Veaceslav Ioniță: Piața imobiliară a bătut un RECORD fără precedent în istoria Moldovei (GRAFIC)

Politik, 10 octombrie 2019 11:30

 În 2019 apartamentele au devenit mai accesibile cu 6% față de 2018, chiar dacă asistăm la prima scumpire după 11 ani de cădere a prețurilor. În 2019 efortul financiar pentru procurarea unui apartament s-a redus cu 6%. Astfel pentru procurarea unui apartament de 70 m2 în municipiul Chișinău în trimestrul II din 2019 sunt necesare 8,8 salarii medii anuale, față de 9,4 salarii medii anuale în 2018. De această părere este Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la IDIS „Viitorul”. „În această vară piața imobiliară a bătut un record fără precedent în istoria Moldovei. În opinia mea eroii acestui record sunt gastarbaiterii noștri”, a mai spus expertul.Potrivit lui, creșterea accesibilității apartamentelor se datorează exclusiv majorării salariului mediu anual recalculat în euro. În prima jumătate a anului 2019 salariul mediu anual a crescut cu 336 Euro față de anul 2018 și a atins nivelul de 4 232 euro/an.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Politik

Acum 10 minute
12:50
Expertul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, a coectat mai multe curiozități și lucruri mai puțin cunoscute despre alegerile locale din Chișinău și a realizat un TOP-10 al acestora.1. Prima dată locuitorii Chișinăului și-au ales primarul doar în anul 1999. Până atunci primarii în Chișinău nu erau aleși direct de către populație.2. Chișinăuieni de 16 ori am mers să-și aleagă primarul. Este un record absolut pentru Moldova, pe data de 3 noiembrie 2019 vor merge pentru a 17-a oară la votarea primarului.3. Doar o singură dată primarul a fost ales din primul Tur. Aceasta sa întâmplat la primele alegeri din anul 1999, când Serafim Urecheanu a obținut 51,06% din primul tur.4. Chișinău deține recordul la numărul de alegeri nevalidate. În total 5 la număr, dintre care ultima invalidare din 2018 a fost declarată ilegal.5.
Acum o oră
12:10
Sub conducerea Procuraturii municipiului Chișinău, oamenii legii au descins, în această dimineață cu percheziții în cazul vagoanelor-restaurant ale trenurilor care circulă în afara Republicii Moldova, pe faptul transportării băuturilor alcoolice și alte mărfuri, în baza documentelor falsificate.Dosarul penal a fost pornit în temeiul bănuielii rezonabile privind comiterea infracțiunii de confecţionare, deţinere, vânzare sau folosire a documentelor oficiale, a imprimatelor, ştampilelor sau sigiliilor false, potrivit unui comunicat al Procuraturii. Operațiunea este în desfășurare și are loc de comun cu ofițerii Secției de coordonare a activității de urmărire penală a Departamentului de Poliție. În același timp, conducerea CFM declară că descinderile au fost o reacție promptă la demersul Serviciului Securitate Internă al întreprinderii înaintat organelor de drept.
Acum 2 ore
11:50
Fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție Cristina Țărnă este de părere că crearea comisiei care va selecta cel puțin doi candidați la funcția de procuror general pentru a fi propuse Consiliului Superior al Procurorilor este neconstituțională pentru că nu este prevăzută în legea supremă. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.Potrivit ei, CSP nu este tocmai bine aliniat cu ideile guvernării, președintele țării are mai puțină reprezentativitate în cadrul Guvernului și atunci se crează o comisie extra-CSP care are drept scop de a limita discreția CSP în a desfășura acest concurs. „Or, tot sensul de a pune în Constituție faptul că CSP face această alegere este pentru a le permite procurorilor să se autoguverneze. Le-au pus criterii de profesionalism, integritate, le-au încredințat aceste atribuții, nu avea decât CSP să o facă.
11:20
Comisia Electorală Centrală a stabilit pentru data de 3 noiembrie 2019, desfăşurarea turului al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor în 383 de localităţi din Republica Moldova.Astfel, potrivit unui comunicat al Comisiei, în buletinele de vot vor fi înscrişi primii 2 candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi la alegerile din 20 octombrie 2019. Înscrierea în buletin a celor doi candidaţi se va face în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin. Dacă unul dintre cei doi candidați se va retrage din cursa electorală până cel târziu cu 7 zile înainte de ziua votării, scrutinul se va desfășura între candidatul rămas și următorul candidat care a acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.
