InfoPrut

Acum 2 ore
17:00
  Liderul liberalilor din dreapta Prutului, Ludovic Orban, a declarat în marja vizitei pe care a efectuat-o la Chișinău în perioada 22-23 septembrie, că ajutoarele oferite de România Republicii Moldova trebuie să ajungă la populația din stânga Prutului, nu la actorii politici.  „România trebuie să sprijine în continuare Republica Moldova, chiar mai mult decât a [&hellip The post Președintele PNL de la București: Drumul Rep. Moldova către Europa trece prin România appeared first on InfoPrut.
16:30
  Materia primă a venit de la Guvern. Deputații au tras de text până l-au făcut lege. Au numit-o #amnistia. Apoi s-a format coadă. Libertate, gratis! În primele rânduri s-au îmbulzit: un judecător, un procuror-șef, un polițist călău din „Dosarul 7 aprilie”, un gardian, un avocat, infractori în devenire, interlopi cu vechime, violatori și proxeneți de minore, iar [&hellip The post RISE Moldova: O lege care îl scapă de închisoare pe unul dintre călăii de pe 7 aprilie 2009 appeared first on InfoPrut.
16:30
  „Caravana cu povești” ajunge la românii bucovineni din Ucraina, cu ocazia începutului de an școlar 2017-2018. Evenimentul organizat de Institutul Cultural Român prin Direcția Românii din Afara Granițelor în perioada 27 septembrie – 4 octombrie este o continuare a edițiilor derulate în Maramureșul istoric (Transcarpatia).  Piesa de teatru Dănilă Prepeleac, adaptată într-o manieră originală [&hellip The post Premieră: Caravana cu povești ajunge la românii din nordul Bucovinei appeared first on InfoPrut.
Acum 4 ore
14:20
  Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și oligarhul Vladimir Plahotniuc, șeful PDM, simulează confruntarea ca să acopere agenda publică, spune analistul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale  (ISPRI) al Academiei Române.  „Disputa dintre Președinție și Guvern, anul acesta, a fost singurul subiect de discuție. Sigur că asta convine tuturor.  Războiul acesta, [&hellip The post Dungaciu: „Plahotniuc și Dodon se bat ca Tom și Jerry. În final, nimeni nu pățește nimic” appeared first on InfoPrut.
Acum 8 ore
11:40
  Reprezentanţii Marelui Stat Major al Armatei Naţionale a Republicii Moldova s-au întâlnit cu un grup de experţi naţionali şi internaţionali în domeniul Armelor Mici şi Armamentului Uşor, Muniţii Convenţionale, precum şi Securitate Fizică şi Managementul Stocurilor (SALW & CA Technical Expert Meeting). Întrevederea s-a desfăşurat la Baza păstrare tehnică, armament şi patrimoniu militar a Armatei Naţionale, cu participarea specialiştilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Justiţiei, experţilor din Austria, [&hellip The post Un grup de expert internaționali au vizitat Armata Rep. Moldova. Ce au discutat în legătură cu armamentul appeared first on InfoPrut.
11:30
  Un gest de provocare din partea naționaliștilor ucraineni la adresa României. „Corpul național” a anunțat că va picheta miercuri Consulatul General al României la Cernăuți. Potrivit unor informații publicate în ziarul de Cernăuți „Ceas”, protestul ar veni ca urmare a „declarațiilor organizațiilor șoviniste românești care fac parte din Alianța pentru Centenar, privind drepturile românilor din Ucraina [&hellip The post Pe cine a supărat Declarația Alianței pentru Centenar privind drepturile românilor din Ucraina appeared first on InfoPrut.
Ieri
15:20
  Ministerul Energiei de la Bucureşti a emis recent autorizația de construire a conductelor de transport al gazelor naturale pe ruta Onești-Gherăști și Gherăști-Lețcani. Cele două conducte, cu o lungime totală de 169 kilometri, urmează să fie conectate la gazoductul Iași-Ungheni, se arată într-un comunicat de presă. „Dezvoltarea infrastructurii de transport al gazelor naturale în [&hellip The post Noi conducte de gaze din România vor fi conectate la gazoductul Iaşi-Ungheni appeared first on InfoPrut.
