Mişcările de şah de la Chişinău

Adevarul (Moldova), 9 noiembrie 2019 01:00

Lupta se va duce până la capăt, pentru ca ambii îşi doresc cu ardoare funcţia de Procuror General, deoarece reprezintă “bijuteria Coroanei” din întregul sistem.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Moldova)

Acum 24 ore
16:00
Partidul Socialiştilor, condus de Zinaida Greceanîi, a anunţat că va susţine iniţiativa lui Igor Dodon privind crearea unui guvern minoritar, „format din profesionişti, din oameni apolitici şi tehnocraţi”. Anunţul a fost făcut în contextul refuzului Blocului ACUM de a accepta învestirea în funcţie a unui guvern PSRM-ACUM, care să nu fie condus de Maia Sandu.
15:10
Doi soţi din Chişinău, care au traficat în scop de exploatare sexuală comercială, în perioada 2016-2017, şapte fete, dintre care două nu aveau împlinită vârsta majoratului, au fost condamnaţi la ani grei de închisoare.
14:00
Liderul PDM, Pavel Filip, a afirmat, după întrevederea pe care au avut-o reprezentanţii PDM cu preşedintele Igor Dodon, în contextul consultărilor pe subiectul învestirii unui nou guvern, că democraţii vor să evite alegerile anticipate, dar nici nu-şi doresc să participe în vreo alianţă de guvernare „pentru că PDM are propria sa agendă”.
14:00
Igor Dodon a avut consultări miercuri, 13 noiembrie, cu toate fracţiunile parlamentare, în contextul învestirii în funcţie a unui nou guvern, după demisia Guvernului Sandu. Preşedintele ţării a spus că, la această etapă, nu vede cum ar fi formată o majoritate parlamentară, pentru că a văzut că există interese diametral opuse.
13:20
Ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, s-a întâlnit miercuri, 13 noiembrie, în incinta Primăriei Chişinău, cu noul primar al Capitalei, Ion Ceban.
13:10
În Republica Moldova, în anul 2018, fiecare a treizecea persoană sau aproape 120 de mii de persoane sufereau de diabet zaharat. Fiecare a nouăzecea persoană decedează din cauza complicaţiilor de diabet zaharat, mortalitatea populaţiei prin diabet zaharat fiind de 11,8 la 100 mii de locuitori, transmite IPN.
13:10
Curtea de Apel Chişinău a suspendat marţi, 12 noiembrie, hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii, prin care judecătorul Curţii Supreme de Justiţie Oleg Sternioală a fost lipsit de imunitate, fiind ulterior reţinut. Informaţia a fost confirmată pentru IPN de purtătoarea de cuvânt a Curţii de Apel, Octebrina Popa.
13:00
Ambasada Federaţiei Ruse în Republica Moldova declară că urmăreşte cu atenţie dinamica procesului politic din ţară şi „pledează pentru menţinerea stabilităţii politice interne în interesul cetăţenilor şi al statului de drept în Republica Moldova”, transmite IPN.
12:10
Reprezentanţii Blocului ACUM au declarat, după consultările pe care le-au avut cu Igor Dodon miercuri, 13 noiembrie, pe subiectul privind formarea unui nou guvern, că vor accepta crearea unei noi majorităţi parlamentare cu socialiştii doar dacă va fi învestit un guvern exact în aceeaşi componenţă ca cel demis şi care era condus de către Maia Sandu.
11:10
Lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, a declarat miercuri, 13 noiembrie, după consultările pe care le-a avut formaţiunea sa cu preşedintele Igor Dodon pe subiectul învestirii în funcţie a unui nou guvern, că socialiştii vor să evite alegerile parlamentare anticipate. În acest sens, Greceanîi a menţionat că socialiştii sunt dispuşi să creeze o nouă alianţă de guvernare, însă doar cu Blocul ACUM.
10:40
Fostul preşedinte al Georgiei Mihail Saakashvili consideră că demisia Guvernului de la Chişinău a fost pusă la cale de Moscova. Potrivit lui, Vladmir Putin „şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Republica Moldova”.
10:30
Dacă Guvernul condus de Maia Sandu nu ar fi căzut pentru iniţiativa asumării de răspundere pentru modificarea Legii Procuraturii, atunci executivul oricum ar fi plecat, pentru refuzul de a indexa pensiile, pentru nivelul mare al criminalităţii, pentru probleme în economie, totul era deja pregătit. Declaraţia aparţine şefului statului, Igor Dodon, transmite IPN.
10:00
Deputaţii din cele două fracţiuni ale Blocului ACUM se vor prezenta astăzi, 13 noiembrie, la consultările iniţiate de preşedintele ţării, Igor Dodon, ca urmare a demiterii Guvernului, transmite IPN.
09:50
Expertul în politici publice Ştefan Gligor este de părere că sute de oameni au respirat uşurat în justiţia din Moldova după căderea Guvernului condus de Maia Sandu. În opinia lui, sistemul justiţiei era în căutare disperată a unui nou stăpân „şi, în sfârşit, o să şi-l găsească”. Declaraţia a fost făcută în platoul emisiunii „Cutia neagră” de la postul TV8, transmite IPN.
Ieri
23:10
