Evzmd.md

Acum o oră
12:30
Sistări sunt planificate și pe strada Drumul Schinoasei, 1, inclusiv cu fracții, transmite IPN. Potrivit SA „Apă-Canal Chișinău”, furnizarea apei va fi întreruptă între orele 09.00 și 19.00, timp în care vor fi efectuate lucrări planificate. După finalizarea lucrărilor, livrarea serviciilor de alimentare cu apă va fi reluată la parametrii planificați. Pentru informații suplimentare consumatorii sunt îndemnați să sune la Dispeceratul central, la numărul de telefon: 022-25-66-66 sau 022-85-77-77.
12:15
Totodată, distribuitorii din Chicago și New York s-au arătat interesați de Vinul Moldovei, după ce au fost invitați la o degustare de vinuri moldovenești organizată de opt companii vinicole din țara noastră. Directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, a afirmat că atât Belgia, cât și SUA reprezintă piețe de export importante pentru Vinul Moldovei. „Deja de câțiva ani, cinci companii vinicole sunt prezente cu produsele lor pe rafturile magazinelor din Bruxelles, iar cererea este în continuă creștere. De aceea, considerăm oportun să organizăm mai multe întâlniri directe dintre vinificatorii moldoveni și distribuitorii locali, reprezentanții HoReCa, jurnaliștii belgieni pentru a le permite să cunoască Vinul Moldovei, dar și pentru a stabili relații de colaborare. În același timp, ne propunem să fim mult mai prezenți și pe piața din SUA, care ocupă locul 1 după valoarea vinului consumat, cu aproximativ 70 miliarde de dolari pe parcursul anului trecut”, a specificat Arpentin. Evenimentul de la Bruxelles a adunat zeci de reprezentanți ai companiilor de distribuție, dar și jurnaliști și bloggeri care scriu pentru revistele și portalurile specializate. Potrivit datelor statistice, în primele 4 luni ale anului 2019, peste 15 mii de litri de vin au fost exportați în Belgia, iar pe parcursul anului precedent companiile vinicole au vândut aproximativ 20 mii de litri de vin pe această piață. În același timp, la cele două întâlniri desfășurate în SUA, vinificatorii moldoveni au reușit să-și facă cunoscute produsele în fața oamenilor de afaceri americani – top managementul companiilor importatoare și de distribuție a vinurilor de calitate, care au și o rețea extinsă de vânzări, la nivel național și regional. Datele statistice arată că în primele patru luni ale acestui an, companiile vinicole au exportat pe piața din SUA vinuri în valoare de peste 9,6 milioane de lei /peste 530 mii de dolari SUA/. În anul 2018, valoare exporturilor a depășit suma de 38 de milioane de lei.
Acum 2 ore
11:45
Alerta de nivel portocaliu a fost emisă pentru Regiunea Pariziană. Germania ar putea să se confrunte la jumătatea săptămânii cu cele mai ridicate temperaturi înregistrate din 1947, când termometrul a indicat 38,2 grade Celsius la Frankfurt.  În Austria, temperaturile vor urca până la 37 de grade Celsius. Canicula va ajunge şi în sudul Suediei, iar temperaturile vor depăşi 30 de grade Celsius.
11:45
Candidatura lui Alexandru Esaulenco a fost susținută de toți deputaţii prezenți la ședință şi va fi propusă spre examinare plenului legislativ. Preşedintele Comisiei, Sergiu Litvinenco, a conformat pentru Cotidianul că Esaulenco urmează să fie numit astăzi șef la SIS cu votul deputaților. Alexandru Esaulenco are 42 de ani şi din noiembrie 2018 ocupă funcţia de director adjunct al SIS.
11:30
Alerta de nivel portocaliu a fost emisă pentru Regiunea Pariziană. Germania ar putea să se confrunte la jumătatea săptămânii cu cele mai ridicate temperaturi înregistrate din 1947, când termometrul a indicat 38,2 grade Celsius la Frankfurt.  În Austria, temperaturile vor urca până la 37 de grade Celsius. Canicula va ajunge şi în sudul Suediei, iar temperaturile vor depăşi 30 de grade Celsius.
11:15
Astfel, agenții economici care aplică regimul general de impunere (12% din venitul impozabil) sunt obligați să achite 1/4 din: -suma calculată drept impozit ce urmează a fi plătit, conform Titlului II din Codul fiscal, pentru anul 2019 sau -impozitul ce urma să fie plătit, conform Titlului II din Codul fiscal, pentru anul precedent. Potrivit art. 261 alin. (6) din Codul Fiscal, neplata sau plata incompletă a impozitului pe venit în rate se sancționează cu amendă. Suma neplătită a impozitului pe venit se determină ca diferenţă dintre impozitul calculat şi plătit de contribuabil şi impozitul pe care acesta era obligat să-l plătească. Impozitul pe venit care urmează a fi plătit reprezintă cea mai mică mărime din impozitul calculat care urma să fie plătit în anul precedent sau 80% din suma definitivă a impozitului din anul curent, scăzându-se trecerile în cont (cu excepția impozitului plătit în rate). Antreprenorii pot solicita informații suplimentare la Centrului unic de apel al Serviciului Fiscal de Stat, la numărul de telefon 0 8000 15 25 (apel gratuit).
