Macron reia subiectul trimiterii de trupe în Ucraina, dacă Rusia va rupe frontul: „Ce securitate va mai fi pentru R. Moldova și România?”

UNIMEDIA, 2 mai 2024 22:20

Președintele Franței Emmanuel Macron revine și își asumă posibilitatea de a trimite trupe la sol în Ucraina, dacă Rusia va reuși să rupă frontul din Ucraina. Liderul de la Elysee susține într-un interviu pentru The Economist că, în cazul în care Ucraina ar cere ajutor militar la sol, Occidentul nu poate ignora acest lucru. Macron spune că obiectivul Vestului e clar: Rusia trebuie să piardă acest război, altfel tot flancul estic - din țările baltice și Polonia până în România, plus Republica Moldova – e în pericol, transmite digi24.ro.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de UNIMEDIA

Acum 10 minute
14:40
Actorul Emilian Crețu a organizat o petrecere impresionantă, cu ocazia mutării în noua sa casă, eveniment la care au participat peste 50 de invitați. Printre numeroasele cadouri pe care i le-au oferit oaspeții, unul s-a remarcat în mod special prin originalitate - un clopot, scrie SHOK.md.
Acum 30 minute
14:20
Avocatul Sergiu Băieșu, propus de Parlament la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul non-judecătorilor, a promovat evaluarea Comisiei Vetting.
Acum o oră
14:10
Avocatul Sergiu Băieșu, propus de Parlament la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul non-judecătorilor, a promovat evaluarea Comisiei Vetting.
14:00
Dacă Occidentul mai avea vreo speranţă că Beijingul va reacţiona la avertismente şi va opri ajutorul pentru Vladimir Putin şi maşina de război a Rusiei, Xi Jinping a părut că spulberă orice urmă de îndoială. Într-un gest rar, liderul Chinei l-a îmbrăţişat pe Vladimir Putin la despărţire. SUA au avertizat că nu acceptă un joc al Chinei pe două terenuri, cu Occidentul, şi cu Rusia în acelaşi timp, scrie observatornews.ro.
13:50
Ceremonia de lansare a Zilei Internaționale a Muzeelor se desfășoară în aceste clipe, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Tot astăzi va avea loc și Gala Premiilor, dedicată muzeografilor, managerilor de muzee și programelor inovative care contribuie la promovarea experiențelor culturale și educative.
Acum 2 ore
13:40
Ceremonia de lansare a Zilei Internaționale a Muzeelor se desfășoară în aceste clipe, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Tot astăzi va avea loc și Gala Premiilor, dedicată muzeografilor, managerilor de muzee și programelor inovative care contribuie la promovarea experiențelor culturale și educative.
13:20
Ghenadie Boleacu - Ospitalitatea e în genele familiei noastre.
13:20
Un accident grav a avut loc în această dimineață pe strada Mesager din capitală. Potrivit informațiilor un tânăr de 22 de ani în timp ce conducea un automobil BMW a pierdut controlul volanului și a intrat în plin în remorca unui autocamion care era parcat.
13:10
Premierul slovac Robert Fico se află între viață și moarte la două zile după o tentativă de asasinat care a provocat unde de șoc în întreaga Europă, a declarat, vineri, premierul ungar Viktor Orban la postul public de radio, relatează Libertatea.ro, cu referire la Reuters.
13:00
Cauza penală de învinuire a fostului director al Serviciului Protecție și Pază de Stat, Iaroslav Martin, expediată în instanța de judecată. Potrivit informațiilor urmărirea penală a fost pornită în iunie 2021, de către Centrul Național Anticorupție, în baza unei sesizări de abuz de putere.
12:50
Încărcarea telefonului mobil este un subiect care generează multe dezbateri și confuzii. Playtech.ro îți prezintă cele mai bune practici recomandate de experți, pentru a-ți încărca telefonul în mod eficient și pentru a maximiza durata de viață a bateriei, precum și ce se întâmplă dacă îți lași telefonul conectat la priză peste noapte.
12:50
Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică a afișat noile prețuri de referință la carburanți, valabile pentru următoarele trei zile. Vedeți mai jos și topul stațiilor PECO, unde găsiți cea mai ieftină benzină sau motorină.
