Atenție consumatori! Sistări de apă în Capitală, luni și marți. Vezi care sunt străzile

Evzmd.md, 16 noiembrie 2019 13:15

  Furnizarea apei va fi întreruptă între orele 09.00 și 17.00. Potrivit ACC, în legătură cu executarea lucrărilor planificate de către compania „Gas Natural Fenosa”, este posibilă deconectarea energiei electrice, proces care va conduce la sistarea alimentării cu apă pe adresele respective. După finalizarea lucrărilor, livrarea serviciilor de alimentare cu apă va fi reluată la parametrii planificați. Pentru informații suplimentare consumatorii sunt îndemnați să sune la Dispeceratul central, la numărul de telefon: 022-25-66-66 sau 022-85-77-77.      

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum 12 ore
21:01
Cel puţin aşa a asigurat fostul solist al formaţiei Twisted Sister, Dee Snider. "El a murit. RIP Malcolm Young. Dar cei patru membri supravieţuitori au strâns piese înregistrate de Malcolm când era în viaţă. Nepotul lui Malcolm, Stevie Young, l-a înlocuit (cum a mai făcut de atâtea ori). Este cel mai aproape de cât se poate ajunge de trupa originală", a comentat Snider pe contul său de Twitter. Acest material discografic al trupei va fi dedicat regretatului chitarist. O altă veste bună anunţată de Snider legată de trupa australiană este faptul că solistul Brian Johnson se simte mai bine după problemele sale de auz pe care le-a avut. Totuşi, Snider nu a precizat de unde are această informaţie, atât de importantă pentru fanii trupei AC/DC. În noiembrie, el dezvăluia că s-a întâlnit cu "trei dintre cele mai mari vedete ale rockului din întreaga lume" şi cu partenerele lor. În septembrie, revista JAM! , care cita o sursă de încredere din cadrul personalului trupei AC/DC, asigura că trupa înregistrează un nou LP cu material care îi aparţinea lui Malcolm Young. Înregistrarea noului material de studio ar pune capăt zvonurilor apărute în urmă cu trei ani, după încheierea turneului de prezentare a albumului "Rock or Bust", privind o posibilă destrămare a grupului.
Acum 24 ore
18:15
Ecologistul australian Dailan Pugh, care va prezenta un studiu asupra situaţiei în faţa Senatului, a declarat pentru Efe că incendiile recente au omorât aproape 25% din urşii koala aflaţi în regiune, scrie mediafax.ro. Acesta a explicat că din cauza pădurilor afectate, urşii koala au rămas fără hrană şi adăpost. Estul Australiei s-a confruntat cu incendii devastatoare în ultimele trei luni, potrivit oamenilor de ştiinţă, din cauza secetei prelungite şi a încălzirii globale. Condiţiile meteorologice favorabile din ultimele zle le-au permis autorităţilor să controleze o serie de incendii înainte de vântul puternic şi temperaturile ridicate prognozate pentru începutul săptămânii viitoare.
17:30
Într-o conferință de presă la IPN, Valentin Vizant, președintele Asociației de Arbitraj din Republica Moldova, a spus că în ultimul timp nivelul de încredere al agenților economici în instrumentul arbitrajului crește. Tot mai multe persoane juridice, companii care au înțeles avantajele arbitrajul, introduc clauza arbitrară în contractele lor cu clienții. Președintele Asociației de Arbitraj susține că în viitorul apropiat se va veni cu o propune de Strategie de dezvoltare a arbitrajului în Moldova și cu un set de amendamente și modificări la actele normative pentru a putea spori încrederea în instituțiile de arbitraj. „Ele sunt recunoscute în toată lumea, pur și simplu mentalitatea care există acum în țara noastră și nepopularizarea acestora nu oferă posibilitatea să fie pe larg aplicate procedurile arbitrale. De aceea, misiunea Asociației de Arbitraj este de a populariza instituțiile de arbitraj”, a spus Valentin Vizant. Alexandr Ţelihov, președinte al Curții de Arbitraj a municipiului Chișinău, a menționat că arbitri pot  fi persoane cu experiență, cu reputație impecabilă, cu aptitudini și cunoștințe vaste în domeniul dreptului. Este vorba de avocați, juriști, foști procurori, judecători, care activează de zeci de ani. „Orice jurist care consideră că poate să ofere populației, oamenilor de afaceri, organizațiilor și întreprinderilor cunoștințele, serviciile, o mână de ajutor ca un jurist profesionist, poate să se adreseze la noi și să activeze în cadrul instituției de arbitraj”, a spus Alexandr Ţelihov. Arbitru poate fi nu neapărat un jurist, ci orice persoană fizică care, după părerea părţii, este competentă în a soluţiona litigiul. Părțile vizate în litigiu decid independent numărul de arbitri care vor examina cauza, mersul procedurilor, mecanismul de numire a arbitrilor, cu respectarea principiului de neutralitate, adică niciuna dintre părți nu trebuie dezavantajată sau avantajată. Potrivit lui Victor Durleşteanu, președintele Camerei de Comerț moldo-chineze, arbitrajul este o alternativă sistemului judecătoresc, iar dacă Republica Moldova își dorește să atragă investiții în țară, investitorii trebuie să fie asigurați de faptul că, în caz de litigiu, va fi cineva care le va face dreptate. Curtea de Arbitraj din Chișinău este deschisă pentru toți agenții economici, atât naționali, cât și străini, întreprinderile de stat, pentru toți cei care au statut de persoană juridică, iar litigiile lor sunt legate de dreptul comercial, economic. În prezent, în cadrul Asociației sunt peste 30 de arbitri.
16:45
Chiar dacă temperaturile vor crește ușor, vom avea parte și de lapoviță, dar și de poli. Până la sfârșitul săptămânii la nord se vor înregistra cel mult +10 grade Celsius ziua. Noapte temperaturile vor coborî până la -3 grade. Joi se prognozează lapoviță, vineri și sâmbătă soare, iar duminică – ploi. În regiunile de la centrul vor fi până la +11 grade ziua. Noapte indicele termic nu va fi mai mic de -2 grade. Duminică ar putea cădea ploi slabe. Cei de la sud se vor bucura de cel mult +12 grade ziua. În perioada nocturnă temperatura va fi de cel puțin -1 grad. Joi se prevede lapoviță, iar sâmbătă și duminică – ploi.
