Evzmd.md

Acum 6 ore
02:26
  Ofițerii CNA au efectuat percheziții în biroul și la domiciliul primarului Capitalei, Dorin Chirtoacă. Ulterior, acesta a fost escortat la sediul Centrului Național Anticorupție. Mai mulți funcționari de la primărie și membri ai PL au venit la sediul CNA pentru a susține primarul Capitalei. Zeci de polițiști au fost aduși în apropierea sediului instituției, probabil pentru a asigura ordinea publică, scrie unimedia.info. Orașul trebuie salvat de la degradare, cât mai urgent Președintele Igor Dodon s-a bucurat la auzul veștilor despre perchezițiile din biroul și domiciliul primarului general de Chișinău, Dorin Chirtoacă. „Noutățile bune de la Chișinău le-am aflat pe drum spre Budapesta. Sper să avem în toamnă alegeri anticipate cel puțin în municipiul Chișinău. Orașul trebuie salvat de la degradare, cât mai urgent”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a lui Dodon. CITEȘTE ȘI: UPDATE: Dorin Chirtoacă a fost reținut pentru 72 de ore. Ce acuzații i se aduc?    
Acum 12 ore
20:26
Pentru 26 mai este planificată ședința grupului în domeniul telecomunicațiilor, iar la începutul săptămânii viitoare sunt planificate discuții ale specialiștilor în educație, transmite IPN.   Wolf Dietrich Heim a spus, într-o conferință de presă susținută la Chișinău pe 25 mai, că în prima parte a zilei a mers la Tiraspol, după ce acum o zi a avut discuții cu reprezentanţii Chişinăului.   Reprezentantul special al OSCE subliniază că ambele părți trebuie să manifeste voință pentru a putea fi atinse progrese. „Avem o dinamică pozitivă pentru întâlniri, dorim ca acestea să fie orientate spre rezultate, să avansăm şi să ne apropiem de materializarea acţiunilor”, a spus Wolf Dietrich Heim.   Wolf Dietrich Heim s-a aflat în Republica Moldova pe 24 și 25 mai. Pe 24 mai a avut o întrevedere cu vicepremierul pentru reintegrare Gheorghe Bălan. Iar joi s-a întâlnit cu reprezentantul politic al Tiraspolului Vitali Ignatiev. Wolf Dietrich Heim a avut întrevederi și cu ambasadorii acreditați ai Federației Ruse, Ucrainei, Uniunii Europene și ai Statelor Unite.
18:26
Timp de șapte zile, spectatorii vor avea posibilitatea să urmărească filme în cadrul a patru secțiuni, dar și filme înafara competiției. Noutatea ediției din acest an este Cronograf & Music – o simbioză dintre film și muzică în aer liber, cu acces gratuit, transmite IPN.   Până la amiază, la Secțiunea pentru copii, tineri și la Secțiunea cadRO, intrarea la proiecții va fi liberă. La Secțiunea principală, după ora 15.00, intrarea este pe bază de bilete sau abonamente. Costul biletelor va reprezenta contribuția fiecărui spectator la premiul Simpatia Publicului. „Ne-ar plăcea să fie sălile pline la fiecare proiecție. La evenimentul care va avea pe pietonală, Cronograf& Music, vor fi instalate câteva sute de scaune, sper ca și acolo publicul să le umple”, a menționat directorul FIFD Cronograf, Virgiliu Mărgineanu, într-o conferință de presă.   Natalia Cernat, reprezentantă a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, care susține financiar festivalul, a remarcat că, pe lângă faptul că acesta contribuie direct și indirect la dezvoltarea cinematografiei autohtone, evenimentul promovează imaginea țării pe plan internațional. Anul acesta Agenția susține două dimensiuni ale festivalului, Cronograf & Music și Turneul Cronograf în 20 de localități ale țării, datorită căruia oamenii din localitățile din afara Chișinăului vor putea viziona cele mai noi filme documentare la ei acasă.   Unul dintre membrii juriului, președintele Uniunii Cineaștilor din Kârgâzstan, Taalaibek Kulmendeev, a făcut o paralelă între filmul din Kârgâzstan și cel moldovenesc. „Filmul kârgâz este interesant și original, este foarte asemănător cu cel care este în Republica Moldova. Situația este asemănătoare, dar filmul în Kârgâzstan există nu datorită susținerii statului, dar datorită eforturilor tinerilor”, a adăugat Taalaibek Kulmendeev.   La secțiunea cadRO vor fi prezentate 12 documentare despre români și comunitățile de români de pretutindeni. În cadrul Secțiunii Producție Locală participă opt documentare selectate din 15 depuse. Secțiunea Un Like pentru Documentar a adunat zece filme documentare care abordează tematici importante și relevante tinerilor și adolescenților. Cronograf Junior este un eveniment special care invită copiii cu vârsta cuprinsă între 8 și 12 ani pe 25 și 26 mai să urmărească trei documentare de scurt metraj despre copiii din diverse colțuri ale lumii.
