Atac cibernetic asupra firmei ucrainene implicate în procesul de impeachment al lui Trump?

Europa Libera, 14 ianuarie 2020 14:30

Hackeri ai serviciului de spionaj militar rus, GRU, ar fi atacat firma energetică ucraineană vizată în procesul de impeachment al președintelui american Donald Trump, a anunțat o firmă americană de securitate cibernetică, Area 1 Security. Angajații companiei ucrainene Burisma Holdings ar fi fost supuși unor atacuri phishing iar hackerii le-ar fi furat datele de acces ale poștei electronice, se mai spune într-un raport dat publicității luni. Burisma Holdings este firma care l-a avut ca membru al consiliului său de administrare pe fiul fostului vicepreședinte american Joe Biden, un rival al președintelui Donald Trump. Procesul de impeachment împotriva lui Trump se bazează pe acuzația opoziției democrate despre faptul că președintele ar fi presat Ucraina să investigheze activitățile familiei Biden pentru a obține muniție electorală împotriva potențialului său contracandidat din alegerile prezidențiale de din noiembrie curent. Nu este limpede care a fost scopul atacului hackerilor asupra Burisma Holdings și ce informații concrete s-au mai au furat.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 2 ore
17:10
Preşedintele rus Vladimir Putin va participa duminică la conferinţa internaţională de la Berlin asupra conflictului din Libia, al cărei ''proiect de concluzii este ca şi aprobat'', a anunţat vineri Kremlinul. Reuniunea vine după eșecul primei tentative a Rusiei și Turciei de a media semnarea unui acord de pace, care a avut loc luni, la Moscova.Ministerul rus de externe informa luni seară că după ore de negocieri, mareşalul Khalifa Haftar, comandantul trupelor din estul Libiei, a plecat fără să fi semnat acordul. Tot luni seară, ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său turc Mevlut Cavusoglu anunțau că documentul fusese semnat însă de rivalul lui Haftar, premierul guvernului libian recunoscut de ONU, Fayez al-Sarraj.Al-Sarraj este susținut de Turcia, țără membră în NATO în timp ce în ultimele luni se relata că mercenari ruși s-ar fi alăturat milițiilor mareșalului Haftar. Informație respinsă de Moscova, cel mai recent sâmbătă 11 ianuarie, de președintele rus Vladimir Putin la o conferință de presă. Milițiile lui Haftar din estul Libiei sunt susținute de Emiratele Arabe Unite, Egipt și Iordania.Duminică 12 ianuarie, în Libia a intrat în vigoare un acord de încetare a focului, deși ambele părți se acuză reciproc de încălcarea acestuia. Războiul civil din Libia a izbucnit după înlăturarea de la putere și uciderea lui Muammar Qaddafi
16:50
Vicepreședintele parlamentului, deputatul Platformei „DA” Alexandru Slusari, fost șef al comisiei parlamentare pentru investigarea „furtului miliardului”, a declarat într-un interviu la Europa Liberă că a fost „surprins” de faptul că noul Procuror general Alexandru Stoianoglo nu a citit și anexele la raportul Kroll 2 în care sunt numiți beneficiarii finali. „Mi-e foarte greu să înțeleg cum, timp de doi ani, Procuratura Generală nu dispune de aceste anexe”.  Slusari a explicat că membrii comisiei sale au obținut anexele în septembrie 2019 de la agenția Kroll, prin intermediul Băncii Naționale. „Luni le-am trimis la Procuratura Generală”, a precizat Slusari, care a reamintit că, în baza deciziei Parlamentului, Procuratura Generală trebuie să vină cu o analiză „exhaustivă”. 
Acum 4 ore
16:10
O delegație a Fondului Monetar Internațional, condusă de Ruben Atoyan (șeful misiunii FMI în R.Moldova) va fi la Chișinău între 22 ianuarie – 5 februarie pentru ultima analiză a modului cum se desfășoară actualul acord financiar de trei ani încheiat cu R.Moldova. Potrivit unui comunicat oficial al FMI, vor fi discutate ultimele evoluții din țară,  modul cum este aplicat acordul, perspectivele macroeconomice ale R.Moldova și șansele și problemele pe termen mediu cu care s-ar putea confrunta guvernul în domeniul economic.Acordul financiar pe trei ani, încheiat în noiembrie 2916 și suspendat o perioadă în timpul guvernării democrate, are o valoare totală de circa 182 de milioane din dolari din care R.Moldova a primit deja circa 160 de milioane.
15:50
Reacționând la valul de proteste din Iran, liderul suprem al țării, ayatolahul Ali Khamenei a lansat un apel la unitate, susținând că „Occidentul este prea slab pentru a-i înfrânge pe iranieni”. Vorbind pentru prima dată în opt ani, cu ocazia rugăciunii de vineri, ayatolahul a deplâns totodată doborârea avionului ucrainean de pasageri drept „un accident amar”. Dar i-a acuzat pe inamicii Iranului că ar profita de accident pentru a submina Iranul, Gărzile revoluționare și armata.De sâmbătă, în Iran, mai ales la Teheran, au avut loc proteste, provocate de faptul că autoritățile au încercat să tăinuiască timp de trei zile responsabilitatea Gărzilor revoluționare pentru doborârea accidentală, pe 8 ianuarie, a avionului ucrainean de pasageri, la scurt timp după decolare. Toate cele 176 de persoane aflate la bord au murit, majoritatea erau iranieni sau cetățeni iranieni. Accidentul a survenit la câteva ore după ce Iranul atacase cu rachete două baze militare din Irak, folosite de trupele americane ca reacție la uciderea, pe 3 ianuarie, a generalului Soleimani într-un atac american cu dronă, pe aeroportul din Bagdad.
15:50
Criza demografică din Republica Moldova este una din cele mai severe din Europa, remarcă publicația „Balkan Insight Reporting Democracy”. Fenomenul migrației și al ratei scăzute a natalității nu este specific doar pentru R.Moldova dar aci, ia un caracter „existențial”. De la independență, populația s-a înjumătățit, fiind estimată în ianuarie 2019 la 2,6 milioane de locutori. Ceea ce nu înseamnă că acești și trăiesc în țară. Ministrul de externe Aureliu Ciocoi crede că R.Moldova mai are 10 ani să-și rezolve problemele, inclusiv cea demografică. „Misiunea noastră acum este să asigurăm că rămâne un stat viabil” a declarat Ciocoi pentru BIRD.
15:50
Tragedia avionului ucrainean doborât la 8 ianuarie la Teheran arată că a venit timpul ca Iranul şi Statele Unite să înceapă o detensionare a relațiilor, a declarat vineri ministru rus de externe Serghei Lavrov, citat de AFP. El a precizat că nu vrea să „justifice” greșeala Iranului dar că nu trebuie uitat faptul că în momentul când a avut loc accidentul, Iranul se mai aștepta la o replică militară americană.Cu câteva ore înainte ca avionul ucrainean de pasageri să fie doborât de o rachetă iraniană, Teheranul atacase cu rachete două baze militare din Irak, folosite de trupele americane ca reacție la uciderea, pe 3 ianuarie, a generalului Soleimani într-un atac american cu dronă, pe aeroportul din Bagdad. Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului au fost ucise.Între timp, Procuratura Generală din Ucraina a cerut Canadei, Franței, Suediei, Germaniei și Marii Britanii (toate țări care afectate de accident) dar și Iranului să participe cu experți la investigarea circumstanțelor în care a fost doborât avionul și stabilirea responsabilităților. Cererea a fost trimisă joi, 16 ianuarie, la câteva ore după reuniunea miniștrilor de externe din țările afectate, de la Londra. Acolo, ministrul canadian de externe Francois-Philippe Champagne a anunțat că țara sa, la fel ca Afganistanul, Marea Britanie, Suedia și Ucraina cer Iranului să plătească despăgubiri familiilor victimelor. Cele mai multe victime erau cetățeni iranieni, al doilea cel mai mare grup fiind de cetățeni canadieni, majoritatea de origine iraniană.
