Gazeta de Chișinău

Acum 24 ore
18:50
Necazul – Ce-i cu tine, Ioane? De ce eşti aşa de amărât? – Nu pot bea, bre! Nici tu bere, nici tu vin, nici tu rachiu… Nu merge nimic! Cum duc paharul la gură, cum mi se face greaţă şi încep a tremura. – Mda! Ai încurcat-o rău, băiete! – Numaidecât c-aşa-i! Nici nu-ţi poţi […] Articolul Cu(cu)iul lui Pepelea apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
18:50
Și-au unit destinele după 20 de ani de zbucium sufletesc. Anton, după ce şi-a distrus sănătatea mai bine de 10 ani cu o soţie, apoi cu a doua. Mariela, după ce a îndurat batjocura unui soţ alcoolic. De 18 ani culeg amândoi bucuriile vieţii într-un cămin liniştit, plin de dragoste şi înţelegere. Mariela, pur şi […] Articolul Dragoste pe săturate după căsnicii ratate apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Ieri
07:50
Situaţia reală din RSS Moldovenească la începutul anilor ’70 se oglindeşte în documentul care urmează, „Despre măsurile privind intensificarea activităţii ideologice în rândul populaţiei RSS Moldoveneşti”. L-am descoperit în Arhiva organizaţiilor social-politice a Republicii Moldova (fosta Arhivă a CC al PCM) şi face parte din Procesul-verbal nr. 111, din 16 noiembrie 1970, al şedinţei Biroului […] Articolul Povara românității (2) apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
07:30
Oricine s-a plimbat prin localitățile din Republica Moldova a văzut râuri inundate de gunoaie, gropi de deșeuri improvizate sau ambalaje aruncate aiurea. Aceste gunoaie degajă substanțe nocive care contaminează solul și apa, îmbolnăvind oamenii. În satul Boșcana, raionul Criuleni, din 1.126 de gospodării doar 374 de locuințe au contracte de salubrizare, care plătesc lunar pentru […] Articolul UE/Lupta pentru un sat curat. Cum convingem oamenii să nu mai arunce gunoiul la întâmplare apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
9 aprilie 2021
19:00
Moscova își concentrează trupele în apropierea regiunilor separatiste Donetsk și Luhansk, amenințând cu o nouă invazie în estul Ucrainei. Observația aparține analiștilor de la „Janes”, o agenție britanică specializată pe probleme militare, care a identificat, pe baza unor surse publice, 14 unități de infanterie rusești transferate sau care sunt în drum spre frontiera cu Ucraina, […] Articolul Rusia concentrează trupe la granițele din est ale Ucrainei. Cum vor afecta aceste acțiuni Transnistria apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Mai mult de 2 zile în urmă
17:00
Parlamentul a creat vineri, 9 aprilie, o comisie specială care ar urma să investigheze răpirea de la Chișinău a fostului judecător ucrainean Nikolai Ceaus, devenit celebru după ce a fost prins în flagrant cu o mită de 150 de mii de dolari, pe care i-a ascuns în borcane îngropate în curtea casei sale de la […] Articolul O comisie parlamentară creată la inițiativa PSRM va ancheta răpirea lui Ceaus, în timp ce Igor Dodon o învinuiește pe Maia Sandu apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:40
A început cea de-a doua etapă a campaniei de imunizare contra Covid-19 în Republica Moldova. Aceasta presupune că vor fi vaccinate persoanele cu comorbidități, adulții cu vârstă mai mare de 60 de ani, angajații structurilor de menținere și asigurare a ordinii publice, apărării și securității statului, lucrătorii sistemului penitenciar, cei din domeniul educației și din […] Articolul Cum are loc în Chișinău imunizarea cadrelor didactice apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:50
Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să urgenteze procedura de numire a unui nou judecător la Curtea Constituțională (CC), pe postul rămas vacant după moartea lui Eduard Ababei. Nagacevschi, care în trecut a fost juristul PSRM, grăbește acum CSM să ia o decizie în acest sens până […] Articolul Ministrul socialist al Justiției cere CSM să grăbească numirea unui judecător la CC, până va fi decisă dizolvarea Parlamentului apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:50
