Gazeta de Chișinău

Acum 4 ore
14:30
La o anumită vârstă omul își amintește de copilărie ca de o frumoasă și minunată împărăție unde nu mai poate să se întoarcă. Nu e numaidecât să ajungă bătrân și singur ca să-i apară în față chipul tânăr al mamei care l-a legănat și l-a iubit ca nimeni alta. Ori de câte ori face câte […] Articolul Despre unele amintiri și lucruri care mă bucură apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:20
Impunitatea este motorul mașinii criminale de război în Ucraina și este cea mai gravă problemă care stă la baza situației îngrijorătoare a drepturilor omului în teritoriile temporar necontrolate ale țărilor candidate și potențial candidate de aderarea la Uniunea Europeană. De această părere sunt mai mulți experți, apărători ai drepturilor omului, din Republica Moldova, Ucraina și […] Articolul Experți: „Federația Rusă trebuie să răspundă pentru încălcarea drepturilor omului în teritoriile ocupate din Moldova, Ucraina și Georgia” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:10
Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Drăgălin, a expus, în cadrul unei conferințe de presă, filmul „conflictului” cu Centrul Național Anticorupție, mediatizat pe larg în presa de la Chișinău pe parcursul săptămânii curente. Potrivit Veronicăi Drăgălin, totul a pornit de la o inițiativă a sa de a înțelege în ce relații sunt procurorii din subordinea sa […] Articolul Șefa PA expune filmul „conflictului” cu CNA: „Avem persoane corupte și interesate să creeze o percepție de haos” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Acum 8 ore
10:10
Acum câteva zile, barajul de la Novaia Kahovka a fost distrus și apa din lacul de acumulare s-a revărsat, inundând ambele maluri ale Niprului. Cel mai mult are de suferit malul stâng, care e controlat de forțele armate ruse: de vină e și relieful, dar mai ales cei care, de un an și ceva, o […] Articolul Stăvilarele minții apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Ieri
12:10
 Un scandal de proporții a izbucnit și escaladează în rândul procurorilor. Ofițerii de la Centrul Național Anticorupție (CNA) ar fi depus o plângere colectivă pe numele șefei Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Drăgălin, pe care o acuză de intimidare. Scrisoarea a fost publicată de jurnaliștii de la Realitatea.md. La rândul său, șefa de la Anticorupție nu […] Articolul Ce nu pot împărți procurorii de la CNA și PA? Scandalul escaladează. Maia Sandu: „Să se apuce de lucru!” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:10
Autoritatea Națională de Integritate (ANI) respinge acuzațiile bașcanului UTA Găgăuzia, Irina Vlah, care a acuzat inspectorii că acționează „la comanda” președintei Maia Sandu. „ANI informează că pe cazul dat s-a autosesizat în baza unei investigații jurnalistice publicate în presă… Totodată menționăm că potrivit prevederilor Legii 132/2016 cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, controlul din […] Articolul ANI respinge acuzațiile bașcanului Irina Vlah. Inspectorii „nu au reacționat la comandă”   apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:00
Fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, se va judeca cu fostul primar al municipiului Bălți, Renato Usatîi, care, în ultima perioadă, a făcut mai multe „dezvăluiri” scandaloase legate de achiziționarea și furnizarea gazelor naturale în țara noastră, vizându-l inclusiv pe fostul ministru de profil, Andrei Spânu. Anunțul a fost făcut de însuși […] Articolul Fostul ministru Spînu se va judeca cu Usatîi pe care-l numește „clovn” și-l acuză că lucrează „în interesul Kremlinului” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
7 iunie 2023
17:10
Piesa lui Eugène Ionesco L’Homme aux valises / Omul cu valize, una dintre ultimele în creația dramaturgului francez de origine română, a fost montată pentru prima dată în 1975 la Théâtre de l’Atelier, fostul Théâtre Montmartre. Pentru noi, memorabilă rămâne replica din această piesă despre Chișinău, ca oraș ideal pentru întâlniri. Oricine, întrebat, ți-ar răspunde […] Articolul Chișinău, oraș ideal pentru întâlniri apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Mai mult de 2 zile în urmă
14:00
