Cărțile din biblioteca Universității de Stat din Moldova, digitalizate cu sprijinul Japoniei

InfoPrut, 15 mai 2024 23:00

Cărțile din Biblioteca Universității de Stat din Moldova vor fi digitalizate cu sprijinul Japoniei, care a donat instituției echipament de transcriere în format digital a volumelor de cărți, lucrărilor științifice și a manuscriselor din colecția Bibliotecii Centrale și alte opere. Echipamentele pentru scanarea cărților în format A2, A3 și gestionarea datelor – computere, server, surse […] Articolul Cărțile din biblioteca Universității de Stat din Moldova, digitalizate cu sprijinul Japoniei apare prima dată în InfoPrut.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de InfoPrut

Mai mult de 2 zile în urmă
20:40
Agenția de Mediu din R. Moldova va primi din partea României un laborator mobil performant pentru prelevarea probelor de apă, aer, sol, care vor stabili gradul de poluare. Discuții în acest sens au avut loc în cadrul vizitei delegației Agenției Naționale pentru Protecția Mediului din România la Chișinău. „România este dispusă să ofere un laborator […] Articolul România donează un laborator mobil pentru monitorizarea mediului în R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
19:50
Republica Moldova se îndreaptă cu pași fermi către lansarea oficială a negocierilor de aderare la UE. Este opinia vicepremierului pentru Integrare Europeană de la Chișinău, Cristina Gherasimov.  Oficialul a remarcat că vineri, 7 iunie, în raportul Comisiei Europene către Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă UE, principalul grup de pregătire a Consiliului, […] Articolul Vicepremier de la Chișinău, reacție după cel mai recent anunț al Comisiei Europene privind procesul de aderare al R. Moldova la UE apare prima dată în InfoPrut.
19:30
Compania HiSky a operat vineri, 7 iunie, de pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, primul zbor direct din București către Statele Unite ale Americii, după mai mult de 20 de ani. Această cursă este operată cu un avion de tip Airbus A330 (YR-KID) cu o capacitate de 24 de pasageri în clasa business și 250 în […] Articolul R. Moldova, avantajată de reluarea cursei aeriene București-New York după 20 de ani apare prima dată în InfoPrut.
18:50
Directorul interimar al Serviciului Vamal al R. Moldova, Viorel Doagă, a avut o întrevedere de lucru cu ambasadorul Kazahstanului în Republica Moldova, Almat Aidarbekov, în cadrul căreia au discutat despre extinderea schimburilor comerciale între cele două state. Oficialii au remarcat bunele relații de cooperare și de prietenie între Republica Moldova și Kazahstan în cadrul dialogului […] Articolul R. Moldova și Kazahstan, cooperare în domeniul vamal apare prima dată în InfoPrut.
16:40
Toți locutorii satului Dumbrăveni din Republica Moldova vor avea în curând acces la apă potabilă grație sprijinului oferit de România.   Apeductul din localitate a fost construit în cadrul programului guvernamental „Satul European”, fiind finanțat și de Guvernul României. „Banii românești aduc apa potabilă și la Dumbrăveni, raionul Soroca. Sistemul care include un turn de apă […] Articolul Încă o localitate din R. Moldova are acces la apă potabilă grație României apare prima dată în InfoPrut.
15:00
Comisia Europeană le-a transmis vineri, 7 iunie, ambasadorilor UE că Ucraina și Republica Moldova au îndeplinit condițiile pentru a începe negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. „Considerăm că toate etapele au fost îndeplinite de cele două state”, a declarat vineri o purtătoare de cuvânt a Comisiei. „Acum decizia este în mâinile statelor membre”, a spus […] Articolul Comisia Europeană: R. Moldova și Ucraina, pregătite să înceapă negocierile de aderare la UE apare prima dată în InfoPrut.
