Prim-ministrul Ion Chicu a discutat cu șeful Misiunii OSCE la Chișinău evoluția procesului de reintegrare a țării

Guvernul Republicii Moldova, 3 decembrie 2019 20:00

Prim-ministrul Ion Chicu și Claus Neukirch, şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova au făcut un schimb de opinii privind evoluțiile în procesul de reglementare a problemei transnistrene. Premierul a accentuat rolul important al OSCE, în calitate de mediator, în soluţionarea problemei transnistrene și a confirmat interesul Guvernului de a intensifica dialogul în formatul  de negocieri „5+2”. Șeful Misiunii OSCE în RM a salutat buna cooperare a Guvernului condus de Ion Chicu în procesul de desfășurare a negocierilor privind problema transnistreană, remarcând evoluțiile pozitive în implementarea reformei justiției. Oficialii au făcut un schimb de opinii privind progresul înregistrat pe agenda transnistreană, inclusiv măsurile prevăzute în Protocolul „5+2” de la Bratislava, în formula de compromis propusă de Președinția în Exercițiu a OSCE, care a fost acceptată de Republica Moldova. Documentul vizează mai multe activități, în contextul politicii ”pașilor mici”, pentru apropierea cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, în vederea asigurării libertății de circulație, respectării drepturilor omului în regiune și soluționării definitive a problemelor școlilor cu predare în grafia latină.  „Sperăm că Protocolul de la Bratislava va fi semnat și acest fapt va contribui la menţinerea unei dinamici pozitive în procesul de negocieri”, a menționat Ion Chicu.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Guvernul Republicii Moldova

Acum 24 ore
14:00
În cadrul vizitei de lucru la Kiev, Prim-ministrul Republicii Moldova Ion Chicu a avut o ședință cu Premierul Ucrainei, Oleksiy Honcharuk.   Șeful Guvernului moldovean a fost însoțit de vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi și alți oficiali.   Premierul Honcharuk l-a salutat pe dl. Chicu și l-a felicitat cu ocazia învestirii în funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova.   Șeful Guvernului de la Kiev a menționat că în viitor ar putea fi constituită o zonă economică liberă între Republica Moldova și Ucraina. În continuare, Premierul ucrainean a punctat faptul că ambele state au în administrare conflicte teritoriale interne și s-a arătat convins că o comunicare și un schimb de experiență pe aceste subiecte ar consolida securitatea în regiune.   Prim-ministrul Chicu a mulțumit pentru invitația de a efectua vizita la Kiev și a apreciat progresul în comunicarea dintre cele două Guverne înregistrat în ultimele săptămâni.    În lista subiectelor discutate a fost tematica energetică, în special furnizarea gazelor naturale și tranzitarea acestora după data de 31 decembrie 2019, care depinde de înțelegerile între Ucraina și Rusia.   Prim-miniștrii au abordat un set de subiecte legate de cooperarea bilaterală Moldova – Ucraina, precum: consolidarea securității în regiune, inclusiv susținerea reciprocă în reglementarea conflictelor existente pe teritoriul ambelor state, liberalizarea transportului auto și aerian, extinderea controlului unic la frontiera comună prin implementarea mecanismului la puncte noi de trecere, măsurile antidumping impuse de Guvernul Ucrainei pentru un set de produse, care afectează producătorii moldoveni și altele. Premierii au decis să organizeze curând o ședință a co-președinților Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare economică cu sarcina de a impulsiona progresul pe fiecare din subiectele de interes comun.
14:00
Prim-ministrul Ion Chicu, împreună cu șefii Executivelor din Georgia și Azerbaidjan, a participat la o întâlnire cu Președintele Ucrainei, dl. Volodymyr Zelenskiy.   În debutul dialogului, Președintele Zelenskiy a menționat că este o onoare pentru Ucraina să găzduiască ședința plenară a șefilor de Guverne ale statelor membre GUAM.   „Țările din cadrul GUAM sunt strâns legate geografic, economic, istoric și cultural. De asemenea, ne unesc problemele integrității teritoriale, pe care le confruntăm”, a declarat Președintele ucrainean.   În context, dl. Zelenskiy a discutat cu șefii Executivelor referitor la evoluțiile posibile a organizației GUAM în următoarea etapă.   Părțile au exprimat acordul că statele membre GUAM trebuie să se concentreze pe cooperarea pe dimensiunile economice, care au potențial să crească bunăstarea oamenilor și să crească nivelul lor de viață prin îmbunătățirea infrastructurilor naționale. În particular, statele membre pot deveni un coridor logistic unic pentru sectoarele energetic și transport.   Premierul Ion Chicu a mulțumit părții ucrainene pentru organizarea ședinței.   În cadrul discursului său, Prim-ministrul Republicii Moldova a menționat: „Platforma organizației GUAM are nevoie de mai multe acțiuni concrete, care să genereze rezultate concrete”.
12:30
În cadrul vizitei de lucru la Kiev, Prim-ministrul Ion Chicu a avut o ședință cu Prim-ministrul Ucrainei, dl. Oleksiy Honcharuk.   Șeful Guvernului a fost însoțit de vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, ministrul Afacerilor Externe și Integrare Europeană, Aureliu Ciocoi, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi și alți oficiali.   Premierul Honcharuk l-a salutat pe dl. Chicu și l-a felicitat cu învestirea în funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova.   Șeful Guvernului de la Kiev a menționat că în viitor ar putea fi constituită o zonă economică liberă între Republica Moldova și Ucraina. În continuare, Premierul ucrainean a punctat faptul că ambele state au în administrare conflicte teritoriale interne și s-a arătat convins că o comunicare și un schimb de experiență pe aceste subiecte ar consolida securitatea în regiune.   Prim-ministrul Chicu a mulțumit pentru invitație și a apreciat progresul în comunicarea Guvernelor înregistrat în ultimele săptămâni.    În lista subiectelor discutate a fost tematica energetică, în special furnizarea gazelor naturale și tranzitarea acestora după data de 31 decembrie 2019, care depinde de înțelegerile între Ucraina și Rusia.   Prim-miniștrii au abordat un set de subiecte legate de cooperarea bilaterală Moldova – Ucraina, precum: consolidarea securității în regiune, inclusiv susținerea reciprocă în reglementarea conflictelor existente pe teritoriul ambelor state, liberalizarea transportului auto și aerian, extinderea controlului unic la frontiera comună prin implementarea mecanismului la puncte noi de trecere, măsurile antidumping impuse de Guvernul Ucrainei pentru un set de produse, care afectează producătorii moldoveni și altele. Premierii au decis să organizeze curând o ședință a co-președinților Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare economică cu sarcina de a impulsiona progresul pe fiecare din subiectele de interes comun.
