Gazeta de Chișinău

Acum 4 ore
11:00
Un focus de trei filme dedicat actorului român de origine basarabeană Ion Sapdaru, două pelicule clasice ale regizorului Lucian Bratu, un film pentru copii şi mai multe scurtmetraje studenţeşti din arhiva UNATC completează programul celei de-a şaptea ediţii a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc între 7 şi 10 octombrie. Ion Sapdaru, […] Articolul Focus Ion Sapdaru şi o retrospectivă Lucian Bratu, la ZFR Chişinău (FOTO/VIDEO) apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Acum 24 ore
15:00
Asociația Promo-LEX îi cere președintei Maia Sandu să abordeze de la tribuna Adunării Generale a ONU problema retragerii trupelor și a munițiilor rusești din Transnistria. Apelul organizației, specializată în apărarea drepturilor omului, inclusiv din regiunea separatistă, vine în ajunul unui discurs pe care șefa statului îl va ține la New York, miercuri, pe 22 septembrie. […] Articolul Promo-LEX îi cere Maiei Sandu să abordeze la ONU retragerea trupelor ruse din Transnistria apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:20
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, încearcă să-și mențină pozițiile pentru a evita evaluarea performanțelor sale și o eventuală demitere. În acest context, el s-a adresat din nou Curții Constituționale, solicitând de această dată controlul decretului președintei Maia Sandu cu privire la încetarea de drept a mandatului de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) a domnului […] Articolul Stoianoglo s-a adresat din nou la Curtea Constituțională: Îl vrea pe Pulbere din nou în CSP apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Ieri
18:10
Fără nicio surpriză, partidul pro-Kremlin „Edinaia Rossia” (Rusia Unită – n.red.) a obținut o majoritate covârșitoare a voturilor exprimate de transnistrenii care au participat în acest weekend la alegerile în Duma de Stat a Rusiei. Pentru formațiunea lui Vladimir Putin ar fi votat 76,42% dintre cei peste 59 de mii de locuitori cu cetățenie rusă […] Articolul Alegerile pentru Duma de Stat câștigate și în Transnistria de „Edinaia Rossia”. Promo-LEX: Ambasadorul rus trebuie convocat la MAE apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:40
Case abandonate, curți năpădite de buruieni și porți sfărâmate. Vorbim despre satul Onești, r-l Strășeni, aflat la 48 de kilometri de Chișinău. Lipsa locurilor de muncă îi determină pe oameni să-și lase gospodăriile în voia sorții, mergând în căutarea unui trai mai bun. Conform recensământului populației din 2014, la Onești aveau domiciliul 834 de persoane, […] Articolul La Onești și Țigănești, oameni îngrijorați și case părăsite. Cum (nu) se pregătesc de iarnă oamenii de la sate (FOTO) apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:20
Doar 17 din cei 35 de deputați în Adunarea Populară (legislativul regional – n.red.) a Găgăuziei au fost aleși din primul tur al scrutinului care s-a desfășurat duminică, 19 septembrie, în autonomia din sudul R.Moldova. 10 dintre aceștia au candidat ca independenți, alți șase sunt reprezentanți ai Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) și […] Articolul Alegeri cu probleme în Găgăuzia: Nici jumătate dintre deputați nu au fost aleși din primul tur apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Mai mult de 2 zile în urmă
10:40
Serviciul de asistență medicală urgentă prespitalicească a fost dotat cu teste rapide pentru depistarea virusului SARS-CoV-2, iar personalul medical din cadrul echipelor de intervenție a fost instruit în utilizarea acestora. Testarea pacienților cu suspecție la COVID-19 la etapa de prespital a început la 7 septembrie 2021. Mai multe detalii la acest subiect aflăm de la […] Articolul Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu: „Echipele de urgență testează bolnavii la prezența virusului COVID-19 chiar la patul acestora” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
17 septembrie 2021
14:40
Cuvântul „elită”, de origine latină, înseamnă ceea ce e mai bun, perfect, referindu-se mai cu seamă la oameni, ca indivizi aparte sau ca grupuri sociale și profesionale, mai având însă în vedere domenii și ocupații. Astfel, zicem că un cutare face parte din elită. Obișnuim, de asemenea, să vorbim despre elită artistică, culturală, științifică, politică […] Articolul Gânduri simple despre elite apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:40
