InfoPrut

Acum o oră
13:00
O nouă secție a Institutului Mamei și Copilului, renovată cu sprijinul Guvernului României, va fi inaugurată marți.  Este vorba despre Secția de Endocrinologie a spitalului, pentru a cărei modernizare Executivul de la București a alocat peste 2,6 milioane de lei, informează Radio Chișinău. Clădirea în care se află secția de Endocrinologie pediatrică a fost construită acum [&hellip The post O nouă secție, renovată cu banii României, a Institutului Mamei și Copilului va fi inaugurată astăzi appeared first on InfoPrut.
Acum 24 ore
20:20
  Filmul documentar despre deportările românilor basarabeni „Expedițiile Memoriei” va avea premiera pe 22 noiembrie, ora 16:00, la Cinematograful „Odeon”. La eveniment vor fi prezenți membrii expediției, regizori și producători de film. Istorici, jurnaliști și studenți ai Facultății de Istorie au mers  în perioada 20 septembrie-1 octombrie în ținuturile în care au fost deportați românii basarabeni și [&hellip The post Filmul despre deportați „Expedițiile Memoriei”, premieră la „Odeon” appeared first on InfoPrut.
15:50
  Consiliul de Mediere din România și Consiliul de Mediere din Republica Moldova vor încheia un protocol de intensificare a colaborării. Evenimentul va avea loc în cadrul Forumului Republica Moldova — România în domeniul Justiției, care se va desfășura în perioada 23-24 noiembrie la Palatul Parlamentului din București, sub președinția celor două ministere ale Justiției. Acordul [&hellip The post Cooperare mai strânsă între Consiliul de Mediere din România și cel din Republica Moldova appeared first on InfoPrut.
15:10
Spectacolul „În ochii tăi fermecători”, după Gib Mihăescu și în regia lui Alexandru Vasilachi, a fost desemnat „Cel mai bun spectacol” și a luat Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Dramaturgie Contemporană de la Braşov.    La festival au participat zece spectacole din Franţa, Ungaria, Marea Britanie, România, informează Radio Chișinău. Spectacolul “În ochii tăi fermecători” [&hellip The post O piesă de teatru din Rep. Moldova a luat Marele Premiu la Festivalul de Dramaturgie de la Braşov appeared first on InfoPrut.
14:40
  Filmul documentar despre deportările românilor basarabeni „Expedițiile Memoriei” va avea premiera pe 22 noiembrie, ora 16:00, la Cinematograful „Odeon”. La eveniment vor fi prezenți membrii expediției, regizori și producători de film. Istorici, jurnaliști și studenți ai Facultății de Istorie au mers  în perioada 20 septembrie-1 octombrie în ținuturile în care au fost deportați românii basarabeni și [&hellip The post Filmul despre deportați „Expedițiile Memoriei” intră în cinematografe appeared first on InfoPrut.
14:00
  Continuă indignările și luările de poziție ale cetățenilor români care, fără voia lor, au apărut în filmul de propagandă „Istoria Moldovei”, sub patronajul președintelui Igor Dodon. Printr-un comunicat de presă, Asociația Terra Dacica Aeterna, cu sediul în Cluj-Napoca, consideră că a fost prejudiciată, fiindcă membri ai organizației au fost asociați cu un documentar propagandistic [&hellip The post Asociație istorică: Există ilegalități comise în filmul de propagandă „Istoria Moldovei” appeared first on InfoPrut.
Ieri
13:30
În ultima vreme, to mai mulți medici din Republica Moldova merg să profeseze în România, se arată interviu de pe Radio Chișinău.  Perspectivele pe care le oferă o țară membră a Uniunii Europene și condițiile din spitale sunt doar unele dintre motivele care-i fac pe doctorii Republica Moldova să migreze din sistem. Teodor Hodonoagă este de [&hellip The post Experiența unui doctor din Rep. Moldova în sistemul medical din România appeared first on InfoPrut.