Ieri
18:30
Prim-ministrul Ion Chicu a prezidat, astăzi, prima ședință a Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană în cadrul actualului Executiv. În debutul ședinței, premierul a remarcat că, Comisia nu a fost convocată de o perioadă îndelungată: „Faptul că nu se cunoaște când a avut loc ultima ședință a Comisiei vorbește despre multe. Noi trebuie să resuscităm procesul de implementare a acțiunilor prevăzute în Acordul de Asociere cu UE”, a spus șeful Executivului, confirmând determinarea Guvernului de a impulsiona parcursul european al Republicii Moldova. În cadrul ședinței, au  fost discutate  prioritățile dialogului RM-UE pentru anul viitor și acțiunile concrete ce urmează să fie realizate pe această dimensiune. Membrii Comisiei au evaluat stadiul de implementare a Planului de acţiuni pentru realizarea Acordului de Asociere cu UE, pentru 2017-2019. Prim-ministrul a fost informat inclusiv despre nivelul de implementare a condiționalităților asumate de Guvern pentru a beneficia de asistența macrofinanciară din partea UE, dar și acțiunile întreprinse pentru remedierea deficiențelor constatate de UE în sectorul aviației. În context, responsabilii din cadrul ministerelor de profil l-au informat pe premier despre restanțele înregistrate la aceste capitole. Printre restanțele majore menționate, au fost  abordate reforma Consiliului Superior al Magistraturii, modificările Codului Vamal, și implementarea pachetului energetic 3. La final, prim-ministrul a solicitat intensificarea activității Comisiei pentru integrare europeană, inclusiv la nivel sectorial.
18:30
Astăzi, premierul Ion Chicu și Directorul General BERD pentru Europa de Est şi Caucaz, Matteo Patrone, au semnat un aranjament financiar, în valoare de 50 milioane de dolari. Aranjamentul va permite procurarea rezervelor de gaze naturale pentru aprovizionarea timp de o lună a întreg teritoriului Republicii Moldova, în cazul situației excepționale. „Aranjamentul semnat azi este o probă a relațiilor foarte bune între Republica Moldova și BERD. Am recurs la acest mecanism financiar pentru a completa setul de soluții alternative de alimentare cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova, în cazul unei situații excepționale, care nu depinde de deciziile Guvernului. Suntem recunoscători BERD pentru acest umăr puternic oferit într-o manieră prietenoasă și sunt absolut sigur că numărul proiectelor realizate în țara noastră cu suportul BERD, dar și a altor parteneri externi, va crește în perioada următoare”, a declarat Ion Chicu. Premierul a menționat că mizează în continuare pe calea tradițională de livrare a gazelor cu tranzit prin Ucraina: „Contăm pe faptul că cele două părți, Rusia și Ucraina vor ajunge la un numitor comun și Republica Moldova va primi gaze naturale la un preț mult mai avantajos” Dl Matteo Patrone a declarat: „Mecanismul financiar asupra căruia am convenit astăzi este încă o demonstrație a angajamentului BERD față de Moldova. Acesta combină, în mod exemplar, ceea ce înseamnă BERD și ceea ce putem oferi Moldovei și oamenilor săi. Este chiar definiția unui „prieten la nevoie.” Directorul general BERD pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone, a menționat și faptul că astăzi, la ședința bordului BERD, s-a discutat inclusiv cofinanțarea construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. Aranjamentul financiar semnat astăzi prevede că Moldova se angajează să reformeze sectorul gazelor, cum ar fi elaborarea legislației secundare pentru liberalizarea pieței gazelor naturale și diversificarea surselor de aprovizionare.
18:00
Prim-ministrul Ion Chicu s-a întâlnit cu Ambasadorul Republicii Cehe în Republica Moldova, Zdeněk Krejcí. În cadrul dialogului, au fost abordate subiecte referitoare la relaţiile moldo-cehe pe un spectru larg de domenii.   Şeful Executivului a vorbit despre prioritățile Guvernului, printre care: reforma justiției, atragerea investițiilor, modernizarea infrastructurii, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.  „Pledăm pentru dinamizarea colaborării bilaterale și menținerea unui dialog constructiv cu partenerii Republicii Moldova”, a spus Ion Chicu. Ambasadorul Zdeněk Krejcí a subliniat că Cehia va continua să susţină parcursul european al Republicii Moldova şi modernizarea ţării, menite să crească bunăstarea oamenilor. Premierul Chicu și Excelența Sa, Ambasadorul Zdeněk Krejcí s-au anunțat deciși să intensifice comunicarea și cooperarea bilaterală.   