Artista cântecelor de inimă albastră și cântăreața care a adus în scenă vraja tristeții, a feminității îndurerate ca esență a mesajului ei artistic, a plecat dintre noi acum cinci ani, în miezul unei toamne. De parcă însăși intuiția firii ei i-a șoptit că decorul anotimpului despărțirii, strălucind doar prin aurul mat al frunzișului în agonie, […] Articolul Nina Ermurachi – Fluidul secret al iubirii apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:30
În Valea Morilor din Chişinău, pe lângă Lacul numit al Comsomoliştilor (pentru că a fost săpat de studenţi, după al Doilea Război Mondial), ne plimbam deseori în tinereţile noastre. Era o zonă împădurită, cu mult mai puţine case decât sunt acum. Exista acolo şi o casă transformată de proprietarul ei, probabil sculptor, în Muzeu al […] Articolul Dintele este precum un arbore: fără rădăcină nu are viaţă. Niciun fel de extracţie! Trebuie să ţinem la fiecare dinte… cu dinţii apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:30
Autorităţile sovietice au avut întotdeauna o atitudine duşmănoasă faţă de cultele religioase a căror conducere se afla peste frontierele URSS, mai pronunţată în comparație cu altele care aveau patronii în interiorul URSS. Catolicismul a fost unul dintre cei mai redutabili adversari ai regimului comunist. Primele măsuri împotriva catolicismului, luate în numele edificării unei societăţi ce […] Articolul Biserica Catolică din RSSM: Documente (I) apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:20
Trupele ruse dislocate ilegal în Transnistria au efectuat pe parcursul acestei săptămâni o serie de exerciții militare de respingere a unui atac al „inamicului convențional”. La manevre au participat un batalion de infanterie motorizată, precum și trupe de geniu, informează Ministerul rus al Apărării. Asemenea exerciții sunt organizate constant de Grupul Operațional de Trupe Ruse […] Articolul Manevre ale trupelor ruse din Transnistria, concomitent cu aplicațiile militare „Zapad-2021”, în ajunul alegerilor în Duma de Stat apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:40
Săptămâna aceasta s-au împlinit 14 zile de la începutul noului an școlar, timp în care lucrătorii nevaccinați din domeniul educației trebuie să prezinte, conform deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, rezultatele testelor anti-Covid. În timp ce angajații din municipiul Chișinău au făcut cozi la policlinică unde au beneficiat de teste gratuite procurate de municipalitate […] Articolul Inechitate pandemică apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:30
Astăzi, 17 septembrie 2021, scriitorul Aurel Scobioală ar fi împlinit 80 de ani. Ar fi împlinit dacă, acum 14 ani, o boală necruțătoare nu l-ar fi luat dintre noi pe sfătosul și mucalitul povestitor, scriitor iubit de copii și maturi, cel care era sufletul vesel și, ni se părea nouă, lipsit de griji al întâlnirilor […] Articolul Unul dintre noi apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:20
Două persoane au fost reținute de angajații Poliției de Frontieră a Republicii Moldova și ai Serviciului de Grăniceri al Ucrainei în cazul avionului ucrainean, de model AN-2, care ar fi fost folosit la transportarea țigărilor de contrabandă în România. În seara zilei de luni spre marți, în localitatea Hlinaia Mică, Edineț, polițiștii de frontieră moldoveni […] Articolul Avionul de la Edineț și „Rețeaua gulerelor albe” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:20
De fiecare dată când ajungem în pragul iernii, pe agenda opiniei publice din Republica Moldova apare sau este împins din spate subiectul prețului la gazele naturale. Mai exact, prețul la care MoldovaGaz, furnizorul de gaze în Republica Moldova, urmează să cumpere în anul respectiv gazele de la Gazprom. Exploatat în scopuri politice, subiectul are, de […] Articolul Reacția la scumpirea gazelor, indicator al sărăciei moldovenilor apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16 septembrie 2021
18:40