23 septembrie 2017
19:00
  Vineri, 22 septembrie, a fost semnat acordul de înfrăţire între comuna Cuza-Vodă, din România, şi Sadova, din Republica Moldova, satul de baştină al preşedintelui Igor Dodon, ale cărui aversiuni anti-româneşti nu mai necesită nicio prezentare. Noua înfrăţire a fost „lansată la apă” sub semnătura lui Marius Cojocaru, primarul comunei Cuza-Vodă, şi a edilului-şef de Sadova, [&hellip The post Toamna înfrăţirilor: Comuna Cuza-Vodă a semnat un acord cu satul de baştină al lui Dodon appeared first on InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
17:50
  Vineri, 22 septembrie, a fost semnat acordul de înfrăţire între comuna Cuza-Vodă, din România, şi Sadova, din Republica Moldova, satul de baştină al preşedintelui Igor Dodon, ale cărui aversiuni anti-româneşti nu mai necesită nicio prezentare. Noua înfrăţire a fost „lansată la apă” sub semnătura lui Marius Cojocaru, primarul comunei Cuza-Vodă, şi a edilului-şef de Sadova, [&hellip The post Toamna înfrăţirilor: Comuna Cuza-Vodă a semnat un acord cu Sadova appeared first on InfoPrut.
17:10
  O nouă înfrăţire la nivel administrativ în România şi Republica Moldova, de data aceasta între comuna Blejoi, din judeţul Prahova, şi satul Bardar, din raionul Ialoveni. Acordul de înfrăţire a fost semnat sâmbătă de către Adrian Dumitru, primarul comunei Blejoi, şi Petru Plugaru, edilu-şef al satului Bardar din Republica Moldova. La finalul lunii august, [&hellip The post O nouă înfrăţire România-Rep. Moldova: Comuna Blejoi şi satul Bardar appeared first on InfoPrut.
12:10
  Kristina Baleisyte, şefa Biroului de legătură NATO de la Chişinău, a oferit un interviu pentru Deutsche Welle, în care vorbeşte despre competenţele şi atribuţiile acestei instituţii în relaţia cu Republica Moldova.  DW: Știm că procedura de acreditare în calitate de șef al Biroului de legătură al NATO din Chișinău s-a încheiat și că, procedural, [&hellip The post Şefa Biroului NATO de la Chişinău: „Interesul nostru este unul comun” appeared first on InfoPrut.
22 septembrie 2017
16:40
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că Eugen Sturza nu-și va putea exercita funcția de ministru al Apărării, chiar dacă va exista o hotărâre a Curții Constituționale în această privință. „În conformitate cu Constituția, membrii Guvernului își încep exercitarea mandatului din momentul depunerii jurământului în fața Președintelui Republicii Moldova, iar eu nu voi primi jurământul [&hellip The post Dodon amenință: nu îl va lăsa pe Sturza să își exercite funcția de ministru al Apărării appeared first on InfoPrut.
14:10
Peste o treime din deputații din actualul Parlament și-au schimbat fracțiunile în ceva mai mult de jumătate de mandat, scrie Radio Chișinău, care a făcut un istoric al trecerilor dintr-o tabără politică parlamentară în alta.  Fracțiunea care a suferit cel mai mult este cea a PLDM, care a pierdut peste ¾ din numărul de deputați [&hellip The post PDM, marele câștigător al traseismului parlamentar. Ce s-a întâmplat cu fracțiunile din Legislativul Rep. Moldova după jumătate de mandat appeared first on InfoPrut.
11:10
  Recenta decizie a Radei Supreme de la Kiev, de a adopta o lege controversată a învățământului, care limitează drastic dreptul la educație în limba maternă, inclusiv pentru etnicii români din Ucraina, a generat reacții și la Chișinău. Una dintre acestea vine chiar din partea istoricilor, care au înaintat public un apel către Parlamentul ucrainean. [&hellip The post Clubul Istoricilor din Republica Moldova, apel către Rada de la Kiev appeared first on InfoPrut.