16:00
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei: "Pretind să cred că această decizie nu are nicio legătură cu sportul adevărat şi interesele olimpice, dar are caracter politic. Nu au fost făcute reclamaţii la adresa Comitetului Olimpic rus. În aceste condiţii, sportivii pot concura sub drapelul rus, aşa cum prevede Carta Olimpică." Liderul de la Kremlin a mai precizat că decizia Agenţiei Mondiale Antidoping contrazice Carta şi există motive suficiente pentru a o contesta la Curtea de Arbitraj Sportiv. Pentru asta, Rusia are la dispoziţie 21 de zile din data când a fost anunţată hotărârea WADA. Până va fi clarificată situaţia, sportivii ruşi nu vor putea participa Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020 şi Campionatul Mondial din Qatar din 2022 sub drapelul naţional. De asemenea, va fi interzisă intonarea imnului Rusiei la competiţii sportive majore. WADA a precizat că sportivii care vor demonstra că nu au fost dopaţi, vor putea concura sub drapel neutru în această perioadă. Potrivit raportului Comisiei de Revizuire a Conformităţii WADA, Rusia ar fi înlăturat sute de rezultate suspecte ale testelor antidoping din fişierele sale trimise Agenţiei Mondiale Antidoping la începutul anului curent. Transmiterea acestor date a fost o condiţie necesară pentru ridicarea sancţiunilor anterioare împotriva Agenţiei Antidoping din Rusia, aflată în centrul unui sistem instituţionalizat de dopaj între 2011 şi 2015.
15:30
În cadrul ședinței de astăzi, CSM a acceptat doar parțial cererea fostului procuror general interimar - aducere silită și percheziții. Pentru reținerea și arestarea magistratului CSM nu și-a dat acordul. Sternioală este cercetat într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari, după ce verificările au arătat că magistratul a acumulat împreună cu membrii familiei sale venituri de circa 7 milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referință). În aceeași perioadă, Oleg Sternioală împreună cu membrii familiei sale a cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei. Sternioală a fost reținut pe 4 noiembrie, pe un termen de 72 de ore, în urma perchezițiilor la domiciliul și locul de muncă al magistratului, iar ulterior Judecătoria Chișinău a respins demersul procurorilor Anticorupție privind plasarea magistratului în arest preventiv pe un termen de 30 de zile. După eliberarea din arest preventiv, Oleg Sternioală a acționat în judecată Consiliul Superior al Magistraturii pentru acordul de reținere, percheziție și arestare a sa, invocând că ședință CSM a fost convocată illegal. Magistratul declara că ședința ar fi fost organizată de foști membri ai CSM, demiși la 27 septembrie 2019, în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor. Iar pe 13 noiembrie, Curtea de Apel Chișinău a decis ca hotărârea CSM, prin care a fost permisă cercetarea penală, percheziționarea, reținerea și arestarea judecătorului Oleg Sternioală de la Curtea Supremă de Justiție, în baza unei solicitări a procurorului general interimar, să fie suspendată.
15:15
Ion Chicu a felicitat conducătorii Administraţiilor Publice locale noi aleşi pentru rezultatele obţinute la scrutinul din 20 octombrie. „Suntem convinşi că cheia succesului este comunicarea eficientă, un dialog constructiv şi pragmatic între Executiv şi APL. Avem un Guvern tehnocrat, deci, nu privim conducătorii raioanelor prin prisma orientării politice. Pentru noi contează soluţionarea problemelor confruntate la nivel de raion şi, în general, pe ţară”, a declarat Ion Chicu, potrivit unui comunicat al Guvernului. În context, premierul a subliniat faptul că asemenea şedinţe de lucru trebuie să aibă loc trimestrial. Ion Chicu a declarat că toţi miniştrii vor efectua săptămânal vizite de lucru în raioanele ţării, iar practica de a organiza şedinţele Guvernului în teritoriu ar putea fi reluată. „Până la sfârşitul lunii ianuarie vreau să vin în fiecare raion şi să port discuţii cu factorii de decizie. Tot ce contează pentru mine sunt, de fapt, paşii care vor succeda vizita mea în teritoriu”, a menţionat Ion Chicu. Preşedinţii de raioane au trecut în revistă cele mai importante probleme confruntate, printre care: lipsa cadrelor, salariile neatractive pentru bugetari, drumurile proaste, imposibilitatea de a împiedica ridicarea construcţiilor ilegale şi altele. Prim-ministrul a solicitat colegilor să ia act de problemele enunţate de APL şi să intervină în conformitate cu Planul de Acţiuni al Guvernului. La finalul şedinţei, Ion Chicu a îndemnat toţi conducătorii să se asigure de pregătirea suficientă pentru a face faţă sezonului rece al anului, menţionând aici: menţinerea căilor de comunicare într-o stare practicabilă, aprovizionarea cu agent termic a instituţiilor publice şi locuinţelor oamenilor, precum şi susţinerea păturilor social-vulnerabile.
14:15
Aceștia sunt bănuiți că ar fi pretins bani de la persoane fizice şi juridice pentru soluţionarea diferitor probleme ce ţin de competenţa Primăriei sau a serviciilor cadastrale. Potrivit materialelor cauzelor, şefa Direcţiei Patrimoniu Municipal din cadrul Direcţiei generale economie, reforme şi relaţii patrimoniale a Consiliului municipal Chişinău este suspectată că ar fi pretins sistematic diferite sume de bani de la persoane fizice şi juridice, pentru a urgenta eliberarea unor acte cu privire la prelungirea relaţiilor contractuale de locaţiune privind exploatarea încăperilor nelocative din Chişinău. În aceleaşi dosare, sunt bănuiţi şi factori de decizie ai „Agenţiei din Chişinău Capitalimobil” - întreprindere desemnată de către Consiliul municipal Chişinău drept responsabilă de organizarea licitaţiilor publice pentru obţinerea dreptului de arendă asupra terenurilor şi spaţiilor nelocative din mun. Chişinău. Astfel, folosindu-se de situaţia şi statutul pe care-l deţineau, reprezentanţii Agenţiei pretindeau şi primeau de la persoane fizice şi juridice mijloace financiare pentru a influenta persoane publice din cadrul Primăriei Chişinău şi Serviciului Cadastral Teritorial să adopte acte de recepţie finală a obiectivelor şi să aprobe actele pentru vânzarea, fără expunere la licitaţie, a bunurilor imobile. În urma percheziţiilor din această dimineaţă au fost reţinuţi: şefa Direcţiei Patrimoniu din cadrul Direcţiei generale economie, reforme şi relaţii patrimoniale a Consiliului municipal Chişinău, doi reprezentanţi ai Agenţiei din Chişinău Capitalimobil SRL şi un funcţionar al Serviciului Cadastral Teritorial Chişinău al Agenţiei Servicii Publice. Persoanele au fost plasate în izolatorul CNA pentru 72 de ore. Urmărirea penală pe cazul dat a fost pornită în luna septembrie 2019, persoanele fiind cercetate pentru abuz în serviciu, corupere activă, pasivă şi trafic de influenţă. Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată.
