Iranul, constrâns să respecte prevederi-cheie din acordul nuclear

Europa Libera, 14 ianuarie 2020 16:10

Germania, Marea Britanie și Franța au declanșat mecanismul de reglementare a disputelor prevăzut de acordul nuclear semnat de Iran cu puterile internaționale în 2015 pentru a constrânge Teheranul să revină la îndeplinirea unor obligații cheie din acord. Anunțul a fost făcut într-un comunicat comun al celor trei miniștri de externe. Țările europene care sunt parte ale înțelegerii cu Iranul, împreună cu Rusia și China, spun că declanșarea mecanismului poate duce la sancțiuni ONU împotriva Iranului, dar precizează că nu se alătură Statelor Unite, care au denunțat acordul în 2018 la inițiativa președintelui Donald Trump și au reimpus treptat propriile sancțiuni. „Nu acceptăm argumentul că Iranul este în drept să reducă îndeplinirea” obligațiilor din acord, se spune în comunicatul european. Luna aceasta, Teheranul aflat în dificultate din cauza sancțiunilor americane a anunţat că nu mai respectă limitările privind îmbogățirea uraniului.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 5 minute
19:10
Invitata rubricii de astăzi este Mariana Colun
Acum 15 minute
19:00
Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a anunțat că secretarul de stat Dan Neculăescu i-a cerut lămuriri ambasadorului Ucrainei la București, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că „România a ocupat nordul Bucovinei în 1918”. „Partea română a solicitat clarificări privind referirile la România apărute în discursul public recent al președintelui Ucrainei, exprimând surprinderea față de acestea și evidențiind necesitatea uneiînțelegeri corecte a istoriei”, se arată într-un comunicat al MAE, citat de agenția Mediafax.Reacția diplomației romane vine după declarațiile făcute de liderul de la Kievîntr-un discurs oficial pe care l-a ținut cu prilejul Zilei Unităţii şi Libertății Ucrainei, celebrată anual pe 22 ianuarie, fiindcă în această zi, în anul 1919, a fost proclamat Actul de unificare a Republicii Populare Ucrainene cu Republica Populară Ucraineană Apuseană.„Ambițiile politicienilor de atunci i-au împiedicat să atingă adevărată unitate de stat. Unitatea nu stă în cuvinte, ci în fapte. Nu după mult timp, Republica Populară Ucraineană a cedat Kievul sub presiunea bolșevicilor, o bună parte dinteritoriile Galiției au fost ocupate de trupele poloneze, Bucovina de Nord de români, iar Transcarpatia i-a revenit Cehoslovaciei”, a declarat Volodomir Zelenski.Pe 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei a proclamat Unirea cu Regatul României, care a fost recunoscută de învingătorii din Primul Război Mondial prin tratatul de la Saint Germain, semnat la 10 septembrie 1919.
Acum o oră
18:40
Denunțul penal, semnat de aproximativ 2000 de persoane, în care președintele Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr (PPPDA), Andrei Năstase, cere procurorului general urmărirea penală a președintelui Igor Dodon, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de corupție și îmbogățire ilicită, a fost depus astăzi la Procuratura Generală, informează agenția IPN.„Astăzi, având în vedere investigația Ziarului de Gardă cu privire la veniturile nejustificate, dar în același timp cheltuielile enorme făcute de către președintele Igor Dodon, am venit cu acest denunț care a fost semnat de mai multe persoane”, a declarat politicianul.Acum două zile, vicepreședintele PPPDA, Alexandru Slusari, a expediat un demers către Autoritatea Națională de Integritate și Serviciul Fiscal de Stat. El a cerut verificarea cheltuielilor lui Igor Dodon pentru vacanțele de lux, raportate la declarațiile de venit ale familiei acestuia.
Acum 2 ore
18:10
Un proaspăt sondaj de opinie publică sugerează că lidera PAS, Maia Sandu, și președintele Igor Dodon sunt, la egalitate, politicienii în care au cea mai mare încredere cei mai mulți alegători. Sondajul a fost realizat la sfârșitul anului trecut de firma Magenta Consulting la solicitarea organizației non-profit americane, International Republican Institute, la scurt timp după demiterea guvernului Sandu. Sondajul, care a măsurat, printre altele, încrederea în politicieni şi persoane publice în perioada 19 noiembrie-6 decembrie, adică la o săptămână de la căderea guvernului Maiei Sandu, îi atribuie politicienei 24%, exact cât a luat şi preşedintele Igor Dodon. Este pentru prima dată când o cercetare sociologică pune semnul egalităţii între încrederea cu care sunt trataţi cei doi. În Chişinău, mai relevă studiul, Sandu l-ar depăşi chiar pe Dodon, fiind în topul încrederii la 32 la sută din respondenţi, faţă de 19 la sută - cifra care apare în dreptul preşedintelui. Datele contrastează, însă, cu barometrul opiniei publice, care a surprins, în decembrie trecut, o încredere mai mare în Dodon, estimată la aproape 15 la sută, şi mai mică în Maia Sandu, de 11,6%. Un alt lider reprezentând dreapta pro-europeană, preşedintele PPDA, Andrei Năstase, tratat în BOP cu încrederea a doar 2% din respondenţi, în cercetarea Institutului Republican Internaţional (IRI) se plasează pe locul trei, fiind creditat cu încrederea de 13 la sută din cetăţenii ţării şi de 16 la sută din locuitorii capitalei. Socialistul Ion Ceban, însă, care cu două săptămâni mai devreme îl învinsese pe Năstase în cursa pentru primăria Chişinău, în sondajul IRI e creditat doar cu 11 procente încredere în capitală, adică acumulează cu 5 procente mai puţin decât punctajul din dreptul lui Năstase. Datele cercetării date publicităţii astăzi coincid, pe de altă parte, cu alte sondaje atunci când vine vorba despre şansele minime ale partidului lui Năstase de a accede în parlament, acesta acumulând doar 3 la sută, în condiţiile în care pragul de trecere în legislativ pentru partide e de 5 la sută. Cele trei formaţiuni ce apar cu raiting-uri maxime în cercetarea de astăzi sunt socialiştii – cu 29 la sută, PAS – cu 21 la sută şi Partidul Democrat – cu 10 la sută, date mai mult sau mai puţin asemănătoare cu barometrul din decembrie al Institutului de Politici Publice.Primită cu entuziasm necamuflat în formaţiunea fostei prim-ministre, cercetarea de astăzi a stârnit şi câteva critici, întâi de toate pentru modul în care a fost măsurată încrederea şi diferenţa mare între nivelul din dreptul lui Dodon şi Sandu în această cercetare faţă de altele similare.  
17:50
17:50
Președintele Moldovei Igor Dodon a dat asigurări că relațiile dintre România și Republica Moldova sunt „excelente” „Reiterez că frații noștri de peste Prut sunt partenerii strategici ai Republicii Moldova”, a declarat Igor Dodon într-o intervenție video din Israel, unde se află actualmente în vizită, informează agenția IPN.Pe pagina sa de Facebook, președintele Moldovei îi listează pe aproape tot lideri care se află acum în Israel, la Ierusalim, la ceremoniile marcate de 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz Birkenau și cu care ar fi avut întâlniri neoficiale.Astăzi, Igor Dodon va avea o întrevedere cu președintele Parlamentului Israelului și, potrivit paginii sale de Facebook, speră că se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin și cu vicepreședintele SUA, Mike Pence.
