Dmitri Kozak, din nou, la Chișinău. Are loc o relansare a relațiilor moldo-ruse?

Europa Libera, 20 septembrie 2019 19:20

La Chişinău şi-a reluat activitatea comisia interguvernamentală moldo-rusă, care nu s-a mai întrunit de trei ani.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 10 minute
16:30
Lureații primului Nobel pentru economie din 2019, sînt Abhjit Banerjee, Esther Duflo, ambii profesori la Massachusetts Institute of Technology, și Michael Kremer, profesor la Harvard. Academia regală de științe din Suedia a anunțat că cei trei au primit acest premiu pentru studiile lor în combaterea sărăciei globale. Între exemplele practice de reducere a sărăciei pe glob se numără și aplicarea unuia dintre studiile lor, în urma căruia peste 5 milioane de copii din India au beneficiat de meditații la școală, menite să le îmbunătățească rezultatele la teste. În urma studiilor celor trei cercetători au fost acordate subsidii considerabile pentru prevenție în sistemul de sănătate în mai multe țări. Premiul pentru economie, în valoare de 9 milioane de coroane suedeze, a fost adăugat mai târziu și nu este instituit de Alfred Nobel. Premiul se acordă începînd din 1969 și e finanțat de Banca centrală suedeză, în memoria lui Alfred Nobel.
16:30
Protestatarii din Hong Kong intenționează să-și continue demonstrațiile în 14 octombrie, după violențele care au avut loc la sfîrșitul săptămânii trecute, în care demonstrații au aruncat cu sticle încendiare în forțele de ordine, iar acestea au ripostat cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Protestele de duminică au început pașnic, dar au devenit violente după ce poliția s-a încăierat cu protestarii. Demonstrațiile din fosta colonie britanică au început acum patru luni, inițial cu un protest contra unei controversate legi privind extrădarea din Hong Kong în China, iar ulterior s-au transformat în revendicări pentru mai multă democrați, între care și reducerea intervențiilor autorităților chineze în acest teritoriu semi-autonom.
16:30
Numărătoarea voturilor în Kosovo a fost suspendată, după ce mai mulți membri ai Comisiei Electorale Centrale de la Pristina au avut probleme de sănătate la deschiderea celor cinci urne de vot aduse din Serbia. Șeful clinicii de urgențe din capitala kosovară a declarat Europei Libere că cei afectați au avut reacții alergice și suferă de probleme de piele. Srpska Lista, principalul partid care reprezintă minoritatea sîrbă, a afirmat într-o declarație oficială că incidentul ar fi o presupusă manipulare a voturilor etnicilor sîrbi, și că s-ar încerca instalarea unui parflamentar sîrb acceptabil pentru formațiunea naționalist-stîngistă Vetevendosie (Auto-determinarea) a lui Albin Kurti, care a obținut majoritatea la alegerile generale din 6 octombrie.
16:30
Consiliul Uniunii Europene, reprezentat de miniștrii agriculturii din statele membre, a decis luni definitiv numirea Laurei Codruța Kövesi în funcția de procuror-șef european.  Pentru ca procedura să fie completă, mai e nevoie de pronunțarea Parlamentului European, care a susținut-o în etapele anterioare a susținut-o pe fosta șefă a Direcție Naționale Anticorupție de la Bucureși. După încheierea procedurii,  Laura Codruța Kövesi se va deplasa la Luxembourg, unde va funcționa noua structură înființată de Uniunea Europeanpă pentru combaterea fraudei cu fonduri europene.
Acum 30 minute
16:20
„Comunicând cu tinerii din Chișinău, m-a surprins că problemele sociale sunt aceleași, sunt comune…”
Acum 4 ore
13:20
Liderii kurzilor sirieni spun că au încheiat un acord mediat de Moscova cu președintele sirian Bashar al-Assad care prevede dislocarea trupelor guvernamentale pentru a proteja granița de nord-vest și a respinge o ofensivă începută săptămâna trecută de Turcia. Principalul politician kurd Aldar Xelil a spus că este o „măsură de urgență”, iar rezolvarea altor divergențe între kurzi cu guvernul lui Assad a fost lăsată pentru mai târziu. Autoritățile de la Damasc au anunțat deja trimiterea de trupe către graniță. Duminică, Statele Unite au spus că îi retrag pe toți cei 1000 de militari americani din nordul Siriei, de unde armata turcă încearcă să-i alunge pe combatanții kurzi ai Forțelor Democrate Siriene și să creeze o „zonă de securitate”. Forțele kurde au ajutat Statele Unite și alte țări occidentale în lupta contra mișcării teroriste Statul Islamic. Dar Turcia le consideră și pe ele formațiuni teroriste, spunând că ar fi aliate cu kurzii care luptă de trei decenii pentru a obține autonomie în sud-estul Turciei.
