Cum comentează Maia Sandu decizia lui Octavian Ţîcu de a candida la funcţia de primar de Chişinău

Adevarul (Moldova), 21 septembrie 2019 11:10

Premierul Maia Sandu a declarat că anunţul lui Octavian Ţîcu de a părăsi fracţiunea PPDA „este decizia dânsului şi îl priveşte”. Referitor la intenţia lui Octavian Ţîcu de a candida la funcţia de primar de Chişinău, prim-ministra a spus că acesta „face un deserviciu alegătorilor proeuropeni din Chişinău”. Declaraţiile au fost făcute sâmbătă. 21 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă despre rezultatele vizitei delegaţiei R. Moldova în SUA.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Moldova)

Ieri
14:40
Ruslan Codreanu solicit demisia conducerii Comisiei Electorale Centrale şi a conducerii Comisiei electorale de circumscripţie electorală Chişinău. Într-o conferinţă de presă susţinută pe 12 octombrie, Ruslan Codreanu a spus că cele două instituţii sunt politizate, având la conducere reprezentanţi ai blocului ACUM şi ai PSRM.
12:40
Şoseaua de ocolire a oraşului Comrat şi singura şcoală cu predare în limba română din Găgăuzia au fost printre obiectivele vizitei pe care premierul Maia Sandu a efectuat-o în Găgăuzia pe 11 octombrie, transmite IPN.
12:10
Ultimii doi dintre cei şapte profesori turci de la Liceul „Orizont”, expulzaţi la începutul lunii septembrie 2018 din Moldova, au fost condamnaţi la închisoare în Turcia. Este vorba despre directorul general adjunct al liceului şi directorul filialei Ceadâr-Lunga, transmite IPN.
12:10
Un proiect lege pentru modificarea Constituţiei este propus pentru consultări publice. Acesta urmăreşte atingerea obiectivului în ceea ce priveşte termenul iniţial de numire a judecătorilor şi selectarea judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie, precum şi concretizarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii în procesul de autoadministrare a sistemului judecătoresc, componenţei şi competenţelor acestuia, transmite IPN.
12:10
Curtea Supremă de Justiţie a casat decizia Curţii de Apel şi l-a exclus vineri, 11 octombrie 2019, pe candidatul independent Ruslan Codreanu din cursa electorală pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău. Informaţia a fost oferită pentru IPN de Ruslan Codreanu, care a precizat că mai mulţi colegi îl îndeamnă să organizeze proteste împotriva deciziei de a fi exclus.
Mai mult de 2 zile în urmă
15:40
Deputatul independent Octavian Ţîcu, care este şi candidat la funcţia de primar de Chişinău, a cerut Parlamentului să sprijine iniţiativa sa privind crearea unei comisii parlamentare de anchetă, menită să investigheze „acţiunile de trădare de patrie comise de preşedinte Igor Dodon”. Ţîcu i-a îndemnat pe deputaţii din fracţiunea PAS şi PPDA să sprijine această iniţiativă.
14:40
Persoane publice, dar şi reprezentanţi ai unor agenţi economici au fost audiaţi, zilele acestea, la Centrul Naţional Anticorupţie în cadrul unei cauze, pornite pe faptul abuzului de serviciu, comis de factori de decizie de la Centrul Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP).
11:30
Liderul PDM, Pavel Filip, spune că acuzaţiile care i se aduc că ar fi fost implicat în exportul de nuci prin favorizarea unor companii şi intimidarea altora, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, sunt „o minciună grosolană”.
09:40
Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul PAS Mihai Popşoi, consideră că nu este nimic surprinzător în faptul că procurorii au intentat abia acum un dosar pe numele fostului lider PDM Vlad Plahotniuc. Potrivit lui, acest lucru nu se putea întâmpla atât timp cât Plahotniuc a fost la putere, transmite IPN.
09:30
Ion Diacov candidează la funcţia de primar general al municipiului Chişinău din partea Partidului Politic „Partidul Nostru”. Sloganul de campanie al candidatului este: „Salvăm Chişinăul împreună”. Alegerea sloganului este motivată prin faptul că „oraşul a devenit una dintre cele mai delăsate localităţi urbane din ţară”.
09:30
Campania pentru Primăria Chişinău a adus mai multă fărâmiţare şi dezbinare pe segmentul unionist. De această părere este preşedintele Institutului pentru Iniţiative Strategice, Andrei Popov care consideră că acest lucru s-a întâmplat odată cu lansarea în campanie a mai multor reprezentanţi ai forţelor unioniste, transmite IPN.
10 octombrie 2019
17:50
Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat joi, 10 octombrie, plata unei asistenţe macrofinanciare de 30 milioane de euro către Republica Moldova. Este prima din cele trei plăţi planificate în cadrul Programului de Asistenţă Macrofinanciară (AMF) adoptat în septembrie 2017, transmite IPN.
17:10
Judecătoria Chişinău, sediul Râşcani, a decis că Ion Ceban, candidat PSRM la funcţia de primar de Chişinău, este obligat să retragă toate materialele electorale pe care au fost incluse imaginea domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt.
17:10
Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Justiţiei vor lucra la un proiect de modificare a Codului Contravenţional şi Codului Penal, astfel încât să fie înăsprită răspunderea pentru anumite încălcări ale legislaţiei rutiere. Despre aceasta a anunţat, într-un briefing de presă, secretarul de stat al MAI, Ianuş Erhan, după şedinţa Consiliului Naţional pentru Securitatea Circulaţiei Rutiere, transmite IPN.