Fostul preşedinte al României Traian Băsescu consideră că Maia Sandu „a greşit fundamental acum”, prin faptul că a provocat o situaţie ce a dus la căderea Guvernului. În opinia lui, soluţia cea mai corectă în noul context de la Chişinău este formarea unei majorităţi parlamentare proeuropene între ACUM şi PDM.
17:20
Europarlamentarul român Eugen Tomac consideră că Maia Sandu va fi viitorul preşedinte al Republicii Moldova, după ce Parlamentul a acordat vor de neîncredere Guvernului, iar Maia Sandu a pierdut funcţia de premier.
16:40
„Votul de neîncredere în Guvernul din Republica Moldova cu privire la întrebările referitoare la procesul de recrutare a procurorului general trimite semnale îngrijorătoare pentru procesul de reformă din ţară”. Este declaraţia purtătoarei de cuvânt a Comisiei Europene pe teme de politică externă, Maja Kocijancic, cu referire la situaţia din Republica Moldova, transmite IPN.
15:00
Igor Dodon a dat vina pe Blocul ACUM şi pe Maia Sandu pentru demisia Guvernului. Preşedintele ţării consideră că Guvernul a încălcat Constituţia când şi-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii. Şeful statului e de părere că Maia Sandu intenţionat a provocat demisia Cabinetului de miniştri, pentru că ar fi conştientizat că nu poate livra rezultate pozitive.
14:40
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că „demersul iniţiat de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) de înlăturare a Guvernului Maia Sandu, într-un moment esenţial pentru reforma Justiţiei, este îndreptat împotriva intereselor pe termen mediu şi lung ale Republicii Moldova şi ale cetăţenilor săi”.
14:40
Noul primar de Chişinău, Ion Ceban, a avut prima sa întâlnire în calitate de edil al Capitalei cu preşedintele ţării, Igor Dodon. Socialistul a spus că mereu a avut susţinerea şefului statului.
14:10
Liderul PDM, ex-premierul Pavel Filip, a avut un discurs critic la adresa Guvernului Maiei Sandu marţi, 12 noiembrie, înainte de votarea moţiunii de cenzură prin care a fost demis Guvernul.
14:00
Cabinetul de miniştri în frunte cu premierul Maia Sandu a fost demis marţi, 12 noiembrie, în plenul Parlamentului. Moţiunea de cenzură înaintă de fracţiunea Partidului Socialiştilor a fost votată de 63 de deputaţi ai PSRM şi ai Partidului Democrat. Parlamentarii din fracţiunea Partidului Şor s-au abţinut de la vot, transmite IPN.
09:40
Printr-o decizie a Guvernului, Daniela Morari a fost numită ambasador, şef al misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, transmite IPN.
Mai mult de 2 zile în urmă
01:10
Preşedintele fracţiunii PDM, Dumitru Diacov, a declarat că a avut discuţii cu unii reprezentanţi ai Blocului ACUM pe subiectul privind moţiunea de cenzură înaintată de socialişti contra Guvernului Sandu. Dumitru Diacov a afirmat că reprezentanţii ACUM i-au îndemnat pe democraţi să nu voteze pentru demiterea Guvernului. Democratul a precizat că discuţii cu PSRM încă nu au fost.
00:30
Zi decisivă pentru Guvernul de la Chişinău. Parlamentul examinează marţi, 12 noiembrie, începând cu ora 10.00, moţiunea de cenzură înregistrată de fracţiunea Socialiştilor împotriva Guvernului Maiei Sandu. Pentru ca Guvernul să fie demis, este nevoie de votul a 51 de deputaţi din totalul de 101. Deocamdată, doar fracţiunea PSRM (36 de deputaţi) a comunicat că va spijini demisia Guvernului.
11 noiembrie 2019
19:10
Premierul Maia Sandu a declarat că socialiştii au depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului pentru că Igor Dodon se teme că la şefia Procuraturii Generale ar putea ajunge o persoană independentă, după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, aşa încât prim-ministrul să poată selecta candidaţii la funcţia de procuror general.
18:00
Guvernul de la Chişinău se întruneşte în şedinţă marţi, 12 noiembrie, până la examinarea de către Parlament a moţiunii de cenzură. Şedinţa cabinetului de miniştri este anunţată pentru ora 08.00 transmite IPN.
17:00
Parlamentul se convoacă în şedinţă plenară marţi, 12 noiembrie, începând cu ora 10.00, pentru a examina moţiunea de cenzură depusă de PSRM împotriva Guvernului Maiei Sandu, după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii. Decizia a fost luată la şedinţa Biroului permanent, transmite IPN.
16:30
Primarul general al municipiului Chişinău, Ion Ceban, îşi doreşte mai puţine formalităţi şi, din prima zi, să muncească dedicat. Edilul spune că munca la Primărie va începe mâine, la prima oră, însă nu exclude că ar putea merge şi astăzi la noul loc de muncă. Declaraţiile au fost făcute luni, 11 noiembrie, după şedinţa de judecată la care i-a fost validat mandatul de primar, transmite IPN.
15:40
Mandatul de primar general al municipiului Chişinău a fost validat luni, 11 noiembrie, de către Judecătoria Chişinău, sediul Râşcani. Astfel, candidatul Partidului Socialiştilor, Ion Ceban, intră în exercitarea atribuţiilor de primar, transmite IPN.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.