Expresul

Acum 4 ore
10:15
[caption id="attachment_35502" align="alignleft" width="220"] Spitalul raional Calarasi Imagine: ms.gov.md[/caption]La Spitalul raional din Călărași a fost deschisă o secție COVID 19, cu 20 de paturi.„În secție vor fi internate persoane de gravitate medie și ușoară. Pacienții gravi se transferă de către serviciul 112 direct la instituțiile republicane”, au anunțat reprezentanții spitalului, transmite Cotidianul.md.Potrivit sursei citate, vor fi internate următoarele categorii de persoane:1. Suspecții cărora li se va preleva testul pentru COVID-19, formele medii de boală vor continua tratamentul în secție;2. Persoanele confirmate, tratate la domiciliu, a căror stare de sănătate se agravează și nu pot continua tratamentul ambulator.La secția COVID-19 se pot adresa pacienții adulți cu caz suspect și confirmat cu indicații pentru spitalizare, dar și copiii, precum și gravidele cu caz suspect, pentru prelevarea probei.Ce înseamnă caz suspectCaz suspect este pacientul cu boală respiratorie acută (febră, tuse, dificultate de respirație și cu un istoric de călătorie într-un teritoriu care raportează infectia COVID-19, în ultimele 14 zile anterioare debutul simptomelor) sau care a fost în contact cu un caz.Până la ora actuală, în raionul Călărași au fost confirmate 201 de cazuri de infecție cu noul Coronavirus, din care 112 au fost tratate, iar 7 s-au soldat de deces.
09:30
Construcția gazoductului Iași – Ungheni e pe ultima sută de metri. Până la finele lunii iulie, va fi semnat acordul privind finalizarea lucrărilor. Despre aceasta a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor din România, Costel Alexe.„Demonstrăm că, într-un timp foarte scurt, prin voinţă şi determinare, am reuşit să terminăm şi acest obiectiv. E o dovadă vie că ceea ce ne-am asumat în această perioadă am şi făcut”, a subliniat dânsul.„Iașul va trebui să-și asume rolul de locomotivă regională”, de „cap de pod” cu Republica Moldova”, a declarat primarul de Iași, Mihai Chirica, transmite ziaruldeiasi.ro.Gazoductul Iaşi - Ungheni va transporta, în  primă etapă, o jumătate de miliard de metri cubi de gaze naturale din România către Republica Moldova. Valoarea investiţiei este de peste 130 de milioane de euro.Pe de altă parte, și construcția gazoductului Ungheni  – Chișinău e pe ultima sută de metri.Pe 3 iulie, ministrul Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova, Sergiu Railean, a întreprins o vizită la Ungheni, unde  unde s-a întâlnit cu directorul general al Transgaz România, Ion Sterian. Oficialul român a declarat că până la 1 august va fi dată în exploatare gazoductul Ungheni - Chișinău.  Conducta Ungheni – Chișinău are o lungime de 120 km, presupune 3 stații de predare a gazelor naturale (2 în Chișinău și 1 în Ungheni, la Semeni) şi dotarea centrului de dispecerizare și dirijare de la Ghidighici.Anterior, în 2014, a fost pusă în funcțiune prima parte a conductei, corespunzând interconectorului Iaşi-Ungheni. Prin ea puteau fi transportate anual circa 1,5 miliarde metri cubi de gaze naturale.
08:45
Azi vreu să vorbesc despre drepturi, obligație și responsabilitate.De ceva timp, mă tot frământă un gând: De ce marea majoritatea dintre își cunosc drepturile, dar nu și obligațiunile? Cum poate o persoană să fie atît de iresponsabilă în acțiunile pe care le întreprinde? Cum o persoană poate să fie atât de nepăsătoare atunci când vine vorba de o acțiune pe care este obligată să o desfășoare?Fiecare om are dreptul la viață, iar în viața pe care o are, își asumă și anumite obligațiuni și responsabilități: se naște, crește, se maturizează, întemeiază o familie, își găsește un servciu, muncește... Este responsabil de acțiunile pe care le întreprinde atât acasă, cât și la serviciu, sau în societate.Așadar, conform Constituției Republicii Moldova, un cetățean are atât drepturi conferite de stat, cât și îndatoriri față de stat. Dacă ai dreptul la muncă, ești obligat să muncești cinstit, dreptul la sănătate îl ai și la fel, ai obligația să ți-o păstrezi. Dacă e să vorbim de educație, omul are dreptul la ea, doar că la noi, un pic, educația șchiopătează. Și aici nu vorbesc de educația de la școală, dar de cei șapte ani de acasă, de lipsa celor șapte de acasă.Dar nu pot să-i pun pe toți într-o oală. Sunt oameni inteligenți, educați, care, odată ieșiți în lume ei știu cum să acționeze, ce să vorbească, pe cine să ajute. Și anume acești oameni și se străduie să învețe toată viața, tinzând spre perfecțiune. Dar sunt și oameni care pur și simplu nu merită să le acorzi atenție. Nu merită măcar să încerci să le acorzi această atenție, pentru că ei sunt genul de om care le știe pe toate și le poate pe toate. Vezi, Doamne, mai deștept ca el nu e nimeni pe fața pământului. Astfel de oameni, pur și simplu trebuie evitați. Pentru liniștea noastră.Ce ar însemna termenii ”drepturi”, ”obligații” și ”responsabilități”?Dicţionarul explicativ al limbii române arată că obligația este  ceea ce i se impune cuiva sau își asumă cineva să facă într-o anumită situație, iar responsabilitate ar fi  obligația de a efectua un lucru, de a răspunde, de a da socoteală de ceva. Iar drepturile sunt acele drepturi inalienabile fundamentale la care o persoană are în mod inerent dreptul pur și simplu.Deci, nu uitați, fiecare om în parte are drepturi, dar și obligații, și responsabilități. Atunci când v-ați angajat într-o acțiune, aveți responsabilitatea de a o duce până la capăt, pentru că sunteți obligați să o duceți până capăt. 
Acum 24 ore
18:45
Vremea s-a răcit brusc în noaptea dinspre 13 iulie, fiind  influențată de un front atmosferic rece, care a traversat teritoriul Republicii Moldova.Temperatura aerului a scăzut cu circa 7 grade Celsius. În ziua de 13 iulie s-a înregistat o maximă de 22 de grade Celsius, iar noaptea – 14 grade.Potrivit Gismeteo.md, și pe 14 iulie temperatura se va menține aceeași: 22 grade ziua și 14 – noaptea.Miercuri, termometrele vor indica până la 27 de grade Celsius ziua, noaptea fiind 14 grade.În zilele de joi și vineri, 16-17 iunie, se vor înregistra cele mai înalte temperature – 29-30 grade Celsius ziua, iar noaptea – 17 grade.Duminica viitoare se așteaptă o scădere bruscă a temperaturii până la 23 de garde.În această săptămână, potrivit sursei citate, nu se așteaptă ploi.
18:15
Pe 13 iulie, cele 91 de instituții de învățământ profesional-tehnic din Republica Moldova au dat startul concursului de admitere.Perioada de depunere a dosarelor va dura:- până pe 31 iulie - în colegii și centre de excelență;- până pe 7 august - în școli profesionale.„Oferta educațională în învățământul profesional-tehnic este de circa 20 mii de locuri, dintre care 50% sunt cu finanțare bugetară”, a anunțat Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, transmite MOLDPRES.Ce specialiști pregătesc școlile profesionale din Ungheni și CălărașiUngheni– cusătorese, electricieni-electroniști auto-mecanici auto, electrogazosudori-montatori, electromontori la repararea și întreținerea utilajelor electrice-lăcătuși electricieni la repararea utilajelor electrice, lăcătuși electricieni în construcții, zugravi, mecanici auto, operatori pentru suportul tehnic al calculatoarelor.Călărași– mașiniști excavator cu o singură cupă-mașiniști la buldozer, mecanici auto, tencuitori-placatori cu plăci.Pentru mai multe detalii poate fi consultată pagina web a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, accesându-se partea învățământul profesional-tehnic, după care se va alege câmpul „Admitere”.
