Scenarii de apărare pentru una dintre cele mai vulnerabile zone din Europa, în caz de război – Coridorul Suwalki. Ce este Planul Orsha

TVR Moldova, 27 aprilie 2024 12:50

Una dintre cele mai vulnerabile zone din Europa în caz de război este o fâșie de numai 64 de kilometri, care ar putea izola complet statele baltice de restul continentului. Ceea ce era odată greu de conceput – un atac al Rusiei – este astăzi luat în calcul de scenarii militare precise, exersate în manevre comune.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de TVR Moldova

Acum 5 minute
16:10
Preşedintele Senatului României, Nicolae Ciucă, afirmă că Europa înseamnă ''fiecare stradă, şcoală şi spital reabilitate ori construite cu fonduri primite de la Bruxelles'' şi, în vreme ce "visul european de pace, solidaritate şi prosperitate comună" este apărat "cu arma în mână" în Ucraina, cetăţenii români au şansa de a-l construi la ei acasă, transmite Agerpres.
Acum 10 minute
16:20
Preşedintele Senatului României, Nicolae Ciucă, afirmă că Europa înseamnă ''fiecare stradă, şcoală şi spital reabilitate ori construite cu fonduri primite de la Bruxelles'' şi, în vreme ce "visul european de pace, solidaritate şi prosperitate comună" este apărat "cu arma în mână" în Ucraina, cetăţenii români au şansa de a-l construi la ei acasă, transmite Agerpres.
16:20
Secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, Mircea Geoană, afirmă că, în acest moment, Rusia ”nu are nici intenţia şi nici capacitatea de a agresa militar vreun stat NATO, dar război hibrid total e declanşat împotriva noastră”.
Acum 30 minute
16:40
Al doilea tronson din Moldova al Autostrăzii „Unirii A8, care va lega Transilvania de Moldova și de Republica Moldova a fost scos la licitația de proiectare și execuție. Este practic și primul lot montan din A8 scos la licitație.
15:50
În urmă cu zece ani, la începutul lunii mai 2014, după mai multe luni de tulburări politice generalizate în Odesa, ciocnirile de stradă dintre facțiunile pro-Rusia și cele pro-Ucraina au dus la un incendiu mortal în clădirea Sindicatelor din oraș. Încă nu este clar cine anume se face vinovat de aceste decese, scrie publicația Meduza, potrivit tvrinfo.ro.
Acum o oră
16:50
Postul TVR MOLDOVA a fost prezent cu un stand în cadrul echipei România, aflată astăzi, 9 mai, în Orășelul European din PMAN.
15:40
Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a deplasat joi la Kiev pentru a sărbători Ziua Europei în capitala Ucrainei, care este marcată în fiecare an pe 9 mai, informează EFE, potrivit tvrinfo.ro.
15:20
Ucraina intenţionează să dubleze joi importurile de electricitate, după un puternic atac rusesc asupra sistemului energetic al ţării, a anunţat Ministerul Energiei, transmite Reuters și Agerpres, potrivit g4media.ro.
Acum 2 ore
15:10
„La 9 mai, Republica Moldova împreună cu celelalte țări europene marchează Ziua Europei, o sărbătoare a păcii și unității. Această zi simbolizează nu doar comemorarea declarației istorice a lui Robert Schuman prin care au fost puse temeliile Uniunii Europene, ci și angajamentul nostru continuu către idealele de libertate, democrație și respect reciproc între națiuni”, se spune în mesajul Biroului Politici de Reintegrare.
14:50
Tandemul Mihai Chihaia – Oleg Tarnovschi s-a clasat pe locul 3 pe distanța 500 metri la prima etapă a Cupei Mondiale de la Szeged, care este și de calificare către Jocurile Olimpice de la Paris.
14:40
Prietenii Republicii Moldova din parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene au celebrat Ziua Europei în legislativul de la Chișinău, unde au transmis mesaje puternice de susținere pentru R. Moldova. Parlamentul Republicii Moldova găzduiește, astăzi, vizita comună a președinților grupurilor de prietenie din parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene.
