Reacția MAE de la Chișinău la semnarea Parteneriatului de Securitate și Apărare dintre RM și UE

Politik, 14 mai 2024 16:30

Republica Moldova și UE vor încheia în timpul apropiat un Parteneriat de Securitate și Apărare – un aranjament politic privind cooperare sporită în sfera securității și apărării. Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, acesta va fi încheiat în concordanță cu obiectivele stabilite în Strategia Securității Naționale ale statului. UE este în proces de stabilire ... Reacția MAE de la Chișinău la semnarea Parteneriatului de Securitate și Apărare dintre RM și UE The post Reacția MAE de la Chișinău la semnarea Parteneriatului de Securitate și Apărare dintre RM și UE appeared first on Politik.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Politik

Mai mult de 2 zile în urmă
12:20
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a aprobat miercuri, 12 iunie, candidaturile lui Sergiu Brigai și Sergiu Russu în funcțiile de procurori adjuncți ai procurorului general, la propunerea șefului Procuraturii Generale, Ion Munteanu. Sergiu Russu a ocupat până acum funcția de procuror-șef interimar al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), iar Sergiu Brigai ... Numiri noi în sistemul procuraturii – CSP a aprobat aduncții Procurorului General și doi subalterni interimari la PCCOS The post Numiri noi în sistemul procuraturii – CSP a aprobat aduncții Procurorului General și doi subalterni interimari la PCCOS appeared first on Politik.
7 iunie 2024
15:30
Fostul deputat PL și PLR, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în Statele Unite ale Americii, fiind bănuit de utilizarea neautorizată a datelor personale a unei persoane, anunță presa din SUA. Pe aceeași cauză figurează și un tânăr de 32 de ani. Totuși, presa americană precizează că nu dispune de mai multe informații pe acest caz. ... Fostul deputat și halterofil, Vadim Vacarciuc, arestat în SUA – Ce ispravă a făcut The post Fostul deputat și halterofil, Vadim Vacarciuc, arestat în SUA – Ce ispravă a făcut appeared first on Politik.
15:30
Indemnizația pentru absolvenții de la Universitatea Pedagogică care se angajează într-o școală din mediul rural a fost majorată până la 200 de mii de lei. Alocația va fi oferită pentru o perioadă de cinci ani. Iar pentru absolvenții colegiilor pedagogice, mărimea indemizației a crescut până la 160 de mii de lei. Noile măsuri au fost ... Lipsă de cadre în sistemul educațional – Statul majorează indemnizațiile pentru tinerii specialiști din mediul rural The post Lipsă de cadre în sistemul educațional – Statul majorează indemnizațiile pentru tinerii specialiști din mediul rural appeared first on Politik.
15:30
UE ar dori o clarificare privind deschiderea negocierilor privind aderarea RM și a Ucrainei la UE până la preluarea de către Ungaria a președinției rotative a blocului comunitar. În acest sens, Comisia Europeană a recomandat Consiliului UE să înceapă negocierile privind aderarea R. Moldova și Ucrainei. Anunțul a fost făcut de premierul ucrainean Denis Şmigal. ... Se fac eforturi pentru demararea negocierilor de aderare a RM și Ucrainei la UE, până la președinția ungară a Uniunii Europene – Ce a recomandat Comisia Europeană, Consiliului UE The post Se fac eforturi pentru demararea negocierilor de aderare a RM și Ucrainei la UE, până la președinția ungară a Uniunii Europene – Ce a recomandat Comisia Europeană, Consiliului UE appeared first on Politik.
6 iunie 2024
16:10
Parlamentul Republicii Moldova a votat în prima lectură un proiect de lege care privește atragerea unui împrumut de stat extern din partea Fondului Monetar Internațional (FMI) prin intermediul mecanismului de finanțare pentru reziliență și durabilitate. Această inițiativă urmărește să asigure sprijin financiar pentru necesitățile bugetului de stat și pentru implementarea unor reforme esențiale. Conform proiectului ... FMI oferă Republicii Moldova un împrumut cu respectarea anumitor condiții – Unde vor fi utilizați banii The post FMI oferă Republicii Moldova un împrumut cu respectarea anumitor condiții – Unde vor fi utilizați banii appeared first on Politik.
