Decis să lupte pentru țară sub steagul A.U.R.: „Am stat 19 ani în Italia, aveam salariu de 3000 de euro. M-am întors să opresc defrișările ilegale”

InfoPrut, 21 ianuarie 2020 00:20

Alianța pentru Unirea Românilor (A.U.R.) și-a lansat luni filiala Cluj. La eveniment au participat lideri de partide, președinți de asociații, simpatizanți și membri ai Alianței.    Unul dintre participanții la eveniment a emoționat sala cu povestea sa de viață. „Am stat 19 ani în Italia, puteam să rămân acolo, cu un salariu 3 000 de euro, eram șofer pe camion, dar m-a pornit o milă față de țara asta și m-am întors. Acum 1 an și jumătate m-am întors în țară, decis să opresc defrișările. Pe orice cale. Am participat la niște proteste contra defrișărilor, la un protest la București organizat contra musulmanizării României. Am luat mașina, m-am dus la București și am participat și eu alături de 1 500 de oameni la protest. Ocazia care mi s-a ivit, să lupt pe căi legale pentru țara asta, mi-a dat-o George Simion cu acest partid. Fraților, eu zic să ne ridicăm, să luptăm pentru țară. Dacă nu noi, cine? Dacă nu acum, când?”, a relatat Florin Rusu în cadrul lansării. Protejarea familiei, reducerea taxelor, unirea românilor din Diaspora și din Țară, infrastructura, respectarea libertății și a credinței se numără printre prioritățile celei mai recente formațiuni înscrise în registrul partidelor politice. Alianța pentru Unirea Românilor este o mișcare politică pentru unitatea românilor de pretutindeni, ce susține revenirea la românism și o societate românească în care DREPTATEA să fie cel mai important reper. Articolul Decis să lupte pentru țară sub steagul A.U.R.: „Am stat 19 ani în Italia, aveam salariu de 3000 de euro. M-am întors să opresc defrișările ilegale” apare prima dată în InfoPrut.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de InfoPrut

Acum 4 ore
10:00
„Lucrurile firești, adevărate, umplute cu substanță de adevăr, nu au cum să nu se întâmple”. De această părere este Călin Vieru, fiul marelui poet Grigore Vieru, care spune că a moștenit de la tatăl său, „codul genetic din punct de vedere al moralității și de a rămâne onest, cinstit și fidel ideii” de reîntregire a neamului românesc prin Unirea Basarabiei cu România. „A dat Domnul să moștenesc codul genetic din punct de vedere al moralității și de a rămâne onest, cinstit și fidel ideii. Vorbind mai popular, șiorșica nu sare departe de trunchi sau sângele apă nu se face. Un descendent din viereni, prima generație, nu are cum să aibă altă părere decât a lui tata, mai ales în acest răstimp clocotitor, în acest segment istoric. Mai mult decât atât, această pornire a lui și a fruntașilor societății noastre de la începutul anilor '90 nu cred că ar putea să nimerească în mâini mai bune, nu din punct de vedere că sunt cel mai abil sau curajos, sau dețin un miraculos elixir, pe care să îl împrăștii prin văzduh și lucrurile se vor îndeplini, pur și simplu nu sunt laș, am să merg până la urmă”, a declarat Călin Vieru într-un interviu pentru unimedia.info. Întrebat cât de real i se pare acest deziderat, fiul poetului Grigore Vieru a spus că „lucrurile firești, adevărate, umplute cu substanță de adevăr, nu au cum să nu se întâmple”. „Iar lucrurile umflate cu minciună se dezumflă și dispar. Chestia asta care e a 15-a Armată de ocupație, care este limbă moldovenească, este o bulă umplută cu minciună, care a început deja să se dezumfle, din 90, și îi mai rămâne poate 1 an, o zi, 10 ani. După, bula plesnește și nu rămâne nimic din ea”, a mai adăugat sursa. Cât despre înlocuirea sintagmei de limbă de stat cu limba română în Constituție și existența celor care s-ar nu sunt de acord cu această inițiativă, Călin Vieru a precizat că aceste forțe nu se vor opune foarte mult timp. „Acum aceste forțe există, o bună perioadă încă se vor mișca și se vor opune, dar acest lucru nu va dura foarte mult, măcar și din motivul că foarte curând, acest lucru va ieși din sfera politicului. Oamenii vor lăsa în sfera politicului lucrurile mai naturale. Omul se va gândi în curând mai mult la ce va mânca diseară și cu ce se va înveli și vor rămâne trebuințele strict necesare omului pentru supraviețuire, pentru instinctul lui de conservare. Multe lucruri care sunt artificial umplute cu minciună au fost aduse în politic și cum au fost aduse așa și vor ieși. Atunci de la sine din Constituție va dispărea sintagma „limbă de stat” și va apărea limba română. Păcat că nu ne vom bucura atunci de această victorie, deoarece va fi un lucru firesc, natural”, a mai menționat sursa.   Articolul Călin Vieru, despre Unire: „Lucrurile firești, umplute cu substanță de adevăr, nu au cum să nu se întâmple” apare prima dată în InfoPrut.
Ieri
23:30
Uniunea Europeană consideră că Republica Moldova trebuie să lupte în continuare cu propaganda şi dezinfomarea, şi trebuie să depună eforturi pentru  a avea o presă liberă, care să contribuie la dezvoltarea unei societăţi corect informată. Declaraţii în acest sens au fost făcute de Excelenţa sa Ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, în cadrul unei emisiunii de la TVR. Moldova. „Pentru noi, domeniul mass media este unul foarte important. Fără presă liberă, poate că în iunie anul trecut nimeni nu ar fi ştiut ce a avut loc în Parlament, schimbări care au adus speranţă oamenilor din Republica Moldova”, a declarat Peter Michalko. Excelenţa Sa spune că este foarte important, într-un stat democratic, ca oamenii să fie informaţi corect şi pluralistic, pentru ca ei să poată lua decizii corecte bazate pe o informare bună. La acest capitol, Ambasadorul UE spune că Consiliul Audiovizualului nu funcţionează aşa cum ar trebui: „Aici nu a fost înregistrat progresul dorit. În ceea ce priveşte Consiliul Audiovizualului – nu lucrează cum trebuie.  Am văzut anul trecut că a şi fost respins raportul CCA în Parlament, dar nu au continuat acei  paşi, care în mod logic ar trebui să continue.  Unii membri din Consiliu au plecat, probabil nu au putut participa la acest tip de activitate şi am văzut că legile care au fost în trecut pregătite şi sunt în Parlament – nu au fost adoptate. Asta rămâne ca restanţă, pentru a asigura presei un mediu potrivit, inclusiv ce priveşte  accesul la piaţa de publicitate. De asemenea, nu au fost investigate suficient semnalele de existenţă a unui control de cartel asupra pieţei de publicitate.  UE a ridicat întotdeauna problema concentrării proprietăţii mass mediei”. „Se văd nişte fenomene negative, de dezinfomare, împotriva cărora trebuie de luptat. Ea este ţintită spre minţile oamenilor. De altfel, şi propaganda. Toate aceste lucruri sunt un pericol pentru societate, ca aceasta să se dezvolte în mod deschis şi democratic. Pentru asta, mass media liberă este atât de importantă”, a conchis Peter Michalko. Articolul Declarație: R. Moldova trebuie să lupte împotriva propagandei şi a dezinformării apare prima dată în InfoPrut.
