Deschide.md

Acum 30 minute
15:00
Apă-Canal Chişinău” anunţa deconectări temporare pentru marţi, 15 iunie, în intervalul de timp 09.00-23.00. Va fi deconectată apa potabilă pe str. Bucuriei, 13A, 20, str. Prunului, 15, 19, 19/1, 19/2, 20, 22, 24, 26, str. Gh. Iablocikin, 5A şi str. C Ieşilor, 6, 8, 8/1, 10/1, 10/3. Sistările au loc în legătură cu lucrările privind reabilitarea reţelelor de apeduct, finanţate din sursele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi Băncii Europene de Investiţii (BEI), transmite IPN.
14:50
Autoritățile de la Chișinău sunt în plină pregătire pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate și în unele localități controlate de regimul de la Tiraspol. Se face în pofida avertismentelor Serviciului de Informații și Securitate, privind riscul de fraudare a scrutinului. Vorbim de două secții în municipiul Bender și de una - în comuna Corjova. Jurnal TV a intrat în posesia unor scrisori semnate de către reprezentanții Chișinăului, adresate liderilor secesioniști, privind permisiunea de a deschide cele trei secții. În respectivele solicitări, oficialii nu cer prea multe garanții pentru organizarea unor alegeri libere și corecte.
Acum o oră
14:30
Relațiile dintre Rusia și Statele Unite sunt la cel mai scăzut nivel din istoria recentă. O spune Vladimir Putin într-un interviu acordat postului NBC, cu câteva zile înaintea întâlnirii pe care o va avea cu omologul său american. Liderul de la Kremlin l-a lăudat pe Joe Biden pentru cariera politică îndelungată, dar a râs în același timp la acuzațiile de crimă pe care i le-a adus acesta.
Acum 2 ore
13:50
Platforma DA a comemorat jertfele primului val al deportărilor staliniste din 1941 printr-o depunere de flori la monumentul victimelor deportărilor comuniste.
13:40
La prima lor întâlnire care a avut loc joi, președintele american i-a făcut cadou premierului britanic o bicicletă comandă specială și o cască. În reciprocitatea tradițională, Johnson i-a oferit o fotografie Wikipedia liberă la reproducere a unei fresce murale britanice reprezentându-l pe aboliționistul negru american din secolul al 19-lea Frederick Douglass, informează  Newsweek și  The Philadelphia Inquirer Întâlnirea care a avut loc în Cornwall, Anglia, înainte de summit-ul G7 din weekend, a...
Acum 4 ore
13:10
Regina Elisabeta a II-a a stârnit din nou zâmbete la summitul G7. De data aceasta, la un eveniment la care a participat împreună cu ducesele de Cornwall și Cambridge și la care a insistat să taie tortul cu o sabie.
12:40
Un bărbat de 56 de ani din Statele Unite a povestit pentru cum a fost înghițit de o balenă cu cocoașă. Michael Packard este scafandru profesionist și se afla pe fundul oceanului în căutare de homari, relatează BBC. Pentru a se elibera, americanul a început să se zbată pentru a-i transmite mamiferului că ceva nu este în regulă.
12:20
Federaţia de Fotbal din Ucraina a anunţat, vineri, că a ajuns la un "compromis" cu UEFA, privind tricourile ce au provocat un scandal cu Rusia.
11:40
Republica Moldova va fi inclusă în perioada următoare în lista țărilor cetățenii cărora pot călători în Grecia în scop turistic. Acceptul a fost confirmat la Atena, unde delegația moldovenească, în frunte cu secretarul de stat Dumitru Socolan, a purtat un dialog cu ministrul elen al turismului Hary Theoharis pe subiectul deblocării călătoriilor cetățenilor moldoveni în Grecia, transmite IPN.
11:40
Povestea lui Artin, băiețelul de doar 15 luni, care a murit împreună cu familia după ce barca în care călătoreau s-a scufundat se adaugă miilor de tragedii cărora le cad victime refugiații care își pun viața în mâinile traficanților de migranți. "Dacă nu ai bani nu-ți poți salva viața. Trebuie să mori", spune un bărbat, care sintetizează astfel în câteva cuvinte dramele a zeci de mii de oameni.
Acum 6 ore
11:00
Președintele R..Moldova, Maia Sandum a transmis un mesaj de felicitare lui Vladimir Putin cu ocazia Sărbătorii Naționale a Federației Ruse – Ziua Rusiei.
