Kia va lansa o gamă nouă de vehicule pur electrice până în 2025

Evzmd.md, 15 ianuarie 2020 14:45

Strategia pe termen lung adoptată de constructor, implică o concentrație maximă pe segmentul vehiculelor pur electrice, în detrimentul modelelor cu motoare tradiționale. În această ordine de idei, Kia declară că planifică lansarea unei game noi de modele electrice alcătuită din 11 EV-uri, până la sfârșitul anului 2025. Oficialii spun că estimează până atunci vânzări de circa 500.000 de unități pe an, iar cota de piață în segmentul mașinilor electrice ar trebui să atingă pragul de 6.6 % la nivel global. Totodată, reprezentanții KIA confirmă că primul lor model electric dedicat va fi lansat în 2021. Chiar dacă nu au oferit alte detalii despre viitorul EV, sud-coreenuu au spus anterior că în 2021 Kia va lansa un model electric bazat pe conceptul Imagine by Kia. În acest moment, nu este clar ce alte vehicule electrice pregătește Kia, însă CEO-ul Emilio Herrera a dezvăluit în toamna anului 2019 că una dintre opțiuni este ca Ceed, cel mai popular model al brandului, să primească la un moment dat o versiune pur electrică. „Gradual, fiecare variantă de Ceed va avea o formă de electrificare. Luăm în considerare și o versiune electrică”, a declarat Emilio Herrera.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum o oră
18:00
  Autorităţile iraniene sunt pregătite şi pentru experţi din Franţa, Canada şi Statele Unite pentru a examina datele din cutii, a mai scris agenţia de ştiri semi-oficială. Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului au fost ucise atunci când zborul operat de Ukrainian International Airlines a fost doborât pe 8 ianuarie la scurt timp după decolarea de la Teheran în drum spre capitala Ucrainei, Kiev. „Folosind expertiză din ţări ca Franţa, Canada şi America vom încerca să citim (înregistratorul datelor de zbor) la Kiev”, a declarat Hassan Rezaifar, director responsabil cu investigarea accidentului în cadrul Organizaţiei Aviaţiei Civile din Iran, citat de Tasnim. „Dacă acest efort eşuează, atunci cutia neagră va fi trimisă în Franţa”. Cutiile negre nu vor fi citite în Iran, a precizat Rezaifar, conform Tasnim. Cincizeci şi şapte dintre pasagerii care au murit erau canadieni. Prim-ministrul Justin Trudeau, care a făcut presiuni pentru o investigaţie completă asupra doborârii avionului, a spus vineri că Iranul ar trebui să trimită cutiile negre în Franţa pentru analiză. Franţa este una dintre puţinele ţări care pot citi înregistratoarele de date de zbor şi din cabina de pilotaj, care au fost grav avariate, a declarat Trudeau într-o conferinţă de presă la Ottawa. După acest incident, Iranul s-a confruntat cu o criză care s-a agravat în afara ţării şi în plan intern, autorităţile anunţând abia după câteva zile că armata sa a doborât accidental avionul. Incidentul s-a produs în timp ce Iranul era în alertă ridicată pentru o posibilă acţiune de represalii în urma atacurilor sale asupra bazelor irakiene care adăpostesc militari americani. Aceste atacuri au fost lansate pentru a răzbuna uciderea de către Statele Unite a comandantului militar Qassem Soleimani într-un atac cu dronă în Bagdad pe 3 ianuarie.
Acum 2 ore
17:00
  Un astfel de exemplu este cel al unui meteorit care a lovit Pământul în urmă cu 800.000 de ani, al cărui crater a fost descoperit recent de către oamenii de ştiinţă, notează Science Alert, citat de Descoperă. Identificarea zonei unde a avut loc impactul şi a craterului astfel format a fost greoaie şi asta din cauza faptului că forţa cu care a lovit meteoritul solul a trimis resturi de sticlă pe aproximativ 10% din suprafaţa planetei. Oamenii de ştiinţă explică faptul că aceste resturi de sticlă, formate din rocile şi mineralele afactate de către temperatură şi presiunile cauzate de către meteorit, au fost identificate în Australia, Asia şi Antarctica. Din analiza reziduurilor aruncate de către forţa impactului, oamenii de ştiinţă sunt de părere că locul craterului poate fi identificat într-un câmp vulcanic din sud-estul Laosului. „Au fost multe, multe încercări de a găsi zona de impact şi multe sugestii, de la nordul Cambodgiei, la Laosul central şi chiar sudul Chinei şi din estul Thailandei până în largul Vietnamului”, explică Kerry Sieh, autor principal al studiului citat. Oamenii de ştiinţă din echipa acestui cercetător sunt de părere că urmele meteoritului pot fi identifcate în subteranul zonei indicate şi, de aceea, meteoritul nu a putut fi identificat până în prezent. Bucăţile de sticlă rezultate din urma impactului şi care au fost identificate pe cele trei continente: Australia, Asia şi Antarctica; au diferite mărimi, cele mai mari putând fi identifcate în zona ocupată de Cambodgia, Laos şi Vietnam, făcând din această zonă principalul loc unde a fost căutat meteoritul. Pentru a-şi confirma presupunerile, oamenii de ştiinţă au măsurat câmpurile gravitaţionale, dar şi compoziţia chimică a rocilor din regiunea Platoului Bolaven. Rezultatele obţinute sugerează că craterul din subteran măsoară aproximativ 900 de metri în adâncime, 18 kilometri în lungime şi 13 kilometri în lungime.  
Acum 4 ore
16:00
  „Îmi amintesc foarte bine momentul în care am ajuns în România, în urmă cu 30 de ani - pentru prima dată în viaţa mea m-am simţit o persoană întreagă, până atunci am fost ca o persoană fără umbră şi când am pus picioarele aici, am devenit o persoană întreagă”, a spus MS Margareta la finalul unui eveniment aniversar organizat la Teatrul Naţional, organizat de Fundaţia Regală Margareta a României, pentru a sărbători 30 de ani de la înfiinţarea organizaţiei. Ea a vorbit şi despre proiectele de viitor ale Fundaţiei, printre care crearea a peste o sută de Centre „Generaţii”, care aduc împreună persoane aparţinând mai multor generaţii. „Este emoţionant şi sunt foarte mândră şi mulţumesc tuturor celor care ne-au ajutat, pentru că singură nu se poate, dar ce este important este că am avut un semnal pentru viitor şi (...) vrem să creăm sute de centre inter-generaţionale şi mergem înainte. Avem nevoie de susţinere pentru asta”, a afirmat Custodele Coroanei. La evenimentul aniversar, la care a participat şi Principele Radu Duda, au venit în scenă voluntari şi membri implicaţi în activitatea Fundaţiei Regală Margareta a României, iar un duet a interpretat mai multe piese clasice la violoncel. De asemenea, a fost proiectat un film documentar dedicat activităţii Principesei Margareta în ţara noastră. Fundaţia Regală Margareta a României a fost înfiinţată în 1990 de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, împreună cu tatăl său, Regele Mihai I. De-a lungul celor 30 de ani de activitate, Fundaţia a dezvoltat numeroase proiecte în domeniul educaţiei, dezvoltării comunităţii, societăţii civile, sănătăţii şi culturii, proiecte ce şi-au adus contribuţia la reînnoirea spirituală şi socială a României. Fundaţia Regală Margareta a României este o organizaţie neguvernamentală care sprijină copii, tineri şi vârstnici prin intervenţii durabile, bazate pe schimbul de experienţă şi valori între generaţii. 
