Guvernul va analiza săptămânal preţurile la toate tipurile de produse

Politics, 15 ianuarie 2020 14:00

„Am discutat cu domnul prim-ministrul referitor la monitorizarea evoluţiei preţurilor în Republica Moldova. Suntem în economie de piaţă. Regulile spun că piaţa dictează preţurile, dar aceasta nu înseamnă că Guvernul, statul nu trebuie să se implice în tot ce ţine de monitorizarea preţurilor”, a declarat pentru presă preşedintele Igor Dodon.Şeful statului a menţionat că acest mecanism a fost implementat cu succes de către Guvernul condus de Zinaida Greceanîi, echipă în care s-a regăsit, atât el, cât şi actualul premier, Ion Chicu.„În ceea ce priveşte preţurile, am avut un mecanism foarte bun de monitorizare cu zece ani în urmă, când lucram în echipă. Acum o să-l restabilim. Este important ca toţi să înţeleagă, inclusiv cei care au venit şi au promis că au să consolideze economia de piaţă în Republica Moldova, pentru că noi suntem într-o economie de piaţă – preţurile sunt libere. Noi tindem spre liberalizare.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Politics

Acum 2 ore
17:00
Astfel el a reacţionat la lipsa unui consens între partidele proeuropene cu privire la un candidat comun la alegerile parlamentare din circumscripţia uninominală Hînceşti, care vor avea loc pe 15 martie, transmite Politics.Andrei Năstase a declarat că "Platforma DA a insistat întotdeauna pe consolidarea tuturor forțelor democratice ale țării, pe concentrarea eforturilor, deoarece aceasta este singura cale de a rezista regimului lui Dodon". Năstase a amintit că în 2016 şi-a retras candidatura de la alegerile prezidențiale în favoarea Maiei Sandu.El a constatat "cu regret" că, cu o zi înainte de expirarea termenului de depunere a cererilor la consiliul electoral pentru înregistrarea grupului de iniţiativă, forţele proeuropene au ales din nou scindarea".De asemenea, Năstase a subliniat că "Mihai Druţă nu este candidatul Platformei DA (în circumscripţia uninominală Hînceşti - "I.
16:50
”Reiterez, frații noștri de peste Prut sunt partenerii strategici ai Republicii Moldova”, a reiterat președintele. Igor Dodon a amintit că, în aprilie, se vor împlini 10 ani de la semnarea Acordului de Parteneriat Strategic cu România. În acest context, președintele moldovean a pledat pentru desfășurarea unor acțiuni comune cu autoritățile din România. ”Avem relații excelente între țările noastre, care trebuie aprofundate pe toate dimensiunile”, a conchis președintele Igor Dodon.
16:50
Potrivit agenţiei Infotag, liderul partidului, Maia Sandu, a remarcat într-un mesaj video că, "în calitate de ministru al Justiţiei, Olesea Stamate a dat dovadă de curaj, spunând lucrurilor pe nume şi lansând o reformă reală, menită să facă "curăţenie generală" în justiţie pentru a obţine dreptatea pe care o aşteptau cetăţenii", transmite Politics."Ea a reuşit să obţină rapid sprijinul partenerilor de dezvoltare, care s-au convins de profesionalismul ei. Credem în continuare că reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei sunt prioritare. Noi o propunem şi o susţinem pe Olesea Stamate, căci suntem siguri că, devenind deputat, ea va putea promova această reformă şi va deveni o adevărată durere de cap pentru oponenţii unor asemenea măsuri", a spus Sandu.
16:40
În cadrul vizitei, edilul a constat doar 25% din planul stabilit a fost finalizate, dar nu 80 la sută, cum era prognozat potrivit contractului. „Eu văd că aici sunt condiții bune. În continuare, dvs. (n.r. directorul interimar Apă Canal, directorii adjuncți, șeful departamentului juridic și alți responsabilii de proiect, de luni se mută aici, ori depun cererea de demisie din propria inițiativă. Aici condițiile sunt frumoase, mirosul este plăcut. În paralel vreau, ca în termen de 2 săptămâni, să îmi puneți pe masă toate lucrurile ce țin de acest subiect. Termenii foarte exacți și, așa cum am mai spus anterior, că mie îmi pare rău că termenii au fost încălcați. Nu este vina dvs., că sunteți interimar de o lună și jumătate, dar dacă vreți să munciți, vă găsiți aici. Mirosul se ține și acum de urma oamenilor până în prezent, chiar dacă nu este. Vara nu este departe. [...] Da știți că această companie are tupeul să ceară 3mln.