Acum 4 ore
10:45
„Se propune lui Corneliu Gurin depunerea cererii de demisie din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale”, a declarat preşedintele interimar al CSM, Dorel Musteaţă. Membrii CSM mai cer ca preşedintele interimar al CSM să dispună iniţierea unui control referitor la încălcarea obligaţiunilor judecătorului Corneliu Gurin. La şedinţa Consiliului Superior al Magistraturii a fost prezentă şi premierul Maia Sandu care a acordat un termen de două săptămâni CSM pentru a revizui şi a lua decizii cu privire la încălcarea obligaţiunilor mai multor judecători.
10:30
Distincţia recunoaşte "contribuţia incredibilă la industria modei", "cariera de model de renume internaţional" şi "activitatea filantropică" a vedetei de 49 de ani, poreclită "The Black Panther". "Nu ne-am putea gândi la cineva mai meritoriu decât faimoasa londoneză Naomi Campbell", a declarat Caroline Rush, directoarea British Fashion Council, un organism care promovează moda britanică, în cadrul unui eveniment desfăşurat luni seară la Ritz, în Londra. "Naomi simbolizează emanciparea femeilor, activismul şi strălucirea, iar vocea ei are un impact extraordinar", a continuat aceasta. Naomi Campbell s-a declarat "emoţionată" de primirea acestei distincţii. Amintind de originile sale londoneze, vedeta a ţinut să sublinieze că, din cauza carierei sale internaţionale, "oamenii uită uneori că sunt din Brixton, că sunt o fată din sudul Londrei". Vedeta a anunţat totodată că asociaţia pe care a creat-o în 2005, "Fashion for Relief", va organiza un spectacol de modă caritabil la Londra, în septembrie, în timpul Fashion Week. Naomi Campbell a mai organizat astfel de evenimente pentru victimele uraganului Katrina, ale tsunami-ului din Japonia sau ale cutremurului din Haiti.
10:00
Anul acesta, unele sejururi anunţate de agenţiile de turism de azi pe mâine, sunt mai ieftine, în medie cu 40 la sută faţă de 2018. În special, este vorba despre Grecia sau Bulgaria unde preţurile pornesc de la 120 de euro pentru o persoană. Oferta include transportul şi cazarea cu masă de tip all inclusive. Reprezentanţii agenţiilor de turism spun că ofertele apar după ce unii clienţi renunţă la vacanţă pe ultima sute de metri sau pentru că în avionul de tip charter mai rămân câteva locuri. "Ofertele fierbinţi se bazează anume pentru destinaţiile care au zborul, pentru că o parte bună din preţ şi de ce anume scade preţul este datorită biletelor avia. Acestea sunt ofertele care nu trebuie să tărăgănăm, sunt ofertele care dispar foarte repede .Deobicei ofertele fierbinţi maximu care poate să dureze este o zi două", a spus reprezentatul agenţiei de turism, Artiom Neaga. Cele mai mici preţuri sunt pentru Grecia, iar cele mai mari - pentru Turcia. "300 de euro în Turcia cu zbor inclus cazare, mâncare de tip All Inclusive. Grecia anul acesta este de la 120 de euro pentru o săptămână cu autocarul, cazarea 7 nopţi, 8 zile, asigurarea medicală şi 3 excursii inclus", a spus directorul agenţiei de turism, Ion Curmei. Unii moldoveni spun că şi-ar permite să plece în vacanţă fără să se pregătească, alţii însă preferă să o planifice din timp. Agenţiile de turism au în această perioadă şi oferte promoţionale pentru cei care îşi planifică un concediu iarna. Rezervările din timp îi pot scuti pe turişti de 10-15% din costul sejururilor în România, Bulgaria sau Ucraina.
10:00
Municipalitatea informează că pe durata executării lucrărilor, microbuzele de pe ruta numărul 117 vor circula, tur, de pe strada Dumitru Râșcanu pe strada Tudor Vladimirescu, strada Kiev, strada Alecu Russo și în continuare pe traseul stabilit. Retur vor fi redirecționate de pe strada Nicolae Dimo pe strada Tudor Vladimirescu, strada Dumitru Râșcanu și în continuare pe traseul stabilit. Totodată, microbuzele de pe ruta numărul 184, vor circula, tur, de pe strada Tudor Vladimirescu, pe strada Kiev, strada Alecu Russo, strada Bogdan Voievod și în continuare pe traseul stabilit. Retur vor fi redirecționate de pe strada Nicolae Dimo pe strada Tudor Vladimirescu și în continuare pe traseul stabilit.