Acum 6 ore
14:30
  Jaime Botin, de 83 de ani, un foarte bogat bancher spaniol, urmaş al fondatorilor băncii Santander, înfiinţată în 1857, şi fost preşedinte al Bankinter, nu va sta, cel mai probabil după gratii, având în vedere vârsta înaintată şi faptul că nu are antecedente penale. În 2015, acesta a încercat să scoată ilegal din Spania tabloul „Tête de jeune fille”, realizat în 1906 de celebrul pictor cubist Pablo Picasso, evaluat la 26 de milioane de euro. Tabloul este considerat „o comoară naţională spaniolă” şi nu poate fi scos în afara ţării, potrivit autorităţilor din Spania. Pablo Picasso, unul dintre fondatorii cubismului, a pictat aproximativ 1885 de tablouri pe parcursul vieţii, iar unele dintre capodoperele sale sunt încă de negăsit în Europa. Botin a achiziţionat tabloul la o licitaţie care a avut loc la Londra, în 1977. Tabloul a fost confiscat de vameşii francezi pe un vapor aflat în portul Calvi din Corsica, în 2015. Avocaţii bancherului au argumentat că tabloul nu ar trebui să facă obiectul unei interdicţii de export, având în vedere că a fost achiziţionat în străinătate şi că se afla la bordul unei nave britanice. Botin a negat acuzaţiile şi a spus în instanţă că intenţiona să ducă tabloul în Elveţia, pentru a-l depozita în condiţii de siguranţă. În prezent, opera este expusă la Muzeul de artă modernă Reina Sofia din Madrid.  
14:30
  Candidatura vine să fie una „de consolidare a forțelor de dreapta”, a declarat vicepreședintele PPPDA, Alexandru Slusari. El mai spune că o decizie finală privind candidatul urmează a fi luată luni, 20 ianuarie, la Biroul Politic al partidului, relatează IPN. Potrivit lui Alexandru Slusari, Mihai Druță este o persoană care poate fi susținut nu doar de PPPDA și PAS, dar de mai multe partide pro-naționale, unioniste. Asta pentru că este nepartinic, neafiliat politic și unionist. Este reprezentantul diasporei. A fost foarte activ în campaniile electorale ajutând la promovarea candidaților Blocului ACUM. „Mihai Druță întrunește toate condițiile necesare pentru consens în raionul Hâncești”, a declarant Alexandru Slusari. Potrivit vicepreședintelui PPPDA, în zilele imediat următoare Partidul Acțiune și Solidaritate ar urma să decidă referitor la Olesea Stamate, ca ofertă pentru alegeri. El consideră că oferta PPPDA „este cea mai bună ofertă sub aspectul consolidării forțelor”, dar formațiunea ar putea examina și oferta altui partid dacă aceasta va fi mai bună decât a PPPDA-ului. Cert este că, deocamdată, spune el, nu vede o astfel de candidatură. Dacă propunerea PPPDA nu va fi acceptată ca una de consolidare din partea forțelor de dreapta nici de PAS, Alexandru Slusari, susține că partidul pe care-l reprezintă „va acționa foarte responsabil”. Alegerile parlamentare pe circumscripția din Hâncești vor avea loc pe 15 martie, anul curent.
14:15
  După ședință, lidera PAS, Maia Sandu, a declarat într-o conferință de presă, că Olesea Stamate nu este membru de partid, însă formațiunea a decis să-i acorde sprijin în acest scrutin. PAS face apel către alte partide proeuropene, în special către colegii din Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, să susțină acest candidat. În opinia sa, Olesea Stamate are șanse foarte bune și va fi un deputat pe potriva așteptărilor cetățenilor. „Doamna Stamate este o mare luptătoare pentru reforma justiției, o luptătoare pentru combaterea corupției. Este specialist în drept și Parlamentul Republicii Moldova are nevoie de asemenea spacialiști veritabili”, a spus Maia Sandu. În aceeași ședință, Consiliului Politic Național a adoptat o declarație în care a constatat că „Guvernul a luat economiile autorităților locale destinate finanțării educației și a cheltuielilor capitale, fără a le consulta în privința redistribuirii resurselor”. Acest fapt, în viziunea formațiunii, a dus la încalcarea principiilor de bază ale administrației publice locale și autonomia financiară locală. PAS cere Guvernului publicarea datelor detaliate, pe localități, cu privire la economiile autorităților locale, disponibile la 31 decembrie 2019 și informarea cetățenilor despre motivele deciziei de a nu pune la dispoziția autorităților locale în 2020 a economiilor făcute în anul precedent. Totodată, formațiunea cere consultarea autorităților locale cu privire la redistribuirea resurselor și identificarea soluțiilor pentru finanțarea proiectelor planificate la nivel local.
13:30
  Potrivit autorităților din sănătate de la Tiraspol, odată ce sunt luate la evidență, gravidele nu vor mai achita pentru analizele indicate de medic. De asemenea, va fi gratuită și nașterea la maternitate. Anterior, în regiunea transnistreană o parte din analize, pe care urmau să le efectueze gravidele, erau cu plată. Pentru asigurarea gravidelor cu servicii medicale gratuite au fost alocate 6,5 milioane de ruble transnistrene.  
Acum 8 ore
12:45
  Potrivit unui comunicat de presă al SA „Moldovagaz”, tariful pentru furnizarea de gaze naturale consumatorilor finali include o serie de componente. Printre acestea se numără costul gazelor naturale achiziționate, care depinde de prețul de achiziție în dolari SUA și de rata monedei naționale. De asemenea, este vorba despre costul transportului pe gaz (tarif de transport gaz), costul de distribuție a gazelor (tariful de distribuție a gazelor), precum și costul aprovizionării cu gaz (costurile furnizorului și rentabilitatea). În structura tarifului mediu actual pentru furnizarea de gaze naturale consumatorilor finali, costul transportului de gaze este de doar 3,7%. Restul, 96,3%, se referă la costul gazelor naturale și la costurile de distribuție și furnizare a gazelor naturale. Dintre acestea, 71,4% reprezint costul gazelor naturale. Decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică din decembrie 2019, care a majorat tariful pentru transportul gazelor naturale, ar putea duce teoretic la o creștere a tarifului final pentru furnizarea consumatorilor naturali cu doar 2%. Dar, pentru a nu modifica tariful actual, este necesar să se reducă costurile rămase asociate cu achiziționarea de gaze naturale, precum și costurile de distribuție și furnizare a gazelor naturale cu 2,1%. SA „Moldovagaz” își propune să realizeze aceasta prin reducerea prețului gazelor naturale de la 178,5 dolari, prevăzut în tariful actual, la cel mult 173 de dolari planificați pentru 2020. De asemenea, prin reducerea costurilor de distribuție și de furnizare, inclusiv reorganizarea întreprinderilor și optimizarea costurilor pentru toate tipurile de activități. Compania menționează că are pierderi cauzate de inconsecvențele tarifare și de necesitatea compensării acestor pierderi. Tarifele curente au fost aprobate în 2018. Aceste tarife prevedeau prețul de achiziție a gazelor naturale în valoare de 178,5 de dolari pentru o mie de metri cubi, la cursul de 17,68 lei pe un dolar (3155,9 lei / 1000 m3). De fapt, în 2018, prețul real al gazelor a fost de 217,46 dolari (3670 lei / 1000 m3), iar în 2019 – 233,67 dolari (mai mult de 4 000 lei/1000 m3). Astfel, numai datorită creșterii prețurilor la gaz în perioada 2018-2019 SA „Moldovagaz” a generat devieri financiare negative în valoare de peste 1,5 miliarde de lei. Aceste abateri financiare negative pot fi acceptate în calculele tarifare pentru o perioadă mai lungă de timp, pentru a nu afecta valoarea lor, consideră „Moldovagaz”.  
