Evzmd.md

Acum o oră
14:15
Maliha Mohammed, maestru bucătar din Kenya, a gătit nonstop timp de 75 de ore, stabilind astfel un nou record mondial Guinness. Maliha Mohammed, mamă a doi copii, a încheiat maratonul culinar duminică, în Kenya Bay Beach Resort din Mombasa, potrivit Mediafax. Timp de 75 de ore, femeia în vârstă de 36 de ani a realizat 400 de preparate, atât din bucătăria locală, cât şi din cea internaţională. Specialitatea sa este un preparat coreean pe bază de pui, Korean Chicken Bulgogi. Iniţial, Maliha şi-a depus candidatura pentru un nou record Guinness în aprilie 2018, dar nu a mai putut participa la eveniment din motive financiare. Hotărâtă să îşi demonstreze măiestria, aceasta a făcut o nouă solicitare în acest sens în decembrie 2018, iar, în februarie, a primit răspunsul din partea reprezentanţilor Guinness. Femeia a putut participa la competiţie după ce a organizat o strângere de fonduri. Recordul anterior, de 68 de ore şi 30 de minute, a fost stabilit de Rickey Lumpkin, din statul american California, în decembrie 2018  
Acum 4 ore
13:00
Cei care vor porni un Galaxy Note10 sau Note10+ în ziua lansării vor primi o notificare care îi atenţionează că există un nou pachet software care poate fi descărcat şi instalat în regim OTA (over the air). Acesta va actualiza firmware-ul la versiunea N975FXXU1ASH5 şi necesită un download de aproximativ 307 MB, care poate fi realizat atât prin intermediul reţelei telecom, cât şi prin Wi-Fi, dacă este disponibil, notează go4it.ro Probabil cel mai important lucru este faptul că software-ul telefonului primeşte cel mai recent patch de securitate de la Google, cel din august 2019, pe care doar câteva telefoane l-au primit deja (cele Google, OnePlus 7 Pro şi alte câteva modele), cât şi îmbunătăţiri de performanţă. Camera foto a primit îmbunătăţiri, pe care Samsung nu le detaliază, însă orice îmbunătăţire a camerei este binevenită, mai ales când luăm în calcul faptul că DxOMark listează Galaxy Note10+ pe primul loc la performanţă de captură foto şi video. Apoi vin îmbunătăţiri pentru performanţa senzorului de amprentă, o componentă care a primit critici la debutul de pe seria Galaxy S10. Fiind vorba despre un senzor ultrasonic similar, îmbunătăţirile sunt binvenite. În ultimul rând, avem îmbunătăţiri pentru touchscreen, care probabil că înseamnă că telefonul va înregistra mai precis comenzile de pe ecran, ignorând atingerile accidentale, ceva important atunci când ai de a face cu un ecran mare de 6,8” curbat la margini, iar degetele de la ambele mâini pot atinge oricând ecranul pe laterale. În cele din urmă, Samsung menţionează că performanţa telefoanelor ar putea fi îmbunătăţită, o veste foarte bună având în vedere că testele iniţiale de performanţă sugerau că noul model ar putea fi chiar mai lent decât Galaxy S10+ în anumite teste. Rămâne de văzut cât de mult este sau nu îmbunătăţită viteza chipset-ului din acest punct de vedere.
13:00
Regimul sovietic a aniversat data de 23 de august ca una a eliberării Basarabiei de către „ocupația germano-română”, idee ce este perpetuată constantă de către forțele politice proruse din R. Moldova. Potrivit proiectului dispoziției propus spre examinare în ședința de astăzi a Guvernului, autoritățile administrației publice centrale și locale vor organiza la 23 august activități de marcare a acestui eveniment, în limita alocațiilor bugetare. Totodată, Executivul recomandă instituțiilor mass-media să difuzeze în această zi materiale consacrate evenimentului în cadrul programelor lor cu anunțarea unui moment de reculegere în memoria victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare la ora 20.00. Premierul Maia Sandu a anunțat acum o săptămână că va propune ca pe 23 august în Rep. Moldova să fie comemorate victimele stalinismului și nazismului, în conformitate cu o rezoluție a Parlamentului European din aprilie 2009. Inițiativa Guvernului a fost criticată de socialiști, partenerii Blocului ACUM din cadrul majorității parlamentare și de președintele Igor Dodon, care a anunțat că va sărbători pe 24 august 75 de ani de la ”eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă”. Anul acesta la 23 august se împlinesc 80 de ani de la semnarea acordului între Germania nazistă și Uniunea Sovietică prin care cele două puteri și-au împărțit sferele de influență în Europa, cunoscut și ca Pactul Ribbentrop-Molotov. Pactul încheiat la 23 august 1939, printr-un protocol secret, a stabilit un cadru de coexistență a două regimuri totalitare: nazist și comunist. În urma acestei înțelegeri, în vara anului 1940, Uniunea Sovietică ocupa Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, teritorii ale statului român.
11:45
„Din păcate dezoligarhizarea riscă să eșueze la Chișinău! Atenție la PSRM! Înlocuirea sistemului în care Plahotniuc controla toate instituțiile cu unul în care Igor Dodon își plasează oamenii în majoritatea funcțiilor cheie este un scenariu dezastruos, care trebuie evitat. Ultimele numiri la CNA, Procuratura Generală, Curtea Constituțională nu sunt de bun augur, ci mai degrabă un pas înapoi îngrijorător pentru cetățenii care așteaptă reforma justiției”, a declarat acesta. Doborovie a afirmat că a avut încă de la începuturile coaliții dubii privind disponibilitatea PSRM de a pune cu adevărat umărul la dezoligarhizare. „Cred că diferențele dintre PSRM și ACUM nu pot fi neglijate la nivel de vectori de orientare geostrategică și că această alianță de guvernare trebuie să fie una STRICT TEMPORARĂ pentru votarea unor legi precum schimbarea sistemului electoral, iar apoi să fie convocate noi alegeri. O coabitare pe termen lung în actuala configurație a Parlamentului, în care ACUM are doar 23 de voturi, este riscantă. Așteptările cetățenilor legate de reforme rapide în justiție și lupta anticorupție sunt foarte mari și vor fi greu de îndeplinit pe termen scurt. Cu toate intențiile bune pe care le au partenerii noștri din PPDA și PAS, este clar că se vor lovi de un Partid al Socialiștilor care, mimând colaborarea, va încerca să frâneze schimbarea care nu-i avantajează. Mă tem că din acest joc cei care vor deconta cel mai mult vor fi tocmai cei care încearcă cu adevărat să facă reforme, nu cei care le frânează”, a mai spus deputatul român.
