NM Espresso: ce sărbătorim în Moldova pe 9 mai, de ce s-a amânat ședința de judecată în dosarul Guțul, și ce împușcături s-au auzit în centrul Chișinăului

NewsMaker, 1 mai 2024 09:10

Știri prezidențiale Președinta Maia Sandu, în cadrul vizitei sale în Belgia, a participatla un eveniment organizat de către diaspora moldovenească în centrul Bruxelles-ului, unde belgienii au fost familiarizați cu mâncărurile, cultura și obiceiurile naționale moldovenești. Sandu a remarcat că oamenii din Moldova nu-și uită rădăcinile, chiar și atunci când sunt departe de casă. În plus, Sandu i-a felicitat pe sportivii moldoveni Daria Cozorez, Alexandru Paraschiv și Vasile Cebotari, care au câștigat trei medalii […] The post NM Espresso: ce sărbătorim în Moldova pe 9 mai, de ce s-a amânat ședința de judecată în dosarul Guțul, și ce împușcături s-au auzit în centrul Chișinăului appeared first on NewsMaker.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de NewsMaker

Acum 30 minute
12:40
Partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) a reacționat la declarația premierului României că „în Republica Moldova sunt români, nu mai sunt moldoveni”. Menționăm, declarația oficialului român a fost criticată de blocul „Victorie”, apropiat lui Ilan Șor, și Partidul Socialiștilor (PSRM). Într-un comentariu pentru NewsMaker, reprezentanții PAS au declarat că „Moldova este o țară liberă […] The post PAS reacționează la declarația lui Ciolacu că „în Republica Moldova sunt români, nu mai sunt moldoveni” appeared first on NewsMaker.
Acum o oră
12:10
Fostul ministru al Justiției Sergiu Litvinenco o consultă pe șefa statului Maia Sandu. Cu toate acestea, el nu deține funcția de consilier prezidențial în domeniul justiției. Litvinenco consultă și reprezentanți ai unor instituții ale statului, totodată este consultant într-un proiect pe reforma justiției. Precizările au fost făcute de președinta Maia Sandu în timpul unei emisiuni […] The post Ex-ministrul Justiției Sergiu Litvinenco o consultă pe Maia Sandu? Șefa statului: „Și pe mine, dar nu doar” appeared first on NewsMaker.
Acum 2 ore
11:40
Președinta Maia Sandu a declarat că unii procurori și judecători din Republica Moldova ar colabora deschis cu grupările criminale. „Unii chiar colaborează cu Kremlinul în speranța că, prin acești actori, guvernarea va fi răsturnată, reforma oprită și ei vor rămâne în sistem”, a menționat Sandu. Potrivit șefei statului, cei care „îi așteaptă pe ruși și […] The post „O să fie cum e astăzi în Donbas”. Maia Sandu către judecătorii și procurorii care „îi așteaptă pe ruși ca să răstoarne guvernarea și să oprească reforma” appeared first on NewsMaker.
11:10
Crimeea anexată și trei regiuni rusești au fost atacate cu peste 100 de drone în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării din Rusia. Partea ucraineană nu și-a asumat responsabilitatea pentru atac, însă raportează la rândul său un atac cu 20 de drone asupra mai multor regiuni proprii, inclusiv Odesa. Conform […] The post (VIDEO) Rusia susține că a fost atacată noaptea cu peste 100 de drone. La Sevastopol, orele în școli și grădinițe au fost anulate appeared first on NewsMaker.
Acum 4 ore
10:50
Mai mulți lideri ai unor partide de opoziție au avut o întrevedere pentru a discuta posibilitatea propunerii unui candidat unic la alegerile prezidențiale. Declarația a fost făcută de către Igor Dodon, pe 17 mai. Liderul Partidului Socialiștilor (PSRM) nu a dezvăluit cine a participat la întâlnire, însă a precizat că aceasta a avut loc la […] The post Dodon, despre prezidențiale: La inițiativa Natașei Morari, am discutat cu șase potențiali candidați appeared first on NewsMaker.
10:30
Șefa statului Maia Sandu a declarat că nu a avut nici o vizită în regiunea transnistreană de când este președintă, pe motiv că pentru a merge la întâlnirea cu cetățenii „sunt impedimente create artificial de către regimul de acolo”. Potrivit șefei statului, există restricții pentru persoane cu funcții de răspundere. „Există și mecanisme prin care […] The post Nici o vizită în regiunea transnistreană de când este președintă. Maia Sandu: Există restricții appeared first on NewsMaker.