Iurie Apostol, un bărbat de 30 de ani din Orhei, a trăit o adevărată dramă din cauza unei simple apendicite. Totul s-a întâmplat la Spitalul Raional Orhei, unde medicii chirurgi au constatat că bărbatul are probleme cu inima şi a fost internat în Secţia de cardiologie. Timp de aproape trei zile cât a fost tratat […] Articolul Medicină la Orhei: Cordul confundat cu apendicita apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:30
Petiția Centrului analitic „Expert Forum”, care a cerut includerea tuturor cetățenilor R.Moldova în programul românesc de vaccinare anti-COVID, chiar și a celor care nu au cetățenia României, a ajuns cu siguranță în atenția Guvernului de la București, care o va analiza și se va vedea în ce măsură este posibil un asemenea gest. Declarații în […] Articolul Daniel Ioniță: România va analiza cererea de a-i vaccina pe toți cetățenii R.Moldova, dar trebuie să se țină cont de aspecte ale dreptului internațional apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:10
O categorie de arme care nu sunt supuse înregistrării şi nu necesită permis de port-armă sunt în ultimul timp tot mai des folosite de către unii indivizi la comiterea infracţiunilor. Aceste arme se regăsesc în anunţurile de vânzări şi chiar în pieţe. Deşi legea interzice purtarea acestor arme în alte scopuri decât de agrement, la […] Articolul Armele din afara legii (VIDEO) apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:00
Așa-numita „limbă moldovenească” cu alfabet rusesc, inventată de sovietici cu aproape un secol în urmă, nu a dispărut de pe teritoriul Republicii Moldova, ci continuă să fie predată în satele controlate de regimul neconstituțional din stânga Nistrului și la așa-numita Universitate Nistreană „Taras Şevcenko” din Tiraspol. Guvernul de la Chişinău, în loc să contribuie la […] Articolul Politica de înstrăinare din stânga Nistrului, legalizată la Chișinău apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:30
De o evoluție de succes au parte halterofilii moldoveni la Campionatul European ce se desfășoară în perioada 3-11 aprilie curent la Moscova, Rusia. De menționat că acesta este primul turneu major la haltere de la declanșarea pandemiei. Inițial, campionatul a fost programat să aibă loc în luna aprilie a anului trecut, apoi fiind amânat în […] Articolul Trei medalii pentru Moldova la Campionatul European de haltere apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
08:40
Răpirea fostului judecător ucrainean, Mikola Ceaus, de la Chișinău trebuie să o trezească pe președinta Moldovei, Maia Sandu, din romantismul și seducția președintelui ucrainean Volodymyr Zelenski. Chișinăul este obligat să reacționeze ca stat suveran, după cum pretinde să fie, și nu ca un sat în care poate să răpească oricine pe cine poftește. Acestea sunt […] Articolul Când Moldova este un sat. Moștenirea lui Vladimir Plahotniuc și Petro Poroșenko în relațiile dintre Chișinău și Kiev apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
08:40
Ex-președintele Igor Dodon, actualmente lider al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), continuă să vehiculeze ideea că rezervele Băncii Naționale a Moldovei (BNM) ar fi potrivite pentru finanțarea unor proiecte mai mult sau mai puțin populiste. Vinerea trecută, în cadrul video blog-ului său săptămânal, acesta a spus că statul ar trebui să ia un împrumut de […] Articolul Igor Dodon și obsesia față de rezervele BNM apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
8 aprilie 2021
20:00
Trăim vremuri de doliu, covidul răpește oameni zi de zi, lăsându-ne tot mai triști, mai însingurați. Duminica trecută, am rămas și fără Antonina Sârbu, una dintre cele mai luminoase și generoase Doamne ale culturii naționale. Cunoscuta jurnalistă, scriitoare, promotoare a valorilor spirituale, a plecat subit, virusul ucigaș a doborât-o în doar câteva zile. Antonina Sârbu: […] Articolul O revărsare de dragoste și durere la plecarea Antoninei Sârbu apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:20
