Gazeta de Chișinău

Acum 24 ore
13:20
În anul 2023, regiunea transnistreană a fost marcată de fenomene precum tortura, tratamente inumane sau degradante, condiții proaste de detenție, cazuri de deținuți politici, restrângerea libertății de exprimare, limitarea libertății presei și impunitatea. Aceste aspecte au fost abordate în Raportul de țară al Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în Republica Moldova […] Articolul Drepturile omului în Transnistria în continuă degradare. Asasinarea lui Horjan, cel mai tragic caz  apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:20
Vladimir Cuc va fi numit ambasador al Republicii Moldova în Confederația Elvețiană și, concomitent, în calitate de reprezentant permanent al Republicii Moldova pe lângă Oficiul ONU la Geneva. La ședința de astăzi, 24 aprilie, membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru candidatura agreată. Vladimir Cuc este licențiat în relații internaționale […] Articolul Secretarul de Stat al MAE, Vladimir Cuc, va fi numit ambasador al Republicii Moldova în Confederația Elvețiană apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Ieri
16:30
Suntem în așteptarea a două exerciții politice din toamna acestui an, campania marcând cumva toate evenimentele anului: alegerile prezidențiale și referendumul privind parcursul european al Republicii Moldova. În realitate, sunt două exerciții diferite, fie și rezolvate într-o zi (și chiar într-o cabină de vot). Alegerile prezidențiale sunt o competiție politică, un exercițiu electoral periodic, ordinar. […] Articolul Despre alegeri, referendum, război și trădători apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Mai mult de 2 zile în urmă
21:00
Federația Rusă va încerca prin toate metodele să deturneze acest proces. Sunt folosite tehnici moderne sofisticate care folosesc inteligența artificială și în special canale de informare pentru a duce în eroare opinia publică, pentru a crea panică şi nelinişti în rândul populaţiei, a declarat președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, la Conferința Președinților Parlamentelor din […] Articolul Igor Grosu la Conferința Președinților Parlamentelor din UE: „Federația Rusă va încerca prin toate metodele să deturneze parcursul european al Republicii Moldova” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
18:10
Consolidarea parteneriatului strategic cu statele membre ale Uniunii Europene, principalele provocări în parcursul european, precum și schimbul bunelor practici prin prisma experienței țărilor baltice privind aderarea la UE, au constituit cele mai importante aspecte discutate în marja Forumului ,,Granițele Europei: extinderea într-o epocă de război și alianțe” desfășurat în perioada 10-12 aprilie la Tallinn, Estonia. […] Articolul Țările Baltice sprijină aspirațiile europene ale Republicii Moldova apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
17:30
Astăzi, 22 aprilie 2024, de Ziua Pământului, Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a promulgat noul Cod silvic, care aduce multe mecanisme noi pentru protecția pădurilor noastre. Șefa statului a subliniat că odată cu lansarea Programului național de împădurire, silvicultorii au semnalat o problemă mai veche – este vorba de pădurile plantate anterior pe terenurile primăriilor, […] Articolul Președinta Maia Sandu a promulgat un nou Cod silvic apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:20
Gheorghe Cotorobai, 45 de ani, principalul suspect în dispariția fete de 19 ani din Orhei, găsită decedată în apropierea localității Chițcanii Vechi, Telenești, a lucrat în ultimii ani la Penitenciarul nr. 10-Goian, cunoscut drept Centru de Detenție pentru Minori și Tineri, potrivit Rise Moldova. Potrivit sursei citate, Gheorghe Cotorobai a fost ajutor șef de grup […] Articolul Rise Moldova// Noi detalii în cazul fetei dispărute de la Orhei apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:10
Procuratura Generală a Republicii Moldova informează luni, 22 aprilie, că urmează să dispună expertiza biologică a hainelor femeii însărcinate, găsită moartă pe 20 aprilie 2024, în extravilanul satului Chițcanii Vechi, raionul Telenești, a fragmentelor ridicate din automobilul și domiciliul persoanei suspecte, precum și expertiza chimică a solului din locul depistării cadavrului și cea de pe […] Articolul Procuratura generală despre cazul tinerei, dispărută la Orhei, găsită moartă în extravilanul satului Chițcanii Vechi, raionul Telenești apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
21 aprilie 2024
15:20
