Lidera PAS, Maia Sandu: Igor Dodon avea un interes foarte mare față de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și vroia să-și pună omul său

Evzmd.md, 16 noiembrie 2019 06:00

  Politiciana spune că Igor Dodon a și înaintat un candidat, dar acesta nu ar fi fost suficient de profesionist și prim-ministra a respins această candidatură, transmite IPN. „A existat un foarte mare interes din partea domnului Dodon pentru ANSA. El vroia foarte mult să-și pună omul său în această instituție. Eu am spus că noi căutăm un om foarte bun, un specialist foarte bun, necorupt pentru că acolo sunt foarte multe scheme. El a propus un CV și eu am considerat că acesta nu este un specialist suficient de bun și noi căutam în continuare. Interesant era că pentru domnul Dodon era interesantă această agenție”, a declarat Maia Sandu în platoul emisiunii „Piatnița s Anatoliem Golea” de la postul de televiziune RTR Moldova. Lidera PAS susține că chiar dacă în spațiul public Igor Dodon critica dur activitatea Guvernului pe care îl conducea și că avea mari pretenții față de unii miniștri, în cadrul întâlnirilor personale acesta nu aducea acuzații și argumente de ce unii șefi de ministere ar trebui să fie schimbați. Fosta prim-ministră spune că, în mare parte, șeful statului doar își manifesta interesul față de unele ministere, dar nu argumenta ce anume nu fac bine unii miniștri. „Când aveam aceste întâlniri, el nimic despre aceasta nu spunea, el doar spunea că îi sunt interesante unele ministere”, a adăugat politiciana. În opinia Maiei Sandu, Igor Dodon avea două mari probleme: reforma justiției și „bugetul solidarității” elaborat de Guvernul precedent. Referitor la reforma justiției Maia Sandu spune că Igor Dodon se temea de un procuror independent care l-ar fi pus sub anchetă, iar „bugetul solidarității”, care oferea o serie de majorări de salarii și indemnizații, ar fi întărit pozițiile executivului și ar fi crescut ratingul acestuia.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum 5 minute
14:30
"De unde aveam potenţial de export, la ora actuală importăm energie. Nu numai că importăm energie, dar am ajuns pentru consumatorii industriali, pentru companii, să avem energie electrică şi gaz natural la preţuri mai mari decât în Germania. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei stabileşte tarifele pentru distribuţie şi transport zilele astea, ştie că Guvernul vrea să anuleze taxa pe energie şi ei stabilesc tarifele pentru distribuţie şi transport incluzând 2% taxa pe energie. Care este impactul? Evident, ca urmare a creşterii tarifului de transport şi de distribuţie, creşterea preţului pentru consumatorii finali. Cum să fim competitivi?", a afirmat Orban. Şeful Executivului a mai precizat că ANRE a mărit anul acesta taxa de cogenerare cu 80%, "o taxă pe care o resimte fiecare consumator de energie electrică, care se duce la Transelectrica şi care este plătită de către CET-uri". "Scopul pentru care a fost gândită această taxă de cogenerare a fost să finanţeze investiţiile, CET-urile astea de pe vremea lui Pazvante Chioru, care produc la randamente sub 50% şi nimeni nu vrea să înţeleagă că nu poţi să produci energie în sistem de cogenerare la astfel de randamente şi să rămâi competitiv pe piaţă", a susţinut Orban. El a adăugat că banii din această taxă au fost prevăzuţi să finanţeze investiţiile pentru grupurile moderne de cogenerare la randamentele la care sunt în sistemul actual, însă "au fost tocaţi" de către CET-uri care "ţin echipe de fotbal, îşi cumpără cele mai moderne maşini, plătesc salarii pe care niciun întreprinzător nu şi-ar permite să le plătească în mediul privat". Potrivit lui Orban, dacă nu se realizează o restructurare masivă a modului de producere a energiei electrice, riscul este să se ajungă într-un punct critic. "Companiile care au în structura costurilor costuri mari cu energia în momentul de faţă multe dintre ele sunt pe pierdere sau, chiar dacă nu sunt pe pierdere şi mai încă un spaţiu să-şi menţină profitabilitatea, în realitate îşi pierd competitivitatea pe plan internaţional. Cu sistemul ăsta, stai şi te întrebi, tu, care ai gaz natural - cred că suntem a treia ţară ca rezerve de gaz natural - şi noi cumpărăm gazul natural mai scump decât îl cumpără ţări care nu au nici măcar un milion de metri cubi de gaz pe zi", a arătat premierul.
Acum 30 minute
14:15
Funcţionalitatea este implementată prin intermediul aplicaţiei Your Phone, disponibilă gratuit în magazinul Google Play şi necesită un PC echipat cu microfon sau cască bluetooth potrivită pentru apeluri de voce, scrie go4it.ro. Asocierea PC-ului Windows 10 cu telefonul bazat pe Android se face de la secţiune Phone a meniului Windows Settings, folosind butonul Add a phone. Telefonul mobil folosit trebuie să ruleze cel puţin versiunea Android 7. Lista opţiunilor nou adăugate pentru utilizatorii Windows 10 cuprinde: -Alerte şi posbilitatea de a răspunde de pe PC la apelurile primite pe telefonul mobil -Iniţiere apeluri din faţa PC-ului, folosind meniul de apelare sau lista de contacte sincronizată cu cea a telefonului mobil -Posibilitate de redirecţionare spre căsuţa vocală a apelurilor nedorite, sau respingere urmată de trimiterea unui mesaj text predefinit (ex. Nu pot răspunde acum) -Accesare de pe PC a listei cu apeluri recente, cu posibilitatea preluării numărului de telefon în meniul de apelare Posibilitatea de a transfera apelurile între PC şi telefon, fără întreruperea conversaţiei Pentru a beneficia de noua funcţionalitate, PC-ul trebuie să fie actualizat cel puţin la versiunea Windows 10 May 2019.
