InfoPrut

Acum 24 ore
13:07
  Până la finele acestei luni, Gazprom urmează să anunțe prețul de livrare a gazelor naturale Republicii Moldova pentru  anul 2017.  Trendul internațional înclină spre un preț mai mic decât în 2016, crede ministrul Economiei de la Chișinău, Octavian Calmîc. Anul trecut, prețul gazului a fost de 176 de dolari/mia de metri cubi. Ministrul Economiei [&hellip The post Gazprom urmează să anunțe prețul gazului pe 2017 pentru Rep. Moldova. Ce spune ministrul Economiei appeared first on InfoPrut.
Ieri
09:57
  Secretarul General al Alianței Nord-Atlantice (NATO), Jens Stoltenberg, a declarat în cadrul unei conversații telefonice cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, că Biroul de legătură NATO la Chișinău va fi deschis în luna iunie. O altă etapă, care se va derula în luna martie, este cea care vizează lansarea procedurilor de acreditare a şefului şi a [&hellip The post Anunțul secretarului general al NATO, în ciuda lui Dodon appeared first on InfoPrut.
23 februarie 2017
14:27
  Dascălul și inspectorul școlar aromân Apostol Mărgărit (1839-1903) va fi omagiat pe 28 februarie în cadrul unui eveniment organizat de Institutul „Frații Golescu” pentru românii de pretutindeni la București. Sub genericul „Adevăruri despre noi – ADN V – Apostol Mărgărit”, prof. univ. dr. Adina Berciu-Drăghicescu, jurnalistul Marian Voicu, etnologul dr. Emil Țîrcomnicu și istoricul dr. [&hellip The post Personalitate a românității balcanice, evocată la București appeared first on InfoPrut.
12:27
  Vicepremierul turc Tuğrul Türkeş a declarat marți la Ankara că viitorul găgăuzilor se află în Republica Moldova și că regiunea autonomă găgăuză este o punte de legătură între Turcia și Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute în contextul împlinirii a 25 de ani de relații diplomatice între Turcia și Republica Moldova. Türkeş a precizat că [&hellip The post Vicepremierul Turciei: Viitorul găgăuzilor se află în Republica Moldova appeared first on InfoPrut.
12:27
  Războiul hibrid al Rusiei are un nou nume – „Moldova nu este România”. Vorbim despre titlul unui proiect anti-românesc pe care hackerii ucraineani l-au descoperit în computerul unui activist belarus, Alexandr Osovski, suspectat de organizarea manifestațiilor anti-ucrainene din Polonia. Printre fişierele acestuia, voluntarii ucraineni au descoperit și un alt document numit „Ucraina nu este UE”, scrie informnapalm.org, [&hellip The post Hackerii au scos la suprafață planul „Moldova nu este România”. Ce rol ar fi trebuit să îndeplinească PSRM în schema propagandistică appeared first on InfoPrut.
10:57
  Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi şi-au prezentat miercuri raportul de activitate pentru anul 2016. La eveniment au participat procurorul general al României, Augustin Lazăr, membri CSM, dar şi anchetatori din Republica Moldova, Iaşi şi Vaslui. Mai multe rechizitorii trimise instanţei, mai multe dosare finalizate, acestea sunt principalele concluzii din raportul de activitate [&hellip The post Adjunctul procurorului general al Republicii Moldova, oaspete al Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Iași appeared first on InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
10:27
  Rusia nu poate dezvolta o bază de atac în regiunea transnistreană fără să nu violeze frontiera cu Ucraina, este de părere Evgheni Marciuk, reprezentantul Kievului în negocierile de la Minsk privind soluționarea conflictului separatist din Donbas.  Oficialul ucrainean a discutat despre acest proiect militar al Rusiei într-un interviu oferit postului de televiziune 112. „Noi știm [&hellip The post Oficial de la Kiev: Rusia nu poate dezvolta o bază de atac în regiunea transnistreană fără să nu violeze frontiera cu Ucraina appeared first on InfoPrut.