23:00
Europa nu poate fi mai puternică decât dacă întinde legături mai strânse cu Rusia, a declarat președintele Republicii Moldova într-un interviu exclusiv cu Euronews. Igor Dodon a cerut o mai mare cooperare economică între Moscova și Bruxelles, care au fost înglobate într-un război de sancțiuni de la anexarea Rusiei a Crimeei, transmite protv.md. El a declarat pentru Euronews că Uniunea Europeană are nevoie de idei noi și că propunerea sa va uni membrii blocului. „Cred că Rusia ar putea ajută UE să fie mai puternică, Europa să fie mai puternică", a spus Dodon în timpul interviului de la Chișinău. „Să fim sinceri: O Europă puternică fără Federația Rusă nu poate fi”, a adăugat el. „Cred într-o Europa mare, de la Lisabona la Vladivostok. Charles de Gaulle a venit cu această idee și este repetat deseori de diverși lideri mondiali. Cred că această este singură soluție pentru a face Europa mai puternică pentru a face față provocărilor viitoare în creștere. " Ex-statul sovietic Moldova, situat între Ucraina și România, a semnat un acord politic și comercial cu UE în 2014, supărând Rusia. Însă Chișinăul a căutat și către Est și are statut de observator la Uniunea Economică Eurasiatică, dominată de Rusia. „Politica externă pe care am promovat-o în ultimii ani este una echilibrată, ceea ce înseamnă, pe de o parte, punerea în aplicare a acordului de asociere cu UE și restabilirea relațiilor strategice cu Federația Rusă", a spus Dodon. „Cred că aceasta (n.red :legătura mai puternică între Rusia și UE) se va întâmplă în mod inevitabil, indiferent de țările care nu au legătură cu sancțiunile economice. Cred că dialogul va există inevitabil și această perioada de incertitudine în relațiile dintre cei doi actori globali va fi depășită. Cred că interesele comune vor uni Europa cu Federația Rusă din punct de vedere economic și vor face față provocărilor globale actuale", a mai menționat președintele R. Moldova. Dodon, fost șef al partidului socialist pro-Rusia din R. Moldova, este președintele de stat din 2016. Vara trecută, partidul său a format o coaliție cu blocul pro-UE ACUM, după ce alegerile din februarie s-au dovedit neconcludente. Maia Sandu de la ACUM - un reformist pro-european - a fost aleasă prim-ministru și a pus R. Moldova pe un drum spre Bruxelles. Acest lucru a fost pus la îndoială atunci când coaliția s-a prăbușit în noiembrie și fostul consilier prezidențial Ion Chicu a devenit noul premier al R. Moldova, ceea ce a determinat acuzațiile potrivit cărora Chișinăul ar fi renunțat la parcursul său proeuropean. https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=dZakBvuhGbA&feature=emb_title Articolul Igor Dodon: „Cred într-o Europa mare, de la Lisabona la Vladivostok. O Europă puternică fără Rusia nu poate fi” apare prima dată în InfoPrut.
22:30
Cătălin, fiul talentatului acordeonist basarabean Vitalie Advahov a făcut senzație la „Românii au Talent”. Tânărul violonist a ridicat publicul în picioare interpretând o melodie clasică pe ritmuri moderne. Băiatul de 13 ani a impresionat și juriul. „Mi s-a făcut pielea de găina. Dragă, ești un ninja cu vioară”, a comentat Florin Călinescu. La rândul său, Mihai Petre a remarcat că a fost un moment spectaculos. „Ești priceput și faci alegeri interesante, de la ce ai ales să cânți la outfit și la cum te miști pe scenă”, a adăugat juratul. Cătălin Advahov a luat patru de „DA” și a fost calificat în etapa următoare. https://www.youtube.com/watch?v=dNLlQNtJKoc Amintim că săptămâna trecută, un puști basareabean de numai 4 ani a smuls ropote de aplauze la „Românii au talent”, recitând poezia „Unire, frați români! Articolul Fiul unui acordeonist celebru de la Chișinău, moment de senzație la „Românii au Talent” apare prima dată în InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
17:10
În 2019, aproape 30% din exporturile Republicii Moldova au ajuns în România, urmată de Italia, Federația Rusă și Germania, cu o cotă de sub 10 la sută, arată ultimele date ale Biroului Național de Statistică. Exporturile de mărfuri destinate statelor Uniunii Europene au însumat 1,8 miliarde dolari SUA (cu 1,7% mai puțin față de anul 2018), deținând o cotă de 65,9% în total exporturi (68,8% - în anul 2018). Statele CSI au fost prezente în exporturile R. Moldova cu o pondere de 15,6% Exporturile de mărfuri autohtone au constituit 2,0 miliarde dolari SUA (71,9% din total exporturi), fiind în creștere cu 7,9% față de anul 2018, care a contribuit la majorarea pe total exporturi cu 5,4%. Totodată, Republica Moldova a importat mărfuri din UE în valoare de 2,9 miliarde de dolari (49,5%) și din CSI – în valoare de 1,4 miliarde de dolari (24,2%). În anul 2019 exporturile de mărfuri au totalizat 2,8 miliarde dolari SUA, volum superior celui realizat în anul 2018 cu 2,7%. Articolul România, principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
16:50
Dacă pentru alegerile prezidențiale din R. Moldova din acest an nu va fi identificat un candidat comun apartinic al forțelor de dreapta, atunci Platforma Demnitate și Adevăr își va înainta propriul pretendent pentru fotoliul de președinte. Declarația aparține liderului Platformei DA, Andrei Năstase. Politicianul a refuzat să spună dacă acest candidat va fi el și a menționat că decizia va fi luată de comun acord în cadrul Platformei DA, transmite IPN. În opinia lui Andrei Năstase, președintele Igor Dodon este acum foarte puternic din punct de vedere politic. „Are în spatele lui vagoane de bani, are interesele străine în spatele lui și va face tot ce-i stă în puteri să câștige al doilea mandat”, a declarat politicianul în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1. De aceea, Năstase consideră că partidele de dreapta trebuie să lărgească frontul. „Iată de ce vă spun motivul adevărat pentru care nu vreau să mai merg pe exercițiul din 2016, vreau să coagulăm forțele. În momentul în care acest lucru nu se va produce cu un candidat apartinic, apolitic, bineînțeles Platforma DA este pregătită să înainteze propriul candidat, care neapărat va solicita sprijinul și al unioniștilor, și al stataliștilor, și al pro-europenilor”, a precizat acesta. Politicianul spune că dacă ar fi candidat el la scrutinul prezidențial din anul 2016, atunci când candidatul comun al blocului ACUM a fost Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, probabil rezultatul ar fi fost altul. „Noi în 2016 am ratat o șansă uriașă. Și nu vorbesc aici despre partidele noastre. Nu vorbesc aici despre mine, despre Maia Sandu, nu despre noi este vorba. Despre Moldova este vorba. Țara noastră a ratat o șansă uriașă de a se salva, atunci în 2016 și de Plahotniuc, și de Dodon. Procesele au fost amânate cu patru ani”, a mai spus Năstase. Articolul Ce va face Andrei Năstase, dacă nu va fi identificat un candidat unic la prezidențiale apare prima dată în InfoPrut.
16:00
Cu ajutorul unui proiect finanțat de Guvernul Germaniei, care a oferit aproximativ 3 milioane de euro, peste 15 mii de gospodări din raionul Leova din R. Moldova au acces la apă potabilă. În oraş a fost construită o nouă staţie de pompare şi a fost renovată staţia de tratare. Sistemul de alimentare a fost şi el extins pentru a ajunge la cât mai mulţi cetăţeni, notează TVR Moldova. [caption id="attachment_50693" align="aligncenter" width="600"] Sursă foto: campaniinfo.ro[/caption] Reţeaua de alimentare cu apă Leova - Iargara a fost finalizată anul trecut şi are o lungime de aproape 23 de km. A fost nevoie şi de o nouă staţie de pompare, care poate aproviziona cu apă potabilă peste 50 de mii de locuitori. „Noi am asigurat localităţile cheie cu apă potabilă. În Leova sunt 10 mii de locuitorii, în Iargara 5 mii, asta constituie în jur de 25-30 % din populaţia raionului, dar cu perspectiva de extindere pe întreg raionul”, a spus Valeriu Porubin, manager de proiect. Pentru ca apa să fie de calitate, s-a renovat şi staţia de tratare. „Apa în Leova se tratează pe bază de hipoclorit de sodiu. Este o substanţă mai puin nocivă decât azotul activ, care se folosea anterior. Oraşul Leova fiind unul dinre primele din Republica Moldova care face tratarea cu hipoclorit, adică e sare de bucătărie supusă unui anumit proces fizic”, a mai menționat acesta. Valoarea totală a proiectului este de 3,3 milioane de euro, Guvernul Germaniei oferind peste 2,8 milioane de euro, Fondul Naţional pentru Dezvoltare Regională a alocat aproximativ 470 000 euro, iar Consiliul Raional 52 000 euro. „Graţie acestui proiect, oamenii din oraşul Leova pot să beneficieze de apă potabilă de calitate. Totodată, există posibilitatea ca acest proiect să fie extins pe întreg teritoriul raionului”, a spus Angela Ganninger, ambasadorul Germaniei în Republica Moldova. „Uniunea Europeană va contribui la extinderea reţelei de aprovizionare cu apă şi în alte localităţi din raionul Leova, ca cât mai mulţi oameni de aici să aibă o viaţă mai bună”, a declarat și Peter Michalko, ambasadorul UE în Republica Moldova. În prezent, în raionul Leova se lucrează la extinderea reţelei de aprovizionare cu apă. Lucrările se fac cu ajutorul financiar al autorităţilor locale, dar şi cu suportul Uniunii Europene. Articolul Investiţii europene la Leova. Câte gospodării vor avea acces la apă potabilă apare prima dată în InfoPrut.
