Evzmd.md

Acum 6 ore
23:45
  La prelucrarea a 1739 de procese de vot acesta conduce cu 79.59% din voturi. Pe locul doi se situează candidatul PSRM, Constantin Scripnic, cu 20,41%. 
23:15
La nivelul Republicii Moldova, prezenţa la vot la alegerile locale de duminică a fost de 41,7%, ceea ce înseamnă 1,17 milioane de alegători din totalul celor peste 2,8 milioane înscrişi în listele permanente. Rata de participare este însă mai mică în comparație cu alegerile locale generale din iunie 2015. Cea mai scăzută prezență la urne se atestă în municipiile Chișinău și Bălți – de aproximativ 36%.
23:15
  Într-o conferință de presă, el a declarat va aminti puterii centrale că R.Moldova nu este reprezentată doar de orașul Chișinău. Renato Usatîi  îndeamnă celelalte partide, în special pe socialiști, să respecte alegerea locuitorilor din Bălți. „Locuitorii orașului Bălți au arătat în ce măsură au încredere în Dodon și în PSRM și cât de multă încredere au în noi, cei care am făcut multe pentru Bălți și țară. Ei sunt obligați să respecte alegerea locuitorilor orașului Bălți. Da, prezența la vot e mult mai scăzută, dar cred că e din cauza că oamenii pleacă în continuare masiv din țară(…)Cu această victorie, începe o nouă etapă pentru partidul nostru. Le vom aminti forțelor centrale că R. Moldova nu înseamnă doar Chișinău”.    
23:00
  Conform rezultatelor preliminare pentru municipiul Chișinău, prezentate de Comisia Electorală Centrală, la procesarea a 60 de procese verbale din 307 (adică circa 10 % din procese verbale), situația cursei electorale pentru Primăria Chișinău este următoarea: Ion Ceban -42,40% Andrei Nastase - 30,97% Dorin Chirtoaca - 9,32% Octavian Ticu - 4,48% Valerii Klimenco - 3,30% Victor Chironda - 2,42% Vladimir Cebotari - 2,17% Ivan Diacov - 1,16% Teodor Cirnat - 0,60% Vladimir Turcanu - 0,58% Valeriu Munteanu - 0,55% Vitalie Marinuta - 0,46% Dumitru Tira - 0,37% Alexandru Fetescu - 0,37% Lilia Ravogaet - 0,27% Boris Volosatii - 0,27% Vitalie Voznoi - 0,13%   Serghei Toma - 0,10%
Acum 8 ore
20:45
Potrivit aplicaţiei on-line a Comisiei Electorale Centrale, până la această oră, la secțiile de vot s-au prezentat circa 1 mln 150 mii de alegători. Cei mai mulţi votanţi - peste 54% - au fost femei. Şi la această oră, cei mai activi cetăţeni rămân vârstnicii. Cei mai pasivi alegători sunt tinerii de până la 25 de ani. Până la această oră cea mai mica rată de participare este înregistrată în Cantemir, unde au votat 36,27%, Basarabeasca – au votat 36,42%,Cimișlia – au ieșit la vot 37,37%, Cahul – au ales 37,83% și la Hâncești au votat 38,20%. În capitală, rata de participare este de 35,23% și aici cei mai mulți votanți au fost femei - peste 55%.
Acum 12 ore
19:45
UDC ar fi obţinut 26,3% din voturi faţă de 29,4% în urma cu patru ani. Partidul Socialist (PS) este şi el în scădere, de la 18,8% la 16,5%. Liberalii din PLR îşi păstrează locul al treilea, cu 15,2% (-1,2 puncte). Partidele ecologiste confirmă în schimb avansul anunţat de sondaje cu privire la intenţiile de vot. Trecând de la 7,1 la 12,7%, Verzii devin al patrulea partid al ţării. Liberalii verzi câştiga 3 puncte, de la 4,6 la 7,6%. Problema schimbărilor climatice a fost una dintre temele majore ale campaniei electorale. Cu patru ani în urmă, problema migraţiei a fost cea care a dominat dezbaterea, permiţând UDC să înregistreze cea mai bună performanţă a sa în alegeri federale, obţinând cele mai multe mandate. Succesul ecologiştilor ar putea schimba componenţa consiliului federal, guvernul confederal ale cărui şapte locuri sunt în prezent împărţite între UDC (două locuri), PS (două locuri), PLR (două locuri) şi creştin-democraţii (un loc).
