Octavian Ţîcu îi cere lui Andrei Năstase să se retragă din cursa electorală: „Să mă laşi să duc până la capăt lupta împotriva lui Dodon”

Adevarul (Moldova), 14 octombrie 2019 17:50

Candidatul PUN la funcţia de primar de Chişinău, Octavian Ţîcu, îi cere liderului PPDA, Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM la şefia Capitalei, să se retragă din cursa electorală pentru alegerile din 20 octombrie. În aşa fel, Octavian Ţîcu vrea să fie lăsat să ducă „până la capăt lupta împotriva lui Dodon”.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Moldova)

Acum 10 minute
00:30
Zi decisivă pentru Guvernul de la Chişinău. Parlamentul examinează marţi, 12 noiembrie, începând cu ora 10.00, moţiunea de cenzură înregistrată de fracţiunea Socialiştilor împotriva Guvernului Maiei Sandu. Pentru ca Guvernul să fie demis, este nevoie de votul a 51 de deputaţi din totalul de 101. Deocamdată, doar fracţiunea PSRM (36 de deputaţi) a comunicat că va spijini demisia Guvernului.
Acum 6 ore
19:10
Premierul Maia Sandu a declarat că socialiştii au depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului pentru că Igor Dodon se teme că la şefia Procuraturii Generale ar putea ajunge o persoană independentă, după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, aşa încât prim-ministrul să poată selecta candidaţii la funcţia de procuror general.
Acum 8 ore
18:00
Guvernul de la Chişinău se întruneşte în şedinţă marţi, 12 noiembrie, până la examinarea de către Parlament a moţiunii de cenzură. Şedinţa cabinetului de miniştri este anunţată pentru ora 08.00 transmite IPN.
17:00
Parlamentul se convoacă în şedinţă plenară marţi, 12 noiembrie, începând cu ora 10.00, pentru a examina moţiunea de cenzură depusă de PSRM împotriva Guvernului Maiei Sandu, după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii. Decizia a fost luată la şedinţa Biroului permanent, transmite IPN.
Acum 12 ore
16:30
Primarul general al municipiului Chişinău, Ion Ceban, îşi doreşte mai puţine formalităţi şi, din prima zi, să muncească dedicat. Edilul spune că munca la Primărie va începe mâine, la prima oră, însă nu exclude că ar putea merge şi astăzi la noul loc de muncă. Declaraţiile au fost făcute luni, 11 noiembrie, după şedinţa de judecată la care i-a fost validat mandatul de primar, transmite IPN.
15:40
Mandatul de primar general al municipiului Chişinău a fost validat luni, 11 noiembrie, de către Judecătoria Chişinău, sediul Râşcani. Astfel, candidatul Partidului Socialiştilor, Ion Ceban, intră în exercitarea atribuţiilor de primar, transmite IPN.
12:50
Premierul Maia Sandu a anunţat luni, 11 noiembrie, că îşi doreşte ca actualul Guvern să-şi continue activitatea. Prim-ministra a menţionat că, dacă acest lucru îl vrea şi Partidul Socialiştilor, atunci există o soluţie pentru depăşirea crizei politice de la Chişinău, provocate ca urmare a asumării răspunderii de către Guvern pentru modificarea Legii Procuraturii, în aşa fel ca Maia Sandu să poată selecta candidaţii la funcţia de procuror general.
12:30
La şedinţa comisiei juridice de luni, 11 noiembrie, unde a fost analizată moţiunea de cenzură depusă de PSRM contra Guvernului Maiei Sandu, cvorumul a fost asigurat de deputaţii PSRM şi PDM. Deputaşii PAS şi PPDA nu a participat la şedinţă, a declarat preşedintele Comisiei parlamentare juridice, numiri şi imunităţi, Sergiu Litvinenco. Potrivit lui, şedinţa nu a fost convocată regulamentar, transmite IPN.
12:30
Doi poliţişti de patrulare din Drochia sunt cercetaţi pentru corupere pasivă. Oamenii legii rr fi pretins 150 de euro de la un şofer ca să-l scape de răspundere pentru conducerea automobilului în stare de ebrietate.