14:20
Vineri, 14 februarie 2020, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Instituția Prefectului Județului Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Direcția pentru Cultură Alba, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba – Hunedoara, Inspectoratul Școlar Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Casa de Cultură a Studenților, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Fundația „Alba Iulia 1918 pentru Unitatea și Integritatea României” și Despărțământul ASTRA „Eugen Hulea” Alba Iulia îl vor omagia pe scriitorul Grigore Vieru, la 85 de ani de la naștere. Activitățile menite să aducă în atenția publică viața și opera marelui scriitor se vor desfășura după următorul program: Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba – spațiile expoziționale la sediul central și filiale ora 9,00 – 19,00 Medalion Aniversar Grigore Vieru - Expoziții: de carte, fragmente din operă, fragmente critice, fotografii, listă bibliografică - Audiții, proiecții foto - video spații expoziționale ale instituției  Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba - Secția împrumut carte pentru copii Ora 10,00 – 11,00 Copiii și Grigore Vieru -Coșulețul copiilor deștepți - Cerc de cultură generală Aleea Scriitorilor din Alba Iulia - Bustul lui Grigore Vieru Ora 13,00 – 13,30 Flori și cuvinte pentru Grigore Vieru - depunere buchete de flori/ jerbe aniversare - mesaje instituționale din partea organizatorilor și a partenerilor în organizare la aniversarea a 85 de ani de la nașterea scriitorului Grigore Vieru - lectură publică din opera scriitorului Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba – Sala de lectură Ora 14,00 – 15,30 Dialoguri culturale: 85 de ani de la nașterea lui Grigore Vieru -prezentarea expozițiilor tematice -prezentarea vieții și operei scriitorului Grigore Vieru -conferința cu tema: Gânduri pentru Grigore Vieru - 85 de ani de la nașterea scriitorului Din 2012, Grigore Vieru a devenit patronul spiritual al Bibliotecii „Alba Iulia” din Chișinău, unde a fost amplasat un bust realizat de sculptorul albaiulian Romi Adam. Același sculptor a realizat și bustul scriitorului de pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, unde în fiecare an Grigore Vieru este omagiat de oficialități și oameni de cultură. În semn de omagiu, Primăria Municipiului Alba Iulia a conferit numele lui Grigore Vieru unei străzi din municipiu. Tot astăzi, Acțiunea 2012 invită românii la ora 17,30, în Piața Charles de Gaulle, pentru a merge organizat la bustul marelui poet din Parcul Herăstrău din București și a-l comemora. Articolul Grigore Vieru, omagiat la Alba Iulia apare prima dată în InfoPrut.
13:30
Delegaţia transnistreană în Comisia Unificată de Control a cerut să fi examinată posibilitatea de a majora contingentul de pacificatori ruşi de la Nistru de la 400 la 4200. [caption id="attachment_44921" align="aligncenter" width="600"] Sursă foto: army.md[/caption] Potrivit agenției Novostipmr.org, delegația transnistreană în Comisia Unificată de Control (CUC) a făcut publică, joi, 13 februarie, o declarație în care, între altele, îi cere Rusiei să examineze „problema reluării activității escadrilei de elicoptere și aducerea în conformitate cu documentele de bază ale CUC a contingentului militar de pace al Federației Ruse”. Novostipmr.org precizează că potrivit acestor documente, numărul militarilor ruși în zona de securitate poate ajunge la 4 200. Delegația transnistreană la CUC a motivat această solicitare prin faptul că astfel ar putea fi preîntâmpinată o eventuală escaladare a situației în zona de securitate de la Nistru, dar și posibile provocări „legate de dorința părții moldovenești de a lichida unele posturi ale trupelor de pace”. „Considerăm necesar ca în perioada imediat următoare să ne întoarcem la dezbaterea acestui subiect propus de delegaţia transnistreană şi anume mărirea contingentului militar al forţelor de pacificare a Federaţiei Ruse, redus temporar în anul 2000 în mod unilateral şi fără acordul Comisiei Unificate de Control”, se arată în cererea celor din regiunea transnistreană. Reprezentanții Tiraspolului la CUC afirmă că solicitarea lor este o reacție la cerere Chișinăului de a închide două posturi ale căștilor albastre situate lângă podul de la Dubăsari. Autoritățile de la Chișinău nu au comentat deocamdată aceste declarații ale reprezentanților Tiraspolului la CUC. CUC este format din reprezentanți ai Rusiei, Chișinăului și Tiraspolului și coordonează activitatea trupelor de pace din zona de securitate de la Nistru, instalate acolo la încheierea războiului din 1992. În prezent, în zona de securitate se află aproximativ 1 500 de militari din căștile albastre, câte cca, 500 din partea Rusiei, Chișinăului și Tiraspolului. Amintim că la 22 iunie 2018, Adunarea Generală a ONU a aprobat rezoluţia depusă de Republica Moldova şi de alte şapte state cu privire la retragerea armatei ruse din stânga Nistrului. Articolul Rusia își umflă mușchii în regiunea transnistreană apare prima dată în InfoPrut.
13:00
Luptătoarea din R. Moldova, Anastasia Nichita, a devenit campioană europeană printre senioare. Lupta a avut loc la Roma, Italia, unde basarabeanca a învins-o pe sportiva din Bulgaria, Bilyana Zhivkova Dudova. Scorul final este de 5-4. Sportiva, în vârstă de 20 de ani, a luat aurul la Campionatul European de lupte. În ultimul act al categoriei de greutate 59 kg, Anastasia Nichita s-a confruntat cu bulgăroaica Bilyana Dudova, în vârstă de 22 de ani. Într-o luptă la limite, Anastasia Nichita a învins cu scorul de 5-4. Asta deși a fost condusă cu 2-4 până în ultimele secunde. Alte două luptătoare din R. Moldova, Emilia Cîrîcu Budeanu (50 kg) și Mariana Drăguțan (55 kg) s-au clasat pe locul 5. Luptătoarea Anastasia Nichita este antrenată de Tudor Cîrlan. Aceasta este prima medalie de aur obținută în competițiile de seniori, așa cum la campionatele din 2019, desfășurate la București, sportiva a luat bronzul. Anastasia Nichita este multiplă campioană europeană și mondială printre cadeți, juniori și tineret. În 2019, ea a ocupat locul 5 la campionatele mondiale de seniori, organizate la Nur-Sultan, în Kazahstan, performanță care i-a adus calificarea la Jocurile Olimpice din acest an de la Tokyo. Articolul Basarabeancă, campioană europeană la lupte apare prima dată în InfoPrut.
11:30
Poetul Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi, 14 februarie, vârsta de 85 de ani. Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935, în satul Pererîta, județul Hotin, România Mare. În 1973, Vieru trece Prutul în cadrul unei delegații de scriitori sovietici. Vizitează, la rugămintea sa, mănăstirile Putna, Voroneț, Sucevița, Dragomirna, Văratec. Se întoarce la Chișinău cu un sac de cărți. Mai târziu, poetul spune „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”. La sfârșitul anilor ’80, Grigore Vieru se găsește în prima linie a Mișcării de Eliberare Națională din Basarabia, textele sale (inclusiv cântecele pe versurile sale) având un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din Basarabia. Vieru este unul dintre fondatorii Frontului Popular din Moldova și se află printre organizatorii și conducătorii Marii Adunări Naționale din 27 august 1989. Participă activ la dezbaterile sesiunii a XIII-a a Sovietului Suprem din RSSM în care se votează limba română ca limbă oficială și trecerea la grafia latină. În 2009 poetul a trecut la cele veșnice  în urma unui accident de circulație. În Republica Moldova a fost declarată zi de doliu național, iar la funeraliile sale au asistat câteva zeci de mii de oameni. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce. Câteva şcoli din Republica Moldova, un bulevard din Chişinău şi o stradă din Iaşi și Buzău poartă numele lui Grigore Vieru. Pe 11 februarie 2010 a fost instalat bustul poetului în Aleea Clasicilor din Chişinău. SCRISOARE DIN BASARABIA Cu vorba-mi strâmbă şi pripită Eu ştiu că te-am rănit spunând Că mi-ai luat şi grai şi pită Şi-ai năvălit pe-al meu pământ. În vremea putredă şi goală Pe mine, frate, cum să-ţi spun, Pe mine m-au minţit la şcoală Că-mi eşti duşman, nu frate bun. Din Basarabia vă scriu, Dulci fraţi de dincolo de Prut. Vă scriu cum pot şi prea târziu, Mi-e dor de voi si vă sărut. Credeam ca un noroc e plaga, Un bine graiul cel sluţit. Citesc azi pe Arghezi, Blaga – Ce tare, Doamne-am fost minţit! Cu pocăinţă nesfârşită Mă rog iubitului Isus Să-mi ierte vorba rătăcită Ce despre tine, frate, am spus. Din Basarabia vă scriu, Dulci fraţi de dincolo de Prut. Vă scriu cum pot şi prea târziu, Mi-e dor de voi şi vă sărut. Aflând că frate-mi eşti, odată Scăpai o lacrimă-n priviri Ce-a fost pe loc şi arestată Şi dusă-n ocnă la Sibiri. Acolo-n friguroasa zare, Din drobul mut al lacrimii Ocnaşii scot şi astăzi sare Şi nu mai dau de fundul ei. Din Basarabia vă scriu, Dulci fraţi de dincolo de Prut. Vă scriu cum pot şi prea târziu, Mi-e dor de voi şi vă sărut. https://www.youtube.com/watch?v=qNs-h0VuCCE&feature=emb_title Articolul „Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”. Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 85 de ani apare prima dată în InfoPrut.