Acum 4 ore
17:10
Zeci de șefi de stat și de guvern s-au adunat joi la Ierusalim ca să marcheze a 75-a aniversare a eliberării lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz, pe fondul recrudescenței anti-semitismului în Europa și Statele Unite. 
16:40
Vorbind la World Holocaust Forum, comemorarea a 75 de ani de la eliberarea Auschwitz-ului, eveniment care are loc la Ierusalim, în Israel, Vladimir Putin a criticat punctele de vedere legate de cel de-al Doilea Război Mondial, care sunt utilizate, spune el, încă pentru a alimenta rivalitățile politice moderne. O declarație a Uniunii Europene emisă anul trecut părea să facă o echivalență între Uniunea Sovietică și Germania nazistă învinovățindu-le pentru începerea războiului și susținând că pactul Molotov-Ribbentrop încheiat de cele două puteri ar fi dus la invadarea Europei răsăritene. Rusia a condamnat în repetate rânduri declarația: "Din păcate, memoria acestui război, lecțiile sale și ale perioadei de după aceea devin din ce în ce mai des subiecte ale adversității politice", a spus Putin într-un discurs la evenimentul la care au participat numeroși lideri mondiali. Putin a cerut o colaborare sporită între puterile mondiale pentru soluționarea problemelor de importanță globală, propunând o întâlnire a liderilor celor cinci state membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU: Rusia, China, SUA, Franța și Marea Britanie.
16:40
Președintele israelian Reuven Rivlin a mulțumit liderilor mondiali pentru că și-au exprimat „solidaritatea cu poporul evreu”, participând la Forumul Mondial al Holocaustului din Ierusalim, care marchează 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz.Vorbind astăzi la începutul ceremoniei Rivlin a spus că „antisemitismul nu se la evrei” și a numit antisemitismul și rasismul o „boală malignă”. El a adăugat că „nicio democrație nu este imună” in fața acestei ”boli”.Evenimentul de la Yad Vashem, monumentul memorial al Holocaustului, vine pe fondul creșterii violențelor antisemite din Europa și din întreaga lume.Președintele Rusie Vladimir Putin, președintele francez Emmanuel Macron, prințul Marii Britanii Charles, vicepreședintele american Mike Pence și președinții Germaniei, Italiei și Austriei sunt printre cei peste 40 de demnitari prezenți la Forumul Mondial al Holocaustului, cea mai mare adunare concentrată pe pomenire. Holocaustul și combaterea antisemitismului modern.Președintele polonez Andrzej Duda a refuzat să participe, exprimându-și nemulțumirea că nu i s-a permis să se adreseze adunării în timp ce reprezentanții Rusiei, Franței, Marii Britanii, Statelor Unite și Germaniei susțin discursuri.Polonia, a criticat aspru comentariile făcute de Vladimir Putin luna trecută care sugerau că Polonia ar avea și ea o responsabilitate pentru declanșarea războiului, președintele Andzej Duda acuzându-l pe liderul de la Kremlin de ” revizionism poststalinist”.Polonia va găzdui propriul eveniment comemorativ la Memorialul și Muzeul din Auschwitz-Birkenau pe 27 ianuarie.Peste un milion de oameni, majoritatea evrei, au fost uciși la lagărul de concentrare de la Auschwitz-Birkenau în timpul ocupării Germaniei naziste în timpul războiului din Polonia. Șase milioane de evrei au murit în Holocaust.La o recepție pe care a găzduit-o în ajunul adunării de astăzi , Rivlin a cerut liderilor mondiali „să lase istoria pentru istorici”."Rolul liderilor politici, al tuturor dintre noi, este să modelăm viitorul", a spus Rivlin."Sper și mă rog ... ca liderii lumii să rămână uniți în lupta împotriva rasismului, antisemitismului și extremismului, în apărarea democrației și a valorilor democratice. Aceasta este provocarea noastră. Aceasta este alegerea noastră", a mai spus el."Îmi exprim fericita mea speranță că prin vigilență continuă și educație pozitivă, nelegiuirile perpetuate în una dintre cele mai întunecate perioade din istoria noastră vor fi eliminate de pe pământ", a scris în mesajul său Papa Francisc.Evenimentul marchează una dintre cele mai mari întâlniri politice din istoria israeliană. Peste 10 000 de ofițeri de poliție au fost dislocați în Ierusalim, în timp ce autostrăzile majore și părțile mari ale orașului au fost închise .
16:00
Guvernul Georgiei a dat publicității o scrisoare, semnată de patru congresmani americani în care se exprimă îngrijorări față de eșecul autorităților de a impune reformele democratice promise. Scrisoarea este semnată de Adam Kinzinger, Gerald Connoly, Eliot Engel și Michael McCaul și a fost datată 21 ianuarie. Congresmanii scriu că este „inacceptabil” ca partidul la putere, Visul georgian, să finanțeze „o rețea extinsă de conturi pe rețeaua Facebook, prin care par că răspândesc sentimente antioccidentale și antidemocratice”. De asemenea, cei patru politicieni americani își exprimă îngrijorările în legătură cu acțiunile procurorilor numiți de Visul Georgian care „au redeschis cazuri vechi împotriva oponenților politici”.Scrisoarea mai vorbește și despre retragerea de pe piața georgiana a unor investiții și firme occidentale și americane, care au fost supuse „șicanelor” și, ca urmare, au fost nevoie să părăsească Georgia. „Scăderea investițiilor străine nu numai că dăunează poporului georgian – se scrie în epistolă – și dorinței lui de a se integra în instituțiile occidentale, dar întărește puterea Rusiei în regiune”. Congresmani se referă la marele proiect transcontinental de la Marea Neagra-Anaklia, în care sunt implicate și firme americane și care este menit să transforme portul georgian într-un punct central de comerț între Asia Centrală și noul Drum al Mătăsii care să lege China de Europa. Potrivit celor 4 politicieni americani, acest proiect major ar fi supus unor presiuni motivate politic, și ar putea „împiedica investițiile viitoare americane în Georgia.”Scrisoarea, care a fost trimisă premierului Ghiorghi Gakaria, vorbește și despre îngrijorările opoziției legate de modul în care autoritățile au reacționat la protestele de anul trecut și de prevederile legii electorale, care, în opinia opoziției, favorizează partidul Visul Georgian al fostului premier și cel mai bogat om din Georgia, Bidzina Ivanișvili.