16:40
Dezvăluirile au făcute de către actualul premier, Ion Chicu în cadrul unei emisiuni la un post TV. Potrivit premierul, Guvernul Sandu a acceptat condiția impusă de FMI pentru creditare de a majora, în toamna trecută, tarifele la gazele naturale. ”FMI a alocat prima tranșă la 20 septembrie , iar Guvernul nu și-a onorat obligațiunea. Eu nu reproșez Guvernului (Sandu) că nu a majorat tarifele, dar reproșez faptul că și-a asumat acest angajament”, a spus Chicu. Premierul afirmă că Guvernul Sandu nu avea niciun motiv temeinic ca să-și asume această obligațiune, deoarece la acea dată SA ”Moldovagaz” nu avea înregistrată nicio datorie față de concernul rus ”Gazprom”. ”Toată achitările către Gazprom erau onorate în acel moment 100%”, a spus șeful Guvernului. Premierul Chicu afirmă că nici la ziua de astăzi nu există niciun argument economic de a majora tarifele la consumatorul de gaze naturale.
16:40
Acesta poate fi ridicat de beneficiarii tuturor tipurilor de pensii, al căror cuantum lunar nu depăşeşte 2.000 de lei şi de alocaţii sociale de stat stabilite până la 1 ianuarie 2020.Ministrul spune că suma totală alocată din buget anul acesta pentru achitarea suportului unic este de 407,4 milioane de lei. Dumbrăveanu a precizat că beneficiarii de acest suport, care încă nu și-au primit banii, au posibilitate pe parcursul întregului an să ridice prestația, fără a depune o cerere prealabilă.Banii sunt achitați de CNAS prin intermediul prestatorilor de servicii de plată care asigură plata pensiilor şi alocaţiilor sociale.
Acum 4 ore
15:50
Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că până în prezent au solicitat dreptul la reexaminarea pensiei 2178  de persoane.Perioada de reexaminare a pensiilor pentru pensionarii care încă mai lucrează a fost urgentată datorită unei inițiative legislative a deputaților  PSRM.  Socialiștii au propus ca procesul de reexaminare a pensiilor pentru limita de vârstă, stabilite până la 1 ianuarie 2019, să se finalizeze în anul 2022 și nu în anul 2027, așa cum prevedea legea anterioară.Potrivit acestei legi, de la 1 ianuarie 2020, vor depune cererea de reexaminare a pensiei beneficiarii ai căror pensie pentru limita de vârstă a fost stabilită până la 01 ianuarie 1999 și care au un stagiu de cotizare după pensionare mai mic de 15 ani.
15:50
Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că până în prezent au fost depuse deocamdată 25 de cereri de acordare a indemnizației lunare.”Noua lege garantează un drept pentru limita de vârstă, nu mai puțin de 5 ani, iar dacă persoana decedează prematur în această perioadă soțul supraviețuitor are dreptul la o indemnizație în cuantumul pensiei pe care a primit-o persoana decedată”, a declarat Dumbrăveanu. Pentru a primi această indemnizație beneficiarii trebuie să depună o cerere la Casa Teritorială de Asigurări Sociale.
15:40
Astfel, alocația pentru persoanele cu dizabilitate severă a crescut cu 323,8 lei, pentru dizabilitate accentuată – cu 302,21 lei și pentru dizabilitate medie – 215,87 de lei. Totodată, 9063 de persoane vârstnice au primit alocații sociale majorate cu 323,78 de lei.Parlamentul Republicii Moldova a susținut, în decembrie 2019, inițiativa deputaților PSRM de majorare a cuantumului alocației sociale pentru persoanele vârstnice care nu au un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani și, respectiv, nu pot beneficia de pensia pentru limita de vârstă, de la 20% la 50% din mărimea pensiei minime pentru limită de vâstă, stabilite anual de Guvern. Aceeași lege prevede dublarea alocației sociale de stat pentru persoanele cu dizabilități: de la 40% la 80% din pensia minimă pentru limită de vârstă.
15:40
În ce privește centru-stânga politica, Igor Dodon, se pare că, la momentul actual nu are un rival care să-i pericliteze șansele pentru turul doi.Șansele de a câștiga la alegeri a Președintelui Dodon sunt legate de evoluția pozitivă a Guvernului Chicu. Președintele si Guvernul trebuie sa dea rezultate, de asta și sunt impuși de situație să lucreze pentru popor, pentru oameni.Putem zice că, centru-stânga va deveni mai responsabilă de principalele probleme ale oamenilor și se va face accent pe rezolvare problemelor socio-economice a societății și vor încerca la maxim să livreze rezultate așteptate de oameni.Dacă Guvernul va produce rezultate, se vor efectua investiții în infrastructură și vor fi implementate proiectele sociale, atunci acestea vor fi asociate cu candidatul Dodon și îi vor mări șansele de a câștiga.
