Luna Florilor și a Sărbătorilor: Calendarul lunii Mai

Observatorul de Nord, 30 aprilie 2024 12:30

În luna mai, pe lângă multe flori, avem și o sumedenie de sărbători. Pentru a vă convinge, vă propunem Calendarul acestei luni pentru 2024. Acesta cuprinde nu doar sărbători oficiale, naționale și internaționale, dar și sărbători profesionale, religioase și, desigur, amuzante, care vor aduce zâmbete pe fețele noastre.   Post-ul Luna Florilor și a Sărbătorilor: Calendarul lunii Mai apare prima dată în Observatorul de Nord.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Observatorul de Nord

Acum 10 minute
14:00
Elena este angajată într-un spital privat din Chișinău și activă pe platforma de socializare Instagram de aproape doi ani. Tânăra împărtășește cu urmăritorii săi informații din pediatrie, domeniu pe care-l profesează de cinci ani. Dacă reacțiile la postările text sunt pozitive sau neutre, comentariile pe care le citește sub video-urile Reels pe care le postează […] Post-ul Instagram și presiunea socială: Cum imaginea distorsionată a frumuseții online afectează fetele tinere  apare prima dată în Observatorul de Nord.
Acum o oră
13:10
Ieri, 16 mai, Direcția Ocuparea Forței de Muncă Florești, în parteneriat cu Primăria comunei Cuhureștii de Sus, a organizat Târgul Locurilor de Muncă în agricultură și industrie. Evenimentul a avut drept scop informarea populației despre oportunitățile de angajare și promovarea politicilor, strategiilor și programelor de stat în domeniul dezvoltării pieței forței de muncă, sporirea vizibilității […] Post-ul Circa 40 de persoane și-au găsit un loc de muncă la Târgul Locurilor de Muncă din Florești / GALERIE FOTO apare prima dată în Observatorul de Nord.
Acum 8 ore
07:10
TABLETA DE VINERI   Alegerile prezidențiale și Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană se apropie vertiginos, dar în societate nu se simte agiotajul și febrilitatea care sunt specifice unor astfel de procese importante. De aici și concluzia: ori cei de la guvernare sunt convinși de succesul acestui exercițiu democratic sau se lucrează în […] Post-ul Referendumul privind aderarea și amazoanele care doresc să ne fure viitorul apare prima dată în Observatorul de Nord.
06:20
Banca Națională a Moldovei a actualizat ratele de schimb valutar pentru ziua de vineri, 17 mai 2024. Detaliile ratei de schimb sunt următoarele: Euro a înregistrat o ușoară creștere, fiind cotat astăzi la 19 lei și 32 bani, ceea ce reprezintă o creștere cu 4 bani. Dolarul american scade cu 4 bani față de ziua de ieri și […] Post-ul Cursul valutar pentru ziua de vineri, 17 mai 2024: Euro crește, dolarul american scade apare prima dată în Observatorul de Nord.
06:10
Horoscop Berbec – 17 mai 2024: Este o zi deosebit de dinamică, pe gustul tău, dar care aduce și riscul de a te implica în situații pe care nu le poți descâlci, din simplul motiv că nu sunt problemele tale. Horoscop Taur – 17 mai 2024: Ar fi bine să te ocupi cu atenție de […] Post-ul Horoscopul zilei de vineri, 17 mai 2024: Capricorni, ar fi bine să fiți sinceri, chiar dacă asta înseamnă să recunoașteți anumite erori, află prognoza astrelor pentru zodia ta apare prima dată în Observatorul de Nord.
Acum 12 ore
05:50
Vremea astăzi se va încălzi ușor. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate pe parcursul zilei, vântul va sufla slab și moderat. Maximele termice ziua vor înregistra 18…20 grade Сelsius, iar cea minimă de 10…14 grade Сelsius. Precipitații nu se prevăd. Post-ul Vremea la Soroca: Prognoza meteo pentru vineri, 17 mai 2024 apare prima dată în Observatorul de Nord.