16:00
Duma de Stat a Rusiei a aprobat în unanimitate, în primă lectură modificările Constituției propuse recent de președintele Vladimir Putin. Toți cei 432 de deputați au votat astăzi în favoarea legii, la numai trei zile după ce amendamentele au fost prezentate Dumei. Votul în a doua lectură va avea loc pe 11 februarie.Putin a anunțat modificările aduse Constituției în discursul său despre starea națiunii din 15 ianuarie, discurs urmat de demisia premierului Medvedev și de numirea și aprobarea noului premier Mihail Mișustin. In acel discurs Vladimir Putin a propus organizarea unui referendum pe această temă, despre care se crede că va fi organizat peste câteva săptămâni.Vladimir Putin a format un grup ” de lucru” din 75 de persoane – majoritatea sportivi și artisti și doar câțiva cu studii de drept – pentru a analiza modificările propuse Constituției din 1993.
16:00
Al doilea oraș din China comunistă a fost izolat din cauza îngrijorărilor legate de coronavirus. În Huanggang, oraș cu aproximativ 7 milioane de locuitori, aflat la 70 de km de Wuhan, unde s-a înregistrat primul caz de coronavirus, au fost oprite mijloacele de transport în comun, în contextul creșterii numărului deceselor. Localitatea Wuhan este izolata deja de ieri.Autoritățile din Huanggang au decis închiderea spațiilor de divertisment, inclusiv cinematografe și cafenele, și au solicitat cetățenilor să nu mai părăsească orașul.Un oraș mai mic, Ezhou, de un milion de oameni, învecinat cu Huanggang, a suspendat circulația trenurilor.Oficialii din sănătate se tem că rata de transmitere a noului coronavirus crește accelerat, deoarece sute de milioane de chinezi călătoresc în această perioadă, în timpul vacanței de o săptămână, pentru a sărbători Anul Nou Chinezesc, care începe sâmbătă.Administrația metropolei Wuhan a decis miercuri să închidă toate rețelele de transport urban și să suspende zborurile.Agențiile internaționale de presă relatează că oamenii au luat cu asalt magazinele și că există pericolul să se creeze panică.Decesele cauzate de noul virus gripal din China s-au ridicat miercuri la 17, cu peste 540 de cazuri confirmate.Aeroporturile din Moscova, Belgrad, Minsk au organizat filtre speciale pentru călătorii din China.
16:00
Secretarul de stat american, Mike Pompeo, intenționează să viziteze Minskul la 1 februarie, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Belarus, Andrey Șupliak. Surse diplomatice au declarat ieri postului nostru de radio că vizita lui Pompeo în capitala Belarusului face parte dintr-un tur regional care include și Ucraina, Kazahstan și Uzbekistan. Departamentul de Stat a refuzat să comenteze viitoarele sale planuri de călătorie. Pe fondul tensiunilor crescânde în Orientul Mijlociu, Pompeo a anulat pe 1 ianuarie o călătorie planificată de cinci zile la Kiev, Minsk, Nur-Sultan și Tașkent, care trebuia să înceapă două zile mai târziu. Pompeo ar fi oficialul american de cel mai înalt nivel care vizitează Belarusul, deoarece relațiile diplomatice ale Minskului cu Washingtonul au fost înghețate cu mai mult de un deceniu în urmă. Prima vizită a secretarului de stat american în Ucraina, ar urma să aibă loc pe fundalul procesului de impeachment împotriva președintelui american Donald Trump care este în curs de desfășurare în Senatul american.
15:40
Trei ruși au fost acuzați de tentativă de asasinat în 2015 în Sofia, capitala Bulgariei, au declarat joi procurorii. Rușii sunt acuzați că au încercat să-i omoare pe Emilyan Gebrev, un producător de armament bulgar, pe fiul acestuia și pe unul dintre directorii companiei între 28 aprilie și 4 mai 2015, „folosind mijloace care au pus în pericol multe vieți, în special prin utilizarea unei substanțe organofosfat neidentificate”, au declarat procurorii într-un comunicat. Numele celor trei nu este menționat în acest comunicat.Cazul se leagă de atacul chimic care a avut loc în Salisbury, Marea Britanie, în martie 2018. Fostul agent dublu Serghei Skripal a fost victima acestui atac. În februarie anul trecut, site-ul de investigații Bellingcat a identificat un posibil al treilea suspect în cazul petrecut în Salisbury, un oficial de rang înalt rus de informații militare pe nume Denis Vyacheslavovici Sergeev. Bellingcat susținea că Sergeev a folosit un pașaport rus pentru a intra în Marea Britanie cu două zile înainte ca Skripal și fiica sa Yulia să fie otrăvite.Site-ul a declarat că Sergeev a vizitat și Bulgaria în februarie și aprilie 2015, iar a doua vizită a acestuia s-a încheiat chiar în ziua în care Gebrev s-a prăbușit la o recepție pe care a găzduit-o în Sofia și a intrat în comă.Fiul lui Gebrev și unul dintre directorii companiei sale au fost, de asemenea, tratați pentru simptome de otrăvire, dar, în cele din urmă, toți cei trei s-au recuperat. 
Acum 6 ore
14:40
Dacă duminica viitoare în Republica Moldova ar avea aloc alegeri parlamentare, în legislativ ar ajunge trei formațiuni politice: Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Democrat (PDM). Potrivit unui sondaj realizat la comanda Institutului Republican Internațional, PSRM ar obține 29% din voturile cetățenilor, PAS – 21%, iar PDM – 10%. Restul formațiunilor nu ar trece pragul electoral. Perioada de colectare a datelor a fost 16 noiembrie-9 decembrie 2019, transmite IPN.Cercetarea arată că politicienii care se bucură de cea mai multă încredere sunt președintele Igor Dodon și lidera PAS, Maia Sandu, care au fost menționați de câte 24% din respondenții din toată țara. La nivel de municipiu Chișinău, președinta PAS îl depășește pe șeful statului, fiind menționată de 32% din intervievați, în comparație cu 19% – Igor Dodon. Președintele Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, se clasează pe locul trei – 13% la nivel național și 16% – la nivel de municipiul. Următorii în top sunt președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, liderul PDM, Pavel Filip, liderul Partidului Politic Șor, Ilan Șor etc.56% dintre moldoveni consideră că relațiile dintre SUA și Moldova sunt „bune”, comparativ cu doar 39 la sută din sondajele IRI din iunie 2019. Percepțiile relației Moldovei cu Europa s-au îmbunătățit, cu o creștere de 14 puncte a celor care consideră relațiile cu Uniunea Europeană (UE) drept „bune”. Această evoluție corespunde interesului continuu în integrarea UE în rândul moldovenilor (56% „puternic” sau „Oarecum susținător”).„În ciuda colapsului coaliției de guvernare, moldovenii sunt din ce în ce mai optimiști în ceea ce privește instituțiile politice și integritatea alegerilor locale. Cu toate acestea, îngrijorările cu privire la aspecte precum ocuparea forței de muncă și costul vieții sugerează că noul Guvern trebuie să acorde prioritate îmbunătățirilor economice dacă va păstra încrederea publicului”, a declarat directorul regional al IRI pentru Eurasia, Stephen Nix, citat pe pagina web a Institutului.Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1204 de respondenți cu drept de vot, iar marja de eroare este de ± 2,8%.