15:50
Mai multe benzinării din Republica Moldova au scumpit vineri, 17 ianuarie, prețurile pentru carburanți. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a declarat că nu a fost informată, dar potrivit regulamentului, companiile care modifică preșurile au la dispoziție trei zile pentru a prezenta Aneției calculele care au determinat noile prețuri. Astfel, pentru un litru de benzină A – 95 prețul a crescut de la 18,69 lei la 19,20 lei, în medie cu 60 de bani iar motorina s-a scumpit în medie cu 65 bani. Cel mai mult însă s-a scumpit gazul lichefiat – de la 9,85 lei la 11,05 lei, precizează Ziarul de Gardă. Vicepreședintele parlamentului, deputatul Blocului ACUM Alexandru Slusari a declarat că scumpirea este total nejustificată.  
15:30
În România, Consiliul Superior al Magistraturii, prin cele două secții ale sale de judecători și procurori, a decis convocarea adunărilor generale ale magistraților pentru a obține un punct de vedere motivat privind intenția de abrogare a pensiilor speciale, inclusiv a pensiilor de serviciu ale magistraților, într-o sesiune extraordinară a Parlamentului.Magistraților li se cere să se pronunțe asupra eliminării pensiilor de serviciu „din perspectiva încălcării independenței și afectării statutului constituțional al judecătorilor și procurorilor”.În plus, Secția pentru judecători a CSM a decis sesizarea Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare și a Consiliului consultativ al Judecătorilor Europeni, considerând că decizia politică de a elimina pensiile de serviciu afectează statutul judecătorilor, iar Secția pentru procurori va face același demers pe lângă organismele europene ale procurorilor.Decizia magistraților din CSM de a mobiliza sistemul judiciar este parte a acțiunilor de protest față de eliminarea pensiilor de care beneficiază, anunțate încă de la mijlocul lunii decembrie. CSM spunea atunci că nu va accepta sub nicio formă „afectarea statutului magistraților și încălcarea independenței acestora” și, prin urmare, se opune din răsputeri eliminării pensiilor și remunerației speciale a magistraților și procurorilor.Tot în decembrie, câteva instanțe din țară, cum ar fi Curtea de Apel București, Tribunalul Prahova și Tribunalul Galați, au anunțat că nu mai judecă decât dosarele penale urgente, toate activitățile cu publicul, la registraturi și arhive, fiind suspendate în semn de protest față de intenția Guvernului și a Parlamentului de a modifica modul de calcul al sporurilor la salariu, respectiv de a elimina pensiile de serviciu ale magistraților.PSD a decis, pe 14 ianuarie, să convoace o sesiune parlamentară extraordinară în ultima săptămână din ianuarie pentru a vota eliminarea pensiilor speciale.
15:20
Ministrul român de Interne, Marcel Vela, a declarat, vineri, că a cerut Camerei Deputaților să returneze mașinile de lux, cumpărate în mandatul fostului ministru, Carmen Dan, afirmând că acestea erau destinate protecției demnitarilor PSD.Ministrul Vela a spus că este vorba despre cinci mașini, un BMW seria 7 și 4 autoturisme Volkswagen Touareg, acestea din urmă fiind achiziționate de Jandarmerie.Marcel Vela a acuzat fosta conducere a MAI că a folosit banii Ministerului pentru protecția demnitarilor PSD, în loc să fie ulilizați pentru dotarea Poliției și că, pentru cumpărarea autoturismului BMW, a exista în înțelegere „între Carmen Dan și cel care a condus Camera Deputaților”, adică „ori domnul Dragnea, ori cine a urmat după dânsul”. La conducerea Camerei Deputailor se află Marcel Ciolacu, președinte interimar al PSD.Ministrul de Interne a mai spus că Jandarmeria a făcut și alte achiziții costisitoare, sute de televizoare cumpărate cu 1000 de euro bucata.
Acum 6 ore
14:00
Locuitorii satului Elizaveta, mun. Bălți, au organizat un protest în această dimineață, informează NordNews. Oamenii sunt nemulțumiți de pedeapsa cerută de procurori în cazul tânărului, de 23 de ani, împușcat mortal de un carabinier pe 13 ianuarie. Procurorul care instrumentează cazul a solicitat o pedeapsă între 10-15 ani de închisoare pentru angajatul Inspectoratului General de Carabinieri suspectat de omor.  Tragedia s-a produs la începutul săptămânii curente, iar la scurt timp pe rețelele de socializare au apărut imagini de la locul incidentului, autorul cărora afirmă că omul legii era în stare de ebrietate și speria localnicii cu un pistol. În imaginile publicate se vede cum, alertați și derutați, oamenii îi cer carabinierului să lase arma jos.Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General de Carabinieri, angajatul său  se afla în afara exercitării atribuțiilor de serviciu, iar arma personală era deținută legal. Procuratura investighează acest caz, iar Inspectoratul de Carabinieri al MAI a inițiat o anchetă internă.
12:50
Un tribunal din Spania l-a amendat cu 52,4 milioane de euro și l-a condamnat la 18 luni de închisoare pe bancherul spaniol Jaime Botín-Sanz, în vârstă de 83 de ani, care a încercat să scoată din țară tabloul lui Pablo Picasso „Portretul unei tinere femei”, scrie ziarul El País.Botín, fostul șef al creditorului Bankinter SA și membru al dinastiei care a condus Santander mai bine de un secol, a fost găsit vinovat de trafic de bunuri importante din punct de vedere cultural și a primit ordin să predea autorităților tabloul lui Picasso, apreciat la 26 de milioane de euro.Tabloul aparținea lui Botin, iar acesta a încercat să-l vândă la licitație, în pofida lipsei de permisiune din partea autorităților. Opera este inclusă în lista patrimoniului istoric al țării, la fel ca toate operele de artă spaniole vechi de peste o sută de ani.Acum tabloul a fost confiscat și este depozitat în Muzeul Regina Sofia din Madrid.  
12:40
Reacționând la valul de proteste din Iran, liderul suprem al țării, ayatolahul Ali Khamenei a lansat un apel la unitate, susținând că „Occidentul este prea slab pentru a-i înfrânge pe iranieni”. Vorbind pentru prima dată în opt ani cu ocazia rugăciunii de vineri, ayatolahul a deplâns totodată doborârea avionului ucrainean de pasageri drept „un accident amar”. Dar i-a acuzat pe inamicii Iranului că ar profita de  accident pentru a submina Iranul, Gărzile revoluționare și armata.De sâmbătă, în Iran, mai ales la Teheran, au avut loc proteste, provocate de faptul că autoritățile au încercat să tăinuiască timp de trei zile responsabilitatea Gărzilor revoluționare pentru doborârea accidentală, pe 8 ianuarie, a avionului ucrainean de pasageri, la scurt timp după decolare. Toate cele 176 de persoane aflate la bord au murit, majoritatea erau iranieni sau cetățeni iranieni.Accidentul a survenit la câteva ore după ce Iranul atacase cu rachete două baze militare din Irak, folosite de trupele americane ca reacție la uciderea, pe 3 ianuarie, a generalului Soleimani într-un atac american cu dronă, pe aeroportul din Bagdad.
Acum 8 ore
12:00
Premierul Ucrainei, Oleksi Honcharuk, și-a prezentat demisia, vineri, la câteva zile de la apariția în spațiul public a unei înregistrări audio în care ar fi făcut comentarii legate de capacitatea președintelui Ucrainei de a înțelege chestiunile economice."Pentru a risipi orice îndoială cu privire la respectul și încrederea noastră pentru președinte, am scris o scrisoare de demisie și am trimis-o președintelui pentru a fi prezentată în parlament", se arată în declarația lui Honcharuk postată pe contul de Facebook. Președinția ucraineană a confirmat primirea scrisorii dar președintele Volodimir Zelenski nu a comentat încă.Nu este clar dacă înregistrările audio sunt veridice. Una din vocile care se aude pare să fie cea a premierului demisionar, care afirmă că nici el, nici președintele „nu ne pricepem la economie”.  Honcharuk susține că este vorba de fragmente, înregistrate în cursul unor ședințe de guvern, și scoase din context.Honcharuk s-a apărat, spunând că  „grupuri influente” vor să lase impresia  că nu-l respectă pe președinte. „Nu este adevărat”, a spus Honcharuk.Opoziția i-a cerut joi demisia lui Honcharuk, spunând că el și cabinetul său îl discreditează pe președintele Ucrainei și exacerbează criza economică din țară.Parlamentul Ucrainei trebuie să voteze dacă acceptă demisia premierului.Oleksi Honcharuk era în funcție din august 2019.