Acum 6 ore
11:00
Anunţul recent nu a venit însoţit de explicaţii suplimentare, dar experţii şi cei care îl urmăresc de multă vreme pe miliardar sunt de părere că anunţul are legătură cu visul acestuia de a terraforma Marte, notează Futurism.â, citat de descopera.ro Aceasta nu e prima dată când Elon Musk a sugerat o astfel de idee radicală. În 2015, el a sugerat că folosirea unor focoase nucleare asupra polilor planetei Marte ar putea elibera o cantitate suficientă de dioxid de carbon pentru a încălzi planeta. Totuşi, contrar speranţelor lui Musk, oamenii de ştiinţă au avertizat că declanşarea încălzirii globale prin explozii nucleare nu va avea efectul sperat. Ideea de a declanşa unul sau mai multe focoase nucleare pe Marte este extrem de complicată, pornind de la problemele legale legate de obţinerea şi autorizarea unei astfel de misiuni sau transportul acestora. Nu trebuie să uităm că, în prezent, lansările spaţiale pe care le realizează NASA, ESA sau alte agenţii şi companii spaţiale presupun plasarea încărcăturii sau a astronauţilor într-o rachetă care, mai mult sau mai puţin, funcţionează precum o bombă convenţională. O astfel de iniţiativă ridică riscuri greu de cuantificat, în mod cert. O altă problemă pe care o ridică oamenii de ştiinţă este legată de faptul că, în prezent, ei depun eforturi considerabile pentru a detecta urme ale vieţii extraterestre antice care ar fi putut exista pe planeta roşie în urmă cu milioane de ani, iar folosirea unor focoase nucleare ar putea să distrugă orice potenţiale indicii. În ciuda acestor factori, Elon Musk se arată extrem de încântat de perspectiva folosirii armelor nuclearepe Marte, sugerând că va începe să pună în vânzare tricouri cu mesajul „Nuke Mars” (Bombardaţi atomic Marte).
10:30
Acest a cerut informații de la Ministerul Economiei și Infrastructurii cu privire la această tranzacție, prin intermediul căreia ”compania vinovată de fărădelegile admise la aeroport, a fost vândută, iar dreptul de concesionare pe încă 43 de ani a trecut la o altă firmă”, potrivit unui comunicat de presă al Președinției. Ministerul Economiei urmează să informeze Consiliul și despre modul în care Avia Invest și-a respectat obligațiunile contractuale, iar organele de drept despre investigarea circumstanțelor concesionării aeroportului. În cadrul ședinței se vor discuta riscurile aferente acestei tranzacții și soluțiile pentru readucerea aeroportului în gestiunea statului, se mai arată în comunicatul Președinției. Amintim că Avia Invest, concesionara Aeroportului Chișinău, a fost vândută luni unei companii dintr-o zonă of-shore – Guernsey, o insulă din strâmtoarea La Manche. Compania NR Investments, al cărui unic beneficiar este Nat Rothschild, a achiziționat 95 la sută din acțiunile Avia Invest deținută anterior de controversatul om de afaceri Ilan Șor. Acesta din urmă, care este deputat în Parlamentul de la Chișinău și care a fost condamnat de prima instanță la închisoare într-un dosar legat de frauda bancară, a părăsit Rep. Moldova la scurt timp după ce Partidul Democrat a renunțat la putere la mijlocul lunii iunie.  
10:15
Evenimente: 986: Bulgarii au învins forțele bizantine în bătălia de la Porțile lui Traian, în Munții Balcani, împăratul Vasile al II-lea scăpând cu viață cu dificultate. 1786: După moartea lui Frederic cel Mare, nepotul lui, Frederic Wilhelm al II-lea, devine rege al Prusiei. 1807: Primul vapor comercial al lui Robert Fulton a efectuat prima sa cursă pe râul Hudson. 1896: În Londra, Bridget Driscoll este prima victimă care a decedat ca urmare a unui accident de circulație, în care a fost implicat un automobil. 1914: Generalul german Hermann von François a condus un contraatac reușit împotriva armatei rusești în bătălia de la Stallupönen. 1942: Forțele aeriene ale Statelor Unite ale Americii, USAAF, zboară primul raid aerian în timpul celui de-al doilea Război Mondial în Europa. 1943: Forțele aeriene americane pierd 60 de bombardiere în misiunea Schweinfurt–Regensburg. 1945: Proclamarea independenței Indoneziei. Sărbătoare națională. 1956: Curtea Constituțională a Germaniei Federale interzice Partidul Comunist din cauză de neconstituționalitate. 1960: Proclamarea independenței Gabonului. Sărbătoare națională. 1962: Polițiștii de frontieră est-germani ucid un băiat de 18 ani, Peter Fechter, în timp ce acesta încerca să treacă Zidul Berlinului spre Berlinul de Vest, devenind prima victimă a zidului. 1970: Programul sovietic Venera: Se lansează Venera 7. La data de 15 decembrie va fi prima sondă care va transmite cu succes date de pe suprafața altei planete (Venus). 1977: Spărgatorul de gheață sovietic "Arktica" devine prima navă de suprafață care atinge Polul Nord. 1988: Președintele Pakistanului, Muhammad Zia-ul-Haq, și ambasadorul SUA Arnold Raphel sunt uciși într-un accident de avion. 