09:45
Șeful Executivului a declarat că „judecătorii corecți” vor avea cel mai mare sprijin din partea Guvernului. Ea a menționat că aceștia se pot adresa Executivului în cazul în care simt presiuni asupra sa. Totodată, Sandu a spus că rolul principal pentru curățarea sistemului îi revine Consiliului. În acest sens, în cazul în care în săptămânile următoare lucrurile nu se vor schimba, spune premierul, „vor fi găsite soluții în Parlament și Guvern”. „Toate deciziile pe care le luați aici trebuie să fie corecte. Judecătorii care au luat decizii ilegale trebuie să plece, cei onești trebuie promovați în funcții. Dvs cunoașteți că lipsa oricăror progrese în justiție este motivul din care a fost anulată asistența pentru reforma justiției. Lipsa progreselor în combaterea corupției și în reforma justiției este impedimentul principal din care nu putem să obținem asistență din parte instituțiilor internaționale în toate domeniile”, a declarat premierul.
09:45
Evenimente     1441: Prima mențiune a Adunării Țării în Moldova; în Țara Românească va fi menționată pentru prima dată în 1522     1795: S-a înființat „Biroul de longitudini", cu sediul la Paris, având drept scop de a sprijini progresul astronomiei și aplicațiile acesteia în navigație, geografie și geodezie.     1910: A avut loc, la Paris, premiera baletului „Pasărea de foc" al compozitorului Igor Fiodorovici Stravinski.     1923: S-a înființat Clubul Rapid București (atunci CFR București)     1950: Începutul războiului coreean, încheiat prin semnarea la Panmunjon, la 27 iulie 1953 a armistițiului dintre Republica Populară Democrată Coreeană și Republica Coreea.     1955: A fost înființată, la București, Bibioteca Centrală de Stat, azi Biblioteca Națională     1984: Inaugurarea oficială a lucrărilor de construcție a Casei Republicii și a Bulevardului „Victoria Socialismului" din București     1998: Instituirea Ordinului „Steaua României", cu șase grade (Colan, Mare Cruce, Mare Ofițer, Comandor, Ofițer, Cavaler), cel mai înalt ordin național românesc, pentru a recompensa serviciile excepționale, civile și militare aduse statului și poporului român. Nașteri     1843: Frederic de Hohenzollern-Sigmaringen, fratele mai mic al regelui Carol I al României (d. 1904)     1852: Antonio Gaudí, arhitect catalan (d. 1926)     1884: Împărăteasa Teimei, soția împăratului Taishō al Japoniei (d. 1951)     1894: Hermann Oberth, fizician și inventator sas (d. 1989)     1903: George Orwell, jurnalist, eseist și romancier britanic (d. 1950)     1907: Johannes Hans Daniel Jensen, fizician german, laureat al Premiului Nobel (d. 1973)     1908: W.V. Quine, filosof american (d. 2000)     1928: Șerban Papacostea, istoric român, membru al Academiei Române (d. 2018)     1928: Alexei Abrikosov, fizician rus, laureat al Premiului Nobel (d. 2017)     1940: A. J. Quinnell, scriitor britanic (d. 2005)     1943: Bill Moggridge, designer britanic, autor și educator (d. 2012)     1950: Doru Stănculescu, interpret și compozitor român de muzică folk     1952: Octavian Știreanu, jurnalist român     1952: Radka Toneff, cântăreață de muzică jazz norvegiană (d. 1982)     1957: Rodica Nassar, politician român     1958: Gigi Becali, om de afaceri si politician român     1963: Yann Martel, scriitor canadian     1963: George Michael, cântăreț englez de origine greacă (d. 2016)     1968: Dorinel Munteanu, fotbalist și antrenor român Decese     1134: Niels, rege al Danemarcei (n. 1065)     1533: Maria Tudor, a treia soție a regelui Ludovic al XII-lea al Franței (n. 1496)     1767: Georg Philipp Telemann, compozitor și organist (n. 1681)     1842: Simonde de Sismondi, istoric și economist (n. 1773)     1864: Regele Wilhelm I de Württemberg (n. 1781)     1901: Alexandru Candiano-Popescu, avocat, ziarist și general român (n. 1841)     1912: Lawrence Alma-Tadema, pictor britanic de origine olandeză (n. 1836)     1913: Ilarie Chendi, critic și istoric literar român (n. 1871)     1929: Georges Courteline, autor dramatic     1984: Michel Foucault, filosof francez (n. 1926)     1988: Șerban Cioculescu, critic și istoric literar român, membru al Academiei Române (n. 1902)     1988: Tudor Bugnariu, sociolog român, membru al Academiei Române (n. 1909)     1995: Ernest Walton, fizician irlandez, laureat al Premiului Nobel (n. 1903)     1997: Jacques-Yves Cousteau, oceanograf francez (n. 1910)     2007: Chris Benoit, wrestler canadian (n. 1967)     2009: Farrah Fawcett, actriță americană (n. 1947)     2009: Michael Jackson, interpret și compozitor american de muzică pop (n. 1958)
09:30
Un dolar costă 18 lei și 20 de bani. Leul românesc valorează 4 lei și 39 de bani, cu trei bani mai mult. Hrivna ucraineană și rubla rusească costă 69 și, respectiv, 28 de bani.