14:20
Circa 30 de orașe și capitale europene sunt prezentate de tineri în expoziția de pictură „Călătorie imaginară în Europa”, organizată de Parlament cu ocazia Zilei Europei. Autorii lucrărilor sunt tinerii din clasele cu profil de arte de la Liceul Teoretic „Grigore Grigoriu” de pe lângă mănăstirea „Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria” din satul Hagimus, raionul Căușeni.
Acum 4 ore
14:10
Cel puţin cinci oameni au murit în urma tornadelor care au lovit centrul şi sud-estul Statelor Unite. A plouat torenţial, a căzut grindina, iar rafalele de vânt violent au smuls acoperişuri. Parcurile de rulote au fost devastate, iar cei care locuiesc acolo au fost duşi în centre speciale, relatează tvrinfo.ro.
13:50
Sute de oameni participă, la Chişinău, la Marşul Memoriei. Manifestaţia este organizată de formaţiunea Victorie, din care fac parte mai multe partide pro-ruse afliate fugarului Ilan Şor, dar şi Partidul Socialiştilor. Jurnalistul TVR MOLDOVA Nicolae Boico, se află în mulţime şi ne spune dacă au fost înregistrate incidente.
13:50
Deputatul european Siegfried Mureșan în mesajul de Ziua Europei vine cu un apel la recunoștință și reflecție asupra beneficiilor aduse de Uniunea Europeană pentru români. Siegfried Mureșan subliniază impactul pozitiv al UE în diverse domenii, de la infrastructura modernă la securitatea la frontiere. În contextul aniversării, el evidențiază importanța recunoașterii și aprecierii contribuției UE la progresul și bunăstarea poporului român.
13:40
Institutul Cultural Român „Mihai eminescu” la Chișinău în colaborare cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” organizează, pe data de 9 mai, la ora 17.00, concertul „Tango Interbelic Românesc”, de Ziua Europei. Evenimentul va avea loc la Palatul Republicii din Chișinău și o va avea drept protagonistă pe cunoscuta interpretă de origine argentiniană Analia Selis, acompaniată de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” sub bagheta maestrului Mihail Agafița. În completarea programului, și pentru o notă inedită, cantautorul Adrian Graur va interpreta două tangouri interbelice la chitară și voce.
13:40
Rânduri mari de maşini la frontiera moldo-română. Cele mai aglomerate sunt punctele de trecere Leuşeni şi Sculeni, pe sensul de ieşire din Republica Moldova.
13:40
Este o adevărată sărbătoare în centrul Chişinăului, acolo unde au venit zeci de oameni să marcheze Ziua Europei. Acolo se află şi jurnalista TVR MOLDOVA, Svetlana Gore, care ne spune cu ce gânduri au venit oamenii în Orăşelul European şi ce evenimente vor mai fi organizate astăzi.
13:30
Sprijinul şi asistenţa acordate de Uniunea Europeană au adus beneficii considerabile cetăţenilor Republicii Moldova. Pe lângă implementarea unor reforme, au fost îmbunăţite relaţiile comerciale şi economice cu statele blocului comunitar. Mai multe la acest subiect ne spune jurnalista TVR MOLDOVA, Natalia Chicu, din Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde au loc o serie de evenimente dedicate Zilei Europei.
13:20
România rămâne profund ataşată obiectivului de avansare a proiectului european prin extindere, a afirmat, joi, într-un mesaj transmis de Ziua Europei, ministrul Afacerilor Externe al României, Luminiţa Odobescu, transmite Agerpres.
13:20
Astăzi este Ziua Europei, o zi în care sărbătorim libertatea, unitatea şi se aniversează semnarea declaraţiei Shuman, din 9 mai 1950. Un plan ambitios care a pus bazele Uniunii Europene de astăzi, creat pentru a garanta pacea îndelungată. Ziua Europei este celebrată şi la Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, sub sloganul "Europa eşti tu". La evenimentul de deschidere a Orăşelului European a participat şi comisarului european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn.
13:10
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat, până la 13 mai inclusiv, avertizare hidrologică, încadrată în Cod galben, de creştere a nivelului apei în râul Nistru, transmite moldpres.
