Austriacul Dominic Thiem, calificat în finala Turneului Campionilor

Evzmd.md, 17 noiembrie 2019 04:15

Thiem, cap de serie numărul cinci, a avut nevoie de o oră şi 34 de minute pentru a trece de Zverev, cap de serie numărul şapte. În prima semifinală, Tsitsipas, numărul şase pe lista capilor de serie, a trecut de elveţianul Roger Federer, al treilea favorit, cu 6-3, 6-4. Zverev a terminat cu 19 erori neforţate, faţă de 12 ale lui Thiem. În finala de dublu, cuplul alcătuit din sud-africanul Raven Klaasen şi neozeelandezul Michael Venus, cap de serie numărul cinci, va întâlni perechea franceză Pierre-Hugues Herbert/Nicolas Mahut. În penultimul act, Klaasen şi Venus au câştigat cu 6-7 (5), 7-6 910), 10-6 în faţa columbienilor Juan Sebastian Cabal/Robert Farah, principalii favoriţi. Francezii Herbert şi Mahut, favoriţii numărul şapte, s-au impus cu 6-3, 7-6 (4) în faţa favoriţilor numărul doi, Lukasz Kubot (Polonia)/Marcelo Melo (Brazilia).

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum 12 ore
19:15
Piata Sfântul Ioan de la Roma a fost neincăpătoare. Între 35 de mii de italieni, potrivit poliţiei şi 100 de mii, cât spun organizatorii, s-au adunat pentru un nou protest împotriva fostului vicepremier Matteo Salvini şi a partidelor de extremă dreapta care promovează un mesaj vehement anti-imigraţie. Mişcarea "sardinelor", prin care oamenii umplu până la refuz o piaţă, ca peştii dintr-o conservă, a început la Bologna luna trecută, ca un flashmob al studenţilor împotriva lui Matteo Salvini, înaintea alegerilor regionale care vor avea loc luna viitoare. Pe lânga discursuri oamenii au cântat şi Bella Ciao, un cunoscut imn anti-fascist popularizat în perioada 1943-1945 în timpul rezistenţei italiene. Demonstraţii similiare cu cea de la Roma au avut loc în mai multe oraşe italiene şi potrivit  jurnaliştilor "La Republicca" şi în câteva capitale europene, printre care Londra, Dublin şi Paris.
16:30
Olanda, medaliată cu argint în 2015 şi cu bronz în 2017, a învins Spania la capătul unui meci spectaculos, dar care a fost decis în ultimele secunde printr-un 7 m controversat. Portarul olandez a încercat să trimită o minge lungă unei coechipiere în atac şi o jucătoare iberică a sărit şi a blocat mingea. Arbitrele au considerat că acţiunea a fost în semicercul olandez, deşi reluările nu au confirmat faptul, iar Olanda a primit un 7 m pentru blocarea acţiunii de atac, când mai erau câteva secunde de joc. Lois Abbingh a transformat lovitura de la 7 m şi a adus Olandei primul titlu mondial. Spania a jucat prima ei finală mondială, după ce în palmares mai avea un bronz la ediţia din 2011. Cele mai bune jucătoare ale olandezilor au fost Estavana Polman (9 goluri), Lois Abbingh (7), Danick Snelder (5) şi portarul Tess Wester. De la iberice s-au remarcat Alexandrina Cabral Barbosa (7), Alicia Fernandez Fraga (5), de la SCM Râmnicu Vâlcea, şi Nerea Pena (3).
15:30
Temperaturile s-au ridicat astăzi la +10 grade în nordul țării, și până la +12.. +15 în raionele din sud. Acest lucru, cu siguranță, este o anomalie. Mai mult, potrivit prognozelor, nici în următoarele  zile, nu vom aștepta iarna. Temperaturile se mențin extrem de ridicate.
15:30
Cu o capacitate de 68.000 locuri, stadionul a costat 1,29 miliarde euro şi este opera arhitectului japonez Kengo Kuma, care s-a inspirat din tehnicile tradiţionale, prin acordarea unui rol important lemnului. Arena a fost construită pe spaţiul ocupat înainte de stadionul utilizat pentru găzduirea JO 1964. Aici vor avea loc ceremoniile de deschidere şi închidere a Jocurilor Olimpice 2020, întrecerile de la atletism şi câteva meciuri de fotbal. Construcţia arenei a debutat în decembrie 2016, cu un an mai târziu decât planificarea iniţială, din cauza design-ului original, conceput de arhitectul anglo-irakian Zaha Hadid, la care s-a renunţat din cauza costurilor excesive 185 de mari ventilatoare şi opt vaporizatoare au fost integrate în stadion pentru a face suportabilă ambianţa, în condiţiile în care temperaturile pot depăşi 40 grade Celsius în perioada olimpiadei (24 iulie - 9 august). În timpul ceremoniei oficiale, premierul Shinzo Abe a salutat designul deosebit al stadionului, în deplină armonie cu mediul înconjurător. Cel mai rapid om din lume, jamaicanul Usain Bolt va avea onoarea de a fi primul care va alerga pe pista stadionului pe 21 decembrie, cu prilejul unei ştafete demonstrative, prima probă sportivă organizată în incintă.
Acum 24 ore
14:30
Consiliul municipal Chișinău, urmează să asigure în bugetul pentru anul 2020, o linie bugetară specială pentru asigurarea copiilor din instituțiile de educație timpurie cu cadouri de sărbătorile de iarnă. O solicitare în privința asigurării cu cadouri a copiilor de grădinițe la matineele de Anul Nou a fost enunțată vineri, în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău, de către un părinte cu copii de grădiniță. Elena Nofit a ținut să menționeze că propunerea făcută autorităților publice locale, ar contribui la stoparea colectărilor ilegale de bani de la părinți, pentru cadourile lui Moș Crăciun la matinee, și odată cu acestea, și sume pentru alte destinații.