09:15
Sectorul BUIUCANI: -str.Ion Creangă direcția sens giratoriu :Calea Ieșilor – Ștefan cel Mare; Sectorul CENTRU: -bd. Ștefan cel Mare intersecție cu str.Ismail; Sectorul CIOCANA: -str.Vadul lui Vodă, direcția de deplasare sens giratoriu TUTUN CTC. Sectorul RÎȘCANI: -sensul giratoriu străzilor:Calea Orheiului - bd.Renașterii Naționale; -str.Calea Moșilor direcția str.Ismail. Pentru cei care doresc să se deplaseze din sectorul Buiucani spre sect.Rîșcani sau Ciocana, pot să circule pe șos Balcani, ulterior deplasîndu-se pe str.Petricani sau str.Doina și respectiv viceversa. Cei care se deplasează de la sensul giratoriu CRICOVA (km 11), pentru a ocoli intersecția străzilor.C.Orheiului – Studenților: -spre sect.Ciocana pot să circule pe str.Bucovinei/N.Milescu Spătaru; -spre sect.Rîșcani (Poșta Veche) pot să circule pe șos.Balcani, str.Doina. Echipajele mobile ale INP, dotate cu dispozitive pentru măsurarea vitezei de deplasare de tip ,,RADAR”, astăzi, vor activa pe drumurile publice naționale și republicane: - M 5:Chișinău – Bălți – Criva, km km 194 - 214 – 253; - R 1: Chișinău – Ungheni, km km 9 – 40 - 70 - 103; - R 2: Chișinău – Bender; - R 30: Anenii Noi – Căușeni, km 55 – 101; - R 31: R 30 – Tudora – Palanca, km 0 – 15; - R 6: Chișinău – Orhei – Bălți, km km 23 – 42 – 60 - 88; - R 20: Orhei – Rezina; - R 9: R 14 – Șoldănești – R 20; - R 25: Bucovăț – Nisporeni, km 17 – 43; - G 98: R 25 – Lozova – Stolniceni; - R 25: Bucovăț – Nisporeni, km 17 – 43.
09:15
România, un outsider, a reuşit să câştige Grupa C, după 4-1 cu Croaţia, 4-2 cu Anglia şi 0-0 cu Franţa, echipă care a intrat şi ea în careul de aşi din postura de cea mai bună echipă de pe locul secund. În semifinale, România va întâlni Germania, campioana en titre, joi, la Bologna (19:00). -Căpitanul reprezentativei de tineret a României, Ionuţ Andrei Radu, a declarat, luni seara, după calificarea în semifinalele Campionatului European de fotbal U21, că niciun jucător nu s-a dat bătut în cele trei meciuri din Grupa C şi împreună au reuşit un lucru incredibil. -Selecţionerul echipei naţionale de tineret a României, Mirel Rădoi, a declarat, luni seara, că este fericit pentru că formaţia sa a încheiat Grupa C a Campionatului European U21 pe primul loc şi a precizat că jucătorii săi trebuie să continue povestea frumoasă de la acest turneu final. -Fotbalistul echipei naţionale U21, George Puşcaş, a declarat, luni seara, după meciul cu Franţa (scor 0-0), că nu s-a îndoit niciun moment că România se va califica în semifinalele Campionatului European de tineret. -Fotbalistul echipei naţionale U21, Dragoş Nedelcu, a declarat, luni seara, după calificarea în semifinalele Campionatului European de tineret, că România merită să încheie Grupa C pe primul loc, precizând că el şi colegii săi au scris "o filă de istorie" la acest turneul final.
