Moldovan Parliament Approves New 'Technocratic' Government

Europa Libera, 14 noiembrie 2019 15:00

Moldova's parliament has approved a new government led by former a finance minister and presidential adviser, Ion Chicu.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 2 ore
12:40
Premierul Moldovei Ion Chicu va participa joi, la Kiev, la summit-ul șefilor de Guverne ai statelor GUAM. El urmează să aibă o întrevedere bilaterală cu omologul său ucrainean, Oleksi Honcearuk.Fostul ministru de externe, Nicu Popescu, scrie într-un comentariu pe pagina sa de Facebook, citat de radio Chișinău că relațiile moldo-ucrainene ar fi în acest moment foarte proaste și că din perspectiva Ucrainei, Republica Moldova este o țară guvernată de o echipă profund ostilă Ucrainei, a scris fostul ministru. El a amintit în acest context declarațiile noului ministru al Apărării, Victor Gaiciuc, care elogia spiritul separatiștilor din Donbas.În loc să-și întărească pozițiile în negocierile cu Kievul, Chișinăul continuă să și le slăbească prin dezechilibrarea continuă a politicii externe, mai scrie Nicu Popescu.El se referă la recenta vizită a ministrului Apărării din Republica Moldova la Moscova, ceea ce, în opinia sa, constituie o rupere clară a politicii de neparticipare a Moldovei în cooperarea în domeniul securității în cadrul CSI.Un alt exemplu, în opinia fostului ministru, este promovarea recunoașterii internaționale a neutralității Moldovei.
12:00
Comisia de la Veneția este de părere că judecătorii Curții Constituționale nu ar trebui să răspundă pentru greșelile judiciare care nu implică rea credință sau pentru diferențele de interpretare a legii. Este unul din răspunsurile date unei interpelări a fostului procuror general interimar, Dumitru Robu, care cerea explicații dacă noțiunile de inamovibilitate și independență permit angajarea răspunderii penale a judecătorilor CC, atât în timpul mandatului, cât și după expirarea acestuia, relatează Ziarul de Gardă. Interpelarea era legată de deciziile CC din 7-9 iunie, care au susținut poziția de atunci a guvernării democrate, aruncând țara într-o criză constituțională.Comisia de la Veneția mai arată că judecătorilor CC li se acordă imunitate funcțională, care este valabilă și după încheierea mandatului. Acest lucru este necesar pentru a permite judecătorului să ia o decizie motivată, fără teama de urmărirea penală după încheierea mandatului său.Mai mult, numai Curtea Constituțională poate decide ce instanță poate totuși judeca un judecător CC, când acesta a comis o infracțiune. Criza constituțională din iunie s-a încheiat după o săptămână când pe 14 iunie, Partidul Democrat s-a retras de la guvernare. O zi mai târziu, Curtea Constituțională și-a revizuit și retras deciziile luate între 7 și 9 iunie 2019. Ulterior, la 20 iunie, președintele Curții Constituționale, Mihai Poalelungi și-a dat demisia.
12:00
Procuratura Anticorupție examinează legalitatea acordării garanțiilor de stat pentru cele trei bănci devalizate, în cadrul unui dosar penal legat de furtul miliardului. Într-un interviu la TV8, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, temporar suspendat din funcție, a precizat că sunt cercetate garanțiile de stat acordate în 2014-2015.„În cadrul dosarului furtului miliardului procurorii investighează intrarea în acționariatul Băncii de Economii, în perioada anului 2011. Întrarea în acționariatul Unibank în 2012, în acționariatul Banca Socială în 2013. Se examinează datoria Băncii de Economii față de Victoriabank în mărime de peste 2 miliarde de lei. PPrivind alocarea garanțiilor de stat în valoare de circa 14 miliarde de lei în noiembrie 2014 și în martie 2015”, a mai spus Viorel Morari. Cele trei bănci devalizate, Banca de Economii, Unibank și Banca Socială, au beneficiat de garanții de stat acordate de guvern. Astfel, în luna noiembrie 2014, executivul a dispus acordarea sumei de 9,5 miliarde de lei, iar în martie 2015, a sumei de 5,3 miliarde de lei.
Acum 4 ore
11:20
Comentând declarațiile noului procuror general, Alexandr Stoianoglo, precum că nu ar cunoaște despre existența unei liste cu beneficiarii finali ai furtului miliardului, lidera partidului „Acțiune și Solidaritate”, Maia Sandu le-a calificat drept „halucinante”, într-un interviu cu Jurnal Tv. Doamna Sandu a spus că oamenii au „așteptări foarte mari” de la procurorul general, iar faptul că una dintre primele sale acțiuni a fost suspendarea din funcția de șef al Procuraturii Anticorupție a lui Viorel Morari denotă că vrea „să-și pună oamenii lui în funcție”. Maia Sandu a comentat și afirmațiile făcute săptămâna trecută de către fostul președinte al României, Traian Băsescu, care a afirmat că a avertizat-o încă din august că ar fi trebuit să ia în considerare o coaliție cu PD, întrucât „Dodon o va da jos”. „Cum să discuți cu oameni corupți despre reforma justiție? În continuare, așteptăm, sperăm că PD-ul nu va ajunge total în buzunarul lui Dodon”, a spus doamna Sandu, pentru care guvernul Ion Chicu ar fi de fapt ” staff-ul electoral al președintelui Dodon”. Maia Sandu a comentat relația Chișinăului cu Bucureștiul, respingând acuzațiile care i se aduc de către noul guvern cum că ar căuta să pună piedici ajutorului financiar al partenerilor de dezvoltare ai Moldovei. „E clar de ce Bucureștiul este supărat. Am inițiat reforme importante, apreciate și de români și de americani. Dodon a întrerupt acest proces”. În cadrul emisiunii s-a discutat și despre promisiunile guvernului de a deschide un aeroport și la Ceadâr-Lunga. Președinta PAS susține că atât timp cât s-a aflat în funcția de premier nu s-a luat în considerare varianta aceasta, ci doar s-a discutat despre Bălți, Mărculești sau Cahul. În opinia ei, este vorba despre interesele Federației Ruse, care și-ar dori să aibă în această zonă un aeroport pe care să îl controleze.