O nouă rundă de replici țepoase s-a produs miercuri, 7 iunie, la ședința Cabinetului de miniștri, între premierul Dorin Recean și bașcanul în exercițiu al UTA Găgăuzia, Irina Vlah. Premierul Recean a întrebat-o pe Vlah „cum a fost călătoria la Tel Aviv”, după ce ultima a votat împotriva aprobării avizului Guvernului pentru inițiativa legislativă care […] Articolul O nouă rundă de „țepi” între Vlah și Recean. Bașcanul vrea limba moldovenească în școli, iar Recean o întreabă „cum a fost la Tel Aviv” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:30
18,06 lei –  atât vor achita consumatorii casnici pentru un metru cub de gaze naturale.  Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE)  a decis, în cadrul ședinței de miercuri, 7 iunie, reducerea tarifului. Respectiv, membrii ANRE au „constatat existența unor factori obiectivi”, care, în conformitate cu prevederile legislației de profil și a metodologiei de calculare, […] Articolul ANRE a dispus reducerea tarifului la gaz. Reglementatorul a stabilit un preț mai mic decât cel solicitat de furnizor apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:30
Întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova vor putea beneficia de finanțări accesibile pentru implementarea proiectelor investiționale în cadrul Programului „373”, aprobat de Guvern. Programul prevede acordarea creditelor investiționale de către bănci, cu compensarea parțială a ratei dobânzii de către stat și garantarea, după caz, a creditelor cu garanții financiare. Astfel, rata dobânzii la creditele […] Articolul Programului „373”, aprobat de Guvern. Întreprinderile mici și mijlocii vor putea beneficia de finanțări accesibile apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:40
Continuăm publicarea corespondenței lui Vasile Vasilache cu Marianna Lomako   25.06.1975 Mașulea, salve! „Aveţi cuvântul, tovarăşe Mauser!” –  cred că după ce-l vei citi pe Lao Zi îți va fi limpede că și asta e o „expresiune” feminină. În general, voi repeta iarăși și iarăși că secolul nostru e unul „feminin”, din care cauză au […] Articolul „Să nu dorești nimic – dorințele veni-vor singure…” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
6 iunie 2023
18:00
Președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean au condamnat „cu fermitate” distrugerea barajului  hidrocentralei Kahovka din regiunea Herson. Șefa statului, Maia Sandu, a scris pe pagina sa de pe Twitter că atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice a Ucrainei se echivalează cu „crime de război” și a anunțat despre disponibilitatea țării noastre de a oferi tot […] Articolul Președinta Sandu și premierul Recean condamnă „cu fermitate” distrugerea barajului Nova Kahovka din Ucraina apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
5 iunie 2023
14:30
Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) va examina miercuri, 7 iunie, solicitarea SA „Moldovagaz” cu privire la micșorarea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2023. „Ținând cont de circumstanțele actuale și factorii obiectivi existenți, ANRE va examina în regim de urgență solicitarea furnizorului. Specialiștii Agenției vor analiza […] Articolul Se reduc tarifele la gaz. ANRE va examina cererea furnizorului în „regim de urgență” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:30
Până la sfârșitul săptămânii curente, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) va publica raportul privind cheltuielile de organizare a Summitului Comunității Politice Europene (EPC), care s-a desfășurat pe 1 iunie, la Bulboaca, Anenii Noi. „Vreau să spun cu certitudine că beneficiile depășesc cu mult costurile acestui Summit”, a specificat președinta Maia Sandu, care a […] Articolul Până la sfârșitul săptămânii vom ști cât s-a cheltuit pentru organizarea Summit-ului EPC. Sandu: „Beneficiile depășesc cu mult costurile” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:50
Autoritățile Republicii Moldova nu susțin migrația ilegală, însă, la baza tuturor discuțiilor ce vizează returnarea cetățenilor noștri din alte state vor sta interesele acestor cetățeni. Asigurarea a fost făcută de șefa statului, Maia Sandu, în cadrul conferinței de luni, 5 iunie. În acest fel, șefa statului a comentat intenția autorităților londoneze de a „deschide discuțiile” […] Articolul Președinta Sandu despre returnarea migranților din Marea Britanie: „Vom insista pe drepturile cetățenilor noștri” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:20