16:10
Procuratura Generală cere detalii de la Serviciul Informații și Securitate (SIS) pentru a deschide un dosar penal pe numele fostului șef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, suspectat că ar fi fost informator al serviciilor secrete rusești, notează europalibera.org. Pe 6 iunie, ofițerii SIS ar trebui să transmită Procuraturii Generale un răspuns, după ... Procuratura generală îi pregătește dosar penal pentru trădare de patrie generalului Gorgan, suspectat de spionaj în favoarea Rusiei – Cazul discutat și în Parlament The post Procuratura generală îi pregătește dosar penal pentru trădare de patrie generalului Gorgan, suspectat de spionaj în favoarea Rusiei – Cazul discutat și în Parlament appeared first on Politik.
16:10
Arest preventiv de 30 de zile pentru Șeful Biroului Interpol de la Chişinău, Viorel Țentiu. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana la 6 iunie 2024, în cadrul cauzei penale inițiate în privința manipulării datelor Interpol, transmite Procuratura Anticorupție. Procuratura Anticorupție a depus un demers la judecătorul de instrucție, solicitând aplicarea măsurii ... Arest preventiv pentru 30 de zile, pentru șeful biroului Interpol din Moldova, Viorel Țentiu, vizat într-o cauză de corupție – PA, încă, efectuează percheziții în privința altor persoane implicate The post Arest preventiv pentru 30 de zile, pentru șeful biroului Interpol din Moldova, Viorel Țentiu, vizat într-o cauză de corupție – PA, încă, efectuează percheziții în privința altor persoane implicate appeared first on Politik.
12:20
Țentiu Viorel, şeful Centrului cooperare poliţienească internaţională a IGP a fost adus astăzi la Judecătoria Chişinău sediul Ciocana, pentru a i se decide măsura de arest în dosarul fișierilor de la INTERPOL. Procurorii cer 30 de zile de arest pentru șeful Biroului Interpol Moldova, Viorel Țentiu The post LIVE: Judecătoria Chişinău sediul Ciocana decide aplicarea măsurii de arest figuranților în dosarul corupției moldovenești de la Interpol – Ce spune Veronica Dragalin appeared first on Politik.
11:40
Deputații se întrunesc în ședințe plenare. Aleșii poporului vor examina rapoartele privind executarea bugetului pe stat pe anul trecut, a bugetului asigurărilor sociale de stat și a fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2023. De asemenea, deputații vor dezbate Raportul de activitate în sistemul de acordare a asistenței juridice garantate de stat pentru ... LIVE Ședința Parlamentului – Deputații examinează rapoartele privind executarea bugetelor de stat pe anul trecut The post LIVE Ședința Parlamentului – Deputații examinează rapoartele privind executarea bugetelor de stat pe anul trecut appeared first on Politik.
10:50
Legea aprobată de Parlament, privind chiria spațiilor comerciale de la Aeroport, va fi contestată de către deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS). Parlamentarii au sesizat Curtea Constituțională și solicită controlul constituționalității legii votată de Parlament Reprezentanții BCS consideră că noile reglementări la lege au fost operate cu încălcarea procedurii legislative și urmăresc alte scopuri decât ... Opoziția nemulțumită de extinderea termenului chiriei spațiilor de la Aeroportul Chișinău – Au contestat la Curtea Constituțională legea votată de Parlament The post Opoziția nemulțumită de extinderea termenului chiriei spațiilor de la Aeroportul Chișinău – Au contestat la Curtea Constituțională legea votată de Parlament appeared first on Politik.
10:50
Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) a lansat noua versiune a platformei de achitare a vinietei – vinieta.gov.md. Noul sistem informațional (SI) „e-Vinieta” este mai ușor de utilizat și oferă o serie de beneficii semnificative, precum modernizare, eficientizare și transparență. SI „e-Vinieta” conține totalitatea informației aferente gestiunii, evidenței și controlului vinietei. Astfel, la etapa inițială, ... Acces facil pentru șoferi la achitarea vinietei – Administraţia de Stat a Drumurilor a lansat o nouă versiune a platformei de achitare a vinietei The post Acces facil pentru șoferi la achitarea vinietei – Administraţia de Stat a Drumurilor a lansat o nouă versiune a platformei de achitare a vinietei appeared first on Politik.