14:15
"Ideea este ca o parte din procesul de prelucrare a cererilor de azil să fie desfăşurat în alte ţări", a spus Mitsotakis într-un interviu pentru cotidianul German Bild am Sonntag. "Trebuie să dezvoltăm un pact european pentru azil şi migraţie, după cum a promis Comisia Europeană, iar pentru rezolvarea acestei probleme noi avem nevoie de mai multă repartizare a sarcinilor", a subliniat premierul grec. Taberele pentru migranţi de pe insulele greceşti din estul Mării Egee sunt mult suprapopulate. Aproximativ 39.000 de oameni trăiesc în tabere din Lesbos, Chios, Samos, Leros şi Kos, potrivit estimărilor guvernului grec, în timp ce capacitatea totală a acestor tabere este, în mod oficial, de aproximativ 7.500 de oameni. În urma unei recente inspecţii întreprinse în tabăra din Lesbos, comisarul ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, a declarat situaţia catastrofală. Ylva Johansson, comisarul european pentru migraţie şi afaceri interne, a declarat că există o nevoie urgentă pentru o reformă a politicilor comunitare privind dreptul de azil.
13:30
Rusia, campioană olimpică, vicecampioană europeană, antrenată de Ambros Martin, a înregistrat o singură înfrângere la Mondiale, în semifinala cu Olanda (32-33). Norvegia, marea forţă a handbalului feminin din ultimele decenii, a confirmat reculul prin care trece, ratând podiumul pentru prima oară în ultimii 25 ani, la două competiţii succesive, CE şi CM. Finala competiţiei se dispută, tot duminică, între Spania şi Olanda.
13:15
"Îmi pare rău că nu am fost la înălţime şi îmi asum responsabilitatea", a declarat Corbyn într-o scrisoare deschisă publicată de Sunday Mirror. Conservatorii conduşi de premierul Boris Johnson au câştigat joi cu un rezultat confortabil scrutinul legislativ foarte aşteptat şi decisiv, fiind astfel creditaţi cu un mandat pentru "a realiza Brexitul" la 31 ianuarie. Partidul Conservator al premierului britanic Boris Johnson a obţinut, în urma alegerilor legislative desfăşurate joi, 365 din cele 650 de mandate ale Camerei Comunelor, conform rezultatelor finale. Conservatorii şi-au asigurat astfel o majoritate confortabilă peste pragul de 326 de mandate, iar Partidul Laburist rămâne în opoziţie după ce a înregistrat un eşec notabil, obţinând 203 mandate, cu 59 mai puţine faţă de precedentul legislativ, în timp ce Partidul Conservator şi-a sporit numărul mandatelor cu 48. "Nu voi ezita să o spun: rezultatul a fost o lovitură dură pentru toţi cei care au cu disperare nevoie de o adevărată schimbare în ţara noastră", a estimat liderul laburiştilor, foarte de stânga, în scrisoarea sa deschisă. Jeremy Corbyn, 70 de ani, a dat asigurări că partidul său "va trage învăţăminte din această înfrângere", promiţând în special să-i "asculte mai bine pe alegătorii tradiţionali ai Partidului Laburist pe care el i-a pierdut în comunităţile muncitoreşti". "Acest partid există pentru a-i reprezenta. Vom recâştiga încrederea lor", a dat el asigurări. Liderul laburiştilor, reales pentru a doua oară în circumscripţia sa londoneză din Islington North, a apărat cu toate acestea vechiul program de care el s-a declarat "mândru". "Asupra austerităţii, inegalităţilor, urgenţei climatice, noi am câştigat şi condus dezbaterea", a estimat el în The Guardian. "Nu există îndoială, propunerile noastre sunt populare. Problema este mai degrabă 'Cum vom putea noi reuşi pe viitor acolo unde am eşuat?", a subliniat el. După anunţarea rezultatelor, Jeremy Corbyn a declarat că este "foarte dezamăgit" şi că nu va "conduce partidul la următoarele alegeri", subliniind totodată că doreşte ca partidul său să înceapă ''să reflecteze asupra rezultatului alegerilor şi a viitorului politic'', în contextul în care laburiştii au suferit o înfrângere grea.
12:30
Cutremurul a avut epicentrul la 56 de kilometri la sud de oraşul Davao - cel mai mare oraş de pe insula Mindanao, a doua ca mărime şi cea mai sudică ce aparţine Filipine - şi s-a produs la o adâncime de 53 de kilometri. Potrivit USGS, care a estimat iniţial la 6,9 magnitudinea cutremurului, este puţin probabil să existe victime şi pagube importante, acest cutremur neprezentând risc de tsunami.