Va semna sau nu președinta Maia Sandu decretul cu privire la desemnarea „Șor”-istei Evghenia Guțul la funcția de bașcan al UTA Găgăuzia? Șefa statului a precizat, în dimineața zilei de luni, 5 mai, că în țară „se respectă democrația și se respectă alegerea oamenilor”, însă a lăsat loc și de un „dar”, fără a specifica […] Articolul Președinta Sandu despre decretul pentru desemnarea bașcanului Guțul: „Respectăm democrația și respectăm alegerea oamenilor, dar…” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:20
Arhitectul-șef al raionului Hâncești a fost reținut, în această dimineață, de către ofițerii CNA în cadrul unor dosare de corupere pasivă, activă și abuz de serviciu, aflate în exercitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Funcționarul este bănuit de perceperea mijloacelor financiare ilicite pentru perfectarea actelor permisive de recepție finală a unor […] Articolul Arhitectul-șef al raionului Hâncești a fost reținut de CNA în cadrul unor cauze pornite pe fapte de corupere pasivă, activă și abuz de serviciu, iar 14 persoane urmează să fie audiate apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
4 iunie 2023
09:00
UNUIA Iarna vine, vara trece Cu necazuri de tot felu’ Dar pe el îl lasă rece, Că s-a instalat la Bellu! TESTAMENT Eu vă las ca moştenire, Cu urarea de noroc, Dreptul meu la fericire Neutilizat deloc. EPITAF UNUI PROST Nu era din cei miopi Dar avea de fel o boală: Tot dădea mereu în […] Articolul Din clasicii epigramei românești apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
3 iunie 2023
16:10
S.A. „Moldovagaz” ar urma să propună un tarif de circa 19 lei per metru cub de gaze naturale. Despre aceasta anunță fostul deputat în Parlament, Alexandr Slusari, pe pagina sa de socializare. Totodată,  fostul legislator mai consideră că „prețul mediu de achiziționare a gazelor, oferit de către Energocom pentru Moldovagaz permite micșorarea de două ori […] Articolul Tariful la gaz ar putea scădea până la 19 lei, deși există posibilitatea de a-l reducere „de două ori”, dezvăluie un fost deputat apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:00
Deputații din cadrul fracțiunii Partidului „Șor” în Parlament nu vor mai ridica salarii de la stat. Secretariatul Parlamentului a dispus, începând, cu luna martie, suspendarea achitării drepturilor salariale, indemnizațiilor și compensațiilor deputaților fracțiunii Partidului „Șor”. Măsura rămâne valabilă până la reluarea participării acestora la ședințele plenare și comisiilor permanente din care fac parte. Precizăm că, […] Articolul Poporul nu va mai achita salarii deputaților Partidului „Șor”. Lipsesc nemotivat de la ședințe. Alți deputați, de asemenea, au fost sancționați  apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
2 iunie 2023
14:00
Î.S. ”Poșta Moldovei” informează că, începând cu data de 2 iunie 2023, se redeschide traficul poștal internațional pentru Federația Rusă. Astfel, se va relua recepționarea tuturor trimiterilor poștale (EMS, poșta de scrisori, colete) spre această destinație. Expedierea trimiterilor poștale din Republica Moldova se va efectua în funcție de orarul curselor aeriene spre Rusia. Amintim că, […] Articolul Î.S. „Poșta Moldovei” anunță că reia recepționarea trimiterilor poștale spre Federația Rusă apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:40
În luna august, la Chișinău, va fi deschis oficiul atașatului militar al Cehiei în Republica Moldova. Declarația a fost făcută vineri, 2 iunie, de către ministrul Republicii Cehe, Petr Fiala, după întrevederea cu omologul său moldovean, Dorin Recean. „Cunoaștem că Republica Moldova este pe cale să modernizeze domeniul apărării și securității. Urmează să fie instalat […] Articolul La Chișinău va fi deschis oficiul atașatului militar al Cehiei. Fiala: „Vom face pași concreți pentru susținerea Moldovei în parcursul său european” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
1 iunie 2023
19:10
Guvernul Norvegiei va aloca țării noastre un grant în valoare de 50 de milioane de euro. Despre acest lucru a declarat însuși premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store, în cadrul Summitului Comunităţii Politice, care s-a desfășurat, joi, 1 iunie, la Bulboaca. „Apreciez efortul Moldovei pentru organizarea acestei întrevederi. Norvegia este total angajată să sprijine evoluția democratică […] Articolul Alte 50 de milioane pentru Republica Moldova. Norvegia se oferă să acorde țării noastre finanțare nerambursabilă  apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
