Expresul

Acum 24 ore
16:30
În acea zi, copii și maturi au venit la bibliotecă pentru a participa la tradiționala sărbătoare: ”Aprinderea luminilor de Crăciun la bibliotecă”.Iar unii dintre participanți au venit și cu un program artistic pentru toți cei prezenți. Grupul de dansatori ”Amicii” au prezentat dansuri moderne, ”Cimbrișor” au prezentat dansurile populare - ”Coasa”, ”Polca”, ”Hora”. ”Curcubeul” au prezentat dansul ”Cea-cea-cea”, etc.Și cum sărbătoarea a coincis cu ajunul sărbătorii ”Sfântul Andrei”, ansamblul folcloric ”Floare de dor” de la Pîrlița au prezentat o șezătoare de Ajunul Sfântului Andrei.Iar oaspeții invitați: Maria Bolotovici, șefa Secției Cultură și Tursim, Dionisie Ternovschi - viceprimarul municipiului Ungheni, le-a urat tuturor celor prezenți sărbători fericite.Copiii au declarat în unison că le-a plăcut sărbătoarea. Toți au fost îndulciți cu dulciuri, s-au fotografiat la brad și au ”cules” multe momente frumoase.https://youtu.be/2eBNq8ZP_GM
Ieri
11:45
Un bărbat de 34 de ani din Sculeni este căutat de către Inspectoratul de Poliție Ungheni.Este vorba de Alexei Călin Iurie, care pe 17 noiembrie a plecat într-o direcție necunoscută și până la ziua de azi nu s-a întors. Locul aflării acestuia nu este cunoscut.Bărbatul are înălțimea 1,65 cm, ochii căprui și părul de culoare castaniu.Iar la momentul dispariției era îmbrăcat într-un pulover de culoare albastră, șorți de culoare gri și papuci de cameră.Astfel, Inspectoratul de Poliție din Ungheni vine cu rugămintea către toți cetățenii, ca în cazul apariției unei informații despre locul aflării acestei persoane, să fie contactați în mod de urgență la numerele de telefoane: 0236 22980, 0236 20902.
11:15
Maria Mocanu este o tânără din Vărzăreștii Noi, care s-a stabilit cu traiul în Spania de mai bine de 15 ani.Dintotdeauna a visat să trăiască în Spania și această șansă i-a surâs atunci când l-a întâlnit pe viitorul ei soț, spaniol de naționalitate. A mers la el și acolo și-a întemeiat o familie, ulterior dând naștere și gemenilor săi. ”Am știut dintotdeauna că Spania era destinul meu final, ultima stație a trenului meu. Era de parcă ceva mai puternic decât mine ce mă chema, și nu mi-am găsit locul decât atunci când călătoria s-a săvârșit”, ne-a spus Maria.Maria Mocanu are o pasiune aparte pentru cărți. A citit foarte mult, și încă o face. Citește zilnic orice, un roman, ultimile studii științifice referitoare la cum funcționează corpul uman sau despre Univers. Dar, ea și mai scrie cărți, și toate în limba spaniolă. Până acum a publicat patru cărți, iar încă 17 așteaptă, răbdătoare, în sertarul “Romane neterminate”.Pseudonimul ei este Mona Camuari, o anagramă a numelui ei real.”De ce în limba spaniolă?” întreb. ”Pentru că uneori, limba ta doare prea mult pentru a povesti ce ai de povestit, și e mult mai ușor să spui ce ai de spus într-o alta”, a răspuns Maria. Iar personajele Mariei au împrumutat anumite caracteristici ale persoanelor pe care le-a cunoscut. Iar ceea ce o inspiră mai mult să scrie sunt... visele.Cititorii pot găsi cărțile în toate platformele Amazon, la târgurile de carte din Spania, sau direct de la autoare.Deși e plecată de ani buni din țara natală, totuși Maria Mocanu zice că încearcă să-și amintească de partea bună a lucrurilor, să evoce memorii care îi încălzesc sufletul: frumoasele amintiri ale copilăriei, anii fără griji ai școlii, cei tumultoși ai liceului, și cei împlinitori ai facultății. ”Mă leagă de țara mea nostalgia, amintirile și dorul, și tot pentru ele m-aș întoarce acasă”, a mai adăugat Maria.Și cei doi copii ai ei, știu că Republica Moldova e țărișoara în care s-a născut mămica lor și vor s-o cunoască. Știu să zică “bună ziua” și cunosc cântecelul “Zboară Albinuța” pe care mama li-l cânta pe când aceștia erau mici.”Poți trăi în Moldova și poți fi fericit. Poți locui în Spania și poți fi amărât. Chiar nu contează ce nume poartă țărâna de sub picioarele tale, fericirea începe în partea opusă: în mintea ta. Deci, dacă e să-i dăm un alt sens proverbului „cum îți așterni, așa vei dormi”, eu aș zice: „cum îți alegi gândurile, așa vei trăi””, a mai spus interlocutoarea noastră.Și da, Maria Mocanu se simte împlinită acolo unde este ea acum. Nu a fost acasă de opt ani de zile. ”Mi-am dat seama că dacă nu e mama, casa părintească e doar o casă…”, a conchis dânsa cu tristețe.
10:00
Ieri, 12 decembrie, am mers într-o primblare până la râul Prut. Am realizat câteva fotografii. Am întâlnit și câțiva pescari care au venit să pescuiască. Cu unul dintre ei, nenea Gheorghe, am intrat în discuție. Abia venise. Tocmai cu trei undițe.Am asistat și noi la procesul piscuitului.Mai întâi, nea Gheorghe și-a pus momeala în cârlig. A stat minute bune până a reușit să o pună. Mai apoi, cu forță, a aruncat undița în râu. A stabilizat-o bine și s-a apucat de cea de a doua undiță. Apoi a treia.”Vrem să vedem și peștele când îl veți scoate din apă, cât e de mare. Cât durează?”, întreb. El râde. ”Eeee, uneori poate să dureze câteva minute, dar uneori poți sta și ore întregi. Uneori poți aștepta chiar și o zi întreagă și să nu prinzi nimic”, spune bărbatul. Am așteptat și noi câtyeva minute dar nu așa și nu am mai vzut peștele. ”Iată asta pasiune”, îmi zic eu. Și am mers mai departe.
Mai mult de 2 zile în urmă
15:15
Peste 52 de mii de brazi vor fi puși în vânzare în acest an cu prilejul sărbătorilor de iarnă în întreaga republică. Tăierea brazilor în entitățile silvice subordonate Agenției Moldsilva a început la 3 decembrie.La Călărași, potrivit lui Ștefan Deleanu, șeful Întreprinderii pentru Silvicultură, în acest an vor fi scoși spre vânzare 3800 de molizi, care, ca și anul trecut, vor costa 50 lei per metru. ”Deja am primit autorizația și molizii vor fi recoltați și scoși spre vâzare”, a subliniat dânsul. Astfel, cei care își doresc un molid, îl pot achiziționa de la Ocoalele Silvice din orașul Călărași, satele Vărzăreștii Noi și Hîrjauca. ”Noi cerere nu prea avem. Deaceea atunci când vom avea comandă, atunci și molizii îi vom recolta. Altfel, dacă îi vom scoate mai mulți și nu se vor vinde, trebuie să le dăm foc”, a conchis șeful ÎS ”Silva Călărași”.La Ungheni, potrivit lui Andrei Cozari, inginer regenerare pădure din cadrul ÎS ”Silva-Centru”, în acest vor fi scoși în vânzare 85 de molozi. Prețul minim pentru aceștia vor fi 36 lei pentru un metru. ”este ultimul an când scoatem în vânzare brazii, iar cei pe care îi scpoatem sunt de o calitate nu chiar bună, deaceea și prețuil este unul minim”, ne-a spus Andrei Cozari.Astfel, nici la anul viitor ”Silva - Centru” nu va scoate brazi spre vînzare. ”În ultimii doi ani am plantat câte 500 de molizi și abia peste vreo cinci ani vom putea scoate spre vânzare”, a mai adăugat inginerul.Deci, cei care vor să cumpere un molid la un preț minim, se pot adresa la depozitul Întreprinderii Silvice ”Silva – Ungheni”.Anul trecut la Ungheni au fost scoși spre vânzare 350 de brazi.Potrivit IPN, în întreaga republică vor fi propuse spre comercializare 52016 unități, inclusiv molid într-un număr de 48289 de unități, pin – 3727 de unități, iar crenguțe – 6072 de unități. 23501 de unități vor avea înălțimea de la 1 metru sau 1,5 metri și 19604 de unități vor fi de înălțimea de la 1,5 metri la 2 metri.Prețul pinului pornește de la 56 de lei pentru un metru. Molidul va putea fi achiziționat de la 44 de lei metrul, iar cei care optează pentru crenguțe urmează să achite de la 8 lei pentru o bucată. Pentru brazii ce vor avea o înălțime mai mare de 6 m s-a stabilit un supliment de 100 de lei pentru fiecare metru de molid și de 70 de lei pentru fiecare metru de pin, care se adaugă suplimentar la prețurile menționate. 