14:40
Adjunctul procurorului general, Ruslan Popov, va fi verificat de către Autoritatea Națională de Integritate, după ce procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a luat act de o investigație jurnalistică în care este vizat Ruslan Popov. Într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale (PG) se spune că materialele vor fi transmise către ANI pentru examinare, după ce Alexandr Stoianoglo a luat act de raportul lui Ruslan Popov asupra faptelor în care este vizat, transmite IPN.Potrivit PG, Ruslan Popov insistă asupra faptului că proprietățile vizate în articol, cu excepția casei de locuit a familiei și automobilului soției și al său, nu-i aparțin lui, ci părinților și familiei fratelui său. Iar toate mijloacele financiare investite au proveniență legală și pot fi confirmate. Ruslan Popov afirmă că părinții săi nu au 100 de hectare, ci 20 ha de livadă. Mama sa de 15 ani muncește în Italia, are venituri legale, iar acolo de mai bine de 10 ani este stabilit și fratele său, împreună cu familia și că toți au investit în afacerea dată mai multe proprietăți, inclusiv provenite din realizarea unor imobile.Referitor la proprietățile de care dispune, agonisite inclusiv de părinții soției, adjunctul procurorului general a informat că părinții soției sale au locuit și muncit toată viața în Ucraina, au avut o afacere în domeniul cultivării și comercializării legumelor, iar de mai bine de cinci ani se află în Republica Moldova, la fiică, construindu-și o casă separată.De asemenea, Ruslan Popov consideră că informațiile denigratoare ce atentează la onoarea sa și a familiei sale ar fi regizate intenționat de către anumite persoane și grupuri de interese politice, economice și criminale, ca rezultat al activității lui profesionale în cadrul Procuraturii din ultima perioadă, care le afectează confortul și ar putea determina atragerea lor la răspundere.Potrivit comunicatului, Procuratura Generală este interesată ca toate aspectele vizate în respectivul material jurnalistic să fie examinate și clarificate de Autoritatea Națională de Integritate, obiectiv și în termeni proximi. ANI informează că urmare sesizării depuse de către Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției referitor la adjunctul procurorului general, Ruslan Popov, la 3 ianuarie sesizarea a fost repartizată în cadrul Inspectoratului de Integritate. Ulterior, la 17 ianuarie, după verificarea prealabilă a sesizării, a fost întocmit procesul-verbal prin care s-a inițiat controlul privind respectarea regimului juridic al averilor în privința lui Ruslan Popov. La 20 ianuarie, informația despre inițierea procedurii de control a fost expediată în adresa Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, iar persoana supusă controlului a fost notificată despre inițierea procedurii de control. Acum inspectorul de integritate se află în procedura de acumulare a materialului probator, fiind solicitate în acest sens materiale și din cadrul Procuraturii Generale.
14:40
Fondatorii companiei Civil Aviation Group, câștigătoare a controversatului concurs pentru privatizarea companiei aeriene de stat Air Moldova, afirmă că au achitat peste 80% din datoriile companiei privatizate. Într-un comunicat de presă al Air Moldova, se spune că, pe lângă datoriile de bază, au fost achitate chiar și penalitățile și procentele pentru datoriile față de întreprinderile de stat Moldatsa, Autoritatea Aeronautică Civilă și Serviciul Fiscal, în valoare de 24 de milioane de lei, care nu erau prevăzute în contractul de privatizare, transmite IPN.Potrivit comunicatului, investitorii au redus semnificativ datoriile față de partenerii externi și au restructurat datoriile existente. Totodată, se spune că „statul nu și-a îndeplinit obligațiunile asumate cu privire la majorarea capitalului statutar cu 151 milioane lei. Reprezentanții companiei aeriene mai spun că „punerea sub sechestru a capitalului statutar și al activelor companiei a afectat negativ implementarea planului de dezvoltare în continuare al Air Moldova”. De asemenea, menționează că, „atacurile din partea structurilor de stat continuă să creeze un climat investițional neprielnic și pun în dificultate dezvoltarea companiei aeriene”.După ședința Consiliului Suprem de Securitate, de la începutul săptămânii curente, președintele Igor Dodon, a declarat cu referire la Air Moldova că investitorul avea angajamentul să achite datoriile companiei în valoare de 1,2 miliarde de lei și să vină cu investiții. Potrivit lui Igor Dodon, deși investitorul raportează că a achitat un miliard de lei, în realitate datoriile Air Moldova astăzi reprezintă 1,1 miliarde de lei. De asemenea, s-a constatat că nu au fost făcute investiții proprii în activitatea Air Moldova. Întrucât investitorul a anunțat recent că este gata să investească câteva zeci de milioane de euro în capitalul social, o decizie cu privire la rezilierea contractului urmează să fie examinată ulterior, a spus șeful statului, scrie agentia IPN.
14:00
Republica Moldova a coborât în 2019 trei poziții față de anul precedent, în ultimul Indice al Percepției Corupției, publicat de Transparancy International. R.Moldova se află acum pe locul 120 din 180 de țări și regiuni analizate.„S-au schimbat trei guvernări, s-a constituit o alianță situațională care a înlăturat de la putere oligarhul ce a capturat statul, a început să adopte legi menite să demonteze regimul oligarhic. Cu regret, după destrămarea subită a acestei alianțe, prioritățile noii guvernări s-au reconfigurat imediat” precizează Transparancy International Moldova. Se adauga stagnarea anchetei în dosarul „furtului miliardului”.  România, pe de altă parte, rămâne mult sub media Uniunii Europene, apreciază TI. Media la nivelul UE scade de la 66 la 64 de puncte. România a obținut 44 de puncte și se află, astfel pe penultimul loc la nivelul Uniunii. Pe ultimul loc este Bulgaria (43 de puncte), în vreme ce Ungaria obține același punctaj ca România.Mai multe, aici.  
13:20
Președintele american Donald Trump va participa vineri, la Washington, la „Marşul pentru viaţă'' , devenind astfel primul preşedinte care se va alătura acestui eveniment împotriva dreptului la avort. „Preşedintele Donald Trump va fi primul preşedinte din istorie ce va participa la Marşul pentru viaţă", a anunţat miercuri seară Casa Albă pe contul său de Twitter.Această manifestaţie este organizată în jurul datei care marchează o decizie emblematică a Curţii Supreme "Roe v. Wade", care a legalizat întreruperea voluntară a sarcinii în Statele Unite, pe 22 ianuarie 1973.
Acum 8 ore
12:20
Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat cererea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, ca Viorel Morari să fie suspendat din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, până la adoptarea unui verdict în dosarul care i-a fost deschis.Viorel MOrari a reținut pe 10 ianuarie pentru abuz de serviciu și fals în acte publice, iar ulterior a fost plasat în arest preventiv pentru 20 de zile. În esență, este acuzat că l-ar fi protejat pe fostul lider democrat Vlad Plahotniuc în dosarul „furtului miliardului”. 
