Aproape 300.000 de români s-au înregistrat deja pentru obţinerea noului statut în Marea Britanie

Evzmd.md, 10 octombrie 2019 11:30

Cifrele comunicate de partea britanică, raportate la estimările oficiale privind numărul cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene care locuiesc, muncesc şi studiază în Marea Britanie, arată că aproximativ 64% dintre cetăţenii români au depus cereri de înregistrare prin schema EUSS, fiind a doua cea mai numeroasă comunitate de cetăţeni europeni care a depus astfel de solicitări, precizează MAE într-unui comunicat transmis miercuri, relatează DIGI24. EUSS înseamnă schema de înregistrare a statutului legal de ședere a cetățenilor UE în conformitate cu reglementările statului britanic privind imigrația. Statutul SETTLED se aplică cetățenilor europeni și membrilor de familie ai acestora care au locuit în Marea Britanie o perioadă de 5 ani la data aplicării (cu excepții pentru motive întemeiate). Statutul PRE-SETTLED se aplică celor care nu au locuit în Marea Britanie pentru o perioadă mai scurtă de 5 ani până la data de 30 iunie 2021 și le permite acestora să acumuleze cei 5 ani necesari aplicației de SETTLED (este obligatoriu să aplicați pentru statutul de settled inainte de data expirarii statutului de pre-settled). „Încă din debutul procesului Brexit, prioritatea majoră asumată de Guvernul României a vizat protejarea drepturilor şi intereselor legitime ale cetăţenilor români care locuiesc, muncesc sau studiază în Marea Britanie. În acest sens, au fost obţinute asigurări ferme din partea Guvernului britanic şi există în continuare o înţelegere comună cu privire la necesitatea salvgardării statutului cetăţenilor europeni din Marea Britanie în orice circumstanţe, inclusiv în cazul unei retrageri fără acord”, se arată în comunicat. MAE precizează că Executivul menţine un dialog permanent atât cu autorităţile britanice, cât şi cu instituţiile europene şi statele membre, pentru a asigura o monitorizare cât mai cuprinzătoare a modului de implementare a angajamentelor asumate privind drepturile cetăţenilor. Obiectivul Ministerului Afacerilor Externe în perioada următoare vizează intensificarea campaniei de informare adresată cetăţenilor români din Marea Britanie, în vederea sprijinirii procesului de înregistrare a acestora, pentru a putea beneficia în continuare de drepturile dobândite. În acest sens, MAE încurajează toţi cetăţenii români care doresc să rămână în Marea Britanie şi după data retragerii acestui stat din UE să se înregistreze cât mai curând posibil şi să apeleze la sprijinul Ambasadei României la Londra şi al Consulatelor Generale ale României de la Manchester şi Edinburgh pentru asistenţă suplimentară, se mai menţionează în comunicat.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum 30 minute
13:00
În jurul orei 16,00, premierul desemnat, Ludovic Orban, va depune aceste documente la Parlament. Potrivit unor surse liberale, înainte de şedinţa conducerii partidului, Ludovic Orban va avea o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis. Orban încheie miercuri a doua rundă de negocieri cu partidele politice parlamentare care au susţinut moţiunea de cenzură.
Acum o oră
12:45
În contexul celebrării a 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci, căruia îi va fi consacrată o amplă expoziţie vernisată joi la Muzeul Luvru din Paris, tabloul ''Fecioara cu pruncul, Sfântul Gheorghe şi un înger muzicant'', de Bernardino Luini, s-ar putea vinde cu o sumă cuprinsă între 1,8 milioane şi 2 milioane de euro. Tabloul va fi pus în vânzare pe 14 noiembrie în cadrul unei licitaţii organizate de casa Aguttes la Hôtel Drouot din Paris. Pictura a fost achiziţionată pe 6 iulie 2017 de un colecţionar privat german pentru o sumă considerabil mai mică, de 200.000 de euro, în cadrul unei vânzări organizate de casa Christie's la Londra. Bernardino Luini (1480-1532), supranumit ''Rafael de Lombardia'', a fost, împreună cu Giovanni Antonio Boltraffio (1467-1516), unul dintre cei mai importanţi elevi şi asistenţi ai marelui maestru toscan Leonardo da Vinci. Acest tablou reprezentând-o pe Fecioara Maria cu pruncul şi celebrul ''Salvator Mundi'', care nu a mai apărut în public de la vânzarea sa pentru suma record de 450 de milioane de dolari în 2017, au fost achiziţionate în jurul anului 1900 de marele colecţionar britanic Sir Francis Cook şi ambele au fost considerate ca fiind realizate de Bernardino Luini. Francis Cook, conducătorul unui imperiu industrial, era sprijinit în realizarea acestor achiziţii de Sir Charles Robinson, custodele colecţiei de artă a reginei Victoria. Tabloul lui Bernardino Luini, foarte graţios, având în fundal un sat şi un peisaj montan imaginare, îl înfăţişează pe Sfântul Gheorghe la scurt timp după uciderea balaurului, simbolul răului, oferind capul creaturii pruncului Iisus, aflat în braţele mamei sale. Isus îi oferă o ramură de palmier, simbol al victoriei, iar în spatele lor, un înger cântă la lăută. Tabloul, realizat în ulei pe lemn, supus mai multor restaurări stângace cu lacuri în nuanţe gălbui, a fost renovat în totalitate, regăsindu-şi strălucirea originală. Culorile vii sunt o trăsătură tipică a tehnicilor frescei şi sfumato, inspirate direct din stilul picturilor lui Leonardo da Vinci. Pictura lui Bernardino Luini pune în valoare culoarea pielii personajelor reprezentate, sporind caracterul sentimental al scenei descrise. În secolul al XVI-lea, Bernardino Luini, cunoscut ca un foarte talentat realizator de fresce, era cel mai faimos pictor din Milano. Pentru o perioadă, artistul a fost dat uitării din cauza unei greşeli a istoricului de artă Giorgio Vasari care, în lucrarea sa de referinţă ''Vieţile celor mai de seamă pictori, sculptori şi arhitecţi'', îi spunea ''di Lupino''. Confuzia a fost lămurită abia în secolul al XIX-lea.
12:30
Reniţă a prezentat un demers, care a fost expediat Procurorului General Dumitru Robu. "Cer procurorului general să investigheze acţiunile ilegale de spălare de bani cu implicarea unor persoane fizice şi juridice, afiliate PSRM. Din investigaţiile Serviciului Prevenirii şi Combaterii Spălării Banilor, condus de Vasile Şarco, rezultă că din 2016, mai multe persoane fizice şi juridice de la noi au participat la spălarea banilor în proporţii deosebit de mari cu provenienţă necunoscută, care s-au folosit la campaniile electorale ale PSRM. Solicităm să verificaţi minuţios faptele descrise în materiale şi să a întreprindeţi măsuri necesare pentru siguranţa ţării.", a declarat Reniţă. Deputatul a declarat că documentul a fost semnat de trei parlamentari: Iurie Reniţă, Lilian Carp şi Octavian Ţîcu. Reniţă a prezentat şi raportul CNA, în care sunt prezentate mai multe informaţii şi care a fost expediat procurorilor.