1998: Scandalul Lewinsky: Președintele SUA, Bill Clinton, admite în mărturia inregistrată că a avut o "relație fizică necorespunzătoare" cu interna de la Casa Albă, Monica Lewinsky. În aceeași zi, el admite în fața națiunii că a "indus în eroare oamenii", despre relația lor. Nașteri: 1629: Ioan al III-lea Sobieski, rege polonez (d. 1696) 1768: Louis Desaix, general francez (d. 1800) 1786: Victoria de Saxa-Coburg-Saalfeld, mama reginei Victoria (d. 1861) 1872: Traian Vuia, constructor de avioane român, pionier al aviației mondiale (d. 1950) 1876: Theodor Däubler, scriitor austriac (d. 1934) 1887: Carol I al Austriei (d. 1922) 1893: Mae West, actriță, scenaristă americană (d. 1980) 1894: Radu Cernătescu, chimist român (d. 1958) 1940: Cornel Hațegan, fizician român 1941: Stere Adamache, fotbalist român (d. 1978) 1943: Robert De Niro, actor american 1953: Herta Müller, scriitoare și traducătoare germană originară din România, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009. 1959: Jonathan Franzen, scriitor american 1960: Sean Penn, actor american 1963: Ruxandra Cesereanu, prozatoare română 1984: Cristian Pulhac, fotbalist român 1977: Thierry Henry, fotbalist francez 1977: Tarja Turunen, soprană lirică, compozitoare și pianistă finlandeză 1994: Tiémoué Bakayoko, fotbalist francez Decese: 1553: Carol al III-lea, Duce de Savoia (n. 1486) 1673: Reinier de Graaf, medic și anatomist olandez (n. 1641) 1676: Hans Jakob Christoffel von Grimmelshausen, scriitor german (n. 1621) 1786: Frederic al II-lea al Prusiei (n. 1712) 1836: Carol de Hesse, general danez (n. 1744) 1850: José de San Martín, general argentinian (n. 1778) 1898: Carl Zeller, jurist și compozitor austriac (n. 1842) 1916: Umberto Boccioni, pictor italian și sculptor (n. 1882) 1925: Ioan Slavici, scriitor român (n. 1848) 1955: Fernand Léger, pictor francez (n. 1881) 1964: Mihai Ralea, psiholog, sociolog, eseist, estetician, filosof român (n. 1896) 1969: Otto Stern, fizician germano-american, laureat al Premiului Nobel în 1943 (n. 1888) 1969: Ludwig Mies van der Rohe, arhitect german (n. 1886) 1973: Conrad Aiken, scriitor american (n. 1889) 1987: Rudolf Hess, politician german nazist (n. 1894) 1987: Mihail Davidoglu, dramaturg român (n. 1910) 1990: Béla Abody, scriitor, critic literar, traducător, redactor maghiar (n. 1931) 2010: Francesco Cossiga, politician italian, al 8-lea președinte al Italiei (n. 1928) 2014: Dan Hăulică, critic de artă român (n. 1932)
10:15
Liderul american, cunoscut în campania sa pentru că purta șapca roșie pe care scria Make America Great Again (Să facem America măreață din nou), i-a dat cadou lui Klaus Iohannis o șapcă albă pe care scrie „Make România Great Again”, care s-a traduce „Să facem România măreață din nou”. Potrivit imaginilor furnizate de Administrația Prezidențială, participanții la întâlnire s-au amuzat copios pe seama acestui cadou și au aplaudat în momentul în care Iohannis a pus șapca pe cap.  În fotografie mai apar, printre alții, Bogdan Aurescu, George Maior și Mike Pence.  
10:15
Potrivit lui Serghei Lavrov, citat de presa rusă, Moscova pledează pentru soluţionarea conflictului şi pentru revenirea Transnistriei în componenţa Republicii Moldova, care să-și păstreze suveranitatea și neutralitatea, realează Radio Chișinău.  Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a subliniat în cadrul unui forum de tineret că „statutul special pentru Transnistria trebuie coordonat cu Tiraspolul astfel încât Republica Moldova să-și păstreze suveranitatea, adică să nu fie absorbită de nimeni ca stat, și să-și păstreze statutul de neutralitate, adică să nu adere la blocuri militar-politice”, am încheiat citatul.  El a mai spus că aceste principii ar fi fost coordonate anterior și că în baza lor urma să fie semnat Memorandumul Kozak, care prevedea federalizarea R. Moldova. Solicitat de Radio Chișinău, purtătorul de cuvânt al Ministerul de Externe, Alexandru Roitman a declarat că subiectul privind revenirea la Planul Kozak nu este relevant în procesul de reglementare a conflictului transnistrean: „Republica Moldova și-a exprimat poziția privind proiectul documentului la care v-ați referit, la perioada istorică respectivă, acum 16 ani. Astăzi, mai mult ca niciodată, țara noastră este fermă pe poziția că subiectul Planului Kozak nu este relevant în contextul procesului de reglementare transnistreană” , a spus Alexandru Roitman. Regiunea transnistreană a devenit un instrument într-o rețea internațională de crimă organizată, cu implicarea politicienilor corupți de la Chișinău și de la Kiev, a comentat deputatul Blocului ACUM, Oazu Nantoi, cunoscător a problemei transnistrene. El atenționează că, prin regiunea transnistreană, Moscova vrea să dețină controlul asupra întregii Republici Moldova: „Federația Rusă nu are nevoie de recunoașterea Transnistriei, a aceste fâșii de pământ cu o suprafață de 3700 km pătrați, cu o populație la nivel de mai puțin de un cartier din Moscova. Federația Rusă, pornind de la nostalgiile imperiale, dorește să mențină, prin Transnistria, controlul asupra întregii Republici Moldova. Și când politicienii utilizează asemenea termeni, ca ”statut juridic special”, cu asemenea cuvinte pot fi acoperite orice statut juridic special”, a menționat Oazu Nantoi. Memorandumul Kozak este un proiect de reglementare a conflictului transnistrean, coordonat de actualul vicepremier rus, Dmitri Kozak. El a fost lansat de Moscova în 2003, și prevedea soluționarea crizei transnistrene în urma unor tratative directe între Chișinău și Tiraspol, acordarea părții transnistrene a dreptului de veto pe problemele de politică externă ale Republicii Moldova, precum și menținerea unei baze militare ruse în Republica Moldova. Acest plan a fost respins atunci de Chișinău.  