14:40
Reprezentanții a 19 companii din China au sosit în aceste zile la Chișinău pentru a participa la un Forum de Cooperare pentru Investiții China-Republica Moldova și a descoperi oportunitățile investiționale. Evenimentul a reunit și oficiali și oameni de faceri din Republica Moldova, potrivit Moldpres. În deschiderea forumului, ambasadorul Chinei în Republica Moldova, Yan Wenbin, a […] Articolul Companii de top din China, interesate să investească în Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
14:20
Inițiativa „Cetățeni pentru Europa” a fost lansată oficial vineri, 7 iunie, la Chișinău. Artiști, jurnaliști și antreprenori s-au mobilizat pentru a susține parcursul european al Republicii Moldova, care, în opinia lor, e un obiectiv prea important pentru a fi lăsat doar pe seama politicienilor, transmite Radio Chișinău. Această inițiativă civică își propune să consolideze locul […] Articolul Inițiativa „Cetățeni pentru Europa”, lansată la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
13:20
În perioada 4-5 iunie, la Chișinău a avut loc lansarea unui proiect privind lupta împotriva crimei organizate transfrontaliere, realizat cu sprijinul partenerilor din Estonia. Proiectul vizează dezmembrarea organizațiilor criminale implicate în traficul de ființe umane și infracțiunile conexe prin stabilirea unor parteneriate solide cu țările terțe. Astfel, se urmărește reducerea infracțiunilor de proxenetism și exploatare […] Articolul Proiect pentru combaterea traficului de persoane, lansat la Chișinău în colaborare cu Estonia apare prima dată în InfoPrut.
13:20
Președintele României, Klaus Iohannis, a avut joi, 6 iunie, o întrevedere cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditați la București, cu prilejul încheierii, la sfârșitul lunii iunie, a mandatului Președinției belgiene a Consiliului UE. În cadrul întrevederii, oficialii au discutat temele de actualitate de pe agenda europeană, în perspectiva alegerilor care se desfășoară la […] Articolul R. Moldova, subiect de discuție între președintele României și ambasadorii statelor UE acreditați la București apare prima dată în InfoPrut.
12:00
Guvernul de la București a aprobat joi, 6 iunie, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991.  Astfel, solicitanții de cetățenie română vor fi obligați să cunoască limba română. În acest sens, va fi reintrodusă proba interviului, eliminată anterior. „Printre măsurile adoptate de natură să permită accelerarea procedurii de redobândire cetățeniei române […] Articolul Guvernul României, undă verde pentru modificarea Legii cetățeniei române apare prima dată în InfoPrut.
6 iunie 2024
23:20
Secretarul de stat al Departamentului pentru Relații cu Republica Moldova (DRRM), Adrian Dupu, a vizitat marți, 4 iunie, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Astfel, oficialul de la București și reprezentanții instituției de studii superioare au discutat despre modalitățile prin care DRRM poate susține proiecte educaționale potrivite formării viitorilor profesioniști. De asemenea, reprezentanții Universității […] Articolul Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Departamentul pentru Relația cu R. Moldova, pași spre intensificarea cooperării apare prima dată în InfoPrut.
19:40
Zeci de artiști, funcționari, politicieni și vizitatori din Suedia pot admira în aceste zile 15 ii tradiționale realizate de femeile din Republica Moldova. Evenimentul a fost organizat în contextul Zilei Naționale a Suediei la Galeria de Artă Aurora Kulturhus din Kiruna. Timp de cinci zile, patru reprezentante de la MăiestrIA, Parascovia Lepădatu și Nadia Mînzu, […] Articolul Cămăși tradiționale cusute în R. Moldova, expuse la o galerie din Suedia apare prima dată în InfoPrut.
19:20
Fondul Monetar Internațional va acorda Republicii Moldova asistență financiară prin intermediul mecanismului de finanțare pentru reziliență și durabilitate. Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege privind atragerea împrumutului de stat extern din partea FMI. Potrivit informațiilor de pe site-ul Parlamentului, este vorba de suma de 129,375 milioane de drepturi speciale de tragere, […] Articolul Republica Moldova, 160 de milioane de dolari din partea FMI apare prima dată în InfoPrut.
19:00
Parlamentul Republicii Moldova a aprobat joi, 6 iunie, în lectură finală amendamentul care extinde noțiunea de „trădare de patrie” din Codul penal, în pofida criticilor opoziției și a unor organizații internaționale pentru apărarea drepturilor omului. Modificările vor permite tragerea la răspundere penală a persoanelor pentru fapta de trădare de patrie, exprimată prin „acordare de ajutor […] Articolul Autoritățile R. Moldova redefinesc „trădarea de patrie” apare prima dată în InfoPrut.