18:11
Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă închisoare de până la 10 ani.  Interesant este că în tranzacțiile bancare a fost implicat și fostul președinte, Petru Lucinschi. Presa a scris despre asta, însă fostul șef de stat s-a făcut mort în păpușoi. Chipurile, a fost îndemnat să ia un credit să investească în niște acțiuni... Acesta, însă, beneficiază de „imunitate viageră”, ca fost șef de stat. Asta până nu va fi modificată legea, că astfel de lucruri, cu matrapazlâcuri de milioane, s-au întâmplat și pe la case mai mari, au stat la închisoare și președinți, și prim-miniștri.  Iată însă că imunitatea ex-președintelui ține până la o linie, hai, să-i zicem roșie. Dincolo de care se încalcă legislația, așa cum este ea, imperfectă. În după-amiaza zilei de astăzi, însă, au avut loc percheziții în locuința fostului președinte Petru Lucinschi.  Fostul președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, spune că nu crede că fiul său este implicat în asemenea fărădelegi.  Republica Moldova, statul mafiot și corupt este, în mare parte, opera lui Petru Lucinschi. Bineînțeles, există, trebuie să existe prezumția nevinovăției, însă prea multe fapte indică anume aceasta, prea mulți oameni care s-au temut să vorbească până acum s-ar putea să vorbească de acum încolo. Fiindcă ceea ce este o cutumă în Asia Mijlocie (șperțul, kalâmul, șpaga, mita) nu poate să persiste la nesfârșit în Europa, chiar dacă noi suntem la o margine de continent.     
Acum 24 ore
16:57
  Informația a fost confirmată de către ofițerul de presă al Primăriei Capitalei.   Dorin Chirtoacă s-ar afla în birou    
15:57
„Vom discuta despre relațiile bilaterale moldo-ungare, în special pe dimensiunea politică și cea economică, dar și perspectiva dezvoltării acestora. Totodată, ținând cont de faptul că în aceste zile în Budapesta se desfășoară cea de-a XI-a ediție a Congresului Mondial al Familiilor – întrunire importantă la nivel mondial de lideri și activiști ai mișcărilor civice și de politicieni devotați promovării valorilor familiei – voi avea o întrevedere cu conducerea Congresului respectiv”, scrie Igor Dodon într-o postare pe Facebook. Șeful statului a mai anunțat că va avea o întrevedere cu diaspora moldovenească din Ungaria. Întâlnirea va avea loc vineri, la ora 18.00, la sediul Ambasadei Republicii Moldova în Budapesta. (1024, Ady Endre u. 16).
15:41
Managerul proiectului „Implicare pentru autism”, Ala Pânzari, a spus că unul dintre obiective este facilitarea accesului la informație pentru toţi actorii care au tangențe cu tulburarea din spectrul autismului. Pagina web urmează să fie lansă în luna august. „Pe această platformă pedagogii, psihologii, medicii, părinţii, factorii de decizie, terapeuţii, toţi cei implicaţi în soluţionarea problemei autismului, vor putea să facă schimb de informații, de experiență, de consultanţă. Graţie acestei platforme va fi asigurată o bună colaborare între părinţii copiilor cu autism şi specialiștii de rigoare”, a spus Ala Pânzari. În septembrie urmează să fie organizat un concert de caritate, iar o parte din banii adunaţi vor fi oferiţi pentru dotarea unei camere pentru terapiile copiilor cu autism la centrul de zi din Ungheni „Casa pentru toţi”. Potrivit Recensământului populației din 2014, în Republica Moldova erau înregistrate peste 350 de persoane cu autism. Specialiştii spun că aceste date nu sunt relevante, în condiţiile în care foarte mulţi părinţii refuză să recunoască faptul că copiii suferă de o tulburare din spectrul autismului şi nu merg cu el la specialist.
15:41
Procurorul Anatolie Pitel a declarat într-o conferință de presă că urmărirea penală a fost pornită la începutul anului. S-a stabilit că, în perioada 2016-2017, cu folosirea frauduloasă a documentelor în țară au fost introduse mărfuri de larg consum în valoare de peste 27 de milioane de lei. În unele cazuri importul de făcea fără efectuarea controlului vamal și fără perceperea drepturilor de import a mărfurilor de larg consum. În cadrul perchezițiilor efectuate la agentul economic pus sub învinuire au fost ridicate bunuri, inclusiv mijloace bănești, în sumă de peste jumătate de milion de lei. Asupra mijloacelor bănești a fost aplicat sechestru, întru garantarea reparării prejudiciului comis prin infracțiune. Cauza penală intentată pentru infracțiunea de contrabandă a fost expediată în instanța de judecată pentru examinare în fond. Dacă persoanele inculpate vor fi găsite vinovate de comiterea infracțiunilor imputate, acestea riscă pedeapsă de la 3 la 10 ani de închisoare, iar persoana juridică riscă amendă de la 6 000 la 11 000 de unități convenționale cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea persoanei juridice.