11:00
Rusia îl va informa joi pe ambasadorul german Geza Andreas von Geyr despre răspunsul Moscovei la expulzarea a doi angajați din ambasada sa la Berlin, scriu agențiile de știri ruse, citând o sursă anonimă. Germania a expulzat săptămâna trecută doi diplomați ruși, după ce Parchetul Federal a declarat, pe 4 decembrie, că „există suficiente dovezi faptice” potrivit cărora, fie agențiile guvernamentale ruse, fie agențiile regionale cecene au ordonat uciderea la Berlin a unui etnic cecen din Georgia. Zelimhan Hangoșvili a luptat alături de separatiștii ceceni din Rusia după care s-a refugiat în Georgia de unde a plecat cu familia în Germania. A fost ucis pe 23 august la Berlin iar un cetățean rus a fost ulterior reținut și se află și acum în detenție. Moscova a respins acuzațiile de implicare a statului. Ministerul rus de externe a declarat că va trebui să ia măsuri pentru a răspunde la „pașii nefondați și gesturile neprietenoase ale Germaniei”. Luni, la Paris, președintele rus Vladimir Putin a comentat prima dată uciderea lui Hangoșvili, susținând că etnicul cecen din Georgia ar avea legături cu atacul terorist împotriva metroului din Moscova.
Acum 8 ore
07:20
Britanicii votează astazi în  alegeri generale  anticipate al căror rezultat ar putea decide dacă  va avea loc o despărțire de Uniunea Europeană sau dacă țara va rămîne în UE.Scutinul începe la ora 7 dimineața  și se încheie la 10 seara , ora locală .Șase sondaje de opinie arată  că alegătorii preferă Partidul Conservator, condus de prim-ministrul Boris Johnson, care a promis „finalizarea Brexit-ului”.Laburistii, partidul de opoziție condus de Jeremy Corby , și-a propus să renegocieze acordul de Brexit și să organizeze un nou  referendum pe  această temă .Niciunul dintre cele două partide nu pare  să câștige majoritatea simplă  din camera inferioară a parlamentului de la Londra sau cel puțin 326 de mandate,  potrivit sondajelor de opinie.Noul partid Brexit al lui Nigel Farage, susține  o plecare fără accord din Uniunea Europeană. La polul opus se află  liberal-democrații, conduși de Jo Swinson, care vor rămânerea marii Britanii în Uniunea Europeană.În afară de Brexit, sondajele arată că alegătorii britanici  sunt preocupați  de soarta serviciului național de sănătate, urmat de criminalitate, economie și imigranți. 
07:20
Preşedintele Romaniei  Klaus Iohannis va participa, joi și vineri, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, pe agendă aflându-se subiecte referitoare la viitorul buget multianual al UE pentru perioada 2021 - 2027, combaterea schimbărilor climatice, precum şi relaţiile externe ale Uniunii.Potrivit  unui  comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, citat de Agerpres  şeful statului  roman va participa şi la Summitul Euro în format extins, precum şi la reuniunea Consiliului European - articolul 50, care va avea loc în contextul rezultatelor alegerilor anticipate din Marea Britanie.Referito la bugetul UE, preşedintele Iohannis va pleda pentru „un buget ambiţios care să asigure realizarea cu succes a obiectivelor Uniunii pentru deceniul viitor". 
07:20
Canalul  rus de televiziune TNT a scos din programele sale serialul „Slujitorul poporului” după ce a arătat primele trei episoade ale primului sezon pe 11 decembrie.Emisiunea în care actualul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski (care este actor) joacă rolul unui profesor de istorie ales președinte din greșeală, a fost înlocuită în programele de joi și vineri. TNT a declarat presei locale că nu a avut niciodată în plan să difuzeze toate episoadele serialului ucrainean în pofida a ceea ce anunțau spot-urile promoționale.Întrebat dacă președintele rus Vladimir Putin va viziona sitcom-ul, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus reporterilor că președintele „nu are timp” să se uite la televizor.În reclama pentru emisiune, televiziunea , care are 35 de milioane de spectatori săptămânali, a precizat că serialul este „o utopie care nu are nicio legătură cu Ucraina lui Zelenski”.  