5 iunie 2024
23:10
Prim-ministrul Dorin Recean susține că în pofida crizelor, antreprenorii au noi oportunități de dezvoltare și au investit în economia națională, creând locuri de muncă și bunăstare în țara noastră. Un mesaj în acest sens a fost lansat de către oficial în cadrul celei de-a 21-a ediție a evenimentului „Gala Businessului Moldovenesc”, organizat de Camera de ... Premierul Recean, la Gala Businessului Moldovenesc: „Optimismul economic revine, iar noi avem o oportunitate, să fim competitivi pe cea mai mare și bogată piață din lume” The post Premierul Recean, la Gala Businessului Moldovenesc: „Optimismul economic revine, iar noi avem o oportunitate, să fim competitivi pe cea mai mare și bogată piață din lume” appeared first on Politik.
23:10
Consiliul Superior al Magistraturii a propus Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, numirea în funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție pe Vladislav Gribincea și Stella Bleșceaga. Asta după ce astăzi au fost anunțate rezultatele concursului pentru suplinirea posturilor vacante de judecător la CSJ. În urma prestației candidaților și analizei materialelor dosarelor personale, membrii Consiliului ... Doar doi din 7, propuși șefului statului pentru numirea în funcția de judecător la CSJ – Cine sunt magistarții care au trecut filtrul CSM The post Doar doi din 7, propuși șefului statului pentru numirea în funcția de judecător la CSJ – Cine sunt magistarții care au trecut filtrul CSM appeared first on Politik.
23:10
Vicepremierul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, își exprimă speranța că lansarea oficială a negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană va avea loc până la sfârșitul președinției belgiene, adică până la sfârșitul lunii iunie, notează realitatea.md „Următoarea etapă este organizarea primei conferințe interguvernamentale unde vom avea o primă interacțiune cu statele membre la ... Vicepremierul Gherasimov: „Nu există o dată privind lansarea negocierilor cu UE, sperăm să se întâmple până la sfârșitul președinției belgiene” The post Vicepremierul Gherasimov: „Nu există o dată privind lansarea negocierilor cu UE, sperăm să se întâmple până la sfârșitul președinției belgiene” appeared first on Politik.
23:10
O investigație The Insider relevă că fostul șef al Statului Major al Armatei R. Moldova, Igor Gorgan, transmitea regulat informații către curatorul său de la Serviciul de Informații Militare al Forțelor Armate a Federației Ruse (GRU), colonelul Alexei Makarov. Potrivit autoritolor materialului, care au accesat corespondența de Telegram a lui Igor Gorgan, generalul de brigadă ... SIS confirmă – Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan este suspectat de spionaj în favoarea Rusiei – Acesta a fost suspendat de la locul de muncă, agenția ONU pentru refugiați din Moldova The post SIS confirmă – Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan este suspectat de spionaj în favoarea Rusiei – Acesta a fost suspendat de la locul de muncă, agenția ONU pentru refugiați din Moldova appeared first on Politik.
23:10
După câteva decenii de așteptări și promisiuni din partea autorităților, premierul Recean reia un angajament al statului de a construi la Chișinău un stadion modern. Recean a spus că Republica Moldova va avea în maximum cinci ani un stadion de fotbal nou, construit conform standardelor Uniunii Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării ... După câteva decenii de așteptări, premierul Recean face o nouă promisiune pentru lumea sportului din Moldova – Guvernul va construi un stadion modern The post După câteva decenii de așteptări, premierul Recean face o nouă promisiune pentru lumea sportului din Moldova – Guvernul va construi un stadion modern appeared first on Politik.
12:00
Economia moldovenească continuă să fie bolnavă și este grav afectată de dezechilibrul comercial și de migrația forței de muncă. O spune ministrul Dezvoltării Economice, care este tot mai pesimist în previziunile de „lecuire” a economiei, proces care, spune demnitarul, ar putea dura și până după 2030, adică atunci când, potrivit promisiunilor PAS, Moldova ar trebui ... Previziuni sumbre despre economia Moldovei, afectată grav de dezechilibrul comercial și de migrația forței de muncă – Prognozele ministrului Alaiba The post Previziuni sumbre despre economia Moldovei, afectată grav de dezechilibrul comercial și de migrația forței de muncă – Prognozele ministrului Alaiba appeared first on Politik.