19:00
Echipa Teatrului Alexei Mateevici din Chișinău organizează un turneu în România, în perioada 12-19 iunie. Astfel, datorită unui schimb cultural între cele două maluri de Prut, actorii vor juca două spectacole în patru orașe din vestul României. „Realizăm aceste parteneriate culturale românești, care ne adună într-o Horă a unirii pe toți împreună, actori, regizori, spectatori, […] Articolul Teatrul „Alexei Mateevici” din Chișinău, turneu în patru orașe din România apare prima dată în InfoPrut.
18:30
Cetățenii R. Moldova au posibilitatea, de astăzi, să dețină un portofel de acte digitale, dacă își descarcă aplicația guvernamentală EVO. În cadrul acesteia vor putea fi accesate: buletinul de identitate, permisul de conducere și certificatele de înmatriculare. „De azi, îți poți lăsa buletinul, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare acasă. Toate actele de care ai […] Articolul O aplicație pentru păstrarea actelor în format digital, lansată în R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
16:40
Guvernul a modificat regulile pentru eticheta „eco” și modul în care aceasta va fi utilizată. Una din cele mai importante schimbări este că nu orice producător va putea aplica eticheta „eco” pe produs, ci doar agenții economici care vor avea un contract semnat cu un organism de certificare în domeniul etichetării ecologice, transmite europalibera.org. Astfel, autoritățile […] Articolul Noi reguli pentru producătorii din R. Moldova privind etichetarea produselor ecologice apare prima dată în InfoPrut.
16:30
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a avut joi, 6 iunie, la Chișinău, o întrevedere cu viceministrul pentru Afaceri Internaționale din cadrul Ministerului Finanțelor din Japonia, Masato Kanda.  Părțile au discutat despre valorificarea oportunităților economice și investiționale, ultimele evoluții din regiune și consolidarea relațiilor dintre cele două state. Premierul de la Chișinău a apreciat susținerea consecventă […] Articolul Potențialul de cooperare economică dintre R. Moldova și Japonia, subiect de discuție la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
15:50
Șoferii pot circula din nou, începând cu dimineața zilei de vineri, 7 iunie, pe Transfăgărășan, între lacul Bâlea (județul Sibiu) și Piscul Negru (județul Argeș), însă doar pe timpul zilei.  Un anunț în acest sens a fost făcut de către Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov. „De mâine (7 iunie), începând cu ora […] Articolul Când se deschide circulația pe Transfăgărășan apare prima dată în InfoPrut.
15:10
Șeful Biroului INTERPOL de la Chișinău, Viorel Ţentiu, va sta în arest preventiv în următoarele 30 de zile. O decizie în acest sens a fost luată joi, 6 iunie, de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Țențiu, alături de alte trei persoane publice, este bănuit că ar fi implicat într-o schemă de manipulare a datelor INTERPOL, contra […] Articolul Șeful Biroului INTERPOL de la Chișinău, în arest preventiv pentru 30 de zile apare prima dată în InfoPrut.
11:10
Ministerul Apărării de la Chișinău a venit cu o reacție în contextul apariției unei investigații jurnalistice, care arată că fostul șef al Statului Major al Armatei Republicii Moldova, Igor Gorgan, transmitea informații secrete serviciilor speciale ale armatei ruse. Astfel, instituția a anunțat că toate informațiile apărute în presă sunt atent verificate și analizate de specialiștii […] Articolul Reacția Ministerului Apărării de la Chișinău în scandalul legat de fostul șef al Statului Major: „Nu vom permite ca Armata Națională să fie folosită de trădători de țară” apare prima dată în InfoPrut.
10:40
Republica Moldova va avea în maxim 5 ani un stadion de fotbal nou, construit conform standardelor Uniunii Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA). Anunțul a fost făcut de premierul de la Chișinău, Dorin Recean, în cadrul unei vizite întreprinse la Centrul de Pregătire a Selecționatelor R. Moldova. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și Ministerul Educației și […] Articolul Republica Moldova ar putea avea un nou stadion apare prima dată în InfoPrut.
10:00
Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei R. Moldova, Igor Gorgan, a fost suspendat din funcția de șef al securității UNHCR Moldova, agenția ONU pentru refugiați, pe durata anchetei de serviciu. Informația a fost confirmată de Monica Vazquez, reprezentantă a UNHCR Moldova, care a remarcat că în acest caz a demarat o anchetă internă. […] Articolul Fostul șef al Armatei din R. Moldova, suspendat din funcția deținută la UNHCR Moldova apare prima dată în InfoPrut.
