, în cadrul primei sale vizite la Bruxelles, că „nu putem considera actualul Guvernul de la Chișinău un partener serios”. Cele mai recente declarații vin din partea lui Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, care a anunțat că România schimbă abordarea faţă de Republica Moldova și respectiv sprijinul venit de la București spre Chișinău va fi limitat. Articolul Premierul de la Chișinău, replică tăioasă pentru președintele României Klaus Iohannis apare prima dată în InfoPrut.
17:00
  De Ziua Principatelor Române, pe 24 ianuarie, forțele unioniste vor strânge rândurile. La cererea tuturor unioniștilor, constituirea într-o singură entitate se va stabili la Iași. Astfel, la Congresul național al Alianței pentru Unirea Românilor (A.U.R.) de vineri, ora 14:00, de la Congress Hall, vor participa partide din Blocul Electoral UNIREA, alte formațiuni politice unioniste, deputați din primul Parlament al Republicii Moldova, dar și din actualul Legislativ, precum și reprezentanți ai asociațiilor unioniste. „Au apărut partide unioniste ca ciupercile după ploaie. E timpul să lase fiecare din orgoliu și să își dea mâna. Îi așteptăm pe toți vineri, în capitala istorică a Moldovei, pentru a face pace și a începe de la zero. Suntem bucuroși de dorința forțelor unioniste de a se uni, în sfârșit”, a declarat George Simion, lider al Alianței pentru Unirea Românilor, încă interzis în Republica Moldova. În același context, oaspeții de pe cele două maluri ale Prutului sunt așteptați să fie prezenți la toate manifestațiile dedicate zilei de 24 ianuarie, care vor debuta la Palatul Culturii, ora 10:00.         Articolul Toate forțele unioniste: Reunire de urgență la Iași, pe 24 ianuarie apare prima dată în InfoPrut.
16:30
Ana Guțu, noul secretar de stat al Departamentului pentru Relații cu R. Moldova în Guvernul României, a declarat că una din prioritățile sale în această funcție va fi promovarea proiectelor românești la Chișinău. Ana Guțu a acordat, la Chișinău, o audiență cetățenilor, în care a discutat idei de proiecte și propuneri de cooperare care să sporească prezența României în R. Moldova. „Am avut întâlniri cu mai mulți cetățeni - primari, preşedinți de ONG uri, oameni de artă - regizori, pictori, muzicieni, medici. Proiectele solicitate țin atât de infrastructură, cât şi de excelență profesională… Sper să se materializeze unele din ele, deoarece ideile expuse mi-au părut absolut necesare pentru a spori prezența României aici, în Republica Moldova”, a declarat sursa pentru deschide.md. Totodată, noul secretar de stat al Departamentului pentru Relații cu R. Moldova a promis că „toate propunerile de cooperare vor fi luate în considerare la Departamentul pentru Relații cu Republica Moldova”. Ana Guțu, a fost numită secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova în Guvernul României, pe 16 ianuarie 2020. Articolul Prioritățile noului secretar de stat al Departamentului pentru Relații cu R. Moldova în Guvernul României apare prima dată în InfoPrut.
14:50
Chișinăul renunță de astăzi la legea care interzicea mașinilor cu numere transnistrene să părăsească hotarele Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi, de către Biroul Politic de Reintegrare care specifică că încetează „regimul de testare la trecerea frontierei de stat moldo-ucrainene pentru automobilele înmatriculate în stânga Nistrului”, așa cum a promis anterior Igor Dodon, scrie deschide.md. „Informația colectată de către organele de resort pe parcursul ultimelor 10 zile va fi analizată sub aspectul cererii pentru călătorii în Ucraina și a celei pentru înmatriculare cu plăcuțe ”neutre” din partea locuitorilor regiunii transnistrene. Deciziile ulterioare vor fi luate în baza analizei efectuate și vor fi comunicate public”, justifică Biroul de Reintegrare. Amintim că despre aplicarea acestei legi din data de 10 ianuarie curent, Poliția de Frontieră a anunțat într-un comunicat de presă, fără a menționa că acesta este „temporară, de test”. După ce Tiraspolul a anunțat că drept răspuns la această măsură „neprietenoasă” va interzice tranzitarea regiunii separatiste de mașinile cu numere MD și spiritele s-au încins, vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, a anunțat că aceasta este „o măsură temporară, de test”. Peste o oră și Igor Dodon ar fi declarat într-o convorbire telefonică cu liderul grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, că pentru soluționarea acestui blocaj Chișinăul va renunța la această măsură chiar de săptămâna viitoare, iar Tiraspolul îi va urma exemplul. Articolul Chișinăul a cedat din nou în fața Tiraspolului. Restricția pentru mașinile cu numere transnistrene a fost ridicată apare prima dată în InfoPrut.