12:00
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au întrunit și astăzi. Pe ordinea de zi figurează un singur subiect, concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Candidațiii la funcția de judecător la CSJ sunt: Stella Bleșceaga, Sergiu Brigai, Leonid Chirtoacă, Aliona Ciocanu, Aliona Corcenco, Ion Munteanu, Iuri Lealin șiVladislav Gribincea The post CSM în ședință – Va suplini funcțiile vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție appeared first on Politik.
12:00
Guvernul a aprobat „Strategia Națională de Dezvoltare Economică 2030”, un document care prevede redefinirea politicii naționale în domeniul dezvoltării economice pentru a eficientiza utilizarea resurselor și oportunităților existente în contextul procesului de aderare la UE, pentru a realiza o creștere economică mai rapidă, mai incluzivă și mai durabilă, comunică Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. „Strategia ... Guvernul vrea să schimbe politicile în domeniul dezvoltării economice – A aprobat Strategia Națională de Dezvoltare Economică 2030 The post Guvernul vrea să schimbe politicile în domeniul dezvoltării economice – A aprobat Strategia Națională de Dezvoltare Economică 2030 appeared first on Politik.
4 iunie 2024
21:40
Patru persoane sunt reținute ca urmare a 33 de percheziții efectuate astăzi în cadrul unei anchete comune între Republica Moldova și Republica Franceză, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite. Șeful Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat la un briefing de presă că se investighează o presupusă schemă de corupție prin care ... Patru persoane reținute într-o anchetă internațională privind acte de corupție pe linia INTERPOL – Surse: Ar fi vorba de conducerea filialei din Moldova The post Patru persoane reținute într-o anchetă internațională privind acte de corupție pe linia INTERPOL – Surse: Ar fi vorba de conducerea filialei din Moldova appeared first on Politik.
21:40
Novak Djokovic a făcut astăzi un RMN la genunchiul cu probleme, iar la scurt timp a luat hotărârea să se retragă de la Roland Garros, după două meciuri maraton disputate în ultimele trei zile. După decizia tristă a lui Nole, Casper Ruud e primul semifinalist la Paris. Novak Djokovic, campionul en-titre de la Roland Garros, ... Novak Djocovic s-a retras de la Roland Garros – Cine este marele beneficiar – Sârbul va pierde șefia în ierarhia ATP The post Novak Djocovic s-a retras de la Roland Garros – Cine este marele beneficiar – Sârbul va pierde șefia în ierarhia ATP appeared first on Politik.
21:40
Statul va trebui să aloce suplimentar peste 61 de milioane de lei pentru alegerile prezidențiale, referendumul constituțional și votul prin corespondență. Calculele au fost prezentate și aprobate astăzi de Comisia Electorală Centrală. Potrivit devizelor estimative, pentru organizarea și desfășurarea referendumului republican constituțional vor fi necesare 37,566 milioane de lei, iar pentru implementarea parțială a votului ... Buget consistent pentru organizarea alegerilor, referendumului și a votului prin corespondență – Peste 61 de milioane de lei va cheltui statul The post Buget consistent pentru organizarea alegerilor, referendumului și a votului prin corespondență – Peste 61 de milioane de lei va cheltui statul appeared first on Politik.
21:40
Magistratele Stela Procopciuc, Diana Stănilă și Viorica Puica au fost numiți judecători la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Două decrete privind numirea lor au fost semnate pe 3 iunie de președinte Maia Sandu. Stela Procopciuc și Diana Stănilă au fost numiți judecători la CSJ printr-un singur decret prezidențial. Magistratele își vor începe activitatea la Curtea ... Președintele Sandu a semnat decretele de numire a trei judecători la Curtea Supremă de Justiție – Cine sunt magistrații The post Președintele Sandu a semnat decretele de numire a trei judecători la Curtea Supremă de Justiție – Cine sunt magistrații appeared first on Politik.
15:20
Patru dintre cei opt magistrați care au depus cereri de transfer temporar de la instanțele inferioare la Curtea de Apel Chișinău (CA) au primit aprobare din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Magistrații cărora le-a fost acceptat transferul sunt: Natalia Mămăliga, Vitalie Budeci, Vladislav Schibin și Andrei Cașcaval. Judecătoarea Romina Țurcan și-a retras cererea de ... Curtea de Apel Chișinău suplinită cu patru magistrați – CSM a aprobat transferul unor judecători The post Curtea de Apel Chișinău suplinită cu patru magistrați – CSM a aprobat transferul unor judecători appeared first on Politik.
