Comunicate.md

Acum o oră
07:00
A XVI-a Adunare Generală a NALAS a debutat la 12 aprilie cu două evenimente: „Dialogul între orașe: împărtășirea experienței Programului de Parteneriat Urban” și „Schimbul de opinii între membrii CALM și NALAS”. Adunarea Generală din acest an este unică din mai multe considerente: are loc online, asigurând accesul unui audiențe mult mai largi a primarilor, reprezentanților APL și practicienilor să facă schimb de opinii și să învețe unii de la alții.
07:00
Al doilea eveniment organizat la 12 aprilie, în cadrul celei de-a XVI-a Adunări Generale a NALAS, în parteneriat cu CEMR și PLATFORMA, a avut ca obiectiv oferirea de suport Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) din partea celorlalți reprezentanți ai autorităților locale din Sud-Estul Europei, în vederea dezvoltării instituționale a CALM. La evenimentul cu participarea a circa 40 de directori executivi și alți reprezentanți ai tuturor asociațiilor autorităților locale membre NALAS, directorul executiv al CALM Viorel Furdui a prezentat informații privind activitatea, organizarea și funcționarea CALM și a vorbit despre provocările, obiectivele, dar și sustenabilitatea financiară a instituției.
07:00
În cadrul celei de-a XVI-a Adunări Generale a NALAS, eveniment ce a întrunit peste 200 de reprezentanți ai autorităților locale din țările din Sud-Estul Europei, Republica Moldova a preluat, prin rotație, președinția NALAS, iar președintele CALM Tatiana Badan a devenit cel de-al 13-lea președinte al NALAS și primul președinte -femeie al Rețelei. Emanuil Manolov, reprezentantul APL din Bulgaria, țară care a deținut președinția NALAS în perioada 2020-2021, a felicitat noul președinte și a mulțumit pentru conjugarea eforturilor pentru a servi cauza comună a comunităților locale.
Acum 24 ore
13:30
Membrii grupului de lucru (GL) în domeniul Sporirea atractivității turistice, din care fac parte membri ai Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord, s-au întrunit în cadrul a două sesiuni online pentru a dezvolta împreună un concept de proiect specific domeniului. În cadrul primei întruniri online, care a avut loc în data de 9 aprilie a.
09:50
O masă rotundă online de prezentare a Raportului de audit al politicilor publice din raionul Ialoveni a reunit, la 12 aprilie 2021, peste 40 de reprezentanți și reprezentante ale administrației publice locale și organizațiilor necomerciale din raionul Ialoveni în cadrul unui eveniment desfășurat sub auspiciile Platformei de dialog a APL și organizațiilor societății civile din Ialoveni. Această Platformă de dialog a fost creată recent în cadrul proiectului „OSC și APL – parteneri de dialog și acțiune pentru dezvoltarea, implementarea și monitorizarea politicilor publice locale incluzive”, realizat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului de grant „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer (KAS).
Ieri
18:10
Recent, a fost inițiată o nouă cooperare dintre Solidarity Fund PL Moldova, ADR Nord și încă două orașe din Regiunea de Dezvoltare Nord, Fălești și Florești, în elaborarea Programului de revitalizare urbană, precum și cu orașele Bălți, Edineț, Soroca și Sângerei, implicate anterior în acest proces, dar care urmează să-și actualizeze Programele de revitalizare urbană, pentru a fi în concordanță cu noile circumstanțe, inclusiv cu prevederile Fondului Național pentru Dezvoltare Regională și cu experiența acumulată de orașe. În prezent, ADR Nord oferă asistență tehnică pentru orașele Florești și Fălești în procesul de elaborare a Programelor de revitalizare urbană.
10:50
De la începutul pandemiei România a fost și rămâne alături de Republica Moldova. Anul trecut statul nostru a primit o donație din partea statului român în valoare de 3,5 milioane de euro.
Mai mult de 2 zile în urmă
21:10
Din 2010, odată cu crearea Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) s-a intensificat și procesul de înfrățire între localitățile din Republica Moldova și România. Primii care puneau bazele unei modalități sigure de apropiere a oamenilor din comunitățile lor au fost președintele CALM Tatiana Badan și președintele Asociației Comunelor din România (ACoR) Emil Drăghici.
15:30
Membrii grupului de lucru responsabil de elaborarea Programului Operațional Regional (POR) Nord s-au întrunit joi, 8 aprilie 2021, în cadrul unei sesiuni online, pentru a contribui la definitivarea primei variante a celui mai important document strategic ce va fi implementat în Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN), în perioada 2021-2023. Din componența grupului de lucru responsabil de elaborarea POR Nord (2021-2023) fac parte reprezentanți de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), administrații publice locale de nivelurile I și II, sectorul de afaceri, asociații obștești și mediul universitar din nordul Moldovei.