14:30
Ion Chicu, premierul Republicii Moldova, a răspuns cu un citat din Biblie la cea mai recentă postarea a lui Daniel Ioniță, prin care ambasadorul a sugerat că relațiile dintre cele două maluri ale Prutului sunt ușor tensionate de îndepărtarea Guvernului de la Chișinău de parcursul proeuropean. „Cu prilejul Zilei Diplomatului din Republica Moldova, adresez cele mai cale felicitări colegilor moldoveni de la Chișinău și de pretutindeni și le doresc să aibă viziune și înțelepciune în îndeplinirea mandatelor încredințate. Le ofer, totodată, un citat din finalul de la Resbelul, de marele și mereu actualul Ion Luca Caragiale: „Iată deci, că vederile noastre se întăresc prin glasurile oficiale ale celor două împărăţii cu pricină. În tot cazul însă, noi tot n-am pierdut speranţa în diplomaţia Europei: tot mai credem că are să se facă pace... dupe ce s'o isprăvi resbelul”, a scris Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, pe Facebook. La rândul său, premierul Ion Chicu, a comentat mesajul ambasadorului Daniel Ioniță ajutându-se de un citat din Sfânta Scriptură. „...aruncarea cu pietre îşi are vremea ei şi strângerea pietrelor îşi are vremea ei...». Sarbatoarea de azi ar fi un bun prilej pentru «sincronizare”. Noi suntem la „strîns”!”, a adăugat Ion Chicu. Reacțiile vin în contextul ultimelor declarații făcute de autoritățile de la București despre poziția României față de situația din R. Moldova. Astfel, președintele Klaus Iohannis a anunțat că România va sprijini Republica Moldova doar prin proiecte destinate cetățenilor.  Anterior, și premierul Ludovic Orban, a declarat, în cadrul primei sale vizite la Bruxelles, că „nu putem considera actualul Guvernul de la Chișinău un partener serios”. Cele mai recente declarații vin din partea lui Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, care a anunțat că România schimbă abordarea faţă de Republica Moldova și respectiv sprijinul venit de la București spre Chișinău va fi limitat.   Articolul Ambasadorul României la Chișinău și premierul Republicii Moldova își vorbesc în citate din Caragiale și din Biblie apare prima dată în InfoPrut.
13:10
Blocul electoral UNIREA a fost înregistrat oficial de către Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru participarea la alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020. „Mișcarea Politică UNIREA cu denumirea sa electorală, Blocul Electoral UNIREA a fost înregistrată de Comisia Electorală Centrală. CEC cu votul unanim al membrilor prezenți a decis înregistrarea Blocului Electoral UNIREA, pentru participarea la alegerile parlamentare noi, în circumscripția nr. 38 Hâncești”, a anunțat Dorin Chirtoacă pe pagina sa de Facebook. „Comisia Electorală Centrală hotărăște: se înregistrează Blocul electoral UNIREA pentru participarea la alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020, constituit de către Partidul Politic „Democrația Acasă”, Partidul Liberal, Partidul Politic „Partidul Popular Românesc” și Partidul Politic „Uniunea Salvați Basarabia”. Se înregistrează simbolul electoral al Blocului electoral UNIREA pentru imprimare în buletinele de vot la alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020, care reprezintă imaginea schematică a României Mari în care este încadrat cuvântul „UNIREA”, se arată în decizia Comisiei Electorale Centrale. Amintim că Mișcarea Politică UNIREA a depus vineri, 17 ianuarie, actele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrarea Blocului Electoral UNIREA, care astfel și-a manifestat dorința de a participa la alegerile parlamentare noi în circumscripția uninominală nr. 38, Hâncești. Tot atunci, Dorin Chirtoacă, liderul Partidului Liberal, a menționat că nu exclude faptul că el va fi candidatul blocului, dar precizează că decizia va fi luată ulterior. Mișcarea Politică UNIREA a fost constituită, miercuri, 15 ianuarie 2020, de către cinci partide unioniste PDA, PL, PNL, PPR și USB, care au decis să-și unifice forțele. Articolul CEC a decis! Blocul Electoral UNIREA – pe buletinele de vot la alegerile parlamentare noi din 15 martie 2020 apare prima dată în InfoPrut.