Acum 4 ore
10:00
Procurorii PCCOCS efectuează percheziții în această dimineață la ÎS „Calea Ferată din Moldova”. Informația a fost confirmată pentru MOLDPRES de către purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Emil Gaitur.El a specificat că nu deţine detalii despre ce dosar este vorba.
09:40
Membrii Comisiei de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019) au aprobat raportul preliminar care urmează să fie prezentat în Parlament, transmite IPN.În cadrul ședinței din 22 octombrie, membrii comisiei au încheiat audierile unor persoane din partea Agenției Proprietății Publice, a administrații „Gările Auto Moderne” și „CTC Tutun”.Maria Șendilă, șefa Direcției parteneriat public-privat în cadrul Agenției Proprietății Publice, a declarat în cadrul audierilor că, din punctul de vedere al instituției, privatizarea ÎS „Gări și Stații Auto” a fost făcută cu respectarea cadrului legal. „Dacă judecăm după beneficiile statului care primea anual doar un milion de lei în buget, după semnarea contractului, anual vor fi 5 milioane, cu o creștere de 5%”, a spus Maria Șendrilă.
Acum 24 ore
16:40
Cancelaria de Stat a Republicii Moldova a publicat cheltuielile privind deplasările de serviciu efectuate în străinătate.Potrivit unui comumnicat al Guvernului,pe pagina web oficială a Cancelariei a fost creată o nouă rubrică care conține toate informațiile în legătură cu deplasările externe, în care au participat angajații instituției, în perioada anilor 2017 - 2019. Datele arată că cei mai mulți bani pentru deplasările în străinătate, Cancelaria de Stat i-a cheltuit în anul 2018 – aproximativ 2,2 milioane de lei. Atunci, în total s-au efectuat 149 de deplasări de serviciu, dintre care 57 de vizite au fost acoperite din bugetul instituției, iar restul – din finanțări externe. În anul 2017 s-au cheltuit, în acest scop, circa 1,8 milioane de lei, în total fiind efectuate 136 de deplasări, dintre care Cancelaria a acoperit costurile de finanțare pentru 46 de vizite.
16:30
Circa 60 de organizaţii neguvernamentale din diferite regiuni ale Republicii Moldova vor beneficia de susţinere financiară din partea Uniunii Europene și Fundației Konrad Adenauer, în cadrul unui proiect de dezvoltare a societății civile la nivel local. Câştigătorii de granturi au primit certificatele de confirmare, la o ceremonie festivă, desfăşurată marţi, 22 octombrie, la Chişinău, transmite MOLDPRES.Beneficiarii primului Apel de propuneri de proiecte al Programului de granturi ”Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova” au fost desemnați de către o comisie, constituită din reprezentanți ai Delegației UE în Republica Moldova, Fundației Soros-Moldova, Fundației Est-Europene, parteneri de implementare, precum și membri ai echipei de proiect.“Am încurajat organizaţiile care intenţionează să aducă schimbarea, să contribuie la soluţionarea problemelor în localităţile unde activează.
16:10
Japonia a organizat, la 22 octombrie 2019, ceremonia oficială ce marchează urcarea pe Tronul Crizantemei a lui Naruhito, cel de-al 126-lea împărat din istoria ţării, un eveniment prin care succesorul lui Akihito îşi proclamă mandatul în faţa poporului nipon şi a demnitarilor din 194 de ţări. La 1 mai 2019, prinţul moştenitor Naruhito al Japoniei a fost încoronat ca împărat după abdicarea tatălui său, Akihito. Odată cu încoronarea sa, în istoria japoneză se sfârşeşte era Heisei şi începe era Reiwa.Naruhito s-a născut la 23 februarie 1960, fiind primul fiu al prinţului Akihito, care avea să devină împărat al Japoniei, şi al viitoarei împărătese-consoarte Michiko. Numele său de copil, conform tradiţiei Familiei Imperiale Japoneze a fost prinţul Hiro (Hiro-no-Miya), conform site-ului Agenţiei Casei Imperiale, www.kunaicho.go.jp.