Am decis să republicăm articolul Svetlanei Corobceanu din „Jurnal de Chișinău” (6 aprilie 2012) pentru a reaminti publicului că Natalia Morari, în bogata sa biografie de activistă, nu e la primul episod neelucidat. Totodată, am inserat și editorialul lui Val Butnaru din 3 aprilie, același an, în care fondatorul „Jurnalului de Chișinău” lămurește cum a […] Articolul Memoria scurtă a societății noastre. Morari-Tkaciuk – un roman în SMS-uri apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:10
Teatrul Național  „Eugene Ionesco” (TEI) și-a celebrat pe 9 septembrie cea de-a 30-a aniversare, alături de actori, invitați speciali și prieteni ai teatrului. În cadrul manifestării a avut loc premiera absolută a filmului documentar „Șapte personaje în căutarea unui teatru”, realizat de Mircea Surdu. Iar la final câtorva actori și invitați de vază le-au fost acordate […] Articolul Teatrul Național „Eugene Ionesco” își sărbătorește 30 de ani de la fondare apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:50
Miercuri, 15 septembrie, a avut loc o lansare cu soare, cu oameni pasionați de scris, cu lucrări de artă plastică în aer liber, la Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău. Au fost lansate o carte-valet ce include prozele „Hoții din apartamente” de Vladimir Beșleagă și „Castanul roz” de Nicolae Popa, precum și jurnalul […] Articolul Vladimir Beșleagă și Nicolae Popa – un duet literar cu o nouă ofertă pentru cititor apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:30
Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Australia au semnat azi, 16 septembrie, un pact de securitate care îi va permite Canberrei să construiască submarine nucleare cu sprijinul fraților anglo-saxoni. Acordul prevede furnizarea de tehnologii americane de vârf, colaborarea militară și partajarea de tehnologii AI, cuantice și cibernetice între cele trei state. Astfel, se anulează […] Articolul Belicosul Pacific apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:00
Atletul moldovean Andrian Mardare s-a clasat pe locul 2 premiant în proba de aruncare a suliței la tradiţionala reuniune anuală ISTAF (Internationales Stadionfest) de la Berlin (Germania), etapă din circuitul Continental Tour Silver. Evenimentul sportiv s-a desfășurat la 12 septembrie curent pe Stadionul Olimpic. Ucenicul antrenorului Valeriu Lungu în cea mai bună a lui încercare […] Articolul Atletul Andrian Mardare, locul 2 la turneul ISTAF de la Berlin apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:00
De o evoluție de-a dreptul feerică a avut parte canoistul moldovean Mihail Culceac, care s-a impus în două finale de curse la turneul internațional rezervat speranțelor olimpice (Olympic Hopes Regatta), desfășurat în perioada 10-12 septembrie curent la Račice, Cehia. La proba de canoe individual, discipolul antrenorului Vasili Nebesnîi mai întâi s-a impus pe distanța de […] Articolul Mihail Culceac, dublu învingător la Regata Speranțelor Olimpice apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:40
Politicul insistă să ne reprezinte ipostaza sa de bâlci. De telenovelă. Să ne aburească cu realitatea vorbită. Chiar dacă suntem într-un fel de pauză de așteptare, noul sistem fiind în regim de testare. Nici în viața socială nu s-au produs mari schimbări, dar cineva are grijă să nu ne plictisim. În viziunea Consiliului Republican al […] Articolul Telenovele basarabene apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:10
Articolul Timpuri bune apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15 septembrie 2021
15:10
Transnistrenii cu cetățenie rusă sunt tot mai insistent îndemnați, în ultimele zile până la alegerile în Duma de Stat, să se prezinte la urne. Special pentru ei vor fi deschise, pe teritoriul regiunii separatiste, 27 din cele 30 de secții de votare care vor funcționa duminică, 19 septembrie, iar în unele localități începând chiar de […] Articolul Transnistrenii sunt chemați insistent să voteze duminică la alegerile în Duma de Stat pentru „Rusia Unită” a lui Putin apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:00
Cele mai noi filme realizate de unii dintre cei mai importanţi regizori români, printre care Cristi Puiu, Radu Jude sau Radu Muntean, dar şi câteva lungmetraje ale unei noi generaţii de cineaşti vor putea fi văzute în cadrul celei de-a şaptea ediţii a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău (ZFR), care va avea loc între 7 […] Articolul Filme de Puiu, Jude şi Muntean, la cea de-a şaptea ediţie a ZFR Chişinău apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:10
