InfoPrut

Acum 8 ore
22:30
O delegație a Serviciului Vamal din Republica Moldova a participat luni, 22 aprilie, la cea de-a treia ediție a conferinței „Cooperarea internațională și interinstituțională în combaterea traficului ilicit de mărfuri” de la București.  Evenimentul, desfășurat sub egida Asociației pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV), a reunit reprezentanți ai unor importante organizații internaționale precum OLAF, FRONTEX,  SELEC, […] Articolul Reprezentanții autorităților vamale din R. Moldova, România, Belgia și alte state, reuniți la București apare prima dată în InfoPrut.
Acum 12 ore
22:20
Directorul Agenției Servicii Publice din R. Moldova, Mircea Eșanu, a declarat, în cadrul unei emisiuni TV, că legea cetățeniei R. Moldova va fi înăsprită, discutându-se inclusiv despre obligativitatea cunoașterii limbii române pentru cei care doresc să obțină cetățenia R. Moldova, transmite IPN. Directorul ASP a menționat că și în România se lucrează la înăsprirea procedurilor […] Articolul Autoritățile din România și R. Moldova, colaborare pentru modificarea legii cetățeniei apare prima dată în InfoPrut.
21:20
O expoziție cu peste 100 de titluri de enciclopedii cu genericul „Cultura cunoașterii din enciclopedii” a fost vernisată în Parlamentul R. Moldova. Evenimentul are loc în contextul Zilei internaționale a cărții și a drepturilor de autor, dar și al Zilei bibliotecarului, marcată anual pe 23 aprilie. Enciclopediile expuse sunt destinate cititorilor de diferite vârste, incluzând […] Articolul Enciclopedii și scrieri ale gânditorilor români și europeni, expuse în Parlamentul R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
18:40
Judocanii basarabeni Renat Croitoru și Vadim Ghimbovschi au cucerit medalia de bronz la Junior European Cup de la Lignano, Italia, transmite IPN. Renat Croitoru a obținut 6 victorii în categoria de greutate 73 kg, reușind în meciul pentru medalia de bronz să-l învingă pe conaționalul Vlad Mitru. La rândul său, Vadim Ghimbovschi a evoluat în […] Articolul Tinerii judocani din Republica Moldova, medalii de bronz la Junior European Cup de la Lignano apare prima dată în InfoPrut.
18:00
Sub îndrumarea reprezentanților Comisiei Europene, ieri, la Bruxelles, a avut loc reuniunea de screening explicativ pentru uniunea vamală din R. Moldova, care s-a desfășurat în format online și fizic cu participarea reprezentanților ministerului Finanțelor. În timpul sesiunii de screening explicativ, delegația Grupului de lucru, alături de experții din cadrul UE, au discutat și au evaluat […] Articolul Oficiali de la Chișinău și Bruxelles, evaluare a legislației din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
17:40
Timp de trei zile, 9 angajați ai subdiviziunilor Poliției Naționale a R. Moldova, precum și reprezentanți ai altor entități ale MAI, au fost instruiți în utilizarea bărcilor cu motor. Ulterior, aceștia vor putea interveni în cadrul activităților de supraveghere și intervenție în zonele acvatice. „Instruirile au avut loc sub îndrumarea specialiștilor suedezi, care au furnizat […] Articolul Suedia donează cinci bărci de patrulare pentru polițiștii din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
17:40
Festivalul Internațional „George Enescu” din România va fi promovat vineri, 26 aprilie, printr-un eveniment artistic la Chișinău.  Inițial, cu începere de la ora 17.00, la Sala cu Orgă din Chișinău, va avea loc o conferință de prezentare a ediției a XIX-a a Concursului Internațional „George Enescu”. La eveniment vor participa maestrul Cristian Măcelaru, director artistic […] Articolul Festivalul Internațional „George Enescu”, promovat la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
Acum 24 ore
16:20
Chișinăul a calificat drept ilegale și provocatoare așa-zisele antrenamente desfășurate marți, 23 aprilie, de către Contingentul militar rus de menținere a păcii în Zona de Securitate de la Nistru.  Potrivit Delegației Chișinăului în Comisia Unificată de Control, militarii ruși au făcut exerciții la posturile de control din preajma localităților Dubăsari, Cocieri, Bender, Fârlădeni și Hagimus. Ei […] Articolul Chișinăul condamnă exercițiile militarilor ruși din Zona de Securitate apare prima dată în InfoPrut.