16:00
Creșterea finanțării pentru Republica Moldova a fost pusă în discuție la ședințele anuale ale FMI și Grupului Băncii Mondiale, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor.Derularea programului cu Fondul Monetar Internațional și perspectivele pentru un nou program, axat pe prioritățile Guvernului, au fost discutate de delegația oficială a Republicii Moldova în cadrul şedinţelor anuale ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și Grupului Băncii Mondiale, care s-au desfăşurat în perioada 14-20 octombrie 2019, la Washington. Țara noastră a fost reprezentată la aceste evenimente de ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, și guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Octavian Armașu.
15:20
Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor (AGEJ), convocată pentru 25 octombrie va fi organizată de magistrați.Președintele AGEJ din 27 septembrie, Alexandru Gheorghieș, a anunțat printr-o scrisoare adresată judecătorilor că în data de 18 octombrie a adresat o cerere secretariatului CSM pentru asigurarea organizaţională a şedinţei extraordinare a AGJ din 25 octombrie, dar nu a primit răspuns, urmând astfel ca şedinţa să fie organizată de judecători.Totodată, președintele AGEJ a anunțat ordinea de zi, aprobată în cadrul Adunării din 27 septembrie. Judecătorii vor avea de examinat un singur subiect, care se referă la alegerea membrilor noi ai CSM din rândul judecătorilor şi membrilor supleanţi noi ai CSM din rândul judecătorilor.
14:30
Arheologii au identificat o stradă „pierdută” din Ierusalim, una dintre străzile importante ale oraşului antic, ce a fost construită de guvernatorul roman al Iudeii Pilat din Pont, rămas în istorie pentru rolul său în crucificarea lui Iisus, informează Live Science, citat de Agerpres.Strada, ce avea aproape 600 de metri, făcea legătura între bazinul Siloam - un loc în care pelerinii se opreau pentru a se îmbăia şi pentru a bea apă - şi Muntele Templului, cel mai sfânt loc din Ierusalim. Această stradă era străbătută probabil de pelerinii care veneau să se roage la Templu.Dovezile arheologice cu privire la Pilat din Pont sunt limitate, iar această descoperire face puţină lumină cu privire la personalitatea acestui guvernator roman, conform unui studiu despre descoperire publicat recent în revista Journal of the Institute of Archaeology of Tel Aviv University.
14:10
Trupe americane vor rămâne în unele zone din Siria, fie la cererea Israelului şi Iordaniei, fie pentru a asigura protecţia unor instalaţii petroliere, a declarat preşedintele SUA, Donald Trump, care anunţase anterior retragerea tuturor forţelor americane din această ţară, informează postul BBC News. Donald Trump a comunicat recent că a decis retragerea celor 1.000 de militari americani din nord-estul Siriei, în contextul în care Turcia a informat că urma să lanseze o operaţiune militară în regiune.Trupele americane retrase din Siria au ajuns luni în Irak, unde vor continua campania de combatere a organizaţiei teroriste Stat Islamic.Liderul de la Casa Albă a precizat luni că Israelul şi Iordania au cerut Statelor Unite să menţină un număr redus de trupe "într-o porţiune total diferită a Siriei", iar în altă zonă a ţării, forţele americane sunt necesare pentru a asigura "securitatea (câmpurilor) petroliere".
14:10
Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, va efectua o vizită de lucru la Strasbourg unde va participa la Conferința Europeană a Președinților de Parlament. Forumul se va desfășura la Palatul Europei, pe 24-25 octombrie, și va întruni speakeri din 47 de state membre ale Consiliului Europei și din țări partenere sau care dețin statut de observator, precum și președinți ai altor organizații internaționale. Summit-ul va pune în dezbateri trei subiecte de actualitate. Primul subiect are genericul ”Casa noastră europeană comună – următorii 70 de ani” și este dedicat celor șapte decenii ai Consiliului Europei, dar se va referi și la cei trei decenii de la căderea zidului de la Berlin, precum și la procesele de actualitate și de perspectivă din spațiul european comun.