19:00
"Este momentul potrivit şi o bună ocazie pentru a merge dincolo de o simplă reducere a violenţei şi de a explora modalităţi pentru a se ajunge la o încetare a focului", a declarat Roland Kobia, trimis special al UE, într-o conferinţă de presă. Negocierile între SUA şi talibani privind retragerea forţelor americane din Afganistan, care urma să aibă loc mai târziu, vizau reducerea violenţei şi deschiderea unui dialog interafgan. Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat la începutul lunii septembrie că discuţiile sunt "moarte" după un atac al talibanilor în care a decedat un soldat american. Proiectul de acord dintre cele două părţi avea ca scop, în final, să pună capăt unui conflict care datează din 2001, când americanii i-au înlăturat de la putere pe talibani. Potrivit emisarului european, o încetare a focului ar reprezenta o schimbare semnificativă a situaţiei care l-ar putea convinge pe Donald Trump să reia negocierile. Problema "este într-adevăr de a vedea mai degrabă cum putem avansa ideea unui armistiţiu decât să-l amânăm pentru mai târziu... Există o oportunitate acum", a subliniat el. Talibanii au exclus până acum orice încetare a ostilităţilor şi n-au depus armele decât pentru trei zile în 2018 pentru o sărbătoare religioasă. Întrebat cum UE, a cărei influenţă în Afganistan este limitată, ar putea pune în aplicare această idee, Kobia a sugerat că talibanii ar putea reveni la putere "sub o formă sau alta" în câteva luni şi poate apoi să ia considerare că o încetare a focului este un bun mod de a-şi normaliza relaţiile cu Uniunea Europeană. "O încetare a focului ar fi o garanţie, un angajament de bunăvoinţă şi o bună pregătire pentru normalizarea acestor relaţii", a adăugat el. Situaţia din Afganistan rămâne foarte confuză în contextul în care sunt aşteptate rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale din 28 septembrie, pe fondul unei violenţe care nu scade, ci dimpotrivă se accentuează. Publicarea rezultatelor care urmau să fie comunicate sâmbătă a fost amânată pentru o dată nedeterminată din cauza unor "probleme tehnice', potrivit Comisiei electorale. Şeful delegaţiei UE în Afganistan, Pierre Mayaudon, consideră că o întârziere de câteva zile este normală. "Dar nu trebuie ca zilele să se transforme în săptămâni pentru că aceasta te face să crezi că se întâmplă ceva", a afirmat el într-o conferinţă de presă.
18:45
Imediat ce se vor închide secțiile de votare, la orele 21:00, funcționarii electorali vor demara procesul de totalizare a voturilor exprimate astăzi în toată țara. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, rezultatele preliminare vor putea fi vizualizate in regim online. Până la această oră, au votat peste 36% dintre alegători, în toată țara. În Chișinău prezența la urne a ajuns la 30%.
18:15
China intenţionează să lanseze o constelaţie de sateliţi comerciali care să ofere servicii diverse, de la internet de mare viteză la bordul avioanelor şi până la monitorizarea transporturilor de cărbune. Modelul reutilizabil va permite lansări frecvente ale rachetelor chineze şi menţinerea costurilor la niveluri reduse. Racheta cu agent de propulsie solid Smart Dragon-2, cântărind 60 de tone şi având o lungime totală de 21 de metri, va fi capabilă să trimită o încărcătură de 500 de kilograme pe orbită la o altitudine de 500 de kilometri, au precizat jurnaliştii de la Xinhua. Specialiştii se aşteaptă ca un zbor de testare să fie organizat anul viitor. Cu o greutate de 116 tone şi o lungime de 31 de metri, racheta Smart Dragon-3, al cărei zbor de testare este programat în 2021, va putea să transporte pe orbită o încărcătură de 1,5 tone. În iulie, iSpace, o companie cu sediul în Beijing, a devenit prima firmă privată chineză care a plasat un satelit pe orbită prin intermediul unei rachete proprii. Începând din 2018, alte două companii chineze de tip start-up au încercat să lanseze sateliţi pe orbită, însă au eşuat în tentativele lor.