14:50
Interlocutorii au remarcat buna cooperare în domeniile politic, economic și în procesul de implementare a reformelor democratice și s-au pronunțat pentru valorificarea continuă a potențialului de colaborare moldo-americană.Zinaida Greceanîi a prezentat succint prioritățile pentru sesiunea de primăvară a Legislativului, menționând necesitatea susținerii proiectelor social-economice, în special celor de dezvoltare regională.Prioritare vor fi și acțiunile de reformare a justiției cu participarea largă a societății civile, mediului profesional și experților externi.În context, speakerul a menționat avizul pozitiv al Comisiei de la Veneția pentru proiectul de modificare a Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii, precum și disponibilitatea acesteia pentru cooperarea constructivă cu autoritățile din Moldova. ”Este o încurajare a acțiunilor noastre, și vom fi fermi în eforturile de implementare completă a reformei”, a conchis speakerul.
Acum 6 ore
14:10
Invitația a fost lansată în cadrul unei discuții informale, la Ierusalim, unde cei doi oficiali participă la Forumul Mondial al Holocaustului.„În prima decadă a lunii martie am primit invitație să merg în Italia și la Vatican, pentru a avea întrevederi cu conducerea acestor două state”, a declarat Igor Dodon.  Președintele a afirmat că, la Roma, va purta discuții și cu Papa Francisc, cu care s-a mai întâlnit în anul 2017.
13:50
„Sondajul IRI (Magenta), atât de distribuit de membrii unui partid politic și doar pentru această întrebare, ascunde cel puțin câteva lucruri la care e bine să vă gândiți:- toate sondajele publicate recent arată o diferență consistentă între Igor Dodon și Maia Sandu, indiferent de modul în care e măsurat acest lucru- iată cu ce „inovație” vine IRI (Magenta) solicitând prin textul întrebării un singur răspuns, dar înregistrând până la trei răspunsuri. De ce? Simplu - pentru a „umfla” ratingul cuiva.
13:20
Șeful statului a fost invitat să participe la această conferință de președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, cu care a avut o întrevedere neoficială, la Ierusalim, unde participă la Forumul Mondial al Holocaustului.„Sper că în cadrul acestei conferințe voi continua dialogul și schimbul de opinii cu președintele Germaniei”, a declarat șeful statului într-un rezumat video al vizitei în Statul Israel.În cadrul întrevederii de la Ierusalim, cei doi șefi de stat au efectuat un schimb de opinii despre relațiile de colaborare dintre Moldova și Germania.
13:10
”O nouă inovație în materie de prezentare a datelor din sondaje: ești  întrebat – în ce politician ai cea mai mare încredere, dar poți da până la 3 opțiuni. În mediu, un respondent a ales 1,6 opțiuni, adică din 2 respondenți, unul alegea un politician, altul - doi politicieni, iar răspunsurile s-au pus toate în aceeași oală și s-au calculat procente, chiar dacă preferințe unor respondenți erau clare și țineau doar de un politician, iar alții puteau alege 2 sau 3”, spune Bologan.Expertul afirmă că din punct de vedere statistic, importanța respondenților cu mai multe răspunsuri a crescut în eșantion și deja denaturează structura eșantionului, respectiv reprezentativitatea rezultatelor.Administratorul companiei IData - Date Inteligente mai afirmă că, în niciun sondaj efectuat de această structură nu a utilizat așa procedeu în adresa politicienilor, pentru a calcula nivelul de ”cea mai mare încredere”.
12:30
Ultima vizită oficială a unui șef de stat francez în țara noastră a avut loc acum 20 de ani. Igor  Dodon și-a exprimat speranța că Macron va da curs invitației de a vizita țara noastră. La Ierusalim, Igor Dodon a avut întrevederi neoficiale cu mai mulți lideri de stat.
Acum 8 ore
12:10
Amintim că, acesta a fost reținut pe 10 ianuarie curent pentru abuz de serviciu și fals în acte publice, iar ulterior, plasat în arest preventiv pentru 20 de zile.