Acum 24 ore
20:10
Astăzi, locuitorii orașului Soroca au celebrat Ziua Europei, un prilej de a reafirma angajamentul față de valorile europene: pacea, libertatea și prosperitatea. Evenimentul a avut loc în scuarul cetății Soroca, la care au participat vicepreședintele raionului, domnul Iurie Tănase, și primarul municipiului Soroca, doamna Lilia Pilipețchi, care au adresat mesaje de felicitare celor prezenți. Programul […] Post-ul Sorocenii au sărbătorit Europa și valorile sale fundamentale: Pace, Libertate și Prosperitate / VIDEO apare prima dată în Observatorul de Nord.
18:30
Muzică și voie bună azi în scuarul cetății Soroca. Începând cu ora 16.00 locuitorii orașului sunt invitati  la sărbătoarea ” Ziua Europei”. În cadrul evenimentului, zeci de instituții educaționale din raion, alături de agenții de turism și meșteri populari, au organizat expoziții tematice dedicate diversității culturale a țărilor Uniunii Europene. Vizitatorii pot descoperi frumusețile și particularitățile […] Post-ul Soroca sărbătorește Ziua Europei / GAlERIE FOTO apare prima dată în Observatorul de Nord.
16:00
Iluziile optice sunt adevărate provocări pentru mintea noastră. Aceste iluzii pot pune la încercare ceea ce știm despre realitatea înconjurătoare, arătându-ne că ochii noștri nu sunt întotdeauna de încredere. Dacă suntem prea grăbiți sau prea nepăsători, aceste capcane vizuale ne pot face să vedem imagini sau scene în mod complet eronat, aducând cu ele confuzia […] Post-ul Iluzia optică. Găsește banana care se află printre copiii care se joacă apare prima dată în Observatorul de Nord.
15:10
Astăzi, în incinta Bibliotecii Publice „Basarabia”, a avut loc etapa raională a Concursului Republican de lectură „La izvoarele înțelepciunii”, ajuns la ediția a XXXIV-a. Evenimentul își propune să promoveze lectura și să ofere elevilor ocazia de a se aprofunda în viața și opera personalităților marcante din literatura, cultura și istoria națională și universală. Ediția din […] Post-ul Concursul “La Izvoarele Înțelepciunii” și-a desemnat învingătorii la Soroca / VIDEO apare prima dată în Observatorul de Nord.
14:20
Dragi oameni cu inimă și suflet mare, Cad în genunchi în fața dvs și vă cer disperată ajutorul. Soțul meu Marian a fost diagnosticat recent cu leucemie acută, cancer în sânge, într-o stadie avansată. Avem un copilaș de șapte luni și nici pentru o clipă nu ne-am gândit la necazul care va da peste familia […] Post-ul Marian are nevoie de 120.000 de euro pentru a învinge leucemia, iar copilul lui de doar șapte luni are nevoie de tată apare prima dată în Observatorul de Nord.
Ieri
13:50
Limba română conține o sumedenie de cuvinte ce ne pot pune în dificultate, mai ales atunci când vine vorba despre scrierea lor. Pentru a evita să facem astfel de greșeli, este foarte important să acordăm o atenție deosebită modului în care sunt scrise aceste cuvinte. Una dintre cele mai frecvente confuzii apare atunci când vine […] Post-ul Care este forma corectă: binevenit sau bine-venit apare prima dată în Observatorul de Nord.
12:20
 Comuna Stăuceni din componența municipiului Chișinău a obținut statutul de oraș. Parlamentul a adoptat inițiativa legislativă în acest sens.Potrivit cadrului normativ, schimbarea statutului unității administrativ-teritoriale ține de competența Parlamentului, transmite moldpres.md Aceasta este exercitată după ce autoritățile administrației publice din localitatea respectivă desfășoară proceduri de consultare a populației și doar în cazul în care localitatea […] Post-ul Un nou oraș pe harta Republicii Moldova – Stăuceni apare prima dată în Observatorul de Nord.
