Ucraina și Rusia, alt măr al discordiei: tranzitul gazelor. UE, direct afectată

InfoPrut, 10 octombrie 2019 11:30

  Premierul de la Kiev Oleksiy Honcharuk a anunțat că „Ucraina vrea să încheie un contract pe termen lung cu Rusia privind tranzitul gazelor naturale, realizat la standarde europene”. Mai mult, oficialul a subliniat că Ucraina nu va accepta acordul pe termen scurt propus de Moscova, transmite  Reuters, citat de Agerpres. Contractul existent ce reglementează [&hellip Articolul Ucraina și Rusia, alt măr al discordiei: tranzitul gazelor. UE, direct afectată apare prima dată în InfoPrut.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de InfoPrut

Acum o oră
13:10
Igor Dodon, președintele R. Moldova vrea să închidă Muzeul Ocupației Sovietice, inaugurat în 2015 la Chișinău în incinta Casei Armatei, iar în loc „să facem un muzeu de istorie normal, bun, frumos”, scrie Ziarul Național. Președintele prorus făcut promisiuni mărețe la un eveniment dedicat aniversării a 20-a a Uniunii Ofițerilor din Republica Moldova, condusă de [&hellip Articolul Dodon declară război Muzeului Ocupației Sovietice apare prima dată în InfoPrut.
Acum 2 ore
12:50
  La scrutinul organizat în luna noiembrie pentru alegerea președintelui României, cetățenii români din Republica Moldova pot vota la oricare din secțiile de votare organizate în teritoriu.   Conform legii, președintele României se alege prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat și este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de [&hellip Articolul Lista secțiilor de votare din R. Moldova pentru alegerea președintelui României apare prima dată în InfoPrut.
12:10
Reprezentanții regimului separatist de la Tiraspol intenţionează să implice şi cetăţenii simpli în „apărarea frontierei de stat”, transmite Radio Chișinău cu referire la Infotag.   Aceasta prevede o hotărâre a „guvernului” din stânga Nistrului care a intrat în vigoare marţi. Conform documentului, locuitorii regiunii pot participa la protecţia graniţelor, de regulă, în componenţa unor echipe [&hellip Articolul Tiraspolul va implica cetățeni simpli „în apărarea frontierei de stat” apare prima dată în InfoPrut.
Acum 4 ore
11:40
  Congresul Românilor din Serbia a adresat o cerere autorităților României, printre care Iohannis, Barna, Orban, Dăncilă sau Ponta, pentru a-și exprima îngrijorarea față de desființarea Ministerului de Pretutindeni și a cere tratarea cu maximă seriozitate a situației românilor din comunitățile istorice, care de-a lungul timpului au fost uitați de Țara Mamă. Redăm integral adresarea: [&hellip Articolul Românii din Timoc, mesaj către autoritățile de la București apare prima dată în InfoPrut.
11:30
La scrutinul organizat în luna noiembrie 2019 pentru alegerea Președintelui României, cetățenii români care se află în Republica Moldova pot vota la oricare din secțiile de votare organizate în R. Moldova.   Conform legii, Președintele României se alege prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat și este declarat ales candidatul care a întrunit, [&hellip Articolul Lista secțiilor de votare pentru alegerea Președintelui României care vor fi deschise în R. Moldova apare prima dată în InfoPrut.
11:20
  Congresul Românilor din Serbia a adresat o cerere autorităților României, printre care Iohannis, Barna, Orban, Dăncilă sau Ponta, pentru a-și exprima îngrijorarea față de desființarea Ministerului de Pretutindeni și a cere tratarea cu maximă seriozitate a situației românilor din comunitățile istorice, care de-a lungul timpului au fost uitați de Țara Mamă. Redăm integral adresarea: [&hellip Articolul Adresare din partea românilor, care au fost uitați de Țara Mamă apare prima dată în InfoPrut.
Acum 24 ore
23:50
  În localitatea Biserica Albă, regiunea Transcarpatia, Ucraina, a avut loc deschiderea festivă a proiectului „Cursuri românești pentru profesorii din Transcarpatia”, proiect ce aparține Asociației Tinerilor Români din Transcarpatia. Perioada de desfășurare a proiectului este 01 octombrie-30 decembrie. Este vorba de un proiect finanțat de Ministerul Românilor de Pretutindeni, cu sprijinul Consulatului Român la Solotvino, [&hellip Articolul Proiect de formare pentru profesorii români din Transcarpatia apare prima dată în InfoPrut.