11:50
Aparent, nimic neobișnuit. În realitate, însă, aceste acțiuni ridică unele semne de întrebare. Mai întâi de toate, majoritatea cetățenilor atrag atenția doar la titlurile de știri sau la cifrele prezentate. Aici se scoate în evidență faptul că Sandu e la picior de egalitate (credibilitate, nu intenție de vot) cu Dodon. Foarte puțini atrag atenție la perioada când a fost realizat acest sondaj – luna noiembrie 2019. Și mai puțini acordă atenție evenimentelor care s-au petrecut în această lună: Maia Sandu mai conducea Guvernul și era în creștere; lidera PAS a urcat cel mai tare pe val în zilele când Guvernul său a fost condus, ea făcând turul televiziunilor pentru a se victimiza. A fost o perioadă în care Sandu a fost foarte intens mediatizată. Deci, aceasta își lasă amprenta în oglinda zilei, cum numesc sociologii sondajele de opinie publică.
11:10
„Înainte de evenimentele oficiale de la Ierusalim, organizate în cadrul Forumului Mondial în memoria victimelor Holocaustului, am avut astăzi mai multe discuții informale cu șefii statelor și guvernelor din Albania, Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Islanda, Israel, Italia, România, Serbia, Suedia, precum și cu speakerul Camerei Reprezentanților din Congresul SUA și reprezentantul oficial al Vaticanului”, a menționat șeful statului, pe pagina sa de Facebook.Evenimentul este consacrat celei de-a 75-a aniversări a eliberării lagărului morții Auschwitz de către Armata Roșie. La For participă peste 50 de delegații străine la nivel de șefi de state, guverne, parlamente, etc.
11:00
„Ne vedem vineri”, a notat pe Twitter miliardarul republican, prognozând „o mare mulţime”, la începutul unui mesaj în care îndeamnă la participare la acest marş.În 2017, Mike Pence a devenit primul vicepreşedinte care a participat la un astfel de marş, iar din 2018, Donald Trump – care în trecut se declara în favoarea dreptului la avort – se adresa miilor de participanţi reuniţi la Washington. Însă până acum el făcea acest lucru de pe un ecran gigantic.Această manifestaţie este în general organizată în jurul datei care marchează o decizie emblematică a Curţii Supreme „Roe v. Wade”, care a legalizat întreruperea voluntară a sarcinii în SUA, la 22 ianuarie 1973.
10:50
Decizia a fost luată de Judecătoria Ciocana din municipiul Chișinău. Magistrații au admis parțial demersul avocaților, care au cerut reducerea pedepsei cu o mie de zile, în dosarul în care Veaceslav Platon este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, transmite TV8.Veaceslav Platon își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr.13 din Capitală, după ce a fost condamnat pentru escrocherie, spălare de bani și corupere activă.
10:20
„Guvernul proeuropean, prodemocrat, de salvare națională, susținut de „partenerii externi”, care a deschis „ușile” împrumutătorilor, iubit de presa de la Chișinău, plin cu „ministre”, a înaintat Comisiei de la Veneția un proiect de lege privind reforma justitiei, elaborat de Olesea Stamate, dar s-a întors cu 14 pagini de critici și mențiuni despre normele anticonstituționale și îndreptate împotriva statului de drept. Deci a fost un proiect mega prost! Anticonstituțional! Ilegal!”, scrie juristul.Pe de altă parte, Gandrabur subliniază că proiectul înaintat la Strasbourg pentru avizare de Guvernul Chicu a fost avizat pozitiv și fără critici de experții Comisiei de la Veneția.
Acum 12 ore
10:00
Experții Comisiei de la Veneția susțin propunerea de a majora componența numerică a membrilor CSM de la 12 la 15 și acceptarea în cadrul acestuia a reprezentanților instanțelor inferioare. Comisia susține că această propunere poate avea efecte pozitive în aspectul evaluării, managementului, disciplinei și responsabilității judecătorilor.Comisia salută și numirea de către majoritatea deputaților a 5 membri ai CSM din rândul profesorilor de drept titulari. Experții constată că această majoritate trebuie să includă și deputați din opoziție. Experții recomandă ca să fie propuși candidații de anumite structuri externe, care nu sunt sub control guvernamental, cum ar fi facultățile de Drept sau Uniunea Avocaților.