Acum 12 ore
09:10
În ultimele decenii, politicienii și partidele politice și-au făcut o tradiție din a-și edifica trusturi media care să le lustruiască imaginea. S-a vorbit despre holdingul media afiliat comuniștilor, cel al creștin-democraților în anii 2000, despre cel al democraților sau al liberalilor și liberal-democraților, începând cu 2010, și, recent, despre cel al socialiștilor sau al Partidului Șor, perioada de după 2016. Cât de păguboasă este această practică și cum i se poate pune capăt? Un interviu cu cercetătorul media Victor Gotișan: 
08:30
08:10
Viceprimarul Chișinăului Victor Chironda s-a aflat zilele acestea într-o vizită de lucru în Cehia, unde s-a familiarizat cu sistemele de transport inteligent din Praga, Brno, Zlin și Olomouc. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Victor Chironda a vorbit despre cum ar putea Chișinăul beneficia de experiența acestor orașe.Victor Chironda: „Foarte multe. Chișinăul de fapt a cam rămas în urmă în tot ce ține de dezvoltarea și implementarea practicilor și tehnologiilor moderne, în tot ce ține de planificarea urbană, planificarea transportului, managementul elementelor sau structurilor urbane. Avem foarte multe de învățat. În tot ce ține de tehnologiile inteligente de transport, orașele de aici, orașe mult mai mici decât Chișinăul, aplică aceste tehnologii la nivel de gestionarea sau implementarea semafoarelor adaptive, comunicarea dintre transportul public și sistemele de semaforizare, gestionarea parcărilor, crearea platformelor de comunicare prin care orașul comunică cu cetățenii astfel încât oamenii să înțeleagă ce se întâmplă, când și unde are loc.”Europa Liberă: Cu ce [rezultate] vă întoarceți la Chișinău?Victor Chironda: „Am avut o discuție, un fel de workshop la asociația transportatorilor care folosesc tehnologii inteligente. Ei cumva s-au oferit să ne ajute în ceea ce ține de analiza situației existente, identificarea priorităților de dezvoltare și crearea unui plan de acțiune, unui plan de dezvoltare a sistemelor de transport inteligent în Chișinău. Am stabilit relații de colaborare cu departamentul de transport din Brno, un oraș cu puțin peste 300,000 de locuitori. Sunt într-o etapă avansată de implementare a acestor sisteme și am stabilit că, în perspectivă, specialiștii noștri, funcționarii noștri de la Primărie ar putea să vină aici ca să vadă cum se implementează aceste lucruri, să vadă care sunt practicile și, de ce nu, să facă niște practică aici, ca să se întoarcă în Chișinău și să facă la fel.”Europa Liberă: Senzația adesea în Chișinău e că noi pornim de la zero.Victor Chironda: „Faptul că, să zicem, avem foarte puțin poate fi și o oportunitate pentru că, spre exemplu, nu mai este nevoie acum... ceea ce ceva costa, implementarea taxării electronice, spre exemplu, 5-10 ani în urmă asta costa milioane de euro pentru că trebuia să cumperi aparate de vânzare a biletelor, mașinării de tot felul. Acum este mult mai simplu din cauza existenței internetului și a tehnologiilor mobile. Și, brusc, implementarea taxării electronice în baza cardului de plată bancar și în baza tehnologiilor de aplicații mobile a devenit de zece ori mai ieftină. Adică, practic, nu am cheltuit banii atunci, putem s-o implementăm acum cu mult mai puțini bani.”Europa Liberă: Ați pomenit mai devreme de GPS, de taxarea electronică. GPS-ul deja a început să funcționeze și în Chișinău. La ce putem să ne așteptăm în viitorul apropiat?Victor Chironda: „Ce ne propunem noi acum este să implementăm un sistem de semaforizare adaptivă, să scoatem și să schimbăm semafoarele vechi și să instalăm semafoare smart care să comunice între ele, să punem bazele creării un centru de comandă și control al traficului, să implementăm senzori și tehnologii care pot genera date despre transport, despre fluxuri, despre alte aspecte, pe care noi să le colectăm și în baza cărora mai departe să luăm anumite decizii. Asta tot este important, pentru că noi acum ne-am dat seama că, practic, nu avem pe ce ne baza acțiunile, pentru că până acum nu s-a făcut colectare de date, nu s-au făcut analize, nu s-au făcut măsurări în teren. Ne propunem să stabilim aceste noi sisteme de semaforizare care să comunice cu unitățile de transport public, cu troleibuzele și autobuzele, în cadrul proiectului benzilor dedicate pentru transport public.”Europa Liberă: În curând se fac două luni de când sunteți viceprimar. Față de atunci când erați doar activist sau candidat, ce s-a schimbat în înțelegerea dumneavoastră, în planurile dumneavoastră pentru oraș?Victor Chironda: „Din afară lucrurile păreau destul de proaste, dar din interior mi-am dat seama că lucrurile sunt încă mai grave. Situația este de așa natură încât acum suntem nevoiți din mers, da, în proces de lucru, să facem și niște modernizări a aparatului Primăriei, să schimbăm oamenii, să optimizăm bugetele, ca să putem să asigurăm o implementare cât de cât a proiectelor pe care ni le-am propus. Pentru că iată, azi discutam cu colegii de aici din Cehia că aici, într-un oraș ca Brno, în departamentul de transport lucrează zeci de ingineri de transport care zi de zi analizează fluxurile de transport și le planifică, și noi avem zero. De asta e necesar să facem multe schimbări și în structura Primăriei.”Europa Liberă: Vorbind de schimbarea oamenilor din Primărie, cât de ușor este să schimbi pe cineva? Pe vremea lui Dorin Chirtoacă, erau adesea cazuri când cineva era demis și era apoi repus în funcție de un judecător. Victor Chironda: „Eu nu vreau să discut foarte mult despre ceea ce s-a întâmplat până acum. Cert este un singur lucru. Oamenii, în primul rând, dacă li se spune clar că dacă nu vor să lucreze și dacă nu vor să-și asume implementarea obiectivelor și priorităților pe care le-a setat conducerea Primăriei, ei sunt liberi să plece, nimeni nu-i ține, da? Doi, cei care nu vor să plece de bunăvoie... deci, de obicei, de ce se restabileau oamenii până acum în funcție? Pentru că nu erau eliberați din funcție conform legii. Se făceau intenționat niște încălcări ca pe urmă omul să se poată restabili prin judecată. Evident că mulți dintre directori sau oamenii din conducerea subdiviziunilor municipale pleacă de bunăvoie pentru că își dau seama că ei nu se pot adapta la noile cerințe impuse, nu pot să asigure acest lucru și, respectiv, pur și simplu pleacă.”Europa Liberă: Ați putea să ne dați niște exemple - cele mai importante schimbări de personal pe care ați reușit să le faceți la Primărie?Victor Chironda: „Până acum am avut un interimat nesănătos la Direcția arhitectură și am reușit să organizăm concursul și să identificăm un nou șef al Direcției arhitectură și, respectiv, arhitect-șef al orașului. Am inițiat schimbarea administrației Institutului municipal de proiectare Chișinău-Proiect și acum suntem într-un proces de evaluare a performanței, a capacităților directorilor mai multor întreprinderi municipale, și eu cred că în scurt timp vor mai urma schimbări de administrație.”Europa Liberă: Nu pot să nu vă întreb cum e conlucrarea cu noul primar Ion Ceban.Victor Chironda: „Avem o conlucrarea foarte bună. Eu chiar neașteptat de bună pot să spun. Îmi place și mă bucur că a reușit să adune o echipă de oameni tineri, de oameni bine-intenționați, de oameni care realmente vor să schimbe lucrurile în Primărie, care nu au venit în funcție de dragul funcțiilor. Echipa întreagă a viceprimarilor, echipa cabinetului primarului, oamenii ăștia aduc o valoare adăugată imensă în Primărie, pentru că acum noi suntem așa un grup, un pool de 20 de persoane care