Evzmd.md

Acum 12 ore
19:26
Detaliile ultimei certuri Certurile voastre nu sunt publice. Daca le spui altora despre ultima voastra cearta, in loc sa discuti asta cu partenerul tau, nu vei rezolva problema. In plus, isi pot face o parere gresita despre partenerul tau si mereu te vor intreba de ce mai esti impreuna cu el.   Secretele lui Increderea este usor de pierdut si greu de recuperat. Daca partenerul tau impartaseste cu tine problemele sale private (alarma falsa de cancer mamar a mamei sale, de exemplu), tine aceste detalii pentru tine. S-a deschis in fata ta deoarece are incredere in tine si abilitatea ta de a pastra secretul. Nu vrei sa ii pierzi increderea.   Cadoul acela care nu ti-a placut Gestul conteaza. Apreciaza faptul ca s-a gandit la tine. Ti-a cumparat sosete de ziua ta? Poate ca si-a amintit faptul ca perechea ta preferata s-a pierdut la spalat si a avut doar intentii bune. Evita sa il vorbesti de rau cu prietenele tale pe baza cadoului primit. Chiar daca nu a fost pe gustul tau, spune-le ca a fost dragut ca s-a gandit la tine.   Cand te enerveaza socrii Cu totii am fost enervati de catre parintii partenerului nostru si ne-am plans prietenelor, insa incearca sa nu impartasesti aceste detalii deoarece socrii vor fi in viata ta pentru totdeauna. Niciodata nu stii cum poate afla sotul tau sau chiar socrii tai ce ai spus despre ei, ceea ce poate fi jenant.   Antipatia lui pentru una dintre prietenele tale Este imposibil ca prietenul tau sa se inteleaga cu toate prietenele tale. Daca pomenesti vreodata acest lucru de fata cu prietenele tale, vor fi ranite, scrie lyla.ro.
18:26
Președintele Comisiei Republicane de Evaluare a examenului de BAC la fizică, Viorel Dușciac, a declarat în cadrul unei conferințe de presă la IPN că rezolvarea problemelor propuse în itemii 7,9 de la profilul real și 8 de la cel umanist sunt corecte din punct de vedere al fizicii.   Potrivit lui Viorel Dușciac testele au fost încă o dată analizate astăzi, 27 iulie, în cadrul unui seminar al comunității fizicienilor. „Problemele 7 și 9 la profilul real, precum și problema 8 la profilul umanist sunt formulate fără greșeli și pot fi rezolvate în cadrul condițiilor fizice descrise. Conținuturile problemelor sunt corecte din punct de vedere al Curriculumului, programelor de BAC și conținuturilor manualelor aprobate de minister”, a spus Viorel Dușciac.   Potrivit lui, analiza testelor la fizică în presă, întreprinse în ultimele câteva săptămâni fără participarea autorilor testelor de BAC și a unor fizicieni competenți și independenți, este o încălcare a Codului de Etică și nu contribuie la stabilitatea adevărului, dar la subminarea încrederii în sistemul de învățământ în general și în disciplina de fizică în particular.   Academicianul Leonid Culiuc este de părere că problemele la fizică, care aparent păreau neideale, toate puteau fi soluționate, iar caracteristicile date întregului examen nu corespunde realității.   Doctorul habilitat Valentin Paladi, profesor universitar, spune că încă pe 30 iunie, când au fost pornite discuțiile pe acest subiect, fizicienii au informat Agenția Națională de Curriculum și evaluare că testele au fost elaborate corect din punct de vedere științific.   „Textele sunt clare și ne-am exprimat regretul față de discuțiile neconstructive care au început încă la sfârșitul lunii iunie în mass-media. Toate învinuirile care au fost aduse au fost nefondate. Regretăm faptul că informația a fost expusă unilateral, cu toate că încă în iunie noi am răspuns la această scrisoare”, a mai spus Valentin Paladi.   Anterior, în cadrul unor audieri în Parlament, viceministrul educației Lilia Pogolșa a recunoscut că testele pentru examenele de bacalaureat la fizică au conținut unele erori. O comisie de evaluare a Ministerului Educației a constatat itemi care prezentau limbaj impropriu sau care nu aveau toate variantele de răspuns. Comisia a constatat că punctele 7 și 9 din testele pentru profilul real și punctul 8 la profilul umanist au fost formulate greșit. Motivul ar fi traducerea eronată din rusă în română.
17:26
Vasile Diaconu a cucerit argintul la 69 kg. El s-a calificat fără probleme în finală după victorii cu 10-0 în fața lui Jako Kivimaegi (Estonia), Mert Murad Ramadan (Bulgaria) și Szymon Wojtkowski (Polonia). În ultimul act, el a cedat la limită rusului David Cheldiev.   Maxim Bostan a devenit medaliat cu bronz la 42 kg. În sferturi, el a cedat azerului Tofig Aliyev, care avea să ajungă în finală. Astfel, luptătorul moldovean a primit șansa de a lupta pentru medalia de bronz. Bostan a reușit să câștige în fața germanului Julien Zinser, cu 8-2.   La 46 kg, Ghenadi Diuvenji a cucerit, de asemenea, medalia de bronz. El i-a învins pe Ioannis Martidis (Grecia) și Ruhan Hyusnyu Rasim (Bulgaria). Apoi, i-a cedat în semifinale rusului Magomed Abdurakhmanov, iar în meciul pentru medalia de bronz a dispus cu 10-0 de Thomas Epp (Suedia).   Tot cu medalia de bronz s-a ales Radu Lefter la 100 kg. În optimi el l-a învins pe Tchabuki Gamkrelidze (Georgia), dar în sferturi a cedat viitorului finalist, Anil Berkan Kilicsallayan (Turcia). În recalificări, Lefter a trecut de Dimitar Atanasov Hristov (Bulgaria), iar în meciul pentru medalia de bronz a dispus cu 10-0 de bielorusul Yauheni Pinchuk.
16:41
„De la bun început, atât eu, cât și prim-ministrul, colegii din PDM, ne-am expus asupra neconstituționalității și lipsei de temei a demersului președintelui. Curtea Constituțională a așezat lucrurile pe făgașul lor legal și a dat un semnal clar președintelui că inițiativele nu pot să iasă din cadrul constituțional”, a scris Candu pe pagina sa de Facebook, imediat după verdict. El a mai spus că PD a anunțat că va bloca astfel de inițiative ale lui Dodon de a-și face campanie electorală pe bani publici. „Am anunțat încă în momentul lansării inițiativei lui Igor Dodon că vom bloca prin orice mijloace legale desfășurarea pe bani publici, în fapt, a unei pre-campanii electorale a lui Dodon și PSRM”, a mai scris el.  
15:26
În schimb, cei tineri stau până târziu şi atunci când au posibilitatea, dorm până la prânz (sau chiar după), scrie Curiosity. De ce există această diferenţă între cei tineri şi cei bătrâni? Un studiu sugerează că această ciudăţenie este un evolutivă, care a ajutat specia să supravieţuiască. Pentru a observa modul în care primii oameni au trăit, cercetătorii au analizat obiceiurile unei societăţi actuale de vânători-culegători. Deşi aceştia trăiesc în prezent, unele elemente din stilul lor de viaţă au supravieţuit de-a lungul mileniilor. Acest lucru înseamnă că viaţa în aceste societăţi este similară cu cea a strămoşilor noştri, înainte de apariţia agriculturii, potrivit descopera.ro. În studiul publicat în Proceeding of the Royal Society B, cercetătorii au recrutat 33 de bărbaţi şi femei din comunitatea Hadza, o societate de vânători-culegători din nordul Tanzaniei. Aceştia trăiesc în grupuri de 20-30 de oameni, ducându-şi existenţa culegând fructe şi vânând în savană şi dormind afară lângă un foc sau în interior în colibe. Mai important, aceştia dorm pe pământ, fără lumină artificială sau climatizare, făcând ca mediul lor să fie apropiat de cel al primilor oameni. Oamenii au fost cuprinşi între vârstele de 20 şi 60 de ani, iar cercetătorii au urmărit obiceiurile timp de 20 de zile. Aceştia au observat că foarte puţini dormeau în acelaşi timp. Unii, în general cei cuprinşi între vârstele de 50 şi 60 de ani, se culcau la ora 20 şi se trezeau la 6. În schimb, cei de 20-30 de ani, stătea până la 23 şi dormeau până la 8. Mulţi participanţi se trezeau de câteva ori în toiul nopţii pentru a se îngriji de copiii care plângeau. Faptul că cei bătrâni se culcă mai devreme nu este surpinzător, dar există totuşi un lucru interesant: din cele 220 de ore de observaţii, în doar 18 minute toţi cei 33 de participanţi dormeau în acelaşi timp. În medie, mai mult de o treime din grup era treaz în orice timp din zi. Cercetătorii consideră că această diferenţă dintre cei tineri şi cei bătrâni i-au ajutat pe strămoşii noştri să supravieţuiască. Prădătorii pot ataca la orice oră, iar dacă câţiva oameni sunt mereu treji, cineva poate avertiza grupul cu privire la pericol.