11:40
  În acest articol, vă prezentăm cele mai populare mituri privind pericolul integrării a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, care sunt vehiculate de unele persoane publice și surse media afiliate politic curentului antieuropean și vă prezentăm motivele de ce sunt false. Aceste mituri acoperă un spectru larg de fobii – încep cu domeniul de afaceri […] Post-ul Șapte mituri despre integrarea în Uniunea Europeană apare prima dată în Observatorul de Nord.
11:00
   Casa Națională de Asigurări Sociale informează că astăzi a fost finanțată plata indemnizațiilor unice la naștere, indemnizațiilor pentru creșterea/îngrijirea copilului, indemnizațiilor pentru creșterea copiilor gemeni, indemnizațiilor paternale, în valoare totală de 25 milioane lei. Pentru a ridica banii, beneficiarii urmează să se adreseze la orice oficiu poştal din ţară sau la instituţia bancară unde […] Post-ul CNAS finanţează indemnizaţiile adresate familiilor cu copii apare prima dată în Observatorul de Nord.
10:50
Viteza de acțiune a erbicidului este un aspect fundamental în combaterea buruienilor, în special a buruienilor cerealiere. Cu cât scăpați mai repede de buruienile nedorite din câmp, cu atât mai multă umiditate și nutrienți va primi cultura. Dacă folosiți Quizalofop-p-etil în sistemul dumneavoastră de apărare, acordați atenție graminicidului Lobera – un produs al ALFA Smart […] Post-ul Buruienile din cereale: există o soluție rapidă? / PUBLICITATE apare prima dată în Observatorul de Nord.
10:40
   Chiar dacă a fost majorat numărul de ore la instruirea în conducerea vehiculelor de categoria B de la 40 la 48 de ore practice, pentru a contribui la creșterea ratei de promovare a examenului în vederea obținerii permisului de conducere, calitatea serviciilor prestate de școlile auto din Republica Moldova lasă de dorit.   Galina […] Post-ul MEC a evaluat calitatea serviciilor prestate de școlile auto: Majoritatea nu întrunesc criteriile necesare pentru acreditare apare prima dată în Observatorul de Nord.
10:10
Denumirile geografice de pe teritoriul Republicii Moldova, precum toponimele, elementele naturale, zonele istorice și culturale, vor fi scrise în limba română. În ariile locuite de minorități naționale și dacă există o cerere suficientă, denumirile geografice se vor indica în română și în limbile minoritare vorbite de către locuitori. Acest lucru este stipulat în Legea cu […] Post-ul Denumirile geografice de pe teritoriul Republicii Moldova vor fi scrise în limba română apare prima dată în Observatorul de Nord.
09:50
Cert este că, asemeni unei semințe care are nevoie de sol fertil, apă, lumină solară și alte condiții favorabile pentru a se dezvolta, nu pot trăi și simți savoarea vieții, fără un mediu prielnic, în care să mă simt iubită, apreciată, încrezătoare și plină de energie. Hrana spirituală este indisolubilă din destinul uman și, mai mult […] Post-ul Familia – amica și confidenta mea de încredere apare prima dată în Observatorul de Nord.
09:20
   Cu ocazia Zilei Internaționale a Familiei, șase cupluri sorocene au primit Diplome de onoare „pentru promovarea și prețuirea familiei” și câte un premiu bănesc în sumă de 1.000 de lei.    Cuplurile care au beneficiat de atenția adminisitrației publice locale sunt  Vițalari Andrei și Sofia, Spinei Evghenii și Ana, Popovici Gheorghe și Clavdia, Istrati […] Post-ul Diplome și câte 1.000 de lei „pentru promovarea și prețuirea familiei” apare prima dată în Observatorul de Nord.
09:10
Parlamentul ar urma să stabilească astăzi data alegerilor prezidențiale. Proiectul de hotărâre privind stabilirea datei de 20 octombrie pentru alegerile prezidențiale a fost înregistrat în Parlament de deputatul PAS, Veronica Roșca. Conform Constituției Republicii Moldova, mandatul președintelui este de 4 ani, cu posibilitate obținerii a încă unui singur mandat (în total, președintele poate avea maximum […] Post-ul Parlamentul ar urma să stabilească astăzi data alegerilor prezidențiale apare prima dată în Observatorul de Nord.