09:50
Prima reacție a Chișinăului după ce activistul din regiunea transnistreană Victor Pleșcanov, deținut într-o închisoare din Tiraspol din 2022, a fost eliberat. Biroul politici de reintegrare a declarat că „salută eliberarea din detenția ilegală a cetățeanului Republicii Moldova”, totodată a îndemnat Tiraspolul să să dea curs apelurilor „și pe alte cazuri individuale de rezonanță, cu […] The post Prima reacție a Chișinăului după ce activistul Pleșcanov, deținut într-o închisoare din Tiraspol, a fost eliberat appeared first on NewsMaker.
09:30
Președinta Maia Sandu a comentat cazul Tatianei Răducanu, care a demisionat din funcția de membru al Comisiei Pre-Vetting și Vetting după ce a fost acuzată de șefa Procuraturii Anticorupție că ar fi avut în trecut legături cu controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, dar și Aureliu Colenco, principalul avocat al oligarhului Ilan Șor. Sandu a […] The post Maia Sandu, reacție la cazul Răducanu: „Întrebarea mea este ce procuror a clocit această informație 10 ani și acum a scos-o la suprafață” appeared first on NewsMaker.
09:20
Deputații Adunării Populare din Găgăuzia (APG)  l-au revocat din funcție săptămâna trecută pe vicepreședintele Alexandru Tarnavschi . El a criticat deschis legătura dintre conducerea Găgăuziei și Ilan Șor și a pledat pentru restabilirea dialogului dintre Chișinău și Comrat. Într-un interviu acordat NM, Tarnavschi a vorbit despre demiterea sa, relațiile dintre autonomie și centru, izolarea diplomatică și […] The post (VIDEO) „Găgăuzia se poate transforma dintr-un „tărâm al viselor” într-un tărâm al sărăciei”. Alexandru Tarnavschi, despre demitere, opoziția față de Șor și „legăturile” cu PAS. Interviu NM appeared first on NewsMaker.
Acum 6 ore
08:30
Activistul din regiunea transnistreană Victor Pleșcanov a fost eliberat pe 16 mai din închisoarea nr. 3 din Tiraspol. Potrivit Zona de Securitate, liderul nerecunoscut de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a semnat un „decret” privind grațierea lui Pleșcanov, deși anterior a refuzat să facă acest lucru. Pleșcanov a fost încarcerat pe 10 iunie 2022 și urma să […] The post Activistul Pleșcanov, deținut într-o închisoare din Tiraspol, eliberat. Presa: Krasnoselski a semnat un „decret” appeared first on NewsMaker.
08:20
Leul moldovenesc: istorie, depreciere, curs de schimb În mod obișnuit, cursul de schimb al leului moldovenesc fluctuează ușor pe parcursul anului, uneori în scădere și alteori în creștere. Dar de două ori în istoria Moldovei cursul leului s-a prăbușit. În articolul «Creșterea și descreșterea leului moldovenesc», NM a relatat despre cum a fost introdusă moneda națională, cum este stabilit cursul de schimb al leului, ce factori determină fluctuațiile acestuia și când Banca Națională […] The post NM Espresso: despre creșterea și scăderea leului moldovenesc, dovezile Veronicăi Dragalin și schimbarea întrebării de la referendumul privind integrarea europeană appeared first on NewsMaker.
Acum 24 ore
20:40
Referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va avea loc pe 20 octombrie 2024. Proiectul de hotărâre care prevede desfășurarea plebiscitului a fost adoptat de Parlament, în cadrul ședinței din 16 mai. Inițiativa legislativă a obținut 56 de voturi pentru: de la 55 de deputați PAS și un parlamentar neafiliat. Patru deputați din […] The post Parlamentul a aprobat data referendumului privind aderarea Moldovei la UE. Întrebarea din buletinele de vot, schimbată appeared first on NewsMaker.