15:26
Potrivit digisport.ro, cafeneaua încearcă să îşi atragă clienţii cu tot felul de oferte, cum ar fi două cappuccino - la 12 lei sau un meniu Colazione (croissant/toast, cafea/cappuccino și un fresh) - la 16 lei. SH Cafe serveşte şi burgeri, pizza, sandvișuri şi prăjituri. 17 lei costă un mic dejun cu un Panini (sandviș) cu șuncă și cașcaval, cu o cafea și, la alegere, apă plată/minerală sau Coca-Cola.
14:56
Tenismenul moldovean a început în forță partida, reușind să câștige primul set, cu 6-2. În următoarele două seturi, Goffin a câștigat doar la tie-break, scor 7-6, 7-6. În setul decisiv, Albot a condus cu 6-3 la tie-break, dar nu a reușit să se califice în sferturile de finală ale competiției. Radu Albot, în vârstă de 27 de ani, ocupă în acest moment locul 132 în clasamentul ATP.
14:56
În concret, potrivit probatoriului acumulat, în intervalul lunilor mai – noiembrie 2009, respectivul avocat a pretins şi primit de la o persoană, care fusese condamnată pentru acţiuni coruptibile, 7000 euro. În schimpul acestei sume, avocatul susţinea că poate influenţa judecătorii Curţii Supreme de Justiţie, să admită recursul în anulare, declarat anterior în interesele inculpatului. În alte două episoade, comise în primăvara anului 2014, avocatul a pretins şi primit de la doi clienţi de-ai săi, cercetaţi pentru contrabandă cu droguri, cîte 15 000 euro fiecare, cărora le-a promis că pentru aceste sume, le poate aranja eliberarea din arest şi cercetarea acestora în stare de libertate. Conform aceleiaşi scheme, la finele anului 2014, avocatul a primit, prin pretindere, de la clientul său, care fusese condamnat pentru privarea ilegală de libertate a unei persoane, suma de 2000 euro. Pentru această sumă, avocatul promitea să influenţeze judecătorii Curţii de Apel Chişinău să admită recursul declarat de el în interesele condamnatului. Temei pentru declanşarea cauzelor penale în privinţa avocatului au servit plîngerile persoanelor de la care au fost pretinse sumele de bani. Respectivul avocat este cercetat în libertate, iar dacă vina lui va fi demonstrată, el riscă amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale sau închisoare de la 3 la 7 ani.    
14:41
Fost președinte al Georgiei timp de 10 ani, Saakașvili, criticat pentru stilul său autoritar și mai ales pentru războiul dezastruos cu Rusia din 2008, a obținut cetățenia ucraineană în 2015, devenind în mai acel an guvernator al Odesei, moment în care i-a fost retrasă cetățenia georgiană. A demisionat din postul de la Odesa în noiembrie 2016, criticând obstacolele din calea luptei împotriva corupției și acuzându-l pe Poroșenko de "jaf" asupra concetățenilor săi. Ulterior, el s-a angajat să creeze o nouă forță politică în Ucraina și să obțină convocarea de alegeri anticipate. Un consilier din Ministerul de Interne ucrainean a precizat că retragerea cetățeniei a fost motivată de faptul că "Parchetul georgian a informat recent Ucraina în legătură cu fapte care nu-i erau cunoscute în momentul deciziei de acordare a cetățeniei ucrainene și pe care Mihail Saakașvili le-a ascuns în mod intenționat". Azil în SUA? "Poroșenko s-a hotărât să mă priveze de cetățenie în mod perfid, în timp ce mă aflu în afara țării", a reacționat pe Facebook Saakașvili, aflat în SUA. Decizia intervine după o întâlnire desfășurată săptămâna trecută la Tbilisi între Petro Poroșenko și omologul său georgian Ghiorghi Margvelașvili, la care cei doi șefi de stat și-au anunțat intenția de a coopera pentru aderarea la NATO și Uniunea Europeană. Luni, Mihail Saakașvili l-a acuzat pe președintele ucrainean că de fapt deplasarea sa în Georgia a avut ca scop o "întâlnire secretă" cu miliardarul Bidzina Ivanișvili, al cărui partid deține frâiele puterii din 2012. Decretul lui Poroșenko face imposibilă întoarcerea fostului președinte georgian în Ucraina, a observat un deputat ucrainean din partidul prezidențial, Serghei Lecicenko. Decizia "îl forțează de facto pe Saakașvili să ceară azil în America și să uite politica ucraineană", a remarcat acesta pe Facebook.    
Acum 24 ore
14:26
Acesta a scris pe pagina sa de Facebook că verdictul dat de judecătorii CC este „o sfidare în adresa cetățenilor”. „Decizia Curții Constituționale este o sfidare în adresa cetățenilor și a libertății lor de a se expune pe subiecte de interes național. La modul practic, CC-ul a redus rolul cetățenilor statului la nivel de simpli alegători, cu utilitate strict electorală, fără capacitate de a interveni și de a se manifesta prin plebiscit în perioada dintre scrutine. De altfel, Dodon nici nu s-a ascuns că va acționa împreună cu PSRM în acest caz, deși Constituția spune că președintele trebuie să fie apolitic și nu poate face parte din niciun partid, și va face proteste în stradă. „Convocăm mâine ședința Consilului Republican al PSRM unde vom lua o decizie în această privință. Nu exclud acțiuni în masă în luna septembrie pe 24, în susținerea inițiativei președintelui”, scris Dodon. Decizia CC a fost criticată și de consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi, care a declarat că decizia de astăzi este una „pur politică și menită să limiteze competențele președintelui țării”. La rândul său, liderul PL, Mihai Ghimpu, unul dintre inițiatorii plângerii la CC pe acest subiect, a spus că decizia de astăzi a CC „este o decizie corectă, motivată și bine argumentată”. „Sunt foarte mulțumit de această hotărâre a Curții Constituțională, deoarece este argumentată, chiar mai mult decât am cerut noi. Domnul președinte trebuie să înțeleagă că cel care se opune legii este strivit și aruncat la coșul cu gunoi, ca să nu spun la tomberon. Nu poți schimba legile după cum își vine pofta”, a declarat el.  
14:11
„Duminică, 30 iulie, la Chișinău, va avea loc următorul protest împotriva legii prin care regimul Plahotniuc-Dodon schimbă sistemul electoral. Noi suntem astăzi aici ca să vă invităm să vă alăturați protestului (…) Această lege înseamnă sfârșitul democrației în Republica Moldova. Prin adoptarea acestei legi Plahotniuc și Dodon și-au sporit considerabil să rămână la putere în pofida voinței poporului. Pentru că, dacă această lege va fi pusă în aplicare, schimbarea puterii existente pe cale pașnică și legală devine practic imposibilă”, a declarat Maia Sandu.   Ea a chemat populația să ia atitudine și că, în caz contrar, va fi „prea târziu pentru a ne apăra votul”.  
13:41
„Nu vreau să folosesc acel cuvânt. Lucrurile au devenit dificile pentru noi”, a mărturisit Jolie. Actrița spune că relația a început să scârțâie vara trecută, când tocmai terminase filmările pentru pelicula „First They Killed My Father”. În septembrie, Angelina a depus actele de divorț, după o căsnicie care a durat 2 ani și o relație de 12 ani. Cei doi au ajuns la tribunal pentru custodia celor șase copii, iar la iveală au ieșit inclusiv acuzații legate de comportamentul lui Brad Pitt față de copii. Actorul ar fi devenit agresiv verbal în timpul unui zbor cu avionul lor privat, însă actrița neagă acum că ar avea orice resentiment față de fostul ei soț, potrivit digi24.ro. „Când eram mică, îmi făceam foarte multe griji pentru mama mea. Și nu vreau acum să se repete situația cu copiii mei. Cred că este foarte important să plângi sub duș și nu în fața lor. Ei trebuie să știe că totul va fi bine, chiar și când tu nu ești sigură că așa va fi”, a spus Jolie. Brad Pitt a vorbit și el despre divorț într-un interviu acordat revistei GQ și a dezvăluit că a avut probleme cu băutura, dar că acum este reabilitat. Jolie spune însă că nu aceasta a fost problema care a dus la despărțire: „Stilul nostru de viață nu era în niciun fel negativ. Nu aceasta era problema noastră. Avem împreună șase copii puternici, respectuoși și deschiși la minte și sunt foarte mândră de ei”. Actrița a mai dezvăluit că la scurt timp după ce a intentat divorțul a început să sufere de hipertensiune și de paralizia lui Bell, o boală care paralizează mușchii faciali. Jolie a reușit însă să scape de problemele de sănătate și să își recupereze complet mobilitatea mușchilor.