07:10
Președintele Igor Dodon va merge în perioada 18-20 decembrie din nou într-o vizită  de lucru în Federația Rusă. La Moscova, Dodon  va participa la summit-ul informal al Uniunii Economice Eurasiatice și cel al Comunității Statelor Independente. De asemenea, în programul vizitei sunt incluse o serie de întrevederi bilaterale.Detaliile vizitei la Moscova au fost discutate miercuri, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Federaţiei Ruse, Oleg Vasnețov. Președintele Dodon susține că există un potențial de dezvoltare nevalorificat în relația Chișinăului cu Moscova.
06:40
Duminică, 8 decembrie, la Chișinău a avut loc congresul de constituire a „Partidului Acțiunii Comune - Congresul Civic”, inițiat, între alții, de foștii deputați comuniști Mark Tkaciuc, Iurie Muntean, Zurab Todua și Mihail Poleanschi. Un partid care se vrea de stânga „pură și dură” sau un ghimpe ideologic în coastele socialiștilor. Vasile Botnaru a stat de vorbă cu unul din inițiatori, Iurie Muntean. Europa Liberă: Ce înseamnă o stângă autentică în condițiile Europei de Est, la marginea fostei URSS? Iurie Muntean: „În primul rând, asta nu înseamnă stalinism. Aici e vorba deja despre cel de-al treilea telespectator, pentru care cuvântul comunism este sinonim al cuvântului stalinism. Vreau să spun că cuvintele acestea nu sunt deloc sinonime. Eu aș spune că-s antonime. Ce înseamnă stânga, și nu numai pentru Europa de Est? Apropo, pentru Europa de Vest, valorile la care o să mă refer devin și mai actuale, pentru că Europa de Est, până la urmă, acuma se află într-o stare mai aproape de anumite evoluții, de dreapta, nu de stânga, inclusiv clericalismul, un liberalism sălbatic, periferic...”Europa Liberă: Asta se duce pendulul acolo unde-a fost.Iurie Muntean: „Da, da. Pentru că ei au fost aruncați din stânga în dreapta.”Europa Liberă: Eu de ce întreb? Pentru că e ușor să fii de stânga în Franța, în Germania, unde ai indemnizații și e altceva să fii de stânga în condițiile Estului, care se mișcă...În primul rând, este vorba despre echitatea sau justiția socială; doi: solidaritatea; trei: umanismul; valorile clasice ale iluminismului.Iurie Muntean: „Sunt cinci lucruri de bază, care, de fapt, și-au găsit reflecția și în manifestul nostru, în programul nostru, mă rog, ca și un set de orientări valorice. În primul rând, este vorba despre echitatea sau justiția socială; doi: solidaritatea; trei: umanismul; valorile clasice ale iluminismului; este concepția științifică asupra lumii și, clar, analiza critică. Asta e stânga. Nu-i stalinismul stânga, înțelegeți? Iată, ceea ce v-am spus eu, și interesant că despre iluminism, noi observăm în ultimul deceniu, în mod special, și eu aș spune, chiar foarte elocvent, începând cu 2008 și 2009, când criza financiară a trecut în faza unei crize economice profunde, observăm că valorile iluminismului au fost băgate pe periferia agendei politice. Auzim cu totul alte discursuri și, de fapt, tot ceea ce se întâmplă la general în lume, într-o măsură sau alta, practic, chiar și în țările așa-numitului miliard de aur, Vestului clasic, Vestului colectiv, numiți-l cum vreți...”Europa Liberă: Occidentul.Iurie Muntean: „Occidentul, da. Deja, practic, toți sociologii, nu numai teoreticieni, dar și practicieni, declară că, de fapt, noi urmărim o tendință tot mai pronunțată, care demonstrează că fiecare următoarea generație trăiește mai rău decât cea precedentă.Și ceea ce vedem noi, de pildă, în Franța, cu gilets jaunes, ceea ce se petrece în ultimul timp și în Germania, demonstrațiile acestea ale cetățenilor indignați, care nu sunt, nu-i vorba de niște demonstrații doctrinale, când cineva iese și-și declară atașamentul față de anumite valori, lumea pur și simplu este indignată de situația în care s-a pomenit în ultimii 10-11 ani. Viitorul, până la urmă, este, și aici eu mă refer la Europa, viitorul aparține totuși mișcărilor de stânga, având în vedere chiar și tradiția ultimilor 100-150 de ani. Și noi vedem exemple și în Spania, Podemos cu 22% în parlament, ei câștigă la alegerile locale, ocupă posturile de primar, ocupă majorități în consiliile locale și așa mai departe. Noi vedem ce se întâmplă și în Italia, în ceea ce privește creșterea popularității celor de stânga. Pe de altă parte, avem și o altă tendință, dar cei de dreapta sunt, eu v-aș spune, mai puțin...”Europa Liberă: Îi ajută pe cei de stânga, fiți de acord, Berlusconi...Iurie Muntean: „Pe alocuri, pe alocuri!”Europa Liberă: Îi ajută foarte bine, pentru că se duc într-o extremă care...Iurie Muntean: „Știți ce-i salvează pe europeni în ceea ce privește, eu aș spune, o diferență tranșantă în favoarea celor de stânga? Tradiția. Tradiția politică și faptul că tineretul, cu toate că știm că la dânșii, mă rog, natalitatea a descrescut, dar ceea ce se face în Europa sunt mișcări de stânga reprezentate de tineret. Ca și orice revoluție, de fapt.”Europa Liberă: Să vă întreb ca pe un savant: cum îi clasificați pe Steve Jobs, pe Zuckerberg? De ce culoare sunt, dacă vorbim de viitorul Occidentului?Iurie Muntean: „Ei sunt de stânga, definitiv. Fără -isme, dar după valorile pe care le promovează, ei sunt de stânga, fără discuții.”Europa Liberă: Prin urmare, terminologia o să ajute mai mult stânga decât dreapta?Iurie Muntean: „O să vă