18:00
La ședința de azi, Executivul a aprobat Planul de Acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023. Documentul acoperă 12 sectoare principale și cuprinde în jur de 1000 de acțiuni. Printre obiectivele de bază se numără: integrarea europeană, echilibrarea politicii externe, consolidarea statului de drept și dezvoltarea economiei naționale. Premierul Ion Chicu, referindu-se la Planul de Acțiuni a menționat: ,,Puteți să judecați după acțiunile incluse în acest plan că este o asumare foarte ambițioasă. Multe acțiuni vizează ajustarea legislației noastre la standardele europene, politici economice care vor contribui la îmbunătățirea climatului de afaceri, creșterea economică pe care ne-o dorim și care stă la baza creșterii bunăstării populației, asta fiind obiectivul nostru principal”. De asemenea, premierul a anunțat că până în 2023, produsul intern brut (PIB) va crește cu 8,3%. Această creștere se va reflecta și asupra bugetului public național. Astfel, cheltuielile bugetului public național vor crește cu 56,7%, cheltuielile pentru educație cu 63,3%, iar cele pentru sănătate cu 61,5 %, în 2023 față de 2019. Totodată, Ion Chicu a precizat că salariul mediu pe economie va crește cu 52,7% și va reprezenta 11200 lei până în 2023, iar salariul în sectorul public va constitui 12700 lei, cu 58,6 mai mare decât la momentul actual. Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2020-2023 prevede o serie de măsuri pentru crearea locurilor de muncă, atragerea investitorilor, dar și dezvoltarea infrastructurii. Suplimentar,  documentul  stabilește  obiective  în domeniul  asigurării  respectării  drepturilor  omului,  libertății  mass-media,  protecției  mediului, dezvoltării  regionale  și  a infrastructurilor. Tot azi, în cadrul ședinței de Guvern, Victor Țvircun a fost numit ambasador al Republicii Moldova în Qatar, iar Stanislav Vîjga a fost propus pentru funcția de director al postului interstatal guvernamental „MIR-Moldova”.
15:30
Prim-ministrul Ion Chicu a avut o întâlnire cu investitorul italian, dl. Carlo Arturo Garuzzo, specializat în domeniul producerii energiei regenerabile. La ședință a participat și dna. Valeria Biagiotti, Ambasadorul Italiei în Republica Moldova.   În debutul ședinței, premierul a menționat că atragerea investițiilor în modernizarea țării și crearea locurilor de muncă este o prioritate pentru Executiv și a asigurat că investitorii vor fi susținuți la toate etapele de creare și gestionare a afacerilor.   Excelența Sa l-a prezentat pe dl. Garuzzo drept un ivestitor italian relevant și a menționat că Ambasada Italiei îl va susține în toate proiectele inițiate în Moldova.   Dl. Garuzzo a prezentat compania sa specializată în construcția și gestionarea parcurilor de panouri fotovoltaice drept un grup cu filiale în Italia, Marea Britanie și Turcia, iar de curând și în Moldova. În 2018, compania a pus în funcțiune în țara noastră cel mai mare parc de panouri fotovoltaice și, în prezent, este unul din cei mai mari producători de energie regenerabilă. Investitorul a caracterizat RM ca o țară potrivită pentru producerea energiei solare și a anunțat premierul despre intenția de a lărgi considerabil afacerea în regiune. Inclusiv, investitorul a menționat intenția de a educa pe platforma Universității Tehnice specialiștii necesari în inginerie.   Șeful Executivului i-a mulțumit pentru curajul de a investi în Republica Moldova, în pofida cunoașterii despre unele disfuncții existente și l-a asigurat de susținere deplină. „Vom discuta cu Ministerul Economiei și Infrastructurii și cu alte autorități publice responsabile, pentru a elimina impedimentele în construirea și dezvoltarea inițiativelor Dvs. investiționale”, a menționat premierul.
12:00
Premierul Ion Chicu a avut o discuție cu Dna Montserrat Feixas Vihé, reprezentanta regională a Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR) pentru Europa Centrală, care se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova.   Doamna Montserrat Feixas Vihé a vorbit cu șeful Executivului despre procedura de azil aplicată în Republica Moldova față de cetățenii altor state și apatrizi, și despre accesul solicitanților de azil la servicii medicale pe teritoriul țării noastre.   Prim-ministrul Ion Chicu a menționat că Guvernul acordă și va acorda sprijinul necesar pentru îmbunătățirea funcționalității instituţiilor responsabile de protecţia şi integrarea persoanelor care solicită azil într-o manieră legală.
10:00
Compania austriacă Gebauer&Griller (G&G) care își desfășoară activitatea în Zona Economică Liberă Bălți, planifică să-și extindă afacerile în Republica Moldova în anul 2020.   Prim-ministrul Ion Chicu a discutat cu reprezentanții managementului companiei G&G planurile de extindere în cadrul unei ședințe de lucru.   G&G este o companie multinațională, producătoare de cablaje pentru industria auto, ascensoare etc, și a investit în deschiderea celor 2 fabrici din Republica Moldova peste 40 de milioane de dolari, începând cu anul 2012. Astfel, investitorul austriac a creat peste 700 de locuri noi de muncă în Moldova, cu un salariu mediu lunar de 10 mii de lei.    Premierul a fost informat că G&G intenționează să-și extindă producerea pe alți 8 mii de metri pătrați în nordul țării, creând 600 locuri de muncă noi și fiind preconizate investiții pentru anul 2020 în valoare de 8,5 milioane de euro.   În context, Eva Schinkinger, managing director al companiei G&G, a solicitat susținerea Guvernului prin dezvoltarea infrastructurii în regiune, dar și examinarea posibilității încheierii acordurilor de liber schimb cu unele state, precum Maroc și Tunisia. Tot aici managerul G&G a menționat că Executivul va reuși să convingă tinerii specializați să nu emigreze peste hotare.   Ion Chicu a asigurat că Guvernul are o viziune complexă asupra soluțiilor menite să încurajeze tinerii să își lege viitorul de Republica Moldova și a salutat intenția investitorului de a se extinde în țara noastră. Premierul a încurajat investitorul să deschidă filiale și în alte raioane ale țării, nu doar la Bălți.   În context, șeful Executivului a menționat că atragerea investițiilor în platforme industriale este o prioritate a Guvernului. Compania Gebauer & Griller este un operator global, cu experiență de peste 75 de ani și a deschis fabrici de producere a cablajelor industriale în mai multe țări, precum Austria, Germania, Polonia și SUA. În cadrul acesteia activează peste 5 mii de angajați.