16:00
Mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova care au revenit luni, 22 aprilie, de la Moscova, unde a fost creat blocul „Victoria” condus de fugarul Ilan Șor, aveau buzunarele pline cu bani. Reprezentanții „grupării criminale” au folosit „cărăuși” în vârstă pentru a sensibiliza organele de drept. Potrivit șefului Inspectoratului General al Poliției din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu, […] Articolul Cum au încercat oamenii lui Șor să aducă milioane de lei de la Moscova la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
15:00
Filmele românești „NASTY” și „Trei kilometri până la capătul lumii” vor fi prezentate anul acesta la Festivalul de la Cannes, unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice din lume.  Astfel, lungmetrajul „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, este inclus la ediția din acest an a Festivalului Internațional de Film de la […] Articolul Două filme românești, selectate la Festivalul de la Cannes apare prima dată în InfoPrut.
14:10
Vicepremierul pentru Integrare Europeană de la Chișinău, Cristina Gherasimov, s-a întâlnit luni, 22 aprilie, cu un grup de oficiali din Letonia, aflați într-o vizită în Republica Moldova.  Părțile au discutat despre cooperarea dintre cele două state, în contextul unor proiecte care să contribuie la parcursul european al Republicii Moldova. Oficialul de la Chișinău a apreciat […] Articolul R. Moldova și Letonia, pași spre intensificarea cooperării apare prima dată în InfoPrut.
13:30
Cea de-a două ediție a Festivalului Tradițiilor Românești va avea loc, la Chișinău, în perioada 17-19 mai.  Astfel, zeci de meșteri populari, ansambluri de muzică și dans, artiști și tezaure umane vii din cele nouă regiuni istorice ale României vor fi prezenți în Grădina Botanică din Chișinău pentru a arăta publicului adevăratele legături ale comunității […] Articolul Festivalul Tradițiilor Românești, la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
Ieri
20:40
Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat luni, 22 aprilie, că Rusia va încerca prin toate metodele să deturneze parcursul european al Republicii Moldova.  El a subliniat, în cadrul Conferinței Președinților Parlamentelor din Uniunea Europeană, că anul 2024 este un an important pentru viitorul Republicii Moldova. „Sintagma „Republica Moldova” a fost rostită practic […] Articolul Președintele Parlamentului de la Chișinău: Rusia va încerca prin toate metodele să deturneze parcursul european al R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
18:40
Reprezentanții Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova s-au întâlnit luni, 22 aprilie, cu Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare de la Chișinău.  Părțile au discutat despre situația mediului investițional din Republica Moldova, cu accent pe sectorul agroindustrial. Oficialul de la Chișinău a oferit în acest context o analiză amplă a situației din agricultură, […] Articolul Despre ce au discutat ministrul Agriculturii din R. Moldova și reprezentanții Asociației Investitorilor din România apare prima dată în InfoPrut.
17:40
Un grup de senatori din Cehia se află, în perioada 22 – 25 aprilie, într-o vizită în Republica Moldova. Din această delegația fac parte membri ai Comisiei pentru afaceri cu Uniunea Europeană și ai Comisiei pentru economie, agricultură și transport a Senatului Cehiei. Astfel, oficialii cehi se vor întâlni, la Chișinău, cu președintele Parlamentului Republicii […] Articolul Oficiali din Cehia, vizită în Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
16:10
Proiectului transfrontalier „Carte pentru Basarabia” a fost finalizat cu succes sâmbătă, 20 aprilie 2024.  Acest proiect a reprezentat o colaborare deosebită între Asociația „Noi-Implicare, Reușită” din municipiul Galați din România, Asociația Obștească „Luceafărul Răutului” din comuna Gura Camencii, raionul Florești și Școala Gimnazială „Ion Creangă” din satul Micleușeni, raionul Strășeni, Republica Moldova. Scopul inițiativei a […] Articolul Proiectul transfrontalier „Carte pentru Basarabia” a ajuns la final apare prima dată în InfoPrut.