15:41
Concluzia aparţine oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Birzeit. Ei au efectuat experimente pe 16 şoareci cu aceeaşi greutate, care au fost împărţiţi în 4 grupuri. Primele două grupuri au primit apă plată şi o băutură îndulcită, iar celelalte două – apă minerală cu zahăr şi apă minerală cu îndulcitor artificial, informează Rador.  Toţi şoarecii au avut acces nelimitat la hrană. După trei luni, rozătoarele care au consumat băuturi carbogazoase au avut o greutate cu 20% mai mult decât ceilalţi. După un an, şoarecii au acumulat grăsime în jurul organelor vitale, un semn al obezităţii cronice. La şoarecii care au consumat băuturi carbogazoase au fost găsite, de asemenea, niveluri mai ridicate ale grelinei, hormonul foamei.  
15:26
Acesta a menţionat că este aproape imposibil de prezis când va fi operaţională această armă, însă Coreea de Nord este pe drumul pe care dezvoltarea acestei arme este "inevitabilă". Singură dificultate rămasă pentru Phenian, în ce priveşte racheta nord-coreeană înarmată nuclear, este să se găsească o modalitate prin care aceasta să reintre în atmosferă. Iar acest lucru depinde doar de cât de multe ori vor tot încerca. Rachetele balistice zboară pe un traseu de parabolă, ieşind şi reintrând apoi în atmosfera Pământului, în timp ce rachetele de croazieră zboară în linie dreapta în atmosferă. Mulţi experţi cred însă că Phenianul a dezvoltat deja o armă nucleară, deşi nu este clar pe ce tip de rachetă poate fi montată, scrie ziare.com.    
14:26
Aleșii locali socialiști s-au arătat indignați de faptul că pe ordinea de zi a ședinței au fost introduse peste 140 de chestiuni funciare, spunând că astfel se încearcă delapidarea proprietății municipale, transmite IPN. Președintele fracțiunii, Ion Ceban, a declarat într-un briefing de presă că ceea ce se întâmplă în CMC este o farsă și o sfidarea a voinței cetățenilor. Potrivit lui, PSRM are o poziție categorică în tot ceea ce ține de patrimoniul municipal. În opinia sa, toate chestiunile cu caracter funciar – vânzarea terenurilor, darea în arendă trebuie să fie expuse la licitații publice, iar banii trebuie să fie încasați în buget. Ion Ceban a menționat că există chestiuni mai importante care trebuie examinate în ședința CMC. Printre acestea se numără actualizarea planului urbanistic, aprobarea planurilor zonale, regulamentele care stau pe polițe și se prăfuiesc, dar și componența comisiilor pentru licitații. În altă ordine de idei, liderul fracțiunii PSRM a spus că miercuri seara, în jurul orei 21.00, erau deja colectate în jur de 55 de mii de semnături pentru inițierea referendumului pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă din funcția de primar general. Acesta a acuzat edilul că lipsește de la serviciu, că nu a organizat luni ședința operativă, dar și pentru că numește în funcții persoane într-un mod netransparent. Socialistul a dat drept exemplu numirea recentă a lui Sergiu Borozan în funcția de șef al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare a municipiului Chișinău.
14:26
În cadrul campaniei, vor fi efectuate vizite în diferite localuri pentru a vedea cum se respectă legea antifumat și vor fi organizate mai multe acțiuni de promovare a modului sănătos se viață. Potrivit viceministrului sănătății, Aliona Serbulenco, cea mai mare realizare pe parcursul ultimului an este faptul că s-au consolidat puterile, din toate direcțiile. Astfel că, alături de instituțiile responsabile, s-au implicat și ONG-urile. Șeful Direcției generale securitate publică a Inspectoratului General al Poliției, Marin Maxian, a remarcat că cele peste șapte milioane de lei amenzi aplicate în această perioadă și cele peste 2 milioane și jumătate de lei amenzi încasate arată că încă persistă tendința de a încălca legea care interzice fumatul în spațiile publice. Centrul de Sănătate publică a raportat faptul că numărul pacienților cu boli cronice asociate fumatului, în spitalele republicane, a scăzut cu aproximativ zece la sută după intrarea în vigoare a legii antifumat. Semnificativ a scăzut rata adresărilor la medic din partea persoanelor care suferă de cardiopatie ischemică și bronșite cronice. În Republica Moldova fumează peste 48 la sută dintre bărbați și puțin peste 8 la sută dintre femei. Printre copiii cu vârste între 13 și 15 ani viciul este răspândit în proporție de peste 10 la sută. Datele statistice arată că anual aproximativ șase mii de moldoveni mor din cauza maladiilor asociate fumatului. Peste 60 la sută dintre ei mor timpuriu, la o vârstă aptă de muncă.