13 februarie 2020
23:40
Autoritatea Națională de Cetățenie este o instituție nefuncțională, care trebuie reformată din temelii. Este declarația deputatului de la București, Matei Dobrovie, care susține că în prezent procedura de obținere a cetățeniei române este complet blocată.  „Autoritatea Națională de cetățenie a reușit „performanța” să dea cetățenie română soției liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, și unor deputați socialiști care înjură zilnic România. În prezent, procedura de redobândire a cetățeniei este complet blocată, după ce s-a deschis un dosar penal pentru faptul că mii de ruși și ucraineni au primit cetățenie ilegal, fără să li se verifice actele”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook. Dobrovie amintește despre cele peste 3 000 de persoane cu domiciliul în Rusia, care au vrut, brusc, să devină români în 2019, deși ANC nu face nimic pentru cei 40 000 de români din Transcarpatia, care „ar trebui să aibă acest drept de redobândire a cetățeniei”. Acesta concluzionează că așa arată o instituție nefuncțională, care trebuie reformată din temelii, subliniind că va cere ANC „să retragă cetățenia română celor care în mod clar n-o merită, prin atacurile constante pe care le lansează împotriva României și a intereselor ei”. Articolul Deputat liberal de la București: Procedura de redobândire a cetățeniei române este complet blocată apare prima dată în InfoPrut.
22:50
Deputatul PAS Mihai Popşoi a declarat că, pentru formaţiunea politică din care face parte, este foarte important ca votul unionist să ajungă în Parlamentul Republicii Moldova, iar socialiştii s-ar bucura ca unioniştii să rămână în continuare separaţi, transmite TVR Moldova.  Potrivit lui Mihai Popşoi, în cazul în care unioniştii rămân separaţi, după redistribuirea voturilor, procentele unioniştilor să ajungă şi la PSRM. „Este în interesul nostru de partid ca partenerii noştri de pe dreapta pro-europeană, unionistă, să se consolideze şi să vină cu o agendă şi cu o echipă puterncă, astfel încât să aibă reprezentanţi puternici în parlament, care să se poată bate împreună cu noi împotriva stângii pro-ruseşti”, a spus Mihai Popşoi în cadrul unei emisiuni de la TVR. Moldova. Deputatul PAS a mai menţionat că dezbinarea de pe dreapta eşicherului politic netezeşte calea lui Igor Dodon spre al doilea mandat prezidenţial. „De aceea, repet, noi privim unioniştii ca viitori parteneri de încredere, astfel încât să putem da lovitura în alegerile prezidenţiale şi parlamentare şi să continuăm vectorul european al Republciii Moldova şi să îi lăsăm în offside pe Dodon şi socialiştii pro-ruşi”, a spus Mihai Popşoi. Potrivit liderului PLDM Tudor Deliu, pentru a realiza dezideratul Unirii, este necesară mai întâi unirea forţelor politice din Republica Moldova, iar acest lucru nu se face pe reţelele sociale. Tudor Deliu a spus că s-a întâlnit cu reprezentanţii Mişcării Unirea, alături de care a convenit asupra următoarelor acţiuni. „În timpuil apropiat vom conveni asupra unui dialog permanent în ce priveşte unificarea forţelor unioniste şi ne vom axa pe alegerile prezidenţiale din toamnă, dar şi pe cele din viitorul apropiat”, a declarat Tudor Deliu. Liderul PLDM a specificat că formaţiunea politică pe care o conduce rămâne deschisă unui dialog cu forţele politice pro-europene şi unioniste pentru a realiza obiectivele ce ţin de vectorul european şi dezideratul Unirii. „Am convenit ca, în viitorul apropiat, să creăm o platformă de dialog în problemele care trebuie să ne unească şi nu să ne despartă”, a spus Tudor Deliu. Valeriu Munteanu, liderul Uniunii Salvaţi Basarabia, a spus că  Mişcarea Unirea din care face şi partidul pe care îl conduce ce a lăsat poarta deschisă şi altor formaţiuni politice. „Primii pe listă sunt PLDM şi PUN, pe care noi îi aşteptăm cu drepturi plenipotenţiare şi responsabilităţi foarte multe. Am avut o primă întâlnire cu PLDM, prima chestiune bilaterală discutată fiind integrarea, ca să nu spun aderarea, PLDM-ului în Mişcarea Unionistă. Domnul Deliu ne-a confirmat că vor analiza îndeaproape acest subiect, iar noi îi aşteptăm să pună umărul”, a spus Valeriu Munteanu. Liderul USB a menţionat că urmează să aibă discuţii cu PAS, PPDA şi PUN. „După discuţiile bilaterale, sperăm să discutăm toţi la aceeaşi masă despre instrumentele de dialog care să faciliteze anul electoral 2020”, a spus Valeriu Munteanu. Articolul PAS îi vrea pe unioniști în Parlament apare prima dată în InfoPrut.
22:50
Autoritatea Națională de Cetățenie este o instituție nefuncțională, care trebuie reformată din temelii. Este declarația deputatului de la București, Matei Dobrovie, care susține că va cere să fie retrasă cetățenia română celor care atacă constant România și interesele ei. Deputatul de la București a avut o reacție ca urmare a sesizărilor venite de la Chișinău despre deținerea cetățeniei române a Svetlanei Crasnoselscaia, soția așa-zisului lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. „Autoritatea Națională de cetățenie a reușit „performanța” să dea cetățenie română soției liderului separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, și unor deputați socialiști care înjură zilnic România. În prezent, procedura de redobândire a cetățeniei este complet blocată, după ce s-a deschis un dosar penal pentru faptul că mii de ruși și ucraineni au primit cetățenie ilegal, fără să li se verifice actele”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook. Dobrovie amintește despre cele peste 3 000 de persoane cu domiciliul în Rusia, care au vrut, brusc, să devină români în 2019, deși ANC nu face nimic pentru cei 40 000 de români din Transcarpatia, care „ar trebui să aibă acest drept de redobândire a cetățeniei”. „Presa din R. Moldova a publicat încă din 2017 știrea cu Svetlana Krasnoselskaia, dar Autoritatea Națională pentru Cetățenie nu a luat nicio măsură, în ciuda faptului că regimul nerecunoscut din Transnistria este unul dintre principalele instrumente de presiune și santaj ale Federației Ruse asupra R. Moldova”, mai scrie deputatul. Acesta concluzionează că așa arată o instituție nefuncțională, care trebuie reformată din temelii, subliniind că va cere ANC „să retragă cetățenia română celor care în mod clar n-o merită, prin atacurile constante pe care le lansează împotriva României și a intereselor ei”. Amintim că recent Lilian Carp, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a trimis o petiție Guvernului României în care solicită revizuirea și retragerea deciziei prin care s-a acordat cetățenie română Svetlanei Crasnoselscaia, soția așa-zisului lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, și a celor care întreprind grave abateri cu caracter anti-național, anti-românesc, xenofob și separatist. O solicitare în acest sens a trimis și președintele Asociației „UNIREA-ODIP” către Ambasada României în Republica Moldova, Consulatul României, deputații din Parlamentul RM, dar și Autoritatea Națională pentru Cetățenie. Articolul Deputat liberal de la București: Procedura de redobândire a cetățenie române este complet blocată apare prima dată în InfoPrut.