Un foarte bun prozator și eseist englez, G.K. Chesterton, deplângea, în 1905, dispariția „idealurilor generale“ în politică, „alungate de strigătul eficienţei“. Rezultatul ar fi o „politică de dragul politicii“, în care nimeni nu mai pare preocupat de scopuri (visuri, idealuri), ci de procese. Analogia cu corpul uman e grăitoare: atunci când „corpul cuiva se destramă, […] Articolul Frica în Occident apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:30
A fi român e un fapt al conştiinţei mele (o întâmplare a fiinţei mele, zicea poetul). Nu motiv de mândrie sau de ocară, nici pretext de onoruri şi favoruri. E un amănunt identitar pe care îl cunosc şi îl recunosc. Acest fapt identitar mi-a fost interzis un timp, recunoaşterea lui (care sfida establishment-ul şi mainstream-ul) […] Articolul Unionismul cotidian (II) apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:20
Am primit răspuns de la ministerul de resort la solicitarea de informație privind textul „Jecmăneală pe timp de pandemie” (din 02.04.21), în care scriam că la unele laboratoare private din Chișinău nu era niciun loc pentru a face un test anti-Covid-19 la prețul de 800 de lei, dar pentru prețul de 2000 de lei erau […] Articolul Un test costă 150-350 de lei, dar e vândut cu 800-2000 apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:30
Ministerul de Externe (MAEIE) de la Chișinău a emis joi, 8 aprilie, o circulară prin care interzice misiunilor diplomatice ale R.Moldova din străinătate să-și pună sediile la dispoziția unor politicieni. Directiva vine după ce liderul PSRM, Igor Dodon, a difuzat din Ambasada R.Moldova de la Moscova, vinerea trecută, un nou episod din emisiunea pe care […] Articolul Dispoziție de la Ministerul de Externe, în legătură cu „emisiunea” realizată de Dodon de la sediul Ambasadei din Rusia apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:30
Judocanul Victor Sterpu a cucerit medalia de bronz la Grand Slam-ul din Antalya, Turcia, asigurându-și prin acest succes calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, ce se vor desfășura în perioada 23 iulie – 8 august 2021. Conaționalul nostru, campion european în 2020, a evoluat pe 2 aprilie curent în categoria de greutate 73 kg, […] Articolul „Bronz” pentru Victor Sterpu la Grand Slam Antalya apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:00
Liderul PSRM, Igor Dodon, îi acuză din nou pe „unii ambasadori” de amestec în afacerile interne ale R.Moldova. Acesta susține că diplomații occidentali ar face, deopotrivă cu președinta Maia Sandu, prin intermediul SIS, presiuni asupra judecătorilor de la Curtea Constituțională (CC) pentru a-i determina să constate existența circumstanțelor necesare pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor […] Articolul Dodon recidivează: îi acuză pe „unii ambasadori” că ar face presiuni supra CC pentru dizolvarea Parlamentului apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:00
Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt […] Articolul Nu cedăm Parlamentul! apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:20
Interviu cu Elena Gatcin, o interpretă ajunsă în semifinala emisiunii „Românii au talent”  Elena Gatcin (38 de ani) din Criuleni, stabilită la Constanţa, a luat Golden Buzz la emisiunea „Românii au talent”, impresionând atât juriul, cât și publicul cu interpretarea extraordinară a unei piese din repertoriul Aurei Urziceanu. Astfel, Elena Gatcin este așteptată în semifinală […] Articolul „Vreau să fiu o interpretă pentru sufletul oamenilor” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
7 aprilie 2021
17:00
O cunoscută comunitate analitică de la București a cerut Guvernului României să-i includă pe toți cetățenii R.Moldova în programul românesc de imunizare anti-COVID. „În acest moment, Republica Moldova nu oferă acces la vaccinare cetățenilor ne-esențiali, deci va exista adresabilitate bună pentru oferta românească de vaccinare o lungă perioadă de timp după adoptarea măsurii, în rândul […] Articolul Experți cer Guvernului de la București să-i includă pe toți cetățenii R.Moldova în programul românesc de vaccinare anti-COVID apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:00