13:30
  Continuă indignările și luările de poziție ale cetățenilor români care, fără voia lor, au apărut în filmul de propagandă „Istoria Moldovei”, sub patronajul președintelui Igor Dodon. Printr-un comunicat de presă, Asociația Terra Dacica Aeterna, cu sediul în Cluj-Napoca, consideră că a fost prejudiciată, fiindcă membri ai organizației au fost asociați cu un documentar propagandistic [&hellip The post Asocație istorică: Există ilegalități comise în filmul de propagandă „Istoria Moldovei” appeared first on InfoPrut.
12:50
În ultima vreme, to mai mulți medici din Republica Moldova merg să profeseze în România, se arată interviu de pe Radio Chișinău.  Perspectivele pe care le oferă o țară membră a Uniunii Europene și condițiile din spitale sunt doar unele dintre motivele care-i fac pe doctorii Republica Moldova să migreze din sistem. Teodor Hodonoagă este de [&hellip The post Experiența unui medic din Rep. Moldova în sistemul medical din România appeared first on InfoPrut.
12:40
  Ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, a semnalat în Parlamentul de la București necesitatea simplificării procedurilor prin care cetățenii Republicii Moldova să poată lucra în România. „Unul dintre cele mai importante subiecte (n.r. de discuție) trebuie să fie accesul pe piaţa muncii al cetăţenilor din Republica Moldova, aici trebuie să intervină parlamentarii, să [&hellip The post Ambasadorul Gribincea: Acces pe piața muncii din România pentru cetățenii Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
11:50
  Între Republica Moldova și Israel vor fi operate zboruri directe. Acestea vor fi efectuate începând cu 5 iunie 2018, inițial o dată pe săptămână, în ziua de marți, iar din 6 iulie 2018, de două ori pe săptămână, în zilele de marți și vineri. Guvernul de la Chișinău a aprobat eliminarea limitărilor privind numărul de [&hellip The post Zboruri directe între Chișinău și Tel Aviv appeared first on InfoPrut.
19 noiembrie 2017
16:10
  Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, a primit o lecţie elementară de istorie chiar la secţia unde venise să voteze la referendumul local pentru revocarea primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă. O reprezentantă a secţiei de votare l-a corectat pe Igor Dodon atunci când acesta a cerut un buletin de vot în „limba moldovenească”. “Vă dau în [&hellip The post Dodon, pus la respect în secţia de vot: „Nu avem buletine în limba moldovenească, doar în română” appeared first on InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
09:10
  Statuia ciobanului moldovean din raionul Tarutin, regiunea Odesa, a fost inclusă în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai mare statuie din lume dedicată ciobanilor. Anunțul a fost făcut de administrația Centrului etnografic în aer liber „Frumușica Nouă” din regiunea Odesa. Potrivit publicației Libertatea cuvântului, statuia care a fost instalată pe teritoriul Centrului etnografic în aer liber „Frumușica Nouă”, [&hellip The post Statuia ciobanului moldovean din regiunea Odesa, în Cartea Recordurilor appeared first on InfoPrut.
08:00
  Adunarea Generală a Asociației „Euroregiunea Siret-Prut-Nistru” a decis vineri să susțină o inițiativă a Consiliului Raional Leova privind inițierea construcției podului transfrontalier peste Prut — Leova (Republica Moldova) — Bumbăta (România). În viziunea inițiatorilor, proiectul va contribui la formarea coridorului de transport Odesa (Ucraina)-Ștefan-Vodă-Căușeni-Basarabeasca—Cimișlia — Leova (Republica Moldova)-Bumbăta -drum național DN 24A Bârlad — Murgeni — [&hellip The post Pas înainte pentru construcția unui pod peste Prut care să lege Europa de Est de UE appeared first on InfoPrut.
17 noiembrie 2017
17:30
  Mesajul „Basarabia e România” este răspândit în întreaga țară și chiar și dincolo de hotare. În drumul spre mare, spre munte sau spre facultate poți remarca sloganul unionist pe ziduri, pe poduri și în locuri neconvenționale. Dacă ți se părea dificil să încerci să imprimi orașului gândurile tale legate de trecutul și viitorul României [&hellip The post De acum și tu poți scrie pe ziduri mesajul „Basarabia e România”. Află cum appeared first on InfoPrut.
