42 de copii de la Așezământul „Mihail și Gavriil” îi așteaptă, cu nerăbdare, cadourile de la veteranii din AMVVD

Evzmd.md, 16 noiembrie 2019 16:45

Dacă eşti student la Jurnalism sau scrisul este pentru tine un hobby pe care vrei să-l transformi în profesie, site-ul evzmd.md iţi oferă ocazia să-ţi împlineşti visul! Trimite materialele tale pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. şi, dacă textele îndeplinesc condiţile de publicare le vei regăsi pe site-ul nostru. Succes!!...

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum 15 minute
11:15
  „Efectiv, Republica Moldova este sub lupă astăzi. La Luxemburg, în reuniunea miniștrilor de externe ai UE, a fost adăugat pe agendă punctul legat de situația din Republica Moldova, ceea ce înseamnă o preocupare și o îngrijorare. Nu putem anticipa, dar am văzut că unii discută inclusiv despre stoparea acestui ajutor financiar”, a declarat Corina Crețu în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul TVR Moldova. Potrivit deputatei europene, instalarea Guvernului Maia Sandu a fost o garanție pentru drumul pro-european al Republicii Moldova. „Cred că este prea devreme să se vorbească despre ceea ce face actualul Guvern, dar speranța noastră este să se continue reformele, europenizarea Republicii Moldova”, a notat oficialul. Totodată, parlamentara europeană a afirmat că România este cel mai important sprijin al Republicii Moldova și că, indiferent de situația politică de la Chișinău, este de datoria politicienilor români să-și ajute colegii de peste Prut. Europarlamentara a mai menționat că foarte mulți bani alocați de UE nu sunt folosiți. „Pe programul transfrontalier România-Republica Moldova, pentru perioada 2014-2020 sunt la dispoziție peste 80 de milioane de euro din care s-au cheltuit mai puțin de 10%. Acest lucru nu-l putem pune doar pe seama politicii de la Chișinău. Cred că a fost o lipsă de coordonare. În foarte mulți ani care au trecut ne-am limitat la vorbe frumoase, dar cel mai important este să folosim instrumentele pe care le avem la dispoziție și banii pe care îi avem”, a declarat Corina Crețu. De asemenea, parlamentara europeană spune că Republica Moldova este cuprinsă în programul care se referă la Dunăre și conduce, împreună cu Austria, domeniul privind dezvoltarea abilităților și are bani la dispoziție în acest program, dar care iarăși nu sunt folosiți.  
11:15
  „Republica Moldova are posibilitatea să apeleze la forumul „5+2” pentru a bloca asemenea decizii în viitor. Situația e ipotetică. Deocamdată nu ne-am confruntat cu asemenea situații, iar mecanismul „5+2” rămâne un simplu for de dezbateri, așa cum este, de altfel, și OSCE, un simplu for de dezbateri”, a declarat Vladimir Socor într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN. Potrivit analistului, există această formulă colectivă și abstractă – mediatorii și observatorii, dar în mod concret numai Moscova și Tiraspolul sunt cei care asociază Rusia direct cu noțiunea de mediator. Bineînțeles, Rusia este un participant direct la conflict și, de fapt, chiar instigatorul inițial al conflictului. Rusia condiționează retragerea trupelor cu adoptarea unei soluții politice a conflictului sau, cel puțin, cu un avans considerabil în direcția adoptării unei soluții politice. Este ceea ce se numește „sincronizare”, însă acest cuvânt nu mai apare sau apare foarte rar în limbajul oficial. Dar noțiunea ca atare rămâne din partea Rusiei – de a sincroniza retragerea trupelor rusești cu soluționarea politică a conflictului, soluționare printr-un statut special pentru regiunea transnistreană, menționează Vladimir Socor. Întrebat dacă președintelui îi va reuși să aducă ceva nou pe dosarul transnistrean în anul care a rămas până la încheierea mandatului său, analistul a spus că acea „carte de vizită” cu care a venit Igor Dodon ca președinte a fost reîntregirea țării cu regiunea transnistreană. „La început se vorbea despre federalizare, apoi domnul Dodon a abandonat noțiunea de federalizare, se vorbește despre statut special, dar eu cred că domnul Dodon a conștientizat faptul că Partidul Socialiștilor nu va beneficia de voturile Transnistriei. În cazul reîntregirii țării, probabil, Moscova va întreține un alt partid de orientare pro-rusă în Transnistria, va manevra cu acest partid în interiorul unei Republici Moldova reîntregite atâta timp cât Rusia rămâne să controleze Transnistria din punct de vedere politic. De aceea, domnul Igor Dodon își va întemeia aspirațiile pentru un nou mandat prezidențial pe alte considerente decât reîntregirea cu Transnistria, și anume pe dezvoltarea internă și modernizarea țării”, a mai spus Vladimir Socor. Formatul „5+2” include reprezentanții părților – Republica Moldova și regiunea transnistreană, mediatorii – OSCE, Federația Rusă și Ucraina și observatorii – UE și SUA. Ultima rundă de negocieri, care a avut loc la începutul lunii octombrie la Bratislava, nu s-a încheiat cu semnarea vreunui document. Potrivit viceprim-ministrului pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, proiectul protocolului elaborat după reuniune nu a fost semnat din cauza a patru priorități anunțate de Chișinău, cu care Tiraspolul nu a fost de acord. În acest context, reprezentantul OSCE pentru reglementarea transnistreană, Franco Frattini, a propus o formulă de compromis.  
Acum 30 minute
11:00
  „Între mine și procurorul general nu are loc o luptă, dar aplicarea legii. Procurorul general consideră că legea cu privire la Procuratură și legislația cu privire la procuraturile specializate îi permit să desfășoare un control. Eu sunt de acord că într-o oarecare măsură el are dreptul de a efectua un control asupra activității Procuraturii Anticorupție, dar trebuie să se țină cont și de articolul legii cu privire la procuraturile specializate care indică asupra independenței acestora. Aici nu există niciun conflict, există pur și simplu percepția diferită a legii”, a declarat Viorel Morari în cadrul emisiunii „O nas” de la postul Jurnal TV. Viorel Morari bănuiește că procurorul general are un interes ascuns și ar dori să-l înlăture pe el de la conducerea PA și să instaureze acolo un control strict. O altă versiune a suspendării sale din funcție ar putea fi că Alexandr Stoianoglo ar vrea să înțeleagă cât de controversată este persoana Viorel Morari și dacă acesta admite sau nu încălcări. Șeful PA consideră că procurorul general nu era în drept să îl delege într-o altă procuratură în momentul desfășurării controlului asupra Procuraturii Anticorupție. Totodată, Viorel Morari nu exclude că în spatele deciziei lui Alexandr Stoianoglo de a-l înlătura temporar de la conducerea PA ar sta anularea de către el a ordonanței de neîncepere a urmării penale a finanțării Partidului Socialiștilor. Potrivit lui Viorel Morari, controlul dispus de către procurorul general la Procuratura Anticorupție va fi efectuat de către persoane care nu au experiență de lucru cu dosare care sunt anchetate de PA. În plus, șeful PA spune că i-a expediat o scrisoare procurorului general prin care a contestat o persoană care se află în grupul ce va efectua controlul la PA. „Eu cred că ar putea exista un real conflict de interese sau efectuarea neobiectivă a controlului”, a declarat Viorel Morari. Luni, Procuratura Generală a anunțat că procurorul-șef al PA, Viorel Morari, va fi delegat pe termen de o lună la PG, iar procurorul-șef interimar al PCCOCS, Dorin Compan, va reveni în funcția sa de procuror în Procuratura Anticorupție. Totodată, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a dispus efectuarea de către două grupuri de procurori a unui control complex al activității celor două procuraturi specializate.  