15:15
Luna iulie este despre lavanda, anunță Palatul de Cultură din Ungheni.[caption id="attachment_50934" align="aligncenter" width="718"] Foto: Palatul de Cultură/facebook.com[/caption]În acest sens, Centrul de meșteșug ”Fantezie”, condus de Valentina Obadă, a confecționat săculețe cu levănțică, care ar putea servi ca model de inspirație pentru iubitorii de frumos. Săculețele sunt realizate manual, din diferite materiale textile, în culori și dimensiuni variate. A fost folosit, în mod special, inul și pânza de sac.Potrivit sursei, acestea conțin flori de lavandă din specia Lavandula angustifolia, care au fost uscate natural.Deoarece săculețele respective, grație aromei lor, sunt folosite pentru parfumarea spațiilor închise, cei de la Palatul de Cultură susțin că astfel a fost îmbinat utilul cu plăcutul.De notat că florile de lavandă sunt foarte eficiente contra moliilor și altor insecte. Totodată, sunt folosite pentru parfumarea hainelor din șifonier, pentru a scăpa de mirosurile neplăcute din dulapuri și sertare.Vedeți câteva modele de săculețe confecționate la Palatul de cultură din Ungheni (sursa: Palatul de Cultură Ungheni/facebook.com)
14:30
[caption id="attachment_33715" align="alignright" width="319"] Imagine simbol: scbucovat.blogspot.com[/caption]Elevii revin la școală de la 1 septembrie. Despre aceasta a anunțat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov într-o conferință de presă. Potrivit TV8, Ministerul Educației propune 7 modele de funcționare a instituțiilor de învățământ școlar, în condițiile pandemiei de coronavirus.„Directorii urmează să comunice cu comunitatea școlară, părinții și elevii, iar ulterior vor adopta modelul potrivit”, a explicat Igor Șarov. Deci, modelul 1  prespune prezența fizică 100% la școală Având în vedere experianți 2019 – 2020 și controversele apărute, ne dorim ca școală să înceapă cu prezența fizică la școală. Acest model este aplicat școlilor cu un număr rațional de elevi, în corespundere cu normele sanitare, iar respectarea distanței fizice este prioritară. Acest model poate fi aplicat pentru 74% din școlile din Moldova, insiutituții care au un număr de până la 300 de copii.La necesitate, în condiții de pandemie, se pot micșora lecțiile până la 30 de minute, pentru a minimaliza timpul aflării în școală. De asemenea, pauzele ar putea fi mai mari, iar fiecare școală ar putea avea mai multe intrări/ieșiri.Modelul 2: Învățarea în două schimburi. Clasele primare și gimnaziale au în acest caz prioritate pentru primul schimb. Modelul 3: Învățarea combinată presupune împărțirea în zile de prezență și zile de comunicare la distanță. Pe parcursul zilei, se vor afla jumătate dintre elevii școlii. În zilele de prezență, vor fi învățate subiecte și făcute evaluări.Modelul 4: Învățarea de tip hibrid – pe grupe zilnic. 50% de elevi din total la școală și 50% online. Presupune împărțirea clasei în două. O zi se vine la școală, o zi se fac lecții online.Modelul 5: Învățarea alternantă săptămânal. 50% din numărul total de elevi la școală și 50% online. Presupune împărțirea clasei în două schimburi: o săptămână se vine la școală, o săptămână se fac lecții online. Astfel, fizic în instituție se vor afla jumătate din elevi. Modelul 6: Învățarea la distanță inclusiv online. Acest model se aplică în anumite cazuri de forță majoră locală, cu multe cazuri de Covid - 19. La anularea situațieie opționale, se revine la unul din cele patru de mai sus.Modelul 7: Învățarea mixtă presupune îmbinarea a două sau trei din modelele de mai sus și poate fi preluată de 162 de instituții care au un contingent înte 600 și 2000 de copii.
13:15
Din luna noiembrie a anului trecut, Veronica Șchiopu din Vălcineț, care de mai mulți ani lucrează ca și asistent social în sat, și-a găsit o nouă vocație.După instruiri repetate și multă muncă, ea a devenit unul dintre cei doi para-juriști pe care-i are, la moment, raionul Călărași. Veronica Șchiopu a absolvit Facultatea de Administrare Publică a Universității de Stat din Moldova, iar acum îmbină munca de asistent social comunitar cu cea de para-jurist.Cel de-al doilea para-jurist lucrează la Temeleuți.Cine sunt para-juriștii și cu ce se ocupă aceștia?Para-juristul este o persoană care, deși nu practică o activitate de avocat, poate acorda confidențial consiliere  în clarificarea unor subiecte juridice și procedurale persoanelor ce solicită acest lucru. Doar după o instruire specială, para-juriștii sunt împuterniciți să acorde asistență juridică primară membrilor comunității unde activează. E nevoie să cunoști câte puțin din toate domeniile pentru a putea să le oferi soluțiile potrivite celor care apelează la serviciile tale.Cum ați aflat depre opțiunea de a deveni para-jurist și ce te-a determinat să te implici în această nouă activitate?Am făcut-o pentru că îmi plac provocările. A fi para-jurist înseamnă să ai ocazia să te instruiești continuu, să ții pasul modificărilor din legislație, iar mie îmi place să fiu la curent cu toate noutățile.Îmi amintesc că eram la un seminar la Consiliul raional când un expert de la Asociația Națională a Para-juriștilor din Moldova ne-a vorbit despre această ”profesie” pe care am putea să ne-o însușim. Nu am ezitat să încerc și iată-mă că fac în curând un an de activitate în domeniu. Am urmat cursurile de instruire la Chișinău, dar și pe cele ce s-au ținut la distanță, pe on-line, în perioada pandemiei. Noi activăm în bază de contract, care poate fi prelungit după un an de activitate doar dacă putem demonstra că am înregistrat succese în domeniu.Cine apelează cel mai des la serviciile unui para-jurist la Vălcineț?Pot spun că în cazul meu activitatea de asistent social și cea de para-jurist se completează perfect. Această nouă activitate a mea vine în completarea profesiei de bază pe care o exercit. Beneficiarii sunt diferiți, iar serviciile sunt extrem de utile mai ales pentru persoanele social-vulnerabile, cele cu dizabilități, dar și alte persoane aflate într-o situație dificilă sau de conflict. Să știți că, chiar dacă sunt responsabilă de locuitorii satului meu de baștină, sunt dispusă să ajut pe oricine are nevoie de consultanță, indiferent de locul unde se găsește.Care sunt principalele probleme pe care le invocă cetățenii ce solicită serviciile dumneavoastră?Problemele sunt foarte diverse. O mare parte dintre beneficiari se interesează de anumite ajutoare pe care le-ar putea primi din partea statului, dar și de diverse alte chestiuni, cum ar fi modalitatea de a stabili o tutelă, de a transmite niște bunuri imobile în moștenire și tot așa. Desigur că nu lipsesc celebrele conflicte dintre vecini din cauza delimitării terenurilor, dar și multe alte situații. Mă străduiesc să îi ajut cum știu mai bine, iar acolo unde este necesar,  fac demersurile de rigoare pentru a li se oferi serviciile unui avocat din oficiu, asigurat gratis de către stat. Îi ajut în primul rând pe partea de a pregăti setul de documente necesare, dar nu numai.Într-un final, vă place munca de para-jurist?Categoric! Foarte mult! E chiar ceva pentru sufletul meu. Sunt bucuroasă că am făcut acest pas și sper că voi continua să practic această profesie încă mulți ani de acum încolo. Oamenii mă opresc pe drum și mă roagă să îi ajut, iar acest lucru mă face să mă simt utilă și să mă ambiționeze să muncesc și mai mult pe viitor. O parte dintre beneficiari mă găsesc la biroul meu din primărie, iar alții o fac chiar și on-line, pe pagina web a Asociației Naționale a Para-juriștilor, instiuție căreia ne subordonăm. 
13:00
Cinci elevi de la Școala de Arte Plastice din Ungheni, alături de elevi din instituții similare din Bălți, Cahul, Comrat, Telenești, Rîbnița, Drochia, Briceni, Orhei, Tiraspol și Chișinău, și-au prezentat lucrările în cadrul expoziției MAPA PORTDESEN din București.[caption id="attachment_50917" align="aligncenter" width="750"] Foto: ARBOR Culture & Arts[/caption]Expoziția a fost inaugurată pe 8 iulie, la Centrul Expozițional ”Arvor” din București, evenimentul fiind organizat de ARBOR Culture & Arts din Bucureşti şi Institutul Arbor pentru cultură din Republica Moldova.Deși organizatorii anunțaseră inițial că vor fi selectate câte 3 lucrări de la fiecare școală, ajunși la Ungheni, ei au selectat 5 lucrări.„O extraordinară aventură în 2020, cutreierarea Republicii Moldova de la est la vest și de la nord la sud, în căutarea micilor mari talente”, a anunțat ARBOR Culture & Arts pe pagina sa de facebook.Anastasia Gurschi, curatorul expoziției, a parcurs 1713 km pentru a face o selecție minuțioasă a lucrărilor elevilor din 11 școli  din Republica moldova.Per total, au fost selectate lucrările a 98 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani, printre care se numără și tinerii ungheneni:- Bianca Cibric- Ian Guțan- Amelia Jdanov- Taisia Dimineț- Ivan Serioghin.Lucrările prezentate în cadrul acestei expoziții - portrete, natură statică și desen liber - au fost  realizate de elevi pe parcursul anului școlar 2019-2020. Temele care predomină sunt: copilăria, omul, orașul și singurătatea.Expoziția MAPA PORTDESEN va fi deschisă până la 22 iulie.Asociația pentru Cultură și Arte ARBOR a fost înfinnțată, acum doi ani și jumătate în urmă, cu scopul de a sprijini și promova mediul artistic și mobilitatea culturală între România și Republica Moldova.