Acum 2 ore
12:15
La Briceni și Soroca se vor înregistra 20 de grade, iar la Bălți şi Orhei va fi cu un grad mai mult. La Tiraspol şi Leova se aşteaptă 23. La Cahul şi Comrat maxima va fi de 24 de grade. În Capitală, astăzi sunt prognozate 22 de grade. În următoarele zile vremea se va menţine caldă. Ziua, termometrele vor arăta între 18 şi 23 de grade, iar noaptea vor fi între şase și nouă grade. Astăzi, în cea mai mare parte a Europei cerul va fi variabil. La Madrid se vor înregistra 12 grade, însoţite de precipitaţii. La Paris vor fi 18, iar la Londra 14 grade. La Berlin termometrele vor arăta 17 grade. La Roma sunt anunţate 27 de grade. La Viena se va încălzi până la 21 de grade. La Praga şi Varşovia se aşteaptă 17 grade. La Budapesta nu vor fi mai mult de 25 de grade. La Belgrad va fi cu două grade mai mult. În capitala României sunt prognozate 23 de grade. La Atena vor fi 25, iar la Kiev 21. La Moscova cerul va fi acoperit de nori şi se vor înregistra 14 grade. La Ankara maxima va fi de 22 de grade Celsius.
12:00
-M 3: Chișinău – Comrat, pe segmentul r-l Ialoveni. -M 5: Bălți – Chișinău, km 194 – 253; -R 1: Chișinău – Ungheni, km km 9 – 40 – 70; -R 2: Chișinău – Bender; -R 3: Chișinău – Hîncești – Cimișlia, km km 9 – 13 – 42; -R 6: Chișinău – Orhei – Bălți, km km 32 – 41 – 60 – 88; -R 9: R 14 – Șoldănești – R 20, km 0 – 45 ; -R 16:Bălți – Fălești – Sculeni – Ungheni; km 53 – 81; -R 20: Orhei – Rezina, km 21 – 48; -R 25: Bucovăț – Nisporeni, km 17 – 43; -R 30: Anenii Noi – Căușeni – Ștefan Vodă, km km 0 – 20 – 65; -R 31: R 30 – Tudora – Palanca, km 0 – 15.
12:00
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor, propunerile au fost discutate în cadrul unei consultări publice privind politica salarială pentru anul 2020 și pe termen mediu (2021-2022). Evenimentul a fost organizat de Ministerul Finanțelor și a întrunit reprezentanți ai sindicatelor și autorităților publice centrale. Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat că proiectul prevede corectarea unor  inegalități în nivelul de salarizare pentru unele categorii de angajați, inclusiv a celor din APL, din domeniul educației, din instituțiile penitenciare și din domeniul apărării, se mai spune în comunciat. Astfel, în cazul primarilor din localitățile cu până la 20.000 locuitori, care în prezent pot avea salarii mai mici decât unii angajați din subordinea lor, creșterile salariale vor atinge cifra de circa 1.500 de lei lunar. Proiectul prevede majorări și pentru angajații din sistemul educațional. De exemplu, salariile lunare ale directorilor adjuncți din licee și școlile profesional-tehnice vor fi mai mari cu circa 2.000 de lei. În cazul învățătorilor și educatorilor salariile vor fi majorate cu 680 de lei, și, respectiv, circa 900 de lei, lunar. Ministrul Finanțelor a subliniat că majorările salariale vor fi însoțite și de măsuri de creștere economică și sporire a productivității muncii. „Problema demografică afectează fiecare sector al economiei, toate instituțiile se confruntă cu probleme de recrutare de angajați. Una dintre soluțiile acestei probleme este creșterea salariilor. Totodată, considerăm că aceste majorări ale retribuției muncii trebuie corelate cu creșterea productivității muncii, asta înseamnă sisteme de management, control intern și introducerea tehnologiilor și altor elemente care sporesc productivitatea muncii și asigură creșterea economică”, a menționat Natalia Gavrilița.  Legea bugetului pentru anul 2020 va intra în vigoare după ce va fi aprobată de Guvern, iar ulterior, de Parlament,transmite radio chișinău.
11:45
Sectorul BUIUCANI: -șos.Balcani de la str.Alba Iulia direcția str.Liviu Deleanu; -Vasile Lupu intersecție cu str.V. Belinski direcția str.A.Mateevici; -Calea Ieșilor direcția sens giratoriu: Ion Creangă – Ștefan cel Mare. Sectorul CENTRU: -șos.Hîncești intersecție cu str.Sihastrului direcția str.Miorița; -Miorița direcția str.Gh.Asachi - Grenoble; -Gh. Asachi de la str.Academiei - sens giratoriu str.Pantelimon Halippa; -București intersecție cu str.Ciuflea direcția str.Armenească; -Ștefan cel Mare intersecție cu str. Ismail. Sectorul BOTANICA: -Dacia (viaduct) direcția str. Ciuflea – București; -Hr. Botev, direcția de deplasare bd. Dacia; -Grenoble intersecție cu str.N.Testemițanu. Sectorul RÂȘCANI: -Calea Orheiului intersecție cu str.Socoleni, direcția intrare în capitală; -sensul giratoriu străzilor: Calea Orheiului - bd. Renașterii Naționale; -sensul giratoriu străzilor:Kiev – A.Russo; -Florilor direcția sensul giratoriu străzilor:Bogdan Voievod – Renașterii Naționale. Pentru cei care doresc să se deplaseze din sectorul Buiucani spre sect.Rîșcani sau Ciocana, pot să circule pe șos Balcani, ulterior deplasîndu-se pe str.Petricani sau str.Doina și respectiv viceversa.
11:45
Armata irakiană a comunicat că forţele americane care trec în Irak în cadrul retragerii din Siria nu au permisiunea de a rămâne pe teritoriul irakian, unde se pot afla doar în tranzit. După ce Esper a declarat iniţial că trupele în retragere din Siria se vor îndrepta în vestul Irakului pentru a continua lupta împotriva Statului Islamic şi 'a ajuta la apărarea Irakului', el a afirmat marţi că Washingtonul îşi propune să-i aducă în cele din urmă pe militari acasă. La Bagdad, Mark Esper ar urma să se întâlnească cu omologul său irakian, precum şi cu prim-ministrul Adel Abdul Mahdi, şi să discute despre retragerea trupelor americane din Siria şi rolul pe care Irakul îl va avea în această operaţiune. 'Prioritatea noastră cheie în privinţa Irakului este să încurajăm un stat sigur, stabil, independent', a declarat un oficial american de rang înalt din domeniul apărării. Deplasarea lui Mark Esper la Bagdad are loc la o zi după ce Ankara şi Moscova au convenit că vor desfăşura trupe în nord-estul Siriei pentru a-i înlătura pe luptătorii kurzi şi armele lor de la graniţa cu Turcia. La câteva ore după anunţarea acordului, Ministerul turc al Apărării a afirmat că SUA declaraseră Turciei că retragerea luptătorilor kurzi s-a încheiat din 'zona sigură' pe care Ankara o solicită în nordul Siriei. Acordul ruso-turc convenit la Soci sprijină revenirea trupelor regimului Assad la frontieră, alături de forţe ale Rusiei, în locul americanilor care au patrulat în regiune în ultimii ani împreună cu aliaţii lor kurzi. Potrivit Pentagonului, administraţia Trump ar avea în vedere păstrarea unui număr de militari în nord-estul Turciei, pentru a proteja câmpurile petrolifere din zonă. Orice decizie de menţinerea a unor militari americani suplimentari în Irak va fi atent examinată într-o ţară în care Iranul câştigă o influenţă tot mai mare. Irakul traversează o criză politică, după ce la 1 octombrie au izbucnit proteste, reprimate violent, din cauza şomajului ridicat, a serviciilor publice precare şi a corupţiei. 'Politica irakiană se află într-o situaţie delicată. Nu există sprijin irakian pentru ca ţara să devină principala garnizoană a Statelor Unite în Orientul Mijlociu', afirmă Jon Alterman, expert în cadrul Centrului de Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS). Alterman consideră totuşi că Bagdadul nu doreşte să îndepărteze Washingtonul, care a fost un aliat crucial în lupta împotriva Statului islamic în ultimii cinci ani. Trupele americane retrase din Siria s-ar adăuga celor în jur de 5.000 de militari ai SUA staţionaţi deja în Irak - conform declaraţiilor oficiale -, unde instruiesc forţe locale şi acordă asistenţă pentru a împiedica un reviriment al jihadiştilor.