14:15
Șeful Executivului a confirmat angajamentul ferm al Rep. Moldova privind implementarea Acordului de Asociere cu UE. În topul priorităților au fost menționate reforma justiției și modernizarea economiei, potrivit unui comunicat al Guvernului. Ion Chicu a subliniat că expertiza oferită de structurile Consiliului Europei, precum și doza de critică constructivă, sunt indispensabile în eforturile țării noastre de a avansa în realizarea reformelor interne. Moldova face parte din Consiliul Europei din iulie 1995, iar din 1997 se află sub monitorizare, fiind cel mai îndelungat proces de monitorizare efectuată asupra unei țări.
Acum o oră
14:00
Manchester City şi Real Madrid s-au întâlnit de patru ori în competiţie, actuala campioană a Angliei neavând nicio victorie. Ibericii au obţinut două succese şi alte două partide s-au terminat la egalitate. Real a a învins-o pe City în semifinale în 2016, cu 1-0, prin autogolul lui Fernando, după 0-0 în prima manşă. Liverpool, deţinătoarea trofeului, va primi şi ea replica unei echipe spaniole, Atletico Madrid. Cele două echipei s-au confruntat de patru ori în cea mai importantă întrecere europeană la nivel de club, situaţia fiind una echilibrată, cu o victorie de fiecare parte şi două egaluri, golaverajul fiind şi el egal, 4-4. Tottenham, finalista ediţiei trecute a Ligii Campionilor, va juca în optimi cu RB Leipzig. Partidele din prima manşă vor avea loc în zilele de 18, 19, respectiv 25 şi 26 februarie, iar returul se va juca pe 10, 11, respectiv 17 şi 18 martie. Programul meciurilor din optimile de finală: Borussia Dortmund (Germania) - Paris Saint-Germain (Franţa) Real Madrid (Spania) - Manchester City (Anglia) Atalanta Bergamo (Italia) - Valencia CF (Spania) Atletico Madrid (Spania) - Liverpool FC (Anglia) Chelsea (Anglia) - Bayern Munchen (Germania) Olympique Lyon (Franţa) - Juventus Torino (Italia) Tottenham Hotspur (Anglia) - RB Leipzig (Germania) Napoli (Italia) - FC Barcelona (Spania)
14:00
Potrivit acestui sondaj realizat de Royal Mail (Poşta britanică), jocurile Lego şi bicicletele sunt la rândul lor cadouri foarte populare în rândul băieţilor şi fetiţelor din Marea Britanie, alături de cărţi - care nu s-au clasat între primele zece poziţii ale acestui top la ediţiile sale din 2017 şi 2018. Pe locul al cincilea s-au clasat scuterele, iar un unicorn uriaş din pluş a debutat în acest clasament anual, intrând pe poziţia a şasea, în timp telefoanele mobile au coborât cu un loc faţă de anul trecut şi au ajuns pe poziţia a şaptea, potrivit unei analize a scrisorilor expediate de copiii britanici lui Moş Crăciun prin intermediul Royal Mail. Alte trei cadouri au pătruns pentru prima dată pe această listă - păpuşile-bebeluş, articolele vestimentare şi păpuşile LOL -, ocupând ultimele trei locuri în Topul 10 al celor mai populare cadouri de Crăciun dorite de copiii britanici.
13:45
„Cei care îi investigăm pentru uzurpare de putere au venit la putere. Am rugat colegii din PDM să vină să dea mărturie, să explice care a fost contribuția lor la acțiunile și inacțiunile în acea săptămână. Ei nu au binevoit să vină, la fel ca și foștii membri ai Curții Constituționale”, a spus Mihai Popșoi. Mihai Popșoi spune că unii dintre membrii Guvernului, care au făcut parte la presupusa uzurpare a puterii de stat, au ajuns să fie președinți de Comisie. „Am hotărât să-i punem în situație pe colegii socialiști să ducă până la capăt Comisia de anchetă. Aș vrea să-l văd pe domnul Novac sau Bolea cum prezintă Raportul, reia ancheta de la început, fac audieri, poate au mai mare noroc. Săptămâna trecută a venit răspunsul Comisiei de la Veneția, prin care foștii membri ai CC devin pasibili de răspundere penală pentru deciziile lor în cazurile excepțional de grave”, a mai spus Mihai Popșoi. Totodată, atât Mihai Popșoi, cât și Dinu Plîngău rămân devotați Comisiei și vor munci în continuare. „Responsabilitatea prezentării Raportului le rămân colegilor socialiști. Raportul Comisiei este practic definitivat și când colegii vor prezenta propriul Raport sau vor refuza, oricum îl vom prezenta cetățenilor să poată să cunoască ce a reușit această Comisie”, a mai spus Mihai Popșoi.
