InfoPrut

Acum 12 ore
22:40
  Radio România Chișinău a lansat miercuri caravana „1918- când toți românii au zis DA”, proiect cultural care constă în organizarea unor întâlniri și mese rotunde dedicate Centenarului Marii Uniri în 10 orașe din Republica Moldova. Prima ediție a avut loc astăzi la biblioteca raională din orașul Briceni. Istoricul Ion Negrei, autor a mai multor [&hellip The post Radio Chișinău a lansat caravana „ 1918 – Când toți românii au zis Da” appeared first on InfoPrut.
22:20
  Merele din Republica Moldova vor fi exportate pe una dintre cele mai mari piețe din lume, cea a Indiei. Partea indiană a stabilit cerințele fitosanitare de import, iar în curând urmează să fie identificat exportatorul din Republica Moldova și importatorul din India, pentru a organiza exportul primului lot–probă. Anunțul a fost făcut  miercuri de Guvernul de [&hellip The post Indienii vor mânca mere din Republica Moldova appeared first on InfoPrut.
21:50
  Inițiativa unioniștilor de colectare a unui milion de semnături pentru ca în Constituția României să fie făcută o referire la Unire a fost publicată miercuri, 19 septembrie, în Monitorul Oficial. Campania „1 milion pentru Unire” este desfășurată de Alianța pentru Centenar, iar inițiativa de strângere a semnăturilor a fost avizată favorabil de Consiliul Legislativ [&hellip The post Cea mai recentă inițiativă a unioniștilor, publicată în Monitorul Oficial appeared first on InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
09:50
  Republica Moldova mizează pe sprijinul României în modernizarea infrastructurii electroenergetice și integrarea pe piața energetică a Uniunii Europene. Declarația a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructurii de la Chișinău, Chiril Gaburici, care efectuează o vizită la București în perioada 17-19 septembrie. Potrivit ministrului Gaburici, pentru a avansa în interconectarea rețelelor de energie electrică [&hellip The post Ministrul Economiei de la Chișinău: Rep. Moldova contează pe România appeared first on InfoPrut.
09:30
  Ziua Națională a Vinului nu va mai avea loc doar la Chișinău. În Anul Centenar, sărbătoarea care se va derula în perioada 6-7 octombrie sub genericul „Vin din sufletul Moldovei” va fi organizată și la Snagov. La eveniment vor participa zeci de producători autohtoni de vinuri. La Ziua Națională a Vinului de la Chișinău [&hellip The post Premieră: „Vin din sufletul Moldovei” la Chișinău și la Snagov appeared first on InfoPrut.
17 septembrie 2018
09:20
  Un bust al Regelui Ferdinand I al României a fost inaugurat sâmbătă la Varnița, raionul Anenii Noi. La eveniment au participat Preasfințitului Veniamin Goreanu – episcopul Basarabiei de Sud, colonelul Cristi Ladaniuc – atașatul militar al Ambasadei României la Chișinău, redactorul-șef al ziarului România Liberă din București – Iulian Capsali, pictorul heraldist Iurie Caminschi, Asociația [&hellip The post Un bust al Regelui Ferdinand I, Întregitorul de țară, dezvelit la Varnița appeared first on InfoPrut.
16 septembrie 2018
10:10
  Reprezentanți ai județului Ilfov din România și raionului Ialoveni din Republica Moldova au semnat un act de înfrățire și au adoptat o Declarație de Unire. Evenimentul a avut loc sâmbătă, în cadrul Festivalului „La Gura Teascului” din Ialoveni.   Cu sprijinul autorităților din Ilfov au fost dotate toate grădinițele și școlile din raionul Ialoveni cu [&hellip The post (VIDEO) Înfrățire de zile mari: Județul Ilfov și raionul Ialoveni și-au dat mâna și au semnat o Declarație de Unire appeared first on InfoPrut.