09:30
Mitropolia Basarabiei a Patriarhiei Române a oferit marți, 4 iunie, o donație de tablete pentru școlile din orașul Durlești, municipiul Chișinău. Această acțiune face parte dintr-un program de sprijinire a educației în Basarabia. Prima instituție de învățământ din orașul Durlești care a beneficiat de donația Mitropoliei Basarabiei a fost Liceul Teoretic „Hyperion”. Acesta a primit […] Articolul Mitropolia Basarabiei, donație de tablete pentru elevii din Durlești apare prima dată în InfoPrut.
5 iunie 2024
21:50
Cetățenii străini care vor să traverseze frontiera R. Moldova trebuie să consulte ultimele modificări făcute de Guvern în lista documentelor de călătorie acceptate de autorități. Proiectul actului normativ a fost elaborat în temeiul Legii privind resortisanții statelor terțe care au obligația deținerii unei vize și resortisanții statelor terțe care sunt exonerați de obligativitatea deținerii unei […] Articolul De ce documente e nevoie pentru intrarea în R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
21:40
Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a întreprins miercuri, 5 iunie, o vizită în orașul Ceadâr-Lunga din Republica Moldova.  Astfel, diplomatul a avut o „discuție deschisa și foarte constructivă” cu primarul orașului Anatoli Topal despre proiectele de dezvoltare a comunității, dar și despre așteptările locuitorilor de la parcursul european al R. Moldova. „M-am bucurat să […] Articolul Ambasadorul României la Chișinău, mesaje transmise în UTA Găgăuzia apare prima dată în InfoPrut.
19:00
12 state din Uniunea Europeană au trimis președinției rotative belgiene o scrisoare în care cer începerea negocierilor de aderare ale R. Moldova și Ucrainei înaintea sfârșitului lunii iunie, transmite Europa Liberă.  Presa cehă scrie că inițiatorul apelului a fost Guvernul de la Praga, care a obținut semnăturile Suediei, Estoniei, Finlandei, Letoniei, Poloniei, Portugaliei, Lituaniei, Germaniei, […] Articolul 12 state din UE solicită deschiderea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina apare prima dată în InfoPrut.
18:20
Două evenimente inedite vor avea loc sâmbătă, 15 iunie, la Chișinău, în cadrul proiectul cultural „Tradițional de România”.  Proiectul va fi inaugurat de expoziția „IMAGOCOSTUM- HYPERBOREAN FOLKLORE”, un experiment artistic sofisticat, aparținând artistei Iraidei Florea, care propune o promovare inovativă a costumului tradițional ca simbol identitar. Narațiunea expoziției poartă spectatorul într-o călătorie vizuală, care promovează […] Articolul „Tradițional de România”, la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
17:50
Fostul șef al Statului Major al Armatei Republicii Moldova, Igor Gorgan, transmitea informații secrete serviciilor speciale ale armatei ruse (GRU), arată o investigație The Insider. Publicația a obținut acces la corespondența de pe Telegram a lui Gorgan cu ofițerul recrutor din cadrul GRU, colonelul Alexei Makarov. Potrivit sursei citate, Gorgan raporta regulat „curatorului” său din […] Articolul Un fost șef al Armatei R. Moldova, informator al serviciilor secrete rusești. Reacția Chișinăului apare prima dată în InfoPrut.
13:30
Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Consiliul de Miniștri al Albaniei privind conversiunea permiselor de conducere a fost aprobat miercuri, 5 iunie, la Chișinău.  Acest document va contribui la consolidarea relațiilor de cooperare în domeniul conversiunii permiselor de conducere și va sprijini facilitarea traficului rutier între cele două state pe baza unor condiții egale și […] Articolul R. Moldova și Albania, acord privind preschimbarea permiselor de conducere apare prima dată în InfoPrut.
13:00
Secția pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii din România și Consiliul Superior al Procurorilor din Republica Moldova vor colabora pentru a armoniza sistemul judiciar din stânga Prutului la valorile și standardele europene, cu respectarea principiilor fundamentale ale statului de drept. În acest sens, reprezentanții celor două instituții au semnat marți, 4 iunie, la București, […] Articolul Ce declarație au semnat procurorii din România și R. Moldova la București apare prima dată în InfoPrut.