Acum 8 ore
08:15
Horoscop 21 august 2019 Berbec Berbecii au nevoie de linişte, dar astrologii le recomandă să nu se afunde prea tare în propriile gânduri. Dacă veţi sta închişi în casă, nu vă veţi simţi mai bine. Ieşiţi la aer, bucuraţi-vă de timp liber şi de prieteni, ori fiţi alături de persoana iubită. S-ar putea să treceţi prin momente uşor greoaie, însă cu multă speranţă, efort şi înţelegere, veţi ajunge la un consens. Te-ar putea interesa și Horoscop 2019 Berbec Horoscop 21 august 2019 Taur Taurii trebuie să accepte faptul că nu mereu au dreptate şi că, în anumite situaţii, pot cere ajutor. La serviciu aveţi colegi care vă pot oferi suportul necesar şi care vă pot învăţa cum să rezolvaţi anumite sarcini cu succes. Fiţi înţelegători, atenţi şi nu judecaţi oamenii din jur. Te-ar putea interesa și Horoscop 2019 Taur Horoscop 21 august 2019 Gemeni Nativii Gemeni vor avea parte de o surpriză frumoasă în dragoste. Persoana iubită îşi va face curajul de a le recunoaşte sentimentele puternice pe care le au faţă de voi şi nimic nu va fi mai frumos. Veţi simţi linişte sufletească alături de partenerul/partenera voastră, motiv pentru care veţi începe să faceţi planuri serioase de viitor. Citește și Horoscop 2019 Gemeni Horoscop 21 august 2019 Rac Starea de sănătate a Racilor poate fi destul de precară în această perioadă. Din acest motiv, trebuie să aveţi mai multă grijă de voi. Îmbrăcaţi-vă corespunzător temperaturilor de afară, nu săriţi peste mese şi odihniţi-vă. Prea mult stres acumulat la serviciu vă poate crea stări apăsătoare, de disconfort. Recomandare - Horoscop 2019 Rac Horoscop 21 august 2019 Leu Nativii din Leu vor avea o zi foarte agitată. Anumite probleme urgente vă vor solicita atenţia şi este musai să le rezolvaţi astăzi. Apelaţi la ajutorul unor prieteni apropiaţi şi luaţi fiecare problemă pe rând pentru a le putea rezolva mai repede. Nu încercaţi să lucraţi singuri la acele lucruri la care nu vă pricepeţi. Astrele vă reamintesc că, în ciuda tuturor problemelor şi agitaţiei, trebuie să dovediţi persoanei iubite că veţi fi împreună şi la bine şi la greu. Citește și Horoscop 2019 Leu Horoscop 21 august 2019 Fecioară Există riscul ca astăzi să fiţi 'bombardaţi' cu informaţii negative care vă vor schimba la 180 de grade starea de spirit. Încercaţi, pe cât posibil, să evitaţi discuţiile care se pot transforma în bârfe, cât şi oamenii despre care ştiţi că nu fac altceva decât să împrăştie negativitate. O persoană apropiată vă va cere ajutorul într-o anumită probemă. Înainte de a sări în ajutorul ei, asiguraţi-vă că voi sunteţi în siguranţă. O întrebare care necesită un răspuns rapid vă poate schimba radical viitorul. Fiţi atenţi!     Recomandare - Horoscop 2019 Fecioară Horoscop 21 august 2019 Balanţă Nativii din Balanţă îşi vor întâlni, astăzi, sufletul pereche. Dacă sunteţi deja într-o relaţie, există riscul să întâlniţi o persoană foarte interesantă care vă va promite fericirea eternă. Înainte de a lua o decizie, analizaţi foarte bine riscurile, dar şi eventualitatea rănirii irevocabile a persoanei cu care sunteţi împreună. Pentru cei singuri, lucrurile sunt foarte simple. Profitaţi din plin de aceste sentimente şi bucuraţi-vă de viaţă. Pe același subiect - Horoscop 2019 Balanță Horoscop 21 august 2019 Scorpion Astăzi vă veţi simţi ca şi cum aţi merge prin apă. Toate lucrurile vi se vor părea extrem de dificil de îndeplinit, la fel ca şi modul în care vă veţi face înţeleşi. Încercaţi să vă remontaţi cât mai rapid pentru a nu pierde lucruri de valoare, cum ar fi chiar locul de muncă. Socializaţi, fiţi veseli şi veţi câştiga respectul şi încrederea prietenilor. Acodaţi mai multă atenţie persoanei iubite ori familiei. Este foarte important pentru ei! Vezi și - Horoscop 2019 Scorpion Horoscop 21 august 2019 Săgetător Săgetătorul este astăzi expus la probleme. Dacă azi începe o vacanță sau o călătorie de afaceri, verificați toate bagajele şi asigurați-vă că documentele dvs. sunt în regulă. Dacă aveți ocazia ca cineva să vă însoțească în această călătorie, alegeţi pe cineva a cărui companie vă bucură cu adevărat. De asemenea, fă-ţi timp pentru tine si ai grija de starea ta de spirit. Puteți vizita un salon de înfrumusețare, puteți să vă cumpărați niște haine noi sau să vă îmbunătățiți look-ul cu un accesoriu elegant. Ar fi interesant și Horoscop 2019 Săgetător Horoscop 21 august 2019 Capricorn Pentru Capricorni este o zi în care este puțin probabil să realizeze tot ceea ce intenționau să facă. Probabilitatea unor incidente neașteptate şi blocajul în rutină contribuie astăzi din plin la apariţia unor dificultăţi. După-amiază, probabil că problemele vor dispărea de la sine. Totuşi, ar trebui să depuneți un anumit efort pentru a restabili echilibrul zilei. Dacă șefii sau managerii îți subestimează profesionalismul, acesta este un semn sigur că ar trebui să treci de la locul de muncă actual la un altul. Vezi și Horoscop 2019 Capricorn Horoscop 21 august 2019 Vărsător Pentru Vărsător va exista probabil o nouă sursă de venit. Va trece foarte puțin timp până de ideea dvs. de faceri să dea roade. În orice caz, atunci când puneți cuiva o întrebare delicată sau discutați astăzi despre un subiect sensibil, nu puneți presiune asupra persoanei respective. Seara s-ar putea să aveți probleme cu starea dvs. fizică. S-ar putea să doriți să luați în considerare reducerea exercițiilor fizice sau chiar evitarea acestora. Te-ar putea interesa și Horoscop 2019 Vărsător Horoscop 21 august 2019 Peşti Peștii astăzi vor experimenta o serie de emoții de neuitat. Motivul pentru aceste sentimente este probabil să fie adus de o vizită, o achiziție scumpă pe care ai putut să o faci la un preț accesibil sau să găsești obiecte despre care credeai că sunt pierdute pe vecie. Aceste exemple ar trebui să vă demonstreze că întâmplările de azi pot aduce schimbări la o scară mai mare. Indiferent de modul în care se întâmplă lucrurile, astăzi va fi o zi foarte plăcută. Ar trebui să începeți să vă schimbați dieta și să luaţi măsuri pentru consolidarea sistemului imunitar, cu mult înaintea sezonului de iarnă.