10:40
Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” continuă maratonul universitar de imunizare împotriva COVID-19 cu genericul „De la student la student”, pentru efectuarea rapelului cu vaccinurile Sinopharm și Pfizer, în zilele de 12 și 13 iunie.
10:30
Andrei Năstase îndeamnă oamenii să se vaccineze, gest prin care fiecare ar putea mulțumi României pentru sprijinul acordat în combaterea pandemiei.
10:10
Două persoane, printre care un adolescent, au murit, după ce au fost lovite de fulger. Tragedia a avut loc în după-amiaza zilei de vineri, 11 iunie, în lolcalitatea Ulima, Rîbnița.
10:00
Președintele Consiliului de Administrație al companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, se arată convins că disensiunile dintre Rusia și Ucraina nu vor influența traseul tradițional de asigurare a Republicii Moldova cu gaze naturale. Chiar dacă acest lucru s-ar întâmpla, Republica Moldova este pregătită din punct de vedere tehnic, transmite IPN.
09:40
Un tânăr în vârstă de 18 ani a murit la două zile după ce a leșinat în timpul unui examen de bacalaureat. Băiatul era elev la Colegiul Financiar-Bancar și și-a pierdut cunoștința la proba de limba română, pe care o susținea în incinta centrului de BAC, situat în clădirea Liceului „B.P.Hașdeu” din capitală, transmite IPN.
09:30
Bărbat din Polonia, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei...
09:30
Guvernul de la Copenhaga a denunţat încălcarea spaţiului aerian danez de către două avioane ruseşti şi l-a convocat pe ambasadorul Moscovei în legătură cu acest incident, calificat drept „îngrijorător” de ministrul danez al Apărării.
Acum 8 ore
09:10
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost vineri gazda unei recepţii în onoarea liderilor statelor din grupul G7, luând prim-planul scenei la summitul pe care aceştia îl au timp de trei zile în Cornwall, relatează agenţia Reuters.
09:00
După alipirea Basarabiei la Uniunea Sovietică, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, au demarat și represiunile asupra băștinașilor care aveau drept scop deznaționalizarea teritoriului rupt de la România. În perioada 12-13 iunie 1941, istoricii aveau să noteze primul val de deportări organizat de puterea de la Moscova în Basarabia. Atunci, au fost bligați să-și părăsească locuințele cei mai înstăriți basarabeni, intelectualii și cei care ocupaseră posturi înalte pe timpul românilor, considerați a fi „elemente antisovietice”, care au fost duși în Siberia sau Kazahstan.
08:40
Darnella Frazier, tânăra în vârstă de 18 ani care a filmat arestarea şi moartea lui George Floyd la Minneapolis la sfârşitul lui mai 2020, publicaţiile Star Tribune, The New York Times, The Atlantic şi agenţia Reuters au primit, vineri, premii Pulitzer, cele mai prestigioase recompense ale jurnalismului din Statele Unite, potrivit AFP.
Acum 24 ore
21:50
Cancelarul german Angela Merkel şi-a reiterat vineri ataşamentul faţă de rezolvarea multilaterală a conflictelor, la sosirea în Cornwall, Anglia, pentru summitul G7. Aceasta a spus că întâlnirea cu președintele SUA, Joe Biden, este importantă "pentru că el prezintă şi reprezintă angajamentul faţă de multilateralism, ceea ce ne-a lipsit în ultimii ani", relatează dpa.
21:40
Curtea de Apel Chișinău a amânat pentru mâine, 12 iunie, pronunțarea verdictului în legătură cu examinarea sesizărilor privind deschiderea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile din 11 iulie. Decizia de a organiza mâine o nouă ședință a fost luată după aproximativ 10 ore de examinare a subiectelor.
21:30
Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a avut astăzi o întrevedere cu delegația Comitetului ad-hoc al APCE pentru observarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, condusă de Stefan Schennach. În cadrul reuniunii au fost abordate și particularitățile efectuării misiunii electorale a Comitetului ad-hoc inclusiv elaborarea unui raport privind desfășurarea alegerilor în Republica Moldova, care va fi prezentat în cadrul sesiunii de toamnă a APCE din 27 septembrie – 1 octombrie 2021.