Acum 4 ore
12:30
Este pentru a treia oară când John Frusciante se alătură Red Hot Chili Peppers, după prima sa sosire în grup în 1988 şi revenirea din 1999. Formula originală Red Hot Chili Peppers îl avea pe Hillel Slovak la chitară, dar acesta a încetat din viaţă în 1988. Frusciante avea să apară pe LP-ul „Mother’s Milk” din 1989 şi pe legendarul disc „Blood Sugar Sex Magik” din 1991. Presiunea faimei şi stilul de viaţă încărcat cu excese l-au făcut pe John să plece din trupa la nici 2 ani după, transmite infomusic.ro. După o perioadă zbuciumată din viaţa sa, care a inclus o dependenţă cruntă de heroină, o casă în flăcări şi multiple operaţii (grefe de piele, înlocuirea dinţilor), Frusciante a revenit în RHCP în 1999. Rezultatul luptei interne şi a suferinţelor sale a fost „Californication”, o altă capodoperă modernă a formaţiei. Grupul a rămas sudat şi cu o chimie bună şi pe LP-urile „By The Way” din 2002 şi „Stadium Arcadium” (album dublu din 2006). Fire expansivă şi doritoare de noi provocări, Frusciante părăsea iarăşi trupa în 2009. Îl înlocuia Josh Klinghoffer, care fusese deja chitarist de turneu pentru RHCP. În plus avea un proiect muzical cu Frusciante şi îi ştia pe de rost tonalitatea şi stilul de a cânta. În formula cu Klinghoffer The Chilis au scos încă două albume de studio, „I’m With You” (2011) şi „The Getaway” (2016). În 2016 a fost un moment special, când John s-a alăturat foştilor colegi pentru un concert caritabil. Încă nu se ştie când îi vom vedea pe cei 4 artişti în formula consacrată, dar ce e sigur e că RHCP are o serie de concerte programate în SUA în 2020. În ultima lună s-a viralizat autobiografia basistului Flea, „Acid for the Children”, o incursiune poetică şi dureroasă în viaţa unuia dintre cei mai mari basişti din lume. Cât despre John Frusciante, în afară de cariera alături de Chili, el este un artist solo foarte prolific.
12:15
Ulterior, șeful statului va participa și la ședința neformală a liderilor statelor CSI. Despre aceasta a vorbit astăzi în cadrul declarațiilor de presă. La Moscova, Igor Dodon se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin, vicepremierul rus Dmitri Kozak, reprezentanți ai companiei „Gazprom”, dar și cu Patriarhul Kiril. La fel, în Rusia președintele va fi prezent și la ședința neformală a liderilor statelor CSI și cea a liderilor țărilor Uniunii Euroasiatice, în care Republica Moldova are statut de observator. La același capitol, oficialul a anunțat că urmează să plece până la sfârșitul anului la Ankara, la invitația președintelui Turciei – Recep Tayyip Erdogan.
12:00
Proiectul care prevede acest lucru urmează să fie înregistrat astăzi în Parlament. „Pe data de 21 iulie 2016 Parlamentul a adoptat o nouă lege cu privire la întreprinderile mici și mijlocii. Art. 12 din lege prevede că statul acordă facilități fiscale pentru dezvoltarea întreprinderilor micro, mici și mijlocii prin stipulările din Codul fiscal. După mai bine de 3 ani, constatăm că statul nu-și exercită decât funcțiile de control de stat asupra întreprinderilor, încasând amenzi și penalități în multe cazuri neargumentate juridic, conform multiplelor plângeri și sesizări ale agenților economici”, afirmă Slusari. Potrivit deputatului, Guvernul încasează „sute de milioane de lei amenzi și penalități în situația în care afacerile mici și mijlocii abia de supraviețuiesc”. „Intervenția autoritățile statale la dezvoltarea întreprinderilor micro, mici și mijlocii rămâne a fi doar la nivelul rapoartelor false pe hârtie. De fapt, însă, antreprenorii sunt jefuiți de către stat. În proiectul bugetului de stat pentru anul 2020 sunt planificați 366 961 de mii de lei venituri din amenzi și sancțiuni”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari. Potrivit lui Slusari, în cazul în care moratoriul este votat de deputați, întreprinderile mici și mijlocii ar urma să fie scutite de controale pentru cel puțin un an fiscal. În anul 2018, numărul întreprinderilor micro, mici şi mijlocii a constituit 55,7 de mii și reprezintă circa 98,7% din numărul total de întreprinderi. Anul trecut, veniturile din vânzări ale acestora au însumat 40,4 la sută din venituri din vânzări în total pe economie. Amintim că membrii PPDA au propus în toamna acestui an instituirea unui moratoriu asupra legii care pusese miliardul pe umerii cetățenilor, prin faptul că banii fraudați au fost transformați în datorie de stat. Moratoriul trebuia să funcționeze până la epuizarea tuturor mijloacelor de investigare și recuperare a mijloacelor fraudate, însă nu a fost aprobat de Parlament.
11:45
Regiunea transnistreană este în continuare departe de Rep. Moldova, potrivit Maiei Sandu, care consideră că singura cale de apropiere este combaterea corupției pe malul drept, astfel încât să aibă implicații și pe cel stâng. ”Combaterea spălării banilor pe malul drept a avut efecte și în stânga Nistrului, mă refer la acțiunile care au fost coordonate împreună cu Ucraina. Atâta timp cât niște oameni vor face bani în această regiune din corupție si contrabandă nu putem vorbi despre soluții pentru conflictul transnistrean. Aceste scheme continuă acum cu sprijinul autorităților de la Chișinău”, a spus Maia Sandu. Cu referire la recenta declarație a ministrului de externe Aureliu Ciocoi cu privire la inițiativa actualei guvernări de a promova recunoașterea internațională a statutului neutralității permanente a Rep. Moldova, Mai Sandu a spus că aceasta este o politică a Federației Ruse. Moscova vrea de fapt ca acest statut să însemne neutralitate nu doar în raport cu NATO ci și cu Uniunea Europeană, a mai declarat Maia Sandu acuzând o ”iresponsabilitate totală” din partea unui funcționar. Amintim că ministrul Aureliu Ciocoi a declarat recent într-un interviu pentru Unimedia că Rep. Moldova ar putea spera la o retragere a trupelor ruse din stânga Nistrului, atunci când i se va recunoaște la nivel internațional statutul de neutralitate.