13:20
În Polonia, partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a învins categoric în alegerile parlamentare de duminică, obținând peste 45%, arată rezultatele parțiale la verificare a peste 80% din buletine. Partidul naționalist și conservator care conduce Polonia din 2015 și-a îmbunătățit scorul de la alegerile precedente, în urma unei campanii în care a promis să apere valorile tradiționale catolice și să respingă modul de viață liberal. Coaliția Civică, cea mai mare formațiune a opoziției centriste, s-a situat pe locul al doilea cu 26%, câștigând cele mai multe voturi în mediul urban. Pe locul al treilea, cu peste 12% din voturi s-a situat formațiunea Stânga, urmată de un bloc al agrarienilor și unui partid anti-sistem, Kukiz'15, cu aproape 9%. A mai intrat în parlament un nou partid al extremei drepte, Confederația. Partidul de guvernământ al lui Jaroslaw Kaczynski și-a îmbunătățit scorul de 37,6% de la alegerile precedente.
13:20
Curtea Supremă a Spaniei a condamnat nouă foști politicieni catalani la închisoare de la 9 la 13 ani în dosarul rebeliunii din Catalonia din 2017. Alți trei inculpați au primit amenzi. Toți politicienii și activiștii catalani condamnați au spus că sunt nevinovați. Ei au fost judecați pentru rolul jucat în referendumul interzis de pe 1 octombrie 2017 și proclamarea unei declarații de independență a Cataloniei, cea mai bogată provincie spaniolă. Pedepsele sunt mai mici decât cele cerute de procurori. Fostul vicepreședinte catalan Oriol Junqueras a primit 13 ani de închisoare pentru rebeliune și deturnare de fonduri publice, în loc de 25 de ani ceruți de procurori. Fostul șef al guvernului regional catalan, Carles Puigdemont, a spus că decizia Curții Supreme spaniole de a-i condamna pe cei nouă la închisoare este o „atrocitate”. Puigdemont a fugit de justiția spaniolă și se ascunde în Belgia.
Acum 6 ore
12:40
Misiunea observatorilor internaționali ENEMO atestă o „atmosferă de campanie în general calmă și competitivă” înainte de alegerile locale din 20 octombrie, dar spune că mai există „neajunsuri” încă nerezolvate. „Câtorva candidați le-a fost refuzată înregistrarea din cauza unor erori minore și formale și unor interpretări diferite ale legii”, se spune într-un nou raport de monitorizare, dat publicității astăzi la Chișinău. Observatorii misiunii sponsorizate de Uniunea Europeană, Suedia și Olanda își exprimă îngrijorarea cu privire la numărul considerabil de cazuri în care sunt înlocuiți membri consiliilor electorale, procesul de numire a noilor membri fiind încă în derulare. Mai sunt semnalate „probleme potențiale” cu privire la prezența alegătorilor decedați pe liste.
12:30
Un cetățean român și trei din Republica Moldova sunt cercetați în România pentru trafic de droguri, în urma unei capturi de 20 de kilograme de heroină, cu o valoare de piață de aproximativ 1.500.000 de euro, au anunțat autoritățile de la București. Potrivit procurorilor din cadrul DIICOT, drogurile au fost capturate duminică. „Există suspiciunea rezonabilă că suspecții, membrii unui grup infracțional organizat, au livrat droguri de mare risc (heroină) în România, prin intermediul unei firme de transport persoane, pe ruta Istanbul - Chişinău, în vederea comercializării pe raza municipiului București și a județelor limitrofe”, se spune într-un comunicat de presă. Acesta nu precizează identitatea suspecților sau faptul că sunt reținuți, dar asigură că li se vor respecta drepturile.