11:00
Două proiecte în valoare totală de 5,5 milioane de euro urmează a fi realizate de Uniunea Europeană în Republica Moldova. Acestea vin ca sprijin pentru implementarea Acordului de Asociere și a Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, transmite IPN. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, primul proiect, „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile [&hellip The post UE finanțează două noi proiecte în Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
21 septembrie 2017
20:40
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a luat hotărârea să îşi contramandeze vizita programată pentru săptămâna viitoare în Ucraina şi pe cea pe care trebuia să o efectueze la Bucureşti preşedintele Radei Supreme de la Kiev, Andrii Parubii. Anunţul a fost făcut joi de Klaus Iohannis în SUA, unde a participat la cea de-a 72-a Adunare Generală [&hellip The post Iohannis pune piciorul în prag pe subiectul controversatei Legi a Educaţiei din Ucraina. Ce decizie a luat appeared first on InfoPrut.
17:40
  Guvernul de la București va modifica prin Ordonanță de Urgență (OUG) dosarul minorilor „non-cetățeni”, a anunțat pe Facebook deputatul PMP Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor.  „Victorie!!! Dosarul „minorilor non-cetățeni” soluționat prin Ordonanță de Urgență a Guvernului”, a transmis deputatul pe rețeaua de socializare. Guvernul de la București a [&hellip The post Guvernul României va soluționa prin Ordonanță de Urgență situația minorilor „non-cetățeni” appeared first on InfoPrut.
17:20
  Guvernul de la București a modificat și completat joi cadrul legal privind acordarea cetățeniei române, modificările propuse urmărind reglementarea de o manieră detaliată a condițiilor privind dobândirea cetățeniei de către copiii minori ai cetățenilor străini sau fără cetățenie, se menționează într-un comunicat al Executivului. În acest sens, Guvernul României a decis ca acestor minori [&hellip The post Reglementări noi privind acordarea cetățeniei române pentru minori appeared first on InfoPrut.
15:10
Ce de-al doilea raport al agenţiei americane de investigație și audit Kroll va fi făcut public până în luna noiembrie. Anunţul a fost făcut de preşedintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, în cadrul unei întrevederi avute joi cu reprezentanta Trezoreriei SUA pentru Europa şi Eurasia, Elizabeth Berry. Andrian Candu a menționat că „rezultatele investigaţiei [&hellip The post Candu a spus când va fi făcut public al doilea Raport Kroll despre jaful bancar appeared first on InfoPrut.
13:20
Reprezentanții legislativi din autonomia găgăuză au permis colhozului Pobeda să implice elevii în strângerea recoltei. Decizia a fost luată la începutul acestei săptămâni, în cadrul ședinței Adunării Populare. Inițiativa a venit din partea colhozului Pobeda, din satul Cupceac, care duce lipsă de forță de muncă, scrie Bani.md Și agenții economici din satul Tomai s-au adresat deputaților găgăuzi pentru [&hellip The post URSS de UTA Găgăuzia: Elevii vor munci pe câmp, în ultimul și singurul colhoz din Europa appeared first on InfoPrut.
11:20
  Premierul de la Chișinău Pavel Filip a avut o întâlnire cu președintele turc Recep Erdoğan, în contextul celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale ONU. Cu acest prilej, Filip i-a mulțumit lui Erdoğan pentru contribuția adusă la creşterea bunăstării populaţiei din UTA Găgăuzia, precizând că această regiune reprezintă o „punte de legătură şi de prietenie” [&hellip The post Premierul Filip, în dialog cu președintele Erdoğan: UTA Găgăuzia este „punte de legătură şi de prietenie” între Rep. Moldova și Turcia appeared first on InfoPrut.
11:20
  Delegația Congresului Românilor din Serbia a efectuat o vizită de lucru la Senatul Românei la invitația liderului grupului PSD din Senat, senatorul Șerban Nicolae. Delegația, condusă de preotul Boian Alexandrovici, protopop iconom stavrofor al Daciei Ripensis și vicar administrativ al Timocului, a fost compusă din Zavișa Jurj, președintele Asociației pentru cultura românilor/vlahilor din Serbia de Nord-Est [&hellip The post Delegația Congresului Românilor din Serbia, vizită de lucru în Senatul României. Ce probleme au fost abordate appeared first on InfoPrut.
