Comunicate.md

Acum 24 ore
10:40
Cât de reale sunt promisiunile făcute de unii candidați în această campanie electorală, la ce întrebări ar trebui să răspundă cei care își doresc să fie aleși de către cetățeni, care sunt atribuțiile autorităților locale și de ce o parte dintre acestea și le asumă unii candidați, de ce o reformă nechibzuită ar putea grăbi procesul de dispariție a satelor, dar și de ce descentralizarea ar avea un rol de consolidare a societății, sunt câteva dintre întrebările adresate directorului executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) Viorel Furdui în cadrul emisiunii „Logica Puterii” de la postul de radio Sputnik Moldova. Care este atmosfera în CALM, este afectată activitatea acestei instituții în această perioadă de campanie electorală?
Ieri
23:50
„Fondul pentru Tineri Bălţi şi Sîngerei” lansează prima ediție a Galei Inițiativelor de Tineret. Evenimentul se va desfășura la Bălți, pe data de 1 martie 2019 și are sloganul „Investim în Tineri!
15:10
O delegație a CALM a participat în perioada 17-20 februarie la cea de-a XXII-a sesiune ordinară a Adunării generale a Asociației Comunelor din România (A.Co.
Mai mult de 2 zile în urmă
09:20
Directorul Adjunct al Asociației Orașelor Înfrățite din Statele Unite ale Americii Carlos Robertson Lopez a întreprins sâmbătă, 16 februarie, o vizită în Republica Moldova pentru a avea o întrevedere cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM). Întrevederea dintre cele două părți a fost precedată de participarea dnei Carlos Robertson Lopez, dar și a reprezentanților CALM la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România.
18 februarie 2019
13:40
Circa 100 de contabili din APL s-au reunit în cadrul unui atelier de lucru vineri, 15 februarie, la invitația Congresului Autorităților Locale din Moldova. Organizatorii au avut drept obiectiv dezbaterea și definitivarea planului de acțiuni în procesul de creare și dezvoltare a Rețelei Profesionale a contabililor din APL, stabilirea priorităților în activitatea rețelei, dar și oferirea răspunsurilor la multiplele neclarități ce au apărut ca urmare a implementării reformei salarizării.
07:30
Oficialul european și-a reiterat disponibilitatea de a coopera cu CALM în vederea susținerii APL din Republica Moldova pentru ca acestea să-și atingă obiectivele în parteneriat cu autoritățile regionale și locale ale Uniunii Europene. Într-o scrisoare adresată președintelui Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), primar al satului Selemet, Cimișlia Tatiana Badan, președintele Comitetului European al Regiunilor (COR) Karl-Heinz Lambertz își exprimă susținerea față de autoritățile locale din Republica Moldova, membre ale CALM și intenția de a fortifica cooperarea între COR și CALM.
07:20
Miercuri, 13 februarie, CALM a avut o întrevedere cu reprezentanți ai asociației obștești „Concordia. Proiecte sociale”.
12 februarie 2019
10:30
Cadrul general Asociația Obștească „Caroma Nord” cu suportul financiar al Fundației Est-Europene implementează proiectul ”Fondul Inovațional de Antreprenoriat pentru Tineri!”.
08:10
Asociația „Institutum Virtutes Civilis” (IVC) și IP CRAION Contact-Cahul, în parteneriat cu Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) în Moldova și cu suportul financiar al Guvernului Suediei, lansează anunțul de selectare a participantelor din cadrul Academiei de Leadership Feminin „Women 4 Leadership”, sesiunea aprilie-august 2019. Academia de Liderism Feminin „Women 4 Leadership” propune un program complex de susținere și abilitarea a femeilor interesate de a se implica activ în procesele decizionale locale și în viața politică din Republica Moldova.
08:10
Asociația Obștească „Institutum Virtutes Civilis” împreună cu CRAION Contact-Cahul anunță concurs pentru selectarea experților formatori și mentori în cadrul Proiectului „Women 4 Leadership” în perioada martie- decembrie 2019. Acest Program este lansat în parteneriat cu CRAION Contact-Cahul, Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) în Moldova și cu suportul Guvernului Suediei.