13:26
Documentul reprezintă o actualizare a cadrului bugetar pe termen mediu pentru anii 2017-2019, cu extinderea prognozelor şi analizei pentru anul 2020. Obiectivul principal îl reprezintă în continuare implementarea reformelor structurale, consolidarea finanţelor publice şi a stabilităţii financiare, eficientizarea utilizării resurselor bugetare şi redirecţionarea mijloacelor existente către programele de importanţă majoră. În particular, priorităţile derivă din Strategia Naţională de Dezvoltare „Moldova-2020”, Programul de activitate al Guvernului pe anii 2016-2018 şi Acordul de Asociere RM-UE. Totodată, au fost identificate măsuri suplimentare de politici/proiecte care fac parte din agenda de reforme a Guvernului, printre care majorarea unor norme salariale şi implementarea unor proiecte prioritare finanţate din surse externe re-creditate întreprinderilor de stat. Încadrarea acestora în CBTM va fi discutată în cadrul celei de-a doua evaluări a programului susţinut de FMI din toamna anului 2017.
12:56
Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, până în prezent au fost depuse 103 cereri de chemare în judecată. În cazul nerespectării de către tinerii specialişti a contractului semnat cu Ministerul Sănătăţii, ei sunt obligaţi să restituie cheltuielile pentru instruirea universitară din contul bugetului de stat şi postuniversitară în volumul calculat de minister. De notat, pentru anul de studii 2017-2018 taxele pentru facultatea de medicină se ridică la 28 de mii de lei pentru tinerii care studiază în bază de contract.
12:41
În satul Capaclia, Comrat, vântul a afectat patru hectare de viță  de vie, iar în satul Copceac, ploaia cu grindină a distrus 120 de hectare de floarea soarelui și circa 140 de hectare de porumb. Ploaia a cauzat pierderi şi în satul Terebna, raionul Edineț, unde vântul a deteriorat țigla metalică de pe acoperișul gimnaziului din localitate. Comisiile pentru situații excepționale locale urmează să estimeze prejudiciul material cauzat. 
12:11
  Cazul a avut loc în orașul Multan din Pakistan. Aproximativ 20 de oameni au decis în cadrul „unui consiliu” ca o adolescentă de 16-17 ani să fie violată, după ce fratele ei a agresat sexual o fată de 12 ani. „Consiliul local” a fost format din membrii celor două familii, care ar fi înrudite, potrivit poliției din Pakistan. Astfel, un tânăr și-a violat verișoara, care ar avea 12 ani, iar apoi a fugit din oraș. Ulterior, rudele băiatului și ale victimei s-au reunit și au decis ca sora acestuia să fie violată ca răzbunare. Tânăra de 17 ani a fost abuzată sexual în fața grupului și a părinților săi. Ulterior, mamele celor două fete au depus plângere la poliți, iar aproximativ 20 de persoane au fost arestate, potrivit libertatea.ro.
11:56
În opinia lui, acest referendum nu-și are rostul pentru că întrebările sunt retorice sau nu au sens. Editorialistul consideră că Curtea Constituțională va accepta unul dintre punctele referendumului, dar nu pe toate. „Curtea nu poate accepta mărirea atribuțiilor președintelui pentru că vine în contradicție cu legislația. Republica Moldova este o republică parlamentară, dacă îi dăm președintelui atribuții de dizolvare a Parlamentului, se dezechilibrează raportul dintre diferite ramuri ale puterii. Nu va merge Curtea Constituțională la așa ceva”, a spus Nicolae Negru. În ceea ce ține de legea privind emisiunea obligațiunilor de stat editorialistul a menționat că în legislație este menționat că nu pot fi supuse referendumului chestiunile bugetare și financiare. „E o întrebare fără rost, evident. E o întrebare retorică. Nu cred că Curtea Constituțională o va valida”, spune jurnalistul. Potrivit lui, organizarea procesului educațional, iarăși, nu ține de competența cetățenilor. „Pentru asta avem specialiști, este Ministerul Educației, sunt savanții, Academia de Științe”, afirmă Nicolae Negru. În opinia editorialistului, unica întrebare care ar putea trece este reducerea numărului de deputați de la 101 la 71. „E clar că cetățenii vor zice să fie mai puțini, dar nu o să fie un Parlament funcțional”, este de părere jurnalistul. Pe 27 iulie Curtea Constituțională urmează să pronunțe hotărârea în raport cu sesizarea Partidului Liberal cu privire la controlul constituționalității decretului președintelui pentru desfășurarea referendumului republican consultativ
11:56
  Curtea Constituțională a examinat separat dacă întrebările președintelui corespund dreptului constituțional referendumul programat pentru 24 septembrie. În ceea ce privește trecerea furtului miliard, Curtea Constituțională relevă că președintele Dodon nu are drept de abrogare asupra unei legi votate în parlament. În partea de dizolvare a Parlamentului, judecătorii CC au precizat că șeful statului nu poate modifica Constituția și că nu se poate dizolva Parlamentul printr-o astfel de măsură. „Dreptul președintelui trebuie văzut ca un instrument de contrabalanță, nu de dezechilibru”, a precizat CC.  Mai mult, judecătorii mai spus că acest instrument de dizolvare a Parlamentului nu poate fi folosit în interes de partid, fapt ce schimbă rolul neutru al președintelui, fapt ce nu este compatibil cu regimul parlamentar al țării. Cu privirea la „Istoria Moldovei”, acest lucru trebuie stabilit de experți și savanți, nu de politicieni și că acest lucru nu trebuie politizate.
11:56
Purtătorul de cuvânt al PPE, Siegfried Mureșan, critică afirmațiile recente ale președintelui prorus Igor Dodon despre așa-zisele condiții pe care UE le impune Moldovei. „Uniunea Europeană nu cere nimic cetățenilor Republicii Moldova, le cere, însă, categoric politicienilor din Republica Moldova să respecte legea și cetățenii, să aplice o lege egală pentru toți și pentru ei, așa cum se aplică pentru oamenii de rând, le cere să ia măsuri care să împiedice corupția și furtul din banul public, le cere să transparentizeze actul de guvernare astfel încât cetățenii să știe ce se decide pe banii și în numele lor. Toate acestea nu sunt condiții impuse cetățenilor, cum, în cel mai curat stil de manipulare, susține președintele Igor Dodon. Cetățenilor de rând din Republica Moldova Uniunea Europeană nu le cere, ci le oferă bani gratuiți pentru dezvoltarea investițiilor și a afacerilor, pentru renovarea de școli și spitale, pentru infrastructură. Este suficient ca oamenii să privească în jur și să vadă cum cele mai renovate instituții și mai moderne aparaturi au fost sponsorizate de Uniunea Europeană și de România și, apoi, să vadă dacă găsesc astfel de ajutoare oferite de Federația Rusă, unde îi place lui Igor Dodon să meargă aproape lună de lună să facă pe slujitorul”, a declarat Mureșan. El a mai afirmat că, România s-a dezvoltat foarte mult, după ce a pornit lupta anticorupție, în timp ce, la Chișinău, conducerea comunistă a lui Voronin și oligarhii care gravitau în jurul său, furau din avut țării. „Cât despre cât de bine i-a mers Republicii Moldova în perioada în care comuniștii au fost la putere, o pot spune mai bine oamenii de rând din Republica Moldova. În perioada în care România lua toate aceste măsuri de luptă împotriva corupției și hoției din bani publici pentru ca apoi să devină membru al Uniunii Europene, în tot acest timp Republica Moldova, condusă de comuniști, se adâncea în sărăcie, cetățenii ei trăiau tot mai greu și ajungeau să caute cu disperare să plece din țară pentru o viață mai bună, timp în care oligarhii își umpleau buzunarele din banii publici. România a înregistrat progrese majore cu sprijinul Uniunii Europene, în comparație cu sărăcia care se observă în celelalte țări vecine care au preferat să fie supuse Rusiei”, a mai spus oficialul european. În final, Mureșan a demontat retorica lui Dodon privind căsătoriile gay din România, catalogându-le drept dezinformări premeditate. „Cât despre dezinformările nedemne de un șef de stat și atât de stângace ale președintelui Igor Dodon referitoare la condițiile impuse de Uniunea Europeană privind căsătoriile între persoane de același sex, este suficient ca moldovenii să privească la România și să vadă că UE nu a impus nici aici, așa cum nu a impus în nicio altă țară, măsuri cu care cetățenii nu sunt de acord”, a conchis Mureșan. 
11:56
Oamenii se aflau într-un carusel care, din motive necunoscute, s-a defectat, iar cei aflați în interior au fost aruncați mai mulți metri în aer. ”Pasagerii au fost aruncaţi cu o viteză ridicată şi cu multă energie, ajungând la şase-nouă metri distanţă, uneori chiar şi mai mult – în mijlocul aerului, iar apoi s-au izbit de pământ la o distanţă semnificativă faţă de carusel”, a declarat un medic care a tratat victimele accidentului, afirmând că viteza impactului este similară cu cea dintr-un accident rutier. De asemenea, printre răniţi se numără şi un adolescent în vârstă de 13 ani, iar presa locală susţine că persoana decedată avea 18 ani, potrivit libertatea.ro. Caruselul implicat în accident este cunoscut sub numele de ”mingea de foc” şi presupune învârtirea pasagerilor în cercuri la viteze mari, fiind cunoscut drept ”afterburner” în mai multe bâlciuri din Europa. În urma incidentului, guvernatorul statului Ohio a cerut închiderea tuturor caruselelor, până ce vor avea loc inspecţii de siguranţă la Târgul de Stat al Ohio.