11:00
  Politicianul spune că va face tot ce-i va sta în puteri ca în fruntea statului să nu rămână Igor Dodon pentru încă patru ani. Totodată, liderul PPDA a evitat să spună dacă intenționează să candideze pentru funcția de președinte, relatează IPN. „Trebuie să depunem eforturi cu toții ca cea mai mare amenințare pentru Republica Moldova, președintele Igor Dodon, să nu mai ajungă în al doilea mandat. Și eu voi face tot ce îmi stă în puteri pentru aceasta. Voi fi coșmarul lui Igor Dodon. Văd de cine se teme, văd pe cine atacă. Așa a făcut în 2016 Plahotniuc împreună cu Dodon”, a declarat Andrei Năstase în platoul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8. Andrei Năstase nu a putut spune dacă va candida la următoarele alegeri prezidențiale și dacă blocul ACUM va propune unul sau doi candidați. Politicianul spune că pe 22 decembrie urmează să aibă loc ședința Congresului Național al PPDA și în cadrul căreia se va discuta și acest subiect. Liderul PPDA a mai declarat că funcția de ministru de interne l-a costat fotoliul de primar al municipiului Chișinău. Politicianul spune că în timpul campaniei electorale toate accidentele și crimele care aveau loc în Republica Moldova erau puse, intenționat, pe umerii MAI, lucru care nu se mai întâmplă în prezent. Mai mult, Andrei Năstase spune că în campania electorală l-a afectat și publicarea rezultatelor comisei de preselectare a candidaților pentru funcția de procuror general. Potrivit lui, mulți oameni din societatea civilă pur și simplu nu au mai ieși la vot după cele întâmplate. Fostul ministru de interne regretă că Guvernul Maia Sandu a căzut atât de repede. „Eu nu mi-am propus ca această majoritate să funcționeze la nesfârșit. Ceea ce mi-am propus eu a fost ca să asigurăm această majoritate pentru toate proiectele de dezoligarhizare pe care ni le-am stabilit prin acel acord de început, să ducem la bun sfârșit reforma justiției, reforma Procuraturii, anchetele de rezonanță cum ar fi uzurparea puterii în stat, spălătoria mafiei rusești, anchetele de rezonanță cu privire la finanțarea campaniilor electorale de-a lungul timpului”, a declarat Andrei Năstase. De asemenea, politicianul regretul faptul că nu a fost duse la bun sfârșit angajamentele luate prin acordul de constituire a majorității PSRM-ACUM. „În acel acord se regăsea legea cu privire la audiovizual, constituirea comisiei cu privire la anchetarea evenimentelor din 7 aprilie 2009, etc”, a afirmat președintele PPDA.  
Acum o oră
10:45
  Evenimente 1816: Indiana a devenit cel de–al 19–lea stat al Statelor Unite. 1835: Prezentarea, pe scena Teatrului „Momulo” din București a primului vodevil românesc - „Triumful amorului”, în adaptarea muzicală a lui Ioan Andrei Wachmann. 1861: Proclamația către națiune a lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) prin care aducea la cunoștință oficial ca „Unirea este îndeplinită, naționalitatea română este întemeiată”. 1886: Dial Square, un club de fotbal din Woolwich, Londra, care avea să devină mai târziu Arsenal FC, a disputat primul său meci, victorie cu 6–0 contra echipei Eastern Wanderers. 1901: A fost trimis primul semnal radio transatlantic de către italianul Guglielmo Marconi, de la Poldhu din Cornwall, fiind recepționat de Persy Wright Paget, la St. John, din Newfoundland. 1916: Primul război mondial: În urma înfrângerilor militare din toamna anului 1916 se formeaza la Iași un guvern de concentrare națională I.C. Brătianu-Take Ionescu. 1936: Eduard al VIII–lea, rege al Angliei din 20 ianuarie 1936, anunță, printr–un comunicat radiofonic, abdicarea de la tron, în favoarea fratelui său și opțiunea pentru o viață normală, dincolo de celebritate, alături de femeia pe care o iubește, americana Wallis Simpson. 1941: Al Doilea Război Mondial: Germania și Italia declară război Statelor Unite. 1946: Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis înființarea UNICEF cu scopul inițial de a oferi ajutoare de hrană și asistență medicală copiilor din țările devastate de al Doilea Război Mondial. 1958: A fost arestat sub acuzația de „uneltire contra orânduirii sociale” filozoful Constantin Noica, condamnat la 24 de ani de muncă silnică, la 1 martie 1960. 1972: Apollo 17 devine a șasea și ultima misiune Apollo care ajunge pe Lună. 1994: Intrarea trupelor rusești pe teritoriul republicii separatiste Cecenia. Potrivit estimărilor internaționale conflictul s–a soldat cu aproximativ 100 000 de victime dintre care aproximativ 80% din rândul populației civile. 2000: Ion Iliescu (PDSR) a ieșit învingător în al doilea tur de scrutin, devenind, pentru a doua oară, președintele României. A depus jurământul pentru această funcție la 20 decembrie 2000. 2016: Alegeri legislative în România. Prezența la urne a fost de 39,42%; PSD a obținut 45,67%, PNL 20,42% și USR 8,92% din voturile exprimate. Nașteri 1475: Leo al X-lea, papă (d. 1521) 1709: Louise Elisabeth de Orléans, soția regelui Ludovic I al Spaniei (d. 1742) 1758: Carl Friedrich Zelter, muzician german (d. 1832) 1781: David Brewster, fizician scoțian, cel care a descoperit caleidoscopul (d. 1868) 1801: Christian Dietrich Grabbe, dramaturg, exponent al dramei realiste germane din sec. al XIX–lea (d. 1836) 1803: Hector Louis Berlioz, compozitor și dirijor și teoretician muzical (d. 1869) 1810: Alfred de Musset, dramaturg, poet și romancier francez (d. 1857) 1830: Kamehameha al V-lea, rege al Insulelor Hawaii (d. 1872) 1835: Adolf Stoecker, teolog evanghelist și politician german (d. 1909) 1843: Robert Koch, medic german ce a descoperit bacilul tuberculozei, laureat al Premiului Nobel în 1905 (d. 1910) 1863: Annie Jump Cannon, astronomă americană (d. 1941) 1882: Max Born, fizician german, Premiul Nobel pentru Fizică pe anul 1954; a adus contribuții în mecanica cuantică (d. 1970) 1890: Carlos Gardel, autor argentinian de tangouri (d. 1935) 1911: Naguib Mahfouz, scriitor, laureat al Premiului Nobel (d. 2006) 1912: Carlo Ponti, producător de film italian (d. 2007) 1913: Jean Marais(Jean Marais–Villain), actor francez (d. 1998) 1918: Aleksandr I. Soljenițîn, scriitor, dramaturg, istoric rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1970 (d. 2008) 1930: Jean Louis Trintignant, actor și regizor francez 1943: John Kerry, politician american 1944: Gianni Morandi, cântăreț și actor italian 1952: Andrea De Carlo, scriitor italian 1955: Constantin Petrea, politician român 1969: Viswanathan Anand, maestru la șah indian 1981: Javier Saviola, fotbalist argentinian Decese 384: Papa Damasus I (n. 305) 1474: Henric al IV-lea al Castiliei (n. 1425) 1581: Arhiducesa Maria de Austria, fiică a împăratului Ferdinand I al Sfântului Imperiu Roman (n. 1531) 1582: Fernando Álvarez de Toledo, Duce de Alba, comandant spaniol și om de stat (n. 1507) 1628: Cesare d'Este, Duce de Modena (n. 1561) 1685: Ludovic al II-lea de Bourbon, le Grand Condé (n. 1621) 1694: Ranuccio al II-lea, Duce de Parma (n. 1630) 1756: Maria Amalia a Austriei, împărăteasă a Sfântului Imperiu Roman (n. 1701) 1780: Anna Sophie de Schwarzburg-Rudolstadt (n. 1700) 1826: Maria Leopoldina a Austriei, împărăteasă a Braziliei, regină a Portugaliei (n. 1797) 1840: Împăratul Kōkaku al Japoniei (n. 1771) 1938: Christian Lous Lange, om politic norvegian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe anul 1921 (n. 1869) 1941: Émile Picard, matematician francez (n. 1856) 1950: Ernst II, Prinț de Hohenlohe-Langenburg (n. 1863) 1964: Alma Mahler-Werfel, soția compozitorului Gustav Mahler (n. 1879) 1978: Vincent du Vigneaud, biochimist, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie pe anul 1955 (n. 1901) 1980: Prințesa Victoria Luise a Prusiei, singura fiică din cei șapte copii ai împăratului Wilhelm al II-lea al Germaniei (n. 1892) 1993: Elvira Popescu, actriță de teatru și film stabilită în Franța (n. 1896) 2007: Carl Ludwig de Habsburg-Lorena, fiu al împăratului Carol I al Austriei (n. 1918) 2011: Leonida Lari, poetă, traducătoare și politiciană (n. 1949) 2011: Mihnea Gheorghiu, scriitor și traducător român (n. 1919) Sărbători Sfântul Cuvios Daniil Stâlpnicul (calendar creștin-ortodox; calendar greco-catolic) Sfântul Cuvios Luca cel Nou Stâlpnicul (calendar creștin-ortodox) Sfântul Damasus I (calendar romano-catolic) Ziua internațională a munților (ONU) (din 2003)