Ieri
12:00
[caption id="attachment_48188" align="alignleft" width="300"] Foto: IPN[/caption]Un proiect de lege pentru modificarea Codului electoral, Codului contravențional și Codului serviciilor media audiovizuale a fost votat în prima lectură de Legislativ, informează Moldpres.mdAstfel, se propune introducerea în Codul electoral a interdicției de a utiliza în campania electorală și în cadrul acțiunilor de agitație electorală a discursului bazat pe ură sau instigator la discriminare, iar în Codul contravențional introducerea sancțiunilor pentru asemenea acțiuni.De asemenea, sunt prevăzute sancțiuni pentru implicarea cultelor religioase în campania electorală, transportarea organizată a alegătorilor la secțiile de votare dacă aceasta are ca scop să-i determine să voteze pentru un concurent anume, implicarea organizațiilor necomerciale, de binefacere și sindicale în campania electorală, nereflectarea corectă a campaniei de către instituțiile media.Proiectul conține și alte modificări, inclusiv acordarea alegătorului cu dizabilități a dreptului să aplice facsimilul în loc de semnătură, acordarea dreptului de acces la listele electorale depline observatorilor, prin semnarea unei declarații de confidențialitate, reglementarea expresă a zilei când începe campania electorală pentru turul doi de scrutin, reducerea timpului destinat votării, stabilirea expresă a termenelor când pot fi nimicite listele electorale etc.O altă propunere prevede stabilirea orelor de votare de la 8.00 până la 20.00 și nu între orele 07.00-21.00 cum este în prezent.De asemenea, se propune stabilirea unor norme clare referitoare la conținutul și modalitatea efectuării publicității electorale, procedurii de contestații, precum și a sancțiunilor pentru grupurile de inițiativă, concurenții electorali, funcționarii electorali, instituțiile media.Proiectul de lege urmează a fi votat și în lectura a doua.
11:15
O tabără inedită a fost organizată la ”Colțișorul American” (American Corner) din cadrul Bibliotecii Publice Raionale ”Dimitrie Cantemir” din Ungheni.   Timp de cinci zile, tinerii cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani, au participat la tabăra de vară, care a fost organizată pentru prima dată online. „Fiind luna iulie, luna în care se sărbătorește Ziua Independenței, am optat ca tema-umbrelă sa fie informații despre Statele Unite ale Americii”, a declarat Cristina Turcu reprezentanta Colțișorului American, una dintre organizatoarele taberei de vară. „A fost o tabără interactivă, lejeră, diversă, dar totodata productivă și utilă”, a completat-o și Diana Retcu, cea de a doua organizatoare a taberei.Limba în care s-a vorbit a fost predominant engleza, ceea ce le-a oferit participanților șansa de a mai exersa limba deja învățată la școală. Fiecare zi a avut o tematică diferită: de la curiozități despre SUA, la discuții pe baza filmulețelor educative și scurt metraj, la o zi dedicată jocurilor online.Totodată, la tabăra au fost și invitați speciali: Gleb Rața, voluntar la American Corner, care, împreună cu Diana Retcu, au motivat participanții să studieze limba engleză la un nivel mai înalt și au dezvăluit metode eficiente cu rezultat garantat. Iar cea de a doua invitată specială a fost Livia Covaliov, absolventă a programului FLEX 2020, care a împărtășit din experiența ei din SUA. „Participanții au fost foarte receptivi, au adresat multe întrebări ce ține de cultura și studiile de acolo. Spre că răspunsurile mele i-au motivat să studieze cât mai aprofundat engleza pentru a merge și ei într-un astfel de schimb de experiență” a declarat Livia Covaliov, după care a mulțumit organizatorilor pentru invitație.De subliniat că Colțișorul American din Ungheni a fost deschis în iulie 2004, în urma unui parteneriat între Ambasada SUA și Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir”. 
10:15
Vârstnicii din Călărași se vor implica în activități de voluntariat şi dialog intergeneraţional. Și asta grație proiectului ”Solidaritatea între generații, activi indiferent de vârstă”.Potrivit Cristinei Smolenschi, coordonatoarea proiectului, scopul acestuia este promova participarea activă a vârstnicilor,  și a îmbătrânirii active a acestora prin implementarea diferitor programe de instruire în artizanat si a activităților social-culturale în mediul rural.”Având în vedere că grupul țintă cît și beneficiarii proiectului sunt din zona rurală dorim să implicăm vârstnicii în activități de voluntariat şi dialog intergeneraţional, pentru a minimaliza riscurile de izolarea și excludere sociala a vârstnicilor, a fenomenului de stres social, neîncrederea lor, oferind posibilități de a se reprofila sau a învăța o noua meserie”, a declarat Cristina Smolenschi. Totodată, potrivit ei, în cadrul acestui proiect vor fi inluși și meșterii populari din raionul Călărași pentru a reanima meșteșugurile, tradițiile și obiceiurile locale.De menționat că acest proiect este implementat de Asociația Obștească ”Casa Părintească” din Palanca, iar în cadrul proiectului vor fi incluși un număr mare de persoane, peste o sută, din satele Hîrjauca, Leordoaia, Mîndra, Palanca, Sipoteni, Vălcineț dar și orașul Călărași. ”Atît bărbații, cât și femeile de peste 55 de ano din aceste localități ar vrea sa se implice în activitățile de artizanat și cele socio-culturale, dar nu au cunoștințele necesare, iar acest proiect ar contribui nemijlocit la realizarea necesității și dorinței populației din regiune”, a mai spus Cristina Smolenschi.Astfel, prin intermediul acestui proiect, vor fi aplicate cele mai bune metode de lucru pentru a ajuta oamenii în etate să-și obțină respectul de sine, integrare cu succes  în societate, va contribui la comunicare eficientă intergenerații (bătrini și tineri) din localitățile menționate.În cadrul proiectului se preconizează, pe lângă activități, să fie editată și o broșură despre persoanele cu vârsta de aur ce se ocupă cu meșteșugaritul, dar despre personalitățile din raionul Călărași. Totodată va fi realizat și un site al Clubului de seniori din raionul Călărași, va fi elaborat și un video social cu tematica ,,Imbătrânim activˮ.Va fi creat și un club de bătrîni ”Vârsta de aur - Seniorii din Călărași”, care va întruni circa 25 persoane în virstă din diferite localități ale raionului. Va urma și un atelier de  creație manuală ,,Torba bunicii”. ”În cadrul atelierului de creație manuală tinerii alături de membrii clubului vor confecționa împreună torbe pentru a dezvolta dibăcia cusutului și promova protejarea mediului inconjurător prin incurajarae folosirii torbelor reuti­li­za­bile și ecologice. Astfel, vor fi confecționate 450 torbe, care vor fi distribuite gratis localnicilor în cadrul unui flashmob. Desigur, va fi organizată și o șezătoare ”La bunici”, unde vor participa membrii clubului, dar și reprezentanti ai societății civile, care vor redescoperi meșteșugurilor, tradițiile și obiceiurile locale le vor transmite tinerilor.Totodată, se va elabora și un traseu  turistic a obiectivelor turistice și a meșterilor din raionul Călărași. Acesta va include zece destinații turistice din raion pe care, atât tinerii,âcit și bătrânii vor redescoperi viața din mediul rural.”Prin intermediul  proiectului  ,,Solidaritatea între  generație, activi indiferent de vârstă”, ne dorim să îmbunătățim condițiile vârstnicilor din raionul Călărași, să asiguram interacționarea și dialogul  a cel putin 50 bătrâni cu 30 tineri consilieri din raionul Călărași, să reanimăm meșteșugurile și arta artizanatului de cindva. Să creăm o platformă viabilă de comunicare”, a concis coordonatoarea proiectului.Potrivit Cristinei Smolenschi, suma totală a proiectului este de 149 mii 350 lei, dintre care 129 mii 750 sunt de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Familiei.Subliniem că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat ediția a IV-a a Programului de Granturi mici, dedicat susţinerii şi promovării îmbătrânirii active în Republica Moldova, în luna ianuarie curent. Doar șase organizații nonguvernamentale au fost desemnate câștigătoare din 23 participante la Programul de Granturi Mici, ediția 2020. 