15 septembrie 2018
09:40
  Primarul localității Puhoi din raionul Ialoveni, Petru Frunze, este de părere că dezvoltarea în comunitățile locale este posibilă numai cu sprijinul României. Acesta a anunțat în cadrul unei vizite la Puhoi a unei delegații din Brănești, județul Ilfov, condusă de primar, viceprimar, consilieri, oameni de afaceri și însoțită de episcopul Basarabiei de Sud, Veniamin [&hellip The post Primar din Rep. Moldova: „Să recunoaștem că suntem susținuți doar de frații de peste Prut” appeared first on InfoPrut.
09:10
  Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc a anunțat vineri că formațiunea sa va adopta o politică pro-Moldova, deoarece orientarea proeuropeană, unionistă sau prorusească a partidelor nu ar soluționa, în viziunea sa, problemele Republicii Moldova. „PD va trece prin mai multe schimbări privind modul prin care activează. Va avea o poziționare mult mai [&hellip The post Plahotniuc și partidul său de la guvernare spun „la revedere!” integrării europene a Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
14 septembrie 2018
16:20
  Președintele Academiei de Științe a Moldovei Gheorghe Duca, vicepreședintele Academiei de Științe a Moldovei Ion Guceac și președintele Academiei de Știinte Medicale din Republica Moldova Gheorghe Țîbîrnă au devenit comandori ai Ordinului Militar de România. Evenimentul a avut loc în cadrul unui eveniment organizat de filiala clujeană a Academiei Române, la care academicieni de [&hellip The post Academicieni din Rep. Moldova, comandori ai Ordinului Militar de România appeared first on InfoPrut.
15:20
  Cursa companiei naționale TAROM unește în Anul Centenarului, zona de vest a României, Banatul și Crișana, cu Republica Moldova. Zborul din Timișoara spre Chișinău va face legătura între vestul țării și stânga Prutului. Cursele vor fi operate cu o aeronavă de tip ATR, de 3 ori pe săptămână și vor decola din Timișoara în fiecare [&hellip The post TAROM unește Banatul și Crișana cu Republica Moldova appeared first on InfoPrut.
14:40
  Premierul de la Chișinău Pavel Filip a vorbit joi despre ce înseamnă unirea României cu Republica Moldova. Prezent la inaugurarea grădiniţei din satul Sipoteni, Călăraşi, renovată din banii oferiți de Guvernul României, primul ministru Filip a declarat că Unirea se face „prin proiecte de interconectare a sistemelor de energie electrică, gaze naturale, infrastructură, educaţie”. Șeful [&hellip The post Premierul Republicii Moldova, declarație despre beneficiile Unirii cu România appeared first on InfoPrut.
14:20
  Parohia Tomeşti I din Iaşi a semnat un protocol de înfrățire cu Parohia „Sfinţii Martiri Brâncoveni” din oraşul Ialoveni. Documentul a fost semnat pe 8 septembrie, după Sfânta Liturghie oficiată de preoți de la ambele biserici. Înfrățirea are în vedere dezvoltarea unor proiecte specifice cu un caracter misionar şi pastoral, prin care se vor [&hellip The post O parohie din România și o parohie din Republica Moldova s-au înfrățit appeared first on InfoPrut.
13 septembrie 2018
17:10
  La meciul Serbia-România, jucat luni pe stadionul „Partizan” din Belgrad, suporerii sârbi au scandat „Kosovo”, iar românii au răspuns cu „e Serbia” și când galeria României a scandat „Basarabia”, sârbii au răspuns „e România”. După schimbul de mesaje, galeriile s-au aplaudat reciproc. Serbia – Romania (Basarabia e Romania / Kosovo e Serbia) Două țări, [&hellip The post (VIDEO) Realitatea din „teren”: Românii și sârbii, scandări comune la meci – „Kosovo e Serbia” și „Basarabia e România” appeared first on InfoPrut.