19:40
Președinta Maia Sandu va întreprinde o vizită de lucru de două zile în Germania. Șefa statului va avea întrevederi cu conducerea de vârf a Germaniei și moldovenii stabiliți cu traiul acolo. De asemenea, șefa statului va participa la ceremonia de decernare a Premiului Robert Blum pentru Democrație 2024, a cărei laureată este.  Maia Sandu va efectua […] The post Maia Sandu, așteptată în Germania. Se va întâlni cu conducerea de vârf a țării și i se va decerna un premiu appeared first on NewsMaker.
19:20
Știrile NewsMaker sunt din nou pe fir. În această ediție: Referendumul, votat in plenul Parlamentului. Ilan Șor a obținut cetățenia rusă. Calitatea studiilor în școlile auto este precară. Incendiu în Chișinău: un service auto a luat foc. Precizările lui Dragalin în scandalul legat de Vetting. Alertă cu bombă la trei licee din capitală. Care este […] The post (VIDEO) Referendumul, votat în plen, hackerii atacă site-urile instituțiilor publice, Moldova cucerește Cannes /Știri NewsMaker appeared first on NewsMaker.
19:10
Șaisprezece femei îl acuză pe iluzionistul american David Copperfield, în vârstă de 67 de ani, de violență sexuală și comportament inadecvat. Potrivit victimelor, infracțiunile ar fi avut loc de la sfârșitul anilor 1980 până în 2014. Despre acest lucru se relatează într-o investigație publicată de The Guardian pe 15 mai. Însuși Copperfield respinge acuzațiile. Potrivit The […] The post Iluzionistul David Copperfield, acuzat de violență sexuală. Șaisprezece femei au făcut declarații împotriva lui appeared first on NewsMaker.
18:10
Consiliul de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) are un nou membru. Este vorba despre Ion Lapteacru, care a fost numit în funcție prin decizia Parlamentului. Un proiect de hotărâre a fost votat de 56 de deputați, în cadrul ședinței plenare din 16 mai.  Potrivit unui comunicat publicat de Parlament, Ion Lapteacru este doctor […] The post Un nou membru în Consiliul de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei. Cine este Ion Lapteacru appeared first on NewsMaker.
17:50
Tatiana Răducanu, care a demisionat din funcția de membru al Comisiei Pre-Vetting și Vetting după ce a fost acuzată de șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, de lipsă de integritate, a venit cu o primă reacție pe 16 mai. Aceasta a negat acuzațiile care i se aduc, precizând că a demisionat pentru a-și „păstra demnitatea” […] The post Tatiana Răducanu, prima reacție după scandalul cu Dragalin: „Am decis să demisionez pentru a-mi păstra demnitatea” appeared first on NewsMaker.
17:30
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, dă asigurări că procesul de evaluare a judecătorilor și procurorilor va continua, în pofida faptului că mai mulți exponenți ai acestui mediu se opun reformei. Declarația a fost făcută, pe 16 mai, în contextul demisiei Tatianei Răducanu din funcția de membru al Comisiei Pre-Vetting, după ce Procuratura Anticorupție a publicat informații […] The post Reacția lui Grosu după scandalul de la Comisia Pre-Vetting: „Cei care nu-și pot argumenta averile, pământurile, casele – asta este” appeared first on NewsMaker.
17:20
Deputatul Vasile Bolea, care a plecat de la Partidul Socialiștilor – la Partidul „Renaștere” afiliat fugarului Ilan Șor, a anunțat despre crearea grupului parlamentar „Victoria-Pobeda”. Bolea a spus, la ședința Parlamentului, că el a fost ales președintele grupului, Reghina Apostolova – vicepreședinte, iar Marina Tauber – secretar. În total, a comunicat Bolea, grupul este format […] The post Deputații lui Șor nu au fost lăsați să-și creeze „grupul parlamentar Victoria”. Grosu: „Vă dezamăgesc un pic” appeared first on NewsMaker.
16:50
Deputatul Vasile Bolea, care a plecat de la Partidul Socialiștilor – la Partidul „Renaștere” afiliat fugarului Ilan Șor, a anunțat despre crearea grupului parlamentar „Victoria-Pobeda”. Bolea a spus, la ședința Parlamentului, că el a fost ales președintele grupului, Reghina Apostolova – vicepreședinte, iar Marina Tauber – secretar. În total, grupul este format din 9 deputați. […] The post Deputații lui Șor au creat grupul parlamentar „Victoria”. Grosu, către secretariatul Parlamentului: „Vedeți ce-i cu nenorocirea asta din punct de vedere juridic”Deputații lui Șor au creat grupul parlamentar „Victoria”. Grosu, către secretariatul Parlamentului: „Vedeți ce-i cu nenorocirea asta din punct de vedere juridic” appeared first on NewsMaker.