08:30
Circa 550 de profesori vor evalua testele de bacalaureat în sesiunea 2024. Aceștia vor fi repartizați în 18 comisii republicane de evaluare, constituirea cărora a fost aprobată de Comisia Națională de Examene, transmite moldpres.md Testele rezolvate vor fi verificate în patru centre republicane de evaluare din municipiul Chișinău, începând cu data de 4 iunie. Profesorii […] Post-ul Testele de bacalaureat în sesiunea 2024 vor fi evaluate de circa 550 de profesori apare prima dată în Observatorul de Nord.
07:10
Banca Națională a Moldovei a actualizat ratele de schimb valutar pentru ziua de joi, 16 mai 2024. Detaliile ratei de schimb sunt următoarele: Euro a înregistrat o ușoară creștere, fiind cotat astăzi la 19 lei și 28 bani, ceea ce reprezintă o creștere cu 5 bani. Dolarul american rămâne la valoarea de ieri de17 lei și 81 de […] Post-ul Cursul valutar pentru joi, 16 mai 2024: euro crește cu 5 bani, dolarul american rămâne la valoarea zilei de ieri apare prima dată în Observatorul de Nord.
06:50
Horoscop Berbec – 16 mai 2024: A venit momentul să cobori cu picioarele pe pământ, să te ocupi de venituri, cheltuieli, economii și de orice alte resurse. Motivații există, dar cele mai multe dintre ele sunt încărcate de tensiune. Horoscop Taur – 16 mai 2024: Ai ocazia de a te întoarce la preocupări practice, la […] Post-ul Horoscopul zilei de joi, 16 mai 2024: Racii vor primi propuneri foarte atrăgătoare, care promit rezolvarea unor probleme, află ce spun astrele despre zodia ta apare prima dată în Observatorul de Nord.
06:40
Pentru astăzi, joi, 16 mai, în Soroca, vremea se va menține răcoroasă. Cerul va fi temporar noros, vântul va sufla slab și moderat. Maximele termice ziua vor înregistra 15…16 grade Сelsius, iar cea minimă de 6…11 grade Сelsius. Precipitații nu sunt prognozate. Post-ul Vremea la Soroca: Prognoza meteo pentru joi, 16 mai 2024 apare prima dată în Observatorul de Nord.
06:30
La ședința Consiliului Raional Soroca din 15 mai s-a discutat și despre drumul nereparat spre Vasilcău, Trifăuți, Inundeni și Ruslanovca. Consilierilor li s-a propus să ia act de raportul supraveghetorului tehnic, informațiile Serviciului Financiar al Aparatului Președintelui Rаiоnului Soroca și a Direcției Finanțe a Consiliului Raional, dar și să accepte realizarea lucrărilor de reparație capitală.  […] Post-ul Discuții “aprinse” despre drumul spre Vasilcău la Consiliul Raional Soroca apare prima dată în Observatorul de Nord.
15 mai 2024
21:00
Astăzi, copiii care frecventează grădinița numărul 17 “Cheița de Aur” din municipiul Soroca împreună cu părinții lor au sărbătorit  Ziua Internațională a Familiei printr-un eveniment memorabil. Familiile au participat la diverse activități și jocuri sportive, de la cursele de alergare la competițiile de sărituri și alte provocări distractive, toți cei prezenți au fost implicați într-o […] Post-ul Grădinița numărul 17 “Cheița de Aur” a sărbătorit Ziua Internațională a Familiei / VIDEO apare prima dată în Observatorul de Nord.
19:20
Astăzi, de Ziua Familiei, micuții din clasa a I-B, învățătoare Diana Ciobu, de la Liceul ”Ion Creangă” au primit o întrebare foarte grea: “Cine este ”șeful” în familia lor?” Opiniile s-au împărțit. Pentru unii, ”șef” este acel părinte care îi ajută să-și pregătească lecțiile și face de mâncare, în timp ce pentru alții, ”șeful” este […] Post-ul Gura copilului adevăr spune: Cine este ”șeful” în familia ta ? / VIDEO apare prima dată în Observatorul de Nord.