11:45
Intersecţia va fi complet semaforizată, iar obiectivele necesare urmează să apară în maxim jumătate de an! Decizia vine după ce, în urma unui studiu şi a unei serii de măsurători efectuate, s-a demonstrat că fluxul mare de transport din orele de vârf, inclusiv şi unele încălcări efectuate de conducătorii auto, duc la crearea de ambuteiaje şi la majorarea timpilor de aşteptare în trafic.
11:45
Potrivit sursei, Washingtonul încearcă să stabilească dialogul, „încuraj]nd Turcia la o politică mai constructivă în problema S-400, Siria și alte aspecte în care există dezacorduri”. Baza aeriană Incirlik din provincia Adana din sudul Turciei este folosită de forțele aeriene americane. Acestea asigură funcţionarea radarului de avertizare timpurie despre atacuri cu rachete, situat în regiunea Kurejik din provincia Malatya, în sud-estul Turciei, și face parte din sistemul de apărare anti-rachetă NATO din Europa.
11:30
-Un curs 19,3410 lei pentru un euro -Dolarul american 17,3081 lei    -0,7370 lei pentru 1 hrivnă ucraineană -4,0473 lei pentru 1 leu românesc -0,2773 lei pentru 1 rublă rusească
11:30
Conform meteorologilor, pe întreg teritoriul ţării, maximele termice vor ajunge până la 13 grade Celsius, ziua. În timpul nopţii, termometrele vor indica până la 6 grade, mai frig fiind tradiţional la nord. De asemenea, se aşteaptă ploi.
11:30
Evenimente     1431: Războiul de 100 de Ani: Henric al VI-lea al Angliei este încoronat rege al Franței la Notre-Dame de Paris.     1554: Wilno (Polonia): Este parafat "Tratatul de alianță și de pace eternă" între Alexandru Lăpușneanu, domnul Moldovei și Sigismund al II-lea August, regele Poloniei.     1575: Un cutremur estimat la 8,5 grade magnitudine a lovit Valdivia, Chile.     1607: Lupte pentru domnia Moldovei între fiii lui Ieremia Movilă și Simion Movilă. În lupta de la Ștefănești, în 16 decembrie, Constantin Movilă l–a înfrânt pe vărul său Mihailaș, cucerind tronul Moldovei.     1653: Oliver Cromwell devine Lord protector al Angliei, Scoției și Irlandei (până în 1658).     1707: Vulcanul Fuji, cel mai înalt munte din Japonia, începe ultima sa erupție. Erupția a durat până la 1 ianuarie 1708.     1773: În provincia britanică Province of Massachusetts Bay, devenită ulterior statul american Massachusetts, în rada portului Boston, coloniști distrug prin scufundare o mare cantitate de încărcături de ceai. Evenimentul, cunoscut ca Boston Tea Party devine una din scânteile Revoluției americane (1776 - 1784).     1811: În New Madrid, din Missouri, SUA, are loc primul cutremur dintr-o serie lungă de cutremure severe.     1848: Adunarea fruntașilor români transilvăneni la Sibiu, unde se adoptă o petiție națională prin care se protestează împotriva "unirii" forțate a Transilvaniei cu Ungaria, hotarâtă în martie 1848.     1910: Are loc, la Issy-les-Moulineaux, lângă Paris, primul zbor experimental din lume al unui avion cu reacție, inventat și pilotat de Henri Coandă.     1918: Decret privind exproprierea pământului. Începutul reformei agrare (între 1918–1921 s–au expropriat de la vechii proprietari aproximativ 6 milioane ha de pamânt ce au fost împărțite țăranilor, modificându–se astfel structura proprietății în noua Românie).     1920: Unul dintre cele mai devastatoare cutremure din istorie a avut loc în provincia chineză Gansu. Numărul persoanelor decedate s-a ridicat la 200.000.     1922: Președintele Poloniei Gabriel Narutowicz este asasinat de pictorul Eligiusz Niewiadomski la Galeria Zachęta din Varșovia.     1938: Este înființat Frontul Renașterii Naționale, sub conducerea regelui Carol al II–lea. După alegerile din iunie 1939, câștigate de FRN, devenit partid unic, un decret–lege cerea tuturor deputaților și senatorilor să poarte uniforma FRN și să presteze juramânt de credință regelui.     1944: Al doilea război mondial: Ultima ofensivă germană în Vest: "Ofensiva din Ardeni".     1945: Moscova. Conferința miniștrilor Afacerilor Externe ai URSS, SUA și Marii Britanii. În privința României, Conferința hotărăște recunoașterea guvernului condus de Petru Groza, dar cere includerea câte unui reprezentant al PNL și PNȚ precum și organizarea de alegeri libere.     1963: Stabilirea de relații diplomatice, la rang de ambasadă între România și Tunisia.     1970: A avut loc premiera filmului "Love Story", regia Arthur Hiller, film ce a avut un imens succes de public (protagoniști: Ali Mac Graw și Ryan O´Neal).     1989: Timișoara. De la nemulțumiri locale (hotărârea judecătorească după care pastorul reformat Laszlo Tokes urma să fie strămutat în altă localitate), se ajunge la revendicări pe plan politic. Timișorenii se strâng în față bisericii reformate unde slujea Laszlo Tokes. În noaptea de 16 spre 17 decembrie au loc confruntări între manifestanți și forțele de ordine.     2017: Slujba de înmormântare a Regelui Mihai I al României a avut loc la Catedrala Patriarhală din București și a fost oficiată de Patriarhul Daniel. Apoi cortegiul s-a deplasat cu trenul regal la noua Catedrală din Curtea de Argeș, unde regele a fost înmormântat alături de soția sa, regina Ana. La funeralii au participat Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei și Regina Silvia a Suediei, Marele Duce de Luxemburg, Prințul Charles de Wales, Regele Juan Carlos I al Spaniei și Regina Sofia a Spaniei, Regele Regele Simeon al II-lea al Bulgariei, Regina Anne-Marie a Greciei și reprezentanți ai mai multor casele regale și imperiale.