10:45
  Berbec Dragi Berbeci, astrologii anunță o zi bună din punct de vedere financiar. S-ar putea să dați lovitura în urma semnării unui contract important. Fiți curajoși, dar atenți, analizați toate șansele de câștig și apoi faceți pasul cel mare. Cu dragostea nu stați prea bine, indicat ar fi să luați o pauză de la „cuceriri” și să petreceți mai mult timp cu voi înșivă. Începeți un nou hobby sau reapucați-vă de o pasiune mai veche. Taur Pentru Tauri această zi aduce multă liniște și relaxare. La serviciu nu veți avea prea multe de făcut, însă nu este indicat nici să pierdeți vremea pentru a nu atrage atenția șefilor în mod negativ. Găsiți-vă o ocupație, de exemplu, ați putea veni cu idei pentru o nouă strategie de afaceri pentru viitorul companiei. O astfel de acțiune categoric va fi remarcată și lăudată de superiori. Gemeni Gemenii au o perioadă bună din toate punctele de vedere. Din punct de vedere profesional vă veți îndeplini în această zi visul, probabil o idee, un proiect pentru care ați lucrat vreme îndelungată va prinde contur astăzi și va fi implememtat în interiorul companiei. Problemele amoroase vor dispărea, iar armonia se va simți din nou în familia voastră. Rac Racii au parte de o zi ușor aglomerată. Perioada sărbătorilor a început, Crăciunul este aproape, cadourile însă lipsesc cu desăvârșire, motiv pentru care trebuie să luați urgent „măsuri”. Nu va fi însă o problemă pentru voi, goana după cadouri, cumpărăturile, uitatul prin magazine sunt o practică adorată și mai mult ca sigur veți reuși să reîncărcați chiar și bateriile cu multă energie și bună dispoziție. Leu Astăzi aţi putea fi un pic nervoşi şi deloc plăcuţi, din diferite motive. Voi ştiţi cel mai bine ce se întâmplă cu voi, însă ar fi indicat să renunţaţi la toate acele gânduri pesimiste şi la toate acele scenarii negative care nu vă vor aduce nimic bun. Aveţi numeroase scopuri de atins şi multe planuri de îndeplinit, motiv pentru trebuie să vă concentraţi pe altceva în afară de a fi morocănoşi. Continuaţi să munciţi din greu, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. Fecioară Vă veţi trezi în mijlocul unor situaţii complicate, fără voia voastră, pe care însă trebuie să le rezolvaţi. Veţi avea o groază de muncă, ceea ce nu vă va aduce nicio bucurie. Totuşi, ştiţi foarte bine că abia după ce veţi fi terminat tot ce aveţi de rezolvat, vă puteţi gândi şi la alte lucruri care vă fac fericiţi. Cel mai probabil, vă veţi petrece restul zilei în compania familiei sau a persoanei iubite alături de care vă veţi face planuri pentru a vă întemeia o familie. Balanţă Încercaţi să vă păstraţi o anumită doză de energie pentru a nu vă extenua. Dacă nu sunteţi atenţi, aţi putea ajunge într-o zonă periculoasă în care puteţi aluneca inclusiv către depresie. Concentranţi-vă pe lucrurile frumoase din viaţa voastră şi faceţi planuri pentru sărbători. Împreună cu prietenii şi familia încercaţi să găsiţi soluţia perfectă pentru petrecerea de Crăciun sau de Revelion. Ca de fiecare dată, veţi fi în centrul atenţiei! Scorpion O schimbare în starea voastră emoţională va naşte o mulţime de întrebări pentru voi. Răspunsurile la toate întrebările le veţi găsi abia după ce vă veţi linişti şi vă veţi concentra un pic pe viaţa voastră. Este momentul în care veţi realiza că v-aţi maturizat. Nu fiţi trişti. Este doar un nou capitol din viaţa voastră. Pentru unii dintre voi, ar putea fi momentul în care veţi începe să vă gândiţi la... familie. Săgetător Astăzi, spiritul liber al Săgetătorilor pare să fie afectat. Nu ai chef de nimic, nu vrei să mergi la muncă şi, în general, nu vrei decât să leneveşti. Sfatul astrelor este să fii activ şi să nuţi neglijezi sarcinile de serviciu. de asemenea, nu lua decizii pripite în probleme financiare sau profesionale. Toate ofertele pe care le primeşti azi trebuie să le cântăreşti cu mare grijă. Capricorn Capricornii fac schimbări importante în viaţa lor, fie că este vorba despre viaţa personală, fie despre carieră. Doar că o decizie atât de importantă cere mult efort, timp şi nervi. Drept urmare, rişti să ignori alte probleme la fel de importante. Seara, vei fi surprins de partenerul de viaţă cu un gest neaşteptat. Ziua se va încheia într-o notă romantică. Vărsător Dragi Vărsători, astăzi este o zi în care decideţi că cea mai importantă este relaxarea. Mai ales dacă există confortul propriei afaceri de succes. Dar ţine minte, asta nu poate dura la nesfârşit. S-ar putea să fii tras de mânecă de parteneri şi asociaţi, care vor să aibă discuţii cu tine. Fii comunicativ, totul este numai în avantajul tău! Peşti Peştii încep să se sature de glumele nesărate ale colegilor sau prietenilor. În plus, o stare de iritare poate să apară şi din cauza atitudinii pe care şeful o are faţă de tine. Eşti ignorat şi asta nu poate decât să te enerveze. Încearcă să rămâi calm şi să nu pui totul la suflet. Dacă asta nu funcţionează, ia-ţi câteva zile libere şi deconectează-te de la tot. O scurtă vacanţă la munte poate face minuni!
Acum 24 ore
21:01
Cel puţin aşa a asigurat fostul solist al formaţiei Twisted Sister, Dee Snider. "El a murit. RIP Malcolm Young. Dar cei patru membri supravieţuitori au strâns piese înregistrate de Malcolm când era în viaţă. Nepotul lui Malcolm, Stevie Young, l-a înlocuit (cum a mai făcut de atâtea ori). Este cel mai aproape de cât se poate ajunge de trupa originală", a comentat Snider pe contul său de Twitter. Acest material discografic al trupei va fi dedicat regretatului chitarist. O altă veste bună anunţată de Snider legată de trupa australiană este faptul că solistul Brian Johnson se simte mai bine după problemele sale de auz pe care le-a avut. Totuşi, Snider nu a precizat de unde are această informaţie, atât de importantă pentru fanii trupei AC/DC. În noiembrie, el dezvăluia că s-a întâlnit cu "trei dintre cele mai mari vedete ale rockului din întreaga lume" şi cu partenerele lor. În septembrie, revista JAM! , care cita o sursă de încredere din cadrul personalului trupei AC/DC, asigura că trupa înregistrează un nou LP cu material care îi aparţinea lui Malcolm Young. Înregistrarea noului material de studio ar pune capăt zvonurilor apărute în urmă cu trei ani, după încheierea turneului de prezentare a albumului "Rock or Bust", privind o posibilă destrămare a grupului.
18:15
Ecologistul australian Dailan Pugh, care va prezenta un studiu asupra situaţiei în faţa Senatului, a declarat pentru Efe că incendiile recente au omorât aproape 25% din urşii koala aflaţi în regiune, scrie mediafax.ro. Acesta a explicat că din cauza pădurilor afectate, urşii koala au rămas fără hrană şi adăpost. Estul Australiei s-a confruntat cu incendii devastatoare în ultimele trei luni, potrivit oamenilor de ştiinţă, din cauza secetei prelungite şi a încălzirii globale. Condiţiile meteorologice favorabile din ultimele zle le-au permis autorităţilor să controleze o serie de incendii înainte de vântul puternic şi temperaturile ridicate prognozate pentru începutul săptămânii viitoare.