09:00
Excelențe, Dle Ambasador,   Doamnelor și Domnilor,   Mă simt onorat și aș dori să profit de acest prilej, să vă mulțumesc, stimate dle Ambasador pentru invitația de a participa la acest eveniment select, pe care îl consider pe cât de important, pe atât de frumos.   Astăzi, țara Dumneavoastră marchează trei decenii de la lansarea unor procese de transformare profundă a Slovaciei. Când pun accentul pe termenul ”profund”, mă refer la realizările ce le-ați determinat de atunci.   De 15 ani Slovacia este membru al Uniunii Europene.   Slovacia a susținut, probabil, cele mai complicate examene, aderând la familia Uniunii Europene, astfel demonstrând că nu doar împărtășește, nu doar declară, dar și aplică valorile comune europene.   Republica Moldova a semnat în 2014 Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, astfel declarând și confirmând că urmărește același obiectiv.   Guvernul Republicii Moldova, pe care am onoarea să-l conduc, rămâne atașat procesului de integrare europeană. Va urma cu strictețe angajamentele țării noastre asumate prin semnarea Acordului de asociere, dar și va promova o politică externă echilibrată, va purta un dialog constructiv cu toți partenerii noștri.   Folosesc această oportunitate să aduc mulțumiri Republicii Slovace pentru suportul permanent al parcursului european al Moldovei și mizăm în continuare pe această susținere. Sprijinul consecvent al Slovaciei, atât pe dimensiunea bilaterală, cât și prin intermediul asistenței de dezvoltare oferite este înalt apreciat de cetățenii Republicii Moldova și vreau să vă mulțumesc pentru această asistență.   De asemenea, aș dori să folosesc acest prilej pentru a fecilita Republica Slovacia pentru exercitarea în acest an cu succes a mandatului de Președinte al OSCE. Adresez sincere mulțumiri președinției slovace a OSCE pentru eforturile întreprinse în vederea promovării procesului de negocieri privind reglementarea referendumului trabsnistrean, inclusiv vizita în 2019 în Republica Moldova a ministrului Afacerilor Externe și Europene al Republicii Slovacia.   Adresez Slovaciei și poporului slovac urări de prosperitate și succes și sper că relațiile tradiționale prietenoase între Republica Slovacia și Republica Moldova vor avea aceeași continuitate și se vor consolida.    
Mai mult de 2 zile în urmă
15:30
Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, s-a întâlnit astăzi cu grupul de investitori cehi care au procurat recent rețelele electrice de distribuție Gas Natural Fenosa. Această întreprindere deservește circa ¾ din consumatorii de energie electrică din Republica Moldova.   Oamenii de afaceri au menționat că decizia de a investi în Republica Moldova au luat-o pe motivul că țara noastră are o amplasare geografică avantajoasă. În continuarea discuției investitorii au informat premierul despre intenția de a implementa proiecte menite să producă energie electrică pe teritoriul Republicii Moldova.   Prin aceste proiecte Republica Moldova își va consolida securitatea energetică și va reduce dependența de sursele de energie din exteriorul țării.   Șeful Executivului a informat investitorii despre prioritățile Guvernului pentru perioada următoare și obiectivele urmărite.   „Investiția dumneavoastră în Republica Moldova este un mesaj puternic și pentru alți potențiali investitori. Guvernul va face totul pentru a crea condiții maximal atractive pentru mediul de afaceri”, a menționat Ion Chicu. 
15:00
Premierul Ion Chicu a prezidat ședința comună a membrilor Guvernului cu președinții de raioane și primarii orașelor Chișinău și Bălți. La ședință au participat consilierii prim-ministrului și șefii unor agenții de stat.   Ion Chicu a felicitat conducătorii Administrațiilor Publice locale nou-aleși pentru rezultatele obținute la scrutinul din 20 octombrie.   „Suntem convinși că cheia succesului este comunicarea eficientă, un dialog constructiv și pragmatic între Executiv și APL. Avem un Guvern tehnocrat, deci, nu privim conducătorii raioanelor prin prisma orientării politice. Pentru noi contează soluționarea problemelor existente la nivel de raion și, în general, pe țară”, a declarat Ion Chicu.   În context, premierul a subliniat faptul că asemenea ședințe de lucru trebuie să aibă loc trimestrial. Ion Chicu a declarat că toți miniștrii vor efectua săptămânal vizite de lucru în raioanele țării, iar practica de a organiza ședințele Guvernului în teritoriu ar putea fi reluată.   „Până la sfârșitul lunii ianuarie vreau să vin în fiecare raion și să port discuții cu factorii de decizie. Tot ce contează pentru mine sunt, de fapt, pașii care vor succeda vizita mea în teritoriu”, a menționat Ion Chicu.   Președinții de raioane au trecut în revistă cele mai importante probleme existente, printre care: lipsa cadrelor, salariile neatractive pentru bugetari, drumurile proaste, imposibilitatea de a împiedica ridicarea construcțiilor ilegale și altele.   Prim-ministrul a solicitat colegilor să ia act de problemele enunțate de APL și să intervină în conformitate cu Planul de Acțiuni al Guvernului.   La finalul ședinței, Ion Chicu a îndemnat toți conducătorii să se asigure de pregătirea suficientă pentru a face față sezonului rece al anului, menționând aici: menținerea căilor de comunicare într-o stare practicabilă, aprovizionarea cu agent termic a instituțiilor publice și locuințelor oamenilor, precum și susținerea păturilor social-vulnerabile.