[1] Nașteri 1485: Catherine de Aragon, regină a Angliei (d. 1536) 1770: Ludwig van Beethoven, compozitor german (d. 1827) 1775: Jane Austen, scriitoare engleză (d. 1817) 1790: Regele Leopold I al Belgiei (d. 1865) 1804: Viktor Buniakovski, matematician rus (d. 1889) 1888: Alexandru I al Iugoslaviei (1929 – 1934) (d. 1934) 1902: Rafael Alberti, scriitor spaniol (d. 1999) 1917: Arthur C. Clarke, scriitor britanic de SF (d. 2008) 1936: Constantin Flondor, artist plastic 1953: Leonard Oprea, prozator, eseist român 1955: Lorenz al Belgiei, Arhiduce de Austria-Este 1963: Viorica Dăncilă, fost prim-ministru român 1964: Mircia Giurgiu, politician român 1972: Željko Kalac, fotbalist australian 1973: Scott Storch, rapper, producător american 1979: Mihai Trăistariu cântăreț român 1985: Aylin Cadîr cântăreață și actriță română de origine turcă Decese     999: Adelaida de Burgundia, a doua soție a împăratului Otto I cel Mare (n. 931)     1325: Carol de Valois, fondatorul Casei de Valois (n. 1270)     1751: Leopold al II-lea, Prinț de Anhalt-Dessau (n. 1700)     1779: Împăratul Go-Momozono al Japoniei (n. 1758)     1783: Johann Adolph Hasse, compozitor german (n. 1699)     1871: Willibald Alexis, scriitor german (n. 1798)     1897: Alphonse Daudet, scriitor francez (n. 1840)     1921: Camille Saint-Saëns, compozitor francez (n. 1835)     1922: Gabriel Narutowicz, primul președinte polonez (n. 1865)     1943: Nicolae Ghica-Budești, arhitect, unul dintre promotorii stilului neoromanesc in arhitectura (n. 1869)     1975: Eugen Aburel, medic român (n. 1899)     2008: Eugen Cizek, istoric și filolog român (n. 1932)     2016: Ion Toboșaru, critic de film român (n. 1930)
11:15
-SĂGETĂTOR Veşti bune, oameni care roiesc în jurul vostru, şi o să vă fie de ajutor să daţi gata problemele mai complicate. Vi se pot rezolva nişte chestiuni mai vechi şi să căpătaţi, în sfârşit ce vi se cuvine, să vă mai cumpăraţi şi câte ceva în completare, poate prin casă. -CAPRICORN E posibil să primiţi o invitaţie neaşteptată de anul nou sau în zilele libere şi să-nceapă şi o relaţie cu viitor. Apar noutăţi care-or să vă ţină în priză, o să vă încredinţeze şeful un nou proiect şi va fi şansa voastră de a străluci în carieră. -VĂRSĂTOR O să vă faceţi curaj să sunaţi pe cineva cu care-aţi vrea să petreceţi sărbătorile şi să v-alegeţi cu un accept. Se poate să vă curteze şi pe voi cineva să lucraţi în ianuarie la ceva care să vă aducă recunoaştere, bani şi să vă şi placă, să nu consumaţi mult efort. -PEŞTI Relaţia cu partenerul de suflet o să fie mult mai armonioasă pentru c-aţi mai lăsat de la voi - să dispară tensiunile. Vă pregătiţi de o plecare în străinătate, se pare, şi o să aveţi tot ce trebuie, or să vă priască şi deplasarea şi prezenţa acelor oameni care sunt pe sufletul vostru. -BERBEC Se pare că mai aveţi de luat nişte bani, o fi prima de Crăciun, sau or fi promisiuni mai vechi de ore suplimentare plătite. Se poate să fie un volum mai mare de muncă la serviciu şi să fie solicitant, dar veţi avea parte de recunoaştere din partea şefilor, vin şi banii pe care-i meritaţi. -TAUR O revedere cu cineva care vrea să fiţi împreună, şi armonizarea o să se facă, aşa, pe parcurs. Or să apară oameni, situaţii care să vă dea viaţa peste cap, dar o să fie bine, v-alegeţi cu ceva nou şi bun şi o să faceţi fatza cu brio - o să vă placă tot ce se-ntâmplă. -GEMENI Se poate să daţi de reduceri la cumpărături şi să economisiţi bani frumoşi, să vă rămână de plimbare. Vi se propune ceva nou, să lucraţi în regim de colaborare şi dacă n-aveţi o agendă încărcată anul viitor o să vedeţi ce se poate face - va-ncumetati, sau nu. -RAC Cineva care vă simte lipsa vrea să vă vedeţi şi poate o să vă-ntâlniţi azi, mâine, dacă în week-end nu puteţi. Se poate să luaţi nişte bani cu care să daţi fuga la shoping, să nu lăsaţi totul pe ultima sută de metri, să aveţi timp suficient pentru preparatele tradiţionale. -LEU Se poate să primiţi nişte bonuri valorice, un vaocer, un card-cadou să vă luaţi ce vă place, pe alese. Pare să fie un moment special pentru voi, să luaţi un premiu, să fiţi puşi într-o postură specială la care visaţi de multă vreme şi o să fie o încununarea eforturilor cumulate. -FECIOARĂ O să vă consultaţi cu nişte parteneri de afaceri în privinţa unui contract pe care l-aţi putea semna în ianuarie să vedeţi dacă vă puneţi de acord. Aţi putea regla din mers o relaţie partenerială şi să fixaţi noi reguli de convieţuire, măcar pentru o vreme, de probă, să nu rămâneţi blocaţi în situaţia respectivă. -BALANŢA De cheltuielile neprevăzute să vă feriţi, să nu rămâneţi fără lucruri importante dacă o să daţi banii pe tot ce va iese-n cale. Se pare c-o să vă mai ajute cineva la treburile mai complicate, poate şi financiar o să primiţi o subvenţie, ceva care să vă fie de mare folos, să nu vă refuzaţi nimic. -SCORPION Rudele apropiate, nepoţi, fraţi, cumnaţi or să pună umărul să v-ajute de sărbători - aveţi susţinere. Poate scoateţi banii din contul de rezervă, la care n-aveaţi de gând să umblaţi acum ca să-l daţi gata pe partener - poate luaţi câteva zile în străinătate, să fie ceva mai special.