Acum 4 ore
12:40
Un inspector vamal din cadrul Postului Vamal Tudora este cercetat pentru corupere pasivă, fiind denunțat la CNA pentru pretinderea sistematică a mijloacelor financiare ilicite de la un voluntar care acorda servicii de transport pentru refugiații din Ucraina. Potrivit faptelor investigate de CNA, vameșul ar fi pretins, acceptat și primit bani ce nu i se cuvin pentru a nu supune procedurii de inspecție detaliată mijloacele de transport, la trecerea frontierei de stat.
12:40
„În Moldova locuiesc oameni care își doresc ferm integrarea europeană și locuiesc oameni care cred că apropierea de Rusia este un scenariu mai bun. Avem și oameni care preferă păstrarea unui echilibru în relații atât cu UE, cât și cu Rusia. La fel, avem oameni care susțin fierbinte unirea cu România, și avem oameni care se declară ferm împotrivă. Deja avem locuitori care cred că Moldova trebuie să construiască relații mai puternice cu China. Și avem oameni care cred că Moldova trebuie să prietenească doar cu SUA. Cine dintre noi are dreptate? Este cea mai periculoasă și nepotrivită întrebare”, scrie Vadim Ceban, președintele MoldovaGaz, într-un editorial.
12:30
Fostul șef de stat, Igor Dodon, îl compară pe deputatul PAS Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, cu un dansator disco. „Crețosul, cum îi spune, Jimmi, poi, tanțui. Ați văzut filme indiene? Iată avem un tanțor disco în fruntea Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, așa rușine…”, a spus ex-președintele țării, în cadrul emisiunii „În direct cu Igor Dodon”.
12:10
Punctul de trecere a frontierei moldo - ucrainene de la Giurgiulești - Reni a fost inaugurat după reconstrucție. Potrivit informațiilor noul punct de trecere a frontierei/post vamal de frontieră va fluidiza traficul la vamă atât pentru camioane, cât și pentru autocare, care vor beneficia de o bandă special amenajată. Pasagerii nu vor mai fi obligați să se oprească la punctul de control moldovenesc, deoarece toate procedurile de control vor fi efectuate pe partea ucraineană. Acest lucru va reduce semnificativ timpul de așteptare pentru trecerea frontierei.
12:00
Gina Pistol a atras atenția cu cea mai nouă fotografie publicată pe rețelele de socializare. Fosta prezentatoare de la „Chefi la cuțite” apare chiar alături de Josephine, fiica ei și a lui Smiley, scrie Libertatea.ro.
11:50
„Omuleții galbeni ai Maiei Sandu ne spun ca sunt îngrijoraţi de scăderea numărului de studenți în ultimii ani de la 78 000 la 42 000 și ne zic că de vină e criza demografică. Da, așa este, numai că ei uită să spună că această criză a căpătat amploare de când ei sunt la guvernare”. Despre aceasta spune Irina Vlah, președinta „Platforma Moldova" într-o declarație publică.
11:40
Oficierea nunții sau marcarea evenimentelor de familie, încep în primul rând cu selecția localului unde va avea loc evenimentul. Săli frumos decorate, deservire impecabilă, bucate alese și, totodată, natură frumoasă, sunt principalele ingrediente ale unui eveniment de poveste. Complexul Ciocârlia, aflat la doar un kilometru de capitală și cu o experiență de peste 10 ani, cu siguranță va satisface chiar și cele mai exigente cerințe, astfel că, evenimentul desfășurat aici va fi unul de neuitat!
11:40
Un fost ministru francez, Damien Abad, acuzat de violențe sexuale de către trei femei, a fost inculpat joi la Paris pentru tentativa de viol a uneia dintre ele în 2010, a aflat AFP de la o sursă apropiată dosarului, citată de hotnews.ro.
11:30
Un cuplu din Chișinău este anchetat pentru operarea unui laborator clandestin de droguri în propria locuință. Potrivit informațiilor, drogurile erau vândute prin intermediul aplicației „Telegram”.
11:10
Fostul șef de stat, Igor Dodon, califică scandalul cu demisia Tatianei Răducanu din funcția de membru în Comisia de Vetting și cea de PreVetting drept „încă un eșec total în reforma justiției”. „Peștele s-a stricat, miroase urât și trebuie aruncat împreună cu Maia Sandu și cu toată gașca ei. Lilian Carp nu vrea să scrie un denunț la PG? Cum a făcut în cazul lui Stoianoglo. E exact aceeași situație”, a declarat liderul PSRM, în cadrul emisiunii „În direct cu Igor Dodon”.