12:30
În ape tulburi, manipularea devine un năvod de care peștii mai puțin vigilenți se agață inevitabil. Este ceea ce se petrece acum în relația cu Chișinăul. Situația este aceasta: în R. Moldova, puterea aparține complet forțelor Estului, în ciuda unui machiaj gros și strident – așa zisul „guvern tehnocrat” – care face tabloul și mai grotesc. Igor Dodon este președinte, iar Partidul Socialiștilor condus de acesta are guvernul, parlamentul și Primăria Chișinăului. Fapt fără precedent dincolo de Prut. În consecință, Rusia controlează, cu acte în regulă, tot ce mișcă acolo. E prea mult. Până și Moscova a înțeles că responsabilitatea ei a devenit enormă, piatra prea grea, nota de plată prea încărcată. Pe cale de consecință, singura grijă a aparatului propagandistic al Rusiei este să camufleze această realitate, să-și piardă urmele, să poată arunca, la limită, responsabilitatea altora. Rusia vrea controlul, nu răspunderea. Unul dintre mecanisme aparatului de manipulare al Rusiei este „umanizarea” lui Igor Dodon și a reprezentanților regimului de la Moscova care astăzi controlează republica de la un capăt la altul, într-o verticală a puterii copiată parcă după modelul de la Răsărit. „Umanizarea” înseamnă că lupul e îmbrăcat în blană de oaie, că nu e lup, de fapt, că are colaboratori acceptabili și europeni, că nici nu ar reprezenta nemijlocit Moscova, că ar fi un interlocutor valabilă, viabil și, de ce nu, finanțabil. Până una alta, nu a vorbit însuși președintele Dodon, acest veritabil Voronin în pantaloni scurți care între timp și-a depășit maestrul, despre… „frații români”? Un episod recent și nefericit în această sagă manipulatorie a umanizării regimului Dodon s-a petrecut recent la Chișinău. În esență, s-a încercat acreditarea unui consens (!) București-Chișinău-Moscova asupra situației politice din R. Moldova. Este cel mai mare fake-news pe care propaganda rusă îl derulează acum sub ochii noștri. O delegație din România merge la Chișinău O delegaţie oficială a Primăriei Municipiului Bucureşti, formată din consilieri generali şi condusă de viceprimarul general, Aurelian Bădulescu, a efectuat, în perioada 13 ianuarie – 15 ianuarie 2020, o vizită la Chişinău. Obiectivul principal a fost participarea la manifestările culturale organizate în capitala republicii, pentru a marca 170 de ani de la nașterea poetului român Mihai Eminescu. Alături de primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, delegația a depus flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Parcul Central „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Ulterior, membrii delegației s-au întâlnit și cu compozitorul Eugen Doga, participând apoi şi la un spectacol dedicat aniversării lui Mihai Eminescu. Citiți continuarea analizei pe larics.ro. Articolul Bucureștiul a căzut în capcana Moscovei. Fake news-ul despre rezultatele vizitei delegației din România la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
12:20
Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a declarat că  România schimbă abordarea faţă de Republica Moldova și respectiv sprijinul venit de la București spre Chișinău va fi limitat. „Pe noi ne interesează să susţinem o Republică Moldova ca stat care promovează reforma, care este angrenată ireversibil pe calea europeană, pentru că, citez din ceea ce a spus preşedintele, singura şi cea mai sigură opţiune pentru Republica Moldova este calea integrării europene. Şi, prin urmare, noi vom susţine Republica Moldova atunci când va performa pe această cale. În momentul ăsta nu putem să constatăm o astfel de performanţă. Ceea ce putem să facem este să ne limităm sprijinul, inclusiv sprijinul financiar, la proiecte care sunt dedicate cetăţenilor”, a explicat Bogdan Aurescu în cadrul unei emisiuni de la TVR. Amintim că anterior și președintele Klaus Iohannis a anunțat că România va sprijini Republica Moldova doar prin proiecte destinate cetățenilor. Totuși, primul care a vorbit despre poziția României față de situația din R. Moldova a fost premierul Ludovic Orban, care a declarat, în cadrul primei sale vizite la Bruxelles, că „nu putem considera actualul Guvernul de la Chișinău un partener serios”. Articolul Anunțul ministrului de externe al României: Sprijin de la București pentru R. Moldova va veni numai pentru proiecte destinate cetățenilor apare prima dată în InfoPrut.