17:00
  Mitropolia Basarabiei a început demersurile pentru canonizarea Episcopului Dionisie Erhan (1868-1943) hirotonit arhiereu la Iași în anul Marii Uniri, scrie Basilica.ro. Demersurile aparțin Episcopiei Basarabiei de Sud ca urmare a investigațiilor făcute și a dorinței credincioșilor. Demersurile au binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Basarabiei s-a întrunit în ședință de lucru luni, [&hellip The post Demersuri pentru canonizarea unui episcop de Ismail hirotonit în anul Marii Uniri appeared first on InfoPrut.
13:20
  Grădinița din satul Sipoteni a fost inaugurată după renovarea finanțată prin grantul oferit de Guvernul României. Pentru această instituție preșcolară, Guvernul României a oferit 9,3 milioane de lei, transmite Radio Chișinău. A fost reparat acoperișul, au fost montate uși și ferestre noi. De asemenea, în interiorul instituției preșcolare, care are 3 blocuri și două [&hellip The post Grădinița din Sipoteni, renovată din banii alocați de România appeared first on InfoPrut.
11:30
  Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, James Pettit, a semnalat că procesul integrării europene a Republicii Moldova nu a înregistrat progrese din 2016 până în prezent, corupția și migrația populației fiind două fenomene care îl blochează. Diplomatul american este de părere că și apropierea alegerilor parlamentare încetinește orice acțiune în sensul integrării europene. [&hellip The post Ambasadorul SUA la Chișinău: Migrația populației, o tragedie. Corupția generalizată blochează Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
12 septembrie 2018
16:20
  Poliţia Locală Galaţi şi Inspectoratul de Poliţie Cahul au încheiat un acord de cooperare. Documentul semnat marți la Complexul Muzeal de Ștințele Naturii Galați prevede derularea unor activităţi comune, de pregătire de specialitate specifică şi schimb de experienţă în domeniul ordinii şi liniştii publice, siguranţei rutiere în trafic şi controlul activităţilor comerciale.  Schimbul de experienţă [&hellip The post Polițiștii din Galați și cei din Cahul vor lucra împreună appeared first on InfoPrut.
13:10
  Guvernatorul statului Florida, Rick Scott, a emis o proclamație de felicitare a României, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la Marea Unire. În document este menționată “prietenia adâncă și de lungă durată“ dintre România și Statele Unite ale Americii, “construită în jurul acelorași valori democratice, legături istorice, și a angajamentului comun pe [&hellip The post Guvernatorul de Florida a transmis felicitări României cu prilejul Centenarului Marii Uniri appeared first on InfoPrut.
11:20
  Deputatul PMP Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat miercuri în Camera Deputaților o declarație politică privind necesitatea stringentă a adoptării unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului pentru instituirea de burse de studii în cazul elevilor români din Ucraina, Serbia, Ungaria, Albania, Bulgaria, Croația și alte state [&hellip The post Deputat de la București: Ordonanță de Urgență pentru elevii români din comunitățile istorice appeared first on InfoPrut.
09:50
  Guvernatorul statului Florida, Rick Scott, a emis o proclamație de felicitare a României, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la Marea Unire. În document este menționată “prietenia adâncă și de lungă durată“ dintre România și Statele Unite ale Americii, “construită în jurul acelorași valori democratice, legături istorice, și a angajamentului comun pe [&hellip The post Guvernatorul de Florida a transmit felicitări României cu prilejul Centenarului Marii Uniri appeared first on InfoPrut.
11 septembrie 2018
13:40
  Grupul Denis din Suceava, care operează pe piaţa locală brandurile de încălţăminte Denis Shoes şi Anna Cori, a început să se dezvolte în franciză, iar primul magazin operat în acest sistem l-au deschis la Chişinău, în timp ce al doilea pas este să ducă brandul la Sofia, în Bulgaria, anunță Ziarul Financiar. Grupul Denis [&hellip The post Un producător din România a intrat pe piața din Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
13:00
  Ziua Limbii Române a fost marcată și în Albania, la Corcea. La eveniment au participat prezentanţi ai comunităţii aromâne din zonă și ai mediului asociativ aromânesc din Albania, printre care și foști absolvenți ai burselor de studii oferite de România etnicilor aromâni din Albania. În deschiderea evenimentului, Raul Truţescu, consulul României în Albania a transmis participanților salutul instituțiilor din [&hellip The post Aromânii din Albania au sărbătorit Ziua Limbii Române la Corcea appeared first on InfoPrut.