12:45
  Tăierile nu afectează plăţile făcute de Uniunea Europeană în cadrul acordului cu Turcia pe tema refugiaţilor, au transmis sâmbătă mai multe ziare care fac parte din consorţiul media german Funke Media Group şi care citau o scrisoare redactată de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell şi adresată Parlamentului European. Uniunea Europeană a decis să reducă cu 75% suma alocată iniţial pentru anul 2020 pentru Turcia, scrie Borrell, potrivit sursei citate. Borrell a justificat reducerile invocând forajele neautorizate de gaze naturale efectuate de Turcia în largul coastei Ciprului, stat membru al UE, şi operaţiunea armatei Turciei în nord-estul Siriei, care a început în octombrie 2019. Astfel, Turcia va primi doar 168 de milioane de euro în cadrul mecanismului Instrumentul pentru Asistenţă de Preaderare (IAP). Din această sumă, 150 de milioane de euro sunt destinate întăririi democraţiei şi statului de drept, iar restul de 18 milioane sunt alocate dezvoltării rurale. IAP are ca scop să sprijine ţările candidate în procesul de reformă şi să contribuie la îmbunătăţirea competitivităţii. Cu toate acestea, negocierile de aderare dintre UE şi Turcia trenează de ani buni. 
12:00
  În particular, el s-a referit la arestarea fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Potrivit oficialului european, este foarte important ca cercetările care au început să fie continuate, inclusiv cele care au fost inițiate de Viorel Morari, relatează IPN. Ambasadorul consideră îngrijorătoare semnalele potrivit cărora anumite investigații sunt blocate, iar unii procurori care în trecut au participat în fenomene negative sunt repuși în funcții și ajung din nou acolo de unde pot controla inclusiv dosarele deschise împotriva lor. Potrivit lui, acest lucru nu oferă garanții că investigațiile vor continua. „Dacă se vor confirma informațiile că mapele cu dosarele ar putea să dispară, că acele persoane care erau sub urmărire participă în audite și controale, trebuie să fie îngrijorător. Cetățenii trebuie să fie siguri de schimbările care vor avea loc și că Procuratura va activa așa cum trebuie și că se pot baza pe munca organelor care trebuie să respecte legea”, a declarat Peter Michalko la RTR Moldova. Potrivit lui, anume în a doua jumătate a anului trecut au fost făcuți pași serioși în investigarea furtului miliardului și această investigare trebuie să continue, ea nu poate fi oprită sau blocată. Totodată, ambasadorul UE susține că Uniunea Europeană va continua dezvoltarea diferitor proiecte orientate spre susținerea cetățenilor Republicii Moldova, dar este important să fie îndeplinite condițiile care sunt înaintate de partenerii europeni pentru finanțare. „Procesul de reforme trebuie să continue, în special reforma justiției. Și aici nu văd nimic problematic în faptul că insistăm pe desfășurarea reformelor pentru ca finanțarea să continue”, a declarat oficialul european.  
12:00
  Zinaida Dubceac, președinta CECE numărul 38, Hâncești, a spus că joi, 16 ianuarie, cerere a depus reprezentantul Partidul Politic „Şor” în vederea susținerii candidaturii lui Vitalie Balinschi la funcția de deputat. Vineri, 17 ianuarie, cerere a depus reprezentantul PSRM în vederea susținerii candidaturii lui Ștefan Gaţcan și reprezentantul PDM – în susținerea candidaturii lui Ion Mereuță. Din momentul depunerii, CECE Hâncești are la dispoziție trei zile pentru a emite decizia de înregistrare sau neînregistrare a grupurilor de inițiativă. Tot vineri, Partidul Unității Naționale a anunțat că prim-vicepreședintele formațiunii, Vlad Țurcanu, este candidatul la funcția de deputat în circumscripția dată, dar nu a anunțat când va depune cererea pentru înregistrarea grupului de inițiativă. Totodată, Mișcarea Politică Unirea a depus la CEC dosarul pentru a se înregistra în calitate de bloc electoral și a participa la alegerile parlamentare noi din Hâncești. Din 15 ianuarie și până pe 24 ianuarie, cei care doresc să candideze la funcția de deputat pe Circumscripția numărul 38, municipiul Hâncești, pot depune dosarele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă care să colecteze semnături în vederea susținerii candidaților. Actele se depun la CECE Hâncești din municipiul Hâncești, strada Mihalcea Hîncu, 126, de luni până duminică. CEC a stabilit pentru data de 15 martie desfășurarea alegerilor parlamentare noi în Hâncești, după ce deputatul democrat Alexandru Botnari a renunțat la mandatul câștigat în această circumscripție, în favoarea celui de primar al municipiului Hâncești obținut în urma turului doi al alegerilor locale din 3 noiembrie.
12:00
  „Poluarea aerului este al treilea contributor pentru decese la nivel mondial. Ceea ce respirăm influenţează sănătatea noastră. Problemele legate de calitatea aerului sunt în creştere. 9 din 10 persoane din lume respiră aer poluat. 570.000 de copii sub vârsta de 5 ani mor prin infecţii respiratorii atribuite poluării aerului din interior, exterior şi fumatului pasiv. 4.2 milioane de decese pe an sunt cauzate de poluarea aerului şi a apei spune raportul OMS din anul 2019. 3.8 milioane decese pe an sunt cauzate de expunerea la fum în gospodării”, a spus Ulmeanu. Potrivit acesteia, principalii factori poluanţi sunt particulele de materie poluantă (PM). „Acestea sunt foarte mici, se văd la microscopie electronică. Sunt particulele de care vorbim de 2.5 microni sau mai mici”, a explicat medicul. Ea a spus că poluarea aerului are 2 componente: particule de materie poluantă din aer şi gazele cu efect de seră. „Aceste particule de materie poluantă sunt carcinogene pentru oameni”, a explicat Ruxandra Ulmeanu în cadrul unui eveniment organizat de Sănătatea Press Group în parteneriat cu Institutul „Marius Nasta”. Ea a susţinut că schimbările climatice au impact direct asupra sănătăţii - asupra plămânului în particular, iar încălzirea globală afectează aerul şi apa potabilă. Medicul a mai afirmat că polenurile şi alţi aeroalergeni sunt în cantităţi mai mari în condiţii de căldură extremă, iar creşterea continuă a temperaturilor va conduce la creşterea poverii astmului. Totodată, creşterea temperaturilor şi a particulelor de materie poluantă sunt factori care cresc incidenţa şi severitatea astmului, rinosinuzitei, BPOC-ului , infecţiilor de tract respirator, şi a cancerului pulmonar. 
