Ion Chicu: N-o să mă implic în dispute politice, chiar dacă multe mănuși vor fi aruncate

Democracy.md, 3 decembrie 2019 12:00

În opinia lui Chicu, atunci când guvernul este preocupat mai mult de politică, de sus în jos se seamănă dezordine și haos. «N-o să mă vedeți în dispute politice, chiar dacă (intuiec) multe mănuși vor fi aruncate. Nu am timp pentru asta, mă consumă și tare-mi displace», se conține în postarea premierului Chicu. Șeful Guvernului a mai spus că, pe plan extern, echipa sa va dialoga si interactiona cu oricine poate fi de folos promovării intereselor țării noastre. Iar pe plan intern, Executivul condus de Ion Chicu va coopera cu toate puterile statului. «Vom respecta și interacționa cu toate puterile statului - credem că împreună vom reuși mai multe. Nu cred că e posibil de avansat măcar pe vreo direcție de dezvoltare, dacă nu există conlucrare și respect reciproc între Guvern, Parlament și Președinție.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Democracy.md

Acum 12 ore
18:00
Eugen Culbaba va intra în posesia premiului la evenimentul de încheiere a campaniei, cursa #milionarînpașiRun, care se va desfășura sâmbătă, 14 decembrie, în parcul Valea Morilor din Capitală. La cursă sunt așteptați peste 100 de sportivi amatori, majoritatea dintre aceștia – participanți în cadrul campaniei Milionar în Pași. Evenimentul este unul de tip deschis pentru toți doritorii. Participanții vor primi, gratis, ceai cald și cafea, apă, dar și tricouri, din partea organizatorilor. Atmosfera se așteaptă a fi una prietenoasă și propice pentru ca participanții Milionar în Pași, dar și susținătorii acestei campanii să se cunoască mai bine între ei, iar ulterior, să alerge împreună câteva cercuri în jurul lacului Valea Morilor, pentru a mai aduna, cumulativ, încă 1 milion de pași.
Acum 24 ore
17:00
Potrivit poliției, la începutul lui decembrie 2018 au fost efectuate percheziții simultane în Belgia și Republica Moldova, fiind depistate și ridicate probe privind activitatea grupării.La începutul anului 2019, în urma unei operațiuni speciale a forțelor de ordine din Suriname, care a avut la bază informația obținută în rezultatul perchezițiilor efectuate în R. Moldova, cu privire la societatea comercială ce figurează în corespondență, ca fiind societatea furnizoare de orez, au fost depistate și confiscate 2200 kg de cocaină.Oamenii legii au constatat implicarea a minim 37 de persoane, dintre care 20 au fost arestate. La fel, au fost confiscate mijloacele financiare și alte bunuri estimate la aproximativ 1,5 milioane de euro, proveniți de pe urma activităților criminale, și sechestrate 12 automobile de lux.
15:50
”Actualul director general interimar are o experiență vastă în domeniul atragerii investițiilor în Republica Moldova, promovării imaginii țării și diplomației economice”, se menționează într-un comunicat de presă al ”Poșta Moldovei”.Vitalie Zaharia a fost director al Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor din Moldova (MIEPO).
15:00
„Aranjamentul semnat azi este o probă a relațiilor foarte bune între Republica Moldova și BERD. Am recurs la acest mecanism financiar pentru a completa setul de soluții alternative de alimentare cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova, în cazul unei situații excepționale, care nu depinde de deciziile Guvernului. Suntem recunoscători BERD pentru acest umăr puternic oferit într-o manieră prietenoasă și sunt absolut sigur că numărul proiectelor realizate în țara noastră cu suportul BERD, dar și a altor parteneri externi, va crește în perioada următoare”, a declarat Ion Chicu. „Mecanismul financiar asupra căruia am convenit astăzi este încă o demonstrație a angajamentului BERD față de Moldova. Acesta combină, în mod exemplar, ceea ce înseamnă BERD și ceea ce putem oferi Moldovei și oamenilor săi. Este chiar definiția unui „prieten la nevoie”, a spus, la rândul său, Matteo Patrone.