12:15
Specialiștii au dezvoltat timp de câțiva ani designul unui hotel de cinci stele complet neobișnuit și chiar extravagant, care ar fi construit nu doar sub pământ, dar și sub apă. După 12 ani de eforturi incredibile ale unei echipe uriașe de constructori, arhitecți, ingineri și designeri, cea mai progresivă țară din lume și-a prezentat hotelul grandios, care a costat 290 de milioane de dolari. Acest hotel neobișnuit Songjiang InterContinental a fost construit în vecinătatea Shanghaiului, unde se afla o carieră abandonată de granit. Având în vedere că apele subterane se acumulau întotdeauna la fundul carierei, chinezii au decis să aducă și mai multă apă, pentru a umple acest spațiu. Datorită acestui fapt, au fost construite două etaje sub apă. Iar în unul dintre aceste etaje a fost amplat un restaurant care servește mâncăruri din pește, cu ferestre panoramice imense, prin care poți urmări încântătoarea lume subacvatică. Celălalt etaj este destinat apartamentelor de lux, care au de asemenea ferestre imense cu vedere la peisajele subacvatice. Acest hotel are 18 etaje, 16 dintre ele se află sub nivelul solului și doar două se ridică deasupra solului. Pe acoperiș, este amplasată o zonă imensă pentru parcare, cu o suprafață de 3.000 de metri pătrați, care este și un loc minunat pentru relaxare. De asemenea, acest acoperiș imens protejează încăperea de efectele condițiilor meteorologice. Suprafața totală a hotelului este de 428.200 metri pătrați. Acest hotel a reușit să creeze nu doar 336 de camere, ci și un număr imens de zone de recreere. Chinezii au reușit să folosească la maxim locația neobișnuită și peisajul înconjurător, organizând un divertisment incredibil pentru oaspeții activi: alpinism, sărituri de bungee, sporturi nautice. Întregul complex hotelier folosește doar energie geotermică și solară, iar tehnologiile speciale pentru prelucrarea și restaurarea apei naturale sunt utilizate pentru păstrarea resurselor de apă, relatează eustiu.com.
12:15
Sosirea lui Biegun în Coreea de Sud are loc la o zi după ce Phenianul a anunţat că a realizat un alt "test crucial" cu lansare de rachetă pentru a dezvolta o armă strategică menită "să contracareze ameninţările nucleare" din partea SUA. Potrivit analiştilor, un astfel de test ar ajuta Coreea de Nord să dezvolte rachete balistice intercontinentale mai performante, capabile să atingă teritoriul SUA. Biegun nu a făcut nicio declaraţie la sosirea sa pe un aeroport de lângă Seul, duminică după-amiaza. Biegun intenţionează să aibă o întrevedere cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in luni, parte a vizitei vizitei sale de trei zile, înainte de a se deplasa la Tokyo pentru consultări cu omologul său nipon, precizează Reuters. Nu este clar dacă el se va întâlni cu oficiali nord-coreeni la frontiera intercoreeană. Tensiunile au crescut în ultimele săptămâni ca urmare a unei serii de teste ale unor arme de către Coreea de Nord şi a unui război verbal a cărui ţintă a fost preşedintele Donald Trump, trezind temeri că cele două ţări ar putea reveni la cursa animozităţilor în care se aflau înaintea lansării abordării diplomatice anul trecut. Turneul lui Biegun a trezit speculaţii conform cărora acesta încearcă să salveze negocierile fie prin abordarea directă a Phenianului, fie prin trimiterea unui mesaj public. Coreea de Nord a promis că va apuca pe "o altă cale", fără a da detalii, în cazul în care Statele Unite nu vor răspunde cererilor sale înainte de sfârşitul acestui an.
11:15
După-amiază, la Timișoara, Iohannis va depune o coroană de flori la Monumentul Eroilor, iar apoi va merge la slujba de pomenire a martirilor Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Catedrala Ortodoxă Metropolitană, la momentul de reculegere şi aprinderea "Candelelor Nemuririi" de la Opera Naţională Română. Acolo va susţine şi o alocuţiune. De asemenea, preşedintele va participa la spectacolul regal de balet intitulat "Revolta", la Opera Naţională Română.
11:15
Apelul a fost făcut într-o postare pe Facebook, după participarea la gala Excellence Awards a comunității de afaceri și asociației dezvoltatorilor imobiliari din România. «Am mulțumit pentru toate proiectele de suport oferite de Guvernul României, Primăria București și municipiile și orașele care ajută Republica Moldova, Chișinăul și comunitățile noastre. Am facut un apel către toți cei care pot să vină și să investească în Moldova și Chișinău să vină neapărat», a mai scris Ion Ceban.
11:00
„Ştiu că este posibil ca oamenii să fi încălcat obiceiurile de vot încetăţenite acolo de generaţii, votând pentru noi”, a declarat Johnson, promiţându-le acestor alegători că se va achita de „încrederea” care şi-au pus-o în el. Aprobarea acordului de Brexit în parlament, care permite Marii Britanii să se retragă din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, este de aşteptat să fie o formalitate acum, când conservatorii deţin o majoritate largă după alegeri. Aceştia au câştigat 365 de locuri în parlamentul de 650 de locuri, cu 48 mai multe decât înainte, graţie electoratului laburist favorabil Brexitului. Laburiştii au pierdut 59 de locuri şi au acum 203 parlamentari în Westminster, faţă de 262 anterior. Este cel mai slab rezultat al laburiştilor din 1935, scrie AFP. Potrivit lui Boris Johnson, victoria sa rezultă din „decizia irefutabilă, irezistibilă şi incontestabilă” a britanicilor de a „ajunge în sfârşit la Brexit” până la 31 ianuarie, marea mantră a campaniei sale. Noua legislatură de după alegeri va începe pe 19 decembrie, conform unui calendar publicat de agenţia britanică de presă Press Association.
10:15
Este un conflict care, din păcate, persistă în capurile așa-numitor lideri din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. La nivelul oamenilor de rând nu există nici un conflict. Lumea călătorește, lumea trece peste așa-numita linie administrativă dintre partea noastră și regiunea transnistreană. Singurul loc în care mai există acest conflict este în capul acestor lideri care insistă pe continuarea conflictului. Pentru că, dacă se schimbă lucrurile și se reintegrează țara, apar semne de întrebare dacă mai sunt lideri”, a declarat ministrul Afacerilor Externe. În urma consultărilor cu partenerii internaționali, dacă găsim un numitor comun în raport cu viziunea, repet, în consens la nivel național, se rezolvă în doi timpi și trei mișcări. Problema este la Chișinău, că noi, nicidecum, din '92 încoace nu putem ajunge la un consens, cum procedăm, cum facem, care este viziunea noastră. Unii susțin că oferim un model, alții, radicali, consideră că, în general, nu avem nevoie de regiunea transnistreană și e cazul să punem hotarul definitiv pe Nistru. Evident că eu, în calitatea mea actuală, sunt ferm convins că reintegrarea țării trebuie să fie obiectivul numărul unu național, dar și internațional pentru Republica Moldova.