10:07
  InfoPrut publică dreptul la replică al eurodeputatului Siegfried Mureșan față de articolul „Europarlamentar: Republica Moldova nu se va integra în Uniunea Europeană”, din 22 februarie 2017. Redăm integral textul primit pe adresa redacției: „În titlul articolului se afirmă, în mod eronat, că deputatul european Siegfried [&hellip The post Drept la replică al europarlamentarului Siegfried Mureșan appeared first on InfoPrut.
22 februarie 2017
20:37
  Președintele ucrainean Petro Poroșenko spune că pericolul de invazie militară a Rusiei în Ucraina rămâne valabil. Potrivit preşedintelui Ucrainei, regiunea transnistreană ar putea fi folosită “în orice moment” pentru un “asupra noastră şi ameninţă graniţele noastre”, informează Ukrainskaia Pravda. Petro Poroşenko a vorbit despre această iminenţă a invaziei militare în cadrul unei reuniuni operative [&hellip The post Poroşenko: În orice moment, Rusia poate invada Ucraina prin regiunea transnistreană appeared first on InfoPrut.
16:17
  România va oferi trei milioane de euro pentru modernizarea a 83 de grădinițe din Republica Moldova. Ajutorul financiar este nerambursabil. Banii vor fi folosiți pentru modernizarea sistemelor de încălzire a grădiniţelor, schimbarea ferestrelor şi acoperişurilor blocurilor de studii, procurarea mobilierului nou şi a echipamentelor necesare, amenajarea terenurilor de joacă pentru copii, dar și pentru [&hellip The post Alte 83 de grădinițe din Republica Moldova vor fi modernizate cu bani din partea României appeared first on InfoPrut.
15:27
  Armata rusă continuă să ignore notele de protest ale Ministerului Afacerilor de Externe de la Chișinău și derulează mai departe recrutările în stânga Nistrului.  Armata Rusiei plasează anunțuri de recrutare în stațiile de autobuz și pe stâlpi în regiunea transnistreană, informează Deschide.md. Anunțurile conțin informații privind condițiile de angajare și beneficiile de care se va [&hellip The post Armata rusă a ieșit din nou la recrutat în regiunea transnistreană appeared first on InfoPrut.
13:47
  Purtătorul de cuvânt a Alianței Nord-Atlantice, Oana Lungescu, a declarat miercuri că biroul de legătură NATO din Chişinău nu va fi o bază militară şi nici nu va avea un profil militar, fiind vorba despre o reprezentanţă diplomatică şi civilă în Republica Moldova. Reacția purtătoarei de cuvânt vine ca urmare a atacurilor repetate ale [&hellip The post Purtătorul de cuvânt al NATO îi răspunde lui Dodon pe tema Biroului de legătură din Chișinău appeared first on InfoPrut.
12:37
  O delegație a Inspectoratului Școlar Național (ISN) din Republica Moldova, condusă de directorul Ana Vivdici, a avut marți o întâlnire cu prefectul de Vaslui, Isabel Bogdan.  Delegația a fost însoțită de Adelina Ghețiu, director adjunct ISN Republica Moldova, și Eudochia Ceban, șef adjunct al direcției ISN Republica Moldova, alături de Gabriela Plăcintă, inspectorul general al Inspectoratului Școlar [&hellip The post Parteneriate între școlile din Vaslui și cele din Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
10:07
  Eurodeputatul Siegfried Mureșan, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular European, a declarat că parcursul proeuropean al Republicii Moldova nu este luat în considerare de nicio cancelarie europeană. „Guvernul Filip a implementat în primul său an de mandat reformele prevăzute în acest Acord într-un ritm mai lent, iar Președintele Igor Dodon se joacă de-a politicianul populist, care [&hellip The post Europarlamentar: Republica Moldova nu se va integra în Uniunea Europeană appeared first on InfoPrut.
