De la ospețele cu miel și vin pelin, până la copacii împodobiți. Tradiții și obiceiuri românești de 1 Mai și Armindeni

Radio Chisinau, 1 mai 2024 09:10

Ziua de 1 Mai este cunoscută drept ziua muncii, însă în trecut avea numele popular de Arminden (Armindeni). Tot „arminden” era numit uneori și un copac curățat de crengi și împodobit cu spice de grâu. În prima zi de mai se petrecea la pădure cu miel fript, cu caș și cu vin pelin. Cum erau alungate spiritele rele? Cum se petrecea în Transilvania?

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 5 minute
14:05
Avocatul Sergiu Băieșu, propus de Parlament la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul non-judecătorilor, a promovat evaluarea Comisiei Vetting. Potrivit Comisiei, acesta întrunește criteriile de integritate financiară și etică prevăzute în Legea 26/2022, conform căreia a fost evaluat, informează un comunicat al Comisiei Vetting.
Acum 30 minute
13:45
Bașcana Găgăuziei, susținută de oligarhul fugar Ilan Șor, a pierdut în prima instanță procesul intentat președintei Republicii Moldova, în care Maia Sandu este acuzată că ar fi lezat demnitatea și onoarea Evgheniei Guțul. Magistrații au refuzat să o cheme pe șefa statului în judecată și au decis că guvernatoarea de la Comrat poate ataca încheierea cu recurs la Curtea de Apel, însă nu se poate adresa repetat în judecată cu aceeași acțiune și aceleași acuzații împotriva președintei, relatează Moldova1.
Acum o oră
13:35
Conferința interguvernamentală Republica Moldova-Uniunea Europeană, care înseamnă de fapt, începerea oficială a  negocierilor  de aderare la UE, este puțin probabil să fie organizată în luna iunie, în condițiile în care Chișinăul mai are restanțe la  capitolul justiție, spune fostul negociator-șef al României cu UE, Leonard Orban, prezent la emisiunea Dialog European de la Radio Chișinău.
13:25
Conferința interguvernamentală Republica Moldova-Uniunea Europeană, care înseamnă de fapt, începerea oficială a  negocierilor  de aderare la UE, este puțin probabil să fie organizată în luna iunie, în condițiile în care Chișinăul mai are restanțe la  capitolul justiție, spune fostul negociator-șef al României cu UE, Leonard Orban, prezent la emisiunea Dialog European de la Radio Chișinău.
Acum 2 ore
13:05
Experții salută semnarea unui Acord în domeniul apărării dintre Rep. Moldova și Uniunea Europeană, precizând că acesta va contribui la consolidarea instituțiilor statului, pentru a reuși să facă față provocărilor ce se referă la războiul hibrid, dezinformare și atacuri cibernetice. Mai mult, potrivit acestora, documentul nu are prevederi militare și nu contravine neutralității Rep. Moldova. Viziunile au fost expuse în cadrul unei dezbateri organizate astăzi de agenția de presă IPN, transmite Radio Chișinău.
12:50
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru perioada 18.05.2024-20.05.2024.
12:30
„Republica Moldova și Ucraina au aceleași aspirații - să facă parte din marea familie europeană, într-o lume a păcii și a libertății. Pentru aceasta, împreună cu colegii din Ucraina ne facem temele pentru acasă ca în cel mai scurt să deschidem negocierile cu Uniunea Europeană”, a transmis președintele Parlamentului Igor Grosu, într-o postare pe Facebook.
12:15
Polițiștii de frontieră și procurorii din cadrul PCCOCS, au anunțat astăzi încă o captură de mașini dezasamblate și piese de contrabandă, de circa 14.000.000 lei, comunică MOLDPRES.
Acum 4 ore
11:55
Peste un milion 600 de persoane și un  milion o sută de  locuințe ocupate și neocupate au fost recenzate până acum, a anunțat astăzi în cadrul unui briefing de presă, directorul Biroului Național de Statistică, Oleg Cara. El spune că ritmuri accelerate de colectare a datelor se înregistrează în localitățile rurale, spre deosebire de orașe, iar procesul decurge cel mai anevoios în municipiile Chișinău și Bălți, transmite Radio Chișinău.