11:26
„Republica Moldova a ajuns la limita când ar putea fi izolată internațional. Eu văd în cei din Occident o dezamăgire. Oficialii de acolo își pun întrebarea de ce după atâția ani de susținere, inclusiv financiară, lucrurile nu se schimbă, Moldova nu se modernizează, dar devine tot mai săracă. Cred că este vorba de lipsa de dragoste față de oameni, de compasiune față de semeni, când pe cei de la guvernare nu-i interesează decât averile lor”, a declarat Fota. El a mai spus că Republica Moldova a ajuns la limita când ar putea fi izolată internațional. „Eu văd în cei din Occident o dezamăgire. Oficialii de acolo își pun întrebarea de ce după atâția ani de susținere, inclusiv financiară, lucrurile nu se schimbă, Moldova nu se modernizează, dar devine tot mai săracă. Cred că este vorba de lipsa de dragoste față de oameni, de compasiune față de semeni, când pe cei de la guvernare nu-i interesează decât averile lor”, a mai spus analistul de la București. Fota a mai precizat că R. Moldova nu va supraviețui economic fără susținerea financiară a Occidentului. „Republica Moldova nu este un stat viabil și trăiește din donațiile pe care le dăm noi, românii, și UE. Rusia nu are bani ca să susțină Republica Moldova”, a declarat Fota. Prezent și el la emisiune, director IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, a declarat că CE ar putea ceda în fața presiunilor comune PPE-ALDE, ce dețin majoritatea în Parlamentul European și ar putea sista ajutoarele financiare către Chișinău.
11:11
Expertul în drept constituțional, Nicolae Osmochescu, a declarat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că unul dintre punctele referendumului pe care Dodon intenționează să îl facă în această toamnă este ilogic și vine în contradicție cu litera Constituției. „Este absolut lipsită de logică, pentru că în actuala Constituție sunt stipulate două momente expres care îi permit șefului de stat să inițieze procedura de dizolvare a Parlamentului. Și ele sunt stipulate în articolul respectiv care spune: Când este blocată activitatea legislativă a Parlamentului și doi: Când propunerea noului Cabinet de miniștri nu primește votul de încredere din partea Parlamentului. După nu mai puțin de două ori consecutiv în perioada de la start.Ceea ce dorește domnul Dodon să facă, eu nu cunosc așa o practică. Ei fac referință la practica franceză, dar acolo la practica franceză președintele, într-adevăr, poate face chestia asta, dar nu trebuie să uităm că este Parlament bicameral și numai într-un anumit caz el poate face această chestie. Doi: Așa o solicitare de competență fundamentală de a dizolva Parlamentul vine în contradicție nu numai cu buchea, dar și cu sensul Constituției și celui de care este declarat că noi suntem o republică cu sistem parlamentar, nu prezidențial, dar par-la-men-tar”, a declarat Osmochescu pentru sursa citată.
10:41
Vorbim despre femeile care cu har special, care isi traiesc viata la cote maxime. Acestea sunt nascute in 3 dintre zodii: Sagetator Femeile din aceasta zodie iubesc la nebunie libertatea. Aceasta este fericirea lor suprema, iar cand au parte de libertate, raspandesc in jur bucurie, bunatate, dragoste. Reusesc sa ajunga acolo unde isi propun fara sa faca eforturi supraomenesti. Pur si simplu primesc ceea ce merita, astfel ca vor ajunge la un moment dat sa stea departe de munca si sa se bucure de viata. Sunt persoane extrem de indragite, atat pentru generozitatea lor, cat si pentru magia pe care o raspandesc. Varsator Femeia Varsator este o visatoare care stie sa se bucure de viata, care isi face prieteni multi, oameni la fel de buni si de inimosi ca ea. E o fire usor mai rebela, dar foarte activa si foarte atenta la nevoile celorlalti. Are si o imaginatie bogata si stie cum si cand sa isi foloseasca ideile. Au parte de fericire si implinire in dragoste. Viata de familie este una frumoasa si linistita, la fel si cand vine vorba despre cariera: fac doar ceea ce le place, muncesc cu drag si au succes. Taur Nativa acestei zodii traieste mult in realitate si nu pierde niciun moment, dar asta nu inseamna ca nu se distreaza. Considera ca viata trebuie traita pana in ultimul moment, insa cu calm, cu grija. Este blanda si linistita si are parte de viata lunga, fiind considerata una dintre longevivele zodiacului. A fost inzestrata cu un ambitie si va avea mereu de castigat. Iubeste pacea si armonia si este docili, intelegatoare si vesela. Multi o considera femeia perfecta, pentru ca rar ii iese la iveala vreun defect, potrivit ele.ro.
10:41
Antreprenorii au fost selectaţi din cei 87 de participanţi la cea de-a doua rundă a concursului de proiecte de afaceri organizat în cadrul programului finanţat de Uniunea Europeană „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și Taraclia” (SARD), implementat de PNUD, transmite IPN. Pe lângă ajutorul financiar nerambursabil, antreprenorii selectați vor mai beneficia, timp de un an, de asistență tehnică și consultanță. Cu susţinerea financiară a Uniunii Europene, Igor Jito va crea în satul Musait, raionul Taraclia, o fermă de ciuperci după o tehnologie specială. „Încă nu există o astfel de tehnologie de creştere a ciupercilor în sudul Moldovei, iată de ce suntem bucuroşi că Uniunea Europeană a avut încredere și a investit în ideea noastră de afaceri. În câteva luni, le vom putea oferi consumatorilor din regiune ciuperci ecologice în stare proaspătă, iar cu timpul vom produce și ciuperci conservate sau uscate”, spune Igor Jito. Tatiana Cîvîrdjic, din orașul Ceadâr-Lunga, a spus că datorită susţinerii Uniunii Europene va putea oferi consumatorilor produse apicole de calitate înaltă și la preț accesibil. Odată cu dezvoltarea afacerii va crea cel puțin trei locuri noi de muncă și va promova un produs benefic pentru sănătate, însă puțin utilizat deocamdată în Moldova. În martie 2017, alți 14 antreprenori au beneficiat de granturi similare din partea Uniunii Europene pentru crearea și dezvoltarea afacerilor în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia. Susţinerea iniţiativelor antreprenoriale locale este una din cele trei componente de bază ale programului SARD. Acesta mai desfăşoară activităţi pentru abilitarea comunităților, renovarea obiectelor de infrastructură și promovarea cooperării intercomunitare în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia.