17:30
Într-o conferință de presă la IPN, Valentin Vizant, președintele Asociației de Arbitraj din Republica Moldova, a spus că în ultimul timp nivelul de încredere al agenților economici în instrumentul arbitrajului crește. Tot mai multe persoane juridice, companii care au înțeles avantajele arbitrajul, introduc clauza arbitrară în contractele lor cu clienții. Președintele Asociației de Arbitraj susține că în viitorul apropiat se va veni cu o propune de Strategie de dezvoltare a arbitrajului în Moldova și cu un set de amendamente și modificări la actele normative pentru a putea spori încrederea în instituțiile de arbitraj. „Ele sunt recunoscute în toată lumea, pur și simplu mentalitatea care există acum în țara noastră și nepopularizarea acestora nu oferă posibilitatea să fie pe larg aplicate procedurile arbitrale. De aceea, misiunea Asociației de Arbitraj este de a populariza instituțiile de arbitraj”, a spus Valentin Vizant. Alexandr Ţelihov, președinte al Curții de Arbitraj a municipiului Chișinău, a menționat că arbitri pot  fi persoane cu experiență, cu reputație impecabilă, cu aptitudini și cunoștințe vaste în domeniul dreptului. Este vorba de avocați, juriști, foști procurori, judecători, care activează de zeci de ani. „Orice jurist care consideră că poate să ofere populației, oamenilor de afaceri, organizațiilor și întreprinderilor cunoștințele, serviciile, o mână de ajutor ca un jurist profesionist, poate să se adreseze la noi și să activeze în cadrul instituției de arbitraj”, a spus Alexandr Ţelihov. Arbitru poate fi nu neapărat un jurist, ci orice persoană fizică care, după părerea părţii, este competentă în a soluţiona litigiul. Părțile vizate în litigiu decid independent numărul de arbitri care vor examina cauza, mersul procedurilor, mecanismul de numire a arbitrilor, cu respectarea principiului de neutralitate, adică niciuna dintre părți nu trebuie dezavantajată sau avantajată. Potrivit lui Victor Durleşteanu, președintele Camerei de Comerț moldo-chineze, arbitrajul este o alternativă sistemului judecătoresc, iar dacă Republica Moldova își dorește să atragă investiții în țară, investitorii trebuie să fie asigurați de faptul că, în caz de litigiu, va fi cineva care le va face dreptate. Curtea de Arbitraj din Chișinău este deschisă pentru toți agenții economici, atât naționali, cât și străini, întreprinderile de stat, pentru toți cei care au statut de persoană juridică, iar litigiile lor sunt legate de dreptul comercial, economic. În prezent, în cadrul Asociației sunt peste 30 de arbitri.
16:45
Chiar dacă temperaturile vor crește ușor, vom avea parte și de lapoviță, dar și de poli. Până la sfârșitul săptămânii la nord se vor înregistra cel mult +10 grade Celsius ziua. Noapte temperaturile vor coborî până la -3 grade. Joi se prognozează lapoviță, vineri și sâmbătă soare, iar duminică – ploi. În regiunile de la centrul vor fi până la +11 grade ziua. Noapte indicele termic nu va fi mai mic de -2 grade. Duminică ar putea cădea ploi slabe. Cei de la sud se vor bucura de cel mult +12 grade ziua. În perioada nocturnă temperatura va fi de cel puțin -1 grad. Joi se prevede lapoviță, iar sâmbătă și duminică – ploi.
16:00
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: "Pretind să cred că această decizie nu are nicio legătură cu sportul adevărat şi interesele olimpice, dar are caracter politic. Nu au fost făcute reclamaţii la adresa Comitetului Olimpic rus. În aceste condiţii, sportivii pot concura sub drapelul rus, aşa cum prevede Carta Olimpică." Liderul de la Kremlin a mai precizat că decizia Agenţiei Mondiale Antidoping contrazice Carta şi există motive suficiente pentru a o contesta la Curtea de Arbitraj Sportiv. Pentru asta, Rusia are la dispoziţie 21 de zile din data când a fost anunţată hotărârea WADA. Până va fi clarificată situaţia, sportivii ruşi nu vor putea participa Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020 şi Campionatul Mondial din Qatar din 2022 sub drapelul naţional. De asemenea, va fi interzisă intonarea imnului Rusiei la competiţii sportive majore. WADA a precizat că sportivii care vor demonstra că nu au fost dopaţi, vor putea concura sub drapel neutru în această perioadă. Potrivit raportului Comisiei de Revizuire a Conformităţii WADA, Rusia ar fi înlăturat sute de rezultate suspecte ale testelor antidoping din fişierele sale trimise Agenţiei Mondiale Antidoping la începutul anului curent. Transmiterea acestor date a fost o condiţie necesară pentru ridicarea sancţiunilor anterioare împotriva Agenţiei Antidoping din Rusia, aflată în centrul unui sistem instituţionalizat de dopaj între 2011 şi 2015.
15:30
În cadrul ședinței de astăzi, CSM a acceptat doar parțial cererea fostului procuror general interimar - aducere silită și percheziții. Pentru reținerea și arestarea magistratului CSM nu și-a dat acordul. Sternioală este cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, după ce verificările au arătat că magistratul a acumulat împreună cu membrii familiei sale venituri de circa 7 milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referință). În aceeași perioadă, Oleg Sternioală împreună cu membrii familiei sale a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei. Sternioală a fost reținut pe 4 noiembrie, pe un termen de 72 de ore, în urma perchezițiilor la domiciliul și locul de muncă al magistratului, iar ulterior Judecătoria Chișinău a respins demersul procurorilor Anticorupție privind plasarea magistratului în arest preventiv pe un termen de 30 de zile. După eliberarea din arest preventiv, Oleg Sternioală a acționat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii pentru acordul de reținere, percheziție și arestare a sa, invocând că ședință CSM a fost convocată illegal. Magistratul declara că ședința ar fi fost organizată de foști membri ai CSM, demiși la 27 septembrie 2019, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor. Iar pe 13 noiembrie, Curtea de Apel Chișinău a decis ca hotărârea CSM, prin care a fost permisă cercetarea penală, percheziționarea, reținerea și arestarea judecătorului Oleg Sternioală de la Curtea Supremă de Justiție, în baza unei solicitări a procurorului general interimar, să fie suspendată.
15:15
Ion Chicu a felicitat conducătorii Administraţiilor Publice locale noi aleşi pentru rezultatele obţinute la scrutinul din 20 octombrie. „Suntem convinşi că cheia succesului este comunicarea eficientă, un dialog constructiv şi pragmatic între Executiv şi APL. Avem un Guvern tehnocrat, deci, nu privim conducătorii raioanelor prin prisma orientării politice. Pentru noi contează soluţionarea problemelor confruntate la nivel de raion şi, în general, pe ţară”, a declarat Ion Chicu, potrivit unui comunicat al Guvernului. În context, premierul a subliniat faptul că asemenea şedinţe de lucru trebuie să aibă loc trimestrial. Ion Chicu a declarat că toţi miniştrii vor efectua săptămânal vizite de lucru în raioanele ţării, iar practica de a organiza şedinţele Guvernului în teritoriu ar putea fi reluată. „Până la sfârşitul lunii ianuarie vreau să vin în fiecare raion şi să port discuţii cu factorii de decizie. Tot ce contează pentru mine sunt, de fapt, paşii care vor succeda vizita mea în teritoriu”, a menţionat Ion Chicu. Preşedinţii de raioane au trecut în revistă cele mai importante probleme confruntate, printre care: lipsa cadrelor, salariile neatractive pentru bugetari, drumurile proaste, imposibilitatea de a împiedica ridicarea construcţiilor ilegale şi altele. Prim-ministrul a solicitat colegilor să ia act de problemele enunţate de APL şi să intervină în conformitate cu Planul de Acţiuni al Guvernului. La finalul şedinţei, Ion Chicu a îndemnat toţi conducătorii să se asigure de pregătirea suficientă pentru a face faţă sezonului rece al anului, menţionând aici: menţinerea căilor de comunicare într-o stare practicabilă, aprovizionarea cu agent termic a instituţiilor publice şi locuinţelor oamenilor, precum şi susţinerea păturilor social-vulnerabile.