16:40
Blocul „Victorie”, apropiat lui Ilan Șor, și Partidul Socialiștilor (PSRM) critică vehement declarația premierului României Marcel Ciolacu, potrivit căreia „nu există moldoveni, ci doar români”. PSRM a calificat spusele prim-ministrului român drept o „declarație anti-moldovenească” și o „insultă”. De asemenea, PSRM se declară revoltat că autoritățile moldovenești nu reacționează la astfel de afirmații. La rândul său, […] The post Ciolacu: „Nu există moldoveni și limba moldovenească – există români”. „Pobeda” lui Șor și PSRM, indignați appeared first on NewsMaker.
16:30
O femeie din Ucraina care și-a găsit refugiu în regiunea transnistreană după începerea invaziei Rusiei a declarat că îi este „dureros și greu” atunci când vede soldați ruși în acest teritoriu. Precizarea a fost făcută în cadrul unei discuții găzduite de ONU despre protecția drepturilor refugiaților pe ambele maluri ale Nistrului, pe 16 mai, într-un […] The post VIDEO Ucraineancă refugiată în regiunea transnistreană din cauza războiului: Este dureros să văd aici soldați ruși appeared first on NewsMaker.
16:00
Undă verde pentru Vladislav Gribincea, director de program în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Pe 16 mai, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat că acceptat Raportul Comisiei de evaluare externă al candidatului Gribincea.  Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că a aprobat […] The post Vladislav Gribincea, fondatorul unui ONG juridic, poate deveni judecător la Curtea Supremă. Undă verde de la CSM appeared first on NewsMaker.
15:20
Un copil din Republica Moldova, în vârstă de 11 ani, a murit urmare a unui accident rutier în Italia. Accidentul a avut loc vinerea trecută, pe 11 mai – în provincia italiană Como, în timp ce băiatul și familia lui se aflau într-o călătorie. Mașina în care erau, condusă de tatăl băiatului, a fost lovită […] The post Accident în Italia cu implicarea automobilului unei familii din Moldova: copilul lor de 11 ani a murit appeared first on NewsMaker.
15:10
Știrile NewsMaker sunt din nou pe fir. În această ediție: Ilan Șor a obținut cetățenia rusă. Calitatea studiilor în școlile auto este precară. Incendiu în Chișinău: un service auto a luat foc. Precizările lui Dragalin în scandalul legat de Vetting. Alertă cu bombă la trei licee din capitală. Care este starea de sănătate a premierului […] The post (VIDEO) Șor, cetățean al Rusiei, noi detalii despre scandalul legat de Vetting, Perciun critică școlile auto/ Știri NewsMaker appeared first on NewsMaker.
14:40
Școlile din Republica Moldova ar putea implementa noi curriculumuri de învățământ începând cu anul de studii 2027-2028. Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a elaborat Conceptul noului curriculum național. Documentul propune schimbări la Planul-cadru de învățământ, dar și modele de Planuri-cadru de alternativă, pentru care vor putea opta școlile pilot. Documentul urmează a fi supus consultărilor […] The post Școlile din Moldova vor avea în curând un nou curriculum național? Ministerul Educației a prezentat conceptul appeared first on NewsMaker.
14:00
Șaisprezece femei l-au acuzat pe iluzionistul american David Copperfield de violență sexuală, relatează The Guardian, pe baza a peste o sută de interviuri și a unor dosare de judecată și poliție. Acuzațiile împotriva lui Copperfield, acum în vârstă de 67 de ani, se referă la o perioadă cuprinsă între sfârșitul anilor 1980 și 2014. Mai […] The post Iluzionistul David Copperfield, acuzat de violență sexuală. Sunt cel puțin 16 plângeri appeared first on NewsMaker.