11:40
În editorialul său din Ziarul Național,  Nicolae Negru se referă la scrisoarea șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, expediată  „candidaților nepromovați de comisia pre-vetting” despre posibilitatea ca unul dintre membrii acestei comisii, judecătoarea Tatiana Răducanu, să fie „apropiată și să fi acționat în interesul” oligarhului fugar Veaceslav Platon și al avocatului Aurel Colenco, reprezentant principal al intereselor lui Ilan Șor.
11:25
Pe data de 16 mai, în cadrul reuniunii multilaterale Quint, secretarul de stat al MIDR Mircea Păscăluță, împreună cu omologii săi secretarul de stat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din România, Irinel Ionel Scrioșteanu și viceministrul Dezvoltării Comunităților, Teritoriilor și Infrastructurii din Ucraina, Serghei Derkach, au anunțat operaționalizarea punctului de control comun Giurgiulești-Reni, după finalizarea lucrărilor de reconstrucție.
11:05
În cadrul licitației pentru contractarea serviciilor de elaborare a documentației tehnice de execuție a lucrărilor de reabilitare energetică la Institutul Mamei și Copilului, Spitalul Clinic din mun. Bălți, Institutul de Medicină Urgentă, Institutul Oncologic și Spitalul Clinic Republican, au fost depuse 4 oferte din partea companiilor din țară și din străinătate.
10:50
Compania care realizează studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru tronsonul Moțca-Lețcani-Ungheni, parte din proiectul Autostrăzii Unirii, a depus documentația completă la Compania Națională de Investiții Rutiere, a anunțat joi președintele Asociației „Hai că se poate”, Irinel Bucur, informează Agenția de presă Rador, care citează Radio Iași.
10:30
Astăzi vicepremierul Mihai Popșoi va participa la cea de-a 133-a sesiune a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, transmite un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova.
10:10
Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce în capitala Republicii Moldova,începând de astăzi,, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis. Festivalul Tradițiilor Românești are loc în perioada 17 – 19 mai 2024, în Grădina Botanică din Chișinău.
Acum 6 ore
09:50
Activistul Victor Pleșcanov, condamnat și deținut din iunie 2022 de regimul de la Tiraspol pentru arborarea drapelului Ucrainei și condamnarea invaziei ruse în țara vecină, a fost eliberat, anunță Biroul politici de reintegrare.
09:30
La sfârșitul acestei săptămâni, moneda unică europeană costă 19 lei și 32 de bani, iar dolarul este cotat la 17 lei și 77 de bani, transmite MOLDPRES.
09:15
Unele persoane din sistemul judecătoresc și din Procuratură colaborează cu grupările criminale și chiar direct cu Federația Rusă, în speranța că va fi răsturnată actuala guvernare și ei vor continua să ia bani de la corupți. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu în cadrul unei emisiuni la TV8.
08:55
Romgaz, cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România, și-a dewchis o sucursală la Chișinău.
08:40
În dimineața zilei de 17 mai, două drone au atacat o rafinărie de petrol din orașul Tuapse, situat pe malul Mării Negre, în regiunea Krasnodar a Federației Ruse.
08:25
Astăzi începe o nouă eră a gazelor naturale în Republica Moldova, o etapă în care a fost liberalizată piața gazelor, iar investitorii s-au convins că țara noastră este un loc sigur din punct de vedere energetic. Ori investitorii trebuie să fie siguri că vor avea energie la prețuri competitive și clare pentru a plasa Republica Moldova pe harta lor ca destinație investițională. Declarațiile au fost făcute astăzi de ministrul Energiei, Victor Parlicov, la Forumul de afaceri dedicat oportunităților deschise de liberalizare a pieței gazelor naturale din Republica Moldova, care s-a desfășurat la Chișinău, transmite MOLDPRES.
08:15
După pompoasa inaugurare în al cincilea mandat de președinte, Vladimir Putin l-a renumit pe post de prim-ministru al guvernului rus pe Mihail Mișustin, dar și majoritatea din vechea componență a miniștrilor civili – numiri care păreau previzibile și chiar dezamăgitor de previzibile. Însă în câteva cazuri președintele rus a reușit totuși să surprindă pe toată lumea, în special când l-a demis pe ministrului apărării Serghei Șoigu, care a fost transferat în postul de secretar al Consiliului de Securitate, unde avea să-l înlocuiască pe influentul Nikolai Patrușev. O altă surpriză a constituit Andrei Belousov, care a fost trimis cumva surprinzător  din funcția de prim-viceprim-ministru pentru afaceri economice la postul de ministru al apărării.