14:15
Aceștia sunt bănuiți că ar fi pretins bani de la persoane fizice şi juridice pentru soluţionarea diferitor probleme ce ţin de competenţa Primăriei sau a serviciilor cadastrale. Potrivit materialelor cauzelor, şefa Direcţiei Patrimoniu Municipal din cadrul Direcţiei generale economie, reforme şi relaţii patrimoniale a Consiliului municipal Chişinău este suspectată că ar fi pretins sistematic diferite sume de bani de la persoane fizice şi juridice, pentru a urgenta eliberarea unor acte cu privire la prelungirea relaţiilor contractuale de locaţiune privind exploatarea încăperilor nelocative din Chişinău. În aceleaşi dosare, sunt bănuiţi şi factori de decizie ai „Agenţiei din Chişinău Capitalimobil” - întreprindere desemnată de către Consiliul municipal Chişinău drept responsabilă de organizarea licitaţiilor publice pentru obţinerea dreptului de arendă asupra terenurilor şi spaţiilor nelocative din mun. Chişinău. Astfel, folosindu-se de situaţia şi statutul pe care-l deţineau, reprezentanţii Agenţiei pretindeau şi primeau de la persoane fizice şi juridice mijloace financiare pentru a influenta persoane publice din cadrul Primăriei Chişinău şi Serviciului Cadastral Teritorial să adopte acte de recepţie finală a obiectivelor şi să aprobe actele pentru vânzarea, fără expunere la licitaţie, a bunurilor imobile. În urma percheziţiilor din această dimineaţă au fost reţinuţi: şefa Direcţiei Patrimoniu din cadrul Direcţiei generale economie, reforme şi relaţii patrimoniale a Consiliului municipal Chişinău, doi reprezentanţi ai Agenţiei din Chişinău Capitalimobil SRL şi un funcţionar al Serviciului Cadastral Teritorial Chişinău al Agenţiei Servicii Publice. Persoanele au fost plasate în izolatorul CNA pentru 72 de ore. Urmărirea penală pe cazul dat a fost pornită în luna septembrie 2019, persoanele fiind cercetate pentru abuz în serviciu, corupere activă, pasivă şi trafic de influenţă. Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată.
14:00
Şeful statului a subliniat că Hans Klemm, care urmează să îşi încheie mandatul la Bucureşti, a contribuit "extraordinar" la dezvoltarea relaţiilor dintre România şi SUA. "Este o ocazie solemnă în care confer cea mai înaltă decoraţie a statului român, dar este totodată o ceremonie dedicată prieteniei. Domnule ambasador, la acest moment în care misiunea dumneavoastră la Bucureşti se apropie de sfârşit, Parteneriatul strategic dintre România şi SUA este mai solid şi mai dinamic decât în orice moment din istoria sa. Marcarea, în 2020, a 140 de ani de relaţii diplomatice dintre ţările noastre are loc într-un context bilateral de care putem să fim mândri", a afirmat Iohannis.
13:45
Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) se declară nemulțumită față de modul de examinare de către Ministerul Economiei și Infrastructurii a cererii transportatorilor de a ridica tariful pentru serviciile de transport. La grevă vor participa în jur de 1.500 unități de transport, dintre care aproximativ 350 vor fi în PMAN, iar restul vor staționa în localitățile din țară și vor suspenda cursele. Mâine, 11.12.2019, în PMAN va avea loc greva transportatorilor începând cu ora 12-00 (parcarea unităților de transport va începe la ora 10-00). Circulația în PMAN va fi sistată. Amintim că, membrii asociației au cerut ministrului Economiei și Infrastructurii ca să adopte decizia privind majorarea tarifului pentru transportul regulat de pasageri în trafic național.
12:45
Pelicula spune povestea tinerei Jeanne d'Arc (interpretată de Lise Leplat Prudhomme), care crede că este aleasa lui Dumnezeu şi conduce armata regelui Franţei în secolul al XV-lea, când Franţa şi Anglia erau în război pentru cucerirea tronului Franţei. Jeanne este arestată şi judecată pentru erezie. ''Jeanne'', continuare a filmului ''Jeannette, l'enfance de Jeanne d'Arc'', realizat de Dumont în 2017, a devansat celelalte filme nominalizate: ''Etre vivant et le savoir'', de Alain Cavalier, ''Grâce a Dieu'', de Francois Ozon, ''Synonymes'', de Nadav Lapid, ''Une fille facile'', de Pierre Trividic, ''L'angle mort'', de Patrick Mario Bernard şi Pierre Trividic, ''Roubaix, une lumiere'', de Arnaud Desplechin şi '' L'adieu a la nuit'', de André Téchiné. ''Jeanne'' este totodată nominalizată la două categorii în cadrul Premiilor Lumiere, echivalentul francez al Globurilor de Aur. Înfiinţat în 1937, premiul Louis-Delluc (care poartă numele unui critic şi regizor de la începutul secolului al XX-lea), recompensează cel mai bun film francez al anului. Din juriu fac parte circa 20 de critici şi personalităţi, conduşi de fostul director al festivalului de la Cannes, Gilles Jacob. Anul trecut, premiul a fost câştigat de ''Plaire, aimer et courir vite'', regizat de Christophe Honoré, o poveste de dragoste între doi bărbaţi care se desfăşoară în anii '90, pe fundalul epidemiei de SIDA.
12:30
Șeful statului i-a mulțumit domnului Ambasador pentru disponibilitatea de a activa în instituția prezidențială. "Am apreciat înalt experiența lui Eugen Caras în domeniul diplomatic și potențialul de care dispune, fapt care m-a motivat să-i propun exercitarea funcției respective. I-am comunicat diplomatului că avem o agendă de lucru foarte încărcată. Avînd în vedere faptul că dl Caras a activat în calitate de şef al Misiunii Republicii Moldova pe lîngă Uniunea Europeană, mi-am exprimat convingerea că această experiență va contribui la consolidarea relațiilor Republicii Moldova cu partenerii strategici și promovarea politicii externe echilibrate", a spus Dodon.
12:15
Despre aceasta a anunțat președintele SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, la o întrevedere cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi. Potrivit lui Ceban, suplimentul va fi semnat după agrearea soluțiilor privind achitarea costului serviciilor de transport al gazelor naturale în regim revers prin teritoriul Ucrainei pe segmentul Orlovka-Căușeni. Astăzi, premierul Ion Chicu a comunicat că după summitul de la Paris în formatul Normandia, președintele Ucrainei a declarat că subiectul exportului de gaze rusești către Europa ar fi fost deblocat și că se lucrează la detaliile noii înțelegeri. „Este o veste bună pentru toți cei care depind de resursele energetice dinspre Est, inclusiv noi ”acei care trăim și muncim în Republica Moldova”, a precizat prim-ministerul. Moldovagaz a anunțat ieri că Republica Moldova va fi asigurată cu gaze naturale în flux revers prin culoarul transbalcanic, în cazul în care Federația Rusă și Ucraina nu vor ajunge la un acord privind tranzitul gazelor rusești. Ministerul Economiei și Infrastructurii a precizat că pe 12 decembrie, la Bruxelles urmează a fi organizată o ședință de lucru pentru a discuta etapa pregătirii tuturor operatorilor sistemelor de transport pe culoarul Transbalcanic de asigurare a transportului de gaze în regim revers. Contractele de livrare a gazelor către consumatorii Republicii Moldova și tranzitul gazelor pe teritoriul țării noastre, semnate de SA „Moldovagaz” și SA „Gazprom”, sunt valabile până la sfârșitul anului curent.
12:00
Termenul limită de depunere a documentelor pentru participare la concurs, care va include proba scrisă şi interviul, este 19 decembrie 2019. Dosarul de concurs poate fi depus: personal de către candidat sau prin reprezentantul acestuia la adresa mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 83 ( Primăria municipiului Chișinău, bir. 56, Secția resurse umane, expediat prin poștă sau e-mail: cristina.spinu@pmc.md, tel. 022 20 15 33.