11:15
  Politiciana susține că dacă formațiunea va decide ca anume ea să fie candidatul la acest scrutin, atunci va accepta să-l înfrunte pe președintele Igor Dodon, relatează IPN. „PAS va susține un candidat care are cele mai bune șanse să îl învingă pe Dodon. Evident, un candidat care să construiască instituții democratice, să sprijine construcția de instituții democratice”, a afirmat politiciana în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul TVR Moldova. Potrivit ei, în 2016 Igor Dodon a fost ajutat de fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc să ajungă în funcția de președinte și au fost mai multe elemente care au împiedicat desfășurarea unor alegeri libere și corecte. „Acum, pe de o parte, are instrumente pe care le posedă direct, nu prin intermediul lui Plahotniuc, pe de altă parte, Dodon și-a asumat toată responsabilitatea pentru situația din țară”, a concretizat Maia Sandu. „Putem să-l învingem pe Igor Dodon, dacă vom merge uniți în această campanie, dacă vom antrena toți oamenii care pot să ne ajute, dacă vom fi credibili, dacă vom reuși să convingem și diaspora care este un element extrem de important pentru Republica Moldova”, a continuat fosta prim-ministră. Totodată, Maia Sandu spune că PAS este deschis pentru discuții cu membrii Mișcării Politice Unirea nou-formate. „Am avut niște discuții preliminare cu unii reprezentanți din acest bloc și am convenit că în această luptă oponentul nostru este Igor Dodon, el este pericolul pentru Republica Moldova și suntem dispuși să facem un pact de neagresiune și să avem o campanie corectă unii în raport cu alții astfel încât această campanie, în special, în primul tur să nu dăuneze turului doi”, a afirmat politiciana.  
11:00
  „Aşa-numitul „lider suprem” al Iranului, care nu mai este foarte suprem în ultima vreme, a spus lucruri neadevărate despre Statele Unite şi Europa”, a scris pe Twitter Donald Trump. „Economia lor se prăbuşeşte şi poporul lor suferă. Ar trebui să fie foarte atent la cuvintele sale!”, a adăugat el, referindu-se la factorul de decizie final din principalele dosare ale Republicii Islamice. În cursul unei rare predici rostite la moscheea Mosalla din Teheran, ghidul suprem i-a atacat în special pe europeni pe i-a acuzat că sunt „valeţii” Statelor Unite în dosarul nuclear. Predica sa a fost întreruptă de sloganurile „Moartea Americii” şi „Moarte Israelului” strigate de mulţimea care a ieşit din moscheea de pe esplanada din jur, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat. Statele Unite l-au ucis, la 3 ianuarie, pe general iranian Qassem Soleimani într-un atac cu dronă la Bagdad. Ministrul pakistanez de externe, Shah Mehmood Qureshi, a dat asigurări, vineri, în cursul unei vizite la Washington, că Teheranul încearcă să diminueze tensiunile cu Washingtonul. „Nu vor război, nu mai vor vărsare de sânge”, a spus el. 
Acum 12 ore
10:30
  Octavian Moşin, parohul Bisericii „Întâmpinarea Domnului” a Universității de Stat, a spus că „Boboteaza, sau Botezul Domnului Isus Hristos, este un bun prilej de rebotezare, reevaluare și de redeșteptare a noastră lăuntrică”. Dacă pe parcursul anului se face de câteva ori Agheasma Mică, numai două zile în an, în Ajun și de Boboteaza, se săvârșește slujba de binecuvântare a apelor, conform unor orânduieli speciale și se face Agheasma Mare, care se bea timp de o săptămână după Boboteaza. Preotul mai spune că „așa după cum Hristos odinioară s-a așezat în apele Iordanului și a binecuvântat toate apele, le-a sfințit, aceeași lucrare sfântă are loc de atunci și până astăzi, nu doar la Iordan, ci oriunde, se face rugăciune și se invocă harul Duhului Sfânt asupra apelor, iar această apă numită Agheasma Mare are proprietăți deosebite”. „Este pentru sfințirea caselor, iluminarea cugetelor, tămăduirea de boli și sigur spre sfințirea vieții noastre a tuturor”. „De aceea punem nădejde că toți oamenii care vor veni și vor lua această apă binecuvântată o vor lua cu vrednicie și spre iertarea păcatelor și spre luminarea trupelor și sufletelor lor”, a spus Octavian Moşin. Octavian Moşin menționează că astăzi în multe sate preoții merg cu Iordanul să binecuvânteze casele, gospodăriile oamenilor, să viziteze bolnavii care nu au putut merge la biserică să ia Agheasma Mare și pentru a le aduce vestea Bobotezei, a Arătării Domnului. Pe 19 ianuarie este prăznuit Botezul Domnului Iisus Hristos, zi în care la fel creștinii, merg la biserică după Agheasma Mare. Pe 20 ianuarie, creștinii ortodocși de rit vechi vor marca Sfântul Ion Botezătorul, care încheie șirul sărbătorilor de iarnă.  
09:15
  În cadrul unei ședințe referitoare la facilitarea activităților de export și dezvoltarea comerțului on-line, prim-ministrul a solicitat responsabililor să comunice intens cu producătorii autohtoni și împreună să elaboreze un scenariu maximal confortabil pentru afacerile orientate spre export, relatează IPN. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, responsabilul de la Serviciul Vamal a spus la ședință că în 2019 a fost lansată o procedură simplificată pentru operațiunile de export. Aceasta oferă posibilitatea producătorilor de a depune o cerere la postul vamal apropiat pentru a obține dreptul de livrare a mărfurilor în valoare de o mie de euro per factură. A fost menționat faptul că în prezent se lucrează asupra îmbunătățirii sistemului informațional vamal, ASYCUDA World, care are menirea să simplifice esențial exportul de mărfuri. Participanții la ședință au informat premierul despre traseul parcurs de producătorii autohtoni în procesul de realizare a exportului produselor până la destinatarul final, au descris neajunsurile existente în activitățile de curierat, dificultățile întâlnite în realizarea procedurilor vamale și problema achitărilor online. La ședință au participat responsabili de la Ministerul Economiei și InfrastructuriiI, Poșta Moldovei, Serviciul Vamal, Banca Națională, ODIMM, precum și producătorii autohtoni de textile „Hermina” și „Bombonici”.  