11:00
Activistul civic de pe malul stâng al Nistrului, în vârstă de 58 de ani, Victor Pleșcanov a fost eliberat ieri, 16 mai, din închisoarea nr. 3 din Tiraspol. Biroul politici de reintegrare „salută eliberarea din detenția ilegală a cetățeanului Republicii Moldova Victor Pleșcanov, care a fost privat de libertate în data de 10 iunie 2022 de către structurile de forță de la Tiraspol”.
Acum 6 ore
10:40
Epopeea „seducției Lagardère”. Președinta Maia Sandu infirmă declarațiile directorului de dezvoltare a proiectelor din cadrul grupului Lagardère Travel Retail, Baptiste Duguit, precum că șefa statului a invitat reprezentanții companiei la Chișinău. „Nu m-am întâlnit niciodată cu ei. Nu este adevărat”, a declarat președinta la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8.
10:20
Cât câștigă Mbappe sau Cristiano Ronaldo. Top 10 cel mai bine plătiţi sportivi din lume dintr-un clasament pe anul 2024 cu personalitățile cu cea mai mare remunerație din lumea sportului și vedeta cea mai bine plătită care ajunge la 260 milioane de dolari pe an, scrie fanatik.ro.
10:00
Viața ei s-a terminat odată cu moartea fetei sale, accidentată de un șofer, în decembrie 2023, în capitală. Este istoria unei femei din Chișinău, care cere, cu lacrimi în ochi, dreptate pentru singura sa fiică, dar și pentru cei doi copii ai ei, rămași orfani. În cadrul unui interviu cu Adrian Prodan, aceasta a relatat că bărbatul, care este cercetat penal, i-a propus 200 de mii de lei, ca să-i închidă gura: „El a spus că mai mult nu are de unde, pentru că are doar un apartament. Când am auzit asta, mi s-a făcut inima atât de grea, el se teme să piardă un apartament, dar eu mi-am pierdut copilul, care acum e la Doina”.
09:30
Vremea extremă face ravagii în ţările din vestul Europei. În Italia, în timp de oraşele din sud se topesc la 35 de grade, în nord, ploile torenţiale au provocat pagube însemnate. Au fost închise drumuri, magazine şi şcoli, iar sute de oameni au fost evacuaţi. Peninsula e lovită de un ciclon care ar putea avea urmări şi în România, scrie observatornews.ro.
09:10
Pe 17 mai, istoria a înregistrat momente marcante în domeniile militar, cultural, politic și tehnologic, modelând cursul dezvoltării umane.
08:50
Caz șocant în comuna Băcioi. O fată a fost bătută cu bestialitate de alte trei adolescente și un băiat. Imaginile video au fost publicate pe rețele.
Acum 8 ore
08:40
Patru femei au fost ucise joi în urma unor atacuri ucrainene asupra Doneţk, un oraş ocupat de forţele ruse, au anunţat autorităţile stabilite de Moscova. Într-un alt atac în Belgorod, o femeie și un copil au murit în timp ce mașina în care se aflau a fost lovită, scrie digi24.ro.
08:30
O aliniere rară a planetelor aduce astăzi oportunități de vindecare și împăcare. Fiecare semn zodiacal va resimți influența acestui eveniment cosmic într-un mod unic, fie că este vorba de reînnoirea legăturilor sau de eliberarea de povara trecutului. Horoscopul zilei de 17 mai 2024 vă va dezvălui cum să navigați aceste energii pentru a vă îmbunătăți viața și relațiile.
08:10
Starea de sănătate a premierului Slovaciei este în continuare gravă, însă preşedintele ales al ţării spune că a reuşit să schimbe câteva cuvinte cu el. A scăpat milimetric de moarte, a mai punctat acesta. Robert Fico a fost operat timp de mai bine de cinci ore, după ce trei gloanţe l-au lovit în abdomen, braţ şi picior. Acum, la Bratislava, se cer demisii după ce ofiţerii însărcinaţi cu protecţia demnitarului ar fi acţionat haotic imediat după ce atacatorul a scos pistolul. Bărbatul, un poet în vârstă de 71 de ani, a spus iniţial că e mândru de fapta sa. Motivaţia ar fi una politică: nu este de acord cu politica naţionalistă şi pro Moscova dusă de Guvern, scrie observatornews.ro.
08:00
Leul moldovenesc a înregistrat o evoluție mixtă în raport cu principalele valute de referință, conform datelor publicate de Banca Națională a Moldovei.