Acum 24 ore
09:30
Peste 43 de mii de cetăţeni români din Republica Moldova au votat la alegerile prezidenţiale din România, arată datele Biroului Electoral Central al României, citat de IPN.
09:30
Chiril Moţpan, preşedintele Comisiei parlamentare securitate, apărare si ordine publică, afirmă că demisia Guvernului Sandu ar genera pericole pentru securitatea naţională şi regională şi că preşedintele Igor Dodon ar negocia în secret cu reprezentanţii Partidului Democrat în vederea formării unui nou guvern, transmite IPN.
Mai mult de 2 zile în urmă
10:50
Vlad Kulminski, consilierul prim-ministrei Maiei Sandu, consideră că şansele unui compromis cu socialiştii nu sunt pierdute. Potrivit lui, prin această iniţiativă de asumare a răspunderii faţă de modificarea Legii Procuraturii, înaintată de Guvern, Maia Sandu şi-a propus să nu permită ca instituţia să ajungă sub controlul politic al unui politician, transmite IPN.
10:50
Partidul Socialiştilor şi blocul ACUM sunt disponibili să mai poarte negocieri în acest weekend referitor la iniţiativa de asumare de răspundere pe care a înaintat-o Guvernul Sandu în Parlament privind modificarea Legii Procuraturii. Despre aceasta au anunţat vicepreşedintele Parlamentului, deputatul PPDA, Alexandru Slusari şi deputatul socialist Grigore Novac.
10:50
Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, o îndeamnă pe prim-ministra Maia Sandu să se gândească încă o dată la consecinţele pe care le-ar putea avea demiterea Guvernului, dacă va fi susţinută moţiunea de cenzură în Parlament, transmite IPN.
01:00
Lupta se va duce până la capăt, pentru ca ambii îşi doresc cu ardoare funcţia de Procuror General, deoarece reprezintă “bijuteria Coroanei” din întregul sistem.
8 noiembrie 2019
18:40
Liderul PDM, Pavel Filip, a declarat că formaţiunea sa încă nu a decis dacă va sprijini sau nu moţiunea de cenzură depusă de PSRM împotriva Guvernului Maiei Sandu, deşi deputatul Andrian Candu declara recent că democraţii vor sprijini orice iniţitiavă de demitere a Executivului.
17:40
Un copil de doi ani a căzut de la etajul trei al unui bloc din strada Maria Drăgan, sectorul Ciocana al Capitalei. Copilul a căzut de la geamul bucătăriei, unde în acel moment era cu mama sa. A fost dus la spital, dar nu a putut fi salvat, trasmite IPN.
17:40
Dacă Guvernul cade, există riscul ca partenerii externi să nu mai ofere bani în cadrul programelor de finanţare, iar în consecinţă cetăţenii să fie lipsiţi de majorări de salarii, îndemnizaţii şi alte facilităţi care sunt achitate o parte din sursele externe. Declaraţii în acest sens au fost făcute de premierul Maia Sandu, după şedinţa Parlamentului, transmite IPN.
15:40
Guvernul Maiei Sandu ar urma să cadă în zilele următoare. Fracţiunea parlamentară a PSRM a depus o moţiune de cenzură faţă de Guvern. PSRM a anunţat că nu va sprijini nici asumarea răspunderii Guvernului pentru modificarea Legii Procuraturii, dar nici oferta de ultimă oră a Blocului ACUM ca Legea respectivă, prin care pemierul să aibă dreptul de a selecta candidaţii la funcţia de procuror general, să fie votată în Parlament.
14:50
Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a anunţat că „România susţine eforturile prim-ministrului Maia Sandu şi ale coaliţiei de guvernare pentru a depăşi actualul impas politic”. Potrivit diplomatului român, reformele sunt critice pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova şi menţinerea parcursului său european.