17:30
Pragul de validare a fost atins către ora șaisprezece și un sfert, transmite IPN. Cei mai activi sunt vârstnicii de 56-76 de ani, unde cifra votanților o constituie peste 58 de mii de alegători sau puțin peste 36% din alegători. Tineri s-au prezentat la vot în jur de opt mii sau 5%. 55% din alegători sunt femei. La nivel de țară, cei mai activi sunt alegătorii din Dondușeni, unde la urne s-au prezentat 42% din votanți.
16:45
Potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii de reprezentanţii MoMA, lucrările de extindere au adăugat o suprafaţă de peste 3.700 de metri pătraţi spaţiilor expoziţionale ale muzeului, iar instituţia newyorkeză va putea de acum înainte să prezinte mai multe opere de artă în feluri noi şi interdisciplinare. Această extindere, care coincide cu a 90-a aniversare a MoMA, va aduce în muzeu mai mulţi artişti şi mai multe perspective artistice, deoarece spaţiul expoziţional a crescut cu 50%. Au fost adăugate noi galerii şi noi săli destinate unor reprezentaţii şi evenimente artistice, au explicat reprezentanţii MoMA. Vizitatorii care deţin abonamente au beneficiat de un acces exclusiv în cadrul muzeului, pentru a admira noua structură a acestuia, începând din 13 octombrie. Muzeul de Artă Modernă din New York a fost închis pe 15 iunie 2019 pentru lucrări de extindere şi renovare.
16:00
După ce a învins în sferturi cu un scor categoric, 26-3 (5-3), reprezentativa ţării gazdă a turneului final, într-o partidă disputată la Tokyo.
15:45
Printre acestea se numără transportarea organizată a alegătorilor, dar și instalarea unui magazin ambulant în fața unei secții de votare. Conform unui briefing susținut de Asociație, o secție de votare a fost închisă temporar deoarece nu funcționa sistemul SIAS Alegeri. Astfel, s-a luat decizia să se închidă ușile până la soluționarea problemei, iar alegătorii nu au putut intra în incinta secției timp de 10 minute. De asemenea, s-au constatat 15 cazuri în care publicitatea electorală este amplasată în apropierea secțiilor de votare, 15 cazuri de agitație electorală, 5 cazuri în se presupune că s-ar fi încercat remunerarea alegătorilor în schimbul voturilor și 9 cazuri de transportate organizată a persoanelor către secțiile de votare. La fel, observatorii Promo-LEX sesizează 9 situații în care persoane neautorizate se aflau în preajma sau în incinta secției de votare, 2 cazuri de violență sau intimidări și 11 cazuri în care în cabinele de vot nu se afla o singură persoană. Alegătorii ar fi încercat să fotografieze buletinul în 12 cazuri, iar în altele 5 nu le-au utilizat corespunzător, le-au aruncat jos sau le-au lăsat în cabina de vot. Totodată, 26 de cetățeni au depistat greșeli în listele electorale.
15:15
La Orhei vor fi 20 de grade, iar la Tiraspol se aşteaptă 21. La Leova sunt anunţate 22 de grade. La Cahul şi Comrat, maxima va fi de 23 de grade Celsius. În Capitală, în această noapte, vor fi opt grade, iar pentru mâine sunt prognozate 21. În următoarele zile vremea se va menţine caldă. Ziua termometrele vor indica între 17 şi 23 de grade, iar noaptea, între şase și nouă. Mâine, în cea mai mare parte a Europei cerul va fi variabil. La Madrid se vor înregistra 16 grade. La Paris vor fi 14, iar la Londra, termometrele vor arăta 13 grade. La Berlin vor fi 21 de grade, iar în capitala Italiei se va încălzi până la 27 de grade. La Viena se aşteaptă 20 de grade, iar la Praga va fi cu unul mai puţin. La Varşovia şi Belgrad sunt anunţate 21 de grade, iar la Budapesta nu mai mult de 25 de grade. La fel de cald va fi şi la Bucureşti. La Atena maxima va fi de 27 de grade, iar la Ankara, 23. La Kiev va fi cu unul mai puţin, iar la Moscova va ploua şi se vor înregistra 17 grade Celsius.
