Deschide.md

Acum 10 minute
14:50
Slovacia a anunţat miercuri 1.180 de noi cazuri de coronavirus, un vârf al numărului zilnic înregistrat după luna aprilie, în timp ce ţara de 5,5 milioane de locuitori trece printr-o creştere puternică a infecţiilor, informează Reuters.
Acum 30 minute
14:40
Parlamentul Republicii Moldova va avea un dialog mai strâns și un parteneriat constant cu mediul de afaceri din România prezent în țara noastră. Este una din concluziile întrevederii pe care Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba a avut-o cu reprezentanții Asociației Investitorilor din România (AIR) în Republica Moldova.
14:40
Cadavrul unui bărbat a fost găsit spânzurat în curtea casei. Descoperirea macabră a avut loc în această dimineață, în jurul orei 06:35, în localitatea Drochia, din raionul cu aceeași denumire.
Acum o oră
14:20
Informația despre fondatorii, administratorii și beneficiarii companiilor înregistrate în Republica Moldova ar putea deveni accesibilă pentru public. Comisia protecție socială, sănătate și familie a avizat pozitiv proiectul de modificare a Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali.
Acum 2 ore
13:40
Un spectacol ecvestru - Royal Windsor Horse Show -, la care vor participa sute de cai şi 1.000 de persoane, va avea loc în Marea Britanie pentru a celebra Jubileul de platină al reginei Elisabeta a II-a, care va marca în perioada 12-15 mai 2022 împlinirea a 70 de ani de când suverana britanică a urcat pe tronul acestei ţări, informează Reuters, citată de Agerpres.  • Spectaculosul show militar, muzical şi ecvestru, ce va avea o durată de 90 de minute, va culmina cu o secvenţă televizată în direc...
13:40
Sera cu cânepă indiană de aproximativ 5 milioane de lei, despre care a anunțat IGP că a fost depistată de ofițerii INI la Orhei, ar aparține unui membru al Partidului Socialiștilor din R.Moldova, condus de Igor Dodon, susțin sursele Deschide.MD.
13:40
Reducerea TVA pentru industria HoReCa, de la 12% la 6%, pentru perioada stării de urgență și stării de urgență în sănătate publică, ar putea să intre în vigoare la 1 octombrie. Inițiativa legislativa a fost lansată de deputatul Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, Dumitru Alaiba, președintele Comisiei economie, buget și finanțe. Raportul la proiectul de lege a fost votat în unanimitate de membrii comisiei, în ședința de astăzi.
13:40
Piața imobiliară din Republica Moldova cunoaște, în prezent, o creștere a prețurilor. Directorul companiei PROIMOBIL, Vlad Musteață, a făcut o analiză și ne-a comunicat că factorul primordial al acestui impas economic este lipsa ofertelor pe piață, generată de creșterea prețurilor.
13:00
UPDATE // 12:51 // Svetlana Sccripnic, ofițerul de presă al Poliției Capitalei, a declarat pentru Deschide.MD că oamenii legii au stabilit identitatea bărbatului. Dânsul avea 46 de ani.
Acum 4 ore
12:50
Tamara Zastavniţchi, renumita prezentatoare de televiziune, care şi-a dedicat mai mult de trei decenii din viţă postului public de televiziune Moldova 1, s-a stins din viaţă. Anunţul a fost făcut în dimineaţa zilei de astăzi de fostul coleg al său de televiziune, crainicul Sergiu Corcebaş, transmite TRM.MD. „A plecat la Domnul cea care a fost Tamara Zastavniţchi, una dintre cele mai notorii şi frumoase cărţi de vizită a televiziunii naţionale, cea care şi-a dedicat viaţa întreagă profesiei de cr...
12:50
Conflictele prelungite din vecinătatea României continuă să amenințe securitatea Europei, susține Președintele României, Klaus Iohannis. Declarația a fost făcută miercuri, 22 septembrie 2021, la New York, în intervenția din cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.
12:50
Un bărbat a fost reținut, după ce ofițerii antidrog ai INI au depistat la domiciliul acestuia, din raionul Orhei, o seră pentru cultivarea plantelor de cânepă cu sistem de irigare.
12:30
Tentativă de omor a unui consilier al lui Zelenski, în apropierea Kievului...