09:47
  În prezent, Occidentul, în special Uniunea Europeană, se află în retragere în Republica Moldova, pe fondul unei clase politice care a eșuat față de proiectul european. De această părere este expertul polonez Marek Marszalek, manager de Programe pentru România și Moldova din cadrul Institutului de Studii Est-Europene de la Varșovia. Specialistul polonez s-a arătat [&hellip The post Expert polonez: UE este în retragere în Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
21 februarie 2017
20:47
  Guvernul de la Chişinău ia în calcul eventuale privatizări către companii româneşti a unor societăţi energetice de stat din Republica Moldova. Acest subiect a fost discutat în cadrul întrevederii de marţi, de la Bucureşti, dintre ministrul Economiei de la Chişinău, Octavian Calmîc, şi ministrul Energiei din România, Toma Petcu, ca parte integrantă a “unor [&hellip The post Firme româneşti ar putea prelua companii energetice din Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
15:17
  Viceministrul afacerilor externe al Turciei, Ahmet Yildiz, a efectuat duminică o vizită la Comrat, prilej cu care a discutat cu autoritățile regiunii autonome găgăuze despre implementarea unor proiecte cu susținerea financiară a Ankarei. Finalizarea reconstrucției Casei de cultură din Comrat și deschiderea unei bănci turcești în Găgăuzia au fost principalele proiecte pe care Turcia [&hellip The post „Intervenții chirurgicale” ale Turciei în regiunea autonomă Găgăuzia a Rep. Moldova. Erdoğan este așteptat la Comrat appeared first on InfoPrut.
14:17
    Președintele Republicii Modova, Igor Dodon, s-a răzgândit în privința reglementării conflictului transnistrean.  Mai precis, Igor Dodon se pare că nu mai este adeptul soluționării conflictului prin federalizarea Republicii Moldova. Cel puțin, la Chișinău. Igor Dodon și-a formulat public noua poziție la finalul întâlnirii trilaterale pe care a avut-o cu premierul Pavel Filip și [&hellip The post Igor Dodon s-a răzgândit în privința conflictului transnistrean appeared first on InfoPrut.
13:57
  Elevi, profesori, oameni de cultură, reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ şi politicieni, din România şi din Republica Moldova, au participat la cea de a V-a ediţie a Simpozionului Internaţional „Grigore Vieru, poet al sufletului românesc” desfăşurat în zilele de 17 și 18 februarie la Liceul cu Program Sportiv din Botoșani. „Noi suntem azi la o [&hellip The post Simpozion la Botoșani: „Grigore Vieru, poet al sufletului românesc” appeared first on InfoPrut.
12:27
  Deputatul Sergiu Stati, care se plângea anul trecut că nu poate trăi din salariul de parlamentar, s-a ”căpătuit”, în același an, cu un apartament de 100 de metri pătrați.  Blocul în care Stati și-a luat apartament este situat la hotarul orășelului Durlești cu municipiul Chișinău, scrie  Ziarul Național. Apartamentul deputatului ”sărac” este construit pe două [&hellip The post Apartamentul de zeci de mii de euro al unui deputat ”sărac” de la Chișinău appeared first on InfoPrut.
11:37
Dacă cunoști bine limba română și dorești o carieră în jurnalism sau, pur și simplu, vrei să ajuți la înfăptuirea Unirii, poți fi participant activ la proiectul mediatic Unirea.TV. Conform unui anunț, Unirea.TV caută voluntari sau colaboratori angajați care să lucreze ca reporteri, editori, producători sau montatori. Sunt căutați cu precădere oameni care locuiesc în [&hellip The post Unirea TV angajează reporteri, editori și producători appeared first on InfoPrut.
11:27
  Deputatul Constantin Codreanu a susținut luni, în plenul Parlamentului de la București, un proiect de lege care prevede mărirea numărului de parlamentari care să reprezinte Diaspora și transformarea Republicii Moldova în circumscripție electorală separată. „Și ca deputat, și ca simplu votant, sunt convins că, dincolo de orice calcule electorale, ceea ce contează cel mai [&hellip The post Deputat de la București: Republica Moldova trebuie să fie circumscripție electorală separată appeared first on InfoPrut.