Deputatul neafiliat Octavian Țîcu, ales în Parlament pe listele Platformei DA, cere Curții Constituționale să invalideze decizia Parlamentului, care, prin votul majorității „PSRM-Șor”, a instituit stare de urgență în R.Moldova. El consideră că un guvern în demisie, cum este cel condus de Aureliu Ciocoi, nu ar fi avut dreptul să propună o astfel de măsură, […] Articolul Un deputat cere CC anularea stării de urgență, în timp ce Ministerul Sănătății anunță că pregătește restricții mai dure apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:00
La 12 ani de la protestele din 7 aprilie 2009, care s-au soldat cu moartea în condiții suspecte a cel puțin patru tineri și maltratarea altor câtorva sute în comisariatele de poliție, pe rolul instanțelor de judecată se află doar două cauze penale intentate împotriva celor care au comis abuzuri împotriva manifestanților. Cel mai important […] Articolul (FOTO) 7 aprilie 2009: Doar două cauze în instanță, dosare pierdute la CtEDO și nimeni nu a făcut închisoare pentru ceea ce s-a întâmplat acum 12 ani apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:00
De la începutul pandemiei, în fiecare zi auzim cifre și date înspăimântătoare despre decesele cauzate de infecția de COVID-19. Mor oameni simpli, dar și persoane publice: scriitori, jurnaliști, artiști… Unele din aceste decese au survenit deoarece oamenii cred în diferite teorii ale conspirației, sunt convinși că virusul nu există sau el nu este atât de […] Articolul Dezinformarea care ucide apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
6 aprilie 2021
16:40
R.Moldova are nevoie imediată de alegeri în cadrul cărora cetățenii să-și exprime în mod asumat opțiunile în contextul politic, economic și geostrategic complicat din prezent, susține raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova. El se arată îngrijorat urmărind cum unii responsabili politici din R.Moldova continuă să joace soarta țării pe mize politice mici. „Acum, e prioritară o […] Articolul Raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova: Țara are nevoie imediată de alegeri apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:20
La peste o lună de la începutul campaniei de imunizare anti-COVID, doar 1,5% la sută din populație sau, mai exact, 50.410 persoane au fost vaccinate cu prima doză în R.Moldova. Rata de vaccinare în rândul angajaților din sistemul medical este de 57%, a anunțat marți, 6 aprilie, medicul epidemiolog de la Agenția Națională de Sănătate […] Articolul Într-o lună, doar 1,5% din populația R.Moldova a fost vaccinată anti-COVID apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:00
Fostul premier Ion Chicu, lăudat în repetate rânduri de liderul PSRM, Igor Dodon, pentru performanțele pe care le-ar fi atins la șefia guvernului, critică acum inițiativele ex-președintelui. Chicu califică drept inacceptabilă ideea lui Dodon cu privire la un împrumut de până la 20 de miliarde de lei de la Banca Națională a Moldovei (BNM) și […] Articolul Chicu critică dur inițiativele lui Dodon, după ce a servit în calitate de premier majoritatea parlamentară creată de acesta apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
5 aprilie 2021
18:50
Deşi voiam să scriu despre asta mai devreme, am ţinut o pauză, lăsând să se consume evenimentul 27 martie, ca să nu mi se interpreteze textul ca unul conjunctural, ocazional şi festiv. Despre unire ar trebui să discutăm pragmatic, nu doar emotiv şi cu prilejul unor sărbători. Sigur că foarte mult contează istoria şi comunitatea […] Articolul Unionismul cotidian (1) apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:30
Curtea de Apel Chișinău a respins luni, 5 aprilie, recursurile Procuraturii Anticorupție împotriva deciziei Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care deputații Petru Jardan și Denis Ulanov, de la Partidul „Șor”, au fost eliberați din arest sub control judiciar. Procuratura Anticorupție a solicitat plasarea celor doi deputați, cu statut de învinuit, în arest preventiv pentru 30 […] Articolul Curtea de Apel îi lasă în libertate pe deputații Jardan și Ulanov, de la Partidul „Șor”, care au rămas fără imunitate parlamentară apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:30