14:30
Proba interviului va avea loc pe 24 decembrie. Câștigătorul cu cel mai înalt punctaj va fi propus plenului Parlamentului.În conformitate cu Legea cu privire la energetică, directorul ANRE este numit în funcție de către Parlament. Candidații trebuie să aibă studii superioare în domeniul tehnic, economic, financiar sau juridic și experiență de lucru de cel puțin 10 ani în unul dintre domeniile menționate, dintre care cel puțin trei ani în funcții de conducere. De asemenea, trebuie să aibă o reputație ireproșabilă și să nu fie membri de partid.
13:20
Nașterea s-a declanșat în timpul transportării la Spitalul Raional Ungheni. Datorită asistenței medicale calificate acordate, femeia în vârsta de 25 de ani a adus pe lume o fetiță sănătoasă cu o greutate de 3.600 g. Mama și nou-născutul au fost spitalizați în Secția de Maternitate a Spitalului Raional Ungheni.Cel de-al doilea caz a fost înregistrat în raionul Taraclia. În timpul deplasării pacientei la maternitate, nașterea s-a declanșat spontan, iar venirea pe lume a nou-născutului a fost asistată de echipa PAMU Tvardița. Copilașul împreună cu mama au fost preluați în stare satisfăcătoare de către personalul medical din cadrul Maternității Ceadîr-Lunga, unde au primit îngrijiri medicale.
12:40
Trei cele mai mari companii ale complexului de gaze naturale: SA „Moldovagaz”, SRL „Moldovatransgaz” şi SRL „Tiraspoltransgaz” au efectuat lucrările de reconstrucţie a conductei magistrale ŞDKRI pentru asigurarea condiţiilor de recepţionare a gazelor naturale în regim revers prin staţia de măsurare gaze SMG Căuşeni.Potrivit unui comunicat de presă al SA „Moldovagaz”, reversul gazelor naturale prin culoarul transbalcanic este la ultima etapa de executare. Actualmente, sunt concentrate toate resursele umane calificate necesare, maşini, mecanisme şi utilaje care permit finalizarea lucrărilor respective la 20 decembrie 2019.Prin realizarea acestor măsuri Republica Moldova este gata de la 01 ianuarie 2020 sa primească gaze în regim revers prin coridorul Transbalcanic.
11:00
Zelenschi și Putin au declarat că sunt mulțumiți că s-a reluat dialgul după trei ani în formatul Normandia.Ambasadorul Ucrainei în Romania a declarat, despre summitul de la Paris că este mai mult un succes decât înfrângere.În calitate de realizări putem menționa, câteva înțelegeri importante privind încetarea focului, schimbul de prizonieri și extinderea misiunii OSCE.Zelenschi a mers la summit având în spate o presune enormă din partea unor partide, care cereau să nu accepte nici un fel de compromis care să ducă la federalizare,  să nu accepte alegeri în zonele ocupate, controlate de separatiștii pro-ruși, pâna la evacuarea trupelor rusești, și până la preluarea controlului asupra graniței de stat dintre Ucraina și Rusia în sectorul Lugansk și Donețk.De menționat, că despre Crimeea nu s-a discutat nimic, însă în comunicatul final a fost inclusă formula Steinmeier, care trebuie să fie implementată în legislația ucraineană.
11:00
,,Puteți să judecați după acțiunile incluse în acest plan că este o asumare foarte ambițioasă. Multe acțiuni vizează ajustarea legislației noastre la standardele europene, politici economice care vor contribui la îmbunătățirea climatului de afaceri, creșterea economică pe care ne-o dorim și care stă la baza creșterii bunăstării populației, asta fiind obiectivul nostru principal”, a declarat premierul Ion Chicu.Ion Chicu a mai spus că până în 2023, produsul intern brut (PIB) va crește cu 8,3%. Această creștere se va reflecta și asupra bugetului public național. Astfel, cheltuielile bugetului public național vor crește cu 56,7%, cheltuielile pentru educație cu 63,3%, iar cele pentru sănătate cu 61,5 %, în 2023 față de 2019.