11 februarie 2019
15:40
Rodion Lungu este primar la al șaselea mandat în satul Șaptebani, Râșcani. Alesul local ne explică cum am putea mări veniturile bugetelor locale astfel încât să putem dezvolta satele, de ce a fost nevoie de a institui o Zi a autonomiei locale, dar și ce reprezintă CALM-ul pentru aleșii locali.
8 februarie 2019
16:10
Structurile asociative ale primarilor din România fac front comun la Bruxelles pentru a susține CALM! În perioada 6-7 februarie curent, Congresul Autorităților Locale din Moldova a participat la sesiunea plenară a Comitetului European al Regiunilor (COR).
16:00
O delegație a Congresului Autorităților Locale din Moldova a participat în perioada 4-5 februarie la forumul organizat de Comitetul European al Regiunilor COR „Orașe și regiuni pentru dezvoltarea cooperată. Parteneriate locale și regionale pentru o dezvoltare sustenabilă.
5 februarie 2019
15:10
Funcție vacantă (perioadă nedeterminată): Specialist în elaborarea, implementare și monitorizarea proiectelor /INGINER-CONSTRUCTOR/ (1 unitate) Scopul general al funcției: ► Oferirea asistenţei în probleme ce țin de domeniul construcțiilor în dezvoltarea, implementarea, monitorizarea şi evaluarea proiectelor şi în activităţile ADR Nord; ► Participarea la toate aspectele legate de domeniul construcțiilor în activitatea ADR Nord. Pretendenții la funcția de specialist în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor vor fi angajați în cadrul Secției managementul proiectelor prin concurs, desfășurat în două etape (prima etapă - selectarea candidaților prin verificarea îndeplinirii condițiilor de participare; a doua etapă - interviul de angajare).
14:10
Funcție vacantă (perioadă determinată): Specialist al Centrului de Informare și Consiliere în Afaceri din Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN), creat în cadrul ADR Nord prin proiectul „Un nou impuls pentru dezvoltarea afacerilor în Regiunea de Nord a Moldovei”. Scopul general al funcției: ► consultanță pentru ÎMM-uri și APL-uri privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), cadrul legislativ, oportunitățile de finanțare a afacerilor în regiune, certificările de calitate pentru agricultori și producători, consultările privind planurile de afaceri etc.
1 februarie 2019
13:50
La 21 martie 2010 s-a desfăşurat adunarea de constituire a Congresului Autorităţilor Locale din Moldova, organizația și familia noastră de cauză și suflet, care le are în calitate de membri pe majoritatea covârșitoare a localităților din Republica Moldova. Scopul principal al creării CALM a fost de a consolida sectorul asociativ al APL, în vederea creării unei organizaţii puternice şi capabile să promoveze efectiv drepturile şi interesele colectivităţilor locale, care să devină un partener egal, constructiv, principial şi credibil pentru Guvern în cadrul procesului de descentralizare, consolidare a autonomiei locale şi edificarea în Republica Moldova a unui sistem de administraţie publică modern şi efectiv.
13:40
Valentin Guțan este de mai bine de trei decenii primar în orașul Cricova. Oamenii din localitate au doar cuvinte de laudă atunci când vine vorba de alesul lor local, menționând că are spirit gospodăresc, răbdare să le asculte păsul și rezultate remarcabile.
12:20
Nicio victorie nu se câștigă ușor, iată de ce a fost nevoie de unitate și multă perseverență pentru ca Guvernul să instituie în 2012, la inițiativa CALM, sărbătoarea profesională „Ziua autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică locală”, consemnată anual la 1 februarie. Despre semnificația acestei zile, despre rezultatele și eșecurile din domeniul autonomiei locale este interviul cu directorul executiv al CALM Viorel Furdui.