13:20
Alegerile locale generale din 20 octombrie s-au desfășurat într-un mediu calm și în general concurențial. Totodată, cerințele legale excesive cu privire la înregistrarea candidaților independenți sunt în contradicție cu standardele internaționale și ar putea trezi îngrijorări cu privire la motivele inconsistente de respingere a candidaților independenți, fapt ce ar fi putut afecta principiul egalității de șanse. Acestea sunt câteva concluzii preliminare ale misiunii internaționale de observare ENEMO (Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor).Într-o conferință de presă la IPN, șeful Misiunii, Dritan Taulla, a declarat că ENEMO apreciază modificările adoptate recent ca fiind în general pozitive și în conformitate cu standardele internaționale și cele mai bune practici pentru alegerile democratice.
13:10
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță admiterea de către instanța de judecată a demersului procurorilor de aplicare a arestului, pentru un termen de 30 de zile, în cazul a doi bărbați învinuiți pentru fapta de contrabandă cu 1,5 milioane țigări, în valoare estimativă de 1,9 milioane lei.Prealabil aplicării arestului, la data de 17 octombrie curent, în cooperare cu Serviciul de Informații şi Securitate și Serviciul Vamal,  în municipiul Chişinău a fost reținut un autocamion cu ţigări, fără timbre de acciz . Făptașii sunt doi bărbați domiciliați în raioanele Edineț și Drochia, cu vârste cuprinse între 37 și 40 ani, dintre care unul din ei muncea ca operator la o stație PECO, iar altul lucra în calitate de șofer al unei companii.
Ieri
12:20
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), revocați din funcții de Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor, urmau să se întrunească în şedinţă în dimineaţa zilei de marți, 22 octombrie. Totuşi, nici de această dată ședința nu a avut loc, comunică MOLDPRRES.După câteva minute de discuţii, membrii CSM au anunţat că şedinţa este amânată din lipsă de cvorum. Astăzi, membrii  CSM, revocaţi din funcţii, urmau să examineze cererea de demisie a lui Ion Druță din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție şi să avizeze proiectul de hotărâre privind aprobarea proiectului de lege pentru modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii.
12:00
Editorialistul Nicolae Negru este de părere că, la modul general, Partidul Socialiștilor se consideră ca principalul învingător, pe listele de partid, urmat de blocul ACUM, care s-a clasat pe locul doi. Potrivit lui, o surpriză este rezultatul obținut de Partidul Democrat, căruia i se prezicea o cădere bruscă. Acest lucru s-a întâmplat, probabil, pentru că în rândurile PDM sunt persoane apreciate de alegători.Editorialistul a menționat în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul TVR Moldova, că rezultatul lui Dorin Chirtoacă de peste 10% din sufragii este, la fel, o surpriză a acestui scrutin pentru că sondajele nu prevesteau acest lucru. „Trebuie să așteptăm până la urmă și să analizăm în profunzime ce procese au avut loc, de ce oamenii nu au venit la alegeri și ce urmează să se întâmple în continuare pe scena politică”, a declarat Nicolae Negru.
11:50
Relaţiile pe care oligarhul ucrainean Dmitry Firtash le are cu apropiaţi ai preşedintelui SUA Donald Trump ridică semne de întrebare privind un eventual plan al acestuia de a contribui la denigrarea lui Joseph Biden pentru a scăpa de acuzaţii de corupţie, notează publicaţia The Intercept.„Conspiraţia pentru realegerea preşedintelui prin inducerea în eroare a publicului american despre activităţile din Ucraina ale lui Joe Biden continuă, în pofida anchetei în scopul demiterii declanşată de apariţia informaţiilor că Donald Trump şi avocatul său, Rudy Giuliani, au încercat să forţeze Administraţia Ucrainei să îl investigheze pe fostul vicepreşedinte. Mick Mulvaney, actualul şef al Cancelariei prezidenţiale, a admis recent că Donald Trump a blocat asistenţă militară destinată Ucrainei pentru a-l forţa pe preşedintele Volodimir Zelenski să iniţieze investigaţii soicitate de Casa Albă.
11:30
Ministerul Economiei și Infrastructurii a înaintat 5 reprezentanți ai societății civile în întreprinderile din domeniul energetic, precum RED-NORD, CET NORD, Termoelectrica, Energocom. Corina Gaibu, Constantin Borosan, Marin Ghenciu, Sergiu Tofilat, Victor Parlicov – sunt cei care vor aduce aportul în societățile energetice de importanță strategică națională, fiind membri ai organelor de conducere: consiliu, comitet de audit și comisia de cenzori. Echipa de experți face parte din cadrul mai multor organizații nonguvernamentale: Expert-Group, IDIS Viitorul, GFA Consulting Group GmbH, Watchdog și vor contribui la îmbunătățirea managementului, eficientizarea administrării proprietății publice și maximizarea profitului în sectorul energetic.