10:40
Seismul a avut loc la o adâncime de 119 kilometri, iar epicentrul s-a aflat la 61 kilometri (km) est de Braşov, 72 km nord-est de Ploieşti, 120 km sud de Bacău, 126 km nord de Bucureşti şi 128 km vest de Brăila.În noaptea de joi spre vineri, la ora locala 2:35, a mai avut loc un seism, în Călăraşi (Muntenia), dar cu o magnitudine de numai 2,1 pe Richter. Acesta s-a produs la o adâncime de 9 kilometri.În luna decembrie, în România, au fost înregistrate nouă cutremure cu magnitudini între 2,1 şi 3,8 pe Richter.În acest an, cel mai semnificativ cutremur a avut magnitudinea de 4,7 pe scara Richter şi s-a produs în judeţul Suceava pe 18 mai 2019. În 2018, în data de 28 octombrie, a avut loc în România, în judeţul Buzău, un seism de 5,8 pe Richter, mişcarea tectonică fiind resimţită şi la Bucureşti.
10:30
Astfel, s-a constatat că 60% dintre aceste sunt periculoase.Ca urmare a vizitelor au fost constatate mai multe nereguli şi abateri de la prevederile legislaţiei în vigoare care pot pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor şi anume:*Riscuri sporite de electrocutare sau de incendiu;*Etichetarea necorespunzătoare a produselor;*Lungime necorespunzătoare a firului de la primul bec pînă la priză;*Lipsa declaraţiilor de conformitate, etc.„Autorităţile trebuie să-şi dubleze eforturile pentru a completa lacunele şi neregulile care au drept consecinţă introducerea pe piaţa a unor produse de proastă calitate. Consumatorii trebuie însă să fie vigilenţi, atenţi şi avertizaţi pentru a putea petrece un Crăciun fericit şi în siguranţă”, scrie Centrul Naţional pentru Protecţia Consumatorilor.
Ieri
18:30
Este vorba despre o femeie de 36 de ani, locuitoare a oraşului Codru. Aceasta s-a prezentat, astăzi dimineaţă, la sediul Brigăzii de Patrulare, unde a recunoscut încălcarea. Pentru blocarea intenţionată a arterei de transport, i-a fost întocmit un proces-verbal.Femeia urmează să plătească o amendă de 1500 de lei. Sancţiuni vor fi aplicate şi celorlalţi participanţi la trafic care au împiedicat deplasarea autospecialei.Oamenii legii reamintesc conducătorilor auto că sunt obligaţi să respecte Regulamentul Circulaţiei Rutiere şi să-şi asume acţiunile din trafic, pentru că un automobil condus sau parcat iresponsabil poate împiedica intervenţia operativă a echipajelor speciale în situaţii de urgenţă.
17:20
La ședință a participat și Valeria Biagiotti, Ambasadorul Italiei în Republica Moldova.  Șeful Executivului i-a mulțumit lui Carlo Arturo Garuzzo pentru curajul de a investi în Republica Moldova, în pofida cunoașterii despre unele disfuncții existente și l-a asigurat de susținere deplină. „Vom discuta cu Ministerul Economiei și Infrastructurii și cu alte autorități publice responsabile, pentru a elimina impedimentele în construirea și dezvoltarea inițiativelor Dvs. investiționale”, a declarant Ion Chicu. În 2018, compania investitorului italian Carlo Arturo Garuzzo a pus în funcțiune în țara noastră cel mai mare parc de panouri fotovoltaice și, în prezent, este unul din cei mai mari producători de energie regenerabilă.În perioada următoare investițiile în parcurile fotovoltaice vor transforma compania în cel mai mare producător de energie regenerabilă în RM.
17:20
Potrivit proiectului, acțiunile de violență asupra cadrelor didactice vor fi calificate ca și acțiuni de huliganism și vor fi pedepsite cu amenzi de până la 68 mii de lei sau cu închisoare de până la 5 ani.Totodată, acțiunile de huliganism nu prea grav, adică acostarea jignitoare în locuri publice a personalului didactic, vor fi sancționate cu amenzi de până la 3 000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de până la 60 de ore.Cadrele didactice vor fi obligate să comunice imediat despre orice caz suspect sau confirmat de abuz, violență fizică sau verbală asupra lor sau a colegilor din partea elevilor, studenților, părinților și altor persoane. Totodată, elevii și părinții vor fi obligați să manifeste respect față de cadrele didactice, să nu admită cazuri de violență, să comunice orice caz suspect sau confirmat de violență.