Acum 24 ore
21:10
Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală invită publicul, pe 18 mai, în intervalul orelor 10.00-22.00, la unul din cele mai importante evenimente din viața comunității mondiale a muzeelor – „Noaptea Europeană a Muzeelor”, informează Moldpres.
20:50
Teatrul Național ”Eugene Ionesco” readuce în scenă vineri, 17 mai, la ora 18.30, spectacolul ”Regele Lear” de William Shakespeare, în regia lui Mihai Țărnă, informează Moldpres.
20:35
Rusia a închis miercuri o bază militară din Azerbaidjan, unde erau dislocați aproape 2.000 de soldați ai săi, după ce forțele azere au recucerit zona anul trecut, în pofida unei misiuni rusești de doi ani pentru a preveni un război între Azerbaidjan și Armenia, relatează Reuters, citat de Agerpres.
20:15
Comitetul Național Olimpic și Sportiv (CNOS) a organizat astăzi un eveniment în care a anunțat programul de activitățile pentru marcarea Zilei Sportivului și a Mișcării Olimpice - Starturi Olimpice 2024 și a prezentat sportivii deținători ai statutului de calificați la Jocurile Olimpice, Paris 2024, transmite Moldpres.
19:55
Republica Moldova este încurajată să treacă cât mai curând posibil la rețeaua ecologică de arii protejate Natura 2000, aliniindu-se astfel la standardele care se aplică în Uniunea Europeană. Perspectivele procesului de trecere au fost discutate de către specialiștii de mediu la o conferință la Chișinău, transmite IPN.
19:40
În perioada lunilor ianuarie-aprilie ale anului 2024 la bugetul de stat au fost încasate venituri administrate de Serviciul Vamal în valoare de 11 810 690,5 mii lei (peste 11,8 miliarde lei), ceea ce constituie 30,9 % din sarcina bugetară anuală și cu 854 916 mii lei mai mult (+7,8%) decât în perioada analogică a anului 2023, informează Serviciul Vamal.
19:20
Șefa statului va efectua, în perioada 17-18 mai, o vizită de lucru în Republica Federală Germania. Vizita subliniază angajamentul continuu al Republicii Moldova și al Germaniei pentru consolidarea relațiilor bilaterale în contextul aderării țării noastre la Uniunea Europeană, transmite Președinția.
19:05
Deputații din majoritatea parlamentară au votat proiectul ce se referă la organizarea referendumului republican constituțional privind integrarea europeană a Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.
18:45
Consiliul de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei a fost completat cu un nou membru. Ion Lapteacru a fost numit de Parlament în funcția de membru al Consiliului de supraveghere al Băncii Naționale a Moldovei. Proiectul de hotărâre a fost votat de 56 de deputați, informează un comunicat al Parlamentului.
18:30
Proiectul de lege privind sănătatea și bunăstarea mintală, elaborat de deputatele Fracțiunii PAS, Liliana Grosu și Ana Racu,  a fost adoptat de Parlament. Scopul inițiativei este ajustarea cadrului normativ depășit în domeniul sănătății mintale, care va contribui la integrarea aspectelor legate de sănătatea mintală în politicile publice. Noua lege va seta un nivel sporit de protecție pentru drepturile persoanelor cu tulburări mintale și de comportament și va reglementa clar procedurile privind diagnosticul, tratamentul și internarea acestor persoane, precizează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului. 
18:10
Crearea grupului „Victoria-Pobeda”, anunțat astăzi în Parlament, format din deputații ai fostului partid Șor, a fost declarat neconstituțional, încălcând prevederile Curții Constituționale, transmite Radio Chișinău.
17:55
Lucrările de construcție care produc zgomot vor fi interzise în blocurile locativeîn zilele de duminică și de sărbătoare nelucrătoare, precum și în zilele de luni până sâmbătă între orele 18.00 – 08.00. Un proiect de modificare a Legii cu privire la locuințe, elaborat de către deputatul PAS Vasile Grădinaru, a fost votat de Parlament în prima lectură, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului.