12:00
Ceață în identificarea unui nou sediu pentru Procuratura Anticorupție. În timp ce autoritățile anunță că a fost identificată o clădire, PA spune că nu știe nimic despre noul sediul despre care a anunțat președintele Parlamentului, Igor Grosu. „Vă comunicăm că, până la moment, nu am fost informați despre identificarea unui sediu pentru Procuratura Anticorupție”, se ... Are sau nu Procuratura Anticorupție un nou sediu? – Instituția nu știe nimic despre clădirea identificată de autorități The post Are sau nu Procuratura Anticorupție un nou sediu? – Instituția nu știe nimic despre clădirea identificată de autorități appeared first on Politik.
12:00
Întreprinderea de Stat Moldelectrica anunță finalizarea cu succes a primei etape a lucrărilor de reconstrucție a stației electrice Vulcănești, „un proiect important pentru modernizarea infrastructurii energetice a Republicii Moldova”, potrivit unui comunicat al întreprinderii. În cadrul primei etape, echipamentele primare de 400 kV, instalate în 1971, au fost demontate și înlocuite. Acestea includ întreruptoare cu ... Stația electrică Vulcănești prinde contur – Moldelectrica a finalizat prima etapă a lucrărilor de reconstrucție The post Stația electrică Vulcănești prinde contur – Moldelectrica a finalizat prima etapă a lucrărilor de reconstrucție appeared first on Politik.
11:10
Novak Djokovic a trecut printr-un examen extrem de complicat luni seara, la meciul care a durat aproape 5 ore și la capătul căruia a revenit incredibil, calificându-se în sferturile de finală de la Roland Garros. La conferința de presă de la finalul partidei, a venit însă destul de îngrijorat, explicând că a luat în calcul ... Novak Djokovic în sferturile de finală de la Roland Garros – Va da peste Casper Ruud – Ce borne a stabilit sârbul The post Novak Djokovic în sferturile de finală de la Roland Garros – Va da peste Casper Ruud – Ce borne a stabilit sârbul appeared first on Politik.
11:10
Consiliul Superior al Magistraturii s-a întrunit în ședință. Pe ordinea de zi figurau 20 de subiecte, printre care și luarea unei decizii privind judecătorul Anatolie Țurcan de la CSJ. Țurcan nu a trecut Comisia Vetting iar surse din interiorul CSM spun că el nu este dorit și ar urma să plece din sistem. Anatolie Țurcan ... LIVE: CSM amână eliberararea din sistem a judecătorului Anatolie Țurcan, dar și propunerea repetată de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă a judecătorului Ion Chirtoacă The post LIVE: CSM amână eliberararea din sistem a judecătorului Anatolie Țurcan, dar și propunerea repetată de numire în funcție până la atingerea plafonului de vârstă a judecătorului Ion Chirtoacă appeared first on Politik.
3 iunie 2024
23:10
Autoritățile au identificat un nou sediu pentru Procuratura Anticorupție (PA), a anunțat președintele Parlamentului, Igor Grosu, într-o emisiune de la TV8. Totodată, acesta a refuzat să anunțe ce clădire îi va fi atribuită PA, însă a precizat că noul sediu se va afla în centrul Capitalei, așa cum au cerut reprezentanții procuraturii anterior. Deocamdată, clădirea ... Autoritățile au identificat un nou sediu pentru Procuratura Anticorupție – Va fi în centrul Capitalei – Anunțul făcut de Igor Grosu The post Autoritățile au identificat un nou sediu pentru Procuratura Anticorupție – Va fi în centrul Capitalei – Anunțul făcut de Igor Grosu appeared first on Politik.
21:30
Republica Moldova organizează alegeri europarlamentare pe teritoriul său național duminică, 9 iunie Campania electorală pentru alegerile europarlamentare a ajuns și în Republica Moldova. Personalități politice românești, mai mici sau mai mari, au trecut Prutul și au avut întîlniri publice cu cetățenii români care au domiciliu între Prut și Nistru. Deplasarea la Chișinău a fostului președinte ... Victor Nichituş: Basarabenii și alegerile europarlamentare The post Victor Nichituş: Basarabenii și alegerile europarlamentare appeared first on Politik.