13:30
Comisia Pre-Vetting așteaptă ca „acuzațiile aduse împotriva Tatianei Răducanu să fie investigate minuțios de autorități”, totodată susține că își va continua activitatea și va finaliza procedurile de evaluare. Potrivit Comisiei, Parlamentul este cel care urmează să decidă asupra cererii de demisie a Tatianei Răducanu, totuși instituția a menționat că a luat act de intenția Tatianei […] The post Comisia Pre-Vetting rupe tăcerea după scandalul cu demisia Tatianei Răducanu. Reacție la acuzațiile privind legăturile cu Șor și Platon appeared first on NewsMaker.
13:00
De Ziua Internațională a Familiei, marcată anual pe 15 mai, Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost gazda unui atelier interactiv dedicat Istoriei Scrisului, ce a îmbinat trecutul cu tehnologia modernă.  Oficiali, reprezentanți ai Guvernului, parteneri de dezvoltare, însoțiți  de copii, dar și vizitatori, au avut ocazia să exploreze exponate ce ilustrează evoluția scrisului […] The post (VIDEO) La Muzeul Național de Istorie a fost expusă o carte interactivă appeared first on NewsMaker.
Ieri
12:50
Condițiile de acreditare a școlilor auto din Moldova ar urma să fie înăsprite. Vor fi revizuite și condițiile de formare profesională a personalului didactic. Iar școlile auto care nu vor respecta noile reguli vor fi sancționate. Precizările au fost făcute de Ministerul Educației, după ce a constatat că rata de promovare a examenelor pentru permisele […] The post Perciun: Nicio școală auto din Moldova nu întrunește standardele de acreditare pentru categoria B appeared first on NewsMaker.
12:40
Moldova a primit de 39 puncte, din 100, din partea Rainbow Index Europe 2024 – clasamentul care măsoară respectarea drepturilor persoanelor LGBTI* în 49 de țări europene. Scorul reprezintă o stagnare față de anul trecut, când Moldova a primit același număr de puncte. Per total, însă, țara noastră a pierdut două poziții în clasament – […] The post Studiu: Moldova stagnează la capitolul drepturi și condiții de viață pentru persoane LGBTI appeared first on NewsMaker.
12:00
Încă un oraș în Republica Moldova. Urmare a unei decizii a Parlamentului din data de 16 mai, comuna Stăuceni din componența municipiului Chișinău a obținut statutul de oraș. Potrivit edilului de Stăuceni, obținerea statului de oraș ambiționează autoritățile locale să acceseze „și mai multe fonduri și să lanseze și mai multe proiecte de infrastructură”.  Comuna […] The post Încă un oraș în Moldova. Primarul de Stăuceni: Ziua de 16 mai va rămâne în istoria localității ca una de importanță majoră VIDEO appeared first on NewsMaker.
11:50
După mai bine de un an de la depunere, Curtea Constituțională a respins ca inadmisibilă o sesizare a deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care nu erau de acord cu mai mult prevederi din Codul Electoral. Printre normele contestate se numără cele ce se referă la discreția de a organiza secții de votare pentru alegătorii din […] The post Eșec pentru comuniști și socialiști. Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă contestația unor prevederi din Codul Electoral appeared first on NewsMaker.
11:40
Inspectoratul General al Poliției (IGP) confirmă informația enunțată de către oligarhul fugar Ilan Șor, privind dobândirea de către acesta a cetățeniei Rusiei. Precizări în acest sens au fost comunicate pentru NewsMaker de reprezentanții instituției.  Solicitată de NewsMaker, șefa Secției Comunicare și Protocol a IGP Diana Fetco a confirmat informația enunțată de Șor. „Oficial nu am […] The post Inspectoratul General al Poliției confirmă: Șor a obținut cetățenia Rusiei. Precizările instituției appeared first on NewsMaker.
11:20
Curtea de Apel Chișinău a pronunțat prima sentință în dosarul „Laundromat”. Un ex-judecător a fost recunoscut vinovat. Este vorba despre Gheorghe Marchitan, care în 2011 ar fi pronunțat „cu bună-știință o hotărâre contrară legii” și care a avut „consecințe financiare considerabile – 200.000.000 dolari SUA”. Procuratura Anticorupție a anunțat că, pe 15 mai, colegiul penal […] The post Prima sentință în dosarul Laundromat: un ex-judecător a fost găsit vinovat de pronunțarea cu bună-ştiinţă a unei hotărâri ilegale appeared first on NewsMaker.