pur și simplu suntem un fel de motor. Lucrăm în regim în regim, da, intens pentru că oamenii nu ne-au ales să gestionăm mai departe orașul așa cum era. Oamenii ne-au ales să facem schimbări.”Președintele Dodon și premierul Chicu au vorbit de câteva ori despre centura Chișinăului și au vorbit ba despre niște investitori ruși, ba despre niște investitori chinezi. Ați vorbit cu primarul general Ion Ceban care este situația, planul la moment privind centura orașului?Victor Chironda: „La moment suntem în discuții. Dumnealui și, în genere, toată echipa se află în proces de identificare a partenerilor și a fondurilor pentru că, din păcate, bugetul orașului este spart, este pe brânci. Noi suntem practic la limită. Mai mult, nu putem să ne îndatorăm, am atins limita de creditare. Acumulările la buget sunt foarte mici, necesitățile sunt foarte mari, bugetul este deficitar, problemele sunt foarte multe și să vorbim despre investiții serioase în domenii precum ar fi construcția de drumuri noi cu bani din buget este pur și simplu fantastic. De asta avem nevoie de investiții private. Și de asta primarul este în discuții cu toată lumea care ar putea să ofere aceste investiții, fie Rusia, fie China, fie Europa, BERD-ul, BEI-ul. Suntem în căutare de posibilități. Din păcate, fără o posibilitate de ocolire a orașului este aproape imposibil să rezolvăm problema circulației de tranzit în oraș, care este foarte mare și generează o presiune mare pe zona centrală mai ales, chiar pe bulevardul Ștefan cel Mare, unde avem un flux mare de transport public.”Europa Liberă: Dar referitor la Consiliul Municipal Chișinău - care este situația în Consiliu? Pentru că înainte scuza multor primari a fost „Consiliul blochează”.Victor Chironda: „Din ceea ce am văzut până acum, colaborarea cu Consiliul este foarte bună, din simplul motiv că noi... colaborăm. Adică noi suntem deschiși, Primăria este deschisă, primarul permanent este în legătură directă cu toate fracțiunile din Consiliul. Consilierii la fel, majoritatea dintre ei, sper, au venit în Consiliu să rezolve problemele cetățenilor, nu să facă politică și de asta îi văd foarte implicați. Mulți din ei fac parte din diferite grupuri de lucru, se adresează cu diferite solicitări de la cetățeni, avem întâlniri regulate și discuții la nivel de fracțiuni, la nivel de comisii ale Consiliului Municipal în care discutăm cele mai stringente probleme. Ați văzut - întreg Consiliul a susținut candidatura mea pentru viceprimar și a celorlalți colegi. A fost votat bugetul, au fost votate o serie de alte inițiative. Acum, chiar zilele astea, am avut o delegație a Consiliului Municipal București și a avut loc o ședință comună de consiliu. Adică Primăria, primarul și aparatul primarului, lucrează foarte bine cu Consiliul. Nimeni nu dă vina unii pe alții. Consiliul are responsabilitățile sale, Primăria le are pe ale sale, iar legea așa și prevede că noi trebuie să colaborăm pe soluționarea problemelor cetățenilor. Și atunci când lași politica și geopolitica la o parte, atunci soluțiile la probleme apar mult mai ușor.”
07:10
La Washington, Camera Reprezentanților a transmis oficial Senatului capetele de acuzare pentru procedura de destituire a președintelui Donald Trump. Procesul politic din Senat va începe marți, 21 ianuarie, și ar putea dura câteva săptămâni. Președintele Curții Supreme de Justiție, John Roberts, a depus, joi seară, jurământul în calitatea sa de coordonator al procesului de impeachment. Jurământul l-au depus și cei 100 de senatori, care vor trebui să stabilească dacă președintele Donald Trump s-a făcut vinovat sau nu de abuz de putere și obstrucționarea Congresului. Majoritatea în Senat o dețin republicanii care resping acuzațiile opoziției democrate împotriva liderului de la Casa Albă.
06:00
Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
Acum 24 ore
22:20
România a anunțat că va continua în Republica Moldova numai proiectele care îi sprijină direct pe moldoveni – o privire de la Bucureşti de la deputatul Matei Adrian Dobrovie.
21:10
Ucraina a înregistrat o descreștere a libertății de exprimare în 2019, a anunțat Institutul de Informații de Masă (IMI) într-un raport anual.Publicat joi, raportul Barometrului pentru libertatea de exprimare arată că au existat 243 de cazuri de încălcare a libertății de exprimare în 2019, cu opt mai multe decât anul precedent.Pentru prima dată în ultimii trei ani, un jurnalist ucrainian a fost ucis. Este vorba de Vadim Komarov, care a murit pe 20 iunie, în urma unui atac din luna mai, petrecut în localitatea Cerkassî, un oraș din centrul Ucrainei, la 192 de kilometri sud de Kiev.Cele mai multe dintre încălcările înregistrate (172) – sunt „agresiuni fizice împotriva jurnaliștilor”, se scrie în raport.Motivul pentru înrăutățirea situației, potrivit Katerinei Diaciuk, șefa departamentului de monitorizare a libertății de exprimare a institutului, este că investigațiile în cazurile  împotriva jurnaliştilor nu sunt făcute sistematic.De asemenea, ea a menționat și „presiunea crescută din partea proprietarilor de mass-media și a politicienilor, ambii contribuind la discreditarea jurnalismului, plus lipsa solidarității în cercurile jurnalistice.”Celelalte categorii de încălcări includ obstrucționarea îndeplinirii îndatoririlor profesionale (99), amenințări (37), bătăi (23), neacceptarea accesului la informații (21), atacuri cibernetice și presiune legală (18 fiecare) și cenzură (6) .IMI a mai spus că este practic imposibil ca jurnaliștii independenți să lucreze în Crimeea ocupată de Rusia sau în părțile din regiunile Donetsk și Luhansk pe care Kievul nu le controlează.În raportul său anual, Federația Europeană a Jurnaliștilor de la Bruxelles a spus că 49 de jurnaliști au fost uciși anul trecut, inclusiv doi în Europa: Komarov și Lyra McKee, care a fost împușcată mortal pe 19 aprilie, în timp ce relata despre  o revoltă în Irlanda de Nord.
21:10
O structură nepartizană a Congresului Statelor Unite a afirmat că administrația președintelui Donald Trump a încălcat legea federală prin reținerea asistenței militare acordată Ucrainei.Oficiul pentru Responsabilitatea Guvernului (GOA) a declarat într-un raport publicat joi, 16 ianuarie, că Oficiul pentru Management și Buget (OMB) a încălcat legea în 2019, când a reținut ajutorul care fusese aprobat de Congres - un punct central principal al procedurii de impeachment depusă în Senat, cu care se confruntă liderul de la Casa Albă.Raportul de nouă pagini, redactat de consilierul general al agenției, Thomas Armstrong, care a conchis că „legea nu permite președintelui să înlocuiască cu  propriile priorități de politică o lege adoptată de Congres”.În conformitate cu Constituția Statelor Unite, Congresului i se acordă „putere asupra bugetului”, iar președintele, în calitate de ramură executivă a guvernului, are puteri restrânse de a ignora alocări bugetare mandatate de parlamentari și devenite lege.Raportul a fost publicat cu doar câteva ore înainte ca Senatul să înceapă procesul de suspendare a președintelui Trump, care este acuzat de Camera Reprezentanţilor - dominată de democraţii din opoziţie - de abuz de putere în folos politic personal și de obstrucționare a Congresului.Cele două articole de acțiune se referă în mod specific la relațiile președintelui Trump cu Ucraina.Deși rapoartele acestei structuri a Congresului - GAO - nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, ele sunt considerate obiective și de încredere, iar agenția este privită ca fiind cea mai importantă agenție de audit a guvernului federal.