15:00
Singurul gol a fost marcat de Lago Junior în minutul şapte după o acţiune individuală. Lucrurile s-au complicat pentru "galactici" în minutul 74, când Alvaro Odriozola a fost eliminat pentru cumul de cartonaşe. Realul se pregăteşte în prezent pentru partida cu Galatasaray Istanbul în Liga Campionilor. Disputa va avea loc marţi, 22 octombrie, şi va fi transmisă în direct de CANAL 3 de la ora 22:00. În urma eşecului suferit cu Real Mallorca, madrilenii au coborât pe locul secund în clasament. Lider a devenit FC Barcelona, care a învins în deplasare cu 3-0 pe Eibar. Golurile echipei catalane au fost marcate de Antoine Griezmann, Lionel Messi şi Luis Suarez. FC Barcelona a înregistrat astfel a patra victorie consecutivă în La Liga.
Acum 24 ore
14:30
Astfel, în raionul Ocnița, rata de participare la vot este de 32,23%, în raionul Dondușeni - 32,89%, în raionul Șoldănești - 32,21%, iar în Rezina - 31,34%. În același timp, cea mai mică prezență la alegerile locale generale se atestă în municipiul Chișinău (18,06%), municipiul Bălți (19,4%) și Cahul, Cantemir, Ungheni - aproximativ câte 23%. La această oră, rata de participare la nivel național este de 24,82%.  
14:15
"Am lucrat la 'Megalopolis' în urmă cu 20 de ani. Am încercat cu adevărat, voiam să fac un film despre utopie, despre ceea ce înseamnă cu adevărat raiul pe pământ", a declarat celebrul cineast american într-o conferinţă de presă organizată la Lyon, unde a fost recompensat cu premiul Lumiere pentru întreaga carieră. "Am un scenariu şi cred că el se apropie de ceea ce vreau să fac, cred că mă apropii pentru prima dată de scopul meu", a adăugat regizorul în vârstă de 80 de ani, care a abandonat acest proiect în urma atacurilor teroriste comise pe 11 septembrie 2001 în Statele Unite. "Aş spune că acesta este cel mai ambiţios film al meu, chiar mai ambiţios decât 'Apocalypse Now'", un film-cult al regizorului american despre Războiul din Vietnam, premiat cu Palme d'Or la Cannes în 1979. "Cred că va costa mai mult decât 'Apocalypse Now'", un film al cărui buget a fost de 30 de milioane de dolari, a precizat cineastul. "Aceasta este problema, pentru că este un film situat pe scala Marvel în ceea ce priveşte costurile de producţie. Trebuie să găsesc o soluţie pentru a îl realiza", a mai spus regizorul american. El a precizat că lungmetrajul "Megalopolis", în care un arhitect încearcă să construiască o viziune utopică a oraşului New York, distrus de un cataclism, spune povestea "unui bărbat care are o viziune a viitorului" şi care vorbeşte despre "conflictul" dintre acea viziune şi "tradiţiile trecutului", conţinând în acelaşi timp "o poveste de dragoste". "Am vrut întotdeauna să fac un film cu o mare poveste de dragoste, dar nu l-am făcut niciodată. Însă mi-ar plăcea să fac acest lucru înainte de a pleca din această lume", a adăugat Francis Ford Coppola. Întrebat de jurnaliştii prezenţi la Festivalul Lumiere în legătură cu declaraţiile recente făcute de Martin Scorsese, care a spus că filmele cu supereroi, precum cele realizate de studioul Marvel, "nu reprezintă cinematografia", Francis Ford Coppola a declarat că Scorsese "are dreptate". "Ne aşteptăm ca cinematografia să ne aducă ceva, o lămurire, o cunoaştere, o inspiraţie. Nu cred că vreun om reţine ceva util din faptul că vede mereu acelaşi film", a spus Francis Ford Coppola. "Martin a fost amabil atunci când a spus că acele filme nu reprezintă cinematografia. El nu a spus că ele sunt demne de dispreţ, dar eu spun acest lucru", a adăugat regizorul american.