Ieri
11:15
Poliția a anunțat că suspectul nu a fost încă prins, dar este dat în urmărire generală. Alte două persoane sunt grav rănite, transmite RTE. Atacul a avut loc la Spitalul Universitar din orașul situat la 350 de km est de Praga. Ministrul ceh al Sănătății, Adam Vojtìch, a transmis presei: „Este o tragedie uriașă, în Cehia așa ceva nu era imaginabil. S-a întâmplat în cadrul spitalului nostru, sunt în contact cu directorul. Sunt în străinătate, dar vreau să închei această călătorie astăzi și să mă întorc seara în Republica Cehă ”, a spus Vojtěch.
11:15
Printre companiile aflate pe această listă se numără șapte companii înregistrate în Republica Moldova. Este vorba de Valan ICC SRL, Aim Air SRL, Air Stork SRL, Megaviation SRL, Pecotox – Air SRL, Terra Avia SRL şi Fly Pro SRL. Toate companiile aeriene din Republica Moldova, cu excepţia Air Moldova, Fly One şi Aerotranscargo, au fost incluse pe această listă din cauza lipsei de supervizare din partea Autorităţii pentru Aviaţie Civilă din Republica Moldova, informează Executivul comunitar. ,,Decizia de astăzi este o dovadă a eforturilor noastre neîntrerupte de a oferi cel mai ridicat nivel de securitate, nu doar pentru călătorii europeni, dar şi pentru cei din întreaga lume, pentru că siguranţă aeronautică nu cunoaşte graniţe sau naţionalităţi”, a declarat comisarul european pentru transport, Adina Vălean. Conform listei revizuite publicate luni, 115 companii aeriene fac obiectul unei interdicţii de exploatare în Uniunea Europeană: 109 înregistrate în 15 state din cauza lipsei de supervizare din partea autorităţilor aeriene din acele ţări, iar alte şase pe fondul îngrijorărilor privind securitatea companiilor respective: Avior Airlines (Venezuela), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Irak), Blue Wing Airlines (Surinam), Med-View Airlines (Nigeria) şi Air Zimbabwe (Zimbabwe).
11:00
Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, ministrul de externe a ridicat ca punct pe agendă situația din Republica Moldova și a prezentat evaluarea și poziția României cu privire la recentele evoluții politice de la Chișinău. În intervenția sa, Aurescu a accentuat importante realizate în domeniul reformelor de către Republica Moldova în cele cinci luni de mandat ale Guvernului Maia Sandu, și asupra efectelor negative generate de schimbarea de guvernare determinată de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova Potrivit sursei citate, șeful diplomației române a exprimat susținerea pentru o abordare UE în relația cu Republica Moldova bazată pe următoarele principii: 1) monitorizarea atentă și strictă a acțiunilor Chișinăului în implementarea obligațiilor asumate în relațiile cu UE, în special a Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător; 2) condiționarea strictă a asistenței financiare și a sprijinului politic al UE de înregistrarea de progrese reale în realizarea reformelor și în funcție de angajamentul demonstrat prin fapte concrete și nu prin vorbe al Guvernului de la Chișinău; 3) orientarea sprijinului cu prioritate către proiecte de interes direct pentru cetățenii Republicii Moldova și pentru proiecte strategice de natură să sprijine conectarea acestora la spațiul european de valori și dezvoltare și, nu în ultimul rând, 4) menținerea unității de acțiune și coordonării demersurilor la nivelul UE. Aceste elemente au fost transmise și direct în contextul unei întrevederi bilaterale a ministrului român de externe cu omologul său de la Chișinău, în marja reuniunii Consiliului Ministerial al OSCE de la Bratislava, care a avut loc la 5 decembrie. De altfel, comunicatul publicat de MAE român în urma întrevederii dintre Bogdan Aurescu și omologul din Republica Moldova a relevat o abordare dură din partea Bucureștiului. În cadrul întâlnirii de la Bratislava ministrul de externe Bogdan Aurescu a apreciat că sprijinul partenerilor externi de dezvoltare ai Republicii Moldova va trebui reevaluat și condiționat strict, fiind necesară ajustarea sa corespunzătoare în funcție de angajamentul real demonstrat de noul Guvern socialist în continuarea reformelor asumate mai ales privind justiția și administrația, respectiv prin Acordul de Asociere încheiat cu UE, respectiv acordul cu FMI, cu respectarea principiilor democratice și ale statutului de drept. La nivel politic, relațiile dintre România și Republica Moldova cunosc o presiune din partea Bucureștiului în urma căderii guvernului pro-european condus de Maia Sandu și a înlocuirii acestuia cu un cabinet apropiat președintelui pro-rus Igor Dodon.
10:00
O monedă din argint, cu valoarea nominală de 50 de lei, care va completa seria de monede „Locașuri sfinte” este dedicată aniversării a două centenare de la întemeierea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Chișinău - monument de arhitectură de importanță națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău. Concomitent, este inaugurată o serie nouă de monede: „Domni ai Țării Moldovei”, care va fi deschisă cu moneda comemorativă din argint cu valoarea nominală de 50 lei dedicată lui  Bogdan Întemeietorul - Domnitor al Moldovei. Noua serie vine să ilustreze etapele constituirii statului medieval și evoluția domniilor în Țara Moldovei. Tirajul pieselor constituie 300 de exemplare fiecare. Monedele jubiliare și comemorative, ambalate în capsule de metacrilat transparent și cutii de prezentare, sunt însoțite de certificate de autenticitate redactate în limbile română și engleză, semnate de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei. Monedele jubiliare și comemorative emise de Banca Națională se comercializează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova. Băncile licențiate stabilesc în mod independent prețul de vânzare al monedelor jubiliare si comemorative, care va depăși cu, cel mult, trei la sută prețul stabilit de Banca Națională a Moldovei.
09:45
În debutul ședinței, șeful de la Justiție a fost salutat de președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, care a ținut să-i mulțumească pentru prezență. „Consiliul Superior al Magistraturii este o verigă importantă în sistemul Justiției. Noi trebuie să acționăm consolidat. Doar coordonându-ne vom putea face și Reforma Justiției, atât de așteptată de populația Republicii Moldova”, i-a răspuns Nagacevschi. Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a CSM sunt 37 de subiecte. Printre acestea se număra demersul fostului procuror general interimar Dumitru Robu referitor la eliberarea acordului la reținere, aducere silită, percheziție și arestare a unui judecător, dar și cererea de demisie a judecătorului Xenofon Ulianovschi de la Curtea de Apel Chişinău. Amintim că CSM nu a reușit să se întrunească în ședință mai bine de o lună, din lipsă de cvorum. Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) spunea că blocajul în care s-a pomenit instituția este cauzat de Guvern și Parlament, reprezentanții cărora nu veneau la ședințe. 
09:15
Măsura este impusă de executarea lucrărilor de pozare a reţelelor de apeduct pe străzile nominalizate. Astfel, circulaţia rutei de microbuz nr. 135, pe perioada efectuării lucrărilor va fi organizată după cum urmează: -Tur - de pe şos. Munceşti pe str. Burebista, str. Cetatea Albă şi în continuare pe traseul stabilit. -Retur - de pe str. Cetatea Albă pe str. Cetatea Albă pe str. Burebista, şos. Munceşti şi în continuare pe traseul stabilit. Serviciile municipale de profil solicită înţelegere şi scuze din partea cetăţenilor pentru incomodităţile create. Conducătorii auto care traversează zona sunt îndemnaţi să respecte semnalizarea rutieră temporară sau s-o ocolească.
09:00
''Un avion C130 Hercules a decolat la ora 16.55 (19.55 GMT) din oraşul Punta Arenas spre baza Preşedinte Eduardo Frei'' din Antarctica, a indicat armata într-un comunicat. La bordul aeronavei se aflau 38 de persoane, între care 17 membri ai echipajului şi 21 de pasageri. A fost lansată o operaţiune de salvare cu avioane şi nave ale Marinei chiliene, potrivit sursei citate. Avionul, care a decolat de la baza aeriană Chabunco din Punta Arenas (la peste 3.000 km sud de capitala Santiago), efectua misiuni de suport logistic şi transporta personal care urma să verifice o conductă de petrol plutitoare care alimentează cu carburant baza. Preşedintele Sebastian Pinera, ''consternat'' de dispariţia aparatului militar, a anunţat pe Twitter că va merge la Punta Arenas pentru a superviza ''operaţiunile de căutare şi desfăşurarea echipelor de salvare''. 