12:40
România află pe locul șase la nivelul Uniunii Europene după numărul cetățenilor cu drept de vot, conform unui studiu realizat de Eurostat. De la alegerile europene din 2019, peste un milion de români au împlinit 18 ani, având acum drept de vot.  Cel mai mare număr de alegători este așteptat în Germania (65,1 milioane de […] Articolul România, pe locul 6 la nivelul UE după numărul cetățenilor cu drept de vot apare prima dată în InfoPrut.
12:00
Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii vor încheia un acord privind schimbul și protecția reciprocă a informațiilor clasificate. În acest sens, Guvernul de la Chișinău a permis miercuri, 5 iunie,  inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului cu Guvernul SUA privind schimbul și protecția reciprocă a informațiilor clasificate. „Proiectul acordului a fost elaborat cu […] Articolul SUA și R. Moldova, pași spre un acord privind schimbul și protecția reciprocă a informațiilor clasificate apare prima dată în InfoPrut.
4 iunie 2024
21:50
Toți cetățenii români cu drept de vot aflați în străinătate, indiferent dacă au reședința sau domiciliul sau se află temporar, vor putea vota la orice secție la alegerile europarlamentare din 9 iunie. De asemenea, dacă la ora 22:00 vor mai fi alegători aflați la rând, atunci termenul pentru votare se va extinde până la ora […] Articolul Cum și unde vor putea vota cetățenii români din străinătate la alegerile europarlamentare apare prima dată în InfoPrut.
20:20
Preasfințitul Antonie, Episcopul de Bălţi, a oficiat duminică Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” din Voloviţa, Soroca, cu ocazia sărbătorii hramului acestui locaş. În cuvântul său, Preasfințitul Antonie s-a referit la textul Evangheliei din Duminica a V-a după Paști, la viaţa și mărturisirea credinței Sfântului Ioan […] Articolul Episcopul de Bălți, slujbă la biserica din Volovița apare prima dată în InfoPrut.
19:40
O serie de evenimente vor avea loc vineri, 7 iunie, la Chișinău, pentru a comemora 135 de ani de la moartea poetului român Mihai Eminescu.  Evenimentele vor fi organizate de Muzeul Național al Literaturii Române din București, cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova și în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române din […] Articolul Poetul Mihai Eminescu, comemorat la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
19:30
Două scannere cu raze X pentru controlul mărfurilor au fost puse astăzi în funcțiune la Biroul Vamal de Frontieră Albița. Cele două aparate se alătură celui aflat de aproximativ două săptămâni la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiulești-Galați, transmite Radio România Actualități. Ministrul Economiei și Finanțelor din România, Marcel Boloș, și președintele Autorității Vamale Române, […] Articolul Două scannere cu raze X pentru controlul mărfurilor, instalate la vama Albiţa-Leușeni cu sprijinul UE apare prima dată în InfoPrut.
19:30
Producătorii din Republica Moldova pot exporta și comercializa material săditor de prun pe piața Uniunii Europene. O decizie în acest sens a fost luată recent de Comisia Europeană.   Potrivit Ministerului Agriculturii de la Chișinău, această realizare este rezultatul eforturilor comune ale agenților economici, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și ale partenerilor europeni. „Împreună, am demonstrat […] Articolul Producătorii din R. Moldova pot exporta material săditor de prun în UE apare prima dată în InfoPrut.
19:20
Două scannere cu raze X pentru controlul mărfurilor au fost puse astăzi în funcțiune la Biroul Vamal de Frontieră Albița. Cele două aparate se alătură celui aflat de aproximativ două săptămâni la Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiulești-Galați, transmite Radio România Actualități. Ministrul Economiei și Finanțelor din România, Marcel Boloș, și președintele Autorității Vamale Române, […] Articolul Două scannere cu raze X pentru controlul mărfurilor, la vama Albiţa apare prima dată în InfoPrut.
17:30
Ministerul Afacerilor Externe de la București atenționează cetățenii români care vor să meargă în Belgia că marți va avea loc un protest al fermierilor europeni, care va da peste cap rețeaua rutieră din capitala Bruxelles. Potrivit unui comunicat al MAE, remis de Digi24, demonstrația fermierilor europeni se va desfășura pe platoul Heysel din Laeken, între Teatrul […] Articolul MAE de la București, avertizare de călătorie pentru românii care merg în Belgia apare prima dată în InfoPrut.