13:45
Echipele de observatori ai Ambasadei SUA la Chișinău sunt bucuroși să constate corectitudinea votului liber în circumscripții. Procesul electoral va fi monitorizat de peste 1.745 de observatori acreditați de Comisia Electorală Centrală. Totodată, CEC a anunțat că în secțiile de votare va funcționa Sistemul de înregistrare video. Acesta va fi pornit în momentul demarării operațiunilor electorale preparatorii privind deschiderea secției de votare (sigilarea urnelor de vot, verificarea existenței listelor electorale, buletinelor de vot, ștampilelor) și oprit până la intrarea în secția de vot a primului alegător.
13:30
Membrii unei comisii de vot din Bălti au avut astăzi un dress code special. Aceștia s-au îmbracat în haine naționale pentru a-i motiva, astfel, pe alegători să voteze.
13:00
După ce a învins dramatic în sferturi reprezentativa Franţei, cu scorul de 20-19 (10-19), într-o partidă disputată la Oita.
12:45
Cel mai activ se votează în cele patru suburbii ale Capitalei – peste 13%. În sectoare se atestă următoarea rată de participare: Râșcani – 11,15%; Ciocana – 9,72%; Buiucani – 10,4%; Centru – 11,34; Botanica – 10,72%. Pe țară, la ora 12:15, și-au exprimat dreptul la vot circa 17,15% din alegători.
12:15
''În timp ce orbitorul spectacol de lumină îi încânta pe spectatorii ce au umplut până la refuz RAI Amsterdam, Garrix a oferit un moment neaşteptat, ieşind din culise cu faimoasa Cupă Henri Delaunay, trofeul ce va fi înmânat câştigătoarei UEFA EURO 2020. Concomitent, ecranele-gigant din spatele său ofereau confirmarea că el va fi artistul muzical oficial al turneului final din vara anului viitor. Melodia şi, totodată, colaborarea cu un alt cântăreţ, vor fi aduse la cunoştinţa publicului în primăvara anului 2020. Cei doi artişti vor interpreta, apoi, în premieră întregul cântec cu ocazia ceremoniei de deschidere a UEFA EURO 2020, pe Stadio Olimpico din Roma, la data de 12 iunie 2020'', se arată în comunicat. Pe lângă melodia oficială, Martin va mai produce şi piesa ce va marca ieşirea echipelor pe terenul de joc, ca şi melodia care va folosită în toate transmisiunile TV oficiale. ''E o incredibilă onoare, de-abia aştept ca toată lumea să asculte piesa'', a declarat Garrix, conform sursei citate. ''Turneul final din vara anului viitor îi va aduce pe suporteri mai aproape ca niciodată de acţiunea din teren. De aceea, sper din tot sufletul că melodia pe care o voi compune îi va determina pe toţi suporterii din Europa să se simtă ca fiind parte din competiţie'', a adăugat acesta. Inspirat după ce şi-a urmărit conaţionalul, DJ Tiesto, susţinând concertul cu ocazia ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice din 2004, de la Atena, Garrix se află pe drumul dobândirii succesului la nivel mondial. Deja el s-a consacrat drept unul dintre cei mai mari DJ ai lumii, graţie unei multitudini de hituri pop electronic, cum ar fi Don't Look Down (featuring Usher), Scared to be Lonely (featuring Dua Lipa) şi In the Name of Love (featuring Bebe Rexha). Garrix a produs cântece împreună cu unele dintre cele mai mari nume ale industriei muzicale, inclusiv cu Tiesto şi David Guetta, care a compus melodia oficială a UEFA EURO 2016, colaborând, totodată, recent, cu Dean Lewis, în vederea compunerii noului lor single, Used To Love. UEFA EURO 2020 va fi organizat în premieră, în cei 60 de ani ai istoriei competiţiei, în întreaga