11:40
Ion Ceban, primarul mun. Chișinău, a venit cu o reacție în cazul presupusului acord de înfrățire cu București. Edilul a spus că la ședința din 15 ianuarie 2020, nu a fost semnat niciun acord, ci doar a fost votat un asemenea document. De asemenea, Ceban a acuzat presa de la Chișinău ca ar fi distribuit informații false în acest sens. „Chem la responsabilitate presa. Nu poți să dezminți ceea ce nu a avut loc și nu a fost planificat. Toată lumea a fost la ședință, nu a fost vorba că vom semna la acea ședință un acord. A fost votarea acestui acord în baza procedurilor legale. Consiliul din București a fost deschis să voteze acest acord la București. Apoi se poate de vorbit despre semnare. Când totul va fi aranjat și votat, acordul se va transmite prin căi oficiale, prin Ministerul de Externe, și apoi se poate de vorbit despre semnare”, a menționat primarul de Chișinău. Ceban a mai spus că va ataca în judecată, instituțiile de presă care nu vor dezminți aceste informații,  referindu-se, în mod special, la mass-media independentă. „Fac apel către jurnaliști, mai ales către cei care luptă cu fake-news: să dai un fake news, să-l dezminți și apoi să dai al treilea fake... Mă refer aici la instituții așa-zise independente, care și sâmbătă și duminică au tirajat acest fake. Cineva urmărește ca relațiile să nu fie bune? În unele surse s-a manipulat tare nerușinat. Dacă nu se va dezminți, vom ataca în judecată”, a avertizat sursa. Primarul de Chișinău nu a pierdut ocazia să-și denigreze, din nou, colegii liberali care au calificat situația jenantă, spunând că acești adepți ai unionismului „nu au făcut nicio boabă pentru acest parteneriat”. Amintim că pe 15 ianuarie 2020, un Acord de colaborare adițional la Protocolul de Înfrățire încheiat în anul 1999 între primăriile din Chișinău și București, ar fi fost votat în unanimitate de consilieri municipali ai Chișinăului, în prezența a 16 consilieri municipali de la București, în frunte cu viceprimarul Aurelian Bădulescu. Ulterior, delegația română în frunte cu viceprimarul general, Aurelian Bădulescu, a negat printr-un comunicat ar fi semnat un protocol de colaborare cu Primăria Chișinău.   Articolul Ion Ceban recunoaște că la Chișinău nu a fost semnat niciun acord de înfrățire cu București apare prima dată în InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
19:40
Astăzi se împlinesc 11 ani de la moartea marelui poet român din Basarabia, Grigore Vieru. Acesta s-a stins din viaţă în data de 18 ianuarie 2009, la două zile după un grav accident rutier, care s-a produs în timp ce poetul se întorcea de la Cahul. Poetul şi eseistul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta (Republica Moldova), în familia de plugari români a lui Pavel şi Eudochia Vieru. A absolvit primele şapte clase în satul natal (1950), şcoala medie din oraşul Lipcani (1953) şi Facultatea de Filologie şi Istorie a Institutul Pedagogic „Ion Creangă" din Chişinău (1958). A debutat editorial în 1957, student fiind, cu o plachetă de versuri pentru copii, „Alarma", apreciată de critica literară, şi a continuat cu alte zeci de volume pentru copii, printre care: „Muzicuţe" (1958), „La fereastra cu minuni" (1960), „Bună ziua fulgilor" (1961), „Făguraşi" (1963), „Ceasornicul pădurii" (1965), „Poezii de seama voastră" (1967), „Aproape" (1975), „Mama" (1980), „Să creşti mare" (1983). În 1970 a realizat, împreună cu Spiridon Vengheli, primul abecedar cu litere latine în Basarabia postbelică. În acelaşi an a ieşit de sub tipar volumul de poezii pentru copii „Trei iezi", care cuprindea şi poezia „Curcubeul", în care Vieru, prin metafora curcubeului cu trei culori, elogia drapelul tuturor românilor. Volumele dedicate copiilor au fost răsplătite, în 1988, cu Diploma de onoare „Andersen", cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii.   