18:40
Șefa statului, Maia Sandu, precizează că aspirațiile de integrare ale Republicii Moldova în Uniunea Europeană nu presupune renunțarea la regiunea separatistă Transnistia. Președinta a făcut aceste declarații în cadrul conferinței de presă, organizată la încheierea Summitului Comunității Politice Europene (EPC), care s-a desfășurat, joi, 1 iunie, la Bulboaca, Anenii Noi. „Nu renunțăm la regiunea transnistreană. […] Articolul Maia Sandu la sfârșitul Summitului EPC: „Nu renunțăm la Transnistria” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
17:10
În marja Summitului Comunității Politice Europene (CPE), prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a avut un dialog cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy. Șeful Guvernului de la Chișinău a mulțumit liderului de la Kiev pentru fermitatea cu care militarii și poporul ucrainean apără libertatea și valorile europene în întreaga regiune. De asemenea, Dorin Recean și-a exprimat speranța […] Articolul Premierul Recean a avut o întrevedere cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:50
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut un dialog comun cu președintele francez și cu cel ucrainean, în cadrul summitului Comunității Politice Europene. „Împreună cu Președintele Franței, Emmanuel Macron și Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, am discutat despre următorii pași ai Moldovei și ai Ucrainei pe calea europeană”, a anunțat Președinta Maia Sandu. Articolul Șefa statului a discutat cu Președinții Emmanuel Macron și Volodymyr Zelenskyy pașii următori ai Moldovei și ai Ucrainei pe calea europeană apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:40
Aproape 50 de lideri europeni sunt invitați să participe azi, 1 iunie 2023, la Castel Mimi, din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi, la cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene. Prima ediție a Summitului a avut loc în 2022, la Praga, Republica Cehă, fiind invitați lideri din 43 de țări europene.   Articolul Reportaj foto// Președinta Maia Sandu și liderii europeni la Summitul Comunității Politice Europene de la Castel Mimi apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:20
În cadrul ceremoniei de deschidere a sesiunii plenare a Summitului Comunității Politice Europene (EPC), președintele României, Klaus Iohannis, a reiterat că „moldovenii nu sunt singuri”. „Mă adresez cetățenilor din Moldova: Nu sunteți singuri, UE și ceilalți parteneri sunt aici pentru Republica Moldova”, a declarat președintele român menționând că consolidarea țării noastre înseamnă și consolidarea rezilienței […] Articolul Președintele României le spune moldovenilor că nu sunt singuri, iar premierul Italiei remarcă importanța Republicii Moldova pentru Europa apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:30
În cadrul sesiunii de deschidere a Summitului Comunității Politice Europene (EPC), care se desfășoară joi, 1 iulie, la Chișinău, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a subliniat importanța admiterii țării sale în cadrul NATO, exprimându-și, în același timp, dezamăgirea tergiversării deciziei. „Toate țările care au graniță cu Rusia și nu vor să fie sfârtecate de Rusia trebuie […] Articolul Dezamăgirea președintelui Zelenski la Summitul EPC de la Chișinău: „Speranțele noastre devin tot mai îndepărtate” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:00
Simplificând, poate nepermis de mult, am zice că, în prezent, IA este un foarte elaborat truc statistic. Cantitatea uriașă de informație pe care poate să o înmagazineze, să o prelucreze și să o structureze mașina, oferindu-ne soluții uimitor de asemănătoare cu cele naturale, ne poate înșela, dar IA este, în realitate, un mecanism care culege […] Articolul Inteligența artificială (III) apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:10
 „Calea europeană a Republicii Moldova este clară și este deschisă”, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, la Chișinău, unde a sosit alături de alți zeci de oficiali europeni pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene (EPC). „Consider că Uniunea Europeană va fi cu acești […] Articolul Josep Borrell: „Calea europeană a Republicii Moldova este clară și este deschisă”. Oficialul vorbește despre mesajul care ar trebi să ajungă în Rusia apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:10