Acum 12 ore
09:50
Orașul chinez Wuhan, sursa epidemiei cu coronavirus, a închis toate rețelele de transport și le-a recomandat cetățenilor să nu părăsească orașul, a relatat miercuri mass-media de stat, citate de Reuters ​și BBC.Decesele cauzate de noul virus gripal neidentificat din China s-au ridicat miercuri la 17, cu peste 540 de cazuri confirmate.Autobuzul, metroul, feribotul și rețelele de transport al pasagerilor pe distanțe lungi vor fi suspendate de pe 23 ianuarie, de la ora locală 10.00, iar stațiile de tren și aeroportul vor fi închise pentru pasagerii care pleacă, transmite televiziunea de stat.Organizația Mondială a Sănătății a anunțat miercuri că încă nu declară „o alertă globală”. 
08:50
Ziarul de Gardă scrie că după ce s-a judecat anterior cu Primăria pentru a privatiza terenul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, Regata Imobiliare SRL a acționat în judecată Consiliul Național al Monumentelor Istorice (CNMI), de pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cerând anularea deciziei de revocare a avizelor la schița de proiect privind construirea unui centru de agrement cu 7 etaje în locul cafenelei „Guguță”. În cererea adresată instanței de judecată, SRL Regata Imobiliare contestă actul administrativ adoptat de CNMI și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării în raport cu schița de  proiect și proiectul de execuție privind construirea unui centru socio-cultural și de agrement, considerându-l neîntemeiat și pasibil de casare, scriu jurnaliștii.Abordarea președinției albaneze nu vine cu nimic nou, iar politica pașilor mici ar putea duce într-un final la federalizarea Rep. Moldova, consideră editorialistul Nicolae Negru, într-un comentariu pentru Radio Chișinău despre perspectiva acordării unui statut special regiunii transnistrene, încurajată de noua președinție albaneză a OSCE. Cheia rezolvării conflictului se află de fapt la Moscova, consider expertul. Federația Rusă se folosește de OSCE pentru a-și impune agenda la Chișinău și Kiev, a declarat analistul pentru Radio Chișinău. „E o tactică perfidă. După mișcările Rusiei în Ucraina, se vede că ea vrea să federalizeze, și Ucraina, și Republica Moldova. OSCE e dornic de progrese și acceptă tot ce vine din partea Rusiei”, a menționat Nicolae Negru.Politologul Dionis Cenușă afirmă că lidera PAS, Maia Sandu, scoate în evidență că nu exista comunicare suficientă cu cei de la Platforma DA, de aceea, pentru circumscripția din Hâncești fiecare forță politică vine cu propriul candidat, informează TRIBUNA. „Problema esențială constă în rivalitatea dintre Sandu și Năstase, rivalitate care va dispărea doar atunci când cele doua formațiuni vor fuziona, iar Președintele formațiunii noi va fi ales în baza unei votări democratice interne. În alte condiții, vom vedea decelerarea inevitabila a Platformei DA în favoarea PAS, dar și desființarea încărcăturii simbolice a ACUM”, a scris Cenușă.Despre cele două minute care pun la îndoială sinceritatea lui Stoianoglo scrie Alexandru Cozer pentru Cotidianul.md. După prezența din cadrul unei emisiuni televizate, la scurt timp de la instalarea sa în funcție, procurorul general Alexandr Stoianoglo a punctat din nou decisiv la impresia artistică luni, când a citit mai bine de o oră un raport cu privire la activitatea procuraturilor specializate, menționează autorul. După ce a vorbit despre o serie de nereguli comise de cele două procuraturi, despre care s-a tot discutat în acești ani, Stoianoglo chiar și-a cerut scuze în fața cetățenilor pentru ilegalitățile comise de actualii săi subalterni. În special faza cu scuzele i-a înduioșat extrem pe unii, care au și afirmat fără tăgadă că Procuratura are un „altfel de șef”, scrie Cozer. „Totuși, chiar și în acest raport, atât de lăudat de unii, s-au strecurat și unele detalii care, în viziunea mea, pun la îndoială sinceritatea lui Stoianoglo”, se menționează în material. Cozer se referă mai ales la dosarul privind finanțarea PSRM.Relațiile dintre Maia Sandu și Andrei Năstase par să se răsfrângă atât asupra PAS-ului, cât și a Platformei DA, afirmă analistul politic Vitali Catană, citat de Politics.MD. Explicația este relativ simplă, explică el: „PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, stau pe aceeași pășune electorală”. Potrivit analistului, evoluțiile dintre Sandu și Năstase au arătat că moșia este una, iar succesul este variabil. „Cei doi lideri au reușit să se eclipseze unul pe altul în funcție de momentul în care unul sau celălalt a comis o gafă sau a suferit un eșec politic”, conchide Catană.Situația privind arestarea șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, este calificată de unele surse media din Vest drept „răfuială” a președintelui socialist Igor Dodon, se arată într-un material publicat de portalul Emerging Europe, citat de Ziarul Național. Și asta pentru că liderul informal al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), aflat la guvernare, a ajuns subiect de investigații în dosare privind finanțarea ilegală a campaniei sale prezidențiale în 2016, dar și sponsorizarea generoasă a PSRM din Rusia, se scrie în material.Jurnal.md o citează pe fosta ministră a Sănătății, Ala Nemerenco care afirmă că actuala conducere a tăiat circa 186 milioane lei din banii dedicați majorării salariului medicilor de familie și întregului personal medical din medicina primară, redirecționându-i spre servicii spitalicești sau alte servicii. Și asta pentru că actuala guvernare vrea să mențină salariile mizere, astfel ca personalul medical să fie nevoit să accepte plăți de la pacienți, iar acceptându-le, să devină șantajabili și controlați, spune fosta ministră. „Să oferi unui medic doar 500 de lei brut pentru un salariu de 5.000 lei e puțin mai mult decât nimic”, afirmă Nemerenco. Jurnalistul nu mai este persoana care anunță faptele, ci persoana care le confirmă, scrie Viorica Zaharia într-un comentariu pentru portalul Media-Azi. În opinia ei, rețelele sociale au făcut presa mai leneșă și transmisiunile online au făcut presa mai leneșă. Zaharia afirmă că aceste ouă instrumente au transformat presa într-o cutie de rezonanță care tirajează declarații, opinii, imagini, de multe ori fără prea multe intervenții de profesionist. „Comoditatea și ispita vitezei riscă însă să transforme mass-media într-o clonă a Facebook-ului”, conchide autoarea.