14:11
Acesta, împreună cu trei reprezentanţi ai unui agent economic, sunt bănuiţi de spălare de bani, fapt ce a cauzat prejudicii în proporţii deosebit de mari celor trei entităţi bancare. Potrivit materialelor procesului penal, fostul deputat, fiind gestionarul şi beneficiarul efectiv al companiilor Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, având scopul dobândirii mijloacelor băneşti, sustrase prin fraudă din sistemul bancar al RM, împreună cu persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani în următoarele circumstanţe: În perioada 2012-2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, au transferat companiei nerezidente IPA International Project Agency, cu conturi deschise în Liechtenstein 440 000 de dolari. Analizând traseul banilor, s-a constatat că aceştia provin din creditele neperformante, sustrase în perioada 2012-2014 de la BEM, Unibank şi Banca Socială prin intermediul unor off-shoruri. De asemenea, s-a mai stabilit că, în 2013, compania Toast Delux SRL, benefeciar al căreia este fostul deputat, ar fi beneficiat de la Unibank de un alt credit, fără gaj, în valoare de 5 000 000 de lei. Ulterior, mijloacele financiare au fost convertite şi transferate prin intermediul unui grup de companii către o companie nerezidentă. În final, 401 650 de dolari ajung pe conturile Rouseau Alliance LP care, la rândul ei, transferă aceşti bani către Banca de Economii, având ca scop cesionarea creditelor neperformante. Informaţiile acumulate indică asupra bănuielii rezonabile că numitul, împreună că trei persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani în proporţii deosebit de mari, infracţiune ce prevede, pentru persoanele declarate vinovate de instanţă, până la 10 ani de închisoare. În prezent, fostul deputat este cercetat şi pentru încălcarea regimului juridic de declarare a averii, pe motiv că în declaraţia sa de avere a tăinuit calitatea sa de proprietar al unei companii, despre care se presupune că ar fi fost implicată în frauda bancară. Până la această oră au fost reţinute trei persoane, dintre care fostul deputat şi doi reprezentanţi ai unui agent economic, locul aflării unui alt  complice urmând să fie identificat. Totodată, ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie desfăşoară mai multe percheziţii în diferite locaţii – la sediul unor companii, domiciliile şi automobilele bănuiţilor.
13:56
Trump, pentru care Bruxelles constituie a patra etapă a primului său turneu extern, a fost întâmpinat de Tusk, pentru discuţii la care urma să se alăture preşedintele executivului comunitar. În timpul campaniei prezidenţiale din SUA, Donald Trump şi-a declarat scepticismul faţă de Uniunea Europeană şi a salutat votul britanicilor pentru ieşirea ţării din UE.  Probabil, va urma o nouă „răzgândire”, la fel ca și cea vizând NATO, „o structură perimată”. Acum nu mai este așa, off course, mr. President!      
13:26
În mediul urban au fost date în exploatare 1066 locuințe cu suprafaţa totală de 106,2 mii m² sau de 2,3 ori mai mult faţă de nivelul înregistrat în ianuarie-martie 2016. Cele mai multe locuinţe date în exploatare s-a înregistrat în municipiul Chişinău – 949 locuințe, cu suprafaţa totală de 99,2 mii m2, sau de 2,7 ori mai mult faţă de primele trei luni ale anului trecut. Totuși, deși numărul de locuințe a crescut de două ori, tranzacțiile de vânzare-cumpărare a imobilelor, în primele trei luni, au înregistrat o creștere de doar 1%   Anatol Moraru
13:11
Un leu mai puternic, avantajează importatorii. Or, în mod, firesc aceştia cu mai puţini lei vor achiziţiona mai mulţi dolari și euro pentru a face importuri mai mari, dar şi pentru a satisface preferințele consumatorilor, cu produse mai ieftine de import. Respectiv, creșterea consumului dă tonul și creșterii economice prin majorarea volumului de accize și taxelor care sunt colectate la buget.  Referindu-se la dezavantaje, Gotișan spune că un leu tare îi pune în dificultate pe exportatori. Anume cei, care au exportat sau vor livra mărfuri pe extern vor încasa lei mai puțini la schimb. De pe seama aprecierii au de suferit și moldovenii beneficiari de remitențe. Or, dacă acum 2-3 luni la 100 de euro aveai peste 2200 lei, astăzi încasezi puțin peste 2000. Dezavantajează aprecierea și pe cei care primesc salariile în dolari sau euro. În plus, aprecierea leului ar descuraja și pe cei care încearcă să speculeze pe piaţă. Potrivit prognozelor economistului, pe termen scurt leul își va continua aprecierea. Nu este exclus ca la un moment dat, aprecierea monedei naţionale îşi va arata şi reversul medaliei. ”Unii oameni de afaceri, văd un curs de schimb de 23-24 lei pentru un euro si 21-22 lei pentru un dolar. Pe de altă parte, potrivit estimărilor, unele centre de analiză prognozează un curs de 19.5-20 lei pentru un euro şi de 17,5-18 lei pentru un dolar”, a conchis Gotișan.   Anatol Moraru
12:56
Solicitat de IPN, adjunctul procurorului municipiului Chișinău, Ruslan Popov, șef al Oficiului Ciocana, a declarat că expertiza a fost finalizată la sfârșitul săptămânii trecute. În decurs de trei săptămâni urmează să se încheie expertiza care va stabili mărimea prejudiciilor provocate agenților economici. Totodată, procurorii pregătesc ordonanța de punere sub învinuire pentru neîndeplinirea dispozițiilor organelor de stat de supraveghere antiincendiară, precum și pentru încălcarea cu rea-voință a regulilor de protecție contra incendiilor. Pentru astfel de încălcări legislația prevede amendă în mărime de la 550 la 850 de unități convenționale sau închisoare până la doi ani. De asemenea, agentul economic poate fi obligat de instanță să recupereze prejudiciile provocate în urma incendiului. În incendiul din 11 noiembrie și-a pierdut viața un pompier de 28 de ani și o femeie de 44 de ani, care a fost găsită după lichidarea incendiului, iar alte șase persoane au fost spitalizate. Incendiul, care a fost lichidat după mai bine de 27 de ore, a fost declarat cel mai mare din ultimii 40 de ani. În prezent se efectuează lucrări de demolare a clădirii.