21:10
Președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, a depus o cerere prealabilă în adresa Președinției Republicii Moldova. Asta după ce, anterior, președintele Maia Sandu a anunțat că a emis decretul prin care a anulat actul prin care Clima a fost numit în funcție. Atunci, președintele Curții de Apel Chișinău a anunțat că va contesta decretul în instanță. Prin cererea prealabilă, Vladislav Clima solicită ca să fie verificată legalitatea actului administrativ individual  defavorabil și anulare...
21:00
Preşedintele rus Vladimir Putin a acordat un amplu interviu săptămâna aceasta despre Ucraina postului public de televiziune Rossia-1, subliniind că extinderea NATO spre Est reprezintă pentru Rusia o "linie roşie", unii dintre experţii independenţi ruşi apreciind că declaraţiile sale au fost adresate nu Kievului, ci preşedintelui american Joe Biden, cu care liderul rus se va întâlni săptămâna viitoare la Geneva, relatează Interfax, RBC şi postul de televiziune independent rusesc Current Time.tv.
20:40
Ploile puternice din ultimele zile au făcut prăpăd în satul Dubna din raionul Soroca. Grindina a distrus aproape 500 de hectare de livezi și culturi agricole. Iar localnicii nu mai au cu ce-și umple beciurile pentru sezonul rece după ce apa le-a spălat grădinile.
20:10
Premierul britanic Boris Johnson i-a primit vineri la Carbis Bay, în comitatul Cornwall, pe liderii statelor din G7 (grupul celor şapte ţări cu economiile cele mai dezvoltate), care au făcut o ''fotografie de familie'' înaintea summitului lor ce va dura până duminică, relatează agenţia EFE.
20:00
Președintele Maia Sandu a mulțumit României pentru lotul de vaccin de 100.800 de doze care a ajuns astăzi în R. Moldova Aceasta susține că „datorită acestei donații, dar și celor anterioare oferite de România, am reușit să ne asigurăm țara cu vaccin, astfel încât fiecare cetățean care dorește să se vaccineze să aibă această posibilitate”.
19:40
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat vineri, cu câteva zile înainte de summit-ul Alianţei Nord-Atlantice, cu privire la provocările generate de comportamentul Rusiei şi al Chinei pentru ordinea internaţională, relatează EFE.
19:20
100 800 de doze de vaccin anti-COVID-19 Astra Zeneca, donate de România, au ajuns la Chișinău cu două mijloace de transport aflate în dotarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI din România. Vaccinurile au fost depozitate la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), iar luni, 14 iunie, vor ajunge în teritorii, transmite IPN.
19:00
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene informează despre actualizarea alertelor de călătorie, conform situației din data de 11 iunie 2021.
18:30
Şapte indivizi suspecţi au fost reţinuţi de autorităţile britanice în apropierea locului în care se desfăşoară summitul Grupului ţărilor puternic industrializate (G7), informează BBC News.
18:20
Comisia Electorală Centrală (CEC) informează că astăzi, 11 iunie curent, s-a încheiat perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova la alegerile din 11 iulie 2021.
18:00
Prin hotărârea Curții  Europene a Drepturilor Omului în cauza Ojog și alții v. Republica Moldova (nr. 1988/06) din 18 februarie 2020, reclamanților le-au fost acordate despăgubiri pentru prejudiciul moral și material. Astfel, CtEDO a obligat Guvernul Republicii Moldova, inter alia, fie  să le restituie aproximativ o treime din imobilele care le reveniseră reclamanților după lichidarea S.A. „Gemeni” (libere de orice grevări), fie să le achite 2,12 milioane de euro. Agentul Guvernamental a depus o...
17:30
Alte 54 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova.
17:10
Experții din componența grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto şi infrastructurii drumurilor de la Chișinău și Tiraspol s-au convocat în cadrul unei ședințe online. Pe agenda discuțiilor au figurat mai multe subiecte de actualitate, inclusiv, a fost menționată finalizarea și punerea în aplicare a noilor tarife cu privire la înmatricularea mijloacelor de transport începând cu 1 iunie al anului curent. Experții  au analizat realizările fixate în soluționarea problemelor cu carac...
17:00
Adjunctul de la Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova, Serghei Demcenco, a mai primit încă 30 de zile de arest, la solicitarea procurorilor Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale ( PCCOCS). Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al instituției.