Acum 24 ore
20:00
Calculator, consolă de jocuri, studio de film și foarte inteligent - toate într-un singur dispozitiv. Iată 5 caracteristici principale care îl scot în evidență printre noile gadgeturi apărute recent pe piață. Ecran mai mare, fără întreruperi. Galaxy Note10 este disponibil pentru prima dată în doua dimensiuni. Note10 + de 6,8 inci este cel mai mare smartphone din istoria liniei Note. Note10 are 6,3 inci și este cel mai mic model din serie, dar oferă aceleași performanțe înalte și un design stilat, cu S Pen inclus. Designul extrem de subtire este combinat cu afișajul de tip Cinematic Infinity-O Display, fiind cel mai bun ecran până în prezent dintre dispozitivele mobile din portofoliul de produse Samsung. Chenarul aproape invizibil deschide oportunități excelente pentru vizualizarea conținutului pe dispozitiv, fiind foarte comod de ținut într-o mâna. Mai multa putere, viteza si mai mult spatiu de stocare Cipul HyperFast 5G și procesorul puternic de 7nm îți permit să descarci fișiere, jocuri live și să redai conținut, chiar și în cele mai aglomerate locuri. Viteză de execuție este mult îmbunătățită de la celelalte modele, iar spațiul de stocare va permite să uitați de triere și să filmați cât vă poftește inima. Fiind echivalenta practic cu capacitatea de stocare a unui laptop (256 GB cu extindere până la 1TB). Viteza o veți simți și la încarcarea dispozitivului, căruia îi sunt necesare doar 30 de minute pentru a putea să vă ofere energie pentru întreaga zi. Poți comanda acum noul dispozitiv la partenerii comerciali Samsung în Moldova, care va fi disponibil în Republica Moldova din 23 august 2019.
18:30
Situaţia e gravă pe insula Gran Canaria, unde mii de hectare de vegetaţie au fost făcute scrum de un incendiu de vegetaţie. Peste 9.000 de oameni au fost evacuaţi din calea flăcărilor care se apropie periculos de case. Autorităţile au suplimentat numărul pompierilor mobilizaţi în lupta cu flăcările.
17:15
Returul se va face la ora 17.42, cu sosire la 21.36 în Chișinău. Prețul biletului de călătorie într-o direcție variază de la 90 la 130 de lei. Astfel, doritorii se pot bucura în perioada 24-27 august de o escapadă în unul dintre cele mai frumoase orașe din România, călătorind în confort și siguranță cu trenul modernizat al CFM. Din 1 februarie curent, trenul de pe ruta Chișinău-Iași circulă de trei ori pe săptămână, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică.
16:15
„Am discutat cu reprezentanții Guvernului de la București și cu operatorii de telefonie din Republica Moldova și România paşii concreți pentru ca cetăţenii din ambele ţări să nu mai plătească sume foarte mari pentru aceste servicii de telefonie”, a declarat ministrul de Externe, Nicu Popesc, care a participat la videoconferință împreună cu ministrul Economiei, Vadim Brânzan. „Dincolo de comunitatea de limbă și cultură cu România vrem şi o comunitate de infrastructură, transport şi telecomunicaţii, lucru care ne va ancora ireversibil în spațiul european. Studenți, oameni de afaceri, turişti sau toţi cei care își vizitează rudele şi prietenii, mii de cetățeni care trec zilnic hotarul vor simți concret aceste beneficii. Suntem gata să avansăm cât mai rapid pentru obţinerea acestor facilităţi”, a mai spus Popescu. Amintim că tarifele pentru roaming între Republica Moldova și România au fost eliminate doar pentru o singură zi, pe 1 decembrie 2018, când s-au împlinit 100 de ani de la Marea Unire.
15:15
„Nu cred că va fi o surpriză candidatura blocului ACUM la alegerile locale. Între PAS şi Platforma DA există un consens la acest capitol. Am convenit asupra candidatului, iar oficial vom anunţa în viitorul apropiat”, a spus Mihai Popșoi. Potrivit acestuia, Năstase a fost „despăgubit” de fosta guvernare, neajungând în funcție din cauza unei decizii a instanței. Din partea PSRM va candida, cel mai probabil, lucru susținut și de Igor Dodon, Ion Ceban.
Ieri
14:45
Aceia care sunt împotriva plasei de siguranţă şi care nu propun alternative realiste susţin, de fapt, reintroducerea unei frontiere, chiar dacă ei nu recunosc acest lucru'', a scris Donald Tusk pe Twitter, răspunzând astfel la scrisoarea trimisă luni de şeful executivului britanic. În această scrisoare, Boris Johnson a propus ca UE să renunţe la mecanismul ''plasei de siguranţă''. La rândul său, Comisia Europeană a subliniat marţi că ''plasa de siguranţă'' este singura modalitate prin care Londra şi blocul comunitar pot evita revenirea la controale frontaliere extinse pe insula Irlanda după Brexit. ''Scrisoarea (trimisă luni de Boris Johnson, n.red.) nu oferă o soluţie juridică funcţională pentru a preveni revenirea la o frontieră dură pe insula Irlanda. Poziţia noastră este binecunoscută. (Plasa de siguranţă) Este singura modalitate identificată până acum de ambele părţi pentru a onora acest angajament'', a spus purtătoarea de cuvânt Natasha Bertaud, în conferinţa de presă cotidiană a executivului comunitar. ''Plasa de siguranţă'' este clauza din acordul negociat de fostul premier Theresa May menită să joace rolul unei poliţe de asigurare pentru prevenirea reintroducerii controalelor la frontiera dintre Republica Irlanda - ţară membră a UE - şi provincia britanică Irlanda de Nord. Această graniţă, cu o lungime de aproximativ 500 de kilometri, va deveni după Brexit singura frontieră terestră între Uniunea Europeană şi Regatul Unit. Premierul britanic Boris Johnson este hotărât ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană pe 31 octombrie, indiferent dacă va reuşi sau nu să renegocieze acordul încheiat între fostul premier Theresa May şi Bruxelles.