18:30
Ce trebuie să știi când folosești coaja de ou în grădinărit Coaja unui ou de dimensiuni medii cântărește aproximativ 7-10 g. Pentru a prepara un îngrășământ lichid, este necesar un minim de 100 g, adică aproximativ 10-15 ouă, ceea ce este destul de puțin. Pentru aplicarea în sol în formă uscată, este nevoie de 500 […] Post-ul Cum să folosești coaja de ou în grădină : patru scenarii practice apare prima dată în Observatorul de Nord.
17:30
Cu unanimitate de voturi, la ședința ordinară de astăzi, Consiliul Raional Soroca a lichidat școlile din Ocolina și Țepilova, ultima fiind în ultimii ani, doar pe hârtie, subunitate a Liceului Teoretic „Ion Creangă” din municipiul Soroca. Procedura de votare a fost una rapidă, câte un minut la fiecare subiect, fiind unele dintre puținele proiecte de […] Post-ul După ani de discuții, Consiliul Raional Soroca a închis două școli în două minute / VIDEO apare prima dată în Observatorul de Nord.
16:20
Frumoase sunt serile în familia lui Emil și Veronica Guțu din Soroca. După o zi petrecută printre elevi, ambii soți, pedagogi de vocație, se întorc acasă, la mica lor familie. Fiecare revine încărcat cu emoțiile și trăirile zilei. Cea mai hărnicuță, mezina, Antonia-Ioana, aduce de la grădiniță desaga plină de povești, iar Paula-Smaranda se întoarce […] Post-ul Serile în familia Gutu au gustul fericirii apare prima dată în Observatorul de Nord.
15:20
Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit, pentru data de 17 noiembrie 2024, alegeri locale noi pentru funcția de primar în comuna Iliciovca, raionul Florești. Decizia vine urmare a sesizării Autorității Naționale de Integritate (ANI) prin care a informat Comisia despre Actul de constatare prin care l-a decăzut pe primarul localității din dreptul de a exercita […] Post-ul În comuna Iliciovca, raionul Florești, vor avea loc alegeri locale noi pentru funcția de primar apare prima dată în Observatorul de Nord.
Mai mult de 2 zile în urmă
13:20
  La Soroca a avut loc o ședință comună a conducătorilor Serviciilor desconcentrate din raioanele Soroca, Drochia și Florești. În ordinea de zi a ședinței au fost incluse două chestiuni: Cu privire la aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și Excursie la Muzeul de Istorie și Etnografie „Nicolae Bulat” și Cetatea Soroca. Șefului Oficiului Teritorial […] Post-ul Șefii Serviciilor desconcentrate din raioanele Soroca, Drochia și Florești au votat unanim pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană apare prima dată în Observatorul de Nord.
12:00
Grupul Clever lansează Prima TV Moldova, în Republica Moldova, cu grilă diferită faţă de varianta din România.  Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat lansarea unei noi televiziuni, Prima TV Moldova (cu versiune HD). Postul va avea conţinut de la toate televiziunile grupului Clever, după cum le-a spus membrilor CNA Irina Radu, consultant al proiectului. Potrivit documentaţiei depuse la […] Post-ul Prima TV Moldova, o nouă televiziune generalistă, se va lansa în RM. „Este ca un agregator de emisiuni pe care suntem siguri că cei din Republica Moldova le vor urmări” apare prima dată în Observatorul de Nord.
11:50
Pe 14 mai curent, Biblioteca Publică Raională „Iulian Filip” din orașul Drochia a găzduit un eveniment de zile mari – o întâlnire de suflet cu Lidia Ungureanu, poetă, publicistă, graficiană, eseistă, băștinașă din satul Chetrosu în cadrul Campaniei 25 Scriitori, Cercetători, Întâlniri a Programului Național LecturaCentral, ediția VIl-a, un eveniment cultural – literar cu genericul […] Post-ul „Între viață și cuvânt” – cu scriitoarea Lidia Ungureanu / GALERIE FOTO apare prima dată în Observatorul de Nord.