Acum 24 ore
19:15
Piata Sfântul Ioan de la Roma a fost neincăpătoare. Între 35 de mii de italieni, potrivit poliţiei şi 100 de mii, cât spun organizatorii, s-au adunat pentru un nou protest împotriva fostului vicepremier Matteo Salvini şi a partidelor de extremă dreapta care promovează un mesaj vehement anti-imigraţie. Mişcarea "sardinelor", prin care oamenii umplu până la refuz o piaţă, ca peştii dintr-o conservă, a început la Bologna luna trecută, ca un flashmob al studenţilor împotriva lui Matteo Salvini, înaintea alegerilor regionale care vor avea loc luna viitoare. Pe lânga discursuri oamenii au cântat şi Bella Ciao, un cunoscut imn anti-fascist popularizat în perioada 1943-1945 în timpul rezistenţei italiene. Demonstraţii similiare cu cea de la Roma au avut loc în mai multe oraşe italiene şi potrivit  jurnaliştilor "La Republicca" şi în câteva capitale europene, printre care Londra, Dublin şi Paris.
16:30
Olanda, medaliată cu argint în 2015 şi cu bronz în 2017, a învins Spania la capătul unui meci spectaculos, dar care a fost decis în ultimele secunde printr-un 7 m controversat. Portarul olandez a încercat să trimită o minge lungă unei coechipiere în atac şi o jucătoare iberică a sărit şi a blocat mingea. Arbitrele au considerat că acţiunea a fost în semicercul olandez, deşi reluările nu au confirmat faptul, iar Olanda a primit un 7 m pentru blocarea acţiunii de atac, când mai erau câteva secunde de joc. Lois Abbingh a transformat lovitura de la 7 m şi a adus Olandei primul titlu mondial. Spania a jucat prima ei finală mondială, după ce în palmares mai avea un bronz la ediţia din 2011. Cele mai bune jucătoare ale olandezilor au fost Estavana Polman (9 goluri), Lois Abbingh (7), Danick Snelder (5) şi portarul Tess Wester. De la iberice s-au remarcat Alexandrina Cabral Barbosa (7), Alicia Fernandez Fraga (5), de la SCM Râmnicu Vâlcea, şi Nerea Pena (3).
15:30
Temperaturile s-au ridicat astăzi la +10 grade în nordul țării, și până la +12.. +15 în raionele din sud. Acest lucru, cu siguranță, este o anomalie. Mai mult, potrivit prognozelor, nici în următoarele  zile, nu vom aștepta iarna. Temperaturile se mențin extrem de ridicate.
15:30
Cu o capacitate de 68.000 locuri, stadionul a costat 1,29 miliarde euro şi este opera arhitectului japonez Kengo Kuma, care s-a inspirat din tehnicile tradiţionale, prin acordarea unui rol important lemnului. Arena a fost construită pe spaţiul ocupat înainte de stadionul utilizat pentru găzduirea JO 1964. Aici vor avea loc ceremoniile de deschidere şi închidere a Jocurilor Olimpice 2020, întrecerile de la atletism şi câteva meciuri de fotbal. Construcţia arenei a debutat în decembrie 2016, cu un an mai târziu decât planificarea iniţială, din cauza design-ului original, conceput de arhitectul anglo-irakian Zaha Hadid, la care s-a renunţat din cauza costurilor excesive 185 de mari ventilatoare şi opt vaporizatoare au fost integrate în stadion pentru a face suportabilă ambianţa, în condiţiile în care temperaturile pot depăşi 40 grade Celsius în perioada olimpiadei (24 iulie - 9 august). În timpul ceremoniei oficiale, premierul Shinzo Abe a salutat designul deosebit al stadionului, în deplină armonie cu mediul înconjurător. Cel mai rapid om din lume, jamaicanul Usain Bolt va avea onoarea de a fi primul care va alerga pe pista stadionului pe 21 decembrie, cu prilejul unei ştafete demonstrative, prima probă sportivă organizată în incintă.