16:30
Documentarul de propagandă moscovită lansat recent, cu titlul pompos „Istoria Moldovei”, făcut sub patronajul președintelui Igor Dodon, a stârnit controverse nu doar în societatea din Republica, dar și printre specialiști în istorie, scrie Deschide.md.  Un demers jurnalistic al redacției Deschide.md a scos la iveală faptul că imaginile folosite în film sunt realizate la Festivalul Roman Apullum de [&hellip The post Dodon a folosit cetățeni români, fără acordul lor, în filmul propagandistic „Istoria Moldovei” appeared first on InfoPrut.
15:50
Autoritățile transnistrene nu intenționează să poarte negocieri politice despre o eventuală reintegrare în baza federalizării Republicii Moldova, despre care vorbește președintele Igor Dodon. Declarații în acest sens au fost făcute de liderul administrației separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, într-un interviu pentru publicația rusească „Nezavismaia Gazeta”, transmite Radio Chișinău. „În baza constituției Transnistriei, orice dialog [&hellip The post Krasnoselski refuză propunerea lui Dodon de a federaliza Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
13:50
  De la 2018 elevi în 2002, la 450, în 2017. De la o chirie a spațiului de 660 de dolari pe lună, la 110.000 de dolari pe an. Masa zilnică a elevilor, blocată la așa-zisa ”vamă transnistreană”. Șicanele separatiștilor, zilnice. Sunt câteva dintre problemele grave cu care Liceul Teoretic „Alexandru cel Bun” din Tighina se [&hellip The post Cum lasă autoritățile de la Chișinău școlile românești din regiunea transnistreană să se stingă appeared first on InfoPrut.
13:30
  La 100 de ani de la fondarea Sfatului Țării, primul for legislativ al Basarabiei, unioniștii de la „UNIREA – ODIP” cer Ministerului Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova suplimentarea orelor școlare dedicate înființării și activității Sfatului Țării. Potrivit lui Vlad Bilețchi, președintele „UNIREA – ODIP”, deoarece anul acesta se împlinesc 100 de ani [&hellip The post DEMERS / Suplimentarea numărului de ore dedicate înființării Sfatului Țării appeared first on InfoPrut.
16 noiembrie 2017
16:00
Mobilizarea generală anunțată de autoritățile separatiste din stânga Nistrului pentru vineri, 17 noiembrie, stârnește îngrijorarea autorităților de la Chișinău și a partenerilor din formatul de negocieri ”5+2”. Declarația îi aparține vicepremierului pentru Reintegrare, George Bălan, transmite Radio Chișinău.  Subiect a fost discutat în cadrul Comisiei Unificate de Control și au fost date asigurări că situația nu va [&hellip The post Autoritățile de la Chișinău, îngrijorate de mobilizarea generală din regiunea transnistreană appeared first on InfoPrut.
15:40
  Formația Carla’s Dreams a acumulat 1 milion de abonați pe propriul canal de YouTube, unde are 468 000 000 de milioane de vizualizări. Este al doilea canal de YouTube din România la categoria artiști, pe locul 1 aflându-se INNA, cu peste 3 milioane de abonați. În acest context, trupa a decis să lanseze piesa „Frica” drept [&hellip The post Carla’s Dreams, al doilea canal de YouTube din România la categoria artiști. Ce cadou pregătește trupa pentru fani appeared first on InfoPrut.
15:20
  Centrul Interregional de Advocacy și Diplomație din Chișinău va semna protocoale de colaborare în domeniul economic cu Consulatul Onorific a Republicii Moldova pentru regiunea Marche-Abruzzo și cu Consulatul Onorific al Republicii Cipru pentru regiunea Emilia Romagna din Italia. Evenimentul va avea loc pe 20 noiembrie, la Chișinău. „Cele două acorduri de colaborare au ca [&hellip The post Demers diplomatic pentru Republica Moldova appeared first on InfoPrut.