09:15
  Ca urmare, România se face vinovată de încălcarea art. 10 al Convenţiei europene a drepturilor omului, privind libertatea de exprimare, iar reclamantul va primit de la statul român suma de 5.000 de euro cu titlu de daune morale. Chitic Mircea fusese sancţionat pentru tulburarea ordinii publice pentru că s-a alăturat unui miting antiguvernamental în data de 15 ianuarie 2012, strigând în timpul nopţii, la o oră când oamenii dormeau, sloganuri împotriva regimului politic. El a fost amendat de jandarmi. A contestat hotărârea şi judecătorii au înlocuit amenda cu avertisment. Nemulţumit, el a contestat mai departe hotărârea la Curtea de la Strasbourg. Judecătorii europeni au constatat că acţiunile domnului Chitic sunt o formă de manifestare a opiniilor sale politice. Nu a existat vreo dovadă că ceea ce scanda reclamantul era jignitor, că viza viaţa privată, onorarea sau reputaţia unei persoane, ori că a incitat la violenţă sau agresiuni gratuite împotriva unor anumiţi indivizi. Prin sloganurile sale, reclamantul a susţinut criticile împotriva celor aflaţi la putere.  Or, politicienii trebuie să aibă un grad mai mare de toleranţă la criticile care îi vizează pe ei decât persoanele fizice obişnuite. Mai mult, zgomotul făcut de domnul Chitac a fost acoperit de zgomotul făcut de ceilalţi participanţi la demonstraţie şi nu există vreo dovadă că cei din zona au fost deranjaţi de acţiunile reclamantului, rezumă cauza Asociaţia VeDem Just într-o postare publicată vineri pe contul său de Facebook. Hotărârea CEDO, care este definitivă, a fost adoptată la 17 decembrie 2019 şi notificată în scris la 14 ianuarie 2020, conform textului publicat pe site-ul Curţii. Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO, a fost membru în completul de judecată pentru această cauză.
08:30
  Berbec Berbecii au avea impresia că aspectul lor fizic nu o reflexie corectă a energiei interioare, motiv pentru care unii ar putea recurge la schimbări de look sau ținute dintre cele mai extravagante. Nu lăsa gura lumii să îți dicteze ce trebuie să fii și cum să te comporți. Orice te face să te simți bine este potrivit pentru tine. Puterea este la tine. Taur Taurii riscă să își folosească toată energia rezolvând problemele celor din jur, în detrimentul propriului interes. Încearcă să prioritizezi situațiile: pe primul loc ești tu. Dacă nu vei avea grijă de propria sănătate nu vei putea fi de folos pentru nimeni. Din fericire, seara aduce momente romantice alături de o persoană care pare a fi mai mult decât un amic bun. Citește și ascultă printre rânduri. S-ar putea să ai parte de o surpriză uriașă. Gemeni Gemenii primesc o veste extraordinară, care le schimbă complet starea de spirit. Noi posibilități par a se deschide, însă atenția trebuie să fie la cote înalte. O decizie riscantă, în special pe plan sentimental, ar putea spulbera o ocazie unică pentru un nou început. Dacă ai dubii cu privire la momentul potrivit pentru a acționa, poate că este bine să mai aștepți. Rac Ştii exact care e valoarea ta, dar astăzi te simţi de parcă nimeni altcineva nu o recunoaşte. Dacă te simţi neglijat, neluat în seamă, ignorat, ia aminte care dintre prietenii tăi fac asta. Nu eşti un prieten oarecare şi dacă cineva te face să te simţi astfel, mergi mai departe. Gândeşte-te serios să te desparţi de oamenii negativişti din viaţa ta, vei afla astfel că bine e să nu te mai ocupi de melodramele altora. Leu Nu lăsați toată creativitatea să se risipească astăzi. Începeți să faceți ceva cu toate acele idei care v-au venit în minte. Vizitați un magazin de artă, un muzeu sau chiar un magazin de papetărie. În timp ce ești acolo, ceva ar putea să stârnească un gând, care te va conduce la un alt gând, care te conduce către inspirația adevărată! Nu căutați răspunsuri astăzi. Căutați doar căi interesante care vă pot duce într-o zi la un răspuns. Fecioară Astăzi îţi va fi ușor să rămâi în ritm cu oamenii din jurul tău, ceea ce este un lucru foarte bun. Fiecare dintre cei importanţi cu care lucrezi merge în ritmul propriu, dar totuși te poți armoniza cu ei. Dacă încerci doar să fii la fel de flexibil ca de obicei, vei avea o zi dulce. Acesta este un moment minunat pentru a trece la conducerea unui grup mare de oameni. Ai harul necesar unui lider bun. Balanţă Nativii din Balanţă vor trece, astăzi, prin mai multe stări, iar în general vor fi emotivi. Chiar dacă, în mod normal, sunteţi echilibraţi, astăzi veţi avea o mulţime de sentimente contradictorii sau chiar stranii, iar majoritatea vor fi datorită sau din cauza persoanei iubite. O întrebare existenţială va rămâne fără răspuns, cel puţin până vă veţi sfătui cu cei dragi. Fiţi atenţi la reacţiile pe care le veţi avea pentru că aţi putea strica anumite relaţii construite în timp. Scorpion O zi minunată se anunţă pentru nativii din Scorpion. O nouă relaţie, un nou contract sau un nou partener de afaceri se întrevăd, astăzi, pentru voi. Este foarte important să analizaţi cu foarte mare atenţie tot ceea ce urmează să semnaţi ori să faceţi pentru că există riscul să fiţi înşelaţi. Consultaţi-vă cu familia, cu prietenii apropiaţi şI cu persoana iubită şi abia la final luaţi o hotărâre definitivă. Săgetător Norocul vă va surâde, astăzi, cel puţin în plan sentimental. Având în vedere că sunteţi dornici să faceţi o schimbare majoră în viaţa voastră amoroasă, la început de an, astăzi planul va fi pus în aplicare. O nouă persoană specială pe care o veţi întâlni într-o situaţie nu tocmai plăcută vă va demonstra că încă există oameni cu suflet. Astfel, veţi fi atât de impresionaţi încât veţi face primul pas. Capricorn Astăzi, Capricornii trebuie să renunţe la viclenii. Dacă încerci să ascunzi adevărul, nu vei face decât să provoci scandaluri. Există riscul de a provoca certuri majore cu partenerul de viaţă. De asemenea, nu promite nimic dacă nu eşti sigur că te poţi ţine de promisiune. Sfatul astrelor pentru tine este să încerci să te relaxezi, o ieşire în oraş cu prietenii sigur te va detensiona. Vărsător Vărsătorii sunt norocoşi şi totul le merge ca pe roate. Succesul este la uşă, nu trebuie decât să o deschizi. Lucruri bune se întâmplă şi în viaţa personală, chiar dacă nu vor fi foarte vizibile. Astăzi, nativii Vărsător ar trebui să acorde o mai mare atenţie aspectului lor fizic. Dacă nu eşti implicat într-o relaţie, trebuie să ştii că seara există șansa de a întâlni întâmplător o persoană care ar putea deveni partenerul ideal pentru o relație. Pești Peştii vor petrece ziua de sâmbătă, 18 ianuarie, gândindu-se la cum pot face rost de venituri suplimentare. Cheltuielile din ultima perioadă au subţiat considerabil bugetul, aşa că un loc de muncă mai bine plătit sau o nouă colaborare sunt idei care îţi vor ocupa gândurile în prima jumătate a zilei. Seara, este posibil să porţi o discuţie în contradictoriu cu partenerul de viaţă. Sfatul astrelor este să fii tu cel care cedează, pentru a nu escalada un conflict nedorit.