10:15
Lucrările sunt realizate în proporţie de 60% şi a mai rămas de construit tronsonul din oraşul Străşeni şi Vatra, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului. Cert e că drumul era gata în proporţie de peste 60% şi în luna mai a acestui an, notează Radio Chișinău. Reprezentantul companiei constructoare l-a asigurat pe premier de calitatea lucrărilor şi a menţionat că drumul reabilitat va fi dat în exploatare la finele lunii august 2020, se mai spune in comunicat. Potrivit contractului, drumul Chişinău-Ungheni-Sculeni urma să fie dat în exploatare încă în anul 2016 şi pe motivul întârzierii, compania constructoare suportă sancţiuni. Costul proiectului este de peste 23 de milioane de euro şi lucrările vor fi încheiate în anul 2020.
09:30
„Colegii mei din Hâncești vor ca eu să candidez acolo. La nivel central în PAS vom luat o decizie săptămâna viitoare”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei emisiuni de la TVC21.  Ex-premierul mai spune că nu o deranjează faptul că și PPDA ar putea să-și înainteze un candidat, iar faptul că PAS și PPDA fac parte din blocul "ACUM" nu înseamnă că vor participa împreună, cu un singur candidat, la toate scrutinele din următorii ani. „Toate partidiele politice au dreptul să participe. Cu PPDA o să discutăm pe acest subiect (...) PAS și PPDA sunt două partide diferite. Asta nu înseamnă că la alegerile care vor avea loc în următorii 15 ani trebuie să participăm împreună”, a spus Sandu. Totodată, Maia Sandu este de părere că, dacă un președinte de partid pierde alegerile într-o circumscripție, acesta este un semnal prost pentru formațiune. În același timp, președinta PAS susține că printre planurile formațiunii sale figurează și alegerile parlamentare anticipate. Politiciana consideră că actualul legislativ nu reprezintă în totalitate ceea ce vrea societatea moldovenească. Potrivit ei, următorul scrutin parlamentar trebuie să aibă loc în baza sistemului proporțional de vot, având în vedere că majoritatea parlamentară precedentă a votat modificarea legislației în acest sens, transmite deschide.md.
09:15
Parterul şi primul etaj al Gării au devenit neîncăpătoare. Zeci de comercianţi, cu tarabele pline, au atras cumpărătorii cu diverse oferte. Atracţia târgului au fost nişte ilustrate dulci, pregătite în bucătăria unei locuitoare a Capitalei. "Le gătesc acasă din aluat cu miere de albine, ghimbir şi condimente. E o tehnologie specială. Unele lucrări se fac într-o zi, iar altele - în patru, cinci zile". Preţurile bijuteriilor încep de la 150 de lei şi ajung până 450, 600 de lei. În mare parte, acestea sunt cumpărate de femei. Bărbaţii, însă, comandă astfel de bijuterii". "În mare parte, lucrările mele sunt create din materiale ecologice pe care le adun vara sau toamna din parcuri. Ulterior, le usuc pentru ca să aibă insecte. Am rame cu tematică de Revelion, dar şi brazi, magneţi pentru frigider". "Am expus o ofertă variată de jucării, între care iepuri mici şi mari, şoareci, păpuşi, pisici cu mesaje".
08:45
Pentru astăzi Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează temperaturi maxime de până la 5..8 grade Celsius în nordul ţării, 6..9 grade în centru și 7..10 grade în sud. Începutul săptămânii viitoare va fi cu ceva soare pe cer şi valori termice maxime de până la 10..12 grade. În zilele următoare temperaturile vor continua să crească şi ar putea atinge chiar 14 grade Celsius, precipitaţii nu mai sunt prognozate.