11:20
Trei licee din capitală au fost anunțate în dimineața de 16 mai că în incinta acestora s-ar afla materiale explozive. Informația a fost confirmată pentru NM de către Inspectoratul General al Poliției, care a precizat că toate persoanele din incinta instituțiilor de învățământ au fost evacuate, iar experții efectuează cercetări. Potrivit poliției, alertele au fost […] The post Alertă cu bombă în trei instituții de învățământ din capitală. Surse NM: liceele vizate appeared first on NewsMaker.
11:10
În sport, fiecare secundă este o oportunitate de a scrie istorie. În ring sau pe teren, cu vâsla sau cu arcul în mână, sportivii moldoveni luptă pentru victorie. Vor să fie mereu cei mai buni, visează la Olimpiadă, își doresc o medalie. Pentru a-și atinge visurile, ei au nevoie de susținere. În acest an, Victoriabank este alături de echipa Republicii Moldova care va merge la Jocurile Olimpice de Vară din Paris, unde marii sportivi din lume […] The post Victoriabank susține echipa olimpică a Republicii Moldova appeared first on NewsMaker.
10:40
În premieră, în cadrul evenimentelor consacrate Zilei Europei, la Bălți vor fi puse în scenă trei spectacole ale Teatrului „Nadejda Aronețkaia” din Tiraspol. Toate costurile legate de punerea în scenă a spectacolelor de teatru a trupei de la Tiraspol sunt suportate de către Delegația Uniunii Europene în Moldova. Între 23 și 24 mai, Teatrul „Nadejda […] The post Ziua Europei la Bălți: În premieră, un teatru din Tiraspol participă cu trei spectacole appeared first on NewsMaker.
10:30
Incendiu pe teritoriul unei curățătorii chimice din Chișinău. Focul a cuprins încăperile unui auto service. Cinci echipe de pompieri sunt la fața locului. Flăcările au fost localizate, în prezent pompierii lucrează pentru lichidarea incendiului. Informația a fost comunicată de reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.  Reprezentanții Inspectoratului au raportat că, în dimineața zilei de […] The post Un service auto din Chișinău, în flăcări: cinci echipe de pompieri sunt la fața locului appeared first on NewsMaker.
10:20
Prețul apartamentelor din Chișinău crește pe parcursul anului și, conform datelor specialiștilor, o micșorare sau o stabilizare a acestuia nu se prevede. Echipa NewsMaker a discutat cu agentul imobiliar Dmitrii Mordvinov, care ne-a spus cât costă acum în Chișinău un apartament cu reparație, cu cât au crescut deja prețurile și de ce costul unui metru […] The post VIDEO „Cu un buget de 65-70 de mii de euro nu prea ai la ce te uita”. Ce se întâmplă pe piața imobiliară din Chișinău și de ce prețurile continua să crească appeared first on NewsMaker.
10:10
Cineastul moldovean Oleg Condrea a obținut premiul „Cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic” la festivalul internațional de film Cannes 7th Art Awards cu proiectul său „Tangled Tails”. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat al Ministerul Culturii Andrei Chistol. „Este un scenariu extrem de personal, căruia i-am oferit lacrimi și fiori în fiecare […] The post Proiectul unui cineast din Moldova – desemnat „cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic” la Cannes 7th Art Awards appeared first on NewsMaker.
10:00
Delegația ucraineană a fost amendată de către organizatorii concursului „Eurovision 2024”. S-a întâmplat după ce mai mulți membri ai echipei au îmbrăcat tricouri cu inscripția „Free Azovstal Defenders” [n.r. Libertate Apărătorilor Azovstal] și au apărut astfel în spatele scenei, în timp ce așteptau rezultatele concursului. Cele două artiste – Alyona Alyona și Jerry Heil, care […] The post (VIDEO) Amendă pentru delegației Ucrainei la Eurovision. Artistele au purtat pe tricouri mesaje interzise appeared first on NewsMaker.
09:50
Premierul Slovaciei Roberto Fico, împușcat pe 15 mai în plină stradă, a fost operat însă sunt versiuni contradictorii despre starea sa de sănătate, scrie BBC News.  În seara zilei de 15 mai s-a anunțat că Fico, în vârstă de 59 de ani, a fost operat timp de 3 ore, că este în stare critică iar […] The post Cazul premierului Slovaciei, împușcat în plină stradă: sunt versiuni contradictorii despre starea sa de sănătate appeared first on NewsMaker.