12:56
Astfel, în luna martie 2017, exporturile au sporit față de perioada similară a anului 2016 cu 31.5 la sută, importurile cu 17.6 la sută, iar volumul mărfurilor transportate cu 13.7 la sută. De asemenea, volumul producției globale agricole s-a majorat cu 1.1 la sută comparativ cu trimestrul similar al anului 2016.  Procesele de creditare și de economisire în luna aprilie 2017 au consemnat evoluții similare. Volumul creditelor noi acordate în perioada de referință s-a redus cu 6la sută, iar volumul depozitelor noi atrase s-a micșorat cu 7.3 la sută față de perioada similară a anului precedent. Soldul total al creditelor la sfârșitul lunii aprilie 2017 s-a diminuat cu 8.9 la sută față de perioada similară a anului precedent. Totodată, soldul total al depozitelor a crescut cu 4.7 la sută față de sfârșitul lunii aprilie 2016.  Totodată rata anuală a inflației în luna aprilie s-a poziționat ușor peste limita superioară a intervalului de variație de ± 1.5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5.0 la sută. Aceasta a înregistrat nivelul de 6.6 la sută, fiind cu 1.5 puncte procentuale superioară celei din luna precedentă. În ceste condiții, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a decis să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 9.0 la sută anual.   Anatol Moraru
12:41
  În proiect se regăsește o noțiune nou: Prezidiul Guvernului – organul de lucru al Guvernului, format din prim-ministru, prim-viceprim-ministru și viceprim-miniștri. În total vor fi trei vicepremieri: viceprim-ministrul pentru muncă, sănătate, protecție socială, viceprim-ministrul pe probleme de reintegrare și viceprim-ministrul pentru integrare europeană. O altă structură nouă este Corpul de control al prim-ministrului. E o structură fără personalitate juridică, organizată în cadrul Cancelariei de Stat, care se subordonează direct premierului. Corpul de control al prim-ministrului va fi condus de un șef, numit în funcție și eliberat din funcție de primul ministru. Noua structură va efectua controlul realizării de către Cancelaria de Stat, ministere, alte autorități administrative centrale și structurile organizaționale din sfera de competență ale acestora a atribuțiilor prevăzute de cadrul normativ și a sarcinilor stabilite în actele Guvernului, în Programul de activitate și alte documente de politici publice, precum și în indicațiile prim-ministrului. Odată cu reformarea Guvernului, numărul ministerelor va fi redus de la 16 la nouă. În noua componență se vor regăsi: Ministerul Economiei și Infrastructurii; Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și a Mediului; Ministerul Sănătății și Protecției Sociale; Ministerul Educației, Culturii și Cercetării; Ministerul Finanțelor; Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Apărării și Ministerul Justiției.
12:26
Arestarea tatălui atacatorului sinucigaş are loc la doar câteva ore după arestarea fratelui mai mic – Hashem Abedi, transmite Sky News. Un alt frate al atacatorului a fost arestat în Marea Britanie.  Tatăl lui Salman Abedi, Ramadan Abedi, a fost arestat în faţa locuinţei sale din suburbia Ayn Zara a capitalei libiene Tripoli. Huffington Post notează că acesta a încercat să convingă jurnaliştii AP de nevinovăţia fiului sau într-un interviu pe care l-a acordat cu câteva ore înainte de a fi reţinut.  O sursă din serviciile de securitate a declarat că Hashem Abedi, fratele atacatorului sinucigaş de la Manchester, "cunoştea toate detaliile" despre organizarea atacului. Mai multe surse au confirmat că fratele sau este şi el suspectat că ar fi plănuit un atentat la Tripoli şi a fost reţinut în urmă unei operaţiuni antiteroriste a forţelor Rada din capitala libiană Tripoli. Acesta este acuzat că are legături cu jihadiştii Statului Islamic, scrie hotnews.ro.    
11:56
În prezent, chirurgii din Cape Town Africa de Sud au realizat al doilea transplant de acest gen, spitalul Tygerberg devenind prima instituţie din lume în care au fost realizate cu succes două transplanturi de penis, informează Seeker, potrivit descopera.ro.   Anual, în Africa de Sud au loc aproximatix 250 de amputări ale penisului, din cauza complicaţiilor apărute în urma ritualurilor de circumcizie. În cadrul ritualurilor, tinerii sunt circumcişi înainte de a-şi petrece câteva săptămâni în sălbăticie ca parte a unui ritual de iniţiere. Deseori, în urma circumciziei apar infecţii care necesită intervenţie medicală.  ,,Am avut parte în general de cazuri de amputare parţială sau totală, mai ales în lunile iulie şi decembrie, perioadă în care sunt realizate circumciziile,'' a declarat dr. Amir Zarrabi, urolog din cadrul spitalului.  Operaţia a fost una complexă şi a durat nouă ore.  Beneficiarul a fost un bărbat de 40 de ani care şi-a pierdut penisul în urmă cu 17 ani din cauza circumciziei. 