08:30
În octombrie 2018, Intergrupurile Parlamentului European, Freedom of Religion or Belief and Religious Tolerance (FoRB&RT), a indentificat Coreea de Nord ca fiind țara care încalcă cel mai mult libertatea religioasă și au acuzat țara de distrugere a drepturilor religioase ale omului, cerând cooperare internaționala și atenție, realatează HWPL.Situația este asemănătoare în Coreea de Sud care este recunoscută ca  fiind o țară unde se respectă garantarea libertății religioase. “Programul de convertire coercetivă” este un program prin care o persoană este convertită forțat la o altă religie și, de asemenea, au avut foarte multe suprimări de către religiile majoritare asupra celor minoritare. Anul trecut, în ianurie, o tînăra de douazeci de ani a fost omorâtă din cauza convertirii coercetive ale CCK, organizația principală reprezentativă pentru Biserica Prezbiteraniană care este cultul major în Coreea de Sud. Acest caz a fost cu adevărat un semnal de alarmă pentru oamenii din America și Europa asupra problemelor drepturilor religioase ale omului.Human Rights Without Frontiers (HRWF) din Belgia și Center for Studies on New Religions (CESNUR) din Italia au organizat un seminar în Seul, Coreea de Sud pe data de 29 noiembrie pentru a discuta despre cazurile de abuz asupra drepturilor omului la nivel mondial împreună cu 40 de experti legali, jurnaliști și reprezentani ai organizatiilor societăților civile.Pe data de 3 iulie, Coordonarea Asociațiilor și a Persoanelor pentru Libertatea de Conștiință (CAP-LC), având un statut consultativ la Consiliul Economic și Social ONU, a prezentat și trimis o declarație despre “Convertirea Forțată în Coreea de Sud” la Comisia Drepturilor Omului, cu scopul de a informa despre actul de convertire coercetivă facilitat de CCK care a provocat decese, destrămări ale familiilor și traume psihologice pentru mai mult de 1.200 de cetățeni coreeni.Într-o scrisoare oficială, semnata de catre 15 ONG-uri internaționale, incluzand HRWF, catre presedintele sud-coreean Moon Jae-In se afirmă: “Coreea de Sud ar putea fi ultima țară democratică din lume, unde programul de convertire forțata este încă tolerat” și au raportat realitatea convertirii coercetive.Pentru a elimina încălcarea drepturilor omului cauzate de programele de convertire coercetivă unde au loc încălcarea drepturilor omului împotriva evoluției globale și pentru a oferi protecție legală eficientă pentru cei afectați, atenția și apelul la nivel internațional sunt necesare.Între timp, unul dintre cultele care a suferit din cauza convertirii coercetive este Shincheonji Biserica lui Isus, un nou cult în dezvoltare și acesta este cazul reprezentativ,prin care este de demonstrat cum noile culte sunt suprimate de către religiile tradiționale. Cu toate acestea, Shincheonji Biserica lui Isus a avut o ceremonie de absolvire pe data de  10 noiembrie, pentru a sarbatori 103.764 de absolvenți din acest an.
9 decembrie 2019
13:00
O familie cu trei copii din satul Nișcani a rămas pe drumuri în plină iarnă. Casa acestora a ars ca o torță în doar câteva ore. Stăpânii nu au putut salva decât câteva acte și au ieșit afară doar cu hainele de pe ei.Totul  s-a întâmplat în seara de duminică, 8 decembrie. Potrivit stăpânei casei Lilia Murug, mai întâi s-a auzit un trosnet în debaraua în care erau cazanele de gaz și de lemne, dar și alte utilaje, iar în aer plutea un miros greu de cabluri topite. Când a deschis ușa, a văzut cum ardea cablul de pe perete, iar focul se extindea cu o repeziciune incredibilă. A sunat imediat la 112, dar până au ajuns pompierii casa era deja toată în flăcări.De subliniat că stăpânul casei, Petru Murug, este plecat peste hotare. Azi se întoarce acasă, fiind impus de circumstanțe.Potrivit lui Nicolae Steclari, șeful Secției Situații Excepționale Călărași, focul s-a extins rapid din cauza materialelor de construcție ușor inflamabile. ”Autospeciala noastră a ajuns în 9 minute la Nișcani, dar când am ajuns deja casa ardea ca o torță. Au venit și colegii noștri de la Sipoteni și de la Strășeni, dar nu s-au putut salva prea multe”, ne-a comunicat Nicolae Steclari.Și vecinii povestesc că nimeni nu a putut interveni, deoarece casa ardea din toate părțile, ”de parcă ar fi fost stropită cu benzină peste tot”. Toți au privit neputincioși cum se face scrum munca familiei Murug, despe care întreg satul are doar cuvinte de laudă. Cauzele incendiului rămân a fi stabilite, dar nu se exclude versiunea unui scurtcircuit sau a unei scurgeri de gaze de la cazan.Lilia și Petru Murug au muncit din greu, mai bine de zece ani ca să-și facă o casă frumoasă, amenajată cu mult gust. ”Doar noi știm cât de greu am pus bănuț cu bănuț pentru a o ridica. Am fost împreună cu soțul în Rusia la lucru, am trecut prin multe ca să o vedem gata. Am revenit apoi acasă, dar din cauză că erau încă multe de făcut, soțul a plecat iar. Are și el probleme mari de sănătate, dar s-a jertfit ca să le asigurăm copiilor cele necesare”, povestește, printre lacrimi, Lilia.În dimineața de luni, când am ajuns la Nișcani, fumul greu încă mai ieșea printre ruinele rămase, iar băiatul familiei, Mihai, muncea din greu, strângând cu o lopată resturile ude de pe jos. Mama acestuia, cu ochii storși de lacrimi, privea neputincioasă la priveliște sumbră. Am întrebat-o dacă ne permite să facem publică povestea și să facem apel la oamenii cu suflet mare să le dea o mână de ajutor. ”Nu am crezut niciodată că voi ajunge într-o asemenea situație. Toată viața i-am ajutat eu pe alții. Nu am aruncat nicio hăinuță de-a copiilor, nimic, le-am dăruit pe toate celor care aveau nevoie. Acum am ajuns noi să nu avem nimic. Nu am cu ce să-mi îmbrac copiii, cele câteva hăinuțe pe care le-am salvat sunt ude și pline de funigine”, ne-a povestit ea. Mezina familiei are 6 ani, băiatul mijjlociu are 15 ani, iar fata cea mai mare are 17 ani.Primarul satului, Petru Sorici, ne-a comunicat că din fondul primăriei vor fi alocați 15 000 de lei pentru familia greu încercată. Dânsul ne-a comunicat că este gata să primească în clădirea primăriei orice fel de ajutor, fie bani, obiecte sau alimente. Dânsul ne-a comunicat că și Biserica din sat este dispusă să primească donații. Oamenii din orașul Călărași pot duce ajutoarele la Biserica ”Sfânta Cuvioasă Parascheva” din sectorul Karabliu, la părintele Dumitru Rusu.Persoanele cu suflet mare care doresc să ajute financiar familia aflată în impas, o pot face transferând bani pe următorul cont:IBAN: MD95ML0000002259A5365621Lilia MurugBC”Moldindconbank” SA, cod: MOLDMD2X 
12:45
O familie cu trei copii din satul Nișcani a rămas pe drumuri în plină iarnă. Casa acestora a ars ca o torță în doar câteva ore. Stăpânii nu au putut salva decât câteva acte și au ieșit afară doar cu hainele de pe ei.Totul  s-a întâmplat în seara de duminică, 8 decembrie. Potrivit proprietarilor Lilia și Petru Murug, mai întâi s-a auzit un trosnet în debaraua în care erau cazanele de gaz și de lemne, dar și alte utilaje, iar în aer plutea un miros greu de cabluri topite. Când a deschis ușa, stăpâna casei a văzut cum ardea cablul de pe perete, iar focul se extindea cu o repeziciune incredibilă. A sunat imediat la 112, dar până au ajuns pompierii casa era deja toată în flăcări.Potrivit lui Nicolae Steclari, șeful Secției Situații Excepționale Călărași, focul s-a extins rapid din cauza materialelor de construcție ușor inflamabile. ”Autospeciala noastră a ajuns în 9 minute la Nișcani, dar când am ajuns deja casa ardea ca o torță. Au venit și colegii noștri de la Sipoteni și de la Strășeni, dar nu s-au putut salva prea multe”, ne-a comunicat Nicolae Steclari.Și vecinii povestesc că nimeni nu a putut interveni, deoarece casa ardea din toate părțile, ”de parcă ar fi fost stropită cu benzină peste tot”. Toți au privit neputincioși cum se face scrum munca familiei Murug, despe care întreg satul are doar cuvinte de laudă. Cauzele incendiului rămân a fi stabilite, dar nu se exclude versiunea unui scurtcircuit sau a unei scurgeri de gaze de la cazan.Lilia și Petru Murug au muncit din greu, mai bine de zece ani ca să-și facă o casă frumoasă, amenajată cu mult gust. ”Doar noi știm cât de greu am pus bănuț cu bănuț pentru a o ridica. Am fost împreună cu soțul în Rusia la lucru, am trecut prin multe ca să o vedem gata. Am revenit apoi acasă, dar din cauză că erau încă multe de făcut, soțul a plecat iar. Are și el probleme mari de sănătate, dar s-a jertfit ca să le asigurăm copiilor cele necesare”, povestește, printre lacrimi, Lilia.În dimineața de luni, când am ajuns la Nișcani, fumul greu încă mai ieșea printre ruinele rămase, iar băiatul familiei, Mihai, muncea din greu, strângând cu o lopată resturile ude de pe jos. Mama acestuia, cu ochii storși de lacrimi, privea neputincioasă la priveliște sumbră. Am întrebat-o dacă ne permite să facem publică povestea și să facem apel la oamenii cu suflet mare să le dea o mână de ajutor. ”Nu am crezut niciodată că voi ajunge într-o asemenea situație. Toată viața i-am ajutat eu pe alții. Nu am aruncat nicio hăinuță de-a copiilor, nimic, le-am dăruit pe toate celor care aveau nevoie. Acum am ajuns noi să nu avem nimic. Nu am cu ce să-mi îmbrac copiii, cele câteva hăinuțe pe care le-am salvat sunt ude și pline de funigine”, ne-a povestit ea. Mezina familiei are 6 ani, băiatul mijjlociu are 15 ani, iar fata cea mai mare are 17 ani.Primarul satului, Petru Sorici, ne-a comunicat că din fondul primăriei vor fi alocați 15 000 de lei pentru familia greu încercată. Dânsul ne-a comunicat că este gata să primească în clădirea primăriei orice fel de ajutor, fie bani, obiecte sau alimente. Dânsul ne-a comunicat că și Biserica din sat este dispusă să primească donații. Oamenii din orașul Călărași pot duce ajutoarele la Biserica ”Sfânta Cuvioasă Parascheva” din sectorul Karabliu, la părintele Dumitru Rusu.Persoanele cu suflet mare care doresc să ajute financiar familia aflată în impas, o pot face transferând bani pe următorul cont:IBAN: MD95ML0000002259A5365621Lilia MurugBC”Moldindconbank” SA, cod: MOLDMD2X 
12:30