Europă, un total de 12 oraşe-gazdă urmând să fie parte a celebrării aniversare. Amsterdam, Baku, Bilbao, Bucureşti, Budapesta, Copenhaga, Dublin, Glasgow, Londra, Munchen, Roma şi Sankt Petersburg vor găzdui meciurile din vara anului viitor. Guy-Laurent Epstein, directorul de marketing al UEFA, a declarat: ''UEFA EURO 2020 va reprezenta o lună de sărbătoare în întreaga Europă. De aceea, nu există o persoană mai potrivită de a da semnalul de start al petrecerii decât Martin Garrix. Muzica şi fotbalul vor aduce oamenii laolaltă. În condiţiile în care turneul final se va desfăşura pentru prima oară în 12 ţări de-a lungul şi de-a latul continentului nostru, va exista o imperativă temă a unităţii în timpul UEFA EURO 2020''. Martin Garrix a completat: ''Este o nebunie să te gândeşti că UEFA EURO 2020 va fi organizat în 12 oraşe, dar acesta este modul perfect de a sărbători cei 60 de ani ai acestei incredibile competiţii. Muzica este pasiunea mea, dar, în acelaşi timp, sunt un mare suporter al fotbalului, aşa că e ceva special pentru mine să am oportunitatea de a compune melodia oficială pentru ceea ce va fi cel mai mare EURO din întreaga istorie''. Fanii fotbalului şi ai muzicii vor avea posibilitatea să câştige o întâlnire cu Martin Garrix la tragerea la sorţi a turneului final al UEFA EURO 2020, ce va avea loc la Bucureşti în ziua de 30 noiembrie 2019. Pentru a avea o şansă în acest sens, ei pot accesa şi www.euro2020.com/Martin-Garrix.
11:45
În perioada indicată se prevede ceaţă cu vizibilitatea de 200 metri şi mai puţin. Se Recomandă: -utilizarea luminilor de întâlnire și ceață ale automobilului pe toate categoriile de drumuri; -deplasarea cu viteză redusă în traficul rutier; -evitarea efectuării manevrelor de depășire cu autovehiculul; -mărirea distanței de siguranță între vehicule ; -menținerea sub control a stării de sănătate, îndeosebi în cazul persoanelor din categoriile vulnerabile.
11:45
„Am votat pentru sunt un cetățean responsabil și îmi pasă cum va arăta Republica Moldova de acum încolo. Tocmai de aceea invit toată lumea să voteze. Guvernul vă poate ajuta, dacă veți alege primari și consilieri onești, care se vor ocupa doar de interesele cetățenilor. Este important să mergem astăzi la vot, pentru că astăzi se aleg și consilierii. Am obținut o victorie, dar nu trebuie să ne oprim aici”, a declarat Maia Sandu.
11:30
-21 octombrie: s. Vădeni, Cosăuți (parțial) – 08:30-16:30. -22 octombrie: s. Zastînca, Cureșnița, Soloneț, Stoicani,, Dubna (parțial) – 08:30-16:30. -23 octombrie: s. Zastînca, Vădeni, Cureșnița  (parțial) – 08:30-16:30, s. Vărăncău (parțial) – 12:30-16:30. -24 octombrie: s. Holoșnița, Voloave, Parcani, Rădi Cereșnovăț (parțial) – 08:30-16:30. -25 octombrie: s. Zastînca, Vădeni, Lugovoe (parțial) – 08:30-16:30. -28 octombrie: s. Căinarii Vechi, Vădeni, Grigorăuca, Șeptelici, Șolcani,, Cureșnița Nouă (parțial) – 09:00-16:30. -29 octombrie: s. Sobari (parțial) – 09:30-12:30, s. Livezi (parțial) – 13:30-17:00, s. Vădeni, Malcăuți (parțial) – 08:30-16:30. -30 octombrie: s. Rublenița, Oclanda, Vădeni, Holoșnița (parțial) – 09:00-17:00. -31 octombrie: s. Cosăuți, Vădeni, Bulbocii Noi (parțial) – 08:30-16:30. -1  noiembrie: s. Vădeni (parțial) – 09:00-16:30. Pentru informaţie suplimentară apelaţi la tel. (0231) 532-06, (0231) 24-201, (0231) 24-019 Conducerea S.A. „RED Nord” îşi cere scuze pentru orice incomodități.