Povața unui avar Să tot postești în viața ta, Să umbli slab, ca un calic, C-atunci când te vor îngropa Să nu dai viermilor nimic. Între activiști Eu admir democrația, Mi-a mărturisit soția, Când am prins-o c-un bărbat Liberal și democrat. Bucurie Râd de mine singurel C-am ajuns un bătrânel, Dar mai râd și pe […] Articolul Epigrame de Teodor Popovici, Chișinău apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
19 aprilie 2024
14:40
Fracțiunea PAS a înregistrat proiectul de hotărâre de Parlament privind desfășurarea referendumului republican constituțional. Referendumul urmează a fi desfășurat pe data de 20 octombrie 2024, iar cetățenii vor răspunde la întrebarea „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. După votarea hotărârii în plenul Parlamentului, aceasta va fi transmisă Comisiei Electorale Centrale pentru desfășurarea referendumului […] Articolul A fost înregistrat proiectul de hotărâre de Parlament privind desfășurarea referendumului republican constituțional apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:20
În perioada 11 aprilie- 17 aprilie 2024, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a sancționat nouă persoane după ce au dat foc vegetației uscate, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) al Republicii Moldova. Astfel, în urma măsurilor de profilaxie s-a constatat o descreștere a numărului de persoane sancționate pentru incendiere intenționată a vegetației uscate. În […] Articolul Amenzi și muncă neremunerată în folosul comunității. Nouă persoane au fost sancționate după ce au dat foc vegetației uscate apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:50
Ofițerii Serviciului Vamal sub conducerea procurorilor Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au pus în executare ieri, 18 aprilie 2024, patru mandate de percheziție într-o cauză penală de contrabandă cu obiecte din metale prețioase, în valoare de 1 584 290 de lei, informează Serviciul Vamal al Republicii Moldova. La această etapă cu […] Articolul Patru mandate de percheziție într-o cauză penală de contrabandă cu obiecte din metale prețioase, în valoare de peste 1,5 milioane lei apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
18 aprilie 2024
15:50
Conform informațiilor furnizate de către Agenția Servicii Publice, la data de 31 martie 2024, în Registrul de stat al populației erau luați la evidență 367 776 locuitori domiciliați în regiunea transnistreană, dintre care: 358 814 dețin cetățenia Republicii Moldova; 337 654 posedă pașapoarte ale cetățeanului Republicii Moldova; 292 177 buletine de identitate. În perioada 19.04.2018 – […] Articolul Peste 358 de mii de locuitori din regiunea Transnistreană sunt cetățeni ai Republicii Moldova apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:00
Președinta Maia Sandu a participat, astăzi, la evenimentul „Empower Locals 2024: Afacerile locale merg în UE”, organizat de Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii. În mesajul său către antreprenori, șefa statului și-a exprimat aprecierea pentru proiectele și ideile în care ei cred, pentru riscurile pe care și le asumă și pentru curajul de a dezvolta afaceri […] Articolul Șefa statului, la „Empower Locals 2024: Afacerile locale merg în UE”: „Întreprinderile mici și mijlocii sunt coloana vertebrală a economiei noastre” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:20
Președintele Partidului Social Democrat European (PSDE), Ion Sula, împreună cu vicepreședintele pentru cooperare internațională, Eremei Priseajniuc, s-au întâlnit, astăzi, cu președintele Comitetului Economic și Social European (CESE), Oliver Röpke, însoțit de consilierul pentru relații internaționale, Charles Manoury.  În cadrul întrevederii, s-a discutat despre situația social-politică din Republica Moldova, parcursul european al țării noastre și rolul […] Articolul Liderul PSDE, Ion Sula, în discuție cu președintele Comitetului Economic și Social European, Oliver Röpke: „Ne dorim un viitor sigur și prosper pentru cetățenii noștri, iar acest viitor este în Uniunea Europeană” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:30
Importanța implementării reformelor pentru realizarea parcursului european al statului, dezvoltarea economică a Republicii Moldova, dar și situația de securitate la nivel regional au constituit principalele subiecte discutate de prim-ministrul Dorin Recean la întrevederea cu Michael Roth, președintele Comisiei de politică externă a Bundestagului german. Șeful Executivului a apreciat sprijinul consecvent al Germaniei acordat statului nostru, […] Articolul Premierul Dorin Recean, în discuții cu Michael Roth, președintele Comisiei de politică externă a Bundestagului: „Moldova este țara oportunităților, iar Germania va rămâne alături pentru a le valorifica” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:30