14:00
Şeful statului a subliniat că Hans Klemm, care urmează să îşi încheie mandatul la Bucureşti, a contribuit "extraordinar" la dezvoltarea relaţiilor dintre România şi SUA. "Este o ocazie solemnă în care confer cea mai înaltă decoraţie a statului român, dar este totodată o ceremonie dedicată prieteniei. Domnule ambasador, la acest moment în care misiunea dumneavoastră la Bucureşti se apropie de sfârşit, Parteneriatul strategic dintre România şi SUA este mai solid şi mai dinamic decât în orice moment din istoria sa. Marcarea, în 2020, a 140 de ani de relaţii diplomatice dintre ţările noastre are loc într-un context bilateral de care putem să fim mândri", a afirmat Iohannis.
13:45
Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) se declară nemulțumită față de modul de examinare de către Ministerul Economiei și Infrastructurii a cererii transportatorilor de a ridica tariful pentru serviciile de transport. La grevă vor participa în jur de 1.500 unități de transport, dintre care aproximativ 350 vor fi în PMAN, iar restul vor staționa în localitățile din țară și vor suspenda cursele. Mâine, 11.12.2019, în PMAN va avea loc greva transportatorilor începând cu ora 12-00 (parcarea unităților de transport va începe la ora 10-00). Circulația în PMAN va fi sistată. Amintim că, membrii asociației au cerut ministrului Economiei și Infrastructurii ca să adopte decizia privind majorarea tarifului pentru transportul regulat de pasageri în trafic național.
12:45
Pelicula spune povestea tinerei Jeanne d'Arc (interpretată de Lise Leplat Prudhomme), care crede că este aleasa lui Dumnezeu şi conduce armata regelui Franţei în secolul al XV-lea, când Franţa şi Anglia erau în război pentru cucerirea tronului Franţei. Jeanne este arestată şi judecată pentru erezie. ''Jeanne'', continuare a filmului ''Jeannette, l'enfance de Jeanne d'Arc'', realizat de Dumont în 2017, a devansat celelalte filme nominalizate: ''Etre vivant et le savoir'', de Alain Cavalier, ''Grâce a Dieu'', de Francois Ozon, ''Synonymes'', de Nadav Lapid, ''Une fille facile'', de Pierre Trividic, ''L'angle mort'', de Patrick Mario Bernard şi Pierre Trividic, ''Roubaix, une lumiere'', de Arnaud Desplechin şi '' L'adieu a la nuit'', de André Téchiné. ''Jeanne'' este totodată nominalizată la două categorii în cadrul Premiilor Lumiere, echivalentul francez al Globurilor de Aur. Înfiinţat în 1937, premiul Louis-Delluc (care poartă numele unui critic şi regizor de la începutul secolului al XX-lea), recompensează cel mai bun film francez al anului. Din juriu fac parte circa 20 de critici şi personalităţi, conduşi de fostul director al festivalului de la Cannes, Gilles Jacob. Anul trecut, premiul a fost câştigat de ''Plaire, aimer et courir vite'', regizat de Christophe Honoré, o poveste de dragoste între doi bărbaţi care se desfăşoară în anii '90, pe fundalul epidemiei de SIDA.
12:30
Șeful statului i-a mulțumit domnului Ambasador pentru disponibilitatea de a activa în instituția prezidențială. "Am apreciat înalt experiența lui Eugen Caras în domeniul diplomatic și potențialul de care dispune, fapt care m-a motivat să-i propun exercitarea funcției respective. I-am comunicat diplomatului că avem o agendă de lucru foarte încărcată. Avînd în vedere faptul că dl Caras a activat în calitate de şef al Misiunii Republicii Moldova pe lîngă Uniunea Europeană, mi-am exprimat convingerea că această experiență va contribui la consolidarea relațiilor Republicii Moldova cu partenerii strategici și promovarea politicii externe echilibrate", a spus Dodon.
12:15
Despre aceasta a anunțat președintele SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, la o întrevedere cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi. Potrivit lui Ceban, suplimentul va fi semnat după agrearea soluțiilor privind achitarea costului serviciilor de transport al gazelor naturale în regim revers prin teritoriul Ucrainei pe segmentul Orlovka-Căușeni. Astăzi, premierul Ion Chicu a comunicat că după summitul de la Paris în formatul Normandia, președintele Ucrainei a declarat că subiectul exportului de gaze rusești către Europa ar fi fost deblocat și că se lucrează la detaliile noii înțelegeri. „Este o veste bună pentru toți cei care depind de resursele energetice dinspre Est, inclusiv noi ”acei care trăim și muncim în Republica Moldova”, a precizat prim-ministerul. Moldovagaz a anunțat ieri că Republica Moldova va fi asigurată cu gaze naturale în flux revers prin culoarul transbalcanic, în cazul în care Federația Rusă și Ucraina nu vor ajunge la un acord privind tranzitul gazelor rusești. Ministerul Economiei și Infrastructurii a precizat că pe 12 decembrie, la Bruxelles urmează a fi organizată o ședință de lucru pentru a discuta etapa pregătirii tuturor operatorilor sistemelor de transport pe culoarul Transbalcanic de asigurare a transportului de gaze în regim revers. Contractele de livrare a gazelor către consumatorii Republicii Moldova și tranzitul gazelor pe teritoriul țării noastre, semnate de SA „Moldovagaz” și SA „Gazprom”, sunt valabile până la sfârșitul anului curent.
12:00
Termenul limită de depunere a documentelor pentru participare la concurs, care va include proba scrisă şi interviul, este 19 decembrie 2019. Dosarul de concurs poate fi depus: personal de către candidat sau prin reprezentantul acestuia la adresa mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 83 ( Primăria municipiului Chișinău, bir. 56, Secția resurse umane, expediat prin poștă sau e-mail: cristina.spinu@pmc.md, tel. 022 20 15 33.
11:15
Poliția a anunțat că suspectul nu a fost încă prins, dar este dat în urmărire generală. Alte două persoane sunt grav rănite, transmite RTE. Atacul a avut loc la Spitalul Universitar din orașul situat la 350 de km est de Praga. Ministrul ceh al Sănătății, Adam Vojtìch, a transmis presei: „Este o tragedie uriașă, în Cehia așa ceva nu era imaginabil. S-a întâmplat în cadrul spitalului nostru, sunt în contact cu directorul. Sunt în străinătate, dar vreau să închei această călătorie astăzi și să mă întorc seara în Republica Cehă ”, a spus Vojtěch.