9 decembrie 2019
17:30
Prim-ministrul Ion Chicu a avut astăzi un dialog cu Excelența Sa, Ambasadorul Lituaniei la Chișinău, Kestutis Kudzmanas. În cadrul întrevederii, șeful Executivului a vorbit despre prioritățile Guvernului: „Reforma justiției rămâne prioritatea noastră. Suntem conștienți că fără ordine în sistemul judecătoresc nu vom putea progresa nici în celelalte domenii.” Ion Chicu a subliniat și faptul că în următoarea ședință a cabinetului de miniștri va fi aprobat planul de acțiuni al Guvernului, care va cuprinde toate aspectele vieții sociale și economice. „Avem planuri mari de redresare a economiei naționale prin investiții masive în infrastructură și securitate energetică. În acest sens, încercăm să menținem un dialog deschis și un echilibru cu toți partenerii noștri externi, dar și cu organismele financiare internaționale”, a declarat Ion Chicu. Ambasadorul Lituaniei, Excelența Sa Kestutis Kudzmanas, a reiterat sprijinul statului său pentru Republica Moldova și a confirmat disponibilitatea Guvernului lituanian de a oferi asistență și expertiză acolo unde este nevoie. „Republica Moldova are nevoie acum de suport internațional. Recomandăm Guvernului de la Chișinău să solicite mai intens sprijin din partea partenerilor externi. Uniunea Europeană este gata să ofere suport, dar mai întâi vrea să vadă rezultate concrete ale reformelor”, a menționat Excelența Sa Kestutis Kudzmanas. La final, Ambasadorul Lituaniei la Chișinău, Kestutis Kudzmanas, a mulțumit premierului pentru deschidere și i-a urat succes în activitatea sa.  
13:30
Prim-ministrul Ion Chicu a participat astăzi la ceremonia de detașare a celui de-al 12-lea contingent al Armatei Naționale în misiunea internațională de menținere a păcii din Kosovo.   Premierul a remarcat că, prin intermediul acestor militari, Republica Moldova contribuie la securitatea regională și internațională, demonstrând că țara noastră dispune de ofițeri profesioniști a căror pregătire a fost testată în operațiuni.    „Acești militari sunt mândria noastră, le purtăm respectul și le admirăm curajul. Avem datoria de a le crea condiții optime de pregătire și vom depune toate eforturile în acest sens”, a spus prim-ministrul Ion Chicu.   Șeful Executivului le-a urat drum-bun ostaşilor detaşaţi în misiunea de pacificare, asigurându-i de încrederea pe care o acordă actualul Guvern militarilor responsabili de promovarea imaginii RM ca partener de încredere. „Avem încredere în dedicația și bărbăția Dvs. Suntem siguri că veți acționa astfel încât numele Moldova să fie asociat cu termeni precum demnitate și siguranță”, a subliniat premierul.     Cei 40 de militari vor activa, timp de şase luni, în baza multinaţională Camp Vilaggio Italia, amplasată în localitatea Pech, Kosovo. Decizia de detaşare a militarilor Armatei Naţionale în misiunea KFOR a fost aprobată de Parlamentul Republicii Moldova la 1 noiembrie 2013, iar primul contingent a fost detaşat pe 8 martie 2014.
12:30
Prim-ministrul Ion Chicu a reconfirmat determinarea Guvernului de a combate fenomenul corupției, întrucât aceasta stă la originea problemelor confruntate de Republica Moldova. Declarația a fost făcută în cadrul deschiderii Conferinței Naționale Anticorupție.   Premierul a remarcat că fenomenul corupției a fost prea mult timp tolerat de politicieni, dar și organele statului.   „De ani de zile, politicienii si formatorii de opinie fac competiție cine vorbește mai inspirat despre fenomenul corupției, cine organizează conferințe mai mari, dar intensitatea discuțiilor publice nu a adus rezultatele așteptate. Trebuie să ne ocupăm serios de readucerea încrederii oamenilor în ziua de mâine, iar pentru asta trebuie să modernizăm economia, să industrializăm țara, să creăm locuri de muncă și să creștem bunăstarea oamenilor.”   Premierul a îndemnat să se renunțe la atacuri agresive, la adresa oamenilor de la care se așteaptă progrese în combaterea corupției: „Dacă vrem ca ei să își facă treaba mai bine – haideți să-i ajutăm să devină mai buni”.   Șeful Executivului s-a adresat către ofițerii CNA, dar și ai altor instituții de profil: „Noi, echipa Guvernului, mizăm pe responsabilitatea, obiectivitatea și buna voastră intenție de a schimba lucrurile în Moldova. Avem nevoie de energia, inspirația și patriotismul Dvs. Sunt adeptul ideii că ordine în casa noastră putem face doar noi – haideți să facem ordine și să construim împreună un viitor bun aici, acasă”.   În context, prim-ministrul a menționat că a decis crearea unei instituții publice menită să coordoneze activitățile de voluntariat și să promoveze implicarea largă a cetățenilor în eradicarea fenomenului corupției.
11:00
Premierul Ion Chicu a participat, în dimineața zilei de astăzi, la ședința comună cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.   În cadrul conferinței care a succedat ședința, premierul Ion Chicu a expus în fața presei subiectele discutate, deciziile și agenda stabilită de comun acord pentru săptămâna care urmează. Premierul a menționat că în această săptămână va avea un șir de întâlniri importante cu mediul de afaceri și ședințe cu autoritățile publice locale.   „Mâine voi avea o ședință cu președinții de raioane noi aleși. Vreau să aflu din prima sursă problemele care le confruntă autoritățile locale și să identificăm mecanisme de sporire a eficienței APL. Vom face echipă cu conducătorii APL pentru ca împreună să îmbunătățim nivelul de viață al oamenilor”, a declarat Ion Chicu.   Prim-ministrul a anunțat și faptul că în următoarele zile vor fi promovate proiecte importante, cum ar fi aprobarea în cadrul ședinței Guvernului a Convenției de la Istanbul și înaintarea ei Parlamentului pentru ratificare. Șeful Executivului a anunțat și o decizie de cadre: „În câteva zile va fi desemnat un consilier al prim-ministrului pe domeniul drepturilor omului. Procedura de selectare a început deja.”
8 decembrie 2019
19:30
Premierul Ion Chicu a dat curs invitației TVR Moldova și a participat la Gala Premiilor acestui post de televiziune.   În mesajul său, premierul a apreciat înalt calitatea și obiectivismul conținutului produs de echipa TVR Moldova.   „Sper că practica dumneavoastră de a reflecta obiectiv evenimentele va deveni o tendință frumoasă, urmată și de alții. Informarea este importantă pentru luarea deciziilor, iar o informare corectă o pot produce doar profesioniștii. Se poate de făcut business în presă, se poate de guvernat în interesul cetățenilor și fără PR ieftin, și fără fake news”, a menționat Ion Chicu. Șeful Executivului a urat echipei TVR Moldova succese și telespectatori fideli.