Pentru prima dată de la izbucnirea războiului în Ucraina, Volodimir Zelenski, figura centrală a rezistenței ucrainene în războiul de agresiune declanșat de Rusia, se află în Republica Moldova. Președintele ucrainean participă la Summitul Comunității Politice Europene de joi, 1 iunie. Președintele Ucrainei vecine a fost întâmpinat de șefa statului, Maia Sandu, care i-a mulțumit pentru […] Articolul Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, participă la Summitul CPE din Republica Moldova și precizează când se va încheia războiul apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:20
NATO va monitoriza spațiul aerian al Republicii Moldova în timpul Summitului Comunității Politice Europene (EPC), care se desfășoară, joi, 1 iunie, la Bulboaca, Anenii Noi, care întrunește 50 de oficiali europeni de rang înalt, transmite Reuters. Potrivit reprezentanților NATO, desfășurarea Summitului la o distanță de doar 20 de km de teritoriul ucrainean reprezintă o adevărată […] Articolul NATO va monitoriza spațiul aerian al Republicii Moldova în timpul Summitului de la Bulboaca apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:20
La Summitul Comunității Politice Europene din 1 iunie, celor 50 de șefi de state și de guverne le vor fi servite bucate gătite după rețete tradiționale reinterpretate. Meniul a fost testat de critici culinari profesioniști și va fi preparat exclusiv din produse autohtone, pentru a evidenția autenticitatea și calitatea ingredientelor noastre. Cu o experiență vastă […] Articolul VIDEO// Meniul din care vor servi cei 50 de șefi de state la Summitul EPC este pregătit din produse locale și gătite după rețete tradiționale reinterpretate. Nu lipsesc sărmăluțele și mămăliguța apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
08:30
Cu ani în urmă, am scris și am publicat o epigramă intitulată „Locul meu în viață”: L-am căutat visând etern, Dar adevăru-i cam sinistru: Când am ajuns pe la Guvern, Mi-l ocupase un ministru. Că o fi bună, că o fi rea această epigramă las’ să se descurce critica literară, în caz că este interesată […] Articolul Tabletă despre cum îmi pare rău că am fost prost, dar nu am ajuns și eu să lucrez la Guvern unde se dau salarii mari apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
31 mai 2023
18:40
 „Comunitatea Politică europeană, un club de un gen inedit, născut de războiul din Ucraina, își caută calea” – titra Le Monde cu o săptămână înaintea summitului de la Chișinău (Bulboaca). CPP este cea mai tânără asociație politică de pe teritoriul Europei. Ideea ei a fost lansată acum un an de președintele francez Emannuel Macron, care […] Articolul Comunitatea Politică Europeană își caută calea apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:20
Articolul Caricatura lui Costel Pătrășcan apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:20
Funcționarii care și-au tot comparat salariile cu cele ale chelnerilor sau constructorilor au fost îndemnați de internauți să se mute fie pe șantiere, fie în restaurante. După ce săptămâna trecută, premierul Recean a calificat „absurdă” situația în care muncitorii de pe șantiere ridică salarii mai mari decât miniștrii, iar chelnerii sunt plătiți mai bine decât […] Articolul Funcționarii care și-au comparat salariile cu cele ale chelnerilor, îndemnați să se mute pe șantiere și în restaurante apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:00
Guvernul a adoptat, în cadrul ședinței de miercuri, 31 mai, majorarea stocurilor de securitate de gaze de la 22,8 milioane metri cubi la nivelul de 45,6 milioane metri cubi sau de la 4 zile de consum mediu în perioada de iarnă – la 8 zile. „Aceste stocuri sunt destinate pentru consum doar în situații excepționale […] Articolul Volumul stocurilor de securitate de gaze  naturale va fi majorat. Acestea vor fi accesibile doar în situații excepționale apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:10
Marți, 30 mai, în incinta Direcției teritoriale pentru siguranța alimentelor Cahul a avut loc a treia întrunire organizată de Instituția Privată Publicația Periodică „Gazeta de Chișinău”, întru realizarea activităților Proiectului  „Prevenirea corupției în sectorul siguranței alimentare prin informare, formare și responsabilizare”. Șefa secției Siguranța alimentelor și șefa-adjunctă a Direcției teritoriale pentru siguranța alimentelor Cahul, Taraclia […] Articolul „ Asemenea instruiri ne ajută să educăm și agenții economici” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:30
