Dodon, încrezător că gazele ruseşti vor ajunge în Moldova şi după 1 ianuarie

Adevarul (Moldova), 2 decembrie 2019 11:40

Contractul de livrare de către Gazprom a gazelor naturale în Republica Moldova va fi semnat cu două scenarii. Documentul este finalizat şi urmează să fie semnat în următoarele zile, iar cele două scenarii vor fi discutate la şedinţa Consiliului Suprem de Securitate. Despre aceasta a comunicat preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, transmite IPN.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Moldova)

Acum 30 minute
11:50
Naţionala de fotbal a Moldovei va juca un meci amical în compania reprezentativei Suediei. Partida este programată pentru 9 ianuarie, la Doha (Qatar), transmite IPN.
Acum 4 ore
09:20
Modificarea modalităţii de alegere a preşedintelui Republicii Moldova de la alegerea directă de către popor, la selectarea lui de către deputaţi în Parlament ar fi o mişcare politică foarte riscantă, în primul rând, pentru însuşi preşedintele Igor Dodon. De această părere este politologul şi consultantul politic Igor Volniţchi. Potrivit lui, acest scenariu, cel mai probabil, nu va fi aplicat, transmite IPN.
09:20
Cetăţenii Republicii Molodova pot verifica online ce fel de impozite şi taxe au de achitat şi care este valoarea acestora, accesând serviciul electronic pentru contribuabili lansat de către Serviciul Fiscal de Stat. Achitarea se poate face prin intermediul serviciului guvernamental de plăţi electronice MPay, transmite IPN.
09:20
Europarlamentarul lituanian din grupul Renew Europe, Petras Austrevicius, spune că anul viitor, când se va revizui Parteneriatul Estic, Uniunea Europeană trebuie să le ofere statelor membre PaE perspectivă clară de aderare, transmite IPN.
09:20
Partidul Democrat este partid de opoziţie şi nu este parte a guvernării. Declaraţia aparţine preşedintelui Igod Dodon, liderul informal al Partidului Socialiştilor, care a votat împreună cu PDM noul guvern condus de Ion Chicu, transmite IPN.
Acum 24 ore
14:40
Fostul secretat de stat al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Radu Rebeja, accede în Parlament pe listele supleante ale Partidului Democrat. Comisia Electorală Centrală a luat act de demisia fostului deputat democrat Constantin Botnari la şedinţa de vineri, 13 decembrie, şi a dispus atribuirea mandatului umărului de pe lista de supleanţi, transmite IPN.
14:40
Un angajat al Poliţiei a fost reţinut vineri, 13 decembrie, de ofiţerii CNA şi procurori într-un dosar de corupţie. Reţinerea a avut loc pe strada Eminescu din Chişinău şi s-a încheiat cu focuri de avertisment, efectuate de mascaţii CNA.
14:30
Fostul şef interimar al Inspectoratului General al Poliţiei, Gheorghe Balan, îşi va relua activitatea de magistrat în cadrul Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani. O hotărâre în acest sens a fost adoptată la şedinţa de vineri, 13 decembrie, a Consiliului Superior al Magistraturii, transmite IPN.
14:30
Procesul de privatizare a companiei aeriene „Air Moldova” s-a făcut, la unele etape, cu abateri de la cadrul normativ. Deficienţele au influenţat modul de evaluare a obiectivului supus privatizării, preţul acestuia fiind mai mic decât preţul real de piaţă. Este una din concluziile Raportului auditului conformităţii procesului de privatizare a  „AirMoldova”, prezentat astăzi de Curtea de Conturi, transmite IPN.
Ieri
11:30
Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat în şedinţa de vineri, 13 decembrie, cererile de demisie ale judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiţie, Oleg Sternioală şi Ion Druţă, care a fost şi preşedintele CSJ, transmite IPN.
10:30
Premierul Ucrainei, Oleksiy Honcharuk, va efectua o vizită în Republica Moldova în luna martie a anului viitor. Tot în martie, la Chişinău urmează să aibă loc şedinţa Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene, la care vor fi discutate cel puţin 14 subiecte de pe agenda bilaterală. Despre aceasta a anunţat premierul Ion Chicu, care a efectuat joi, 12 decembrie, o vizită la Kiev, transmite IPN.
10:30
Liderul PPDA, Andrei Năstase, este încrezător că actuala guvernare va fi dată jos, dar susţine că totul depinde cât de mult îşi doreşte acest lucru societatea. Totodată, Năstase consideră că preşedintele Igor Dodon este cea mai mare ameninţare la adresa Republicii Moldova, transmite IPN.
10:30
Premierul Ion Chicu susţine că la Kiev au fost agreate toate aspectele legate de asigurarea cu gaze naturale a Republicii Moldova prin intermediul traseelor alternative. „Partea ucraineană ne-a asigurată că este gata să ne ofere gaze naturale şi energie electrică după 1 ianuarie, în cazul în care vreo una din scheme de furnizare nu funcţionează”, a declarat premierul în cadrul unei şedinţe convocate vineri la Guvern, transmite IPN.
10:30
Contractul de livrare a gazului dintre Federaţia Rusă şi Ucraina, despre care se discută aprins în ultima perioadă de timp, va fi prelungit. Acest acord nu poate să nu aibă continuitate având în vedere că ambele state sunt conştiente că nu pot sista aprovizionarea întregii Europe cu gaze. De această părere este expertul în energetică, fostul director al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, transmite IPN.
10:10