„Sunt român și vorbesc românește”, așa va răspunde Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, la recensământul care se desfășoară, în prezent, în Republica Moldova. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. În aceeași emisiune, premierul moldovean a spus că Bucureștiul „e cel mai inimos prieten al Republicii Moldova”, al […] Articolul Dorin Recean va declara la recensământ: „Sunt român și vorbesc românește” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:40
Guvernul a aprobat ratificarea Acordului de împrumut cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) privind construcția Liniei Electrice Aeriene Bălți-Suceava, realizată în cadrul proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, Faza II”. Proiectul investițional va contribui la integrarea rețelei din Republica Moldova în piața Uniunii Europene, prin conexiuni cu rețeaua europeană […] Articolul Construcția Liniei Electrice Aeriene Bălți-Suceava: Guvernul a aprobat ratificarea Acordului cu BERD apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
17 aprilie 2024
16:40
În Republica Moldova va fi creat sistemul informațional „Constatarea medicală a nașterii și decesului” (SI eCMND). O hotărâre, în acest sens, a fost aprobată de Executiv. Dezvoltarea sistemului informațional va contribui la automatizarea procesului de înregistrare centralizată a constatărilor medicale a nașterilor și deceselor produse în Republica Moldova. Astfel, va fi posibilă crearea unei baze de […] Articolul Sistemul informațional „Constatarea medicală a nașterii și decesului” va fi dezvoltat în Republica Moldova apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:10
Președinta Maia Sandu a avut astăzi, 17 aprilie 2024, o întrevedere cu ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide, în cadrul căreia a subliniat relația solidă dintre Republica Moldova și Norvegia. În contextul crizelor din ultimii doi ani, Norvegia a demonstrat o solidaritate deosebită față de Moldova, sprijinind eforturile țării noastre în ceea ce privește […] Articolul Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Norvegia va deschide un oficiu diplomatic la Chișinău apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16:00
Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova și Israel vor fi recunoscute reciproc. În acest sens, Executivul a aprobat Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statului Israel privind procedurile de conversiune a permiselor de conducere. Documentul facilitează traficul rutier între cele două state și deplasarea cetățenilor pe teritoriul ambelor țări. Acordul este încheiat pe […] Articolul Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova vor fi recunoscute în Israel apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
16 aprilie 2024
15:50
Curtea Constituțională (CC) a avizat pozitiv azi, 16 aprilie 2024, inițiativa de organizare a referendumului constituțional privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Astfel, referendumul constituțional urmează să aibă loc, pe 20 octombrie 2024, odată cu alegerile prezidențiale. Sesizarea a fost depusă la CC la data de 9 aprilie curent de 46 deputați ai Partidului Acțiune […] Articolul Curtea Constituțională a avizat pozitiv inițiativa de organizare a referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:00
Patru formațiuni politice ar avea șansă să formeze forul legislativ de la Chișinău în cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentar. Este vorba de spre Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), car ar acumula 41,5% din sufragii, Partidul Socialiștilor (PSRM), care ar putea obține 23% din voturi, Partidul „Șansă” cotat cu  8,5% și […] Articolul SONDAJ// Patru partide politice din Republica Moldova au șanse să intre în viitorul legislativ apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:10
Militarii din cel de-al 20-lea contingent al Armatei Naţionale, detaşat în operaţia de menținere a păcii KFOR din Kosovo, au participat recent la competiția DANCON March (Danish Contingency) desfășurată în localitatea Novo Selo, anunță Ministerul Apărării al Republicii Moldova. Potrivit comandantului contingentului KFOR-20, maior Petru Tutunaru, în cadrul evenimentului sportiv, pacificatorii moldoveni au parcurs distanța […] Articolul Pacificatorii moldoveni au participat la competiția DANCON March, desfășurată într-o localitate daneză apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
13:00