09:15
40 de autori ai celor mai votate trei idei din cele 10 propuse în cadrul concursului „UE pentru Ungheni. Ideea ta pentru un municipiu european” și-au primit premiile bine meritate.Premiile au fost oferite de primăria municipiului Ungheni în cadrul Programului ”EU4Moldova: Regiuni-cheie”Pentru cele 10 idei de modernizare a orașului Ungheni au fost acordate 11.033 voturi. Iar cele trei idei câștigătoare au fost: Reconstrucția străzii Naționale, care a obținut 2655 voturi; reabilitarea Palatului de Cultură, care a obținut 1746 voturi și Piața Independenței – pietonală, cu 1486 voturi.De subliniat că Concursul respectiv s-a desfășurat în trei etape. La prima etapă au fost adunate toate ideile cetățenilor adunate pe o platformă online, la care au partcipat 107 cetățeni. Au fost propuse circa 200 de idei de modernizare a municipiului. Imediat ce s-au adunat aceste idei, a urmat o a doua etapă unde un juriu a evaluat toate ideile și urmare votului juriului, au fost selectate 10 idei finale, care au fost supuse etapei a treia. Iar cetățenii au votat online 3 idei din 10. ”Vreau să vă mulțumesc pentru spiritul civic de care ați dat dovadă”, s-a adresat câștigătorilor, Liliana Tincu, coordonator local al Programului ”UE4Moldova: Regiuni cheie”.Și Alexandru Ambros, primarul de Ungheni, a mulțumit tuturor pentru implicare activă în cadrul concursului. ” Anul acesta începem cu modernizarea centrului orașului”, a subliniat dânsul, după care a mai adăugat: ”Acest sondaj a demonstrat ca viziunile primăriei municipiului Ungheni și a cetățenilor sunt aceleași. Am obținut niște rezultate la care ne-am și așteptat”.Concursul a fost lansat în cadrul Programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de PNUD şi UNICEF.NOTĂ: În cadrul Programului „EU4Ungheni: regiuni cheie”, Uniunea Europeană va investi 22,8 milioane Euro pentru a stimula dezvoltarea economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Ungheni și Cahul.Astfel, în perioada 2020 – 2025, municipiul Ungheni și localitățile învecinate vor beneficia de asistență considerabilă pentru dezvoltarea socio-economică a regiunii și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. În cadrul Programului vor fi implementate proiecte care au drept scop creșterea atractivității investiționale și antreprenoriale a regiunilor, susținerea inițiativelor privind serviciile sociale, precum cele de educație și protecție pentru adolescenți și copii, implicarea, conectarea și responsabilizarea tinerilor, etc.[gallery columns="1" size="full" ids="50898,50899,50900,50901,50902,50903,50904,50905,50906"] 
Mai mult de 2 zile în urmă
14:45
În urma unor solicitări de presă și a întrebărilor adresate de cetățeni ai Republicii Moldova cu privire la condițiile de intrare în România, Ambasada României în Republica Moldova comunică următoarele:Se menține măsura interzicerii intrării în România a cetățenilor străini* și apatrizilor, cu următoarele excepții: a) membri de familie ai cetățenilor români; b) membri de familie ai cetățenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România; c) persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autorități ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit legislației Uniunii Europene; d) persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent, și anume cadre medicale, cercetători în domeniul medical, cadre medicale pentru îngrijire geriatrică, precum și transportatorii și alte categorii de personal implicat în transportul de bunuri care asigură astfel de transporturi necesare; e) personal diplomatic sau consular, personal al organizațiilor internaționale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar; f) persoane în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare; g) pasageri care călătoresc din motive imperative; h) persoane care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare.Cetățenii Republicii Moldova, ca și ai altor state, care nu se încadrează în categoriile de excepții enumerate mai sus nu au dreptul de a intra pe teritoriul României. Persoanelor, care se încadrează în excepțiile prevăzute mai sus și intră în România, nu li se mai impune măsura izolării/ carantinei începând cu data de 2 iulie 2020 (suspendarea acestei măsuri este temporară, existând posibilitatea reintroducerii acesteia, în funcție de evoluțiile epidemiologice din România).Toate persoanele care tranzitează România și nu prezintă simptomatologie specifică infecției cu noul coronavirus, indiferent de țara de proveniență sau destinație, sunt exceptate de la măsura izolării. Se recomandă ca tranzitul să se facă neîntrerupt, utilizând coridoarele umanitare special create în acest sens.Ambasada recomandă tuturor persoanelor să se informeze permanent doar din surse oficiale  cu privire la intrarea și șederea pe teritoriul României, înainte de începerea călătoriei tocmai pentru a evita deplasarea până în punctul de trecere al frontierei și nepermiterea intrării. 
13:30
[caption id="attachment_50890" align="alignleft" width="299"] Foto: apavital.ro[/caption]La aproape 6 ani după semnarea unui Memorandum, prin care S.A. ApaVital Iaşi urma să-și extindă activitatea în Republica Moldova, furnizând apă potabilă raionului Ungheni, ”carul” a rămas tot pe loc.Incursiune în istorie 10 septembrie 2014. Ziarul de Iași titra: ”ApaVital Iaşi îi scapă pe moldoveni de hepatită. Va furniza apă potabilă în Ungheni”.În acea zi, la Leșcani, județul Iași, a fost semnat Acordul de colaborare între Consiliul Judeţean Iaşi, Consiliul Raional Ungheni şi Consiliul Orășenesc Ungheni privind livrarea apei potabile în Ungheni.„Conform statisticilor, 78% din populaţia raionului nu are apă potabilă. Mulţi dintre locuitorii raionului au hepatită, tocmai din cauza calităţii apei. Prin urmare, în urmă cu câteva luni am solicitat Consiliului Judeţean Iaşi să încheiem acest Memorandum şi să avem apă potabilă şi pe celălalt mal al Prutului. Ne bucurăm că am semnat acest document şi sperăm să fie implementat cât mai rapid”, spunea atnci, pentru aceeași sursă, preşedintele raionului Ungheni, Iurie Toma.Președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniţei, explica: ”Concret, din comuna Prisăcani vom subtraversa Prutul şi vom ajunge în localitatea Măcăreşti din raionul Ungheni. Primele acţiuni vor consta în sprijinul acordat autorităţilor din Republica Moldova în ceea ce priveşte scrierea şi implementarea proiectelor europene, precum şi livrarea de apă potabilă în Ungheni”.De atunci s-a scurs multă apă pe Prut. Președintele PLDM, Iurie Toma, a fost înlocuit de democrata Ludmila Guzun, iar intențiile de acum 6 ani așa și nu au fost materializate. Doar că la raionul Ungeni s-au mai adăugat raioanele Nisporeni, Fălești, Glodeni, unde ar urma să ajungă apa de la S.A. ApaVital Iași.Pe 8 iulie curent, Ludmila Guzun, care, între timp, a ajuns deputată în Parlament, a postat pe pagina sa de facebook: ”Am solicitat astăzi Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să urgenteze procedurile de semnare și implementare a proiectului de interconectare a rețelelor de aprovizionare cu apă dintre S.A. „ApaVital Iași” și rețele din raioanele Ungheni, Nisporeni, Fălești și Glodeni. Cu această rugăminte au venit locuitorii celor 4 raioane”.Peste alte 2 zile, deputata vine cu o nouăpostare la același subiect.”O nouă întrunire pe platforma fractiunii PDM în Parlament cu participarea ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, domnul Ion Perju, reprezentanțiilor SA ApaVital Iași, autorităților publice locale. Subiectul pus în discuție - măsurile necesare de a fi întreprinse de fiecare dintre părți pentru urgentarea realizarii proiectului de interconectare a rețelelor de aprovizionare cu apă din localitățile raioanelor Ungheni, Nisporeni, Falești și Glodeni cu cele ale SA ApaVital Iași. Urmează să asigurăm controlul parlamentar asupra realizării proiectului în cauză, atât de important pentru cetateni”.NOTĂ:S.A. ApaVital Iași este o întreprindere modernă şi dotată tehnologic cu toate necesare, inclusiv staţie de tratare şi staţie de epurare de nivel european, cu capacităţi suficiente şi pentru localitățile din cele 4 raioane. Are o experineță mare de a atrage fonduri europene, investind în reţele de apă şi canalizare peste 500 milioane de Euro.Datorită unui proaspăt grant de 355 milioane de Euro, oferit, la începutul anului curent de către Uniunea Europeană, ApaVital Iași se va extinde și în județele Roman și Vaslui, iar în 4-5 ani absolut toate localităăile din județul iași vor avea apă și canalizare.