16:00
Conform datelor ANSP, primul caz confirmat în laborator a fost înregistrat în capitală la o femeie de 60 de ani din sectorul Râșcani. Alte patru cazuri au fost înregistrate pe teritoriul ţării.Specialiştii susţin că nu există motive de îngrijorare, deoarece numărul infecţiilor respiratorii înregistrate este mai mic cu 13,9% decât în perioada similară a anului trecut. Ei anunţă că cea mai eficientă metodă de protecţie împotriva virusului gripal este vaccinarea.În anul curent, în ţară au fost aduse 200 mii doze de vaccine antigripal. Acestea au fost deja repartizate în toate instituțiile medicale din țară, inclusiv în cele din capitală. Pacienții care doresc să se vaccineze se pot adresa medicului de familie. Sezonul gripal durează din luna octombrie și până în luna mai.
15:50
„Suntem conștienți de faptul că problema tarifară din domeniu este una ce a fost neglijată pe parcursul mai multor ani. Totodată, considerăm că abordarea acesteia de o manieră ultimativă fără a lua în calcul calitatea și siguranța serviciilor pentru călători nu este o abordare corectă”, a declarant ministrul Anatol Usatîi.Totodată, Ministerul a inițiat consultări transparente, pe platforma Consiliului Consultativ al Ministerului Economiei și Infrastructurii, în vederea identificării problemelor ce contribuie la stagnarea domeniului, dar și a soluțiilor pentru depășirea acestora, asigurând un echilibru între interesele operatorilor de transport și călătorilor ce beneficiază de serviciile acestora.
14:50
"Am scos în evidenţă faptul că vrem să depăşim obiectivele noastre actuale privind scăderea emisiilor de dioxid de carbon cu 85% comparativ cu nivelurile din 1990", a declarat primarul Berlinului, Michael Mueller, în urma sesiunii Senatulu"Vrem să obţinem în mod semnificativ mai mult decât acest 85%", a adăugat el, chiar dacă în decizia Senatului nu se vorbeşte despre un procent concret.Senatoarea Regine Guenther, care conduce Departamentul pentru mediu al Senatului şi a redactat decizia, a dorit să includă un obiectiv de cel puţin 95% înainte de 2050, însă nu a putut să asigure o majoritate de voturi pentru aprobarea acestei rezoluţii.Prin decizia sa, Berlinul merge pe urmele multor municipalităţi din întreaga lume - inclusiv circa 50 din Germania -, care au declarat situaţii de urgenţă climatică.
13:20
De asemenea, la solicitarea procurorilor, bărbatul a fost plasat în arest preventiv, imediat după comiterea crimei.Crima a avut loc într-o seară de luni, pe 23 septembrie. Tatăl, care are vârsta de 45 de ani, a consumat băuturi alcoolice, după care a inițiat spontan un conflict cu feciorul său, fără vreun motiv întemeiat. Situația a escaladat, iar tatăl a luat arma de vânătoare cu alice, pe care o deținea ilegal și a tras un foc de armă, în piept. În rezultat, feciorul a decedat în aproximativ jumătate de oră, iar medicii pe care i-au chemat vecinii nu au putut să-i salveze viața.Inculpatul nu a mai avut conflicte cu legea, însă obișnuia să consume alcool. Acesta nu muncea oficial, dar îngrijea de cei trei copii – victima și două copile mai mici. Soția acestuia se afla peste hotarele țării, la muncă, iar copilul victimă era din căsătoria ei precedentă.
12:00
Performanța a fost înregistrată de două companii vinicole autohtone care au participat, săptămâna trecută, la cel mai mare târg de vin în vrac de pe mapamond – „World Bulk Wine”, desfășurat în Amsterdam, Olanda. Evenimentul de amploare, organizat anual, presupune și organizarea concursului „International Bulk Wine” – singurul din lume dedicat jurizării vinurilor în vrac.Competiția a reunit 260 de producători din 24 de țări. Republica Moldova a fost reprezentată de 18 companii vinicole, care au expus spre jurizare 108 mostre de vin. Juriul, alcătuit din 29 experți din 23 de țări, a acordat 47 medalii de aur, inclusiv trei pentru vinurile în vrac din Moldova. Cei 18 producători autohtoni și-au prezentat vinurile în vrac în fața a peste 6000 de vizitatori din 60 de țări, la un stand comun „Wine of Moldova”.În nouă luni ale anului curent, R. Moldova a exportat 80,46 milioane de litri de vin în vrac.