La Elizavetovca s-a pus temelia unei biserici. Iar pe 23 noiembrie, temelia bisericii care va purta hramul ”Sf. Ier. Dionisie – Episcopul Cetății Albe – Ismail și Sf. Ier. Luca al Crimeii”, a fost sfințită. Aceasta a fost sfințită de un sobor de preoți în frunte cu ÎPS Părinte Mitropolit Petru, la slujbă participând și zeci de credincioși din localitate, dar și primarul comunei Zagarancea, Vasile Gaviuc, în componența căreia intră și satul Elizavetovca. ”Satul Elizavetovca nu a avut niciodată un locaș de cult, iar locuitorii de aici sunt foarte bucuroși, plini de râvnă duhovnicească și uniți pentru o astfel de lucrare, împreună cu părintele Gabriel”, a declarat primarul.După tradiționala rânduială de așezare a Sfintei Cruci, a Hrisovului și a Pietrei de Temelie, ÎPS Părinte Mitropolit Petru a binecuvântat poporul și a rostit un cuvânt de învățătură. „Este îmbucurător că pământul acesta sfințit de strămoșii noștri să fie semănat cu aceste stindarde ale veșniciei, locașuri ce adună pe norod lângă Hristos. Râvna părintelui paroh ne bucură, mai cu seamă că tot ceea ce se vede aici, alături de frumosul Paraclis de la întrarea în localitate, s-au realizat în numai trei săptămâni, ceea ce arată dragostea lui față de casa Domnului, pentru care l-am învrednicit a primi și distincția bisericească – Dreptul de a purta Bedernița, spre încurajare și înmulțirea roadelor frumoase în via Domnului”, a menționat dânsul.La rândul său, părintele paroh Gabriel Andrei Gherasă a mulțumit tuturor celor de față pentru sprijin. „Deși vremea de afară nu este prielnică, inimile dumneavoastră au încălzit aceste ziduri, ziduri ce se vor îmbiba de duhul rugăciunilor pe care le vom înălța aici spre Slava Domnului", a menționat părintele.Lucrările de construcție au început pe 2 noiembrie și înaintează într-un rimt îmbucurător datorită râvnei și jerfelniciei părintelui paroh, Gabriel Andrei Gherasă. ”Prezența, dragostea și părinteasca binecuvântare a mitropolitului, încrederea pe care ne-ați acordat-o dându-ne spre realizare acest deziderat, toate ne responsabilizează și ne dau nădejde că Învierea Domnului ne va găsi în biserica nouă”, a conchis părintele paroh.[caption id="attachment_48258" align="alignleft" width="950"] Așa va arăta biserica[/caption]
10:15
Tradițional, la Sipoteni, pe 1 decembrie se dă startul sărbătorilor de iarnă. Și nici în acest an nu s-a făcut o excepție.Asociația de Băștinași Junior, împreună cu autoritățile publice locale au pregătit un frumos și captivant eveniment cu această ocazie. Pe 1 decembrie au fost aprinse luminițile pe bradul de Crăciun și totodată s-a sărbătorit și Ziua României.Asociației de Băștinași (AdB) Juniori s-au implicat la maximum în organizarea acestor evenimente. Fiecare membru, 23 la număr, a avut oportunitatea de a-și lansa talentele. ” M-am gîndit la o modalitate mai interesantă, nu ca de obicei de abordare a scenariului. Un grup a cîntat, alt grup a dansat, alții au făcut jucării eco pentru brad, alții au participat la sceneta dedicată picilor, care și aceasta a fost prezentată altfel”, ne-a povestit Daniela Adam, președintele  AdB Juniori.Lume multă s-a adunat la această sărbătoare. ”Numărul imens de oameni veniți la sărbătoare și zîmbetele pline de recunoștință a copiilor și părinților acestora ne-au insuflat speranță și dorința de a organiza cît mai multe manifestări”, a mai adăugat Daniela Adam.În acea seară s-au distrat cu toții de minune. A cîntat fanfara din Sipoteni, dar și elevii de la liceul din localitate. AdB Junior a prezentat un mini concert și au oferit cadouri celor mici.Potrivit Danielei Adam, banii pentru cadourile oferite au fost colectați la filmele pe care le-a organizat AdB Juniori timp de două săptămîni la rând. Astfel au fost procurate aproape 200 de cadouri. ”Am avut emoții pozitive de nedescris, noi credeam ca vor veni câțiva oameni, puțin ne vom bâlbâi cuvintele și vom merge acasă. Dar nu a fost așa. Au venit foarte mulți oameni, scuarul Casei de Cultură era plin. Niciodată n-am mai văzut ca la evenimentele din sat să se adune atîta lume”, ne-a mai spus Daniela Adam plină de entuziasm.AdB Juniori din Sipoteni are menirea de a menține legătura dintre tineri și diasporă, de a participa la dezvoltarea locală din perspectiva tinerilor și de a atrage cît mai mulți tineri acasă. Iar până la Crăciun, membrii Asociației își planifică să organizeze câte 2 - 3 acțiuni pe săptămînă cu tematica ”Împreună cu familia deschidem ușa sărbătorilor de iarnă”.   
5 decembrie 2019
16:00
În ultimii ani, orașul Călărași a dezvoltat și implementat cu succes mai multe proiecte legate de energia durabilă, aderând încă din anul 2010 la Convenția Primarilor pentru Energie și Climă. Astfel, devenind un exemplu pentru alte localități, în zilele de 21 și 22 noiembrie 2019, orașul a fost gazda unei vizite de studiu în domeniul eficienței energetice.Printre participanți s-au inclus reprezentanți ai cinci autorități semnatare ale „Convenției Primarilor” din orașele Ceadîr-Lunga și Nisporeni, dar și din satele Copceac (Ștefan Vodă), Lozova (Strășeni) și Telița (Anenii-Noi).”Scopul vizitei de studiu a fost organizarea unui schimb de experiență între specialiștii din autoritățile publice care se află la etapa incipientă de implementare a acțiunilor în domeniul prevenirii și adaptării la schimbările climatic”, ne-a comunicat Cristina Smolenschi, coordonatorul proiectului ”Licurici în inima Codrilor”, aflat în proces de implementare în orașul Călărași, după care a mai adăugat: ”Primăria orașului Călărași are la activ un spectru larg de strategii de implementarea măsurilor de eficiență energetică și de sporire a rezilienței comunităților, iar acum, pe lângă familiarizarea oaspeților, am obținut la rândul nostru noi perspective și informații utile în domeniul energiei”.De diseminarea informațiilor privind dezvoltarea pas cu pas a politicilor energetice s-a făcut responsabil în cadrul vizitei expertul național Victor Parlicov, de la ”Convenția Primarilor-Est” care, în cele două zile, a făcut o prezentare amănunțită a proiectelor ce pot fi implementate.Ion Olari, primarul orașului Călărași a făcut un sumar al realizărilor din domeniul energetic înregistrate la nivel local. În aceeași ordine de idei, specialiștii din cadrul primăriei: Cristina Smolenschi și Raisa Smolenschi au adus date privind profilul economic al orașului, structura administrativă a consiliului local, bugetul orașului, numărul populației, făcând și un rezumat al politicilor energetice (investiții în domeniul eficienței energetice, inclusiv din bugetul local, sensibilizarea și comunicarea cu cetățenii etc.).Participanții au avut ocazia de a se familiariza cu iluminarea stradală la trei obiecte din oraș, finanțate prin instrumente diferite - Gădinița de tip “casă pasivă” ”Doremicii” , Spitalul raional și Muzeul orășenesc de Istorie și Etnografie.Oaspeții au declarat în unison că au rămas impresionați de cele văzute la Călărași, iar în timpul apropiat urmează să-și creeze fiecare câte un Plan de acțiuni pentru a putea reabilita și la ei acasă un șir de obiective cu componenta de eficiență energetică, după modelul preluat în urma vizitei făcute la Călărași.
13:45
Vineri, 29 noiembrie, am mers prin satul Cetireni, din casă în casă, împreună cu pompierii ungheneni pentru a informa cetățenii depre regulile de apărare împotriva incendiilor.Pompierii au fost înarmați cu răbdare pe parcursul ăntregii zile, cu detectoare de fum pe care trebuiau să le instaleze în unele case, dar și cu multe sfaturi și reguli pentru cetățeni.Iar reprezentanții mass-mediei au fost înarmați cu... aparatele de fotografiat.Puteți vedea o galerie foto mai jos. Prin aceste fotografii este reprezentată realitatea zilelor de azi: case părărsite, oameni bătrâni și singuratici, porți încuiate...[caption id="attachment_48237" align="aligncenter" width="4496"] Vă aștept acasă, copiii mei![/caption][caption id="attachment_48230" align="aligncenter" width="4496"] Nu mai miroase a pâine caldă...[/caption][caption id="attachment_48231" align="aligncenter" width="4496"] În ograda omului[/caption][caption id="attachment_48234" align="aligncenter" width="3000"] Rezerve pentru iarnă[/caption][caption id="attachment_48236" align="aligncenter" width="4496"] Fără comentarii...[/caption][caption id="attachment_48229" align="aligncenter" width="3000"] Lacata la poartă (ușă) se pune pentru oamenii de treabă, nu pentru hoți[/caption][caption id="attachment_48226" align="aligncenter" width="4496"] Nu-i nimeni acasă...[/caption][caption id="attachment_48227" align="aligncenter" width="3734"] Hrană pentru câini[/caption][caption id="attachment_48235" align="aligncenter" width="3000"] O cărare a viitorului?[/caption][caption id="attachment_48232" align="aligncenter" width="4496"] Plouă...[/caption]    
4 decembrie 2019
13:30
Bugetarii ar putea avea două mini-vacanțe suplimentare în anul viitor. Autoritățile propun declararea zilelor de 6 ianuarie și 28 august 2020 zile de odihnă. Acestea vor fi recuperate pe 11 ianuarie și, respectiv, 15 august.Aceste prevederi se regăsesc într-un proiect ce urmează să fie discutat pe 5 decembrie, la întrunirea secretarilor de stat ai ministerelor.Conform Codului muncii, zilele de 7 şi 8 ianuarie, când se sărbătorește Naşterea lui Isus Hristos (Crăciunul) pe stil vechi sunt declarate zilele de sărbătoare nelucrătoare. Dacă va fi acceptată propunerea să fie declaraă zi de odihnă și 6 decembrie, bugetarii vor avea la dispoziție cinci zile de odihnă, de pe 4 până pe 8 ianuarie inclusiv.În schimb, următoarea sâmbătă, 11 ianuarie, va fi zi lucrătoare.Și la sfârșitul lunii august va fi o mini-vacanță, la fel de cinci zile, de pe 27 până pe 31 august inclusiv.Reamntim că, potrivit Codului muncii, în Republica Moldova sunt următoarele zile de sărbătoare nelucrătoare:- 1 ianuarie, Anul Nou;- 7 şi 8 ianuarie, Naşterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi);- 8 martie, Ziua internaţională a femeii;- prima şi a doua zi de Paşte conform calendarului bisericesc;- ziua de luni la o săptămână după Paşte (Paştele Blajinilor);- 1 mai, Ziua internaţională a solidarităţii oamenilor muncii;- 9 mai, Ziua Victoriei şi a comemorării eroilor căzuţi pentru independenţa Patriei și Ziua Europei;- 27 august,  Ziua Independenţei;- 31 august, sărbătoarea ”Limba noastră”;- 25 decembrie, Naşterea lui Iisus Hristos (Crăciunul pe stil nou);- ziua Hramului bisericii din localitatea respectivă, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, oraşului, comunei, satului.
