Euro continuă să se scumpească

Radio Chisinau, 16 mai 2024 10:45

Moneda unică europeană se scumpește astăzi cu cinci bani și are o cotație oficială de 19 lei și 28 de bani, transmite MOLDPRES.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 8 ore
21:05
Forbes.com a realizat un top cu universitățile unde au absolvit cei mai mulți miliardari americani, printre acești numărându-se Elon Musk, designerul Tory Burch sau Jeff Bezos.
20:55
Iașul, unul dintre cele mai importante orașe ale României, este considerat și unul dintre cele mai sigure orașe din lume. Conform unui clasament realizat de Numebo (cea mai mare bază de date globală despre calitatea vieții), capitala Moldovei a reușit să prindă un loc în TOP 100, unde se mai află și alte orașe importante ale țării.
Acum 12 ore
20:40
În anul următor de studii, la gimnaziul „Taras Șevcenko” din Chișinău vor fi deschise mai multe clase cu predare în limbile ucraineană și română. Acest lucru va oferi posibilitate copiilor refugiaților ucraineni, dar și al etnicilor ucraineni din R. Moldova, să-și continue studiile în limba maternă și să se integreze mai ușor în sistemul educațional din țară, infomrează Ministerul Educației și Cercetării al R. Moldova.
20:30
Oferta de negocieri făcută Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin „nu este de bună credință”, a afirmat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informează AFP, transmite Agerpres.
20:05
Potrivit datelor prezentate, compartimentul venituri a fost realizat la nivel de 98,2 %, iar cel de cheltuieli – la nivel de 96 %. Respectiv, veniturile realizate ale bugetului de stat pentru anul trecut au constituit 64 603 622,9 mii de lei, cheltuielile – 80 727 187 mii de lei, cu un deficit în sumă de 16 123 564,1 mii de lei. Comparativ cu anul 2022, veniturile bugetului de stat s-au majorat cu 9 %. Partea preponderentă din venituri – 87,3 % – o constituie încasările din impozite și taxe.
19:45
Programele audiovizuale cu caracter electoral vor fi monitorizate în baza unor noi reguli. Acestea sunt incluse într-o Metodologie aprobată de Consiliul Audiovizualului (CA). Noua metodologie va fi utilizată pentru a evalua gradul de respectare a normelor legale în reflectarea alegerilor de către serviciile de televiziune și de radiodifuziune sonoră, transmite MOLDPRES.
19:25
Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, spune că a venit timpul să fie introduse restricții cu privire la numărul navelor de croazieră care vizitează cele mai populare insule, aceasta fiind prima măsură a Executivului de la Atena pentru a contracara efectele „supraturismului”.
19:10
Testul de funcționalitate a Procuraturii Generale și a noilor modificări la Codul penal în ceea ce privește trădarea de patrie, va fi legat de instrumentarea cazurilor răsunătoare, inclusiv „cazul Gorgan”. Aceste cazuri trebuie instrumentate de asemenea natură, încât să creeze o situație profilactică. Dacă nu se va vedea că legea se aplică într-o manieră unificată, societatea nu va avea încredere într-o normă nouă adoptată. Declarații în acest sens au fost făcute de expertul proiectului, Andrei Curăraru, la dezbaterea publică „Trădarea de Patrie în legislație și în viață”, organizată de Agenția de presă IPN.
18:50
Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a vizitat Serviciul Hidrometeorologic de Stat din Republica Moldova (SHS) pentru a discuta cu echipa de specialiști despre monitorizarea și prognozarea vremii în contextul fenomenelor meteorologice extreme din ultimele zile.
18:35
 Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că va ordona o încetare imediată a focului de îndată ce Ucraina își va retrage trupele din cele patru regiuni anexate de Moscova în estul și sudul țării și va renunța la planurile de aderare la NATO, transmite Agerpres
18:15
Lunar, Federația Rusă ar investi minimum peste două milioane de dolari, echivalentul a circa 36 de milioane de lei, pentru activitatea grupării Șor. Declarația a fost făcută de șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), pentru „Moldova live”. Potrivit lui Viorel Cernăuțeanu, „gruparea criminală” ar fi utilizată de Moscova, pentru a destabiliza situația în Republica Moldova. „Interesele sunt mult mai mari”, a precizat șeful IGP.