14:50
Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) de la Chișinău și Fundația de Cercetare și Dezvoltare Civilă a SUA (CRDF Global) au semnat un memorandum de înțelegere privind consolidarea securității cibernetice a Republicii Moldova înaintea alegerilor din toamna acestui an. Această inițiativă este susținută de Departamentul de Stat al Statelor Unite și reprezintă un pas […] Articolul SUA, sprijin pentru consolidarea securității cibernetice a R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
11:00
Combinatul de vinuri „Cricova” a vândut, în anul 2023, circa 70% din producție pe piața Uniunii Europene. Mai exact, „Cricova” a vândut aproximativ 2 milioane de sticle pe piața din România și 1,2 milioane – în alte state ale UE. „România a fost printre primele piețe ale UE care au primit cu entuziasm vinurile Cricova, […] Articolul Circa 70% din exporturile Combinatului „Cricova” au ajuns anul trecut în UE apare prima dată în InfoPrut.
10:30
Un memorial al ostașilor români a fost edificat pe teritoriul Cimitirului Eroilor din Chișinău, la inițiativa Asociației „Monumentum” din Republica Moldova.  Potrivit asociației, ideea ridicării acestui monument a apărut în noiembrie 2023, când în urma săpării fundației monumentului eroilor cehoslovaci a fost descoperită crucea de mormânt a soldatului Chiril Critenev. Ulterior, cu acordul Combinatului de […] Articolul Memorialul Ostașilor Români, edificat la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
09:10
Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „furtul miliardului” a organizat la Moscova un eveniment la care au fost prezenți și aliații acestuia din Republica Moldova. Ei au promovat apropierea de Rusia și au asistat la un concert susținut de mai mulți artiști ruși, aprigi susținători ai lui Putin și […] Articolul Oligarhul fugar Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova apare prima dată în InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
23:30
Actorii Teatrului Muzical Ambasadorii din București au revenit la Chișinău cu proiectul muzical dedicat copiilor „Cutiuța Muzicală”. Acest lucru a fost posibil datorită susținerii Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Între 17 și 20 aprilie, publicul din Leova, Rezina, Ungheni și Cimișlia a fost martorul unui spectacol captivant, „Aventurile Pălăriei Fermecate”. Realizat cu […] Articolul „Cutiuța Muzicală”, spectacol dedicat copiilor, prezentat în R. Moldova cu sprijinul României apare prima dată în InfoPrut.
21:00
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală în colaborare cu Muzeul Virtual al Foametei din Basarabia, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării de la Universitatea de Stat din Moldova și Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu” invită publicul la un eveniment de reculegere și comemorare a victimelor foametei din 1946 – 1947 organizate […] Articolul „Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu”, o expoziție dedicată foametei organizată de ruși în Basarabia apare prima dată în InfoPrut.
20 aprilie 2024
22:40
Trei grupe de creșă pentru copiii cu vârste între 1 și 3 ani au fost inaugurate în această lună în Sângerei, Râșcani și Glodeni cu sprijinul autorităților naționale și locale, Street Child și cu sprijinul financiar al Suediei, notează IPN. Grupa creșă din cadrul grădiniței „Foișor”, orașul Râșcani, deschisă pentru copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 […] Articolul Trei noi creșe, inaugurate în nordul R. Moldova cu sprijinul Suediei apare prima dată în InfoPrut.
17:00
În contextul Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor, la Chișinău a avut loc Gala Premiilor Patrimoniului Cultural, unde au fost oferite șapte premii pentru cetățenii și instituțiile care promovează patrimoniul cultural.  Premiul pentru implicarea cetățenilor în protejarea, reabilitarea și promovarea patrimoniului cultural a fost ridicat de Constantin Vlas, Elena Nichifor și Iulian Ciobanu, pentru proiectul […] Articolul Promotorii patrimoniului cultural, premiați la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
19 aprilie 2024
23:40
O delegație a Republicii Moldova, condusă de secretarul de stat al Ministerului Energiei, Carolina Novac, a efectuat în perioada 14-19 aprilie o vizită de studiu în Germania.  Astfel, reprezentanții instituțiilor și întreprinderilor din domeniul energetic din Republica Moldova au avut întrevederi cu mai mulți specialiști din Germania. Părțile au discutat despre tranziția de la energia […] Articolul O delegație din R. Moldova, vizită de studiu în Germania apare prima dată în InfoPrut.