9 iulie 2020
16:45
[caption id="attachment_50883" align="alignleft" width="300"] Lucia Bulgaru[/caption]Medicul internist Lucia Bulgaru, care este și șefa Secției boli cornice la Spitalul raional Ungheni și-a primit premiul bine meritat. Ea a fost aleasă ”Cel mai apreciat doctor” al anului 2020 de către internauți. Ea a fost doctorul căruia, unghenenii au decis să-i spună ”Mulțumesc Doctore!” în mod online.Azi, 9 iulie, Lucia Bulgaru și-a primit trofeul, dar și diploma care i-a fost acordată pentru recunoștință și apreciere pentru munca pe care o depune zi de zi. ”Nu am alergat niciodată după premii, dar sunt mulțumită că munca mea de 28 de ani ca medic este aperciatî de pacienți”, ne-a spus dânsa.Am întrebat-o pentru ce crede că a fost votată: Pentru atitudine sau pentru profesionalism? ”Cred că pentru ambele”, a răspuns doctorul.Reamintim că Platforma Spitale.md a dat startul campaniei „Mulțumesc, Doctore!”, ediția a 3-a, în care oricine a a avut ocazia să-i spună mulțumesc doctorului pe care îl apreciază cel mai mult. Cea de-a treia ediție a Campaniei „Mulțumesc, Doctore” și-a propus drept scop să aducă pacienții mai aproape de medici și invers.  În cadrul Campaniei de anul acesta, care s-a petrecut în perioada 18 mai -18 iunie 2020, au fost nominalizați 387 de doctori de către 1.059 de pacienți.Campania „Mulțumesc, Doctore!” este parte a proiectului „Monitorul Sănătăţii pentru o bună guvernare în RM”, aplicat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS), cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova/programul Sănătate Publică” 
13:15
[caption id="attachment_20529" align="alignleft" width="300"] În fotografie: Dansatoarele de la Ungheni pe scena amfiteatrului din Konin (foto din arhiva redacției)[/caption]Colectivul artistic ”Mega-Dance” de la Palatul de Cultură din Ungheni, a câștigat recent un concurs organizat de Federația Dansului din Moldova. Culmea, totul a fost organizat în mediul online.„Am obținut locul 1 pe baza voturilor de pe YouTube”, ne spune Liobovi Bereghici, conducatoarea studioului, după care adaugă: ”Totodată, am ocupat locul 1 la categoria Small Group Folk dance (dans popular de grup mic)”.Dansurile care au fost premiate au fost „Vara”, „Tarantelo”, „Legenda Mărțișorului”. Întrebată, cum au reacționat copiii la acest success, Liubovi Bereghici a spus că ”Online, totul a fost foarte rece, iar în viața reală, copiii simt că sunt apreciați, sunt aplaudați”.Potrivit ei, la concursul respectiv, au fost trimise videoclipuri mai vechi, datând chiar din 2013.Începând cu impunerea restricțiilor create de Covid-19, colectivul de dansuri ”Mega-Dance” a fost forțat să mute lecțiile în mediul online. „La început a fost foarte greu, dar deja ne-am obișnuit și acum ne este mai ușor. Dar, copiii fiind și în vacanță, mai puțini se conectează online”, a mai spus conducătoarea studioului.De subliniat că ansamblul artistic ”Mega-Dance”, activează în cadrul Palatului de Cultură Ungheni din anul 2009. https://www.youtube.com/watch?v=bz6DVdPYfds&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0JfBuQn7MSeGBqpadY1o4Ob6GTCE69S2ARJEkTR9gtvfrWky0lZUsxP4Ehttps://www.facebook.com/100011831205513/videos/776518562752510/Autor: Livia Covaliov
13:00
Consiliul de Administrare al Centrului Ortodox “Calea, Adevărul și Viața” din cadrul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni a expediat un demers ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, prin care cere: 1. asigurarea desfășurării orelor de studiu în instituțiile preuniversitare în regim obișnuit;2. anularea obligativității purtării de măști și mănuși pentru copii, ca măsură ineficientă;3. asigurarea condițiilor de igienă și de dezinfectare a sălilor de clase.[caption id="attachment_50875" align="alignleft" width="274"] Foto: episcopia-ungheni.md[/caption]Solicitările respective vin urmare a unei mese rotunde consultative, organizate de Centrul Ortodox “Calea, Adevărul și Viața”, pe 3 iulie curent, în cadrul căreia și-au expus poziția personalități din diverse domenii.Mihai Stratulat, medic pediatru, a menționat că măsurile propuse de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, sunt absurde, dat fiind faptul că, până la 10 ani, copiii, cu mănuși sau fără, oricum duc mâna la gură. Purtarea măștilor va scădea nivelul de oxigen în sânge, ceea ce le va face rău. S-ar putea ajunge până la leșin. În plus, medicul consideră că peste 70% din copii vor trece prin acest virus. Ei ajung să ia COVID-19 de la părinți, nu de la joacă sau din curte.Ion Cuvșinov, conferentiar universitar, medic legist, a reiterat ideea expusă de Mihai Stratulat. Potrivit lui, măsurile propuse de minister nu corespund scopului final dorit. Dânsul consider că trebuie organizate studiile în grupuri de copii de până la 15 persoane, cu respectarea regulilor de igienă.Angela Nicolaou, psiholog, a afirmat că, din cauza măștilor și mănușilor, copiii vor suferi psihologic și emoțional, fiind lipsiți de emoții, discuții și mișcare activă. Nici studiile online nu sunt o soluție, căci sunt obligați să stea ore în șir în fața calculatorului, ceea ce duce la tulburări de somn, de vedere, depresii, dependență electronic etc.Tamara Plămădeală, ex-avocat al poporului pentru protecția drepturilor copiilor, consideră că Ministerul Educației trebuie să regândească măsurile propuse, să ajungă la scopul scontat prin alte căi, decât prin prejudicierea sănătății fizice și psihice a copiilor, părinților și profesorilor.Teodor Cârnaț, avocat, conferențiar universitar, doctor habilitat în științe juridice, a abordat o altă latură - statul e obligat să garanteze învățământul obligatoriu, iar, potrivit măsurilor propuse de minister, pe umerii părinților este pusă asigurarea cu măsti, mănuși; pe umerii profesorilor – respectarea măsurilor impuse, ceea ce este absurd.Consiliul de Administrare al Centrului Ortodox “Calea, Adevărul și Viața” îi are ca membri pe: PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni; Protoiereu Vadim Corostinschi, secretarul Episcopiei de Ungheni și Nisporeni; Preot Serghei Iordachescu, Președintele AO “Sf. Mcț. Cneaghină Elizaveta”; Protoiereu Nicolai Boian;. Elena Bîtcă, jurist; Ala Stîrcu, președinta AO “Areopagus”.Reamintim că, pe 30 iunie, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a făcut public un proiect al ”Reglementărilor speciale privind organizarea anului de studii 2020-2021 în condițiile epidemiologice de COVID-19 pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal și extrașcolar”, prin care atât elevii, cât și profesorii, ar putea fi obligați să poarte la ore măști și mănuși, să respecte distanța socială. Părinții ar trebui să-i asigure pe copiii cu măști, mănuși și dezinfectant propriu.
11:15
Ministerul Economiei și Infrastructurii informează că, în zilele în care se prognozează o temperatură a aerului ce depășește 30˚C, se interzice circulația mijloacelor de transport de mare tonaj, cu greutatea totală de peste 20 de tone, pe drumurile naționale cu îmbrăcăminte rutieră din beton asfaltic, în intervalul orelor 10.00 – 20.00.Restricțiile instituite nu se referă la vehiculele care efectuează transportul de pasageri, unitățile care transportă animale vii și produse perisabile de origine animală și vegetală. Nu se referă nici la autospecialele care participă la intervenții în caz de forță majoră, cele dotate cu echipamente de prim ajutor sau antrenate la prevenirea, lichidarea situațiilor excepționale.Unitățile de transport antrenate la reabilitarea drumurilor în limitele șantierelor de construcție nu au restricțiile menționate de Ministerul Econmiei și Infrastructurii.Măsura restricționării circulației rutiere are ca scop prevenirea deteriorării îmbrăcămintei rutiere pe drumurile publice în condițiile unor temperaturi înalte a aerului.