23:30
  Premierul Maia Sandu crede că Republica Moldova este gata pentru o nouă etapă în cadrul Parteneriatului Estic, care să presupună „o agendă mai ambițioasă” pentru Chișinău. „Ce ne dorim de la Parteneriatul Estic-2? Vrem o agendă mai ambițioasă, integrare deplină pe piața internă a UE, acces treptat la spațiul unic de plăți, conectivitate energetică [&hellip Articolul Maia Sandu vrea cooperare cu mai-mult-decât-DNA-ul apare prima dată în InfoPrut.
22:20
  Candidatul independent Sergiu Aga, care este parohul Mitropoliei Basarabiei de la biserica „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” din Orhei, a reușit să acumuleze suficiente voturi pentru a ocupa funcția de consilier municipal și consilier raional în Orhei. La alegerile locale din 20 octombrie, preotul a fost votat de 5, 07 % dintre alegători. [&hellip Articolul Un preot al Mitropoliei Basarabiei, în Consiliul municipal Orhei apare prima dată în InfoPrut.
22:20
Nicu Popescu, ministrul de Externe, a dat asigurări că gazoductul Ungheni-Chișinău va fi terminat la timp. Mai mult, el a descris relația cu România ca fiind una extraordinară, scrie Radio Chișinău. „Relațiile cu România sunt foarte bune. Statul Român contruiește un gazoduct pe teritoriul R. Moldova, care trebuie să fie gata până în luna februarie [&hellip Articolul Nicu Popescu, despre relațiile extraordinare cu România: „Statul Român contruiește un gazoduct pe teritoriul R. Moldova, care va fi gata în februarie” apare prima dată în InfoPrut.
22:10
  În contextul creării unui noi Guvern care ia în calcul desființarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, am aflat ce cred deputații care au semnat moțiunea de cenzură pe marginea acestui subiect și dacă vor sprijini prin vot un Executiv în care nu se va regăsi acest minister. „Eu voi sprijini un guvern, dar sunt [&hellip Articolul Ce spun parlamentarii despre desființarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (I) apare prima dată în InfoPrut.
21:50
  Cancelaria de Stat a Republicii Moldova a publicat cheltuielile privind deplasările de serviciu efectuate în străinătate. La acest capitol, pe pagina web oficială a Cancelariei a fost creată o nouă rubrică care conține toate informațiile în legătură cu deplasările externe, în care au participat angajații instituției, în perioada anilor 2017 – 2019. Potrivit datelor [&hellip Articolul Cheltuieli de miloane pentru deplasările de serviciu efectuate de Guvern în străinătate în perioada 2017-2019 apare prima dată în InfoPrut.
19:30
Vlad Bilețchi, președintele Asociației „UNIREA-ODIP” a candidat independent în cadrul Consiliului Local din satul Aluatu, raionul Taraclia. Liderul unionist a acumulat cele mai multe voturi, plasându-se deasupra tuturor partidelor care s-au înregistrat în cursa electorală. Vlad Bilețchi a obținut un scor de 37,11%, în pofida faptului că în raionul Taraclia, majoritatea alegătorilor și-au dat votul [&hellip Articolul Unionistul Vlad Bilețchi a devenit consilier în satul Aluatu din raionul Taraclia apare prima dată în InfoPrut.
18:30
  Organizațiile reprezentative ale românilor din Diaspora, comunitățile istorice și Republica Moldova se opun deciziei de a desființa Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Printre semnatarii apelului se numără Consiliul Mondial Român (WRC/CMR) și Federația Organizațiilor Românești din centrul și Sud-Estul Europei (FOR), cuprinzând organizații reprezentative ale românilor din Albania, Bulgaria, Republica Moldova, Republica Macedonia de [&hellip Articolul Organizații din R. Moldova, din comunitățile istorice și străinătate spun „NU” desființării Ministerului pentru Românii de Pretutindeni apare prima dată în InfoPrut.
18:00
Candidatul independent Sergiu Aga, care este parohul Mitropoliei Basarabiei de la biserica „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” din Orhei, a reușit să acumuleze suficiente voturi pentru a ocupa funcția de consilier municipal și consilier raional în Orhei. La alegerile locale din 20 octombrie 2019, preotul a fost votat de 5, 07 % dintre alegători. [&hellip Articolul Un preot al Mitropoliei Basarabiei a acces în Consiliul municipal Orhei apare prima dată în InfoPrut.