11:30
Printre condițiile impuse statelor membre pentru aderarea la Schengen se numără securizarea frontierelor, un subiect delicat la nivel european după 2015, ca urmare a crizei refugiaților. „Spațiul Schengen vine cu libertăți și privilegii, dar și cu mari responsabilități. Aderarea Croației, dar și a Bulgariei și României este importantă, date fiind provocările de securitate și migrație din ziua de azi”, a spus comisarul european pentru Migrație și Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos. Euronews notează că decizia Comisiei Europene poate fi privită ca o „lovitură” pentru România și Bulgaria, țări care deși au aderat la Uniunea Europeană cu șase ani înaintea Croației, încă nu au primit undă verde pentru intrarea în Spațiul Schengen. „Pentru Croația nu este doar o satisfacție. Este un angajament. Trebuie să lucrăm pentru a depăși problemele cu care ne confruntăm”, a declarat europarlamentarul croat Tonino Picula. Cu toate acestea, nu toți membrii Parlamentului European sunt de acord cu decizia Comisiei. „Sunt dezamăgită. Cred că este o decizie politică și regret că nu putem discuta subiectul cu noua Comisie. Nu avem un Spațiu Schengen funcțional în acest moment. Această decizie este greșită”, a declarat socialista Tanja Fajon, europarlamentar din Slovenia. De altfel, Slovenia s-a opus în repetate rânduri aderării Croației la Schengen. După recomandarea Comisiei Europene, Croația va putea intra oficial în Spațiul Schengen doar după ce toate statele membre vor aproba aderarea.
Acum 4 ore
11:00
"Această victorie ne-a făcut bine, ea este normală. Suntem mulţumiţi de această victorie, care este meritată oricum. Este adevărat că ne-ar fi plăcut să înscriem al doilea gol, dar mai ales un al treilea gol care îţi permite să nu suferi, mai ales pe final de meci. Pentru că aici, pe final de meci, am suferit mult. Când eşti la 1-0, nu eşti deloc la adăpostul unui gol în poarta ta", a declarat antrenorul francez. "Dar una peste alta, este bine şi aşa, pentru că la 1-0 am continuat să credem. Galatasaray nu este o echipă facilă. Noi am jucat cu mult caracter. Despre performanţa lui Thibaut Courtois, el a avut două intervenţii importante la două ocazii de gol pentru Galatasaray în prima repriză. Thibaut este foarte important la astfel de meciuri", a mai spus Zidane. Real Madrid s-a impus cu 1-0 la Istanbul, în faţa lui Galatarasay, la care atacantul român Florin Andone a jucat tot meciul. Unicul gol a fost semnat de Toni Kroos, la meciul său cu numărul 100 în Champions League.
11:00
Un proiect de hotărâre în acest sens adoptat în această dimineață, cu votul a șase membri ai CEC. Proiectul va fi remis consiliilor electorale pentru a fi informați concurenți electorali. Potrivit datelor preliminare, în 380 de localități va avea loc turul doi de scrutin, întrucât niciun candidat la funcția de primar nu a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor ce-au participat la votare.
10:30
Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a recomandat marţi liderilor statelor membre să accepte o nouă amânare a datei retragerii Marii Britanii din UE, într-un mesaj pe Twitter, informează AFP şi dpa. "Recomand liderilor celor 27 de membri ai UE să accepte solicitarea britanică pentru o nouă amânare a datei retragerii (Regatului Unit) şi propun ca aceasta să fie decisă prin procedură scrisă", fără a fi necesară convocarea unui summit, a precizat Tusk. Primul ministru britanic Boris Johnson a declarat în cursul zilei de marţi că va suspenda legislaţia privind Brexitul, după ce aleşii britanici au respins în aceeaşi zi calendarul accelerat (trei zile) pentru aprobarea acordului, pe care premierul îl propusese parlamentului spre examinare. Timpul scurt la dispoziţie pentru examinarea acordului a urmărit să impulsioneze adoptarea legislaţiei înainte ca Marea Britanie să părăsească UE pe 31 octombrie.  Parlamentul de la Londra a semnalat pentru prima oară în trei ani că este pregatit să voteze în favoarea unui acord care să permită Regatului Unit ieşirea reglementată din Uniunea Europeană. 329 de deputaţi au votat pentru continuarea dezbaterilor asupra legii acordului de retragere, faţă de 299 care s-au opus. Camera Comunelor a respins, însă programul foarte strict impus de guvern, care îşi dorea ca legea să fie adoptată pâna joi, astfel încât Brexitul să poată avea loc la 31 octombrie. Parisul este pregătit pentru o amânare "tehnică" de "câteva zile" pentru ca procedura parlamentară să poată fi încheiată la Londra, dar se va opune unei prelungiri destinate "rediscutării acordului", a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene Aurelie de Montchalin, informează miercuri AFP.
10:30
Într-o postare pe o rețea de socializare, Igor Dodon a scris că, Țara Soarelui Răsare este unul dintre statele asiatice cu care Republica Moldova construiește relații de colaborare bilaterale fundamentate pe valori comune – democrație, stat de drept și economie de piață. „Actuala vizită la Tokio a Președintelui Republicii Moldova, care are loc în premieră de la stabilirea raporturilor diplomatice moldo-nipone, reconfirmă dorința noastră de a amplifica dialogul bilateral la toate nivelurile. Cu această ocazie, în cadrul Recepției de Stat, găzduite de Familia Imperială niponă, am transmis în adresa Familiei Imperiale, invitația de a vizita țara noastră în timp convenabil”, a precizat Dodon.
10:15
- M. Sadoveanu, 40-42, inclusiv cu fracții, - com. Stăuceni. străzile: Victoriei, N. Sulac, Speranța. - str. A. Russo, 55,inclusiv cu fracții, - M. Sadoveanu, 12-16. De asemenea, în intervalul 09:00–17:00, fără apă vor rămâne și locuitorii de pe adresele: - bd. Dacia, 4-14. - Hristo Botev, 1-9,23 inclusiv cu fracții. Totodată, de pe 23 octombrie 2019 până pe data de 06 noiembrie 2019, de la ora 09:00-21:00, vor fi afectaţi de lipsa apei potabile periodic consumatorii din or. Durlești, următoarele străzi: - N.Dimo, - I.Soltîs, - D. Cantemir, - I. Creangă. Consumatorii sunt îndemnați să-și asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic pe perioada întreruperii furnizării apei. Pentru informaţii suplimentare vă puteţi adresa la Serviciul dispeceratul central tel. 022-25-66-66 sau 022-85-77-77.