15:40
Peste 35000 de tineri din Europa, dintre care 1475 din România, vor primi permise de călătorie din partea Comisiei Europene, cu care se vor putea deplasa gratuit în Europa începând cu această vară, ca rezultat al ultimei runde a programului DiscoverEU. DiscoverEU, ca parte a programului Erasmus+, le oferă rezidenţilor în vârstă de 18 ani […] Articolul Comisia Europeană, permise de călătorie pentru tinerii români în cadrul programului DiscoverEU apare prima dată în InfoPrut.
15:30
Republica Moldova a încheiat prima etapă a negocierilor pentru aderare la Uniunea Europeană, evaluarea explicativă a legislației comunitare. Potrivit vicepremierului pentru Integrare Europeană de la Chișinău, Cristina Gherasimov, screening-ul explicativ a presupus analiza cadrului legal al UE față de cele 33 de capitole de politici ale blocului comunitar, pentru ca ulterior autoritățile de la Chișinău […] Articolul R. Moldova a încheiat prima etapă a negocierilor pentru aderare la UE apare prima dată în InfoPrut.
14:10
Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) de la București ar putea sprijini mai multe instituții din Republica Moldova în ceea ce privește implementarea soluțiilor de securitate cibernetică în sectorul financiar, digitalizarea serviciilor medicale și dezvoltarea proiectelor de cercetare comune. În acest sens, Adrian-Victor Vevera, directorul general al ICI București, se află într-o vizită oficială […] Articolul Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică de la București, soluții pentru sectorul bancar de la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
13:40
Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova, a avut recent o întrevedere cu Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție. Părțile au discutat despre reforma justiției, politicile anticorupție promovate de autoritățile de la Chișinău și provocările hibride cu care se confruntă Republica Moldova. Astfel, șeful Guvernului de la Chișinău a specificat că reforma justiției „este cea mai dificilă, dar […] Articolul Despre ce au discutat premierul R. Moldova și comisarul european pentru Justiție apare prima dată în InfoPrut.
13:00
Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a primit o nouă recunoaștere internațională, fiind clasată pe primul loc în prestigiosul top Round University Ranking (RUR) World University Rankings, între instituțiile de învățământ superior din România. Topul Round University Ranking (RUR) World University Rankings, în ediția de anul acesta, urcă cea mai titrată universitate […] Articolul Ce universitate ocupă primul loc în topul instituțiilor de învățământ superior din România publicat de RUR World University Rankings apare prima dată în InfoPrut.
12:20
Părintele Constantin Necula, unul dintre cei mai îndrăgiți teologi din România, a susținut în ultimele zile trei conferințe în Republica Moldova. Sute de copii, părinți, bunici, reprezentanți ai autorităților locale și preoți din cadrul Episcopiei de Bălți a Mitropoliei Basarabiei au venit luni, 3 iunie, la Hâncești și Rezina pentru a asculta predicile părintelui iubit […] Articolul Părintele Constantin Necula, întâlniri cu părinții, bunicii și copiii din Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
3 iunie 2024
21:50
O conferința publică cu genericul „Tratatul de la Trianon – Consecințe geopolitice, juridice și naționale” a avut loc luni, 3 iunie, la Universitatea de Stat din Moldova.   Evenimentul a reunit istorici din Republica Moldova, care au prezentat diverse perspective asupra semnificației și impactului Tratatului de la Trianon, semnat la 4 iunie 1920. Participanți la eveniment […] Articolul 104 ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, marcați la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
19:10
Un grup de deputați din Republica Moldova efectuează o vizită de studiu în Statele Unite ale Americii.  Din componența delegației parlamentare fac parte deputații Vasile Grădinaru, vicepreședinte al Comisiei juridice, numiri și imunități, Valentina Manic, vicepreședinte a Comisiei economie, buget și finanțe, Viorel Barda, secretar al Comisiei agricultură și industrie alimentară, Boris Marcoci, membru al […] Articolul Parlamentari ai R. Moldova, vizită de studiu în SUA apare prima dată în InfoPrut.
18:20
Festivalul Filmului European (FFE) se va desfășura, în perioada 6 – 8 iunie, și la Chișinău. Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român, propune de aceasta dată șapte filme pentru publicul din Republica Moldova. Gala de deschidere va avea loc în seara zilei de joi, 6 iunie, la Cinema „Odeon” din Chișinău, atunci când va fi […] Articolul Festivalul Filmului European revine la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.