19:20
Un proaspăt sondaj realizat de Asociația Sociologilor şi Demografilor arată că peste 67 la sută dintre moldoveni cred că în R. Moldova lucrurile merg într-o direcție greșită. Marea majoritatea sunt nemulțumiți de situația economică din ţară. Peste 60 la sută dintre respondenți spun că veniturile familiei le ajung doar pentru strictul necesar sau nici pentru strictul necesar. Deși nu sunt mulțumiți de felul în care trăiesc, moldovenii continuă să aibă aceleași opțiuni politice, sugerează sondajul.Gradul de nemulțumire față de nivelul de trai autorii cercetării îl măsoară și cu ajutorul întrebărilor care îi ajută pe respondenți să conștientizeze din care clasa socială fac parte. Clasa de mijloc e din ce în ce mai erodată, doar 12 la sută dintre cei chestionați cred că fac parte din acest segment. Unul din 10 respondenți se atribuie clasei superioare, iar marea majoritate se cred parte a păturii inferioare. Insatisfacția legată de cum merg lucrurile în ţară, de situația economică, în general, şi de veniturile obținute e corelată cu lucrurile ce trezească mai mare îngrijorare şi anume - sărăcia, preţurile înalte, şomajul şi lipsa locurilor de muncă.Clasa de mijloc e din ce în ce mai erodată...Fiecare al doilea respondent neagă eficienţa reformelor promovate în ţară. Cu toate acestea, la un eventual scrutin respondenții ar delega în Legislativ practic aceleași formațiuni parlamentare. Dacă alegerile ar avea loc duminica viitoare, în Parlament ar accede trei partide: PSRM cu un potențial scor de 32 la sută, PAS – cu 15,6 la sută şi PD – cu 7,3 la sută. Partidul Platforma DA şi Partidul Şor nu ar trece pragul electoral.Iată cum explică politologul Dionis Cenuşă acest aparent paradox în comportamentul alegătorilor, care nemulţumiţi de starea lucrurilor din ţară, şi de calitatea reformelor, ar opta pentru partidele aflate acum la guvernare: „Avem două aspecte care contează în percepţia publicului. În primul rând contează mai mult liderii. Cetăţenii ar vota pentru anumiţi lideri, decât pentru partide separate de lideri. Având un număr limitat de lideri, cetăţenii sunt cumva impuşi să aleagă aceleaşi partide. Al doilea aspect ţine de modul separat de a evaluat performanţa guvernului care nu este văzut ca o extensie a activităţii partidelor politice.”O altă posibilă explicaţie ar fi că mulţi dintre respondenţi rămân încă optimişti şi speră la un trai mai bun, spune Victor Mocanu, preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor:„Deşi apreciază negativ direcţia de dezvoltare a ţării, sunt nesatisfăcuţi de situaţia materială a familiilor lor, totuşi majoritatea populaţiei ţării noastre este optimistă. Aceasta este specific ţărilor slab dezvoltate economic.Totuşi majoritatea populaţiei ţării noastre este optimistă...Circa patru din zece consideră că se va obţine un rezultat bun, adică vor trăi bine şi mult mai bine, cred că vor trăi aproximativ la fel – o pătrime din populaţie.Procentul pesimiştilor este mult mai mic decât cel al optimiștilor.”Majoritatea respondenţilor dezaprobă provocarea unui eventual scrutin parlamentar. Cât despre alegerile prezidențiale din toamnă, peste 70 la sută optează ca şeful statului să fie în continuare ales de către popor. Deşi nu se ştie deocamdată cine va candida la prezidențiale, autorii sondajului au întrebat respondenții, ce-i drept fără a le da o listă prestabilită de politicieni, pe cine l-ar vedea în calitate de viitor şef de stat. Favoriţii ar fi doi, actualul preşedinte Igor Dodon şi fosta premieră Maia Sandu. Dacă şeful statului s-ar alege duminica viitoare, Igor Dodon ar putea acumula aproape 35 la sută din voturi, faţă de 20 la sută cât ar putea obţine Maia Sandu.Respondenții se împart în continuare în tabere aproape egale când e vorba de orientarea geopolitică a Moldovei. La un eventual referendum pentru aderarea la UE ar vota 38,7 la sută, în timp ce 40 la sută se declară susţinători ai Uniunii Euroasiatice dominate de Rusia. Fiecare al doilea din cei chestionaţi consideră că relaţiile cu UE s-au îmbunătăţit esenţial după alegerile parlamentare din februarie anul trecut. Iar o treime cred că şi relaţiile cu Federaţia Rusă s-au îmbunătăţit.
19:00
Invitata este Mariana Colun de la anticoruptie.md
18:50
Andrei Năstase şi-a atras în aceste zile numeroase critici în mediul experţilor şi pe reţele sociale cu propunerea sa către forţele proeuropene ca să caute şi să avanseze, împreună, un candidat apartinic, care să participe la prezidenţiale împotriva lui Igor Dodon. Până la aceste alegeri ar mai fi vreo opt-nouă luni, iar dintre politicienii de la Chişinău creditaţi cu cea mai mare încredere de către cetăţeni în sondaje sunt Igor Dodon, pe primul loc, urmat de Maia Sandu, fosta prim-ministră debarcată în noiembrie din fruntea guvernului de socialiştii lui Dodon, cu ajutorul democraţilor. Propunerea lui Năstase ar însemna ca Sandu să renunţe să candideze. Cum se explică ideea şi despre ce efecte vorbesc analiştii?Năstase, care în 2016 s-a retras din cursa prezidenţială în favoarea Maiei Sandu, lasă de înţeles că ar vrea acum un gest similar din partea acesteia. După recenta înfrângere din Chişinău însă, care-i face aproape imposibilă participarea în scrutinul prezidenţial, îi cere sprijinul pentru ideea sa cu candidatul apolitic, care ar însemna să nu participe nici ea la scrutin.Liderul PPDA a lansat ideea săptămâna trecută. De atunci şi până acum însă a reuşit să-şi atragă mai multe critici decât aprobări.Cei mai mulţi observatori au spus că Năstase şi-ar fi risipit şansa de victorie în faţa lui Dodon încă în scrutinul pierdut în Chişinău, iar dacă nu vrea ca acesta să obţină în mod sigur un nou mandat de preşedinte, ar trebui să renunţe la orgolii şi s-o sprijine pe Sandu.Puţinii care i-au luat apărarea au spus că, prin retragerea sa în 2016 din cursa prezidenţială, Năstase şi-a dezavantajat partidul, prin urmare acest amănunt nu ar trebui să fie trecut cu vederea de partenera sa din blocul ACUM.Cei doi au avut şi ei un schimb de replici. Ce-i drept, în emisiuni separate de televiziune. Năstase i-a amintit liderei PAS, din nou, de anul 2016, pretinzând că pentru a spori şansele opoziţiei de a-l bate pe Dodon s-a retras atunci din cursă, chiar dacă sondajele, adevărate, nu cele trucate, îl creditau pe el cu prima şansă:„Eu aveam 20 la sută, dumneaei avea 8,5 la sută”, a spus el.Sandu i-a răspuns:„Trebuie să fim pragmatici”.Alexandru Slusari este un deputat din fracţiunea parlamentară a formaţiunii lui Năstase, care a căzut de acord să ne explice mai pe îndelete pe ce raţiuni practice şi pragmatice, poate, se bazează propunerea partidului său:„Să revenim la normalitate – să alegem un preşedinte care să-şi exrcite atribuţiile strict în conformitate cu Constituţia, fără ordonanţe şi volante… Noi doar nu alegem tătuca naţiunii, ci un preşedinte pentru o republică parlamentară”.În cazul unui exerciţiu de felul celui pe care îl propune PPDA, mai spune Alexandru Slusari, partidele ce ar adera la iniţiativă ar depune tot efortul necesar pentru a spori şansele candidatului unic, iar aceasta pare să fie cel mai important argument invocat de politician în favoarea ideii unui candidat apolitic:Toate aceste animozităţi pentru ce? Pentru un preşedinte care are funcţii limitate?...Al.Slusari„Dacă nici un partid nu are propriul candidat, atunci toate îl susţin pe unul şi lucrează, nici măcar nu trebuie supraefort, ci doar îşi face datoria. Şi atunci nu există nici o suspiciune. Pentru că avem experienţa din 2016: apare întrebarea că structurile altor partide trebuie să lucreze pentru un singur partid, apare întrebarea ce o să fie cu raiting-ul, apare întrebarea cu finanţarea de la buget. Şi toate aceste animozităţi pentru ce? Pentru un preşedinte care are funcţii limitate? Am fost ignoraţi în 2016 şi probabil o să fim din păcate ignoraţi şi acum – că eu văd reacţia altor partide – dar mi se pare că este o greşeală.”În 2016, când Năstase s-a retras din cursa prezidenţială în favoarea Maiei Sandu, au existat zvonuri că democraţii lui Vlad Plahotniuc ar avea de gând să-l împiedice să ajungă la finalul competiţiei, se spunea chiar că ar fi gata să-i dispună arestul. Maia Sandu a pierdut atunci în faţa lui Igor Dodon. Aşa cum s-a putut deduce din reacţiile care au existat, însă, surprinzătoare a fost totuşi nu acea înfrângere, ci cea suportată toamna trecută de Năstase în Chişinău. Devansat de socialistul Ion Ceban, liderul PPDA a fost şi primul reprezentant al dreptei care să fi pierdut în faţa stângii în Chişinău, considerat localitate cu electorat în special pro-european.