11:41
Potrivit  art. 41 din Codul educației din  17.07.2014, elevii din învățământul primar sunt asiguraţi cu manuale şcolare în mod gratuit.  De asemenea, elevii claselor V-IX urmează să primească manuale fără a achita taxa de închiriere, ca urmare a Hotărârii Curții Constituționale nr. 7 din 16 februarie 2017, relevă serviciul de presă al Ministerului Educației. În context, Ministerul Educației elaborează un proiect de modificare a Codului educației, în care vor fi înaintate inclusiv amendamente la prevederile ce vizează asigurarea cu manuale școlare a elevilor de la treapta gimnazială. În același timp, urmează să fie identificate surse financiare suplimentare și să fie evaluat mecanismul de gestionare a asigurării cu manuale școlare. Până la modificarea cadrului normativ juridic existent, asigurarea cu manuale a elevilor din învățământul gimnazial (clasele V-IX) se va realiza în baza Regulamentului cu privire la asigurarea elevilor claselor I-IV cu manuale, aprobat prin anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 876 din 22 decembrie 2015. În anul 2016, din resursele Ministerului Educației au fost editate 33 de titluri originale de manuale și 12 titluri în traducere, pentru care s-au alocat 27,4 mln. de lei.    
11:26
Şefa serviciului de presă al Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Maria Chitoroagă, a declarat pentru IPN că în termen de cinci zile, viceministrul Vitalie Rapcea urmează să emită o decizie privind numirea în funcţie a lui Cuculescu. Andrei Cuculescu a fost anterior viceministrul al transporturilor și șef de direcție la minister. În ultima perioadă, interimatul funcției a fost asigurat de Veaceslav Teleman. Fostul administrator al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Gheorghe Curmei, a fost demis în luna martie anul trecut de către ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor pentru încălcări în activitatea sa.
10:41
SA „Apă-Canal Chișinău” menționează că între orele 09.00 și 18.00 vor fi efectuate lucrări de înlăturare a scurgerii la apeductul magistral cu D-300 mm din orașul Vadul lui Vodă, Parcul Nistrean. Ca urmare vor fi afectați de lipsa apei potabile consumatorii din Vadul lui Vodă, Parcul Nistrean. Furnizorul planifică lucrări de rebranșare a apeductului din strada Așhabad, 18, între orele 09.00 și 14.00. În acest interval de timp, nu vor avea apă la robinet consumatorii din strada Așhabad, 8-24 și 31-49. Tot vineri, începând cu ora 11.00 și până la 18.00, va fi sistată apa pe bulevardul Dacia, 32-38 , inclusiv cu fracții. În legătură cu executarea lucrărilor planificate de către compania „Gas Natural Fenosa”, este posibilă deconectarea energiei electrice la o stație de pompare, proces care va conduce la sistarea alimentării cu apă pe adresele respective. Și în localitatea Colonița vor fi posibile întreruperi în alimentarea cu apă potabilă sau alimentarea cu apă potabilă va fi cu presiune joasă. Sistările vor avea loc între orele 09.00 și 17.00, timp în care vor fi executate lucrări de spălare a rezervoarelor de la Stația de pompare din satul Colonița. După finalizarea lucrărilor, livrarea serviciilor de alimentare cu apă va fi reluată la parametrii planificați. Pentru informații suplimentare consumatorii sunt îndemnați să sune la Dispeceratul central, la numărul de telefon: 022-25-66-66 sau 022-85-77-77.
10:26
Scorpion Scorpionul e plin de sex-appeal. E un cuceritor fara margini, iar asta vine nu doar din exteriorul lui, pentru ca trebuie sa spunem ca arata perfect, dar si din interiorul sau. Este sexy si glumet, iar acest lucru innebuneste femeile. Practic, se poate spune ca are parte de orice femeie isi doreste. E o adevarata incantare cu privirea lui sclipitoare si cu fundul sau dragut. Si mai senzuala este vocea lui, care te poate hipnotiza de-a dreptul. Leu Leul este frumos, are o postura impozanta, e mandru de el si te cucereste cu aceasta intruchipare a perfectiunii. Te atrage cu carisma lui unica. E jovial si comunicativ, ceea ce inseama ca are un simt al umorului foarte fin. De aceea va sti cum sa te faca sa razi, iar tu te vei simti bine in compania lui si o vei dori tot mai des. Radiaza masculinitate si forta seducatoare. Odata cucerita, nu iti poti imagina cum ai mai putea rezista fara el Rac Racul este un gentleman de moda veche atat ca aspect, cat si ca atitudine. E politicos, iar privirea si simtul umorului ii ofera o aura sexy peste care nu poti sa treci fara sa iti tresara inima si fara ca toate simturile sa iti fie puse in miscare. Zambeste discret, senzul, din coltul gurii, e modest si arata chiar interesant. E delicat si vezi in el nu o masculinitate profunda, ci o sensibilitate irezistibila. Vorbele lui si vocea blanda il fac foarte placut, potrivit ele.ro.