09:56
  1974: Afacerea Watergate: Camera Reprezentanților a SUA decide punerea sub acuzare a președintelui Nixon. 1656: Baruch Spinoza a fost exclus din Sinagogă. 1793: Robespierre intră în Comitetul Salvării Publice și devine conducătorul acestuia. Va organiza un regim de teroare urmărind să realizeze idealul său de democrație bazat pe virtute: „fără virtute teroarea este înspăimântătoare, fără teroare virtutea este neputincioasă". 1794: Lovitură de stat în Franța, 9 Thermidor, anul II al Revoluției; Robespierre și colaboratorii săi sunt arestați; revoluția democratică ia sfârșit; începe guvernarea Convenției thermidoriene. 1807: Constantin Ipsilanti este domn pentru a treia oară în Țara Românească (27 iulie – 16 august 1807). 1830: Începutul celor „Trei zile glorioase" ale Revoluției din 1830; largi pături ale populației pariziene s-au ridicat împotriva domniei lui Carol al X-lea, silindu-l să abdice. I-a urmat la tron Ludovic Philip d'Orleans (1830-1848 - „Monarhia din iulie"). 1865: România a aderat la Convenția telegrafică internațională de la Paris, semnată la 17 mai 1865 (27 iulie/8 august). 1877: Divizia 4 – Infanterie, comandată de colonelul Alexandru Anghelescu, începe deplasarea spre frontul din fața Plevnei. 1880: Trupele britanice sunt învinse de către afganii conduși de Mohammed Ayub Khan în bătălia de la Maiwand în al Doilea Război Anglo-Afgan. 1921: Cercetătorii de la Universitatea din Toronto conduși de biochimistul Frederick Banting anunță descoperirea insulinei. 1922: Înființarea Uniunii Internaționale de Geografie. 1930: România a concesionat serviciul național de telefoane companiei americane „International Telephone and Telegraph Corp." 1940: Bugs Bunny a debutat pe micile ecrane, în desenul animat A Wild Hare. 1956: România devine membru al Organizatiei Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), fondată în 1945. 1968: Pink Floyd lansează în SUA albumul A Saucerful of Secrets. 1974: Afacerea Watergate: Camera Reprezentanților a SUA decide punerea sub acuzare a președintelui Nixon. 1990: Proclamarea suveranității Republicii Belarus. Sărbătoare națională. 1990: Parlamentul României a hotărât ca 1 decembrie să devină sărbătoare națională. 1996: O bombă a explodat la Jocurile Olimpice de la Atlanta (SUA); doi morți și 111 răniți, potrivit wikipedia.org. Nașteri 1452: Ludovico Sforza, duce al Milano (d. 1508) 1667: Johann Bernoulli, matematician elvețian (d. 1748) 1734: Sophie-Philippine a Franței, Ducesă de Louvois (d. 1782) 1773: Prințesa Luisa a celor Două Sicilii, Mare Ducesă de Toscana (d. 1802) 1824: Alexandre Dumas–fiul, scriitor francez (d. 1895) 1831: Marele Duce Nicolai Nicolaevici al Rusiei, fiu al țarului Nicolae I al Rusiei (d. 1891) 1835: Giosuè Carducci, poet, prozator și eseist italian, laureat al Premiului Nobel (d. 1907) 1848: Loránd Eötvös, fizician maghiar (d. 1919) 1848: Friedrich Ernst Dorn, fizician german (d. 1916) 1867: Enrique Grenados, pianist, compozitor și dirijor spaniol (d. 1916) 1888: Prințul Oskar al Prusiei, fiu al kaiserului Wilhelm al II-lea (d. 1958) 1900: Prințul Knud al Danemarcei (d. 1976) 1917: Bourvil (Andre Rainbourg), actor francez (d. 1970) 1921: Eugen Coșeriu, lingvist român, stabilit în Germania (d. 2002) 1930: Gheorghe Scripcă, scriitor român (d. 2001) 1940: Pina Bausch, balerină și coregrafă germană (d. 2009) 1941: Mircea Druc, economist și politician român din Republica Moldova 1946: Alexandru Tocilescu, regizor român de teatru (d. 2011) 1975: Dan Coman, poet român 1983: Smiley, cântăreț, compozitor, producător, prezentator și actor român 1990: Indiana Evans, actriță australiană Decese 1101: Conrad al II-lea al Italiei (n. 1074) 1675: Henri de la Tour d'Auvergne, Viconte de Turenne, mareșal al Franței (n. 1611) 1759: Pierre Louis Maupertuis, matematician francez (n. 1698) 1841: Mihail Lermontov, poet, prozator și dramaturg rus (n. 1814) 1844: John Dalton, fizician și chimist englez (n. 1766) 1917: Emil Theodor Kocher, chirurg elvețian, laureat al Premiului Nobel (n. 1841) 1924: Ferruccio Busoni, compozitor, pianist, teoretician și pedagog italian (n. 1866) 1932: Arhiducesa Gisela a Austriei, fiică a împăratului Franz Joseph al Austriei (n. 1856) 1946: Gertrude Stein, scriitoare americană (n. 1874) 1962: Ion Țuculescu, pictor român (n. 1910) 1962: Richard Aldington, scriitor englez (n. 1892) 1966: Ion Mușlea, etnolog român (n. 1899) 1970: Antonio de Oliveira Salazar, politician portughez (n. 1889) 1999: Aleksandr Danilovici Aleksandrov, matematician rus (n. 1912) 2009: Merce Cunningham, dansator și coregraf american (n. 1919)
08:56
  - R 6 – Chișinău – Orhei - Bălți - M 1 – Chișinău - Leușeni; -M 3 – Chișinău – Comrat; -R 3 – Chișinău – Hîncești; -R 8 – Edineț - Otaci; -R 20 – Orhei – Rezina; -R 30 – Anenii Noi – Căușeni – Ștefan Vodă.
08:41
  TAUR    Situaţii obiective, din afara voinţei tale, te pun sub presiune. Se schimbă programul şi ritmul tău de viaţă. Dacă este vizita soacrei, cumpără-i un buchet de flori şi o cutie de bomboane!  Vezi să nu fie otrăvite. Este o perioadă în care nu trebuie să te laşi descurajat de nerealizări sau de întîrzierea finalizării unor proiecte. Se prefigurează o schimbare a situaţiei, atât financiare cât şi sentimentale. Evident, pentru că să faci parte din această schimbare, nu trebuie, în primul rând, să te enervezi! În al doilea şi în al treilea rând – nu trebuie, din nou, să te enervezi! Stai şi cugetă, vorba ardeleanului... Apoi acţionează la momentul potrivit. GEMENI  Uranus şi Mercur găsesc soluţii la problemele tale şi nu pierzi timpul degeaba. Dacă ești în vacanță, ritmul tău se accelerează, e vorba de distracţii în aer liber şi de întâlniri plăcute. Lăsă lucrurile să se aşeze singure şi nu interveni în nici un fel. Dacă ai propria afacere trebuie să fii foarte atent(ă) la noii furnizori sau clienţi.  Trebuie sa incepi sa faci economii, fară să-ţi schimbi esential felul in care traiesti – economia este arta prin care obtii maximum de la viata. Concentrează-ţi atenţia asupra sănătăţii – evită expunerea inutilă la curentul de aer. Banii sunt bine aspectaţi – poti valorifica obiectele inutile din caminul tau. RAC   Treci printr-o perioadă de turbulenţă, te simţi "singur în mijlocul mulţimii", dar această zi de joi îţi poate oferi prilejuri de relaxare. Pe seară poţi profita de un eveniment cultural. Nu lăsa nici o schimbare să te tenteze – nu vinde, nu cumpăra, nu investi, nu-ti face noi prieteni! Lasa lucrurile aşa cum sunt şi înţelept te vei numi. Racii creatori, artişti si/sau educatori sunt ceva mai avantjaţi, mai ales în a doua parte a zilei. Nu-ţi schimba intenţiile, tenacitatea aduce succes.  Un semn de foc iți poartă noroc şi te ajută să ieşi dintr-o încurcătură. Se pare că ai noroc. Atentie insa, norocul este de sticla – cand începe să străluceasca, se sparge! LEU  Soarele și Marte, din zodie, dar şi Mercur sunt în aspecte binevoitoare ție şi te avantajează să te impui, să faci cum vrei tu. Fă-ți bine socotelile, planurile ca să ai o abordare realistă. Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, duşmanii au şi ei problemele lor aşa încât te mai slăbesc un pic. Leii şi leoiacele trebuie să-şi îndrepte atenţia către asociaţi, parteneri, sau colegii de la serviciu pentru ca să evite unele luări de poziţie, urmare unei decizii de acum două, trei săptămâni, nu prea inspirate. În mod particular sunt favorizaţi nativii din zodia Leului care desfăşoară activităţi medicale, administrative, filantropice sau sociale, potrivit evz.ro. FECIOARĂ   Eşti, din punct de vedere emoţional, sensibil. Atenţie la discuţiile în contradictoriu cu persoanele apropiate. Veşti bune. Nu te băga în certurile, sau conflictele altora, stai liniștit. Aspectele planetelor favorizează abilitatea nativilor din zodia Fecioarei să rezolve problemele legate de relaţiile cu terţi, să negocieze în amănunt sau să rezolve probleme cu autorităţile. În liniște și pace. Este o perioadă propice pentru implicare împreună cu familia, prietenii. Trebuie să-ţi îndrepţi atenţia înspre activităţile simple, dar aducătoare de profit.  BALANŢĂ  Dinamismul şi o forţă deosebită de convingere constituie arsenalul de care dispui astăzi ca să ai ultimul cuvânt. Atenție la circulație și la căldură, sunt la fel de neplăcute și periculoase. Astazi nu uita că vorba dulce mult aduce şi că o rugăminte poate fi mai uşor ascultată. Perioada favorizează nativii care activează  în transporturi, educaţie şi comerţ.  Banii sunt aspectaţi favorabil. Venituri apar şi din nişte surse mai puţin obişnuite: poate din dividente, poate din valorificarea unor active. Fereşte-te de posibile greşeli sau erori la serviciu sau în bucătărie, unde activezi de dimineaţa. Întâi gândeşte, apoi acţionează. SCORPION   În acest zi toridă ai o mare dorinţă să te eliberezi de anumite obligaţii, să ai o libertate mai mare. Este o dorinţă legitimă şi dacă nu deranjezi pe nimeni, ar trebui să fii lăsat în pace! O zi bună. Trebuie să nu exagerezi în această idee, că totul este bine, pentru că este riscantă : poţi să faci gafe monumentale şi cheltuieli extravagante. Ziua este de asemenea favorabilă nativilor din Scorpion cu activităţi legate de ştiinţă, tehnică sau tehnologie.  Gândeşte-te cum să faci lucrurile cum trebuie, cu tragere de inimă, cu suflet, nu-i lăsa pe alţii să-şi bată joc şi să le facă strâmbe. Trebuie să evitaţi discuţiile în contradictoriu cu persoanele de sex opus. SĂGETĂTOR   Se dă la Săgetători libertate pe gratis! Pot să facă ce vor ei, doar să fie legal, moral şi să nu îngraşe! Saturn, retrograd, din zodie, şi Mercur se întrec să-ţi asculte dorinţele tale. Nativii si nativele din Sagetator trebuie să-şi îndrepte atenţia către rude, asociaţi, parteneri sau colegii de la serviciu, sau de plajă, pentru ca să evite unele neplăceri. Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, duşmanii au şi ei problemele lor aşa încât te mai slăbesc un pic. Trebuie să acorzi mai multă atenţie şi timp vieţii de familie sau relaţiilor cu prietenii. Dar, nu te băga în intrigi sau bârfe chiar dacă sunt prezentate ca surprize, păcăleli inofensive. CAPRICORN    Astăzi vrei să fii Capră Neagră! Adică, să fii tot timpul pe vârfuri, să ai ultimul cuvânt. E bună ambiţia, în lumea de azi e chiar necesară, dar atenţie să nu ofensezi degeaba pe cei dragi! Anumite amintiri recente şi nu prea, nu-ţi dau pace. Simptomatic pentru zodia ta. Linge-ţi rănile, respiră adînc, uită-te pe sub sprâncene şi dă-i bice : „the show must go on”. În a doua parte a zilei, evenimentele, situaţiile şi emoţiile tale sunt la fel de alternative ca acul unui seismograf în Japonia. Ba fericit, ba posac, o să-ţi faci un titlu de glorie să comunici tuturor sentimentele profunde ale fiinţei tale. Cauţi un confident pe care nu îl găseşti. Oricum totul se află, aşa că mai bine mergi să te confesezi la un radio local. VĂRSĂTOR   Fii precaut, rivalităţi ascunse încearcă astăzi să-ţi întindă capcane. Evident, în domeniul sentimental, al emoţiilor. Eşti seducător şi senzual, aşa că te poţi aştepta la... complicaţii! Esti intr-o usoara pierdere de energie. Supravegheaza-ti sănatatea si in special alimentatia. Mancarea naturala, fructele, mierea si ceaiurile din plante iti pot reface vitalitatea! Pe de alta parte cu un Marte bine aspectat, în apropierea Soarelui, combust și cu un Jupiter zambitor ai astazi o propunere interesanta pe care este bine sa o analizezi cu atentie. Pentru un procent din nativele zodiei: ei bine, configuratia stelelor arata ca se intimpla ceva nou in viata ta, in domeniul dragostei, al relatiilor sociale sau al familiei. Fii pe fază! PEŞTI   În această zi faci o chestiune de onoare în a rezolva cât mai multe probleme, personale și de serviciu. Dacă reuşeşti, spune-ne şi nouă cum ai făcut! Atenţie la Soare, nu te expune mult! Evita astazi orice lucru, vorba, fapta sau gest care pot avea o implicatie sau un aspect din domeniul legal sau al jurisprudentei. Nu semna contracte, nu incheia intelegeri. Respectă regulile de circulaţie. Nu te duce la bancă sau la bursă, nici măcar în piaţa la cumpărături. Un aspect disarmonic te poate face să pierzi bani - ceea ce este ar fi un dezastru în aceste timpuri de criză. O zi care pare mai puţin favorabilă, dar cu prudenţă – trece repede!
08:41
Sectorul BUIUCANI: str.M.Viteazul – pînă la bd.Ștefan cel Mare și Sfînt; sensul giratoriu străzilor:Ion Creangă-Ștefan cel Mare - Calea Ieșilor; pe str.I.Creangă – segmentul străzilor Alba Iulia – Calea Ieșilor; Pentru cei care doresc să se deplaseze din sectorul Buiucani spre sect.Rîșcani sau Ciocana pot să circule pe șos Balcani ulterior deplasîndu-se pe str.Petricani sau str.Doina și respectiv invers; Sectorul CENTRU: str. Pan Halippa - Ismail –pînă la bd.Ștefan cel Mare și Sfînt; pe bd.Ștefan cel Mare - de la str.Ciuflea pînă la str.Pușkin; pe-str.București direcția spre str.Tighina; Sectorul CIOCANA: str.Vadul lui Vodă; sensul giratoriu TUTUN-CTC; Sectorul RÎȘCANI:  intersecția str. C.Orheiului - str. Studenţilor direcția intrare spre capitală; sensul giratoriu străzilor: Kiev – A.Russo - Moscova; Cei care se deplasează de la sensul giratoriu CRICOVA, pentru a ocoli intersecția străzilor.C.Orheiului – Studenților: spre sect.Ciocana pot să circule pe str.Bucovinei și Nicolae Milescu-Spătaru; spre sect.Rîșcani (Poșta Veche) pot să circule pe șos.Balcani, str.Doina.
08:41
A doua zi, președintele se va întâlni cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii. Anunțul a fost făcut de Igor Dodon miercuri, 26 iulie, în cadrul unui dialog cu presa, organizat la Reședința de la Condrița, transmite IPN. Șeful statului menționează că întrevederea bilaterală cu vicepremierul rus va avea loc în a doua parte a zilei. În cadrul discuției, vor fi abordate subiecte precum domeniul comerțului, pașii următori în amnistia pentru migranții moldoveni din Federația Rusă, subiecte ce țin de recunoașterea plăcuțelor transnistrene de înmatriculare a autovehiculelor, recunoașterea diplomelor transnistrene de studii; soluționarea problemelor ce țin de telefonia mobilă din Transnistria etc. Președintele spune că a fost preconizată și o întâlnire trilaterală cu liderul de la Tiraspol, în Transnistria, dar și participarea împreună cu Dmitrii Rogozin la manifestațiile cu ocazia celor 25 de ani de la începutul operațiunii de menținere a păcii în regiunea transnistreană a Republicii Moldova În același context, președintele a spus că a lansat invitația președintelui rus Vladimir Putin de a discuta relațiile moldo-ruse la Chișinău, liderul rus fiind așteptat la Chișinău în 2018. Potrivit președintelui, de la începutul anului, acesta a efectuat 12 vizite oficiale și de lucru peste hotare. Potrivit lui Igor Dodon, până la sfârșitul anului va mai efectua 7 vizite în afara țării printre care Iran, pentru a participa la ceremonia de inaugurare a președintelui, la Vatican pentru o întrevedere cu Papa de la Roma, dar și în Rusia.