14:15
Potrivit lui Serghei Lavrov, citat de presa rusă, Moscova pledează pentru soluţionarea conflictului şi pentru revenirea Transnistriei în componenţa Republicii Moldova, care să-și păstreze suveranitatea și neutralitatea. Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a subliniat în cadrul unui forum de tineret că „statutul special pentru Transnistria trebuie coordonat cu Tiraspolul astfel încât Republica Moldova să-și păstreze suveranitatea, adică să nu fie absorbită de nimeni ca stat, și să-și păstreze statutul de neutralitate, adică să nu adere la blocuri militar-politice”, am încheiat citatul.  El a mai spus că aceste principii ar fi fost coordonate anterior și că în baza lor urma să fie semnat Memorandumul Kozak, care prevedea federalizarea R. Moldova. Solicitat de Radio Chișinău, purtătorul de cuvânt al Ministerul de Externe, Alexandru Roitman a declarat că subiectul privind revenirea la Planul Kozak nu este relevant în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. „Republica Moldova și-a exprimat poziția privind proiectul documentului la care v-ați referit, la perioada istorică respectivă, acum 16 ani. Astăzi, mai mult ca niciodată, țara noastră este fermă pe poziția că subiectul Planului Kozak nu este relevant în contextul procesului de reglementare transnistreană.” Regiunea transnistreană a devenit un instrument într-o rețea internațională de crimă organizată, cu implicarea politicienilor corupți de la Chișinău și de la Kiev, a comentat deputatul Blocului ACUM, Oazu Nantoi, cunoscător a problemei transnistrene. El atenționează că, prin regiunea transnistreană, Moscova vrea să dețină controlul asupra întregii Republici Moldova. „Federația Rusă nu are nevoie de recunoașterea Transnistriei, a aceste fâșii de pământ cu o suprafață de 3700 km pătrați, cu o populație la nivel de mai puțin de un cartier din Moscova. Federația Rusă, pornind de la nostalgiile imperiale, dorește să mențină, prin Transnistria, controlul asupra întregii Republici Moldova. Și când  politicienii utilizează asemenea termeni, ca ”statut juridic special”, cu asemenea cuvinte pot fi acoperite orice statut juridic special.” Memorandumul Kozak este un proiect de reglementare a conflictului transnistrean, coordonat de actualul vicepremier rus, Dmitri Kozak. El a fost lansat de Moscova în 2003, și prevedea soluționarea crizei transnistrene în urma unor tratative directe între Chișinău și Tiraspol, acordarea părții transnistrene a dreptului de veto pe problemele de politică externă ale Republicii Moldova, precum și menținerea unei baze militare ruse în Republica Moldova. Acest plan a fost respins atunci de Chișinău. 
13:15
Instalarea pe orbita Lunii a fost completată cu succes marţi la 09:20 ora locală (03:50 GMT) după o manevră care a durat 1.738 de secunde, potrivit Indian Space Research Organisation (ISRO). Se vor mai realiza patru manevre pentru a plasa sonda pe orbita sa finală, astfel încât aceasta să poată trece pe lângă polii Lunii la o distanţă de aproximativ 100 de kilometri, potrivit ISRO. Misiunea spaţială Chandrayaan-2 are drept scop instalarea unui robot mobil în apropierea polului sudic al Lunii, la aproximativ 384.000 de kilometri de Terra, alături de plasarea sondei pe orbita lunară. Sonda şi roverul vor aseleniza în preajma Polului Sud Lunar pe 7 septembrie. India a desfăşurat cu succes prima sa misiune lunară, Chandrayaan-1, cu aproximativ 11 ani în urmă. Dacă misiunea Chandrayaan-2 va fi încununată de succes, India ar deveni cea de-a patra ţară, după SUA, Rusia şi China, care ar efectua o aselenizare controlată, cu instalarea unui robot pe Lună. Misiunea în valoare de aproape 150 de milioane de dolari americani îşi propune să colecteze informaţii despre apă, minerale şi roci de pe suprafaţa selenară.
13:00
Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul i-a transmis felicitări oficialului european pentru nominalizarea la conducerea viitoarei Comisii Europene şi a asigurat de întregul său sprijin în eforturile de consolidare a proiectului european şi de a răspunde provocărilor actuale. La rândul său, preşedintele ales al Comisiei Europene a mulţumit prim-ministrului Dăncilă pentru rezultatele "excepţionale" obţinute de România în exercitarea mandatului Preşedinţiei Consiliului UE, se arată în comunicatul Guvernului. "În cadrul discuţiilor, au fost abordate aspecte legate de viitorul comisar european din partea României, inclusiv în ceea ce priveşte conturarea portofoliului alocat ţării noastre în cadrul Comisiei Europene. Cei doi oficiali au avut o discuţie amplă cu privire la priorităţile viitoarei Comisii Europene şi implementarea Agendei Strategice a UE (2019-2024). În context, prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat obiectivele României pentru perioada suprapusă mandatului noii Comisii Europene, în domenii legate de asigurarea securităţii energetice, sectorul digital, schimbările climatice, rolul UE în plan global", se precizează în comunicat. Cei doi înalţi oficiali au convenit să continue dialogul în perioada următoare.