Banca Națională a Moldovei (BNM) preconizează miercuri, 7 aprilie, o întâlnire cu experți în economie, reprezentanți ai societății civile, pentru a discuta mai multe subiecte legate de independența și activitatea sa pe piața financiară, a anunțat pentru „Gazeta de Chișinău” analistul de la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță. Printre temele puse în dezbatere ar fi și […] Articolul BNM convocă experții pentru a discuta inclusiv ideea lui Dodon, care sugerează Guvernului să împrumute 20 de miliarde de lei apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
4 aprilie 2021
12:30
Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt […] Articolul Acuarele apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:20
Preluarea textelor de pe pagina www.gazetadechisinau.md pentru formatul online se face în limita a 1.000 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Gazeta de Chișinău” și autorul informației. Materialele de presă sunt […] Articolul Refolosirea hainelor vechi apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
3 aprilie 2021
16:22
Olga Bostan (24 de ani), originară din comuna Ciorescu, municipiul Chișinău, este asistentă la Universitatea Maastricht din orașul Maastricht, Olanda. Ea predă cursul de literatură și istorie medicală. Este o tânără preocupată de predare, voluntariat, intership și științe sociale având și un hobby special – brodarea iilor. De fapt, Olga brodează o ie de Vlasca, […] Articolul Basarabeanca din țara lalelelor: „Pentru mine brodatul iei înseamnă găsirea unei identități pe care nu știam că o am” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:50
În timp ce statele europene impun restricții și stabilesc condiții concrete de trai pentru cetățeni, cu scopul de a evita răspândirea molimei, și vaccinează în masă populația pentru a salva vieți omenești, instituțiile medicale private din R. Moldova, care ar trebui să fie solidare cu cele de stat, fac bani pe seama populației chinuite și […] Articolul Jecmăneală pe timp de pandemie apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:10
Misterul anulat „Am o pată drept în frunte…” Iurie Badicu Am o pată drept în frunte, Toți îmi spun că-i semn divin… Chiar așa, o pată-n frunte Nu dispare din senin! Doamne, ce dumnezeire, Cât miracol, cât mister! Este clar c-o nemurire Mi s-a pregătit în cer. Ce succes se întrevede! Muza mă răsfață-n vers… […] Articolul Cu(cu)iul lui Pepelea apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:10
Olga Bostan (24 de ani), originară din comuna Ciorescu, municipiul Chișinău, este asistentă la Universitatea Maastricht din orașul Maastricht, Olanda. Ea predă cursul de literatură și istorie medicală. Este o tânără preocupată de predare, voluntariat, intership și științe sociale având și un hobby special – brodarea iilor. De fapt, Olga brodează o ie de Vlasca, […] Articolul Basarabeanca din țara lalelelor: „Pentru mine brodatul iei înseamnă găsirea unei identități pe care nu știam că o am” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:10
Cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului și la împlinirea a 100 de ani de la înființarea Teatrului „Mihai Eminescu” din Chișinău, Președintele României, Klaus Iohannis, a acordat Înaltul Patronaj programului Anul Centenar 2021 al Teatrului „Mihai Eminescu” din Chișinău. Evenimentul se desfășoară și sub patronajul Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu. Demersul Președintelui Klaus Iohannis are […] Articolul Centenarul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, sub patronajul Președintelui României și al Republicii Moldova apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
08:40
Săptămânal, publicăm o imagine pe care vă propunem să o comentați. Textul, maximum 20 de cuvinte, îl puteți expedia pe adresele: str. Mihai Viteazul 2a, nr. 23, Chișinău, Republica Moldova, tel.: 022 358 567, e-mail: gazetadechisinau@gmail.com și pe pagina web: gazetadechisinau.md. Lunar, cele mai spirituale replici vor fi jurizate de consiliul redacției, iar autorii câștigători […] Articolul Imaginea comentată apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
08:40