11:50
  Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni (IEH), în parteneriat cu  Comitetul pentru Drepturile  Omului Negotin (Odbor Za Ljudska Prava Negotin), prin Timoc Press, susținut de Institutul Cultural Român, a realizat un film documentar despre românii din Timocul sârbesc, în contextul Centenarului Marii Uniri.  Potrivit unui comunicat de presă al IEH, producția vizează creșterea gradului [&hellip The post Film documentar despre românii timoceni la 100 de ani de la Marea Unire appeared first on InfoPrut.
10:50
  Institutul „Frații Golescu” va organiza marți, 18 septembrie, cu începere de la ora 18:00, în București, la Clubul Țăranului, un eveniment dedicat contribuției slujitorilor bisericii la crearea statului național unitar român. De la preoții de mir și până la ierarhii celor trei ținuturi românești, eforturile conjugate ale bisericii au făcut posibilă „îmbărbătarea românilor întru [&hellip The post „Preoții Unirii”, eveniment organizat de Institutul Frații Golescu appeared first on InfoPrut.
10 septembrie 2018
16:50
  58 de elevi pasionați de lectură din România, Republica Moldova, Ucraina, Cipru și Qatar, cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani, alături de 27 de profesori, au participat la Olimpiada Internațională de Lectură de la Constanța, în perioada 1-5 septembrie. Olimpiada, a cărei temă din această ediție a fost „Prietenia”, s-a desfășurat pe [&hellip The post Elevi din regiunea Cernăuți și din Rep. Moldova, participanți la Olimpiada Internaţională de Lectură de la Constanța appeared first on InfoPrut.
12:40
  Copii și profesori din Ismail, Ucraina, au fost premiați de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, pentru aportul constant în menținerea și promovarea identității românești.  Evenimentul, organizat în parteneriat cu Centrul de Informare al României din cadrul Universității Umaniste de Stat din Ismail,  a [&hellip The post Menținerea identității românești, premiată la Ismail de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” appeared first on InfoPrut.
10:50
  Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a operat unele modificări la statut și la programul politic, iar potrivit acestora, dezideratul unirii cu România este îmbrățișat de toți membrii formațiunii. Decizia a fost luată duminică, în cadrul Congresului al VIII-lea al PLDM. Tot la lucrările Congresului extraordinar, preşedintele fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat din Moldova, Tudor [&hellip The post Un nou partid din Rep. Moldova și-a propus prin statut realizarea unirii cu România appeared first on InfoPrut.
09:10
  Fără acces la apă potabilă și canalizare. Este crunta realitate cu care se confruntă populația Republicii Moldova. Potrivit premierului de la Chișinău, Pavel Filip,  în prezent, doar 53% dintre locuitori sunt conectați la apeduct cu apă potabilă și apă tehnică, iar un număr şi mai mic – circa 23% – au acces la rețelele de [&hellip The post Doar jumătate din populația Rep. Moldova are apă potabilă appeared first on InfoPrut.
9 septembrie 2018
18:50
  În Anul Centenar se strâng și mai mult legăturile dintre cele două maluri de Prut. Comuna Crișcior din județul Hunedoara și comuna Codreanca din raionul Strășeni s-au înfrățit. Documentul a fost semnat sâmbătă de primarii Ovidiu Furdui și Cleopatra Cobzac. „Prin semnarea protocolului de înfrăţire cu reprezentanţii comunei Codreanca, din Republica Moldova, ne propunem [&hellip The post O nouă înfrățire pe harta România-Republica Moldova appeared first on InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2018 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.