Acum 24 ore
20:00
În acest context, MAE arată că au fost prelungite pe termen nedeterminat, pentru anotimpul rece, interdicţiile de circulaţie sau tranzitare a oraşului Sarajevo pentru vehiculele care depăşesc 3,5 tone, pe axul principal Bascarsija-Nedzarici, şi de acces al autovehiculelor cu norme de poluare EURO 2 sau mai poluante în municipalităţile Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo şi Ilidza. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să consulte pagina de internet: https://www.airnow.gov, pentru a obţine informaţii actualizate din oră în oră referitoare la nivelul de poluare cu pulberi în suspensie. De asemenea, se recomandă cetăţenilor români care suferă de afecţiuni respiratorii să evite pe cât posibil călătoriile în Sarajevo în perioada iernii. MAE indică faptul că ultimele măsurători pentru indicele privind calitatea aerului (AQI) - de poluare, în principalele oraşe din zonă, sunt: - în Sarajevo, AQI: 310 ľg/m3, "periculos"; - în Lukavac, AQI: 221 ľg/m3, "foarte nesănătos"; - în Ilijas, AQI: 196 ľg/m3, "nesănătos"; - în Zenica, AQI: 192 ľg/m3, "nesănătos", pentru persoane cu anumite afecţiuni; - în Jajce, AQI: 192 ľg/m3, "nesănătos"; - în Prijedor, AQI: 184 ľg/m3, "nesănătos"; - în Visoko, AQI: 172 ľg/m3, "nesănătos". Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sarajevo: +38733668893 şi +38733214022, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Bosnia şi Herţegovina: +38761428354. Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://sarajevo.mae.ro, www.consularprotection.eu, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie atât aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, cât şi serviciul de alertă prin SMS aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!".
19:00
''Este prima lege adoptată pe teritoriul Europei care restricţionează promovarea şi vânzarea alcoolului în anumite zone turistice'', a declarat Guvernul din Insulele Baleare într-un comunicat. Această lege va fi aplicată în trei zone cunoscute pentru excesele tinerilor turişti - plajele din El Arenal şi Magaluf şi o zonă cu baruri din localitatea Sant Antoni de Portmany. Legea interzice promovarea consumului de alcool, evenimentele de tip ''open-bar'' şi ''happy hours'', reducerile la băuturi alcoolice şi excursiile etilice cunoscute sub numele de '' Guvernul regional din arhipelagul spaniol Insulele Baleare a decis, de asemenea, să combată în întregul arhipelag practica numită ''balconing'', care constă în salturi efectuate de turişti din balconul unui hotel pentru a plonja în piscină sau pentru a ajunge într-un alt balcon şi care a condus în ultimii ani la mai multe accidente fatale. Deja sancţionată în anumite municipalităţi, practica ''balconing'' va fi interzisă în întregul arhipelag şi vor fi aplicate amenzi cuprinse între 6.000 şi 60.000 de euro ''celor care o practică şi celor care o permit''. Legea prevede sancţiuni pecuniare de până la 600.000 de euro pentru cei care încalcă noile reglementări, inclusiv pentru barurile care organizează evenimente tip ''open-bar'' sau ''pubcrawlings''. Scopul acestei legi este de a impune ''o schimbare reală a modelului turistic a acestor destinaţii'', a scris Guvernul regional. Compus din insulele Mallorca, Menorca, Ibiza şi Formentera, Arhipelagul Baleare a primit aproape 14 milioane de turişti în 2018, fiind astfel a doua regiune turistică din Spania, la rândul său a doua cea mai importantă destinaţie turistică din lume. Faimoase pentru apele sale cristaline şi pentru golfuri, Insulele Baleare atrag o clientelă formată din tineri europeni care vin să petreacă prin oferte low-cost. Un fenomen care îi nemulţumeşte pe unii dintre locuitorii arhipelagului şi pe care administraţia locală încearcă de câţiva ani să-l limiteze, notează AFP.
Ieri
18:30
Conflictul libian este aşteptat să domine agenda acestei vizite care urmează conferinţei internaţionale de pace pentru Libia care se desfăşoară la Berlin pe 19 ianuarie. Merkel şi Erdogan vor discuta foarte probabil şi despre conflictul din Siria, precum şi despre situaţia din Irak şi relaţiile cu Iranul. Problema migraţiei este de asemenea aşteptată să se regăsească pe agendă, la fel ca şi aceea a înfiinţării şcolilor turceşti din Germania dorite de Ankara. Potrivit guvernului german, Merkel şi Erdogan vor inaugura împreună noul campus al Universităţii Turco-Germane de la Istanbul. Şefa guvernului de la Berlin se va întâlni în Turcia şi cu membri ai societăţii civile locale, precum şi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri.
17:45
Recursul procurorului va fi examinat luni, 20 ianuarie, cu începere de la ora 13:00, la Curtea de Apel Chișinău. „Necesitatea plasării acestuia în arest preventiv este dictată de gravitatea infracțiunilor incriminate, rezonanța socială a cazului, circumstanțele care ar putea determina persoana să împiedice urmărirea penală, posibilitatea eschivării de răspundere penală, inclusiv în condițiile în care pedeapsa pentru infracțiunile imputate prevede până la 6 ani închisoare. De asemenea, printre argumentele invocate de procurori pentru cercetarea acestuia în arest este suspiciunea exercitării presiunilor asupra martorilor acuzării, care au fost subalterni ai învinuitului, dar și nefinalizarea expertizelor relevante pe caz, concluziile cărora la fel, ar putea fi influențate de învinuit”, este menționat în comunicatul emis de PG. Vineri, 10 ianuarie, în ziua când au fost încheiate verificările la cele două procuraturi specializate, procurorul-șef suspendat al PA, Viorel Morari, a fost reținut pentru 72 de ore, fiind bănuit de abuz de serviciu și fals în acte publice, acțiuni pe care le-ar fi săvârșit în martie 2017, când a înregistrat o plângere depusă de către Vlad Plahotniuc împotriva lui Veaceslav Platon, pe care, conform PG, „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi ulterior urmărirea penală şi falsificând în cauza penală mai multe acte procesuale”. Luni, 13 ianuarie, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a emis un mandat de arest preventiv pentru 20 de zile, până la 30 ianuarie.
17:00
Pe parcursul vizitei, misiunea va purta discuții cu autoritățile în contextul pregătirii pentru consultările periodice prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI pentru anul 2020 și a celei de-a șasea evaluări, finale, a Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă. Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului autorităților, va actualiza datele și va evalua perspectivele la nivel macroeconomic, precum și va discuta cu autoritățile despre provocările pe termen mediu, riscurile cu care se confruntă economia Republicii Moldova și politicile necesare pentru a le face față.