07:50
O echipă de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI) au început miercuri, 22 ianuarie o vizită de două săptămâni în Republica Moldova. Economiștii FMI urmează să se pregătească astfel pentru ultima evaluare a programului de finanțare pe care Fondul îl are cu Republica Moldova. Început în 2016, acest program de trei ani – suspendat o perioadă - se încheie la sfârșitul lunii martie. Are o valoarea totală de 180 de milioane de dolari, din care Republica Moldova a primit până acum aproape 160 de milioane. Înainte de vizita experților FMI, premierul Ion Chicu a declarat și într-un interviu cu Europa Liberă că nu exclude o pauză în relațiile cu Fondul Monetar dacă acesta se dovedește inflexibil în două probleme: finanțarea externă (promisă de Rusia) a unui ambițios program de infrastructură, dorit de guvern; și prețul gazului pentru consumatorii interni, pe care guvernul nu vrea să-l majoreze. Mai mult, în interviul cu Europa Liberă, premierul Chicu a susținut că o eventuală pauză în relația cu FMI nu ar izola Republica Moldova pe piața financiară internațională, nici nu ar submina relațiile cu alți parteneri externi, ca Banca Mondială și UE. Își poate permite guvernul o pauză în relația financiară cu FMI? Răspunde economistul Viorel Gârbu. Viorel Gârbu: „E o vizită de informare, de monitorizare, pe care o face Fondul Monetar Internațional în permanență. Atâta timp cât avem acord și avem mijloace împrumutate de la Fondul Monetar Internațional, chiar și după expirarea acordului, în eventualitatea în care un nou acord nu se va semna, Fondul Monetar va continua să viziteze Republica Moldova pentru a se informa, fiindcă Moldova a atras credite din partea acestei organizații și trebuie să le restituie. Cred că nu este nimic extraordinar ce ar trebui să intervină pe durata acestei vizite. Văzută ca formă, deci Fondul Monetar Internațional se va informa privind evoluțiile din Republica Moldova, va colecta informații, se va întâlni cu diverse instituții din țara noastră pentru a-și forma o imagine cât mai relevantă privind modul în care evoluează toate aspectele: economice, sociale și politice din țara noastră.Pe de altă parte, concluziile care pot fi avansate urmare a acestei misiuni, pot fi totuși diferite față de ceea ce a fost în perioada anterioară și aici eu cred că aspectul cel mai important ține de intenția guvernului de a atrage mijloace financiare suplimentare. Știm că Fondul Monetar Internațional nu iubește acest gen de comportament pe care îl manifestă și l-au manifestat anterior și alte guverne, Fondul Monetar Internațional a fost rezervat și Banca Mondială, de asemenea, se uită rezervat la acțiunile promovate de guvernele naționale care încearcă să găsească alte surse de finanțare, excepție fiind acele surse care sunt oferite de FMI și Banca Mondială.Or, Guvernul Chicu intenționează să meargă pe acest gen de abordări și să atragă mijloace financiare din partea Federației Ruse și a Belarusului. Cred că acest lucru va crea anumite tensiuni în discuțiile care vor fi desfășurate pe durata acestei săptămâni și ca atare pe durata acestei misiuni.”Europa Liberă: Dar de ce FMI și, în general, partenerii occidentali ai Republicii Moldova privesc cu scepticism asemenea intenții ale guvernelor, inclusiv a  actualului guvern de la Chișinău? Viorel Gârbu: „În primul rând, exprimă interes direct. FMI-ul se întreține din contul taxelor de eliberare a creditelor și a dobânzilor pe care le plătesc guvernele care atrag mijloacele din partea acestei instituții, inclusiv din partea Republicii Moldova. Noi achităm mijloace financiare, în medie, 70-80 de milioane de lei anual merg către Fondul Monetar sub formă de taxe și dobânzi. Deci, asistența nu este gratuită....când guvernele nu sunt de acord cu aceste politici [FMI] încearcă să facă rost de mijloace financiare din alte surse.Pe de altă parte, sunt și riscuri asociate. FMI-ul are o anumită agendă, o anumită politică, pe care o promovează prin intermediul acestor instrumente de asistență a guvernelor naționale, or atunci când guvernele nu sunt de acord cu aceste politici încearcă să facă rost de mijloace financiare din alte surse. Iar acest lucru deja semnifică faptul că apare o anumită neînțelegere, un anumit conflict între intențiile guvernului și politice promovate de FMI. Și acest lucru nu are cum să placă FMI-ului.FMI-ul controlează evoluțiile din țară prin intermediul creditelor pe care le oferă guvernelor naționale. Dacă guvernul nostru nu va atrage mijloace din partea acestei instituții, atunci și posibilitatea de a exercita anumite influențe în partea ce ține de politicile economice, financiare, sociale, pe care guvernul intenționează să le implementeze, sigur că va fi limitată  din partea acestei instituții.”Europa Liberă: Dle Gârbu, observăm în ultimul timp că în relația cu Fondul Monetar guvernul are o atitudine... cuvântul care-mi vine în minte acum este orgolioasă, nu știu dacă este cel mai potrivit, dar mesajul pe care îl promovează este că „dacă impuneți condiții care nu ne plac, ne descurcăm pe cont propriu”. Întrebarea este: care este costul unui asemenea comportament?Viorel Gârbu: „Guvernul este liber să procedeze așa cum consideră că e cel mai bine. Deci, dacă guvernul consideră că anumite restricții care sunt impuse de FMI sunt contraproductive și consideră că cunoaște mai bine situația din Republica Moldova, și știe să ofere soluții mai bune pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă țara decât acele soluții care sunt oferite de FMI, guvernul este liber să meargă cu inițiativă proprie, fiindcă acesta-i mandatul guvernului.Guvernul nu este obligat să urmărească și să respecte acele indicații care vin din partea Fondului Monetar Internațional. Pe de o parte, sigur că guvernul poate să fie foarte mândru, așa cum ați menționat, și să se bată cu pumnul în piept, precum că reușește să le facă pe toate, dar una sunt declarațiile și altele sunt faptele concrete.”Europa Liberă: Dar cu ce trebuie să vină la pachet asemenea preluare de responsabilitate?Indirect, FMI-ul, prin intermediul creditelor, guvernează Republica Moldova.Viorel Gârbu: „FMI-ul prin creditele pe care le oferă își asumă o parte din responsabilitatea de guvernare a Republicii Moldova. Indirect, FMI-ul, prin intermediul creditelor, guvernează Republica Moldova. Deci, dacă guvernul intenționează să renunțe la această sursă, atunci guvernul trebuie să acopere întreg spectrul problemelor cu care se confruntă Republica Moldova, adică guvernul trebuie să aibă capacități suficiente pentru a-și asuma responsabilitatea pentru acele politici pe care își propune să le implementeze în Republica Moldova. Acest lucru înseamnă că guvernul este unul foarte eficient și cunoaște foarte bine ce face.”Europa Liberă: Asta înseamnă justiție independentă, asta înseamnă instituții puternice?Viorel Gârbu: „Justiția este un context general, dar acest lucru înseamnă instituții, deci, politici economice, în primul rând, financiare, macroeconomice, politici monetare care sunt implementate de Banca Națională. Deci, guvernul trebuie să-și asume competențe foarte mari, largi în aceste domenii, astfel încât să-și permită să promoveze  o anumită politică care să fie diferită față de politica pe care o promovează FMI, fiindcă FMI-ul vine cu anumite indicații politice și ne oferă anumite mijloace financiare, iar sub acest context vin și alți donatori și ne oferă deja surse financiare mult mai importante.FMI nu oferă atât de multe  mijloace financiare, cât FMI oferă o anumită expertiză și pune pe această expertiză girul FMI...FMI nu oferă atât de multe  mijloace financiare, cât FMI oferă o anumită expertiză și pune pe această expertiză girul FMI și, respectiv, această ștampilă are o anumită imagine, astfel încât donatorii au încredere. Atunci când guvernul se refuză această supraveghere venită din partea Fondului Monetar, guvernul indirect se poate refuza inclusiv alte credite, granturi pe care ni le oferă, ni le-au oferit în perioada anterioară donatorii clasici – Uniunea Europeană, Banca Mondială, și alți donatori.Acest lucru nu înseamnă că Moldova nu va obține credite și granturi, dar aceste credite și granturi în mod special vor evita executivul, deci nu vor veni direct în buget, dar vor merge pe alte căi. Repet, acest lucru nu înseamnă eșec în mod obligatoriu, dar acest lucru în mod determinant înseamnă responsabilitate, deci guvernul trebuie să fie foarte conștient ce intenționează să facă.”Europa Liberă: Deci, precizie de ceas elvețian și atitudine nemțească?Viorel Gârbu: „Exact! Deci, responsabilitate la cel mai înalt nivel.”