12:45
Sistările sunt planificate între orele 09.00 și 17.00, timp în care vor fi efectuate lucrări planificate, transmite IPN cu referire la SA „Apă-Canal Chișinău”. Între orele 08.00 și 21.00, furnizorul va efectua lucrări de branșare a apeductului nou-construit în stradă Romană, 2. Ca urmare, furnizarea apei va fi sistată pe străzile Romană, 2-14; Grădinilor, 60; V. Alecsandri, 147; Pușkin, 60, inclusiv cu fracții. Din 21 august și până pe 6 septembrie, între orele 09.00 și 20.00, vor fi deconectări periodice pe străzile Alba Iulia, 184, inclusiv cu fracții, O. Ghibu, 2-4, inclusiv cu fracții, și N. Costin, 59-61, inclusiv cu fracții. Potrivit ACC, sistările au loc în legătură cu lucrările de reabilitare a rețelelor de apeduct, finanțate din sursele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Băncii Europene de Investiții. După finalizarea lucrărilor, livrarea serviciilor de alimentare cu apă va fi reluată la parametrii planificați. Pentru informații suplimentare consumatorii sunt îndemnați să sune la Dispeceratul central, la numărul de telefon: 022-25-66-66 sau 022-85-77-77.
12:15
Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a fost vândut ieri unei companii dintr-o zonă of-shore – Guernsey, o insulă din strâmtoarea La Manche. Compania NR Investments Ltd, al cărui unic beneficiar este Nat Rothschild, a achiziționat 95 la sută din acțiunile Avia Invest, concesionara Aeroportului Internațional Chișinău, potrivit unui comunicat de presă al noului proprietar al companiei, deținută anterior de Ilan Șor. Acordul a fost ratificat ieri între reprezentanții celor două companii. Vadim Brânzan a declarat că nu există nici un mecanism de blocare a acestor fel tranzacții și că intenționează să renegocieze contractul de concesionare a Aeroportului cu noul proprietar Nat Rothschild. El a declarat astăzi într-o conferință de presă că decizia de concesionare a Aeroportului a fost un act abuziv comis de fosta guvernare în detrimentul statului RM, calificându-l drept act de înaltă trădare și va cere tragerea la răspundere a persoanelor care, după examinarea cazului, vor fi găsite vinovate.
12:00
„Banda reversibilă va fi testată câteva zile. Dacă respectiva metodă de circulație va fi eficientă, de comun cu Administrația Publică Locală, vom trece la următorii pași de implementare”, se arată într-un comunicat de presă al INP. Totodată, poliția anunță că diseară, pe aceeași stradă, banda își va schimba sensul spre Ciocana.
11:45
Manole susține că nu a știut despre tentative pentru favorizarea cuiva, așa cum a dezvăluit Liuba Șova. Potrivit declarațiilor Liubei Șova, Manole ar fi votat pentru Vladimir Țurcan, întrucât pe prima ar susținut-o doar Nicolae Roșca și ea însăși. Judecătoarea Liuba Șova a făcut dezvăluiri, în cadrul unei intervenții în platoul TV8, despre procedura de vot de astăzi a președintelui Curții Constituționale (CC). Potrivit acesteia, au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar decizia ca Vladimir Țurcanu să devină șef al Înaltei Curți „a fost luată în altă parte”. Nicolae Roșca a înaintat-o pe Liuba Șova, care a propus ca Serghei Țurcanu să fie ales președinte al CC, iar el a refuzat. Ceilalți au refuzat să candideze, iar Vladimir Țurcanu „și-a autoînaintat candidatura”. Aceasta susține că „eu m-am votat pe mine” și, cel mai probabil, candidatura ei a fost susținută și de către Nicolae Roșca, iar Țurcan ar fi fost ales de ceilalți patru judecători. Vladimir Țurcan a fost ales luni, 19 august, în calitate de președinte al Înaltei Curți prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. În calitate de judecător care va exercita funcţiile preşedintelui în absenţa acestuia a fost aleasă Liuba Şova. Noua componență a Curții Constituționale este formată din judecătorii Liuba Șova, Nicolae Roșca, Serghei Țurcan, Eduard Ababei, Domnica Manole și Vladimir Țurcan. Aceștia au depus jurământul de accedere în funcție vineri, 16 august. Cel puțin trei membri ai CC, inclusiv președintele, au afiliere politică: Vladimir Țurcan – membru al fracțiunii PSRM din Parlament, iar Nicolae Roșca și Domnica Manole au candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pe listele Blocului ACUM.
11:00
Cântecul ''Bad Guy'' al tinerei cântăreţe americane, care a rămas timp de nouă săptămâni în spatele rapperului Lil Nas X, a reuşit să treacă pe primul loc în clasamentul Billboard. "Felicitări lui Billie Eilish!! Le meriţi", a scris pe Twitter rapperul venit din Atlanta. Ca şi Lil Nas X, Billie Eilish a devenit celebră în ultimele luni odată cu lansarea în martie a primul său album ''When We All Fall Asleep, Where Do We Go?''. Cântăreaţa în vârstă de 17 ani - prima artistă născută în anii 2000 clasată pe primul loc în topul Billboard Hot 100 - devenise cunoscută prin înregistrările sale online şi prin stilul său de îmbinare a ritmurilor hip-hop cu muzica electronică. Piesa rapperului Lil Nas X, o colaborare cu starul country Billy Ray Cyrus, a detronat cântecul "One Sweet Day" al cântăreţei Mariah Carey, lansat în 1995, şi single-ul "Despacito", lansat de Luis Fonsi, Daddy Yankee şi Justin Bieber în 2017, care petrecuseră fiecare 16 săptămâni consecutive în fruntea topului Billboard. O performanţă uluitoare pentru Montero Hill, numele real al rapperului Lil Nas X, care, în urmă cu mai puţin de un an locuia cu sora lui, nu avea un loc de muncă şi tocmai renunţase la studii. În prezent, artistul american este deja milionar în dolari, la vârsta de doar 20 de ani.