09:00
Pe 8 decembrie, cu ocazia aniversării de 80 de ani de la nașterea folcloristului Efim Junghietu, la Bibilioteca ”Dimitrie Cantemir” din Ungheni se va desfășura simpozionul științifico-practic național ”Hora satului în contextul culturii tradiționale contemporane”.NOTĂ:[caption id="attachment_48211" align="alignleft" width="227"] Efim Junghietu[/caption]Efim Junghietu s-a născut la 18 octombrie 1939 în satul Petrești, raionul Ungheni. Imediat după absolvirea Facultății de Filologie a Universității de Stat, în 1963, începe să lucreze la Sectorul de folclor al Institutului de Limbă și Literatură al Academiei de Științe a Moldovei. În 1974, și-a susținut doctoratul.În aproape 30 de ani de activitate științifică, a cules un enorm volum de materiale etnofolclorice. Singur sau în colaborare, a editat circa 40 de cărți, printre care: monografia ”Folclor moldovenesc din perioada războiului. 1941-1945”, trei volume din seria ”Creația populară moldovenească”, trei volume din seria ”Mărgăritare”, opt volume de folclor zonal etc. În 1984, a fost distins cu insigna ”Lucrător eminent al culturii din RSSM”, în 1991 a devenit laureat al Premiului ”Dacia” al Ministerului Culturii, iar în 1993 - al Premiului Academiei Române ”Simeon Florea Marian”.A plecat la cele veșnice pe 5 ianuarie 1993, la doar 60 de ani.Simpozionul va începe la ora 11.00, fiind moderat de Pavel Popa, cercetător științific la Institutul de Filologie Română ”Bogdan Petriceicu-Hasdeu”, Maestru în Artă.Va fi vernisată o expoziție de fotografii cu genericul ”Fenomenul horal basarabean în imagini”.În cadrul mesei rotunde ”Hora satului: istorie și actualitate”, se vor produce: dr. Mariana Cocieru, șefa Sectorului Folclor al Institutul de Filologie Română ”Bogdan Petriceicu-Hasdeu”, dr. Ludmila Șimanschi, cercetător științific, conferențiar, dr. Inna Negrescu-Babuș, cercetător științific, conferențiar, Pavel Popa.Va avea loc și o sesiune de comunicări științifice. Dr. Tudor Colac, cercetător științific la Institutul de Filologie Română ”Bogdan Petriceicu-Hasdeu”, va vorbi despre ”Hora satului: obârșie și semnificații”.Silvia Poiană, profesoară de istorie, conducătoarea artistică a formației folclorice ”Datina” din satul Petrești va veni cu o comunicare la tema: ”Jocul ca la Petrești: istorie și actualitate”, iar Eudochia Goian, profesoară de istorie la Costuleni, va povesti despre obiceiul folcloric „Scoaterea fetei mari la joc”. Silvia Gorincioi, directoarea casei de cultură din Cetireni, va vorbi despre un alt obicei - scoaterea fetei din joc.Comunicări la temă vor avea și: Mariana Basarov, custode la Muzeul satului Pârlița (”Formele de reprezentare a chiuitului în contextul Horei satului”), Maria Călin, directoarea Muzeului satului Sculeni (”Rolul și aspectul structural al formației lăutărești în contextul folcloric al satului Sculeni”), Gheorghe Crețu, coregraf al Ansamblului de dans ”Drăgaica” de la Casa Raională de Cultură Pârlița, Lucia Cujbă, directoarea Casei de cultură din Rădenii Vechi, Zinaida Parfene, directoarea casei de cultură din Mănoilești, Ina Bilețchi, directoarea Școlii de Arte Cornești.În aceeași zi, va avea loc și un laborator practic.Evenimentul va avea loc sub egida Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, Institutului de Filologie Română ”Bogdan Petriceicu-Hasdeu”, Secției Raionale Cultură și Turism Ungheni, Bibliotecii Publice Raionale ”Dimitrie Cantemir”.Începând cu anul 2008, în lunile noiembrie-decembrie, la Ungheni și la Petrești au loc cu regularitate evenimente dedicate memoriei folcloristului cu rădăcini unghenene, Efim Junghietu.
07:45
Tânăra ungheneancă de 19 ani, Valeria Marcu, deținătoare a numeroase premii importante la festivaluri naționale și internaționale de muzică, și-a mai adăugat un trofeu în pușculița sa.[caption id="attachment_48216" align="aligncenter" width="685"] Valeria Marcu cu noul său trofeu[/caption]Pe 2 decembrie, ea a obținut Marele Trofeu ”Lupoaica de aur” la Festivalul Internațional de Muzică și Dans ”Nova Latinitas” din Chișinău, ajuns la ediția a XI-a.De notat că autorul trofeului, chiar de la prima ediție, este tot un unghenean – sculptorul Ion Zderciuc."Suntem fericite și, totodată, mândre că, datorită talentului, muncii, perseverenței și dăruirii față de muzică, acest important simbol a ajuns la Ungheni!”, a scris pe pagina sa de facebook mama proaspetei câștigătoare, Stela Marcu.Gala Festivalului și anunțarea deținătorului premiului din acest an a avut loc la Teatrul „Ginta Latină”.În prezent, Valeria Marcu este studentă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.”Se știe că orice artist muncește de dragul publicului, iar aprecierile sunt cele care-l fac să meargă înainte”, spunea ea într-un interviu pentru EXPRESUL în 2018.
3 decembrie 2019
16:45
[caption id="attachment_48208" align="alignright" width="300"] Foto: IPN[/caption]Republica Moldova sunt peste 176 de mii de persoane cu dizabilități, ceea ce reprezintă aproape 7% din populația totală. Dintre acestea, peste zece mii sunt copii.Datele reprezintă situația din 2018 și au fost prezentate de Biroul Național de Statistică în contextul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, marcată pe 3 decembrie.În medie, la 10 mii de cetățeni revin 656 de persoane cu dizabilități, iar la 10 mii de copii revin 180 de copii cu deficiențe.Aproape fiecare a șaptea persoană cu dizabilitate se încadrează în categoria celor cu dizabilitate severă.Din numărul total al persoanelor cu dizabilități, 43,1% sunt persoane cu vârsta de 55-64 ani; 33,9% - personae cu vârsta de 30-54 ani.În proporție de 96,4% dizabilitatea survine în urma unor boli obișnuite și, în circa 2% din cazuri, pe motiv de boală profesională și accidente de muncă.
15:15
[caption id="attachment_48205" align="alignleft" width="300"] Foto: IPN[/caption]Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) s-a adresat ministrului Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, cu solicitarea de a adopta, săptămâna aceasta, o decizie privind majorarea tarifului pentru transportul de pasageri în traficul național. Potrivit unui demers semnat de Oleg Alexa, președintele Consiliului APOTA, în cazul în care autoritățile nu iau act de solicitare, transportatorii vor ieși din nou la grevă, la sfârșitul săptămânii curente sau începutul săptămânii viitoare, transmite IPN.În notă informativă a demersului se spune că, până în prezent, a avut loc o rundă de negocieri, inclusiv cu participarea lui Anatol Usatîi, fiind identificate mai multe măsuri care ar permite micșorarea costurilor operatorilor de transport.Măsurile vizează excluderea controalelor abuzive, transparentizarea ministerului și Agenției Naționale de Transport Auto, lupta cu transportul ilicit etc.A fost întocmit un proiect de memorandum de înțelegere, semnarea căruia ar putea determina operatorii de transport să reducă cerința privind majorarea tarifului de la 92 bani per km la 74-76 bani per km. Operatorii de transport spun că memorandumul încă nu este semnat, astfel cerința lor se menține la majorarea tariful până la 92 bani per km.„Lipsa unui răspuns sau a unei decizii care să stabilească tariful va provoca o nouă grevă a transportatorilor, ca unicul mijloc legal de a protesta față de modul în care suntem tratați”, se spune în demers.Reamintim că, pe data de 9 octombrie, transportatorii au suspendat 600 de curse, motivând acest fapt prin refuzul Ministerului Economiei și Infrastructurii de a majora tarifele la serviciile rutiere naționale. Executivul a transmis atunci că pasagerilor trebuie să li se asigure condiții civilizate de călătorie, microbuze și autobuze destinate exclusiv transportului de pasageri și, doar după îndeplinirea acestor condiții, se poate de discutat despre solicitarea transportatorilor de ajustare a tarifelor.