11:15
Printre companiile aflate pe această listă se numără șapte companii înregistrate în Republica Moldova. Este vorba de Valan ICC SRL, Aim Air SRL, Air Stork SRL, Megaviation SRL, Pecotox – Air SRL, Terra Avia SRL şi Fly Pro SRL. Toate companiile aeriene din Republica Moldova, cu excepţia Air Moldova, Fly One şi Aerotranscargo, au fost incluse pe această listă din cauza lipsei de supervizare din partea Autorităţii pentru Aviaţie Civilă din Republica Moldova, informează Executivul comunitar. ,,Decizia de astăzi este o dovadă a eforturilor noastre neîntrerupte de a oferi cel mai ridicat nivel de securitate, nu doar pentru călătorii europeni, dar şi pentru cei din întreaga lume, pentru că siguranţă aeronautică nu cunoaşte graniţe sau naţionalităţi”, a declarat comisarul european pentru transport, Adina Vălean. Conform listei revizuite publicate luni, 115 companii aeriene fac obiectul unei interdicţii de exploatare în Uniunea Europeană: 109 înregistrate în 15 state din cauza lipsei de supervizare din partea autorităţilor aeriene din acele ţări, iar alte şase pe fondul îngrijorărilor privind securitatea companiilor respective: Avior Airlines (Venezuela), Iran Aseman Airlines (Iran), Iraqi Airways (Irak), Blue Wing Airlines (Surinam), Med-View Airlines (Nigeria) şi Air Zimbabwe (Zimbabwe).
11:00
Potrivit unui comunicat al MAE remis CaleaEuropeană.ro, ministrul de externe a ridicat ca punct pe agendă situația din Republica Moldova și a prezentat evaluarea și poziția României cu privire la recentele evoluții politice de la Chișinău. În intervenția sa, Aurescu a accentuat importante realizate în domeniul reformelor de către Republica Moldova în cele cinci luni de mandat ale Guvernului Maia Sandu, și asupra efectelor negative generate de schimbarea de guvernare determinată de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova Potrivit sursei citate, șeful diplomației române a exprimat susținerea pentru o abordare UE în relația cu Republica Moldova bazată pe următoarele principii: 1) monitorizarea atentă și strictă a acțiunilor Chișinăului în implementarea obligațiilor asumate în relațiile cu UE, în special a Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător; 2) condiționarea strictă a asistenței financiare și a sprijinului politic al UE de înregistrarea de progrese reale în realizarea reformelor și în funcție de angajamentul demonstrat prin fapte concrete și nu prin vorbe al Guvernului de la Chișinău; 3) orientarea sprijinului cu prioritate către proiecte de interes direct pentru cetățenii Republicii Moldova și pentru proiecte strategice de natură să sprijine conectarea acestora la spațiul european de valori și dezvoltare și, nu în ultimul rând, 4) menținerea unității de acțiune și coordonării demersurilor la nivelul UE. Aceste elemente au fost transmise și direct în contextul unei întrevederi bilaterale a ministrului român de externe cu omologul său de la Chișinău, în marja reuniunii Consiliului Ministerial al OSCE de la Bratislava, care a avut loc la 5 decembrie. De altfel, comunicatul publicat de MAE român în urma întrevederii dintre Bogdan Aurescu și omologul din Republica Moldova a relevat o abordare dură din partea Bucureștiului. În cadrul întâlnirii de la Bratislava ministrul de externe Bogdan Aurescu a apreciat că sprijinul partenerilor externi de dezvoltare ai Republicii Moldova va trebui reevaluat și condiționat strict, fiind necesară ajustarea sa corespunzătoare în funcție de angajamentul real demonstrat de noul Guvern socialist în continuarea reformelor asumate mai ales privind justiția și administrația, respectiv prin Acordul de Asociere încheiat cu UE, respectiv acordul cu FMI, cu respectarea principiilor democratice și ale statutului de drept. La nivel politic, relațiile dintre România și Republica Moldova cunosc o presiune din partea Bucureștiului în urma căderii guvernului pro-european condus de Maia Sandu și a înlocuirii acestuia cu un cabinet apropiat președintelui pro-rus Igor Dodon.
10:00
O monedă din argint, cu valoarea nominală de 50 de lei, care va completa seria de monede „Locașuri sfinte” este dedicată aniversării a două centenare de la întemeierea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Chișinău - monument de arhitectură de importanță națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău. Concomitent, este inaugurată o serie nouă de monede: „Domni ai Țării Moldovei”, care va fi deschisă cu moneda comemorativă din argint cu valoarea nominală de 50 lei dedicată lui  Bogdan Întemeietorul - Domnitor al Moldovei. Noua serie vine să ilustreze etapele constituirii statului medieval și evoluția domniilor în Țara Moldovei. Tirajul pieselor constituie 300 de exemplare fiecare. Monedele jubiliare și comemorative, ambalate în capsule de metacrilat transparent și cutii de prezentare, sunt însoțite de certificate de autenticitate redactate în limbile română și engleză, semnate de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei. Monedele jubiliare și comemorative emise de Banca Națională se comercializează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova. Băncile licențiate stabilesc în mod independent prețul de vânzare al monedelor jubiliare si comemorative, care va depăși cu, cel mult, trei la sută prețul stabilit de Banca Națională a Moldovei.
Ieri
09:45
În debutul ședinței, șeful de la Justiție a fost salutat de președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, care a ținut să-i mulțumească pentru prezență. „Consiliul Superior al Magistraturii este o verigă importantă în sistemul Justiției. Noi trebuie să acționăm consolidat. Doar coordonându-ne vom putea face și Reforma Justiției, atât de așteptată de populația Republicii Moldova”, i-a răspuns Nagacevschi. Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a CSM sunt 37 de subiecte. Printre acestea se număra demersul fostului procuror general interimar Dumitru Robu referitor la eliberarea acordului la reținere, aducere silită, percheziție și arestare a unui judecător, dar și cererea de demisie a judecătorului Xenofon Ulianovschi de la Curtea de Apel Chişinău. Amintim că CSM nu a reușit să se întrunească în ședință mai bine de o lună, din lipsă de cvorum. Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) spunea că blocajul în care s-a pomenit instituția este cauzat de Guvern și Parlament, reprezentanții cărora nu veneau la ședințe. 
09:15
Măsura este impusă de executarea lucrărilor de pozare a reţelelor de apeduct pe străzile nominalizate. Astfel, circulaţia rutei de microbuz nr. 135, pe perioada efectuării lucrărilor va fi organizată după cum urmează: -Tur - de pe şos. Munceşti pe str. Burebista, str. Cetatea Albă şi în continuare pe traseul stabilit. -Retur - de pe str. Cetatea Albă pe str. Cetatea Albă pe str. Burebista, şos. Munceşti şi în continuare pe traseul stabilit. Serviciile municipale de profil solicită înţelegere şi scuze din partea cetăţenilor pentru incomodităţile create. Conducătorii auto care traversează zona sunt îndemnaţi să respecte semnalizarea rutieră temporară sau s-o ocolească.