Ministerul Educației și Cercetării a propus ca ziua de 1 septembrie 2024 (duminică) și 31 mai 2025 (sâmbătă) să fie zile de studiu, pentru ca în anul de studii 2024-2025 vacanțele de toamnă și cea de primăvară să dureze 9 zile și nu 2-3 ca până acum. Astfel, numărul total de zile de studiu într-un […] Articolul Ministerul Educației și Cercetării a propus ca ziua de 1 septembrie 2024 (duminică) și 31 mai 2025 (sâmbătă) să fie zile de studiu apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:50
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, participă la reuniunea informală a miniștrilor energiei din Uniunea Europeană, care se desfășoară la Bruxelles, în perioada 15-16 aprilie. Evenimentul a reunit miniștri din cele 27 state membre ale Uniunii Europene, de asemenea discuțiilor s-au alăturat și reprezentanții ministerelor din statele partenere ale UE, precum și personalități din sectorul politic și […] Articolul Victor Parlicov, participă la reuniunea informală a miniștrilor energiei din Uniunea Europeană. La reuniune, ministrul a subliniat importanța întăririi rezilienței energetice apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:10
În anul 2023, 22 de deputați din Parlamentul Republicii Moldova au înregistrat venituri de peste un milion de lei. Asociația Promo-LEX a publicat azi, 16 aprilie, o serie de infografice referitoare la portofoliul financiar al parlamentarilor. Asociația Promo-LEX prezintă și lista deputaților ale căror datorii personale sau familiale au depășit un milion de lei.   Articolul Lista deputaților cu venituri de peste 1 milion de lei în anul 2023. Vezi cine sunt și cei mai îndatorați parlamentari apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:50
Circa 5 000 de persoane din cele peste 12 000 care s-au înscris la Programul național de limba română au început deja cursurile. Ceilalți solicitanți vor începe formările în luna iulie și, respectiv, septembrie a acestui an, anunță Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova. Fiecare persoană înscrisă a fost testată și repartizată în grupul […] Articolul Circa 5 000 de persoane au început cursurile gratuite de limba română apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:00
O femeie din raionul Drochia este cercetată penal de ofițerii CNA, într-un dosar pornit pe trafic de influență. Aceasta este bănuită că ar fi cerut mită pentru a ajuta un bărbat să obțină mai ușor permisul de conducere. Potrivit datelor anchetei, suspecta ar fi pretins 1800 de euro, sub pretextul că poate determina funcționarii de […] Articolul 1800 de euro pentru un permis de conducere. O femeie din Drochia, denunțată la CNA apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:00
Trei chișinăuieni vor fi trimiși în judecată pentru că au facilitat șederea ilegală a cinci muncitori din Republica Moldova în Belgia, în anul 2018, potrivit Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Învinuiții au vârste de 32 și 36 de ani. Bărbații sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Doi dintre ei au și cetățenia […] Articolul Fabrică de buletine românești false într-un subsol la Chișinău. Schema a fost dejucată de un agent sub acoperire apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15 aprilie 2024
12:00
Fiul unei avocate, Ștefan Sprincean, în vârstă de 28 de ani, stabilit în Statele Unite ale Americii, a decedat ca urmare a unui atac de cord, după ce a fost electrocutat de polițiști în urma unor altercații într-o benzinărie din Carolina de Sud, anunță Uniunea Avocaților din Republica Moldova. În aceste momente dificile și de […] Articolul Fiul unei avocate a decedat în SUA, în urma unui atac de cord. Uniunea Avocaților solicită ajutor  apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:10
Un scaner mobil performant va fi procurat pentru postul vamal de frontieră cu Ucraina Tudora-Starocazacie pentru a fluidiza traficul de transport de mărfuri. USAID prin intermediul programului său Reforme Instituționale și Structurale în Moldova oferă asistență Serviciului Vamal din Moldova în procurarea unui scaner performant pentru scanarea autocamioanelor ce va fi instalat la postul vamal […] Articolul Un scaner mobil performant va fi procurat pentru postul vamal de frontieră cu Ucraina Tudora-Starocazacie  apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11:10
71 de elevi au fost premiați în cadrul Olimpiadei Republicane la Limbile străine: Limba franceză și Limba spaniolă. Competiția s-a desfășurat în perioada 12-14 aprilie, la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău și a întrunit 201 elevi din întreaga republică. În mesajul de felicitare din cadrul festivității de premiere, Stanislav Ciubotaru, director adjunct al Agenției […] Articolul 71 de elevi au fost premiați în cadrul Olimpiadei Republicane la Limbile străine: Limba franceză și Limba spaniolă apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
10:20