06:40
În deschiderea procesului de „impeachment” (destituire) împotriva președintelui Donald Trump, acuzația democrată a declarat că președintele a „știut” și a „solicitat” amestec străin în alegerile americane, încercând să-l forțeze pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să investigheze acuzații nefondate de corupție împotriva fostului vicepreședinte american Joe Biden și fiului acestuia.Trump a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanților (dominată de democrați) pentru abuz de putere și obstrucționarea Congresului.Procesul în sine are loc în Senat iar acuzația democrată are acum trei zile pentru a-și prezenta cazul. Vor urma avocații președintelui republican după care s-ar putea supune la vot dacă totuși să fie chemați noi martori (cum vor democrații) sau să fie cerute noi documente. Pentru moment se prezintă dovezile obținute în timpul anchetei din Camera reprezentanților, care a dus la punere sub acuzare a președintelui.Este de așteptat ca procesul să se încheie destul de repede, eventual chiar înainte de 4 februarie, dată la care președintele Trump va ține în Congres discursul anual despre starea națiunii. Și ca președintele să fie achitat pentru că Senatul este dominat de partidul republican al lui Trump.Donald Trump este al treilea președinte american judecat în Senat iar deschiderea procesului a fost urmărită miercuri, la televizor de peste 11 milioane de americani. Ceva mai puțini decât cei care au urmărit deschiderea anchetei în Camera reprezentanților. 
06:40
După mai mult de trei ani de dezbateri intense, Parlamentul britanic a adoptat definitiv miercuri acordul privind Brexit-ul, deschizând astfel calea pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană la sfârşitul lunii ianuarie. Este vorba de acordul care reglementează ieșirea, nu și viiorul relațiilor dintre Londra și Bruxelles. Acest aspect, cel puțin la fel de complicat, va face obiectul  unor noi negocieri, în următoarele 11 luni de tranziție. Care ar urma să ducă la încheierea unui nou acord.Este de așteptat ca acordul privind Brexit-ul să fie ratificat de Parlamentul European, probabil la 29 ianuarie.
Acum 24 ore
06:10
Reprezentantul special al președinției albaneze a OSCE pentru conflictul transnistrean, Thomas Mayr-Harting se află joi la Tiraspol, pentru a continua discuțiile începute cu o zi mai devreme la Chișinău. Mayr-Harting internționează cu această ocazie să discute și cazul lui Alexandru Rjavitin, un tânăr care a fugit din armata transnistreană la Chișinău, în 2016, dar a fost arestat în decembrie 2019, când s-a întors în stânga Nistrului să-și viziteze familia.Într-o conferință de presă miercuri,  la Chișinău, Mayr-Harting a declarat că OSCE monitorizează toate cazurile de încălcare a drepturilor omului, inclusiv pe acesta, dar că el nu poate comenta public un caz individual. Diplomatul austriac se află în prima sa vizită în R. Moldova de când a devenit emisar pentru conflictul transnistrean din partea președinției OSCE, care este deținută anul acesta de Albania.Vicepremierul pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, a scris pe Facebook că, în timpul unei discuții „lungi și consistente” cu Mayr-Harting, a făcut apel la sprijin internațional pentru localizarea și eliberarea lui Rjavitin. Pe 15 ianuarie, reprezentanții administrației separatiste de la Tiraspol au confirmat reținerea lui Alexandr Rjavitin. Asociația pentru drepturile omului Promo-LEX spune, bazându-se pe discuții cu rudele tânărului, că acesta se află într-un penitenciar din Tiraspol, iar situația sa ar fi agravată de faptul că, după fuga din 2016, a povestit presei inclusiv Europei Libere despre abuzuri la care a fost supus în armata transnistreană.
05:50
Zeci de lideri din lumea întreagă se află în Israel pentru ceremoniile marcând 75 de ani de la „Shoa”, exterminarea evreilor în timpul regimul nazist. Vorbind miercuri seară, președintele israelian  Reuven Rivlin a declarat că de liderii politici ai lumii  depinde cum va arăta viitorul şi că istoria trebuie lăsată pe seama istoricilor. „Viitorul depinde de alegerile pe care le facem, în special de cele pe care le facem împreună ca ţări şi naţiuni” a mai declarat Rivlin.Ceremonia centrală are loc joi la memorialul Holocaustului de la Yad Vashem de la Ierusalim, unde vor vorbi preşedinţii Germaniei, Rusiei şi Franţei, precum şi vicepreşedintele Statelor Unite.Polonia boicotează ceremoniile din acest an pentru că președintele Andrzej Duda nu a fost invitat să vorbească , spre deosebire de președintele rus Vladimir Putin și alți lideri. Boicotul are loc pe fundalul unei dispute aprinse între Polonia și Rusia privind cauzele și comportamentul celor două țări în timpul celui de al Doilea Război Mondial.Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, zi marcată pe 27 ianuarie care este de 15 ani și Ziua internațională de comemorare a Holocaustului.
22 ianuarie 2020
21:20
În Statele Unite, principalul procuror al opoziției democrate l-a acuzat pe președintele Donald Trump în procesul său de impeachment în Senat de orchestrarea unei scheme de corupție pentru a-l forța pe președintele Ucrainei să-l ajute să câștige un nou mandat în alegerile din noiembrie. În pledoaria de debut a acuzării, membrul Camerei Reprezentanților Adam Schiff a spus că liderul de la Casa Albă a „solicitat interferență străină” în alegerile americane, presându-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să investigheze acuzații nefondate de corupție împotriva fostului vicepreședinte american Joe Biden și fiului acestuia. Democrații, care îl acuză pe Trump de abuz de putere în interes personal și obstrucționarea Congresului, susțin că președintele a încercat să obțină informații compromițătoare la adresa potențialului său rival din următoarele alegeri prezidențiale. Președintele american respinge acuzațiile iar apărarea sa urmează să le conteste în timpul a trei zile de pledoarii începute azi. Procedura de derulare a procesului adoptată noaptea trecută de majoritatea republicană din Senat amână pentru mai târziu o decizie în privința cererii democraților de a audia ca martori figuri-cheie de la Casa Albă și a analiza noi documente pe care administrația ar fi refuzat să le prezinte în timpul anchetei conduse de democrați, în Camera Reprezentanților.