Președinta Comisiei juridice, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate, Olesea Stamate, a vorbit într-un interviu pentru MoldovaCurata.md despre prevederile proiectului de modificare a legislației cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, unele criticate de societatea civilă. Ea a argumentat că breșele în legislație, mai ales în ceea ce privește declararea valorii reale a bunurilor, au fost […] Articolul INTERVIU. Președinta Comisiei juridice, Olesea Stamate: „Sunt dosare ținute pe raft de un an și jumătate, de doi ani. De aici vine cea mai mare neîncredere față de activitatea ANI” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14 septembrie 2021
16:50
Cu numai o săptămână până la alegerile în Adunarea Populară (legislativul regional – n.red.) a Găgăuziei, care se vor desfășura duminică, 19 septembrie, unul dintre candidați, Viktor Petrov, scoate din nou pe tapet problema statutului limbii ruse în R.Moldova. Invitat într-o emisiune la un post TV afiliat socialiștilor, acesta a declarat că va iniția un […] Articolul Un activist cu afaceri obscure, candidat la alegerile din Găgăuzia, vrea referendum național pentru limba rusă apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:20
Sistemul de înfăptuire a justiției este corupt și trebuie mai întâi curățat, pentru ca ulterior să obțină elementele necesare de autonomie, declară președinta Maia Sandu, justificând insistența cu care acționează noua guvernare pentru a schimba conducerea Procuraturii Generale și a Centrului Național Anticorupție (CNA). Vorbind despre temerile cu privire la politizarea iremediabilă a activității instituțiilor […] Articolul Maia Sandu: Sistemul corupt trebuie mai întâi curățat, pentru ca apoi să obțină independență apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13 septembrie 2021
14:40
Liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, pretinde la un al doilea mandat de așa-zis „președinte” al nerecunoscutei republici moldovenești nistrene (RMN). Acesta a anunțat oficial duminică, 12 septembrie, într-un cadru festiv la cetatea Tighina, unde autoritățile separatiste au organizat festivități în cinstea cneazului rus al Novgorodului, Aleksandr Nevski, că va candida la un simulacru […] Articolul Separatistul Krasnoselski vrea să mai conducă Transnistria cu un mandat de încă cinci ani apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:40
Procuratura Generală (PG) a inițiat o urmărire penală privind delapidarea mijloacelor financiare ale statului prin intermediul unor scheme criminale în procesul de import al energiei electrice în R.Moldova, cu prejudicierea statului în proporții deosebit de mari. Potrivit unui comunicat emis luni, 13 septembrie, procurorii au stabilit că, la începutul anului 2008, factorii de decizie ai […] Articolul Dodon și Greceanîi ar putea fi vizați într-un dosar penal pornit de procurori cu privire la importul de energie în 2008 apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12 septembrie 2021
10:20
Bula Biden s-a spart chiar mai devreme decât se așteptau cei mai sceptici comentatori ai vieții politice din SUA. Și nu e vorba doar de catastrofa umanitară din Afganistan, provocată de retragerea intempestivă și nechibzuită a trupelor americane. Presa critică îndărătnicia și șovăielile, inepțiile și schimbările iuți de macaz ale președintelui. Ultimele două se traduc […] Articolul Cronica unui faliment anunțat apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:20
PAS are în prezent ca prioritate națională lupta cu corupția mare, iar o lege a lustrației, așa cum o cere Consiliul Uniunii Scriitorilor într-un apel adresat noului Parlament nu mai este actuală, după 30 de ani de la căderea regimului sovietic. De această părere este deputatul PAS, Virgil Pâslariuc, istoric de profesie, care mai spune […] Articolul Deputat PAS: Lupta cu corupția este prioritară, iar o lege a lustrației nu mai este actuală după 30 de ani apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:20