12:00
„Suntem convinși că cheia succesului este comunicarea eficientă, un dialog constructiv și pragmatic între Executiv și APL. Avem un Guvern tehnocrat, deci, nu privim conducătorii raioanelor prin prisma orientării politice. Pentru noi contează soluționarea problemelor existente la nivel de raion și, în general, pe țară”, a declarat Ion Chicu.Ion Chicu a mai spus că practica organizării ședințelor Guvernului în teritoriu ar putea fi reluată.„Până la sfârșitul lunii ianuarie vreau să vin în fiecare raion și să port discuții cu factorii de decizie. Tot ce contează pentru mine sunt, de fapt, pașii care vor succeda vizita mea în teritoriu”, a menționat Ion Chicu.De asemenea, Ion Chicu a îndemnat toți conducătorii să asigure pregătirea suficientă pentru sezonul rece al anului.
10:40
Potrivit unui anunț al președintelui Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, 400 de unități de transport vor fi parcate în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.Într-o scrisoare trimisă guvernului Chicu, liderii transportatorilor spun că înregistrează pierderi și nu-și pot repara microbuzele, dacă scumpirea biletelor nu este acceptată.Acum două luni, transportatorii de pasageri au suspendat 600 de curse, din aceleași motive. Executivul cere transportatorilor să asigure condiții civilizate de călătorie pentru pasageri și abia după aceasta să înceapă discuțiile despre ajustarea tarifelor.
09:50
Astfel, circulația rutieră pe bulevardul Ștefan cel Mare, tronsonul cuprins între străzile Mitopolit Bănulescu - Bodoni - A.Pușkin ar putea fi sistată, în legătură cu desfășurarea protestului transportatorilor auto, în Piața Marii Adunări Naționale din capitală, care va avea loc astăzi, în intervalul orelor 10:00 – 13:30.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:40
 Cei mai mulţi operatori de transport pasageri nu vor lucra mâine şi îşi vor aduce vehiculele în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, pentru o manifestatie de protest.Ei sunt nemultumiti de preţurile prea mici, impuse de autorităţi. Din această cauză, transportatorii susţin că lucrează în pierdere şi că nici nu poate fi vorba de investiţii în maşini noi. Prim-ministrul Ion Chicu spune că încă se mai poarta discuţii pentru a soluţiona această criză.Transportatorii cer majorarea tarifului pentru călători de la 48 de bani pe kilometru până la 92 de bani pe kilometru. Pentru protestul firmelor din domeniu, mâine va fi oprită circulaţia în Piaţa Marii Adunări Naţionale.
18:20
Eugen Caras a activat în calitate de şef al misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană.Igor Dodon şi-a exprimat convingerea că această experienţă va contribui la consolidarea relaţiilor Republicii Moldova cu partenerii strategici şi promovarea politicii externe echilibrate.
17:40
Edificiul Circului din Chişinău a fost supus unei expertize tehnice complexe. Experţii au evaluat starea tehnică a clădirii, acoperişul, subsolurile, pereţii exteriori etc. În baza rezultatelor expertizei tehnice, va fi organizat la începutul anului 2020, un concurs pentru realizarea lucrărilor de proiectare a lucrărilor de renovare a Circului.Esenţa conceptului constă în păstrarea Circului ca edificiu de patrimoniu şi transformarea lui într-un centru cultural şi educaţional de anvergură, respectiv, într-o instituţie polivalentă care se va axa preponderent pe prezentarea spectacolelor de circ, dar va presta în acelaşi timp diverse servici culturale şi educaţionale: concerte de gală ale marilor artişti, organizarea festivalurilor/târgurilor naţionale şi internaţionale, organizarea manifestărilor festive de amploare etc.