12:10
Autoritatea Națională de Integritate a emis act de constatare pe numele Președintelui raionului Florești, Ștefan Paniș. Acesta a fost constatat cu încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale. Controlul a fost inițiat în iunie 2020, în baza unei sesizări. Subiectul este la treilea mandat, primul fiind obținut în anul 2012. Astfel, controlul averii a fost extins pentru toată perioada exercitării funcției de demnitate publică, fiind efectuat și pe numele soției acestuia.
12:10
Noul șef al Serviciului Vamal, Igor Talmazan, ar fi luat la puricat mai multe contracte semnate de către fosta conducere a instituției cu agenții economici, iar în urma acțiunilor ar fi depistat mai multe încălcări. Talmazan ar fi dispus ca majoritatea contractelor să fie anulate, iar obiectele contractuale să fie scoase la licitație. Totodată, ar urma să sesizeze și organele de drept în legătură cu aceste încălcări, susțin sursele Deschide.MD.
11:40
Un adolescent a murit, după ce s-ar fi aruncat în gol de pe acoperișul unui bloc de locuințe. Tragedia a avut loc noaptea trecută, în jurul orei 23:00, pe bulevardul Ștefan cel Mare din centrul capitalei.
11:40
Concursul pentru selectarea candidaților la funcția de avocat al poporului este mimat, iar rezultatul acestuia este clar. O spune deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vasile Bolea, transmite IPN.
11:40
Un fizician rus, arestat recent pentru 'trădare', a denunţat marţi urmărirea penală a unor 'eminenţi savanţi' ruşi pentru controversate acuzaţii de spionaj în contul puterilor străine, pe fondul înmulţirii cazurilor de acest gen în ultimii ani în Rusia, relatează France Presse.
11:40
Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a avut o întâlnire cu adjunctul Administrației Președinției Ruse, Dmitri Kozak cu care a discutat perspectivele de negociere între Chișinău și malul stâng al Nistrului.  „O atenție deosebită a fost acordată în timpul întrevederii procesului de negociere între Transnistria și R. Moldova. Rusia este participant permanent la acest proces. Dmitri Kozak este foarte bine familiarizat cu istoricul negocierilor, cunoaște starea actuală a lucrurilor. Cei doi și...
11:30
Vicepremierul Nicu Popescu a avut o întrevedere cu Marija Pejčinović Burić, secretarul general al Consiliului Europei în marja segmentului înalt al Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Diplomații au apreciat caracterul dinamic al cooperării dintre Republica Moldova și Consiliul Europei.
11:20
Un tată devastat de durere l-ar fi forțat pe pedofilul care i-ar fi abuzat fetița în vârstă de doar 6 ani să-și sape singur mormântul, înainte de a-l înjunghia, arată primele indicii dintr-un caz înfiorător petrecut în Rusia. Bărbatul ar fi descoperit imaginile înfiorătoare chiar pe telefonul prietenului lui, Oleg Sviridov. Atenție, informații ce pot avea impact emoțional.
Acum 6 ore
10:50
Ofițerii Direcției investigații complexe a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu reprezentanții instituțiilor cu atribuții în domeniu, pe parcursul a cinci luni, au documentat activitatea unui agent economic care gestionează o carieră din zona de Nord a țării.
10:30
Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, a avut o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, în contextul participării la segmentul de nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Oficialii au reconfirmat interesul Republicii Moldova pentru aprofundarea dialogului bilateral în spiritul relațiilor de cooperare strategică între state.
10:20
Varianta ''îngrijorătoare'' Delta, care este prezentă în 185 de ţări, a înlocuit în mare măsură celelalte trei variante ''îngrijorătoare'', Alpha, Beta şi Gamma. Acestea trei reprezintă în prezent mai puţin de 1% din cazurile secvenţiate, a transmis Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
10:20
Militarii Armatei Naționale participă, în perioada 20-24 septembrie curent, la exercițiul „Memorial General Grigore Baștan”, desfăşurat la Centrul de Perfecționare ISR, Parașutiști și JTAC „General-maior Grigore Baștan” din Buzău, România.
10:10
Încet, încet, vine timpul și pentru ANRE. Mâine, Joi 23 Septembrie 2021 la orele 8:00 sunt invitat la CNA in privința acțiunilor din ultimul timp ale ANRE.
10:10
Președintele R.Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres. Șeful statului a discutat cu înaltul oficial despre provocările cu care se confruntă R.Moldova și regiunea.