17:10
  La finalul unei noi runde de negocieri cu liderii partidelor parlamentare care au contribuit la dărâmarea Guvernului Dăncilă, Ludovic Orban, premierul desemnat al României, a anunțat că discuțiile au fost constructive „ne-am înțeles bine și cu aproape fiecare formațiune politică”. Potrivit lui Orban, singura formațiune cu care nu s-a putut ajunge deocamdată la un [&hellip Articolul Ludovic Orban: „Susțin înființarea unui departament pentru relația cu R. Moldova, în subordinea premierului” apare prima dată în InfoPrut.
16:40
Eugen Tomac, președintele PMP, a ieșit nemulțumit astăzi de la negocierile cu PNL și a declarat că Ludovic Orban și-a schimbat poziția și nu mai vrea un minister pentru relaţia cu Republica Moldova. Tomac a menționat că întâlnirea cu premierul desemnat a fost scurtă. În cadrul acesteia, Ludovic Orban ar fi anunțat că nu va [&hellip Articolul PNL nu vrea un minister pentru relația cu Republica Moldova apare prima dată în InfoPrut.
15:50
Nicolae Robu, primarul municipiului Timișoara, este de părere că între orașul pe care-l conduce și Chișinău ar putea exista relații excepționale, dacă Andrei Năstase, ar câștiga mandatul de primar. Primarul de Timișoara s-a adresat cetățenilor R. Moldova, printr-un mesaj scris pe facebook și i-a îndeamnă pe frații români de peste Prut la unitatea pentru un parcurs european. [&hellip Articolul Primarul de Timișoara, mobilizare pentru candidatura lui Andrei Năstase la Primăria Chișinău apare prima dată în InfoPrut.
14:00
  Lideri ai organizațiilor românilor din Ucraina i-au solicitat Președintelui României Klaus Iohannis să îi primească în regim de urgență în audiență la Palatul Cotroceni. Potrivit Bucpress, semnatarii scrisorii solicită discuții cu șeful statului român pe teme foarte importante, indispensabile deopotrivă unui dialog al conducerii României cu comunitățile istorice românești din regiunile Transcarpatia, Cernăuți și [&hellip Articolul Liderii românilor din Ucraina îi cer lui Iohannis să îi primească la Cotroceni apare prima dată în InfoPrut.
Ieri
13:00
Ion Crețu, semnatarul Declarației de Unire cu România, a câștigat din primul tur, încă un mandat de primar al comuniei Răzeni, raionul Ialoveni. Ion Crețu, candidatul Partidului Popular Românesc a obținut la scrutinul din 20 octombrie 2019 71,5 la sută din numărul total de voturi. Respectiv, 1930 de persoane i-au acordat votul de încredere candidatului [&hellip Articolul Ion Crețu, primarul din Răzeni, raionul Ialoveni, semnatar al Declarației de Unire cu România, un nou mandat apare prima dată în InfoPrut.
10:10
Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, l-a interpelat pe ministrul interimar al Educației Naționale cu privire la sub-finanțarea fondului de burse acordat studenţilor, masteranzilor și doctoranzilor etnici români bursieri ai României, originari din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Albania, Republica Macedonia de Nord și alte state. „Bursele [&hellip Articolul Burse mai mari pentru etnicii români apare prima dată în InfoPrut.
21 octombrie 2019
21:10
Alegerile locale de ieri a adus noi mandate pentru localitățile din sudul Republicii Moldova, care au semnat Declarația de Unire cu România. Este vorba despre satele Slobozia Mare, Văleni, Brînza și Colibași.  În Slobozia Mare, Valentina Carastan a câștigat detașat, cu un procent de 86,96.  Satul Văleni se poate mândri cu primăria unionistă, Silvia Știrbeț, [&hellip Articolul Sudul Republicii Moldova rămâne unionist. Noi mandate de primar pentru satele Slobozia Mare, Văleni, Brînza și Colibași apare prima dată în InfoPrut.