10:26
Totodată, în perioada 2019-2025, Moldova va cumpăra preparatele la prețuri reduse, prin intermediul UNICEF. Subiectul a fost discutat de ministrul sănătății, Ruxanda Glavan, cu directorul regional GAVI, Colette Selman, în cadrul reuniunii Adunării Mondiale a Sănătății de la Geneva, care are loc în perioada 21-25 mai. Imunizarea este recomandată fetelor între 9 si 11 ani, dovedindu-se că inocularea la aceasta vârstă protejează cel mai bine împotriva leziunilor precanceroase și canceroase la nivelul colului uterin provocate de virusul papiloma. Lucrătorii medicali vor fi instruiți în legătură cu etapele administrării vaccinului, procedurile și contraindicațiile stabilite. De asemenea, va fi elaborată o strategie de prevenire și combatere a cancerului de col uterin.
10:26
Indexarea depunerilor se face în baza Legii din 12 decembrie 2012. La prima etapă, pentru prima mie de ruble deponenților li se întoarce 1000 de lei. La etapa a doua, pentru soldul ce depășește prima mie de ruble raportul de indexare este de 2,5 ruble : 1 leu. Banii pot fi ridicați de la ÎS Posta Moldovei.
09:11
  TAUR  Compromisurile nu au în tine un mare maestru! Totuși azi poţi media între membrii anturajului care sunt de păreri diferite şi poţi obţine armonia şi consensul atât de preţuite de zodia ta. Nu-ţi imobiliza capitalul sentimental in afaceri pe termen scurt, decât daca intrezareşti un faliment apropiat al relatiei de amor curente. Un pic de egoism şi de elitism bine temperat nu-ţi strică astăzi. Este bine să creionezi anumite limite pentru anturaj, colegi, prieteni. Pune-i la punct şi o să ai numai de câştigat. S-au folosit cam mult de tine, nu crezi? GEMENI  Astăzi trebuie să eviţi să faci declaraţii sau să discuţi mult. Modul tău de abordare nu este nici indicat, nici de succes. Eşti prea direct, prea ironic şi remarcile tale nu motivează. Proiectele tale de viitor suferă de un defect major - se bazeaza mai mult pe întamplare decat pe planificarea abila a fortele proprii! Pe de altă parte zodia ta este zodia intelectului. Ai idei grozave, strălucitoare chiar, dar nu le pui în aplicare!   RAC  Zi favorabilă în rezolvarea unor probleme urgente. Implică-te, sunt din domeniul profesional, dar evită să exagerezi, pentru că detaliile unor situaţii nu intră în competenţele tale. La serviciu, la muncă, unde îţi petrecţi dimineţile şi uneori toată ziua, te bucuri de o eficienţă mărită, aşa că profită şi rezolvă, finalizează, termină proiectele, lucrările mai dificile. Pe plan emoţional lecţiile trecutului se pare că ţi-au folosit, dar nu trebuie să dai dovadă de prudenţă excesivă.  LEU  Faci planuri, îţi vin idei, te decizi să iei iarăşi poziţie. Te simţi motivat. Dar, atenţie, nu repeta greşelile din trecut, chiar dacă oamenii sunt aceiaşi, ai nevoie de o noua abordare! Experienta este suma greselilor care dor cel mai mult. In dragoste este bine sa-ti recunosti greselile, mai ales pe cele neimportante! Rasfatul propriu mai marelor feline nu te ocoleste in ziua de azi. Evită să te enervezi din lucruri de nimic, fii constructiv în tot ce faci. Nu lua hotărâri când eşti iritat – mai bine lasă lucrurile în suspensie. FECIOARĂ  Atenţie, azi, la legăturile tale sociale pentru că ai tendinţa de a fi permanent în ofensivă şi să te exprimi foarte direct. Este bine sa faci concesii parţiale şi/sau compromisuri mărunte. Nimic nu te multumeste azi si esti convins ca meriti mai mult. Poate că da, poate că nu, dar nu te astepta la minuni. Primeşti veşti, unele bune, despre proiectele tale pe    termen lung, dar altele te fac să schimbi nişte planuri. Nu aştepta foarte mult, mai ales de la cei cu care te întâlneşti astăzi. Nu promite, la rândul tău, nimic! BALANŢĂ  Dimineața, amână tot ce ţine de relaţiile umane. Nu te hazarda în discuţii lungi şi inutile. Nu promite nimănui, nimic, chiar dacă eşti solicitat. Dar, ai inspiraţie în domeniul financiar! Eşti supus la două influenţe importante şi opuse. Evită pe cât posibil discuţiile cu persoane potenţial ostile, sau discuţiile în contradictoriu cu partenerii şi/sau asociaţii, mai ales despre proprietăţi sau posesiuni comune.  