21:20
Ex-premierul și liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat ar candida la alegerile prezidențiale din octombrie, notează newsmaker.md Despre participarea lui filat la prezidențiale s-a discutat și la o ședință a Biroului Executiv Central al Partidului Liberal Democrat din Moldova, care a avut loc pe 31 mai Alegerile prezidențiale se vor desfășura pe 20 ... Încă un posibil cndididat la prezidențiale – Fostul premier, Filat ar putea participa în cursa electorală The post Încă un posibil cndididat la prezidențiale – Fostul premier, Filat ar putea participa în cursa electorală appeared first on Politik.
21:20
Republica Moldova este gata să înceapă negocierile de aderare cu Uniunea Europeană la sfârșitul lunii iunie curent. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Igor Grosu. Oficialul a spus că autoritățile de la Chișinău au îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene, odată cu alegerea de către CSP a unui nou procuror general spune „Asta înseamnă că ... Începe sau nu Moldova negocierile de aderare cu UE – Previziunea președintelui Parlamentului, Igor Grosu The post Începe sau nu Moldova negocierile de aderare cu UE – Previziunea președintelui Parlamentului, Igor Grosu appeared first on Politik.
21:20
Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere cu Didier Reynders, Comisarul european pentru justiție. Oficialii au vorbit despre reforma justiției, politicile anticorupție promovate de autorități și provocările hibride cu care se confruntă Republica Moldova. Premierul Recean a specificat că reforma justiției este cea mai dificilă, dar și fundamentală pentru a atinge progrese pe toate celelalte ... Premierul Recean la dicuții cu Didier Reynders, Comisarul european pentru justiție The post Premierul Recean la dicuții cu Didier Reynders, Comisarul european pentru justiție appeared first on Politik.
21:20
Membrii și simpatizanții Partidului Mișcarea Populară (PMP) din Republica Moldova au semnat o petiție adresată președintei Maia Sandu, în care au solicitat redobândirea cetățeniei moldovenești pentru fostul președinte al României, Traian Băsescu. Adrian Băluțel, șeful de cabinet al președintei Sandu, a declarat pentru Moldova 1 că este necesară o solicitare oficială către administrația prezidențială pentru ... Fostul președinte al României, Traian Băsescu ar putea să-și redobândească cetățenia RM The post Fostul președinte al României, Traian Băsescu ar putea să-și redobândească cetățenia RM appeared first on Politik.
21:20
SA „Moldovagaz” a făcut public prețul de achiziție a gazelor naturale în urma licitației recente desfășurate pe platforma „BRM East Energy”. Conform contractului de cumpărare a gazelor naturale dintre SA „Moldovagaz” și SA „Energocom”, în luna iunie 2024 prețul de achiziție va fi de 32,875 euro/MWh. Acest preț echivalează cu 349,79 euro pentru o mie ... A crescut prețul de achiziție a gazului în luna iunie – Cu cât a procurat Moldovagaz metan de la Energocom The post A crescut prețul de achiziție a gazului în luna iunie – Cu cât a procurat Moldovagaz metan de la Energocom appeared first on Politik.
2 iunie 2024
17:50
Autoritățile prognozează că fluxul de pasageri care vor călători prin Aeroportul Internațional Chișinău va crește considerabil în următorii cinci ani, iar terminalul actual nu va mai face față. Din acest motiv, construcția unui nou terminal este necesară, iar Guvernul trebuie să acționeze rapid în acest sens, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, ... Guvernul vrea un nou terminal la Aeroportul din Chișinău, dar nu are bani – Ce spune ministrul, Andrei Spînu The post Guvernul vrea un nou terminal la Aeroportul din Chișinău, dar nu are bani – Ce spune ministrul, Andrei Spînu appeared first on Politik.
17:50
Cetățenii din Republicii Moldova care muncesc sau au muncit anterior în Spania pot solicita începând de astăzi, 1 iunie, mai multe categorii de prestații sociale, printre care indemnizații, precum și pensii pentru limită de vârstă sau pensii de dizabilitate. Acest lucru este posibil în baza acordul pe domeniul securității sociale semnat între cele două țări ... Acordul în domeniul securității sociale între Moldova și Spania, intrat în vigoare – Cetățenii moldoveni care au lucrat și muncesc în această țară pot beneficia de mai multe categorii de prestații sociale The post Acordul în domeniul securității sociale între Moldova și Spania, intrat în vigoare – Cetățenii moldoveni care au lucrat și muncesc în această țară pot beneficia de mai multe categorii de prestații sociale appeared first on Politik.