17:50
  În incinta cimitirului ortodox din orașul Leova, Republica Moldova, au fost sfințite 9 morminte ale eroilor români necunoscuți, cinci dintre ei căzuți în Primul Război Mondial, iar alții patru în cea de-a doua conflagrație mondială, atunci când Antonescu a cerut Armatei Române să treacă Prutul, se arată într-un comunicat de presă. Evenimentul a avut [&hellip Articolul Mausoleul eroilor români, inaugurat la Leova apare prima dată în InfoPrut.
17:00
  Federația Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei, cuprinzând organizații reprezentative ale românilor din Albania, Bulgaria, Republica Moldova, Republica Macedonia de Nord, Serbia (Voievodina și Timoc), Ucraina (Cernăuți, Odesa, Transcarpația) își exprimă profunda îngrijorare în legătură cu posibila desființare a Ministerului Pentru Românii de Pretutindeni, transmite Romanian Global News. Federația apreciază că ministerul este [&hellip Articolul Federația Organizațiilor Românești din Centrul și Sud-Estul Europei: Ministerul pentru Românii de Pretutindeni trebuie consolidat, nu desființat! apare prima dată în InfoPrut.
16:10
  Lupta pentru Primăria localității Bardar se va da între Mihail Tonu de la ACUM și Valeriu Rața, candidat independent. La alegerile de ieri, candidatul ACUM a obținut 28,52 la sută, iar candidatul independent 22,66%.  Amintim că în satul Bardar, într-o stație de așteptare a transportului public, a fost pictat conturul României Mari.  În ceea [&hellip Articolul Mihail Tonu și Valeriu Rața se vor confrunta în turul 2 pentru primăria de Bardar, Ialoveni apare prima dată în InfoPrut.
15:20
  Lupta pentru Primăria localității Bardar se va da între Mihail Tonu de la ACUM și Valeriu Rața, candidat independent. La alegerile de ieri, candidatul ACUM a obținut 28,52 la sută, iar candidatul independent 22,66%.  Amintim că în satul Bardar, într-o stație de așteptare a transportului public, a fost pictat conturul României Mari.  În ceea [&hellip Articolul În localitatea Bardar, Ialoveni, turul 2 al alegerilor locale îi va aduce pe Mihail Tonu și Valeriu Rața apare prima dată în InfoPrut.
15:00
  Petru Șorici, semnatarul Declarației de Unire cu România, a câștigat încă un mandat de primar din primul tur. La alegerile locale de ieri, primarul a obținut 75,51%, adunând 521 de voturi, candidatul de pe locul 2 având doar 81. Amintim că Declarația de Unire cu România a fost votată în 2 februarie, de 11 [&hellip Articolul Primarul din Nișcani, raionul Călărași, semnatar al Declarației de Unire cu România, un nou mandat apare prima dată în InfoPrut.
14:30
  Bătălia în turul 2 în Dubăsarii Vechi se va da între Casian Vitalie de la PUN și Chetrușca Aurel de la ACUM. Candidatul PUN a obținut 48,81 la sută, strângând 1070 de voturi, iar candidatul ACUM 23,72%, obținând 520 de voturi.  Amintim că satul Dubăsarii Vechi din raionul Criuleni vrea reîntregirea cu Țara. Peste [&hellip Articolul Turul 2 în Dubăsarii Vechi, Criuleni: PUN sau ACUM?! apare prima dată în InfoPrut.
14:10
  În localitatea Ruseștii Noi din raionul Ialoveni va avea loc turul 2 al alegerilor locale. Ruseștii Noi va avea de ales între unionista Valentina Meșina și independentul Ivan Cîrlan. La alegerile de ieri, aceștia au obținut 23,44%, respectiv 39,51%.  Amintim că localitatea Ruseștii Noi a fost semnatara Declarației de Unire cu România, primind din [&hellip Articolul La Ruseștii Noi, Ialoveni-turul doi între o unionistă și un independent: Valentina Meșina și Ivan Cîrlan apare prima dată în InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
13:20
  Candidatul independent la funcția de primar al orașului Strășeni, Valentina Casian a câștigat pentru a treia oară fotoliul de primar cu 79.87 la sută. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, primărița este urmată de candidatul Partidului Democrat Mihail Popa care a acumulat doar 758 dintre voturile cetățenilor. Amintim că orașul Strășeni din R. Moldova, în [&hellip Articolul Primarul din Strășeni, Valentina Casian, semnatară a Declarației de Unire, are un nou mandat apare prima dată în InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.