10:50
  26 de crame din România, Republica Moldova și Spania vor participa la Festivalul Vinului de la Râșnov. În inima țării vor aduce pe 23 și 24 septembrie vin din stânga Prutului Dac, Barza Albă, Vartely și Kvint. Pe lângă posibilitatea de a degusta o gamă variată de vinuri, participanţii la eveniment vor avea ocazia [&hellip The post Crame din Rep. Moldova, la Festivalul Vinului de la Râşnov appeared first on InfoPrut.
20 septembrie 2017
18:40
  Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat în cadrul unei întrevederi cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, că este important ca România să ajute cetățenii și instituțiile din stânga Prutului, nu anumiți politicieni. Iohannis a accentuat necesitatea continuării reformelor în Republica Moldova și a discutat și despre cea de-a treia tranșă a împrumutului oferit de România. [&hellip The post Președintele Iohannis: România nu va ajuta politicienii Rep. Moldova, va ajuta cetățenii și instituțiile appeared first on InfoPrut.
16:00
Chiar dacă în ultimii ani s-au făcut anumite schimbări de ordin legislativ în sistemul bancar și cel fiscal, totuși investitorii străini afirmă că întâmpină o serie de dificultăți în a-și dezvolta afacerile pe termen lung în Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.  Oamenii de afaceri străini spun că își doresc o concurență loială, amendarea legislației muncii, [&hellip The post Care sunt frustrările investitorilor străini legate de Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
14:50
Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu unanimitate de voturi, Declaraţia referitoare la modificarea Legii Educaţiei din Ucraina, stabilind, totodată, o delegaţie care să meargă în Ucraina şi susţinând generarea unei dezbateri la APCE, relatează Mediafax.  „Am adoptat o declaraţie comună adresată autorităţilor din Ucraina, generată de modificarea în Rada supremă [&hellip The post Parlamentarii de la București, front comun pentru apărarea românilor din Ucraina appeared first on InfoPrut.
13:00
  Un eveniment la care au avut acces doar femeile de afaceri s-a desfășurat pe 19 septembrie la Cluj. La întâlnire au participat femei de succes din România și Republica Moldova. Ele și-au împărtășit experiențele, au schimbat opinii și au destăinuit secretele meseriei, relatează EA.md. Pentru colegele de peste Prut, membrele AFAM au venit cu daruri reprezentative, dar [&hellip The post Punți de business între antreprenoarele din România și cele din Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
12:20
  Ministrul Afacerilor Externe de la București, Teodor Meleșcanu, a avut marți o întrevedere cu omologul ucrainean, Pavlo Klimkin, în marja lucrărilor Adunării Generale a ONU. În cadrul discuțiilor, Meleșcanu şi-a exprimat îngrijorarea pentru situația şcolilor cu predare în limba română din Ucraina în urma adoptării noii legi privind educația. Șeful diplomației române a subliniat [&hellip The post Ministrul de Externe de la București, dialog cu șeful diplomației ucrainene pe tema noii legi a educației adoptate de Rada de la Kiev appeared first on InfoPrut.
11:50
  Și-a început afacerea de la un roi de albine prins din întâmplare, iar acum are zeci de stupi pe lângă casă și se bucură de profituri tot mai mari. Este istoria lui Ion Rău, un tânăr din Talmaza, Ștefan Vodă, care și-a făcut un adevărat regat al mierii după ce a beneficiat de un [&hellip The post Afacere cu aur dulce pe banii Uniunii Europene la Talmaza, Ștefan Vodă appeared first on InfoPrut.
11:40
Armata Națională a Republicii Moldova are de trei ori mai puțin echipament decât Armata a XIV-a rusă dislocată ilegal în stânga Nistrului, constată economistul Iurie Gotișan în emisiunea ”15 minute de realism economic”, potrivit Radio Chișinău.  Bugetul Armatei Naționale a fost redus în continuu în ultimii ani, începând cu 2009, și s-a situat între 0,3 [&hellip The post Economist: Armata Rep. Moldova este de trei ori mai puțin echipată decât Armata a XIV-a rusă din reg. transnistreană appeared first on InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.