09:10
La 7 aprilie a avut loc ședința Biroului executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM). În cadrul evenimentului a fost prezentată activitatea CALM din primul trimestru al anului curent.
7 aprilie 2021
23:00
Membrii grupului de lucru (GL) în domeniul Dezvoltare urbană / Revitalizare urbană, din care fac parte membri ai Consiliului Regional pentru Dezvoltare (CRD) Nord, s-au întrunit, în perioada 2-6 aprilie 2021, în cadrul a două sesiuni online pentru a dezvolta împreună un concept de proiect specific domeniului. În cadrul primei întruniri online, care a avut loc în data de 2 aprilie a.
6 aprilie 2021
15:00
În contextul în care în Republica Moldova se înregistrează tot mai multe cazuri de COVID-19, primăria municipiului Cahul solicită sprijinul României în vederea detașării unei echipe de medici care ar ajuta la tratarea pacienților din Cahul infectați cu coronavirus. Primarul municipiului Cahul Nicolae Dandiș a declarat că medicii de la spitalul raional din Cahul au nevoie de suport și acum așteaptă un răspuns la demersurile expediate autorităților din România.
5 aprilie 2021
13:10
Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova (R. Moldova) au organizat, vineri, 02.
2 aprilie 2021
22:50
Inițierea colaborării strânse a Președinției cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) constituie una dintre realizările președintelui Maiei Sandu în cele o sută de zile de activitate. „Este o continuare a angajamentului meu de a sprijini independența politică și financiară a primarilor de orice presiuni și eforturile mele de a atrage fonduri la nivel local din partea UE pentru dezvoltarea localităților”, se menționează în raportul de activitate prezentat de președinte.
21:50
Peste 60 de tineri și tinere din raioanele Fălești și Strășeni au participat, la 2 aprilie 2021, la prima instruire organizată în cadrul proiectului „Tinerii pentru egalitate și nediscriminare”, axată pe stereotipurile de gen și pe depășirea barierelor în asigurarea egalității de gen între fete și băieți. Această instruire, moderată de două experte naționale în egalitatea de gen, s-a desfășurat sub auspiciile proiectului „Tinerii pentru egalitate și nediscriminare”, realizat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului regional „Uniunea Europeană pentru egalitatea de gen: Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.
1 aprilie 2021
14:30
Lucrările de construcție a drumului de acces către Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din satul Călărășeuca, raionul Ocnița, sunt în plină desfășurare. Lucrările sunt executate în cadrul unui proiect de dezvoltare regională implementat de ADR Nord din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR).
31 martie 2021
22:50
Cea de șaptea reuniune a Platformei Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova, ce se desfășoară la 30 și 31 martie 2021, aduce în prim-plan atât impactul pandemiei asupra dezvoltării socio-economice a Republicii Moldova, cât și acțiunile și oportunitățile pentru recuperarea economică a țării. Acest eveniment ce reunește parlamentari și oficiali europeni, diplomați și reprezentanți ai societății civile din Moldova este moderat de către cei doi co-președinți ai Platformei Societății Civile, Ștefan Pădure și Liliana Palihovici.
22:40
Membrii Platformei de dialog a organizațiilor societății civile din raionul Ialoveni, constituită recent sub auspiciile proiectului „OSC și APL – parteneri de dialog și acțiune pentru dezvoltarea, implementarea și monitorizarea politicilor publice locale incluzive”, au beneficiat de asistență și mentorat și instruire axată pe modalitățile în care ONG-urile se pot constitui și afirma în calitate de actori activi în viața comunitară în contextul prevederilor Legii Nr. 86 din 11-06-2020 cu privire la organizațiile necomerciale.
19:00
La 26 martie, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), în colaborare cu Programul USAID Comunitatea Mea, a prezentat primele rezultate ale studiului privind costurile APL. În baza rezultatelor finale ale studiului CALM va veni cu propuneri de politici publice în vederea creșterii capacităților administrative ale APL.
29 martie 2021
16:30
Cea de-a doua instruire desfășurată în cadrul proiectului „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” a reunit, la 26 martie 2021, peste 40 de reprezentante și reprezentanți ai organizațiilor necomerciale, grupurilor de inițiativă locală și femei-lidere din 12 localități partenere ale inițiativei. După prima instruire online, axată pe analiza modului în care dimensiunea de gen este integrată în strategiile și politicile locale, cea de-a doua a adus în prim-plan atât procesul decizional și implicarea organizațiilor non-guvernamentale în elaborarea și implementarea politicilor publice sensibile la perspectiva de gen, cât și dezvoltarea capacităților OSC pentru a identifica necesitățile femeilor din comunitate.