09:40
Oligarhul fugar Ilan Șor a anunțat că a primit pașaport al Federației Ruse. Declarația a fost făcută la postul de televiziune rusesc RT. „Astăzi sunt cetățean inclusiv al Federației Ruse”, a comunicat Șor.  „Am depus documentele, l-am primit [pașaportul]. De aceea astăzi sunt cetățean inclusiv al Federației Ruse”, a spus Șor.  Precizăm, în martie curent, […] The post VIDEO Șor susține că a obținut cetățenia Rusiei. Acum două luni se gândea să o ceară appeared first on NewsMaker.
09:10
Farmacia Familiei pe toată perioada sezonului estival (mai — septembrie) oferă consultații dermatologice gratuite de verificare a alunițelor, pentru depistarea timpurie a cancerului de piele de tip melanom. Campania națională «Fii în siguranță la soare!» se desfășoară în diferite localități din tară, cu medici implicați voluntar și a ajuns la a 3-a ediție. În cadrul campaniilor desfășurate în 2022 și 2023, am mers în 20 de localități și am consultat peste 20 mii de persoane. Peste 400 (în 2022 și 2023) de cazuri cu suspecție […] The post Farmacia Familiei dă startul campaniei “Cancerul de piele poate fi prevenit! Fii în siguranță la soare! Testează-te gratuit!” ediția anului 2024! appeared first on NewsMaker.
09:00
Șefa Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin a declarat că mesajele, în legătură cu Tatiana Răducanu, nu sunt din telefoanele ridicate de la Veaceslav Platon în 2016 atunci când a fost reținut. Dragalin le-ar fi primit „de la un procuror care avea în gestiune dosarul penal unde au fost ridicate aceste probe”. Șefa PA a menționat […] The post Dragalin, prima intervenție la TV după scandalul care a provocat demisia unui membru Pre-Vetting. Susține că Grosu a fost informat appeared first on NewsMaker.
08:20
Moldova: sărăcie și resursele energetice Creșterea prețurilor la energie în Moldova a dus la o creștere a sărăciei în țară de la 28,2% la 35,3%. Aproximativ o treime dintre locuitorii Republicii Moldova nu-și permit să-și încălzească locuința. Această cifră este de patru ori mai mare decât media UE. În comparație cu sezonul de încălzire 2020/2021, în sezonul 2023/2024 tariful la gaz a crescut de patru ori, la încălzire — de 1,7 ori, la energie electrică — cu 40%, iar prețul […] The post NM Espresso: despre sărăcia din Moldova, scandalul provocat de scrisoarea Veronicăi Dragalin și «neutralizarea» partidului Șansă appeared first on NewsMaker.
15 mai 2024
23:40
Termenul limită pentru depunerea dosarelor la concursul pentru funcția de procuror general a expirat astăzi, 15 mai. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) anunță că în competiție s-au înscris patru persoane.  Potrivit CSP, candidații care s-au înscris la concursul pentru funcția de procuror general sunt: –    Cernei Alexandru – procuror; –    Iachimovschi Octavian – […] The post Patru candidați în competiție pentru funcția de procuror general. Termenul limită pentru depunerea dosarelor de concurs a expirat appeared first on NewsMaker.
22:30
Doi bărbați în vârstă de 37 de ani au fost amendați cu câte 25 000 de lei, după ce au fost găsiți vinovați pentru vânat ilegal. Cei doi au vânat doi mistreți, specie aflată în proprietatea statului, într-o pădure din Fălești. Informațiile au fost confirmate de Procuratura Generală (PG) pe 15 mai.  Infracțiunea a avut […] The post Vânătoare ilegală de mistreți, la Fălești: amendă de 50 mii de lei pentru doi bărbați appeared first on NewsMaker.
21:00
Câteva zeci de persoane au organizat un protest în fața sediului Guvernului de la Chișinău, în seara zilei de 15 mai. Oamenii și-au manifestat dezacordul față de pedeapsa față de pedeapsa blândă pe care a primit-o bărbatul a cărui soție a decedat după ce a bătut-o: 130 de muncă neremunerată. Manifestanții au desfășurat pancarte cu […] The post „Ne este frică”. Protest la Guvern după ce bărbatul care și-a bătut soția până la moarte a scăpat de închisoare appeared first on NewsMaker.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.