17:50
Calea Ferată din Moldova (CFM) continuă să se confrunte cu probleme de sistem, iar statul are planuri mari privind revitalizarea întreprinderii pentru a deveni profitabilă. La ora actuală, se fac eforturi pentru a achita restanțele salariale, a declarat Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, la TVR Moldova. În același timp, potrivit ministrului, este necesar ... Calea Ferată din Moldova în impas – Întreprinderea trebuie restructurată, iar pentru modernizarea ei este nevoie de trei miliarde de euro The post Calea Ferată din Moldova în impas – Întreprinderea trebuie restructurată, iar pentru modernizarea ei este nevoie de trei miliarde de euro appeared first on Politik.
17:50
SA ”Moldovagaz” și compania elenă ”Mediterranean Holding” (MIH Mediterranean Infrastructure Holding) au semnat un acord de cooperare în format ”lanț de valoare” privind furnizarea gazelor naturale lichefiate. Potrivit informațiilor furnizate de SA ”Moldovagaz”, documentul presupune opțiunea livrării de gaze naturale în țară în volum de 0,6-1 miliarde de metri cubi anual prin Tronsonul Transbalcanic. „Datorită ... SA ”Moldovagaz” se orientează spre alte piețe –  A încheiat un acord de cooperare cu un furnizor de gaze lichefiate din Grecia The post SA ”Moldovagaz” se orientează spre alte piețe –  A încheiat un acord de cooperare cu un furnizor de gaze lichefiate din Grecia appeared first on Politik.
17:50
Ion Munteanu, este noul procuror general al R. Moldova. Acesta a intrat oficial în funcție, după ce Maia Sandu a semnat pe 1 iunie decretul prezidențial. Munteanu a depus jurământul în aceeași zi pentru un mandat de 7 ani. El a trecut anterior procedura de evaluare a integrității financiare și etice, candidând la funcția de ... Noul procuror general, Ion Munteanu: Urmează să prioritizăm cauzele penale, începînd cu frauda bancară și alte dosare de rezonanță – Ce spune despre situația din interiorul procuraturii The post Noul procuror general, Ion Munteanu: Urmează să prioritizăm cauzele penale, începînd cu frauda bancară și alte dosare de rezonanță – Ce spune despre situația din interiorul procuraturii appeared first on Politik.
17:50
Real Madrid a învins-o cu 2-0 pe Borussia Dortmund în finala UEFA Champions League, de pe Wembley Stadium și și-a adjudecat al 15-lea trofeu din palmares, fiind cea mai titrată echipă din Europa. A fost ultimul meci al lui Toni Kroos în tricoul blanco, cel care se desparte cu zâmbetul pe buze de echipa sa, ... Real Madrid căștigă Champions League pentru a 15-a oară – Victorie în finala cu Borussia Dortmund The post Real Madrid căștigă Champions League pentru a 15-a oară – Victorie în finala cu Borussia Dortmund appeared first on Politik.
17:50
Novak Djokovic s-a imps la capătul unui meci de 4 ore și 29 de minute și continuă să viseze la al 25-lea titlu de Grand Slam. Pentru a doua oară în ultimii 3 ani, Lorenzo Musetti l-a condus pe Djokovic pe zgura de la Paris. Nici de această dată italianul nu a reușit să-l învingă. ... Novak Djokovic, în optimi la Roland Garros 2024 – A fost condus cu 2-1 la seturi și a obținut victoria la 3 dimineața, în fața italianului Musetti The post Novak Djokovic, în optimi la Roland Garros 2024 – A fost condus cu 2-1 la seturi și a obținut victoria la 3 dimineața, în fața italianului Musetti appeared first on Politik.
1 iunie 2024
09:50
The post LIVE: Conferința de presă a noului Procuror General, Ion Munteanu appeared first on Politik.
09:40
The post LIVE: Ceremonia de numire în funcție a Procurorului General, Ion Munteanu appeared first on Politik.