spun de ce. Având în vedere că ei sunt adepți puternici, și Jobs, mă rog, Dumnezeu să-l ierte, cu toate că ei pledau și pledează pentru suficiența și demnitatea absolută a persoanei, pe de o parte, drepturile persoanei, dar în continuare contra unei implicări profunde a statului în relațiile sociale, iar pe de altă parte, pledează pentru un minimum anumit, asigurat fiecărui cetățean. Asta-i de stânga...”Europa Liberă: Vreau să mă întorc la exemplul ăsta, Zuckerberg... Iurie Muntean: „...educațional, financiar...”Europa Liberă: Pe Steve Jobs îl lăsăm acolo, sus el să facă analiză, dar cu Zuckerberg mai avem timp pe vremea vieții lui. Pe de o parte, el pledează pentru deschidere, pentru... Iurie Muntean: „...democratizare...”Europa Liberă: ...excluderea statului în relația dintre oameni, pe de altă parte, el câștigă bănet din asta. Este un paradox? El e capitalist cu multe zerouri la cont, dar în esență el e capitalist. Iurie Muntean: „Desigur că-i capitalist!”Europa Liberă: Ca și Soros, care a făcut programe de astea, de asistență umanitară, dar, de fapt, banii provin dintr-o operațiune capitalistă sută la sută?Iurie Muntean: „Absolut. Dar, pe de altă parte, uitați-vă la același Zuckerberg. Care este nivelul de consum al acestei persoane? Pe de o parte da, formal, el are acces la o bogăție enormă, pur și simplu fantastică, el e multimiliardar, iar pe de altă parte, el, în fel și chip, și nu că promovează, știți cum, de dragul de a unge ochii publicului, el cu adevărat reprezintă un personaj puternic înrădăcinat în valorile de stânga: consumul simplu, distanțele scurtate în comunicare etc., globalizare,  globalizare socială, nu globalizare capitalistă, dar socială. Dar nu trebuie să uităm că el e parte a anumitei societăți și a funcționat, și s-a bucurat de succes în cadrul unei anumite paradigme economice, care presupune, pe dimensiunea financiară. Succesul lui, până la urmă, a fost măsurat și în bani. Proiectul lui a fost profitabil. Și este.”Europa Liberă: Acuma să vă mai dau un personaj, ca să înțelegeți unde ne aflăm noi. Plahotniuc a fost de dreapta sau de stânga? Unii oameni care erau îndrăgostiți și mai sunt, poate, de el pe bune, spun așa: el a găsit un model eficient de a conduce, de a supune voinței sale multă lume și prin lumea asta să impună imediat o reformare, cu imaginația de care-i în stare, dar foarte rapid a impus un model și a schimbat mecanismele de funcționare. Acesta-i om care colectează: bani, oameni, robi...”Iurie Muntean: „Max Weber, care a descris, pe lângă mai multe lucruri a descris și fenomenul capitalismului incipient, etica puritană, protestantă, dacă țineți minte, el a făcut comparație cu capitaliștii din timpul Evului Mediu. El e pirat, care câștigă momentan sume enorme de bani sau alte valori, dar care nu le investește, care în cel mai bun caz le colectează, le mărește, dar nu le folosește, nu le investește. Le fură, cu alte cuvinte, sau le irosește. Pirat, bandit, numiți-l cum vreți, «джентльме́н уда́чи» (gentlemanul baftei), el nu este capitalist clasic în sensul lui Weber, nu este capitalist clasic, în sensul lui Steve Jobs, care creează locuri de muncă, oportunități, are responsabilitate socială etc. Acesta-i om care colectează: bani, oameni, robi...” Europa Liberă: Casete.Iurie Muntean: „Casete, putere, ce vreți. El nu creează nimic, el distruge tot, adunând, adunând și împuțindu-se în această colectare și concentrare... Este un capitalism barbar, periferic, comprador, înțelegeți?”Europa Liberă: Am înțeles. Este o întâmplare că a sărit din casetă, că a fost dezghiocat? Iurie Muntean: „Absolut nu. Totul era previzibil și noi asta am repetat și am subliniat în repetare rânduri, inclusiv din 2014 până în 2019, cât am fost în opoziție, în afara așa-numitului câmp organizat politic. Așa-numitul mecanism, pe care el l-a construit, era absolut sortit unui asemenea final. Pentru că băiatul a jucat ca în Piața centrală colhoznică, dar cu marile forțe, într-o platformă, eu vorbesc de Republica Moldova, în care sunt cointeresate mai multe forțe, asta nu putea să dureze la infinit. El putea să sperie nemții cu tancurile rusești și rușii cu bocancii NATO încă ceva timp, probabil că, dar nu, nu, nu. Mai cu seamă că el nu a avut o agendă politică pozitivă, constructivă. Spuneți-mi, vă rog, măcar un loc de muncă acest om a deschis?”Europa Liberă: Edelweiss...Iurie Muntean: „Edelweiss? Dar acestea nu sunt locuri de muncă. El, ca și un capitalist periferic, compradorist, nu era implicat în producere și schimb, el era implicat în prădare și redistribuire, atât.”Europa Liberă: Îmi place teza asta a Dvs. că a jucat la degetare cu puterile importante și asta cred că i-a scurtat cariera. Iurie Muntean: „În cazul americanilor, precis. Americanii chiar s-au pus rău pe dânsul, cu toate că el acuma-i acolo...”Europa Liberă: Până la proba contrarie...Iurie Muntean: „De fapt, nu numai americanii. Băiatului îi părea, știți cum se spune în popor, îi părea păpușă...”Europa Liberă: Nu mă interesează persoana dânsului, biografii o să aibă grijă și o să descrie foarte exact...Iurie Muntean: „El e un model, un model care pleacă. Mai sunt încă câțiva de aceștia în jur, în Europa de Est, mai sunt, mă rog, cineva mai civilizat, dar în principiu, asta-i epoca care pleacă.”