Acum 6 ore
09:00
– Taur: E cam multă agitație în jur și te vei lăsa și tu cuprins de ea, deși nu ți se potrivește și nici nu îți folosește la nimic. E de ajuns să o refuzi, păstrându-ți calmul, în orice situație. – Gemeni: Vin provocări, invitații, propuneri sau doar motive pentru a pierde timpul. Te atrag toate acestea, dar știi foarte bine că nu îți aduc cine știe ce beneficii. – Rac: Este ziua vitezei, dar ție nu ți se potrivește și de aici ar putea să apară unele mici defazări sau nemulțumiri pe care s-ar putea să alegi să le exprimi în gura mare. Horoscop 25 iunie 2019 – Leu: Ar fi de dorit să te ocupi de ceea ce trebuie, dar și de ceea ce îți face plăcere să faci, ca o compensație, menită să diminueze oboseala. – Fecioară: S-ar putea să înveți ceva de mare preț din situațiile pe care încerci să le forțezi și acestea refuză să se conformeze la viteza cu care vrei tu să îți vezi realizate anumite dorințe. – Balanță: Poate că ai nevoie de un anumit tip de sprijin pe care partenerul de cuplu nu ți-l poate oferi. Motivul ar putea veni chiar de la tine pentru că nu comunici suficient.  – Scorpion: Munca este o sursă de satisfacții, dar și de nemulțumiri. Este important să păstrezi echilibrul între cele două tendințe, ca să eviți suprasolicitarea. – Săgetător: Te orientezi spre pasiunile sau plăcerile tale, ca să compensezi anumite lipsuri, dar nu e suficient. Ai nevoie de preocupări clare, menite să te ajute cu problemele interioare. – Capricorn: Liniștea din casă ar trebui să fie mai importantă decât orice nemulțumire de-a ta. Știi deja ce se petrece atunci când dorințele tale sunt pe primul loc. – Vărsător: Deplasările pot fi ceva mai stresante, la fel și discuțiile, chiar și cele obișnuite. Dacă vei dori, vei putea să le imprimi un alt ton, mai conciliant. – Pești: Nemulțumirile legate de bani sau alte beneficii pe care nu ai reușit să le obții pot să îți coloreze ziua în tonuri cenușii, deși știi și tu că nu e corect, față de tine.
Acum 24 ore
20:15
Apărarea fostului premier a menționat în instanță că cererea de recuzare a fost înaintată pe motiv că cei doi judecători, Andrei Niculcea și Sergiu Lazari, au participat la examinarea dosarului lui Vlad Filat și la pronunțarea sentinței de condamnare la nouă de închisoare.   „Eu nu cred și nimeni nu o să mă convingă că un judecător care a participat la execuția mea în cadrul aceluiași așa-numit proces Filat este în stare acum să-și revadă propria decizie. Din simplul motiv că aceasta ar însemna redeschiderea dosarului și readministrarea anumitor probe care ar răsturna totalmente tot ce înseamnă așa-numita acuzare”, a declarat Vlad Filat în ședința de judecată. Întrebat cum comentează decizia lui Vlad Plahotniuc de a pleca de la șefia Partidului Democrat, Vlad Filat a răspuns: „Da ce el a fost politician? El nu a fost niciodată politician. El de trei ori a plecat, să nu uitați. Acum trebuie să ne gândim când revine”. Vlad Filat a fost reținut în octombrie 2015, fiind condamnat pe 27 iunie 2016 la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. În prezent își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. Fostul premier este cercetat și într-un alt dosar penal, pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Vlad Filat pledează nevinovat.
20:00
Arhitectul Rafael Araujo, din Venezuela, a combinat arta şi ştiinţa păntru a obţine ilustraţiile desenate manual pentru „Golden Ratio”, scrie Bright Feed, citat de Descoperă. Realizarea volumului a durat peste patru decenii, artistul folosind exclusiv instrumentele de bază, de la creion şi compas, la riglă şi raportor. Araujo spune că a adunat cele mai bune desene într-un volum care îşi propune să regacă legătura oamenilor cu magia naturii. Secţiunea de aur, desemnată în mod tradiţional cu litera grecească Phi şi egală cu 1.618, se regăseşte în diferite modele de creştere din natură, de la spirale până la secvenţe şi proporţii. Pentru publicarea volumului, autorul a deschis o campanie de strângere de fonduri pe platforma Kickstarter. A spus că are nevoie de 27.000 de dolari australieni. În câteva luni, peste 8.000 de persoane au donat o sume care au totalizat 483.479 de dolari Australieni (aproape 300.000 de euro). Prima ediţie a volumului a fost publicată în iulie 2016. Tipărite la Verona, în Italia, pe hârtie specială de desen, cele 25 de planşe concepute de Araujo, au fost vândute rapid, în prezent, circulând online exemplare la mâna a doua la preţul de peste 1.300 de dolari.  