12:10
Președintele rus Vladimir Putin vizitează Arabia Saudită, unde se va întâlni cu regele Salman, urmând să fie parafate acorduri în domeniul petrolier, se spune într-un anunț al Kremlinului. Rusia, care nu reușește să atingă ținta de creștere economică de 3% anul acesta, speră să atragă investiții saudite în industria petrolieră afectată de sancțiunile occidentale. Rusia a colaborat strâns cu Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol condusă de Arabia Saudită pentru a ridica prețul petrolului. Vizita lui Putin mai are loc și pe fundalul tensiunilor ridicate din Golful Persic.
Acum 8 ore
08:50
„Problema nu e în justiție, ci în politicieni” (Ziarulnațional.md)
Acum 12 ore
08:10
Statele Unite spun că-și evacuează toți militarii din nordul Siriei, unde au loc lupte grele între armata turcă și combatanții kurzi. Ministrul apărării, Mark Esper, a declarat că Turcia intenționează să-și extindă ofensiva mai departe decât se plănuise inițial. Ofensiva turcă începută săptămâna trecută are scopul alungării de la graniță a Forțelor Democrate Siriene. Ele au fost aliate ale Statelor Unite în lupta contra mișcării teroriste Statul Islamic, dar Turcia le consideră formațiuni teroriste. Oficialul american a spus că forțele kurde negociază cu guvernele sirian și rus formarea unei alianțe contra turcilor, iar peste 130 de mii de civili s-au refugiat din calea luptelor.
07:50
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat la calm oamenii care vor participa astăzi la câteva sute de demonstrații prilejuite de Ziua Apărătorului, o sărbătoare nouă în Ucraina, instituită după izbucnirea conflictului cu separatiștii pro-ruși din est. Într-o postare pe Facebook, Zelenski a spus că manifestările nu trebuie să furnizeze televiziunilor de propagandă ruse o nouă ocazia de a pune Ucraina în lumină negativă. În această zi, grupări naționaliste și ale veteranilor de război și voluntarilor din conflictul din Donbas organizează o demonstrație amplă la Kiev și sute de demonstrații mai mici în alte orașe. În mesajul său, președintele Zelenski a mai spus că, în calitate de președinte, nu va permite ca sacrificiile participanților la război să fie irosite în van.
07:50
În Ungaria, partidul național-conservator FIDESZ al premierului Viktor Orban a fost învins duminică în alegerile municipale la Budapesta de opoziția unită în jurul unui candidat de centru-stânga. Rezultatele parțiale arată că opozantul Karacsony Gergely a câștigat 50% din voturi în fata primarului în exercițiu și candidat al puterii Tarlos Istvan. Acesta l-a contactat telefonic pe adversarul său pentru a-l felicita. Este una din primele înfrângeri ale partidului lui Orban după vreme îndelungată. Duminică, au fost aleși primarii și consilierii locali în peste trei mii de localități și districte din Ungaria.
07:50
În Polonia, sondajele la ieșirea de la secțiile de vot sugerează că Partidul Lege și Justiție (PiS) aflat la putere a câștigat cele mai multe voturi în alegerile parlamentare de duminică. Formațiunea conservatoare și naționalistă care conduce Polonia din 2015 a câștigat peste 43% din voturi. Pe locul doi s-a situat formațiunea pro-europeană Coaliția Civică, obținând peste 27%. Conservatorii conduși de Jaroslaw Kaczynski au spus în campanie că electoratul trebuie să aleagă între valorile tradiționale catolice și un mod de viață liberal, care ar submina familia tradițională. PiS a atacat în special mișcarea LGBT care a devenit tot mai vizibilă în Polonia în ultimii ani. Opoziția acuză conservatorii de periclitarea democrației, subminarea independenței justiției și a presei.
07:30
În orașul rus Elista, capitala regiunii Kalmîkia din sud-vestul Federației Ruse, a avut loc un protest contra numirii în calitate de primar în exercițiu a unui fost lider al separatiștilor sprijiniți de Kremlin în estul Ucrainei. Opoziția spune că la protestul de dumică împotriva lui Dmitri Trapeznikov au participat câteva mii de oameni, care au mai cerut modificarea legislației ca primarul orașului să fie ales. Participanții la miting au respins numirea lui Trapeznikov, spunând că acesta a contribuit la devastarea estului Ucrainei după ce separatiștii pro-ruși au început acțiunile armate împotriva Kievului.