09:45
Vineri, 22 noiembrie, la Biblioteca Publică Raională „Dimitrie Cantemir” din Ungheni s-a lansat proiectul „EU sunt promotorul schimbării!”.Acesta are drept scop de a dezvolta spiritul civic participativ al membrilor comunității la nivel local din cele trei raioane implicate în proiect (Căușeni, Telenești, Ungheni) și de a forma grupuri de acțiune civică în aceste regiuni. De asemenea acest proiect prevede instruirea și sensibilizarea membrilor comunității în convingerea de a se implica în soluționarea problemelor din comunitate, utilizând instrumente de advocacy.„Conștientizând importanța dezvoltării capacităților la nivel local pentru a transforma schimbarea către beneficii pentru societate, proiectul va conține o componentă importantă de instruire -  un curs de advocacy. Acest curs urmează să dezvolte capacitățile cetățenilor în procesul de a obține decizii favorabile din partea autorităților publice locale, agenților economici sau altor instituții în realizarea inițiativelor publice, precum și va include un exercițiu practic de realizare a unei inițiative civice prin dezvoltarea unei campanii de advocacy”, a menționat Maria Albenițanu, coordonatoarea proiectului, după care a adăugat: ”Suntem o echipă mică dar ambițioși, avem încredere că o să aducem rezultate frumoase în decursul a 14 luni de zile, atât cât, de fapt, durează proiectul propriu-zis”.Potrivit Alionei Manciu, șef Serviciu Asistență Metodologică la Biblioteca Publică Raională ”Dimitrie Cantemir”, coordonator regional pentru Ungheni, cele 15 biblioteci locale implicate în proiect, vor urmări scopul de a sensibiliza și monitoriza peste 150 membri ai comunității. „Prin intermediul acestui proiect se dorește pregătirea cât mai bună a 15 grupuri de cetățeni, care vor deveni o forță importantă în actul de guvernare locală, înaintând inițiative civice, participând în procesul de luare a deciziilor și soluționând probleme locale de-a lungul anilor”, a menționat și Margarita Ursu, coordonatoare comunicare.Pe perioada implementării proiectului se va pune accentul pe dezvoltarea de competențe, de informare și sensibilizare a cetățenilor, de a desfășura campanii de advocacy, pentru a obține decizii în rezolvarea unei probleme din comunitate.Proiectul „EU sunt promotorul schimbării!” este implementat în cadrul programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer. Valoarea totală a acestuia este de 30.000 de euro.De specificat că acest proiect este implementat de Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova.
2 decembrie 2019
13:45
Se apropie cu rapiditate anul 2020, care, potrivit calendarului chinezesc, este al Șobolanului de Metal, care deschide un nou ciclu astrologic de 12 ani. Șobolanul de Metal își va intra în drepturi pe 25 ianuarie 2020 și își va încheia „mandatul” pe 11 februarie 2021. Cum trebuie să întâmpinăm noul an 2020 al Șobolanului de MetalCurățenia generală în locuință este obligatorie în ajunul noului an, căci se consider că Șobolanul este un pragmatic și nu tolerează gunoaie și lucruri inutile în casă.Trebuie să strângem totul și să spălăm geamurile, prin care lumina va pătrunde în casă.Sărbătoarea de revelion trebuie să fie petrecută în casă, alături de familie, Șobolanul preferă niște cuiburi confortabile. Pe de altă parte, Șobolanule este un animal social, nu suportă plictiseala, motiv pentru care are nevoie de companii vesele.În ce privește paleta de culori, trebuie să menționăm că ”gospodarul” anului 2020 preferă culorile de bază liniștite: gri, alb, negru.O astfel de îmbinare poate fi utilizată atât în decorațiile de revelion, cât și pentru propriul aspect. Stilul și contururile stricte pot fi suplimentate cu accesorii strălucitoare: pandative metalice, cercei strălucitori, broșe lucioase.Dacă vă doriți mai multe nuanțe, dați prioritate culorilor pastelate, discrete și o decorare liniștită a interiorului, punând accent pe detalii.Puteți apela cu curaj la materialele eco, mai ales că acestea sunt în tendință acum. Utilizarea lor poate sublinia respectul față de natură. Șobolanul va aprecia acest lucru.Pentru masa de revelion există anumite condiții speciale. Rozătoarele sunt omnivore, cu un apetit bun, care preferă să roadă ceva. Anume din acest motiv masa de sărbătoare trebuie să fie  bogată, diversă, însă fără elemente exotice. Sunt suficiente bucate simple și sățioase.Un atribut important este cașcavalul. Orice e binevenit, de la tradiționala brânză de oi până la mozzarella, gorgonzola, camembert sau parmezan.Cel mai important, însă, e să întâmpinați noul an cu bună dispoziție și optimism.
12:30
[caption id="attachment_48188" align="alignleft" width="300"] Foto: IPN[/caption]Raionul Călărași se numără printre lideri în ceea ce privește renumărarea voturilor oferite de cetățeni în alegerile locale generale, ce au avut loc recent.Astfel, din cele 17 localități din Republica Moldova, unde, în urma unor decizii ale instanțelor de judecată, au fost renumărate voturile, trei sunt din raionul Călărași. Este vorba de orașul Călărași, satele Hirova și Răciula.Buletinele de vot au fost renumărate de asemenea în comuna Băcioi, orașul Codru și orașul Durlești din municipiul Chișinău; în satul Gura Galbenei și comuna Ialpujeni din raionul Cimișlia, în orașul Nisporeni și comuna Ciorești din raionul Nisporeni, în Ciocâlteni și Step-Soci din raionul Orhei. De asemenea, la Drochia, Ialoveni, în comuna Micăuți din raionul Strășeni, satul Hirișeni din raionul Telenești și Congazcicul de Sus, UTA Găgăuzia.Solicitat de IPN, Corneliu Pasat, șeful adjunct al Direcției comunicare CEC, a spus că, în urma renumărării voturilor, într-un singur sat - Micăuți din raionul Strășeni - un mandat de consilier a fost schimbat.Cheltuielile pentru renumărare au fost estimate de către CEC la peste 650 de mii de lei.
12:00
Direcția Situații Excepționale Ungheni a dat stratul campaniei: ”O casă protejată, o viață salvată”.Campania a demarat la Cetireni. Astfel, în 24 de case unde locuiesc persoane singure, familii cu mulți copii, bătrâni, au fost instalate de către pompieri, detectoare de fum.Astfel, pompierii au mers din casă în casă pentru a informa populația despre regulile de apărare împotriva incendiilor, iar cei care erau în lista creată de către asistentul social din localitate, au instalat detectoare de fum. ”Vom face un lucru de prevenire, ceea ce este important. Și sper să fie într-adevăr de folos pentru oamenii singuri, dar și familiile cu mulți copii, pentru că ei sunt priotrotatea noastră la moment”, a subliniat Marina Gorincioi, asistent social la primăria Cetireni.De subliniat că detectoarele de fum sunt cumpărate atât de primării, cît și de Consiliul rational Ungheni. ”Am început cu localitatea Cetireni, pentru că la moment este unica care a cumpărat detectoare”, a mai spus Oleg Blișceac, după care a adăugat: ”Noi avem ca scop să ajungem în fiecare localitate să instruim localnicii, să instalăm detectoare, mai ales că avem înregistrate în țară foarte multe incendii, inclusiv în raionul Ungheni, soldate cu personae decedate, intoxicate, carbonizate”.Persoanele, în casele cărora au fost instalate detectoarele de fum zic că este un lucru bun această campanile demarată de Inspectoratul General pentru Situații Excepționale. ”Eu cred că e bine ceea ce se face”, a subliniat beneficiarul Valeriu Bujor, un bărbat de 55 ani, care trăiește singur. La fel a declarat și Anastasia Mihăilă, o femeie în vârstă de 70 de ani: ”Vom fi mai protejați, mai în siguranță”.Scopul campaniei este de a evita producerea incendiilor și a intoxicării oamenilor cu gaze toxice. ”Focul nu alege, nici dacă ești bogat sau sărac. Deaceea vin cu un îndemn către toți cetățenii care nu sunt incluși în campanile, să își  cumpere singuri detectoarele de fum, iar noi cu drag venim să le instalăm”, a conchis Oleg Blișceac.  
11:30
În ultima zi de toamnă, pe 30 noiembrie, sala restaurantului ”Miorița” din preajma satului Elizavetovca, Ungheni, s-a transformat într-un platou de filmare.Aici au răsunat cântece frumoase, s-a dansat, a fost mare veselie, dar și multă muncă.Filmările au fost realizate pentru ”Tradițional TV”, un post regional folcloric din Suceava, România.O contribuție în acest sens a avut-o Silvia Zagoreanu, directoarea Palatului de cultură din Ungheni, interpretă de muzică populară, cunoscută și apreciată nu doar în Republica Moldova, ci și în România.”În seara de Revelion vom întra pe post. Multumim echipei - Marcel Piticari, Kamelia Schipor, personalului restaurantului ”Miorița” din Ungheni, în persoana doamnei Victoria Soltan, tuturor artiștilor partucipanți”, a scris dânsa pe pagina sa de facebook.Emisiunea pentru care s-au făcut filmările se numește "Întâlniri Muzicale", iar printre interpreții invitați la filmări s-au numărat Marina Filipovici și Nicolae Paliț, originari din raionul Ungheni.