Ieri
17:50
Chișinău, după cum se spune de multă vreme, este o capitală europeană dar cu multe probleme: aglomerație, demolări sau construcții ilegale, zone lăsate în paragină. Care este, până la urmă, starea actuală a municipiului? Un interviu cu Svetlana Dogotaru, șefa Direcţiei Arhitectură şi Urbanism.Europa Liberă: În opinia dumneavoastră, cum s-a schimbat Chișinăul în cei aproape 30 de ani de independență?Svetlana Dogotaru: „Chișinăul în anii de independență s-a dezvoltat prost. I-aș pune un „7” cu minus.”Europa Liberă: De ce?Svetlana Dogotaru: „De fapt, nu putem să spunem că chiar nimic nu s-a făcut, construcțiile merg bine mersi, adică se investește în orașul Chișinău. Întrebarea este: cum se investește și cum se fac amplasările construcțiilor în Chișinău, și cum ne simțim noi ca orășeni ai Chișinăului, ne simțim sau nu confortabil? Eu pot să dau răspuns că nu ne simțim confortabil și de ce. În primul rând, s-au făcut multe amplasări abuzive, care au congestionat orașul, inclusiv din punctul de vedere al transportului. Nu avem niciun transport obștesc care să fie calitativ și care să-l putem utiliza și să lăsăm mașinile acasă și nu avem nici suficient loc pentru parcări. Deci, lucrurile nu sunt soluționate.”Europa Liberă: Și nici piste pentru bicicliști...” Svetlana Dogotaru: „E un haos total.”Europa Liberă: ...sau sunt foarte puține.Svetlana Dogotaru: „Sunt foarte puține și în locuri în care nu le utilizează ca și piste de bicicliști, dar ca altceva.”Europa Liberă: E greu să vorbești despre Chișinău cât timp nu-l compari cu alte orașe sau capitale. O capitală înseamnă, în primul rând, o poziție de reprezentare. Ar trebui să reprezinte puterea politică, economică, culturală a țării, să aibă acele atuuri cu care să poată concura cu alte capitale, metropole. Iar la capitolul acesta, unde se situează Chișinăul? Svetlana Dogotaru: „Eu nu știu dacă vă pot da un răspuns cert unde se regăsește Chișinăul, eu vreau să găsesc în Chișinău politici urbanistice, pentru că acum cred eu că este o situație favorabilă pentru a dezvolta politici urbanistice și pentru a implementa în Chișinău politicile corecte din punctul de vedere al specialității, pentru că există un consiliu care a început să lucreze, se ajunge la înțelegeri, se votează deciziile, putem să spunem că consiliul lucrează, ceea ce este foarte important. Și consiliul este pregătit să susțină deciziile care sunt în favoarea orașului, cred că e alt nivel de maturitate.”Europa Liberă: Dar prioritățile Dvs., preluând această funcție, care sunt?Svetlana Dogotaru: „Elaborarea documentației urbanistice și aprobarea. Nu-i doar planul urbanistic, pentru că noi toți discutăm că avem un plan urbanistic, care nu ne place, dar el este, e un document aprobat, pe care noi trebuie să-l urmăm. Sunt un plan urbanistic și un regulament local de urbanism pe care nimeni nu are dreptul să le încalce. Și dacă există deficiențe, noi trebuie să corectăm documentele, pentru că sunt, până la urmă, documente vii, nu-i nimic bătut în cuie, care nu mai ai voie să schimbi ș.a.m.d. Important e s-o faci prin procedură legală și iată acestea sunt prioritățile, ca tot ce ține de documentația urbanistică, să facem să existe în municipiul Chișinău și să fie implementat așa cum sunt condițiile de construibilitate ale terenului aprobate în documentația urbanistică. Asta este concepția de dezvoltare durabilă a Chișinăului, corectarea Planului Urbanistic General, în legătură cu corectarea Planului Urbanistic General, aprobarea Regulamentului local de urbanism, Planului urbanistic zonal al centrului municipal, pentru că avem o zonă istorică și este foarte importantă. Și, rezultând din toate documentele, să reușim să facem digitalizarea proceselor în autoritatea publică și în direcția pe care o reprezint, ca să putem să emitem documente, așa cum emite toată lumea în regim on-line și să emitem documente în baza documentației urbanistice, pe care nu o modifică nimeni, deci să excludem la maximum factorul uman, ca să poată fi lichidate și elementele de corupție, și să fie eficientizat procesul la modul general.”Europa Liberă: Să le luăm pe rând. Edificiile istorice și soarta lor. Cum poate fi rezolvată problema acestor clădiri?Svetlana Dogotaru: „Prin regulamente. Deci, noi trebuie să avem regulamente, să nu depindă decizia și soarta acestor edificii de o singură persoană. Dacă a venit Dogotaru în funcție, nu Dogotaru este cea care știe cel mai bine soarta fiecărui edificiu în parte, dar trebuie să existe un proiect de dezvoltare, pe care să-l urmăm cu toții, și Dogotaru, în calitate de administrator al procesului...”Europa Liberă: Proiectul trebuie să aibă acoperire financiară?Svetlana Dogotaru: „Desigur că da.”Europa Liberă: E o problemă mare să identifici resurse financiare pentru a restabili, a aduce în ordine aceste edificii. Svetlana Dogotaru: „De acord, e o problemă mare. Municipalitatea trebuie să caute resurse financiare pentru a-și reabilita edificiile de care dispune ca și activ al municipalității, dar municipalitatea nu are grijă doar de activele proprii. În asta și constă sensul unei documentații urbanistice, că stabilește condiții prin care se definește construibilitatea și condițiile de exploatare a clădirilor, dar proprietarii privați trebuie să urmeze aceste condiții. Și atunci când condițiile sunt clare, atunci vin și investitorii.” Europa Liberă: Construcțiile neautorizate și soarta lor?Svetlana Dogotaru: „Trebuie să vedem care e etimologia lor, de unde s-au luat aceste construcții neautorizate. De ce nu le-am văzut până acum? Pentru că fiecare la locul lui de muncă cumva nu și-a exercitat funcțiile. Construcțiile neautorizate nu se nasc într-o zi. Deci, întâi se sapă o groapă de fundație...”Europa Liberă: Dar și să le demolezi peste noapte este imposibil. Cum se face ordine?Svetlana Dogotaru: „În primul rând, sunt construcțiile total neautorizate, care nu au nici certificat de urbanism, nici proiect, nici autorizație de construire și sunt la o etapă incipientă sau s-a pus gardul, sau s-a săpat groapa de fundație. Categoric trebuie astupate gropile și demolate construcțiile dacă suntem la o etapă începătoare. Acolo unde investitorii sau cei care au cumpărat apartamente și au intrat în anumite cheltuieli, în relații financiare cu cei care, de fapt, i-au păcălit că nu au reușit să facă documentația și nu au desfășurat activitatea pe care i-au promis-o cumpărătorului, acolo cred că municipalitatea ar trebui să ia decizii ca să poată să pună legalitate, să aducă în ordine actele. Nu-i simplu acest lucru, pentru că sunt foarte multe construcții amplasate cu încălcări, cu afectarea drepturilor vecinătăților și sunt foarte multe petiții...”Europa Liberă: Când ziceți „multe”, sunt zeci, sute, mii, câte sunt?Svetlana Dogotaru: „Sute, nu sunt chiar mii, dar fie și un obiect acolo unde au investit 100 sau 200 de persoane, deja este o problemă, pentru că sunt banii oamenilor pe care i-au muncit din greu și i-au depus în niște proiecte, unde beneficiarul general cumva nu și-a îndeplinit obligațiile. Și pot să vă dau un exemplu, căci municipalitatea deja a creat o comisie unde se discută cazurile la concret și se caută soluții. Și, desigur, soluțiile vor fi găsite.”Europa Liberă: Cum se rezolvă problema parcărilor?Svetlana Dogotaru: „Problema parcărilor se rezolvă ca și în toată lumea. În primul rând, trebuie redus numărul mașinilor în oraș. Asta se obține prin asigurarea unui transport eficient, unui transport confortabil pentru ca oamenii să aibă o mobilitate bună.”Europa Liberă: Până atunci, mai e cale lungă?Svetlana Dogotaru: „Nu e cale lungă, lucrurile se rezolvă rapid, dacă există voință politică și există dedicație pentru ceea ce se face, pentru că, bunăoară, anul trecut s-a pornit concepția de transport în municipiul Chișinău, au fost identificate resurse financiare, municipalitatea a alocat în buget 1 milion 200 de mii de lei, care nu au fost valorificați. Deci, nu-i vorba că nu există resurse, chiar resurse minime, dar ele sunt, trebuie de elaborat Planul de mobilitate urbană, discutat și implementat și planurile de acțiuni care reiese din asta. Dar vorbeam despre cum se rezolvă problema transportului. Una este reducerea numărului de mașini, după care crearea parcărilor, dar tot nu în orice loc. În orice capitală acum sunt decizii standardizate, nu trebuie noi să le inventăm. În centrul orașului ca să intri într-o capitală trebuie să plătești bani grei ca să-ți parchezi