Ieri
23:11
A început admiterea la Universitatea Academiei de Știință. De ce ar alege viitorii studenți UnAȘM, care ar fi motivele? Inițial, atunci când au purces la organizarea acestei universități, acum 10 ani de zile în urmă, erau și copii mai mulți, erau și tineri mai interesanți, dar și oportunități mai puține de plecare în străinătate. Astfel, majoritatea tinerilor aplicau la economie, drept și relații internaționale, lucruri și meserii foarte importante pentru activitatea țării noastre. Totuși, eu am rămas fidelă unei concepții foarte clare, cum că dezvoltarea unei țări nu poate să aibă loc fără științele fundamentale care stau la baza tuturor științelor. Și din aceste considerente ne-am propus să facem aceste științe, care nu erau neapărat în topul solicitărilor, și nici acum nu sunt, să le facem atractive pentru generația tânără. Așadar, tineri cu capacități înalte urmau studiile la drept și economie, dar apoi lucrau oriunde își găseau de lucru. Pe când, în străinătate, întotdeauna a fost o solicitare de specialiști în domeniul bio-chimiei, în domeniul științelor fundamentale și științele bio-moleculare, fizică, matematică. Pe vremurile când am inițiat noi această universitate, eu mă întorsesem din Statele Unite, iar bio-chimiști, matematicieni și bio-informaticieni erau în topul solicitărilor. Luând în considerare dezvoltarea științelor bio-farmaceuticelor, a celor interdisciplinare care sunt în topul cercetărilor, mi-am dat seama că aceste științe merită să fie auzite și de către generația aceasta în creștere care a avut alte condiții de dezvoltare, asta pe de o parte. Iar pe de cealaltă parte, dragostea mea față de știință și față de aceste domenii fundamentale, m-a făcut să le-o implementez și acestor tineri, fiindcă eu am rămas fidelă aceleași concepții. Deși am trecut prin perioade grele personal și profesional, și dacă aș lua-o de la început, cred că aș urma aceeași carieră. Asta chiar dacă se discută că ar urma să fie reformate universitățile. Nu se știe care este viitorul, chiar și al meu, dar eu oricum aș începe și aș face același lucru încă de la început, deoarece l-am făcut din pasiune și din plăcere. Nu am alte satisfacții mai mari decât de a munci și de a face ce am făcut și până în prezent. Cu ce ofertă de studii vine UnAȘM în acest an? Și aici aș vrea să o luăm pe rând: licență, masterat și doctorat? În primul rând, vreau să menționez că noi suntem cei care lucrăm într-un sistem de „cluster” (de interdisciplinaritate și interinstituțional -n.r.). Și este unul funcțional. În toată lumea, în perioada globalizării, nu mai există rezultate unice sau numai succese individuale. Acestea sunt cazuri unicat. În general, pentru a spori eficiența implementării tehnologiilor, pentru a valorifica potențialul uman, intelectual, precum și potențialul material, în toată lumea, în condițiile în care tehnologiile informaționale ne oferă posibilitatea comunicării rapide, noi suntem cei care trebuie să valorificăm potențialul global într-o dezvoltare mai bună. Noi lucrăm în cluster, unul funcțional, cu institutele Academiei de Științe. Studenții noștri au o posibilitate unică de a fi alături de cercetători, de a fi alături de viața reală. Astfel, lor nu le trebuie o perioadă de adaptare pentru a se încadra în câmpul muncii. Câte locuri aveți mai exact pentru toate categoriile enumerate mai sus? Pentru acest an, noi avem 65 de locuri de studiile de licență la buget și alte 40 de locuri la taxă. Pentru studiile de masterat, avem 40 de locuri la buget și 20 de locuri la taxă. De asemenea, avem deja câștigate în jur de 50 de proiecte pentru doctorat. Noi suntem cei care începem de la bază și începem cu licența: chimie, fizică, matematică, informatică, geografie, geologie, apoi limbi și literaturi, filozofie. Pentru ca mai apoi, la masterat, să ne diversificăm în 15 programe de master care sunt acreditate de Ministerul Educației. Suntem unicii în R. Moldova care facem masterat la biologie moleculară și bio-informatică. Facem geografie, sisteme geografice informaționale împreună cu Institutul de Geografie. Facem ecologie cu Institutul de Ecologie, dar și globalizare, istorie, politică și cultură cu institutele socio-umanistice. Facem limbă și literatură contrastivă cu Institutul de Filologie, mai facem și securitate națională cu Institutul de Drept și Științe Politice. Avem demografie și dezvoltare regională cu institutele respective. În total, avem 14 programe de master. Studenții și masteranzii noștri sunt încadrați nemijlocit în activitatea de cercetare, alături de cercetători. Ei participă în proiecte naționale și internaționale și drept rezultat, noi avem o rată foarte mare de succes la competițiile republicane ale studenților noștri. O competiție absolut transparentă, iar noi suntem de rând cu universitățile care fac cea mai mare performanță. Acesta este meritul întregului colectiv și cred că este meritul acestei interacțiuni de facto a procesului de educație, cu cercetarea și transferul inovațional. O noțiune de triunghi al cunoașterii care a fost promovată și se promovează în continuare în Europa și în toată lumea. Rezultatele studenților sunt cele mai grăitoare în acest sens. Doamna rector, am să vă întreb simplu: ce ar trebui să facă un student pentru a se înscrie la UnAȘM? Un viitor student trebuie doar să aplice. Să vină și să viziteze căminul performant, absolut nou la nivel european care a fost dat în exploatare și deja funcționează în al doilea an. Acolo, în cămin, la etajul întâi, este organizat pentru activități culturale, științifice, de mediere sau de comunicare a studenților. Fie în Sala Polivalentă, fie prin bibliotecă, sau Sala Senatului. Nu trebuie decât să aplice și să depună actele. Trebuie să facă dosarul în conformitate cu cerințele: să aibă atestatul de Bacalaureat și o adeverință medicală, astfel încât să depună actele și eu sunt sigură că vor fi studenți. Noi asigurăm în procesul educațional o internaționalizare și avem ferma convingere că, în condițiile actuale performanța se obține doar în comunicare cu mediul extern. Și această cooperare la nivel de institute ne permite prin intermediul acestor proiecte naționale și internaționale să ieșim în străinătate și să găzduim savanți din străinătate. De ce sunt speciale cursurile acestei universități? Ce este deosebit în rândul cadrelor didactice și a pregătirii? În universitatea noastră activează profesori de bază chiar și de la Universitatea din Viena, care de 10 ani predă cursuri la Facultatea de Chimie. Mai avem un doctor conferențiar, care a obținut titlul acesta în cadrul universității noastre, Victor Croitoru, din Suedia de la Nobel Institute for Biochemistry, care este profesor la universitatea noastră. Nu mai vorbim de multitudinea de profesori străini care, venind în institute, vin și în cadrul Universității, și le oferă posibilitatea să comunice cu exteriorul. Noi suntem cei care valorificăm cel mai activ diaspora tânără și generația care a obținut studiile în străinătate, care apoi s-au angajat în universități din străinătate și cu plăcere vin și împart cunoștințele cu noi. Ce fel de programe internaționale aveți și cu ce universități sau institute din afara țării cooperați? Organizăm astfel și lecții și videoconferințe la distanță cu acești profesori din diaspora, care vorbesc limba română. Aș vrea să mai spun că noi, pentru prima dată, am oferit un curs de tehnologii informaționale pentru 15 perechi și 30 de ore de curs, acestea fiind oferite de Universitatea din Coreea la distanță. În fiecare miercuri dimineață era acest curs. Profesorul de acolo a fost impresionat de rezultatele studenților, apoi a venit și a făcut evaluarea finală în cadrul universității și a invitat o tânără studentă, care a fost cea mai bună, să facă training o lună de zile în Universitatea din Coreea de Sud. Avem o relație foarte frumoasă cu Centrul Internațional din Dubna (de cercetare nucleară, Rusia -n.r.) și copii noștri de la fizică, chimie, biologie, radio-biologie pleacă la training-uri în centrul acesta internațional din Rusia. Studenții de la tehnologie au fost 18 zile la practică la Universitatea din Ostrava (Cehia). Valorificăm de asemenea și toate oportunitățile și posibilitate de cooperare cu România. Cum sunt taxele școlare anuale comparativ cu alte universități? Vreau să vă spun că noi, acoperim cu greu chiar și locurile bugetate, cele fără taxă, fiindcă avem foarte puțini doritori până la urmă, mă refer la cei care aplică la chimie, fizică, matematică, biologie, ecologie. Cu toate acestea, din an în an, solicitările cresc, iar promovarea universității este făcute însuși de studenți, astfel încât noi avem la studii copii din aceeași liceu sau chiar și rude. Astfel că începe să devină atractivă. Noi avem acum cele mai multe locuri la biologie moleculară, și acolo am completat întotdeauna locurile, iar noi devenim lideri în acest domeniu, chiar dacă încă este foarte complicat. Studenții, absolvenții noștri, au o rată de angajare foarte înaltă în câmpul muncii și sunt solicitați cei de la biologie moleculară în centrele medicale private care fac teste moleculare. Sunt solicitați în instituțiile medicale care au laboratoare de performață. Deci, chimia și biochimia au un domeniu de angajare în câmpul muncii. În urma prezentării rezultatelor statistice, la Centrul Național de Statistică, se menționează că noi suntem unii dintre cei mai performanți. Chiar dacă avem puțini studenți, procentul de încadrare în câmpul muncii și continuitatea studiilor licență/masterat/doctorat este una foarte favorabilă la noi. Deci, se merge mai mult pe calitate, nu pe cantitate? Exact, noi suntem cei care exmatriculăm studenții care nu reușesc. Noi nu organizăm sesiuni repetate încontinuu, fiindcă nu încurajează grupa pentru cunoaștere. Eu am ferma convingere că un lucru care are un trend negativ în societatea noastră este diminuarea priorității cunoașterii. Un specialist de performanță și de calitate are și demnitate, are și grade de autonomie, are și capacitate