06:20
Din agenda zilei în Moldova să notăm: masa rotundă organizată de IDIS Viitorul cu tema „Evaluarea implementării Acordului de Asociere” și flashmob-ul organizat de PAS Youth cu genericul „Vă arătăm lista beneficiarilor Furtului Miliardului”.Pe plan international, stirea zilei  este legată de alegerile anticipate din Marea Britanie, a căror miza reala este relatia Londrei cu Uniunea Europeana, adică Brexit-ul. Cele două partide principale, Conservator si Laburist , propun planuri și proiecte diferite în tot ceea ce privește impozitele și taxele, investițiile publice, rolul statului și cel al sindicatelor. Partidul Liberal Democrat dorește renunțarea la Brexit. Secțiile de votare se închid la ora 22 GMT, adică miezul nopții la Chișinău.La Bruxelles are loc astăzi și mâine un Consiliu European sub noua președinție a belgianului Charles Michele.În Rusia se aniversează Ziua Constituției, iar Națiunile Unite consacră această zi... neutralității.
Acum 24 ore
22:30
O discuție cu deputatul Blocului ACUM despre soluționarea conflictelor din Transnistria și Donbas, interesele Rusiei în regiune și reforma justiției din țară care bate pasul pe loc.
20:30
Procurorul general Alexandru Stoianoglo trebuia să prezinte în parlament un raport despre evoluțiile anchetei asupra devalizării sistemului bancar, dar a delegat un adjunct care a spus că raportul nu este gata.
20:20
Într-un raport prezentat Consiliului de Securitate din 10 decembrie, secretarul general, Antonio Guterres, a scris că anchetatorii ONU au examinat resturile de arme utilizate în atacurile asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită din Khurais și Abqaiq și a spus că nu au fost capabili să „coroboreze în mod independent” datele și să ajungă la concluzia că acele arme erau „de origine iraniană”.Arabia Saudită, precum și oficialii americani și europeni au acuzat Iranul pentru bombardamentul din 14 septembrie, care a eliminat jumătate din producția brută a regatului și a alimentat un vârf al prețurilor petrolului.Rebelii shiți din Yemen au revendicat responsabilitatea pentru atacuri, iar sprijinitorul politic al grupului, Iranul, a negat orice implicare.Raportul lui Guterres a menționat că hutii nu s-au dovedit a fi în posesia dronei utilizate în atacuri.O anchetă a atacului continuă și va fi înaintată Consiliului de Securitate la final, a scris secretarul general al ONU.Arabia Saudită declarase că 18 drone au lovit cea mai mare instalație de prelucrare a petrolului din lume în Abqaiq, în timp ce rachetele de croazieră au lovit câmpul petrolier Khurais pe 14 septembrie.Atacurile au dus la oprirea unei producții de țiței de 5,7 milioane de barili pe zi ceea ce reprezintă aproximativ 6 la sută din totalul ofertei globale.Ministerul saudit al apărării desărase că atacul a fost „lansat din nord și că a fost sponsorizat fără îndoială de Iran”.În confruntările din Yemen zeci de mii de oameni au fost uciși și milioane au fost strămutați.
20:00
Sute de milioane de dolari asistență a guvernului american în Afganistan au contribuit la corupția din țară, a declarat pentru AP Hamid Karzai, fostul președinte de la Kabul, răspunzând astfel unei relatări a ziarului „Washington Post” de ieri care cita persoane care au fost direct implicate în acțiunile din Afganistan în timpul războiului de 18 ani. Potrivit ziarului american, trei administrații prezidențiale din SUA ar fi indus în eroare publicul în legătură cu conflictul.Documentele îl menționează pe Hamid Karzai, care a fost președintele țării timp de 14 ani, considerând că el a condus un guvern care s-a „auto-organizat într-o cleptocrație”.Karzai a negat implicarea sa în acte de corupție, dar nu a negat că funcționarii guvernului său erau corupți.
19:20
Directorul secretariatului respectivei comunități, Janez Kopac, le-a vorbit deputaților despre riscurile ţării în cazul în care Moscova şi Kievul nu ajung la un acord.