În ce priveşte creaţia majoră, este autorul a numeroase volume de versuri printre care: „Numele tău" (1968), „Fiindcă iubesc" (1980), „Izvorul şi clipa" (1981), „Cel care sunt" (1987), „Hristos nu are nicio vină" (1989), „Rădăcina de foc" (1988), „Curăţenia fântânii" (1993), „Văd şi mărturisesc" (1997). Primul volumul de versuri, „Numele tău", a fost apreciat de critica literară drept cea mai originală apariţie poetică. În chiar anul apariţiei a devenit obiect de studiu la cursurile universitare de literatură naţională contemporană. Trei poeme din volum sunt intitulate Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Brâncuşi, iar altele două sunt închinate lui Nicolae Labiş şi lui Marin Sorescu. Asemenea dedicaţii apăreau pentru prima oară în lirica basarabeană postbelică. Grigore Vieru s-a impus ca un promotor consecvent al idealurilor naţionale ale românilor din stânga Prutului, luptând pentru oficializarea limbii române în Basarabia, pentru reunirea ei cu Patria-mamă. A fost redactor la revista „Nistru" (1960), publicaţie a Uniunii Scriitorilor din Moldova, redactor la editura Cartea Moldovenească (1960-1963), consultant la Secţia de poezie a Uniunii Scriitorilor din RSS Moldovenească (1963-1969), membru în Comisia de Stat pentru problemele limbii (1991). A mai colaborat la „Tinerimea Moldovei", „Moldova", „Literatura şi arta", ca şi la publicaţii din România precum „România literară", „Convorbiri literare" sau „Cronica". În 1973, Grigore Vieru a trecut Prutul în cadrul unei delegaţii de scriitori sovietici şi a participat la întâlnirea cu redactorii revistei Secolul 20: Dan Hăulică, Ştefan Augustin Doinaş, Ioanichie Olteanu, Geo Şerban, Tatiana Nicolescu. Un an mai târziu, în 1974, a dat curs invitaţiei oficiale din partea Uniunii Scriitorilor din România, adresată de preşedintele acesteia, scriitorul Zaharia Stancu. Astfel, a vizitat Transilvania, însoţit de poetul Radu Cârneci. În 1977, tot la invitaţia Uniunii Scriitorilor din România, a vizitat oraşele Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Iaşi.   La sfârşitul anilor '80, Grigore Vieru s-a aflat în prima linie a Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia, textele sale (inclusiv cântecele pe versurile sale) având un mare rol în deşteptarea conştiinţei naţionale a românilor din Basarabia. A fost unul dintre fondatorii Frontului Popular şi s-a aflat printre organizatorii şi conducătorii Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989. A fost ales deputat al poporului (1989). A participat activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din RSSM în care s-a votat limba română ca limbă oficială şi trecerea la grafia latină. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. A murit la 18 ianuarie 2009, în urma unui grav accident de circulaţie. Accidentul a avut loc la 16 ianuarie, pe traseul R-3 Chişinău-Hînceşti-Cimişlia-Basarabească, când poetul se întorcea de la o manifestare dedicată lui Mihai Eminescu. A fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României" în grad de Mare Cruce „în semn de recunoştinţă şi înaltă apreciere pentru dragostea şi talentul cu care a militat, de-a lungul întregii sale vieţi, prin puterea cuvântului, pentru convieţuirea oamenilor în pace şi înţelegere, rămânând în sufletul tuturor