În perioada 8 – 14 aprilie 2024, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la peste 772,3 milioane de lei, ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control pentru perioada de referință în mărime de 106,9%, iar de la începutul anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat circa 9,89 miliarde lei, […] Articolul Săptămâna trecută, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la peste 772 milioane de lei apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:40
Relații de vecinătate Vecinul meu e-un tip nociv: Când ne certam privind răzorul, Să-l fi văzut ce agresiv A smuls din mâna mea toporul! Deznodământ De tinerel i-am stat în gât, Mă detesta, o știu prea bine Și-atât de tare m-a urât Că s-a căsătorit cu mine. Similitudini S-a demonstrat de-atâția ani, Politica înseamnă bani, […] Articolul Epigrame de Florin Rotaru, Buzău apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:30
În legătură cu escaladarea situației de securitate din Orientul Mijlociu, Ministerul Afacerilor Externe emite atenționare de călătorie, având în vedere situația de securitate instabilă din Israel. MAE recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile neesențiale în această țară. Securitatea și stabilitatea în zonă pot fi afectate pe un termen nedeterminat. Ministerul recomandă conaționalilor să urmărească […] Articolul Securitate instabilă în Israel. MAE recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:00
Delegația legislativului participă la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Reuniunea are loc în perioada 15-19 aprilie, la Strasbourg. Delegația Parlamentului Republicii Moldova va fi condusă de șeful acesteia, vicepreședintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Ion Groza. Din delegație mai fac parte deputații Natalia Davidovici și Andrian Cheptonar. La sesiune […] Articolul Delegația Parlamentului Republicii Moldova participă la sesiunea de primăvară a APCE apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12 aprilie 2024
16:30
Unitatea Teritorial Autonomă (UTA) Găgăuzia rămâne veriga slabă a Republicii Moldova, a declarat ex-premierul, Ion Sturza, în emisiunea „Cabinetul din Umbră” de la JurnalTV, scrie evz.ro. Sturza se arată nedumerit de alegerea cetățenilor din autonomia găgăuză, în contextul în care cele mai mari proiecte de infrastructură din regiune au fost realizate cu fonduri europene. În […] Articolul Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza: Găgăuzia este veriga noastră slabă apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:50
Șefa statului a avut o întrevedere cu Ian Borg, ministrul Afacerilor Externe, Europene și Comerțului al Maltei, care este și președintele în exercițiu al OSCE și se află la Chișinău. Președinta Maia Sandu a subliniat importanța asistenței din partea statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv a Maltei, pentru a adopta cadrul de negociere și a […] Articolul Președinta Maia Sandu s-a întâlnit cu Ian Borg, ministrul de Externe al Maltei și președintele în exercițiu al OSCE  apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:40
Proprietarii terenurilor cu destinație agricolă nu vor fi notificați referitor la achitarea primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în sumă fixă. Parlamentul a votat în lectura a doua PROIECTUL care introduce modificări în Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală. De scutirea plății vor beneficia […] Articolul Vot final: Proprietarii terenurilor cu destinație agricolă nu vor fi notificați cu privire la obligativitatea achitării primei de asigurare medicală apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:30
Secretarii consililor locale vor putea elibera extrase din registrul actelor notariale deținute. Proiectul de lege a fost adoptat în lectură finală de către deputați, vineri, 12 aprilie. Prin modificările operate au fost revizuite atribuțiile de bază pentru funcția de secretar al consiliului local. Astfel, secretarul va elibera extrase sau copii de pe orice act din […] Articolul Secretarul consiliului local va putea elibera extrase din registrul actelor notariale deținute apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
15:20
Autoritățile publice locale de nivelul I vor putea acorda sporuri lunare pentru funcționarii publici de execuție de până la 50 % din salariul de bază. Această prevedere se regăsește în proiectul de lege adoptat, astăzi, de Parlament în lectura a doua. Potrivit proiectului, sporurile vor fi acordate în vederea consolidării capacităților profesionale ale funcționarilor publici de execuție […] Articolul Funcționarii publici de execuție din cadrul primăriilor vor beneficia de sporuri lunare în vederea consolidării capacităților profesionale apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