07:50
Eder Militao, starul celor de la Real Madrid, este protagonistul unei situații cel puțin bizare. După despărțirea de frumoasa Karoline Lima, femeia care i-a dăruit o fetiță brazilianului de 26 de ani, Eder Militao și-a oficializat relația cu modelul Taina Castro, fosta parteneră a fotbalistului Leo Pereira, fundașul celor de la Flamengo, scrie sport.ro.
07:30
Apă-Canal Chișinău anunță sistări în procesul de furnizare a apei pentru ziua de mâine, 17 m ai, pe mai multe străzi dintr-o suburbie a capitalei.
07:20
Astăzi, Moldova se bucură de o zi predominant însorită, cu o ușoară tendință de înnorare spre seară. Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, este de așteptat ca vremea să rămână uscată pe tot parcursul zilei.
07:10
Premierul belgian Alexander De Croo a depus o plângere împotriva unui prezentator de radio care ar fi cerut ascultătorilor să-l împuște, după ce miercuri prim-ministrul slovac Robert Fico a fost rănit grav cu un pistol cu bile după o ședință de guvern, relatează Politico, citat de hotnews.ro.
Acum 24 ore
22:00
Maia Sandu a fost întrebată dacă este mulțumită de modul în care își gestionează mandatul șefa Procuraturi Anticorupție, Veronica Dragalin. „Întreg sistemul trebuie să funcționeze mai bine, pentru că până acum rezultate sunt foarte puține, nu zic că nu sunt, dar sunt foarte puține”, a declarat președinta la la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8.
21:30
Consiliul Audiovizualului a sancționat, în ședința de astăzi, 16 mai, 9 posturi TV cu 21 de amenzi în sumă totală de 469 000 de lei pentru încălcarea prevederilor referitoare la programele locale.
21:00
Președinta Maia Sandu a comentat scandalul cu demisia Tatianei Răducanu, menționând că „justiția noastră s-a înglodat”. „Dacă judecătorii și procurorii ar fi la fel de pasionați de lupta împotriva corupției, cum sunt pasionați de lupta împotriva evaluării, atunci am fi într-o situație mai bună”, a menționat șefa statului la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8.
20:50
Poliția informează șoferii că în perioada 17 mai - 1 iulie, inclusiv, va fi suspendat parțial pe benzi traficul rutier pe str. Alba Iulia din sectorul Buiucani al capitalei.
20:20
Un tânăr din capitală a fost recunoscut vinovat de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență stabilindu-i-se o pedeapsă sub formă de amendă în sumă de 90 000 lei. Decizia a fost pronunțată la 15 aprilie curent, de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
19:50
Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a anunțat joi că a primit amenințări, după tentativa de asasinat a omologului său slovac, Robert Fico. Conform presei locale din Polonia, măsurile de protecție ale șefului guvernului de la Varșovia vor fi consolidate, relatează Reuters, potrivit digi24.ro.
19:40
Deputații s-au întrunit într-o nouă ședință astăzi, 16 mai. Pe ordinea de zi s-au regăsit 27 de proiecte.
19:20
Editorial de QU DonqyuDirectorul General al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO)
19:20
Parlamentul a stabilit data alegerilor prezidențiale și referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană. Astfel, scrutinul va avea loc pe 20 octombrie, conform deciziei luate de deputați în cadrul ședinței plenare de astăzi, 16 mai.
19:10
În urma declarațiilor premierului român Marcel Ciolacu, care a spus că în Republica Moldova „nu există moldoveni și limbă moldovenească, dar români”, activiștii din Blocul „Victorie” au organizat o acțiune de protest la Ambasada statului român de la Chișinău. Manifestanții au calificat afirmațiile oficialului român drept „un atac la statalitatea Republicii Moldova”.
19:00
Consiliul de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei a fost completat cu un nou membru. Este vorba de Ion Lapteacru, numit astăzi de Parlament cu votul a 56 de deputați.
18:40
Noaptea Muzeelor a ajuns la cea de-a 20-ea ediție, anul acesta, și se va desfăşura în capitală și în toată țara, în același timp cu mai multe ţări europene pe 18 mai curent.
18:20
Comisia Europeană a anunţat joi că a deschis o investigaţie asupra companiei Meta în legătură cu protecţia minorilor pe platformele sale Facebook şi Instagram, transmite DPA, potrivit agerpres.ro.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.