16:30
„Îmi exprim întreaga compasiune pentru pierderea vieții a zece oameni, în rezultatul incendiului din 4 decembrie, în Odesa. Transmit cele mai sincere condoleanțe familiilor și celor apropiați. În aceste momente grele, sunt cu gândul la toți cei afectați de cumplita tragedie. Durerea morții cuiva drag nu poate fi alinată cu nimic.”  
15:30
„Îmi exprim întreaga compasiune pentru pierderea vieții a zece oameni, în rezultatul incendiului din 4 decembrie, în Odesa. Transmit cele mai sincere condoleanțe familiilor și celor apropiați. În aceste momente grele, sunt cu gândul la toți cei afectați de cumplita tragedie. Durerea morții cuiva drag nu poate fi alinată cu nimic.”  
14:00
Premierul Ion Chicu a participat, astăzi, la deschiderea Campionatului Republicii Moldova de Judo. Șeful Executivului a felicitat sportivii, antrenorii, dar și toți actorii implicați în organizarea acestui eveniment.  „Avem un scop comun - să readucem țara la înălțimea Olimpului. Vreau ca împreună să schimbăm și să îmbunătățim domeniul sportului”, a declarat Ion Chicu. Totodată, prim-ministrul le-a vorbit sportivilor despre măsurile întreprinse de Guvern în sensul îmbunătățirii infrastructurii obiectelor sportive din țară, inclusiv despre etapa de pregătire a lotului olimpic național pentru Jocurile Olimpice de vară din 2020 din Tokyo. „Am inspectat săptămâna asta etapa de finalitate a executării Chișinău Arena. Acest obiectiv va oferi posibilitatea sportivilor să-și mențină forma și să se pregătească de competiții la cele mai înalte standarde”, a menționat Ion Chicu. În rezultatul Campionatului Republicii Moldova la Judo,  va fi apreciat lotul național care va reprezenta Republica Moldova la campionatele europene și mondiale.
13:30
În cadrul vizitei de lucru în nordul țării, prim-ministrul Ion Chicu a mers în inspecție la postul vamal Criva, de la frontiera cu Ucraina. La fața locului au fost prezenți șeful interimar al Serviciului Vamal, Sergiu Burduja, dar și șeful Poliției de Frontieră, Corneliu Groza. Responsabilii au informat premierul că în zilele de weekend și, în special, în ajunul sărbătorilor de iarnă, la postul vamal se atestă un flux sporit de pasageri. Pentru a fluidiza traficul, în aceste perioade, se crește numărul de angajați și se utilizează toate pistele de trecere, indiferent de destinația acestora. Premierul a solicitat angajaților să asigure pe deplin funcționalitatea punctului de trecere, fără a pune presiune pe cetățenii care se reîntorc acasă, turiștii, dar și agenții economici exportatori de mărfuri. Ion Chicu s-a mai interesat de durata în care agenții economici din cadrul ZEL Bălți trec postul vamal, atât la import, cât și la export. Prim-ministrului i s-a comunicat că pentru facilitarea activității întreprinderilor, aceștia, dar și alți agenți economici sunt asigurați cu un coridor verde atunci când trec frontiera. Premierul a discutat și cu oameii care în acel moment traversau frontiera de stat și ei i-au spus că nu întâlnesc dificultăți, iar procesul decurge ușor și rapid.
10:30
Azi, premierul Ion Chicu a vizitat satul Drepcăuți, raionul Briceni. Vizita a fost programată drept rezultat al apelurilor multiple venite din această localitate. În Drepcăuți, de către locuitori, au fost abordate două probleme. Prima fiind conflictul între primarul nou ales, Angela Rurac, și ex-primarul de Drepcăuți, Ghenadie Ioxa, care împiedică intrarea noii conduceri alese, în exercitarea funcției. O altă problemă abordată de un număr mare de localnici este accesul la terenurile din proprietate care, din spusele lor, este împiedicat de către un om de afaceri din Chișinău. În cazul primei probleme, după ce a ascultat ambele părți, premierul a dispus implicarea autorităților de control în examinarea situației. "Această situație arată foarte urât. Odată ce oamenii au ales noua conducere, aceasta trebuie să activeze. Legea trebuie să fie în capul mesei. Vom analiza activitatea fostei conduceri a Primăriei, iar persoanele vinovate vor fi pedepsite", a declarat Ion Chicu. În cazul problemei accesului la terenuri, premierul a organizat o audiență a localnicilor, în cadrul Primăriei. În audiență la premier s-a format un rând de circa 100 de oameni. „Am venit aici sa aflu esența problemei. Înțeleg că problema este mai profundă și derivă din implicarea autorităților publice locale și a organelor de drept care activează în teritoriu. O să facem neapărat o investigație în acest caz”, a menționat Ion Chicu.