13:00
Uniunea Europeană va continua să ajute R. Moldova în drumul către aderare la UE, prin suport pentru cetățeni, a spus comisarul ruropean pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, la deschiderea Orășelului European din centru Chișinăului.
13:00
Un discurs istoric, care a avut loc în anul 1950 de către Robert Schuman, reprezintă momentul decisiv pentru valorile europene. Astăzi, în întreaga Uniune Europeană este marcată o zi importantă, prin care sunt promovate valorile europene comune, cum ar fi: democraţia, drepturile omului şi pacea. De-a lungul timpului, UE a devenit un simbol al stabilităţii şi prosperităţii. Ziua Europei este o ocazie în plus de a reflecta asupra realizărilor, provocărilor şi obiectivelor bine definite. Relațiile dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, pornind de la ambițiosul Acord de Asociere UE-Moldova, şi noua etapă strategică pentru Republica Moldova sunt subiectele emisiunii „Obiectiv Comun” de astăzi.
12:50
„Uniunea Europeană este, astăzi, cel mai mare partener de dezvoltare, partener economic al țării noastre. Împreună vom construi o uniune mai mare și mai puternică. Important să rămânem uniți”, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu, la deschideres reuniunii președinților grupurilor de prietenie din parlamentele statelor membre ale UE, ce se desfășoară la Chișinău.
12:50
Uniunea Europeană va continua să ajute R. Moldova în drumul către aderare la UE, prin suport pentru cetățeni, a spus comisarul ruropean pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, la deschiderea Orășelului European din centru Chișinăului.
12:40
Premierul României, Marcel Ciolacu, a transmis joi un mesaj cu ocazia Zilei Europei, arătând că după aderarea la UE România a beneficiat de peste 64 de miliarde de euro din fonduri europene, bani pe care i-a primit în plus faţă de suma totală cu care a contribuit la bugetul UE, relatează Agerpres.
12:40
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a deschis ceremonia dedicată Zilei Europei care se desfășoară în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.
12:30
„O Europă extinsă este cu siguranță o Europă mai puternică pe plan global, așa cum au dovedit-o valurile anterioare de extindere. Consolidarea relevanței internaționale și a atractivității Uniunii Europene devin cruciale pentru stabilitatea și securitatea regionale și globale, mai ales în această perioadă în care Federația Rusă duce de peste doi ani un război de agresiune împotriva Ucrainei. Deciziile istorice luate la finalul anului trecut cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina reprezintă o etapă semnificativă pentru întreaga Uniune Europeană. Este imperativ să continuăm să susținem puternic aceste state în parcursul lor european. Locul Republicii Moldova, al Ucrainei, al Georgiei și al statelor din Balcanii de Vest este în Uniunea Europeană! Sprijinul nostru decurge firesc din faptul că suntem noi înșine un exemplu de succes al lărgirii Uniunii Europene”, a transmis, în mesajul său de Ziua Europei, președintele României, Klaus Iohannis.
12:20
„Pentru R. Moldova, Europa este astăzi mai mult decât un bun vecin, Europa este marea familie a R. Moldova, familie cu care împărtășește aceleași valori și aspirații”, a transmis într-un mesaj de Ziua Europei ambasadorul României în R. Moldova, Cristian-Leon Țurcanu.
12:20
Ambasadorii statelor UE au ajuns miercuri la un acord de principiu pentru ca veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invazia din Ucraina să fie folosit pentru finanţarea ajutorului militar oferit armatei ucrainene, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului UE, relatează Agerpres cu referire la agenţiile AFP şi EFE.
12:20
În Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău a răsunat imnul Republicii Moldova și cel al Uniunii Europene la deschiderea Zilei Europei.
Acum 6 ore
12:10
Deschiderea oficială a Orășelului European
11:50
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova a pregătit și anul acesta o surpriză specială pentru cei mai mici vizitatori ai Orășelului European.
11:40
ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a transmis un mesaj de Ziua Europei.
11:30
Comisarul European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, a fost decorat cu „Ordinul de Onoare” de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.