20:20
Republica Moldova, reprezentată de Asociația de Turism Medical, va deține președinția Consiliului Global al Turismului Medical pentru următorii doi ani. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul Adunării Generale a GHTC. Potrivit Asociației de Turism Medical de la Chișinău, din in cei trei candidați, Germania, Arabia Saudită și Republica Moldova, ultima a […] Articolul R. Moldova va deține președinția Consiliului Global al Turismului Medical apare prima dată în InfoPrut.
20:10
Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a transmis joi, 18 aprilie, un ajutor umanitar pentru deținuții din penitenciarul din Cahul, Republica Moldova. Donația constă în 60 de perechi de încălțăminte și 60 de cărți de rugăciune, care vor ajunge la persoanele private de libertare din penitenciarul Cahul. Transportul umanitar a fost realizat de o delegație a Arhiepiscopiei […] Articolul O delegație a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, ajutor pentru deținuții din Cahul apare prima dată în InfoPrut.
17:30
Reprezentanții Universității de Stat din Moldova participă, în perioada 19 – 21 aprilie, la reuniunea Consorțiului „Universitaria” din România.  Evenimentul este organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și reunește peste 100 de reprezentanți de la 10 universități. Printre aceste instituții de învățământ superior se numără Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din […] Articolul O universitate din R. Moldova, prezentă la reuniunea Consorțiului „Universitaria” din România apare prima dată în InfoPrut.
17:10
Bruxelles-ul a trimis la Chișinău 14 Înalți Consilieri ai Uniunii Europene pentru a ajuta autoritățile în procesul de reforme și de apropiere a Republicii Moldova de UE. Potrivit presei de la Chișinău, jumătate dintre Înalții Consilieri UE vin din România și sunt experți în domenii precum servicii financiare (Nicolae Grigore), justiție și procuratură (Gabriela Scutea), […] Articolul Experți din România și UE, asistență în procesul de reforme și de integrare europeană a R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
17:00
Militarii din Republica Moldova, România și SUA au încheiat vineri, 19 aprilie, antrenamentele în cadrul exercițiul „JCET-24”. Acest exercițiu a avut drept scop antrenarea în comun și efectuarea unui schimb de experiență între militarii forțelor speciale din Republica Moldova, România și SUA, precum și creșterea nivelului de interoperabilitate între contingentele participante. Participanții din cele trei […] Articolul Militarii din R. Moldova, România și SUA au încheiat antrenamentele comune din cadrul exercițiului „JCET-24” apare prima dată în InfoPrut.
13:30
Compania Pegasus Airlines își extinde rețeaua de zboruri de pe Aeroportul Internațional Chișinău.  Călătorii din Republica Moldova se pot bucura, începând cu data de 5 mai, opțiuni extinse de zbor spre și din Aeroportul Internațional Sabiha Gokcen, din orașul Istanbul, Turcia. Prin urmare, orarul de zbor urmează a fi completat cu 2 curse regulate săptămânale, […] Articolul O companie aeriană low-cost din Turcia, noi zboruri din Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
13:20
Șeful diplomației de la Chișinău, Mihai Popșoi, a prezidat joi, 18 aprilie, sesiunea plenară a Dialogului Strategic Republica Moldova – Statele Unite ale Americii. Părțile cooperează în cadrul a patru grupuri de lucru privind: statul de drept și buna guvernare, aspectele politice și de securitate, aspectele economice și energetice și diplomația publică. Astfel, în cadrul […] Articolul Grupuri de lucru comune R. Moldova – SUA apare prima dată în InfoPrut.
10:50
O companie cu o prezență solidă în domeniile telecomunicațiilor și energiei solare s-a alăturat Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova. „Ne bucurăm să îi urăm Bun Venit în familia AIR noului membru! SIMTEL este o companie cu o prezență solidă în domeniile telecomunicațiilor și energiei solare, dedicată furnizării de soluții inovatoare și sustenabile pentru […] Articolul O companie din domeniul telecomunicațiilor și energiei solare s-a alăturat Asociației Investitorilor din România în R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
18 aprilie 2024
23:40
Expoziția de pictură cu genericul „Culorile „dezghețului”. Satul basarabean în pictura anilor 1960” a fost vernisată joi, 18 aprilie, la Muzeul Național al Țăranului Român din București.  Acesta este un proiect cultural de promovare a celor mai reprezentative nume din generația consacrată a pictorilor basarabeni, realizat de Asociația pentru cultură și arte „Arbor” și Muzeul […] Articolul Lucrările mai multor pictori basarabeni, prezentate într-o expoziție la București apare prima dată în InfoPrut.