10:30
La începutul secolului, prin anul 2000, gonită de sărăcie şi nevoi, Nina Gorincioi din Ungheni ajungea în Italia. Spera să-şi găsească un loc de muncă, spera să poată supravieţui. Nu voia mult de la viaţă. Voia doar un trai decent, fără zbucium şi nelinişti permanente. Dumnezeu însă i-a dat mult mai mult. I-a adus în cale un Italian, care a făcut-o nu doar fericită, ci i-a pus la picioare tot ce avea.Ar fi putut trăi liniştită, în lux, fără grija zilei de mâine. Nina Gorincioi a ales însă să împartă cu cei nefericiţi din bunurile sale. În câţiva ani, donaţiile făcute de ea în Republica Moldova au depăşit suma de 60 mii de euro.Ce te-a făcut să împarţi din ceea ce ai cu toată lumea?Nu este pentru prima dată când îmi este adresată o asemenea întrebare. Ba mai mult, unii chiar îmi spun: dacă ar fi dat peste mine un asemenea noroc, nu aş mai fi împărţit în stânga şi în dreapta ceea ce am, aşa cum faci tu. Nu împart în stânga şi în dreapta, dar nu pot nici să nu ajut. O fac din 2002. Atunci am transmis, pentru prima dată, o sumă de bani pentru pensionarii de la fostul meu loc de muncă şi de la locul de muncă al regretatului meu soţ. Le-am oferit tututror câte 50 de dolari. Parcă Dumnezeu mi-a şoptit: împarte cu cei mai săraci. Pot spune cu toată certitudinea: doar cel ce a simţit durerea, sărăcia, a trecut prin multe suferinţe, poate să-l înţeleagă pe cel bătrân şi bolnav. Eu am trecut prin multe greutăţi. Numai unul Dumnezeu ştie. Nu-i de scris şi nu-i de explicat. Acea suferinţă pe care mi-a fost dat s-o trăiesc nu se acoperă cu tot aurul din lume, cu toată bogăţia pe care o am acum. De aceea, la orice strigăt de durere, răspund prima.Nu cred că aştepţi recunoştinţă…Nu am nevoie de publicitate, de popularitate, căci nu vreau să ajung parlamentar sau primar. Dimpotrivă, aş putea să-mi iau copiii cu mine şi să închid pentru totdeuna uşa spre Moldova. Dar nu pot. Mă bucur că bunătatea mea sufletească i s-a transmis şi actualului meu soţ. Să ştii că italienii sunt mai zgârciţi. Dar soţul meu niciodată nu mi-a spus: “Atât, Nina, s-a terminat. Hai să trăim deja pentru noi, pentru copiii tăi”.Ştii ce-mi spune? “Eu înţeleg că-i foarte mare sărăcie la voi, dar ţine minte: ţie o să-ţi rămână mai puţin din ceea ce avem acum”. Eu îi răspund că nimic nu voi lua cu mine, iar ceea ce avem este suficient pentru două vieţi înainte.S-a întâmplat ca, după toată această susţinere, să te trezeşti cu câte un cuţit în spate?Da, din păcate. Am fost trădată de persoanele la care am ţinut cel mai mult. Nu m-am gândit niciodată în viaţă că voi trece prin aşa ceva. Asta mă doare.În fiecare săptămână am o mulţime de oaspeţi. Vin femeile, cele ce şi-au lăsat casa, familia, vin să-şi descarce sufletul. Plâng şi spun că o să-şi iasă din minţi. Încerc să găsesc pentru fiecare un cuvânt de alinare. Pleacă mai liniştite. Iar eu rămîn tristă.Când stăteau la mine, îmi ziceau: „Nina, în fiecare duminică ne vom duce la biserică să ne rugăm pentru sănătatea ta”. Nu a trecut mult timp şi mi-au aruncat în faţă cuvinte grele, mi-au spus că mă urăsc. De ce?Unii consideră că eu vă plătesc ca să scrieţi în ziare despre mine. Din păcate, invidia ne macină. Nu pot să zic decât: ”Doamne, iartă-i”.Ce te face atunci să ajuţi atâția oameni?Recunosc: mi-am zis de multe ori că uşa casei mele este închisă pentru moldoveni, că voi ajuta orice câine de pe stradă, numai nu pe moldoveni. Dar… peste o zi-două, îmi trece supărarea.Sângele apă nu se face.Aşa e. Nu pot să rămân indiferentă. Mi se adresează foarte multă lume, de orice vârstă, de oriunde. Uneori mă mir cum de găsesc pentru fiecare sfatul potrivit. Probabil, aşa vrea Dumnezeu. Nu ştiu ce se întâmplă. Chiar nu mă recunosc.Aici, în Moldova, ai mulţi prieteni?Ştii care-s cei mai buni prieteni ai mei în Moldova? Foştii mei vecini de pe strada unde am locuit la Ungheni, prietenii de copilărie şi colegii de clasă, foştii mei colegi de serviciu, foştii colegi ai soţului meu. Nimeni dintre ei, niciodată, nu mi-a cerut nimic. Nimeni. Niciodată nu mi se plâng, deşi ştiu că au şi ei greutăţi, sunt toţi pensionari, ştiu care li-s pensiile.Prin felul lor de a fi mă susţin, mă încarcă doar cu energie pozitivă.În Moldova mă simt cel mai bine. Am rezervat şi un loc de vecie la cimitirul din Dănuţeni, lângă fostul meu soţ, tatăl fiicei mele. Aici vreau să mor. Unde m-am născut, acolo vreau să şi mor. Când o fi şi cum o fi. Ai pornit de la Grozasca, satul tău de baştină. Ce ai luat, ce ai în suflet din satul copilăriei tale?Provin dintr-un sătuc mic, de care aproape că nu se ştie. Aveam planuri foarte mari pentru Grozasca… Îmi doresc să ieşim în Europa. Îmi doresc de mult timp o schimbare pentru Moldova, ca şi copiii să aibă un viitor la ei acasă. Sărmanii oameni, au fost zombaţi. Au fost minţiţi, au fost speriaţi.Totodeauna m-am străduit să fac tot ce am putut pentru consătenii mei. Un an întreg m-am gândit la baştina mea neîntrerupt. Mi-am dorit să înalţ o răstignire acolo, să fac un pod, căci ştiam că mereu se surpă râpa din centrul satului. Am reuşit.Puteam să înalţ acea răstignire şi la Ungheni, unde am locuit aproape 30 de ani și, mai ales că la Grozasca nu mai aveam nimic. Şi totuşi, m-am gândit să rămână ceva acolo unde m-am născut, de unde mi se trag rădăcinile. NOTĂ:Nina Gorincioi a făcut pentru satul ei natal atât cât n-au reușit să facă în ultimii ani toți cei ce s-au perindat prin primărie. A contribuit esențial la reparația școlii-grădinițe din sat, a reparat și a amenajat o fântână, a construit un pod, a înălțat o răstignire, a amenajat un izvor, a organizat o sărbătoare de vis la aniversarea de 100 de ani a satului Grozasca, a reabilitat capela din cimitirul satului. Dar câte ajutoare a lăsat în sat, pentru cei necăjiți și oropsiți de soartă! Zeci de mii de lei au mers spre ei. Ajutoarele nu au contenit să vină și la Ungheni, la Centrul de reabilitare și reintegrare a bătrânilor; la Morenii Noi, unde Nina Gorincioi a ținut să fie alături de cei ce au avut de suferit de pe urma tragicului accident din 2012, soldat cu 13 morți. Tot ea a venit cu o donație semificativă pentru reabilitarea Troiței din centrul orașului Ungheni… Multe, foarte multe sunt gesturile ei de bunătate și caritate.Nu întâmplător se spune: nici un proroc nu-i recunoscut la el acasă.Da. La el acasă. Ce să fac? Am găsit nişte tripleţi în raionul Căuşeni, toată familia locuieşte într-o cămăruţă de 9 metri pătraţi. M-a impresionat povestea acestei familii. Le-am cumpărat două paturi, ca să poată dormi toţi omeneşte, le-am transmis peste 500 de pampersuri, le-am dat 700 de euro pentru cărbune. Le trimit biscuiţi, conserve din carne, din fructe.Am mai auzit şi de o altă familie cu tripleţi. Am să-i ajut şi pe ei. Aceşti copii nu au nici o vină că s-au născut în asemenea familii sărace.Cum de Dumnezeu a făcut ca eu să dau peste ei, să le aud istoriile? Îmi amintesc și de bătrâna din Corlăteni, Râşcani. Am citit într-un ziar despre ea, are 70 de ani şi o pensie de 70 de lei, ea fiind cu dezabilități din copilărie. I-am găsit adresa, i-am transmis 200 de euro prin fiica mea, i-am transmis produse alimentare, haine.Ştii cum plângea acea femeie la telefon? Îmi spunea că nu a văzut în viaţă atâţia bani. Îi auzeam plânsul.Mă bucur că şi copiii mei au preluat de la mine această calitate – de a face bine oamenilor. Anterior, fiica mea, Laura, nu era prea darnică. E mamă şi, ca orice mamă, se gândeşte, mai întâi de toate, la bunăstarea copiilor ei. Acum s-a schimbat. Îmi spune că parcă i-au crescut aripi de când îi ajută pe alţii, mai necăjiţi. Şi nepoţii mei sunt la fel. Mi-i liniştit sufletul, când văd cum sunt: niciodată nu au cerut nimic. Nici unul. Niciodată nu mi-au cerut nici măcar cinci euro sau cinci lei. Şi nici Laura.Fata mea nu a fost alintată. Ea a ştiut de mică ce înseamnă greutăţile. Au fost ani întregi când nici nu aveam ce pune pe masă – doar câte un ceai dimineaţa, la prânz iar ceai. Ceai cu pâine.Înainte de a încheia, aş vrea să discutăm şi despre… patriotism.Înţelegi cu toată firea ta ce înseamnă patriotism doar atunci cînd eşti departe de casă. Acolo simţi cu adevărat dragostea pentru ţara ta, simţi mult mai intens durerea atunci când se întâmplă o nenorocire în ţara ta. Până şi la cuvântul Moldova deja tresari.Da, sunt și dintre cei care spun că nu vor nici măcar să audă de ţara lor de baştină, căci au plecat de acolo din cauza sărăciei şi numai ei ştiu prin câte au trecut ca să-şi poate face un rost în viaţă.„Moldova nu-i de vină, le spun. Sistemul de acolo e de vină”.Deci, acest patriotism în Italia are două feţe. Este vorba, pe de o parte, de o dragoste necondiţionată, când nu poţi să-ţi uiţi baştina. Pe de altă parte, te macină ura, pentru că ai fost pus în situaţia să treci prin greutăţi inimaginabile. Numai unul Dumnezeu ştie cu cât greu au făcut şi fac moldovenii noştri banii în străinătate.Patrioţi adevăraţi rămân cei ce au trăit în Moldova o bună perioadă de timp; cei ce au trecut de 40 de ani se gândesc mereu la Moldova.Tinerii însă… Niciodată nu se vor gândi la Moldova aşa cum ne gândim noi.Ungheni, 2010
09:15
Elevii de la Gimnaziul ”Gaudeamus” din Petrești au ales să promoveze nonviolența. Astfel, de Ziua internațională a Drepturilor Copilului, la gimnaziu s-a dat startul Campaniei ”ALEG să promovez nonviolența!”.Potrivit Tamarei Bereghici, coordonatorul grupului ALEG (Adolescenții Lideri pentru Educația de Gen), aceasta se desfășoară cu ocazia a 30 de ani de la semnarea Convenției ONU asupra Drepturilor Copilului.Prin intermediul acestei campanii, elevii și-au propus să încurajeze, printre colegi, comportamentul pro social și antiviolent, să promoveze atitudinile pozitive și să contribuie la transformarea culturii școlare.În prima zi a campaniei membrii grupului ”ALEG” de la gimnaziul ”Gudeamus” au amenajat în holul școlii un spațiu numit ”Zona protecției” unde fiecare poate să se fotografieze, sau chiar să se informeze.Apoi voluntarii au distribuit colegilor de școală brățări cu mesaje care promovează prietenia: ”Azi sunt un prieten bun”, ”Prieteni împotriva violenței” sau ”Ajutorul nu doare”. A mai fost instalat și un panou cu emoții unde fiecare elev a avut posibilitatea să își redea emoțiile din ziua respectivă.Elevii au declarat în unison că pentru ei este cel mai emoționant proiect, cu multă forfotă, implicare, alergare și emoții. ”Până la finalul campaniei urmează și alte surprize plăcute pentru copiii din instituție”, a conchis Tamara Bereghici.De subliniat că startul campaniei a fost dat pe 20 noiembrie, când s-a sărbătorit Ziua Internațională a Drepturilor Copilului și se va desfășura până pe 10 decembrie, când se va marca Ziua Internațională a Drepturilor Omului.Această activitate face parte din cadrul proiectului „Prevenirea violenței asupra copilului prin implicare comunitară”. Proiectul este implementat de organizația elvețiană de ajutorare a copiilor ”Terre des homes – Moldova” în 30 de comunități din țară, cu suportul Fundației Oak și UNICEF Moldova.