11:17
  Ziua limbii materne va fi sărbătorită marți în localitatea Apșa de Mijloc din Transcarpatia, Ucraina. Concursul literar „Limba maternă, floare eternă”, lansarea unui nou număr al revistei școlii din Apșa, „Vatra strămoșească” și simpozionul „Limba maternă, coloana vertebrală a unui popor” sunt evenimentele organizate de Asociația Culturală „Boema OJT” Baia Mare, în colaborare  cu Școala generală [&hellip The post Ziua limbii materne, sărbătorită la Apșa de Mijloc, Transcarpatia appeared first on InfoPrut.
09:47
  Un memorandum de cooperare între Republica Moldova și Letonia în domeniul probațiunii a fost semnat luni în cadrul unei vizite efectuate de viceministrul Justiției de la Chișinău, Anatolie Munteanu, la Riga. Documentul semnat stabilește dezvoltarea unui mecanism de colaborare pe segmentul supravegherii persoanelor din evidența celor două sisteme de probaţiune. Principalele direcții convenite de Republica [&hellip The post Republica Moldova și Letonia, cooperare în domeniul probațiunii appeared first on InfoPrut.
20 februarie 2017
20:47
  Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Bucovina” Suceava, generalul de brigadă Ion Burlui, a primit medalia „Solidaritate în Situaţii Excepţionale” în cadrul Galei anuale de apreciere a performanței Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale din Republica Moldova. Programul evenimentului a cuprins participarea la Gala anuală organizată de Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale [&hellip The post Şeful ISU Suceava, premiat în Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
16:17
  Primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, i-a îndemnat luni pe edilii comunelor din România să se înfrățească cu localități din Republica Moldova, cărora să le aloce bani pentru proiecte de dezvoltare. De asemenea, acesta a declarat că România poate juca rolul Germaniei de Vest pentru Republica Moldova.   „Îndemnul cu care vin spre dumneavoastră este să [&hellip The post Edilul de Chișinău îi îndeamnă pe primarii din România să se înfrățească cu cei din Rep. Moldova. „Să devină România Germania de Vest pentru Republica Moldova” appeared first on InfoPrut.
15:07
  Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a încheiat, pe parcursul lunii ianuarie,  15 contracte de achiziție cel puțin excesive.  Valoarea totală a contractelor este de 7.053.365 de lei, informează Ziarul Național. Potrivit datelor Agenției Achiziții Publice, cel mai scump contract încheiat este cel de pe 16 ianuarie cu „Lukoil Moldova” – peste 2,516 milioane de lei pentru [&hellip The post În Parlamentul de la Chișinău se poartă excesul de achiziții. Ce sumă a înghițit ultimul val de contracte appeared first on InfoPrut.
13:57
  Sănătatea se ține cu bani mulți în Republica Moldova. După ce Catalogul tarifelor unice a fost modificat, toate serviciile medicale au devenit de câteva ori mai scumpe. Persoanele care vor simți mai acut modificările de tarif sunt cele care nu dețin asigurare medicală.   Tratarea unei carii, realizarea unei ecografii, a unei radiografii, internarea de [&hellip The post În Republica Moldova a devenit mai scump să fii sănătos appeared first on InfoPrut.
12:57
  Cele mai importante proiecte ale autorităților de la București referitoare la marcarea Centenarului Marii Uniri au fost prezentate recent la Alba Iulia, în cadrul celei de-a patra dezbateri din seria „România Centenară”, organizate de către Departamentul Centenar din cadrul Guvernului României. O autostradă culturală care să lege prin manifestări înrudite capitalele Marii Uniri – București, [&hellip The post Centenarul Marii Uniri: Va fi „construită” autostrada culturală București – Alba Iulia – Chișinău – Cernăuți appeared first on InfoPrut.
12:27
  12 primari din Republica Moldova participă la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România, care se desfășoară în perioada 19-22 februarie la Palatul Parlamentului din București. La cea de-a XX-a sesiune ordinară, cu caracter jubiliar, a Adunării Generale, la care participă 500 de primari, se vor acorda și premii: Trofeul și diploma „Nicolae SABĂU” comunelor și/sau [&hellip The post Primari din Rep. Moldova, participanți la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România appeared first on InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.