11:20
Geniştii brigăzii Dacia au depistat un arsenal de muniţii lângă orașul Taraclia.Potrivit şefului Serviciului Geniu, locotenent-colonel Adrian Efros, echipa de deminare a unităţii, condusă de locotenent Aliona Bezman, a fost solicitată sâmbătă, 19 octombrie, de un grup de muncitori care efectuau lucrări de drenaj în apropierea oraşului Taraclia.În urma cercetării terenului, geniștii au descoperit 307 proiectile de artilerie, calibrul 76 mm, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Lucrările de cercetare genistică continuă şi astăzi în zonă, iar la finalizarea operaţiunii de cercetare, muniţiile vor fi transportate la Centrul de Instruire al brigăzii, unde vor fi distruse în condiţii de maximă securitate.De menţionat că în cele 10 luni ale anului curent, geniştii Armatei Naţionale au dezamorsat 7350 de obiecte explozive pe întreg teritoriul ţării.
09:40
Partidul Socialiștilor a înaintat către blocul ACUM propunerea ca în consiliile raionale și locale să formeze majoritate de voturi împreună acolo, unde este posibil. Acest lucru a fost reiterat și de deputatul PSRM Vasile Bolea în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8. Totodată, deputatul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate Vladimir Bolea a evitat să spună, dacă formațiunea acceptă această propunere a socialiștilor sau nu. Potrivit lui, acest lucru trebuie discutat în cadrul Consiliului Național Politic al formațiunii și acolo trebuie luată o decizie.Deputatul socialist spune că mesajul PSRM de a forma majorități se îndreaptă către blocul ACUM. Totodată, Vasile Bolea a menționat că este prematur să se vorbească concret despre formarea majorităților în consiliile raionale și locale și trebuie să se aștepte validarea mandatelor. „Să vedem nu numai la nivel cantitativ numărul de mandate, dar și calitativ.
21 octombrie 2019
16:20
În cadrul alegerilor locale generale desfășurate ieri, 20 octombrie 2019, în 518 localități din țară au fost aleși primarii, au anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții Comisiei Electorale Centrale. Ținând cont de faptul că în celelalte 380 de localități, niciun candidat la funcția de primar nu a întrunit mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate ale alegătorilor ce-au participat la votare, în termen de 2 săptămîni se va proceda la al doilea tur de scrutin.
16:10
După semnarea Acordului de Asociere în anul 2014, exporturile Republicii Moldova au cunoscut un avans considerabil, dar și o reorientare spre vest. Or, în prezent, livrările de mărfuri și produse s-au redus, constată în cadrul emisiunii ”15 minute de realism economic” directorul de programe de la IDIS Viitorul, Viorel Chivriga.Asistăm la primele semnale negative din comerțul extern. Avem o creștere modestă a exporturilor în opt luni ale anului 2019, de doar 2%. Și acel motor care a funcționat câțiva ani și care a arătat rezultate bune în comerțul extern nu mai funcționează ireproșabil.”Se observă o tendință descendentă în ceea ce privește ponderea exporturilor pe direcția Est, Vest. Astfel, în UE ponderea a scăzut de la 69% la 65% și cu 5% în Est. Totodată, observăm că Turcia devine al 5-lea partener comercial, după România, Italia, Germania și Federația Rusă.
15:00
Rezultatele numărării paralele a voturilor de către membrii Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor sunt apropiate de rezultatele preliminare anunțate de Comisia Electorală Centrală. Într-o conferință de presă la IPN, Pavel Postica, șeful Misiunii de observare, a precizat că observatorii asociației au numărat în paralel voturile din municipiile Chișinău, Bălți și Comrat.Datele preliminare ale CEC arată că în Chișinău, Ion Ceban a obținut 40,16% dintre voturi, în timp ce, în urma numărătorii paralele, Promo-LEX a constatat că socialistul a obținut 39,96% din voturi.Datele preliminare cu care operează CEC arată că Andrei Năstase a obținut 31,09% dintre sufragii, iar Promo-LEX a raportat 30,75% voturi pentru candidatul blocului ACUM.