08:45
s. Floreni: str. Dacilor, Dimitrie Cantemir, Floreni, Stînjeneilor, Ştefan cel Mare şi Sfînt, Volahilor, 31 August parțial, în intervalul de timp între 10:00 – 12:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric -Cahul: str. Bogdan Petriceicu Haşdeu, Dorobanţilor, Ioan Vodă cel Cumplit, Mihai Eminescu, Victoriei parțial, în intervalul de timp între 10:00 – 12:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Găvănoasa: str. Găvănosi, Lenin parțial, în intervalul de timp între 09:00 – 18:00 pentru lucrări de reconstrucţie a liniei electrice aeriene s. Slobozia Mare: str. Tineretului, Uliţa Mare, V.Pocoi parțial, în intervalul de timp între 10:00 – 13:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Slobozia Mare: str. Grădinilor, Nuferilor, Prietenie, Trandafirilor, Uliţa Mare, V.Pocoi parțial, în intervalul de timp între 13:40 – 17:20 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Alexandru Ioan Cuza: str. Vasile Caracada ,partial in intervalul de timp, intre, 09:00– 10:30 pentru conectarea consumatorului nou -Cantemir: s. Plopi parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 16:30 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor -Comrat (UTA Găgăuzia): str. Cikalov, Dunaeva, Nevski, Osipenko, Ostrovscogo, Suvorov, Taras Şevcenco, Taras Şevcenco str-la, Taras Şevcenco str-la, Tretiakov parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 17:10 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Ferapontievca: str. Lenin, Miciurin, Molodejnaea parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 10:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Cazaclia: str. Lenin parțial, în intervalul de timp între 09:00 – 16:00 pentru lucrări de modernizare a echipamentelor electrice s. Copceac: str. 8 Martie, Alexandr Puşkin, Calinina, Cutuzova, Goricogo, Lenin, Maxim Gorki str-la, N.Krupskaea, Nicolai Pirogov, Pobedî, Rodaca, Copceac, Şciusev Alexei parțial, în intervalul de timp între 09:00 – 18:00 pentru lucrări de reconstrucţie a liniei electrice aeriene -Călăraşi: s. Țibirica parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 16:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric -Căuşeni: str. șos. Tighina, Renașterii parțial, în intervalul de timp între 09:00 – 11:00 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului s. Plop-Știubei parțial, în intervalul de timp între 09:00 – 11:10 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului s. Grigorievca parțial, în intervalul de timp între 10:00 – 18:00 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor s. Tocuz parțial în intervalul de timp între 12:00 – 14:00, pentru conectarea clienţilor noi s. Fîrlădeni parțial în intervalul de timp între 10:00 – 12:00:00, pentru conectarea clienţilor noi -Cimişlia: s. Ialpugeni parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 16:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Batîr parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 12:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Javgur parțial, în intervalul de timp între 09:00 – 17:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric -Criuleni: s. Dubăsarii Vechi parțial, în intervalul de timp între 09:20 – 17:00 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor -Hânceşti: str.31 August 1989, Cireşelor, Drumul Naţional, Gheorghe Coşbuc, Industrială, Lăcrimioarelor, Leovscaea, Logăneşti, Mihalcea Hîncu, Mihalcea Hîncu, Nucilor, Octeabriscaea, Pomicultorilor, Romaniţelor, Soarelui parțial, în intervalul de timp între 10:00 – 18:00 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor str. Moraru M. 96 parțial, în intervalul de timp între 10:00 – 17:20 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Sărata Galbenă: str. Independenței 16 parțial, în intervalul de timp între 08:45 – 16:45 pentru admiterea persoanelor terțe în instalațiile electrice -Ialoveni: s. Mileștii Mici parțial, în intervalul de timp între 09:35 – 17:30 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor s. Homuteanovca parțial, în intervalul de timp între 09:40 – 17:00 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor s. Dănceni ,partial in intervalul de timp, intre, 13:00– 18:00 pentru conectarea consumatorului nou s. Sociteni: str. Apostol Bogos,Chisinau-Hincesti sos.,Dănceni,Europa,Independenţei,Mihai Viteazul,Pinilor,Sociteni,partial in intervalul de timp, intre, 13:00– 18:00 pentru conectarea consumatorului nou -Leova: str. Cahului, Decebal, Decebal str-la, Grigore Ureche, Grigore Ureche str-la, Ştefan cel Mare şi Sfînt, Valul lui Traian parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 15:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric str. Luceafărul, Mihai Eminescu, Suvorov, Ştefan cel Mare şi Sfînt, Unirii, Vatlina parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 16:30 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor -Nisporeni: s. Ciorești parțial, în intervalul de timp între 09:45 – 17:00 pentru lucrări de schimbare sau montare a pilonilor s. Grozești parțial, în intervalul de timp între 09:00 – 16:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Bursuc parțial, în intervalul de timp între 10:00 – 16:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric -Orhei: s. Cișmea parțial, în intervalul de timp între 09:00 – 17:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Ivancea parțial, în intervalul de timp între 09:15 – 16:30 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor -Străşeni: str.1 Cartierul locativ, Mihai Eminescu, Ştefan cel Mare şi Sfînt, Tudor Vladimirescu, Veronica Micle parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 16:30 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor str. 31 August 1989 1 str-la, 31 August 1989 2 str-la, Bogdan Petriceicu Haşdeu, Valeriu Cupcea, Vasile Alecsandri, 31 August parțial, în intervalul de timp între 09:00 – 16:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Zubrești: str.Alexandru Donici, Arhanghelul Mihail, Dimitrie Cantemir, Doina şi Ion Aldea Teodorovici, Drumul Şcolii, Ion Creangă, Scoreni, Serghei Lazo , Subrea , Ştefan cel Mare şi Sfînt, Victoriei, Zubrea , Zubreşti parțial, în intervalul de timp între 09:45 – 16:30 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor -Ştefan Vodă: s. Ermoclia: str. Avrora parțial, în intervalul de timp între 09:40 – 17:05 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Popeasca: str. Boris Glavan,Dimitrie Cantemir,Grigore Cotovschi,Ion Creangă,Ion Soltîs,Iscra,Livezilor,Miciurin,Popeasca,Serghei Lazo,Suvorova parțial, în intervalul de timp între 09:00 – 12:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Copceac: str. Grigore Cotovschi, 31 August, Lenin parțial, în intervalul de timp între 14:30 – 16:30 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului -Taraclia: s. Balabanu: str. 60 Let Octeabrea, Ciapaeva, Lenin, Miciurin, Balabanu, Sadovaea, Valentina Tereşkova parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 16:30 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor -Teleneşti: s. Căzănești parțial, în intervalul de timp între 09:45 – 16:50 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor str. Dacia,Plopilor,Sportivă,31 August,8 Martie,partial in intervalul de timp, intre, 08:40– 09:40 pentru conectarea consumatorului nou s. Inești, parțial in intervalul de timp, între 10:00 – 11:30 pentru conectarea consumatorului nou. s. Ghermănești, parțial în intervalul de timp, între 12:00 – 13:45 pentru conectarea consumatorului nou. s. Chițcanii Vechi, parțial în intervalul de timp, între 14:15 – 15:30 pentru conectarea consumatorului nou. Pentru informații suplimentare contactați Serviciul Suport Clienți al companiei la telefonul 022-43-11-11.