Fostul deputat comunist, Mark Tkaciuk, membru al comitetului executiv al Partidului Acţiunii Comune – Congresul Civic, susţine că formaţiunea pe care o reprezintă, imediat ce va fi înregistrată, va opta pentru alegeri parlamentare anticipate. Potrivit lui, este inadmisibil ceea ce se întâmplă actualmente în Parlament şi starea de lucruri trebuie să se schimbe, transmite IPN.
10:00
Preşedintele Uniunii Salvaţi Basarabia, Valeriu Munteanu, anunţă că există trei partide cu viziuni unioniste care discută actualmente despre consolidarea colaborării lor şi vor să activeze pe o platformă unică. Politicianul nu a explicat clar în ce constă această colaborare, dar a specificat că s-ar putea ajunge şi până la fuzionare. Scopul acestor partide este de a crea unitate pe platforma unionistă, transmite IPN.
09:50
Preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, fostul ministru de interne Andrei Năstase, nu exclude că la alegerile din circumscripţia Hânceşti va participa vreun membru al PPDA. Politicianul nu a declarat direct dacă acel candidat va fi el sau nu, dar a menţionat că această chestiune este examinată în cadrul partidului, transmite IPN.
12 decembrie 2019
18:50
Preşedintele Igor Dodon a asistat joi, 12 decembrie, în calitate de Comandant Suprem al Forţelor Armate, la etapa finală a exerciţiului tactic cu trageri de luptă „Cetatea de Nord 2019”, ce s-a desfăşurat la Bălţi. Şeful statului şi-a făcut apariţia la eveniment îmbrăcat în uniformă militară.
16:30
Cei şase tineri care au agresat doi studenţi ai unui colegiu din Chişinău, în luna octombrie curent, în scuarul Catedralei Mitropolitane, riscă amendă sau până la cinci ani de închisoare.
15:50
O zonă economică liberă între Republica Moldova şi Ucraina ar putea fi construită în viitor. Despre aceasta a menţionat premierul ucrainean, Oleksiy Honcharuk, în cadrul unei şedinţe cu omologul său moldovean, Ion Chicu, care se află astăzi la Kiev, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.
12:20
Oamenii legii din Republica Moldova, Belgia şi Republica Suriname (America Latină) au destructurat o grupare criminală internaţională specializată în trafic de cocaină din America de Sud în Europa, prin intermediul unei firme din Republica Moldova, specializate în importul de orez.
Mai mult de 2 zile în urmă
10:40
Un aranjament financiar, care va permite procurarea rezervelor de gaze naturale, în valoare de 50 de milioane de dolari, în scopul aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova, în caz de necesitate, a fost semnat miercuri, 11 decembrie, la Guvern. Documentul a fost semnat de către prim-ministrul Ion Chicu şi directorul general BERD pentru Europa de Est şi Caucaz, Matteo Patrone, transmite IPN.
10:10
Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, fosta prim-ministră Maia Sandu, anunţă consolidarea formaţiunii, pe care o conduce, atât la nivel central, cât şi la nivel local. Politiciana a anunţat că în curând vor fi anunţate modificări în echipa managerială a PAS şi că vor apărea „feţe noi” în cadrul partidului, transmite IPN.
10:10
Dacă în 2019 suma investiţiilor în infrastructura drumurilor era de peste patru miliarde de lei, atunci pentru anul 2020 Guvernul Chicu planifică cheltuieli ce depăşesc şase miliarde de lei pentru construcţia şi reconstrucţia drumurilor. Potrivit ministrului Finanţelor, Sergiu Puşcuţa, creşterea constituie circa 50%, transmite IPN.
10:10
Prim-ministrul Ion Chicu susţine că există cel puţin două riscuri în relaţia pe care o are Moldova cu Fondul Monetar Internaţional. Situaţiile de risc se referă la unele condiţii pe care instituţia financiară le înaintează Republicii Moldova în cadrul colaborării. Este vorba despre majorarea tarifelor interne la gaz şi lipsa de flexibilitate a FMI în raport cu intenţiile Guvernului de a face investiţii masive în infrastructură, transmite IPN.
09:40
Şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, cel care a fost delegat la Procuratura Generală pentru o perioadă de către procurorul general Alexandr Stoianoglo, anunţă că procurorii investighează acordarea de către Guvern, în anii 2014-2015, a garanţiilor de stat pentru acoperirea fraudei bancare şi devalizării Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank, transmite IPN.
09:40
Curtea de Apel Chişinău a respins ca neîntemeiată contestarea înaintată de membrii fostului Guvern, condus de Pavel Filip, privind ordonanţa de începere a urmăririi penale pe faptul uzurpării puterii de stat, transmite IPN.
09:30
Fostul preşedinte al Parlamentului, deputatul democrat Andrian Candu, susţine că Interpol nu a acceptat cerere de căutare internaţională a fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Potrivit lui Candu, cererea nu a fost acceptată pentru că dosarul în baza căruia a fost înaintată ar fi unul politic, transmite IPN.
11 decembrie 2019
16:00
Centrul Naţional Anticorupţie a anunţat că a sesizat Centrul Cooperare Poliţienească Internaţională (INTERPOL), ambasadele României, Statelor Unite ale Americii şi Marii Britanii despre faptul că fostul lider democrat Vlad Plahotniuc deţine încă o identitate cu acte valabile, eliberată pe numele Novak Vladislav. Astfel, Vlad Plahotniuc ar urma să fie căutat şi în baza celei de-a doua identităţi.
15:00
Republica Moldova va avea reprezentanţi la două probe la Jocurile Olimpice de Tineret de iarnă de la Lausanne (Elveţia), programate în perioada 9-22 ianuarie 2020, transmite IPN.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.