28 ianuarie 2019
10:30
Evaluarea modalităților de cooperare între CALM și Confservizi Cispel Toscana, Italia, activitatea administrațiilor publice locale, problema deșeurilor, a transporturilor și infrastructurii au fost printre subiectele abordate vineri, 25 ianuarie, în cadrul unei întrevederi dintre directorul executiv al CALM Viorel Furdui și expertul CALM Nadejda Darie cu directorul Confservizi Cispel Andrea Sbandati și Luisa De Marco, consilier rezident de Twinning. De menționat este faptul că Luisa de Marco a participat la implementarea Proiectului Twining „Promovarea patrimoniului cultural în Republica Moldova și protecția acestuia.
10:20
La 24 ianuarie, la sediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) al MAI a avut loc ședința grupului de lucru pentru implementarea voluntariatului în situațiile excepționale din Republica Moldova. La ședința prezidată de Anatolie Viniciuc, șef-adjunct al IGSU și Hans Kohler, președintele ONG-ului din Austria „ Network Structure Projects”au participat reprezentanți ai IGSU, ai CALM/APL, dar și pompieri voluntari.
10:20
Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a participat joi, 24 ianuarie, la celebrarea unui an de activitate a Asociației Investitorilor din România în Republica Moldova (AIR). Evenimentul a reunit membri ai asociației, oameni de afaceri și parteneri ai AIR.
24 ianuarie 2019
14:00
Petru Cigoreanu este primar la al doilea mandat în Horești, Ialoveni. Faptul că localitate este situată în apropiere de Chișinău îi determină pe mulți oameni să se angajeze la muncă în capitală, astfel primăria duce lipsă de cadre.
14:00
Feodosia Bunescu este primarul localității Băhrinești, Florești. Pe lângă primarul ales de cetățeni, în sat sunt 12 primari de sectoare care se schimbă în prima zi a fiecărei luni.
14:00
De Bobotează, în comuna Ivancea, raionul Orhei a fost deschisă a doua Casă de Cultură. Primarul Oleg Gașper intenționează să renoveze sala de sport și să o doteze cu tot necesarul, dar și să dezvolte infrastructura din localitate.
14:00
Primarul de Cimișeni, Criuleni Valentina Pisarenco este de părere că în satele noastre se încearcă revenirea la tradițiile de care s-a cam uitat. Cui i-au fost oferite distincții la final de an în Cimișeni, dar și ce preocupări au aleșii locali în miez de gerar aflăm din interviu.
23 ianuarie 2019
17:50
Asociaţia obştească “Caroma Nord” este în căutarea de noi membri care vor activa în cadrul Fondului pentru Tineri Bălți și Sîngerei. Proiectul îşi propune să aducă o valoare adaugată la dezvoltarea unei noi generaţii de tineri, cu viziuni progresiste și dinamice, care ar putea contribui la îmbunătăţirea climatului socio-economic în localitatea lor.
16 ianuarie 2019
19:20
Petru Cozlan, primarul satului Cățeleni, raionul Hâncești este la al patrulea mandat. Susține că Republica Moldova nu este pregătită pentru a implementa reforma administrativ-teritorială, iar experiența din 1999 ne-a demonstrat acest lucru.
14:30
Emilia Albu este ales local în Mereșeuca, Ocnița de două decenii, dar și președintele Asociației Primarilor CALM, filiala Ocnița. Cum s-a schimbat localitatea în acești ani, ce o motivează pe femeia primar să activeze în acest domeniu, dar și care este rolul Congresului Autorităților Locale din Moldova în procesul de descentralizare aflăm din interviul pentru calm.
15 ianuarie 2019
11:40
Acum câțiva ani multe sate din Republica Moldova nu erau iluminate, în unele școli încă se mai făcea focul în sobe, WC-urile erau amenajate în curte, nici vorbă de sistem de canalizare, cazangerii pe bază de biomasă, sau bloc sanitar în interiorul clădirilor. Încet-încet lucrurile se schimbă, iar aceste rezultate aparțin aleșilor locali și echipelor lor.
08:40
Primarul orașului Dondușeni Ivan Belciug consideră că administrațiile locale ar avea de câștigat dacă s-ar face politică doar în campaniile electorale. Dacă există sau nu locuri de muncă în orășel, cine îl ajută să ia deciziile corecte, dar și ce rol a jucat CALM la începutul activității sale de ales local aflăm din interviul pentru calm.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.