15:30
Două concepte ale reformei APL sunt astăzi în atenția autorităților administrației publice locale. Unul aparține grupului de lucru creat prin dispoziția fostului premier Ion Chicu și prevede reducerea de zece ori a numărului de primării.
26 martie 2021
11:20
Peste 40 de reprezentante și reprezentanți ai organizațiilor necomerciale, grupurilor de inițiativă locală și femei-lidere din 12 localități partenere ale proiectului „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Cahul și Ungheni” s-au reunit, la 25-26 martie 2021, pentru o primă instruire, axată pe analiza modului în care dimensiunea de gen este integrată în strategiile și politicile locale. Proiectul „Parteneriate locale pentru abilitarea femeilor din raioanele Ungheni și Cahul” este realizat de către IP CRAION CONTACT-Cahul și Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF Moldova, și a fost lansat, în cadrul unui eveniment, desfășurat la 19 februarie 2021, în format de teleconferință.
24 martie 2021
13:10
Alianța INFONET implementează proiectul „Suport pentru protecția persoanelor cu deficiențe de auz în Republica Moldova în contextul pandemiei Covid-19”, cu susținerea financiară a Ambasadei Australiei în Republica Moldova, prin intermediul Programului Direct Aid. Ajutorul umanitar acordat comunității persoanelor cu deficiențe de auz, în această perioadă complicată, are drept scop de a „costrui un pod de comunicare” cu societatea prin facilitarea condițiilor de egalitate în realizarea drepturilor.
08:30
O instruire axată pe tehnicile de lucru cu tinerii în prevenirea stereotipurilor de gen a reunit peste 20 de reprezentanți ai administrațiilor publice locale din raioanele Fălești și Strășeni și ai instituțiilor partenere ale proiectului „Tinerii pentru egalitate și nediscriminare”, care și-a propus drept scop dezvoltarea capacităților tinerilor și tinerelor și implicarea lor în activități care contribuie la combaterea stereotipurilor de gen și a normelor sociale discriminatorii. Lansat recent într-un eveniment online, desfășurat la 9 martie 2021, proiectul „Tinerii pentru egalitate și nediscriminare” este realizat de Asociația „Institutum Virtutes Civilis”, în cadrul Programului regional „Uniunea Europeană pentru egalitatea de gen: Împreună împotriva stereotipurilor de gen și a violenței în bază de gen”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în comun de UN Women și UNFPA.
19 martie 2021
16:10
Vineri, 19 martie 2021, la Primăria municipiului Edineț a avut loc prima ședință pe marginea asigurării implementării Programului Național de dezvoltare a orașelor-poli de creștere în Republica Moldova (2021-2027). Primarul Constantin Cojocari și viceprimarul Rodelia Vasilcov au discutat cu șefa ADR Nord, Maria Prisacari, și cu specialista în planificare Diana Josan despre planul de acțiuni privind implementarea programului în anul curent.
18 martie 2021
16:00
Impulsionarea relațiilor de cooperare investițională și comercial-economică dintre Republica Moldova și Republica Belarus a fost obiectivul unei întruniri online organizată joi, 18 martie 2021, de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord din Republica Moldova, în parteneriat cu filialele din Regiunea de Dezvoltare Nord ale Camerei de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova, și Agenția de Dezvoltare Regională Mogilev din Republica Belarus. Este prima reuniune moldo-belarusă de acest fel organizată de ADR Nord și partenerii săi.
17 martie 2021
17:20
Simion Tatarov, primarul orașului Rezina consideră că înainte de a implementa o reformă a administrației locale este nevoie de a parcurge mai multe etape. „Cred că trebuie făcute mai multe imitații, dar și unele calcule, reieșind din atribuțiile pe care le avem.
08:40
Primarul comunei Coșnița, Dubăsari Alexei Gafeli a analizat cele trei scenarii pentru reforma teritorial-administrativă propuse de Executiv și este îngrijorat de faptul că indiferent de scenariul ales, în zona sa se va păstra doar o primărie la trei localități cu 12 mii de locuitori. „Nu cred că putem vorbi despre inițierea unei reforme dacă nu avem digitalizate toate bazele de date.
15 martie 2021
13:40
Circa 70 de primari, membri ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) au avut la 12 martie o întrevedere în format online cu președintele Maia Sandu. Președintele CALM Tatiana Badan a salutat deschiderea din partea instituției prezidențiale pentru dialog cu autoritățile publice locale și și-a exprimat încrederea că doar prin cooperare și consolidarea eforturilor pot fi soluționate problemele cetățenilor.
Mai multe ştiri
©2004—2021 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.