22:30
Vitali Ignatiev, aşa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, a avut o întâlnire cu Claus Neukirch, şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, căruia i s-a plâns pe presupusă atitudine neconstructivă a Chişinăului în procesul de negocieri. Ignatiev a atras atenţia celor de la OSCE cu privire anumite ameninţări care ar fi fost formulate de Chişinău cu privire la Zona de Securitate şi a preîntâmpinat partea moldovenească cu privire la „nişte paşi imprudenţi şi nepotriviţi care ar conduce la escaladarea tensiunilor” scrie deschide.md. Ignatiev a vorbit despre ameliorarea situaţiei în pretinsa problemă bancară care ar însemna presiuni mari asupra întreprinderilor transnistrene. Aşa-zisul ministru  a îndemnat organismele internaţionale să se implice în conservarea mecanismelor de negociere şi nepermiterea degradării situaţiei. În aceeaşi ordine de idei, pretinsul ministru a vorbit despre o pretins refuz al Chişinăului de a îndeplini nişte angajamente care le-ar fi luat anterior. Ignatiev a subliniat dorinţa Tiraspolului de a-şi dezvolta singur reţelele de comunicaţii astfel ca acestea să nu poate fi supuse riscului de a fi atacate din exterior. Ignatiev a mai criticat şi abordarea Chişinăului în ceea ce priveşte chestiunea transportului auto şi subliniat că Transnistria ar căuta o cât mai rapidă rezolvare a pretinsei probleme, astfel ca autoturismele din regiune să poată circula peste hotare. Ignatiev a atras atenţia celor de la OSCE cu privire anumite ameninţări care ar fi fost formulate de Chişinău cu privire la Zona de Securitate şi a preîntâmpinat partea moldovenească cu privire la „nişte paşi imprudenţi şi nepotriviţi care ar conduce la escaladarea tensiunilor”. Articolul Tiraspolul se plânge în fața OSCE de Chișinău, pe care îl acuză de provocarea escaladării tensiunilor apare prima dată în InfoPrut.
21:30
Uniunea Europeană va urmări cu atenție desfășurarea alegerilor prezidențiale de la Chișinău. În vizorul oficialilor europeni vor intra finanțarea partidelor și a campaniilor electorale, votul din diaspora și regiunea transnistreană, și pluralismul mediatic. În același timp, reprezentanții societății civile atrag atenția că sunt supuși unor atacuri din partea președintelui Igor Dodon, care și-a concentrat puterea în mâinile sale, transmite Radio Chișinău. Ambasadorul Peter Michalko susține că Uniunea Europeană va fi cu ochii pe alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Așteptările față de Guvernul Chicu sunt să asigure un cadru predictibil în ceea ce ține de pluralismul politic și în mass-media, democrație și implicarea societății civile. În mod special, trebuie contracarate riscurile dezinformării, a declarat Peter Michalko la Reuniunea de la Chișinău a Platformei Societății Civile UE – R. Moldova. „Sunt necesare măsuri pentru a corecta deficiențele semnalate anterior: finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, votul din diaspora și regiunea transnistreană, pluralismul mediatic. Atacurile la societate civilă sunt nefondate”, a menționat oficialul UE. Copreședintele Platformei de Asociere din partea Republicii Moldova, Ion Guzun, a semnalat că președintele Igor Dodon lansează atacuri asupra societății civile. Un exemplu ar fi declarația sa de la ședința lărgită a Serviciului de Informații și Securitate privind destabilizarea din exterior a situației de la Chișinău, exact în ajunul alegerilor prezidențiale, prin finanțarea unor organizații non-guvernamentale. „Unii politicieni utilizează atacuri împotriva societății civile. Ne îngrijorează concentrarea puterii de către președintele Republicii Moldova și faptul că au loc mai multe acțiuni politizate ce țin de perioada preelectorală a prezidențialelor. Domeniul mass-media este afectat”, a declarat Ion Guzun. Și societatea civilă din România a fost supusă presiunilor din partea politicienilor, însă această problemă a fost, până la urmă, depășită, a precizat copreședintele Platformei din partea Uniunii Europene, Cristian Pîrvulescu. „Am trăit acest lucru în multe din statele Uniunii Europene. Numim asta linia iliberală și credem că este contrară principiilor democrației și valorilor Uniunii Europene. Încurajăm, atât forțele politice din Republica Moldova, cât și societatea civilă, să reziste unor asemenea tentative”, a afirmat Cristian Pîrvulescu. Potrivit Ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, asistența financiară este direcționată către comunitățile și organizațiile locale, iar finanțarea macrofinanciară rămâne condiționată de rezultatele pe care le va livra Guvernul. Articolul Uniunea Europeană, atentă la desfășurarea alegerilor prezidențiale de la Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
20:40
Mișcarea Politică UNIREA susține că va înregistra până la sfârșitul săptămânii, un demers la Secretariatul Parlamentului, prin care va cere ca ziua de 27 martie să fie declarată - Ziua Unirii Basarabiei cu România, zi de sărbătoare națională. Prezenta inițiativă va constitui un act de recunoștință și, totodată, un omagiu adus celor care și-au pus pe altarul vieții unitatea, limba română, libertatea și dorința de a lăsa un stat cât mai bogat celor ce vin, dând dovadă de sacrificiu, glorie și demnitate. Această zi a întregului neam, o zi sfântă din toate punctele de vedere, nu trebuie să fie confiscată de o competiție politică ce nu are nimic în comun cu idealurile de veacuri ale poporului nostru, mai ales în contextul că în 2018 s-au împlinit 100 de ani de la marele eveniment”, se arată într-un comunicat de presă. Totodată, Mișcarea Politică Unirea a amintit că la 14 martie 2017, Camera Deputaților din Parlamentul României a adoptat proiectul de Lege pentru declararea zilei de 27 martie - Ziua Unirii Basarabiei cu România ca zi de sărbătoare națională demonstrând importanța acestui adevăr istoric. Amintim că, pe 27 martie 2020 se împlinesc 102 de la Unirea Basarabiei cu România   Articolul Inițiativă la Chișinău: Ziua Unirii Basarabiei cu România, sărbătoare națională apare prima dată în InfoPrut.
20:20
În data de 16 februarie, la Cernăuți va avea loc o întâlnire de suflet „In memoriam Grigore Vieru”. Toți cei care simt și trăiesc românește sunt așteptați în incinta Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”, începând cu ora 12,00. În data de 14 februarie a acestui an s-ar fi împlinit 85 de ani de la nașterea poetului Grigore Vieru. Poet român, ales membru corespondent al Academiei Române, s-a născut și a activat în Republica Moldova, devenind un simbol al valorilor şi unității românești, fiind strâns legat de românii de pe ambele maluri ale Prutului, dar și de românii din regiunea Cernăuți. Prin întreaga sa operă, prin activitatea literară și publică, GRIGORE VIERU a promovat conștiința unității spațiului cultural românesc, fiind prezent cu totală dăruire de sine în miezul fierbinte al celor mai importante evenimente desfășurate pe ambele maluri ale Prutului. Basarabenii îi sunt datori poetului pentru efortul depus în readucerea scrisului latin, scrisului firesc al limbii române, precum și impulsionarea activităților de renaștere națională din 1989. Promovarea activă și neînfricată a idealurilor și valorilor românești - iată truda, neobosită, de o viață a poetului. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce. Câteva şcoli din Republica Moldova, un bulevard din Chişinău şi o stradă din Iaşi și Buzău poartă numele lui Grigore Vieru. Pe 11 februarie 2010 a fost instalat bustul poetului în Aleea Clasicilor din Chişinău. Articolul Grigore Vieru, omagiat la Cernăuți apare prima dată în InfoPrut.