19:00
Problemele cu care se confruntă persoanele cu nevoi speciale par să preocupe autoritățile moldovene doar atunci când sunt elaborate strategii şi politici. În realitate, soluțiile şi măsurile formulate în documentele oficiale rămân în mare parte doar pe hârtie. La această concluzie au ajuns experţii Alianţei organizaţiilor pentru persoane cu dizabilităţi care au monitorizat cum sunt aplicate documentele de politici privind incluziunea socială. Asigurarea dreptului la educație de calitate a copiilor cu nevoi speciale în condiții de egalitate cu ceilalți este unul din obiectivele majore pe care şi l-au asumat autoritățile în programul național de incluziune sociale. La modul practic însă prea puține s-au făcut pentru a onora angajamentul. Chiar şi cele mai elementare măsuri, cum ar fi accesul în instituțiile de învățământ, transport adaptat pentru copii cu dizabilități locomotorii sau echipamente școlare de asistare pentru cei cu probleme senzoriale, rămân restante, constată experții. Lista măsurilor rămase pe hârtie e lungă, începând de la elaborarea programelor şcolare pe domenii de dizabilitate, instruirea cadrelor didactice şi până la extindere programului de educaţie incluzivă.  Restanţe majore sunt şi la capitolul asigurarea accesului la servicii medicale de calitate pentru persoane cu nevoi speciale, spune Natalia Munteanu de la Asociaţia Humanitas:„Majoritatea instituțiilor medicale rămân inaccesibile pentru persoanele cu dizabilităţi. Autorităţile nu au aprobat un program de reabilitare, iar numărul persoanelor care beneficiază de reabilitare şi tratament balneo-sanatorial este scăzut. Prin urmare nu există precondiţii pentru scăderea numărului persoanelor cu dizabilităţi severe. Serviciile de intervenție timpurie sunt slab dezvoltate în profil teritorial. Cadrul de funcţionare este abia la etapa de dezvoltare.”Sporirea şi facilitarea angajării în câmpul muncii a persoanelor cu nevoi speciale este un alt obiectiv formulat de autorităţi în strategia naţională privind ocuparea forţei de muncă. Tempoul de aplicare a prevederilor documentului este însă foarte lent, constată Ion Ciubotărică de la centrul pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi.El spune că Guvernul a înregistrat câteva progrese la acest capitol – au fost făcuţi primii paşi pentru dezvoltarea antreprenoriatului social, a fost pilotat un proiect ce facilitează accesul persoanelor cu dizabilităţi în învăţământul profesional tehnic şi adoptată o lege care prevede subvenţionarea angajatorilor ce angajează persoane cu nevoi speciale.Lista restanţelor este însă mai mare, spune Ion Ciubotărică şi menţionează doar câteva:„Asigurarea accesului fizic a persoanelor cu dizabilităţi la instituțiile de învăţământ profesional-tehnic. Am monitorizat două din aceste instituţii pe care guvernul le-a raportat ca rezultate pozitive. Noi am mers să vedem cât de pozitive sunt aceste rezultate şi ne-am convins că aceste instituţii de fapt nu sunt accesibile. Al doilea domeniu problematic este adaptarea serviciilor Agenţiei Naţionale pentru ocuparea forţei de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi. Al treilea domeniu e legat de programele de suport pentru angajatorii care angajează persoane cu dizabilităţi, inclusiv dacă este adaptat locul de muncă, grupul sanitar.” O altă măsură neglijată, chiar dacă este prevăzută în legislaţie, este cota obligatorie de angajare a persoanelor cu dizabilităţi. Legea prevede ca angajatorii cu peste 20 de angajați să aibă cel puţin cinci la sută dintre ei persoane cu necesităţi speciale.Numai că nimeni nu verifică în ce măsură angajatorii respectă această normă legală, spune Ion Ciubotărică.Dificultăţile pe care le întâmpină persoanele cu dizabilităţi la angajarea în câmpul muncii îți găsesc confirmare şi în statisticile oficiale, spune expertul. Anul trecut au fost publicate în premieră date despre rata de ocupare a persoanelor cu dizabilităţi. Aceasta constituie 26 la sută şi  e de două ori mai mică decât rata de ocupare a populaţiei în general.Concluzia experţilor e una bine-cunoscută fiind valabilă în mai toate domeniile şi anume că autorităţile R. Moldova adoptă legi bine scrise, dar realizarea acestora lasă de dorit, din varii motive.
19:00
Ministrul economiei, Anatol Usatîi, a atras atenția că abordarea problemei „de o manieră ultimativă, fără a lua în calcul calitatea și siguranța serviciilor pentru călători nu este o abordare corectă”.
18:40
Capitala bosniacă, Sarajevo, l-a declarat miercuri pe autorul austriac Peter Handke, câștigător al Premiului Nobel, „persona non grata”, pentru sprijinul său acordat președinte sârb Slobodan Milosevic și pentru negarea genocidului din 1995 de la  Srebrenica.Sarajevo a fost sub asediul forțelor naționaliste sârbe bosniace înarmate de Milosevici în timpul războiului din 1992-95 după destrămarea Iugoslaviei. Aproximativ 11.000 de oameni au murit în asediu, cel puțin 10 la sută – copii, și în război au murit peste 100.000 de oameni.Adunarea cantonală de la Sarajevo a adoptat, în unanimitate, miercuri, o declarație, proclamându-l l pe Handke persoana nedorită, după ce a declarat într-un interviu recent că ar putea vizita regiunea sârbă autonomă a Bosniei, anul viitor.„Eventuala sa vizită în patria noastră... ar provoca furie și umilire suplimentară a tuturor victimelor”, se arată în declarația, care condamnă acordarea a ceea ce ea a numit „denigratorului genocidului” Premiul Nobel pentru literatura din acest an, scrie agenția Reuters.Igor Radojicic, primarul de facto al capitalei entității sârbe din Bosnia, Banja Luka, l-a felicitat pe Handke și l-a invitat în vizită. Sârbi naționaliștii îl văd pe Handke ca pe un promotor al cauzei lor.Handke a respins întrebările cu privire la sprijinul său pentru regimul Milosevici în interviurile pe care le-a acordat după ce a primit Premiul Nobel, anul acesta.