Acum 24 ore
20:20
Potrivit expeditorului, fotografia a fost făcută înainte de Revelion, în Israel, iar întrevederea ar fi organizat-o Ilan Șor.Aeroportului Internațional Chișinău a trecut în gestiunea dinastiei bancare Rothschild în luna august a acestui an. NR Investments Ltd din insula Guernsey, creată în 2007, a ajuns la un acord cu Avia Invest pentru a achiziționa 95% dintre acțiunile companiei concesionare. Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat companiei ”Avia Invest” pe 1 noiembrie 2013 pentru o perioadă de 49 de ani, ceea ce înseamnă că obiectivul a rămas în proprietatea statului, dar Guvernul nu are dreptul, în această perioadă de timp, să gestioneze aerogara. Pentru concesionare a votat și Maia Sandu, pe atunci ministru al Educației.
Ieri
17:00
Proiectul a fost elaborat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției sociale, în vederea realizării obiectivului privind îmbunătățirea condițiilor de muncă și motivarea corespunzătoare a angajaților din sistemul de sănătate.Scopul de bază a proiectului constă în majorarea salariilor personalului angajat în instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.Conform celor votate astăzi de către Guvern, se propune majorarea cu 10% a mărimii salariilor de funcție ale personalului medical cu studii superioare (medici), personalului medical mediu, personalului medical inferior, personalului administrativ-gospodăresc și personalului de conducere din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.
16:20
Potrivit lui Chicu, reuniunea constituie un punct de pornire pentru stabilirea unui dialog constructiv între Guvern și administrația publică locală, care interacționează direct cu problemele cetățenilor.„Dumneavoastră cunoașteți cel mai bine problemele cetățenilor. Astfel, ne puteți ajuta să venim cu acțiunile și politicile publice necesare”, a declarat premierul.Primarii au fost informați cu planul de acțiuni al Guvernului pentru 2020, în special programele naționale privind iluminatul stradal, infrastructura drumurilor, aprovizionarea cu apă, managementul deșeurilor solide, dar și înregistrarea imobilelor în țară.Potrivit Guvernului, în 2020, vor fi reparate 325 de km de drum,  în proces de reabilitare sunt alte 480 de km. Pentru 2020 din Fondul Rutier vor fi alocate cca 2,7 miliarde de lei, mai mult cu 1 miliard decât anul trecut.
16:10
Considerăm că în acest caz este vorba despre o urmărire abuzivă a companiei „DFM” SRL, fără o justificare juridică”, se arată în scrisoare.De asemenea, se menționează că declarațiile premierului sunt părtinitoare, încalcă libertatea comerțului și a afacerilor, prevăzute la articolul 126 din Constituția Republicii Moldova și creează condiții nefavorabile pentru desfășurarea afacerilor. La prezentul comunicat de presă este atașată copia scrisorii adresate de către Directorul general al „DFM” SRL către prim-ministrul Ion Chicu.
16:00
Potrivit unui comunicat al serviciului de presă al Legislativului, Banca Mondială va oferi Chișinăului în acest scop un împrumut de 40 de milioane de dolari. Banii urmează a fi utilizați pentru modernizarea și îmbunătățirea calității învățământului superior în concordanță cu necesitățile actuale și cele de perspectivă ale pieței muncii la nivel național și internațional.Beneficiarii proiectului vor fi universitățile publice și colegiile pedagogice din R. Moldova.Proiectul urmează a fi implementat timp de 5 ani, până în 2025.
15:20
„Tații și buneii noștri și-au sacrificat viața ca noi să trăim astăzi în liniște și pace. Este important ca toată societatea să comemoreze eroii. Îndemn cetățenii și autoritățile publice să se implice în reabilitarea monumentelor dedicate Victoriei. Din păcate, avem localități în care aceste monumente au fost lăsate de izbeliște”, a declarat deputatul.  Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a creat un grup de lucru responsabil de organizarea și desfășurarea evenimentelor dedicate aniversării a 75-a a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Astfel, cu susținerea Guvernului Republicii Moldova, este planificată reconstrucția capitală a Complexului Memorial „Eternitate” din Chișinău. Totodată, va fi elaborat un registru al tuturor obiectivelor gloriei militare care necesită reabilitare.
15:00
Potrivit ordinii de zi, publicată pe site-ul instituției, pe agendă au fost incluse șapte subiecte, printre care și convocarea adunării generale anuale a procurorilor.De asemenea, urmează a fi discutate prioritățile Consiliului Superior al Procurorilor pentru noul an, acordarea de distincțiilor cu prilejul aniversării a 23-a de la formarea Procuraturii Republicii Moldova și un demers al procurorului general, Alexandru Stoianoglo, privind suspendarea din funcție a unui procuror.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.