Ieri
14:30
Consiliul municipal Chișinău, urmează să asigure în bugetul pentru anul 2020, o linie bugetară specială pentru asigurarea copiilor din instituțiile de educație timpurie cu cadouri de sărbătorile de iarnă. O solicitare în privința asigurării cu cadouri a copiilor de grădinițe la matineele de Anul Nou a fost enunțată vineri, în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău, de către un părinte cu copii de grădiniță. Elena Nofit a ținut să menționeze că propunerea făcută autorităților publice locale, ar contribui la stoparea colectărilor ilegale de bani de la părinți, pentru cadourile lui Moș Crăciun la matinee, și odată cu acestea, și sume pentru alte destinații.
14:15
"Ideea este ca o parte din procesul de prelucrare a cererilor de azil să fie desfăşurat în alte ţări", a spus Mitsotakis într-un interviu pentru cotidianul German Bild am Sonntag. "Trebuie să dezvoltăm un pact european pentru azil şi migraţie, după cum a promis Comisia Europeană, iar pentru rezolvarea acestei probleme noi avem nevoie de mai multă repartizare a sarcinilor", a subliniat premierul grec. Taberele pentru migranţi de pe insulele greceşti din estul Mării Egee sunt mult suprapopulate. Aproximativ 39.000 de oameni trăiesc în tabere din Lesbos, Chios, Samos, Leros şi Kos, potrivit estimărilor guvernului grec, în timp ce capacitatea totală a acestor tabere este, în mod oficial, de aproximativ 7.500 de oameni. În urma unei recente inspecţii întreprinse în tabăra din Lesbos, comisarul ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, a declarat situaţia catastrofală. Ylva Johansson, comisarul european pentru migraţie şi afaceri interne, a declarat că există o nevoie urgentă pentru o reformă a politicilor comunitare privind dreptul de azil.
13:30
Rusia, campioană olimpică, vicecampioană europeană, antrenată de Ambros Martin, a înregistrat o singură înfrângere la Mondiale, în semifinala cu Olanda (32-33). Norvegia, marea forţă a handbalului feminin din ultimele decenii, a confirmat reculul prin care trece, ratând podiumul pentru prima oară în ultimii 25 ani, la două competiţii succesive, CE şi CM. Finala competiţiei se dispută, tot duminică, între Spania şi Olanda.
13:15
"Îmi pare rău că nu am fost la înălţime şi îmi asum responsabilitatea", a declarat Corbyn într-o scrisoare deschisă publicată de Sunday Mirror. Conservatorii conduşi de premierul Boris Johnson au câştigat joi cu un rezultat confortabil scrutinul legislativ foarte aşteptat şi decisiv, fiind astfel creditaţi cu un mandat pentru "a realiza Brexitul" la 31 ianuarie. Partidul Conservator al premierului britanic Boris Johnson a obţinut, în urma alegerilor legislative desfăşurate joi, 365 din cele 650 de mandate ale Camerei Comunelor, conform rezultatelor finale. Conservatorii şi-au asigurat astfel o majoritate confortabilă peste pragul de 326 de mandate, iar Partidul Laburist rămâne în opoziţie după ce a înregistrat un eşec notabil, obţinând 203 mandate, cu 59 mai puţine faţă de precedentul legislativ, în timp ce Partidul Conservator şi-a sporit numărul mandatelor cu 48. "Nu voi ezita să o spun: rezultatul a fost o lovitură dură pentru toţi cei care au cu disperare nevoie de o adevărată schimbare în ţara noastră", a estimat liderul laburiştilor, foarte de stânga, în scrisoarea sa deschisă. Jeremy Corbyn, 70 de ani, a dat asigurări că partidul său "va trage învăţăminte din această înfrângere", promiţând în special să-i "asculte mai bine pe alegătorii tradiţionali ai Partidului Laburist pe care el i-a pierdut în comunităţile muncitoreşti". "Acest partid există pentru a-i reprezenta. Vom recâştiga încrederea lor", a dat el asigurări. Liderul laburiştilor, reales pentru a doua oară în circumscripţia sa londoneză din Islington North, a apărat cu toate acestea vechiul program de care el s-a declarat "mândru". "Asupra austerităţii, inegalităţilor, urgenţei climatice, noi am câştigat şi condus dezbaterea", a estimat el în The Guardian. "Nu există îndoială, propunerile noastre sunt populare. Problema este mai degrabă 'Cum vom putea noi reuşi pe viitor acolo unde am eşuat?", a subliniat el. După anunţarea rezultatelor, Jeremy Corbyn a declarat că este "foarte dezamăgit" şi că nu va "conduce partidul la următoarele alegeri", subliniind totodată că doreşte ca partidul său să înceapă ''să reflecteze asupra rezultatului alegerilor şi a viitorului politic'', în contextul în care laburiştii au suferit o înfrângere grea.
12:30
Cutremurul a avut epicentrul la 56 de kilometri la sud de oraşul Davao - cel mai mare oraş de pe insula Mindanao, a doua ca mărime şi cea mai sudică ce aparţine Filipine - şi s-a produs la o adâncime de 53 de kilometri. Potrivit USGS, care a estimat iniţial la 6,9 magnitudinea cutremurului, este puţin probabil să existe victime şi pagube importante, acest cutremur neprezentând risc de tsunami.