04:20
Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
Acum 24 ore
23:50
În Ungaria au avut loc duminică alegeri locale, iar potrivit rezultatelor parțiale, se pare că opoziția a câștigat Budapesta și alte orașe importante. După numărarea a peste 60% din voturi, la Budapesta conduce clar candidatul opoziției de centru, Gergely Karacsony (50% din voturi) în fața primarului în funcție, independentul Istvan Tarlos (45% din voturi), susținut de partidul Fidesz de guvernământ al premierului Victor Orban. Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European,  Dacian Cioloș a anunțat de asemeni, pe Twitter, faptul că în mai multe orașe din Ungaria, candidații Mișcării centriste „Momentum” conduc în cursa pentru primării.  
22:00
Polonezii au votat duminică la alegeri parlamentare al căror învingător va fi potrivit sondajelor partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, formațiune cunoscută pentru politicile social conservatoare și cheltuieli sociale sporite, care au redus sărăcia. Aceleași sondajenle opinie arată însă că PiS ar putea pierde majoritatea absolută de care s-a bucurat ultimii patru ani. Este de așteptat ca partidele de opoziție de centru și stânga, conduse de Coaliția Civică a președintelui Consiliului European, Donald Tusk, să câștige un număr aproape egal de mandate în noul Parlament. Cu patru ore înainte de închiderea centrelor de votare, participarea la vot era de 45,9%, cu aproape 7% mai mare decât în 2015.Agențiile de presă scriu că alegerile au avut loc într-o societate poloneză profund divizată între cei cu vederi liberale și conservatorii care resping unele valori occidentale, ca recunoașterea drepturilor minorităților sexuale, prezentate ca un pericol de moarte de către PiS în alianță cu puternica biserică catolică. Tabăra pro-europeană a primit un ajutor nesperat de ultim moment prin acordarea Premiului Nobel pentru Literatură Olgăi Tokarczkuk, o adversară declarată a partidului de guvernământ.
20:10
Vasile Botnaru în dialog cu Liliana Corobca, Véronique North-Minca și Radu Filipescu.
16:50
La Moscova au avut loc duminică o serie de „demonstrații solitare” de sprijin pentru un activist condamnat la patru ani de închisoare pentru participări repetate la proteste neautorizate. Oamenii au afișat duminică pancarte cu mesaje de sprijin pentru Konstantin Kotov în locuri unde a fost arestat, deținut sau condamnat în instanță. Legea rusă permite ținerea de așa-numite „pichete individuale” fără permisiune oficială. La 5 septembrie un tribunal din Moscova a decis că Kotov a încălcat „principii constituționale fundamentale” refuzând să înceteze să mai ia parte la proteste neautorizate după ce fusese deja găsit vinovat de încălcarea legislației privind adunările publice. 
16:50
Autoritățile din Kosovo au spus că 26 de oficiali electorali au fost nevoiți să solicite ajutor medical după ce au deschis urne de vot venite din Serbia vecină. Medicii spun că toți cei consultați aveau iritații la nivelul pielii. Poliția a spus că a pornit o anchetă, dar nu a dat detalii. În Kosovo s-au ținut alegeri anticipate în urmă cu o săptămână, câștigate de un partid stângist, dar voturile din peste 300 de urne trebuie renumărate. Kosovo, fostă provincie sârbească locuită majoritar de albanezi, și-a proclamat independența în 2008, fiind recunoscut ca stat de 100 de țări, dar nu și de Serbia. 
16:50
Cancelaru german Angela Merkel i-a cerut duminică președintelui turc Recep Tayyip Erdogan într-o convorbire telefonică să pună capăt de îndată ofensivei militare din nordul Siriei, avertizându-l că ar putea destabiliza și mai mult regiunea și crea condiții pentru o revigorare a Statului Islamic. Un avertisment similar făcuse mai devreme și guvernul francez printr-un purtător de cuvânt, care a exprimat și îngrijorarea Parisului față de fuga a 800 de persoane afiliate ISIS dintr-o tabără păzită de kurzi în zona atacată de Turcia. Într-o apariție televizată, duminică, președintele Erdogan a spus însă că amenințările cu sancțiuni și embargouri pe arme din partea puterilor occidentale nu vor opri ofensiva turcească din nordul Siriei. 