10:15
Este vorba de Vladimir Adam, Tudor Andronic, Eduard Bulat, Ruslan Cașu, Oleg Crîșmaru, Ștefan Gligor, Vladislav Gribincea, Maxim Gropa, Anatolie Istrate, Vsevolod Ivanov, Gheorghe Malic, Serghei Perju, Ruslan Popov, Alexandru Rața, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo. Astfel, Ilie Rotaru, Ion Vicol, Octavian Bodareu și Artur Lupașco nu au fost admiși la concurs. Potrivit Ministerului Justiției, proba de interviu se va desfășura în două etape, prin participarea a câte opt candidați, la data de 28 și, respectiv, 29 octombrie. De asemenea, cei care pretind la funcția de procuror general vor trebui să treacă testarea psihologică a cărei obiectiv este „evaluarea calităților personale ale candidaților solicitate de cerințele postului”.  Testarea va avea loc în incinta Bibliotecii Municipale „B.P. Hașdeu" la 25 octombrie curent. Menționăm că funcția de procuror general a rămas vacantă la 11 iulie curent când Eduard harunjen a renunțat la această funcție.
10:00
Mai mult, Năstase îl critică pe Ceban pentru faptul că vorbește despre împărțirea acestor funcții, cu atât mai mult că nu a ajuns încă edil de Chișinău. „Mi se pare nedrept, mai ales la etapa în care vorbim, să împartă funcții în stânga și în dreapta. Oamenii nu ne-au ales pe noi pentru a împărţi funcţii”, a comentat Năstase în cadrul emisiunii. Întrebat dacă ar fi și el de acord să le ofere socialiștilor funcții importante la Primărie, dacă va ocupa fotoliul de primar, Năstase a susţinut: „Eu nu împart funcții în stânga și în dreapta. Am alături de mine o echipă de profesioniști, oameni integri, de bun simț, oameni care au demonstrat că pot arăta rezultate bune, putem forma o echipă managerială la nivelul Primăriei cu primar, viceprimari, inclusiv un viceprimar dedicat pentru suburbii.(…) De ce ar trebui acuma să ne gândim la partajări de funcții?” Totodată, acesta a ezitat să spună dacă ACUM și PSRM vor face o coaliție majoritară în Consiliul Municipal, dar a specificat că nu va face „coaliții politice, vom face coaliții ca proiectele de modernizare acestui oraș să fie votate”. Candidatul PSRM, Ion Ceban, care a obţinut cele mai multe voturi în primul tur la alegerile din Chişinău, a declarat că dacă va câştiga şi turul doi va ceda Blocului ACUM doi viceprimari, doi pretori şi preşedintele Consiliului Municipal Chişinău. Totodată, Ceban promite că, dacă ajunge primar, îi va face șefi de noi departamente pe Octavian Țîcu și pe Victor Chironda. Potrivit rezultatelor finale, în urma scrutinului de ieri, 20 octombrie, din cadrul alegerilor locale generale, niciun candidat la șefia capitalei nu a obținut scorul necesar, adică peste 50 la sută din voturile valabil exprimate, pentru a fi ales în funcția de primar general al capitalei. Astfel, peste două săptămâni va fi organizat turul doi de scrutin, unde se vor duela primii doi candidați, Ion Ceban și Andrei Năstase, care au obținut cele mai multe voturi la alegerile din 20 octombrie.
10:00
Evenimente     42 î.Hr.: în cea de a doua bătălie de la Philippi armata condusă de Marcus Junius Brutus este înfrântă de forțele lui Marc Antoniu. Brutus se sinucide.     425: Valentinian al III-lea este proclamat împărat la vârsta de doar șase ani.     502: Sinodul de la Palmaris pune capăt schismei dintre papa Simachus și antipapa Laurentius.     1086: în bătălia de la az-Zallaqah, armata condusă de Yusuf ibn Tashfin înfrânge forțele castiliene conduse de regele Alfons al VI-lea.     1520: Carol Quintul a fost încoronat împărat al Sfântului Imperiu Roman, la Aachen (1520-1556).     1641: Revoluția din Irlanda.     1642: Bătălia din Edgehill este prima confruntare în Războiul Civil Englez.     1694: Forțele americane conduse de Sir William Phipps nu reușesc să cucerească Quebecul.     1707: Prima ședință a parlamentului Regatului Unit al Marii Britanii.     1739: Războiul lui Jenkins: Marea Britanie declară război Spaniei.     1812: Conspirație împotriva lui Napoleon. Generalul Claude François de Malet răspândește vestea morții împăratului și se declară comandant al Parisului. Generalul va fi executat pe 29 octombrie.     1864: Războiul Civil American - Bătălia de la Westport: forțele americane conduse de generalul Samuel R. Curtis înfrâng forțele confederate conduse de generalul Sterling Price.     1870: Războiul franco-prusac - asediul orașului Metz conduce la victoria decisivă a forțelor prusiene.     1911: Pentru prima oară un avion este folosit în război: un avion italian decolează din Libia pentru a survola liniiele inamice în războiul turco-italian.     1912: Primul război balcanic - Bătălia de la Kumanovo: prima bătălie între Imperiul Otoman și Regatul Sârb.     1915: 25.000 de femei au mărșăluit prin New York, solicitând astfel autorităților dreptul de a vota.     1940: Adolf Hitler se întâlnește cu Francisco Franco în Hendaye, Franța, să-l convingă pe acesta să intre în Al Doilea Război Mondial de partea Puterile Axei.     1941: Al doilea război mondial: Masacrul de la Odesa.     1942: Al doilea război mondial: Începe Bătălia de la El Alamein, Egipt care se sfârșește pe 3 noiembrie cu victoria Aliaților.     1942: Al doilea război mondial:Bătălia pentru Henderson Field începe în campania Guadalcanal.     1944: Al doilea război mondial: Bătălia din golful Leyte este cea mai mare confruntare navală în Filipine.     1944: Al doilea război mondial: Armata Roșie intră în Ungaria.     1956: Mii de unguri protestează asupra influenței și ocupației sovietice în țara lor, și începe „Revoluția ungară din 1956”.     1958: Decernarea Premiului Nobel pentru literatură scriitorului rus Boris Leonidovici Pasternak (n. 1890 - m. 1960) pentru romanul "Doctor Jivago", devenit best-seller în Europa Occidentală, dar nepublicat în țara de origine.     1973: Sfârșitul războiului Yom Kippur dintre Israel și Siria.     1989: Mátyás Szűrös declară Republica Ungară, care înlocuiește Republica Populară Ungară.     1998: A avut loc prima naționalizare a unei bănci din Japonia de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.     2002: Rebelii ceceni au ocupat un teatru din centrul Moscovei luând aproximativ 700 de ostatici.     