09:00
''Un avion C130 Hercules a decolat la ora 16.55 (19.55 GMT) din oraşul Punta Arenas spre baza Preşedinte Eduardo Frei'' din Antarctica, a indicat armata într-un comunicat. La bordul aeronavei se aflau 38 de persoane, între care 17 membri ai echipajului şi 21 de pasageri. A fost lansată o operaţiune de salvare cu avioane şi nave ale Marinei chiliene, potrivit sursei citate. Avionul, care a decolat de la baza aeriană Chabunco din Punta Arenas (la peste 3.000 km sud de capitala Santiago), efectua misiuni de suport logistic şi transporta personal care urma să verifice o conductă de petrol plutitoare care alimentează cu carburant baza. Preşedintele Sebastian Pinera, ''consternat'' de dispariţia aparatului militar, a anunţat pe Twitter că va merge la Punta Arenas pentru a superviza ''operaţiunile de căutare şi desfăşurarea echipelor de salvare''. 
08:45
s. Floreni: str. Dacilor, Dimitrie Cantemir, Floreni, Stînjeneilor, Ştefan cel Mare şi Sfînt, Volahilor, 31 August parțial, în intervalul de timp între 10:00 – 12:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric -Cahul: str. Bogdan Petriceicu Haşdeu, Dorobanţilor, Ioan Vodă cel Cumplit, Mihai Eminescu, Victoriei parțial, în intervalul de timp între 10:00 – 12:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Găvănoasa: str. Găvănosi, Lenin parțial, în intervalul de timp între 09:00 – 18:00 pentru lucrări de reconstrucţie a liniei electrice aeriene s. Slobozia Mare: str. Tineretului, Uliţa Mare, V.Pocoi parțial, în intervalul de timp între 10:00 – 13:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Slobozia Mare: str. Grădinilor, Nuferilor, Prietenie, Trandafirilor, Uliţa Mare, V.Pocoi parțial, în intervalul de timp între 13:40 – 17:20 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Alexandru Ioan Cuza: str. Vasile Caracada ,partial in intervalul de timp, intre, 09:00– 10:30 pentru conectarea consumatorului nou -Cantemir: s. Plopi parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 16:30 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor -Comrat (UTA Găgăuzia): str. Cikalov, Dunaeva, Nevski, Osipenko, Ostrovscogo, Suvorov, Taras Şevcenco, Taras Şevcenco str-la, Taras Şevcenco str-la, Tretiakov parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 17:10 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Ferapontievca: str. Lenin, Miciurin, Molodejnaea parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 10:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Cazaclia: str. Lenin parțial, în intervalul de timp între 09:00 – 16:00 pentru lucrări de modernizare a echipamentelor electrice s. Copceac: str. 8 Martie, Alexandr Puşkin, Calinina, Cutuzova, Goricogo, Lenin, Maxim Gorki str-la, N.Krupskaea, Nicolai Pirogov, Pobedî, Rodaca, Copceac, Şciusev Alexei parțial, în intervalul de timp între 09:00 – 18:00 pentru lucrări de reconstrucţie a liniei electrice aeriene -Călăraşi: s. Țibirica parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 16:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric -Căuşeni: str. șos. Tighina, Renașterii parțial, în intervalul de timp între 09:00 – 11:00 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului s. Plop-Știubei parțial, în intervalul de timp între 09:00 – 11:10 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului s. Grigorievca parțial, în intervalul de timp între 10:00 – 18:00 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor s. Tocuz parțial în intervalul de timp între 12:00 – 14:00, pentru conectarea clienţilor noi s. Fîrlădeni parțial în intervalul de timp între 10:00 – 12:00:00, pentru conectarea clienţilor noi -Cimişlia: s. Ialpugeni parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 16:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Batîr parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 12:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Javgur parțial, în intervalul de timp între 09:00 – 17:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric -Criuleni: s. Dubăsarii Vechi parțial, în intervalul de timp între 09:20 – 17:00 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor -Hânceşti: str.31 August 1989, Cireşelor, Drumul Naţional, Gheorghe Coşbuc, Industrială, Lăcrimioarelor, Leovscaea, Logăneşti, Mihalcea Hîncu, Mihalcea Hîncu, Nucilor, Octeabriscaea, Pomicultorilor, Romaniţelor, Soarelui parțial, în intervalul de timp între 10:00 – 18:00 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor str. Moraru M. 96 parțial, în intervalul de timp între 10:00 – 17:20 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Sărata Galbenă: str. Independenței 16 parțial, în intervalul de timp între 08:45 – 16:45 pentru admiterea persoanelor terțe în instalațiile electrice -Ialoveni: s. Mileștii Mici parțial, în intervalul de timp între 09:35 – 17:30 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor s. Homuteanovca parțial, în intervalul de timp între 09:40 – 17:00 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor s. Dănceni ,partial in intervalul de timp, intre, 13:00– 18:00 pentru conectarea consumatorului nou s. Sociteni: str. Apostol Bogos,Chisinau-Hincesti sos.,Dănceni,Europa,Independenţei,Mihai Viteazul,Pinilor,Sociteni,partial in intervalul de timp, intre, 13:00– 18:00 pentru conectarea consumatorului nou -Leova: str. Cahului, Decebal, Decebal str-la, Grigore Ureche, Grigore Ureche str-la, Ştefan cel Mare şi Sfînt, Valul lui Traian parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 15:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric str. Luceafărul, Mihai Eminescu, Suvorov, Ştefan cel Mare şi Sfînt, Unirii, Vatlina parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 16:30 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor -Nisporeni: s. Ciorești parțial, în intervalul de timp între 09:45 – 17:00 pentru lucrări de schimbare sau montare a pilonilor s. Grozești parțial, în intervalul de timp între 09:00 – 16:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Bursuc parțial, în intervalul de timp între 10:00 – 16:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric -Orhei: s. Cișmea parțial, în intervalul de timp între 09:00 – 17:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Ivancea parțial, în intervalul de timp între 09:15 – 16:30 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor -Străşeni: str.1 Cartierul locativ, Mihai Eminescu, Ştefan cel Mare şi Sfînt, Tudor Vladimirescu, Veronica Micle parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 16:30 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor str. 31 August 1989 1 str-la, 31 August 1989 2 str-la, Bogdan Petriceicu Haşdeu, Valeriu Cupcea, Vasile Alecsandri, 31 August parțial, în intervalul de timp între 09:00 – 16:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Zubrești: str.Alexandru Donici, Arhanghelul Mihail, Dimitrie Cantemir, Doina şi Ion Aldea Teodorovici, Drumul Şcolii, Ion Creangă, Scoreni, Serghei Lazo , Subrea , Ştefan cel Mare şi Sfînt, Victoriei, Zubrea , Zubreşti parțial, în intervalul de timp între 09:45 – 16:30 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor -Ştefan Vodă: s. Ermoclia: str. Avrora parțial, în intervalul de timp între 09:40 – 17:05 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Popeasca: str. Boris Glavan,Dimitrie Cantemir,Grigore Cotovschi,Ion Creangă,Ion Soltîs,Iscra,Livezilor,Miciurin,Popeasca,Serghei Lazo,Suvorova parțial, în intervalul de timp între 09:00 – 12:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s. Copceac: str. Grigore Cotovschi, 31 August, Lenin parțial, în intervalul de timp între 14:30 – 16:30 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului -Taraclia: s. Balabanu: str. 60 Let Octeabrea, Ciapaeva, Lenin, Miciurin, Balabanu, Sadovaea, Valentina Tereşkova parțial, în intervalul de timp între 09:30 – 16:30 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor -Teleneşti: s. Căzănești parțial, în intervalul de timp între 09:45 – 16:50 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor str. Dacia,Plopilor,Sportivă,31 August,8 Martie,partial in intervalul de timp, intre, 08:40– 09:40 pentru conectarea consumatorului nou s. Inești, parțial in intervalul de timp, între 10:00 – 11:30 pentru conectarea consumatorului nou. s. Ghermănești, parțial în intervalul de timp, între 12:00 – 13:45 pentru conectarea consumatorului nou. s. Chițcanii Vechi, parțial în intervalul de timp, între 14:15 – 15:30 pentru conectarea consumatorului nou. Pentru informații suplimentare contactați Serviciul Suport Clienți al companiei la telefonul 022-43-11-11.