09:30
Tot mai mulți moldoveni tind să se alimenteze sănătos și echilibrat, iar unul dintre oamenii care le vine în ajutor este Lucia Gavriliță. Ea a creat fundația  „Sănătate`n Verde Viu”, prin care oferă informații despre diverse posibilități de vindecare, de prevenire a bolilor și de atingere a unei sări de bine. În plus, în sera familiei din satul Băcioi, municipiul Chișinău, Lucia crește germeni, vlăstari și iarbă de grâu - toate organice, fapt care le face unice pe piața din  Republica Moldova. Dezvoltarea afacerii, care era pusă pe picioare de câțiva ani, a fost posibilă datorită unui grant în sumă de 160 de mii de lei, obținut în 2019 prin intermediul „Programului Femei în Afaceri”, realizat de ODIMM (Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii) inclusiv cu fonduri europene. Banii au fost investiți într-un sistem fotovoltaic, care ajută la menținerea unei temperaturi constante în seră, dar și pentru a  lansa un blog unde, în cadrul cursului intitulat „ABC-ul alimentației vii”, Lucia Gavriliță promovează nutriția raw vegană și modul sănătos de viață. Povestea alimentației vii a Luciei Gavriliță a început în 2009, când fiica ei de 16 ani s-a confruntat cu o problemă de sănătate. Familia a mers în mai multe țări în căutarea unui tratament și peste tot li s-a spus că nu există remediu. Totuși, un medic din România i-a sfătuit să încerce un curs de nutriție raw vegană și chiar s-a oferit să-i ghideze în acest proces. „Mergeam o dată în lună în România. În paralel, citeam foarte mult despre acest mod de alimentație, de tratament și de viață. Luam notițe, analizam tot ce îmi spunea doctorul și căutam explicații la orice nedumerire care îmi apărea în aplicarea programului dat. Când fata mea a început să se simtă mai bine, am fost atât de fericită, încât am decis că trebuie să fac mai mult, să informez și alți oameni despre noile șanse de vindecare, despre posibilitatea de a preveni multe boli și despre faptul că nu e de ajuns să tratezi o boală, trebuie să tratezi persoana ca pe un tot întreg. Este nevoie de o abordare holistică pentru a avea o stare de bine. Noi nu suntem un conglomerat de organe puse la un loc - suntem o creație minunată pe care trebuie să o tratăm ca atare”.De 12 ani nu au mai folosit medicamenteVindecarea fiicei a fost un miracol pentru întreaga lor familie, astfel încât au decis să rămână, cu toții, la acest regim alimentar. Și este deja la al 12-lea an de când nu intră în farmacie decât după verde de briliant și leucoplast... În schimb, au continuat să descopere darurile naturii - din grădină, din câmp sau de la piață.În 2016 Lucia Gavriliță a mers în Florida, SUA, unde a obținut titlul de „Health Educator” (expert în nutriție) la Institutul pentru Sănătate „Hippocrates”. Tot în SUA a făcut voluntariat în una dintre serele unde se creșteau germeni, vlăstari și iarbă de grâu, aflând toate secretele cultivării acestora. Lucia a învățat că sucul de grâu și vlăstarii sunt principalele ingrediente dintr-o alimentație sănătoasă. Că densitatea nutritivă a acestora și puterea lor de detoxifiere și de tratament sunt comparabile cu cele ale algelor marine sau ale altor super-alimente. Și cel mai frumos lucru e că pot fi crescute chiar în bucătăria noastră! Revenită acasă, a decis să-și împărtășească experiența și cunoștințele cu cât mai multă lume.În paralel s-a mai concentrat pe două probleme simultan - dotarea serei, unde creștea iarba de grâu, cu echipamente pentru menținerea temperaturii constante, lucru absolut necesar pentru păstrarea valorii nutritive a lăstarilor și a ierbii de grâu; și modernizarea blogului pentru a putea răspunde diverselor solicitări.Grantul a ajutat-o să-și modernizeze afacereaPrima interacțiune cu Programul „Femei în Afaceri” de la ODIMM s-a produs în anul 2018. „Doream să le vorbesc oamenilor despre beneficiile consumului de alimente naturale, despre cât e de bine să mănânce un procent mai mare de crudități, chiar dacă vor continua să consume bucate tradiționale... Trebuie să mâncăm astfel, încât să avem energie și să ne bucurăm de fiecare clipă trăită. Nu, scopul meu nu este de a-i face pe toți oamenii să consume doar mâncare vegetariană sau vegană. Însă mi-aș dori să-i informez pe cât mai mulți despre beneficiile acestui tip de alimentație - iar decizia le aparține”, spune Lucia.Și a reușit. După accesarea fondurilor, tânăra antreprenoare a modernizat site-ul „Sănătate`n Verde Viu” (http://sanatateinverdeviu.md), unde publică informații utile și organizează sesiuni de informare, și a rezolvat cele două probleme legate de producția vlăstarilor și a ierbii de grâu în sera familiei din Băcioi - consumul de energie și crearea unui climat favorabil creșterii plantelor. „Pe lângă faptul că factura la curent era uriașă, se întâmplau și deconectări frecvente, iar germenii, vlăstarii, iarba de grâu au nevoie de o temperatură constantă pentru a crește și a se dezvolta eficient. În condițiile celea îmi era foarte complicat să obțin calitate. După mai multe cercetări și analize, am ajuns la concluzia că soluția salvatoare este un sistem fotovoltaic. Am reușit să-l cumpărăm din fondurile accesate prin Programul „Femei în Afaceri” și azi sunt foarte mulțumită de ceea ce produc”.Iarba de grâu e bine să o creștem acasă...Sucurile din iarbă de grâu sunt căutate pentru detoxifiere, dar și pentru tratarea unor probleme de sănătate complexe. Potrivit Luciei Gavriliță, aceste sucuri conțin peste 100 de elemente nutritive, toate mineralele necesare organismului, vitamina A, B, C, E, K, fosfor, calciu, sodiu, potasiu, transformă corpul nostru într-un mediu alcalin, reduc presiunea arterială, prin dilatarea vaselor sangvine, normalizează funcționarea glandei tiroide etc. Însă efectele unui asemenea suc pot fi resimțite doar dacă sunt consumate în primele 20 de minute după ce a fost stors, motiv din care Lucia ne recomandă să ne creștem iarba de grâu acasă...Deși produsele gata preparate sunt mai mult solicitate de bărbați, femeile sunt cele mai fidele participante la instruirile on-line, ne povestește Lucia Gavriliță, care e și fondatoarea Comunității „Sănătate’n verde viu”. Astfel, opt din zece participanți la instruiri sunt femei cu vârsta de peste 25 de ani. Majoritatea celor care au participat măcar o singură data la aceste cursuri adoptă un alt mod de alimentație. O parte din instruiri sunt gratuite, dar sunt și unele cu plată, pentru a asigura sustenabilitatea atelierelor. Numărul clienților este în creștere, tot mai multă lume dorindu-și ă schimbare a modului de viață, respectiv de alimentare.În timpul carantinei, întreaga familie a muncit la mica afacere Perioada de carantină nu a afectat-o pe Lucia Gavriliță. Sera este o afacere de familie, drept urmare, au muncit împreună la dezvoltarea ei în această perioadă, la crearea unor noi rețete. De fapt, din start, la mica afacere muncește întreaga familie Gavriliță. Au o singură angajată pe care și acum, pe timp de pandemie, nu au lăsat-o fără de lucru. Ba mai mult - pentru că este mamă tânără și avea nevoie de acest serviciu, au decis să-i achite consumul pentru combustibil, ca să se poată deplasa la muncă în siguranță. Astfel activitatea în seră nu a încetat.Cât privește site-ul, Lucia a lansat mai multe materiale informative în această perioadă, cum ar fi seria de „Sfaturi pentru perioada de pandemie”, destinate în mod special persoanelor supraponderale, care sunt mult mai expuse la viruși. „Timpurile pe care le trăim astăzi scot în evidență faptul că cei care au surplus de grăsime se isprăvesc mai greu cu virușii și cu problemele de sănătate. Pentru a-și întări sistemul imunitar, le explic de ce nu este bine să consume zaharuri și cum să se alimenteze corect pentru a scădea din greutate și a o ține sub control”.Lucia Gavriliță se mândrește cu faptul că, în pofida greutăților care ne încearcă pe toți, ambele ei proiecte sunt sustenabile - atât atelierele informaționale, cât și activitatea serei. Fondurile europene au ajutat-o să-și realizeze visurile, să treacă mai ușor prin carantină și să ajute și alți oameni în această perioadă complicată, oferindu-le sfaturi sau un loc de muncă. „Este bine să mâncăm în așa fel, încât să ne simțim bine, să avem energie și o calitate a vieții care să ne aducă bucurie de la fiece clipă trăită alături de cei dragi. Mă bucur că pot ajuta oamenii să facă pași mici, dar siguri în direcția unei alimentații - deci și a unei vieți - sănătoase. Am beneficiat de susținerea de care am avut nevoie la momentul potrivit. Cred că fiecare poate reuși, dacă îți dorește”, ne spune cu încredere antreprenoarea.Programul „Femei în Afaceri” a fost lansat în toamna anului 2016, având ca obiectiv promovarea abilității economice și sociale a femeilor din zonele rurale prin reducerea inegalității de gen, creșterea și dezvoltarea afacerilor, schimbarea percepției inovaționale, sporirea accesului la resurse, servicii și tehnologii. Până în prezent, prin intermediul programului, la Componenta de granturi mici au fost selectate și finanțate 379 de afaceri ale femeilor de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Suma granturilor aprobate este de circa 52 de milioane de lei, ele urmând să atrage investiții în economie de circa 90 milioane. Afacerile antreprenoarelor au creat și menținut peste 1500 locuri de muncă. Programul este finanțat din bugetul de stat și suplinit din fondurile UE.Acest articol este publicat în cadrul Proiectului UE „Comunicare strategică și suport pentru mass-media”, în contextul campaniei de informare privind răspunsul global al Uniunii Europene la criza COVID-19. Conținutul materialului aparține autorilor și nu reprezintă în mod neapărat viziunea UE.Violeta Ciobanu