2006: Armata nu mai este obligatorie în România. Nașteri     1491: Ignatius de Loyola, călugăr spaniol, fondatorul Ordinului iezuit, pe care l-a condus începând cu anul 1541 (d. 1556)     1503: Isabela a Portugaliei, soția regelui Carol Quintul (d. 1539)     1516: Charlotte de Valois, prințesa Franței (d. 1524)     1634: Hedwig Eleonora de Holstein-Gottorp, soția regelui Carol al X-lea al Suediei (d. 1715)     1698: Ange-Jacques Gabriel, arhitect francez (d. 1782)     1705: Maximilian Ulysses Browne, mareșal austriac (d. 1757)     1715: Petru al II-lea al Rusiei (d. 1730)     1762: Samuel Morey, inventator american (d. 1843)     1766: Emmanuel de Grouchy, mareșal al Franței (d. 1847)     1801: Albert Lortzing, compozitor german (d. 1851)     1805: John Russell Bartlett, lingvist american (d. 1886)     1813: Ludwig Leichhardt, explorator german (d. 1848)     1817: Pierre Larousse, pedagog, enciclopedist și editor francez. În 1852 a fondat, împreuna cu Augustin Boyer, Librăria Larousse. Opera sa de referință: "Marele dicționar universal al secolului al XIX-lea" (d. 1875)     1865: Neltje Blanchan, scriitor american (d. 1918)     1873: William David Coolidge, inginer american, care a contribuit la dezvoltarea filamentului din wolfram (d. 1975)     1875: Gilbert N. Lewis, chimist american (d. 1946)     1880: Una O'Connor, actriță irlandeză (d. 1959)     1885: Lawren Harris, pictor canadian (d. 1970)     1893: Gummo Marx, actor american (d. 1977)     1896: André Lévêque, inginer francez (d. 1930)     1905: Felix Bloch, fizician elvețian (d. 1983)     1908: Ilia Mihailovici Frank, fizician rus, care a explicat teoretic, impreuna cu Igor Tamm, mecanismul Cerenkov. Laureat al Premiului Nobel (d. 1990)     1909: Zellig Harris, lingvist american (d. 1992)     1918: James Daly, actor american (d. 1978)     1923: Ned Rorem, compozitor american     1923: Frank Sutton, actor american (d. 1974)     1925: Manos Hadjidakis, compozitor grec (d. 1994)     1928: Harold P. Warren, regizor american (d. 1985)     1927: Leszek Kołakowski, filosof polonez (d. 2009)     1936: Philip Kaufman, regizor american     1940: Pelé, jucător brazilian de fotbal     Ellie Greenwich, compozitoare americană (d. 2009)     1941: Igor Smirnov, politician moldovean     1942: Michael Crichton, scriitor american (d. 2008)     1944: Ștefan Buciuta, politician român     1951: Fatmir Sejdiu, politician kosovar     1958: Abdel Rahman el Bacha, pianist francez de origine libaneză     1959: "Weird Al" Yankovic, comedian american     1975: Luminița Gliga, pictor, membru UAP din Romania, membru AIAP     1964: Robert Trujillo, bassist al trupei Metallica     1965: Augusten Burroughs, scriitor american     1969: Trudi Canavan, scriitor australian     1974: Sander Westerveld, fotbalist olandez     1975: Odalys García, actriță cubaneză     1976: Ryan Reynolds, actor canadian     1978: Jimmy Bullard, fotbalist englez     1979: Jorge Solís, pugilist mexican     1982: Valentin Badea, fotbalist român     1983: Filipos Darlas, fotbalist grec     Iannis Zicu, fotbalist român     1985: Masiela Lusha, scriitoare și actriță albanezo-americană     1986: Briana Evigan, actriță americană     1986: Jake Robinson, fotbalist englez     1986: Jessica Stroup, actriță americană     1988: Nicolaj Agger, fotbalist danez     1990: Stevie Brock, cântăreț american     1991: Prințesa Mako a Japoniei Decese     42 î.Hr.: Marcus Junius Brutus, senator roman (n. 85 î.Hr.)     930: Daigo, împărat al Japoniei (n. 885)     1456: Ioan de Capistrano, sfânt italian (n. 1386)     1581: Michael Neander, matematician și astronom german (n. 1529)     1616: Leonhard Hutter, teolog german(n. 1563)     1688: Charles du Fresne, sieur du Cange, filolog francez (n. 1610)     1774: Michel Benoist, inginer și misionar jesuit francez(n. 1715)     1869: Edward Smith-Stanley, 14th Earl of Derby, prim ministru al Marii Britanii (n. 1799)     1872: Théophile Gautier, poet, prozator și critic literar francez promotor al teoriei "artă pentru artă" (n. 1811)     1877: Alexandru Papiu-Ilarian, istoric și filolog, membru al Societatii Academice Române (n. 1827)     1910: Chulalongkorn, rege al Thailandei (n. 1853)     1921: John Boyd Dunlop, inventator scoțian (n. 1840)     1939: Zane Grey, scriitor american (n. 1872)     1942: Husik Zohrabian, episcop al Biserica Armeană din România (n. 1871)     1942: Ralph Rainger, compozitor american (n. 1901)     1944: Charles Glover Barkla, fizician englez, laureat Nobel (n.1877)     1950: Al Jolson, actor și cântăreț american (n. 1886)     1957: Christian Dior, creator de modă francez (n. 1905)     1959: Gerda Lundequist, actriță suedeză (n. 1871)     1980: Dinu Bădescu, tenor român (n. 1904)     1984: Oskar Werner, actor austriac (n. 1922)     1986: Edward Adelbert Doisy, biochimist american, laureat Nobel (n. 1893)     1990: Louis Althusser, filozof francez (n. 1918)     1997: Bert Haanstra, regizor olandez (n. 1916)     1998: Silviu Stănculescu, actor român (n. 1932)     2001: Ronald William Kirby, pictor englez (n. 1928)     2003: Tony Capstick, actor, comedian și muzician englez (n. 1944)     2011: Marco Simoncelli, pilot de curse italian (n. 1987)     2018: James Karen, actor american (n. 1923)
09:45
SCORPION E o mobilizare din partea vostra să-ncepeti lucruri noi care să vă aducă satisfacţii sufleteşti şi materiale, c-aveţi nevoie să vă reinventaţi, să ridicaţi ştacheta. O să faceţi nişte achiziţii care să rezolve problema locuinţei, poate redecorati interiorul, schimbaţi mobilierul. SĂGETĂTOR Se poate să vă asociaţi cu nişte oameni ca să lucraţi în echipă, să puneţi pe roate o afacere care să vă asigure un câştig peste ce aveţi acum. E momentul să vedeţi la modul concret cum staţi cu sănătatea, să faceţi nişte investigaţii medicale şi să luaţi şi un tratament dacă e cazul. CAPRICORN Apar oferte de lucru şi poate va atrage vreuna dintre ele, oricum, păreţi dispuşi să faceţi pasul spre alt loc de muncă pentru că mai aveţi multe de spus în profesie. Sunt în jurul vostru oameni serviabili care vă pot scuti de nişte eforturi, drumuri şi o să fiţi cu toate treburile la zi. VĂRSĂTOR O să se ivească prilejul să lucraţi la ceva care v-ar aduce bani şi un plus de prestigiu şi o să mai urcaţi o treaptă pe scenă socială, o să dobândiţi alt statut. O să vă daţi întâlnire cu cineva care e pe lungimea voastră de undă şi o să puteţi fi un cuplu dac-o să rezonaţi atât de bine. PEŞTI O să se-ntâmple ceva cu banii din cont, poate-i scoateţi să vă luaţi maşină, să daţi avansul pentru o casă, ori ca să-ncepeti o afacere. Revine cineva cu gânduri de viaţă stabilă în doi şi o să vedeţi dacă aţi rămas conectaţi sufleteşte, sau nu. BERBEC Voi o să vă faceţi curaj să le cereţi şefilor un salariu mărit sau în avans, o învoire, aparatura performantă, maşină de serviciu sau alte înlesniri, care nu vin de la sine, trebuie să le cereţi. Şi-n cazul vostru e cineva care va vrea înapoi, dar dacă inima voastră bate pentru altcineva nu se mai poate face nimic. TAUR O să vă puteţi asocia cu cineva, poate fi şi o formaţie, o echipă care să lucreze împreună cu voi şi să aveţi rezultate dintre cele mai bune, să atrageţi atenţia unui public anume. Se poate să ieşiţi la rampa cu ceva nou, să vă duceţi pe la mondenităţi să reintraţi în circuitul vieţii sociale, dacă aţi absentat. GEMENI Se poate s-aveţi mai mult de lucru la serviciu şi să vă descurcaţi