de comunicare independentă, are și curajul de a dialoga și insista, atunci când el este performant în specialitatea lui. Noi nu putem să fim atotcunoscători și în condițiile în care cunoștințele se multiplică rapid este foarte important ca, un om care are curajul să recunoască că ceva nu cunoaște este deja un cunoscător. Acest lucru a fost când eram și eu studentă și este și astăzi unul prioritar. Pentru ca generația tânără să aibă curaj, demnitate, fermitate, verticalitate trebuie să fie cunoscători. În R. Moldova, cu regret spun, există o problemă foarte importantă reprezentată de degradarea genofondului uman. Este una deplorabilă și care nu se observă în timp scurt, dar care va avea efecte de lungă durată. Nivelul de cunoaștere și generația care astăzi, o parte din ea, care obține note maxime, are un nivel de cunoaștere mult mai scăzut, spre exemplu, cu 10 ani în urmă. Atunci când discut cu studenții, și în cazul în care văd că am în fața mea o persoană înțelegătoare, îi spun: „Da, ai nota 9 sau 10, dar trebuie să muncești de 10 ori mai mult să fii performant”. Pentru ca absolvenții și diplomele noastre să fie recunoscute nivelul de cunoaștere trebuie să crească înzecit. Cu voia Dvs., am să insist pe acest programe de mobilitate. Participați și la programele Erasmus sau alte oportunități de mobilitate în UE. Aș vrea să ne vorbiți mai în detaliu despre ele, dacă se poate. Așa cum am menționat anterior, noi am fost de la bun început una care a fost deschisă pentru cooperare internațională. Deoarece noi suntem cea mai tânără instituție de învățământ, nu mi-am pus drept scop doar recunoașterea națională, fiindcă aici mai sunt și lucruri subiective. Am zis că noi trebuie să fim performanță la nivel internațional și să valorificăm tot ce este posibil. Și aici am fost fericiți să avem aceste două proiecte Tempus, care ne-au deschis foarte larg ușile pentru mulți dintre colaboratori. Pentru că eu, spre marea mea fericire, am avut posibilitatea să mă formez în centre internaționale de performanță care mi-am dat o perspectivă bună. Eu am fost fericită să-mi fac studiile la Sankt-Petersburg, să susțin deja teza la o universitate europeană încă din timpurile URSS, așa cum este Universitatea Jdanov din Sankt-Petersburg. Asta era una dintre puține universități recunoscute internațional, care deja făcea cercetare fundamentală și serioasă. Am avut șansa să fiu alături de soțul meu în timpul studiilor sale la Universitatea Sapienza di Roma, iar acolo am obținut alte aspecte în materie de cunoștințe. Din ce înțeleg, practic Dvs. vreți să transpuneți experiența personală la Universitatea Academiei de Științe? Exact, dar nu toată lumea are aceste posibilități. Eu m-am convins că numai activând în diferite centre și comunicând cu diferiți oameni poți crește, să ai o perspectivă. Am fost în SUA, California, la Universitatea Riverside și practic noi am fost deschiși tot timpul cooperării internaționale. Am conlucrat în acest proiect Tempus de care vă ziceam, care a deschis ușile pentru vreo 10 angajați din UnAȘM. Am vizitat împreună Italia, Polonia, Georgia, Marea Britanie, Bulgaria, Israel. Aici am vizitat circa 40 de incubatoare universitare și vreo 20 de universități și parcuri tehnologice. Deci, am avut posibilitatea să vedem procesul de formare a specialiștilor noștri nu doar în aspectul pregătirii fundamentale, așa cum am fost noi învățați în timpul Uniunii Sovietice, dar să vedem această conexiune nemijlocită a procesului educațional cu posibilitatea de a crea diferite structuri și nu de a aștepta un loc de muncă, ci de a oferi prin tine însăți posibilitatea de a angaja oameni prin start up-uri, spin off-uri și toate aceste posibilități de internaționalizare prin Tempus le-am avut. Acum suntem parteneri în proiectele Erasmus și avem deja patru proiecte care funcționează cu Grecia, cu România. De asemenea, colaborăm și prin proiecte bilaterale cu Cehia, Rusia sau România. Deci, procesul de mobilitate a cadrelor didactice și a studenților este una din priorități și eu mă strădui ca acest lucru să-l promovez în pofida tuturor dificultăților financiare și în pofida oricăror impedimente fiindcă lumea trebuie să vadă, să aibă modele, ca să poată să le aplice. UnAȘM excelează în special la partea la doctorat, mă refer aici la pregătirea viitorilor cercetători. Ce ne puteți spune despre acest lucru și despre evenimentele organizate în cadrul școlii doctorale? Motto-ul nostru încă de la început a fost „Studying by doing research”. Așadar, educație prin cercetare. Inițial, când am fondat universitatea, am explicat cum văd eu aceste lucruri, deoarece eu am avut șansa să mă formez prin cercetare. Am început-o, ca studentă, în anul trei. Și de atunci fac cercetare și predare. Sunt și pedagogi înnăscuți, dar un profesor universitar trebuie să facă neapărat cercetare. Întrucât noi am trecut în procesul de la Bologna și am redus substanțial numărul de ore auditoriale, care ofereau partea teoretică, am lăsat la o parte din ore activităților individuale. Aceste activități trebuie completate cu ceva, lucru care, la noi în R. Moldova, era de un gol total. Studentul, dar și profesorul, nu aveau competențele necesare și erau axați pe ideea că, dacă s-au redus orele teoretice, aceste trebuie completate cu activități practice. Nu era obișnuiți cu această idee. Iată, eu am completat această parte de ore, cu cercetarea. Fiica mea a studiat într-un colegiu internațional din Italia, apoi și-a făcut studiile în SUA în Universitatea Lafayette din Pennsylvania, după care a fost la masterat la Londol School of Economics (LSE – Marea Britanie n.r.). Eu am urmărit să implementez experiența mea și cea observată la fiica mea a celor mai performante metode de predare, de elaborare a curiculei și de evaluare pe care le-am sesizat. Practic, ați luat „know how”-ul Dvs. personal și al fiicei și ați încercat să-l transpuneți în viziunea de management la UnAȘM? Da, exact. La anul I am introdus tehnici de comunicare scrisă și orală. Am obsevat că în afară îi învață cum să scrie, cum să expună și astfel am introdus și eu acest curs. Paralel cu acest curs de comunicare și tehnologie informațională, care este obligatoriu, conform curiculei de la Bologna, am unit aceste două cursuri și am făcut un examen comun – conferința studenților de la anul I. În primul an, le-am propus ca utilizând tehnologiile informaționale să selecteze informații despre un laureat al premiului Nobel și să pregătească un dosar și, utilizând tehnici de la acest curs, să prezinte un raport și am organizat o conferință. Și deja această conferință funcționează de 10 ani, iar studenții aleg o tematică nouă în fiecare an. În primul an, vă spun sincer, am stat toți cu gura căscată pentru că am auzit despre 69 de laureați ai premiului Nobel. A fost o experiență extraordinară. Am doilea an, am avut ca temă academicienii, al treilea despre trenduri de dezvoltare a științei. La sfârșit, publicăm o mică informație despre acestă conferință. Pentru studenți și masteranzi, am organizat o conferință în toată regula, unde ei pot deja să-și expună teoretic viziunile și avem deja a șaptea ediție și acolo la conferința „Viitorul vă aparține”. Ulterior, la doctorat, acolo este „Conferința doctoranzilor” și încercăm să oferim această oportunitate tinerilor să comunice, ca să reflecte. Este o problemă generală, dar există o problemă pentru cei din R. Moldova, deoarece am învățat și studiat tot timpul în limba rusă. Din cauza acestui sistem, noi nu avem capacitatea de a ne exprima. De rând cu cunoașterea, care stau la baza pregătirii profesionale și individuale a fiecărui cetățean, am doilea criteriu este capacitatea de a expune de a te exprima, de a putea intra într-o discuție, iată noi le oferim această posibilitate. Am organizat astfel de simpozioane, conferințe internaționale cu cei de la Humboldt (Germania) și cu Asociația Florii Soarelui din Paris. De rând cu conferințele interne, noi organizăm aceste conferințe de pregătire. În final, aș dori să ne spuneți cuvinte despre bursele pe care le oferiți la UnAȘM Este foarte important de menționat că în cadrul UnAȘM, de rând cu bursele oferite de guvernul R. Moldova pentru toți studenții, noi încercăm să diversificăm posibilitățile de a stimula meritocrația studenților. Astfel, noi cooperăm cu parteneri sociali, cu diverși parteneri privați pentru ca ei să ne ofere posibilitatea apreciem și material activitatea studenților. Mai avem și Bursa Casei Regale (a României -n.r.) care se oferă, bursa Regelui Ferdinand și bursa Regina Maria, care se oferă unui student și unei studente, sau masterand sau doctorand, din cadrul UnAȘM care practică activități pe care le promovează Casa Regală. Asta înseamnă activități sociale, activități de parteneriate sau de promovare a imaginii. Mai mult decât atât, în cooperare cu companiile private din R. Moldova, avem posibilitatea să oferim bursa Mircea Ciuhri. Este o bursă pentru studenți, masteranzi și doctoranzi. Este o bursă de cercetare, precum și bursă de mobilitate pentru participarea la diferite conferințe. În cooperare și parteneriat cu Asociația Azerilor din R. Moldova, oferim de șase ani bursa Nizami pentru studenții de la științele socio-umaniste care au aptitudini ș competențe deosebite în ceea ce privește scrierea, pe de o parte, iar pe de altă parte promovează imaginea țărilor în care a activat și și-a expus activitatea Nizami. Și aceste burse reprezintă burse ale UnAȘM și trebuie să menționez un lucru foarte important și anume că studenții noștri obțin și burse în competiții republicane. Anul acesta, la opt dosare depuse ale studenților și masteranzilor, șase au câștigat. De asemenea, rezultatele doctoranzilor care sunt reflectate în numeroase burse naționale, precum bursa președintelui, cea a guvernului și burse de specialitate în numele diferitor savanți meritocrați din R. Moldova. A consemnat Mădălin Necșuțu                            
Mai multe ştiri
©2004—2017 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.