14:30
Numărul petițiilor depuse la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDPC) este în creștere. Potrivit RAPORTULUI de activitate al instituției pentru anul 2023, peste 1 000 de persoane fizice s-au adresat autorității. Astăzi, documentul a fost prezentat în plenul Parlamentului. Potrivit datelor Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP), în baza petițiilor […] Articolul Raportul CNPDCP, audiat în Parlament. Numărul petițiilor depuse la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal este în creștere apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:20
Șoferul camionului implicat în accidentul din această dimineață de la Măgdăcești a fost reținut. Informația a fost confirmată pentru IPN de către ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție Criuleni, Elena Băetrău, informează IPN. Conducătorul camionului a fost reținut pentru 72 de ore. Preliminar el s-ar face vinovat de producerea accidentului în care a fost […] Articolul Șoferul camionului implicat în accidentul de la Măgdăcești a fost reținut apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
12:10
Serviciul Vamal, de comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), anunță reținerea unui bărbat bănuit că ar fi organizatorul contrabandei cu peste 180 mii dolari din Ucraina, la postul vamal Vulcănești, la sfârșitul lunii martie, informează Serviciul Vamal. Bărbatul cu vârsta de 32 de ani a fost supus perchezițiilor – la domiciliul și […] Articolul Un bărbat, bănuit că ar fi organizatorul contrabandei cu peste 180 mii dolari depistați la postul vamal Vulcănești, reținut apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
09:40
Prim–ministrul Dorin Recean a participat la cea de-a noua ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări, care se desfășoară anual în scopul promovării dezvoltării economice, creșterii coeziunii la nivel european și consolidării legăturilor transatlantice. În discursul său, șeful Executivului a accentuat necesitatea cooperării la nivel regional, inclusiv în contextul perioadei turbulente provocate de războiul Federației […] Articolul Premierul Dorin Recean, la Summitul Inițiativei celor Trei Mări: „Vom construi, împreună, o regiune dezvoltată și puternică” apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
11 aprilie 2024
18:50
Vizita prim-ministrului Dorin Recean, în Lituania, a început la Asociația de limbă și cultură română „Dacia”, care adună membrii diasporei din Republica Moldova și România. Astăzi, asociația împlinește 35 de ani de la fondare, perioada în care conaționalii noștri au continuat să promoveze, la Vilnius, cultura și tradițiile moldovenești. Cu această ocazie, premierul Dorin Recean […] Articolul Prim-ministrul Dorin Recean, în discuții cu membrii Asociației „Dacia” din Lituania apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
18:40
Ansamblul de dans popular „Hecenii” din localitatea Heciul Nou, raionul Sângerei, a fost decorat cu Diploma Parlamentului. Distincția a fost conferită de către Președintele Parlamentului, Igor Grosu, în semn de recunoștință și înaltă apreciere pentru promovarea tradițiilor naționale românești. Tinerii dansatori ai ansamblului „Hecenii”, care duc faima țării noastre, au fost întâlniți, pe 1 aprilie, […] Articolul „Hecenii”, decorați cu Diploma Parlamentului apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
18:40
Raportul de activitate al Consiliului Audiovizualului (CA) al Republicii Moldova pentru anul 2023 a fost prezentat pe 11 aprilie 2024 în plenul Parlamentului. Consiliul Audiovizualului a urmărit, în activitatea sa, aplicarea consecventă a Codului serviciilor media audiovizuale și eliminarea graduală a factorilor care au împiedicat dezvoltarea producției audiovizuale locale. Documentul conține acțiunile realizate în conformitate […] Articolul Parlamentul recomandă CA să întreprindă măsuri în contextul desfășurării în toamnă a scrutinelor electorale apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
17:20
Astăzi, 11 aprilie 2024, pentru prima dată în istoria Poliției Republicii Moldova șase femei au fost numite în funcții de conducere. Acestea au fost prezentate efectivului de către șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu. „Aceste numiri sprijină  consolidarea capacităților profesionale ale femeilor polițiste prin care să se asigure creșterea importanței acestora în instituție, […] Articolul Poliția Republicii Moldova// Mai multe polițiste au fost numite azi în funcții de conducere  apare prima dată în Gazeta de Chișinău.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.