cu toate obligaţiile, încât să mai aveţi energie şi pentru treburile de-acasă. Poate vă faceţi o programare la medic, la o sală de sport, să vă simţiţi mai bine, s-aveţi tonus. RAC Se-anunţa bani şi o să va-ngrijiti întâi de problemele casei, ale familiei şi dacă vă rămân şi de ieşit în oraş, o să vă vedeţi miercuri cu prietenii. Se poate să aranjaţi o ieşire cu familia la sfârşit de săptămână şi o să-i chemaţi şi pe prieteni, să fie distracţie. LEU Poate aţi găsit o locuinţă în care să vă mutaţi şi or să v-ajute şi prietenii care sunt trup şi suflet alături de voi pentru că şi voi le-aţi fost alături ori de câte ori au avut nevoie. O să perfectaţi o situaţie care v-a ţinut încurcaţi şi nu v-aţi putut deplasa, ori n-aţi putut achiziţiona nişte lucruri utile. FECIOARĂ E posibil să vă între o sumă de bani pe care o aşteptaţi mai demult şi să cumpăraţi diverse pentru casa, copiii v-or fi cerut şi ei nişte divaisuri de ultima generaţie. Poate va-nscrieti la nişte cursuri, vă pregătiţi de o nouă postura care o să v-aducă prestigiu şi bani. BALANŢA Se poate să vă instruiţi într-un nou domeniu, poate luaţi lecţii de şoferie, sau de alt gen, tehnic, ori de design, sau faceţi o practică medicală ca să puteţi profesa. Banii pe care trebuia să-i luaţi or s-apară şi pot fi şi în plus c-o să aveţi vreo colaborare, cu condiţia s-aveţi şi timp.
Acum 24 ore
20:15
  Generaţia „millennials” a făcut din SUA o ţară mai diversă din punct de vedere rasial şi etnic, comparativ cu Generaţia X (1965 - 1980), „Baby Boomers” (1946 - 1964), Generaţia Tăcută (1928 - 1945) şi Marea Generaţie (înainte de 1928). Generaţia „millennials” amână momentul formării unei familii şi trăieşte cu părinţii o perioadă mai mare de timp, munceşte mai multe ore zilnic decât cele anterioare, dar şi doarme mai mult, scriu cei de la The Washington Post. Această generaţie este mai educată decât anterioarele, iar, în timpul liber, interacţionează social mai mult decât cei mai în vârstă. Acestea sunt concluziile unui nou studiu realizat de economistul Michelle Freeman, de la Oficiul Naţional de Statistică din SUA. Studiul a explorat modul în care generaţia „millennials” îşi petrece timpul, comparativ cu celelalte şi a avut la bază date colectate în 2017, când reprezentanţii acesteia aveau între 21 şi 36 de ani. În SUA, reprezentanţii generaţiei „millennials” au un venit mediu mediu net de 8.000 de dolari, mult mai puţin decât cei mai în vârstă - potrivit unui studiu realizat de Deloitte, venitul net mediu al americanilor cu vârsta între 18 şi 35 de ani a scăzut cu 34% din 1996. De cealaltă parte, costurile alocate educaţiei au crescut cu 65% în ultimul deceniu -în condiţiile în care a crescut şi numărul celor cu studii superioare, de la 35,2% la 45,3% -, iar cele alocate hranei, cu 26%. Acestora li se adaugă cheltuielile de transport şi cele legate de locuinţă. Circumstanţele economice şi obiceiurile zilnice ale generaţiei „millennials” au făcut ca ei să fie învinovăţiţi de „uciderea tuturor obiceiurilor”, de la cardurile de fidelitate oferite de lanţurile de restaurante la industria auto. Potrivit noului studiu, aceştia petrec mai mult timp la serviciu, cu creşterea copiilor şi iau parte la mai multe activităţi educaţionale decât generaţiile mai în vârstă. Însă petrec mai puţin timp cu treburile casnice, activităţile civice, religioase şi cele din timpul liber, din motivele prezentate anterior. Şi dorm mai mult, în medie, nouă ore, comparativ cu 8,6 ore în cazul generaţiilor anterioare. Timpul dedicat relaxării şi reflecţiei este jumătate din cel alocat acestor activităţi de generaţiile anterioare, în vreme ce cel dedicat sportului şi activităţilor recreaţionale este cu, în medie, patru minute mai mare. Ambele grupuri petrec cea mai mare parte din timpul liber la televizor. Totuşi, cei din generaţia „millennials” petrec de două ori mai mult timp jucând jocuri, de la scrabble la cele pe computer şi cuvinte încrucişate. Generaţiile anterioare petrec mai mult timp citind de plăcere.
19:45
  „Sunt la fel de încrezător că șansele noastre de a reuși învestirea Guvernului sunt foarte mari”, a declarat Orban după discuțiile cu ALDE, UDMR, PMP și USR. Miercuri, Ludovic Orban urmează să aibă o ultimă discuție cu reprezentanții Pro România, relatează DIGI24. „Negocierile au decurs bine, ne-am înțeles aproape în toate punctele. Cu aproape fiecare formațiune am convenit un cadru de colaborare care va fi materializat prin înțelegeri care vor fi adoptate de conducerea PNL. Suntem practic pe drumul bun.” Ludovic Orban susține că a avut o discuție foarte bună cu reprezentanții USR pe toate temele propuse de aceștia. „În ceea ce privește discuțiile și înțelegerile avute cu USR, am abordat teme care vizează protecția mediului, reforme în justiție, reforme electorale. Trebuie să menționez că am avut o discuție foarte bună și am ajuns la un acord. Am avut o discuție legată și privitor de propunerile de miniștri și pe orice domeniu au solicitat numele, le-am dat acest nume și am stabilit că în momentul deciziei finale vom avea o discuție telefonică”, a declarat Ludovic Orban. Despre discuțiile cu ALDE și UDMR Ludovic Orban a declarat că vor fi parafate înțelegeri și că a fost de acrod cu solicitările avute de Călin Popescu Tăriceanu și de Kelemen Hunor.  „Discuțiile cu ALDE, au avut niște solicitări printre care menținerea cotei unice, corectarea OUG 114 înțelegerea pe care am avut-o și cu partenerii de la USR și cu UDMR, de asemenea ne-am înțeles pe listarea Hidroelectrica la Bursă și deblocarea proiectelor pe infrastructură. Cu UDMR am convenit elementele unui acord de colaborare parlamentară”, susține premierul desemnat. Singurule discuții în care nu s-a ajuns la un acord au fost cele cu PMP, partid care a cerut intrarea la guvernare și un minister pentru relația cu Republica Moldova. „Avem încredere că vor reflecta la decizia pe care o vor lua și vor susține Guvernul. Am avut câteva puncte în care nu am putut ajunge la un acord deplin. Sunt de acord însă cu înființarea unui departament în subordinea premierului pentru relația cu Republica Moldova. În ceea ce privește participarea la guvernare cu miniștri, în toate discuțiile cu ceilalți parteneri preferința a fost de a nu exista o reprezentare în guvern a altor partide, un guvern monocolor. Sigur am avut o discuție înainte de moțiune în care le-am prezentat celor de la PMP deschiderea noastră, dar constrângerile din timpul negocierilor ne-au dus la această situație”, a concluzionat președintele PNL. Ludovic Orban va avea miercuri ultima discuție din cadrul negocierilor cu reprezentanții Pro România. Conform unui calendar provizoriu, miniștrii propuși ar putea fi audiați săptămâna viitoare, iar votul în plen ar putea fi dat peste două săptămâni.  