Dezvăluirea „bombă” a Nataliei Morari că tatăl băiețelului ei este controversatul Veaceslav Platon nu a şocat chiar toată lumea. Despre relaţia dintre Morari şi Platon se vorbeşte mai demult, iar primele zvonuri că micuţul Rem este fiul lui Platon au apărut cu vreo două luni în urmă. Se creează impresia că părinţii bebeluşului au pregătit […] Articolul Platon donatorul şi „Solnîşko” sau relații patologice în jurnalismul moldovenesc apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:20
Teatrul Național „Eugene Ionesco” (TEI) își marchează cea de-a 30-a aniversare invitând publicul la o serie de manifestări, la început de stagiune. Ieri a avut loc premiera absolută a documentarului „Șapte personaje în căutarea unui teatru”, realizat de TeleFilm Chișinău, cu suportul Centrului Național de Cinematografie. Protagoniști ai noului film documentar sunt actorii TEI, Petru […] Articolul Filmul „Șapte personaje în căutarea unui teatru”, lansat la 30 de ani ai TEI apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:20
Liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a calificat autoritățile de la Chișinău drept „teroriste” și responsabile de „genocid împotriva poporului transnistrean”, fără un răspuns adecvat din partea administrației constituționale a R.Moldova. Despre aceasta vorbește într-un comentariu pe Facebook generalul Ion Costaș, fost ministru al Apărării în 1992, în timpul războiului de pe Nistru. El […] Articolul Krasnoselski declară că Chișinăul este responsabil de „terorism” și „genocid”. Care este reacția autorităților moldovene apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:20
Circa 33,2% din respondenții unui sondaj consideră că Ștefan cel Mare și Sfânt a fost personalitatea care a asigurat „cel mai înalt nivel de securitate pentru Moldova”. Marele voievod este urmat în acest top de Vladimir Voronin – 7%, Maia Sandu – 1,4%, Mircea Snegur – 1,3%, Leonid Brejnev – 1,0%, Vlad Țepeș – 1,0%, […] Articolul „Fleacurile” și „lucrurile importante” ale securității RM apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:20
La finele săptămânii trecute, s-a consumat, mai puțin luat în seamă de presă, un eveniment care, acum câțiva ani, ar fi fost tirajat mult mai intens de presa moldovenească. O delegație în frunte cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a inclus președinții mai multor comisii parlamentare, s-a aflat în vizită la București, unde s-a întreținut […] Articolul Integrarea economică dintre cele două maluri de Prut, între vorbe și fapte apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:20
În autocarele care circulă pe itinerarul Chișinău-Albița-Focșani și înapoi poți vedea destul de des un călător cufundat în gândurile sale, un bărbat robust ajuns la vârsta maturității depline. În vamă, la controlul actelor, vameșii îl recunosc și nu-l mai întreabă de unde vine și încotro se duce, fiindcă răspunsul său e invariabil: „Vin de acasă […] Articolul Destinul discret al unui erou. Iubire și durere apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:20
Ura şi setea de răzbunare a românilor basarabeni faţă de ocupanţii sovietici a transformat eschivarea de la armata sovietică într-o acţiune de mari proporţii. Un document sovietic strict secret de o maximă orientare propagandistică, confirmă cele relatate. Este vorba despre o „informaţie privind rezultatele mobilizării în Armata roşie a celor supuşi serviciului militar de pe […] Articolul Mai bine fugar decât soldat la Stalin! (2) apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10 septembrie 2021
09:20
În autocarele care circulă pe itinerarul Chișinău-Albița-Focșani și înapoi poți vedea destul de des un călător cufundat în gândurile sale, un bărbat robust ajuns la vârsta maturității depline. În vamă, la controlul actelor, vameșii îl recunosc și nu-l mai întreabă de unde vine și încotro se duce, fiindcă răspunsul său e invariabil: „Vin de acasă […] Articolul Destinul discret al unui erou. Iubire și durere apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:20
Ura şi setea de răzbunare a românilor basarabeni faţă de ocupanţii sovietici a transformat eschivarea de la armata sovietică într-o acţiune de mari proporţii. Un document sovietic strict secret de o maximă orientare propagandistică, confirmă cele relatate. Este vorba despre o „informaţie privind rezultatele mobilizării în Armata roşie a celor supuşi serviciului militar de pe […] Articolul Mai bine fugar decât soldat la Stalin! (2) apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