14:10
  Federația Rusă a blocat livrarea pe piață a 19 tone de prune din Republica Moldova, în cadrul unui control de carantină fitosanitară la punctul de control Krupets. Potrivit Serviciului Federal pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară Rosselhoznadzor, lotul de fructe ar fi fost atacat de molia orientală. În luna septembrie a fost întors din Federaţia Rusă un [&hellip The post Rusia zice „niet!” prunelor din Republica Moldova appeared first on InfoPrut.
12:10
  „A trece Prutul înseamnă a pleca de acasă și a veni acasă. Pentru mine asta înseamnă Republica Moldova”, spune fostul președinte al României, Traian Băsescu, președintele de onoare al PUN, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.  Fostul șef de stat consideră mulți politicieni de la Chișinău și-au făcut un obicei din a specula greutățile [&hellip The post Băsescu: „A trece Prutul înseamnă a veni acasă. Asta este Rep. Moldova pentru mine” appeared first on InfoPrut.
10:30
  Eficientizarea schimburilor comerciale dintre România și Republica Moldova este una dintre temele de discuție din cadrul conferinței „Facilități și provocări vamale în comerțul dintre România și Republica Moldova” , care va avea loc pe 22 noiembrie la Hotel InterContinental din București. Tematica evenimentului include discuții pe diferite teme de interes: acordul de liber schimb dintre [&hellip The post Conferință la București despre schimburile comerciale dintre România și Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
15 noiembrie 2017
17:30
  Declarațiile recente ale ambasadorului Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin, cu privire la unirea României cu Republica Moldova, îi reunesc pe reprezentanți ai lumii academice de la București și Chișinău pentru o analiză serioasă a mijloacelor prin care s-ar putea înfăptui Reîntregirea. Conferința „Basarabia 1918-2018. Provocări la adresa României privind Unirea” se va desfășura [&hellip The post 1918-2018, prin lupa istoricilor și a societății civile din România și Republica Moldova appeared first on InfoPrut.
17:30
  BMC Trucks, fabrica de autobuze de lângă Bucureşti, a câştigat un contract de aproape 2 milioane de euro pentru livrarea a 13 unităţi la Chişinău, Republica Moldova, scrie Capital.  Unicul producător român de autobuze diesel, BMC Trucks, cu sediul în Ciorogârla, lângă Bucureşti, a câştigat o licitaţie pentru livrarea a 13 autobuze primăriei din [&hellip The post Singurul producător de autobuze din România trece Prutul! appeared first on InfoPrut.
16:30
  Din Republica Moldova vor fi operate zboruri directe spre Elveția.  Cabinetul de miniștri de la Chișinău a aprobat miercuri semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Consiliul Federal Elvețian privind serviciile aeriene regulate. Documentul reglementează posibilitatea operării zborurilor directe între cele două state. Totodată, acordul stabilește principiile de funcționare a serviciilor aeriene bilaterale, inclusiv [&hellip The post Premieră pentru Aeroportul Internațional Chișinău: Zboruri directe spre Elveția appeared first on InfoPrut.
13:40
  Majoritatea bărbaților din regiunea transnistreană au primit în ultima lună citații din partea așa-zisului „minister al apărării” de la Tiraspol pentru a participa la ceea ce administrația separatistă numește un exercițiu de mobilizare generală, care va avea loc pe data de 17 noiembrie, transmite Radio Europa Liberă.  Persoanele care au între 18 și 50 de [&hellip The post Mobilizare generală în regiunea transnitreană appeared first on InfoPrut.
12:50
  Numărul de traversări ale frontierei de stat de către cetățenii din afara Republicii Moldova a ajuns în primele nouă luni ale anului 2017 la 3 milioane de persoane. Potrivit datelor anunțate de Biroul Naţional de Statistică, cei mai mulți cetățeni din afara Republicii Moldova care au traversat frontiera de stat au fost înregistrați din România (53,2%). După cetățenii din [&hellip The post Românii din Țară, campioni la traversat Prutul appeared first on InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.