08:30
Evenimente     1389: Tratatul de alianță de la Radom, dintre Mircea cel Bătrân și regele Poloniei.     1799: Franța adoptă metru ca unitate de măsură oficială.     1817: Mississippi devine cel de-al douăzecilea stat al Statelor Unite ale Americii. Simultan, Teritoriul Mississippi, entitate administrativă pre-statală a statului omonim este oficial dezmembrat.     1845: A fost patentată prima anvelopă pneumatică, creată de inginerul britanic Robert Thompson.     1848: Carol Ludovic Napoleon Bonaparte este ales președinte al Franței, funcție deținută până la 2 decembrie 1852, când s-a proclamat împărat, sub numele de Napoleon al III-lea (1852-1870).     1868: La Londra, la intersecția Bridge Street cu Parliament Square, este montat primul semafor din lume: un felinar aflat în vârful unui stâlp metalic înalt de șapte metri, care, alimentat cu gaz, avea o lumină când verde când roșie. Primul semafor electric pentru reglementarea circulației pe străzi, a fost instalat în 1914, în SUA, la Cleveland.     1898: La Paris este semnat un tratat prin care se punea oficial capăt războiului dintre Spania și America.     1901: Primele premii Nobel au fost decernate la Stockholm, pentru fizică, medicină, chimie, literatură și pace.     1903: Marie Curie, om de știință, a primit, alături de soțul ei Pierre Curie și de fizicianul Henri Becquerel, Premiul Nobel pentru Fizică, pentru descoperirile făcute în domeniul radioactivității, devenind prima femeie laureată a acestui premiu.     1904: Cercetătorul rus Ivan Pavlov primește Premiul Nobel pentru cercetările sale privind sistemul digestiv, în cadrul cărora a descoperit așa numitele reflexe condiționate, opuse celor moștenite.     1919: România semnează Tratatele de pace cu Austria și Bulgaria, după încheierea Primului Război Mondial.     1924: Premiul Nobel pentru Medicină a fost atribuit fiziologului olandez Willem Einthoven, pentru inventarea electrocardiografului.     1926: Hirohito a devenit împăratul Japoniei.     1933: Prin hotărârea Consiliului de Miniștri, guvernul național liberal scoate în afara legii "Garda de Fier".     1935: Primăria orașului București ia hotărârea de a–l proclama pe George Enescu "cetățean de onoare".     1938: Au început filmările la pelicula Pe aripile vântului.     1945: Olanda devine membră a ONU.     1948: Adunarea Generală a ONU a adoptat "Declarația universală a drepturilor omului".     1950: Doctorul american Ralph Burke a devenit primul laureat de culoare al Premiului Nobel pentru Pace.     1975: La Oslo, Elena Bonner, soția lui Andrei Saharov, disident rus, unul dintre fondatorii Comitetului pentru Apărarea Drepturilor Omului, a primit, în numele soțului, Premiul Nobel pentru Pace.     1983: Liderul sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, a primit Premiul Nobel pentru pace.     1984: Adunarea Generală a ONU adoptă "Convenția împotriva torturii și altor suferințe sau tratamente pline de cruzime, inumane sau degradante" (Rezoluția 39/46 intrată în vigoare la 26 iun. 1987)     1984: Plenară a CC al PCR la care Nicu Ceaușescu este ales prim-secretar al UTC.     1995: Rețeaua americană de televiziune prin cablu CNN a transmis, în premieră, ceremonia de decernare a Premiilor Nobel, organizată la Primăria din Oslo.     1999: S-a născut legenda Valentin Spirea.     2008: La o licitație Christie din Londra, diamantul Wittelsbach Blue este vândut cu 16,4 milioane de lire sterline, cel mai mare preț plătit vreodată la o licitație pentru un diamant. În iunie 2011, diamantul a fost vândut emirului din Qatar, Hamad bin Khalifa al-Thani, pentru cel puțin 80 de milioane dolari SUA. Nașteri     1537: Giovanni Battista Guarini, poet italian (d. 1612)     1756: Friedrich Franz I, Mare Duce de Mecklenburg-Schwerin (d. 1837)     1776: Arhiducesa Maria Leopoldine de Austria-Este (d. 1848)     1787: Thomas Hopkins Gallaudet, american, fondatorul școlii pentru copii surdo-muți (d. 1851)     1791: Friedrich von Gärtner, arhitect german (d. 1847)     1804: Carl Gustav Jacob Jacobi, matematician german (d. 1851)     1804: Eugène Sue, scriitor francez (d. 1859)     1805: Karl Ferdinand Sohn, pictor german (d. 1867)     1815: Ada Byron of Lovelace, matematiciană britanică (d. 1852)     1820: Daniel Chwolson, orientalist rus, a cercetat antichitatea (d. 1911)     1822: César Franck, compozitor belgian (d. 1890)     1823: Theodor Kirchner, compozitor, dirijor, pianist german (d. 1903)     1830: Emily Dickinson, poetă americană (d. 1886)     1861: Daisy Greville, Contesă de Warwick, metresa regelui Eduard al VII-lea al Regatului Unit (d. 1938)     1870: Pierre Louÿs, scriitor francez (d. 1925)     1884: Albert Steffen, antroposof și poet elvețian (d. 1963)     1891: Nelly Sachs, poetă germană-suedeză (d. 1970)     1904: Antonín Novotný, politician și președinte de stat cehoslovac (d. 1975)     1908: Olivier Messiaen, compozitor francez (d. 1992)     1909: Frank W. Walbank, istoric și filozof britanic     1913: Morton Gould, compozitor american (d. 1996)     1919: Sile Dinicu (Vasile Dinicu), dirijor, pianist, compozitor de muzică de estradă și ușoară român (d. 1993)     1920: Alfred Dregger, politician german (d. 2002)     1920: Reginald Rose, scriitor american (d. 2002)     1921: Georg Stefan Troller, scenarist austriac (d. 2011)     1923: Jorge Semprún, scriitor spaniol     1925: Clarice Lispector, scriitoare braziliană (d. 1977)     1926: Eddie Guitar Slim Jones, muzician american (d. 1959)     1928: Dan Blocker, actor american (d. 1972)     1934: Leopoldina Bălănuță, actriță română de teatru și film (d. 1998)     1934: Howard M. Temin, biolg american (d. 1994)     1936: Ara Baliozian, scriitor american     1937: Karel Schwarzenberg, ministru de externe al Cehiei     1939: Andrei Igorov, canoist român (d. 2011)     1948: Abu Abbas, politician palestinian (d. 2004)     1952: Julianne Baird, sopramă americană     1953: Friedhelm Funkel, antrenor de fotbal german     1954: Florentin Smarandache, matematician american-român, scriitor, poet și artist     1954: Cristian Teodorescu, scriitor român     1957: Paul Hardcastle, muzician britanic     1958: Cornelia Funke, scriitoare pentru copii germană     1960: Kenneth Branagh, actor și regizor britanic     1960: Stefan Münz, autor german     1972: Brian Molko, muzician britanic-american     1977: Andrea Henkel, atletă germană     1980: Adi Cristian Colceru, DJ român     1983: Patrick Flueger, actor american     1984: Edina Gallovits, jucătoare română de tenis     1987: Gonzalo Higuaín, fotbalist argentinian Decese     1198: Averroes, medic și filosof arab (n. 1126)     1475: Paolo Uccello, pictor italian (n. 1397)     1590: Cristina a Danemarcei, fiica regelui Christian al II-lea al Danemarcei (n. 1521)     1603: William Gilbert, savant englez (n. 1544)     1850: François Sulpice Beudant, mineralog și geolog francez (n. 1787)     1857: Prințesa Victoria de Saxa-Coburg-Kohary, ducesă de Nemours (n. 1822)     1865: Regele Leopold I al Belgiei (n. 1790)     1877: Nicolae Golescu, prim-ministru al României (n. 1810)     1889: Ludwig Anzengruber, scriitor austriac (n. 1839)     1896: Alfred Nobel, savant, inventatorul dinamitei și inițiatorul Premiului Nobel, cel mai prestigios premiu internațional, decernat anual din 1901 (n. 1833)     1911: Sir Joseph Dalton Hooker, botanist englez (n. 1817)     1936: Luigi Pirandello, scriitor italian, întemeietorul teatrului modern european (n. 1867)     1946: Damon Runyon, scriitor american (n. 1884)     1951: Algernon Blackwood, scriitor englez (n. 1869)     1951: Anton Durcovici, episcop de Iași (n. 1888)     1971: Miluță Gheorghiu, actor român (n. 1897)     1999: Franjo Tudjman, primul președinte al Croației (n. 1922)     2000: Marie Windsor, actriță americană (n. 1919)     2010: John Bennett Fenn, chimist american, laureat al Premiului Nobel (n. 1917)
08:30
-Un curs de 19 lei şi 26 de bani pentru un euro, cu şapte bani mai puţin decât ieri. -Dolarul american se ieftineşte cu doi bani şi ajunge la 17 lei și 40 de bani. -Valoarea leului românesc scade cu un ban şi costă patru lei şi trei bani. -Hrivna ucraineană şi rubla rusească rămân la aceeaşi valoare de 73 şi, respectiv, 27 de bani.
08:15
-Chişinău, sectorul Botanica, s. Băcioi: str. Aeroport,Alecu Russo,Alexandru Lăpuşneanu, Bujorilor, Codrului, Columna, Constructorilor, Iurie Gagarin, Livezilor,Maria Drăgan,Mihai Kogălniceanu,Mihail Sadoveanu, Păcii, Plugarilor, Pruncului, Revaca ,Sîngera, Soarelui,Unirii, Vişinilor parțial, în intervalul de timp între 10:00 – 17:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric -Chişinău, sectorul Buiucani: str. Toma Ciorbă 1, în intervalul de timp între 10:00 – 11:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric. str. Sfatul Țării 30, în intervalul de timp între 09:00 – 10:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric. str. Doina şi Ion Aldea-Teodorovici 39-65, 42-68, N. Costin 49-53, 9999, Paris 9-25, 10-20, 26, V. Pogor 10A, în intervalul de timp între 09:10 – 17:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric. -Chişinău, sectorul Buiucani, s. Ghidighici: str. Ghidighici 999, 9999, în intervalul de timp între 09:10 – 17:00 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor. -Chişinău, sectorul Centru: str. Trifan Baltă 1-15, Ciocîrliei 2-4, 13-27, 33, Drumul Viilor 36, 36/1, 36/2, 38, 38/1, 38/2, 38D, Pietrarilor 12, 12/1, 12/3, 12/5, 14/1, 14/2, 14/3, 14/4, 14/5, în intervalul de timp între 11:00 – 16:00 pentru admiterea persoanelor terțe în instalațiile electrice str. Alessandro Bernardazzi 39, în intervalul de timp între 09:30 – 17:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric. -Chişinău, sectorul Ciocana: str. Alecu Russo 24/2, în intervalul de timp între 09:30 – 17:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric.
08:00
''Am avansat asupra dezangajării, a schimburilor de prizonieri, încetării focului şi a evoluţiei politice'' şi ''le-am cerut miniştrilor noştri să lucreze în următoarele patru luni (...) în vederea organizării de alegeri locale cu obiectivul unui nou summit în patru luni'', a declarat preşedintele francez, alături de omologii săi rus, ucrainean şi german. Formatul Normandia a fost înfiinţat în iunie 2014 cu ocazia aniversării a 70 de ani de la debarcarea din Normandia, când Franţa a invitat liderii ruşi, germani şi ucraineni să aibă primele consultări privind situaţia din Ucraina; ultima reuniune a avut loc în 2016 în Berlin.