19:40
„Dodon încearcă să tensioneze relațiile cu România, prin retragerea ambasadorului Mihai Gribincea, care s-a bucurat, pe durata mandatului său, de respect la București”. De această părere este Vlad Țurcanu, prim-vicepreşedintele Partidului Unităţii Naţionale, care a adăugat că ordinul venit de la Moscova este să provoace autoritățile române. Însă, până în prezent lui Dodon i-a prea reușit acest lucru, fiindu-i ignorate avansurile și tonul său insistent și dulceag. „De această dată el crede că va fi oricum în câștig. Dacă Bucureștiul îi va accepta omul pe care-l va propune în locul lui Mihai Gribincea, va lua acest gest de bunăvoință drept unul de slăbiciune și-l va folosi pe plan intern împotriva contestatarilor săi. Dacă, însă, în trei luni de la depunerea solicitării de agrement nu va primi niciun semn de la MAE român, va folosi acest refuz tacit drept temei de a acuza statul român de ostilitate față de R. Moldova. Depinde, i-adevărat, și de candidatură”, a explicat Vlad Țurcanu. În opinia surse, și Vladimir Voronin s-a crezut mare geostrateg, dar și-a rupt dinții în doar câteva luni după ce expulza, în aprilie 2009, ambasadorul român de la Chișinău. „Toți aventurierii politici de asemenea factură, sulgarnici față de Moscova și „viteji” în raport cu România, sfârșesc după cum le e feleșagul: jalnic. Nu i-a mai rămas mult nici lui Dodon. Ce refuză el să înțeleagă e că prin asemenea mișcări nu face decât să grăbească apropierea dintre România și Republica Moldova”, a conchis prim-vicepreşedintele PUN pe Facebook. Amintim că ieri, Guvernul de la Chișinău a aprobat rechemarea din funcţii a şase ambasadori, printre care se numără și Mihai Gribincea. ambasadorul R. Moldova în România. Articolul Opinie: Dodon a primit ordin de la Moscova să provoace autoritățile române apare prima dată în InfoPrut.
19:40
Mai multe școli din comuna Herța, Cernăuți vor fi ucrainizate peste noapte în urma unei inițiative a primăriei și conducerii școlii cu predare în limba ucraineană de a crea o unitate de învățământ de reper (centrală), care să subordoneze școlile din jur cu predare în limba română, notează Agenția BucPress. Așadar, o școală cu predare în limba ucraineană va avea ca filiale sau edificii suplimentare școlile cu predare în limba română. În acest mod, școlile tradiționale românești își vor pierde statutul, fiind părți componente ale unei instituții unde nici măcar limba română ca disciplină de învățământ nu se predă. Potrivit surselor BucPress, în 13 februarie a avut loc ședința consiliului local Herța pentru a vota alipirea școlii românești din Movila la școala ucraineană din Herța. Decizia nu a fost luată în urma opunerii a 3 consilieri. În cel mai scurt timp (potrivit informațiilor, în data de 14 februarie) va avea loc o altă ședință pentru a obține rezultatul dorit – comasarea școlilor, apoi, potrivit planului, la această școală vor fi alipite alte instituții de învățământ. Acest lucru se face cu mâna consilierilor locali manipulați sau / și șantajați. De facto, școlile românești prin alipirea la școala ucraineană își vor pierde statutul, însemnând ucrainizarea faptică a acestora. Potrivit unor profesori, contactați de sursa citată, intenția primăriei Herța, condusă de Vasile Scripcaru, este de a obține câteva milioane de grivne de la Guvernul Ucrainei, care vor fi direcționate în renovări și construcții. Aceste sume bănești vor fi obținute de primăriile și școlile care vor participa benevol la acest proiect. Se menționează că noua comună Herța include orașul Herța, satele Molnița, Movila, Satul Mare și Lunca. Procesul lansat de primărie ar putea însemna înglobarea tuturor școlilor în structura ucraineană de învățământ și transformarea Liceului „Gheorghe Asachi” din Herța într-o clădire administrativă a școlii ucrainene. Asupra părinților se fac presiuni, fiind lansate zvonuri cum că fără comasarea amintită, școala din Movila va fi închisă, iar cea ucraineană din Herța va fi subfinanțată, fiind „îngrădit dreptul la studii în limba de stat în Herța”, potrivit primului adjunct al guvernatorului regiunii Cernăuți, Irina Isopenko. Aceste zvonuri au ca scop să tulbure apele, să semene haos, astfel încât ședința din 14 februarie a consiliului local Herța (care va avea loc – în mod surprinzător – în sala sportivă a școlii ucrainene!) să fie una „rezultativă”, se mai menționează. Articolul Asalt asupra școlilor românești din Herța apare prima dată în InfoPrut.
19:00
Cărţile de debut, ediţiile bibliofile, discurile de vinil cu muzică pe versurile scrise de Grigore Vieru, în total 150 de documente de colecţie au foste expuse publicului la Biblioteca Naţională a R. Moldova, cu prilejul împlinirii a 85 de ani de la naşterea poetului. Expoziţia „Grigore Vieru – poetul secolului grăbit” poate fi vizitată până pe 31 martie, în blocul central al bibliotecii, transmite IPN. Directorul general al Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei, a spus că expoziţia cuprinde întreaga operă a lui Grigore Vieru, care se păstrează de mulţi ani în cadrul instituţiei pe care o conduce. Biblioteca Naţională este acea instituţie care este responsabilă de opera scriitorilor naţionali. Elena Pintilei a precizat că Grigore Vieru a fost un prieten ataşat al Bibliotecii Naţionale, devenise chiar un cititor fidel al instituţiei. Aici desfăşura cele mai multe întâlniri cu cititorii săi, aici îşi lansa cărţile. „Rămâne unul dintre ctitorii Bibliotecii Naţionale. Păstrăm cu sfinţenie acest nume, cât şi opera omului duminică – Grigore Vieru”, a mai spus directorul Bibliotecii Naţionale. Scriitorul Iulian Filip, prezent la inaugurarea expoziţiei, a menţionat actualitatea scrierilor poetului. Filip îşi aminteşte că Grigore Vieru era atât de optimist încât declara că peste zece ani se va realiza unirea. „Au trecut de câteva ori a câte zece ani şi el devenea tot mai amărât. Avem foarte multă amărăciune în poeziile lui, pentru că ritmul venirii la normalitate al societăţii este altul decât ni-l dorim noi”, a menţionat Iulian Filip. Viorica Bolocan, profesoară, a remarcat că în creaţia lui Grigore Vieru se regăsesc toate valorile acestui pământ, ale acestui neam. Şi e păcat să nu învăţăm din lirica poetului. Opera lui Grigore Vieru a fost mereu prezentă în activităţile pe care le-a desfăşurat cu copii. „Suntem obligaţi, pentru că e prea frumoasă poezia lui, deoarece se sprijină pe cele mai simple cuvinte, dar a ştiut să le pună în fraze, într-o topică de stai mirat adesea. Şi asta cred că este bijuteria lui Vieru, cizelarea versului până la epuizare”, a subliniat Viorica Bolocan. Directorul adjunct al Arhivei Naţionale Ion Golovatâi a precizat că din arhiva instituţiei la expoziţie sunt prezentate documente, fotografii, manuscrise din fondul personal al lui Grigore Vieru. „Cred că creaţia lui Grigore Vieru a marcat multe generaţii şi probabil că le va marca în continuare. Eu consider că Grigore Vieru a făcut istorie, dar şi a scris istorie”, a declarat Ion Golovatâi. Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererîta, raionul Briceni. A scris numeroase versuri pentru copii, fapt pentru care a primit cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de onoare Andersen. Poetului i-a fost acordat titlul onorific de Scriitor al Poporului şi a fost decorat cu Ordinul Republicii. Este poet al redeşteptării naţionale. Numele lui Grigore Vieru îl poartă un bulevard din Chişinău şi mai multe instituţii de învăţământ din R. Moldova. Grigore Vieru s-a stins din viaţă pe 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier produs la 16 ianuarie, cu o lună inainte să facă 74 de ani. Articolul Dor de Grigore Vieru? Lucrările de debut ale poetului, la Bilbioteca Naţională din Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
18:50
Miscarea Politică UNIREA (MPU) condamnă decizia Guvernului de a rechema, peste noapte, 6 ambasadori, inclusiv și în special, pe ambasadorul R. Moldova în România, Mihai Gribincea. De asemnea, MPU inițiază acțiunea de protest cu caracter permanent „STOP Dodon!”, iar  prima acțiune va avea loc vineri, 14 februarie 2020.  Miscarea Politică UNIREA consideră că decizia Guvernului de a rechema șase ambasadori, în special, a ambasadorului R. Moldova în România, Mihai Gribincea, are loc in contextul încercării regimului Dodon de a anula realizările Mișcării de Eliberare Națională, și de resovietizare a R. Moldova, precum: reparația ilegală a monumentului „eliberatorilor” din fața Academiei de Științe, redenumirea străzii Octavian Goga în Alexandr Suvorov, înlocuirea Pietrei Comemorative din PMAN cu monumentul „Rodina Mati”, lipsirea victimelor deportărilor de gratuitate în transportul public, „restaurarea” memorialului „Eternitate” după ce acolo s-au investit 40 de milioane de lei în 2006, obligarea Primăriei Chișinău să repare muzeul Pușkin (fără acoperire legală și financiară), lansarea ideilor precum: deschiderea de muzee „Leningrad”, aderarea la diverse structuri ale uniunii euroasiatice, continuarea speculării subiectelor „statalității” si „limbii moldovenești”, preluarea masivă a spațiului mediatic de către Rusia etc De asemenea, sursa mai atrage atenția că decizia de rechemare a ambasadorilor are loc exact în momentul în care a fost cerută demisia ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, care si-a permis să insulte toți cetățenii R. Moldova, prin declarația sa scandaloasă, precum că „Rusia a oprit vărsarea de sânge, pe Nistru”. „Prin urmare, în loc să-l demită pe ministrul Ciocoi și să aibă o atitudine responsabilă, Guvernul a preferat să facă o diversiune, rechemând, fără nicio explicație, 6 ambasadori, lovind astfel, din nou, în imaginea RM. MPU constată incapacitatea regimului degradat, Dodon, de a urma o agenda minimă, conformă cu interesele RM. Reiteram poziția noastră: cea mai bună soluție este ca regimul Dodon să plece, benevol!”, se mai arată într-un comunicat. Respectiv, MPU inițiază acțiunea de protest cu caracter permanent „STOP Dodon!”, iar prima acțiune va avea loc vineri, 14 februarie la ora 12:00, la monumentul domnitorului Ștefan Cel Mare și Sfânt din Chișinău.   Articolul Mișcarea politică UNIREA, rezumat al încercărilor lui Dodon de resovietizare a R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
15:30
Primarul orașului Suceava, Ion Lungu, a anunțat, joi, că a pus bazele înfrățirii între municipiul Suceava și localitatea Mahala din regiunea Cernăuți. „Am avut o discuție frățească pe această temă cu doamna Elena Nandriș, primarul  localității Mahala, una dintre cele mai proeminente reprezentante ale românilor din regiunea Cernăuți”, a precizat primarul, citat de News Bucovina. Acesta a subliniat că în data de 27 februarie va propune spre aprobare, în ședința de Consiliu Local Suceava, proiectul de înfrățire cu localitatea Mahala. Mahala este o localitate din raionul Noua Suliță din regiunea Cernăuți cu peste 2.500 de locuitori, preponderent români. Conform recensământului din 2001, majoritatea populației localității Mahala era vorbitoare de română (92,51%), existând în minoritate și vorbitori de ucraineană (5,96%) și rusă (1,45%). Articolul Suceava și Mahala, pași rapizi spre înfrățire apare prima dată în InfoPrut.