mașina. Și dacă comparăm cu noi, ce facem? La noi vin la oficii, la clădiri și-și parchează mașinile pe toată ziua, iar unii și 2-3 zile le lasă, de asemenea, în jurul pieței stau mașinile parcate. Deci asta-i o chestie de disciplină obișnuită, nu-i nici măcar de planificare, ci de disciplină.” Europa Liberă: Soarta piețelor și, îndeosebi, soarta Pieței Centrale este în vizorul arhitectului-șef?Svetlana Dogotaru: „În vizorul arhitectului-șef este absolut tot ceea ce ține de vreo amplasare sau reamplasare, dar iarăși deciziile nu se iau de către o singură persoană. E un obiect destul de mare, cu o influență foarte puternică asupra vecinătăților și asupra orașului, în general. Părerea mea personală, ca specialist în domeniu, e că o piață de felul acesta nu trebuie exclusă din oraș, trebuie să excludem fluxul de transport și să reglementăm accesul în piață, și să facem o piață care să fie piață, dar nu loc de desfacere în locul magazinelor și a târguielilor, pentru că, de fapt, ceea ce avem acum nu e o piață, e un haos.”Europa Liberă: Mult timp s-a vorbit și despre soarta gărilor auto. Trebuie să fie amplasate unde – la periferie sau în centrul orașului?Svetlana Dogotaru: „Cred că, regional, la periferie, nu trebuie să umplem Chișinăul cu autogări.”Europa Liberă: Și subteranele?Svetlana Dogotaru: „Subteranele eu le închid, nu voluntar, dar iarăși dacă ne întoarcem la Planul de mobilitate, noi trebuie să rezolvăm problemele așa cum le rezolvă capitalele moderne și să nu ne întoarcem la subterane care sunt greu de întreținut și greu de reparat, noi reducem fluxul de transport și viteza de circulație în zonă. Și, în așa mod, asigurăm trecerile peste străzi, dar iarăși pentru asta este nevoie de soluții complexe, nu putem astăzi să le închidem și să pretindem că noi deja suntem moderni, pentru că am închis subteranele. Este nevoie de un complex de măsuri pentru a le închide.”Europa Liberă: Despre subteranele de la Chișinău au aflat și oameni din multe alte țări, pentru că unii din cei străini, vizitând capitala, au intrat în aceste subterane...Svetlana Dogotaru: „Și s-au speriat...”Europa Liberă: Și s-au speriat, au arătat realitățile de acolo, că situația e mai deplorabilă decât pe timpul URSS. Svetlana Dogotaru: „Așa este, cu părere de rău. Și la ședința operativă s-a discutat același lucru și sunt absolut de acord cu dl primar, care a spus că noi avem subterane, și avem agenți economici care le iau în locațiune, după care le dau în locațiune mai departe cu un preț mult mai mare decât le iau ei. Iarăși e o chestie de organizare, pentru că, atunci când tu ai un loc unde îți amplasezi activitatea ta economică, trebuie să ai și condiții de exploatare a locului respectiv și să-l întreții în modul cuvenit. Și asta nu se face, dar eu cred că-i rezolvabilă problema până se va decide să se închidă de tot sau poate să se decidă să nu fie închise subteranele, pentru că eu mi-am expus o părere și un mod de soluționare a problemei, dar alt mod de soluționare a problemei ar fi să fie organizată gestiunea spațiului din subterane în așa mod ca să asigure finanțare pentru întreținerea lor. Toate lucrurile doar trebuie calculate, puse pe regulament și executat regulamentul.”Europa Liberă: Dar, apropo, la capitolul patrimoniu, ordine și dezordine, la acest capitol ce se întâmplă?Svetlana Dogotaru: „Patrimoniul, depinde ce vreți să spuneți din patrimoniu, dacă aveți în vedere patrimoniul istoric, știe toată lumea că-i dezordine, dar dacă să mă refer la patrimoniul pe care-l reprezintă resursele funciare și aici e dezordine. Eu, bunăoară, încerc să vedem dacă avem o inventariere și încă nu i-am dat de capăt, nu văd o inventariere. Sper s-o facem într-un timp cât mai scurt, pentru că, de fapt, dacă nu ai o claritate a patrimoniului pe care îl deții, atunci patrimoniul nu lucrează în folosul comunității, ci lucrează în folosul celor care se folosesc de acest haos.” Europa Liberă: Chișinăul de peste 10 ani ar putea să fie diferit de Chișinăul anului 2020? Svetlana Dogotaru: „Da.”Europa Liberă: Prin ce se va deosebi?Svetlana Dogotaru: „Păi credem că o să fie un oraș digital, unde toate procesele pe care le administrează primăria, procesele administrative am în vedere, vor fi puse în așa mod ca cetățenii să utilizeze serviciile primăriei foarte simplu, fluxurile de activități la fel să fie simple și să fie reduse la maximum orice proceduri. De exemplu, pentru autorizări trebuie să rămână doar elementele care-s strict necesare, fără multe coordonări și avizări. Eu nu știu, pot să vă spun că, de când am venit, în câteva zile de activitate într-una fac coordonări și avizări pe proiecte care, de fapt, nu au niciun rost. Coordonările au rost doar atunci când urmezi anumite condiții și ai regulamentele sau regulile de lucru cu care să le compari. Deci, dacă avizezi un document, trebuie să știi cu ce îi faci comparația de avizare, dacă nu știi, atunci este o chestie voluntară și nu te ajută la nimic procedura asta de avizare.”Europa Liberă: Insistați pe ideea că totuși încetul cu încetul se dezrădăcinează corupția și lumea ar putea să aibă încredere că nu doar cu bani și prin pile poți hotărî problemele?Svetlana Dogotaru: „Sunt absolut convinsă că-i posibil acest lucru, doar că este nevoie de o consolidare a controlului pe toate domeniile. Iată vă dau un exemplu: noi discutam recent despre un concept de publicitate pe fațade. Deci, toată lumea vede ce publicitate avem în oraș, acum, apropo, au început a scoate foarte multe elemente de publicitate, dar discutam alt tip de elemente, elementele de publicitate pe fațade. Și pregătim ca acest concept să fie transformat într-o reglementare, de unde oricine care se ocupă cu business de publicitate sau organizații care au nevoie să-și plaseze firmele respective, trebuie să facă publicitatea în așa mod, ca să respecte reglementările – înălțime, lățime, culoare, deci toate-toate elementele să fie foarte bine descrise. Și atunci de ce eu, ca arhitect, trebuie să semnez fiecare schiță de proiect, când ei singuri pot să-și facă în măsura reglementării pe care ai făcut-o și doar instituții serviciu de control, care merge și-i sancționează pe cei care nu au îndeplinit regulamentul? Deci, imediat excluzi o procedură. Eu nu sunt sigură că o să reușesc și o să-mi aprobe un așa regulament, dar v-am dat un exemplu cum se poate rezolva.” Europa Liberă: Ce le spuneți cetățenilor care mai cred că ar putea să corupă un funcționar public? Svetlana Dogotaru: „Să uite. E posibil să rezolve fără să corupă niciun funcționar public, în măsura legii. Cei care doresc să facă amplasări ilicite, tot să uite, pentru că atâta timp cât vin eu acolo, nu reușesc...” Europa Liberă: A fost o problemă și cu amplasarea gheretelor.Svetlana Dogotaru: „Nu doar a fost, ea este...”Europa Liberă: Primarul a încercat cât de cât să se implice în rezolvarea acestei probleme, au apărut multe nemulțumiri. Ce se va întâmpla mai departe?Svetlana Dogotaru: „Da, apar nemulțumiri și să știți că și acest lucru l-am discutat. Sunt gherete care, cu toate că sunt construcții provizorii și nu ar trebui să aibă niciun drept de proprietate înregistrat, sunt înregistrate la Cadastru, inclusiv e privatizat terenul de sub gheretele respective. Și atunci, nu poți să le scoți, pentru că ei au drepturi. Dacă te-ai apucat și ai scos-o voluntar, ei au dreptul să conteste ș.a.m.d., dar iarăși, pas cu pas, lucrurile pot fi soluționate. Și dacă rămân să fie doar acele pe care au reușit să le înregistreze la Cadastru, dar și asta poate să fie contestat. Deci, echipa de juriști poate să lucreze asupra contestării dreptului, nu zic că-i ușor, e foarte complicat, dar cel puțin putem să tragem o linie și să spunem că de azi înainte nu mai punem gherete pe terenul public, pentru că nu se permite. Și să respectăm.”Europa Liberă: Alții au observat și altceva, că au fost retrase unele și au apărut altele.Svetlana Dogotaru: „Echipa luptă și cu altele, inclusiv cu cele care apar peste noapte. Deci, lupta trebuie să continue o perioadă de timp, până când oamenii vor înțelege că trebuie să existe disciplină. Noi întotdeauna vorbim că trebuie să lucrăm asupra conștientizării, da, noi trebuie să conștientizăm, trebuie să ne educăm, să creștem educația pe care o avem, dar nu cred că există vreo societate unde fără control și fără sancțiuni s-au rezolvat anume probleme. Deci, exact asta trebuie să facem și noi – să controlăm, să sancționăm și să demolăm ceea ce se face ilicit.”  