17:55
Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova vine cu precizări legate de cursa aeriană Erevan-Chișinău, care a aterizat de urgență pe Aeroportul Otopeni din București
17:40
Echipamentul sportiv destinat echipei naționale olimpice care va participa la Jocurile Olimpice de vară de la Paris va fi scutit de taxe vamale. Decizia a fost luată astăzi de Parlament, transmite MOLDPRES.
17:20
Emisiune dedicată chitaristului, compozitorului, interpretului, omului de studio Viorel Burlacu
17:20
Până la finele zilei de 13 iunie, în cadrul Recensământului populației și locuințelor au fost recenzate circa 1 milion 608 mii de locuințe (inclusiv cele ocupate, secundare și neocupate) și aproximativ 2 milioane 351 mii de persoane. Datele preliminare au fost prezentate astăzi de către Biroul Național de Statistică (BNS), transmite MOLDPRES.
17:05
Modificarea articolului din Codul Penal ce vizează trădarea de patrie ar trebui să-i îngrijoreze doar pe cei care-și vând țara. Declarația aparține deputatului PAS, Igor Chiriac, și a fost făcută în cadrul dezbaterii publice „Trădarea de Patrie în legislație și în viață”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit deputatului, modificările operate la Codul Penal nu subminează dreptul la libera exprimare, ci doar va oferi pârghii organelor de drept să-i sancționeze pe cei care acționează în interesul unui stat străin și pun în pericol securitatea Republicii Moldova.
16:45
Șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională, Viorel Tențiu, rămâne în arest pentru 30 de zile. Curtea de Apel Chișinău a menținut în vigoare, pe 14 iunie, decizia primei instanțe în care șeful Interpol Moldova a fost plasat în arest preventiv în dosarul privind schemele de corupție, investigată de procurori, în care funcționari publici din țara noastră, dar și străini, sunt suspectați că primeau mită pentru a radia notificările roșii de pe lista Interpol.
16:25
Președinta Maia Sandu, se va întâlni, marți, 19 iunie, cu Președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, care va efectua o vizită de două zile la Chișinău. 
16:15
Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, astăzi raionul Râșcani. După absolvirea Institutului Pedagogic de Stat „Ion Creangă” a lucrat profesor școlar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldoveneasca” și „Lumina”.
16:00
SRI intervine de urgență pe Aeroportul Otopeni. Un avion, care urma ajungă la Chișinău, a cerut să facă o escală neprogramată la București. Pilotul a luat decizia de a ateriza de urgență.
Acum 24 ore
15:40
Fenomenul cumpărării voturilor alegătorilor, este cea mai mare provocare cu care se confruntă în momentul de față Rep. Moldova, pe lângă dezinformare, propagandă și influența puternică pe care încă o mai are Rusia la Chișinău, consideră eurodeputatul Eugen Tomac. Acesta a declarat la Radio Chișinău că faptele de corupere a alegătorilor prin mită electorală directă, care subminează un proces democratic, este una dintre cele mai mari amenințări pentru Republica Moldova pentru viitoarele alegeri.
15:20
Importanța numirii membrilor independenți, din diasporă sau societatea civilă, în cadrul consiliilor de administrație ale companiilor de stat a fost subiectul discutat astăzi în cadrul unui club de presă organizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Experții au enumerat un șir de beneficii pe care le pot aduce membrii independenți, printre care sporirea transparenței, imparțialității și eficientizarea activității consiliilor de administrație, transmite Radio Chișinău.
15:05
În seara zilei de 13 iunie, polițiștii de frontieră ucraineni din regiunea Odesa au stopat un camion cu 41 de persoane în remorcă, în loc de grâul declarat. Camionul, oprit lângă Satul Nou, Reni, ținea calea spre la granița cu Republica Moldova, transmite IPN cu referință la Ukrainska pravda.
14:50
Noua strategie energetică a României 2025-2035 publicată de Ministerul Energiei are printre obiective asigurarea integrală, în orice situație și pe termen nedefinit, a consumului de energie al Republicii Moldova și, mai mult, vorbește despre impunerea prin legislația românească a garantării aprovizionării cu energie a Republicii Moldova.
14:35
În perioada 17-20 iunie curent, ministrul afacerilor externe Mihai Popșoi, va întreprinde trei vizite de lucru, la Varșovia, Republica Polonia, la Bratislava, Republica Slovacia și la Viena, Republica Austria.