08:30
Evenimente 687: Sf. Sergiu I devine Papă. 1467: Ștefan cel Mare îl învinge pe Matei Corvin al Ungariei în Bătălia de la Baia. 1840: Rămășițele pământești ale lui Napoleon I, au fost aduse în Franța de pe Insula Sfânta Elena, locul în care a murit, și depuse în Domul Invalizilor din Paris. 1860: Împăratul Austriei, Franz Joseph I, hotărăște alipirea Banatului la Ungaria fără a ține seama de cererea românilor bănățeni de a se înființa în Banat un "Căpitănat român". 1868: Concertul inaugural al "Societății Filarmonice Române", sub bagheta lui Eduard Wachmann, primul director al orchestrei. În program au fost lucrări de Mozart, Haydn, Beethoven, Mendelssohn Bartholdy. 1876: A luat ființă Cercul Militar al ofițerilor din garnizoana București, actualul Cerc Militar Național; Construcția Palatul Cercului Militar Național, sediu de astăzi al instituției, a început în anul 1911 și s–a încheiat în 1923 . 1885: Apare, la București, revista modernistă "Analele literare", editată de Mircea C. Demetrescu (până 1888). 1887: Apare primul număr al publicației lunare "Revista Nouă", condusă de Bogdan Petriceicu Hasdeu. 1914: O explozie de gaz la mina Mitsubishi Hōjō din Kyushu, Japonia, a ucis 687 de oameni. 1938: Memorandumul românilor din Transilvania (Ardeal, Banat, Crișana, Satu Mare, Maramureș), semnat de Iuliu Maniu, Mihai Popovici și încă 48 de fruntași ai PNȚ, este prezentat regelui Carol al II–lea. În document se cerea "o schimbare de regim radicală" și respectarea principiilor democratice conform hotărârilor de la Alba Iulia din 1918. 1939: Debutul poetului Geo Dumitrescu în revista "Cadran" (nr. 4) cu poezia "Cântec", sub pseudonimul Vladimir Ierunca. 1939: La Atlanta a avut loc premiera filmului "Pe aripile vântului", în regia lui Victor Fleming, avându–i ca protagoniști pe Vivien Leigh și Clark Gable. 1944: Reapare la București, zilnic, ultima serie a revistei „Bilete de papagal”, director Tudor Arghezi (16 dec. 1944 – 12 feb. 1945). 1945: Generalul american Douglas MacArthur emite în calitate de comandant suprem al Forțelor Aliate în Pacific un ordin prin care shintoismul nu mai este religie de stat în Japonia. 1948: Este înființată Opera Maghiară de Stat din Cluj. 1964: Oficialitățile canadiene au arborat pentru prima dată actualul lor steag, reprezentând o frunză roșie de arțar. 1965: Navetele spațiale americane "Gemini 6" și "Gemini 7" au realizat prima întâlnire în spațiu. 1970: Naveta spațială rusească Venera–7 efectuează prima aterizare a unei sonde pe planeta Venus. 1994: Este lansat Netscape Navigator 1.0. 1995: Madrid: La Conferința Uniunii Europene, șefii de stat și de guvern au convenit asupra noii monede europene. Aceasta a fost denumită "EURO" și a înlocuit moneda națională din Germania, Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Spania, Portugalia, Austria, Irlanda, Finlanda, Grecia la 1 ianuarie 2002. 1999: Germania acceptă să plătească 10 milioane de mărci drept compensații persoanelor care au fost supuse la muncă forțată în timpul nazismului. 2000: A fost închisă definitiv centrala nucleară rusă de la Cernobîl. 2001: A fost redeschis, pentru public, Turnul din Pisa, închis în 1990 pentru consolidare. 2002: Pentru prima dată, România a fost nominalizată în cadrul galei Premiilor MTV Europa (Barcelona) prin introducerea secțiunii "Cel mai bun artist român"; câștigătoare a fost trupa "Animal X". Nașteri     37: Nero (Claudius Drusus Germanicus Caesar), împărat al Imperiului Roman (d. 68)     130: Lucius Verus, împărat roman (d. 169)     1588: Adolf Frederick I, Duce de Mecklenburg-Schwerin (d. 1658)     1667: Ernest Louis, Landgraf de Hesse-Darmstadt (d. 1739)     1802: Janos Bolyai, matematician maghiar (d. 1860)     1832: Gustave Eiffel, inginer și arhitect francez (Turnul Eiffel) (d. 1923)     1852: Antoine Henri Becquerel, fizician francez, laureat al Premiului Nobel (d. 1908)     1859: Lazar Ludwik Zamenhof, medic și lingvist polonez de origine iudaică (d. 1917)     1860: Niels Ryberg Finsen, medic danez, laureat al Premiului Nobel (d. 1904)     1887: Cella Delavrancea, prozatoare, pianistă și fiica scriitorului Barbu Delavrancea (d. 1991)     1887: Constantin Cândea, chimist, profesor universitar, rector al Universității „Politehnica” Timișoara (d. 1971)     1926: Mircea Olteanu, medic român, chirurg oftalmolog (d. 2011)     1928: Friedensreich Hundertwasser, arhitect austriac (d. 2000)     1947: George-Mihail Pruteanu, lingvist, eseist și politician român (d. 2008)     1948: Cornel Nistorescu, prozator, publicist     1951: Ioan Luchian Mihalea, fondatorul grupurilor „Song”, „Minisong” (d. 1993)     1955: Paul Simonon, basist englez (The Clash)     1972: Cristian Boureanu, politician român     1993: Alina Eremia, cântăreață română Decese     1675: Johannes Vermeer, pictor olandez (n. 1632)     1740: Georg Haner, teolog sas (n. 1672)     1849: Arhiducele Ferdinand Karl Viktor de Austria-Este (n. 1821)     1885: Regele Ferdinand al II-lea al Portugaliei (n. 1816)     1888: Prințul Alexandru de Hesse și Rin (n. 1823)     1907: Carola de Vasa, regină consort a Saxoniei (n. 1833)     1958: Wolfgang Pauli, fizician atomist austriac, laureat al Premiului Nobel (n. 1900)     1962: Charles Laughton, actor și regizor american de origine engleză (n. 1899)     1966: Walt Disney, producător, desenator și regizor american (n. 1901)     1989: Knut Kolsrud, etnolog norvegian (n. 1916)     2008: Anghel Rugină, economist american de origine română (n. 1913)     2010: Blake Edwards, regizor, producător de filme și scenarist american (n. 1922)     2011: Christopher Hitchens, scriitor englez (n. 1949)     2013: Joan Fontaine, actriță britanică (n. 1917)     2014: Nicolae Manea, fotbalist român (n. 1954)