16:30
La Tiraspol vor fi trei grade, iar la Leova, Comrat şi Cahul termometrele vor indica patru grade. În Capitală, vizibilitatea va fi redusă până la 200 de metri. Noaptea vor fi minus trei grade, iar ziua sunt anunţate trei. În următoarele zile termometrele vor indica între unu şi patru grade. Noaptea se vor înregistra între minus două şi minus şase. Mâine, în cea mai mare parte a Europei, cerul va fi noros. La Madrid vor fi nouă grade, iar la Paris cu unul mai puţin. La Londra şi Berlin se vor înregistra şapte grade. La Roma maxima va fi de 14 grade şi va ploua. La Viena sunt prognozate trei grade, iar la Praga şi Belgrad şase. În capitala Poloniei sunt anunţate patru grade, iar la Budapesta, doar unu. La Bucureşti se aşteaptă cinci grade, iar la Atena se va încălzi până la 10 grade. La Kiev şi Moscova termometrele vor arăta două grade, iar la Ankara, patru.
16:00
Datele Biroului Național de Statistică arată că luna trecută prețurile la legume și fructe au crescut cu peste 5 la sută comparativ cu luna noiembrie 2019. O relatare de Aliona Savca. La Piața Centrală din Capitală, astăzi, un kilogram de cartofi putea fi cumpărat cu 9 lei, un kilogram de morcovi cu 8 lei, iar de varză cu 6 lei. Roșiile, castraveții sau ardeii grași ajung să coste până la 45 de lei. Vânzătorii spun că prețurile nu s-au schimbat comparativ cu anul trecut. „Prețurile sunt aceleași an de an. Sunt prețuri de iarnă și prețuri de vară. Diferă în doi, trei lei. Castraveții sunt 45 de lei pentru că la turci se termină, iar la noi nu au început încă să-i cultive. Asta-i o perioadă de două-trei săptămâni. Roșiile tot așa. Sunt de 35 de lei, 40 de lei în funcție de calitatea lor. Toate sunt din Turcia.” „Prețurile la legume nu s-au schimbat. Sunt aceleași ca în luna decembrie 2019 la tot ce avem noi cartof, ceapă, morcov, sfeclă, varză. – Cumpărători sunt? – Vin foarte rar. Este producție și autohtonă, și de import. O parte din soiurile de cartof sunt aduse, restul este producție autohtonă.” Datele Biroului Național de Statistică arată, însă, că în luna decembrie 2019 față de luna noiembrie a aceluiași an, au fost înregistrate creșteri de prețuri la legume proaspete de 5,7 la sută, în special la vinete, varză, ardei grași și roșii. Prețurile au crescut și la fructe proaspete în medie cu 5,1 la sută. Majorările au vizat strugurii, fructele exotice și cele sămânțoase. Oamenii spun că nu fac față majorărilor cu veniturile pe care le au. „Foarte mari prețurile, dar și ca să crești sfecla, morcovul acesta este foarte greu. Din ce în ce mai rău la noi în țară. – Vă permiteți să cumpărați castraveți, ardei? – Nu doamnă. Uitați-vă ce prețuri pentru că nu vinde agricultorul, dar intermediarul care vinde la prețuri mai mari. Facem economie. Mai facem conserve și ne folosim cu ceea ce avem. Dacă avem o sărbătoare cumpăram doi, trei roșii și castraveți. Îi sărăcie. Pensiile sunt foarte mici.” „Cum vi se par prețurile la fructe, la legume? – Sunt foarte înalte. Am cumpărat morcov. Urmează cartofi să cumpăr, dar ce să cumpăr de o mie de lei? Doamne ferește roșii și castraveți. Eu am bani de roșii și castraveți? – Fructe cumpărați? – Nu cumpăr fructe, doamnă. Nu am bani de fructe. Statul ne-a adus la așa condiție.” Mărimea minimului de existență în primul semestru al anului 2019 a constituit în medie lunară pentru o persoană 2028 de lei, arată datele Biroului Național de Statistică.
14:15
În demers se mai spune că pe 19 decembrie a avut loc ședința administratorilor de rute municipale de microbuz din Chișinău, în legătură cu situația dezastruoasă care s-a creat. Pe 24 decembrie a avut loc o ședință repetată, unde a fost luată decizia de a informa autoritățile municipale despre situația creată. Potrivit lor, din cauza iresponsabilității, dar fără a preciza a cui, mai multe rute s-au închis, iar altele sunt în prag de a se închide. O altă problemă menționată este lipsa drastică a șoferilor, iar pe rute activează 60-70% din numărul total de microbuze. Transportatorii municipali mai invocă faptul că, în cazul autobuzelor și al troleibuzelor, pierderile sunt compensate din bugetul municipal. Însă, în conformitate cu legea anti-monopolului, proprietarii microbuzelor, tot trebuie să primească această compensare. Totodată, la rutele interurbane, începând cu 1 ianuarie, a fost majorat tariful la călătorie, care era același din 2013, adică de șase ani. La rutele urbane tarifele au fost stabilite în 2006, adică 14 ani în urmă. Potrivit calculelor pe care transportatorii le-a expediat la Primărie în 2014, costul la călătorie cu microbuzul în anul respectiv constituia șase lei, în anul 2015 – opt lei, iar ultimele calcule efectuate conform metodologiei arată că acest cost s-a majorat până la 10 lei. Transportatorii solicită Consiliului municipal Chișinău să examineze și să stabilească tariful pentru călătoria cu microbuzul conform calculelor prezentate anterior administratorilor rutelor municipal de transport public. Operatorii sunt dispuși să participe la examinarea tarifelor la călătorie și la dezbateri.  Contactat de IPN, șeful adjunct al Direcției generale transport public și căi de comunicație, Lilian Copaci, a declarat că demersul a fost recepționat, însă acesta nu este însoțit și de calcule argumentate financiar, astfel încât să fie făcută o analiză minuțioasă a solicitării. În acest sens, operatorilor de transport li se va solicita prezentarea informațiilor suplimentare. Responsabilul a mai spus că majorarea tarifelor este în competența Consiliului municipal Chișinău, iar în lipsa unei decizii a CMC, modificarea tarifului nu va avea loc. În prezent în capitală prețul la călătoria cu microbuzul este de trei lei, cu autobuzul, la fel trei lei, iar cu troleibuzul – doi lei.