14:40
Cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă va fi consolidată, conform unui proiect de lege de modificare a Regulamentului Parlamentului de la Chișinău. Iniţiativa legislativă, care aparţine deputatului Radu Marian, prevede completarea Regulamentului cu un nou capitol – „Colaborarea Parlamentului cu societatea civilă”. Acesta conţine principiile şi obiectivele cooperării, scrie TVR Moldova. Potrivit proiectului, cooperarea dintre Parlament şi societatea civilă se va efectua în următoarele forme: consultare permanentă, întruniri ad-hoc, audieri publice, conferinţa anuală şi iniţiativa civică. O noutate a iniţiativei legislative este posibilitatea de înaintare a iniţiativei civice de un grup voluntar de cel puţin 30 de cetăţeni, care poate solicita Parlamentului să dezbată o problemă de interes major. Iniţiativa civică poate fi depusă în scris, expediată prin poştă sau fax, sau transmisă în format electronic. Iniţiativa care, pe parcursul a 60 de zile de la înregistrare, va acumula 10 000 de semnături va fi supusă audierilor publice de către comisia parlamentară de profil. Ulterior, aceasta va fi înaintată Biroului permanent pentru a fi inclusă pe ordinea de zi a şedinţei plenare. În funcţie de specificul problemei abordate, la examinarea iniţiativei civice vor fi implicate şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, autorităţi împuternicite cu atribuţii pentru rezolvarea problemelor sesizate. Modul de înaintare, procesare şi cerinţele înaintate faţă de iniţiativa civică va fi stabilită printr-un regulament aprobat de Biroul permanent. Deputaţii au votat proiectul de lege în prima lectură, cu condiţia ca pentru cea de-a doua lectură să fie perfecţionat şi completat cu propunerile venite în cadrul şedinţei plenare de astăzi. Articolul Ai o problemă și vrei ca politicienii să o rezolve? Trebuie să strângi 10.000 de semnături apare prima dată în InfoPrut.
14:10
„Clasa politică de la Chișinău crește o generație care nu știe nimic despre originile conflictului din raioanele de est al R. Moldova, iar politicienii cinici, cum este Igor Dodon, încearcă să manipuleze opinia publică prin tot soiul de scenarii în spatele cărora se ascunde Federația Rusă”. De această părere este deputatul Oazu Nantoi, care atenționează că dacă nu ne trezim pierdem R. Moldova Oazu Nantoi, deputat PAS, a declarat astăzi că în calitate de participant încă viu al evenimentelor din perioada destrămării URSS, constată cu regret că clasa politică de la Chișinău ignoră totalmente problema conflictului din raioanele de est al R. Moldova fără soluționarea căreia statul R. Moldova nu are nicio perspectivă. „Totodată clasa politică din R. Moldova crește o generație care nu știe nimic despre originile acestui conflict, iar politicienii cinici, cum este Igor Dodon, încearcă să manipuleze opinia publică prin tot soiul de scenarii în spatele cărora se ascunde Federația Rusă”, a mai adăugat parlamentarul de la Chișinău. De asemenea Nantoi a reamintit că pe 18 decembrie 2020, deputații Blocului ACUM, au cerut socialiștilor să renunțe oficial la ideea federalizării R. Moldova care echivalează cu trădarea de patrie. „Însă, colegii noștri din PSRM se prefac că plouă, iar președintele Dodon îi dă zor cu inițiative dictate de Kozak. Prin urmare, noi considerăm că situația devine periculoasă pentru viitorul R. Moldova. Și respectiv, vrem să sensibilizăm opinia publică. Stimați cetățeni, dacă nu ne trezim pierdem R. Moldova!”, a atenționat Oazu Nantoi Amintim că recent, ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, a declarat că intervenția armatei ruse pe teritoriul Republicii Moldova, în 1992, nu a fost un act de agresiune, ci „o intervenție pentru a opri vărsările de sânge”. Iar astăzi, PPDA și PAS au înaintat o moţiune simplă împotriva ministrului de Externe, prin care au solicitat explicații foarte clare referitor la „aceste afirmații condamnabile despre evenimentele din 1992”.   Articolul Avertisment: Dacă nu ne trezim, pierdem Republica Moldova! apare prima dată în InfoPrut.
13:40
PPDA și PAS au înaintat, joi, 13 februarie, o moţiune simplă împotriva ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Aureliu Ciocoi. Aceștia susțin că inițiativa are loc inclusiv în urma „declarațiilor neinspirate și condamnabile” ale ministrului Aureliu Ciocoi despre războiul de la Nistru din 1992. „Politica externă a R. Moldova se face haotic, iar unele declarații ale ministrului de Externe sunt iresponsabile și condamnabile și sfidătoare. Poate fi o recunoaștere indirectă că regiunea transnistreană face parte din domeniul politicii externe”, a declarat Chiril Moțpan, care a prezentat textul moțiunii. Dinu Plângău, a declarat ulterior în cadrul unui briefing că deputații PAS și PPDA solicită demisia „acestui ministru iresponsabil, care pe lângă faptul că s-a exprimat total neinspirat și condamnabil pe un subiect atât de sensibil, a încălcat de mai multe prevederile constituționale, accepând intervențiile președintelui în activitatea Ministerului de Externe”.  „Prin dispozitivul moțiunii simple noi am solicitat explicații foarte clare de la Ministrul de Externe în legătură cu acele afirmații condamnabile despre evenimentele din 1992. De asemenea, am solicitat reiterarea obiectivelor strategice în ceea ce ține de parcursul nostru european ca stat, iar în cazul lipsei unor reacții sănătoase și legale a Ministerului de Externe, demisia ministrului”, a precizat deputatul PPDA. Conform Regulamentului Parlamentului, moţiunea simplă poate fi iniţiată de cel puţin 15 deputaţi. După primirea moţiunii, preşedintele şedinţei o aduce la cunoştinţa Parlamentului, care stabileşte data dezbaterii, şi dispune remiterea ei Guvernului şi distribuirea acesteia deputaţilor. Dezbaterea moţiunii simple va avea loc la data stabilită de Biroul permanent, în termen de 14 zile lucrătoare de la depunere. Amintim că ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, a declarat că intervenția armatei ruse pe teritoriul Republicii Moldova, în 1992, nu a fost un act de agresiune, ci „o intervenție pentru a opri vărsările de sânge”.       Articolul Moțiune simplă împotriva unui membru al Guvernului Chicu apare prima dată în InfoPrut.