Membrii Cabinetului de miniștri de rând cu alți funcționari și specialiști din cadrul aparatului central vor ridica, începând cu 1 iulie, salarii majorate. De majorare vor beneficia în total 1 300 de persoane, de la bugetul de stat alocându-se în acest scop 89,8 milioane de lei. În cadrul ședinței de miercuri, 31 mai, membrii Cabinetului de […] Articolul Miniștrii își majorează salariile din contul granturilor externe. Vlah: „E normal ca un pensionar să ridice 2,5 mii, iar un ministru 50 de mii de lei?” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:10
Cel mai probabil, deja săptămâna viitoare, Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE) va revizui tarifele la gazele naturale pentru consumatorii finali. Despre aceasta a comunicat, miercuri, 31 mai, în cadrul unei conferințe de presă, ministrul Energiei, Victor Parlicov. Cu cât ar putea să scadă tarifele nu este clar, ministrul de ramură a refuzat să facă […] Articolul Tarifele la gaz vor fi revizuite. Ministrul de profil nu dă cifre, dar consideră că scăderea va fi „semnificativă” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:10
Articolul Caricatura lui Costel Pătrășcan apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:10
Doar un trunchi viguros de copac putea fi sprijin fizic şi spiritual poetului Liviu Damian. Maestrul Aurel David ni-l prezintă legat de pământ prin copac, prin rădăcinile lui. Doi titani ai culturii naţionale cum ar fi putut să se împământenească mai strâns? Iar frunza pare să cadă… pare să plutească… Este şi ea de veghe […] Articolul Pentru toate avem a răspunde apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
30 mai 2023
07:10
Satul Pocșești, situat la o distanță de 20 km de Orhei și la 30 km de Chişinău, este pe cale de dispariție. Nu există niciun magazin sau vreun punct medical, o școală sau oficiu poștal…Localitatea este în administrarea s. Donici (1.765 de locuitori), din care face parte și satul Camencea. Cu 20 de ani în […] Articolul Reportaj video// O fermă de vaci care continuă să se dezvolte într-un sat ce dispare și unde nu se mai nasc copii   apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
29 mai 2023
20:50
În contextul creșterii preocupărilor legate de schimbările climatice și impactul negativ asupra mediului înconjurător, adoptarea unor practici sustenabile devine o prioritate pentru companiile din întreaga lume. Republica Moldova, prin intermediul Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) și a inițiativei Piața Unică a UE pentru Produse Verzi (SMGP), are o oportunitate unică de a sprijini […] Articolul Amprenta de mediu a produsului: Oportunități de creștere și sustenabilitate pentru companiile exportatoare din Republica Moldova apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:40
Unii agenți economici din Republica Moldova procură gaze naturale la preț de 11-14 lei pentru un metru cub. Asta în timp ce consumatorii casnici achită aproape 30 de lei per metru cub de gaz. Declarația a fost făcută de fostul primar al municipiului Bălți, Renato Usatîi, care a calificat situația drept una „criminală” și a […] Articolul   În Republica Moldova unii beneficiază de gaz de două ori mai ieftin? Guvernul promite să intervină apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:30
Articolul Jurnalismul pentru mine apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:20
Juriștii Asociației Promo-Lex insistă asupra transformării formatului de forțe pacificatoare în Republica Moldova într-o misiune civilă internațională, cu scopul de a contribui la garantarea și asigurarea drepturilor omului în această regiune. „Din perspectiva respectării drepturilor omului, formatul actual al misiunii de menținere a păcii este inadecvat și depășit. În decursul ultimelor trei decenii, reprezentanții misiunii […] Articolul Reformarea misiunii de pacificare de pe Nistru – una dintre premisele pentru respectarea drepturilor omului și asigurarea securității regionale apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Mai multe ştiri
©2004—2023 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.