16:50
Guvernul Germaniei a anunţat, vineri, relaxarea restricţiilor de călătorie, începând de la 1 iulie, în relaţia cu numeroase ţări, pentru facilitarea turismului, informează publicaţia Der Spiegel.
16:20
Un procuror ceh a anunțat joi că dosarul de conflict de interese al premierului Andrej Babiš a fost înaintat Parchetului European condus de Laura Codruța Kovesi, relatează Euractiv, citat de Hotnews.  Parchetul European condus de Kovesi și-a început activitatea pe 1 iunie, acesta fiind însărcinat cu identificarea deturnărilor de fonduri europene și a altor infracțiuni financiare. „În legătură cu întrebarea dumneavoastră, formulare de raportare cu privire la două probleme au fost trimise nou-înfi...
16:10
La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie Igor Dodon va încerca să organizeze din nou transportarea alegătorilor transnistreni la secțiile de votare, fie contra unor sume de bani, fie prin șantaj, afirmă președintele interimar al PAS, Igor Grosu.
15:50
Cancelar german Angela Merkel îl va vizita pe preşedintele american Joe Biden la Washington pe 15 iulie pentru a afirma "legăturile bilaterale profunde" dintre cele două ţări, a anunţat vineri secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, citată de Reuters, transmite Agerpres.  • "Liderii vor discuta despre angajamentul de a coopera strâns asupra unei serii de provocări comune, inclusiv (măsuri pentru) încheierea pandemiei COVID-19, abordarea ameninţării schimbărilor climatice şi promovarea pros...
15:30
Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a avut astăzi o întrevedere cu delegația Comitetului ad-hoc al APCE pentru observarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, condusă de Stefan Schennach. În cadrul reuniunii au fost abordate și particularitățile efectuării misiunii electorale a Comitetului ad-hoc inclusiv elaborarea unui raport privind desfășurarea alegerilor în Republica Moldova, care va fi prezentat în cadrul sesiunii de toamnă a APCE din 27 septembrie – 1 octombrie 2021.
15:20
32 de locuințe sociale destinate familiilor cu mulți copii, tinerilor funcționari publici şi persoanelor cu dizabilități, au fost date în folosință, astăzi, în raionul Cahul.
Ieri
14:30
Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor (CNSM) nu este de acord cu concluziile comisiei de anchetă privind înstrăinarea patrimoniului sindical și va acționa în judecată în cazul în care concluziile și recomandările raportului prezentat nu vor fi schimbate. Este o tentativă din partea statului de a pune mâna pe patrimoniul sindicatelor, a declarat astăzi președintele CNSM, Oleg Budza, în cadrul unui briefing de presă. Liderul sindical susține că sindicatele și-au vândut bunurile din proprietate firmelor care propuneau cel mai bun preț, iar la negocieri nu venea Ilan Șor, transmite IPN.
14:20
Organizația de tineret PAS Youth a organizat astăzi un flashmob în fața Penitenciarului Nr. 13 din municipiul Chișinău. Tinerii susțin că vor să rămână în țară, să nu fie intimidați de fărădelegi și corupție, iar hoții să ajungă la pușcărie și statul să nu mai fie prejudiciat de incompetența celor care activează fără valori și condamnă oameni simpli.
14:00
Doi polițiști de la sud au fost reținuți de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de trafic de influență. Aceștia ar fi ajutat unui bărbat să susțină proba practică a examenului de calificare auto la categoria B.
14:00
Volumul „Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova. Culegere de documente și materiale” al fostului Ambasador al R. Moldova în România, istoricul Mihai Gribincea, a fost lansat joi, 10 iunie curent, la București.
14:00
Organizația de tineret PAS Youth a organizat astăzi un flashmob în fața Penitenciarului Nr. 13 din municipiul Chișinău. Tinerii susțin că vor să rămână în țară, să nu fie intimidați de fărădelegi și corupție, iar hoții să ajungă la pușcărie și statul să nu mai fie prejudiciat de incompetența celor care activează fără valori și condamnă oameni simpli.
14:00
Necesitatea acestuia a fost dictată de faptul că acordul precedent, semnat în 2001, nu mai corespunde noului context marcat de multiplele reforme din sectorul bancar aliniate la cele mai bune practici care să răspundă actualelor rigori și provocări.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.