23:20
Oficiali de la Chișinău și București au discutat în cadrul unor consultări despre consolidarea relațiilor consulare între Republica Moldova și România.  Consultările s-au desfășurat joi, 18 aprilie, la Chișinău, la nivel de șefi ai direcțiilor consulare din cadrul Ministerelor Afacerilor Externe din România și Republica Moldova. Acestea au avut au drept scop consolidarea relațiilor consulare […] Articolul Relațiile consulare dintre R. Moldova și România, discutate la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
22:30
Zece funcționari vamali din R. Moldova au participat, în perioada 15 – 18 aprilie, alături de angajați ai Serviciului de Informații și Securitate, Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al Inspectoratului General al Poliției, dar și ai Procuraturii Generale, la un exercițiu de instruire în domeniul combaterii traficului cu materiale nucleare și radioactive. Exercițiul a avut […] Articolul SUA ajută R. Moldova să detecteze materialele radioactive și nucleare la graniță apare prima dată în InfoPrut.
22:00
Capacitatea Republicii Moldova de absorbție a fondurilor europene și preluarea bunelor practici ale României au fost abordate marți la Bruxelles în cadrul unui forum specializat. La discuții au fost invitați mai mulți primari, președinți de raion și directori ai instituțiilor medicale. „La acest eveniment, am reușit să creăm un loc de dezbatere între factorii de […] Articolul România și R. Moldova, discuții la Bruxelles privind absorbția în comun a fondurilor europene apare prima dată în InfoPrut.
21:20
Ucraina, alături de Republica Moldova, rămân teme de prioritate absolută. Declarația aparține președintelui Românie Klaus Iohannis care a pledat, la Bruxelles, pentru avansarea rapidă a procesului de aderare la Uniunea Europeană a celor două state. Președintele Iohannis a insistat asupra necesității unei abordări de securitate care să includă întreaga regiune a Mării Negre. În acest […] Articolul Klaus Iohannis, la Consiliul European: Ucraina și R. Moldova rămân teme de prioritate absolută apare prima dată în InfoPrut.
20:50
Aproape 360 de mii de locuitori din regiunea separatistă transnistreană au cetățenia Republicii Moldova.  Conform datelor oficiale, la 31 martie, în registrul de stat al populației din R. Moldova figurau 367 776 de locuitori domiciliați în regiunea transnistreană, dintre care 358 814 dețin cetățenia Republicii Moldova. Astfel, 337 654 dintre locuitorii din regiunea separatistă transnistreană […] Articolul Câți locuitori din regiunea separatistă transnistreană au cetățenia R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
20:30
Locuitorii orașului Chișinău, dar și cei care vor vizita capitala în această perioadă, vor avea ocazia să se plimbe cu troleibuzul turistic „Chișinău Sightseeing” și să cunoască mai multe despre obiectivele turistice și locurile frumoase din oraș. Din 20 aprilie, turiștii vor putea vedea, printre altele, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Sala cu Orgă, Gara Feroviară, […] Articolul Troleibuzul turistic revine pe străzile din Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
20:20
Spania a oferit o donație de echipamente informatice performante pentru polițiștii din Republica Moldova. Este vorba de tablete, monitoare, camere de corp și stații de andocare. Această donație va avea un rol esențial în îmbunătățirea capacităților operaționale ale poliției din Republica Moldova și în facilitarea desfășurării activităților de constatare a probelor. Potrivit ministrului Afacerilor Interne […] Articolul Spania, donație de echipamente pentru polițiștii din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
20:00
În perioada 25-26 aprilie, la Universitatea de Stat din Moldova va avea loc Conferința științifică „România-Republica Moldova: Patrimoniu cultural și destin european comun”, eveniment care va reuni cercetători de pe ambele maluri ale Prutului. Inaugurarea evenimentului va avea loc pe data de 25 aprilie, de la ora 12.00, în incinta Blocului Central al Universității de […] Articolul Cercetători de pe ambele maluri ale Prutului, la o conferință despre patrimoniu apare prima dată în InfoPrut.