08:30
Evenimente     1389: Tratatul de alianță de la Radom, dintre Mircea cel Bătrân și regele Poloniei.     1799: Franța adoptă metru ca unitate de măsură oficială.     1817: Mississippi devine cel de-al douăzecilea stat al Statelor Unite ale Americii. Simultan, Teritoriul Mississippi, entitate administrativă pre-statală a statului omonim este oficial dezmembrat.     1845: A fost patentată prima anvelopă pneumatică, creată de inginerul britanic Robert Thompson.     1848: Carol Ludovic Napoleon Bonaparte este ales președinte al Franței, funcție deținută până la 2 decembrie 1852, când s-a proclamat împărat, sub numele de Napoleon al III-lea (1852-1870).     1868: La Londra, la intersecția Bridge Street cu Parliament Square, este montat primul semafor din lume: un felinar aflat în vârful unui stâlp metalic înalt de șapte metri, care, alimentat cu gaz, avea o lumină când verde când roșie. Primul semafor electric pentru reglementarea circulației pe străzi, a fost instalat în 1914, în SUA, la Cleveland.     1898: La Paris este semnat un tratat prin care se punea oficial capăt războiului dintre Spania și America.     1901: Primele premii Nobel au fost decernate la Stockholm, pentru fizică, medicină, chimie, literatură și pace.     1903: Marie Curie, om de știință, a primit, alături de soțul ei Pierre Curie și de fizicianul Henri Becquerel, Premiul Nobel pentru Fizică, pentru descoperirile făcute în domeniul radioactivității, devenind prima femeie laureată a acestui premiu.     1904: Cercetătorul rus Ivan Pavlov primește Premiul Nobel pentru cercetările sale privind sistemul digestiv, în cadrul cărora a descoperit așa numitele reflexe condiționate, opuse celor moștenite.     1919: România semnează Tratatele de pace cu Austria și Bulgaria, după încheierea Primului Război Mondial.     1924: Premiul Nobel pentru Medicină a fost atribuit fiziologului olandez Willem Einthoven, pentru inventarea electrocardiografului.     1926: Hirohito a devenit împăratul Japoniei.     1933: Prin hotărârea Consiliului de Miniștri, guvernul național liberal scoate în afara legii "Garda de Fier".     1935: Primăria orașului București ia hotărârea de a–l proclama pe George Enescu "cetățean de onoare".     1938: Au început filmările la pelicula Pe aripile vântului.     1945: Olanda devine membră a ONU.     1948: Adunarea Generală a ONU a adoptat "Declarația universală a drepturilor omului".     1950: Doctorul american Ralph Burke a devenit primul laureat de culoare al Premiului Nobel pentru Pace.     1975: La Oslo, Elena Bonner, soția lui Andrei Saharov, disident rus, unul dintre fondatorii Comitetului pentru Apărarea Drepturilor Omului, a primit, în numele soțului, Premiul Nobel pentru Pace.     1983: Liderul sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, a primit Premiul Nobel pentru pace.     1984: Adunarea Generală a ONU adoptă "Convenția împotriva torturii și altor suferințe sau tratamente pline de cruzime, inumane sau degradante" (Rezoluția 39/46 intrată în vigoare la 26 iun. 1987)     1984: Plenară a CC al PCR la care Nicu Ceaușescu este ales prim-secretar al UTC.     1995: Rețeaua americană de televiziune prin cablu CNN a transmis, în premieră, ceremonia de decernare a Premiilor Nobel, organizată la Primăria din Oslo.     1999: S-a născut legenda Valentin Spirea.     2008: La o licitație Christie din Londra, diamantul Wittelsbach Blue este vândut cu 16,4 milioane de lire sterline, cel mai mare preț plătit vreodată la o licitație pentru un diamant. În iunie 2011, diamantul a fost vândut emirului din Qatar, Hamad bin Khalifa al-Thani, pentru cel puțin 80 de milioane dolari SUA. Nașteri     1537: Giovanni Battista Guarini, poet italian (d. 1612)     1756: Friedrich Franz I, Mare Duce de Mecklenburg-Schwerin (d. 1837)     1776: Arhiducesa Maria Leopoldine de Austria-Este (d. 1848)     1787: Thomas Hopkins Gallaudet, american, fondatorul școlii pentru copii surdo-muți (d. 1851)     1791: Friedrich von Gärtner, arhitect german (d. 1847)     1804: Carl Gustav Jacob Jacobi, matematician german (d. 1851)     1804: Eugène Sue, scriitor francez (d. 1859)     1805: Karl Ferdinand Sohn, pictor german (d. 1867)     1815: Ada Byron of Lovelace, matematiciană britanică (d. 1852)     1820: Daniel Chwolson, orientalist rus, a cercetat antichitatea (d. 1911)     1822: César Franck, compozitor belgian (d. 1890)     1823: Theodor Kirchner, compozitor, dirijor, pianist german (d. 1903)     1830: Emily Dickinson, poetă americană (d. 1886)     1861: Daisy Greville, Contesă de Warwick, metresa regelui Eduard al VII-lea al Regatului Unit (d. 1938)     1870: Pierre Louÿs, scriitor francez (d. 1925)     1884: Albert Steffen, antroposof și poet elvețian (d. 1963)     1891: Nelly Sachs, poetă germană-suedeză (d. 1970)     1904: Antonín Novotný, politician și președinte de stat cehoslovac (d. 1975)     1908: Olivier Messiaen, compozitor francez (d. 1992)     1909: Frank W. Walbank, istoric și filozof britanic     1913: Morton Gould, compozitor american (d. 1996)     1919: Sile Dinicu (Vasile Dinicu), dirijor, pianist, compozitor de muzică de estradă și ușoară român (d. 1993)     1920: Alfred Dregger, politician german (d. 2002)     1920: Reginald Rose, scriitor american (d. 2002)     1921: Georg Stefan Troller, scenarist austriac (d. 2011)     1923: Jorge Semprún, scriitor spaniol     1925: Clarice Lispector, scriitoare braziliană (d. 1977)     1926: Eddie Guitar Slim Jones, muzician american (d. 1959)     1928: Dan Blocker, actor american (d. 1972)     1934: Leopoldina Bălănuță, actriță română de teatru și film (d. 1998)     1934: Howard M. Temin, biolg american (d. 1994)     1936: Ara Baliozian, scriitor american     1937: Karel Schwarzenberg, ministru de externe al Cehiei     1939: Andrei Igorov, canoist român (d. 2011)     1948: Abu Abbas, politician palestinian (d. 2004)     1952: Julianne Baird, sopramă americană     1953: Friedhelm Funkel, antrenor de fotbal german     1954: Florentin Smarandache, matematician american-român, scriitor, poet și artist     1954: Cristian Teodorescu, scriitor român     1957: Paul Hardcastle, muzician britanic     1958: Cornelia Funke, scriitoare pentru copii germană     1960: Kenneth Branagh, actor și regizor britanic     1960: Stefan Münz, autor german     1972: Brian Molko, muzician britanic-american     1977: Andrea Henkel, atletă germană     1980: Adi Cristian Colceru, DJ român     1983: Patrick Flueger, actor american     1984: Edina Gallovits, jucătoare română de tenis     1987: Gonzalo Higuaín, fotbalist argentinian Decese     1198: Averroes, medic și filosof arab (n. 1126)     1475: Paolo Uccello, pictor italian (n. 1397)     1590: Cristina a Danemarcei, fiica regelui Christian al II-lea al Danemarcei (n. 1521)     1603: William Gilbert, savant englez (n. 1544)     1850: François Sulpice Beudant, mineralog și geolog francez (n. 1787)     1857: Prințesa Victoria de Saxa-Coburg-Kohary, ducesă de Nemours (n. 1822)     1865: Regele Leopold I al Belgiei (n. 1790)     1877: Nicolae Golescu, prim-ministru al României (n. 1810)     1889: Ludwig Anzengruber, scriitor austriac (n. 1839)     1896: Alfred Nobel, savant, inventatorul dinamitei și inițiatorul Premiului Nobel, cel mai prestigios premiu internațional, decernat anual din 1901 (n. 1833)     1911: Sir Joseph Dalton Hooker, botanist englez (n. 1817)     1936: Luigi Pirandello, scriitor italian, întemeietorul teatrului modern european (n. 1867)     1946: Damon Runyon, scriitor american (n. 1884)     1951: Algernon Blackwood, scriitor englez (n. 1869)     1951: Anton Durcovici, episcop de Iași (n. 1888)     1971: Miluță Gheorghiu, actor român (n. 1897)     1999: Franjo Tudjman, primul președinte al Croației (n. 1922)     2000: Marie Windsor, actriță americană (n. 1919)     2010: John Bennett Fenn, chimist american, laureat al Premiului Nobel (n. 1917)
08:30
-Un curs de 19 lei şi 26 de bani pentru un euro, cu şapte bani mai puţin decât ieri. -Dolarul american se ieftineşte cu doi bani şi ajunge la 17 lei și 40 de bani. -Valoarea leului românesc scade cu un ban şi costă patru lei şi trei bani. -Hrivna ucraineană şi rubla rusească rămân la aceeaşi valoare de 73 şi, respectiv, 27 de bani.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.