12:10
Fostul premier Vlad Filat a răspuns la întrebarea „unde sunt banii din frauda bancară?”, pe care Maia Sandu, fosta sa colegă de Guvern, a adresat-o anterior în cadrul unei emisiuni tv. Astfel, Filat a ținut să precizeze că în sentința sa de condamnare, pe care o consideră una ilegală și motivată politic, nu este stabilit prejudiciul, iar lui i-au fost confiscate bunuri cu valoare mai mare decât suma care i-a fost imputată în condamnare. „O sentință dată de către judecățile lui Plahotniuc văd că este folosită cu foarte mare ardoare. Dar în această sentință nu este stabilit prejudiciul. Mie mi-au fost confiscate bunurile dobândite începând cu anul 1994, 1996, 1998, 1999. Bunurile care au fost confiscate ca valoare sunt mai mari și depășesc cu mult acea sumă imputată mie”, a explicat Vlad Filat în cadrul unei emisiunii de la Jurnal TV. Anume din aceste considerente, menționează sursa, întrebarea „unde sunt banii?” este una haioasă. „Mă amuză metalul acesta pe care Maia Sandu, în activitatea sa de politician, încearcă să și-l pună în voce. Nu regret că am promovat-o în politică, dar am așteptat și alte lucruri să le facă, inclusiv în calitate de premier. Capacitatea unui politician nu este doar în a veni la guvernare, ci și să guverneze. Înainte de a vorbi, Maia Sandu ar trebui să se informeze”, a mai menționat Filat la același subiect.  https://www.facebook.com/VladFilatUE/videos/200551514395871/?v=1071433623190336¬if_id=1581497938565027¬if_t=live_video De asemenea, sursa a mai spus că nu a luat încă o decizie referitor la revenirea sa în politică, dar se va implica plenar în campania electorală pentru alegerile parlamentare de la Hâncești. „Voi fi împreună cu colegii mei din PLDM care au suferit enorm. Dacă vreți, este datoria mea morală să-i sprijin și să-i ajut cu ceea ce pot. În cazul dat, o să fiu implicat plenar în aceste alegeri de la Hâncești. Și eu sper foarte mult că voi avea posibilitatea să am dezbateri inclusiv cu doamna Sandu în această campanie electorală”, a precizat fostul lider PLDM. Deși nu are nu are nicio interdicție de a participa la alegerile prezidențiale din acest an, Filat exclude acest fapt și susține că va urmări ce se va întâmpla în Republica Moldova. Vlad Filat îndeamnă politicienii din partidele de dreapta să fie raționali, iar aceasta ar însemna că ambițiile și declarațiile mai picante să fie lăsate într-o parte. Sursa este de părerea că ideea candidatului unic susținut de toate partidele este singura care ar putea să ducă la victorie în turul doi. Astfel, dacă se dorește cu adevărat ca în alegerile prezidențiale candidatul de centru-dreapta să învingă, atunci acest candidat trebuie să aibă capacitatea să acumuleze voturile necesare în turul doi pentru a deveni președinte. „Dacă în 2016 candidatul la prezidențiale era Andrei Năstase, domnul Năstase era președinte. Nu mă bazez pe experiență, mă bazez pe cifre, matematică pe care poate să o facă fiecare. Asta este interesant pentru viitor, să nu se repete anumite situații”, a adăugat fostul premier. Totodată, referindu-se la afirmațiile potrivit cărora Igor Dodon ar vrea să devină un nou Plahotniuc, încercând să obțină toată puterea în mâinile sale, Filat a spus că în R. Moldova nimeni nu-i poate lua locul fostului lider democrat. „Un alt Plahotniuc cred că în raza a vreo șase mii de kilometri nu există. Și eu nu spun lucrurile acestea din cauza faptului că am fost în pușcărie și că am avut de suferit. Eu spun pentru că acest om este într-adevăr periculos pentru societate”, a precizat sursa. Vlad Filat  susține că are un sentiment de vinovăție și îi pare foarte rău că nu a reușit să facă ceea ce a promis oamenilor.   Articolul Maia Sandu și Vlad Filat, din nou în dialog. De data aceasta, prin presă apare prima dată în InfoPrut.
12 februarie 2020
23:10
Site-ul de specialitate Global Firepower a efectuat şi anul acesta clasamentul celor mai puternice armate la nivel mondial. Astfel că România se situează pe locul 40, în timp ce R. Moldova se află pe poziția 112. Dacă în 2019 Armata României se afla pe poziţia 40 în clasamentul prezentat de Global Firepower, în 2020 România ocupă poziţia 39. La nivelul Uniunii Europene, România reprezentă a 11-a forţă militară, iar la nivel NATO a 14-a. Astfel, potrivit Global Firepower, România deţine în continuare 70.000 de militari activi şi 50.000 în rezervă.  Totodată, România are 26 de avioane de vânătoare, 12 de transport, 41 de antrenament şi 62 de elicoptere, dar niciunul de atac. Pe partea terestră, cei de la Global Firepower menţionează că România dispune de 943 de tancuri şi 1.369 de blindate de diferite tipuri. Din punct de vedere naval, România are 3 fregate, 4 corvete, 3 nave de patrulare, dar din păcate niciun submarin sau distrugător. Republica Moldova a căzut de pe poziţia 103, pe poziţia 112, dintr-un număr de 138 de state incluse în această analiză. Armata Republicii Moldova are un număr de 51 00 de militari activi şi 60 000 de rezervişti. De asemenea, în dotarea forţelor armate ale Republicii Moldova se află 341 de vehicule blindate de toate tipurile, un avion militar de tranport şi două elicoptere. Clasamentul este dominat de Statele Unite ale Americii şi anul acesta. US Army ocupă prima poziţie, fiind urmată de Rusia şi China. Din top 10, mai fac parte, după cum urmează, armatele următoarelor state: India, Japonia, Coreea de Sud, Franţa, Marea Britanie, Egipt şi Brazilia. Turcia e pe 11, Germania ocupă poziţia 13, urmată de Iran pe 14 şi Pakistan, o putere nucleară, pe 15. Israeulul se află pe 18, în timp ce Armata poloneză ocupă un onorabil loc 21. Articolul Pe ce locuri se află România şi Republica Moldova în clasamentul celor mai puternice armate din lume apare prima dată în InfoPrut.
22:10
Deputații Igor Vremea și Ion Leucă au înregistrat un proiect de lege prin care vor să scutească de taxe vamale introducerea în Republica Moldova a unui vehicul de intervenție destinat Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, transmite Radio Chișinău.  Solicitarea a fost făcută de Consiliul Raional Glodeni care a primit gratuit un automobil Audi de la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Mașina este echipată corespunzător pentru a putea interveni rapid la descarcerarea persoanelor aflate în pericol. Acordul de predare-primire a fost semnat în 2017, când deputatul Ion Leucă deținea funcția de președinte al raionului Glodeni. În luna noiembrie a aceluiași an, autoritățile locale de pe ambele maluri ale Prutului au semnat o înțelegere de cooperare. Articolul Înfrățirea face puterea! Donație din partea CJ Bistrița-Năsăud pentru raionul Glodeni apare prima dată în InfoPrut.
22:00
Povestea a doi prieteni din R. Moldova, un intelectual de provincie și un oportunist plin de idei, a ajuns pe Netlix. Ecranizarea „Afacerea Est”, semnată de regizorul Igor Cobileanski, este un film tragi-comic despre absurditatea vieții. Cei doi amici se avântă într-o călătorie nebunească în căutarea banilor necesari pentru a-și îndeplini visurile: Marian vrea să se căsătorească cu Veronica, în timp ce Petro își dorește o macara pe care s-o închirieze. Ei decid să devină parteneri de afaceri și încep să lucreze la un plan: să vândă un vagon de potcoave. Planurile li se dau peste cap, dar cu toate acestea Marian și Petro nu își pierd optimismul și încearcă alte metode de a se căpătui. Afacerea Est este un film românesc și lituanian din 2016 regizat de Igor Cobileanski. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Ion Sapdaru, Constantin Pușcașu, Daniel Busuioc și Anne Marie Chertic. https://www.youtube.com/watch?v=BT1vx6HvKi4&feature=emb_title Articolul (VIDEO) Film regizat de un basarabean, pe Netflix apare prima dată în InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.