19:00
Conform proiectului, titularul funcției de „secretar de stat”, care va deveni o funcție de demnitate publică, va activa în subordinea nemijlocită ministrului și va fi responsabil de domeniul de activitate stabilit de către ministru. Numărul secretarilor de stat va fi stabilit în dependență de domeniile de activitate ale executivului date în competența ministerului. Secretarul general al ministerului va avea în sarcina sa asigurarea elaborării calitative a programelor și planurilor ministerului. De asemenea, va fi responsabil de calitatea actelor normative inițiate de minister și executarea conformă a acestor acte de către structurilor organizaționale din sfera de competență a ministerului. „Urmare a restructurării realizate de către Guvernul Filip în 2017, în ministere au fost create funcțiile de secretari generali de stat și secretari de stat; formal, acestea sunt funcții publice, iar titularii sunt funcționari publici. În realitate însă, marea majoritate a secretarilor generali de stat și a secretarilor de stat sunt exponenți ai Partidului Democrat, oameni afiliați regimului Plahotniuc. Așa numitele concursuri pe care le-a organizat vechiul executiv pentru funcțiile de secretari generali de stat și secretari de stat au fost, în cea mai mare parte, mimate, în sensul în care, urmare acestora, în funcțiile respective au fost numiți persoanele loiale Partidului Democrat”, se arată în nota informativă a proiectului înaintat de deputați din Blocul ACUM. „Chiar dacă între actualii secretari generali de stat și secretari de stat există și persoane oneste și dedicate serviciului public, numărul acestora este unul infim comparativ cu cei care fac parte din prima categorie. Persoanele care s-au manifestat ca buni profesioniști și nu au desfășurat activități militante în favoarea regimului Plahotniuc vor fi bineînțeles păstrați în funcții de către noul Guvern”, se mai spune în nota informativă.
16:45
Gabriela Cuneva, secretar general de stat la Ministerul Finanțelor, a menționat că modificările respective au drept scop ajustarea tratamentului fiscal și vamal aferent mărfurilor introduse și comercializate pe teritoriul Republicii Moldova, implicit în zona de control vamal amplasată la intrarea în țară. Ca urmare a aprobării acestui proiect, cadrul normativ va fi îmbunătățit prin stabilirea unor prevederi legale care vor asigura aplicarea unor reguli de impozitare bazate pe echitate în privința tuturor agenților economici care introduc și comercializează mărfuri pe teritoriul țării, prin excluderea tratamentului fiscal facilitar, a declarat secretar de stat. Avizul aprobat de Guvern urmează să fie prezentat Parlamentului.
16:45
Cele două avioane militare de tip Eurofighter s-au prăbușit luni după-amiază în regiunea Mecklenburg-Pomerania Occidentală, potrivit unui anunț al Ministerului de Interne. Aeronavele s-au ciocnit cu puțin timp înainte de ora locală 14:00, în apropiere de Lacul Mueritz, la aproximativ 120 de kilometri în nordul Berlinului. Forțele aeriene germane au anunțat că piloții celor două avioane s-au catapultat și au supraviețuit.  
15:00
Potrivit datelor publicate de Administraţia vamală chineză, în luna mai a acestui an importurile de banane au atins un nivel record de 227.199 de tone, astfel că importurile totale de fructe şi nuci au ajuns la 720.000 de tone, de opt ori mai mult decât în luna mai a anului trecut. Constrânsă de trenul arabil limitat şi o ciupercă distructivă pentru banane, cunoscută sub denumirea de boala Panama, China a devenit din ce în ce mai dependentă de importurile de banane provenite din Asia de Sud-Est şi America Latină. Cererea de banane beneficiază de pe urma creşterii veniturilor şi a popularităţii crescute a dietelor în China, inclusiv pentru utilizare sub formă de smoothie şi fulgi de banane. Potrivit agenţiei Xinhua, anul trecut China a devansat Japonia devenind cea mai mare piaţă pentru bananele provenite din Filipine. Gigantul asiatic a fost destinaţia pentru mai mult de două treimi din exporturile de banane ale Filipinelor în 2018, şi în paralel şi-a majorat achiziţiile de banane de la alţi producători precum Mexic şi Cambodgia. Datele oficiale arată că în 2018 China a cumpărat 1,54 milioane tone de banane, în creştere cu 50% comparativ cu 2017. Preţurile la fructe au atins maxime istorice în China luna trecută, ceea ce a dat naştere la îngrijorări cu privire la accelerarea inflaţiei. De asemenea importurile de fructe şi nuci au atins un nivel record în luna aprilie, pe fondul creşterii preţurilor interne. Cu toate acestea, Lu Ting, economist la Nomura Holdings Inc. susţine că preţurile ar putea scădea la vară când oferta se va majora. Un centru de reflexie citat de Xinhua susţinea în luna mai că importurile ar urma să devină cel mai important factor care va influenţa direcţia în care vor evolua preţurile interne.
14:15
„Noi sperăm ca în Republica Moldova să avem doar partide politice autentice, în care nu își au loc hoții care au comis abuzuri și ilegalități, cu atât mai mult în fruntea acestor partide să nu se regăsească astfel de personaje”, a declarat Maia Sandu. Heidi Hautala, conducătoarea delegației de europarlamentari, a declarat că este decizia lui Vlad Plahotniuc cum își reprezintă partidul, precizând că importante au fost discuțiile pozitive despre măsurile întreprinse de noul guvern pentru  implementarea programului de reforme. Vlad Plahotniuc a anunțat astăzi, pe Facebook, că își depune mandatul de președinte al partidului. Vlad Plahotniuc le-a propus colegilor din formațiune să organizeze cât mai curând congresul partidului pentru a alege o nouă conducere și a aproba un nou program politic. Vlad Plahotniuc a mai scris că nu va candida la acest congres pentru vreo funcție în partid.  