Ieri
13:40
Ungurii votează duminică la alegeri locale, iar opoziția speră să știrbească din puterea premierului naționalist Viktor Orban măcar la Budapesta, unde este mai puțin îndrăgit. În competiția pentru postul de primar al capitalei conduc în sondajele de opinie candidatul opoziției Gergely Karacsony, de 44 de ani, și Istvan Tarlos, primarul în exercițiu al partidului Fidesz, condus de Orban. Alte curse strânse se profilează în orașe conduse în prezent de Fidesz ca Miskolc, Pecs sau Szombathely. Un scandal a izbucnit săptămâna trecută după ce un primar Fidesz a apărut pe rețele în imagini de la o orgie pe un iaht, în Croația, în totală contradicție cu propaganda conservatoare, pro-familie și creștină, promovată de partidul său. 
13:40
Polonezii votează duminică la alegeri parlamentare al căror învingător va fi potrivit sondajelor partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, formațiune cunoscută pentru politicile social conservatoare și cheltuieli sociale sporite, care au redus sărăcia. Agențiile de presă scriu că alegerile au loc într-o societate poloneză profund divizată între cei cu vederi liberale și conservatorii care resping unele valori occidentale, ca recunoașterea drepturilor minorităților sexuale, prezentate ca un pericol de moarte de către PiS în alianță cu puternica biserică catolică. Tabăra pro-europeană a primit un ajutor nesperat de ultim moment prin acordarea Premiului Nobel pentru Literatură Olgăi Tokarczkuk, o adversară declarată a partidului de guvernământ. 
13:40
Cam o sută de oameni, mai ales femei afiliate grupării Statul Islamic și copiii lor, au fugit dintr-o tabără păzită de forțele de securitate conduse de kurzi, în nordul Siriei, a informat duminică Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Citând surse din tabăra Ain Issa, directorul Observatorului, Rami Abdulrahman, a spus că înăuntru domnește „anarhia”. Kurzii spuseseră mai devreme că unii membri ai familiilor de luptători ISIS reușiseră să se strecoare din tabără la scurt timp după începerea bombardamentelor turcești și ale aliaților sirieni ai Turciei. 
13:40
Peste 130.000 de oameni au fost dislocați din zonele rurale din preajma orașelor nord-siriene Tel Abyad și Ras al Ain din cauza luptelor dintre forțele conduse de turci și milițiile kurde, au informat duminică Națiunile Unite. În declarația Oficiului ONU pentru Coordonarea Chestiunilor Umanitare (OCHA) se spune că până la 400.000 de civili din zona de conflict vor avea nevoie de ajutor și protecție în perioada următoare. Forțele turcești au atacat zone din preajma celor două orașe siriene din nou duminică, cu focuri de artilerie, în cea de a cincea zi a unei ofensive condamnată de comunitatea internațională. Turcia insistă că nu vrea decât să creeze o zonă sigură în interiorul Siriei pentru a repatria o parte din cei 3,6 milioane de refugiați de război sirieni pe care îi găzduiește. 
13:40
Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a respins acuzațiile că ar fi politizată, acuzații lansate de Ruslan Codreanu, candidat exclus din cursa pentru postul de primar al capitalei după ce i-au fost invalidat o parte din semnăturile de sprijin. „Constatăm cu regret că difuzarea unor astfel de informații denigratoare au (sic!) drept scop subminarea autorității și credibilității Comisiei Electorale Centrale”, se spune într-un comunicat de presă. Comisia Electorală Centrală și-a schimbat componența după preluarea puterii de către Blocul Acum și socialiști. Vechea echipă, care și-a dat demisia în vară, fusese acuzată că ar fi servilă față de regimul dominat de liderul PD Vlad Plahotniuc. 
13:20
Două organizații umanitare spun că au salvat 74 de migranți dintr-o barcă de cauciuc în Marea Mediterană, în largul coastelor Libiei, în vreme ce autoritățile tunisiene au împiedicat plecarea spre Europa a unei ambarcațiuni a traficanților de oameni cu 110 persoane la bord. „Medici fără frontiere” și „SOS Mediterranee” spun că nava umanitară Ocean Viking i-a salvat pe migranți duminică dimineață la 80 km de coasta libiană, în apropierea unor platforme petroliere. Printre cei salvați se numără șase copii. Ministerul de Interne al Tunisiei a spus că trei nave ale pazei de coastă au urmărit barca traficanților de oameni plecată vineri noaptea din orașul Sfax. În ciuda rezistenței unor pasageri, nava a fost forțată să facă calea întoarsă, iar 25 de migranți care săriseră în mare au fost salvați. 
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.