17:40
Parlamentul a audiat, în cadrul ședinței plenare de astăzi, raportul de activitate al Autorității Naționale de Integritate (ANI) pentru anul 2023. Informația a fost prezentată de către directorul instituției, Lilian Chișca.
17:15
Numărul pasagerilor deserviți de Aeroportul Internațional Chișinău a crescut cu 44% în luna aprilie curent, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, aerogara a încheiat luna aprilie cu un trafic total de 242.505 pasageri îmbarcați și debarcați. Prognozele la acest aspect au fost confirmate în proporție de 101%, transmite Moldpres.
16:55
Ministerul Culturii anunță lansarea concursului pentru finanțarea din bugetul de stat a proiectelor pentru traducere/editare a cărții naționale în străinătate pentru anul 2024. Bugetul total pentru finanțarea proiectelor pentru traducere/editare a cărții naționale în străinătate în anul 2024 este de 1 mln. lei. Valoarea totală acordată unui proiect de traducere/editare – până la 300 mii lei.
16:40
ANRE a dat publicității prețurile maxime la care pot fi comercializați principalii carburanți auto, valabile pentru ziua de 17 mai 2024.
16:20
Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards cu proiectul său „Tangled Tails”, a anunțat secretarul de stat în cadrul Ministerului Cluturii Andrei Chistol, într-o postare pe Facebook.
16:05
Juraj Cintula, bărbatul acuzat de tentativa de asasinat asupra premierului slovac Robert Fico, a fost anterior apropiat de grupul pro-rus Slovenskí Branci (Recruții slovaci), a anunțat jurnalistul de investigații maghiar Szabolcs Pagnyi, citat de publicația independentă rusă Meduza.
15:45
Au fost demarate și desfășurate lucrări de reparație capitală a drumului național R26 Bender – Căușeni – Cimișlia, km 23,821 – km 46,308, infomrează Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor”.
15:30
Scandalul privind demisia membrei Comisiei Vetting ridică anumite semne de întrebare și contravin reformarea justiției, a atenționat comentatorul politic Ion Tăbârță, în cadrul emisiunii Ora de Vârf, de la Radio Chișinău. 
15:15
Președinta Maia Sandu s-a întâlnit, astăzi, cu Simon Springett, Coordonatorul Rezident al Organizației Națiunilor Unite (ONU) în Moldova, care își încheie mandatul în Republica Moldova, transmite un comunicat al Președinției.
15:00
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) au realizat Ghidul alegătorului român la secțiile de votare organizate în străinătate la alegerile pentru Parlamentul European din 9 iunie 2024.
14:35
Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat astăzi raportul Comisiei de evaluare externă a candidatului la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, Vladislav Gribincea, transmite IPN.
14:20
În perioada 17 mai - 1 iulie, traficul rutier pe strada Alba Iulia din sectorul Buiucani al capitalei va fi suspendat parțial pe benzi, informează MOLDPRES.
Ieri
14:00
Parlamentul urmează să dezbată proiectul referitor la desfășurarea referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care ar urma  să aibă loc pe 20 octombrie. Deputații din grupul socialist-comunist au cerut excluderea proiectului de lege de pe ordinea de zi și au îndemnat la boicotarea referendumului, transmite Radio Chișinău.
13:45
Curtea Constituțională a respins ca inadmisibilă o sesizare a deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care nu erau de acord cu mai multe prevederi din Codul Electoral. Printre normele contestate se numără cele ce se referă la discreția de a organiza secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, dar și la discreția de a tipări buletinele de vot într-o altă limbă decât în română, transmite IPN.
13:30
Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a primit cetățenia Federației Ruse. Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a confirmat pentru „Teleradio-Moldova” că Șor a primit cetățenia Rusiei încă de la începutul acestui an.
13:10
Comisia juridică, numiri și imunități din cadrul Parlamentului a luat act și a votat cererea de demisie a Tatianei Răducanu din cele două comisii de evaluare a judecătorilor și procurorilor. Totuși, membrii Comisiei urmează să o audieze la acest subiect pe șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, autoarea scrisorii apărute în spațiul public prin care Tatiana Răducanu este acuzată de faptul că este apropiată și a executat comenzile lui Platon și Șor, transmite Radio Chișinău.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.