19:15
  Imaginile prezintă galaxia vecină cu a noastră, Marele Nor al lui Magellan, dar şi alte două grupuri de galaxii aflate la o distanţă de aproximativ 800 de milioane de ani lumină. În imagini pot fi observate gaze fierbinţi şi materii rezultate în urma unor supernove. „Primele imagini transmise de telescopul nostru prezintă frumuseţea reală a universului nevăzut”, a declarat conducătorul proiectului, Peter Predehl. Proiectul îşi propune să dezvăluie structura universului cu ajutorul razelor X. Principalul punct de interes este reprezentat de grupurile de galaxii, unde mii de astfel de sisteme sunt ţinute laolaltă de gravitaţie. Temperaturile sunt atât de ridicate - 100 de milioane de grade Celsius - încât gazele trimit raze X pe care eRosita le poate detecta.
18:15
Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a scăzut cu 36,2 milioane de dolari (-16,3%). Totodată, cererea netă de valută din partea agenților economici - cu 21,9 milioane de dolari (-10,6%). În luna septembrie 2019, leul moldovenesc s-a depreciat, în valori medii, cu 0,1% în raport cu dolarul SUA, până la 17,7586 USD/MDL comparativ cu 17,7395 USD/MDL în luna august 2019. Potrivit valorilor de la finele lunii, leul s-a apreciat cu 0,6%3 în raport cu dolarul SUA. În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene – 69,7%.
17:30
Potrivit unui comunicat de presă al Cancelariei de Stat, datele arată că cei mai mulți bani pentru deplasările în străinătate, Cancelaria de Stat i-a cheltuit în anul 2018 – aproximativ 2,2 milioane de lei. Atunci, în total s-au efectuat 149 de deplasări de serviciu, dintre care 57 de vizite au fost acoperite din bugetul instituției, iar restul – din finanțări externe. În anul 2017 s-au cheltuit, în acest scop, circa 1,8 milioane de lei, în total fiind efectuate 136 de deplasări, dintre care Cancelaria a acoperit costurile de finanțare pentru 46 de vizite.   În primele 9 luni ale anului curent suma cheltuielilor pentru deplasările de serviciu estimează la 1 milion de lei, pentru 39 de deplasări în care au participat angajații instituției, în total fiind efectuate 81 de vizite. Publicând aceste informații, Cancelaria de Stat menționează că s-a conformat Deciziei nr.94/2019 semnate de premierul Maia Sandu, care prevede ca ministerele, autoritățile administrației publice centrale, precum și structurile organizaționale din sfera lor de competență, în mod obligatoriu, vor asigura transparența utilizării finanțelor publice pentru deplasările de serviciu în străinătate de către angajații acestora, în perioada 2017-2019 și ianuarie-septembrie 2019.
16:30
  Zborul Qantas Flight 7879, realizat cu aeronava Beoing 787-9 Dreamliner, având la bord 50 de pasageri, a aterizat în Sydney duminică dimineaţă, după un zbor de 19 ore şi 16 minute. Testul de zbor a verificat impactul pe care durata lungă la bord o are asupra piloţilor, echipajului şi pasagerilor din interiorul avionului. „Acesta este un moment istoric pentru Qantas, un moment istoric pentru aviaţia australiană şi un moment cu adevărat istoric pentru aviaţia lumii”, a declarat directorul general al companiei aeriene, Alan Joyce. Cu o cerere pentru transportul aerian în creştere şi cu o îmbunătăţire constantă a performanţei avioanelor, aeronavele sunt interesate de mărirea distanţelor pe care le pot acoperi. Asociaţia pentru Transport Aerian Internaţional (IATA) preconizează o creştere a numărului anual de pasageri de la 4,6 miliarde, în acest an, la 8,2 miliarte în 2037.  
15:45
Potrivit şefului Serviciului Geniu, locotenent-colonel Adrian Efros, echipa de deminare a unităţii, condusă de locotenent Aliona Bezman, a fost solicitată sâmbătă, 19 octombrie, de un grup de muncitori care efectuau lucrări de drenaj în apropierea oraşului Taraclia. În urma cercetării terenului, geniștii au descoperit 307 proiectile de artilerie, calibrul 76 mm, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Lucrările de cercetare genistică continuă şi astăzi în zonă, iar la finalizarea operaţiunii de cercetare, muniţiile vor fi transportate la Centrul de Instruire al brigăzii, unde vor fi distruse în condiţii de maximă securitate. De menţionat că în cele 10 luni ale anului curent, geniştii Armatei Naţionale au dezamorsat 7.350 de obiecte explozive pe întreg teritoriul ţării. Ministerul Apărării atenţionează că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii, cetățenii sunt rugaţi să anunțe autorităţile locale. În cazul depistării unor obiecte explozive neidentificate, este categoric interzisă atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, demontarea focoaselor sau altor componente.
15:00
„Săptămâna viitoare, conducerea Alianţei Nord-Atlantice sub conducerea lui Jens Stoltenberg va efectua o vizită în Ucraina... Scopul principal al vizitei este de a trimite un mesaj puternic în sprijinul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei cu un accent deosebit pe situaţia din Marea Neagră şi de a reitera susţinerea pentru reforme”, a declarat şeful misiunii NATO în Ucraina, Olexander Vinnikov, în cadrul unei dezbateri la Kiev. Ultima oară, a amintit el, conducerea NATO a vizitat Ucraina în 2017. „Vizita va începe în oraşul port Odesa, unde responsabilii Consiliului Atlanticului de Nord se vor întâlni cu reprezentanţi ai forţelor navale ucrainene, în special cu studenţi ai Academiei navale. În portul Odesa vor intra cu această ocazie patru nave NATO în semn de sprijin al libertăţii de navigaţie a Ucrainei”, a declarat Vinnikov, adăugând că, abia după aceea, delegaţia Alianţei Nord-Atlantice se va deplasa la Kiev, unde se va întâlni cu noile autorităţi ucrainene.