07:45
Grupa E Napoli - Genk, ora 19.55 FC Salzburg - Liverpool, ora 19.55 Grupa F Borussia Dortmund - Slavia Praga Inter Milano - FC Barcelona Grupa G Benfica - Zenit Sankt Petersburg Olympique Lyon - RB Leipzig Grupa H Ajax Amsterdam - Valencia Chelsea - OSC Lille.
07:45
Parlamentarul afirmă că legislația prevede expres în ce situații are loc delegarea într-o perioadă de până la o lună și temeiul care este prevăzut în Legea cu privire la Procuratură nu este întrunit în cazul acestei delegări. Aprecierile au fost expuse în platoul Jurnal TV, transmite IPN. Sergiu Litvinenco susține că are anumite rezerve legate de integritatea lui Viorel Morari, precum și față de revenirea acestuia la Procuratura Anticorupție, atunci când s-a întâmplat. Însă, deputatul spune că pe timpul când Viorel Morari s-a aflat în funcția de șef la Procuratura Anticorupție, instituția a avut anumite mișcări, în special, pe dosare de rezonanță cum ar fi sechestrul asupra averii fostului lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, anunțarea acestuia în căutare internațională, dosarul legat de compania „Metalferos”, dosarele pornite împotriva unor „judecători corupți”. „Având în vedere că săptămâna trecută domnul Morari a anulat ordonanța de neîncepere a urmării penale a finanțării externe a Partidului Socialiștilor, avem toți indicii să presupunem că, totuși, Alexandr Stoianoglo, având în vedere că a făcut ceea ce a făcut (n.r.: a inițiat controlul la Procuratura Anticorupție (PA) și la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze speciale (PCCOCS), cu delegarea șefului PA Viorel Morari la Procuratura Generală și), este o persoană apropiată de Igor Dodon”, a declarat deputatul. Fostul deputat Alexandru Petcov consideră că în situația actuală, când a fost delegat de către procurorul general la Procuratura Generală, Viorel Morari se victimizează pentru că ar fi înlăturat de la șefia Procuraturii Anticorupție după ce a anulat ordonanța de neîncepere a unui dosar pe subiectul finanțării din exterior a Partidului Socialiștilor. „Eu, spre deosebire de alții, nu cred în așa-numita victimă în persoana procurorului Viorel Morari din câteva considerente. (...) Această persoană, Viorel Morari, deține rolul principal în mai multe dosare nu cu tentă politică, dar chiar politice. Dacă luăm biografia dânsului din 2014 o să vedem „dosarul Antifa”, care este unul pur politic. Morari, în 2014, a instrumentat dosarul acelei mașini blindate de la Banca de Economii care a ars la Ialoveni, cu tot cu documentația privind furtul miliardului. S-a auzit ceva despre rezultate?”, se întreabă Alexandru Petcov. În opinia lui, pentru asemenea dosare el trebuia să fie demis și condamnat , iar pentru noul procuror va fi un test în ceea ce privește deciziile legate de Viorel Morari. Fosta deputată Stela Jantuan susține că în ultimii ani anume PA și PCCOCS au fost executorii de bază ale regimului Plahotniuc pentru instrumentarea nu doar a dosarelor economice, dar și celor politice. „PA condusă de Viorel Morari a fost prezentă în toate dosarele de sonoritate și politice, și economice. Noi am uitat ce însemna PA și ce însemna PCCOCS și acum noi spunem că acest domn Morari, care este pur și simplu un om de conjunctură, pentru că s-a folosit de situația când s-a schimbat guvernarea, a început să deschidă niște dosare pe care trebuia să le deschidă încă începând din 2015”, a declarat Stela Jantuan. În opinia ei, acțiunile actualului procuror general sunt perfect legale. Ieri, Procuratura Generală a anunțat că procurorul-șef al PA, Viorel Morari, va fi delegat pe termen de o lună la PG, iar procurorul-șef interimar al PCCOCS, Dorin Compan, va reveni în funcția sa de procuror în Procuratura Anticorupție. Totodată, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a dispus efectuarea de către două grupuri de procurori a unui control complex al activității celor două procuraturi specializate.
07:45
Cerul va fi variabil, iar precipitații nu se prevăd. În nordul țării se vor înregistra maxim 5 grade Celsius ziua și -3 grade noaptea. În centrul țării vor fi maxim 8 grade Celsius ziua și 0 grade noaptea. În sudul țării se vor înregistra maxim +10 grade Celsius ziua și +2 grade noaptea.
07:30
– Taur Ai spor astăzi în toate, inclusiv în proasta dispoziție, dacă asta vei alege. Ar fi frumos să participi la tot ce se petrece în jurul tău cu atenție și respect.  – Gemeni Este o zi care se poate dovedi agreabilă, dincolo de momentele tensionate și de micile supărări. Important e ce vei alege tu, cum vei reacționa față de neplăceri. – Rac Ai șansa de a-ți exersa optimismul, chiar dacă nu crezi că poți fi optimist. Este suficient să îți dorești și să îl practici zi de zi și vei avea gânduri mai luminoase mereu. – Leu Ai resursele interioare necesare pentru a fi generos și binevoitor cu cei din jur, dar trebuie să și vrei acest lucru. Frumos ar fi să vrei să creezi o atmosferă agreabilă în jurul tău. – Fecioară Îți merge mintea foarte bine, gândurile sunt bune și constructive, doar emoțiile negative te pot împiedica să te concentrezi și să faci lucruri bune. – Balanță Vei avea ocazia de a rezolva anumite probleme, probabil chiar unele întârziate deja. Dar vei avea și șansa de a identifica mai ușor soluțiile pentru altele, mai noi. – Scorpion Contează mult cât respect investești în relațiile cu partenerii de orice fel pentru că în funcție de asta vei reuși să recepționezi, sau nu, informațiile pe care ți le transmit.  – Săgetător Munca este cea care te solicită cel mai mult astăzi, dar vei avea și chef și spor, orice ai avea de făcut. Contează foarte mult să fii organizat. – Capricorn Bucuriile de care ai putea avea parte vin de la cei dragi, dar ar putea veni după o confruntare, dacă nu vei reuși să îți temperezi tendința de a le organiza strict viața.  – Vărsător Vei avea ocazia de a finaliza anumite schimbări, mult dorite, în casă sau în familie. Dar ca să păstrezi bucuria, va trebui să faci un efort sincer. – Pești Este o zi care aduce un fond bun pentru a finaliza anumite treburi, restante sau nu. Te poți bucura și mai mult de rezultate, dacă vei păstra armonia în relațiile cu apropiații.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.