10:45
Suma este necesară pentru implementarea proiectului investițional de construcție a conductei de transport gaze naturale Ungheni-Chișinău, se arată în raportul financiar al Transgaz, pentru primul semestru din 2019. Compania mai anunță că este garantor în contractul de împrumut încheiat în data de 24 ianuarie 2019 între Banca Europeană de Investiții și Eurotransgaz, în valoare de 38 milioane euro, în scopul finanțării constructiei de către Vestmoldtransgaz SRL a conductei de transport gaze naturale Ungheni-Chișinău. De notat că Transgaz prin intermediul subisdiarei sale Eurotransgaz din Moldova s-a angajat să construisacă în decurs de doi ani un gazoduct între Ungheni și Chișinău, precum și a instalațiilor necesare operării acestei conducte. Startul construcției a întârziat și acum nu este clar când acest gazoduct ar putea fi funcțional și permite livrarea de gaze din România. Potrivit „Planului de Dezvoltare a Sistemului Național de Transport gaze naturale în perioada 2019 – 2028”, ce urma a fi aprobat de acționarii Transgaz, construcția și darea în exploatare a interconexiunilor gaziere care vor permite României să livreze gaze în Republica Moldova va fi realizată abia peste doi ani, adică în anul 2021. Mai adăugăm că grupul Transgaz a încheiat primul semestru din 2019 cu venituri de circa 938,8 milioane lei românești (circa 199 milioane euro), în creștere cu 6,3% comparativ cu cele din perioada similară a anului trecut. În perioada ianuarie-iunie 2019, Transgaz a obținut un profit net de 195,5 milioane lei românești, cu 30,2% mai mic comparativ cu cel din perioada similară a anului trecut. Principalul acţionar al societăţii este statul român, reprezentat de Ministerul Economiei, cu 58,5097% din acţiuni.
10:30
Astfel, Slusari a expediat un demers la Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție, solicitând informații despre beneficiarii finali a șase firme, care au procurat, în anii 2012 - 2013, acțiuni de la Banca de Economii (BEM). „Solictăm de la serviciile speciale verificarea acestui fapt, inclusiv prin colaborarea internațională”, a mai menționat Alexandru Slusari.
10:15
Recepționarea propunerilor de proiect are loc în perioada 19 august – 1 octombrie 2019. Din numărul total de participanți vor fi selectați 15 finaliști, care vor participa la o serie de traininguri, sesiuni de coaching și networking în domeniul antreprenoriatului, ca ulterior în cadrul unui eveniment să fie premiați 5 finaliști, câte unul per categorie:    -Cea mai bună inițiativă antreprenorială în Sectorul Agricol; -Cea mai bună inițiativă antreprenorială în Sectorul IT; -Cea mai bună inițiativă antreprenorială în Sectorul Transporturilor; -Cea mai bună inițiativă antreprenorială în Industrie; -Cea mai bună inițiativă antreprenorială lansată de Femei în Sectorul Energetic. Proiectele pot include tehnologiile și soluțiile ce vizează domeniul Energiei Solare Fotovoltaice, Solare Termice, Energiei Eoliene, Energiei Hidraulice, Energiei Geotermale și Aerotermale, sistemelor Combinate de generare. Premiile competiției vor fi acordate de către Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială, în luna noiembrie a acestui an.
09:45
După acest moment vor avea loc, în Biroul Oval, convorbirile tete-a-tete ale celor doi preşedinţi, urmate de discuţii cu participarea membrilor delegaţiilor oficiale. Este pentru a doua oară, în actualele lor mandate, când preşedinţii Trump şi Iohannis au o întrevedere la Casa Albă, după întâlnirea din iunie 2017. Vizita la Washington a preşedintelui Iohannis vine în contextul în care România marchează 30 de ani de la căderea comunismului şi 15 ani de apartenenţă la NATO, după cum preciza recent Casa Albă. Săptămâna trecută, într-o întâlnire informală cu jurnaliştii, preşedintele Klaus Iohannis afirma că printre temele de discuţie cu omologul american se vor număra securitatea energetică şi programul Visa Waiver. "Este o întâlnire pe care am dorit-o şi eu şi preşedintele Trump de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate şi reiterate: Parteneriatul strategic, aspecte de securitate, NATO şi alocarea a 2% din PIB, relaţia economică aflată în creştere, relaţia pe energie. Vor fi şi discuţii în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan şi chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se mişte un pic lucrurile", spunea şeful statului. "Energia este şi sensibilă, şi importantă. Securitatea energetică ţine de securitatea naţională", sublinia Iohannis care a susţinut că americanii au o îngrijorare că Europa va ajunge prea dependentă de Rusia în domeniul energetic. Preşedintele menţiona că România îşi doreşte ca Exxon să rămână în proiectul de la Marea Neagră. De asemenea, şeful statului anunţa că doreşte să discute cu preşedintele Trump şi despre efectivele de militari americani din România, precizând că ţara noastră are posibilitatea de a găzdui mai mulţi militari din SUA. Klaus Iohannis va reitera, cu acest prilej, invitaţia adresată lui Donald Trump de a vizita România.
09:45
Activitatea criminală a vameşior a fost documentată pe parcursul anului 2018, de procurorii anticorupţie, de comun cu Serviciul Protecţie Internă şi Anticorupţie şi Direcţia Integritate şi Supraveghere a Serviciului Vamal. Potrivit rechizitoriului, suma bunurilor primite de la persoane fizice varia între 200 de lei şi 50 de euro, în funcţie de fiecare caz ce urma a fi devamat. În rezultatul acţiunilor de urmărire penală şi măsurilor speciale de investigaţii au fost documentate acţiunile ilegale atât ale celor opt inspetori vamali, cât şi a mai bine de 20 de persoane fizice. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă amendă de până la 2000 unităţi convenţionale, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate timp de 5 ani.
09:30
Începând cu 3 septembrie ei vor fi angajați la Liceul „Prometeu Pro-Talent” – o nouă instituție creată de directorul Aurelian Silvestru, demis din funcție la începutul lunii iulie de cei doi asociați ai săi. Potrivit lui Aurelian Silvestru, noua instituție de învățământ își va continua activitatea cu aceiași elevi și profesori, în aceleași clădiri, iar  noua instituție are avizul privind înregistrarea statutului și confirmarea înregistrării în Registrul de Stat. Directorul liceului susține că a fost demis ilegal, și mandatul pe care-l deținea expira în 2023. Pe de altă parte, unul din fondatorii Liceului „Prometeu-Prim” Roman Nicu, actualmente director interimar, spune că acțiunile sale s-au încadrat perfect în limitele legii. El a sugerat că la începerea anului școlar elevii și părinții ar putea găsi ușile liceului închise. La 13 august a fost organizat un concurs la Liceul „Prometeu-Prim”, la care a fost ales un nou director, însă, mai mulți profesori au afirmat că acesta a fost „un spectacol foarte urât”, notează IPN.  
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.