31 mai 2024
15:20
Judecătoria Buiucani a admis solicitarea avocaților din dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău să-i invite în instanță, în calitate de martori, pe foștii miniștri din Guvernul condus de Iurie Leancă, inclusiv pe actualul președinte Maia Sandu și actualul premier Dorin Recean. La ședința din 31 mai, judecătorii s-au pronunțat pe mai multe cereri înaintate de avocații ... ULTIMA ORĂ: Maia Sandu, Dorin Recean și alți membri ai Guvernului Leancă citați ca martori în dosarul concesionării Aeroportului – Judecătorii au admis solicitarea avocaților apărării The post ULTIMA ORĂ: Maia Sandu, Dorin Recean și alți membri ai Guvernului Leancă citați ca martori în dosarul concesionării Aeroportului – Judecătorii au admis solicitarea avocaților apărării appeared first on Politik.
13:40
Moldova și Ucraina au convenit neoficial ca furnizarea gazului rusesc pentru regiunea transnistreană să continue și după 2024, când expiră acordul de tranzit al țării vecine cu concernul Gazprom din Rusia. Precizarea a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, pentru Bloomberg News pe 30 mai, notează newsmaker.md Conform înțelegerii preliminare, se examinează o nouă ... De unde ar putea lua gaz Transnistria dacă tranzitul de gaz rusesc prin Ucraina va fi sistat – Scenariul avansat de ministrul Parlicov The post De unde ar putea lua gaz Transnistria dacă tranzitul de gaz rusesc prin Ucraina va fi sistat – Scenariul avansat de ministrul Parlicov appeared first on Politik.
13:30
Vicepremierul Alaiba declară că  investițiile private în Moldova sunt în creștere cu 12% contribuind cu 8% la totalul investițiilor. Aceasta este prima creștere a investițiilor private de la începutul războiului din Ucraina, spune ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării „Deși cifra totală pe investiții este în ușoară scădere, investițiile private sunt pe un plus clar. ... Vicepremierul Alaiba infirmă lipsa investițiilor în economia moldovenească – Cifrele prezentate de ministrul dezvoltării economice The post Vicepremierul Alaiba infirmă lipsa investițiilor în economia moldovenească – Cifrele prezentate de ministrul dezvoltării economice appeared first on Politik.
13:30
Fostul președinte american Donald Trump a fost declarat vinovat de către un juriu, joi, într-un proces istoric, și devine astfel primul fost președinte american condamnat pentru o infracțiune, în timp ce încearcă să se întoarcă la Casa Albă, scrie BBC. Pronunțarea sentinței va avea loc pe 11 iulie, iar judecătorul poate să aleagă să îl ... Donald Trump primul președinte american condamnat penal – Jurații l-au declarat vinovat de 34 de capete de acuzare – Pronunțarea sentinței, pe 11 iulie The post Donald Trump primul președinte american condamnat penal – Jurații l-au declarat vinovat de 34 de capete de acuzare – Pronunțarea sentinței, pe 11 iulie appeared first on Politik.
13:30
Grupului de state împotriva corupției al Consiliului Europei semnalează anumite restanțe din partea RM în ceea ce privește asigurarea integrității deputaților, judecătorilor și procurorilor Guvernarea de la Chișinău întârzie serios la implementarea mai multor acțiuni pentru prevenirea corupției în rândul deputaților, judecătorilor și procurorilor. În raportul pentru anul trecut, această structură notează că cele mai ... Grupului de state împotriva corupției al Consiliului Europei: Moldova cu restanțe la asigurarea integrității deputaților, judecătorilor și procurorilor The post Grupului de state împotriva corupției al Consiliului Europei: Moldova cu restanțe la asigurarea integrității deputaților, judecătorilor și procurorilor appeared first on Politik.
13:30
Ministrul Apărării al Germaniei, Boris Pistorius, se află la Chișinău. Oficialul de la Berlin a oferit un lot de asistență Armatei Naționale, iar pentru anul viitor Germania va oferi un alt lot de blindate Piranha dar și un sistem antiaerian. Moldova va mai primi 14 blindate de tip Piranha de la Germania, iar anul viitor ... Ministrul Apărării al Germaniei, Boris Pistorius, se află la Chișinău – Oficialul de la Berlin a oferit un lot de asistență și a promis un nou sprijin pentru Armata Națională The post Ministrul Apărării al Germaniei, Boris Pistorius, se află la Chișinău – Oficialul de la Berlin a oferit un lot de asistență și a promis un nou sprijin pentru Armata Națională appeared first on Politik.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.