16:20
După reuniunea în formatul de negocieri 5+2 pentru reglementarea transnistreană, care s-a desfăşurat la Bratislava pe 9 şi 10 octombrie, nu a fost semnat niciun document. Proiectul unui protocol se află în proces de perfectare, transmite IPN.
16:20
Boris Volosatîi, candidatul Partidului Politic Partidul Democraţia Acasă (PDA), director al Liceului „Gheorghe Asachi” din capitală, se retrage din competiţia electorală pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău, transmite IPN.
15:50
Şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a anunţat că fostul lider PDM Vlad Plahotniuc este învinuit într-un dosar penal de spălare de bani în proporţii deosebit de bani. Mai exact, Plahotniuc ar fi spălat 18 milioane de dolari şi 3.500.000 de euro, bani proveniţi din furtul bancar de la BEM, Unibank şi Banca Socială.
15:00
Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, consideră că decizia Curţii de Apel Chişinău de a valida pe 8 octombrie curent mandatul de primar al lui Andrei Năstase, obţinut în alegerile din iunie 2018, „se încadrează perfect în logica evenimentelor din ultimele câteva luni de zile când, de fapt, justiţia îşi caută un nou patron. Este absolut evident acest lucru.”
15:00
Deputatul socialist Grigore Novac îl acuză de minciună pe liderul PPDA, Andrei Năstase, candidat la funcţia de primar de Chişinău, şi îl compară pe acesta cu fostul lider PDM Vlad Plahotniuc.
13:50
Premierul Maia Sandu a declarat că în urma unor verificări la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) şi Centrul Republican de Diagnostică Veterinară (CRDV), care este laboratorul specializat de verificare inclusiv a peştelui, s-a descoperit că, în perioada 20 august - 4 octombrie, din 124 de loturi de peşte congelat importat în Moldova, 73 au avut rezultate negative la laborator, în special e vorba de peşte cu paraziţi.
13:10
Un procuror anticorupţie a fost pus sub învinuire în cadrul unui dosar penal pornit pentru corupere pasivă. Acesta a fost reţinut miercuri, 9 octombrie, în jurul orei 21.30, în timp ce primea 1.500 de euro mită, transmite IPN.
13:00
Preşedintele Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, consideră că dosarul penal deschis de Procuratura Anticorupţie pe numele lui Vlad Plahotniuc, în care acesta este bănuit de spălare de bani, a fost pornit chiar la comanda lui Vlad Plahotniuc. În opinia sa, Plahotniuc încearcă prin intermediul acestui dosar să scape de alte dosare ce ar urma să fie deschise pe numele lui şi să obţină azil politic într-un stat european.
11:20
Candidatul independent la funcţia de primar de Chişinău în alegerile din 20 octombrie, Ruslan Codreanu, spune că organele electorale nu vor să respecte hotărârea Curţii de Apel, prin care a fost anulată decizia instanţei de judecată de a nu-l înregistra în cursa electorală, ca urmare a constatărilor Consiliului electoral de circumscripţie electorală Chişinău, că Ruslan Codreanu nu ar fi acumulat numărul necesar de semnături.
10:10
Preşedintele Partidului Democrat, Pavel Filip, susţine că fostul lider al democraţilor Vladimir Plahotniuc nu-şi mai doreşte să facă politică. Pavel Filip a menţionat că acest lucru i-a spus Plahotniuc răspicat într-o discuţie telefonică pe care a avut-o cu acesta, după ce a plecat din ţară. În plus, liderul PDM spune că Plahotniuc nu mai are actualmente nicio implicare în Partidul Democrat, transmite IPN.
10:10
Dorin Chirtoacă este candidatul Partidului Liberal la funcţia de primar al capitalei. Liberalul are 41 de ani. În anul 2001, a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti şi Colegiul Juridic Franco-Român de Studii Europene, Universitatea Paris I Panthéon - Sorbonne, transmite IPN.
10:10
Pentru aprofundarea relaţiilor dintre România şi Republica Moldova este necesară urgentarea proiectelor de interconectare pe infrastructura energetică. Astfel, este importantă finalizarea lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, planificată pentru perioada aprilie-mai 2020, transmite IPN.
9 octombrie 2019
23:20
Liderul PDM, ex-premierul Pavel Filip, consideră că cea mai bună soluţie pentru situaţia actuală din Republica Moldova sunt alegerile parlamentare anticipate, pentru că la guvernare se află o alianţă „nefirească”.
22:50
Federalizarea Republicii Moldova, unde Tiraspolul şi Comratul vor fi “pionii” Moscovei, reprezintă un risc de securitate pentru România, implicit pentru NATO şi UE, inclusiv distrugerea caracterului romanesc din Basarabia.
17:30
Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării europene, Nicu Popescu, şi ministrul Afacerilor Externe al României, Ramona Manescu, au semnat miercuri, 9 octombrie, la Chişinău, Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare dintre cele două ţări, transmite IPN.
15:50
Cinci candidaţi au fost admişi la concursul pentru ocuparea funcţiei de director al Serviciului Vamal. Este vorba de Natalia Calenic, Sava Maimescu, Vladislav Şveţ, Iurie Gorea şi Marin Gospodarenco. Decizia a fost luată miercuri, 9 octombrie, de către Comisia de concurs, care a verificat respectarea criteriilor de eligibilitate de către candidaţi şi reputaţia profesională a acestora, transmite IPN.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.