08:15
Valuta    Cod    ABR    Rata    Cursul Coroana ceha     203     CZK     1     0.7555 Coroana daneza     208     DKK     1     2.5803 Coroana islandeza     352     ISK     10     1.4106 Coroana norvegiana     578     NOK     1     1.9045 Coroana suedeza     752     SEK     1     1.8464 D.S.T.     960     XDR     1     23.9104 Denar macedonian     807     MKD     10     3.1324 Dinar kuweitian     414     KWD     1     57.0809 Dinar sirb     941     RSD     100     16.4036 Dirham E.A.U.     784     AED     1     4.7158 Dolar Hong Kong     344     HKD     1     2.2190 Dolar S.U.A.     840     USD     1     17.3212 Dolar australian     036     AUD     1     11.9369 Dolar canadian     124     CAD     1     13.1535 Dolar neozeelandez     554     NZD     1     11.4112 Dram armenesc     051     AMD     10     0.3625 Euro     978     EUR     1     19.2828 Forint ungar     348     HUF     100     5.8521 Franc elvetian     756     CHF     1     17.6243 Hrivna ucraineana     980     UAH     1     0.7352 Kuna croata     191     HRK     1     2.5922 Lari georgian     981     GEL     1     6.0776 Lek albanez     008     ALL     10     1.5740 Leu romanesc     946     RON     1     4.0350 Leva bulgara     975     BGN     1     9.8587 Lira sterlina     826     GBP     1     22.8310 Lira turceasca     949     TRY     1     2.9879 Manat azer     944     AZN     1     10.2012 Manat turkmen     934     TMT     1     4.9489 Ringgit malayezian     458     MYR     1     4.1627 Rubla belarusa     933     BYN     1     8.2101 Rubla ruseasca     643     RUB     1     0.2742 Rupia indiana     356     INR     10     2.4453 Shekel israelian     376     ILS     1     4.9740 Som kirghiz     417     KGS     10     2.4031 Somoni tadjic     972     TJS     1     1.7894 Sum uzbek     860     UZS     100     0.1816 Tenghe kazah     398     KZT     10     0.4504 Won sud-coreean     410     KRW     100     1.4595 Yen japonez     392     JPY     100     15.9444 Yuan Renminbi chinezesc     156     CNY     1     2.4616 Zlot polonez     985     PLN     1     4.5042
08:00
– Taur: Vei avea ocazia să descoperi cât de mult contează să te ocupi de treburile tale și să îți îndeplinești la timpul potrivit obligațiile. Asta dacă nu știi, deja, foarte bine, aceste lucruri. – Gemeni: Ai parte de o zi care te poate ajuta să ieși din rutina propriilor gânduri, griji, temeri, tot ce îți înnegurează zilele. Ce vei face, după ce ieși la lumină, este alegerea ta. – Rac: Ai șansa de a privi cu mai multă seninătate problemele, și pe cele de zi cu zi și pe cele mai importante. Ai putea, chiar, să nu le mai lași să te sperie. – Leu: Este o zi de curaj, în care vei avea mai multe ocazii să descoperi valoarea liniștii pe care ți-o oferă o conștiință împăcată, calmă, care nu se contrazice pe sine. – Fecioară: Ai parte de un moment special, în care vei primi confirmarea unor decizii dificile, dar importante, pe care le-ai luat în ultimii ani. - Balanță: Mintea ta e deja departe, la marile proiecte la care lucrezi și la oamenii cu care ai de gând să le realizezi. Este important să ai încredere în tine și în calitățile tale.  – Scorpion: S-ar putea să te simți luat pe sus și dus departe de vântul schimbării care vine din anturajul apropiat. Este bine să fii deschis și atent la ideile noi. – Săgetător: Se poate spune că vin vremuri noi pentru tine, în special pe plan profesional și, apoi, în domeniul financiar. E multă muncă, până acolo, dar ai șansa de a progresa. – Capricorn: Este o zi importantă pentru tine pentru că îți oferă un cadru potrivit pentru a-ți analiza cu seriozitate, dar și cu mult curaj, propria viață și deciziile care te-au adus aici. – Vărsător: Contează foarte mult cât de solidă este baza pe care ți-ai construit existența, cât de conștient ești de tine și de problemele nerezolvate. – Pești: Astăzi vei avea un cadru foarte potrivit pentru a-ți confirma singur, în dialog cu propria conștiință, că ai luat cele mai bune decizii, mai ales atunci când nu ți-a fost ușor să le iei.
Ieri
20:00
Distincţia îi va fi acordată preşedintelui român în cadrul unei ceremonii care se va desfăşura pe 21 mai 2020 în oraşul german Aachen. În conferinţa de presă la care a fost anunţată decizia, preşedintele comitetului premiului Charlemagne, Jurgen Linden, a afirmat că această distincţie este menită să-l încurajeze pe Iohannis să continue să conducă ţara sa pe calea europeană, potrivit relatării agenţiei EFE. În argumentarea deciziei acordării distincţiei se menţionează că România, o ţară în care ''a reuşit să se impună o dictatură brutală'' şi care a trecut prin ''dezamăgiri'' în relaţia cu Occidentul, a devenit graţie eforturilor lui Iohannis ''cea mai europeană din Europa de Sud-Est''. Iohannis ''este un mare luptător pentru justiţie, pentru protejarea minorităţilor şi diversitate culturală, precum şi un important mediator şi constructor de punţi între societăţile europene din Est şi din Vest'', a mai spus Jurgen Linden. Premiul Charlemagne (Karlspreis) este acordat anual din 1950 de municipalitatea din Aachen (vestul Germaniei) unor personalităţi care contribuie la unitatea europeană sau la cooperarea între ţările europene. Totuşi, de 10 ori, în anii '60-'70, premiul nu a fost acordat, în lipsa unui candidat suficient de merituos, potrivit organizatorilor. Anul trecut a primit această distincţie secretarul general al ONU Antonio Guterres, iar în anul anterior preşedintele francez Emmanuel Macron.