11:20
Cu prilejul Zilei Europei, la Chişinău va avea loc „Oraşul European”, organizat de Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova. În acest an, Ziua Europei are genericul „Libertate, Pace, Prosperitate – Europa eşti tu!”. Preşedinta Maia Sandu şi Comisarul european pentru buget şi administraţie, Johannes Hahn, vor susţine discursuri. În alt context, aşa-zisul Bloc politic „Victorie”, lansat la Moscova în luna aprilie şi format din partidele apropiate oligarhului fugar, Ilan Şor, a anunţat că se va alătura pe 9 Mai marşului de Ziua Victoriei, organizat de Partidul Socialiştilor în frunte cu Igor Dodon, care a declarat că va purta panglica “Sfântul Gheorghe”, simbol interzis prin lege.
11:10
Prim-ministrul Dorin Recean l-a vizitat pe veteranul Alexei Eremciuc, din satul Grigorăuca, raionul Sângerei, căruia i-a mulțumit pentru curaj și patriotism, urându-i multă sănătate și putere. Șeful Guvernului a menționat că veteranul, tată a șase copii, este un exemplu atât pentru familia sa, cât și pentru foarte mulți oameni din Republica Moldova.
10:50
De Ziua Europei, troleibuzele și autobuzele din capitală vor circula conform orarelor zilei de duminică, excepție, ruta de autobuz nr. 26 care va activa conform unui orar modificat, informează Primăria municipiului Chișinău.
10:40
Președintele PNL Diaspora Republica Moldova, Adrian Dupu, a continuat seria întâlnirilor cu membrii și simpatizanții Partidului Naţional Liberal din Republica Moldova. Astfel, împreună cu colegi din biroul de conducere organizației, Anatolie Dimitriu, Victoria Butuc - Guranda, Horea Pavel, și Vlad Darie, s-au aflat ieri la Ialoveni, informează PNL Diaspora Republica Moldova.
10:20
Acum 8 ore
10:10
Ministrul britanic de Externe, David Cameron, va avertiza că Occidentul nu a învățat lecția invaziei Rusiei în Ucraina, că adversarii autoritari vor fi stimulați doar dacă Occidentul va da dovadă de ezitare sau de prudență, potrivit primelor fragmente publicate din discursul său la Centrul Național de Securitate Cibernetică, notează The Kyiv Independent.
09:50
Poliția de Frontieră a Republicii Moldova informează că la PTF Sculeni și PTF Leușeni cresc valorile de trafic pe direcția ieșire din R.Moldova, intrare în România.
09:40
Cu prilejul Zilei Europei, marcată azi în Republica Moldova, viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a transmis un mesaj în care punctează ce înseamnă, pentru fiecare cetățean, un viitor în UE și își exprimă recunoștința față de cei care sunt alături de țara noastră în parcursul său european.
09:40
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Europei.
09:20
Începând cu ora 11:00 până la 13:00, TVR MOLDOVA vă invită să urmăriți o Ediție Specială dedicată Zilei Europei.
09:10
România este prima ţară care are de acum un ghid al autorilor europeni: Sadoveanu, Eminescu, Mircea Cărtărescu sau Mihai Gane sunt doar câţiva dintre scriitorii care apar alături de nume celebre din Cinematografie sau Artă. De asemenea, sunt promovate festivalurile internaţionale de muzică, teatru şi film din ţara noastră. Ghidul a fost lansat la Madrid, cu ocazia Zilei Europei. Un reportaj de Oana Dobrescu, corespondentul TVR în Spania.
08:50
Clădirea Parlamentului a fost iluminată, aseară, în culorile drapelului Uniunii Europene. Acțiunea este prilejuită de Ziua Europei, marcată anual pe 9 mai.
08:40
Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, își arată mai mult predilecția pentru insulele exotice spaniole decât prin acțiuni concrete în favoarea integrării europene a Republicii Moldova, susține expertul WatchDog, Andrei Curăraru, comentând poziția primarului Ion Ceban față de Uniunea Europeană.
08:20
Ion Mereacre este unul dintre cei 500 de oameni din satul Costești, raionul Ialoveni, care au fost recrutați în cel de-al Doilea Război Mondial. Doar 170 dintre ei au revenit acasă.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.