românilor ca un simbol al legăturilor dintre fraţii de aceeaşi limbă". În 2015, anul în care poetul ar fi împlinit 80 de ani, a fost inaugurată Casa-muzeu „Grigore Vieru" în satul său de baştină, Pererâta. Aceasta are şi o anexă cu expoziţia creaţiei lui Grigore Vieru, cu volume de poezii editate pe parcursul anilor, manuscrise, fotografii, volume de traduceri şi critică literară. În memoria poetului, din 2009, se desfăşoară anual, la Iaşi, Festivalului Internaţional de Poezie Iaşi-Chişinău „Grigore Vieru". Sursă: Agerpres Articolul 11 ani de la trecerea la cele veșnice a poetului român Grigore Vieru apare prima dată în InfoPrut.
18 ianuarie 2020
15:40
Autoritățile de la București au publicat un comunicat în care dezmint informațiile conform cărora delegaţia oficială a Primăriei București, condusă de viceprimarul general, Aurelian Bădulescu, ar fi semnat un protocol de colaborare cu Primăria oraşului Chişinău. Potrivit lor, vizita a fost doar cu prilejul manifestărilor culturale pentru a marca 170 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu. La data de 15 ianuarie, autoritățile de la Chișinău au anunțat în cadrul unei ședințe comune în care au fost prezenți reprezentanții de la București, că 42 de consilieri au votat un proiect de decizie privind Acordul de colaborare adițional la Protocolul de Înfrățire, încheiat între Primăria municipiului Chișinău și Primăria municipiului București la 4 noiembrie 1999. Pe de altă parte, primarul general al Bucureștiului, Gabriela Firea, a explicat că exclude orice implicare politică a acestei delegaţii, care a fost organizată exclusiv în scop cultural şi anunţă că viceprimarul general, Aurelian Bădulescu, nu a semnat niciun document de colaborare între capitala României şi Chişinău, neavând un mandat în acest sens. În comunicat se precizează că Viceprimarul General de București „NU a semnat un astfel de protocol şi nici nu a avut mandat de la Primarul General, Gabriela Firea, să semneze un protocol de colaborare sau să reînnoiască protocolul semnat în anul 1999, când primar general al Bucureştiului era Viorel Lis”. Totodată, cei din fracțiunea PL spun că „Ion Ceban a folosit delegația de la București în scopuri personale și a mințit consiliul municipal”. Aceștia solicită convocarea ședinței CMC la data de 24 ianuarie pentru soluționarea scandalului în care s-a pomenit primăria Chișinău în raport cu Bucureștiul, precum și scuze publice din partea lui Ion Ceban adresate primăriei București și delegației din partea acesteia. „Acum constatăm un scandal public inițiat de socialiști între cele două primării București și Chișinău, fapt nemaipomenit de grav și jenant pentru imaginea administrației publice locale”, se arată scris într-o postare a fracțiunii. Și presa din România a reflectat acest incident, subliniind că „primarul Chișinăului, Ion Ceban (Partidul Socialist, pro-rus), aflat în plină campanie de imagine pe plan intern pentru a puncta în partid în fața președintelui Igor Dodon, a încercat să prezinte o vizită banală a unei delegații a primăriei București drept un mare succes diplomatic”, fiind contrazis dur de comunicatul Primăriei București. Amintim că Acordul adițional de colaborare prevedea continuarea implementării proiectelor bilaterale aflate în desfășurare, precum și perspectivele de fortificare a relațiilor Chișinău - București pe segmente de interes comun. Articolul Primarul de București Gabriela Firea îi dă peste nas lui Ceban: Nu s-a semnat nimic politic. Delegația din România, scop pur cultural apare prima dată în InfoPrut.