19:15
Potrivit programului publicat de Steluța Mitriuc, șefa interimară a Direcției cultură din cadrul primăriei, activităţile dedicate Revelionului vor începe la ora 19:00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale. La miezul nopţii, tradițional vom avea un show de focuri de artificii. În acest an, show-ul va dura zece minute. După miezul nopții vor evolua artiştii de la „Brio Sonores”, „Doredos”. De la ora 1:00, formaţia „Zdob şi Zdub” va susţine un recital de 45 de minute, iar surpriza serii va fi artistul norvegian Alexander Rybak.
18:45
Evenimentul a reunit peste 350 de femei antreprenoare din țară, dar și  partenerii de dezvoltare naționali și internaționali, asociații de business și membri ai societății civile. Premierul a menționat că este onorat și mândru să participe la acest eveniment. „Astăzi Guvernul împlinește o lună de la învestire și un cadou mai bun decât această invitație nu puteam primi. Văd o rară combinație între abordare pragmatică, calcul rece necesar businessului și sufletul care doar o femeie poate să-l investească într-o activitate. Sunt adeptul teoriei și practicii că cel mai bine procesele le gestionează și le gândesc doamnele, si asta e valabil atât în business cât și în sectorul public”. Referindu-se la genericul evenimentului „Femei pentru femei”, Ion Chicu a precizat că toți trebuie să depună efort ca să susțină femeile în antreprenoriat, iar Planul de Acțiuni aprobat de Guvern include mai multe măsuri pentru eliminarea dificultăților în acest proces. Femeile de afaceri sunt susținute prin intermediul ODIMM, dar și pe platforma Consiliului economic pe lângă prim-ministru. „Noi nu doar vom asculta vocea Dvs., dar și vom implementa ceea ce ne propuneți”, a spus premierul, dând asigurări că Guvernul va crea condiții predictibile pentru dezvoltarea afacerilor. Premierul a declarat că susține și va susține promovarea femeilor în pozițiile de conducere, menționând: „Guvernul nu se reduce doar la miniștri. De exemplu, funcția de Secretar General al Guvernului este deținută de o doamnă. La fel, am mai multe colege în echipa de consilieri, precum și în funcția de secretar de stat se regăsesc mai multe doamne”.
17:15
„Avem sprijin 100% (din partea legislatorilor conservatori). Cu siguranță putem reuși (să votăm) înaintea Crăciunului”, le-a spus sâmbătă Johnson suporterilor săi la Sedgefield, în nord-estul Angliei, o circumscripție electorală reprezentată odată în Parlament de liderul laburist Tony Blair. Conservatorii au câștigat cu diferență confortabilă alegerile britanice de joi, astfel că Johnson se află foarte aproape de a-și îndeplini promisiunea de a scoate Marea Britanie din UE cel mai târziu la 31 ianuarie.
16:45
Aproape 4.000 de exoplanete - planete care orbitează alte stele decât Soarele - au fost detectate după descoperirea primului corp ceresc de acest tip, 51 Pegasi b, în urmă cu 24 de ani. "De atunci, am aflat că există planete peste tot, că aproximativ o stea din două deţine în jurul ei un cortegiu de planete. Acum, vrem să depăşim sfera statisticii şi să le studiem în detaliu", a declarat David Ehrenreich, coordonator ştiinţific al acestei misiuni, care este realizată de Elveţia şi de Agenţia Spaţială Europeană (ESA). Obiectivul misiunii Cheops (CHaracterising ExOPlanet Satellite) nu este acela de a descoperi noi planete, ci de a le analiza pe cele deja identificate. Amplasat în interiorul unui satelit, noul telescop va orbita la o distanţă de 700 de kilometri deasupra Terrei, pentru a nu fi afectat de perturbaţiile atmosferice, şi va avea acces la întreaga boltă cerească, întrucât va fi plasat permanent cu spatele spre Soare. Ţinta lui: Proxima Centauri, 55 Cancri, Koro 1 etc. - cel puţin 400 de sisteme planetare, aflate la distanţe de câteva sute de ani-lumină într-o zonă considerată "periferia apropiată" a Soarelui în raport cu dimensiunile gigantice ale Căii Lactee. Întrucât aceste planete sunt mult prea îndepărtate pentru a fi vizibile, strălucirea puternică a stelelor lor va servi pe post de indicator, graţie metodei tranzitului: Cheops va recolta variaţiile infime de luminozitate provocate de trecerea unei planete prin faţa stelei sale, fenomen echivalent cu o micro-eclipsă. Comparând lumina emisă de stea înainte, în timpul şi după tranzit, astrofizicienii vor putea să deducă mărimea şi raza planetei, cu o precizie nemaiîntâlnită până acum. Aceste noi date despre rază, combinate cu informaţii culese de telescoapele de la sol despre masă, vor permite cercetătorilor să măsoare şi densitatea, un parametru esenţial pentru stabilirea compoziţiei unei planete. Acest criteriu este fundamental pentru a defini probabilitatea ca o planetă să poată să găzduiască forme de viaţă. Se ştie deja că anumite planete se află în zona locuibilă din jurul stelei lor, adică într-o regiune din spaţiu în care temperatura permite apei să existe în stare lichidă şi în care viaţa, aşa cum este ea cunoscută pe Terra, poate să se dezvolte. Misiunea Cheops doreşte să diferenţieze două planete cu mase identice şi care se află în astfel de zone locuibile: "Dacă densitatea primei planete este ridicată, înseamnă că ea este compusă esenţial din roci, cu o atmosferă fină. Dacă densitatea celei de-a doua planete este scăzută, atunci este vorba despre o planetă compusă din gaze, cu o atmosferă extrem de densă", a anticipat David