11:30
 Pe stadionul Zimbru din Chișinău va avea un loc un „meci de prietenie” între Republica Moldova și Ucraina, anunță Federația Moldovenească de Fotbal. Pentru vecinii ucraineni, care sunt calificați la EURO 2024,  acesta va fi un test înaintea marelui turneu.   Evenimentul va avea șoc pe data de 11 iunie, biletele pot fi cumpărate pe […] Post-ul Selecționatele de fotbal a Republicii Moldova și Ucrainei vor susține un „meci de prietenie” la Chișinău apare prima dată în Observatorul de Nord.
11:20
Urmăriți continuarea ședinței Consiliului Raional Soroca din 15 mai. Transmisiunea este difuzată pe platforma euparticip.md de secretariatul Consiliului pentru Participare din raionul Soroca – Centrul de Resurse pentru Tineri și Femei DACIA, în cadrul Proiectului ”Facilitarea participării civice în procesul decizional”, implementat cu suportul oferit de către Fundația Est-Europeană din resursele acordate de Biroul de […] Post-ul Urmăriți continuarea ședinței Consiliului Raional Soroca din 15 mai 2024 apare prima dată în Observatorul de Nord.
11:10
Ion și Raisa Afanas s-au căsătorit acum 51 de ani, au jucat nunta la Hristici într-o zi de mai. A plouat în ziua nunții, dar nici mirii și nici nuntașii nu erau mâhniți, deoarece, după mai multe zile de secetă, părea că Domnul le binecuvântase căsătoria cu o ploaie caldă și liniștită. Se spune că […] Post-ul Familia Afanas – Jumătate de veac împreună / VIDEO apare prima dată în Observatorul de Nord.
10:40
Astăzi începând cu ora 10.00 se desfășoară ședința Consiliului Raional Soroca. Pe ordinea de zi sunt propuse  mai multe chestiuni privitor la alocarea resurselor bănești, organizarea odihnei copiilor în sezonul estival, dar și transmiterea în comodat a unor bunuri. Post-ul Urmăriți în direct ședința ordinară a Consiliului Raional Soroca apare prima dată în Observatorul de Nord.
10:10
Începând cu anul 2010, Ziua Familiei a fost inclusă în lista sărbătorilor oficiale ale Republicii Moldova. Ziua Familiei este sărbătorită la 15 mai. În această zi sunt organizate diverse evenimente (conferințe, mese rotunde, discuții, forumuri și evenimente culturale) la nivel de stat și local, care evidențiază importanța familiei ca fundament al societății și au ca […] Post-ul Astăzi este marcată Ziua Internaţională a Familiei: 15 fapte interesante despre familie și căsătorie apare prima dată în Observatorul de Nord.
09:50
 Astfel, vor fi introduse tarife noi acoperite de polița medicală, pentru a spori accesul pacienților la metode moderne de diagnostic și tratament. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.. Ministerul Sănătății a precizat anterior că modificările au loc în contextul în care o bună parte din tarifele pentru serviciile medicale nu reflectă cheltuielile reale suportate […] Post-ul Tarifele pentru serviciile medicale oferite persoanelor asigurate vor fi ajustate. apare prima dată în Observatorul de Nord.
06:50
Banca Națională a Moldovei a actualizat ratele de schimb valutar pentru ziua de miercuri, 15 mai 2024. Conform ultimelor informații, principalele valute înregistrează mici fluctuații comparativ cu ziua precedentă. Detaliile ratei de schimb sunt următoarele: Euro a înregistrat o ușoară creștere, fiind cotat astăzi la 19 lei și 23 bani, ceea ce reprezintă o creștere cu 6 […] Post-ul Cursul valutar pentru miercuri, 15 mai 2024: euro crește cu 6 bani, dolarul american cu 3 bani apare prima dată în Observatorul de Nord.
06:40
Horoscop Berbec – 15 mai 2024: Ai la dispoziție o zi deosebit de interesantă și de generoasă cu momentele de înțelegere a unor nevoi profunde, pe care le-ai cam ignorat și acum vezi că nu a fost bine. Horoscop Taur – 15 mai 2024: Ar fi de dorit să te oprești puțin, indiferent ce mare […] Post-ul Horoscopul zilei de miercuri, 15 mai 2024: Peștele primește azi informații, sfaturi, sugestii dintre cele mai valoroase, află ce spun astrele despre zodia ta apare prima dată în Observatorul de Nord.