17:50
Punct de vedere săptămânal, în dialog, despre ultimele evoluții pe scena politică.
17:50
Miniștrii de externe din cinci țări care au pierdut cetățeni în urma doborârii avionului ucrainean de pasageri la 8 ianuarie s-au întâlnit la Londra pentru a discuta răspunsul lor la tragedie. Miniștrii de externe din Afganistan, Marea Britanie, Canada, Suedia și Ucraina sunt așteptați să facă noi presiuni asupra Iranului pentru un răspuns complet despre ceea ce s-a întâmplat cu avionul Boeing 737-800 al Companiei Ucrainene International Airlines (UIA).Avionul tocmai decolase de la Teheran, spre Kiev, când a fost doborât de tirurile apărării aeriene ale Iranului, ucigând toate cele 176 de persoane aflate la bord.Iranul spune că avionul a fost doborât din greșeală, câteva ore după ce rachetele balistice iraniene au vizat două baze care adăposteau forțe americane în Irak. Majoritatea pasagerilor erau iranieni – cu diferite cetățenii.Țările au solicitat  tragerea la răspundere a celor responsabili de tragedie. Posibilitatea de a lua măsuri legale și problema despăgubirilor pentru familiile victimelor ar putea fi discutată în cadrul ședinței de la Londra, potrivit ministrului ucrainean de externe, Vadim Pristaiko.Accidentul de aviație, neadevărurile spuse inițial de liderii Iranieni, au declanșat mișcări de protest în Iran, protestatarii cerând demisia guvernului. În localitatea Sanandaj, din Iran, - arată mai multe înregistrări video - protestatarii care au participat la ceremoniile funerare ale victimelor tragediei au scandat lozinci cerând „moartea dictatorului”, referindu-se la liderul spiritual suprem al Iranului, ayatolahul Ali Khamenei. Înaintea discuțiilor, miniștrii din cele cinci țări au aprins lumânări la Înalta Comisie canadiană pentru a onora morții.
17:50
Ucraina a anunțat că a lansat două investigații cu privire la posibila supraveghere ilegală a fostului ambasador american la Kiev, Marie Yovanovitch, înainte de a fi rechemată de la postul său anul trecut.Ministerul de Interne de la Kiev a făcut anunțul joi, 16 ianuarie, la două zile după ce au fost date publicității documente care arătau că Lev Parnas, un asociat al avocatului personal al președintelui Donald Trump - Rudy Giuliani, ar fi avut convorbiri despre înlăturarea diplomatei Yovanovitch.În declarația sa, ministerul a spus că poliția ucraineană „nu intervine în afacerile politice interne ale Statelor Unite”.Dar internele de la Kiev mai spun că mesajele publicate „conțin fapte despre posibile încălcări ale legislației ucrainene și ale Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice”.Ministerul a declarat că a solicitat FBI să furnizeze Ucrainei toate materialele legate de caz și a oferit reprezentanților americani să participe la investigații.Doamna Marie Yovanovitch a ocupat funcția de ambasador al Statelor Unite la Kiev din 2016 până în mai 2019, când a fost rechemată din post, în mod brusc, pe fondul criticilor publice cu privire la performanțele sale, lansate de persoane apropiate de președintele Trump.Doamna Yovanovitch a depus mărturie în cadrul investigației care a dus la declanșarea procedurilor de suspendare a președintelui Trump și a criticat politica președintelui în Ucraina.
17:50
Mai mulți deputați din Parlamentul Republicii Moldova au înregistrat astăzi în Parlament o inițiativă legislativă prin care cer măsuri de urgență pentru salvarea mediului înconjurător în Republica Moldova. Potrivit proiectului legislativ semnat de Dumitru Alaiba, Doina Gherman, Veronica Roșca, Galina Sajin, Virgil Pâslariuc și Oazu Nantoi se cere Parlamentului să ia măsuri de urgență și să declare o stare de criză de mediu în Republica Moldova.„Prin prezenta declarație, ținem să atragem atenția asupra mușamalizării gradului de poluare a mediului înconjurător și negarea realității privind catastrofa ecologică în care ne aflăm. Anterior, ne-am confruntat cu atitudinea indiferentă a autorităților centrale și locale, a mediului de afaceri și a fiecăruia din noi. Perpetuarea acestei indiferențe riscă să devină fatală pentru sănătatea, securitatea și bunăstarea generațiilor următoare. Se impun măsuri imediate pentru a redresa situația, motiv din care Parlamentul Republicii Moldova, bazându-se pe Legea nr. 1515 din 16.06.1993 privind protecția mediului înconjurător, art. 6 al Legii, care oferă împuterniciri Parlamentului Republicii Moldova să declare teritorii drept zone de criză ecologică sau de catastrofă ecologică, declară prin prezenta Hotărâre stare de criză de mediu pe teritoriul Republicii Moldova”, se arată în textul declarației. 
17:30
Fostul cameraman pentru un post de televiziune de stat din Rusia Leonid Krivencov care a acordat interviuri despre cenzura politică și corupția la fostul său angajator a fost bătut cu violență de doi bărbați la Moscova, a declarat el postului nostru de radio. În interviul din 15 ianuarie Leonid Krivencov, de 61 de ani, care a filmat emisiuni politice pentru Pervîi Canal timp de 10 ani, spune că bătaia a avut loc în timp ce părăsea parcul Kuzminschi din Moscova, pe 11 ianuarie.Ce doi atacatori au venit din spatele lui, l-au aruncat la pământ și au început să-l lovească, stirgând: „Scârnăvie, te vom învăța să-ți iubești patria ... a cincea coloană, te vom anihila.”Krivencov a spus că cei doi bărbați au fugit când au observat trecătorii care se apropiau. A doua zi, cameramanul pensionar a solicitat tratament medical la o cameră de urgență a unei clinici unde a făcut o radiografie și au fost constatate o vânătaie toracică severă și o fractură închisă a osului nazal.La clinică i s-a promis că vor contacta poliția și le vor oferi informații despre atac și i-au spus să se aștepte la o vizită a poliției în acea seară. Poliția nu a ajuns niciodată, așa că Krivencov a depus el însuși un raport la poliție.
Mai multe ştiri
©2004—2020 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.