13:45
Premierul Maia Sandu a declarat că, până la numirea directorului general al CNAS, atribuţiile acestuia urmează să fie executate de către Tatiana Popa, care este vicepreşedinta instituţiei. Valentina Buliga, care este membră a Partidului Democrat, a fost desemnată la şefia CNAS în decembrie 2018. În 2009-2015 Valentina Buliga a fost ministru al muncii, protecţiei sociale şi familiei.  În aceeaşi şedinţă, premierul Maia Sandu i-a solicitat ministrului economiei şi infrastructurii, Vadim Brînzan să iniţieze o procedură de cercetare disciplinară a lui Ghenadie Sajin, şeful Agenţiei pentru Supraveghere Tehnică, fosta Inspecţie de Stat în Construcţii. „Chiar dacă în prezent el este preşedintele raionului Ialoveni, este în continuare şi şef titular al Agenţiei pentru Supraveghere Tehnică. Toată lumea cunoaşte abuzurile şi încălcările pe care le-a comis acest om în funcţia pe care a deţinut-o. Cred că este cazul să se investigheze şi cerceteze aceste abuzuri şi să veniţi cu o decizie potrivită”, a notat Maia Sandu.  De asemenea, cabinetul de miniştri a aprobat şi cererea de demisie depusă de Vitalie Iurcu din funcţia de secretar de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii. 
Ieri
13:00
Potrivit unui sondaj realizat de către Asociația Sociologilor și Demografilor și prezentat, astăzi, într-o conferință de presă, pentru Partidul Democrat și-ar da votul 5,2% din populație și formațiunea nu ar accede în Parlament, scrie IPN. Potrivit sondajului, Partidul Politic Şor ar acumula 3,4% dintre voturi, Partidul Comuniștilor – 2,3%, iar Partidul Politic Partidul Nostru – 1,6%. Procentul indecișilor și celor nu au răspuns este de 22,5%, iar 8,9% nu ar vota pe nimeni. La întrebarea care le este atitudinea față de formarea actualei majorități parlamentare, 75,2% dintre intervievați au spus că este pozitivă, iar 9,1% au apreciat-o ca negativă. Întrebați dacă susțin Guvernul Maiei Sandu, 67,3% au răspuns „Da”, iar 14,9% – „Nu”. Despre așteptările de la noua guvernare, 38,7% au menționat lupta împotriva corupției, 33,1% – programe sociale și economice, 28,3% au menționat coeziunea socială, iar 10,3% – îmbunătățirea sistemului de pensii. Întrebați cine în viziunea lor se face responsabil de criza politică din Republica Moldova, 73,7% dintre respondenți au spus că Partidul Democrat și Vlad Plahotniuc (liderul PDM, care și-a anunțat astăzi demisia). Alții 11,5% consideră că responsabili sunt judecătorii Curții Constituționale. Sondajul arată că personalitatea politică din Moldova în care cetățenii au cea mai mare încredere este șeful statului, Igor Dodon, care se bucură de încrederea a 24,5% dintre cetățeni. Alți 15,8% și-au exprimat încrederea pentru premierul Maia Sandu. Vicepremierul Andrei Năstase se bucură de încrederea a 13,6% din populație, iar președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, acumulează 5,1%. Cât privește partidele politice, 47,1% dintre respondenți au încredere Partidul Socialiștilor, iar 24,4% – în Partidul Acțiune și Solidaritate. Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr a fost menționat de către 19,3% respondenți, Partidul Politic Şor – 13,2%, iar Partidul Democrat – de 12,1%. Sondajul a fost realizat în perioada 11-22 iunie, pe un eșantion de 1191 de persoane, din 87 de localități ale Republicii Moldova.
12:45
O echipă de cercetători de la Universitatea din California a identificat o asociere între infecţiile cutanate şi înotul în oceane, scrie Xinhua, citat de Agerpres. Chiar şi o sesiune de doar zece minute de înot în ocean poate „spăla” bacteriile benefice prezente pe piele şi poate duce la înlocuirea acestora cu cele care trăiesc din apele deschise. „Informaţiile noastre demonstrează pentru prima dată că expunerea la apa oceanului poate modifica diversitatea şi compoziţia microbiomului prezent pe pielea umană”, a declarat Marisa Nielsen, una dintre autorii principali ai studiului prezentat la sesiunea anuală de conferinţe a Societăţii Americane de Microbiologie - ASM Microbe 2019 - organizată în perioada 20-24 iunie în San Francisco. Potrivit uneia dintre concluziile cercetării, bacterii din genul Vibrio au fost descoperite pe pielea umană după sesiuni de înot în ocean, în cantităţi de zece ori mai mari faţă de cele din eşantioanele de apă prelevate şi analizate. Nielsen a precizat că un studiu anterior a subliniat rolul esenţial pe care îl joacă microbiomul de pe pielea umană în funcţionarea sistemului imunitar. Un microbiom sănătos conferă protecţie împotriva infecţiilor provocate de microbii patogeni care se ataşează de piele, a adăugat cercetătoarea. 