În martie curent, Centrul de dezvoltare a industriilor creative Artcor din Chișinău a găzduit expoziția „Comunicări” ce a inclus lucrări semnate de tinerii pictori Valeria Glibiciuc și Sergiu Ciochină, studenți la Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, discipoli ai cunoscutului artist plastic Veaceslav Fisticanu. „Frumusețea iluzorie care ne înconjoară e peretele invizibil ce ne desparte […] Articolul Pictorița Valeria Glibiciuc: „Arta abstractă mă fascinează din copilărie” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
08:40
Situaţia reală din RSS Moldovenească de la începutul anilor ’70 se oglindeşte în documentul pe care îl publicăm. L-am descoperit în Arhiva organizaţiilor social-politice a Republicii Moldova (fosta Arhivă a CC al PCM), poartă titlul „Despre măsurile privind intensificarea activităţii ideologice în rândul populaţiei RSS Moldoveneşti” şi face parte din Procesul-verbal nr. 111, din 16 […] Articolul Povara românității (1) apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
2 aprilie 2021
17:10
Scriitorul Vladimir Beșleagă a donat Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” de la Chișinău întreaga colecție de carte care i-a servit la documentarea romanului „Cumplite vremi”. Aceasta cuprinde cronici românești, polone și turcești, hărți, dar și notele sale de lectură, toate fiind catalogate și incluse pentru păstrare într-un fond aparte al muzeului, pentru a fi […] Articolul Vladimir Beșleagă, la aproape 90 de ani, cu o donație importantă de carte pentru Muzeul Național de Literatură (FOTO) apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:20
Pandemia de COVID-19 este un test al solidarității pe care îl manifestă NATO în raport cu R.Moldova, spune secretarul general adjunct al Alianței, Mircea Geoană. „Este decizia R.Moldova cât de mult și cât de departe vrea să meargă în acest parteneriat cu NATO. Atât timp cât R. Moldova ne va solicita, suntem dispuși să investim […] Articolul Mircea Geoană: Pandemia de COVID-19, un test al solidarității NATO cu R.Moldova, fără a atenta la neutralitatea țării apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:10
După doi ani de secetă se confruntă cu grave probleme financiare. Au datorii la bănci, nu au bani de motorină, fertilizanți, iar din cauza datoriilor nici nu pot accesa alte credite. Este situația disperată a mai multor agricultori aflați în pragul lucrărilor agricole de primăvară. În pofida acestui fapt, mulți din ei s-au pomenit citați […] Articolul Agricultorii, chemați să dea socoteală la poliție pentru protestul din 2020 apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:30
Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) a R.Moldova, din 1 aprilie curent, privind regimul stării de urgență a fost publicată pe site-ul oficial al Guvernului. Măsurile restrictive adoptate de această comisie, care vor fi valabile timp de două luni, până la data de 31 mai, se limitează însă la municipiile Chișinău și Bălți și puteau […] Articolul Restricții controversate, de la Comisia pentru Situații Excepționale. Cine sunt cei care au adoptat dispoziția apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:20
În râul Ichel sunt deversate ape reziduale și meteorice fără epurare, contaminate cu dejecții animale și materii fecale. Apele gârlei sunt foarte poluate cu azot de amoniu, ioni de magneziu, ioni de sodiu și potasiu, arată rezultatele analizelor de laborator realizate la mijlocul lunii martie de GAZETA de Chișinău. Au fost prelevate cinci probe de […] Articolul UE/Poluare cu amoniu și alte substanțe chimice pe Ichel. De ce sunt atât de periculoase apele râului apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:50
Marius Borş avea 15 ani şi un viitor promiţător. Locuia cu părinţii în Irlanda, era pasionat de electronică şi visa să-şi continue studiile în domeniu. Tatăl i-a aranjat şi un atelier în care Marius se dedica pasiunii sale. Ziua de 26 august 2018 a fost una fericită pentru el. Împreună cu familia şi prietenii a […] Articolul De ce nu se face dreptate pentru Marius Borş apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.