09:00
O donație de 2000 de măști medicinale au fost donate Sectorului Poliției de Frontieră Sculeni de  către reprezentanții LEAR Corporation S.R.L.”Este de apreciat și binevenit actul de susținere a polițiștilor de frontieră, în special pe cei care sunt antrenați în prima linie de control al trecerii frontierei de stat. Ba mai mult, odată cu ridicarea restricțiilor de circulație transfrontalieră, fluxul de cetățeni va crește semnificativ, iar în aceste condiții este foarte necesară fortificarea măsurii de protecție a angajaților Inspectoratului General al Poliției de Frontieră”, se arată într-un comunicat al instituției.De notat că LEAR Corporation S.R.L. a donat măști medicinale și Primăriei Ungheni, pentru repartizarea lor ulterioară instituțiilor publice din localitate.Reamintim că, cu o zi înainte, către Poliția de Frontieră au mers și scanere termografice, pentru măsurarea temperaturii persoanelor ce trec frontiera. Acestea au fost donate de Misiunea Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) în Moldova.
8 iulie 2020
14:30
De acum înainte, polițiștii de frontieră vor detecta cu ușurință pasagerii cu febră și vor asigura la punctele de trecere a frontierei un control mai eficient împotriva infecției COVID-19.Asta, pentru că Misiunea Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM) în Moldova a livrat 8 scanere termografice, în valoare totală de 8000 de dolari SUA, la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, în cadrul proiectului „Consolidarea răspunsului național al Republicii Moldova la criza COVID-19”.NOTĂ:Scanerul termografic este un instrument pentru măsurarea temperaturii corpului de la o distanță de 1-2 metri. Este echipat cu un senzor de sensibilitate ridicată, astfel că oferă măsurări cu o precizie înaltă.Valentin Fiodorov, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), a subliniat faptul că Misiunea OIM în Moldova a fost și rămâne unul dintre partenerii principali în toată această perioadă, se arată într-un comunicat al IGPF.„În contextul în care unele restricții la traversarea frontierei pot fi suspendate, fluxul de cetățeni va crește semnificativ, iar în aceste condiții este foarte necesară o măsură eficientă de monitorizare a răspândirii COVID-19”, a precizat dânsul.OIM Moldova va furniza și în continuare produse și aparataj de dezinfectare pentru 10 puncte de trecere a frontierei.
12:30
[caption id="attachment_50851" align="alignleft" width="300"] Foto: moldpres.md[/caption]Caisele sunt printre cele mai solicitate fructe pe piața externă, iar producerea lor poate deveni o activitate profitabilă pentru fermierii din Republica Moldova, susțin experții proiectului USAID ”Agricultura Performantă în Moldova”, potrivit MOLDPRES.Conform sursei citate, suprafața livezilor de caise în Republica Moldova este de 3,5 mii de hectare. Acestea sunt amplasate, în mare parte, în zonele de sud, sud-est și centru.În 2019, producția globală de caise în Republica Moldova a fost de circa 15 mii de tone. În 2020, din cauza condițiilor climaterice, producția de caise s-a redus considerabil.Conform datelor statistice, la momentul de față recolta medie de caise în livezile clasice din Republica Moldova este de 3-6 tone per hectar, comparativ cu livezile intensive irigate, unde recolta medie este de circa 20 tone per hectar.Specialiștii USAID/APM recomandă agricultorilor moldoveni livezi intensive cu soiuri noi, cum ar fi: Tsunami, Big Red, Kyoto, Lady cot, Faralia, Farbaly.În acest an, Asociația Moldova-Fruct, cu suportul APM și în parteneriat cu Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare și Comisia de Stat pentru testarea soiurilor de plante, au inițiat testarea soiului Lady cot și a portaltoiului Wavit, care au fost deja incluse în  Catalogul Soiurilor de Plante al Republicii Moldova. În 2021, vor fi testate  alte 9 soiuri de cais: Pinkot, Pricia, Farlis, Alice Col, Anegat, Digat, Gilgat, Iziagat, Jengat.
10:30
Reconstructia străzii Naționale cu amenajare de piste de bicicliști, reparație trotuare, renovare rețele de apeduct, amenajare spații verzi și instalare mobilier urban; reabilitarea Palatului de Cultură Ungheni și a zonei adiacente; reconstrucția Pieței Independenței într-o zonă pietonală cu elemente de atracții turistice – iată ce-și doresc unghenenii.Cel puțin, anume aceste idei au fost votate cel mai mult în cadrul votului online privind modernizarea centrului municipiului Ungheni, desfășurat în perioada 4 - 15 iunie curent.[caption id="attachment_50848" align="aligncenter" width="3802"] Alexandru Ambros[/caption]Primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, le-a comentat la festvitatea de premiere a autorilor ideilor respective, menționând că-și dorește la Ungheni ”ceea ce există în toată lumea – downtown, adică centrul orașului, acolo unde toată lumea converge, își dă întâlnire să fie unul de care să fim mândri cu toții”.Potrivit lui, Ungheniul va avea o zonă pietonală, iar Palatul de Cultură se va transforma într-un centru cultural multifuncțional.De notat că modernizarea centrului municipiului Ungheni se va face cu asistența financiară a Uniunii Europene, în cadrul Programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”, implementat de PNUD și UNICEF Moldova.Vedeți comentariile și explicațiile primarului Alexandru Ambros.https://www.facebook.com/ungheni.md/videos/219491472456641/
10:00
La data de 4 iulie, Doina Gherman, deputată a fracțiunii PAS, împreună cu alți membrii ai echipei PAS din Ungheni, a donat Spitalului Raional Ungheni un monitor al funcțiilor vitale, echipament extrem de important în procesul de tratare a bolnavilor de COVID-19.Potrivit lui Andrian Cheptonar, președintele interimar al OT PAS din Ungheni, monitorul este destinat secțiilor de Terapie Intensivă, sălilor de operații și unităților postoperatorii. ”În procesul de tratare a COVID-19 se folosește pentru monitorizarea stării pacienților medii și gravi, pentru a ajuta medicii să ia cea mai bună decizie privind strategia de tratare”, a spus dânsul, după care a mai adăugat: ”După ce se va sfârși pandemia, acest aparat va servi încă un minim de 10 ani în alte secții ale Spitalului Raional Ungheni”.De subliniat că de la declanșarea crizei de Coronavirus în Moldova, partidul PAS a reușit să adune un milion de lei din donații ale susținătorilor și membrilor PAS. „Ajutoarele PAS au ajuns în spitalele și primăriile din 22 de raioane din țară, precum și în instituțiile medicale din Chișinău”, a scris Maia Sandu, lidera PAS, într-o postare pe pagina ei oficială de Facebook. Printre acestea se numără peste 15.000 de măști, 3000 de viziere, 800 de costume de protecție, 2000 de sticle de dezinfectanți, 8 aparate de oxigen, 2 monitoare pentru terapie intensivă și 10 boxe de intubare.De asemenea, din acești bani adunați, PAS a alocat bani pesntru testarea gratuită a 100 de medici și pentru distribuirea a sute de pachete alimentare pentru persoane vulnerabile.Autor: Livia Covaliov
09:45
53 de băieți și 32 de fete, care au studiat timp de doi ani la Centrul de Excelență în Securitatea Frontiere din Ungheni,  și-au primit diplomele și prima avansare în gradul special al Poliției de Frontieră - „Agent”.  Este a 12-a promoție a instituției respective, iar evenimentul a avut loc pe 7 iulie.[caption id="attachment_50838" align="aligncenter" width="2048"] Foto: Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei[/caption]”Emoțiile au fost de nedescris atât pentru cei 85 de absolvenți, cât și pentru cei ce au asistat la solemnitatea de absolvire, desfășurată cu respectarea măsurilor impuse în perioada pandemică”, se menționează într-un comunicat de presă, emis de Direcția cmunicare și protocol a Guvernului.[caption id="attachment_50837" align="alignright" width="244"] Foto: Centrul de Excelență în Securitatea Frontierei[/caption]La eveniment a fost prezent și ministrul de Interne, Pavel Voicu, care este originar din raionul Ungheni.”Sunt convins că, timp de doi ani, ați reuși să acumulați atât calitățile, cât și cunoștințele necesare pentru a deveni adevărați profesioniști și bravi polițiști, gata de a asigura securitatea frontierelor. La fel ca alți colegi, veți sta la straja securității hotarelor Republicii Moldova, iar în față aveți o sarcină dificilă șI, totodată, extrem de importantă privind asigurarea ordinii și controlului trecerii frontierei de stat”, s-a adresat ministrul proaspeților absolvenți, mulțumind, în același timp, profesorilor pentru munca depusă.A adresat felicitări absolvenților și Corneliu Groza, șeful Poliției de Frontieră. „ Sunt încrezut că această promoție este bine pregătită şi va face față cu succes tuturor provocărilor în exercitarea atribuţiilor şi sarcinilor de serviciu, indiferent de direcția de activitate în Poliția de Frontieră”, a subliniat dânsul.