18:30
Două explozii cu bombe artizanale ale talibanilor au ucis o persoană și au rănit peste 90 de oameni, inclusiv cinci soldați georgieni, pe 11 decembrie, în principala bază militară a Statelor Unite ale Americii Bagram din Afganistan, au declarat oficiali locali și NATO.Dublul atac are loc în momentul în care Statele Unite au reluat discuțiile cu talibanii - la trei luni după ce președintele Donald Trump a oprit brusc negocierile pentru a pune capăt războiului de 18 ani.Un purtător de cuvânt al talibanilor a revendicat responsabilitatea pentru atac.Într-o declarație, Ministerul Apărării din Georgia a confirmat că cinci dintre soldații săi au fost ușor răniți.Misiunea de sprijinire a rezoluțiilor NATO a declarat că nu au fost victime americane sau ale altor țări din coaliția antitalibană și că aerodromul este în siguranță .Atacul are loc în timp ce trimisul american Zalmai Halilzad s-a întâlnit cu oficialii talibani pe 7 decembrie în Qatar.La Washington, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a condamnat atacul „în termenii cei mai puternici”, adăugând: „Acesta este tocmai genul de activitate pe care încercăm să o reducem”. „Poporul din Afganistan merită încetarea acestor acte de violență fără sens”, a spus Mike Pompeo.
18:30
Activista LGBT din Rusia Iulia Țvetkova a fost amendată cu 50 000 de ruble (780 $) în temeiul unei legi controversate care interzice „propaganda” gay - ca parte a ceea ce Amnesty International a numit „o campanie discriminatorie și intens homofobă” de lungă durată de către autorități.Iulia Ţvetkova administrează două grupuri tematice LGBT pe social media, a anunțat Amnesty International, într-o declarație de astăzi.Ambele comunități au fost marcate cu „18+”, așa cum prevede legea rusă, ceea ce face ca amenda aplicată lui Ţvetkova să fie neîntemeiată în conformitate cu legislația homosexualilor „de propagandă”, a scris Amnesty International în comunicatul său în care condamnă acțiunile autorităților ruse împotriva activiștilor LGBT.
18:20
Invitata de astăzi este Diana Gaţcan.
17:40
Președintele României, Klaus Johannis, a semnat astăzi decretele privind retragerea decorațiilor celor care au fost condamnați penal, printre care fostul premier şi ministru de externe Adrian Năstase, fostul ministru Miron Mitrea, Dan Voiculescu, fostul ministru de externe şi europarlamentar Adrian Severin. Decizia președintelui a fost consemnată într-un comunicat al administrației prezidențiale, citat de agenția Mediafax.
17:40
Noul procuror general, Alexandru Stoianoglo, afirmă că raportul Kroll 2 nu conține lista beneficiarilor finali ai fraudei bancare. „Sau nu a citit raportul sau minte”, a reacționat președintele Comisiei de anchetă privind jaful din sistemul bancar, Alexandru Slusari, cel care în septembrie a dezvăluit nume din lista întocmită de Kroll.„Procurorul general continuă să mă decepționeze. Când dânsul susține că raportul Kroll 2 nu conține nume, eu pot presupune trei versiuni de origine a acestei afirmații pripite. Sau domnul Stoianoglo nu a citit deloc raportul Kroll 2, sau el a citit doar raportul Kroll 2 și nu a făcut cunoștință cu Confidential Working Papers Part I și Part II, sau dânsul minte”, a spus Alexandru Slusari, citat de site-ul Jurnal.mdPotrivit sursei citate, publicația Cotidianul din Moldova a obținut mai multe file din raportul Kroll 2, în care apar nume cunoscute, de la Vladimir Plahotniuc și Vlad Filat până la Olga Bondarciuc, cunoscută și ca „notarul lui Plahotniuc”. Autenticitatea acestor documente a fost confirmată de Slusari, scrie site-ul citat.
17:40
Lilian Barcaru, Tudor Braniște și Violina Șpac sunt candidații admiși la concursul public pentru funcția de director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE). Decizia respectivă a fost adoptată, astăzi, de Comisia economie, buget și finanțe, informează site-ul Jurnal.md. Cei trei candidați vor fi invitați la proba interviu în fața comisiei pe 24 decembrie.După ce comisia va evalua candidații, câștigătorul cu cel mai înalt punctaj va fi votat de plenul parlamentului.