21:00
Într-un an electoral, multiculturalismul este una din prioritățile Partidului Socialiștilor, fie că este vorba de adoptarea „pachetului de legi privind statutul Găgăuziei”, a legii privind „funcționarea limbilor” (o lege care în opinia socialiștilor nu face decât să consfințească drepturile stipulate în Constituție) sau de abrogarea legii „anti-propagandă”. Pentru că, explica lidera partidului, Zinaida Greceanîi, la o conferință de presă, nu vream să lăsăm „telecomanda” în „mâinile politicienilor”.Lidera socialiștilor a făcut această precizare răspunzând la o întrebare care se referă la intențiile PSRM de a anula Legea privind securizarea spațiului informațional, care a fost votată de majoritatea parlamentară în 2017.Zinaida Greceanîi: „Noi știți de ce trebuie să ne temem în Republica Moldova? Ca telecomanda să fie în mâna unor politicieni care o să vă recomande dvs. ce să priviți, mie ce să privesc, altui cetățean ce trebuie să privească. Iacătă de lucrurile acestea noi trebuie să fugim. Toți trebuie să aibă acces absolut liber. Duceți-vă în același Strasbourg, priviți ce canale vreți. Noi niciodată n-o să venim cu proiecte de legi care dezbină societatea.”Potrivit legii care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2018, posturile de radio și televiziunile din Republica Moldova nu au dreptul să difuzeze programe cu conținut informativ, analitic, militar și politic din statele care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Printre statele care cad sub incidența acestei legi se numără și Federația Rusă. Că socialiștii insistă pe ideea că această lege, căreia i se mai spune și „legea antipropagandă” trebuie să fie anulată au anunțat în comunicatul din 14 ianuarie, când au stabilit prioritățile PSRM pentru anul 2020. Citez din punctul 6 al acelui comunicat de presă: „Susținem abrogarea așa-numitei legi antipropagandă, care poartă un caracter discriminatoriu și lovește, în primul rând, în cetățenii țării”. Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a declarat Europei Libere că această lege poate fi anulată doar dacă socialiștii îi vor convinge pe democrați să adune numărul necesar de voturi.Sergiu Litvinenco: „Acesta ar fi un nonsens în condițiile în care Partidul Democrat era cel care a promovat inițiativa respectivă. Subiectul propagandei este unul foarte important și este în atenția nu doar a Republicii Moldova, dar despre propaganda în special care vine din Federația Rusă se vorbește la nivelul Uniunii Europene, se vorbește în Franța, inclusiv în Statele Unite ale Americii. Chiar și în România au avut loc dezbateri legate de extinderea „Sputnik”-ului și influența pe care o are „Sputnik”-ul în unele cazuri asupra populației din România. Deci, este un subiect foarte important, foarte sensibil și de aceea suntem foarte precauți, pentru că am avut de suferit de pe urma propagandei interne, de exemplu, cu celebrii cei 30 de mii de sirieni din campania electorală prezidențială din 2016. Propaganda trebuie combătută, inclusiv cu mijloace legislative. Din punctul meu de vedere, acest proiect de anulare a Legii antipropagandă poate trece votul parlamentului doar cu concursul celor din Partidul Democrat. Noi, cu siguranță, nu-l vom susține, pentru că am avut de suferit mult din cauza propagandei.”Deputatul Partidului Democrat, Vladimir Cebotari, a spus Europei Libere că acest subiect nu a fost discutat în fracțiunea PD.Orișice decizie de revizuire trebuie să fie luată în contextul rațiunilor care au stat la baza aprobării.Vladimir Cebotari: „Noi nu am avut așa discuții nici în fracțiune și nu am atins acest subiect. Aprobarea acele legi a avut anumite rațiuni și orișice decizie de revizuire trebuie să fie luată în contextul rațiunilor care au stat la baza aprobării.” Europa Liberă: În 2017, ați avut argumente solide, că ar fi afectată securitatea informațională a statului. S-a schimbat situația?Vladimir Cebotari: „Atunci mai mult colegii au participat în acele discuții. Și erau mai multe argumente în acest sens, dacă ele încă sunt în picioare, este o situație.” Europa Liberă: Ar putea totuși democrații să-și dea votul?Vladimir Cebotari: „Orișicine s-ar expune acum din partea Partidului Democrat în această privință ar fi o expunere mult prea grăbită, pentru că au existat anumite împrejurări, au existat anumite riscuri care au fost identificate și, de altfel, și comunicate de unele autorități publice. Și în baza acelor riscuri s-au luat anumite decizii. Eu nu mi-aș imagina cum poate fi anulată o decizie sau revizuită o decizie fără a face cel puțin exact același exercițiu de evaluare.”Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, susține că Republica Moldova este țara cea mai expusă și cea mai vulnerabilă din Europa Centrală și de Est la propaganda rusă.Petru Macovei: „Toate țările din regiune iau măsuri pentru a-și consolida securitatea informațională împotriva propagandei care vine preponderent din Federația Rusă și orice încercare a socialiștilor de a distrage cumva, de a îndrepta săgețile către Statele Unite și Europa sunt din start absolut fără niciun suport factologic, dar intuiesc că se revine din nou la promovarea unor scheme care nu vor aduce, cu siguranță, la nimic bun în ceea ce privește consolidarea securității informaționale a țării noastre.”Europa Liberă: Și totuși, speakerul Zinaida Greceanîi a insistat pe ideea că dacă se ajunge la Strasbourg, acolo poate fi privit orice canal.Petru Macovei: „Dna Greceanîi, când merge la Strasbourg, ar fi cazul să înțeleagă că nu este vorba de frecvențe naționale. Prin satelit, poți urmări orice tip de emisiuni, exact așa cum e și în Republica Moldova: cei care își doresc, prin satelit pot să privească toate canalele propagandistice rusești, dacă altceva nu mai au ce să facă. Noi însă vorbim în Republica Moldova despre frecvențe care sunt bunurile statului, adică bunuri publice și în situația în care o frecvență națională este dată pentru retransmiterea unor canale propagandistice, scuzați, asta este în detrimentul statalității și al independenței țării, or, ei se declară mari apărători ai acestor valori.”Europa Liberă: Dvs. lăsați să se înțeleagă că riscurile anulării Legii antipropagandă ar fi mari?Petru Macovei: „Riscurile ar fi foarte mari, pentru că chiar și legea, așa cum a fost adoptată ea de democrați în toată conjunctura, și în interesul conjunctural al PD-ului în această lege este cunoscut, dar oricum nu a avut efecte foarte mari. Dacă se scoate și această restricție, asta ar însemna că piața mediatică a Republicii Moldova va fi din nou deschisă vraiște în fața propagandei ruse. Probabil că asta își doresc socialiștii, dacă vor insista pe acest amendament.”
21:00
„Pe umerii autorităţilor locale a fost pusă mărirea salariilor, ceea ce a redus practic la zero efectele ultimelor schimbări”, spune Tatiana Badan, preşedinta Congresului Autorităţilor Locale.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.