14:15
Prin declarația comună emisă ieri de Statele Unite, Canada și Marea Britanie, marile puteri transmit un semn de susținere pentru Republica Moldova în fața amenințărilor din partea Federației Ruse și interferenței în procesele electorale. De asemenea, experții comentează că aceste state transmit și Federației Ruse un mesaj clar, precum că Republica Moldova nu va fi lăsată „pradă” acțiunilor de tip hibrid, transmite Radio Chișinău.
13:55
Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este marcată astăzi la Chișinău, Bălți și la Cahul, dar și în alte localități, unde au loc donări de sânge pentru a completa banca de sânge a Republicii Moldova. Pe parcursul lunii vor avea loc evenimente similare, iar Ministerul Sănătății mizează pe un număr de 15 mii de donări, transmite IPN.
13:35
Persoanele sunt atenționate cu privire la clipurile video false care circulă online și utilizează, în unele cazuri, inclusiv identitatea vizuală a Guvernului sau a altor instituții publice. Potrivit purtătorului de cuvânt al executivului, Daniel Vodă, aceste clipuri sunt parte a unei campanii de dezinformare care țintește Republica Moldova și oamenii țării, transmite IPN.
13:15
Procuratura Anticorupție informează despre faptul că zece procurori din cadrul instituției au depus cereri de demisie, care survin în legătură cu procesul de vetting. Procuratura atenționează că această situație creează un risc major pentru activitatea instituției, deoarece are un impact direct asupra capacității de gestionare a dosarelor de corupție de nivel înalt.
13:10
La data de 12 iunie curent, tinerii de la Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Chișinău, au organizat, cu binecuvântarea ÎPS Părintelui Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, o slujbă de Te Deum la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău, pentru a comemora victimele deportărilor staliniste, transmite Radio Chișinău.
12:45
Agenții economici vor fi încurajați să doneze produse alimentare organizațiilor caritabile și băncilor de alimente pentru a ajuta persoanele vulnerabile și a preveni risipa alimentară. Parlamentul a votat în lectură finală proiectul de lege care prevede modificarea Legii privind prevenirea pierderii și risipei de alimente și a Codului Fiscal.
12:25
Importanța numirii membrilor independenți, din diasporă sau societatea civilă, în cadrul consiliilor de administrație ale companiilor de stat, a fost subiectul discutat astăzi în cadrul unui club de presă organizat de Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Experții au enumerat un șir de beneficii pe care le pot aduce membrii independenți, printre care sporirea transparenței, imparțialității și eficientizarea activității consiliilor de administrație, transmite Radio Chișinău.
12:05
Moldova Youth Forum revine cu o nouă ediție, care, în acest an, se va desfășura în orașul Bălți, în incinta Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, în perioada 29-30 iunie, și va întruni peste 300 de tineri din toate regiunile Republicii Moldova. Participanții vor avea ocazia să interacționeze cu mai mulți paneliști experimentați în diverse domenii, atât pe plan național, cât și internațional, dar și să beneficieze de ateliere de lucru, transmite Radio Chișinău.
11:50
Mai multe porțiuni de drum local din sudul Republicii Moldova au fost înnămolite în urma ploilor puternice din noaptea trecută. Salvatorii și pompierii au intervenit la fața locului pentru a lichida consecințele intemperiei, informează MOLDRES.
11:30
Cei șapte deputați afiliați fugarului Ilan Șor, sancționați ieri, 13 iunie, pentru blocarea tribunei legislativului și comportament neadecvat, au protestat astăzi împreună cu câteva zeci de susținători în fața clădirii Parlamentului, unde au scandat împotriva președintei Maia Sandu și a șefului Legislativului Igor Grosu, transmite Radio Chișinău.
11:15
Într-un comunicat recent, Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a semnalat despre circularea în meidul online a două videoclipuri false care utilizează logo-ul instituției. Potrivit lor, aceste videoclipuri conțin informații distorsionate și narațiuni inventate cu privire la activitatea MEC.
10:55
Transilvania International Film Festival (TIFF), unul din cele mai prestigioase festivaluri de film din România, revine la Chișinău pentru a 4-a ediție, între 28 și 30 iunie. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, iar înscrierile pentru participare sunt deschise pe www.film.md, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor festivalului, printre care se numără și Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului de la București.