17:20
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, susține că etnicul cecen din Georgia ucis la Berlin în această vară a avut legături cu o explozie de metrou din Moscova.Putin, care a făcut comentariul pe 9 decembrie în cadrul unei conferințe de presă la Paris, nu a furnizat nicio dovadă pentru a susține afirmația despre Zelimkhan Khangoshvili. Procuratura germană crede că această crimă ar fi putut fi comandată de agențiile guvernamentale ruse.Se pare că este prima dată când Putin sau orice alt oficial rus au comentat în legătură cu acest caz.Putin a făcut declarația după ce s-a întâlnit cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, care a spus că intenționează să aducă în discuție cu președintele Rusiei acest caz și că agențiile de securitate ruse ar fi fost implicate în uciderea lui Khangoshvili.Khangoshvili, în vârstă de 40 de ani, luptase anterior alături de separatiștii din Cecenia și ulterior a căutat refugiu în Georgia vecină. Ani mai târziu s-a mutat în Germania împreună cu familia, unde a încercat sa obțină dreptul de azil.El a fost împușcat de două ori în cap în parcul Kleiner Tiergarten din Berlin, pe 23 august.Un rus a fost arestat la scurt timp după împușcare și a fost ținut în custodia poliției.La 4 decembrie, Parchetul Federal din Germania a declarat că „există suficiente dovezi faptice” potrivit cărora fie agențiile guvernamentale ruse, fie agențiile regionale cecene au ordonat uciderea cecenului.Ministerul de Externe al Germaniei a ordonat, de asemenea, expulzarea a doi diplomați ruși în legătură cu cazul dat.
17:20
Eurodeputata din Romania, Corina Crețu, (Pro România, S&D) solicită Ministerului Afacerilor Externe de la București să facă demersurile necesare pentru a participa la negocierile din formatul „5+2” privind soluționarea conflictului transnistrean.Corina Crețu susține că „România are tot dreptul să stea la masa negocierilor” și că acest conflict poate fi soluționat prin dialogul politico-diplomatic.„Îmi pare rău că România a fost exclusă. La un moment dat, România făcea parte din echipa de negociatori în ceea ce privește soluționarea conflictului transnistrean. Este această tragedie istorică. Din păcate, Stalin a avut această idee de a pune împreună o porțiune a Moldovei care întotdeauna a aparținut României, cu o porțiune care nu a aparținut niciodată României. Din acest punct de vedere, cred că trebuie să se meargă înainte cu negocierile privind soluționarea conflictului transnistrean. Important este ca cetățenii de acolo să nu fie afectați”. Declarațiile au fost făcute la TVR Moldova, doamna Crețu făcând o vizita la Chișinău în calitate de europarlamentara.
17:00
Organizațiile neguvernamentale de media din Moldova readuc în atenția deputaților din actualul parlament proiectul de modificare și completare a celor şapte legi important care vizează direct sau indirect activitatea mass-media. Proiectul a fost elaborat în cadrul grupului parlamentar privind îmbunătățirea legislației mass-media și înregistrat în parlament pe 26 iulie 2018, dar nu a fost discutat până în prezent nici în cadrul comisiilor parlamentare, nici în ședințele în plen.Pachetul de legi, care conține recomandările Centrului pentru Jurnalism Independent, Asociației Presei Independente și ale altor organizații neguvernamentale de media, include modificări la Legea privind accesul la informație, Legea cu privire la libertatea de exprimare, Legea privind protecția datelor cu caracter personal, Legea cu privire la petiționare, Codul contravențional, Legea cu privire la secretul de stat și Legea presei. Amendamentele au drept scop ameliorarea situației din domeniul mediatic și crearea unor condiții de lucru mai bune pentru jurnaliști.Organizațiile semnatare fac apel către deputații din actualul parlament să preia această inițiativă legislativă pe agenda lor și să o adopte cât mai curând.Apelul este semnat de Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul de Investigații Jurnalistice, Comitetul pentru Libertatea Prese, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Centrul „Acces-Info”, RISE Moldova.
16:50
Guvernul Chinei comuniste a întemnițat în acest an cel puțin 48 de jurnaliști, regimul de la Beijing aflându-se în fruntea listei țărilor care întemnițează jurnaliști, clasament dat publicității astăzi la New York, de către Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor. Per total, anul acesta au fost închiși 250 de jurnaliști, cu 5 mai puțin decât anul trecut.După China comunistă, Turcia este pe locul doi, cu 47 de jurnaliști întemnițați, față de 68 în 2018, iar Iranul, cu 11 jurnaliști în detenție, este pe locul trei.În Rusia se afla 7 jurnaliști în închisori și toți pentru modul în care au relatat despre situația din Crimeea ocupată ilegal în 2014.Circa 8% dintre jurnaliștii închiși sunt femei.Subiectele pentru care jurnaliștii au fost întemnițați sunt drepturile omului, corupție şi politică, potrivit raportului dat astăzi publicității.
16:00
Adolescenta Greta Thunberg, cunoscută activistă care avertizează asupra schimbărilor climatice, a fost numită personalitatea anului de către revista americana „Time”. Explicând decizia, publicația a spus că adolescenta a reușit ” să creeze o schimbare de atitudine la nivel globală, transformând milioane de neliniști vagi, de mijlocul nopții, într-o mișcare mondială care solicită schimbări urgente. Ea a transmis un apel de claritate morală celor care sunt dispuși să acționeze și să îi facă de rușine pe cei care nu sunt”.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.