18:50
Artiștii de manga din R. Moldova, dar și cei pasionați de acest domeniu, se pot înscrie în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Premiului Internațional Manga Japonia – un concurs global organizat de către statul nipon. Câștigătorii pot obține, astfel, o călătorie în Țara Soarelui Răsare. Autoritățile din Japonia organizează anual acest concurs internațional pentru […] Articolul Artiștii de manga din R. Moldova, invitați să participe la concursul Japan International MANGA Award 2024 apare prima dată în InfoPrut.
17:40
Rusia a acuzat autoritățile de la Chișinău că ar promova „românizarea artificială” a cetățenilor Republicii Moldova. Maria Zarahova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, s-a arătat deranjată de faptul că oficialii de la Chișinău se declară români la recensământul din Republica Moldova. „Aceasta este o poveste oribilă de genul celor din Evul Mediu, […] Articolul Rusia acuză autoritățile de la Chișinău de „românizarea artificială” a cetățenilor apare prima dată în InfoPrut.
14:40
Republica Moldova și Spania au încheiat un acord privind recunoașterea reciprocă și conversiunea permiselor de conducere.  Documentul a fost semnat miercuri, 18 aprilie, la Chișinău, de către ministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Adrian Efros, și omologul său din Spania, Fernando Grande – Marlaska Gomez. Conform acordului, permisele de conducere eliberate în Republica Moldova și […] Articolul Permisele de conducere din R. Moldova, recunoscute în Spania apare prima dată în InfoPrut.
11:30
Premierul de la Chișinău, Dorin Recean, a mulțumit României pentru sprijinul necondiționat pe care l-a oferit de fiecare dată Republicii Moldova.  El susține că relațiile dintre Chișinău și București sunt „foarte bune”, cele două orașe fiind „tot mai aproape”. „Cu siguranță, Bucureștiul e acum cel mai inimos prieten al Republicii Moldova, al Chișinăului. Avem o […] Articolul Premierul de la Chișinău: Bucureștiul, cel mai inimos prieten al R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
10:30
România și Republica Moldova au obținut rezultate remarcabile la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete (EGMO 2024), desfășurată anul acesta în Georgia.  Lotul olimpic al României s-a clasat pe locul al doilea între cele 37 de state europene, după Ucraina, cu două medalii de aur și două medalii de argint și pe locul 5 între […] Articolul România și R. Moldova, medalii la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete apare prima dată în InfoPrut.
09:30
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, se consideră român și susține că vorbește limba română.  Astfel, fiind întrebat în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova cum va răspunde la întrebarea privind identificarea la recensământ, premierul de la Chișinău a precizat fără ezitare că este român. „Eu am răspuns la această întrebare și am spus la toată […] Articolul Premierul R. Moldova, despre identificarea la recensământ: „Sunt român” apare prima dată în InfoPrut.
17 aprilie 2024
23:40
Guvernul R. Moldova a instituit miercuri, 17 aprilie, Sistemului Informațional „Constatarea medicală a nașterii și decesului”, prin care vor fi digitalizate procedurile de înregistrare a nașterilor și deceselor din R. Moldova. Potrivit Ministerului Sănătății, implementarea acestui sistem informațional va înlocui eliberarea actelor pe suport de hârtie și va eficientiza procesele de colectare, validare, analiză și […] Articolul Certificatele de naștere și de deces pe hârtie, eliminate în Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
18:40
Institutul Cervantes din București ar putea avea o extensie la Universitatea de Stat din Moldova (USM).  Stabilirea unui cadru legal în vederea deschiderii acestei extensii a reprezentat subiectul unei discuții între rectorul USM, Igor Șarov și directorul Institutului Cervantes din București, Jorges Jiménez-Zumalacárregui, aflat într-o vizită la Chișinău. Potrivit interlocutorilor, această inițiativă ar urma să […] Articolul Institutul Cervantes din București ar putea avea o extensie la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.