10:40
Cazul fostului șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale care transmitea informații secrete serviciilor speciale rusești, deconspirat recent de jurnaliștii The Insider, nu este unul singular, ci o problemă sistemică, consideră fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuță.
10:20
Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 14 iunie 2024
10:15
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un apel către cetățeni, în legătură cu avertizările meteorologice de ploi puternice cu descărcări electrice, aceasta îndeamnându-i să aibă grijă de ei și de familiile lor, și să respecte recomandările autorităților. La fel, șefa statului a transmis condoleanțe familiilor celor două persoane decedate în urma furtunii, informează Moldpres.
09:55
Ministerul Finanțelor găzduiește, în perioada 3-14 iunie 2024, misiunea de experți din cadrul Biroului de asistență tehnică a Departamentului Trezoreriei SUA, în scopul consolidării proceselor bugetare, a raportării financiare și a standardelor de contabilitate în sectorul public, transmite Radio Chișinău.
09:40
Sergiu Prodan, ministrul Culturii al Republicii Moldova, a avut ieri, 13 iunie, o întrunire cu Raluca Țurcan, ministra Culturii din România. Potrivit ministrului de la Chișinău, discuția celor doi s-a axat pe proiectele de succes care au fost realizate până acum, dar s-au avut în vedere și obiectivele de viitor, menite să apropie și mai mult Republica Moldova de România și să întărească colaborarea în plan cultural.
09:30
Campionatul European de Fotbal începe astăzi, 14 iunie, la Munchen, cu meciul Germania - Scoția, din grupa A, de la ora 22:00. Printre cele 24 de țări care luptă pentru titlul de campioană a Europei se află și România, care va juca primul mecu contra Ucrainei luni, la dta de 17 iunie.
09:00
Meteorologii au emis o avertizare Cod Galben de instabilitate atmosferică valabilă astăzi, 14 iunie, până la ora 13:00. Pe arii extinse vor cădea ploi în aversă, însoțite de descărcării electrice și intensificări ale vântului.
08:50
Președinta Maia Sandu pleacă astăzi, 14 iunie, în Elveția pentru a participa la Summitul pentru pace în Ucraina, care va avea loc în perioada 15-16 iunie, și la care liderii din peste 90 de state vor discuta calea către o pace justă și durabilă în Europa, transmite Radio Chișinău.
08:25
Președintele american Joe Biden și președintele ucrainean Vladimir Zelensky, au semnat ieri, 13 iunie, în marja summitului G7 din Italia, un acord bilateral de securitate între țări pe o perioadă de 10 ani, relatează IPN cu referință la Gordonua.com și Reuters.
08:05
În presa occidentală mai mulți experți caută răspuns la întrebarea: Dacă Trump devine președinte al SUA, ce se va întâmpla cu Ucraina? Și cu toată Europa? La această întrebare defel retorică se mai adaugă și incertitudinile provocate de rezultatele de la recentele europarlamentare, care prevestesc creșterea influenței partidelor populiste, eurosceptice și anti-imigrație în legislativul european. Chiar dacă partidele proeuropene, inclusiv pro extinderea UE, au câștigat majoritatea locurilor în Parlamentul European, totuși, partidele de extremă-dreaptă vor avea acum de spus un cuvânt mult mai pronunțat în politica europeană.
Ieri
21:05
Forțele Terestre Române au început, în cursul acestei săptămâni, procedurile de recepție calitativă și cantitativă a echipamentelor primului sistem de aeronave fără pilot Bayraktar TB2, informează Ministerul Apărării Naționale (MApN), transmite Agerpres.
20:50
Liderii statelor din G7, reuniți, joi, în Italia, au ajuns la un „acord politic” asupra folosirii veniturilor rezultate din activele rusești înghețate ca garanții pentru deblocarea unui împrumut de 50 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, a anunțat un oficial al președinției SUA.
20:35
Asociația Promo-LEX face apel către deputați să respecte prevederile Regulamentului Parlamentului și să asigure buna desfășurare a procesului legislativ. În sesiunea curentă, Promo-LEX a chemat deja de 4 ori deputații să respecte Regulamentul și etica parlamentară, fiind vizați atât cei din opoziție, cât și din majoritate.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.