15:20
Astăzi se împlinesc 11 ani de la moartea marelui poet român din Basarabia, Grigore Vieru. Acesta s-a stins din viaţă în data de 18 ianuarie 2009, la două zile după un grav accident rutier, care s-a produs în timp ce poetul se întorcea de la Cahul. Poetul şi eseistul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta (Republica Moldova), în familia de plugari români a lui Pavel şi Eudochia Vieru. A absolvit primele şapte clase în satul natal (1950), şcoala medie din oraşul Lipcani (1953) şi Facultatea de Filologie şi Istorie a Institutul Pedagogic „Ion Creangă" din Chişinău (1958). A debutat editorial în 1957, student fiind, cu o plachetă de versuri pentru copii, „Alarma", apreciată de critica literară, şi a continuat cu alte zeci de volume pentru copii, printre care: „Muzicuţe" (1958), „La fereastra cu minuni" (1960), „Bună ziua fulgilor" (1961), „Făguraşi" (1963), „Ceasornicul pădurii" (1965), „Poezii de seama voastră" (1967), „Aproape" (1975), „Mama" (1980), „Să creşti mare" (1983). În 1970 a realizat, împreună cu Spiridon Vengheli, primul abecedar cu litere latine în Basarabia postbelică. În acelaşi an a ieşit de sub tipar volumul de poezii pentru copii „Trei iezi", care cuprindea şi poezia „Curcubeul", în care Vieru, prin metafora curcubeului cu trei culori, elogia drapelul tuturor românilor. Volumele dedicate copiilor au fost răsplătite, în 1988, cu Diploma de onoare „Andersen", cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii.   În ce priveşte creaţia majoră, este autorul a numeroase volume de versuri printre care: „Numele tău" (1968), „Fiindcă iubesc" (1980), „Izvorul şi clipa" (1981), „Cel care sunt" (1987), „Hristos nu are nicio vină" (1989), „Rădăcina de foc" (1988), „Curăţenia fântânii" (1993), „Văd şi mărturisesc" (1997). Primul volumul de versuri, „Numele tău", a fost apreciat de critica literară drept cea mai originală apariţie poetică. În chiar anul apariţiei a devenit obiect de studiu la cursurile universitare de literatură naţională contemporană. Trei poeme din volum sunt intitulate Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Brâncuşi, iar altele două sunt închinate lui Nicolae Labiş şi lui Marin Sorescu. Asemenea dedicaţii apăreau pentru prima oară în lirica basarabeană postbelică. Grigore Vieru s-a impus ca un promotor consecvent al idealurilor naţionale ale românilor din stânga Prutului, luptând pentru oficializarea limbii române în Basarabia, pentru reunirea ei cu Patria-mamă. A fost redactor la revista „Nistru" (1960), publicaţie a Uniunii Scriitorilor din Moldova, redactor la editura Cartea Moldovenească (1960-1963), consultant la Secţia de poezie a Uniunii Scriitorilor din RSS Moldovenească (1963-1969), membru în Comisia de Stat pentru problemele limbii (1991). A mai colaborat la „Tinerimea Moldovei", „Moldova", „Literatura şi arta", ca şi la publicaţii din România precum „România literară", „Convorbiri literare" sau „Cronica". În 1973, Grigore Vieru a trecut Prutul în cadrul unei delegaţii de scriitori sovietici şi a participat la întâlnirea cu redactorii revistei Secolul 20: Dan Hăulică, Ştefan Augustin Doinaş, Ioanichie Olteanu, Geo Şerban, Tatiana Nicolescu. Un an mai târziu, în 1974, a dat curs invitaţiei oficiale din partea Uniunii Scriitorilor din România, adresată de preşedintele acesteia, scriitorul Zaharia Stancu. Astfel, a vizitat Transilvania, însoţit de poetul Radu Cârneci. În 1977, tot la invitaţia Uniunii Scriitorilor din România, a vizitat oraşele Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Iaşi.   