7 decembrie 2019
14:00
Aflat la Zona Economică Liberă Bălți, premierul Ion Chicu a vizitat fabricile de producere a două companii rezidente: Dräxlmaier, cu investiții germane, și Gebauer&Griller – cu capital austriac. Ambele întreprinderi sunt producătoare de cablaje industriale.   Compania Dräxlmaier este cel mai mare investitor în ZEL Bălți și este specializată în producerea cablajelor auto pentru industria automotive. Prim-ministrul a discutat cu managementul companiilor despre cum decurge dezvoltarea afacerilor investitorilor, dar și provocările care le confruntă. Șeful Executivului s-a arătat interesat să cunoască cum Guvernul poate să susțină dezvoltarea sectorului industrial, astfel încât Republica Moldova să devină un laborator de creare a produselor cu valoare adăugată înaltă. „Guvernul este dispus să creeze condiții favorabile pentru atragerea investitorilor. Știm ce trebuie dă făcut pentru asta, dar vrem să resetăm agenda noastră de măsuri în conformitate cu necesitățile agenților economici. Vedem prima experiență și aceasta ne servește ca o bază pentru atragerea altor investitori în regiune", a spus Ion Chicu. Prim-ministrul a mai accentuat că dezvoltarea proiectelor industriale în țară ar determina moldovenii să nu plece peste hotare, ba chiar să se reîntoarcă acasă. „Cred că platformele industriale și inginerii din Moldova sunt pregătiți să contribuie la elaborarea produselor și tehnologiilor noi. Guvernul se gândește la asta și suntem foarte interesați să cunoaștem cum putem susține așa inițiative. Suntem siguri că mii de moldoveni vor reveni acasă când vor ști că sunt locuri de muncă lângă casele lor.” Menționăm că întreprinderea Dräxlmaier a creat până în prezent peste 6 mii de locuri de muncă în toată țara, iar compania Gebauer&Griller are la moment peste 100 de angajați.
13:30
Prim-ministrul Ion Chicu a vizitat astăzi Colegiul de inginerie cu sistem de învățământ de tip dual după model german, amplasat în raionul Strășeni și creat în cadrul Zonei Economice Libere Bălți. Premierul a evaluat condițiile de studii, sălile dotate cu laboratoare și utilaje industriale modernizate. Celor 72 de elevi care-și fac studiile aici, instituția le oferă cămin, bursă, salariu, dar și loc de muncă. „Aici este viitorul. Este cea mai bună organizare care asigură o sincronizare perfectă în procesul de studii, academic și de producere. Fără o bază solidă de formare profesională a inginerilor nu te poți aștepta la investiții serioase în  acest sector. Cu ajutorul unor asemenea centre noi soluționăm problema lipsei cadrelor înalt specializate. Aici, deși sunt studenți puțini, gradul lor de încadrare în câmpul muncii este de 100%”.  În context, Ion Chicu a menționat că dezvoltarea industriei produselor cu valoare adăugată înaltă oferă posibilitate de renaștere a Republicii Moldova, de aceea Guvernul își propune să extindă platforme industriale pe întreg teritoriul Moldovei. „Asemenea platforme industriale reprezintă o soluție testată de renaștere a localităților și chiar a regiunilor. Acest exemplu trebuie replicat în toate raioanele. Avem deja un început bun. Copiii noștri, după ce devin ingineri, vor avea posibilitatea să muncească aici, tocmai de aceea vrem să dezvoltăm platforme industriale peste tot în țară”, a precizat premierul, adăugând că, în acest sens, vor fi purtate discuții cu investitorii mari din țară, interesați de dezvoltarea unor asemenea centre. Ion Chicu a discutat și cu elevii, aceștia au declarat că sunt mulțumiți de condițiile pe care le oferă instituția. Colegiul de inginerie în cadrul ZEL Bălți are posibilitatea de instruire a circa 500 de elevi și are încheiate contracte pentru angajare a studenților cu 17 agenți economici din țară. La final, în Cartea instituției, Ion Chicu a lăsat următorul mesaj „Aici renaște Moldova.”
6 decembrie 2019
19:30
Un tânăr, Igor Bodean, din satul Văsieni, raionul Ialoveni, s-a adresat prin intermediul unei rețele de socializare premierului Chicu cu rugămintea organizării unei excursii la Guvern.   Tânărul este pasionat de voluntariat, este liderul unui grup de inițiativă, și a reușit să creeze echipe de adepți, care-l susțin în activități social utile precum îngrijirea bătrânilor, salubrizarea localității, ori chiar elaborarea proiectelor menite să atragă fonduri pentru izolarea termică or reparația acoperișului unor edificii publice.   Prim-ministrul a dat curs solicitării și a invitat tinerii voluntari la Guvern.   În cadrul vizitei, echipa din 17 copii a beneficiat de o excursie, care a inclus sala de ședințe a Cabinetului de miniștri, muzeul Guvernului și unele săli de lucru.   După excursie, tinerii au avut și o discuție cu șeful Executivului, în cadrul căreia au făcut un schimb de opinii despre cum ar trebui să fie viitorul Republicii Moldova și cum ar putea să contribuie fiecare pentru ca acest viitor să se apropie mai curând.   Premierul a vorbit tinerilor despre locul prioritar pe care îl are educația în Programul de Acțiuni al Guvernului și a asigurat voluntarii că Executivul planifică acțiuni concrete menite să îmbunătățească condițiile de desfășurare a procesului educativ.   De asemenea, prim-ministrul le-a comunicat tinerilor despre intenția Executivului de a crea Centrul național de voluntariat în calitate de instituție publică, care va avea misiunea să crească randamentul și să extindă activitățile de voluntariat.   La finalul vizitei, voluntarii au făcut poze cu prim-ministrul și au promis să se implice și mai activ în soluționarea problemelor sociale în localitățile lor.  
19:30
 Premierul Ion Chicu a mers într-o vizită de inspecție la „Chișinău Arena”. Inspectând obiectul, șeful Executivului a apreciat înalt evoluția rapidă și calitatea înaltă a lucrărilor de construcție a complexului, care urmează a fi dat în exploatare la sfârșitul lunii aprilie 2020. „Acest obiect are o valoare enormă pentru dezvoltarea sportului, dar și a multor activități culturale în Republica Moldova. Este un exemplu de calitate în organizarea și realizarea lucrărilor. În mai puțin de un an, companiile implicate au reușit, pe teren gol, să dezvolte un complex sportiv care este finalizat în proporție de 98%”, a menționat Ion Chicu. În prezent, se fac pregătiri pentru testarea infrastructurii și echipamentelor care asigură funcționalitatea complexului sportiv. A fost discutat și subiectul construcției unui drum de ocolire, care urmează a fi executat până la sfârșitul lunii aprilie 2020.   „O dată cu deschiderea acestui complex, sportivii vor avea ocazia să se antreneze acasă și să-și mențină pregătirea la un nivel înalt. Este foarte important că orășelul sportiv dispune de toată infrastructura și satisface toate necesitățile de pregătire a sportivilor, inclusiv a olimpici”, a mai adăugat premierul. „Arena Chişinău” este ridicată pe o suprafaţă de 10 hectare. Complexul sportiv va dispune de o arenă polivalentă, sală mică pentru competiții, club de tenis, bazin olimpic, Aqua Park, o piscină deschisă pe timp de vară - care iarna se va transforma în patinoar, dar şi de o parcare modernă. Lucrările de construcţie sunt efectuate de o companie din Turcia, în baza parteneriatului public-privat. Complexul multifuncţional va avea o capacitate de cinci mii de locuri.