14:30
Într-o conferință de presă, șeful Misiunii, Dritan Taulla, a declarat că ENEMO apreciază modificările adoptate recent ca fiind în general pozitive și în conformitate cu standardele internaționale și cele mai bune practici pentru alegerile democratice. Totuși, modificarea cadrului legal cu aproape două luni înainte de alegeri nu este o practică recomandată, deoarece afectează negativ stabilitatea legii. „Ședințele Comisiei Electorale centrale s-au desfășurat în general într-un mod colegial, deschis și transparent. CEC a publicat în prealabil agenda viitoarelor sesiuni și a furnizat proiecte de decizie la cerere”, a notat șeful Misiunii. Potrivit lui Dritan Taulla, atât Comisia, cât și consiliile electorale au funcționat eficient și în timp util pentru a organiza alegerile. Totuși, ENEMO consideră că schimbările în componența consiliilor electorale și a birourilor electorale în ajunul alegerilor au afectat activitatea în unele cazuri, deși nu pare să fi afectat semnificativ procesul în mod negativ. În ceea ce privește înregistrarea candidaților independenți, reprezentanții Misiunii constată că procesul de colectare a semnăturilor a fost destul de problematic într-o serie de cazuri, din cauza prevederilor legale care nu sunt clare și care lasă loc de interpretări. În opinia lor, restricțiile și discriminarea candidaților independenți în ceea ce privește dreptul lor de a candida în alegeri sunt contradictorii cu standardele internaționale și cu cele mai bune practici. Șeful adjunct al Misiunii, Pierre Peytier, a menționat că, deși campania electorală a fost în ansamblu incluzivă, ENEMO apreciază preliminar că dispozițiile privind normele legale cu privire la agitație sunt pe alocuri neclare și lasă spațiu excesiv pentru lacune, care pot fi abuzate de subiecții electorali de rea-credință. „ENEMO ridică îngrijorări cu privire la implicarea directă a primarilor și oficialilor guvernamentali în agitație și notează că această problemă rămâne a fi insuficient sancționată în cadrul legal. De asemenea, Misiunea ridică îngrijorare asupra faptului că atât perioadele inegale de agitație dintre concurenți electorali, cât și agitațiile timpurii, au afectat principiul egalității de șanse”, a declarat Pierre Peytier. Potrivit lui, interlocutorii reprezentanților Misiunii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la finanțarea din umbră a campaniilor electorale și anume discrepanțe între fondurile de campanie raportate și activitățile efective de agitație electorală și cheltuielile aferente. Reprezentanții ENEMO constată lipsa unor mecanisme de supraveghere puternice pentru a verifica respectarea cerințelor legale cu privire la finanțare. Ofițerul de presă a ENEMO, Maja Milikic, a spus că declarația Misiunii se bazează pe observațiile și constatările misiunii în perioada preelectorală și din ziua alegerilor. Declarația are un caracter preliminar, deoarece rezultatele oficiale urmează a fi anunțate, iar contestațiile depuse se află în proces de examinare. Misiunea va monitoriza procesul electoral și pentru turul doi al alegerilor locale. După data de 3 noiembrie va fi prezentat, de asemenea un raport preliminar, iar în termen de două luni, vor fi prezentate concluziile finale. Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) este o rețea internațională de 21 organizații lidere non-profit, non-partizane și non-guvernamentale din 17 țări. Actuala misiune este a 30-a misiune internațională ENEMO și a treia în Republica Moldova. Misiunea internațională de observare ENEMO este susținută financiar de către Uniunea Europeană și Regatul Țărilor de Jos.  
Ieri
12:30
  Între orele 09.00 și 16.00, furnizorul de apă va efectua lucrări planificate la stația de pompare hidrofor din strada A. Russo, 55/6 din capitală. Ca urmare, apa va fi sistată pe străzile A. Russo, 55, inclusiv cu fracții, M. Sadoveanu, 12-16. Începând cu ora 09.00 și până la ora 15.00, furnizarea apei va fi întreruptă pe strada M. Sadoveanu, 40-42, inclusiv cu fracții din capitală. De asemenea, apa va fi sistată pe străzile Victoriei, N. Sulac și Speranța din comuna Stăuceni. Sistările au loc în legătură cu executarea lucrărilor de branșare a apeductului nou-construit. Începând cu ziua de miercuri, timp de două săptămâni, între orele 09.00 și 21.00, apa va fi sistată periodic pe străzile N. Dimo, I. Soltîs, D. Cantemir și I. Creangă din orașul Durlești. Sistările au loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reabilitare a rețelelor de apeduct, finanțate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții. După finalizarea lucrărilor, livrarea serviciilor de alimentare cu apă va fi reluată la parametrii planificați. Pentru informații suplimentare consumatorii sunt îndemnați să sune la Dispeceratul central, la numărul de telefon: 022-25-66-66 sau 022-85-77-77.  
12:30
  Cu toate acestea, numai 2% au spus că nu ar mai fi pornit la acest drum dacă ar fi ştiut riscurile la care se expun. Studiul a fost realizat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) pe un eşantion de aproape 2.000 de persoane, provenite din 39 de ţări africane, din 13 state europene, toate afirmând că au ajuns în Europa prin mijloace ilegale şi nu pentru azil. Raportul relevă că găsirea unui loc de muncă nu este singura motivaţie pentru mutarea în Europa, doar 1% afirmând că au migrat exclusiv pentru acest motiv. Studiul mai arată că nu toţi migranţii ilegali erau săraci în Africa sau aveau un nivel scăzut de educaţie. Aproximativ 58% dintre respondenţi fie aveau un loc de muncă, fie încă studiau la momentul plecării, majoritatea celor aflaţi pe piaţa muncii având salarii competitive, mai precizează PNUD. Însă aproximativ jumătate dintre ei nu câştigau suficient. Studiul „evidenţiază că migraţia este o reverberaţie a dezvoltării în Africa, deşi progresul este neregulat şi insuficient de rapid pentru a răspunde aspiraţiilor oamenilor”, afirmă administratorul PNUD, Achim Steiner. „Barierele în calea oportunităţii sau lipsa posibilităţii de alegere sunt, conform studiului, factori critici în calculele pe care şi le fac aceşti tineri”, adaugă el. Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare subliniază ruşinea aparentă de a nu reuşi în „misiunea” de a trimite bani acasă ca un factor major care îi face pe migranţi să nu se întoarcă, 78% dintre respondenţi trimiţând bani familiilor şi comunităţilor. 
11:15
Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Vamal, gadgeturile au fost depistate într-un autoturism marca Mazda, acesta fiind stopat pentru verificări lângă Gara Feroviară din Fălești. Ca urmare a controlului vamal, din salonul autoturismului, vameșii au ridicat 273 de telefoane mobile noi, pentru care conducătorul auto nu a putut prezenta niciun act de proveniență. Potrivit primelor evaluări, valoarea lotului se cifrează la aproximativ 300 de mii de lei. „Ca urmare, marfa a fost reținută, iar cercetările sunt continuate de către subdiviziunile specializate ale Serviciului Vamal pentru elucidarea tuturor circumstanțelor și aplicarea sancțiunilor prevăzute de legislația în vigoare”, se menționează în comunicat.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.