7 iulie 2020
17:00
După ce un grup de cetățeni i-a cerut ajutorul Preasfințitului Petru, Episcop de Ungheni și Nisporeni, cel din urmă le-a răspuns cu generozitate. a făcut un generos act de caritate, oferind medicamente unor oameni bolnavi de diabet.La 1 iulie, Preasfințitul Petru a oferit medicamente acestor oameni bolnavi de diabet.Medicamentul oferit de cărte Episcop a fost Glucophage 1000 mg, care utilizat împreună cu dieta și exercițiile fizice ajuta la îmbunătățirea controlul zahărului din sânge la adulții cu diabet zaharat de tip 2.„Cei ce au primit cutiile cu medicamentul respectiv, au mulţumit din suflet Preasfinţiei Sale, pentru generozitatea de a le oferi în dar acest medicament atât de necesar în tratarea bolii lor,” se arata într-un comunicat emis de Episcopia de Ungheni și Nisporeni. „Preasfinţia Sa faţă de oamenii necăjiţi şi cei bolnavi, are o dragoste şi grijă aparte.” se mai menționează în acestDe menționat că Preasfințitul Petru face sistematic astfel acte de cariate.Autor: Livia Covaliov
14:15
Astăzi, 7 iulie, nivelul râului Prut s-a stabilizat. În dimineața aceasta, nivelul apei a ajuns la 4,90 metri, stabilizându-se de la 6,42, atât cât era înregistrat la data de 2 iulie.Astfel, în două zile, nivelul a scăzut cu 1.50 metri, se arată într-o postare pe Facebook a Primăriei municipiului Ungheni.De subliniat că din cauza ploilor abundente de acum două săptămâni și a revărsărilor din lacul de acumulare Costești – Stânca, nivelul Prutului în regiunea raionului Ungheni creștea considerabil. La data de 22 iunie, albia Prutului deja era ridicată. Plajele erau inundate. Iar începând cu 23 iunie, autoritățile au început construirea digurilor, în speranța de a stavili nivelul apei.În perioada 25 iunie – 3 iulie, majoritatea locuitorilor orașului Ungheni nu au avut acces la apă potabilă. La 3 iulie, nivelul s-a stabilizat la 6,42 metri, după care a început ușor a scade.În dimineața zilei de 5 iulie, nivelul a scăzut cu 2 centimetri, aflându-se în continuare la niveluri îngrijorătoare. La momentul de față, deversările din lacul de acumulare Costești – Stânca sunt de 150 metri cub pe secundă, de 4 ori mai puțin decât săptămâna trecuta.De menționat că ultimele inundații de asemenea proporții au fost înregistrate cu 10 ani în urmă.Autor: Livia Covaliov
12:45
Pe 6 iulie, Asociația Istoricilor ”Nicolae Iorga” din Ungheni, a comemorat cel de-al doilea val de deportări, care s-a desfășurat acum 71 de ani, în noaptea de 5 spre 6 iulie.Profesori de istorie, cetățeni ai satului Petrești, s-au adunat la Monumentul victimelor deportărilor regimului comunist de la intrare în localitate pentru a comemora, alături de membii Asociației acest eveniment tragic.Acțiunea s-a început cu un tedeum în memoria celor deportați. ”Acești oameni care au fost deportați, nu au putut să ia nimic cu ei, dar l-au luat pe Dumnezeu. Iar asta i-a ajutat să supraviețuiască la sute de kilometri”, a spus pentru început, preotul Liviu Barbu, după care a mai adăugat: ”Unii s-au întors, alții nu. Dar cei care s-au întors au devenit adevărate modele de statornicie, de înțelepciune, de credință”.La această acțiune, a fost prezentă și Larisa Bernic – Ciuvaga, care a fost deportată la vârsta de doar 8 ani. Din cauza emoțiilor care au podidit-o și a lacrimilor care-i curgeau, nu a putut să vorbească despre amintirile negre de atunci, care o urmăresc și acum.”Azi este o zi de doliu pentru întreaga populație din Republica Moldova”, a menționat și Corneliu Prepeliță, președintele Asociației Istoricilor, după care a făcut o incursiune în istorie.Totodată, potrivit lui Arcadie Starasciuc, profesor de istorie la gimnaziul ”Gaudeamus” din localitate, din comuna Petrești au fost deportate 117 persoane.NOTĂ: Cel de-al doile val de deportări s-a numit „Iug” (Sud) şi s-a desfăşurat pe baza unei hotărâri a Biroului Politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice din 6 aprilie 1949, care prevedea deportarea de pe teritoriul R.S.S. Moldoveneşti a „chiaburilor, foştilor moşieri, marilor comercianţi, complicilor ocupanţilor germani, persoanelor care au colaborat cu organele Miliţiei germane şi româneşti, membrilor partidelor politice, gardiştilor rurali, membrilor sectelor religioase, cât şi a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus”.În total, au existat trei valuri de deportări în masă, când oamenii erau încărcați în trenuri și duși spre Siberia și Kazahstan.
10:45
Ieri, 6 iulie, Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a inspectat lucrările de construcție a drumului R1, pe segmentul de ocolire din satul Bahmut, raionul Călărași.Directorul companiei care execută lucrările a informat ministrul că lucrările au început în 2018, iar până la 1 iulie 2020, din volumul total, au fost executate doar 15% din lucrări. Întârzierile au fost cauzate de dificultățile în obținerea argilei din cariera satului Cornești, pentru construcția terasamentului drumului.„Odată cu soluționarea problemei accesului la gropile de împrumut, lucrările de construcție a rambleurilor, podurilor, digurilor vor fi reluate și finalizate fără tergiversări. Este important să construim drumuri calitative și durabile în fiecare localitate”, a declarat Sergiu Railean, se arată în comunicatul emis de Ministerul Economiei și Infrastructurii.Construcția drumului R1 pe segmentul localității Bahmut este realizată de compania Rutador și, conform termenilor contractuali, lucrările vor fi finalizate până în luna mai 2021. Valoarea totală a contractului este de circa 5 milioane de euro, bani acordați sub formă de grant de către Comisia Europeană, prin intermediul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. 
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.