18:00
Un tânăr, Igor Bodean, din satul Văsieni, raionul Ialoveni, s-a adresat prin intermediul unei rețele de socializare premierului Chicu cu rugămintea organizării unei excursii la Guvern.   Tânărul este pasionat de voluntariat, este liderul unui grup de inițiativă, și a reușit să creeze echipe de adepți, care-l susțin în activități social utile precum îngrijirea bătrânilor, salubrizarea localității, or chiar elaborarea proiectelor menite să atragă fonduri pentru izolarea termică or reparația acoperișului unor edificii publice.   Prim-ministrul a dat curs solicitării și a invitat tinerii voluntari la Guvern.   În cadrul vizitei, echipa din 17 copii a beneficiat de o excursie, care a inclus sala de ședințe a Cabinetului de miniștri, muzeul Guvernului și unele săli de lucru.   După excursie, tinerii au avut și o discuție cu șeful Executivului, în cadrul căreia au făcut un schimb de opinii despre cum ar trebui să fie viitorul Republicii Moldova și cum ar putea să contribuie fiecare pentru ca acest viitor să se apropie mai curând.   Premierul a vorbit tinerilor despre locul prioritar, pe care îl are educația în Programul de Acțiuni al Guvernului, și a asigurat voluntarii că, Executivul planifică acțiuni concrete menite să determine îmbunătățirea condițiilor de desfășurare a procesului educativ.   De asemenea, prim-ministrul le-a comunicat tinerilor despre intenția Executivului de a crea Centrul național de voluntariat în calitate de instituție publică, care va avea misiunea să crească randamentul și să extindă activitățile de voluntariat.   La finalul vizitei, voluntarii au făcut poze cu prim-ministrul și au promis să se implice și mai activ în soluționarea problemelor sociale în localitățile lor.  
15:30
Prim-ministrul Ion Chicu a prezidat, la Guvern, o ședință de lucru privind pregătirea lotului sportiv pentru participarea la Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo, Japonia.   La întrunire au participat Ion Gheorghiu - secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Nicolae Juravschi – președintele Comitetului Național Olimpic, Vitalie Gligor - președintele Comitetului Național Paralimpic, precum și președinții mai multor federații sportive din țară.     Premierul a solicitat responsabililor să prezinte informații despre lotul olimpic național și nivelul lui de pregătire, care sunt carențele și problemele pe care le întâmpină, dar și să vină cu sugestii de ameliorare a situației existente.   „Suntem în an preolimpic. Anul viitor se va desfășura cel mai important eveniment sportiv din ultimii 4 ani. Republica Moldova trebuie să se prezinte la nivelul tuturor celorlalte țări participante. Sper să nu mizăm doar pe principiul de participare, dar să ne întoarcem acasă și cu succese”, a menționat Ion Chicu.   Participanții la ședință au enumerat principalele probleme confruntate, printre care se numără: lipsa infrastructurii moderne, a  sălilor de antrenament și a bazinelor de înot dotate corespunzător rigorilor internaționale – inclusiv pentru sportivii paralimpici, inexistența medicilor, psihologilor și maseurilor sportivi, insuficiența inventarului și a bazei materiale necesare, dar și lipsa banilor.   Reprezentanții federațiilor de sport au solicitat autorităților ca în anul competițiilor olimpice să li se ofere finanțarea la început de an.     Premierul Ion Chicu a asigurat participanții la ședință că Guvernul va identifica căi de finanțare a activităților de pregătire a sportivilor, chiar de la începutul anului, iar în măsura posibilităților, aceasta să fie și majorată.   În cadrul discuției premierul a făcut un schimb de opinii cu președinții federațiilor referitoare la folosirea Arenei Naționale, care acum este în etapa prefinală, în scopul pregătirii sportivilor pe mai multe discipline.     Președinții federațiilor sportive au insistat ca Arena Națională să fie dată în exploatare în cel mai scurt timp, pentru ca să poată organiza în Republica Moldova competiții regionale și europene.   Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura în perioada 24 iulie – 9 august 2020, iar Jocurile Paralimpice vor avea loc între 25 august – 6 septembrie 2020.    
15:30
Prim-ministrul Ion Chicu a avut o discuție cu domnul George Kent, Asistentul adjunct pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Secretarului de Stat al SUA. În debut, premierul a apreciat  relația Republicii Moldova cu Statele Unite ale Americii drept una extrem de importantă, iar asistența acordată de Guvernul SUA pentru țara noastră una foarte valoroasă.   În cadrul discuției, premierul Chicu s-a referit la planurile Guvernului menite să atragă investiții, dar și la un set de alte priorități care se regăsesc în agenda Executivului. În context, șeful Cabinetului de miniștri a menționat reforma justiției, creșterea economiei, asigurarea unui climat investițional favorabil și dezvoltarea infrastructurilor pe tot teritoriul țării.     Prim-ministrul a dat asigurări că actualul Cabinet de miniștri va continua implementarea reformelor și își dorește să avanseze pe această dimensiune. „Suntem o echipă care își dorește să schimbe lucrurile în Republica Moldova și avem nevoie de suportul Dvs. pentru a îndeplini angajamentele asumate”, a spus Ion Chicu.   Premierul și-a exprimat dorința de a consolida relațiile cu partenerii externi și de a menține un dialog mutual avantajos.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.