Ehrenreich. Prezenţa apei lichide nu va fi posibilă decât pe planetele din prima categorie. "Deci, dacă obiectivul nostru este acela de a căuta urme de viaţă, Cheops îmi va spune că pe o astfel de planetă va trebui să îmi focalizez cele mai puternice telescoape de care dispun", aşa cum este cazul viitorului telescop spaţial James-Webb, a adăugat acelaşi cercetător. "Cheops ne va fi de folos pentru activităţi de triere. Nu vom sonda Universul la întâmplare", a explicat Pierre Ferruit, coordonatorul misiunii James-Webb din cadrul ESA. El consideră că misiunea Cheops reprezintă "o cărămidă" pusă în "îndelungata căutare a condiţiilor de viaţă din Univers". Misiunea Cheops va studia însă şi planetele "nelocuibile", pentru a înţelege întreaga diversitate a acestor corpuri cereşti. "Studiind exoplanetele, ne dăm seama că Sistemul Solar este complet atipic", a dezvăluit Francis Rocard, planetolog la Centrul Naţional pentru Studii Spaţiale (CNES) din Franţa. "În alte regiuni din cosmos, există peste tot corpuri cereşti care nu sunt prezente la noi (în Sistemul Solar, n.r.), precum planete de tip mini-Neptun, super-Terra cu straturi groase de gaze, dar şi Jupiteruri-calde", a adăugat acelaşi expert. Înţelegerea arhitecturii acestor sisteme solare, "chiar dacă nu vom putea niciodată să ajungem acolo, reprezintă o modalitate pentru a şti de unde venim noi". "De ce am găsit 'Jupiteruri calde', de exemplu? Este important, pentru că dacă Jupiter s-ar apropia de Soare, Terra ar fi ejectată din Sistemul Solar şi noi nu am mai fi astăzi aici", a explicat David Ehrenreich. Telescopul Cheops va fi lansat de la baza Kourou din Guyana Franceză la bordul unei rachete Soyuz, marţi, la ora locală 05:54 (10:54 GMT). Această misiune are o durată prevăzută de trei ani şi jumătate. 
16:15
“Anterior, unele persoane au permis compromiterea acestui sector, noi cunoaștem realitatea și cum erau luate unele decizii cu privire la construcțiile ilegale, așa ceva noi nu vom mai permite. Pe parcursul anilor s-a dezvoltat corupția și haosul în Chișinău și nu mai putem vorbi de concurență și economia de piață. Am spus că fiecare companie trebuie să respecte obligațiunele față de oameni, mai ales că peste 50 de procente din cumpărători sunt moldovenii care muncesc peste hotare, ei investesc bani in apartamente unde fiecare euro este o lacrima departe de familie. Oamenii așteaptă infrastructura proiectata inițial, calitatea lucrărilor, terenuri de joacă pentru copii. Da, noi vrem să avem un oraș dezvoltat și frumos, dar este legislația în vigoare pe care o vom respecta și trebuie să fie respectată de fiecare. Am convenit să avem periodic întâlniri pentru a discuta problemele dar și proiecte comune”, a declarat Ceban.
15:00
Astfel, defrişările totale realizate în perioada ianuarie-noiembrie au ajuns la 8.934 de kilometri pătraţi, cu 83% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2018 şi reprezentând o suprafaţă echivalentă cu aceea a statului Puerto Rico. Cifrele publicate de INPE au fost colectate cu ajutorul bazei de date DETER, un sistem care emite alerte de incendii şi pentru alte tipuri de evenimente ce afectează pădurea tropicală amazoniană. Statisticile DETER nu sunt considerate însă date oficiale aferente despăduririlor. Acestea din urmă sunt furnizate de un sistem diferit, PRODES, administrat tot de INPE. Datele comunicate de PRODES luna trecută arată faptul că despăduririle au crescut în 2019 până la cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimul deceniu, crescând cu 30% faţă de 2018 şi ajungând la 9.762 de kilometri pătraţi. Despăduririle încetinesc de obicei în noiembrie şi decembrie, pe durata sezonului ploios din regiunea Amazoniei. Cifrele comunicate pentru luna noiembrie sunt neobişnuit de ridicate pentru această perioadă a anului. Oamenii de ştiinţă şi activiştii de mediu îl acuză pe preşedintele conservator Jair Bolsonaro că îi încurajează pe fermieri şi pe tăietorii de lemne, îndemnând la o dezvoltare economică a Amazoniei. De asemenea, ei l-au acuzat pe preşedintele brazilian că subminează activitatea agenţiei de mediu Ibama. Jair Bolsonaro şi ministrul Mediului, Ricardo Salles, au afirmat însă că fostele guverne ale Braziliei au jucat un rol important în creşterea ritmului despăduririlor, întrucât politici precum cele bazate pe tăieri bugetare în cadrul unor agenţii precum Ibama au fost deja implementate înainte ca noul guvern de dreapta să îşi preia atribuţiile, pe 1 ianuarie 2019. Ministerul Mediului din Brazilia nu a făcut deocamdată niciun comentariu oficial despre datele publicate vineri de sistemul DETER.
14:45
Precedentul record a fost înregistrat la 22 noiembrie 2019, când activele oficiale de rezervă se cifrau la 3 miliarde 58,7 milioane de dolari SUA. Circa 1,78 miliarde de dolari SUA din activele oficiale de rezervă sunt păstrate în valori mobiliare, alte 1,28 miliarde reprezintă disponibilități și plasări la termen, inclusiv 616 milioane în bănci cu oficiile în străinătate. 3,5 milioane din suma totală a rezervelor sunt păstrate în aur. „Potrivit situației de la finele trimestrului III 2019, activele oficiale de rezervă au continuat să asigure un nivel suficient de acoperire a importurilor de mărfuri și servicii (4,9 luni de import)”, se constată în Raportul asupra inflației nr.4 din noiembrie 2019.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.