08:30
La finele săptămânii trecute, s-a consumat, mai puțin luat în seamă de presă, un eveniment care, acum câțiva ani, ar fi fost tirajat mult mai intens de presa moldovenească. O delegație în frunte cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, care a inclus președinții mai multor comisii parlamentare, s-a aflat în vizită la București, unde s-a întreținut […] Articolul Integrarea economică dintre cele două maluri de Prut, între vorbe și fapte apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
9 septembrie 2021
19:10
Circa 33,2% din respondenții unui sondaj consideră că Ștefan cel Mare și Sfânt a fost personalitatea care a asigurat „cel mai înalt nivel de securitate pentru Moldova”. Marele voievod este urmat în acest top de Vladimir Voronin – 7%, Maia Sandu – 1,4%, Mircea Snegur – 1,3%, Leonid Brejnev – 1,0%, Vlad Țepeș – 1,0%, […] Articolul „Fleacurile” și „lucrurile importante” ale securității RM apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
18:40
Liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a calificat autoritățile de la Chișinău drept „teroriste” și responsabile de „genocid împotriva poporului transnistrean”, fără un răspuns adecvat din partea administrației constituționale a R.Moldova. Despre aceasta vorbește într-un comentariu pe Facebook generalul Ion Costaș, fost ministru al Apărării în 1992, în timpul războiului de pe Nistru. El […] Articolul Krasnoselski declară că Chișinăul este responsabil de „terorism” și „genocid”. Care este reacția autorităților moldovene apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
18:30
Teatrul Național „Eugene Ionesco” (TEI) își marchează cea de-a 30-a aniversare invitând publicul la o serie de manifestări, la început de stagiune. Ieri a avut loc premiera absolută a documentarului „Șapte personaje în căutarea unui teatru”, realizat de TeleFilm Chișinău, cu suportul Centrului Național de Cinematografie. Protagoniști ai noului film documentar sunt actorii TEI, Petru […] Articolul Filmul „Șapte personaje în căutarea unui teatru”, lansat la 30 de ani ai TEI apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:20
PAS are în prezent ca prioritate națională lupta cu corupția mare, iar o lege a lustrației, așa cum o cere Consiliul Uniunii Scriitorilor într-un apel adresat noului Parlament nu mai este actuală, după 30 de ani de la căderea regimului sovietic. De această părere este deputatul PAS, Virgil Pâslariuc, istoric de profesie, care mai spune […] Articolul Deputat PAS: Lupta cu corupția este prioritară, iar o lege a lustrației nu mai este actuală după 30 de ani apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:20
Dezvăluirea „bombă” a Nataliei Morari că tatăl băiețelului ei este controversatul Veaceslav Platon nu a şocat chiar toată lumea. Despre relaţia dintre Morari şi Platon se vorbeşte mai demult, iar primele zvonuri că micuţul Rem este fiul lui Platon au apărut cu vreo două luni în urmă. Se creează impresia că părinţii bebeluşului au pregătit […] Articolul Platon donatorul şi „Solnîşko” sau relații patologice în jurnalismul moldovenesc apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:10
Bula Biden s-a spart chiar mai devreme decât se așteptau cei mai sceptici comentatori ai vieții politice din SUA. Și nu e vorba doar de catastrofa umanitară din Afganistan, provocată de retragerea intempestivă și nechibzuită a trupelor americane. Presa critică îndărătnicia și șovăielile, inepțiile și schimbările iuți de macaz ale președintelui. Ultimele două se traduc […] Articolul Cronica unui faliment anunțat apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:30
Politica e modelul clasic al jocurilor de rol. Nimeni nu se naște politician și, oricâtă experiență ori bună intuiție ar avea fiecare actor, tot ce se întâmplă pe scena politică (metafora nu e accidentală) e pentru prima oară. Orice acțiune e un exercițiu de performance, produs sub ochii spectatorului, chiar dacă l-a precedat o anume […] Articolul Scena politică și jocurile de culise apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.