10:00
Încet, încet, vine timpul și pentru ANRE. Mâine, Joi 23 Septembrie 2021 la orele 8:00 sunt invitat la CNA in privința acțiunilor din ultimul timp ale ANRE.
09:30
Ministerul Finanțelor anunță că de la lansarea Programului de stat “Prima Casă” până în prezent au fost procurate 6875 locuințe. Alte 4 cereri au fost acceptate și urmează a fi semnate contractele de garanție. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 3,68 mld. lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,80 mld. lei.
09:30
Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs în această dimineață în sud-estul Australiei. A zdruncinat puternic clădirile din Melbourne, al doilea cel mai mare oraș australian. Fațada unui imobil s-a prăbușit parțial și în zidurile altora au apărut crăpături.
09:10
Un focus de trei filme dedicat actorului român de origine basarabeană Ion Sapdaru, două pelicule clasice ale regizorului Lucian Bratu, un film pentru copii şi mai multe scurtmetraje studenţeşti din arhiva UNATC completează programul celei de-a şaptea ediţii a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc între 7 şi 10 octombrie. Ion Sapdaru, unul din actorii reprezentantativi ai Noului Cinema Românesc, va fi invitatul special al ediţiei din acest an a ZFR Chişinău, care revine la Cinem...
Acum 8 ore
08:30
În marja Segmentului înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite care se desfășoară la New York, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a discutat cu Augusto Santos Silva, ministrul de stat și al afacerilor externe al Republicii Portugheze, despre susținerea plenară a autorităților de la Lisabona pentru parcursul european al Republicii Moldova.
08:20
Angajatul unei benzinării din Germania a fost împușcat mortal de un client care a refuzat să poarte mască. Tragedia s-a petrecut într-un orășel din vestul țării, scrie Digi24.  Agresorul, un bărbat de 49 de ani, a intrat în benzinărie să cumpere anumite produse. Însă, casierul i-a spus că nu-l servește dacă nu poartă mască. A plecat, dar s-a întors după o oră cu masca pe față. A scos un pistol și l-a împușcat pe angajat. Tânărul de 20 de ani a murit pe loc, iar atacatorul a fugit. S-a predat a d...
08:10
Guvernul ar trebui să participe la negocierea noului contract de achiziție a gazului rusesc și să încerce obținerea unei reduceri pentru Republica Moldova. Este opinia fostului vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, care s-a arătat critic față de decizia autorităților de a lăsa negocierile cu Gazprom pe seama MoldovaGaz. În același timp, fostul director ANRE, Victor Parlicov, crede că Moldova va continua să achite un preț preferențial, pe fundalul unei creșteri a prețului gazelor la nivel mondial, notează IPN.
07:50
Medicii trag un semnal de alarmă și spun că secțiile de terapie intensivă au redevenit pline, odată cu creșterea drastică a numărului de infectări. Potrivit lor, formele grave ale infecției nu mai sunt caracteristice doar persoanelor vârstnice, iar tinerii și copiii sunt la fel de expuși noii tulpini Delta. Potrivit specialiștilor în epidemiologie, dacă numărul cazurilor se va meține ridicat, iar rata de vaccinare – redusă, pentru ca sistemul medical să nu intre în colaps, s-ar putea impune carantina parțială sau chiar totală, notează IPN.
Acum 24 ore
22:50
Opt cadavre ale unor migranţi plecaţi din Algeria sau Maroc au fost descoperite de duminică pe plajele provinciei Almeria în sudul Spaniei, au anunţat marţi autorităţile locale. Unul dintre corpuri este al unui copil, iar altele trei sunt ale unor femei, a precizat serviciul de urgenţă din regiunea Andaluzia.
22:40
Comisia Europeană a anunțat că a semnat un contract cadru de achiziții cu compania farmaceutică Eli Lilly pentru furnizarea unui tratament cu anticorpi monoclonali pentru pacienții cu COVID-19. Tratamentul este în curs de revizuire de către Agenția Europeană pentru Medicamente.
22:30
Președintele României, Klaus Iohannis, s-a revăzut cu Președintele R.Molova, Maia Sandu. Întâlnirea dintre cei doi a avut loc în prima zi a celei de-a 76-a sesiune a Adunării Generale a ONU, de la New York.