06:30
Pentru astăzi, 15 mai, în Soroca, vremea se va menține răcoroasă, deși valorile termice vor fi în ușoară creștere. Cerul va fi temporar noros, vântul va sufla slab și moderat. Maximele termice ziua de 15…16 grade Сelsius, iar cea minimă de 5…11 grade Сelsius. Nu sunt prognozate precipitații. Post-ul Vremea la Soroca: Prognoza meteo pentru miercuri, 15 mai 2024 apare prima dată în Observatorul de Nord.
06:10
Cetățeanul de onoare al municipiului Soroca, Demir Dragnev, doctor habilitat în istorie și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, a fost unul dintre invitații emisiunii “Interviu cu soroceni”. Istoricul este originar din satul General Poetaș (denumit astfel în perioada interbelică), localitate cunoscută din cele mai vechi timpuri și până astăzi cu numele de […] Post-ul Demir Dragnev: “Cetatea Soroca e făcută de Ștefan cel Mare. Asta e părerea mea” apare prima dată în Observatorul de Nord.
14 mai 2024
20:20
Poliția Națională  anunță că, timp de câteva săptămâni mascații Brigăzii de poliție cu destinație specială “Fulger” vor participa la mai multe exerciții de intervenție care fac parte din planul de activitate al instituției, inclusiv va fi testată conlucrarea cu alte subdiviziuni ale IGP în situații de urgență. Atât ziua, cât și pe parcursul nopții, s-ar […] Post-ul Informații importante pentru cetățeni: timp de câteva săptămâni în raioanele țării se vor desfășura simulări ale Brigăzii “Fulger” apare prima dată în Observatorul de Nord.
19:00
O echipă de oameni de știință condusă de Universitatea din Viena, Austria, care a realizat un studiu publicat în revista Gastric Cancer din 17 aprilie 2024 a făcut o descoperire îngrijorătoare pentru sănătate. Experții au constatat că un ingredient, adăugat frecvent în mâncare, crește riscul de cancer gastric cu 41%. Cancerul gastric ocupă un loc […] Post-ul Află condimentul de la bucătărie care crește riscul de cancer gastric cu 40% apare prima dată în Observatorul de Nord.
17:40
Ai fotografiat ceva deosebit și vrei ca imaginea să fie apreciată de cât mai multă lume? Ai surprins cu telefonul o problemă și vrei ca autoritățile să afle de ea? Atunci rubrica FOTOGRAFIA ZILEI de pe www.observatorul.md este locul perfect pentru imaginea ta. Trimite-ne imaginea ta pe facebook.com/observatorul.md și descrie când, unde și în ce […] Post-ul FOTOGRAFIA ZILEI: Pomană “de pomană” apare prima dată în Observatorul de Nord.
17:30
Pentru ca mai mulți europarlamentari români să susțină parcursul europeaan a Republicii Moldova este necesar ca sorocenii care sunt cetățeni ai României să participe la scrutinul care se va desfășura pe data de 9 iunie 2024. Adrian Dupu, secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova de la București a declarat recent că […] Post-ul Sorocenii cetățeni ai României pot vota la alegerile europarlamentare, din 9 iunie, la Palatul de cultură apare prima dată în Observatorul de Nord.
15:50
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis astăzi Cod galben de creștere a nivelului apei în râul Nistru, valabil în perioada 14-17 mai curent, informează moldpres.md SHS a precizat că în legătură cu mărirea de scurtă durată a deversării apei din lacul de acumulare Dnestrovsk (r. Nistru) până la 1800 m3/s, pe sectorul satului Unguri […] Post-ul Pentru perioada 14-17 mai a fost emis Cod galben de creștere a nivelului apei în râul Nistru apare prima dată în Observatorul de Nord.
Mai multe ştiri
©2004—2024 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.