Pe de altă parte carisma ta este în creştere şi poţi avea o serie de succese sociale. Dragostea este bine aspectat, scrie evz.ro. SCORPION  Evită mişcările bruşte, la propriu şi figurat. Astăzi poţi conta pe intuiţia ta, te duce în direcţia bună. Fii mai atent, cu picioarele pe pământ şi așa ții neprevăzutul departe de tine! Poţi realiza ceea ce ţi-ai propus de mai mult timp. Pe total, o zi obositoare, mai ales prin aglomerarea treburilor de făcut şi a întîlnirilor. Dar, o seară plăcută cu cei dragi cu planuri şi proiecte de viitor. Nu încerca să-ţi depăşeşti condiţia cu orice preţ, nu cheltuii mai mult decat îţi poţi permite. SĂGETĂTOR   O zi obositoare, dar care zi nu este obositoare?! Cu toate că ai un randament bun, se pare că eşti în criză de timp. Cere sprijin, din timp. O veste, poate un film, spectacol, pe seară. Ziua de azi este numai bună pentru finalizarea unor proiecte profesionale. Trebuie, numai, să te concentrezi  foarte bine – ai o mare putere de focalizare pe termen scurt, însă. Nu-ţi schimba intenţiile, tenacitatea aduce succes.  De mai multa vreme doreai un grad mai mare de libertate materiala pe care stelele te sprijina astăzi sa-l obtii prin harnicie si chiar cu puţin noroc. CAPRICORN     După o noapte în care grijile şi gândurile nu te-au lăsat să dormi suficient, ai o zi densă în care trebuie să te organizezi bine. Trebuie să soliciţi sprijin de la cei care te pot ajuta. Astrele sunt in aspecte favorabile : sănătatea îţi este bună, viaţa personală – armonioasă, iar situaţia financiară nu-ţi  mai pare teribilă.  Nu trebuie să exagerezi disensiunile din familie şi cu prietenii, îţi faci false păreri. Primeşti cu plăcere nişte vizite sau veşti de departe. VĂRSĂTOR    Poţi întâlni astăzi oameni al căror ţel suprem în viaţă este să-ţi facă ţie neplăceri. Genul de funcţionar de stat de la ghişeu! Dar există şi o parte bună a zilei: primeşti o veste bună! La serviciu, zi ideală pentru analize, întâlniri şi şedinţe pentru stabilirea unor noi direcţii de dezvoltare şi amplificarea celor vechi. Nu te enerva din lucruri mărunte cum ar fi incidentele casnice sau întîrzierile. Păstrează-ţi serenitatea şi buna dispoziţie. Cu dragostea stai ceva mai bine decât în mod obişnuit, asta nu înseamnă că pe total stai excelent. Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, având impresia, pe undeva,  că eşti oglinda conştiinţei lor.    PEŞTI  Te bucuri de o formă bună, foarte bună, în tot cursul zilei. O veste bună. Sau ai o realizare care te motiveză şi îţi dă aripi. Ai energie şi eşti optimist chiar dacă eşti destul de obosit! Nu avea grijă, ai în continuare aceiaşi  „prieteni credincioşi”, dar pe total mediul se schimbă. Nu uita că numai în dragoste sunt duşmani o dată pentru totdeauna. În politica şi afaceri alianţele şi duşmăniile se schimbă în funcţie de interesul momentului. De aceea există vorba „nu este nimic personal”... Pe de altă parte, ţinând seama de „comandamentele” momentului şi evoluţiile internaţionale, există oricând posibilitatea ca „cineva” să strice jocurile făcute de cei din jurul tău – arata Mercur, Jupiter şi Marte, deci nimic nu este stabilit!
09:11
Parohul Bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Ialoveni, Oleg Ursu, a declarat pentru IPN că anume Hristos a prorocit că se va înălța acolo de unde a și venit, iar la 40 de zile după Înviere și-a luat ucenicii, a mers pe munte și s-a ridicat la cer. Dimineață se face Sfânta Liturghie. Creștinii se salută cu: „Hristos s-a Înălțat”! Și răspund cu: „Adevărat s-a Înălțat”! Parohul a spus că în fiecare zi, dar mai ales de sărbători, creștinii trebuie să se roage și să aducă slavă Domnului. Enoriașii sunt îndemnați să cinstească sărbătoarea, dar să nu o transforme în prilej de chef. Să-i înțeleagă adevăratul rost. Tradiția de a se saluta cu „Hristos s-a Înălțat” și „Adevărat s-a Înălțat” diferă de la regiune la regiune. În unele localități creștinii se salută astfel timp de o zi, în altele trei sau chiar și zece zile. Ca și în ziua Învierii, pe masă se pun ouă roșii și pască.
09:11
M14 – adiacentul or.Edineț;   R1 – adiacentul or.Ungheni;   R2 – adiacentul or.Anenii Noi;   R14 – adiacentul mun.Bălți;   M2 – adiacentul or.Orhei;   R20 – adiacentul or.Rezina;
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.