29 noiembrie 2019
15:00
Pentru prima dată, preoții din satele Medeleni de pe ambele maluri au râului Prut au oficiat o slujbă comună.Astfel, pe 9 noiembrie, biserica ”Sf. M. Mc. Gheorghe și Sf. Ier. Nectarie” din satul Medeleni, raionul Ungheni, a îmbrăcat straie de sărbătoare. În dimineața zilei respective, ușile bisericii s-au deschis larg pentru credincioșii din localitate, dar și din afara ei. În acea zi, un sobor de preoți, în frunte cu Înalt Prea Sfințitul Petru, arhiepicopul Chișinăului,  mitropolitul Basarabiei au au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească. Vizita arhierească a fost prilejuită de prăznuirea celui de-al doilea hram al parohiei, pe stil nou, a Sfântului Ierarh Nectarie. ”Deși satele au rădăcini comune, între comunitățile dintre cele două maluri nu au existat colaborare nici în deceniile de democrație”, a menționat pentru TVR Iași, Înalt Prea Sfințitul Petru.Pentru prima dată, anul acesta, la Hramul Bisericii, a fost invitat și preotul din parohia Medeleni, județul Iași. ”Este un sentiment de bucurie, de frățietate și apropiere față de ceilalți, care au fost rupți de țara mama de atâta timp. Vom urma și noi să facem pasul acesta de înfrățire a celor două localități - Medeleniul de la Iași și Medeleniul din Basarabia”, a menționat și parohul Ion Claudiu Stănoi din Parohia Medeleni, comuna Golăiești, județul Iași.De subliniat că satul Medeleni din România și și satul Medeleni din Republica Moldova până în anii 1812 au făcut parte din aceiași unitate administrativă. Însă odată cu anexarea Basarabiei aceasta a rupt localitatea în două. Deși partea de pe malul stâng este mult mai mare decât cea din dreapta, biserica a rămas pe malul românesc, iar în Medeleniul din stânga Prutului nu a mai existat un loc de rugăciune, până acum un an și jumătate.”Fac naveta zilnic dimineața și seara, când trebuie să desfășor Sfînta Vecernie, vorbim aceiași limbă, avem aceiași tradiție, același cult, și încerc întotdeauna să-i aduc acasă”, a menționat și Florin-Mihai Acatrinei, parohul din Medeleniul din partea stângă a Prutului, adică din raionul Ungheni, Republica Moldova.Notă: Părintele Florin-Mihai Acatrinei este numit preot la Medeleni în anul 2018, luna mai, când îl înlocuiește pe fostul paroh Serghei Pascari. La preluare, biserica se afla într-o stare degradabilă, din cauza lipsei de fonduri și în urma distrugerilor provocate de grindină. În decurs de un an și jumătate, părintele Florin a reușit să refacă acoperișul bisericii, finisarea pereților în interior și exterior, realizarea picturii și dotarea cu mobilier. În plus s-a reușit înaugurarea garderobei sociale Sf. Ier. Nectarie, care a fost sfințită tot pe 9 noiembrie.Biserica din satul Medeleni, Republica Moldova are două hramuri: pe 6 mai - de Sfântul Gheorghe și 9 noiembrie -  în Ziua Sfântului Nectarie. 
13:15
Și raionul Călărași și-a ales astăzi, 29 noiembrie, președintele. Este vorba de socialistul Ștefan Bolea, originar din satul Sadova, baștina lui Igor Dodon. Acesta a fost ales cu votul a 17 consilieri din cei 33.  Pentru candidatura sa au votat 9 consilieri PSRM, 5 din cei 6 consilieri PDM, 2 consilieri din partea PP ”Șor” și un candidat independent.Astfel, cu 11 mandate de consilieri, BP ACUM rămâne în opoziție. Ei au venit cu inițiativa ca Sergiu Artene, care a stat la cârma raionului până astăzi, să fie înaintat ca și candidat, dar acesta a refuzat propunerea și proiectul nici nu a fost supus votării.După ce a fost ales, președintele Bolea a propus trei candidaturi la funcția de vicepreședinți, care au și fost votate. Este vorba de Sergiu Artene, care va fi responsabil de domeniul economic, agricol și construcții, de Vasile Timofte, care a mai fost și până acum vicepreședinte și va continua să fie responsabil de sănătate și învățământ, dar și de Zinaida Țurcanu, fost primar al satului Temeleuți, care va fi responsabilă de problemele sociale și culturale din raion.  Toți cei trei vicepreședinți sunt parte a echipei raionale a PDM.Ștefan Bolea a mulțumit echipei sale pentru susținere și a declarat imediat după ce a fost ales: ”Nu sunt omul care se uita la culori, așa că voi continua să apreciez omenia și să conlucrez cu toți pentru a realiza lucruri frumoase”.Ștefan Bolea are 58 ani și este agronom de profesie, fiind și administratorul unei gospodării țărănești. În ultimii 4 ani a fost consilier raional și orășenesc la Călărași. Acesta a deținut până acum și funcția de președinte al Organizației Teritoriale a PSRM. La alegerile parlamentare din anul curent, a candidat în Circumscripția uninominală nr.15 Călărași, dar nu a reușit să obțină victoria.Ședința consiliului raional a fost una bogată în declarații și discuții aprinse. Cei din fracțiunea BP Acum au cerut permisiunea de a da întrebări, de a organiza dezbateri în repetate rânduri, dar nu au fost lăsați să se expună decât în pauze și după încheierea ședinței. Totodată, deși ședința a fost una publică, cei prezenți au fost atenționați că nu au voie să posteze în spațiul public filmări sau poze din cadrul ședinței, motivându-se că acestea ar reprezenta date cu caracter personal. La final, președintele ședinței, socialistul Petru Aghenie a cerut părerea consilierilor dacă sunt de acord sau nu să fie expuși în mediul on-line, iar majoritatea celor care au ales azi președintele, au ridicat mâna că nu ar fi de acord cu mediatizarea.  
09:45
Muzeul Național al Literaturii Române Iași anunță că, pe 1 decembrie, doritorii pot vizita gratuit muzeele din componenţa sa.Este vorba de:– Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca)Bojdeuca din cartierul Țicău al Iașilor l-a găzduit pe Ion Creangă începând din vara anului 1872, după ce fusese răspopit. Toate Poveștile și Amintirile din copilărie au fost scrise în această căsuță. În 1876, a locuit aici drept chiriaș al lui Creangă poetul Mihai Eminescu.Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași este primul muzeu memorial literar din România (inaugurat la 15 aprilie 1918).– Muzeul „Mihai Codreanu”Deschisă publicului în 1970, casa-muzeu în care a locuit Mihai Codreanu, părintele sonetului român, membru corespondent al Academiei Române, a fost construită în 1934, pe un teren pe care i l-a donat Primăria Iași. Casa se păstrează aproape în întregime așa cum arăta în timpul vieții poetului.– Muzeul „Otilia Cazimir”Casa în care a locuit şi a creat Otilia Cazimir, suranumită poeta sufletelor simple, a devenit muzeu memorial în 1972. Biroul la care scria este plin de manuscrise. Călimara, ochelarii şi alte obiecte personale par că o aşteaptă. Biblioteca abundă în cărţi cu dedicaţii. Aici veți putea admira portrete și peisaje, realizate de pictori din şcoala ieşeană.– Muzeul „Mihai Eminescu”Clădirea din Parcul de Cultură Copou a fost inaugurată în 1989 ca un omagiu adus poetului la Centenarul morţii sale şi este un adevărat monument de arhitectură. Un punct de maxim interes pentru public îl constituie expoziţia de fotocopii după Caietele eminesciene, aflate în manuscris la Academia Română din 1902.– Colecția „Istoria teatrului românesc”În decembrie 1976, la Iași a fost inaugurat un muzeu al teatrului, la 160 de ani de la reprezentaţia primului spectacol în limba română, pus în scenă de Gheorghe Asachi, în decembrie 1816. Dar spaţiul ce adăpostea acest muzeu a fost retrocedat ultimului proprietar, muzeul fiind „găzduit”, din 22 februarie 2009, de Muzeul „Mihai Eminescu”, într-o formulă restrânsă, întitulată Colecţia „Istoria teatrului românesc”.– Muzeul „Mihail Sadoveanu”Pe 6 noiembrie 1980, la Iași, în Copou, este inaugurat Muzeul Memorial „Mihail Sadoveanu”. Clădirea a fost construită de Mihail Kogălniceanu în 1841. Aici a locuit, în timpul primului război mondial, George Enescu. Între 1918-1936, în casa respectivă a locuit Mihail Sadoveanu.– Muzeul „George Topîrceanu”Micuţa, discreta, aproape misterioasa casă a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea şi a aparţinut poetului Demostene Botez. Aici a fost şi sediul revistei „Însemnări literare” (1919), tipărită sub direcția lui Mihail Sadoveanu și George Topîrceanu.George Topîrceanu a locuit în această clădire din 1932 până la decesul său, la 7 mai 1937.– Muzeul „Constantin Negruzzi” (Hermeziu) – 43 km de la IașiCasa, în care s-a născut și a trăit scriitorul Costache Negruzzi (1808-1868), situată în satul Hermeziu, comuna Trifești, județul Iași, a fost inaugurată ca muzeu la 7 octombrie 1995. De-a lungul timpului, i-a avut ca oaspeţi pe Mihalache Sturdza, Alexandru Ioan Cuza, Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu,  majoritatea scriitorilor junimişti şi reputaţi actori ai Teatrului Naţional ieşean.– Muzeul „Vasile Alecsandri” (Mircești) – 73 km de la IașiDeschisă publicului în 1928, sub egida Academiei Române, casa, situată la Mirești, a devenit muzeu memorial în anul 1957 și a fost reorganizată în 1987, și restaurată în anii 1991-1992, 1998. Expoziția permanentă cuprinde fotografii, tablouri, manuscrise, reviste, cărți rare, obiecte diverse ce se constituie într-un sugestiv drum al vieții și operei lui Alecsandri. În apropierea muzeului se află mausoleul poetului.Ușile muzeelor vor f deschise între 10:00 și 17:00.În aceeași zi, pe 1 decembrie, Muzeul Național al Literaturii Române Iași invită la vernisajul expoziției „Personalități ale Marii Uniri”, organizată în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gh. Asachi” Iași, la Muzeul „Mihai Eminescu”.Vizitatorii vor regăsi extrase din documentele care au pus bazele României Mari, dar și ecouri din presa vremii, alături de lucrări literare și de cercetări de istoriografie legate de atmosfera înfăptuirii Marii Uniri.Expoziția poate fi vizitată în perioada 1-15 decembrie 2019.