11:30
Pentru funcțiile de vicedirector primarul interimar Ruslan Codreanu i-a propus pe Vlad Nicolaescu și Ion Romanenco, însă aceștia urmează să fie numiți în funcție de către directorul Pieței. „Rugămintea mea către colegi a fost ca și către anteriorii directori – comunicare cu toți agenții economici, susținerea producătorilor autohtoni, crearea condițiilor adecvate, modernizarea Pieței Centrale, salubrizarea perimetrului Pieței, transparență și tot ce înseamnă servicii online”, a notat Ruslan Codreanu.  Viorel Braga a spus că decomandată este prematur să facă declarații, mai întâi urmează să se documenteze. Întrebat de jurnaliști în ce domeniu își desfășoară activitatea, noul director a spus că este vorba despre alimentație publică, inițiindu-și afacerea în 2010. Acesta își propune să vină cu schimbări, astfel încât produsele autohtone să fie valorificate, acestea fiind și sigure pentru sănătatea consumatorilor. La sfârșitul săptămânii trecute, Ruslan Codreanu a demis conducerea „Pieței Centrale”, din cauza acuzațiilor de corupție din partea comercianților și agenților economici care activează pe teritoriul pieței.
11:30
Pe durata executării lucrărilor menționate pe str. Dumitru Râșcanu, tronsonul cuprins între str. Tudor Vladimirescu și str. Academician Andrei Saharov, circulația transportului public va fi organizată după cum urmează: Ruta de microbuz nr. 117 Tur - de pe str. Dumitru Râșcanu pe str. Tudor Vladimirescu, str. Kiev, str. Alecu Russo și în continuare pe traseul stabilit; Retur -  de pe str. Nicolae Dimo pe str. Tudor Vladimirescu, str. Dumitru Râșcanu și în continuare pe traseul stabilit. Ruta de microbuz nr. 184 Tur - de pe str. Tudor Vladimirescu, str. Kiev, str. Alecu Russo, str. Bogdan Voievod și în continuare pe traseul stabilit; Retur -  de pe str. Nicolae Dimo pe str. Tudor Vladimirescu și în continuare pe traseul stabilit.
11:00
Maia Sandu a remarcat că  Olesea Stamate „este un om care vrea să contribuie și poate să contribuie la schimbarea lucrurilor în domeniul justiției”. Premierul consideră că recuperarea încrederii cetățenilor într-un viitor bun acasă depinde de recuperarea încrederii în justiție. „Avem așteptări foarte mari în raport cu domeniul pe care sunteți responsabilă, dar aveți sprijinul nostru pentru a reuși împreună”, a declarat Maia Sandu. La ceremonia de depunere a jurământului, președintele Igor Dodon i-a urat succes ministrei justiției, spunând că așteptările sunt foarte mari, dar e sigur că va face față, ținând cont de experiența pe care o are. Noua ministră a justiției, Olesea Stamate, a menționat că domeniul justiției este primul care dă un semnal dacă lucrurile în țară merg bine sau nu. Ea a mai spus că un om nu poate schimba singur lucrurile, doar o echipă puternică poate. Și e sigură că la minister este o echipă puternică. Olesea Stamate a fost numită ministru al justiției după demisia anunțată de Stanislav Pavlovschi, care a invocat „incompatibilități de caracter personal”. Olesea Stamate este magistru în studii europene avansate (Colegiul Europei), absolventă a Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, avocat licențiat. Specializată în domeniul justiție și afaceri interne și reforma administrației publice centrale. A lucrat anterior în cadrul Fundației Soros-Moldova, iar mai târziu, în calitate de expert în diverse proiecte, iar printre beneficiari au fost Cancelaria de Stat, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației. Posedă experiență de peste zece ani în managementul şi evaluarea proiectelor.
10:00
  Potrivit SA „Apă -Canal Chișinău”, furnizarea apei va fi întreruptă între orele 09.00 și 16.00, timp în care vor fi efectuate lucrări de branșare a apeductului nou-construit din strada Valea Crucii, 8/3. După finalizarea lucrărilor, livrarea serviciilor de alimentare cu apă va fi reluată la parametrii planificați, scrie IPN. Pentru informații suplimentare consumatorii sunt îndemnați să sune la Dispeceratul central, la numărul de telefon: 022-25-66-66 sau 022-85-77-77.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.