22:00
Președintele R.Moldova, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu Guy Parmelin, Președintele Confederației Elvețiene. Discuția dintre cei doi oficiali a avut loc la sesiunea a 76-a a Adunării Generale a ONU, de la New York.
21:50
Cadavrul unui bărbat a fost găsit așezat pe scaun, într-un vagonet, pe teritoriul parcului de distracții „Aventura Parc”, din sectorul Buiucani al capitalei.
21:20
Camera de bord a unui automobil a surprins momentul în care o ambulanță a fost implicată astăzi într-un accident în lanț și s-a răsturnat pe o stradă din orașul Tiraspol, din stânga Nistrului. Potrivit presei locale, în urma impactului, un șofer și doi medici s-au ales cu traumatisme ușoare.
20:50
Candidatul la funcția de președinte al Comitetului Național Olimpic și Sportiv (CNOS), Ivan Gheorgiu, l-a acuzat de intimidare și încălcări ale legii pe actualul președinte CNOS, Nicolae Juravschi. „Mâine va fi o încercare de sfidare a legii, de punere a presiunii pe oameni care nu sunt loiali domnului Juravschi. Se va încerca să fie suspendați din funcție unii membri, care nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă acum în CNOS”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă Ivan Gheorghiu, ex-secretar de stat în domeniul Tineretului și Sportului al fostului Minister al Educaţiei, Culturii şi Cercetării, transmite IPN.
20:30
Două surori din Japonia de peste 107 ani au fost recunoscute oficial drept cei mai în vârstă gemeni identici în lume de către Guinness World Records.
20:00
Jocurile de noroc sunt un pericol pentru oamenii dependenți de acestea. De aceea, publicitatea lor trebuie reglementată, consideră autorul proiectului, înregistrat în Parlament, care prevede extinderea prevederilor legale privind interdicția publicității asupra tuturor categoriilor de jocuri de noroc. Pe de altă parte, agenții economici din domeniu spun că prevederile proiectului propus spre dezbateri publice aduc mai multe riscuri și că acest tip de business nu poate exista fără publicitate, transmite IPN.
19:20
Membrii Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică au avut, astăzi, o întrevedere cu oficiali ai Ministerului Apărării al Republicii Moldova și un grup de experți ai NATO. Vizita are loc în contextul derulării celei de a II-a faze a Pachetului de asistență pentru Republica Moldova în cadrul Inițiativei de Consolidare a Capacității de Apărare (DCBI), care presupune asistența, inclusiv tehnică, oferită Republicii Moldova de către statele membre și partenere ale NATO.
19:20
Catedrala Notre-Dame, stabilizată după incendiul devastator din aprilie 2019, este gata să fie reconstruită, a confirmat grupul de lucru Rebâtir Notre-Dame de Paris.
19:00
Bugeacul, fost teritoriu românesc, riscă să împărtășească soarta Crimeei, avertizează un analist american, care afirmă că Rusia ar putea profita de izolarea regiunii față de restul Ucrainei pentru a-și impune dominația în această zonă multiculturală de la gurile Dunării. Michael Druckman a avertizat recent, într-un editorial pentru grupul de analiză Atlantic Council, că zona din sudul Basarabiei prezintă multă din vulnerabilitățile care au contribuit la secesiunea regiunii Crimeea în 2014: izola...
19:00
Aproximativ o treime din populația de urși koala din Australia a dispărut în ultimii trei ani, mamiferele confruntându-se cu secete, incendii violente de vegetație și proiecte de construcții care le-au distrus habitatul, arată datele Australian Koala Foundation citate de CNN.
18:50
Alte 1.300 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 1.034 în rândul persoanelor nevaccinate. Din numărul total de cazuri, 29 cazuri asociate cu contact în afara țării: : 4-Germania, 3-Israel, 3-România, 3-Turcia, 2-Bulgaria, 2-Rusia, 2-Marea Britanie, 2-Ucraina, 1-Belgia, 1-Cehia, 1-Danemarca, 1-Egipt, 1-Elveția, 1-Italia, 1-Irlanda, 1-SUA. Numărul total de teste efectuate –9859 , dintre care 6503 teste Rapid -Antigen.
18:50
Ediţia din acest an a Reuniunii Teatrelor Naţionale de la Chişinău îi este dedicată actorului şi regizorului Ion Caramitru, fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti, care s-a stins din viaţă la începutul acestei luni.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.