09:15
La cei 29 de ani ai săi, Maria Apostol din Călărași se mândrește cu faptul că a reușit să spargă niște stereotipuri. Chiar dacă provine dintr-o familie de romi, a reușit să facă o facultate,  să-și întemeieze o familie frumoasă unde educă doi copii, iar de aproape doi ani muncește ca mediator comunitar în cadrul Primăriei orașului Călărași.De regulă, fetele de origine romă se căsătoresc devreme și, în mare parte, sunt obligate să renunțe la școală, devenind în întregime dependente de soții lor. Tu cum ai reușit să spargi aceste stereotipuri?E adevărat că fetele de etnie romă au tradiția de a se căsători la o vârstă fragedă. Doar că, dacă mai înainte, ele se măritau pe la 14-15 ani, acum sunt în drept să își aleagă singure vârsta de căsătorie.Școala, pentru mulți copii romi, este un punct de unde încep micile discriminări, fie elev-elev, fie elev-profesor. De aici și absenteismul școlar.Eu provin dintr-o familie de romi, unde am fost educată că, orice s-ar întâmpla, trebuie să am studii. Asta a fost  mereu o prioritate în familia mea. M-am căsătorit la 17 ani, pentru că dragostea era prea mare, iar părinții mei au acceptat acest lucru și nicidecum nu a trebuit să las școala.Eram în penultima clasă de liceu, când m-am căsătorit, iar în clasa a XII-a am și născut primul meu copil. Mergeam la ore însărcinată și nu am incomodat pe nimeni. Din contră, am fost respectată. Le mulțumesc pe această cale soților Valeriu și Maria Gorincioi, care, împreună cu ceilalți profesori de la Liceul ”Mihail Sadoveanu” din Călărași, m-au susținut și astfel am absolvit cu succes instituția.Sigur că am întâmpinat dificultăți, însă am fost mereu susținută și încurajată de soț și de părinți. După liceu a urmat Facultatea de Științe Economice, Contabilitate.Ești implicată în diverse activități care au menirea să integreze romii în societate. De ce ai decis să faci acest  lucru? Îți reușește?La momentul actual, activez ca mediator comunitar în cadrul primăriei Călărași. Îmi place mult ceea ce fac. Am fost primită bine într-un colectiv prietenos și mă mândresc cu acest lucru.În activitatea mea mă regăsesc ca om, ca mamă, ca femeie și ca prietenă.În ceea ce privește integrarea romilor în societate, e complicat. Din păcate, atunci când au nevoie de ajutor, o mare parte dintre ei nu vin să întrebe, să ceară, ci intră și țipă. Lupt cu acest fenomen și am început să pun câte puțin lucrurile la locul lor.Romii din oraș au început să capete tot mai multă încredere într-o persoană de aceeași etnie ca și ei, fapt care le inspiră siguranță și au început să colaboreze cu toata echipa din primărie. Cooperarea cu instituțiile de învățământ din oraș este tot mai bună, chiar dacă încă nu am scăpat definitiv de absenteismul școlar, iar numărul de elevi s-a redus.Așadar, sunt multe sfere în care încerc să aduc schimbarea, pentru că chiar îmi doresc un viitor mai bun pentru societatea romă. Luptăm cu vicii, precum cerșitul și vagabondajul, muncim pentru a spori doza de încredere în sine în rândul romilor.Consider că prioritar este să se lucreze mai mult cu femeia romă, pentru că doar ea poate schimba mersul lucrurilor prin educația timpurie a copiilor. Nu pot să mă laud cu reușite spectaculoase, dar mă bucur că  lucrurile se mișcă ușor și mă bucur pentru orice etapă finalizată.Cum crezi, există toleranță din partea moldovenilor pentru romi și invers?Există o vorbă la noi, în societatea romă - "Un moldovean va fi primit la masă la un țigan, dar țiganul nu va fi primit la masa moldoveanului". Nu știu de unde își are originea această spusă, dacă este luată din viață, dar vreau să zic că romii sunt mult mai toleranți față de moldoveni.Ești tânără. Ești femeie. Ești romă. Ai simțit vreodată că ești discriminată pe unul dintre aceste criterii?Eu personal nu am fost și nu m-am simțit vreodată discriminată. Însă am văzut cazuri când se întâmpla asta cu alte persoane și chiar le-am sărit în ajutor în stradă, la școală, la spital sau oriunde se întâmpla.E regretabil că încă se mai întâmplă așa lucruri, iar cel mai grav este când omul nici nu conștientizează că dicriminează, ci i se pare că așa e firesc și mai și ironizează pe seama asta. Cred că toate pornesc de la educație, și fiecare ar trebui să înțeleagă că nimeni nu este mai presus și că toți ne naștem egali.Dacă ar fi să facem o paralelă între bărbații romi și cei moldoveni, între femeile rome și moldovence, ce diferențe și asemănări ar putea fi numite?Bărbații romi, în comparație cu barbații moldoveni, sunt mai posesivi față de soțiile lor, sunt mai geloși, mai stricți în ceea ce privește vestimentația, portul, discuțiile cu străinii, dar mai blânzi în raport cu copiii, mamele, surorile, tații și cu întreg neamul, fiind mai uniți, mai săritori la nevoie.Bărbații moldoveni în schimb prețuiesc libertatea femeii.Bărbații romi ca temelie au principiul ca femeia romă să fie cinstită (fecioară), fapt care nu este o cerință  importantă pentru barbatul moldovean.Femeile rome sunt mai impulsive în comparație cu moldovencele, nasc mai mulți copii, prețuiesc mai mult familia și sunt sursa principală a venitului din familie.Ai fost vreodată dezamăgită de faptul că esti femeie romă?Nu am fost dezamăgită niciodată, ba dimpotrivă, m-am mândrit mereu că sunt de etnie romă și că pot da un exemplu altor semeni. 
07:45
”Mai merită să faci ceva pentru oameni?”, se întreabă membrii Grupului de Inițiativă Locală (GIL) ”Vasilica” din Ungheni, după ce panoul cu logo-ul unui proiect realizat în cartierul Berești din Ungheni a fost distrus pe 27 noiembrie curent, la doar câteva zile de la finalizarea proiectului respectiv.[caption id="attachment_48134" align="aligncenter" width="714"] Iată ce a rămas din panoul informativ[/caption]Dezamăgirea e mare, mai ales că, așa cum au scris ei pe pagina de facebook a Grupului, nefericita întîmplare s-a produs chiar în preajma biroului polițistului de sector.[caption id="attachment_48135" align="aligncenter" width="960"] Inscripția de pe panoul distrus[/caption]Cu mai puțin de două luni în urmă, pe 4 octombrie, la Centrul Multifuncțional ”Regina Maria” din cartierul Berești din Unghyeni era lansat primul proiect al GIL ”Vasilica” - ”Foișorul înțelept”.Au urmat zile încărcate, cu multe activități, printre care un training de promovare a modului sănătos de viață, o șezătoare cu participarea vârstnicilor, o vizită de studiu la Iași pentru zece persoane în etate din Ungheni, plantarea a zeci de puieți și construirea unui foișor în parcul din preajma Centrului „Regina Maria”.Proiectul a fost susținut financiar de Fundația Comunitară Ungheni, care a oferit un grant de 9900 de lei. Cu o contribuție de 15 mii de lei a venit Primăria Ungheni. Valoarea totală a proiectului respectiv a fost de 34600 de lei.
28 noiembrie 2019
16:15
[caption id="attachment_48125" align="alignleft" width="243"] Sursa: www.demamici.ro[/caption]În noaptea din 27 spre 28 noeimbrie, la Bahmut s-a pierdut un copil de 12 ani. La ora 01.00 - 01.20, mama fetiței dispărute a alertat serviciul 112.Potrivit lui Nicolae Steclari, șeful Secției Situații Excepționale Călărași, în toiul nopții, fetița a ieșit din casă și nu s-a mai întors. Mama ei, după minute în șir de căutare prin ogradă, a alertat serviciul 112, precum că fetița ei, care are sindromul Down, a dispărut.La fața locului au ieșit polițiștii, dar și pompierii călărășeni. Pe la ora 02.00 au început căutările.Alexandru Balan, șef Unitate Salvatori și Pompieri, fiind originar din Bahmut, este cel care a găsit fetița. După mai bine de jumătate de oră de căutări, aceasta a găsit-o pe stadionul din sat, la un kilometru distanță de casa acesteia. Fetița era dezbrăcată și speriată, și întrucât fetița nu se putea orienta în spațiu, ea le spusese pompierilor că avea de gând să doarmă acolo, pe scena deschisă de pe stadion.Aceasta a fost găsită la ora 02.55. Ea nu a pățit nimic.Potrivit lui Nicolae Steclari, astfel de cazuri nu au mai fost înregistrate în Călărași. 
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.