13:00
Igor Dodon a avut o întâlnire vineri, 8 noiembrie, cu fracţiunea parlamentară a PSRM şi cea a PAS şi PPDA, în contextul deciziei Guvernului de a-şi asuma răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, iniţiativă care nu are sprijinul preşedintelui ţării şi al socialiştilor şi prin care Maiei Sandu i-ar fi oferit dreptul să selecteze candidaţii la funcţia de procuror general.
09:40
În cadrul unei întrevederi cu ambasadorii acreditaţi la Chişinău, avută joi, 7 noiembrie, premierul Maia Sandu a reiterat că obiectivul său de bază este să se asigure că următorul procuror general al Republicii Moldova este independent şi integru. Întâlnirea cu cei 38 de ambasadori ai diferitor ţări acreditaţi în Moldova a avut loc în contextul ultimelor evoluţii legate de reforma justiţiei.
09:40
Deputatul democrat, fostul preşedinte al Parlamentului Andrian Candu, susţine că Partidul Democrat nu are cum să nu voteze demisia Guvernului condus de Maia Sandu, având în vedere situaţia actuală din ţară, lipsa de rezultate şi competenţe ale actualului executiv. Potrivit lui, aceasta, însă, nu înseamnă că PDM apare din nou la guvernare şi că are vreo decizie în privinţa unei coaliţii, transmite IPN.
09:40
Prim-ministra Maia Sandu susţine că dacă partenerilor de coaliţie din Partidul Socialiştilor le este frică de o reformă autentică a justiţiei, înseamnă că astăzi vor înainta în Parlament moţiune de cenzură faţă de executiv. Şefa cabinetului de miniştri menţionează că nu va renunţa la decizia de asumare a modificării Legii Procuraturii şi că va merge astăzi să prezinte iniţiativa în legislativ, transmite IPN.
09:40
Preşedintele Igor Dodon spune că este categoric împotriva unor alegeri parlamentare anticipate. În caz că va cădea în următoarele zile Guvernul Sandu, şeful statului ar prefera ca în locul lui să fie numit un alt Guvern, preferabil format de socialişti, susţinut de actuala majoritate parlamentară, transmite IPN.
02:00
Avocatul Ion Dron a prezentat mai multe argumente prin care a încercat să demonstreze că premierul Maia Sandu a încălcat grav Constituţia când Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, aşa încât prim-ministrul să poată selecta candidaţii pentru funcţia de procuror general. Ion Dron consideră că „Maia Sandu nu are de gând să lupte cu corupţia, dar să menţină sistemul construit de Plahotniuc”.
7 noiembrie 2019
17:50
Deputaţii din fracţiunea PAS, Blocul ACUM şi cei din fracţiunea ACUM, Platforma DA vor da curs invitaţiei lansate de preşedintele Igor Dodon şi vor merge la discuţiile programate pentru vineri, 8 noiembrie, la Parlament, trasnmite IPN.
17:50
„Instituţia prezidenţială susţine în continuare Guvernul şi majoritatea parlamentară, cu condiţia ca acţiunile unor forţe şi persoane politice să nu depăşească limitele normelor constituţionale”. Este mesajul transmis de preşedintele Igor Dodon la o întrevedere cu şefii misiunilor diplomatice şi ai organizaţiilor internaţionale acreditate în Republica Moldova, transmite IPN.
15:20
Preşedintele Igor Dodon a invitat fracţiunile din majoritatea parlamentară la discuţii pentru ziua de vineri, 8 noiembrie, la ore diferite. Întrebat despre şansele unei eventuale moţiuni de cenzură, şeful statului a declarat că acestea sunt mari şi că o moţiune deja se pregăteşte, însă totul va deveni mai clar după consultările care urmează să aibă loc înaintea şedinţei Parlamentului, transmite IPN.
15:10
Deputatul PDM Andrian Candu a anunţat că democraţii îşi retrag moţiunea de cenzură, înaintată pe 17 octombrie faţă de Guvernul condus de către Maia Sandu, pentru a de blocat activitatea Parlamentului. Andrian Candu a precizat că democraţii nu renunţă la ideea de a demite Guvernul şi a subliniat că PDM va sprijini orice propunere privind demisia Guvernului, inclusiv moţiunea de cenzură înregistrată de socialişti.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.