La sfârşitul anilor '80, Grigore Vieru s-a aflat în prima linie a Mişcării de Eliberare Naţională din Basarabia, textele sale (inclusiv cântecele pe versurile sale) având un mare rol în deşteptarea conştiinţei naţionale a românilor din Basarabia. A fost unul dintre fondatorii Frontului Popular şi s-a aflat printre organizatorii şi conducătorii Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989. A fost ales deputat al poporului (1989). A participat activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din RSSM în care s-a votat limba română ca limbă oficială şi trecerea la grafia latină. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. A murit la 18 ianuarie 2009, în urma unui grav accident de circulaţie. Accidentul a avut loc la 16 ianuarie, pe traseul R-3 Chişinău-Hînceşti-Cimişlia-Basarabească, când poetul se întorcea de la o manifestare dedicată lui Mihai Eminescu. A fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României" în grad de Mare Cruce „în semn de recunoştinţă şi înaltă apreciere pentru dragostea şi talentul cu care a militat, de-a lungul întregii sale vieţi, prin puterea cuvântului, pentru convieţuirea oamenilor în pace şi înţelegere, rămânând în sufletul tuturor românilor ca un simbol al legăturilor dintre fraţii de aceeaşi limbă". În 2015, anul în care poetul ar fi împlinit 80 de ani, a fost inaugurată Casa-muzeu „Grigore Vieru" în satul său de baştină, Pererâta. Aceasta are şi o anexă cu expoziţia creaţiei lui Grigore Vieru, cu volume de poezii editate pe parcursul anilor, manuscrise, fotografii, volume de traduceri şi critică literară. În memoria poetului, din 2009, se desfăşoară anual, la Iaşi, Festivalului Internaţional de Poezie Iaşi-Chişinău „Grigore Vieru". Sursă: Agerpres Articolul 11 ani de la trecerea în neființă a poetului român Grigore Vieru apare prima dată în InfoPrut.
13:40
Liderul PAS, Maia Sandu, a declarat că între ea şi Andrei Năstase există discuţii şi divergenţe, date de punctele de vedere diferite, dar este pregătită să renunţe la animozităţi pentru a lupta împotriva lui Igor Dodon. Declarațiile au fost făcute în platoul emisiunii Punctul pe Azi de la postul TVR Moldova. [caption id="attachment_48457" align="aligncenter" width="600"] Sursă: diez.md[/caption] Liderul PAS a menţionat că în această perioadă, după ce Guvernul pe care l-a condus a picat şi blocul ACUM a pierdut Primăria Chişinăului, există supărări de ambele părţi. „Trebuie să ne clarificăm cu aceste supărări. Să mergem fiecare să ne clarificăm cu alegătorii noştri, pentru că de acolo trebuie să pornească procesele de restructurare, apoi să ne întoarcem şi să ne amintim care este obiectivul comun”, a spus Maia Sandu, care a mai precizat că, pentru a face mai bună viaţa cetăţenilor, Republica Moldova trebuie eliberată de Igor Dodon. Maia Sandu a menţionat că, în ce priveşte un eventual candidat comun la prezidenţiale, a avut o singură discuţie cu cei de la Platforma DA. „Ei au expus ideea unui candidat apartinic, iar noi suntem deschişi să dicutăm, dar vrem să înţelegem mai mult la ce se referă”, a spus liderul PAS. Potrivit liderului PAS, colaborarea dintre PAS şi PPDA a fost destul de complicată, pentru că trebuiau aleşi candidaţi comuni şi fiecare credea că este cel mai indicat să reprezinte blocul ACUM. „În anumite raioane am avut un scor mai bun, în alte raioane am avut un scor mai puţin bun, după care a venit votul în Consiliile Raionale şi acolo nu totul s-a întâmplat foarte bine”, a menționatMaia Sandu, care a spus că este important ca supărările să fie depăşite pentru obiectivul comun. Liderul PAS a precizat că va renunţa la candidatura la prezidenţiale, în cazul în care un candidat care să reprezinte forţele politice democratice are şanse mai mari să îl învingă la urne pe Igor Dodon. Articolul Maia Sandu ar putea renunța la prezidențiale apare prima dată în InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.