15:20
Activitatea a avut loc în incinta unei grădinițe de copii din capitală. Aici, pompierii IGSU au vorbit micuților despre regulile de comportament corect în caz de incendii. Totodată, angajații IGSU au atenționat minorii despre riscul jocului cu focul, dar și despre imprudența la utilizarea surselor de aprindere.Mai mult, în cadrul evenimentului copiii au făcut cunoștință cu echipamentul salvatorilor și tehnica de intervenție cu care sunt efectuate misiunile reale.Astfel de instruiri sunt organizate sistematic de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în instituții de învățământ din țară cu scopul promovării bazelor securității vieții și pregătirii tinerii generații în domeniul reacționării corecte în situații excepționale.Potrivit IGSU, de la începutul anului de învățământ 2019-2020 pompierii au instruit 14 321 de copii din țară.
13:50
Chicu spune că este o problemă externă, dar care a fost definitiv ignorata de Guvernul condus de Maia Sandu. „Riscurile sunt de caracter extern. Cel mai mare risc este legat de faptul că deocamdată nu există un contract încheiat de „Gazprom” și „Naftogaz Ucraina” privind tranzitarea gazelor pe teritoriul Ucrainei. Traseul tradițional pe care noi primeam gaze rămâne incert la data de 9 decembrie. Când am fost la Moscova și am discutat cu conducerea „Gazprom” ne-au spus că negocierile continuă, nu ne-au asigurat 100% că acestea se vor încununa cu succes, dar speranțe există”, a afirmat Ion Chicu, citat de IPN. Ion Chicu a mai spus că Guvernul are pregătite scenarii alternative de aprovizionare a țării cu gaz. „Alternativ este traseul de transportare a gazelor pe așa-numitul cordon trasnbalcanic Marea Neagră: Bulgaria, România, Ucraina, Republica Moldova, apoi iar Ucraina.
13:20
Astfel, suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 1 873 217 781,86 lei, iar suma totală a garanțiilor – 936 608 890,93 lei. Din 3 744 de beneficiari, 2 629 sunt familii, iar 1 115 sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților este de 31,3 ani.Suprafața medie a locuințelor procurate prin intermediul Programului este de 60,027 m.p., în timp ce valoarea medie a locuințelor procurate este de 590,7 mii lei.Din numărul total de locuințe procurate în cadrul Programului, 3 504 sunt în zonele urbane iar 240 – în zonele rurale. 3 445 locuințe procurate sunt apartamente, iar 299 sunt case de locuit individuale.Precizăm că, beneficiar al Programului guvernamental „Prima Casă” poate fi cetățeanul Republicii Moldova, cu vârsta curpinsă între 18 și 45 de ani, care este angajat oficial la o instituție de stat sau companie privată din țară și dispune de venituri din surse oficiale.
12:00
O monedă din argint, cu valoarea nominală de 50 de lei, care va completa seria de monede „Locașuri sfinte” este dedicată aniversării a două centenare de la întemeierea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Chișinău - monument de arhitectură de importanță națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău.Concomitent, este inaugurată o serie nouă de monede: „Domni ai Țării Moldovei”, care va fi deschisă cu moneda comemorativă din argint cu valoarea nominală de 50 lei dedicată lui  Bogdan Întemeietorul - Domnitor al Moldovei. Noua serie vine să ilustreze etapele constituirii statului medieval și evoluția domniilor în Țara Moldovei.Tirajul pieselor constituie 300 de exemplare fiecare.Monedele jubiliare și comemorative emise de Banca Națională se comercializează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.
11:30
În cadrul şedinţei, președintele „Moldovagaz” a declarat că pericolul unei eventuale întreruperi a tranzitul gazelor rusești prin rețeaua de transport gaze a Ucrainei au determinat identificarea unor scenarii alternative de livrare a gazelor naturale către Republica Moldova, începând cu 1 ianuarie 2020. În acest context, ministrul Anatol Usatîi a fost informat despre progresul cu privire la măsurile deja realizate și cele ce urmează a fi întreprinse pe parcursul lunii decembrie 2019 pe fiecare scenariu alternativ de asigurare cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.