14:00
-Orășelul de Crăciun - 1 Decembrie 2019 - 19 Ianuarie 2020, Scuarul Teatrului de Opera si Balet Spectacole: -Spectacolul "Dârzul soldățel de plumb" - 11:00, Teatrul "Licurici" -Scufița Roșie - Spectacol Interactiv de Animație pentru copii | +3 - 11:00, Cinematograful Odeon -Spectacol "12 Luni" - 12:00, Parcul "Valea Trandafirilor" -Spectacolul "Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele" - 12:00, Teatrul "Luceafarul" Filme: -Regatul de gheață II (Ro)7.2 - Patria-Multiplex:17:20 -Spioni deghizați (Ro)6.8 - Patria-Multiplex:14:20,16:20, Patria-Loteanu:12:20, 15:40 -Spioni deghizați (Ru)6.8 - Patria-Multiplex:13:20,15:20, Patria-Loteanu:13:40 -Ivan Țarevici și Lupul Sur 4 (Ru)6.4 - Patria-Multiplex:15:00 -Prințesa, Condurii Roșii și cei 7 pitici (Ro)6.3 - Patria-Multiplex:13:40,15:40, Patria-Loteanu:13:20,17:10 -Prințesa, Condurii Roșii și cei 7 pitici (Ru)6.3 - Patria-Multiplex:13:00,16:40, Patria-Loteanu:11:30,15:10
13:30
Această problemă a fost enunțată de autoritățile locale în cadrul vizitei recente a Prim-ministrului în raionul Hîncești. La ședință au participat reprezentanții mai multor ministere și agenții de profil, conducerea raionului Hîncești și primarii satelor respective. Șeful Executivului a fost informat despre problema tergiversării lucrărilor în cadrul proiectului de asigurare cu apă potabilă a 11 localități din raionul Hîncești, amplasate în lunca rîului Prut, finanțat de Fondul Ecologic Național. Proiectul a demarat în anul 2013 și nu este finalizat până în prezent, din cauza incapacității agentului economic contractat. Antreprenorul a solicitat majorarea valorii contractului cu 23 mil. de lei. Până la moment, au fost valorificate 37 de milioane lei. „Aprovizionarea cu apă aste una din prioritățile Guvernului, precum construcția drumurilor, iluminarea, etc. Sunt multe proiecte lansate în domeniul aprovizionării cu apă, care din păcate au fost prost gestionate. Trebuie să le revitalizăm. Vreau să discutăm la ce etapă sunt lucrările, care sunt problemele și ce este necesar de întreprins din partea Guvernului ca proiectul să fie finalizat cu succes”, a menționat Prim-ministrul. În finalul ședinței, premierul a solicitat implicarea autorităților de specialitate, inclusiv a Agenției de Supraveghere Tehnică, astfel încât să fie determinată executarea lucrărilor conform contractului, fiind  asigurată calitatea lucrărilor și termenii cât mai restrânși.
13:15
În debutul discuțiilor, Monica BABUC și-a exprimat gratitudinea pentru tot sprijinul pe care Japonia îl acordă Republicii Moldova și s-a referit, în context, la succesul proiectelor „Kusanone” care au contribuit la ameliorarea infrastructurii din școli și grădinițe, la Grantul japonez pentru învățământul profesional tehnic, digitizarea fondului de carte a Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova prin programul JICA, lansarea cu sprijinul Ambasadei a primei biblioteci mobile pentru copii din Republica Moldova, organizarea Festivalului Filmului Japonez, oferirea echipamentului tehnic pentru Palatul Național și Teatrul de Operă și Balet etc. De asemenea, oficialul a menționat activitatea de pionierat a Fundației pentru relații moldo-japoneze în dezvoltarea relațiilor dintre țările noastre, precum și importanța desfășurării activității antreprenorilor niponi în RM, precum cea a reprezentanțelor Sumitomo Electric Bordnetze, Fujikura, Metal Products și a încurajat participarea companiilor nipone în activitatea Zonelor Economice Libere, Parcurilor Industriale din Republica Moldova, precum și parcului IT “Tekwill” care oferă condiții atractive pentru investitori străini. La rândul său, E.S. Masanobu YOSHII și-a exprimat disponibilitatea aprofundării cooperării bilaterale, astfel încât cetățenii Republicii Moldova să beneficieze în continuare de programele și proiectele susținute de către Guvernul Japoniei. Totodată, oficialii au discutat despre perspectivele de cooperare între cele două state, cu interes pentru dinamizarea contactelor interparlamentare, inclusiv utilizarea potențialului de cooperare la nivelul grupurilor de prietenie parlamentară între Legislativele celor două state. Astfel, au fost abordate mai multe aspecte privind lansarea unui dialog în cadrul organizațiilor interparlamentare, cum ar fi Uniunea Interparlamentară, în vederea discutării eventualelor poziții de interes comun. La finalul discuțiilor, Monica BABUC a reiterat invitația adresată omologilor niponi de a vizita Republica Moldova, fapt care va contribui indispensabil la intensificarea relațiilor bilaterale, întrucât Japonia este unul dintre statele cu care Republica Moldova are relații fundamentate pe valori comune, prietenie și respect reciproc.
13:00
Nu suntem in pericol, spun totusi oficialii, pentru ca nu avem zboruri directe cu China. Pe de alta parte, in Romania, numeroasele cazuri de gripa si infectii respiratorii acute au determinat Ministerul Sanatatii sa anunte debutul oficial al sezonului gripal. Noul coronavirus a fost depistat in zona Wuhan din China si multi dintre bolnavi au avut o legatura cu o mare piata, unde se vand en gross fructe de mare si animale. Tarik Jasarevic, purtator de cuvant OMS: „Pe 9 ianuarie, autoritatile chineze au facut o determinare preliminara a unui nou coronavirus identificat la o persoana spitalizata cu pneumonie la Wuhan. Doua zile mai tarziu au emis informatii suplimentare care actualizeaza numerele de caz la 41 si raportau un deces.″ Coronavirusurile fac parte dintr-o mare familie de virusuri care provoaca boli diverse, de la raceala comuna la Sindrom Acut Respirator Sever si pneumonie. Simptomele sunt comune mai multor boli respiratorii: curge nasul, febra, tuse, stranut, respiratie dificila. Transmiterea s-ar face prin contact cu animale infectate sau prin consum de carne infectata si chiar daca deocamdata nu s-a confirmat ca pacientii ii pot imbolnavi pe cei din jur, nu este exclusa nici transmiterea de la om la om. Iar virusul nou a fost confirmat deja si in afara statului chinez, in Japonia si Thailanda. Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca putem asista la o raspandire pe scara larga a noului virus si recomanda tuturor tarilor monitorizare activa, preventie si pregatiri pentru o eventuala interventie. Dr. Maria D Van Kerkhove, reprezentant OMS: „Sunt deja in curs investigatiile epidemiologice si asteptam rezultatele acestora, dar da, este cu siguranta posibil sa existe o transmisie limitata de la om la om. Exista multe asemanari cu SARS si MERS. In Romania au fost luate primele masuri. Oana Grigore, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii: „Institutul National de Sanatate Publica a informat DSP-urile, care au anuntat spitalele.″ Pe de alta parte, in Romania s-au inregistrat pana acum doua decese din cauza gripei. Doar in ultima saptamana au fost diagnosticate 692 de cazuri si focare in judetele Arges, Brasov, Cluj, dar si in Bucuresti. Oficial, a fost inregistrat debutul sezonului gripal. Asta inseamna ca peste 25% din cazurile diagnosticate fac parte din acelasi subtip de virus gripal. Nu vorbim de epidemie sau de masuri speciale, dar autoritatile din sanatate le recomanda celor din spitale sa refaca stocurile de materiale de unica folosinta, de medicamente pentru tratarea virozelor si dezinfectant pentru curatarea mainilor. Peste 1,4 milioane de oameni din categoriile considerate cu risc mare de imbolnavire au fost vaccinati, iar medicii recomanda in continuare imunizarea.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.