11:30
Totodată acesta susține că în acest an se desfășoară alegeri mult mai libere ca în anii precedenți. „Acest vot contează foarte mult pentru că Chișinăul are nevoie de un primar profesionist. E suficientă atâta demagogie la conducerea acestui municipiu. Avem nevoie de oameni care cunosc cum trebuie să construiască un oraș mai curat și mai frumos. Eu sunt convins că începând de astăzi lucrurile în Chișinău se vor schimba spre bine”, a declarat Igor Dodon. Totodată șeful statului a declarat că aceste alegeri sunt mai libere și mai corecte comparativ cu cele precedente. Întrebat despre ce se va întâmpla acum când favoriții fac parte din aceeași alianță, iar doar unul dintre ei va învinge, acesta a răspuns: „Nimeni nu trebuie să se supere. După numărarea voturilor cred că cel învis va trebui să-l sune pe contracandidat și să-l felcite”, a menționat șeful statului.
10:45
„Am votat pentru un oraș cu oportunități, confort și siguranță, cu spații publice, trotuare, transport public calitativ. Îndemn oamenii să iasă la vot, să voteze cu ce cred că e important. Eu vreau ca aceste alegeri să aducă un rezultat bun pentru orășeni, să avem o primărie care lucrează pentru oameni, un consiliu municipal eficient, care nu face politică și show, ci lucrează pentru soluționarea problemelor cetățenilor și eu cred că astăzi avem o oportunitate să facem primul pas pentru construirea unei administrații publice eficiente”, a declarat Victor Chironda. Întrebat ce va face dacă nu va accede în turul doi, candidatul a spus: „Haideți să vedem cu ce se vor termina alegerile de astăzi, după care vedem ce facem mai departe.”
10:45
Acesta a fost asaltat cu întrebări despre istoria capitalei și a fost rugat să recite câteva versuri din imnul capitalei, însă a refuzat. „Am votat ca Chișinăul să se dezvolte și să devină un oraș amenajat, frumos confortabil și modern. Vreau să se mândrească de la cei mici până la cei mari”, a declarat candidatul PSRM, Ion Ceban.
10:30
Toate cele 1969 de secții de votare din țară, constituite pentru alegerile locale generale care au loc astăzi, 20 octombrie au fost deschise către ora 07.00. Cetățenii cu drept de vot sunt așteptați la urne pentru a-și alege primarii și consilierii. Secțiile de votare vor fi deschise până la ora 21:00. Primele rezultate preliminare ale scrutinului vor fi prezentate astăzi către ora 22.00.
10:15
Parlamentul britanic a amânat sâmbătă dezbaterea acordului pentru Brexit la care au ajuns săptămâna trecută Londra şi Bruxellesul. Prim-ministrul britanic Boris Johnson se opune unei noi amânări, însă a fost obligat legal de votul parlamentului să solicite Uniunii Europene o nouă prelungire a procedurii. O sursă din UE afirmă că el a trimis, odată cu cererea, o scrisoare în care explică opoziţia cu care se confruntă la Londra. Conform aceleiaşi surse, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a primit sâmbătă seara două scrisori, însoţite de o notă din partea ambasadorului Regatului Unit, Tim Barrow. Anterior, un diplomat european declarase că UE va "studia constructiv" orice cerere de prelungire. Cele 27 de state membre care vor rămâne în Uniune după Brexit ar putea avea nevoie de câteva zile pentru a lua o decizie, apreciază DPA. Camera Comunelor din Parlamentul Regatului Unit a votat sâmbătă, cu o majoritate de 322 la 306, pentru amânarea votului asupra acordului pentru Brexit obţinut joia trecută de Johnson. Parlamentarii au urmărit blocarea retragerii ţării lor din UE pe 31 octombrie fără prevederi privind tranziţia, deoarece consideră că legislaţia necesară nu ar putea fi ratificată la timp. Conform acordului, în perioada de tranziţie, în Regatul Unit ar urma să se aplice în continuare reglementările Uniunii Europene. Pe de altă parte, arată DPA, lipsa unui acord ar putea produce perturbări pe termen scurt şi ar putea crea situaţii imprevizibile pentru cetăţenii şi firmele de ambele părţi.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.