12:15
Specialiștii au dezvoltat timp de câțiva ani designul unui hotel de cinci stele complet neobișnuit și chiar extravagant, care ar fi construit nu doar sub pământ, dar și sub apă. După 12 ani de eforturi incredibile ale unei echipe uriașe de constructori, arhitecți, ingineri și designeri, cea mai progresivă țară din lume și-a prezentat hotelul grandios, care a costat 290 de milioane de dolari. Acest hotel neobișnuit Songjiang InterContinental a fost construit în vecinătatea Shanghaiului, unde se afla o carieră abandonată de granit. Având în vedere că apele subterane se acumulau întotdeauna la fundul carierei, chinezii au decis să aducă și mai multă apă, pentru a umple acest spațiu. Datorită acestui fapt, au fost construite două etaje sub apă. Iar în unul dintre aceste etaje a fost amplat un restaurant care servește mâncăruri din pește, cu ferestre panoramice imense, prin care poți urmări încântătoarea lume subacvatică. Celălalt etaj este destinat apartamentelor de lux, care au de asemenea ferestre imense cu vedere la peisajele subacvatice. Acest hotel are 18 etaje, 16 dintre ele se află sub nivelul solului și doar două se ridică deasupra solului. Pe acoperiș, este amplasată o zonă imensă pentru parcare, cu o suprafață de 3.000 de metri pătrați, care este și un loc minunat pentru relaxare. De asemenea, acest acoperiș imens protejează încăperea de efectele condițiilor meteorologice. Suprafața totală a hotelului este de 428.200 metri pătrați. Acest hotel a reușit să creeze nu doar 336 de camere, ci și un număr imens de zone de recreere. Chinezii au reușit să folosească la maxim locația neobișnuită și peisajul înconjurător, organizând un divertisment incredibil pentru oaspeții activi: alpinism, sărituri de bungee, sporturi nautice. Întregul complex hotelier folosește doar energie geotermică și solară, iar tehnologiile speciale pentru prelucrarea și restaurarea apei naturale sunt utilizate pentru păstrarea resurselor de apă, relatează eustiu.com.
12:15
Sosirea lui Biegun în Coreea de Sud are loc la o zi după ce Phenianul a anunţat că a realizat un alt "test crucial" cu lansare de rachetă pentru a dezvolta o armă strategică menită "să contracareze ameninţările nucleare" din partea SUA. Potrivit analiştilor, un astfel de test ar ajuta Coreea de Nord să dezvolte rachete balistice intercontinentale mai performante, capabile să atingă teritoriul SUA. Biegun nu a făcut nicio declaraţie la sosirea sa pe un aeroport de lângă Seul, duminică după-amiaza. Biegun intenţionează să aibă o întrevedere cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in luni, parte a vizitei vizitei sale de trei zile, înainte de a se deplasa la Tokyo pentru consultări cu omologul său nipon, precizează Reuters. Nu este clar dacă el se va întâlni cu oficiali nord-coreeni la frontiera intercoreeană. Tensiunile au crescut în ultimele săptămâni ca urmare a unei serii de teste ale unor arme de către Coreea de Nord şi a unui război verbal a cărui ţintă a fost preşedintele Donald Trump, trezind temeri că cele două ţări ar putea reveni la cursa animozităţilor în care se aflau înaintea lansării abordării diplomatice anul trecut. Turneul lui Biegun a trezit speculaţii conform cărora acesta încearcă să salveze negocierile fie prin abordarea directă a Phenianului, fie prin trimiterea unui mesaj public. Coreea de Nord a promis că va apuca pe "o altă cale", fără a da detalii, în cazul în care Statele Unite nu vor răspunde cererilor sale înainte de sfârşitul acestui an.
11:15
După-amiază, la Timișoara, Iohannis va depune o coroană de flori la Monumentul Eroilor, iar apoi va merge la slujba de pomenire a martirilor Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Catedrala Ortodoxă Metropolitană, la momentul de reculegere şi aprinderea "Candelelor Nemuririi" de la Opera Naţională Română. Acolo va susţine şi o alocuţiune. De asemenea, preşedintele va participa la spectacolul regal de balet intitulat "Revolta", la Opera Naţională Română.
11:15
Apelul a fost făcut într-o postare pe Facebook, după participarea la gala Excellence Awards a comunității de afaceri și asociației dezvoltatorilor imobiliari din România. «Am mulțumit pentru toate proiectele de suport oferite de Guvernul României, Primăria București și municipiile și orașele care ajută Republica Moldova, Chișinăul și comunitățile noastre. Am facut un apel către toți cei care pot să vină și să investească în Moldova și Chișinău să vină neapărat», a mai scris Ion Ceban.
11:00
„Ştiu că este posibil ca oamenii să fi încălcat obiceiurile de vot încetăţenite acolo de generaţii, votând pentru noi”, a declarat Johnson, promiţându-le acestor alegători că se va achita de „încrederea” care şi-au pus-o în el. Aprobarea acordului de Brexit în parlament, care permite Marii Britanii să se retragă din Uniunea Europeană la 31 ianuarie 2020, este de aşteptat să fie o formalitate acum, când conservatorii deţin o majoritate largă după alegeri. Aceştia au câştigat 365 de locuri în parlamentul de 650 de locuri, cu 48 mai multe decât înainte, graţie electoratului laburist favorabil Brexitului. Laburiştii au pierdut 59 de locuri şi au acum 203 parlamentari în Westminster, faţă de 262 anterior. Este cel mai slab rezultat al laburiştilor din 1935, scrie AFP. Potrivit lui Boris Johnson, victoria sa rezultă din „decizia irefutabilă, irezistibilă şi incontestabilă” a britanicilor de a „ajunge în sfârşit la Brexit” până la 31 ianuarie, marea mantră a campaniei sale. Noua legislatură de după alegeri va începe pe 19 decembrie, conform unui calendar publicat de agenţia britanică de presă Press Association.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.