14:30
Deputatul independent Alexandru Oleinic a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind constituționalitatea unor articole din legislația națională sub aspectul omisiunii procedurii de reglementare a accesului solicitanților de azil la sistemul de asigurare de asistență medicală. Deputatul Alexandru Oleinic solicită Curții Constituționale să examineze prevederile legislației naționale la compartimentul asigurării de asistență medicală pentru toate categoriile de cetățeni, inclusiv solicitanților de azil, inclusiv prin declararea drept neconstituționale articolele 26 din Legea nr. 411/1995 a ocrotirii sănătății, 9 din Legea nr. 1585/1998 cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală și 30 din Legea nr.
14:00
Politologul Dionis Cenușa susține că victoria candidatului Partidului Șhor în Orhei și cea a lui Renato Usâtii din primul tur reprezintă un eșec al partidelor de la guvernare de a cuceri discursul public în unele regiuni vulnerabile la corupție și populism politic. „Să fii la putere, deja de peste 4 luni, fără a fi capabili de a identifica rapid elite locale și a îndepărta regiunile de influentța“offshore-urilor” denotă niște probleme esențiale în abilitățile politice ale forțelor de la putere. Minimul necesar pentru a nu deplânge o înfrângere electorală majoră a guvernării ar fi ca Democratii să piardă masiv în teritoriu. Acest lucru încă urmează să fie probat”, a scris în această noapte Dionis Cenușa pe Facebook. Menționăm că PD aa obținut 192 de mandate de primar în primul tur de scrutin al alegerilor locale, mai multe față de alegerile locale din 2015.
13:40
Consiliul Audiovizualui (CA)  a aprobat, în cadrul ședinței din 21 octombrie, solicitarea postului de televiziune Accent TV, afiliat socialiștilor, privind modificarea denumirii în „Primul în Moldova” pe motiv că a obținut contractul de restransmisie a postului „Pervîi Kanal” din Moscova. Decizia a fost aprobată unanim de către 6 membri CA prezenți la ședință. De menționat că și postul de televiziune PRIME TV din Moldova, proprietarul căruia este ex-liderul democrat Vlad Plahotniuc, în prezent, retransmite conținutul „Pervîi Kanal”.Administratorul postului de televiziune Accent TV, Stanislav Vîjga, a anunțat, în cadrul ședinței, că radiodifuzorul a semnat contractul cu televiziunea „Pervîi Kanal” și a fost întocmită grila de emisie.
13:00
Ion Ceban, candidatul PSRM la Primăria Capitalei, propune consilierilor blocului ACUM care acced în CMC să formeze o coaliție cu consilierii socialiști, transmite IPN.Dacă ajunge primar, Ion Ceban spune că din cei patru viceprimari este gata să numească doi propuși de Blocul ACUM, iar din cinci pretori, doi să fie de la ACUM. De asemenea, este gata să ofere funcția de președintele CMC Blocului ACUM. „Voi colabora cu fiecare consilier ajuns în CMC, poate doar cu excepția celor care au probleme de integritate”, susține Ion Ceban.Candidatul spune că va propune schimbarea organigramei Primăriei. Va propune un nou departament de planificare urbană, care să fie condus de Victor Chironda, dar și un departament care se va ocupa de relațiile bilaterale și proiecte investiționale, care să fie condus de Octavian Țîcu.
Mai mult de 2 zile în urmă
12:50
Președintele Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru, a anunțat că după turul II al alegerilor locale generale va fi organizat Congresul PUN. „I-am propus lui Octavian Țîcu să candideze la funcția de președinte al formațiunii. Această funcție urma să-i revină președintelui Traian Băsescu, dar după cum știți  binomul Dodon-Plahotniuc i-a luat cetățenia R. Moldova”, a declarat Anatol Șalaru.Octavian Țîcu a venit cu o replică la cele spuse de Șalaru, menționând că dacă va lua o decizie, atunci PUN va fi prima sa opțiune. „Sunt convins că a fost cea mai corectă alegere făcută de mine să candidez la funcția de primar din partea PUN”, a mai spus Țîcu.Amintim că Octavian Țîcu este deputat din partea Blocului ACUM.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.